Karlskrona i ord och bild

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Karlskrona i ord och bild"

Transkript

1 Karlskrona i ord och bild

2 Välkommen till vår stad Karlskrona är en örlogsstad med mycket skärgårdskänsla och välbevarad historia. Staden är så unik att UNESCO har fört upp den på sin lista över världsarv. Men det finns många fler sidor som vi vill berätta om. Till exempel det växande näringslivet och nätverket TelecomCity. Läget vid Östersjön, satsningarna på hamnen och övrig infrastruktur som ger fina förutsättningar för internationella kontakter. De goda utbildningsmöjligheterna samt det stora utbudet av kultur. Och inte minst; alla nya tankar och idéer som spirar här. På följande sidor ger vi smakprov på vad Karlskrona har att erbjuda. Varmt välkommen hit.

3 En plats för det bästa i livet Skärgårdstur eller skogspromenad? Stadspuls eller strandliv? Trådlösa nyheter eller marin historia? I Karlskrona är alternativen många. Här finns det mesta av det bästa. Det kunde vara gott nog med en stad som ligger mitt i skärgården med närhet till kultur, nöjen, shopping, skog och bad. Men vi nöjer oss inte med en fantastisk miljö och korta avstånd. Vi vill toppa livskvaliteten ytterligare. Därför erbjuder vi ett brett utbud av attraktivt boende, ett rikt näringsliv och en hållbar utveckling. Vi jobbar ständigt för bättre kollektivtrafik och infrastruktur, förnyelsebar energi och en levande landsbygd och stad. Karlskrona är ett världsarv liksom Kinesiska muren. Detta för att Karlskrona är en av de bäst bevarade europeiska örlogsstäderna i världen. Här finns alltså spännande historia att både se och ta på. Det är vi stolta över. Men vi satsar också på moderna miljöer och projekt som speglar vår tid. Föreningslivet är rikt och musik- och kulturupplevelserna många. Shoppingen utvecklas i rask takt, både i centrum och strax utanför. Och vår moderna idrotts- och evenemangsanläggning, Telenor Arena Karlskrona, erbjuder en lång rad sporter liksom landskamper och musikaler. Det goda i livet har många uttryck i Karlskrona. Det kan vara allt från skärgårdsbris till ett torg fyllt med publik. Karlskrona är rikt på upplevelser och det vill vi dela med oss av. Därför siktar vi på nya bostäder och invånare år 2030.

4 Läget gör Karlskrona till en populär sommarstad som bjuder på en lång rad folkliga och kulturella evenemang.

5 Ett läge för business Allt fler ljusa idéer kläcks här. Det råder ett fint klimat för den som vill starta, driva och utveckla företag. Karlskrona erbjuder inte bara många soltimmar. Vi har också ett strålande företagsklimat. Här öppnar vi dörrar för nya affärsidéer, samarbeten och affärer över gränserna. Utvecklingen i Karlskrona talar sitt tydliga språk; våra industri- och handelsområden expanderar i snabb takt, Karlskrona Baltic Port ger tillgång till nya marknader och utvecklar oss som turistdestination. Och i vårt heltäckande spektrum av IT- och telekomföretag finns många exempel på ledande och världsledande utveckling; bland andra Ericsson, Telenor och Wireless Maingate. Framtiden för tillverkningsindustrin ser också ljus ut traditionell som högteknologisk. Vi kan nämna kända internationella företag som Dynapac och ABB samt den Marina försvarsindustrin, som även levererar till civila marknaden. Det finns en stor potential inom frakt och industri som behöver ett hamnläge för smidig och rationell godshantering. Turism och evenemang kommer starkt liksom idrott och hälsa med Telenor Arena Karlskrona som nav. Hållbar utveckling genomsyrar allt vi gör. Det ger bättre framtidsutsikter och spännande affärsmöjligheter. Samarbetspartners som går in i hållbara projekt har stor chans att vara med och utveckla nya marknader. Så är fallet med Hexicon, vars affärsidé är flytande vindkraftverk. Läget, vår etableringsservice, nätverket TelecomCity och en inspirerande mix av affärsidéer ger Karlskrona puls och ett välkomnande företagsklimat. Det ska vara enkelt och stimulerande att etablera sig och driva företag här. Turism och världsarv Världsarvets sevärdheter och en lättillgänglig skärgård gör Karlskrona självklar på turistkartan. Till det kan vi lägga utmärkta faciliteter för evenemang, aktiviteter och konferenser. Inte minst Telenor Arena Karlskrona som rymmer allt från melodifestival till landskamper. Det ger fler gästnätter och restaurangbesök. Det är med andra ord en bransch på frammarsch. Industri Våra internationella industriföretag lever sida vid sida med våra mindre företag. Det ger en stimulerande mix av stora och små företag och ökar även möjligheterna för samverkan och investeringar i maskinparker, lokaler och personal. Många av de slutprodukter som är resultatet av lokalt samarbete,

6 säljs över hela världen. Exempel företag: ABB, Dynapac, Roxtec, Auralight, Flextronics och Kockums. Transporter Karlskronas närhet till östra Europa samt Stena Lines och kommunens gemensamma bolag Karlskrona Baltic Port är en tillgång för aktörer som vill nå Östersjöområdet. Färjelinjen till den polska hamnen Gdynia med närmare 100 fartygslinjer ut i världen innebär stora möjligheter. Dessutom vässar EU-projektet Motorways of the Sea infrastrukturen ytterligare. Bland annat genom upprustning av järnvägen mellan Karlskrona och Emmaboda. IT och telekom Idag är Karlskrona en bland de internationellt ledande utvecklingsmiljöerna inom IT och telekom. Här finns ett femtiotal företag som utvecklar mobila lösningar och trådlösa tjänster; många utgör de främsta inom sin nisch. De ingår, liksom Karlskrona kommun och Blekinge Tekniska Högskola, i nätverket TelecomCity. Exempel på IT- och telekomföretag: Ericsson, Telenor, Logica, WIP och Enovation. Handel Karlskronas handel växer, både i centrum och i handelsområdena utanför. En rad rikstäckande kedjor har etablerat sig de senaste åren. Vi har en levande stadskärna med närmare 200 butiker varav många är specialbutiker, ett brett kulturutbud och gott om caféer och restauranger. Dessutom har de offentliga rummen i city gjorts fräschare. Och de korta avstånden får vi på köpet; centrum ligger koncentrerat till en ö Trossö. Jordbruk och skogsbruksnäringarna Skog, bördig åkerjord och hav. Karlskrona är rik på naturliga tillgångar. Här finns också många aktiva jordbruk speciellt på det bördiga slättlandskapet i öster. Det är därför inte förvånande att nästan 20 procent av kommunens företag utgörs av skogsbruk, jordbruk eller fiskeriföretag. Medier I Karlskrona ligger Sveriges största motortidningsförlag, Albinsson & Sjöberg, som bland annat ger ut Bilsport och Allt om MC. Här finns flera stora redaktioner som levererar nyheter: Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, TV4 Nyheterna Karlskrona, SVT:s Blekingnytt och SR Blekinge. Kommersiella radiostationer är Rix FM samt Mix Megapol. Offentliga aktörer Karlskronas offentliga verksamheter består av Boverket, Kustbevakningen, Marinbasen, Landstinget, Länsstyrelsen, Region Blekinge och Karlskrona kommun. Industrin är framgångsrik. Många av de produkter som tillverkas i Karlskrona säljs över hela världen.

7 En källa för kunskap Det finns gott om kunskap för såväl stor som liten. Blekinge Tekniska Högskola är ett av många studiealternativ. En god start i livet. Eller möjligheten att nå hur långt som helst. Det spelar ingen roll om det handlar om att lära sig alfabetet eller att forska om IT. Drivkraften och kompetensen finns här. I Karlskrona finns en lång rad grund- och gymnasieskolor att välja mellan i såväl kommunal som privat regi. Och gymnasiet erbjuder inriktningar som täcker allt från estetik till fordon och sjöfart. Det sistnämnda med riksintag. Dessutom är vi en av tre städer som kan erbjuda spetskompetens i matematik på gymnasienivå. Ytterligare en spetsutbildning är spelgrafik, 3D och animation. De är frukten av ett samarbete med BTH och hit söker studenter från hela landet. Blekinge Tekniska Högskola, med profilområdena innovation, hållbarhet och tillämpad IT, har en framträdande roll inte bara som utbildare utan även som samarbetspartner till näringslivet. Högskolan har rankats etta i Sverige och trea i Europa bland 56 universitet när det gäller hållbar utveckling (EESD Observatory). Det nybyggda huvudcampuset har internationell atmosfär och det växande antalet studenter berikar idrotts- och kulturlivet samt kompetensförsörjningen i kommunen. Men studiemöjligheterna slutar inte här. Vi kan även nämna Hyper Island som har internationella framgångar inom nya medier, Sisu Idrottsutbildarna Blekinge, Litorina folkhögskola, Försvarsmaktens Sjöstridsskola samt Kustbevakarutbildningen.

8 En miljö för öppna sinnen Vi välkomnar bredd i kultur, diskussioner och aktiviteter. Det gör vår kommun stimulerande att leva i. Lika mycket som vi värnar om vårt världsarv, bejakar vi förnyelse. Olika infallsvinklar och tankar inspirerar och ger extra näring. Det hjälper oss att växa på olika sätt. Karlskrona är en mötesplats. För nya idéer, olika kulturer och skilda nationaliteter. Vårt läge bidrar eftersom Östersjön förenar oss med många länder och ger oss möjligheter till utbyte över gränserna. Det är också viktigt för oss att ge kulturen ett stort utrymme. Det visar sig bland annat genom vår populära kulturskola, bibliotek och våra museer som hela tiden förnyar sig och bjuder publiken på stimulerande upplevelser. Karlskrona konsthall är en uppstickare på kulturarenan som bidrar med nytänkande utställningar och evenemang. Och i våra offentliga rum finns plats för olika åsikter som gör debatten nyanserad och spännande. Med ett öppet sinne kan Karlskrona utvecklas och bli en ännu bättre plats att bo och leva på. Och med ett öppet sinne följer glädje, energi och insikt och kanske till och med en ny affärsidé. Därför välkomnar vi mer än gärna nya medborgare till vår kommun.

9 Många och långa högspänningskablar kommer från ABB även i USA. Karosseridelar från Karosseritillverkaren ACM AB har funnit vägen till Norge. Long Life lysrör från Aura Light skingrar mörkret i Tyskland. MCT Brattberg har hittat en marknad för kabelgenomföringar i Sydkorea. Utbildningsföretaget Hyper Island serverar senaste trenderna inom interaktiv media i USA. IT-säkerhetsbolaget Outpost24 levererar digitala övervakningslösningar till kunder i Mexico. Felix ketchup från Procordia står även på danska bord. Belgien blir lite fräschare med rengöringsmedel från Sanego AB. Lastbilstidningen Trailer ges ut i Polen av Albinsson & Sjöberg. Elkomponenter från SWEL AB landar i Litauen. Kvicksilveråtervinning enligt MRT System finner vi i Kina. I Sydkorea väljer man Roxtecs tätningar och kabelgenomföringar. Med världen som marknad Vibrerande vältar från Dynapac rullar bra i Indien och i resten av världen. Sweden-China Business Center hjälper företag att hitta affärspartners i Kina och Sverige. Företagen i Karlskrona erbjuder såväl bredd som spets. Många av dem exporterar dessutom ett flertal produkter och tjänster till olika BAGA Water Technology ser till att vattnet blir rent hos kunderna i Brasilien. Eldistributionsnäten i Förenade Arabemiraten kan fjärrstyras, tack vare smart lösning från Radius. Marinen i Singapore väljer ubåtar från Kockums. delar av världen. Här intill ser du några enskilda exempel. Wireless Maingate ser till att maskiner pratar med maskiner även i Australien.

10 AB Karlskronahem Karlskronahem har det största antalet bostäder i Karlskrona och erbjuder såväl moderna lägenheter med sjöutsikt eller uteplats som boende vid skogsområden med promenadvägar. Företaget äger också många äldreboenden samt affärslokaler. Affärsverken Karlskrona AB Affärsverken erbjuder tjänster inom el, värme, renhållning, båttrafik och stadsnät. Bolaget arbetar för hög tillgänglighet i infrastrukturen och miljöriktiga alternativ. En stor investering är det nya kraftvärmeverket som bidrar med miljövänlig el och fjärrvärme. AB Arena Rosenholm Karlskrona Bolaget arrangerar olika typer av evenemang samt turistverksamhet för att stärka varumärket Karlskrona. Telenor Arena Karlskrona är en modern idrotts- och evenemangsanläggning för såväl läger och landskamper som mässor och konserter. Våra kommunala bolag Vi har en rad spännande kommunala bolag med verksamhet inom bland annat infrastruktur, bostäder och turism. Kruthusen Företagsfastigheter AB Kruthusen erbjuder företag moderna och prisvärda kontorsoch industrilokaler med attraktiva lägen, bland annat på Campus Gräsvik och i två verkstadsbyar. Karlskrona Baltic Port AB Karlskrona kommun är tillsammans med Stena Line delägare i bolaget Karlskrona Baltic Port AB. Bolaget ska utveckla Verkö färjeterminal med fler destinationer och rederier, marknadsföra Karlskrona samt lasta och lossa gods. Blekingetrafiken AB Karlskrona kommun är delägare i bolaget för lokal och regional kollektivtrafik med tåg, buss och båt.

11 En vackrare sommarstad än Karlskrona går inte att hitta. Skärgården, Världsarvet, Marinmuseum, Marinens musikkår som kommer gående Ronnebygatan fram. Då jag har haft förmånen att vända tillbaka till Karlskrona med vår Operafestival slås jag av hur fantastiskt vacker staden med omnejd är. Skärgården är unik och att få göra opera i denna miljö är en ynnest. Helena Janzén, operasångerska I Karlskrona lever historien överallt. Nästan alla gator slutar vid vatten som förbinder oss med världen. Katarina Mazetti, författare Att ta båten ut till Fläskholmen och fiska och ta en fika. Karlskrona är hemma för mig trots att jag flyttade Mi Ridell skådespelerska Oavsett var i världen jag befinner mig så är det fortfarande Karlskrona som känns hemma på riktigt. Här har jag vuxit upp, lekt och gått i skolan. Att komma tillbaka hit ger mig ett alldeles speciellt lugn och det finns inte mycket som slår en solnedgång på Saltös klippor, ett dopp i Färskesjön eller en båttur i östra skärgården. Peter Jablonski, pianist

12 Kort och gott om Karlskrona Karlskrona är kontrasternas stad. Historien är rikt representerad liksom modern och världsledande teknik. Några årtal och en smula kuriosa för dig som vill veta lite mer blickade Kung Karl XI ut över den plats där den nya örlogsstaden skulle ligga: Carls Crona. Carls Crona fick stadsrättigheter flyttades varvet till södra Trossö. Det blev civilt 1970 och tillverkar fartyg än idag besökte Charles Lindberg Stumholmens nya sjöflygstation gick ryska ubåten U137 på grund i Karlskronas östra skärgård och Karlskrona var i centrum för hela världens blickar flyttade Boverket till Karlskrona och 1991 etablerade sig Nordic Tel här (numera Telenor) öppnades det nybyggda Marinmuseum blev Örlogsstaden Karlskrona nr 560 på UNESCOs världsarvslista lades Kustartilleriet ner efter 98 år invigdes Vodafone Arena Rosenholm (numera Telenor Arena Karlskrona).

13 London Visste du att Oslo Köpenhamn Kiel Hamburg Rostock Berlin Göteborg Stockholm Malmö Karlskrona Gdynia Gdansk det aldrig har avlossats ett enda fientligt skott mot staden. Henry Ford inte alls var först. Fredrik Henrik af Chapman stod bakom tillverkning av skepp på löpande band i Karlskrona redan på 1700-talet. Helsingfors Klaipeda Warsawa Karlskrona var landets krogtätaste stad räknat per invånare på 1780-talet. världsartisterna och pianosolisterna Peter och Patrik Jablonski kommer från Karlskrona. det svenskaste vykortsmotivet finns här i Karlskrona - koloniområdet med 43 små röda stugor och vajande flaggor på den lilla udden Brändaholm. Tallin Riga LENNANDIA 2011 Tryck: Printfabriken. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum. Karlskrona kommun, Kommunledningsförvaltningen, Informationsavdelningen Karlskrona. Växel Fax

Ett Stockholm i världsklass. STADSLEDNINGSKONTORET Stadshuset, 105 35 Stockholm Telefon 08-508 29 000 www.stockholm.se VISION2O3O

Ett Stockholm i världsklass. STADSLEDNINGSKONTORET Stadshuset, 105 35 Stockholm Telefon 08-508 29 000 www.stockholm.se VISION2O3O Ett Stockholm i världsklass STADSLEDNINGSKONTORET Stadshuset, 105 35 Stockholm Telefon 08-508 29 000 www.stockholm.se VISION2O3O Utgångspunkter för visionen om Stockholm 2030 Stockholm är människornas

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

MARK. Läge för det goda livet.

MARK. Läge för det goda livet. MARK. Läge för det goda livet. Det finns mycket att inspireras av i MARK Vi har försökt med en omöjlig uppgift, nämligen att återge vad MARK är och står för i en trycksak. Här har vi samlat intryck och

Läs mer

VISION VALDEMARSVIK 2025. Presentation av Valdemarsviks framtidsbild 2025 och de sex delbilderna

VISION VALDEMARSVIK 2025. Presentation av Valdemarsviks framtidsbild 2025 och de sex delbilderna VISION VALDEMARSVIK 2025 Presentation av Valdemarsviks framtidsbild 2025 och de sex delbilderna I Valdemarsviks kommun drivs vi av ett genuint miljöengagemang. En övertygelse som bygger på respekt för

Läs mer

HA KUL OCH LEVA LIVET

HA KUL OCH LEVA LIVET RAPPORT 2013:5 HA KUL OCH LEVA LIVET EN RAPPORT OM HUVUDSTADSREGIONENS UNGA UNGDOMSRAPPORT 2013:5 1 DEN UNGA STADEN DEN ATTRAKTIVA PLATSEN ETT ATTRAKTIVT STOCKHOLM MÅSTE VARA ATTRAKTIVT FÖR UNGA MÄNNISKOR.

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN INTELLIGENT LOGISTIK ANNONS

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN INTELLIGENT LOGISTIK ANNONS ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN INTELLIGENT LOGISTIK ANNONS Intelligent Logistik INKÖP LOGISTIK PRODUKTION AFFÄRER Nummer 1 2006 Sveriges bästa logistiklägen Vilket är bästa placeringen för

Läs mer

JÖNKÖPING läge för mer och fler

JÖNKÖPING läge för mer och fler JÖNKÖPING läge för mer och fler jönköping fiffigt läge Det var en gång en stad som bestämde sig för att bli riktigt bra. Den hade i och för sig goda förutsättningar läget vid Vätterns södra spets gjorde

Läs mer

Stadsutveckling med samverkan. Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen

Stadsutveckling med samverkan. Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen Stadsutveckling med samverkan Processer och arbetsmetoder med kultur i Stockholm-Mälarregionen Om Volante Research Huvudförfattare har varit Joakim Sternö, etnograf och analytiker vid Volante. Projektledare

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Produktion: Näringsdepartementet Illustrationer: Johan Hallnäs/Svenska Grafikbyrån Foto Elliot Elliot/Johnér, omslag, Morgan Karlsson/Johnér, s 4, Kari Kohvakka/Johnér,

Läs mer

11 PROJekt som HAR FÖRÄNDRAT SIN REGION

11 PROJekt som HAR FÖRÄNDRAT SIN REGION gränsöverskridande samarbeten I NORDEN 1 gränsöverskridande samarbeten I NORDEN 11 PROJekt som HAR FÖRÄNDRAT SIN REGION 2 gränsöverskridande samarbeten I NORDEN ISSN 1403-2511 Denna rapport är utgiven

Läs mer

Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp

Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp Varumärket Gotland Inspiration till kommunikation Gotland i ord, bild och logotyp I den här varumärkesboken, Inspiration till kommunikation, får du handfasta tips om hur du kan utnyttja kraften i Varumärket

Läs mer

Program. för översiktsplan Gävle stad. Antaget Handling av Kommunfullmäktige. Antaget program

Program. för översiktsplan Gävle stad. Antaget Handling av Kommunfullmäktige. Antaget program Program för översiktsplan Gävle stad Antaget Handling av Kommunfullmäktige efter samråd 19 november december 2005 Foto - stora bilden t v: Ewa Salmi En stad för alla, som ständigt utvecklas. Kan det bli

Läs mer

internationell profilering och positionering av

internationell profilering och positionering av Oktober 2014 Strategi för internationell profilering och positionering av Norden 2015 2018 Innehåll 1. Bakgrund 1.1 Statsministrarna 3 1.2 Samarbetsministrarnas vision 3 1.3 Nordic Cool 3 1.4 Förstudie

Läs mer

Låter användarna skapa innovation. nytt. Ny ledare i en ny tid GIS-fakta ska stoppa pandemier Skogen blir fiskmat

Låter användarna skapa innovation. nytt. Ny ledare i en ny tid GIS-fakta ska stoppa pandemier Skogen blir fiskmat forskning innovation tillväxt #2 april 2010 nytt Ny ledare i en ny tid GIS-fakta ska stoppa pandemier Skogen blir fiskmat Låter användarna skapa innovation ledare Innovation kräver investeringar innehåll

Läs mer

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillvaxtverket.se/publikationer.

Läs mer

Högskolan på Gotland 1998 2013

Högskolan på Gotland 1998 2013 Högskolan på Gotland 1998 2013 Innehåll 3 Förord 5 Agneta Lundström: Nya lärdomar från ett nytt lärosäte 9 Gunhild Beckman: Högskolan på Gotland en spännande utmaning 21 Leif Borgert: Högskola söker sin

Läs mer

Verksamhetsåret 2011. Länsgården Fastigheter AB

Verksamhetsåret 2011. Länsgården Fastigheter AB Verksamhetsåret 2011 Länsgården Fastigheter AB 2 INNEHÅLL Livskvalitet för Märta och Ragnar 4 Invigning av Ängen 5 En mottagning att minnas 6 Nytänkandets vårdcentral 7 Giraffen ger trygg tillvaro 8-9

Läs mer

Fler och bättre jobb i Västsverige

Fler och bättre jobb i Västsverige Fler och bättre jobb i Västsverige En rapport från regionstyrelserna för Unionen Göteborg, Unionen SjuHall och Unionen Skaraborg/Väst Förord Facklig verksamhet handlar om att försvara medlemmars villkor,

Läs mer

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018

Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 Drömmen om ett bättre liv Framtidsbild 2018 DRÖMMEN OM ETT BÄTTRE LIV 1 Förord För att vi ska kunna utveckla verksamheten tillsammans är det viktigt att det finns en tydlig färdriktning. Med det här dokumentet

Läs mer

Mönster som bryts. Fler kvinnor tar chefsjobb i mansdominerade branscher

Mönster som bryts. Fler kvinnor tar chefsjobb i mansdominerade branscher Mönster som bryts Fler kvinnor tar chefsjobb i mansdominerade branscher Författare: Anna Rennéus Guthrie Statistik: Krister B Andersson Svenskt Näringslivs vision är: Företagsamma människor och konkurrenskraftiga

Läs mer

Det har blivit bättre!

Det har blivit bättre! Det har blivit bättre! det har blivit bättre sverige under 15 år ekonomifakta 1 Om Ekonomifakta Tunga fakta i fickformat, ekonomifakta finns i mobilen. Ekonomifakta är en källa till information och kunskap

Läs mer

10 steg. för ny industrialisering av Sverige

10 steg. för ny industrialisering av Sverige 10 steg för ny industrialisering av Sverige steg fo r ny industrialisering av Sverige Maj 2014 0 Sverige behöver en långsiktig strategi för industrins vidareutveckling en strategi som fokuserar industrins

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Mångfald och lärande i stadens natur- och kulturmiljö

Mångfald och lärande i stadens natur- och kulturmiljö Ute är inne Mångfald och lärande i stadens natur- och kulturmiljö Inspiration för framtiden från en konferens i Malmö den 29 30 september 2011 Förord Gå ut för ett hållbart lärande i september 2011 arrangerades

Läs mer

Teknikcollege. Där alla är vinnare

Teknikcollege. Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare förord Teknikcollege skapar bra förutsättningar Ägare av varumärket Teknikcollege är Industrirådet som består av ledande företrädare

Läs mer

Handbok i i cultural planning. Att fånga platsens själ

Handbok i i cultural planning. Att fånga platsens själ Handbok i i cultural planning Att fånga platsens själ H a n d b o k i c u l t u r a l p l a n n i n g Att fånga platsens själ Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Tfn 08-452

Läs mer

Det nya företagandet. Drivkrafterna och människorna bakom företag startade på 2 000-talet

Det nya företagandet. Drivkrafterna och människorna bakom företag startade på 2 000-talet Det nya företagandet Drivkrafterna och människorna bakom företag startade på 2 000-talet Why join the navy if you can be a pirate? Steve Jobs, entreprenör och grundare av Apple och Pixar Sverige är ett

Läs mer