Karlskrona i ord och bild

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Karlskrona i ord och bild"

Transkript

1 Karlskrona i ord och bild

2 Välkommen till vår stad Karlskrona är en örlogsstad med mycket skärgårdskänsla och välbevarad historia. Staden är så unik att UNESCO har fört upp den på sin lista över världsarv. Men det finns många fler sidor som vi vill berätta om. Till exempel det växande näringslivet och nätverket TelecomCity. Läget vid Östersjön, satsningarna på hamnen och övrig infrastruktur som ger fina förutsättningar för internationella kontakter. De goda utbildningsmöjligheterna samt det stora utbudet av kultur. Och inte minst; alla nya tankar och idéer som spirar här. På följande sidor ger vi smakprov på vad Karlskrona har att erbjuda. Varmt välkommen hit.

3 En plats för det bästa i livet Skärgårdstur eller skogspromenad? Stadspuls eller strandliv? Trådlösa nyheter eller marin historia? I Karlskrona är alternativen många. Här finns det mesta av det bästa. Det kunde vara gott nog med en stad som ligger mitt i skärgården med närhet till kultur, nöjen, shopping, skog och bad. Men vi nöjer oss inte med en fantastisk miljö och korta avstånd. Vi vill toppa livskvaliteten ytterligare. Därför erbjuder vi ett brett utbud av attraktivt boende, ett rikt näringsliv och en hållbar utveckling. Vi jobbar ständigt för bättre kollektivtrafik och infrastruktur, förnyelsebar energi och en levande landsbygd och stad. Karlskrona är ett världsarv liksom Kinesiska muren. Detta för att Karlskrona är en av de bäst bevarade europeiska örlogsstäderna i världen. Här finns alltså spännande historia att både se och ta på. Det är vi stolta över. Men vi satsar också på moderna miljöer och projekt som speglar vår tid. Föreningslivet är rikt och musik- och kulturupplevelserna många. Shoppingen utvecklas i rask takt, både i centrum och strax utanför. Och vår moderna idrotts- och evenemangsanläggning, Telenor Arena Karlskrona, erbjuder en lång rad sporter liksom landskamper och musikaler. Det goda i livet har många uttryck i Karlskrona. Det kan vara allt från skärgårdsbris till ett torg fyllt med publik. Karlskrona är rikt på upplevelser och det vill vi dela med oss av. Därför siktar vi på nya bostäder och invånare år 2030.

4 Läget gör Karlskrona till en populär sommarstad som bjuder på en lång rad folkliga och kulturella evenemang.

5 Ett läge för business Allt fler ljusa idéer kläcks här. Det råder ett fint klimat för den som vill starta, driva och utveckla företag. Karlskrona erbjuder inte bara många soltimmar. Vi har också ett strålande företagsklimat. Här öppnar vi dörrar för nya affärsidéer, samarbeten och affärer över gränserna. Utvecklingen i Karlskrona talar sitt tydliga språk; våra industri- och handelsområden expanderar i snabb takt, Karlskrona Baltic Port ger tillgång till nya marknader och utvecklar oss som turistdestination. Och i vårt heltäckande spektrum av IT- och telekomföretag finns många exempel på ledande och världsledande utveckling; bland andra Ericsson, Telenor och Wireless Maingate. Framtiden för tillverkningsindustrin ser också ljus ut traditionell som högteknologisk. Vi kan nämna kända internationella företag som Dynapac och ABB samt den Marina försvarsindustrin, som även levererar till civila marknaden. Det finns en stor potential inom frakt och industri som behöver ett hamnläge för smidig och rationell godshantering. Turism och evenemang kommer starkt liksom idrott och hälsa med Telenor Arena Karlskrona som nav. Hållbar utveckling genomsyrar allt vi gör. Det ger bättre framtidsutsikter och spännande affärsmöjligheter. Samarbetspartners som går in i hållbara projekt har stor chans att vara med och utveckla nya marknader. Så är fallet med Hexicon, vars affärsidé är flytande vindkraftverk. Läget, vår etableringsservice, nätverket TelecomCity och en inspirerande mix av affärsidéer ger Karlskrona puls och ett välkomnande företagsklimat. Det ska vara enkelt och stimulerande att etablera sig och driva företag här. Turism och världsarv Världsarvets sevärdheter och en lättillgänglig skärgård gör Karlskrona självklar på turistkartan. Till det kan vi lägga utmärkta faciliteter för evenemang, aktiviteter och konferenser. Inte minst Telenor Arena Karlskrona som rymmer allt från melodifestival till landskamper. Det ger fler gästnätter och restaurangbesök. Det är med andra ord en bransch på frammarsch. Industri Våra internationella industriföretag lever sida vid sida med våra mindre företag. Det ger en stimulerande mix av stora och små företag och ökar även möjligheterna för samverkan och investeringar i maskinparker, lokaler och personal. Många av de slutprodukter som är resultatet av lokalt samarbete,

6 säljs över hela världen. Exempel företag: ABB, Dynapac, Roxtec, Auralight, Flextronics och Kockums. Transporter Karlskronas närhet till östra Europa samt Stena Lines och kommunens gemensamma bolag Karlskrona Baltic Port är en tillgång för aktörer som vill nå Östersjöområdet. Färjelinjen till den polska hamnen Gdynia med närmare 100 fartygslinjer ut i världen innebär stora möjligheter. Dessutom vässar EU-projektet Motorways of the Sea infrastrukturen ytterligare. Bland annat genom upprustning av järnvägen mellan Karlskrona och Emmaboda. IT och telekom Idag är Karlskrona en bland de internationellt ledande utvecklingsmiljöerna inom IT och telekom. Här finns ett femtiotal företag som utvecklar mobila lösningar och trådlösa tjänster; många utgör de främsta inom sin nisch. De ingår, liksom Karlskrona kommun och Blekinge Tekniska Högskola, i nätverket TelecomCity. Exempel på IT- och telekomföretag: Ericsson, Telenor, Logica, WIP och Enovation. Handel Karlskronas handel växer, både i centrum och i handelsområdena utanför. En rad rikstäckande kedjor har etablerat sig de senaste åren. Vi har en levande stadskärna med närmare 200 butiker varav många är specialbutiker, ett brett kulturutbud och gott om caféer och restauranger. Dessutom har de offentliga rummen i city gjorts fräschare. Och de korta avstånden får vi på köpet; centrum ligger koncentrerat till en ö Trossö. Jordbruk och skogsbruksnäringarna Skog, bördig åkerjord och hav. Karlskrona är rik på naturliga tillgångar. Här finns också många aktiva jordbruk speciellt på det bördiga slättlandskapet i öster. Det är därför inte förvånande att nästan 20 procent av kommunens företag utgörs av skogsbruk, jordbruk eller fiskeriföretag. Medier I Karlskrona ligger Sveriges största motortidningsförlag, Albinsson & Sjöberg, som bland annat ger ut Bilsport och Allt om MC. Här finns flera stora redaktioner som levererar nyheter: Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, TV4 Nyheterna Karlskrona, SVT:s Blekingnytt och SR Blekinge. Kommersiella radiostationer är Rix FM samt Mix Megapol. Offentliga aktörer Karlskronas offentliga verksamheter består av Boverket, Kustbevakningen, Marinbasen, Landstinget, Länsstyrelsen, Region Blekinge och Karlskrona kommun. Industrin är framgångsrik. Många av de produkter som tillverkas i Karlskrona säljs över hela världen.

7 En källa för kunskap Det finns gott om kunskap för såväl stor som liten. Blekinge Tekniska Högskola är ett av många studiealternativ. En god start i livet. Eller möjligheten att nå hur långt som helst. Det spelar ingen roll om det handlar om att lära sig alfabetet eller att forska om IT. Drivkraften och kompetensen finns här. I Karlskrona finns en lång rad grund- och gymnasieskolor att välja mellan i såväl kommunal som privat regi. Och gymnasiet erbjuder inriktningar som täcker allt från estetik till fordon och sjöfart. Det sistnämnda med riksintag. Dessutom är vi en av tre städer som kan erbjuda spetskompetens i matematik på gymnasienivå. Ytterligare en spetsutbildning är spelgrafik, 3D och animation. De är frukten av ett samarbete med BTH och hit söker studenter från hela landet. Blekinge Tekniska Högskola, med profilområdena innovation, hållbarhet och tillämpad IT, har en framträdande roll inte bara som utbildare utan även som samarbetspartner till näringslivet. Högskolan har rankats etta i Sverige och trea i Europa bland 56 universitet när det gäller hållbar utveckling (EESD Observatory). Det nybyggda huvudcampuset har internationell atmosfär och det växande antalet studenter berikar idrotts- och kulturlivet samt kompetensförsörjningen i kommunen. Men studiemöjligheterna slutar inte här. Vi kan även nämna Hyper Island som har internationella framgångar inom nya medier, Sisu Idrottsutbildarna Blekinge, Litorina folkhögskola, Försvarsmaktens Sjöstridsskola samt Kustbevakarutbildningen.

8 En miljö för öppna sinnen Vi välkomnar bredd i kultur, diskussioner och aktiviteter. Det gör vår kommun stimulerande att leva i. Lika mycket som vi värnar om vårt världsarv, bejakar vi förnyelse. Olika infallsvinklar och tankar inspirerar och ger extra näring. Det hjälper oss att växa på olika sätt. Karlskrona är en mötesplats. För nya idéer, olika kulturer och skilda nationaliteter. Vårt läge bidrar eftersom Östersjön förenar oss med många länder och ger oss möjligheter till utbyte över gränserna. Det är också viktigt för oss att ge kulturen ett stort utrymme. Det visar sig bland annat genom vår populära kulturskola, bibliotek och våra museer som hela tiden förnyar sig och bjuder publiken på stimulerande upplevelser. Karlskrona konsthall är en uppstickare på kulturarenan som bidrar med nytänkande utställningar och evenemang. Och i våra offentliga rum finns plats för olika åsikter som gör debatten nyanserad och spännande. Med ett öppet sinne kan Karlskrona utvecklas och bli en ännu bättre plats att bo och leva på. Och med ett öppet sinne följer glädje, energi och insikt och kanske till och med en ny affärsidé. Därför välkomnar vi mer än gärna nya medborgare till vår kommun.

9 Många och långa högspänningskablar kommer från ABB även i USA. Karosseridelar från Karosseritillverkaren ACM AB har funnit vägen till Norge. Long Life lysrör från Aura Light skingrar mörkret i Tyskland. MCT Brattberg har hittat en marknad för kabelgenomföringar i Sydkorea. Utbildningsföretaget Hyper Island serverar senaste trenderna inom interaktiv media i USA. IT-säkerhetsbolaget Outpost24 levererar digitala övervakningslösningar till kunder i Mexico. Felix ketchup från Procordia står även på danska bord. Belgien blir lite fräschare med rengöringsmedel från Sanego AB. Lastbilstidningen Trailer ges ut i Polen av Albinsson & Sjöberg. Elkomponenter från SWEL AB landar i Litauen. Kvicksilveråtervinning enligt MRT System finner vi i Kina. I Sydkorea väljer man Roxtecs tätningar och kabelgenomföringar. Med världen som marknad Vibrerande vältar från Dynapac rullar bra i Indien och i resten av världen. Sweden-China Business Center hjälper företag att hitta affärspartners i Kina och Sverige. Företagen i Karlskrona erbjuder såväl bredd som spets. Många av dem exporterar dessutom ett flertal produkter och tjänster till olika BAGA Water Technology ser till att vattnet blir rent hos kunderna i Brasilien. Eldistributionsnäten i Förenade Arabemiraten kan fjärrstyras, tack vare smart lösning från Radius. Marinen i Singapore väljer ubåtar från Kockums. delar av världen. Här intill ser du några enskilda exempel. Wireless Maingate ser till att maskiner pratar med maskiner även i Australien.

10 AB Karlskronahem Karlskronahem har det största antalet bostäder i Karlskrona och erbjuder såväl moderna lägenheter med sjöutsikt eller uteplats som boende vid skogsområden med promenadvägar. Företaget äger också många äldreboenden samt affärslokaler. Affärsverken Karlskrona AB Affärsverken erbjuder tjänster inom el, värme, renhållning, båttrafik och stadsnät. Bolaget arbetar för hög tillgänglighet i infrastrukturen och miljöriktiga alternativ. En stor investering är det nya kraftvärmeverket som bidrar med miljövänlig el och fjärrvärme. AB Arena Rosenholm Karlskrona Bolaget arrangerar olika typer av evenemang samt turistverksamhet för att stärka varumärket Karlskrona. Telenor Arena Karlskrona är en modern idrotts- och evenemangsanläggning för såväl läger och landskamper som mässor och konserter. Våra kommunala bolag Vi har en rad spännande kommunala bolag med verksamhet inom bland annat infrastruktur, bostäder och turism. Kruthusen Företagsfastigheter AB Kruthusen erbjuder företag moderna och prisvärda kontorsoch industrilokaler med attraktiva lägen, bland annat på Campus Gräsvik och i två verkstadsbyar. Karlskrona Baltic Port AB Karlskrona kommun är tillsammans med Stena Line delägare i bolaget Karlskrona Baltic Port AB. Bolaget ska utveckla Verkö färjeterminal med fler destinationer och rederier, marknadsföra Karlskrona samt lasta och lossa gods. Blekingetrafiken AB Karlskrona kommun är delägare i bolaget för lokal och regional kollektivtrafik med tåg, buss och båt.

11 En vackrare sommarstad än Karlskrona går inte att hitta. Skärgården, Världsarvet, Marinmuseum, Marinens musikkår som kommer gående Ronnebygatan fram. Då jag har haft förmånen att vända tillbaka till Karlskrona med vår Operafestival slås jag av hur fantastiskt vacker staden med omnejd är. Skärgården är unik och att få göra opera i denna miljö är en ynnest. Helena Janzén, operasångerska I Karlskrona lever historien överallt. Nästan alla gator slutar vid vatten som förbinder oss med världen. Katarina Mazetti, författare Att ta båten ut till Fläskholmen och fiska och ta en fika. Karlskrona är hemma för mig trots att jag flyttade Mi Ridell skådespelerska Oavsett var i världen jag befinner mig så är det fortfarande Karlskrona som känns hemma på riktigt. Här har jag vuxit upp, lekt och gått i skolan. Att komma tillbaka hit ger mig ett alldeles speciellt lugn och det finns inte mycket som slår en solnedgång på Saltös klippor, ett dopp i Färskesjön eller en båttur i östra skärgården. Peter Jablonski, pianist

12 Kort och gott om Karlskrona Karlskrona är kontrasternas stad. Historien är rikt representerad liksom modern och världsledande teknik. Några årtal och en smula kuriosa för dig som vill veta lite mer blickade Kung Karl XI ut över den plats där den nya örlogsstaden skulle ligga: Carls Crona. Carls Crona fick stadsrättigheter flyttades varvet till södra Trossö. Det blev civilt 1970 och tillverkar fartyg än idag besökte Charles Lindberg Stumholmens nya sjöflygstation gick ryska ubåten U137 på grund i Karlskronas östra skärgård och Karlskrona var i centrum för hela världens blickar flyttade Boverket till Karlskrona och 1991 etablerade sig Nordic Tel här (numera Telenor) öppnades det nybyggda Marinmuseum blev Örlogsstaden Karlskrona nr 560 på UNESCOs världsarvslista lades Kustartilleriet ner efter 98 år invigdes Vodafone Arena Rosenholm (numera Telenor Arena Karlskrona).

13 London Visste du att Oslo Köpenhamn Kiel Hamburg Rostock Berlin Göteborg Stockholm Malmö Karlskrona Gdynia Gdansk det aldrig har avlossats ett enda fientligt skott mot staden. Henry Ford inte alls var först. Fredrik Henrik af Chapman stod bakom tillverkning av skepp på löpande band i Karlskrona redan på 1700-talet. Helsingfors Klaipeda Warsawa Karlskrona var landets krogtätaste stad räknat per invånare på 1780-talet. världsartisterna och pianosolisterna Peter och Patrik Jablonski kommer från Karlskrona. det svenskaste vykortsmotivet finns här i Karlskrona - koloniområdet med 43 små röda stugor och vajande flaggor på den lilla udden Brändaholm. Tallin Riga LENNANDIA 2011 Tryck: Printfabriken. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum. Karlskrona kommun, Kommunledningsförvaltningen, Informationsavdelningen Karlskrona. Växel Fax

Det här är Karlskrona. En sammanfattning av kommunen i bokstäver och siffror

Det här är Karlskrona. En sammanfattning av kommunen i bokstäver och siffror Det här är Karlskrona En sammanfattning av kommunen i bokstäver och siffror Välkommen till vår stad Karlskrona präglas av marin historia, vilket också har givit staden dess karaktär med ständigt närvarande

Läs mer

Det här är Karlskrona. En sammanfattning av kommunen i bilder, bokstäver och siffror

Det här är Karlskrona. En sammanfattning av kommunen i bilder, bokstäver och siffror Det här är Karlskrona En sammanfattning av kommunen i bilder, bokstäver och siffror Välkommen till vår stad Karlskrona präglas av marin historia, vilket också har givit staden dess karaktär med ständigt

Läs mer

Karlskrona i siffror

Karlskrona i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Och hur många karlskroniter finns det egentligen? Det och lite till finns

Läs mer

Karlskrona Karlskr i siffror

Karlskrona Karlskr i siffror Karlskrona i siffror Statistik och fakta om Karlskrona kommun Hur ser näringslivet ut i Karlskrona och hur används skattepengarna? Hur många karlskronabor finns det? Det och lite till finns att läsa här.

Läs mer

LENNANDIA Tryck: Davidsons Tryckeri. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum.

LENNANDIA Tryck: Davidsons Tryckeri. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum. LENNANDIA Tryck: Davidsons Tryckeri. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum. Djupt in i den Blekingska skärgården ligger en plats som ruvar

Läs mer

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona.

Därför att vi har börjat en spännande resa, för att vi vill ligga i framkant och styra båten i rätt riktning, just här i Karlskrona. Välkomna till årets näringslivsdag och extra varmt välkommen till vår ryska delegation från Kaliningrad, Mr Genady Cherbakov med vänner och vår nytillträdda landshövding Berit Andnor Bylund. Karlskrona

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Varmt välkommen till Karlstad Business Region Karlstad Business Region är en expansiv region med liv, rörelse och dynamik där det alltid händer intressanta

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM OCH GRAFISK MANUAL

VARUMÄRKESPLATTFORM OCH GRAFISK MANUAL VARUMÄRKESPLATTFORM OCH GRAFISK MANUAL VARUMÄRKESPLATTFORM 3 4 5 6 Tillsammans bygger vi varumärket Karlskrona Varumärkesplattformen Det som gör platsen unik och känslan vi förmedlar Målgrupper och budskap

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Karlskrona kommun

Näringslivsstrategi. för Karlskrona kommun Näringslivsstrategi för Karlskrona kommun Näringslivsstrategi för Karlskrona kommun Fastställt av: Kommunfullmäktige den 22 september 2016 Ansvar för revidering: Kommunstyrelsen Gäller för: Karlskrona

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

VI BRINNER FÖR BLEKINGE

VI BRINNER FÖR BLEKINGE VI BRINNER FÖR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE VÅR PASSION ÄR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

En plats för idéer och gemenskap

En plats för idéer och gemenskap En plats för idéer och gemenskap Vi moderater tror på Karlskrona kommuns framtid! Här vill vi ha ett samhälle där alla kan utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och göra egna val. En plats där fler

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-)

VISION MARIESTAD 2020. ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION MARIESTAD 2020 ENKELT, TRYGGT OCH INSPIRERANDE SJÖSTADEN... TRÄDGÅRDSSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att

Läs mer

Karlskrona MÖTE. Skärlek. Mitt i skärgården. Välkommen till vår lugna värld VI KALLAR DET ETT MÖTE I KARLSKRONA SITTER I LÄNGE MÖTE OCH KONFERENS

Karlskrona MÖTE. Skärlek. Mitt i skärgården. Välkommen till vår lugna värld VI KALLAR DET ETT MÖTE I KARLSKRONA SITTER I LÄNGE MÖTE OCH KONFERENS Karlskrona MÖTE OCH KONFERENS VI KALLAR DET Skärlek Köfritt Välkommen till vår lugna värld MÖTE Mitt i skärgården ETT MÖTE I KARLSKRONA SITTER I LÄNGE Nästa stopp Gdynia Karlskrona är porten mot Polen.

Läs mer

Företagsmark till salu

Företagsmark till salu Företagsmark till salu Fem smarta lägen i Karlskrona kommun VERKSAMHETSOMRÅDEN I KARLSKRONA Intro Fem smarta lägen i Karlskrona kommun lhas ldhasödlash dfhaflhasölh fsh öaslfh löashföashf ölashföashf ölsahf

Läs mer

Skåne Livskvalitet i världsklass

Skåne Livskvalitet i världsklass Skåne Livskvalitet i världsklass 1 Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne. Pågatågen och busstrafiken knyter samman Skåne tillsammans med Öresundstågen, som även sträcker sig över övriga

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN!

falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! falun.se/ VÄLKOMMEN TILL FALUN! Upplev världsarvsstaden Falun. Strosa i faluröda kvarter, slå dig ner på ett café, shoppa eller gå på konsert. Vi har alltid spännande saker på gång, välkommen! 1 3 2 4

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa K A L M A R huvudstaden i en framtidsregion Det är i Kalmar det händer just nu. Vi är mitt i den starkaste expansionsfasen på 20 år - befintliga företag expanderar,

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF

Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna marknadsför Sverige! Passagerarrederierna har en central roll i den svenska rese- och

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 DET TALADE ORDET GÄLLER! Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB hälsar jag er alla varmt välkomna

Läs mer

Varumärkesplattform och grafisk manual. För dig som vill göra en djupdykning i varumärket Karlskrona

Varumärkesplattform och grafisk manual. För dig som vill göra en djupdykning i varumärket Karlskrona Varumärkesplattform och grafisk manual För dig som vill göra en djupdykning i varumärket Karlskrona BAKGRUND 3 Tillsammans bygger vi varumärket Karlskrona 4 Vad är ett varumärke? 5 Bilden av Karlskrona

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Bilden av Göteborg som destination i de skandinaviska länderna 2016

Bilden av Göteborg som destination i de skandinaviska länderna 2016 Bilden av Göteborg som destination i de skandinaviska länderna 2016 MÅNGA OLIKA BILDER SAMSPELAR I DESTINATIONENS IMAGE RESULTAT 2001 0CH 2006: EN VÄNLIG OCH VARM STAD FAST LITE FÖR LAGOM OCH LUGN EN NY

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Välkommen till Österåker

Välkommen till Österåker Välkommen till Österåker Välkommen till oss i skärgårdskommunen Österåker! Antal invånare: 43 400 (fördubblas under sommaren) Medelålder: 40 år Företag: Drygt 6 600 registrerade företag, Österåkers kommun

Läs mer

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun N 2O4O RRTÄLJE kommun Hur ser framtidens Norrtälje ut? N 2O4O RRTÄLJE kommun Att vara en del av en växande region skapar många möjligheter Norrtälje kommun ska ta fram en översiktsplan med sikte på år

Läs mer

Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö

Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö En stad där livspusslet går ihop. Närhet till stadsliv, naturliv och kulturliv. /Sebastian Villabos på Remium Aktiv Förvaltning, Klas Qvarnström

Läs mer

Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas.

Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. 1 Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. Att växa upp i en miljö där goda idéer uppskattas har lagt

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Vatten. Natur. Bad. Kultur. Friluftsliv. Båtliv. Turism. Gemenskap

Vatten. Natur. Bad. Kultur. Friluftsliv. Båtliv. Turism. Gemenskap Vatten Bad Kultur Turism Gemenskap Friluftsliv Båtliv Natur Vänersborgs identiteter idag Bilder och ord valda av hundratalet deltagare vid dialogträ en på Folkets Hus 2 oktober 2014. Storleken varierar

Läs mer

Vision 2030 för Jönköpings kommun

Vision 2030 för Jönköpings kommun Vision 2030 för Jönköpings kommun 2016:482 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vision 2030 för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-02-22 41 1 2 Vision 2030 Vision

Läs mer

Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog

Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog Fakta om Norrköpings kommun 130 000 invånare, 57 000 förvärvsarbetande Fakta om Norrköpings kommun 6000 studenter vid Campus Norrköping Vård, omsorg och handel

Läs mer

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden

Svensk Turism AB. Verksamhetsområden. Forum för besöksnäringens strategiska utveckling. Delägare i kommunikationsbolaget VisitSweden Svensk Turism AB Ägs av 170 företag och organisationer som representerar tiotusentals företag i hela besöksnäringen inom områdena äta, bo, resa och göra. Verksamhetsområden Forum för besöksnäringens strategiska

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Mot en spännande framtid. Barkarby College i Järfälla nytt regionalt centrum för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar

Mot en spännande framtid. Barkarby College i Järfälla nytt regionalt centrum för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar Mot en spännande framtid Barkarby College i ärfälla nytt regionalt centrum för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar Framåt inom natur och teknik Stockholm Väst är ett av de hetaste tillväxtområdena

Läs mer

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen.

Gävle sätter segel. Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Gävle Vision 2025 Gävle sätter segel Vision 2025 Livet i Gävle är gemenskap och öppenhet, för varandra och världen. Trygghet och nyfikenhet ger mod att växa, tillsammans och individuellt. Mångfalden ger

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

- Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra

- Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra Kontor att trivas i - Stockholms bästa shoppingutbud! - Goda kommunikationsmöjligheter - Bra serviceutbud och många lunchrestauranger - Effektiva kontorslokaler med bra exponering för ditt företag - Moderna

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Stockholm Maritime Business Centre. Sjönära kontor i Frihamnen

Stockholm Maritime Business Centre. Sjönära kontor i Frihamnen Stockholm Maritime Business Centre Sjönära kontor i Frihamnen frihamnsgatan 26 Välkommen till Stockholm Maritime Business Centre I Magasin 3 i Frihamnen introducerar Stockholms Hamnar ett spännande fastighetskoncept,

Läs mer

VISION

VISION VISION 2025 Västervik växer med stolthet och äkthet och har utvecklats till en hållbar kommun. Vi har jobb, känner oss friska och är trygga. Vi bor bra, har korta restider och en rik och varierad fritid.

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

BID som samverkansform

BID som samverkansform BID som samverkansform Vad är BID? Internationell tillämpning Erfarenheter i Sverige Metod Drivkrafter Medborgardialog Hur går utvecklingen vidare i Sverige? Business Improvement District Skottland Innerstaden

Läs mer

Verksamhetsplan (utdrag ur Marknadsstrategi )

Verksamhetsplan (utdrag ur Marknadsstrategi ) Verksamhetsplan (utdrag ur Marknadsstrategi 2016-2018) Döda Fallet med nya ögon Döda Fallet är både historia och framtid. Här kan vi lära av historien och skapa en ny hållbar framtid med hjälp av naturens

Läs mer

Välkommen till Ronneby. - den moderna kurorten

Välkommen till Ronneby. - den moderna kurorten Välkommen till Ronneby - den moderna kurorten Ronneby i framkant Ronneby kommun ligger i mitten av arbetsmarknadsregionen Blekinge med över 150 000 invånare Väletablerad turism och besöksnäring med hotell

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar?

Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar? www.gamenetwork.se Miljöimpuls!: Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar? Västsvenskt nätverk för hållbar utveckling www.gamenetwork.se Nätverket GAME Ett nätverk för dig som vill medverka

Läs mer

ÄNGELHOLM - EN STAD ATT VÄXA I

ÄNGELHOLM - EN STAD ATT VÄXA I ÄNGELHOLM - EN STAD ATT VÄXA I ÄNGELHOLM- EN DEL AV SVERIGES SKÖNASTE FAMILJ I ett unikt regionalt samarbete, under det gemensamma varumärktet Familjen Helsingborg, formas de Nordvästskånska kommunernas

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

B R A N D B O O K B Y K A L M A R

B R A N D B O O K B Y K A L M A R BRANDBOOK BY KALMAR Vårt hjärta klappar för Kalmar. KALMARS STADSSIGILL FRÅN 1247 ÄR NORDENS ÄLDSTA HERALDISKA STADSVAPEN. Nordens äldsta varumärke. REDAN FÖR 600 ÅR SEDAN var Kalmar en stad med aktning.

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

MARIESTAD 2030. TRÄDGÅRDSSTADEN... SJÖSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION OM EN NY STAD

MARIESTAD 2030. TRÄDGÅRDSSTADEN... SJÖSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VISION OM EN NY STAD VISION OM EN NY STAD MARIESTAD 2030 TRÄDGÅRDSSTADEN... SJÖSTADEN... BO och LEVA-STADEN :-) VAD ÄR EN VISION? VISION - ÄR EN GEMENSAM BILD AV FRAMTIDEN - Visionen ska formuleras så att den blir en inspirationskälla

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST!

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN TILL ER TJÄNST! ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 Del 1: Näringslivsvision Del 2: Mål Innehållsförteckning INLEDNING DEL 1 - NÄRINGSLIVSVISION VAD? NÄRINGSLIVSVISION

Läs mer

Energiska. Vasaregionen

Energiska. Vasaregionen Energiska Vasaregionen BILD: Pekka Mäkynen Välkommen till Vasaregionen Energisk Mångsidig Multimodal Kunnig Öppen Unik 3 Det här är Vasaregionen. Läs vidare för att se vad vi menar med de här orden. BILD:

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Smart Specialisering en möjlighet för landsbygden! Lasse Lindqvist

Smart Specialisering en möjlighet för landsbygden! Lasse Lindqvist Smart Specialisering en möjlighet för landsbygden! Lasse Lindqvist Kungliga Skogs- och Landsbygdsakademin 24 oktober 2013 Storsjöyran 2013 Smart specialisering Smart specialisering är en utvecklad

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

WWW.LUND.SE VISION 2025

WWW.LUND.SE VISION 2025 WWW.LUND.SE 02 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 VISION 2 0 2 5 04 Vision 2025 07 Bilden av framtiden 11 Från ord till handling 17 2025 år 2009 Lund idéernas

Läs mer

Internationellt program för Karlskrona kommun

Internationellt program för Karlskrona kommun Internationellt program för Karlskrona kommun Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: Ansvar för revidering: Gäller för: Kommunstyrelsen Karlskrona kommun och dess bolag Giltighetstid: Ersätter: Internationellt

Läs mer

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun.

Så här vill vi göra Enköping till en ännu bättre kommun. Handlingsprogram för Enköpingsmoderaterna 2011--2014 1 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Barn och utbildning... 4 Omsorg genom livet och ett värdigt åldrande... 6 Kultur och fritid... 8 Miljö och infrastruktur...

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

VAR MED OCH SKAPA NATIONALSCENERNAS KULTURCENTRUM

VAR MED OCH SKAPA NATIONALSCENERNAS KULTURCENTRUM VAR MED OCH SKAPA NATIONALSCENERNAS KULTURCENTRUM EN MÖTESPLATS MED OBEGRÄNSADE MÖJLIGHETER Dramaten och Operan har anor från 1700-talet och är Sveriges nationalscener för opera, balett och dramatik. Vi

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Nära. Nära världen. HELSINGFORS NORRKÖPING LINKÖPING KÖPENHAMN AMSTERDAM

Nära. Nära världen. HELSINGFORS NORRKÖPING LINKÖPING KÖPENHAMN AMSTERDAM Nära. Ett besök i East Sweden är just det. Nära. Med Linköping och Norrköping har vi det utbud en storstad kräver, samtidigt är vi tillräckligt små för att känna att allt som behövs finns på greppbart

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer