LENNANDIA Tryck: Davidsons Tryckeri. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LENNANDIA Tryck: Davidsons Tryckeri. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum."

Transkript

1

2 LENNANDIA Tryck: Davidsons Tryckeri. Foto: Sydöstran, Matz Arnström, Andreas Blomlöf, Joakim KE Johansson, Stefan Andersson och Mats Kockum. Djupt in i den Blekingska skärgården ligger en plats som ruvar på historiska skatter, spännande mötesplatser och mäktiga naturupplevelser. En liten vrå av världen som kung Karl XI gjorde till flottbas för drygt 300 år sedan och som många upptäckt sedan dess. Nu är det din tur.

3 Karlskrona Vattnet är livets källa. Det släcker törst, renar och skapar harmoni. Kanske är det därför vi människor gärna vill vara nära hav och sjöar? I så fall borde fler människor besöka Karlskrona. Här tar vi vara på allt som havet ger oss och omvandlar det till kreativ energi. Välkommen att ladda dina batterier.

4 Det ligger ett skeppsvrak under golvet, Sveriges minsta fullriggare spejar ut över redden och tretton mäktiga galjonsfigurer håller rådslag i en glashall på piren. Det är ingen drömsyn, utan Sveriges Marinmuseum. Marinmuseum har en dragningskraft som lockar alla från sjöhistoriskt intresserade till konferensdeltagare. Andra inspirerande rum i Karlskrona är konsthallen, teatern samt flera gallerier och museer. Till exempel Kulenovic konstmuseum i den historiska Vattenborgen på Stortorget. Angör du Karlskrona med ett öppet sinne, så lovar vi att fylla det med intryck som följer med dig hem. Kanske längre än så. I Marinmuseums galjonshall kan du se linjeskeppet Dristighetens galjonsfigur åtminstone det som återstår efter drabbningen 1790.

5 Att bo bra är en förutsättning för alla som reser i arbetet, åker på gruppresor eller deltar i större konferenser. I Karlskrona finns gott om valmöjligheter hos de väletablerade kedjorna Choice Hotels, First Hotels och helt nybyggda Scandic. Ni kan också bo på något av de mindre hotellen som erbjuder både Vakna utsövd. Hör tystnaden. Ta en morgonpromenad genom Karlskrona och tiden. På vägen passerar du både stugor och kyrkor, bagerier och bastioner. Gå över torget och se handlarna ropa ut säsongens primörer och blomster. Säg god morgon till gubben Rosenbom och återvänd sedan till ditt boende redo för en ny dag bra standard och mysig atmosfär. Inte mindre än tio hotell ligger inom tio minuters gångavstånd till de flesta sevärdheterna, restaurangerna och möteslokalerna. Totalt erbjuder vi omkring 800 hotellrum som ni kan sova gott i. tillsammans med Karlskrona. På Stumholmen möts då och nu. Från Slup- och barkasskjulet med sin karaktäristiska takkonstruktion till Hyper Islands internationella mediautbildningar i det gamla häktet tvärs över gatan.

6 Halva Kungariket är ditt. En del av det finns i Karlskrona. Ann-Charlotte Spegel-Berg, Kommunikationchef, Statens Fastighetsverk Konferera i kruthus, bo i lotstorn och ät gott i Repslagarbanan möjligheterna är många och flexibiliteten stor. Om ni är 10 eller spelar ingen roll vi hjälper er hitta rätt faciliteter. Krävs en större spelplan finns Telenor Arena Karlskrona. För andra typer av konferenser eller föreläsningar går det att hitta spännande alternativ som Karlskrona konsthall, Konserthusteatern eller varför inte nybyggda Biostadens VIP-salong? Ni kan också ge er ut på världsarvskryssning med skärgårdsbåtarna som har både guide och konferensutrustning ombord. Möjligheter finns det som sagt gott om, det som gör oss speciella är viljan att anpassa dem för just era syften. Det inre befästningstornet Godnatt är den sista försvarsposten du måste ta dig förbi när du anländer Karlskrona från skärgårdssidan.

7 Jag har varit på många ställen, men Karlskrona måste vara det allra trevligaste. Christer Björkman, producent för Melodifestivalen.

8 Karlskrona med omnejd är som ett vackert rum utan tak. Vi har möblerat det med Karlskrona skärgård är orörd, befriande och sannolikt något av det vackraste som finns. badplatser, vandringsleder, naturreservat och det ständigt närvarande vattnet. Den som gjort strandhugg i skärgården med en picknickkorg, badat på Stumholmen mitt inne i stan eller fiskat från en eka i den stilla i gryningen glömmer det aldrig. Jo, vi är bortskämda, men delar gärna med oss. Ett dopp mitt i centrum eller från en klippa i skärgården? Karlskrona har 30 officiella badplatser och hundratals badvikar.

9 Varje plats i världen definieras av sina människor, smaker, aktiviteter och traditioner. Vi har så klart en lokal prägel som vi är stolta över. Här bjuder vi på kroppkakor med ål, ordnar stora folkfester och åker skärgårdsbåt i skymningen. Vi tar oss gärna ut till öarna och skogarna där hantverkstraditionen lever kvar med rökerier, stenhuggeri och keramik. Det är som alla andra ställen fast helt annorlunda.

10 Karlskrona anlades under slutet av Sveriges stormaktstid och skulle skyddas till varje pris. Murarna från flera befästningsverk står kvar och bär vittnesbörd om den saken. Nu för tiden river vi hellre murar, åtminstone symboliskt. Våra kastell, fort och kruthus gör sig bättre som spännande mötesplatser tycker vi. Att så mycket av örlogsmiljön bevarats, och fortfarande används, är unikt. Det ansåg även UNESCO som utsåg Karlskrona till Världsarv Kurrholmen, varvsmuren och repslagarebanan Sveriges längsta träbyggnad är några exempel hämtade ur världsarvsmiljön.

11 Har du redan sett den stora världen? Då är du välkommen till vår lilla. Karlskrona anlades 1680 för att platsen hade en strategiskt gynnsam placering ur ett örlogsperspektiv. Vi tycker att placeringen fortfarande är bra, även ur ett modernt perspektiv. Det vill säga en unik och lättillgänglig Världsarvsmiljö dit människor Kom till oss på det sätt som passar dig bäst. kommer för att mötas, göra affärer, koppla av och inspireras. Välkommen du också. Från Köpenhamn/Malmö: bil 2,5 timmar eller tåg 3,5 timmar Från Stockholm: flyg 55 minuter (Ronneby flygplats) Från Ronneby flygplats: flygbuss/taxi 30 minuter Helsingfors Från Göteborg: bil 3,5 timmar eller tåg 4,5 timmar Oslo Stockholm Från Gdynia: färja (Stena Line) 10 timmar Göteborg Tallin Karlskrona erbjuder alla former av vanliga och ovanliga övernattningsmöjligheter. Här går det att vakna mitt i stan med utsikt Karlskrona Malmö Köpenhamn Gdynia Klaipeda Riga över kruthuset ute i Borgmästarefjärden, eller i ett lotstorn på Aspö. Hög standard i nya hotellrum och företagslägenheter eller enklare varianter som inredda sjöbodar, Kiel Rostock Hamburg Gdansk Warsawa campingstugor och torp i skogen. Service med frukost på sängen eller egen Berlin matsäck. Det är upp till dig. London Paris Paris München

12 Om du vill arrangera ett möte eller en gruppresa till Karlskrona, hjälper vi dig att hitta rätt faciliteter och leverantörer för ändamålet. Det kan gälla en resa med idrottslaget, en kick-off med företaget, en konferens för styrelsen eller något helt annat. Ring Lena på Karlskrona Turistbyrå Stortorget Karlskrona Tel: Web: E-post: