Vi gör det med vinden i fanorna och opinionsvinden i ryggen. Det känns bra att vara en del av arbetarrörelsen idag!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi gör det med vinden i fanorna och opinionsvinden i ryggen. Det känns bra att vara en del av arbetarrörelsen idag!"

Transkript

1 Tal 1 Maj 2014 Ingela Edlund DET TALADE ORDET GÄLLER Kamrater! Mötesdeltagare! Idag samlas vi för att fira Första maj! Vi gör det med vinden i fanorna och opinionsvinden i ryggen. Det känns bra att vara en del av arbetarrörelsen idag! Det finns dom som hävdar att arbetarrörelsens högtidsdag är onödig. Ledarsidor och borgerliga politiker påstår att den inte behövs. Kamrater, låt vårt svar höras över hela vårt land och över hela vår värld! Det är samma svar som skallar från gator och torg på många över hela världen. Jo, första maj behövs! Första maj behövs för vi kräver att alla ska ha ett arbete! Första maj behövs så länge vi har ett klassamhälle som skiljer människor åt! Och första maj behövs så länge som det finns människor som lever i ofrihet och förtryck! Här idag i Piteå demonstrerar vi tillsammans med människor över hela världen.

2 Vi sänder en solidaritetens hälsning till Ukraina och dom som nu kämpar för sitt lands oberoende och demokrati. Låt oss också sända en solidaritetens hälsning till folket i Syrien, som lider under diktaturens förtryck och inbördeskrigets fasor. Och låt oss också sända en solidaritetens hälsning till alla dom kvinnor och män över hela världen som tar striden för fackliga rättigheter för sig och sina arbetskamrater! För alla dom som har offrat sina liv eller riskerar sina liv i vår gemensamma kamp. Första Maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag! Kamrater, Förtryckare, oavsett om dom kallar sig höger eller vänster, har alltid sett fria fackföreningar som ett hot. För dom vet att den fackliga tanken kan hota deras makt. Dom vet att människor som organiserar sig blir starka. Dom vet att fria fackliga organisationer står för en människosyn och en samhällssyn som ger människor kraft att förändra sina liv. Dom gör allt vad dom kan för att hindra arbetarna som bygger VM-stadion i Qatar att organisera sig. Där dör minst en arbetare varje vecka för att vi ska få titta på fotboll. Dom vill helst inte se den verklighet som vi ser, när minst 1100 arbetare dödades i Bangladesh i en brand i en textilfabrik med omänskliga villkor, och där ytterligare minst 2500 arbetare skadades. I vårt land, för 125 år sen, såg vi verkligheten. Och i vårt land, för 125 år sen, förstod våra fackliga organisationer snart att vi behövde driva många frågor den politiska vägen. Det är 125 år sen 49 fackliga ombud bildade vårt parti. Ett femtionde ombud, Axel Danielsson, skulle varit där men han kunde inte komma. Han satt nämligen i cell nummer 73 i Malmö fängelse.

3 Det här var inget unikt för Axel Danielsson. Den tidiga arbetarrörelsens ledare var vana vid att sitta i fängelse. Faktiskt skrevs förslaget om att bilda partiet av August Palm, när han avtjänade ett av sina straff. Men dom höll ihop! Bildade vårt parti! Och dom bildade så småningom LO! Den där påskhelgen 1889 inledde en ny tid i Sverige. Under årtiondena som följde blev kongresskraven från 1889 verklighet och det nya seklet innebar ett enormt samhällsbygge, präglat av arbetarrörelsens idéer. Och det ska vi bära med oss från historien. Det vi kunde göra då, kan vi göra igen! Politik är att vilja! Sverige kan bättre! Mötesdeltagare! Det första många ungdomar möts av när dom försöker komma ut på arbetsmarknaden efter många år av utbildning är en stängd dörr. Budskapet är: du behövs inte! Eller åtminstone inte mer än när arbetsgivarna tycker att just du behövs! Vi har sett alltför mycket av ungdomar som aldrig kommer ut på arbetsmarknaden. Av ungdomar som sover med mobilen under kudden ifall det kommer ett jobberbjudande. Av ungdomar som snart tappat den sista gnistan av framtidstro. LO och Socialdemokraterna demonstrerar tillsammans under parollen Ingen ung utan jobb! Det är en självklar paroll när ungdomsarbetslösheten är över 26 procent och ungdomar har varit arbetslösa i mer än sex månader. Idag väntar många unga med att bilda familj. Och jag kan förstå dom. Fler kommuner borde göra som Piteå och sätta upp en nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet! Om era unga har en långsiktig trygg försörjning då kan drömmen om en egen bostad kanske gå i uppfyllelse, då känner dom att dom kan bilda familj, stanna i Piteå och er kommun kan växa till invånare innan Att många unga stängs ute från arbetsmarknaden runt om i Sverige är inte bara en personlig tragedi för var och en av dom. Det är ett enormt slöseri med resurser och därför ett av våra allra största samhällsproblem. Och det drabbar verkligen inte bara ungdomar!

4 människor som vill och kan jobba är arbetslösa i vårt land! har varit arbetslösa mer än sex månader! har varit arbetslösa i mer än två år! I slutet av mars var personer arbetslösa i Norrbotten, vilket betyder en arbetslöshet på 8,3 procent. Det är färre än mars förra året. Det är väl i och för sig bra om det går åt rätt håll men om vi ska vara ärliga finns det bara ett ord för detta: massarbetslöshet! Och bakom alla dessa siffror, staplar och diagram finns enskilda människor, varav många är LOmedlemmar. Människor som nu ser sin och sin familjs ekonomi och vardagsliv slås i spillror, på grund av en fullständigt urholkad arbetslöshetsförsäkring och bristen på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringen påstår att arbetslösheten beror på för mycket trygghet, på att arbetsviljan är för låg och att det inte lönar sig att arbeta. Arbetslösheten får dessutom inte sjunka för häftigt, för då kan ju inflationen stiga. Jag och alltfler av dom som kan ekonomi undrar bara: Vilken inflation??? Regeringen har försämrat a-kassan och skurit ner på arbetsmarknadsutbildningen. Arbetslösa, sjuka och pensionärer får betala mer i skatt än dom som har ett arbete. Men problemet är inte att den som inte har ett jobb söker jobb. Problemet är att det finns för få jobb att söka. Och att alltför många saknar rätt utbildning för dom jobb som finns och dom jobb som kommer. Vad Sverige behöver är en riktig jobbpolitik. En politik som bekämpar arbetslösheten inte dom arbetslösa!

5 Med en socialdemokratiskt ledd regering ska arbetslösheten tvingas ner! Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet senast år 2020! Sverige kan bättre! Kamrater. Det råder inte bara massarbetslöshet i Sverige. Det råder massarbetslöshet i hela Europa. Även där har högerpolitiken misslyckats. Högern har styrt i EU i 15 år. Och resultatet av högerpolitik är alltid det samma, både i Sverige och i hela EU: 27 miljoner går arbetslösa. Sex miljoner av dom är ungdomar. Välfärden har urholkats. Klyftorna har ökat. Löner och arbetsvillkor har pressats ner. Om bara några veckor är det val till Europaparlamentet. Högern i Europa hoppas att våra väljare ska stanna hemma. Att dom ska tycka att Europavalet inte är så viktigt. Låt oss se till att dom får fel. För det är oerhört viktigt för alla löntagare, för dig och för mig, att vi tillsammans lyckas bryta högerstyret i Europaparlamentet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna göra verklighet av visionen om ett löntagarnas Europa där kampen mot arbetslösheten och respekten för löntagarnas rättigheter sätts före kapitalets fria rörlighet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna försvara våra svenska kollektivavtal!

6 Därför är LO och Socialdemokraterna också helt överens: Vi måste få en lag om huvudentreprenörsansvar i alla branscher och led! Vi måste riva upp Lex Laval. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige! Det är dags att rösta bort högerpolitiken! Det är dags för arbetarrörelsens värderingar att styra över besluten, både här hemma och i hela EU! Vi måste få ordning och reda! Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad! Punkt. Det handlar inte om nån protektionism som vill utestänga nån från att jobba i Sverige. Det handlar om att värna om våra villkor för alla som kommer till Sverige för att jobba! Oavsett om det är nån från ett EU-land eller från tredjeland. Ingen ska behöva varken lockas eller luras hit med löften om guld och gröna skogar för att väl på plats hamna i i slavliknande förhållanden! Vår solidaritet omfattar alla, även om våra motståndare gärna påstår annat! Fast apropå EU-parlamentsval och motståndare, får moderaterna faktiskt gärna ha kvar Gunnar Hökmark därnere i Bryssel och Strasbourg. För att travestera Tove Janssons Vem ska trösta Knyttet : - Han är nog ändå rysligt bra att ha. Han visar nämligen gång på gång vad moderaterna egentligen tycker om facket, det så kallade nya arbetarpartiet och kollektivavtalskramandet. Tro inget annat, kamrater, han visar att det är samma moderater då som nu och där som här! Och där som här behöver vi byta politik! Sverige kan bättre! Dessvärre är det inte bara moderaterna som visar sitt rätta ansikte. I Ungern ändrar högerpartiet grundlagen på ett sätt som direkt hotar demokratin. Samtidigt växer sig det nationalistiska Jobbik allt starkare. I Grekland mördar nazister invandrare och vänsterfolk. I Frankrike är Nationella fronten enligt en del mätningar största parti. Men nazismen finns också här. Bokstavligt talat här i Piteå.

7 Mötesdeltagare Rasismen är ett hot mot allt vi tror på och allt vi står för. Vårt svar är, nu som alltid: motstånd och solidaritet. Allas lika rätt och värde! Det fackliga löftet helt enkelt! Vi tog kampen för allas lika värde i fackföreningsrörelsens barndom. Vi tog den mot nazisterna på 30-talet. Och vi tar den idag, när nazister åter öppet demonstrerar, hänger upp banderoller längs vägarna och klottrar på kyrkor och när vi har ett rasistiskt parti i Sveriges riksdag. Vi ser nu hur Sverigedemokraterna försöker vinna stöd i arbetarklassen, bland våra medlemmar. Därför måste vi tala klarspråk: Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som måste bekämpas! LO har tillsammans med våra 14 förbund jobbat medvetet med ett antirasistiskt arbete. Vi kallar det Alla kan göra något. Och för att alla ska känna att dom kan göra något behövs det stöd och kunskaper. Och det försöker vi ge, genom att utbilda våra förtroendevalda. För ingen kan göra allt. Men vi ska se till att alla kan göra något! När ni manifesterade mot nazism och främlingsfientlighet här i Piteå gjorde ni något och det ska vi tillsammans fortsätta med. Just nu åker Jimmie Åkesson land och rike runt för att försöka komma in på arbetsplatserna.

8 Men dom anställda - undersköterskor, läkare, brandmän och många fler säger: Vi vill inte ha dig här, Jimmie! Du är inte välkommen! Vi tror på allas lika värde! Att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti vet vi. Men Sverigedemokraterna är också ett högerparti. Ett parti som i nästan varje viktig löntagarfråga ställer sig på högerns och arbetsgivarnas sida. I över åtta av tio omröstningar i riksdagen har dom röstat med alliansen. Listan kan göras lång. Med Sverigedemokraternas stöd har riksdagen till exempel sagt nej till en nollvision mot dödsolyckor på jobbet, nej till förstärkt företagshälsovård och nej till meddelarfrihet för dom anställda i privata välfärdsföretag. Det är också med Sverigedemokraternas stöd som regeringen kunnat driva igenom sina skattesänkningar. En röst på Sverigedemokraterna är en röst på rasism och främlingsfientlighet. Men det är också en röst för en fortsatt moderatledd regering! Sverige kan bättre! Mötesdeltagare, EU-valet handlar inte bara om EU. Det handlar också om vår vardag här hemma. Även om det är 189 mil från Piteå till Bryssel fattas en mängd beslut därnere som påverkar vår vardag. Det handlar om allt från kontrollen av illegala transporter och därmed säkerheten på våra vägar, till kraven vi kan ställa i välfärden. Det handlar om luften vi andas och vattnet vi dricker. Det handlar om exporten och möjligheten att skapa jobb.

9 Allt påverkas av besluten i EU. Så om vi inte bryr oss om dom besluten, då frånsäger vi oss makten över vår egen vardag. Och över vår egen framtid! Så nu gäller det. Högern har styrt i EU i 15 år. Den sociala tryggheten har urholkats. Klyftorna har ökat. 26 miljoner har blivit arbetslösa. Det krossar drömmar. Det pressar ned löner och arbetsvillkor. Och framför allt: Det gör det tydligt att EU behöver ett nytt, solidariskt styre! För första gången på länge har nu den socialdemokratiska gruppen chansen att bli störst i Europaparlamentet. Vi ska ta den chansen, och vara med och välja en ny väg för Europa! Kamrater, Vår stora utmaning i europaparlamentsvalet är att mobilisera! Att få våra fackliga medlemmar och alla andra att faktiskt gå till valurnorna den 25 maj. Eller tidigare. Det går alldeles utmärkt att förtidsrösta!

10 Mötesdeltagare, Hur får vi snurr på Sverige då? Jag säger först och främst: Bygg vägar och järnvägar! Rusta och renovera! Behoven finns. Minst sagt. Det sätter folk i arbete. Och det ökar tillväxten. Bygg bostäder! 126 svenska kommuner har bostadsbrist idag Enligt Hyresgästföreningen är den genomsnittliga kötiden för en hyresetta nu 32 månader. För en familj som behöver en fyra är kötiden 41 månader, nästan tre och ett halvt år. Och för varje byggnadsarbetare som får jobb, får ytterligare tre personer jobb i sektorerna runt omkring; rörmokare, målare elektriker med mera. Och kedjan stannar inte här, det behövs någon som planerar bygget och någon som levererar. Kort sagt: bostadsbyggande är en tillväxtmotor! Det går att räkna upp exempel efter exempel. Den grundläggande frågan är om vi ska fortsätta med en skattesänkarpolitik, som inte ger några jobb. Eller om vi ska bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik. Och näringspolitik. Och utbildningspolitik. Klart vi ska! Sverige kan bättre! Mötesdeltagare, Några ord om välfärden. Där finns det mycket att göra! Idag är det fler och fler som går ner i arbetstid för att ta hand om sina äldre anhöriga. Behovet av barnomsorg som har öppet när våra medlemmar behöver den ökar ständigt. Och alla känner vi nog en oro för att råka ut för en allvarlig sjukdom. Inte bara för att vår ekonomin snabbt urholkas om vi går sjukskrivna utan också för att vi är rädda för att resurserna i vården är alltför snålt tilltagna. Vårt krav är att vi måste öka resurserna till skola, vård och omsorg! Fler måste anställas i verksamheterna och vi måste rusta vår välfärd efter behovet. Det kan aldrig vara rimligt att vinstdriften styr välfärdsutbudet. Skattepengar ska gå till välfärden, inte till aktieägares vinster!

11 Tillsammans kan vi göra skillnad! Vi kan se till att väva ihop maskorna igen i vårt gemensamma skyddsnät. Det skyddsnät som Reinfeldt och hans kompisar väljer att kalla bidragsträsk. Men vi vet vad det handlar om. Trygga människor med framtidstro är rustade för att möta förändringar. Vi tror på en framtid där ledstjärnan inte är egoism och var och en för sig. Där drivkraften inte är rädsla och oro över att förlora jobbet eller att bli sjuk. Vi tror inte på ett samhälle där människor ska hoppa högre och högre för att nå en morot och drivas på med piskan. Vi bygger ett samhälle där det för alla ska gå väl på färden genom livet. Det är nödvändigtvis inte en stenfri väg men vi ska till att alla får kraft att vägen gå. Där klyftorna minskar leder det också till att alla får det bättre, rik som fattig, gammal som ung. Vi har sett vad åtta år av högerpolitik har gjort med vårt land. Kamrater, Sverige kan bättre! Sverige behöver en ny politik och en ny regering! Det är inte för Stefan Löfvens skull vi ska vinna valet. Inte heller för min eller för dom andra i partioch LO-ledningarna. Det är för de arbetslösa i Norrbotten och för dom drygt andra arbetslösa i Sverige. Det är för den pitekille eller tjej som inget hellre vill än att få jobba men som möts av en stängd dörr. Det är för den sjukskrivna undersköterskan som inte längre får sjukersättning.

12 Mötesdeltagare, Sverige behöver inte bara fler jobb. Vi behöver också bättre jobb. De senaste tio åren har i genomsnitt 57 personer varje år omkommit på jobbet. Mångdubbelt fler skadas eller blir sjuka av sitt arbete. Tunga jobb, enformiga arbetsuppgifter och hård press så ser det nya slimmade arbetslivet ut för många i dag. Dom som arbetar på bilverkstäder hör till de hårt drabbade. Utvecklingen mot allt större bilar gör att mekanikernas arbeten blir tyngre. Kropparna tar stryk. Belastningsskador är en klassfråga men också en könsfråga. Kvinnorna i industrin arbetar ofta i de sämsta arbetsmiljöerna och många kvinnor inom vården och omsorgen far varje dag illa på jobbet på grund av dålig arbetsmiljö Mot den bakgrunden är regeringens politik på arbetsmiljöområdet djupt oroande. Anslagen till Arbetsmiljöverket har skurits ner, pengarna för utbildning av skyddsombud är borta och dom har lagt ner Arbetslivsinstitutet. Nedskärningar som bland annat inneburit att Sverige inte längre lever upp till FNs rekommendationer om arbetsmiljöinspektioner. Vi kan aldrig acceptera en politik som stillatigande ser på när människor slits ut av sina arbeten! Vi kan aldrig acceptera en politik som stillatigande ser på när människor berövas rätten att få komma hem från sitt arbete! Sverige kan bättre! Kamrater,

13 Vi får ofta höra att vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Om jag än en gång går tillbaka till den påskhelg när partiet bildades, kan vi väl reflektera över det en stund. Någon här kanske vet vem Alina Jägerstedt var? Hon är faktiskt en av de viktigaste personerna i vår historia. Hon var tobaksarbeterska och den enda kvinnan bland ombuden. Det var tack vare en motion som hon skrev som det socialdemokratiska partiet redan från början organiserade både män och kvinnor. Undrar hur vårt samhälle hade sett ut idag utan Alina? Visst stämmer det att vi ligger före andra länder när det gäller sånt som andel kvinnor på arbetsmarknaden, utbyggd barnomsorg och en stark jämställdhetslagstiftning. Men låt oss inte glömma hur mycket som faktiskt återstår att göra! Sverige har en av Europas mest könsuppdelade arbetsmarknader. Och trots att vi från LO-förbundens sida drivit frågan om löneutjämning i avtalsrörelserna så har kvinnodominerade branscher fortfarande genomsnittligt lägre löner än manligt dominerade. Vi sätter alltså fortfarande lön efter kön. Nyligen presenterade LO Sveriges Jämställdhetsbarometer. Vi undersökte hur mycket den faktiska löneskillnaden är, om man tar hänsyn till att så många kvinnor arbetar deltid. Det visar sig då att den faktiska skillnaden i månadslön mellan män och kvinnor i LO-yrken är sextusen kronor. Ännu större blir klyftan då man jämför med tjänstemännen. Mellan LOs kvinnor och manliga tjänstemän skiljer det kronor i månaden. Kamrater Så här kan det inte få fortsätta! Vi ska tillsammans se till att vi har jämställda löner, och ett jämställt familjeliv! Vi ska tillsammans se till att dom kvinnor som vill jobba heltid ska kunna göra det! Vi ska tillsammans se till att ta bort dom ofrivilliga deltidstjänsterna!

14 Vi ska tillsammans modernisera välfärden så att den passar dagens arbetsliv, med barnomsorg även vid obekväm arbetstid. Och en äldreomsorg som inte förutsätter att kvinnor ska gå ned i arbetstid för att ta hand om sina äldre släktingar! Här i Piteå har ni visat att det går att minska det ofrivilliga deltidsarbetet inom bland annat äldreomsorgen. Det visar att det går om vi tillsammans bestämmer sig för att klara det. Politik är att vilja! Och låt oss se till att vi river upp vårdnadsbidraget, får en jämställd föräldraförsäkring och en bra barnomsorg! För med ökad jämställdhet får vi ett bättre samhälle och en starkare välfärd. Det tjänar alla på, både kvinnor och män! Sverige kan bättre! Vi kräver också jämställda bolagsstyrelser. Många har under dom senaste dagarna tagit chansen att ifrågasätta vår egen representativitet i LO. Ingen av oss tycker det är bra med den mansdominans som ändå finns. Vi har en plan för hur vi vill komma tillrätta med det. Det hoppas vi att fler än vi har. Både Sverige och LO kan bättre! Kamrater. Vi har några tuffa år bakom oss. Men nu är det dags att vända utvecklingen. Sverige kan bättre! Det ska vi visa tillsammans, fackföreningsrörelsen och socialdemokratin! Låt oss inte glömma bort att våra motståndare är starka. Debatterna kommer att bli hårda. Valen detta supervalår är inte vunna förrän på valdagen! Därför måste vi hjälpas åt. Den strid vi står inför i valrörelsen måste hela arbetarrörelsen ta tillsammans, i facklig-politisk samverkan.

15 Tillsammans ta striden för arbete, rättvisa och demokrati! Tillsammans ska vi lägga grunden till socialdemokratiska valsegrar, i både Sverige och i hela Europa! Sverige kan bättre! Tack ska ni ha!

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan.

Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan. Tal av LOs andre vice ordförande Ingela Edlund Första Maj 2013 i Härnösand. Det talade ordet gäller Kamrater, mötesdeltagare. Visst är det nåt speciellt med Första Maj! Temperaturen stiger både i luften

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag Framtidsstrategi för Vänsterpartiet Partistyrelsens förslag Vad är problemet? Rödgrön valförlust Vänsterpartiet gick tillbaka Ett främlingsfientligt parti i riksdagen Motsägelsefull utveckling Tusentals

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem.

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj?

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj? Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! 1 Mötesdeltagare, Hur känns det att fira första maj? Känner du dig lite mer dämpad än vanligt? Ett halvår

Läs mer

Där och då slog insikten ned som en bomb hos de arbetare som var med på mötet. Där och då började man organisera sig.

Där och då slog insikten ned som en bomb hos de arbetare som var med på mötet. Där och då började man organisera sig. Tal 1 Maj 2014 Karl-Petter Thorwaldsson DET TALADE ORDET GÄLLER Mötesdeltagare, vänner, kamrater, Den 5 januari 1882 slog en bomb ner i Göteborg. Det var August Palm som höll möte på ett café vid Södra

Läs mer

Vi vill investera i Sverige

Vi vill investera i Sverige Vi vill investera i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson LOs ordförande Tobias Baudin LOs förste vice ordförande Ingela Edlund LOs andre vice ordförande Torbjörn Johansson LOs avtalssekreterare Dags att investera

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal Välfärd är trygghet Varje dag, dygnet runt Facklig information från Kommunal När vi investerar i välfärden investerar vi i ett tryggare Sverige Vi i Kommunal är ryggraden i välfärden vi är där och skapar

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? För att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem. Av samma

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

Härligt att vara i Lund - Röda fanor som smattar i vinden, tonerna av Internationalen, sommarkappan på och ett och annat skoskav

Härligt att vara i Lund - Röda fanor som smattar i vinden, tonerna av Internationalen, sommarkappan på och ett och annat skoskav TAL 1:a Maj 2016, Lund Heléne Fritzon DET TALADE ORDET GÄLLER! Mötesdeltagare! Härligt att vara i Lund - Röda fanor som smattar i vinden, tonerna av Internationalen, sommarkappan på och ett och annat skoskav

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 november 2017

Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 november 2017 Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21 november 2017 Kära ombud, gäster, personal. Kamrater. Vi från LO-distriktets styrelse hälsar er välkomna till

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Men borgerliga politiker och ledarskribenter säger att våra röda fanor är otidsenliga. Att första maj inte behövs.

Men borgerliga politiker och ledarskribenter säger att våra röda fanor är otidsenliga. Att första maj inte behövs. 1 Det talade ordet gäller! Tal av Leif Håkansson 1 Maj i Tierp 2006 Kamrater. Mötesdeltagare. I dag firar vi återigen arbetarrörelsens stora högtidsdag första maj! Vi samlas åter under våra röda fanor

Läs mer

SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program

SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program Arbetet är en av grundstenarna i byggandet av det jämlika samhället. Arbetet skapar självständighet och frihet samt formar oss som individer. Men arbetet är

Läs mer

Ett arbetsliv som utvecklar inte sliter ut

Ett arbetsliv som utvecklar inte sliter ut Ett arbetsliv som utvecklar inte sliter ut Inledning För oss socialdemokrater är det en självklarhet att såväl kvinnor som män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter på alla nivåer i samhället.

Läs mer

En fullmatad rapport

En fullmatad rapport En fullmatad rapport Kapitel 1 förklarar framväxten av kollektivavtalsmodellen. Vad är det som gör arbetets marknad unik? Vilka är kollektivavtalens förutsättningar? Kapitel 2 handlar om löner och avtal.

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Tal av Leif Håkansson i Köping 1 Maj 2007 Kamrater! Mötesdeltagare! Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Det har vi gjort i 120

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

Dagens begrepp och Dröm om demokrati

Dagens begrepp och Dröm om demokrati Dagens begrepp och Dröm om demokrati Dagens begrepp: https://urskola.se/produkter/205416-drom-om-demokrati-partipolitik I en demokrati får alla vuxna rösta när det är val. Vad du jobbar med eller hur mycket

Läs mer

fira den tillsammans med er här i Köping. På första maj känner vi en gemenskap som är unik.

fira den tillsammans med er här i Köping. På första maj känner vi en gemenskap som är unik. 1 Ulla Lindqvist, LOs andre vice ordförande Tal 1 maj 2004 Köping Det talade ordet gäller! Första maj är en underbar dag som alltid väcker starka känslor hos mig. Det är trevligt att få fira den tillsammans

Läs mer

Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj.

Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj. Tal av LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson 1 maj 2013 i Örnsköldsvik. Det talade ordet gäller Kamrater, mötesdeltagare! Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus,

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism.

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism. 2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj 2000. 2001. Alla behövs 1 maj 2001. 2002. Tillsammans mot klyftor och egoism. 2003. Tid tillsammans 1 maj 2003. 2004. Anna Lindh 1 maj 2004. 1 2005. Trygghet och

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Lönesänkarpartiet moderaterna

Lönesänkarpartiet moderaterna Lönesänkarpartiet moderaterna En granskning av moderaternas politik för otrygga jobb -Byggnads agerande är en skamfläck för hela LO. Här har ett skolbygge upphandlats enligt alla konstens regler. Fredrik

Läs mer

Jag vill börja med att säga att jag är oerhört stolt och hedrad över att få vara här med er på Gotland idag och tala på 1:a maj.

Jag vill börja med att säga att jag är oerhört stolt och hedrad över att få vara här med er på Gotland idag och tala på 1:a maj. Tal 1 maj Inledning Mötesdeltagare, kamrater Jag vill börja med att säga att jag är oerhört stolt och hedrad över att få vara här med er på Gotland idag och tala på 1:a maj. Ja, jag vet att många tal börjar

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Jämställda löner för Sverige framåt

Jämställda löner för Sverige framåt Jämställda löner för Sverige framåt 1 2 Sverige ska vara ett jämställt land där män och kvinnor behandlas lika. Där vi bedöms som de individer vi är och efter vilka insatser vi gör. Där kön inte står i

Läs mer

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Sid 2 (8) HUVUDBUDSKAP Rättvisa villkor och fler jobb Det är ett historiskt misslyckande att 26 miljoner människor i dag saknar

Läs mer

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker!

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Valets vik tigaste fr ågor Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

Sedan arbetarklassen vann striden om åttatimmarsdagen, för det var en förändring som krävde kamp av de som arbetade, så har

Sedan arbetarklassen vann striden om åttatimmarsdagen, för det var en förändring som krävde kamp av de som arbetade, så har Hej, Och tack för att jag får komma hit till Gislaved på 1 maj. Som konferencieren sa, så arbetar jag som journalist på Proletären. Mitt bevakningsområde är främst arbetsmarknaden. Arbetsmarknaden är ett

Läs mer

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden De får betala priset för Sverigedemokraternas högersväng - en rapport om hur

Läs mer

Röster om facket och jobbet

Röster om facket och jobbet Röster om facket och jobbet Facket i storstäderna 6 RAPPORT 6 AV 7 7 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari november 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2

Läs mer

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona Orimliga löneskillnader i Blekinge 2012 Inledning För 50 år sedan avskaffades de särskilda lönelistor som gällde för kvinnor. Kvinnolönerna

Läs mer

Människovärde. Inte marknadsvärde. rödaste röst. Välj Göteborgs

Människovärde. Inte marknadsvärde. rödaste röst. Välj Göteborgs Människovärde Inte marknadsvärde Välj Göteborgs rödaste röst Vi är det antikapital INGET AV DE PARTIER som sitter i Göteborgs kommunfullmäktige ser någon framtid utan kapitalism. De tror att samhällelig

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr 2 (7) 3 (7) Inför valet 2006 hade de borgerliga partierna ett högt tonläge. Socialdemokraterna hade misslyckats med jobben. Trots hög tillväxt rådde massarbetslöshet i Sverige. Ännu värre, många fler än

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

Med sikte på framtiden

Med sikte på framtiden Med sikte på framtiden inspirationstexter extrakongress 17 18 mars 2007 i Stockholm Med sikte på framtiden Socialdemokratin är en folkrörelse på demokratins grund. Partiets politiska vision för samhället

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet Facklig introduktion du, facket och kollektivavtalet Landsorganisationen i Sverige 2010 Illustrationer: Pontus Fürst, Pipistrello AB Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet,

Läs mer

2000-talets arbetsliv

2000-talets arbetsliv Tal Sven-Olof Arbestål 15 februari, Folkets Hus 2000-talets arbetsliv Framgångar under 1900-talet Mötesdeltagare, Fackföreningsrörelsen har under 1900-talet vunnit stora framgångar. Vi har i samverkan

Läs mer

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla.

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla. Stockholm 2014-05-21 Rättvisa villkor. För alla. 2(8) Rättvisa villkor. För alla. Femton år med ett högerdominerat styre har slagit hårt mot EU. Europa halkar efter. Arbetslösheten har skjutit i höjden,

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv!

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! 1 Vårt samhälle Kongress 2014 2 Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! Kollektivtrafik. Barnomsorg. Utbildning i livets olika faser. Sjukvård. Föräldraförsäkring. Arbetsförmedling och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Nu kräver vi förändring 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Svenska kollektivavtal ska gälla på alla arbetsplatser i Sverige. Jorge Nunez, metallarbetare, Ludvika När politikerna

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren Val 2014 Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren För dig som valarbetare 2 (5) Valstrategin Vår berättelse kan vara bra att använda som en plattform till de samtal som genomförs vid dörren. Väck intresse:

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Årets första maj-paroll är demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett sätt att hedra Anna

Årets första maj-paroll är demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett sätt att hedra Anna Tal av LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin Första maj 2004 Norrköping Det talade ordet gäller! Mötesdeltagare, Årets första maj-paroll är demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett sätt att hedra Anna

Läs mer

Detta vill Vänsterpartiet

Detta vill Vänsterpartiet Valplattform 2018 på lättläst svenska Detta vill Vänsterpartiet (Lättläst) 2 Innehåll 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 12 12 13 14 Alla ska ha det bra i Sverige Folket ska bestämma Skattesystemet Jämställdhet

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Motionerna B24 1:a att-satsen och B28 vill stärka den fackligpolitiska samverkan. Motion B30 vill att IF Metall

Läs mer

Välkommen till IF Metall

Välkommen till IF Metall Välkommen till IF Metall Välkommen till IF Metall 1 IF Metall är en facklig organisation som arbetar för att du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och få bättre lön, bättre arbetsmiljö samt

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den april 2016

Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den april 2016 LO-distriktet i Skåne Backagården, torsdagen den 21 april 2016 Öppningsanförande av distriktsordförande Magnus Alm vid LO-distriktet i Skånes årsmöte den 21-22 april 2016 [Obs! Det talade ordet gäller]

Läs mer

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 VALMANIFEST antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 I valet 1970 skall vi för första gången samtidigt välja riksdag och förtroendemän i landsting och kommuner.

Läs mer

Frågeformulär inför Valet 2014

Frågeformulär inför Valet 2014 Frågeformulär inför Valet 2014 Kommun/Landsting: Kiruna kommun och Norrbottens län Parti: Knegarkampanjen Svarande: Tommy Hjertberg Svara endast: JA eller NEJ 1. Kommer ditt parti att se till att Kommunalarna

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Björn Horgby 1 Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Under 1930-talet formulerades den välfärdsberättelse som under den tidiga efterkrigstiden strukturerade den tidiga

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Telemarketing - Fördomar och verklighet

Telemarketing - Fördomar och verklighet Telemarketing - Fördomar och verklighet Att ringa i TM är ett enkelt och inte särskilt tidskrävande sätt att aktivera sig inom MUF. Arin Karapet är ansvarig för TM i Stockholm och arrangerar TM nästan

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer