Strategirapport för Zambia september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Zambia september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Zambia september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Utvecklingen mot sektormålen för hälsa och Hiv/Aids går framåt inom vissa området och t.ex. har tillgänglighet till bromsmediciner ökat. Samtidigt går utvecklingen bakåt inom andra områden som t.ex. mödravårdskontakter för kvinnor. Den nya regeringen har ökat budgetallokeringen till sektorn med 36 % i reella termer jämfört med Sveriges direkta bidrag till ovanstående resultat är begränsade då utbetalningar till hälsosektorstödet gjordes först i början på Sverige har dock bidragit till att effektivisera lagring och distribution av läkemedel till distrikten. Sveriges ledande roll i att stärka styrning, transparens, ansvarsutkrävande och arbetet mot korruption inom hälsoministeriet har varit avgörande för de framsteg som gjorts inom sektorn. Två trender i utvecklingen mot sektormålen för det civila samhället kan noteras. Flera ledare inom civila samhället rekryterades till den nya regeringen vilket tillfälligt försvagade vissa organisationer. Samtidigt har dock styrkan i ansvarsutkrävandet och deltagandet i politiska processer såsom konstitutionsprocessen, och påverkan inom sektorer, ökat bland andra organisationer. Sveriges samlade stöd till civila samhället har bidragit till att öka pluralismen och ett ökat ansvarsutkrävande eftersom fler och nya typer av organisationer med större geografisk spridning nu får stöd. Ett exempel är stödet till Zambia Governance Foundation som möjliggjort att sammanlagt 48 organisationer fått finansiellt och kapacitetsbyggande stöd vilket i sin tur ökat dessa organisationers påverkansarbete. 2 Jordbrukssektorn fortsätter att vara den sektor som sysselsätter flest av den arbetsföra befolkningen (70%) och bidrar till 21,5% av BNP. 3 Tillväxten i sektorn var god om än mindre än det exceptionellt starka året Den nya regeringen har utlovat en reformering av jordbrukspolitiken men har ännu bibehållit sitt fokus på majs och de ineffektiva subventionsprogrammen. Sveriges stöd har bl.a. bidragit till ökad kunskap om effekterna av subsidieprogrammen och behovet av en reformering av programmen samt påverkansarbete kring dessa frågor. Att regeringen trots detta tillsvidare har valt att inte i grunden förändra programmen visar på att det är inrikespolitiska hänsyn och inte brist på kunskap som ligger till grund för beslutet att inte reformera programmen. Stödet till Zambia National Farmers Union är ett exempel på hur Sveriges stöd bidragit både till ökat deltagande och ökat 1 Republic of Zambia Estimates of Revenue and Expenditure for the year 1 st January to 1 st December ZGF 2012 Semi Annual Report 3 Global Finance Zambia Country Report Sida 1 (20)

2 ansvarsutkrävande inom sektorn med en 70% ökning av medlemsantalet från 2010 till Inom energisektorn ökade den andel av landsbygdsbefolkningen som har tillgång till elektricitet med en dryg procentenhet mellan 2006 och 2010 till 4,5%, vilket inte är en oväsentlig ökning givet befolkningsökningen och de stora investeringskostnaderna. Sektorutvecklingen har under året hämmats av institutionella omdaningar och den nya regeringens intentioner är ännu inte helt kända. Samtidigt har efterfrågan på energi ökat och med en akut brist på elektricitet ökar användningen av miljö- och klimatskadliga bränslen. Sveriges bidrag har också möjliggjort att ett stort antal tillväxtcentra med skolor, hälsokliniker och marknader fått tillgång till elektricitet. 5 Framsteg kan noteras vad gäller dialogmålen. Denna dialog har prioriterat ansvarsutkrävande, transparens och anti-korruption. Resultat har uppnåtts inom flera områden, bl.a. inom hälsosektorn. På jordbrukssidan har den svenska dialogen, och stöd till inhemska dialogfora och sektoranalys, bidraget till att fördjupa diskussionen om en reformering av jordbrukspolitiken så att den bättre gagnar personer verksamma inom det småskaliga lantbruket, kvinnor och fattiga. Förändringar i landkontexten pågår vilka påverkar genomförandet av strategin, såväl positivt som negativt. Exempel på faktorer som innebär risker för genomförandet av strategin, eller åtminstone förändrar förutsättningarna för detta, är det ökande inflytandet av BRICS länderna liksom pågående omstruktureringar inom energisektorn och hälsosektorn mfl. Riskerna hanteras genom dialog på alla nivåer, analys och uppföljning. 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av strategin för Zambia , vilken förlängts till det att en ny strategi beslutats, och av den gemensamma samarbetsstrategin Joint Assistance Strategy for Zambia II (JASZII) undertecknad av 16 givare. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet med Zambia är ett effektivt genomförande av Zambias utvecklingsstrategi för att minska fattigdomen, stärka demokratin, stimulera bred tillväxt i ekonomin och nå milleniemålen. Samarbetet är inriktat på hälsa, energi, jordbruk och civila samhället och har tre utfasningssektorer. Dessutom gavs generellt budgetstöd för fattigdomsbekämpning fram till 2009 i enlighet med landets strategi för fattigdomsminskning. 2. EKONOMISKT UTFALL Allokeringen för Zambia för 2012 uppgick ursprungligen till 350 MSEK, vilken sedan reviderats till 320 MSEK. Till och med 30 september 2012 har totalt 102,5 MSEK 6 utbetalts. 4 Sanne Chipeta et al, External Review of Core Support under Joint Financing Agreement to Zambia National Farmers Union, June 2012, s. 5. (Mid Term Review by InDevelop). 5 Monitoringkonsultens sammanställning, baserat på REA rapportering, sept Siffrorna avser Sida 2 (20)

3 Detta motsvarar 29,3 % av det ursprungliga anslaget for 2012 och 32,1 % av det reviderade. Bemyndiganderamen for 2013 är 550 MSEK varav 230 är intecknat. 7 Allokering 2012 Utfall 1 jan - 30 sep Prognos Jan - dec Hälsa och hiv och aids 56,0 109,9 Civila samhället 10,5 13,2 Jordbruk 26,3 52,3 Energi 0,4 60,4 Demokratisk samhällsstyrning offentlig sektor 0 14,5 Urban utveckling 9,3 12,6 Näringslivet och den finansiella sektorn 0 0 Övrigt 0 14,2 Totalt 320,0 102,5 277,1 Varav klimatsatsningen Den relativt låga utbetalningsnivån, som dock är betydligt högre än vid samma tid 2011, förklaras av att flera av de större insatsavtalen innehåller en betalningsklausul som anger att utbetalning inte sker förrän under sista kvartalet Andra orsaker är förseningar i beredningen av nya insatser pga. tillfällig underbemanning under våren och behov av att avvakta ingångsvärdena för kommande strategi innan vissa beredningar påbörjats. Utbetalningsprognosen för 2012 uppgår av samma skäl till knappt 280 MSEK, dvs. 40 MSEK eller 12,5% lägre än den reviderade landallokeringen. I syfte att nå ovan prognos har ambassaden vidtagit en rad åtgärder för att lösa upp de hinder som begränsat utbetalningarna till hälso- och energiprogrammen. Ambassaden beredningskapacitet har vidare förstärkts så att beredningen av några nya och större insatser kan slutföras under året. 3. RESULTAT Sektor 1: HÄLSA och Hiv/Aids Antal avtalade insatser: 4. Under perioden januari september 2012 har två insatser slutförts medan ett nytt insatsavtal har ingåtts Bedömning av strategins sektormål för hälsa/hiv/aids Sektormål: Förbättrad hälsosituation för fattiga kvinnor, män, flickor och pojkar inom ramen för ett effektivt och decentraliserat hälsosystem, som utgår ifrån rättighetsperspektivet och tar hänsyn till jämställdhetsfrågor, samt minskad spridning av hiv/aids. 7 Manual calculation based on LIS Rapporten behandlar inte strategins utfasningsområden Sida 3 (20)

4 Bedömning av utvecklingen mot sektormålet: Sektormålet har inte nåtts, och kommer inte att nås fullt ut men utvecklingen går framåt på vissa områden (t.ex. tillgänglighet på bromsmediciner som ökat med ca 32 % på två år), är oförändrade på andra områden (t.ex. andelen barn som vaccineras (95 %)), och går bakåt på andra (t.ex. mödravårdskontakter för kvinnor som minskat från 85 % år 2010 till 72 % 2011). Mödradödligheten har inte mätts sedan men indikatorer som t.ex. andelen födslar på hälsokliniker har legat oförändrat, vilket tyder på att den är fortsatt mycket hög. Möjligheten till analys av utvecklingen begränsas av att indikatorer förändras och samstämmig data saknas. Den nya regeringen har gjort åtaganden inom hälsosektorn och bl.a. ökat budgetallokeringen till sektorn med 36 % i reella termer jämfört med Ytterligare ökning med en procentenhet per år har utlovats för att nå 15 % av budgeten Zambia har närmat sig nya aktörer såsom Kina och Indien för lån. Till detta kommer att flera andra givare riktat nytt fokus på just mödradödligheten vilket möjligen kan vända utvecklingen. Viktiga steg mot en ökad effektivisering av hälsosystemet har tagits genom nya politiska åtaganden och stärkta system för intern styrning och kontroll inom hälsoministeriet. Den bristande effektiviteten i den offentliga sjuk- och hälsovården, avsaknaden av utbildad sjukvårdspersonal och bristen på finansiering utgör de största hindren för en bättre uppfyllelse av strategi- och insatsmålen. Dessa hinder är också föremål för det svenska stödet och dialogen. Bedömning av Sveriges bidrag till målen: Ambassaden bedömer Sveriges direkta bidrag till de positiva resultaten ovan som tämligen begränsade bl.a. eftersom utbetalning till hälsosektorstödet skedde först under våren 2012 och stödet till National Aids Council gjorde ett uppehåll under Ett tydligt undantag är Sveriges ledande roll och stöd till att stärka management, styrning, transparens, ansvarsutkrävande och arbetet mot korruption inom såväl hälsoministeriet som sjuk-och hälsovårdssystemet, vilket varit avgörande för de framsteg som gjorts. Ett annat undantag är stödet till Medical Stores Limited som effektiviserat lagring och distribution av läkemedel till distrikten. Stödet till Clinton Health Access Initiative och dess arbete med att analysera kostnadseffektiviteten av olika typer av hälsovårdspersonal bedöms förbättra förutsättningarna för att den ökade budgetallokeringen, bl.a. till utbildning av 3500 hälsovårdspersonal, ska användas strategiskt. Portföljsammansättningen bedöms vara relevant med dess inriktning på att förbättra tillgången till en bra hälso- och sjukvård på lokal nivå och på att nå de hälsorelaterade MDG målen. Den behöver dock kompletteras med riktade insatser för barn- och mödrahälsa, inte minst inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) genom bl.a. civila samhället och ökat samarbete med nya aktörer inom näringslivet Resultat på insatsnivå Insats 1: Sektorprogramstöd hälsa Insatsens huvudsakliga mål: Stödja genomförandet av den nationella strategiska hälsoplanen som syftar till att förse landets medborgare med lika tillgång till en närliggande, kostnadseffektiv, kvalitativ hälsovård, inklusive att nå de hälsorelaterade milleniemålen. 9 Demographic Health Survey En uppföljning av denna analys planeras till Republic of Zambia Estimates of Revenue and Expenditure for the year 1 st January to 1 st December Medium Term Expenditure Framework and the 2013 budget Green paper. Sida 4 (20)

5 Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) ,2 Hälsoministeriet Sektorprogramstöd 34,5 12 Resultatredovisning: Andelen födslar på hälsokliniker låg oförändrad på 45 % från 2010 till Det nedjusterade målet om 45 % (från 50 %) uppnåddes därför. 13 Andelen vaccinerade barn under 1 år har varit konstant runt % under de senaste åren, 2011 var siffran 95 % 14. Målet i National Health Strategic Plan för 2015 är 80 % så det uppställda målet har redan uppnåtts. Den övergripande s.k. Governance Action Plan som skulle komma tillrätta med problemen på ministeriet efter korruptionsfallet 2009 har i huvudsak genomförts och tagits vidare i en ny, Governance Management Capacity Building Strenghening Plan (GMCSP), som ska åtgärda rekommendationerna från system-, upphandlings- och den finansiella revisionen som genomfördes Den godkändes av hälsoministeriet i februari 2012 och genomförandet har påbörjats vilket möjliggjorde Sveriges utbetalning till hälsosektorstödet. Ett av de viktigare resultaten i sektorn är det politiska åtagandet och framstegen kring intern styrning och kontroll på hälsoministeriet inom ramen för GMCSP, vilket också bedöms avsevärt förbättra möjligheterna för ett kostnadseffektivt genomförande av den nationella hälsostrategiska planen. Detta måste också anses vara en framgång för Sverige som varit tämligen ensam i att driva denna process. Insats 2: Programstöd till Medical Stores Ltd (MSL) Insatsens huvudsakliga mål: Effektiv lagring och distribution av mediciner och medicinsk utrustning för hälsovårdsinstitutioner i Zambia. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 40, Medical Stores Ltd Programbaserat samarbete Innan 2009 bidrog Zambia med 60% och givarna med ca 40% till poolen. Av den sist nämnda siffran bidrog Nederländerna med 44% och Kanada med 21% och Sverige alltså med 34,5%. Det är oklart idag hur stor del Sveriges utbetalning i maj 2012 är av expanded basket -kontot. 13 Performance Assessment Framework (PAF), s 13. Sveriges resultatindikatorer på hälsa var synkroniserade med PAF indikatorerna som reducerats från 26 till 14 och varav endast en numera rör hälsa: andelen födslar på institution. De två andra indikatorerna som Sverige har följt har försvunnit. 14 Selected HMIS indicators covering the period Q4, 2010 to Q1,2,3 & 4, 2011 s Stödet var formulerat som ett organisationsstöd till MSL. MSL har dock valt att behandla det som ett projektstöd varför resultaten nedan endast härrör från den svenska insatsen. Sida 5 (20)

6 Resultatredovisning: 16 MSL:s laboratorium för läkemedelstestning är ännu inte helt färdigställt även om nödvändig utrustning nu upphandlats. MSL:s kapacitet för att möta det ökande behovet av medicindistribution har avsevärt ökat. Säkerhetsrutiner har förbättrats och säkerhetssystem bl.a. övervakningskameror har upphandlats för installation på lagerlokalerna för att minska risken för stöld och svinn. Stödet till MSL gavs som en kortsiktig åtgärd för att mildra effekterna av de frysta utbetalningarna till hälsosektorn. Stödet är därför uppbyggt kring några överenskomna aktivitetsrelaterade resultat snarare än resultat på effektnivå. Framstegen mot målen går överlag långsammare än väntat pga. utdragna upphandlingsprocesser och förseningar i avtalsförhandlingarna. Mot bakgrund av detta bedömer ambassaden resultaten som rimliga. Ett resultat av Ambassadens organisationsrevision av MSL är att MSL nu förbättrat sina system för organisatorisk och finansiell styrning och kontroll vilket torde bidra till måluppfyllelsen Sektor 2: CIVILA SAMHÄLLET Antal avtalade insatser: 6. Under perioden januari september 2012 har en insats (Oasis Forum) slutförts Bedömning av strategins sektormål för det civila samhället Sektormål: Ett livaktigt, demokratiskt och pluralistiskt civilt samhälle som främjar transparens, ansvarsutkrävande, delaktighet och ickediskriminering Bedömning av utvecklingen mot sektormålet: Två trender i utvecklingen mot sektormålen kan noteras. Många organisationer i civila samhället (CSO:er) stödde PF i valet vilket ledde till att PF sedan rekryterade flera personer i ledarposition till positioner i regeringen med tillfälligt försvagade CSO:er som följd. Detta utgör en risk för att sektormålet inte skall nås. Den andra trenden är en ökad styrka i ansvarsutkrävandet och deltagandet i politiska processer. Organisationer har deltagit enskilt och gemensamt i processer på eget initiativ t.ex. konstitutionsprocessen, eller som de blivit inbjudna till t.ex. Sector Advisory Groups, Area Development Committees, Busan förberedelser mm. Regeringens efterfrågan på CSO:ers synpunkter framstår också ha ökat. Påverkansarbetet bedöms ha gett resultat, t.ex. förbättringar i utbildningspolitiken, genomförandet av politiken mot barnarbete och inte minst strykandet av den paragraf som fråntog kvinnor deras rättigheter i bl.a. kulturella och markrelaterade frågor i den senaste versionen av konstitutionsförslaget. Diskriminering av personer med funktionsnedsättning verkar dock inte ha uppmärksammats lika tydligt. Trots 16 MSL Progress report to Sida for October 2011 March Majoriteten av de identifierade bristerna är åtgärdade enligt Moore Stephens, Pre-award audit follow up report, June 2012 Sida 6 (20)

7 blandade resultat, bedömer ambassaden sannolikheten att sektormålet i stort kommer att nås som tämligen hög. Bedömning av Sveriges bidrag till målen: Ambassadens bedömning är att Sveriges samlade stöd till det civila samhället har bidragit till att öka pluralismen och ett ökat ansvarsutkrävande eftersom fler och nya typer av organisationer med större geografisk spridning nu får finansiellt och kapacitetsbyggande stöd. Detta har möjliggjorts genom samfinansiering med andra givare av t.ex. Zambia Governance Foundation som arbetar med vidareförmedling av bidrag och kapacitetsbyggande av organisationer som är för små och spridda för att kunna få finansiering direkt av Sida. Sidas stöd har också bidragit till att öka synligheten och därigenom genomslagskraften för större organisationer såsom Zambia Land Alliance, Law Association of Zambia och Jesuit Centre for Theological Reflection. Ambassaden fortsätter att föra dialog kring den CSO-lag som antogs 2009 och som formellt begränsar organisationers verksamhet men som ännu inte genomförts i praktiken. Portföljsammansättningen bedöms vara fortsatt relevant även om nya former och partner för att öka transparens och ansvarsutkrävande kommer att sökas i kommande resultatstrategi Resultat på insatsnivå Insats 1: Diakonia. Insatsens huvudsakliga mål: Förändra orättvisa politiska, ekonomiska, sociala och kulturella strukturer, vilka genererar fattigdom, förtryck och våld. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Diakonia Organisationsstöd 100 Resultatredovisning: Flera av Diakonias 14 samarbetsorganisationer deltog i valprocessen 2011 genom olika typer av demokratiutbildning och valobservation, samt nära arbete med politiska partier för att öka medvetenhet om behovet av större deltagande av kvinnor i beslutsfattande. Fyra av Diakonias partnerorganisationer blev medlemmar av Civil Society Constitution Coalition för att verka för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter i utkastet till ny konstitution. Partnerorganisationer fortsatte påverkansarbete gentemot regeringen om utvalda frågor såsom ökat politiskt engagemang mot HIV/Aids, vilket bidrog till slopade användaravgifter för människor med HIV/Aids så att dessa ska få jämlik tillgång till nödvändig medicin. Måluppfyllelsen har inte varit helt tillfredställande vilket i huvudsak kan tillskrivas de omfattande personalförändringarna inom Diakonias landskontor. Detta har lett till sen rapportering och underutnyttjande av insatsmedlen. Tillkomsten av nya, lokala finansieringsmekanismer för civila samhället har inneburit att Diakonias roll som Sida 7 (20)

8 vidareförmedlare av anslag till viss del är överspelad och ambassaden har därför valt att inte inleda något nytt stöd. Insats 2: Zambian Governance Foundation (ZGF). Insatsens huvudsakliga mål: Bidra till förbättrad demokratisk samhällsstyrning, särskilt vad gäller ansvarsutkrävande och ansvarstagande för fattiga och utsatta grupper i samhället. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspart ner Samarbetsfor m ZGF Organisationsstöd Svensk andel av totala stödet (%) 35 Resultatredovisning: 18 ZGF hade i juni 2012 gett stöd till sammanlagt 48 organisationer varav 40 var sådana som ZGF specifikt sökt upp i områden där det finns få organisationer. ZGF:s mål är att ge stöd till 68 organisationen innan utgången av 2012 vilket troligen inte kommer att uppnås. ZGF:s samarbetspartner ökade sitt påverkansarbete och deltagande i olika typer av policyprocesser på eget och regeringens initiativ, t.ex. Sector Advisory Groups och Area Development Committees. Rapporteringen om effekterna av påverkansarbetet är dock bristfällig. 20 samarbetspartner rapporterade om totalt 49 grupper av människor som hävdade sina rättigheter och utkrävde ansvar av beslutsfattare på olika nivåer. Partner deltog i konstitutionsprocessen genom att dokumentera och överlämna förslag till den tekniska kommittén. Den övergripande bedömningen är att insatsen är på god väg att möta uppsatta mål. ZGF:s strategiska arbete med att söka upp samarbetspartner i områden där det finns mycket få organisationer och sedan arbeta med dem för att stärka deras organisatoriska kapacitet bedöms ha inneburit att fattiga och utsatta grupper kunnat göra sina röster hörda och utkräva ansvar. Insats 3: National Legal Aid Clinic for Women (NLACW) Insatsens huvudsakliga mål: Öka marginaliserade kvinnor och barns tillgång till juridisk representation och rättvisa. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspart ner Samarbetsfor m NLACW Organisationsstöd Svensk andel av totala stödet (%) ZGF 2012 Semi Annual Report Sida 8 (20)

9 Resultatredovisning: NLACW har ökat sin satsning på att nå ut på landsbygden, vilket resulterat i att personer, varav 455 flickor och 467 pojkar, har deltagit i NLACW:s workshops under september 2011-juni NLACW har representerat kvinnor och barn i domstol i 690 fall, 37 domar har avkunnats och 355 har slutat i förlikning (Lusaka, Livingstone och Ndola) under första halvåret 2012 vilket är avsevärt högre än målet om 400 rättsprocesser per år. Måluppfyllelsen bedöms som god givet den korta tid som stödet pågått och NLACW har i vissa fall nått längre än de uppsatta målen. Den specifika insatsen var ursprungligen tänkt att stärka NLACW:s organisatoriska kapacitet efter att organisationen delvis lagts ned 2010, givet att den bedömdes göra ett värdefullt bidrag till kvinnors tillgång till rättvisa. NLACW ser sig själv, och bedöms vara, en auktoritet inom området rättsligt stöd för underprivilegierade och täcker ett område med få andra aktörer annat än statliga myndigheter som till största del är lokaliserade till städerna. NLACW är en del av Law Association of Zambia som är en viktig och inflytelserik organisation i juridiska frågor. Stödet till NLACW ger ambassaden en viktig plattform för dialog med Law Association of Zambia som har betydelse för andra verksamhetsområden. å insatsnivå 3.3 Sektor 3: Jordbruk Antal avtalade insatser: 5. Under perioden januari september 2012 har 6 insatser slutförts medan 2 nya avtal om insatser har undertecknats Bedömning av strategins sektormål för jordbruk Sektormål: Att den fattigdomsinriktade och tillväxtfrämjande jordbrukspolitiken i Fifth National Development Plan (FNDP) de facto genomförs och i ökad utsträckning klimatanpassas, vilket i sin tur leder till ökad och hållbar produktion, högre produktivitet och stärkt konkurrens inom jordbruket. Detta för att trygga tillgången på mat, generera inkomster, skapa arbetstillfällen och därigenom minska fattigdomen. Bedömning av utvecklingen mot sektormålen: Tillväxten i jordbrukssektorn var 3,6 % , vilket är en minskning från det exceptionellt starka året 2010 då tillväxten i sektorn var 7,6 % spås bli ett gott år för jordbruket % av den arbetsföra befolkningen arbetar inom jordbrukssektorn men merparten av dessa arbetstillfällen är informella och de flesta bondehushåll odlar enbart för sin egen mathållning. Jordbrukssektorn bidrar med 21,5 % av BNP 21 och har enorm potential, både när det gäller att bidra till att ytterligare stärka ekonomin och till en bättre fördelning av tillväxten, men sektorn är i stort behov av effektivisering och ökad diversifiering. Regeringens fokus på majs och det faktum att hälften av subventionsprogrammen endast till liten del kommer de småskaliga lantbrukarna till godo, snarare än produktiva investeringar i sektorn såsom infrastruktur på landsbygden, 19 Crop Forecast Report 2011, Central Statistics Office 20 African Economic Outlook Global Finance Zambia Country Report Sida 9 (20)

10 jordbruksrådgivning och näringslivsfrämjande är de huvudsakliga hindren för både Zambias och Sveriges sektormål. Sannolikheten att sektormålet, inklusive klimatanpassningen av jordbruket, skall uppnås bedömer ambassaden som låg, givet nuvarande jordbrukspolitik och prioriteringar. Bedömning av Sveriges bidrag till målen: Sverige har, tillsammans med andra givare, varit aktiva i dialogen om jordbruksbudgeten och påpekat behovet av att prioritera produktiva satsningar såsom rådgivning och ökad tillgång till insatsvaror och tjänster för det småskaliga lantbruket istället för att subventionera handelsgödsel och statliga uppköpsprogram som är ineffektiva och endast gynnar ett fåtal. Sveriges stöd genom bl.a. Zambia National Farmers Union (ZNFU) och Agriculture Consultative Forum (ACF) har bidragit till ökad kunskap om effekterna av subsidie och uppköpsprogrammen och behovet av en reformering av programmen. Att PF-regeringen trots detta valt att tillsvidare inte i grunden reformera programmen visar på att frågan är en inrikespolitisk sådan snarare än en brist på kunskap. På andra områden har dock Sveriges samarbetspartner lyckats få gehör för sitt evidensbaserade påverkansarbete. Givet de nuvarande policyförutsättningarna, bedömer ambassaden att den förändring som skett av den svenska sektorportföljen under de senaste åren varit relevant. I korthet innebär förändringen en övergång från samarbete med staten till samarbete med civila och privata aktörer i syfte att stärka den inhemska policydialogen och sektoranalysen, samt att stödja utvecklingen av bättre fungerande marknadssystem inom sektorn vilka kommer fattiga bönder till nytta och samtidigt skapar förutsättningar för ökad produktivitet, diversifiering, inkomster och arbetstillfällen. Stödet till Musika (som inleddes i slutet av 2011) utgör ett exempel på ett nytt, men riskfyllt och oprövat, sätt att stödja sektorn och som fokuserar på näringslivets aktörer och att underlätta utvecklingen av bättre fungerande marknadssystem. Musika utgår från marknadsutvecklingsansatsen Making Markets Work for the Poor (M4P). Detta stöd kompletteras med andra instrument för ökad samverkan med näringslivets aktörer, t.ex. garantier och PPPs där skolmjölksprojektet och den nya garantin med ZANACO utgör goda exempel Resultat på insatsnivå Insats 1: Musika Insatsen huvudsakliga mål: Att koppla produktivitetshöjning till fungerande marknader och främja privata sektorns tillhandahållande av tjänster och varor inom lantbruket. Musika ger marknadsutvecklingsstöd till privatsektoraktörer som har ambitionen och förmågan att samarbeta med fattiga småbrukare som leverantörer av produkter, konsumenter, klienter eller arbetstagare. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspart ner Samarbetsfor m 47, ,6 Musika Organisationsstöd Svensk andel av totala stödet (%) 100 Sida 10 (20)

11 Resultatredovisning: Musika har under året etablerat sig som organisation och stärkt sina system för intern styrning och kontroll 22. Musika har gett stöd till den zambiska jordbruksråvarubörsen (ZAMACE) så att den kunnat ingå samarbetsavtal med Johannesburgsbörsen, och på sikt förhoppningsvis kunna introducera zambiabaserade majsterminer 23 på denna börs 24. Inför säsongen 2012 har utbildning getts till distributörer och återförsäljare av insatsvaror. Detta har bidragit till förbättrad och ökad tillgång till information om insatsvaror till personer verksamma inom det småskaliga lantbruket i avlägsna delar av landet 25. Musika har snabbt etablerat sig som en viktig aktör och inlett samarbeten med ett trettiotal privata aktörer och det finns stort intresse för organisationens sätt att arbete med marknadssystemutveckling. Det strategiska arbetet med att sätta upp organisationen och etablera nödvändiga system för intern styrning och kontroll har gett resultat. Organisationsrevisionen i mitten på året visade att Musika arbetat effektivt för att åtgärda svagheter och förväntas ha åtgärdat samtliga i samband med nästa organisationsgenomgång i början av Under året har även DFID förberett för att gå in som medfinansiär av Musika vilket innebär att den långsiktiga hållbarheten, ur finansieringssynpunkt, stärkts avsevärt. Det är dock för tidigt att bedöma huruvida insatsmålet kommer att uppstå eller inte, även om förutsättningarna verkar goda. Insatsen är en riskfylld sådan och innefattar ett angreppssätt som är oprövat. Från ambassadens sida krävs därför nära dialog, uppföljning och utvärdering. Insats 2: Agriculture Consultative Forum (ACF) Insatsens huvudsakliga mål: Att underlätta fortlöpande konsultation bland viktiga jordbruksaktörer; att tillhandahålla faktabaserad rådgivning i framtagandet och genomförande av jordbrukspolitik och -program, och att vara en kanal för inhämtande, analys och spridning av information till jordbruksaktörer. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspart ner Samarbetsfor m Svensk andel av totala stödet (%) ACF Org.stöd 60 Resultatredovisning 26 : ACF har under året tagit fram ett antal användbara Policy Briefs, bl.a. om utsädessubvention och erfarenheterna av försöksverksamheten av s.k. e-vouchers. 22 Moore Stephens Organisational Assessment of Musika, June Termin: Ett avtal mellan två parter att överlåta en viss vara på en bestämd dag i framtiden till ett bestämt pris. Båda partners är skyldiga att fullfölja avtalet. 24 Musika Monthly Update July Musika Montly update August ACF Final Report Evaluation of the implementation of the strategic plan, December 2011 Sida 11 (20)

12 ACF arrangerade ett intressentmöte för att diskutera slutsatser från en studie om erfarenheter av elektroniska kupongsystem för distribution av insatsvaror till lantbrukare. Då Zambia planerade att införa ett liknande system under året var detta en högaktuell fråga som skapade stort intresse. I samarbete med FAO arrangerades ett välbesökt möte om livsmedelstrygghet. Sidas stöd till ACF löpte ut i december 2011 och övergick i utfasningsstöd under 2012, vilket är en förklaring till avsaknaden av insatsresultat. ACF inkom med en utfasningsplan i vilken aktiviteter för att hitta alternativa finansiärer ingick. Dock har man ännu ingen långsiktig plan för fortsatt finansiering av verksamheten utan genomför aktiviteter på ad hoc basis när dessa finansierats externt. Delar av ACF.s mandat; att sammankalla nyckelaktörer inom jordbruksområdet samt att vara en kanal för inhämtande och spridning av information har övertagits av IAPRI. ACFs roll i ett längre perspektiv är därmed oklar. Det finns fortfarande stort behov av en neutral part i den ganska politiserade jordbrukssektorn men ACF har under året inte haft den synlighet och pondus som man haft under tidigare år. Insats 3: Zambia National Farmers Union (ZNFU) Insatsen huvudsakliga mål: Att konsolidera ZNFU:s lobbying- och påverkansfunktion; att förbättra servicen till medlemmar och program för att stärka District Farmer Associations (DFA); samt förbättra ZNFU:s hållbarhet, organisatoriska kapacitet och resultatstyrningskapacitet Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspart ner 13, Samarbetsfor m Svensk andel av totala stödet (%) 12 ZNFU Org.stöd 14 Resultatredovisning: ZNFU har producerat flera forskningsrapporter och positionspapper som används i det evidensbaserade påverkansarbetet. Påverkansarbetet har bl.a. bidragit till positiva förändringar i FISP programmet, dvs. införandet av e-voucher på pilotbasis, och förändring av hanteringen av tillstånd för import och export som nu är mer objektiv och transparent. Man har också medlat fram en löneöverenskommelse mellan arbetsgivarna och facken. 27 ZNFU har stärkt sin kapacitet, sitt påverkansarbete och sin synlighet, förbättrat sin medlemsservice 28, utvecklat en mekanism för att samla in information från småskaliga lantbrukarna om deras behov som grundval för forskning och påverkansarbete. 29 District Farmer Associations är nu mer organiserade och har bättre kapacitet att bedriva påverkansarbete. Den samlade relevansen i ZNFU:s 27 ZNFU Semi Annual Report for T.ex. etablerat nya service- och informationscentra I landet vilket är en ökning från 236 till 1736 och vilket i sin tur lett till nya organisationer på distriktsnivå (från 68 till 71) 29 Sanne Chipeta et al, External Review of Core Support under Joint Financing Agreement to Zambia National Farmers Union, June 2012, s. 5. (Mid Term Review by InDevelop) Sida 12 (20)

13 verksamhet syns i ökningen av medlemsantalet med ca 35 % från 2010 till december 2011 då man hade betalande medlemmar. 30 De 4000 personer inom det småskaliga lantbruket (1050 kvinnor) som fått tillgång till krediter från pilotprojektet Lima Credit Scheme har ökat sin produktion, produktivitet och kunskap om företagsekonomi (financial literacy). Tack vare de goda resultaten har andra kommersiella banker börjat ge krediter till samma målgrupp t.ex. First National Bank, och National Savings and Credit Bank. 31 Den externa halvårsgenomgången av ZNFU visar att måluppfyllelsen är god och att Sverige och övriga givares organisationsstöd har varit avgörande i ZNFU:s arbete i att stärka sitt påverkansarbete, sin organisatoriska kapacitet och hållbarhet samt utöka sitt medlemsantal bland personer med mindre lantbruk. Det är ambassadens bedömning att ZNFU fortsätter att vara en viktig aktör med stort inflytande som nu också bättre representerar verksamma inom det småskaliga lantbruket. ZNFU spelar också en viktig roll för höjt kunskapsnivå, ökat tillgång till insatsvaror, kredit och marknader, fr.a. för personer inom det småskaliga lantbruket och kvinnliga medlemmar. Halvårsgenomgången visar dock att ZNFU behöver förbättra sitt arbete med att öka representationen av kvinnor inom beslutsfattande organ i då 42 % av medlemmarna är kvinnor samt bättre lyfta de utmaningar som kvinnor inom jordbruket möter. ZNFU måste också bli bättre på att arbeta med integrering av miljö och klimat. 3.4 Sektor 3: Energi Antal avtalade insatser: Bedömning av strategins sektormål för energi Sektormål: Ökad tillgång till energi som tar hänsyn till miljö och klimat, särskilt för befolkningen på landsbygden och i områden som ligger nära urbana områden, inom ramen för en väl reglerad inhemsk och regionalt integrerad marknad. Statistik från slutet av 2010 indikerar att 4,5 % av landsbygdsbefolkningen då hade tillgång till elektricitet. Historisk statistik är inte helt jämförbar men indikerar en ökning med en dryg procentenhet från Ökningen kan te sig marginell och lägre än förväntad men med beaktande av befolkningsökningen 33 och de mycket stora investeringskostnaderna 34 är resultaten i absolut mått inte oväsentlig. Sidas stöd har möjliggjort att ett stort antal tillväxtcentra med skolor, hälsokliniker och marknader fått tillgång till elektricitet 35 samt att grunden för regleringsarbetet lagts. Sektormålet bedöms delvis uppfyllt med brister i fråga om kvantitet och regional integration. 30 Sanne Chipeta et al, External Review of Core Support under Joint Financing Agreement to Zambia National Farmers Union, June 2012, s. 5. (Mid Term Review by InDevelop) 31 ZNFU Semi Annual Report for Ökning i andel som använder elektricitet för belysning. 33 Från 11.7 miljoner år 2006 till 13 miljoner Ff.a. pga. de stora avstånden och glesa befolkningstätheten 35 Se Sida 13 (20)

14 Sektorutvecklingen har under året präglats av osäkerhet och institutionella omdaningar 36. Energiefterfrågan har ökat och med en akut brist på elektricitet ökar användningen av miljöoch klimatskadliga bränslen 37. Som medlem i givarnas ledande grupp verkar ambassaden för att öka sektoraktörernas del- och ansvarstagande för att påskynda utbyggnaden av landets förnyelsebara energipotential och transmissionsnätverk samt satsningar på regionala lösningar för krafthandel måste återupptas och slutföras för att långsiktig ekonomisk utveckling ska bli möjlig. Ambassaden driver också aktivt frågan om effektivisering av landsbygdselektrifieringsprogrammet Resultat på insatsnivå Insats 1: Rural Electricity Fund (REF) Insatsens huvudsakliga mål: Ökad användning av elektricitet på landsbygden för produktiva, sociala och hushållsmässiga ändamål. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Sektorprogram Ca 40 % Resultatredovisning: 169 Rural Electrification Authority Sedan 2009 har 106 projekt genomförts för att bygga ut elanslutningsmöjligheter till 136 tillväxtcentra 38 med 137 skolor och 82 hälsokliniker. Detta omfattar både linjeutbyggnad och solenergiinstallationer 39. En halvtidsöversyn 40 av sektorprogrammet har genomförts. Den bedömer att programmet finansiellt och tekniskt är sunt 41 samt att projektkostnaderna är rimliga under rådande förhållanden. Områden som rör samarbetet med andra aktörer bör stärkas liksom innovativa lösningar. Utbyggnadstakten är lägre än planerad rapporteras att 4,5 % av landsbygdsbefolkningen hade tillgång till elektricitet. Zambias ambitiösa mål, 15 % år 2015, kommer rimligen inte att nås. För att insatsmålen ska uppnås till fullo krävs samordnade insatser från andra aktörer, t.ex. måste elbolaget ZESCO kunna ansluta nya abonnenter (och dessa ha möjlighet betala för anslutning och användning). Samarbetet mellan aktörerna brister och anslutningstakten har hittills varit låg, från 2012 möjliggörs dock subventionerade anslutningar genom ett program finansierat av världsbanken. Effekterna av den ökade elektrifieringen 42 är svåra att fastslå statistiskt. Hälsocentraler och skolor har 36 Sammanslagningar av ministerier, upplösta styrelser, chefsbyten, omprövning av tidigare investeringsbeslut. 37 Brännved, träkol och fossil diesel 38 Att jämföra med 134 planerade tillväxtcentra förr perioden. 39 Monitoringkonsultens sammanställning, baserat på REA rapportering, sept Mid Term Review Report Med hittillsvarande inriktning, dvs. linjeutbyggnad och solenergi 42 I form av ekonomisk tillväxt, förbättrad utbildning och hälsa etc. Sida 14 (20)

15 betonat t.ex. att de har lättare att få och bibehålla personal, att förlossningsarbetet underlättas samt att hanteringen av vaccin blivit säkrare efter elektrifieringen. De omedelbara resultaten bedöms dock av ambassaden som tillfredställande och att ha bidragit det övergripande sektormålet. Ambassaden för en mycket aktiv dialog kring programmet och behovet av att Zambia ser över förutsättningarna (styrinstrument, aktörernas ansvarsområden och samarbete etc.). Framgång på detta dialogområde kan skapa grund för ett betydelsefullt program under kommande strategiperiod. Insats 2: Energy Regulation Board (ERB) Institutional Capacity Insatsens huvudsakliga mål: Införa ett ramverk för reglering och styrning som främjar investeringar i energisektorn och möjliggör för elindustrin att möta det ökande behovet av energi och regeringen att nå målen för ökad tillgång till energi på landsbygden. Avtalat belopp Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 7.5 ERB Projektstöd Resultatredovisning: Elektricitetsregleringsstödet har skapat förutsättningarna för ett förbättrat ramverk för reglering och styrning av elhandelsavtal och elproduktion, fristående elnät och tillgång till stamnätet. Tekniska och metodmässiga riktlinjer liksom riktlinjer för utvärdering relaterade till det nya ramverket har tagits fram och i september 2011 överlämnats till Energiministeriet för införande. Ännu har dock inte dessa förordningar lagstadgats 43. ERB har ifrågasatts av den nya regeringen och nödgats arbeta utan styrelse under nära ett år. Dess relativt oberoende ställning är inte självklar. Oklara regler och en svag regleringsmyndighet försvårar för att skapa investeringsförtroende på den oerhört kapitalkrävande energimarknaden där externa finansieringskällor är en förutsättning. Detta utgör en kärnpunkt i regleringsdialogen som dock hittills inte haft någon påtaglig framgång. En tidsmässig förlängning av insatsen har gjorts för att möjliggöra fortsatt aktiv dialog och stärka ERBs regleringskapacitet. 4. BISTÅNDSEFFEKTIVITET Biståndseffektivitetsmålen i strategin är att andelen stöd som använder zambiska system för genomförande och uppföljning skall öka och uppgå till minst 50 % av landallokeringen vid slutet av strategiperioden och att samarbetet skall koncentreras och minska från sex till 43 D.v.s. gjorts till s.k. Statutory Instruments Sida 15 (20)

16 tre huvudsektorer. Resultat : Andelen stöd som kanaliserats genom de zambiska systemen uppgår till ca 70 %, vilken överstiger strategimålet, men ligger marginellt under det mål (ca 75 %) som sattes för 2012 i samband med övningen Programbaserade ansatser utgjorde 85 % av insatsportföljen, vilket är en liten ökning jämfört med 2010 och ligger något över såväl strategimålet som 2009 års mål (80 %). Utvecklingssamarbetet har koncentrerats till 5 sektorer. Ytterligare en sektor kommer att fasas ut under 2012 och ytterligare en under Strategimålet om 3 sektorer kommer därmed inte att nås fullt ut. Vad gäller övriga BE indikatorer (följdsamhet, koordinering, harmonisering och förutsägbarhet) så har dessa med undantag av den senare utvecklats i enlighet med strategimålen. Möjligheter och utmaningar vad gäller programansatser 44 : Den zambiska regeringens tydliga preferens för programansatser utgör en möjlighet. Relativt välutvecklade sektorstrategier och planer inom ett flertal områden, en omfattande struktur för samordning och styrning och att den finansiella styrning gradvis förbättras utgör bra förutsättningar för PBA. Åtagandet för PBA är stark hos flera av de traditionella biståndsgivarna, som har en gemensam plattform i form av JASZ II att stå på. Kapacitetsbrister, svag inhemsk ledning, risk för korruption och brister i system för offentlig finansiell styrning är faktorer som sedan länge begränsar möjligheterna till PBA. Till detta kommer biståndets minskande betydelse; den ökande roll som de nya aktörerna (BRICS) spelar, vilka företrädesvis arbetar med en traditionell projektansats; krav på resultatattribution, kontroll och styrning, liksom på att bredda samarbetet till nya partners - faktorer som kan komma att försvåra tillämpningen av programansatser. BUSAN: Den Zambiska regeringen har hanterat både förberedelserna inför och processen efter Busan på ett föredömligt transparent sätt där civila samhället och näringslivet getts utrymme att delta. Zambia stödjer bl.a. de s.k. building blocks om resultat och ansvarsutkrävande, och näringslivets roll och har tillsammans med Sverige nyligen stått värdar för en regional afrikansk workshop om resultat och ansvarsutkrävande som förhoppningsvis stärker samma process i Zambia. Arbetet med ömsesidigt ansvarsutkrävande inom ramen för JASZII har inte haft lika starkt fokus på resultatstyrning utan istället har den zambiska regeringen velat arbeta utifrån i huvudsak Parisindikatorerna. Sverige fortsätter dock att driva ökat resultatfokus i egenskap av cochair för givarna i gruppen för ömsesidigt ansvarsutkrävande. 44 Se vidare 2011 års strategirapport Sida 16 (20)

17 5. DIALOGFRÅGOR Övergripande dialogfrågor enligt strategin är att stärka: demokratins institutioner; respekten för mänskliga rättigheter; medborgarnas insyn i offentlig verksamhet; och ett effektivt användande av statens samlade resurser i enlighet med landets utvecklingsstrategi. Ambassaden saknar en långsiktig dialogplan och en systematisk prioritering av dialogfrågorna, vilket utgör en utmaning. I samband med verksamhetsplaneringen har dock en årsvis prioritering av dialogen gjorts. Sveriges roll i dialogen har förändrats. Sedan 2011 har vårt engagemang i flera av de med Zambia gemensamma sektorgrupperna tonats ned och vi medverkar inte längre aktivt i budgetstödsdialogen. Framförallt har den informella dialogen och samtalet med regering, parlamentet, politiker, privata sektorn och civila aktörer kring den politiska, demokratiska och ekonomiska utvecklingen märkbart förstärkts sedan hösten 2011, framförallt genom ett mycket aktivt engagemang av ambassadören. Ambassadören har skapat dialogplattform för kvinnliga traditionella ledare, politiker, ministrar och kvinnliga företrädare för civila samhället. Ambassaden har varit drivande i att EU formulerat den dialogstrategi om jämställdhet som EU enligt GAP ska ta fram. Strategin verkar dock inte nämnvärt styra EU:s dialog. Vårt starka engagemang och ledarskap i att driva frågor kring korruption, öppenhet och ansvarsutkrävande inom hälsosektorn har resulterat i att dialogen med regeringen fördjupats. Korruptionsfrågan står högt på agendan för den givargemensamma dialogen på både sektoroch policynivå. Vårt aktiva engagemang vad gäller ömsesidigt ansvarsutkrävande har starkt bidraget till att ett gemensamt ramverk för uppföljning snart är på plats. En intensiv dialog på politisk och operativ nivå kring energisektorn har påverkat och påskyndat den genomlysning av sektorn som nu verkar vara på gång. En stor utmaningar för den svenska dialogen är att den minskande betydelsen av det traditionella biståndet och de traditionella biståndsgivarna vilket ger färre dialogtillfällen. 6. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA När det gäller jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen, så har ambassaden genom dialog med samarbetspartner som ZNFU, MUSIKA och Indaba Agricultural Policy and Research Institute (IAPRI) under året fått in jämställdhetsarbete i organisationernas strategiska planer och/eller jämställdhetsindikatorer i resultatramverk vilket förväntas ha stor effekt på styrningen mot jämställdhetsresultat. I den nyligen beslutade garantin till banken ZANACO fick ambassaden igenom ett mål på att 30 % av låntagarna ska vara kvinnor. Genom bidraget till One UN i Zambia bidrar Sverige till den starka dialog som Resident Coordinator driver om jämställdhet med bl.a. presidenten. Sida 17 (20)

18 I den pågående strategiprocessen har ambassaden tagit utgångspunkt i det arbete som gjordes på ambassaden 2010 för att identifiera ingångar för att öka kvinnors ekonomiska makt. Bl.a. identifierades möjligheten att minska flickor och kvinnors tidsfattigdom genom att underlätta tillgången till alternativ till ved/kol som energikälla för hushåll. Detta spår har nu tagits vidare och utgör en av grundstommarna i ambassadens förslag för en förändrad inriktning på energisamarbetet i resultatstrategiprocessen. En utmaning för jämställdhetsdialogen är att givardialogen med regeringen i stor utsträckning är harmoniserad och sköts av de givare som leder i respektive sektor. Jämställdhet tenderar att prioriteras ner och givararbetsgruppen för just jämställdhet har inte lyckats hjälpa de sektorsvisa grupperna med analys och ffa. att formulera konkreta, prioriterade budskap för sektordialogen. Ambassaden överväger att istället tillhandahålla konsultstöd till de givararbetsgrupper som ambassaden deltar i. Se vidare dialogavsnittet. SADEVs halvtidsöversyn av samarbetsstrategin 2010 konstaterade att integreringen av miljö- och klimatfrågorna var svag. För att råda bot på detta har ambassaden tagit hjälp av Sidas helpdesk i strategiarbetet och därigenom kunnat hitta nya strategiska ingångar för både riktat och integrerat arbete t.ex. möjligheten att bidra till minskad avskogning genom att främja alternativ till kol/ved som energikälla. Ambassaden har också tagit hjälp av helpdesken för att ge råd till MUSIKA vilket resulterade i ett samarbete mellan MUSIKA och Zambia Environmental Management Agency (ZEMA) för att stärka ZEMA:s kontroll och uppsökande verksamhet och harmonisera Zambias lagstiftning för bekämpningsmedel inom jordbruket med EU:s dito har nyligen startats upp. Det är dock för tidigt att bedöma resultaten av detta. Ambassaden rekryterar nu en nationell programhandläggare inom miljö vilket förväntas bidra till ökade ansträngningar på området. Utöver det som redan beskrivits under sektoravsnittet om civila samhället när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter har arbetet för barns rättigheter främjats genom organisationsstöd till Rädda Barnens verksamhet. Se vidare avsnitt DE TVÅ PERSPEKTIVEN De två perspektiven fortsätter att styra valet av insatser och genomsyra i stort sett hela programmet. Resultaten i termer av ökat deltagande och ansvarsutkrävande är redovisade i avsnitten om civila samhället och jordbruk. Genom stödet till ZNFU stärks småjordbrukarnas och kvinnors röst och deltagande. Stödet till oberoende analys kring regeringens stora subsidieprogram inom jordbruket har resulterat i en ökad öppenhet och transparens kring de negativa konsekvenserna för framförallt män och kvinnor verksamma inom det småskaliga jordbruket, och därmed förbättrat deras möjligheter till deltagande i den offentliga debatten. Inom hälsa har arbetet med antikorruption bidragit till ökad transparens. Även om fokus för arbetet har legat på efterfrågesidan av ansvarsutkrävandet kan ambassadens systematiska arbete med att genomlysa och stärka varje samarbetsparts system för intern och finansiell styrning och kontroll också öka partens kapacitet att vara transparent och hållas ansvarig. Sida 18 (20)

19 En utmaning i arbetet med ansvarsutkrävande är att det finns tendenser till att den Zambiska staten i större utsträckning redovisar resultat till och hålls ansvariga inför givarna och mindre till den egna befolkningen och civila samhället. Ambassaden leder givarna i arbetet med att genomföra Building Block för resultat och ömsesidigt ansvarsutkrävande som en plattform till att driva ett starkare fokus på inhemskt ansvarsutkrävande och resultatredovisning till den egna befolkningen. Media skulle kunna spela en mycket större roll i ansvarsutkrävandet och ambassaden tittar för närvarande på möjligheterna att stödja en utveckling av mediasektorn. 8. SAMLAT STÖD TILL SAMARBETSLANDET Sida stöd till Zambia vid sidan av det bilaterala stödet är omfattande. I korthet består detta av: Stöd via svenska enskilda ramorganisationer (ca 23 MSEK under 2012). De största ramorganisationerna med verksamhet i Zambia är SCC, RFSU, Plan Sverige och Forum Syd, vilka samarbetar med lokala organisationer kring bl.a. könsrelaterad våld, jämställdhet, miljöfrågor, jordbruksfrågor, demokrati och barns rättigheter. Globala program. Exempel på dessa är stöd till hållbar stadsutveckling i Mazabuka genom Symbio City (svenska landsting och kommuner) och slumbostäder (Choma, Kitwe, Malangwa och Lusaka) genom Slumdweller International, vatten och sanitet genom världsbanken, UNDP CapNet och Global Water Partnership och ungdomssysselsättning via ILO. Regionala program. Ett exempel är stödet till Southern African Power Pool som främjar den regionala integration som är nödvändig för att öka resiliensen och hållbarheten i Zambias energiförsörjning. Andra exempel är stödet till Population Council genom det regionala hiv/aids teamet i syfte att stödja PCs arbete med bemötande och vård av kvinnor och barn som blivit utsatta för könsrelaterat våld. Garantiåtagande om 40 MSEK genom Zanaco för utlåning inom jordbrukssektorn, särskilt till kvinnor och småjordbrukare. Sidas internationella utbildningsprogram, i vilket årligen ca 100 zambier deltar. Ett exempel är kursen om lokal demokrati som arbetar med förändringsaktörer på lokal nivå kring förändringsprojekt med potential att informera den av PF-regeringen planerade decentraliseringsreformen. 9. DEN KONTEXTUELLA RAMEN Betydande förändringar i landkontexten som påverkat genomförandet av strategin och möjligheterna att uppnå strategimålen: Valen i september 2011 med efterföljande regeringsbyte visar på en rotad demokratisk kultur. Nya regeringen har gjort starka åtaganden för att diversifiera ekonomin, reformera statsförvaltningen, satsa på att minska fattigdomen på landsbygden, skapa jobb för unga, reformera jordbrukspolitiken, decentralisering och för att bekämpa korruptionen och stärka ansvarsutkrävande och öppenhet. Vissa positiva steg har tagits, men det är dock för tidigt att bedöma om dessa åtgärder kommer att genomföras i bred skala och hur detta skall ske. Många av åtgärderna är känsliga sett i ett inrikespolitiskt perspektiv, varför genomförandet fram tills nu varit långsamt och osäkerhet. Sida 19 (20)

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Zambia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.014

Läs mer

PROMEMORIA 1(19) 2011-10-18 STRATEGIRAPPORT FÖR ZAMBIA SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2011 SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(19) 2011-10-18 STRATEGIRAPPORT FÖR ZAMBIA SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2011 SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(19) 2011-10-18 STRATEGIRAPPORT FÖR ZAMBIA SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2011 SAMMANFATTNING Utbetalningarna för 2011 uppgår endast till 7 % eller 28 MSEK. Orsakerna varierar men hänger huvudsakligen

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

Denna indikativa strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med GAVI för perioden 2015-2020.

Denna indikativa strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med GAVI för perioden 2015-2020. Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-14 UD2014/51157/UD/MU Utrikesdepartementet Indikativ resultatstrategi för Sveriges samarbete med den globala vaccinalliansen (GAVI) 2015-2020 1. Förväntade resultat

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard AIDS Accountability International 2008 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard 1 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Moçambique 2015 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.019 Regeringsbeslut

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Guatemala Stockholm Tel: Webb: Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Guatemala Stockholm Tel: Webb:   Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Guatemala 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM Artikelnr: UD 16.052 Regeringsbeslut för Guatemala togs 2016-10-06.

Läs mer

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Myanmar. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Myanmar 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.024 Resultatstrategi

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

)XXHIQSOVEXMSGL VÇXXMKLIXWTIVWTIOXMZMWZIRWOX YXZIGOPMRKWWEQEVFIXI rzehhixçvsglzehhixjåvj VOSRWIOZIRWIV 7ITXIQFIV 9XVMOIWHITEVXIQIRXIX 78=6)07)2*Ó6-28)62%8-32)008 98:)'/0-2+77%1%6&)8) %ZHIPRMRKIRJ VHIQSOVEXMSGLWSGMEPYXZIGOPMRK

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 1. Förväntade resultat Resultatstrategin styr

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb: Artikelnr: UD

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb:  Artikelnr: UD Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Bolivia 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Artikelnr: UD 16.051 Regeringsbeslut för Bolivia togs 2016-10-06. Strategi för Sveriges

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för perioden

Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för perioden Bilaga till regeringsbeslut 2014-07-17 nr 2 L2014/1042/EUI Landsbygdsdepartementet Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) 2014 2017 1. Förväntade resultat

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

Vid mötet den 26 maj 2015 antog rådet rådets slutsatser enligt bilagan till denna not.

Vid mötet den 26 maj 2015 antog rådet rådets slutsatser enligt bilagan till denna not. Europeiska unionens råd Bryssel den 26 maj 2015 (OR. en) 9140/15 DEVGEN 75 ACP 79 RELEX 412 OCDE 11 FIN 376 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Rådets slutsatser om Europeiska

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2007/2008 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26 PROMEMORIA 1(10) 15 november, 2010 Strategirapport för Burundi 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Burundi 2009-2012. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016

AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016 AGENDA 2029 Intressentdialog om Swedfunds Integrerade redovisning 2016 Agenda - Välkomna och presentation av Swedfunds tillförordnade VD Gerth Svensson - Förändrad ägaranvisning 2017 - Swedfunds Integrerade

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-05-15 UF2014/32091/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för socialt hållbar

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Samarbetsländer med långsiktigt programsamarbete - Kategori 1

Samarbetsländer med långsiktigt programsamarbete - Kategori 1 2009-06-29 Utrikesdepartementet Arbete med biståndseffektivitet i olika landkategorier Samarbetsländer med långsiktigt programsamarbete - Kategori 1 Förutsättningarna för att arbeta med biståndseffektivitet

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Strategi för Sveriges samarbete med. Afrikanska utvecklingsbanken

Strategi för Sveriges samarbete med. Afrikanska utvecklingsbanken Strategi för Sveriges samarbete med Afrikanska utvecklingsbanken 2016 2018 Protokoll II:5 vid regeringssammanträde 2016-01-21 UD2016/01034/MU Utrikesdepartementet Organisationsstrategi för Sveriges samarbete

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 7 mars 2017 (OR. en) 7048/17 COVEME 4 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 7 mars 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 6548/17 COVEME 3 Komm. dok.

Läs mer

Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform

Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform Remissvar - Regeringens skrivelse 2013/14: Bista ndspolitisk plattform 1. Processen... 2 2. Målformuleringar i plattformen... 2 2.1 Övergripande mål... 2 2.2 Delmål 2: Förbättrade möjligheter för människor

Läs mer

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen ÖVERENSKOMMELSE OM samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen örebro kommun och det civila samhället presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund,

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 01/13:FPM13 Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering Arbetsmarknadsdepartementet 01/13:FPM13 013-07-15 Dokumentbeteckning KOM (013)

Läs mer

Revisionsrapport. Sammanfattning och slutsats. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete STOCKHOLM

Revisionsrapport. Sammanfattning och slutsats. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete STOCKHOLM Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 STOCKHOLM Datum Dnr 2007-02-13 32-2006-0491 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Styrelsen för internationellt

Läs mer

World rankings. Antalet STEM-examina ökande. 1,75% av BNP på R&D (2006) 109 universitet HEI. 32 miljarder Euro

World rankings. Antalet STEM-examina ökande. 1,75% av BNP på R&D (2006) 109 universitet HEI. 32 miljarder Euro Storbritannien World rankings Times Shanghai Cambridge University 3 4 Oxford University 4 10 University College London Imperial College 7 22 6 27 109 universitet + 160 HEI Antalet STEM-examina ökande 1,75%

Läs mer

Här står vi. Dit går vi.

Här står vi. Dit går vi. december 2006 Färdriktning för Sida Här står vi. Dit går vi. Tid för förändring Utvecklingssamarbetet omvandlas. FN har satt Millenniemål. Sverige har fått en Politik för Global Utveckling, PGU, som gäller

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

15571/17 anb/ss 1 DG C 1

15571/17 anb/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14446/17 Ärende: DEVGEN

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen 8.3.2018 A8-0048/21 21 Skäl Da (nytt) Da. I enlighet med artikel 8 i EUFfördraget ska EU främja jämställdhet mellan kvinnor och män och säkerställa jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet som en

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Zambia. juli 2008 december 2011

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Zambia. juli 2008 december 2011 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Zambia juli 2008 december 2011 ~ - Regerings Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 115 53 Stockholm Samarbetsstrategi för

Läs mer

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 27 september 2016 (OR. en) 12606/16 SOC 565 EMPL 375 ECOFIN 837 EDUC 302 FÖLJENOT från: till: Ärende: Kommittén för socialt skydd Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2017 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF, är sedan 1970 en väletablerad ideell förening

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling , som samfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, är ett hållbart och

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Riktlinjer för samarbetsstrategier

Riktlinjer för samarbetsstrategier Riktlinjer för samarbetsstrategier Samarbetsstrategier allmänna riktlinjer Specifika riktlinjer för landkategorier Ett effektivt bistånd Artikelnr: UD10.075 ISBN 978-91-7496-431-8 Original: Fidelity Stockholm

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet

EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet EU:s handelspolitik och Afrika en win-win-situation? Ann-Sofi Rönnbäck Statsvetenskapliga institutionen Umeå universitet INTERNATIONELL POLITISK EKONOMI tvärvetenskaplig forskningsinriktning som analyserar

Läs mer

För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler

För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler I går, vid en sammankomst av det tredje parlamentet, och elva månader efter

Läs mer

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14127/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 november 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 13265/16 Ärende: FIN 774

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer Christian Svanfeldt Europeiska kommissionen Regional- och stadspolitik Regional & SKL, Stockholm 18 November 2014 EU:s urbana

Läs mer