Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(20) (M), ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(20) (M), ordförande"

Transkript

1 KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(20) Platsochtid: Bergius, 15:00-19:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), 1 :e vice ordförande from 53 Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande Gunvor Nicander-Ekström (M) Inger Liljeberg-Kjelsson (M) tom 70 Joseflne Andersson (M) from 71 Benny Lindholm (FP) Elin Carlsson (S) tom 52 Eva Christiernin (S) Ove Hjorth (S) Jonny Husén (S) Fredrik Leijerstam (MP) Liza Boéthius (V) Ersättare: Josefine Andersson (M) from 62 tom 70 Johanna Lönn (FP) from 59 Viktoria Rönnquist (KD) from 56 Elin Carlsson (S) from 53 Övriga deltagare: Inga-Lill Björklund, direktör, Magnus Johannesson, avdelningschef, Carina Kumlin, avdelningschef, Tomas Odin, avdelningschef, Kjell Holm, planeringschef, Ylva Opard, ekonomichef och Helena Thorén Lindqvist, kommunikationsstrateg Utses att justera: Malena Ranch (MP) Paragrafer: Justeringens plats och tid: Kontoret för hälsa, vård och omsorg Underskrifter: (M), ordförande Malena Ranch (MP), justerare Annie Arkebäck Morén, sekreterare ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ: Datum: Nämnden för hälsa och omsorg Datum för anslags uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Kontoret för hälsa, vård och omsorg Sista dag för överklagande: Datum för anslags nedtagande: Underskrift: Annie Arkebäck Morén

2 KOMMUN 2(20) 47 Fastställande av föredragningslista att uppta information om förebyggande arbete psykisk hälsa äldre, att lyfta upp ärende 3.02 före ärende 3.01 A, att uppta anmälan av protokoll från individutskott , att uppta fråga från Liza Boethius (V) gällande individuppföljningar, att uppta anmälan om särskild aktivitet i partigrupper, och att i övrigt fastställa föreliggande föredragningslista.

3 3(20) 48 Implementering av FaR (Fysisk aktivitet på Recept) Kontoret redovisar hur det går med implementeringen av FaR i Uppsala kommun. Sedan 2001 har FaR använts i landstinget. Uppsala kommun är först ut bland kommuner. Det är väl känt att personer med funktionsnedsättning har en sämre hälsa. Idag finns en bred kunskap om att risk för de flesta sjukdomar halveras om de mest inaktiva/stillasittande blir "måttligt" aktiva, det ger även effekt på blodfetter och blodsocker. FaR bygger på aktivitet på egen hand. Samtliga arbetsterapeuter, sjukgymnaster och sjuksköterskor har varit inbjuden till möten innehållande: - Forskning och evidens fysisk aktivitet och stillasittande - Teori FaR och FYSS samt implementering - Gruppdiskussioner med skriftlig redovisning Ett fortsatt arbete under våren kommer att ske med utformning av en receptblankett, utfallsmått - utvärdering av effekt och strategier för stöd i utförande (informationsmaterial, lotsfunktion, samverkan med externa aktörer etc.)

4 "KOMMUN 4(20) 49 Information om kommande upphandlingar Kontoret redogör för att några enheter gällande psykiatriboende har upphandlats. Gällande boendestöd så förbereds en upphandling. Ett studiebesök är inbokad i Nacka kommun 9 april 2014, kl Upphandling av korttidsboende avvaktas. Upphandling av personlig assistans kommer upp på nämnden i juni gällande vissa delar där kommunen har yttersta ansvar. j

5 "KOMMUN 5(20) 50 Återkoppling av avtalsuppföljning vid Vårdsätravägen 76 och 78 NHO Kontoret för hälsa, vård och omsorg genomförde en planerad avtalsuppföljning 13 och 20 februari 2013 vid Vårdsätravägen 76 och Vårdsätravägen 78. På grund av brister i dokumentationen skedde en ny dokumentationsgranskning i slutet av november 2013 för att säkerställa att dokumentationen håller godtagbar kvalitet enligt lagar och styrdokument. Kontoret lovade att återkoppla resultatet till nämnden för hälsa och omsorg. Vid den nya granskningen framkom tydligt att verksamheten har påbörjat ett förbättringsarbete med den sociala dokumentationen. Kontoret finner åtgärderna tillfredställande och avtalsuppföljningen anses därmed avslutad. 51 Planering av ärenden till kommande sex nämnder Föreligger planering av nämndärenden till nämnden för hälsa och omsorg de kommande sex månaderna.

6 6(20) 52 Rapporter från utbildningar och annat Stig Rådahl (M) rapporterar att han tillsammans med Malena Ranch (MP) deltagit i ett möte som Regionförbundet ordnat på en daglig verksamhet. Under mötet framkom det att olika former av strukturerad brukarsamverkan önskas. Även lättillgänglig information efterfrågades. Gunvor Nicander-Ekström (M) rapporterar att hon deltagit i ett seminarium "Hälsa på lika villkor - mot minskat utanförskap?" som Regionförbundet ordnat. Där framkom bland annat att människor inte bara behöver boende utan också samlingspunkter. På dagordningen var också, hur avhjälpa ungas utanförskap. Gunvor Nicander-Ekström (M) rapporterar även kort från ett möte med Folkhälsorådet Stor del av mötet handlade om ungdomar denna gång, skillnad på pojkar och flickor. Hur stötta flickor som inte får gå ut efter På dagordningen var även Skandisloppet som hålls 10 maj Liza Boethius (V) rapporterar från en utbildningsdag 17 mars 2014 som rörde "att förebygga, tidigt uppmärksamma och behandla missbruk hos unga". Ett nytt drogpolitiskt program har tagits och presenterades. En genomgång av olika tecken på missbruk gavs. Eva Christiernin (S) rapporterar att hon tillsammans med Stig Rådahl (M) deltagit i ett dialogforum. Där framkom att de unga önskar att få bo i korridorboende som andra unga studenter. Det framkom även att de ibland är hämmad av sin ledsagare när de ska träffa kompisar.

7 7(20) 53 Förebyggande arbete psykisk hälsa äldre Kontoret redogör för det pågående projektet förebyggande arbetet med psykisk hälsa äldre. Det har länge funnits första hjälpen till fysisk hälsa men inte till psykisk. Socialdepartementet beslöt att en satsning skulle ske på kompetenshöjning kring psykisk hälsa och på suicidprevention (SOU ). Uppdrag gavs till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) att ta fram en utbildning. Utbildningen utformades sedan tillsammans med Sveriges kommuner och Landsting (SKL) som ansåg att utbildningen även skulle riktas mot äldre. Fem medarbetare inom kontoret för hälsa, vård och omsorg utbildades till instruktörer i Första hjälpen psykisk hälsa under hösten Under 2014 kommer nyckelpersoner inom berörda verksamheter att utbildas i första hjälpen psykisk hälsa. Utbildningen syftar till att öka medvetenheten kring äldres psykiska hälsa. Den sätter fokus på bemötande och hur man som medmänniska kan närma sig och ge råd och stöd till en person med psykisk ohälsa. Ett annat mål med utbildningen är att via kompetenshöjning minska de fördomar och tabun som fmns inom området. Projektets kortsiktiga mål är att kompetenshöja medarbetare inom Uppsala kommun och att långsiktigt främja attitydsförändringar där psykisk ohälsa likställs med fysisk ohälsa. Genom kompetenshöjningen skapa bättre bemötande gentemot brukaren/medborgaren och faktiskt rädda liv.

8 KOMMUN 8(20) 54 Slutrapport- Program för hållbar jämställdhet, projekt jämställdhetsintegrering IFO vuxen NHO att med godkännande lägga slutrapport Program för hållbar jämställdhet, projekt jämställdhetsintegrering IFO vuxen, till handlingarna. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kontoret föredrar rapporten och svarar på nämndens frågor Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter på livets alla områden. Uppsala kommuns nämnder ska verka för att kommunens medborgare är jämställda. Arbetet med jämställdhetsintegrering påbörjades 2010 genom medverkan i Sveriges kommuner och landstings program för Hållbar Jämställdhet (HåJ). Kontoret för hälsa, vård och omsorgs (HVK) medverkan i HåJ, har medfört utvecklade arbetsmetoder i jämställdhetsintegrering samt kunskap i kartläggning och analys ur ett jämställdhetsperspektiv. Könsuppdelad statistik och en checklista för ärende till nämnd där jämställdhetsperspektivet ingår, har införts. För avtal och avtalsuppföljning har ska-kraven omformulerats och uppföljningsfrågor arbetats fram. Inom ramen för HåJ utförde HVK en kartläggning och jämställdhetsanalys av ärenden som hanteras av sektionen för individ och familjeomsorg vuxen. Kartläggnings- och analysresultat redovisas i en sammanfattande slutrapport av HVK:s arbete inom ramen för HåJ. Projektet övergick i förvaltning 1 januari 2014 och en tjänst med ansvar för jämställdhetsintegrering har tillsatts. Kontoret kommer att regelbundet återkomma i ärendet till nämnden.

9 IKOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 9(20) 55 Fördelning av prestationsersättning "Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa " (PRIO) NHO att erhållna projektmedel 2013 används till i ärendet föreslagen inriktning. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kontoret föredrar ärendet och svarar på nämndens frågor. Staten och Sveriges kommuner och landsting, SKL har kommit överens om "Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa " (PRIO). Syftet är att förbättra vården och omsorgen för barn och unga med psykisk ohälsa och personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Satsningen består av grundkrav och prestationer och medel utbetalas till kommuner och landsting efter genomförda prestationer. För 2013 erhöll Uppsala kommun kr. Ersättningen delas upp i två potter vid utbetalning där kr. ska fördelas till området att utveckla insatser för barn och unga samt kr. till området personer med omfattande eller komplicerad problematik. Erhållna medel bör användas till fortsatt arbete i linje med PRIOsatsningen, det vill säga att mål i överenskommelsen bör prioriteras. Kontoret kommer att regelbundet återkomma i ärendet till nämnden.

10 10(20) 56 Ekonomiskt bokslut och prognos per februari 2014 NHO att godkänna föreliggande resultat i månadsbokslut för februari, 312 tkr. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Nämnden redovisar ett februaribokslut på 312 tkr. Vilket är 0,2 procent under budget, jämfört med föregående år är det en nettokostnadsökning om 4,8 procent. Nämnden hr ett mer kvalitetssäkrat februaribokslut jämfört med tidigare år, ett resultat av bra samarbete med egen regi verksamheterna. För att få en jämförelse med februari 2013 har utfallet första tertialet dividerats med två.

11 "KOMMUN NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG 11(20) 57 Oanmäld avtalsuppföljning Ringgatan 6 D NHO att med beaktandet av resultatet godkänna rapporten, och att uppdra nämnden. åt kontoret att göra en ytterligare uppföljning under våren och att avrapportera till Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. I maj 2013 inkom mail från Sektionen för LSS och socialpsykiatri (SLS) till Avdelningen för avtal och uppföljning (AAU). SLS framförde att de enskildas behov av aktiviteter inte kunde tillgodoses inom ramen för boendet. Utifrån detta hade myndigheten varit tvungna att bevilja tilläggsbeslut i form av ledsagare. I juli kallades företaget in och uppdragsstrateger träffade då verksamhetschef som framförde att aktiviteter erbjöds både i grupp och enskilt och att det fanns möjlighet att ta in extrapersonal om de enskilda önskade mer aktiviteter. I augusti inkom nytt mail från SLS till AAU om att en ny ansökan om ledsagare inkommit. Myndigheten hade fått information från personal att de inte kan erbjuda några enskilda aktiviteter över huvudtaget på boendet på grund av att det ibland endast firms en personal i tjänst. Den 9 oktober utfördes en oanmäld uppföljning och då framkom att personalbemanning finns enligt anbud under vardagar men från fredag kväll till måndag morgon finns endast en personal i tjänst. I anbudet har företaget uppgivit att det skall finnas två personal dagtid även under helger. Utifrån den oanmälda uppföljningen som gjorts kallades företaget in till ett möte i oktober. På mötet framkom att inga spontana aktiviteter kan erbjudas på helgerna men ledningen framförde att dessa kan ske under vardagarna. På mötet framkom även att den "rörliga pott" på 16 timmar per vecka som funnits på verksamheten 2010 inte utnyttjats under de senaste två åren. Den 10 december hölls ett möte med regionschef som informerades om att Nytida AB kommer att debiteras för den kostnad som kontoret haft för utförda ledsagartimmar de senaste två åren, där myndigheten tagit tilläggsbeslut för att de enskilda ska få sina behov av kultur- och fritidsaktiviteter tillgodosedda. Nämnden diskuterar ärendet och enas om ett tillägg i andra att-satsen med "och att avrapportera till nämnden.

12 12(20) 58 Avtalsuppföljning vid Salabacksgatan 74, bostad med särskild service LSS NHO att med beaktande av resultatet godkänna rapporten. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Verksamheten på Salabacksgatan 74 drivs av Vård & bildning och har inte varit föremål för konkurrensutsättning. Servicebasen är lokaliserad i flerbostadshus där tre av lägenheterna ligger i samma trapphus som servicebasen och resterande 4 lägenheter är utspridda i närområdet. Åldersspannet är 24 till 57 år varav fyra kvinnor och tre män. En handlingsplan med följande innehåll har inkommit till kontoret. - Personal, bemanning och kompetensutveckling - Klagomåls- och avvikelsehantering - Enhetschefens formella kompetens - Kommer att behandlas i särskild ordning. (Kontoret avvaktar svar från IVO för vägledning när det gäller formell kompetens för enhetschef). Nämnden önskar en återkoppling på nämnden gällande legitimerad personal.

13 "KOMMUN 13(20) 59 Planerad avtalsuppföljning Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) korttidsvistelse Sunnerstavägen 28 B NHO att med beaktande av resultatet godkänna rapporten. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kontoret för hälsa, vård och omsorg (HVK) genomförde en planerad avtalsuppföljning vid Sunnerstavägen 28 B den 11 november samband med avtalsuppföljningen genomfördes en dokumentationsgranskning i verksamheten den 21 november En sammanställning av resultat från dokumentationsgranskningen finns inkluderad i rapporten. Uppföljningen visade att det förelåg enstaka brister och förbättringsområden i verksamheten. En handlingsplan begärdes in inom området dokumentation. Handlingsplan inkom den 23 januari Kontoret godkände svaren i handlingsplanen och ser nu avtalsuppföljningen som avslutad. Dock kommer en ny granskning av dokumentationen att ske under juni 2014 för att säkerställa att inga brister kvarstår.

14 14(20) 60 Planerad avtalsuppföljning Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) korttidsvistelse Klarbärsgatan 94 NHO att med beaktande av resultatet godkänna rapporten. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kontoret för hälsa, vård och omsorg (HVK) genomförde en planerad avtalsuppföljning vid Klarbärsgatan 94 den 110 september samband med avtalsuppföljningen genomfördes en dokumentationsgranskning i verksamheten den 22 oktober En sammanställning av resultat från dokumentationsgranskningen finns inlduderad i rapporten. Uppföljningen visade att det förelåg enstaka brister och förbättringsområden i verksamheten. En handlingsplan begärdes in inom området dokumentation. Handlingsplan inkom den 23 januari Kontoret godkände svaren i handlingsplanen och ser nu avtalsuppföljningen som avslutad. Dock kommer en ny gransloiing av dokumentationen att ske under juni 2014 för att säkerställa att inga brister kvarstår.

15 15(20) 61 Planerad avtalsuppföljning Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) korttidsvistelse Jenny Linds väg 3 NHO att med beaktande av resultatet godkänna rapporten. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kontoret för hälsa, vård och omsorg (HVK) genomförde en planerad avtalsuppföljning vid Jenny Linds väg 3 den 11 november samband med avtalsuppföljningen genomfördes en dokumentationsgranskning i verksamheten den 18 november En sammanställning av resultat från dokumentationsgranskningen finns inkluderad i rapporten. Uppföljningen visade att det förelåg enstaka brister och förbättringsområden i verksamheten. En handlingsplan begärdes in inom området dokumentation. Handlingsplan inkom den 23 januari Kontoret godkände svaren i handlingsplanen och ser nu avtalsuppföljningen som avslutad. Dock kommer en ny granskning av dokumentationen att ske under juni 2014 för att säkerställa att inga brister kvarstår.

16 16(20) 62 Yttrande till kommunrevisionen avseende förebyggande arbete att begränsa risken för korruption och oegentligheter NHO att avge svar till kommunrevisionen gällande förebyggande arbete för att undvika korruption och oegentligheter. Ärendet Förslag till skrivelse föreligger från kontoret för hälsa, vård och omsorg. Kommunfullmäktige tilldelade kommunrevisionen extra medel 2012 i syfte att identifiera var kommunen befinner sig avseende sitt arbete att motverka korruption och oegentligheter och att ge förslag till hur arbetet kan utvecklas. Arbete har genomförts inom följande områden: - Övergripande nulägesanalys - genomgång av styrdokument, workshop. - Utbildning - Förebyggande arbete oegentligheter och korruption - Granskning av riskområdet ramavtalsefterlevnad - Granskning av riskområdet bisysslor - En webbaserad självutvärdering av förvaltningarnas och bolagens förebyggande arbete mot korruption och oegentligheter

17 "KOMMUN 17(20) 63 Val av representanter till workshops med anledning av program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning NHO att utse Stig Rådahl (M) och Eva Christiernin (S) som nämndens representanter till workshops med anledning av program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 64 Kursinbjudningar att medge Gunvor Nicander-Ekström (M) och Inger Liljeberg-Kj elsson (M) delta i Regionförbundets dialog om vård och omsorg, en attraktiv bransch för framtidens medarbetare? Tisdag 29 april, kl , Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12, Uppsala, att medge Eva Christiernin (S) och Liza Boethius (V) delta i seminarium som Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala bjuder in till , heldag, med professor Michael P Johnson, där han tar upp arbetet med differentiering av våldsproblematik och våldsutövning i nära våld. Kostnad kronor per person, och att medge Stig Rådahl (M), Gunvor Nicander-Ekström (M) och Liza Boethius (V) delta i U-FOLD:s storseminarium "Vägen till drogfrihet - Att ta kontroll över sitt liv" tisdag 8 april 2014, kl , Uppsala Universitetsaula. ^ -

18 "KOMMUN 18(20) 65 Anmälan av protokoll, meddelanden, skrivelser mm nämnden för hälsa och omsorg NHO att lägga förteckningen till handlingarna. Ärendet Separat förteckning över anmälningsärenden föreligger. 66 Anmälan av protokoll från arbetsutskott att med godkännande lägga protokollet till handlingarna. 67 Anmälan av protokoll från nämnden för hälsa och omsorg att med godkännande lägga protokollet till handlingarna.

19 "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 19(20) 68 Anmälan av protokoll från vård- och behandlingsutskott att med godkännande lägga protokollet till handlingarna. 69 Anmälan av inkomna delegationsbeslut Anmäles de delegationsbeslut som fattats enligt tjänstemannadelegationen. Anmäles beslut fattad av sektionen för individ- och familjeomsorg vuxna perioden Anmälan av protokoll från individutskottet att med godkännande lägga protokollet till handlingarna.

20 KOMMUN 20(20) 71 Fråga från Liza Boethius (V) gällande individuppföljningar Liza Boethius är oroad över att kontoret inte hinner med individuppföljningarna som det är tänkt. Kontoret svarar att både uppföljning och utredning är lika viktiga. En period har utredning prioriteras då det har varit kort med personal. Under 2013 har det gjorts förstärkning av personal, och även omflyttningar har skett. Nu håller kontoret på att komma ikapp med individuppfölj ningarna. 72 Anmälan om särskild aktivitet i partigrupper Eva Christiernin (S) anmäler att socialdemokraterna har haft särskild aktivitet i partigrupp Stig Rådahl (M) anmäler att (M), (FP), (C) och (KD) ska ha särskild aktivitet i partigrupper torsdag 10 april 2014, kl

Sammanträdesdatum: 2013-07-11. Ersättare:

Sammanträdesdatum: 2013-07-11. Ersättare: "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HÄLSA OCH OMSORG (FÖRSTÄRKT) SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid: Storskogen 15:00-16:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Eva Christiernin

Läs mer

Sammanträdesdatum: 2013-11-28. Psykiatrins hus Akademiska sjukhuset, 14:00-18:30. Ersättare:

Sammanträdesdatum: 2013-11-28. Psykiatrins hus Akademiska sjukhuset, 14:00-18:30. Ersättare: "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG 1(16) SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2013-11-28 Plats och tid: Psykiatrins hus Akademiska sjukhuset, 14:00-18:30 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare:

Sammanträdesdatum: Ersättare: NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(6) Plats och tid: Storskogen, 15:00-16:45 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande Ersättare: Övriga deltagare: Magnus Johannesson,

Läs mer

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson NHO

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson NHO KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2014-02-28 NHO-2013-0175.31 Oanmäld avtalsuppföljning av Ringgatan 6D Nämnden för hälsa och omsorg Förslag till

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg Uppsala "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HALSA OCH OMSORG 1(6) Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 15:00-18:30 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare:

Sammanträdesdatum: Ersättare: 1(3) NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Platsochtid: Aspen, 16:00-17:00 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Gunvor Nicander-Ekström (M) Inger Liljeberg-Kjelsson (M) Josefine Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum: 2014-04-24. Ersättare: Johanna Lönn (FP) from 75

Sammanträdesdatum: 2014-04-24. Ersättare: Johanna Lönn (FP) from 75 Uppsala "KOMMUN NÄMNDEN FOR HALSA OCH OMSORG SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(21) Plats och tid: Aspen, 15:00-19:45 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Fredrik Leijerstam

Läs mer

Sammanträdesdatum: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. rg

Sammanträdesdatum: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. rg "KOMMUN NÄMNDENS FÖR HÄLSA OCH OMSORG 1(7) Plats och tid: Storskogen, 15:15-19:10 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Ersättare: Benny Lindholm (FP) Martin Wisell (KD), 1 :e vice Eva Christiernin (S)

Läs mer

Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 2013-08-28

Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 2013-08-28 "KOMMUN ALDRENAMNDENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid: Storskogen, 15:00-17:30 Ledamöter: Ebba Busch Thor (KD), ordförande Mats Hansén (M), 1 :e vice ordförande Caroline Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. ior4iälsa, vård och.omsorg "^^L^^..

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. ior4iälsa, vård och.omsorg ^^L^^.. NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(10) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Ledamöter: Storskogen, 15:00-18.30 Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP), 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Socialnämnden 2010-03-18 1 (15)

Sammanträdesdatum Sida Socialnämnden 2010-03-18 1 (15) Socialnämnden 2010-03-18 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2010-03-18, kl. 10.00-12.20 Gruppsammanträde: 8.00-10.00 Beslutande: Ingegärd Brogren (C) Bengt Nordin (M) Siw Nordin (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07

PROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-05-07 1 (17) Paragrafer 59-75 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset kl 18.00-21.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Hans-Bertil Sinclair(m), ordförande Janeth Nilsson-Norén

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Individnämndens protokoll 2014-01-28

Individnämndens protokoll 2014-01-28 Datum: Tisdagen den 28 januari 2014 Tid: 17.00 18.40 Plats: Elffröken, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 4 februari Paragrafer: 1-8 Utses att justera: Paulina Svenungsson (C) Underskrifter:

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Datum Tid kl 08.15--11.15 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Inga Käll (FHT) Justeringens plats och tid Kommunkontoret måndagen den 24 juni Justerade

Läs mer

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Sammanträdesdatum Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Förslag angående nya riktlinjer och vägledning vid 4 bedömning av ekonomiskt

Läs mer

Socialnämnden 2009-11-11

Socialnämnden 2009-11-11 Socialnämnden 2009-11-11 283 Delgivning av protokoll...2 284 Delegationsbeslut...3 285 Rapport avseende ej verkställda beslut...4 286 Socialnämndens sammanträdesdagar 2010...5 287 Återbesättning av tjänst

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg

Sammanträdesdatum: Ersättare: Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg "KOMMUN NÄMNDENS FOR HALSA OCH OMSORG 1(11) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 15:00-17:30 Ledamöter: Stig Rådahl (M), Ordförande Martin Wisell (KD), l:e vice ordförande Malena Ranch (MP),

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2011-03-10 1 (16) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl: 13.15-16.30 Beslutande Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Övriga deltagare

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-0.5 Beslutande Ida Bornlykke (S), ordförande, 26, 27 p -5 och 7, 28-29 Sejdi Karaliti (S) Marianne Åkerblad (M) Marianne Åkerblad (M) Gunnel Andersson

Läs mer

Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00

Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00 Socialnämnden 2013-02-28 Plats och tid: ande: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00 Mikaela Waltersson (M), ordförande Gullvi Johansson (S) Magnus Ackerot (M) Stefan Hansson (S)

Läs mer

Projektförslag Bostad först

Projektförslag Bostad först SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-03-30 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projektförslag Bostad först Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att godkänna förslag

Läs mer

Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers

Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers 1( 12) Plats och tid, Socialkontoret, Hagfors, kl 09:00-10.15 ande Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Dennis Byberg (M) Maj Stenson (FP) tj ers

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Uppsala "KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(7) Erica Närlinge (FP)

Uppsala KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(7) Erica Närlinge (FP) "KOMMUN ALDRENAMNDENS 1(7) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 16:00-18:15 Ledamöter: Ebba Busch (KD), ordförande Ersättare: Lars O Ericsson (C) Caroline Andersson (S), 2:e vice Eva Adler

Läs mer

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-17 1

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-17 1 Sammanträdesprotokoll 2015-08-17 1 Socialnämnden Plats och tid Sessionssalen Norbergsvägen 19 klockan 13.15-16.00 Beslutande Niclas Bergström (S) Ann-Louise Ruutikainen (S) Lars Piirhonen (S) Gunilla Sundberg

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

Marianne Zackrisson (S)

Marianne Zackrisson (S) 1 (15) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 13.15 15.50 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Kristina Hovander (Mp) 13.15-15.45 Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordf. Rose-Marie

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14)

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-09-23, kl 0900-1330 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Irene

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-06 Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-06 Socialnämnden 1(23) Tid och plats 2015-10-06 - Kommunhuset klockan 13.30-17.10 Beslutande Övriga deltagande Arne Andersson (M) - ordförande Christer Unosson (KD) - förste vice ordförande Patric Carlsson (S) - andre

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

J^^É.t Måns Nilsson (S)

J^^É.t Måns Nilsson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Utbildningsnämndens arbetsutskott SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 16.00-16.25 Louise Branting (C), ordförande

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

Socialförvaltningen. Sekreterare: Paragrafer 40-46 Emelie Lindbergh. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialförvaltningen. Sekreterare: Paragrafer 40-46 Emelie Lindbergh. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2014-04-24 Plats och tid: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:10-10:00 ande: Mikaela Waltersson (M), ordförande Gullvi Johansson (S) Magnus Ackerot (M) Stefan Hansson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2012-11-26 148 (165) Plats och tid Vårnäs behandlingshem, Vingåker, måndagen den 26 november, klockan 16.00 18.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Anneli Bengtsson (S), ordf

Läs mer

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS

Tryggve Reinmar (S) 51-61 Rita Edlund, nämndsekreterare. Kommunkontoret, Heby, 23 maj 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 51-62 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-15.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) 51-61

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

Datum 2013-07-18. Svarsskrivelse till Autism- och Aspergerföreningen Uppsala län och FUB

Datum 2013-07-18. Svarsskrivelse till Autism- och Aspergerföreningen Uppsala län och FUB Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Carina Kumlin Datum 2013-07-18 Diarienummer NHO-2013-0121.31 Nämnden för hälsa och omsorg Svarsskrivelse till Autism- och Aspergerföreningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1

Sammanträdesprotokoll. Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Social- och äldrenämnden 2012-03-26 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, rum Alfven Måndag den 26 mars 2012, klockan 18:00-19.50 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Lena Kanström

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Björkarna

Stora sammanträdesrummet, Björkarna SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 23 september 2014 kl. 10:00 12:30 Stora sammanträdesrummet, Björkarna Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), Ordförande Ann Louise Brodén (S) Ann Mari Uppvall

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m) 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande: Utses att justera: Kerstin Asplund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-03-04 1 Innehållsförteckning Ärende 19 Godkännande av dagordning... 3 20 Redovisning av delegationsbeslut... 4 21 Information om hemteam... 5 22 Sammanställning av inkomna synpunkter 2014... 6 23

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-23 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-02-23 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(13) Tid och plats 2015-02-23 - Kommunhuset klockan 13.15-14.15 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Henrik Johansen (M) - förste vice ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 1(24) Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2015-06-02 - Kommunhuset klockan 14.15-16.00 Beslutande Övriga deltagande Arne Andersson (M) - ordförande Helena Lordhem (KD) - tjänstgörande ersättare Patric

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid och plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen den 6 mars 2012, kl 18.00-21.10 i Debatten Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Lotta Claussnitzer (M) Marzena Waligorska (M) Gunnar

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 125-137. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Birgitta Lieberth

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 125-137. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Birgitta Lieberth Socialnämnden 2014-10-16 1 (14) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2014-10-16, kl. 9.30-10.50 Gruppsammanträde: 8.00-9.30 Beslutande: Pontus Wessman (MP), ordf Siw Nordin (M) Ingegärd Brogren

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2013-03-07 1 (16) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 13:15-16.15 Beslutande Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Övriga deltagare

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-02-10 Innehåll 20 Verksamhet med personligt ombud... 28 21 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 22 Överföring av ram mellan programområden...

Läs mer

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00

HANDIKAPPRÅDET. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-05-13. 1 Omsorgsförvaltningen. Klockan 13:00-16:00 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Plats och tid: Bergius, Stationsgatan 12 Klockan 13:00-16:00 Beslutande: Ilona Szatmári Waldau (V) KS ordf. Eva Christiernin (S) OSN Lars Tufvesson (M) PBN Mikael

Läs mer

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20 Beslutande Mattias Wärnsberg, s Gunvor Nilsson, m Stig Andersson, s Gillis Gustafsson, m Göran Lundberg, s Gunilla Aronsson, c Ingbert Andersson,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2008-11-24 1 (15)

Barn- och utbildningsnämnden 2008-11-24 1 (15) Barn- och utbildningsnämnden 2008-11-24 1 (15) Tid och plats Måndagen den 24 november 2008 klockan 16.50 19.10, Örelundskolan Ajournering kl. 17.20-17.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän

Läs mer

Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 2013-04-24

Inga-Lill Björklund, direktör, och föredragande tjänstemän. Kontoret för hälsa, vård och omsorg 2013-04-24 KOMMUN ÄLDRENÄMNDENS 1(7) Plats och tid: Vattenhästen, 15:00-17:30 Ledamöter: Mats Hansén (M), ordförande Ersättare: Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande Cecilia Bernsten (C) Ledamöter med närvaro-och

Läs mer

Ajournering för lunch 12.15 13.15

Ajournering för lunch 12.15 13.15 1 Plats och tid Sessionssalen, Nämndhuset 08.15 13.45 Ajournering för lunch 12.15 13.15 Beslutande Ledamöter Ann-Christine Myrgren (S), ordförande Hans Sefbom (M), 2:e vice ordförande Lars Zetterlund (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-02-24

Sammanträdesdatum 2015-02-24 2015-02-24 Sida 1 (8) Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl. 09.30-11.55 ande Kerstin Robertsson (M), ordförande Gerd Thiberg, Eksjö PRO Berit Ekedahl, Ingatorp

Läs mer

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE "-'KOMMUN

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE -'KOMMUN ~HÅBO "-' KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE 2016-01-13 KALLELSE Vård- och omsorgsnämnden Ledamöter Lisbeth Bolin (C), Ordfårande Helen Embretsen (KD), l :e vice ordfårande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 11 februari 2014 kl. 10:00 11:35

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 11 februari 2014 kl. 10:00 11:35 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 11 februari 2014 kl. 10:00 11:35 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Greta Wedin Sveriges

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.3014.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Pernilla Ekelund

Läs mer

Lena Dibbern, socialchef Håkan Andersson, områdeschef IFO Inger Karlsson, handläggare Monica Klarvik, fritidskonsulent

Lena Dibbern, socialchef Håkan Andersson, områdeschef IFO Inger Karlsson, handläggare Monica Klarvik, fritidskonsulent SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (10) 2012-05-23 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.30 Beslutande Magnus Andersson (s), ordförande Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s)

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

Socialnämnden PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 24 februari 2015 kl. 9:00-15:15 Ajournering kl. 11:20-13:00

Socialnämnden PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 24 februari 2015 kl. 9:00-15:15 Ajournering kl. 11:20-13:00 Socialnämnden Tid Tisdagen den 24 februari 2015 kl. 9:00-15:15 Ajournering kl. 11:20-13:00 Plats Socialförvaltningen sammanträdesrum plan 3 Omfattning 38-54 ande Roger Holmberg (S), ordförande Lisa Jalmander

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50

Utskottet för omsorg 2015-12-01. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum Hälsön, 2015-12-01 08:30-11.50 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Mats Överfjord (M) Leif Appelgren (M) ersätter Ulf Sjölinder

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-05-20 1 (15)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-05-20 1 (15) 2014-05-20 1 (15) Plats och tid Älmhults kommunhus tisdagen 20 maj 2014 kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande...

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande... Plats och tid Ljusdalssalen 8:30-11:40 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Markus Evensson (S) ordf Maria Andersson (S), Birgitta Ek (S) Per Gunnar Larsson (S), Mona Wandel (SRD) Annasara Svanteson

Läs mer

Utskottet för omsorg 2013-10-15. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 3 2013-10-15 8:30-12.35

Utskottet för omsorg 2013-10-15. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 3 2013-10-15 8:30-12.35 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 3 2013-10-15 8:30-12.35 Beslutande Anders Wingård (Fpo) tjänstg. ers Johan Stein (C) Eva Skoglund (S) tjänstg. ers. för Lotta Husberg (S) Bertil Olsson (S) för

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-12

Socialnämnden 2014-11-12 232 Visning av nytt planerings- och insatsverktyg, Laps Care... 2 233 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen - äldre- och handikappomsorgen... 3 234 Budgetuppföljning... 4 235 PRIO-dialog

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2014-06-18 (58)78 Plats och tid Anhörigcentrum Vingåker, onsdagen den 18 juni, klockan 16.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Anneli Bengtsson (S), ordf Bo Sävhammar (KD) Sari Thorén (M)

Läs mer

Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till omsorgsnämnden

Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till omsorgsnämnden KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2015-12-07 Diarienummer KSN-2015-1447 Kommunstyrelsen Överföring av ansvaret för träffpunkt Gudruns uppdrag till Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2015-10-14

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2015-10-14 Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och Protokoll it. HEDEMORA 1 (13) omsorgs utskottet Plats och tid Beslutande Vintergatan, sammanträdesrum Venus, kl. 09.00-12.30 Ledamöter Owe Ahlinder (C), ordförande

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 46-60 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 18.05 ande Närvarande, ej tjänstgörande Ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros

Läs mer

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden 1(11) Datum Tid 13.00 14.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Justerare A-salen, kommunhuset Sollefteå Enligt bifogad närvaro-/tjänstgöringslista Gert Persson, förvaltningschef Ulf Jonasson, ekonom Jerry

Läs mer

Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik

Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-09-17 Diarienummer SCN-2015-0096 Socialnämnden Projekt Bostad först - en metod för stöd till långvarigt hemlösa personer med en psykosocial problematik

Läs mer

Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS

Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2015-02-03 OSN-2015-0103 Omsorgsnämnden Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS Förslag till

Läs mer

Socialnämnden 2011-04-13

Socialnämnden 2011-04-13 Socialnämnden 2011-04-13 94 Delgivning av protokoll... 2 95 Delegationsbeslut... 3 96 Ansökan om ekonomiskt bistånd till boendeskuld... 4 97 Ansökan om ekonomiskt bistånd till tandvård... 5 98 Ansökan

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Datum Tid kl 08.15-12.00 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Birgit Winges (V) Justeringens plats och tid LSS kontoret fredagen den 1 november Justerade

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2010-02-18 13 Plats och tid Garvaren röd, kl. 13.15-17.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Kerstin Svensson (S) Margareta Jarlstedt (M) Hans

Läs mer

Madeleine Roos, ordförande Patric Carlsson 2:e vice ordförande Helena Lordhem. Helena Lordhem. Marina Pull. Madeleine Roos

Madeleine Roos, ordförande Patric Carlsson 2:e vice ordförande Helena Lordhem. Helena Lordhem. Marina Pull. Madeleine Roos ÖRKELLÖRKELLJUNGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 21 januari 2014. Madeleine Roos, ordförande Patric

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Närvarande Steve Sjögren (s) Ordförande. Christina Magnusson (s) Socialnämnden

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar. Närvarande Steve Sjögren (s) Ordförande. Christina Magnusson (s) Socialnämnden KALMAR KOMMUN Omsorgsförvaltningen PROTOKOLL LSS-rådet 2008-02-05 Tid kl. 18.00 19.30 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-11 Närvarande Steve Sjögren (s) Ordförande Jean Welander (mp)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (28) Plats och tid Orion, Lärcentrum, Storuman 2012-02-22, kl 09.45 17.00

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (28) Plats och tid Orion, Lärcentrum, Storuman 2012-02-22, kl 09.45 17.00 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (28) Plats och tid Orion, Lärcentrum, Storuman 2012-02-22, kl 09.45 17.00 Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe (Fp) Allan Forsberg (KD) Christin Vallin (S) Bengt Dalemalm

Läs mer

Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-18.55

Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-18.55 upple», 1(15) Plats och tid: Omsorgsförvaltningen, Stationsgatan 12, klockan 15.00-18.55 Tjänstgörande: Eva Christiernin (S), ordf Åsa Puide (MP), 1:e vice ordf', t o m 67 Angelique Prinz Bliz (L), 2:e

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-08-20. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 16.05 (ajournering kl. 14.50 15.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-08-20. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 16.05 (ajournering kl. 14.50 15. Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 16.05 (ajournering kl. 14.50 15.00) Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdag 2015-09-23 Innehåll 111 Tillkommande ärenden och godkännande av föredragningslista... 127 112 Delgivningar... 128 113 Statusrapport... 129 114 Inbjudningar

Läs mer

Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö

Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Patientnämnden Tid 2015-10-19 09:00-11:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Bo Dalesjö (S) (ordförande) Rolf Sällryd

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 25 november 2015 14:00 16:15 ande Lars Altgård, ordf. (s) Kristina Brundin (s) Emil Wetterling (s) Jim Lindberg (s) Lena Henriksson (s) Gull-Britt Sandefors

Läs mer

Sammanträdesdatum: Ersättare:

Sammanträdesdatum: Ersättare: ALDRENAMNDENS 1(7) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Storskogen, 16:00-18:20 Ledamöter: Ebba Busch Thor (KD), ordförande Mats Hansén (M), l:e vice ordförande Caroline Andersson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum Ann Svensson (s) 14-21 Inger Widman (s) 22-25 Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Katarina Jakobsson

Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum Ann Svensson (s) 14-21 Inger Widman (s) 22-25 Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Katarina Jakobsson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 13.15 Beslutande Sören Carlsson (s) Gun Cederbaum (m) Ann Svensson (s) 14-21 Inger Widman (s) 22-25 Klas-Gunnar Appel (s) Bjarne Westerlund

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 21 september 2011, kl 13.00 15.45

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 21 september 2011, kl 13.00 15.45 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 21 september 2011, kl 13.00 15.45 Beslutande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie Fröjdh (c) Inger Jones-Eriksson

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15:00-16:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15:00-16:35 Omsorgsnämnden 2011-02-23 1 (17) Plats och tid Beslutande ledamöter Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe Kl 15:00-16:35 Anna-Belle Strömberg (S) ordförande Kristoffer Park (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

Socialnämnden 2015-01-21

Socialnämnden 2015-01-21 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunkansliet, 2015-01-21, 09:00-15:10 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Jan Larsson, S, 2 12, 15 Inger Karlsson, S Carolina Suikki, V

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 20 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo onsdagen den 22 oktober 2014 kl 14.00 17.15 ande Lars Altgård, ordf (s) Gull-Britt Sandefors (c) Anita Davoust (m) Jim Lindberg (s) Emil Wetterling (s) Marianne

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Erstavik, stadshuset, den 17 november 2009 kl. 17.00 18.25 ande Eva Öhbom Ekdahl (M) Jan-Eric Jansson (KD) Annika Jung Backman (M) Hans-Åke Donnersvärd (S) Arne Larsson (M) Inga-Lisa Dahlbäck

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2014-05-28 1. Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Maria Gustafsson. Kommunkontoret, Ödeshög

Socialnämndens arbetsutskott 2014-05-28 1. Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Maria Gustafsson. Kommunkontoret, Ödeshög 2014-05-28 1 Plats och tid Beslutande Ellen Key-rummet, kommunkontoret, Ödeshög Onsdagen den 28 maj 2014, kl 08:30-11:15 Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Frånvarande - Övriga

Läs mer

Torsten Karlsson, ekonom 36 Carina Olsson, biståndshandläggare 37. Carina Leijon 18-31 Ordförande. Henrik Nilsson-Bokor Justerande

Torsten Karlsson, ekonom 36 Carina Olsson, biståndshandläggare 37. Carina Leijon 18-31 Ordförande. Henrik Nilsson-Bokor Justerande TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 13 Plats och tid Nya Kommunhuset, Torsås, kl. 15.00 17.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, SN, ordf. Roland Swedestam, KS Ove Hagstrand Bernt Magnusson Eva

Läs mer