Vad säger ni om att dra upp byxbenen på specialarbetsdräkten till knäna?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad säger ni om att dra upp byxbenen på specialarbetsdräkten till knäna?"

Transkript

1 HYGIENPANELEN 2019

2 HYGIEN OCH KLÄDER Vad säger ni om att dra upp byxbenen på specialarbetsdräkten till knäna? Allt är beroende på vilken renhetsgrad luften i salen ska ha (dvs infektionskänslig kirurgi eller ej). Specialarbetsdräkten är tillverkad av tätare material än materialet till en normal arbetsdräkt. Muddarna i specialarbetsdräkten finns till för att hindra hudflagor från att hamna i operationssalens luft. Upprullade byxben gör att vaderna inte innefattas i specialarbetsdräkten och hudpartiklar kommer därför att spridas ut i operationssalen. Därför; i en sal där hög mikrobiologisk renhet krävs, ska byxbenen på specialarbetsdräkten vara nerdragna till foten. För en hög mikrobiologisk renhet ska personalen bära strumpor och byxornas muddar tillåtas göra sitt jobb. Läs gärna: People as a Contamination Source. Bengt Ljungqvist och Berit Reinmüller

3 HYGIEN OCH KLÄDER Är det ok att arbetskläder ligger ute i omklädningsrummet istället för att förvaras instängda i ett skåp? Om bänken är ren kan det vara OK. Läs gärna den reviderade upplagan till SIS-TS 39:2015 Mikrobiologisk renhet i operationsrum - Förebyggande av luftburen smitta - Vägledning och grundläggande krav. I den är omklädningsrum inkluderade.

4 HYGIEN OCH KLÄDER Är det tillåtet ur hygienisk synpunkt att bära nyckelband runt halsen på en operationsavdelning? Nej. Textilier ska bytas varje dag precis som arbetsdräkten. Det finns sjukhus där tvätteriet bistår med nyckelband. Observera vikten av att inte ha något som hänger ner över patienter i patientnära arbete. Beakta risken för indirekt kontaktsmitta mellan patienter. Förvara nyckelbandet i fickan.

5 HYGIEN OCH KLÄDER När rekommenderas specialarbetsdräkten? Korsbandsoperationer? Ljumskbråck med nät? Specialarbetsdräkten är ett komplement för att uppnå hög mikrobiologisk renhet. Mikrobiologisk renhet på ett operationsrum är beroende av flera faktorer. Salens ventilation, antal personer på sal samt vilken arbetsdräkt personerna bär. Det som avgör vilken mikrobiologisk renhet som krävs vid en specifik operation är om den är infektionskänslig eller ej.

6 HYGIEN OCH KLÄDER Skillnad flergångs- och engångskläder infektionsmässigt? Nej. En specialarbetsdräkt är en medicinteknisk produkt och oavsett materialet de består av har dräkterna samma krav på källstyrka. Varför man väljer det ena eller andra beror på faktorer som till exempel miljö (flergångs sägs vara bättre) och att materialet i flergångsplagg ökar genomsläppligheten med tiden (kläderna behöver bytas ut vilket då kan vara en kostnadsfråga). Läs gärna Chalmers studier (som ovan) och EN Operationskläder och draperingsmaterial - Krav och testmetoder.

7 HYGIEN OCH KLÄDER Är det okej att i personer med privata kläder (eller personal från andra avdelningar, exempelvis IVA) vistas i personalrum tillsammans med operationspersonal? Nej, arbetsdräkterna blir då kontaminerade. Det är samma effekt som att gå ut i sjukhusets övriga lokaler i operationsdräkten. En operationsavdelning ska vara det renaste på sjukhuset. Koagulasnegativ stafylokocker (KNS) orsakar flest infektioner inom thorax och ortopedi. Det antibiotikaprofylax som ges idag är mot Staphylococcus aureus. Vancomycin som behandlar KNS ges inte som profylax. Gå därför inte ut till resten av sjukhuset i operationskläder och hämta in KNS till operationsavdelningen!

8 HYGIEN OCH KLÄDER Ska hjälmen vara innanför eller utanpå kläderna på ortopediska ingrepp? Hjälmen ska vara innanför arbetsdräkten vid infektionskänslig kirurgi. Det har inte med ortopediska ingrepp eller inte att göra, utan vilken mikrobiologisk renhetsgrad operationen kräver. Det vill säga: är operationen infektionskänslig eller inte? Det är aldrig fel att alltid stoppa hjälmen innanför dräkten.

9 HYGIEN OCH KLÄDER Ska man ha hjälm på även när man ska in på sal mellan patienter för att hjälpa till med att städa och förflytta patient (ortopedisk operationsavdelning)? Krävs en hög mikrobiologisk renhet i salen ska hjälm vara på hela tiden. På vår enhet används inte munskydd av pass på sal när vi dukar upp. Jag vill gärna införa det men får motstånd av kollegorna. Hjälp! De salivdroppar som lämnar våra munnar (och som kan innehålla smittämnen) når ca en armlängds avstånd från oss innan de sedimenterar ner. Därför är regeln att alla som befinner sig inom en armlängds avstånd till sterilt material alternativt operationssår ska bära munskydd.

10 HANDSKAR Enkla sterila handskar på artroskopier inom ortopedi? Kan vätska gör att handskarna inte är tillräckligt täta? Risker för infektion? Hur säkert är det att använda enkla handskar? Kontakta er leverantör av handskar och fråga vad som gäller för deras handskar. Vid implantatoperation bör operationsteamet byta handskar innan man tar upp implantat? Gör en riskbedömning. Är handskarna kontaminerade så bör de bytas. Om inte behövs det kanske inte bytas?

11 HANDSKAR Angående den ring som ibland används för att mäta strålning i ett operationssår. Vad gäller eftersom att ringen inte går att sterilisera, vissa tål inte ens vanlig rengöring. Det finns ringar som kan desinfekteras. De har i så fall samma renhetsgrad som händerna efter kirurgisk handdesinfektion. Ökar allergierna för sterilklädd personal ex. rock och handskar Det finns inga indikationer på det.

12 PATIENTFÖRBEREDELSER Hur ska vi ställa oss till om patienten har lösögonfransar, speciellt vid ögonoperationer? Ska det stå på kallelsen vad som gäller? Lösögonfransar är ett främmande material vilket gör att bakterier trivs bra på dem. Det finns alltså en ökad risk för infektion hos patienten i och med detta. Är gelnaglar/acrylnaglar på patienter som opererar sina händer ok? Vad gäller andra operationer? Se ovan. Konstgjorda naglar rekommenderas inte, varken på personal eller patient! Vi har en professionell skyldighet att ställa krav på patienten samt informera om riskerna.

13 VENTILATION När man använder Clean air suite engångskläder vid implantatkirurgi, bör man även bädda med engångsmaterial istället för tyglakan på operationsbordet? Nej, poängen med engångskläder är inte att de är engångs! Det är plaggets täthetsgrad som är av betydelse. Se svar angående arbetskläder/specialarbetsdräkt. Bäddmaterial ingår inte i SIS-TS 39:2015 (se tidigare slide ang. denna tekniska specifikation).

14 VENTILATION Används 30 sekunders-regeln vid ortopedisk proteskirurgi? I salar där ventilationens kapacitet är dålig kan luftkvaliteten tillfälligt förbättras genom att personalen stå stilla. Detta kan vara en fördel innan hudsnittet läggs. CFU-värdena på en operationssal har visat sig vara som högst under och strax efter patientförberedelserna på salen (sövning etc.). En kort paus innan knivstart gör att ventilationen får en chans att hinna transportera bort CFU och därmed förbättra salens mikrobiologiska renhet.

15 VENTILATION Är det OK att sprita sig på operationssalen för att undvika en dörröppning? Det är ok att utföra kirurgisk handdesinfektion inne på salen. Däremot kanske dessa rutiner behöver ses över? Varför behöver operationssjuksköterskan desinfektera händerna igen? Plaståtervinning på operationssal, är det ok? Delade åsikter damm. Nej, förpackningar bär bakterier.

16 LUFTFUKTIGHET Dokumentet Hög luftfuktighet (SFVH) handlar om hur material påverkas av hög luftfuktighet men inte om vad som händer om man opererar på en sal med luftfuktighet runt 70 %. SFVH:s rekommendationer behandlar inte operationssalens miljö. Risken med hög luftfuktighet på en operationssal är inte stor därför kan luftfuktigheten vara högre där. Bakteriemängden ökar inte med luftfuktigheten, däremot kan det vara ett arbetsmiljöproblem. Material ska inte förvaras på operationssalen. I när-förråd ska luftfuktigheten kontrolleras ofta. Läs gärna SIS-TS 39:2015 som beskriver hur operationsrummet ska vara uppbyggt samt vad som gäller angående luftfuktighet (gräns 85 %).

17 LUFTFUKTIGHET Förkortas hållbarhetstiden på sterilpackat gods vid hög luftfuktighet? Det beror på förpackning. Är godset förpackat i till exempel en container eller papper? Leverantören av förpackningen ska kunna tala om vad som gäller för deras förpackningar om inte tydliga markeringar finns. Läs gärna dokument Hög luftfuktighet påverkan på sterilt gods och förslag till åtgärder som SFVH författat.

18 HUDDESINFEKTION Angående pre/postoperativ huddesinfektion av patient: Hur kan det skilja sig från olika operationsenheter? Hur kan rutiner om tex Hibiscrub tolkas olika? Hur många Hibiscrubduschar ska patienten genomgå inför operation? Det finns många myter omkring preoperativ hudförberedelse samt huddesinfektion. Enheter gör egna bedömningar och skapar rutiner för vad de anser vara best practice. Vad säger den senaste vetenskapliga forskningen? Högkvalitativa studier med tillräckligt många patienter saknas. Problemet är att studier med outcome POSI kräver otroligt stort urval eftersom faktorerna för en infektion är så många. Det finns studier som studerat klorhexidinets effekt på huden men vi vet fortfarande inte effekten det har på POSI.

19 HUDDESINFEKTION Hur ska huden rengöras innan förbandsläggning? NaCl? Klorhexidinsprit? Hibiscrub? Att torka av huden inför förbandsläggning gör att förbandet fäster bättre. Den infektionsförebyggande desinfektionen är redan gjord så frågan är om det är viktigt att få ner bakteriemängden ytterligare på huden innan förbandsläggning? Här behövs forskning. 70 % sprit, som ett alternativ till annan huddesinfektion, är inte godkänd för detta ändamål. Å andra sidan har den använts som huddesinfektionsmedel på operationsavdelningar runt om i landet under lång tid. Idag finns inget annat alternativ till den.

20 HUDDESINFEKTION Har man sett om sjukvårdspersonal har en förändrad bakterieflora på grund av att vi desinfekterar våra händer så ofta? Nej. Men var rädd om den normala bakteriefloran. Låt den återhämta sig på ledig tid. Släng spriten i handväskan. Den tar bort det normala skyddet som är en viktig del i vårt immunförsvar.

21 DESINFEKTION INFÖR KATETERSÄTTNING Ska man använda Descutan inför katetersättning? Descutan får ej användas på slemhinnor. Studier finns där olika metoder jämförts (Descutan jfr m tvåltvätt etc.) Dessa har inte kunnat visa att det ena eller det andra är bättre. Vid korttidsanvändning har man sett en viss effekt på minskat antal UVI när gel med klorhexidin använts. Vid operation i detta område ska klorhexidinlösning användas. Läs gärna Gröna boken för att läsa rekommendationer.

22 FÖRBAND Måste man ha sterilt förband eller är det ok att använda kirurgtejp som förband efter kirurgiska ingrepp i buk t. ex kejsarsnitt? Det finns rutiner som säger att de första 24 timmarna ska förbandet vara sterilt.

23 MIKROBIOLOGI Förekommer den s.k. mördarbakterien i postoperativa komplikationer? Är den under resistensutveckling? Är den smittsam? Mördarbakterien är en Grupp A Streptokock som kan ge upphov till livshotande sepsis på nolltid. Den är inte mer smittsam än en vanlig Streptokock och är ännu inte resistent mot penicillin. I vissa fall kan den orsaka fasciit. Det verkar då handla om speciella stammar av bakterien i kombination med att patientens immunförsvar är försvagat.

24 MIKROBIOLOGI Har ni förslag på hur man lyckas med basala hygienrutiner? Gör många åtgärder samtidigt för att förbättra rutinerna, s.k. Multimodal strategies! Gör observationsmätningar och analysera er data. T ex. genom en critical friend som observerar och ger feedback. Arbetsplatsens ledarskap, kultur och attityd har stor betydelse. Handsprit måste finnas precis där man jobbar. Sätt upp posters och anslag för påminnelse. Utbilda alla personalkategorier i hygien och aseptik. Arbeta alltid efter samma säkra rutiner! Tänk på att inte alla patienter är screenade. Arbeta med patientnära zon. Folkhälsomyndigheten håller på att se över nationella riktlinjer.

25 RENGÖRING OCH DESINFEKTION Räcker det med att spritrengöra öronoptiker, som används vid abrasio, mellan patienterna? Nej. Det är ingen idé att sprita (desinfektera) om man inte först rengjort instrumentet. Räcker det med att rengöra videolaryngoskop med tandborste och diskmedel och sedan blötlägga i 70 % sprit i 10 minuter? Nej. Rengöring för hand kan inte valideras.

26 POLIKLINISKA OPERATIONER Hur ska polikliniska operationspatienter handhas när de opereras på en operationsavdelning? (Sterilklädsel, dokumentation, vem hämtar/lämnar, WHO-listan?) Polikliniska operationspatienter ska behandlas som vilken annan operationspatient som helst. Denna patientkategori tål inte bakterier bättre än någon annan patientkategori. Såret ska skyddas på samma sätt. WHO:s checklista gäller för all kirurgi. Den har precis uppdaterats av LÖF och heter nu Checklista Säker operation 2.0.

27 POLIKLINISKA OPERATIONER Vad finns det för krav på polikliniska operationer som görs på mottagningar? T. ex öron-näs-hals, ögon, kir, ort. Gör en riskbedömning. SVFH arbetsgrupp ska titta på vad som krävs för operationer som utförs utanför en operationsavdelning.

Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada

Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Basal hygien Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Vårdrelaterade infektioner 1.Urinvägsinfektioner 2. Blodförgiftning på grund av centrala infarter 3.Postoperativa sårinfektioner 4. Lunginflammationer

Läs mer

Bioburden på dörröppnare

Bioburden på dörröppnare Bioburden på dörröppnare Operation Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH-poäng, 2014 Författare: Jennie Austmo Handledare: Maria Hansby, Fredrik Törnlund Sammanfattning Projektarbete/ Studie

Läs mer

Förord. Kortärmat. Långt hår uppsatt. Fri från klockor och ringar. Inger Bergström Regiondirektör

Förord. Kortärmat. Långt hår uppsatt. Fri från klockor och ringar. Inger Bergström Regiondirektör Rätt klädd i vården Långt hår uppsatt Här arbetar vi Kortärmat Förord Vårdrelaterade infektioner, det vill säga infektioner som patienter eller personal får i samband med vård eller behandling, är ett

Läs mer

1. Jag bäddar sängar på morgonen. När ska jag byta förkläde?

1. Jag bäddar sängar på morgonen. När ska jag byta förkläde? 1. Jag bäddar sängar på morgonen. När ska jag byta förkläde? 1. Mellan varje sal X. Mellan varje patient 2. När jag bäddar sängar behöver jag inte ha något förkläde 2. Är det OK ur hygiensynpunkt att vara

Läs mer

Personlig hygien och hygienrutiner. Hässleholms sjukhusorganisation

Personlig hygien och hygienrutiner. Hässleholms sjukhusorganisation Personlig hygien och hygienrutiner Hässleholms sjukhusorganisation Personlig hygien och basala hygienrutiner Allmänt Du som arbetar i vården kan själv bära på infektioner eller smitta som kan infektera

Läs mer

Maria Engström hygiensjuksköterska. Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus

Maria Engström hygiensjuksköterska. Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus Maria Engström hygiensjuksköterska Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus 170608 Mikroorganismer finns överallt Ökad risk för smittspridning Kroppsvätskor/utsöndringar Skadad hud/slemhinna Nedsatta/mottagliga

Läs mer

Tipspromenad - Basala hygienrutiner 2

Tipspromenad - Basala hygienrutiner 2 Tipspromenad - Basala hygienrutiner 2 Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Har du frågor, hör gärna av dig

Läs mer

Rena händer och rätt klädd i vården. Basala hygienrutiner

Rena händer och rätt klädd i vården. Basala hygienrutiner Rena händer och rätt klädd i vården Basala hygienrutiner 2 Rätt klädd och god hygien i vården Vårdpersonal kan via händer och kläder överföra smitta mellan patienter. Den viktigaste åtgärden för att minska

Läs mer

Rätt klädd på jobbet

Rätt klädd på jobbet Rätt klädd på jobbet Regler för arbetskläder Angereds Närsjukhus Capio Lundby Närsjukhus Frölunda Specialistsjukhus Kungälvs sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset Förord Vårdrelaterade infektioner

Läs mer

Standard för operationstextilier SS-EN 13795:2011

Standard för operationstextilier SS-EN 13795:2011 Vilka krav ska vi ställa på operationstextilier? Varför standard? (10 min) Alexandra Antoni, SIS Vilka krav ska vi ställa på operationstextilier? Rock, dukar, arbetsdräkt (35 min) Ulrika Ransjö, Akademiska

Läs mer

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Vårdrelaterade infektioner, en vårdskada Vårdrelaterade infektioner 1.Urinvägsinfektioner 2. Blodförgiftning på grund av centrala infarter 3.Postoperativa sårinfektioner 4. Lunginflammationer

Läs mer

Mikrobiologisk renhet i operationsrum SIS TK 527 SFVH Örebro 2011. Anna Hambræus docent tidigare överläkare vårdhygien ordförande TK 527

Mikrobiologisk renhet i operationsrum SIS TK 527 SFVH Örebro 2011. Anna Hambræus docent tidigare överläkare vårdhygien ordförande TK 527 Mikrobiologisk renhet i operationsrum SIS TK 527 SFVH Örebro 2011 Anna Hambræus docent tidigare överläkare vårdhygien ordförande TK 527 SIS/TK 527 Renhet i operationsrum konstituerades den 25 mars 2009

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler - En enkel åtgärd för att förhindra smittspridning. Eva Edberg Vårdhygien, Region Västmanland

Basala hygienrutiner och klädregler - En enkel åtgärd för att förhindra smittspridning. Eva Edberg Vårdhygien, Region Västmanland Basala hygienrutiner och klädregler - En enkel åtgärd för att förhindra smittspridning Eva Edberg Vårdhygien, Region Västmanland Utbildning är basen för allt men man kan inte få personal att följa en instruktion

Läs mer

Rekommendationer kan minska postoperativa infektioner

Rekommendationer kan minska postoperativa infektioner Rekommendationer kan minska postoperativa infektioner Ann Tammelin, överläkare www.vardgivarguiden.se/vardhygien Vården måste ha ett systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Smittskydd Värmland. Basala hygienrutiner

Smittskydd Värmland. Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Nationella regelverk Patientsäkerhet Personalsäkerhet 2 SOSFS 2015:10 Arbetsdräkt. Smycken, klocka mm. Användning av handsprit. Användning av handskar. Användning av plastförkläde.

Läs mer

Information om arbetskläder och omklädningsrum för studerande på Skaraborgs Sjukhus, SkaS.

Information om arbetskläder och omklädningsrum för studerande på Skaraborgs Sjukhus, SkaS. Information om arbetskläder och omklädningsrum för studerande på Skaraborgs Sjukhus, SkaS. Arbetskläder Studenter/elever får låna arbetskläder på sjukhuset. Arbetskläder byts dagligen, se bifogade PM om

Läs mer

Hygienregler. för personal inom Landstinget i Kalmar län

Hygienregler. för personal inom Landstinget i Kalmar län Hygienregler för personal inom Landstinget i Kalmar län Vi måste hjälpas åt att minimera risken för spridning av vårdrelaterade infektioner. Vårdrelaterade infektioner leder bland annat till ökat patientlidande,

Läs mer

Manus till bildspelet Basala hygienrutiner och klädregler.

Manus till bildspelet Basala hygienrutiner och klädregler. Manus till bildspelet Basala hygienrutiner och klädregler. Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler? På sjukhus vistas mycket människor med olika sjukdomar och behandlingar, text som bild... Kommentar:

Läs mer

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Sår - Rena rutiner Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Allmänt om sår och behandling Förebygga uppkomst av sår Sårläkning Rena sår ska hållas rena Begränsad antibiotikaanvändning Hindra smittspridning

Läs mer

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning Rätt klädd och rena händer basala hygienrutiner stoppar smittspridning Resistenta bakterier Resistenta bakterier är ett av de största vårdhygieniska problemen i världen. MRSA Meticillin Resistenta Staphylococcus

Läs mer

Rena händer och rätt klädd

Rena händer och rätt klädd Rena händer och rätt klädd inom Vård och omsorg Rena händer och rätt klädsel viktigt för att säkra vården Idag får var tionde patient i slutenvård en infektion som är så allvarlig att den kräver antibiotikabehandling.

Läs mer

Luftfuktighet. Centraloperation Helsingborgs lasarett Sommaren 2018 Anna Holmberg

Luftfuktighet. Centraloperation Helsingborgs lasarett Sommaren 2018 Anna Holmberg Luftfuktighet Centraloperation Helsingborgs lasarett Sommaren 2018 Anna Holmberg Händelseförlopp I SIS TS 39:2015 Mikrobiologisk renhet i operationsrum Förebyggande av luftburen smitta Vägledning och grundläggande

Läs mer

Uppföljning av vårdhygieniska aspekter vid husläkarverksamhet med basal hemsjukvård

Uppföljning av vårdhygieniska aspekter vid husläkarverksamhet med basal hemsjukvård 1 (6) Vårdhygien Stockholms län Uppföljning av vårdhygieniska aspekter vid husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Checklistan kan med fördel fyllas i direkt i datorn och därefter sparas samt skickas

Läs mer

Vad frågar man en hygiensjuksköterska om? Ann-Sofi Mattsson, Operationssjuksköterska Hygiensjuksköterska Region Örebro län

Vad frågar man en hygiensjuksköterska om? Ann-Sofi Mattsson, Operationssjuksköterska Hygiensjuksköterska Region Örebro län Vad frågar man en hygiensjuksköterska om? Ann-Sofi Mattsson, Operationssjuksköterska Hygiensjuksköterska Region Örebro län EN 13795 krav gällande prestanda och mikrobiologisk renhet som ställs på operationskläder

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Sår. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013

Sår. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013 Sår Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013 Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens

Läs mer

Svenska och europeiska standarder inom operation. Sarah Sim, Projektledare MSc, PhD

Svenska och europeiska standarder inom operation. Sarah Sim, Projektledare MSc, PhD Svenska och europeiska standarder inom operation Sarah Sim, Projektledare MSc, PhD sarah.sim@sis.se SIS Swedish Standards Institute SIS är en ideell organisation Standarder är frivilliga att tillämpa men

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Rutiner. Ren vård säker vård Hygienrutiner för sjukhusen i Halland

Hälsa Sjukvård Tandvård. Rutiner. Ren vård säker vård Hygienrutiner för sjukhusen i Halland Hälsa Sjukvård Tandvård Rutiner Ren vård säker vård Hygienrutiner för sjukhusen i Halland 1 En trygg och säker vård Vårdrelaterade infektioner leder till att många patienter utsätts för komplikationer

Läs mer

Rena händer Rätt klädd

Rena händer Rätt klädd Rena händer Rätt klädd Bäste medarbetare Vår avancerade sjukvård är möjlig tack vare effektiva antibiotika. Den snabba resistensutveckling som vi ser är därför ett allvarligt hot. Vi kan kanske inte stoppa

Läs mer

PERIOPERATIVA HUDFÖRBEREDELSER. En del i kampen mot vårdrelaterade infektioner

PERIOPERATIVA HUDFÖRBEREDELSER. En del i kampen mot vårdrelaterade infektioner PERIOPERATIVA HUDFÖRBEREDELSER En del i kampen mot vårdrelaterade infektioner Ida Markström Specialistsjuksköterska inom operationssjukvård Magister i Omvårdnad Anestesi- och Intensivvårdskliniken, Vrinnevisjukhuset

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland. Strama o Vårdhygien utbildning,

Vårdhygien Västra Götaland. Strama o Vårdhygien utbildning, Vårdhygien Västra Götaland 2017 Strama o Vårdhygien utbildning, 2017 Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för att uppfylla HSL krav på god hygienisk standard förebygga VRI förebygga

Läs mer

Handhygienens betydelse

Handhygienens betydelse Handhygienens betydelse Varför handhygien? WHO:s genomgång av litteraturen visar att handhygien är en av de mest betydelsefulla faktorerna för att minska smittspridning inom vård och omsorg. Handhygien

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler

Basala hygienrutiner och klädregler Basala hygienrutiner och klädregler 2017-05-30 1 Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler? Mottagliga individer Ökad smittspridningsrisk Mycket människor på liten yta Hög antibiotikaanvändning

Läs mer

Rena händer Rätt klädd

Rena händer Rätt klädd Rena händer Rätt klädd Bäste medarbetare Vår avancerade sjukvård är möjlig tack vare effektiva antibiotika. Den snabba resistensutveckling som vi ser är därför ett allvarligt hot. Vi kan kanske inte stoppa

Läs mer

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt?

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Riksföreningen för operationssjukvård Hygienforum 2019 Eva Edberg, Vårdhygien Region Västmanland Hygienforum 2018 Presentation av ny städstandard Artikel

Läs mer

UTBILDNING - MÄTNING BHK. VÅRDHYGIEN Ingrid Isaksson Anna Lindström

UTBILDNING - MÄTNING BHK. VÅRDHYGIEN Ingrid Isaksson Anna Lindström UTBILDNING - MÄTNING BHK VÅRDHYGIEN Ingrid Isaksson Anna Lindström Observationsstudier Vad är det? Observation av följsamhet till: Klädregler Basala hygienrutiner Observationsstudier Varför? Socialstyrelsens

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Basala hygienrutiner Smittskydd Värmland

Basala hygienrutiner Smittskydd Värmland Basala hygienrutiner Maria Jonsson Hygiensjuksköterska 1 Basala hygienrutiner Välkommen som patient till Centralsjukhuset i Karlstad! Här får ungefär var tionde patient en komplikation med en vårdrelaterad

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Inger Andersson, hygiensjuksköterska Bakterier är överlevare! Antibiotika Resistens Resistenta bakterier MRSA Methicillin Resistent Staphyloccus Aureus ESBL Extended Spektrum

Läs mer

VÅRDHYGIEN. Datum: 2011-02-15 Ersätter:

VÅRDHYGIEN. Datum: 2011-02-15 Ersätter: Infektionsmanualer för operationsavdelningar Godkänd av: Eva Melander, verksamhetschef : Sida 1 (7) Infektionsmanualerna för operationsavdelningarna är tänkta att vara en hjälp i planeringen för arbetet

Läs mer

VÅRDHYGIEN. Datum: 2012-01-09 Ersätter:

VÅRDHYGIEN. Datum: 2012-01-09 Ersätter: Infektionsmanualer för operationsavdelningar Godkänd av: Eva Melander, verksamhetschef Datum: 2012-01-09 : Sida 1 (7) Infektionsmanualerna för operationsavdelningarna är tänkta att vara en hjälp i planeringen

Läs mer

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Vad är det? Observation av följsamhet till Basala hygienrutiner och Klädregler -En Egenkontroll Vad styr? SOSFS 2007:19 föreskrift

Läs mer

Smittskydd & Vårdhygien. http://www.orebroll.se/uso/smittskydd. förebygga och minska smittspridning. förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI)

Smittskydd & Vårdhygien. http://www.orebroll.se/uso/smittskydd. förebygga och minska smittspridning. förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI) Smittskydd & Vårdhygien förebygga och minska smittspridning förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI) rådgivning, utbildning, information, utarbetande av hygienrutiner http://www.orebroll.se/uso/smittskydd

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland VT 2018

Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Strama o Vårdhygien utbildning, 2018 eller googla Gemensamt hygienkörkort och utbildning Verktyg för vårdhygienisk kunskap filmer diskussionsfrågor Kvalitetssäkring av

Läs mer

Manus till bildspel, Basala hygienrutiner

Manus till bildspel, Basala hygienrutiner Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler? Inom vård och omsorg kan det vistas mycket människor på en liten yta med olika sjukdomar och behandlingar, text som bild... Kommentar: Miljöer inom vård-

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE HYGIENRUTIN Arbetsområde, t ex klinik Godkänd av Sida

LÄNSÖVERGRIPANDE HYGIENRUTIN Arbetsområde, t ex klinik Godkänd av Sida Enheten för vårdhygien Kia Karlman 1(6) Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner ska tillämpas överallt där vård och omsorg bedrivs (SOSFS 2007:19). Syftet är att förhindra smitta från patient till personal

Läs mer

Basala hygienrutiner. Barbro Liss, hygiensjuksköterska

Basala hygienrutiner. Barbro Liss, hygiensjuksköterska Basala hygienrutiner Barbro Liss, hygiensjuksköterska Basala hygienrutiner God handhygien Skyddshandskar Engångsplastförkläde eller skyddsrock Vårdpersonalens ansvar SOSFS 2007:19 Direkt kontaktsmitta

Läs mer

Rätt klädd och rena händer

Rätt klädd och rena händer Rätt klädd och rena händer Här arbetar vi Förord Vårdrelaterade infektioner, det vill säga infektioner som patienter eller personal får i samband med vård eller behandling, är ett problem i svensk hälso-

Läs mer

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE Riktlinjer och rekommendationer för ett aseptiskt arbetssätt på Sterilteknisk enhet. Syftet är att höja kompetensen, öka medvetenheten samt säkerställa

Läs mer

Postoperativa sårinfektioner Elisabeth Persson Flodman 2016

Postoperativa sårinfektioner Elisabeth Persson Flodman 2016 Postoperativa sårinfektioner Elisabeth Persson Flodman 2016 Postoperativa infektioner Tredje vanligaste VRI:n SKL 2013 markörbaserad journalgranskning Ägs av landstingen och regionerna Utreder skadeanmälninger

Läs mer

Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut.

Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Tipspromenad 2 Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Har ni frågor, hör gärna av dig till oss på vårdhygien!

Läs mer

Giltig fr.o.m: 2005-06-15 Dokumenttyp: Vårdprogram

Giltig fr.o.m: 2005-06-15 Dokumenttyp: Vårdprogram 1 (5) Hygienregler för Landstinget i Östergötland Dessa hygienregler är utarbetade av Vårdhygien i samarbete med länets chefläkare. Reglerna är giltiga from 15 juni 2005 (reviderade senast december 2010)

Läs mer

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Utarbetat av Vårdhygien 2010 Uppdaterad 2015 Tre enkla åtgärder för att förebygga smittspridning/vårdrelaterade infektioner Basala

Läs mer

Hygienregler. för Landstinget i Östergötland. www.lio.se. Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland

Hygienregler. för Landstinget i Östergötland. www.lio.se. Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland Hygienregler för Landstinget i Östergötland Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland www.lio.se God vårdhygien allas ansvar Alla som arbetar i vården ska känna till och följa de basala

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Elisabeth Persson Flodman, hygiensjuksköterska Resistenta bakterier Varför ska vi vara rädda för resistenta bakterier? MRSA VRE ESBL Resistenta bakterier Staphyloccous aureus

Läs mer

Basala hygienrutiner. Dygnet runt. För alla personalkategorier

Basala hygienrutiner. Dygnet runt. För alla personalkategorier Basala hygienrutiner Dygnet runt För alla personalkategorier Vårdhygien Direkt 018-611 3902 Kan vårdrelaterade infektioner förekomma hos oss? Urinvägsinfektioner Diarréer Lunginflammationer Infartsinfektioner

Läs mer

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Åsa Nordlund Hygiensjuksköterska Varför? För att skydda vårdtagaren För att skydda personalen Superbakterier spreds på äldreboende i Gävle hygienen var för dålig Gävle12 april 2016

Läs mer

Skånes universitetssjukvård

Skånes universitetssjukvård SS 8760015 Grundläggande krav för transport, lagerhållning och hantering av sterila medicintekniska produkter avsedda för användning inom vård och omsorg SIS i Sverige 2017 Ideell förening, ägs av medlemmar

Läs mer

Hygienregler för Landstinget Dalarna

Hygienregler för Landstinget Dalarna Hygienregler för Landstinget Dalarna Dessa hygienregler gäller alla anställda vid Landstinget Dalarna. Reglerna fastställdes av Landstingsdirektören Ulf Hållmarker Ledningens ansvar Ansvaret för att dessa

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland HT 2017

Vårdhygien Västra Götaland HT 2017 Vårdhygien Västra Götaland HT 2017 Strama o Vårdhygien utbildning, 2017 Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den 3. Nej 0% 0% 0%

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland. Göteborg September 2016

Vårdhygien Västra Götaland. Göteborg September 2016 Vårdhygien Västra Götaland Göteborg September 2016 Strama o Vårdhygien utbildning, 2016 Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den

Läs mer

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning Rätt klädd och rena händer basala hygienrutiner stoppar smittspridning Resistenta bakterier Resistenta bakterier är ett av de största vårdhygieniska problemen i världen. MRSA Meticillin Resistenta Staphylococcus

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående Denna broschyr är utarbetad av Smittskydd Stockholm, MRSA-teamet, Infektionskliniken, Danderyds sjukhus AB och Vårdhygien Stockholm 2017 Om du ha mer information

Läs mer

Riktlinjer för basal hygien inom den kommunala hälso- och sjukvården i Örebro läns kommuner. Riktlinje Datum:

Riktlinjer för basal hygien inom den kommunala hälso- och sjukvården i Örebro läns kommuner. Riktlinje Datum: Riktlinjer för basal hygien inom den kommunala hälso- och sjukvården i Örebro läns kommuner Riktlinje Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum

Läs mer

Handhygienens betydelse

Handhygienens betydelse Handhygienens betydelse Varför handhygien? WHO:s genomgång av litteraturen visar att handhygien är en av de mest betydelsefulla faktorerna för att minska smittspridning inom vård och omsorg. Handhygien

Läs mer

Vårdhygieniska aspekter inför driftstart av husläkarverksamhet med basal hemsjukvård

Vårdhygieniska aspekter inför driftstart av husläkarverksamhet med basal hemsjukvård 1 (5) Vårdhygien Stockholms län Vårdhygieniska aspekter inför driftstart av husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Checklistan kan med fördel fyllas i på datorn och därefter sparas samt mailas in till

Läs mer

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Vårdhygien 2016 Socialstyrelsens föreskrifter 2015:10 Basal hygien i vård och omsorg 1 januari 2016 trädde en ny föreskrift om Basal

Läs mer

Jämförelse mellan steriltekniska enheten i Skövde, Sverige och Steriltekniska enheten i Belgrad, Serbien.

Jämförelse mellan steriltekniska enheten i Skövde, Sverige och Steriltekniska enheten i Belgrad, Serbien. 1 Jämförelse mellan steriltekniska enheten i Skövde, Sverige och Steriltekniska enheten i Belgrad, Serbien. Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2013 Författare:Tanja Mladenovic Handledare:

Läs mer

Operationssalsventilation, SÄS

Operationssalsventilation, SÄS 2017-12-27 10044 1 (5) Sammanfattning Rutin baserad på SIS TS 39:2015 och SFVH 2016, Byggenskap och vårdhygien 3, som tydliggör ansvarsfördelning och grundläggande krav på ventilation i operationssalar,

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland

Vårdhygien Västra Götaland Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Strama o Vårdhygien utbildning, 2018 Vårdgivarwebben Vårdhygien i Västra Götaland Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för att uppfylla HSL krav

Läs mer

Personalens följsamhet av hygienrutiner vid allmän kirurgiskt ingrepp på operationssal

Personalens följsamhet av hygienrutiner vid allmän kirurgiskt ingrepp på operationssal Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Specialistsjuksköterskeprogrammet Personalens följsamhet av hygienrutiner vid allmän kirurgiskt ingrepp på operationssal -en observationsstudie Författare

Läs mer

Basala hygienrutiner och smittvägar

Basala hygienrutiner och smittvägar Basala hygienrutiner och smittvägar smittskydd@liv.se 2014-08-30 1 Lagtext Alla som bedriver vård har ansvar att ge god vård med god hygienisk standard. Finns skrivet i Hälso- och sjukvårdslagen, Smittskyddslagen

Läs mer

Basala Hygienrutiner & Mikroorganismer i sjukhusmiljö. Anneli Ringblom, Hygiensjuksköterska Vårdhygien Sahlgrenska Universitetssjukhus

Basala Hygienrutiner & Mikroorganismer i sjukhusmiljö. Anneli Ringblom, Hygiensjuksköterska Vårdhygien Sahlgrenska Universitetssjukhus Basala Hygienrutiner & Mikroorganismer i sjukhusmiljö Anneli Ringblom, Hygiensjuksköterska Vårdhygien Sahlgrenska Universitetssjukhus Vårdrelaterad infektion (VRI) Socialstyrelsen: Infektionstillstånd

Läs mer

Basala hygienrutiner när, var, hur och varför. Camilla Artinger Hygiensjuksköterska

Basala hygienrutiner när, var, hur och varför. Camilla Artinger Hygiensjuksköterska Basala hygienrutiner när, var, hur och varför Camilla Artinger Hygiensjuksköterska Basala hygienrutiner Indirekt kontaktsmitta Händer Kläder Föremål Från vårdtagare till nästa vårdtagare Bristande basal

Läs mer

Viktigt med handskar Rena händer räddar liv.

Viktigt med handskar Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar Rena händer räddar liv. Viktigt med handskar 1 Inledning Handskar ska alltid användas om det finns risk för kontakt med kroppsvätskor. De hindrar händerna från att bli kraftigt nedsmutsade

Läs mer

Basala hygienrutiner Länsövergripande

Basala hygienrutiner Länsövergripande Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (5) Basala hygienrutiner Länsövergripande Basala hygienrutiner ska tillämpas där vård och omsorg bedrivs (SOSFS 2015:10). Syftet är att förhindra smitta från

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler

Basala hygienrutiner och klädregler Institutionen för Odontologi Basala hygienrutiner och klädregler Reviderade januari 2015 av Jana Johansson Huggare 2 Vid Institutionen för odontologi träffar vi dagligen ett stort antal patienter, studenter

Läs mer

Luftburen smitta på operation så funkar det. Anders Johansson Överläkare Vårdhygien Västerbotten Docent infektionssjukdomar, Umeå universitet

Luftburen smitta på operation så funkar det. Anders Johansson Överläkare Vårdhygien Västerbotten Docent infektionssjukdomar, Umeå universitet Luftburen smitta på operation så funkar det Anders Johansson Överläkare Vårdhygien Västerbotten Docent infektionssjukdomar, Umeå universitet Varifrån kommer partiklar med mikrober som finns i luften? I

Läs mer

Arbetssätt som förhindrar smittspridning. - Med fokus på influensa och vinterkräksjuka

Arbetssätt som förhindrar smittspridning. - Med fokus på influensa och vinterkräksjuka Arbetssätt som förhindrar smittspridning - Med fokus på influensa och vinterkräksjuka Innehåll Basal hygien i vård och omsorg Skärpta hygienrutiner Placering av vårdtagare - Information till vårdtagare

Läs mer

Riktlinjer gällande basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg SN-2015/75

Riktlinjer gällande basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg SN-2015/75 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-03-13 SN-2015/75 Socialnämnden Riktlinjer gällande basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg SN-2015/75 Förslag till

Läs mer

Vårdhygien i hemmiljö

Vårdhygien i hemmiljö Vård i hemmiljö Säkerställ hela processen Material Lokaler Ytor Inredning Socialstyrelsens föreskrift 2015:10 Föreskriften är en bindande regel och ska tillämpas i verksamhet som omfattas av: HSL (2017:30)

Läs mer

Att skapa en enhetlig hygienrutin att förhindra smittspridning inom ambulans och sjuktransporter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Att skapa en enhetlig hygienrutin att förhindra smittspridning inom ambulans och sjuktransporter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27284 su/adm, su/ambulanshandbok/ambulansinstruktioner 2017-11-01 6 Innehållsansvarig: Mathilda Carlsson, Ambulanssjuksköt., SU Ambulans (matka18) Godkänd

Läs mer

Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler?

Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler? Består av hygiensjuksköterskor och hygienläkare samt en smittskyddsläkare, en smittskyddssköterska och en sekreterare. Jobbar länsövergripande: alla tre sjukhusen, kommunen, primärvården, psykiatrin, habiliteringen.

Läs mer

Detta gäller oberoende av vårdgivare, vårdform eller om det finns en känd smitta eller inte.

Detta gäller oberoende av vårdgivare, vårdform eller om det finns en känd smitta eller inte. Bild 1: Bild 2: Att säkerställa processen handlar om att säkerställa alla moment: Basala hygienrutiner, hantering och förvaring av material från förråd till patient samt förutsättningar i patientens närmiljö.

Läs mer

MRB vad göra? Vårdhygien. 3 maj Kerstin Möller, Vårdhygien Västra Götaland

MRB vad göra? Vårdhygien. 3 maj Kerstin Möller, Vårdhygien Västra Götaland MRB vad göra? Vårdhygien 3 maj 2017 Kerstin Möller, Vårdhygien Västra Götaland Vårdhygien i samarbete med verksamheter Tvärprofessionella team som bistår för att uppfylla HSL krav på god hygienisk standard

Läs mer

Tipspromenad för kommunal vård och omsorg

Tipspromenad för kommunal vård och omsorg Tipspromenad för kommunal vård och omsorg Dokumentet innehåller 12 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Har du frågor, hör gärna

Läs mer

Vårdsamverkan FyrBoDal 1. Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård

Vårdsamverkan FyrBoDal 1. Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård 1 Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård Innehållsförteckning Sid Ren rutin 2 Omläggning med ren rutin 2 Förbandsmaterial 2 Steril rutin 3 Basala hygienrutiner

Läs mer

Om standardisering hos SKL

Om standardisering hos SKL Om standardisering hos SKL I allt väsentligt syftar standardiseringen inom vårdsektorn till höjd patientsäkerhet och kvalitet.. Våra experter företräder genom sin medverkan den svenska hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Vårdhygien vid vinterkräksjuka och influensa

Vårdhygien vid vinterkräksjuka och influensa Vårdhygien vid vinterkräksjuka och influensa 13.00 Välkomna 13.05 Teoretisk bakgrund 13.50 Fika 14.15 Sagan om Greta och Gunnar En saga från verkligheten Reflektioner Råd från hygiensjuksköterskorna 16.00

Läs mer

Vårdhygieniska aspekter vid Specialiserad rehabilitering i slutenvård och dagvård, bilaga till ansökan om avtal enligt LOV

Vårdhygieniska aspekter vid Specialiserad rehabilitering i slutenvård och dagvård, bilaga till ansökan om avtal enligt LOV 1 (7) Vårdhygien Stockholms län Vårdhygieniska aspekter vid Specialiserad rehabilitering i slutenvård och dagvård, bilaga till ansökan om avtal enligt LOV Checklistan kan med fördel fyllas i på datorn

Läs mer

Vårdhygien i Västra Götaland 2018

Vårdhygien i Västra Götaland 2018 Vårdhygien i Västra Götaland 2018 Vårdhygieniska enheter i Västra Götaland Fyra enheter Södra Älvsborg Skaraborg Göteborg och södra Bohuslän NU-sjukvården: Norra Bohuslän, Norra Älvsborg, Dalsland Vårdhygien

Läs mer

KVALITETSSÄKRING. av vårdhygienisk standard i särskilda boendeformer i Västra Götaland. Datum:... Kommun:... Boende... Enhet...

KVALITETSSÄKRING. av vårdhygienisk standard i särskilda boendeformer i Västra Götaland. Datum:... Kommun:... Boende... Enhet... KVALITETSSÄKRING av vårdhygienisk standard i särskilda boendeformer i Västra Götaland Datum:... Kommun:... Boende... Enhet... Sammanställt av nätverksgruppen för hygiensjuksköterskor med kommunalt ansvar

Läs mer

Hur ser det ut idag på svenska operationsrum? Vad stör effekten av åtgärder? Christer Häggström Johan Nordenadler

Hur ser det ut idag på svenska operationsrum? Vad stör effekten av åtgärder? Christer Häggström Johan Nordenadler Hur ser det ut idag på svenska operationsrum? Vad stör effekten av åtgärder? Christer Häggström Johan Nordenadler Stockholm har inventerat Ny teknik och nya rutiner ökar behovet av investeringar i landstingets

Läs mer

Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna. Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg

Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna. Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg AFFE FASTER -FYFFE Förrådshållning och transport av MTP med specificerad renhetsgrad

Läs mer

Interna telefoner på Sterilcentral

Interna telefoner på Sterilcentral Interna telefoner på Sterilcentral Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2015 Författare: Katharina Lindholm, Emma Söderström 1 Sammanfattning Projektarbete/ Studie Steriltekniker,

Läs mer

Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare

Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare Självklart! Vårdens största fienden syns inte men finns där ändå! Följsamheten till hygienrutiner allt viktigare Var vårdar vi våra brukare/patienter? VRE - utbrottet i Västmanland 2008-2010 Totalt 267

Läs mer

Talmanus, Presentation Basala hygienrutiner

Talmanus, Presentation Basala hygienrutiner Talmanus, Presentation Basala hygienrutiner Nedan finns, bild för bild, förslag på vad som bör sägas till respektive bild. Lycka till! Bild 1: Bild 2: Varför behöver vi i vår verksamhet arbeta med hygienrutiner?

Läs mer

Varför handhygien? Handhygien kan förebygga vårdrelaterad smitta.

Varför handhygien? Handhygien kan förebygga vårdrelaterad smitta. Varför handhygien? WHO:s genomgång av litteraturen visar att handhygien är en av de mest betydelsefulla faktorerna för att minska smittspridning inom vård och omsorg. Handhygien kan förebygga vårdrelaterad

Läs mer

Känner du till vårdhygiens hemsida?

Känner du till vårdhygiens hemsida? Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den 3. Nej 0% 0% 0% 1. 2. 3. Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för

Läs mer

En historisk tillbakablick Mikrobiologi och Vårdhygien

En historisk tillbakablick Mikrobiologi och Vårdhygien En historisk tillbakablick Mikrobiologi och Vårdhygien Louis Pasteur och Robert Koch bakteriologins grundläggare R. Koch 1843-1910 L.Pasteur 1822-1895 Ignaz Semmelweiss 1818-1865 Handdesinfektion: mortalitet

Läs mer