Nonviolent Communication Ett språk för livet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nonviolent Communication Ett språk för livet"

Transkript

1 Bokrecension Titel: Författare: Nonviolent Communication Ett språk för livet Marshall B. Rosenberg ISBN nummer: Baksidetext: Upplev kraftfulla och tillfredsställande relationer på alla områden i ditt liv Redan som barn lärde de flesta av oss att tävla, döma, kräva och diagnostisera. Och att tänka på vad vi tycker är rätt och fel med människor och att kommunicera det. Detta invanda sätt att tänka och tala på ligger i vägen för kontakt vilket bidrar till frustration och missförstånd för oss själva och andra. Den här sortens tänkande orsakar också ilska och smärta och kan därför leda till våld. Utan att ens önska det bidrar människor med de bästa intentioner till onödiga konflikter. I Nonviolent Communication visar Marshall Rosenberg oss hur vi kan komma under ytan och upptäcka vad som är levande i oss. Han visar också hur alla våra handlingar är baserade på mänskliga behov som vi försöker tillgodose. När vi har kontankt med våra behov skapar vi en delad grund för mer tillfredställande relationer en djupare kontakt med andra och oss själva. Gör som tusentals andra som har förbättrat sina relationer och sina liv lär denna enkla och ändå revolutionerande process. Nonviolent Communication hjälper dig att: Befria dig själv från effekterna av tidigare erfarenheter och kulturell prägling. Bryta tankemönster som leder till konflikt, ilska och depression. Utveckla relationer baserade på ömsesidig respekt, medkänsla och samarbete. Skapa sociala strukturen som möjliggör att allas behov kan bli tillgodosedda. Hantera konflikter fredligt; personligt eller yrkesmässigt, nationellt eller internationellt

2 Marshall Rosenbergs dynamiska kommunikationsteknik transformerar konflikter till fridfulla dialoger. Du lär dig enkla verktyg för att avväpna dispyter och skapa medkännande relationer med din familj, vänner och andra du möter. Jag rekommenderar verkligen den här boken. John Gray, PhD. Författare till Män är från mars, kvinnor är från Venus Nonviolent Communication är en enkel och kraftfull kommunilationsprocess som bygger på att bidra till att båda parters behov tillgodoses. Det här är en av de mest anvdänsbara böcker du någonsin kommer att läsa. William Ury, medförfattare till Vägen till Ja För ett knappt år sedan kom boken Nonviolent Communication ett språk för livet av Marshall Rosenberg ut. Eftersom giraffspråket redan är välkänt i Sverige och boken var efterlängtad har den fått ett varmt välkomnande av svenska läsare. Många yrkesverksamma inom handledning har också läst boken som stöd i sitt arbete eftersom kommunikation ju är grunden i att utbilda i grupputveckling och ledarskap. Även verksamma inom psykoterapi använder metodern NVC för att skapa ömsesidiga och äkta relationer till dem som söker stöd. NVC förstärker vår inre kommunikation genom att hjälpa oss att översätta negativa budskap till känslor och behov. Vår förmåga att urskilja våra känslor och behov och bemöta dem empatiskt, kan befria oss från depressioner. Genom att visa att vi fokuserar på det vi verkligen vill ha och inte på vad som är fel på oss eller andra, får vi genom NVC både redskapen och förståelsen för att skapa ett fridfullt sinnestillstånd. Första kapitlet finns att ladda ner på:

3 Sammandrag Att ge från hjärtat Kärnan i Nonviolent Communication, NVC, är att den hjälper oss att få kontakt med oss själva och andra på ett sätt som låter vår naturliga medkänsla blomstra. Den visar oss hur vi kan omforma vårt sätt att uttrycka oss och lyssna på andra genom att fokusera medvetandet på fyra områden: Vad vi observerar, Vad vi känner, Vad vi behöver, Vad vi önskar be om för att berika våra liv. (Jfr Jag budskapet) Genom NVC utvecklas ett djupt lyssnande, respekt och empati. Då uppstår en gemensam önskan att ge hela vårt hjärta. En del använder NVC för att ge sig själva empati, en del för att skapa mer djup i sina personliga relationer och ytterligare andra för att bygga fungerande relationer på jobbet eller i plitiken. Över hela världen används NVC för att medla i strider och konflikter på alla nivåer. Kommunikation som försvårar medkänsla Det ligger i vår natur att tycka om att ge och få medkänsla. Men vi har lärt oss många sätt att använda kommunikation som avskärmar oss från livet. Saker vi lärt oss som får oss att tala och uppföra oss på sätt som skadar oss själva och andra. En form av kommunikation som avskärmar oss från livet är att använda moraliska bedömningar som antyder, att de som inte handlar i samklang med våra värderingar gör fel eller är dåliga. En annan form av sådan kommunikation är att använda jämförelser som kan hindra medkänsla med oss själva och andra. Kommunikation som skymmer vår medvetenhet som var och en är ansvarig för sina egna tankar, känslor och handlingar avskärmar oss också från livet. Att uttrycka sina önskemål i form av krav, är ännu ett kännetecken för ett språk som försvårar medkänsla. Observera utan att tolka Den första komponenten i NVC innebär att vi skiljer observationer från bedömningar och tolkningar. När vi blandar ihop bedömningar och tolkningar har andra lätt att höra kritik och gör sedan motstånd mot vad de hör. NVC är ett processinriktat språk som vill försöka förhindra statiska och stela generaliseringar. Istället görs observationerna specifika vad gäller tid och sammanhang, t.ex Henrik har inte gjort mål på tjugo matcher och inte Henrik är en usel fotbollsspelare. Några övningar. Vilka meningar utrycker bara observationer? 1. John var arg på mig utan anledning igår. 2. Sam frågade inte efter min åsikt på mötet. 3. Patricia stod längst fram i kön varenda dag den här veckan. 4. Janne arbetar för mycket. Författarens svar längst bak.

4 Identifiera och uttrycka sina känslor Den andra komponenten vi behöver för att uttrycka oss är känslokomponenten. Genom att skapa ordförråd för känslor (som gör att vi tydligare kan namnge eller identifiera våra känslor) kan vi lättare få kontakt med andra. Att tillåta sig vara sårbar genom att uttrycka sina känslor kan hjälpa till att lösa konflikter. Med NVC skiljer vi på uttryck för känslor och på ord eller påståenden som beskriver tankar, bedömningar och tolkningar. Här följer några ord som beskriver hur jag känner mig när mina behov tillgodoses: avslappnad, bekväm, djärv, engagerad, förtjust, glödande, häpen, inspirerad, jublande, kärleksfull, lugn, munter, nyfiken, pigg, rörd, skärpt, trygg, uppmärksam, vaken, äventyrslysten, ömsint. Här följer några ord som beskriver hur jag känner mig när mina behov inte tillgodoses: arg, besvärad, chockad, desillusionerad, ensam, förlägen, hopplös, generad, hetsig, irriterad, kylig, likgiltig, missnöjd, nervös, obenägen, perplex, rastlös, skeptisk, tveksam, utmattad, villrådig, ängslig, vansinnig, ynklig, överraskad. Några övningar. Vilka meningar uttrycker känslor? 1. Jag känner att du inte älskar mig. 2. Jag är ledsen att du går din väg. 3. Jag känner mig vettskrämd när du säger så där. 4. När du inte lyssnar på mig känner jag mig värdelös. Ansvar för våra känslor Tredje komponenten i NVC är att ta kontakt med behoven bakom våra känslor. Det andra säger och gör, kan vara stimuli men aldrig orsaken till våra känslor. När någon kommunicerar något negativt kan vi välja mellan fyra sätt att ta emot budskapet: 1. Lägga skulden på oss själva 2. Lägga skulden på andra 3. Känna våra egna känslor och behov 4. Förstå de känslor och behov som ligger dolda i den andra personens negativa budskap Dömanden, kritik, diagnoser och tolkningar av andra är alienerade uttryck för våra egna behov och värderingar. När andra hör kritik, har de en benägenhet att lägga energi på att försvara sig själva eller gå till motangrepp. Ju mer direkt vi kan koppla våra känslor till våra behov, desto lättare är det för andra att svara på ett medkännande sätt. I en värld där vi ofta bedöms hårt när vi uttrycker och visar behov, kan det vara väldigt skrämmande att göra det.

5 Under det att vi utvecklar känslomässigt ansvar går de flesta av oss igenom tre stadier: 1. känsloslaveri när vi tror att vi bär ansvaret för andras känslor 2. det obstinata stadiet när vi vägrar bry oss om andras känslor och behov 3. känslomässig frihet när vi tar fullt ansvar för våra egna känslor men inte för andras, samtidigt som vi är medvetna om att vi aldrig kan tillgodose våra egna behov på andras bekostnad. Några övningar. I vilka meningar ta talaren ansvar för sina känslor? 1. Du irriterar mig när du lämnar företagets handlingar på golvet i sammanträdesrummet. 2. Jag blir arg när du säger så där, för jag vill få respekt och jag uppfattar dina ord som en förolämpning. 3. Jag känner mig besviken när du kommer för sent. 4. Jag är ledsen att du inte kommer på middag, för jag hade hoppats på att vi skulle tillbringa kvällen tillsammans. Att be om det som berikar livet Den fjärde komponenten i NVC behandlar frågan om vad vi vill be varandra om, för att berika varandras liv. Vi försöker undvika vaga, abstrakta eller tvetydliga uttryck och använder ett språk som beskriver vad vi önskar, istället för vad vi inte önskar. Ju tydligare vi är med vad vi vill ha tillbaka när vi talar, desto troligare är det att vi får det. Eftersom det meddelande vi sänder ut inte alltid är det meddelande som tas emot, behöver vi lära oss att ta reda på om vårt meddelande uppfattades riktigt. Särskilt när vi befinner oss i en grupp, behöver vi vara klar över vilken slags respons vi vill ha. I annat fall kanske vi initierar ofruktbara samtal som slösar bort en massa tid för alla i gruppen. Önskemål uppfattas som krav när åhörarna tror att de kommer att bli kritiserade eller bestraffade om de inte fogar sig. Genom att visa att vi bara vill att andra ska göra det önskar om de gör det frivilligt, hjälper vi dem att lita på att vi verkligen ställer önskemål och inte krav. Syftet med NVC är inte att ändra på människor och deras beteende för att driva igenom vår vilja. Det är att skapa relationer som grundas på ärlighet och empati som till slut tillgodoser allas behov. Några övningar. Pricka för de meningar, där den som talar tydligt och specifikt uttrycker önskemål: 1. Jag vill att du ska förstå mig. 2. Jag skulle vilja att du nämner en sak jag gjort som du sätter värde på. 3. Jag skulle vilja att du litade lite mer på dig själv 4. Jag vill att du håller hastighetsbegränsningarna när du kör

6 Lyssna med empati Empati är en respektfull förståelse av vad en person upplever. Istället för att bemöta empatiskt har vi ofta en stark iver att ge råd eller uppmuntran och förklara vår egen ståndpunkt eller känsla. Med empati innebär att vi tömmer sinnet och lyssnar på andra med hela vårt jag. Jfr Aktivt lyssnande. I NVC lyssnar vi helt enkelt efter andras observationer, känslor, behov och önskemål oavsett vilka ord de använder för att uttrycka sig. Sedan kanske vi vill återspegla och parafrasera vad vi hört. Vi dröjer kvar med empati och ger andra möjlighet att uttrycka sig fullt ut, innan vi vänder uppmärksamheten mot lösningar eller önskemål om lättnad. Vi behöver själva empati för att möta andra med empati. När vi märker att vi håller på att gå i försvarsställning eller kan bemöta andra empatiskt behöver vi a) stanna upp, andas, ge oss själva empati, b) skrika ickevåldsamt med hjälp av de fyra komponenterna eller c) ta en paus Några övningar. Markera de meningar där du upplever att person B bemöter det som pågår inom person A med empati: 1. A: Hur kunde jag göra något så korkat? B: Ingen är perfekt. Du kräver för mycket av dig själv. 2. A: Om jag får säga vad jag tycker så borde vi skicka hem alla invandrare. B: Tor du verkligen att det skulle lösa någonting?` 3. A: Jag är ursinnig på min man. Han finns aldrig till hands när jag behöver honom. B: Tycker du han borde finnas till hands oftare? 4. A: Min dotters bröllop håller på att göra mig till ett nervvrak. Hennes fästmans familj hjälper inte till. Nästan varenda dag kommer de med nya idéer om hur de vill ha bröllopet. B: Så du känner dig nervös för hur du ska klara arrangemanget och skulle uppskatta om dina blivande släktingar kunde förstå vilket krångel det orsakar för dig när de inte kan bestämma sig. Empatins kraft Vår förmåga att ge empati kan hjälpa oss; Vara sårbara, avvärja potentiellt våld, att höra ordet nej utan att ta det som ett avvisande, få liv i ett tråkigt samtal och till och med höra vilka känslor och behov som finns i tystnad.

7 Empatisk kontakt med sig själv Den mest avgörande tillämpningen av NVC kanske finns i hur vi behandlar oss själva. När vi gör missta kan vi använda NVC för att sörja och förlåta. Det gör att det blir tydligt för oss var vi kan utvecklas istället för att fastna i moraliska bedömningar av oss själva. När vi bedömer vårt beteende i termer av otillfredsställda behov, kommer impulsen till förändring inte utan skam, ilska eller depression. Det kommer istället ut en äkta önskan att bidra till vårt eget och andras välbefinnande. Genom att medvetet göra saker för att tillgodose våra behov istället för att agera utifrån plikt, för att få belöning, för att undvika skam, skuld och straff stimuleras också medkänslan för oss själva. Om vi tänker igenom de saker vi gör som är glädjelösa för oss och översätter orden måste till väljer att kommer vi att finna mer lek och integritet i våra liv. Att uttrycka ilska Att kritisera och straffa andra är ytliga sätt att uttrycka ilska på. Om vi vill visa ilska fullt ut är det första steget att helt och hållet ta bort alla tankar på att andra är ansvariga för vår ilska. Istället uppmärksammar vi våra egna känslor och behov. När vi uttrycka våra behov är det större sannolikhet att de blir tillgodosedda än om vi dömer, kritiserar eller straffar andra. De fyra stegen för att uttrycka ilska är: Stanna upp och andas Identifiera de dömande tankarna Ta kontakt med våra behov Ge uttryck för de känslor och behov som inte tillgodosetts Mellan steg tre och fyra kanske vi väljer att bemöta den andra personen med empati, så att denne bättre kan lyssna på oss när vi övergår till steg fyra. Vi behöver ta oss tid både för at lära oss och för att praktiskt tillämpa NVC. Att skydda sig själv när våra behov är i fara I situationer där det inte finns en chans att kommunicera, som vid överhängande fara, kan vi behöva ta till maktmedel för att beskydda. Intentionen bakom att använda beskyddande makt är att förhindra att skada eller orättvisa uppstår. Den är aldrig att straffa eller få individer att lida, ångra sig eller ändra åsikt. Bestraffning tenderar att skapa fientlighet och stärker motståndet mot just det beteende vi eftersträvar. Tillit och självaktning skadas av straff och tar bort uppmärksamheten från själva värdet i en handling. Istället riktas nu uppmärksamheten från själva värdet i en handling. Istället för riktas nu uppmärksamheten på de yttre konsekvenserna av handlingen. Skuldbeläggande och bestraffningar bidrar inte till den motivation vi vill att andra ska vara inspirerade av.

8 Befria oss själva och vara stöd för andra NVC förstärker vår inre kommunikation genom att hjälpa oss att översätta negativa budskap till känslor och behov. Vår förmåga att urskilja våra känslor och behov och bemöta dem empatiskt, kan befria oss från depressioner. Genom att visa att vi fokuserar på det vi verkligen vill ha och inte på vad som är fel på oss eller andra, får vi genom NVC både redskapen och förståelsen för att skapa ett fridfullt sinnestillstånd. NVC kan också användas av yrkesverksamma inom handledning och psykoterapi för att skapa ömsesidiga och äkta relationer till dem som söker stöd. Här följer författarens svar på övningsuppgifterna Observera utan att tolka 1. Markerade du in den här meningen är vi inte överens. Jag anser att utan anledning är en tolkning. Dessutom anser jag det som en tolkning att dra slutsatsen att John var arg, han kunde ha känt sig sårad, rädd, sorgen eller något annat. Exempel på observationer utan dömande tolkningar kan vara: John berättade att han var arg eller John slog näven i bordet. 2. Vi är överens 3. Vi är överens 4. Markerade du denna mening har vi inte samma uppfattning. Jag anser inte att värdelös är en känsla. För mig uttrycker det vad den talande tycker om sig själv, snarare än hur han känner. Så här kunde han ha uttryckt en känsla: känner jag tvivel i fråga om min talang eller känner jag mig djupt olycklig. Identifiera och uttrycka sina känslor 1. Markerade du den här meningen har vi inte samma uppfattning. Jag anser inte att du älskar mig inte är en känsla. För mig uttrycker det vad den talande tror att den andra personen känner. Alltid när orden jag känner att följs av jag, du, han, hon, dem, den, det där och när orden jag känner det följs av som om, som att, är det som kommer efter, i allmänhet inte det jag menar med en känsla. Exempel på hur vi uttrycker en känsla kunde vara Jag är ledsen eller jag känner mig orolig. 2. Vi är överens 3. Vi är överens 4. Markerade du den här meningen har vi inte samma uppfattning. Jag anser inte att värdelös är en känsla. För mig uttrycker det vad den talande tycker om sig själv snarare än hur han känner. Så här kunde han ha uttryckt en känsla: känner jag tvivel i fråga om min talang eller känner jag mig djupt olycklig.

9 Ansvar för våra känslor 1. Vi är inte överens. För mig betyder uttalandet, att den andre personens beteende helt och hållet anses bära ansvaret för den talandes känslor. Den visar inte den talandes behov eller tankar som orsakar dennes känslor. Den talande kunde i så fall ha sagt: Jag är irriterad när du lämnar företagets handlingar på golvet, för jag vill att de ska förvaras på en säker plats. 2. Överens 3. Olika uppfattning. För att uttrycka behoven eller tankarna bakom känslorna, kunde personen ha utformat meningen så här: Jag känner mig frustrerad när du kommer sen för jag hoppades på att vi kunde få platser på första bänk. 4. Överens Att be om det som berikar livet 1. Inte överens. För mig uttrycker ordet förstå inte att man ber om en tydlig specifik handling. Den som talar kunde istället ha sagt: Jag vill att du berättar vad du hörde mig säga. 2. Samma uppfattning 3. Ej överens. Orden litar mer på uttrycker inte enligt min mening, att man ber om en specifik handling. Den talande kunde ha sagt: Jag skulle vilja att du gick en kurs i positivt tänkande för jag tror att det skulle stärka ditt självförtroende. 4. Överens Lyssna med empati 1. Ej överens. Jag anser att personen B uppmuntrar, snarare än bemöter det A uttrycker med empati. 2. Jag anser att B försöker undervisa A, snarare än att bemöta det den andra ville uttrycka empatiskt 3. Överens 4. Överens

Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag.

Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag. Boktips Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag. Tanken, språket och verkligheten En Bok Om Vår Verklighetsbild Thurén, Torsten

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning Känslo- och behovskort På www.friareliv.se kan du köpa två vackra kortlekar med ord för känslor och en med ord för behov. De kan användas för au underläua samtal, vid beslutsprocesser, medling och för

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Konflikthantering enligt Nonviolent Communication. Marianne Göthlin skolande.se

Konflikthantering enligt Nonviolent Communication. Marianne Göthlin skolande.se Konflikthantering enligt Nonviolent Communication Marianne Göthlin skolande.se Nonviolent Communication - NVC NVC visar på språkbruk och förhållningssätt som bidrar till kontakt, klarhet och goda relationer

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Personlig sammanfattning av Mentorskursen

Personlig sammanfattning av Mentorskursen Personlig sammanfattning av Mentorskursen Veronica retar sig mest på att jag frågar hur dagen varit varje dag fast hon inte svarar. Det hon uppskattar mest med mig är när jag gör praktiska saker med henne,

Läs mer

S U A S. Självskattningsformulär

S U A S. Självskattningsformulär S U A S Självskattningsformulär Översättning till svenska: Prof Lil Träskman Bendz Bearbetning: Med Dr Anders Niméus Inst för Klinisk Neurovetenskap, Avd Psykiatri Lunds Universitet De 20 frågorna börjar

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015

Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015 Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015 Här på Öland tillbringade 21 deltagare från olika delar av landet en hel vecka för att rena och hela sig själva med cellminnesmålning.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Information om gruppsykoterapi

Information om gruppsykoterapi Information om gruppsykoterapi Gruppsykoterapi Gruppsykoterapi skiljer sig från individuell terapi genom att mycket av det som är terapeutiskt verksamt utspelar sig mellan gruppmedlemmarna och inte bara

Läs mer

Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015

Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015 Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015 Här på Öland tillbringade 21 deltagare från olika delar av landet en hel vecka för att rena och hela sig själva med cellminnesmålning.

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Om du mår bra så mår jag bra! Kan en relation hålla hela livet?

Om du mår bra så mår jag bra! Kan en relation hålla hela livet? Om du mår bra så mår jag bra! Kan en relation hålla hela livet? Parterapi med ungavuxna.. Jag kommer att berätta om mitt arbete med unga par, närheten till den egna ursprungsfamiljen finns mer närvarande,

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Jönåkers skola Förskoleklass Grundskola Fritidshem 2013/14 Vi Lyckas tillsammans! Syftet med planen är: Syftet är att skydda elever mot diskriminering och

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten ACoA:s Mötesordning för telefonmöten Kursiv stil = instruktion till mötesledaren. Ska inte läsas högt. Fet stil ska läsas högt. Ring inte tidigare än 5 minuter innan mötet startar, för då kan tekniska

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

Lösa konflikter som orsakar skada

Lösa konflikter som orsakar skada Lösa konflikter som orsakar skada Definitionen av konflikt är en meningsskiljaktighet eller dispyter i vilken de inblandade parterna upplever att deras behov eller intressen hotas. Det finns öppna konflikter

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola

Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola Lokal arbetsplan för Vittjärvsgårdens förskola 2010 Organisation Mimers Vittjärv AB driver förskolan Vittjärvsgården och grundskolan Mimers Brunn. Verksamheten förvaltas av en styrelse bestående av dels

Läs mer

REFLEKTIONER UTIFRÅN PSALM 85

REFLEKTIONER UTIFRÅN PSALM 85 REFLEKTIONER UTIFRÅN PSALM 85 SANNING BARMHÄRTIGHET RÄTTVISA FRED Baserat på en text ur boken Reconcile: Conflict Transformation for Ordinary Christians av John Paul Lederach. Bearbetad till drama av Kat

Läs mer

Mer om NVC - Giraffspråket

Mer om NVC - Giraffspråket Mer om NVC - Giraffspråket Mer om NVC - I Sverige mer känt som Giraffspråket En kort beskrivning av Nonviolent Communication utifrån min förståelse i augusti 2007. Tyvärr så är det mest känt som Giraffspråket

Läs mer

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27 ! Färe Montessoriförskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen reviderades 2015-04-27 Planen revideras årligen vid vårterminens studiedag senast 2016-04-30 Ansvarig:

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans.

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans. Mötesordning Välkommen till detta ACA möte, jag heter och är ett vuxet barn. ACA vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer är en sammanslutning av män och kvinnor med det gemensamt

Läs mer

Personalenheten Åstorps kommun 2005

Personalenheten Åstorps kommun 2005 Personalenheten Åstorps kommun 2005 POLICY Arbetstagarna i Åstorps kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö, där alla möts med respekt. I detta ingår att inte behöva utsättas för sexuella trakasserier.

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron!

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! Om sorg Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande

Läs mer

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens 30 minuters möten Uppdaterad 2016-05-09

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens 30 minuters möten Uppdaterad 2016-05-09 INSTRUKTIONER, LÄS INNAN MÖTET: Obs. Inga EGNA ändringar får göras i mötesordningen. Fet stil ska läsas högt. Kursiv stil = instruktion till mötesledaren, ska inte läsas högt. Du som håller i mötet bör

Läs mer

PROBLEMEN MED STRAFF En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder

PROBLEMEN MED STRAFF En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder PROBLEMEN MED STRAFF En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Problemen med straff, korrigeringar och tillrättavisningar Definition av straff Definition av ordet straff: Korrigeringar, tillrättavisningar,

Läs mer

Finns det "besvärliga människor"?

Finns det besvärliga människor? Finns det "besvärliga människor"? I Thomas Jordan artikel tar han upp olika typer av så kallade besvärlig människor. Du vet den typen som många känner obehag inför, någon man undviker eller som bara irriterar

Läs mer

TRACOM Sneak Peek Excerpts from. Självskattnings-Guide

TRACOM Sneak Peek Excerpts from. Självskattnings-Guide TRACOM Sneak Peek Excerpts from Självskattnings-Guide självskattnings- GUIDE Innehållsförteckning Introduktion...1 SOCIAL STYLE MODELLEN TM...1 Vad bestämmer din stil?...1 SOCIAL STYLE och arbetet med

Läs mer

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak - Lektion 5 Att acceptera och tillåta oss själva att ha jobbiga känslor och kroppstillstånd utan att behöva tappa kontrollen över beteendet. mariahelander.se mariahelander.se Tänk om det handlar om dina

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer Barns delaktighet i familjerättsliga processer - Dokumentation och utmaningar i det sociala arbetet 2012-03-30 Barns rättigheter Rättighet ett mångtydigt begrepp. Legala och moraliska rättigheter. Enbart

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

VECKAN 2015. Det finns inga intressekonflikter eller jäv att redovisa.

VECKAN 2015. Det finns inga intressekonflikter eller jäv att redovisa. VECKAN 2015 Det finns inga intressekonflikter eller jäv att redovisa. Det är typ som att säga att du har inte nått hjärta. Kvinnlighet och vårdmöten i kvinnors berättelser om MRKH. Lisa Guntram PhD Tema

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Tillitsfull KLARTÄNKT

Tillitsfull KLARTÄNKT Tillitsfull KLARTÄNKT SNABBFOTAD Träna dina entreprenöriella förmågor! Världen vi lever i är komplex och vi står inför många utmaningar. Det kräver utveckling av både privata och offentliga organisationer,

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

ATT LEDA SAMTAL FÖR UTVECKLING

ATT LEDA SAMTAL FÖR UTVECKLING ATT LEDA SAMTAL FÖR UTVECKLING Ledarskap i samtal Relationsinriktat Strukturerat Inramande Modellskapande Utvecklande Stöd Utmaning Salutogent Kommunikativt SAMTALSLEDARENS FÖRHÅLLNINGSSÄTT - Ta ansvar

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter. för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att

VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter. för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att kärlek är lika med beroende eller satus tänkande. Vad är

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Hitta ditt personliga ledarskap. Hitta ditt personlig ledarskap

Hitta ditt personliga ledarskap. Hitta ditt personlig ledarskap Hitta ditt personliga ledarskap Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv Var som du är Möt andra där dom är Se verkligheten som den är Lev som du lär Göran

Läs mer

TYST EGEN RETREAT HANDBOK WWW.TYSTRETREAT.NU

TYST EGEN RETREAT HANDBOK WWW.TYSTRETREAT.NU TYST EGEN RETREAT HANDBOK WWW.TYSTRETREAT.NU 1 INTRODUKTION Välkommen till Egen Tyst Retreat en handbok för att hitta inre tystnad. Tystnaden har i årtusenden använts som hjälpmedel för inre utveckling.

Läs mer

Värdegrund och uppdrag

Värdegrund och uppdrag MONTESSORIFÖRSKOLAN PÄRLUGGLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH FÖR LIKABEHANDLING. Lagar och förordningar som styr arbetet mot diskriminering och för lika behandling. Skollagen (2010:800) Diskrimineringslagen

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Sju rektorer samtalar under fem dagar Dialogseminarieserien Olika former för kunskap Veta att (teoretisk, vetenskaplig kunskap, veta att-satser) Veta hur (färdighet,

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun

Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Mats Rydby 2004-12-16 Chefs- och ledarhandbok i Markaryds Kommun Jag är som ledare och chef medveten om att organisationens kärna och höjdpunkt är kunden/brukaren och dennes möte med medarbetaren i ett

Läs mer

Tankar om språkundervisning

Tankar om språkundervisning in Lingua Nr 1, 1983.. 1 Tankar om språkundervisning Jens Allwood, Inst. för lingvistik, Göteborg universitet Om man funderar över undervisning inom något visst område, är det naturligt att ta sin utgångspunkt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Självkritik. Självacceptans starkaste sambanden med att må bra. Att vara lika vänlig mot sig själv som mot någon annan som är med om svårigheter

Självkritik. Självacceptans starkaste sambanden med att må bra. Att vara lika vänlig mot sig själv som mot någon annan som är med om svårigheter SJÄLVMEDKÄNSLA Självkritik Sånt säger vi inte till någon annan! Samband psykisk ohälsa Självacceptans starkaste sambanden med att må bra Nytt begrepp: självmedkänsla Att vara lika vänlig mot sig själv

Läs mer

Lindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens Ordinarie möten

FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens Ordinarie möten FAA Anonyma Matmissbrukare Mötesordning för telefonmötesgruppens Ordinarie möten INSTRUKTIONER, LÄS INNAN MÖTET: Obs. Inga EGNA ändringar får göras i mötesordningen. Fet stil ska läsas högt. Kursiv stil

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

BASKET FÖR UNGA SPELARE

BASKET FÖR UNGA SPELARE 106 BASKET FÖR UNGA SPELARE 4 COACHEN PÅ TRÄNING 107 Coachen på träning Jose María Buceta Konstruktiv attityd Att leda övningar Använda förebilder Instruktioner och kommentarer Frågor och påminnelser Att

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS. På en timme

ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS. På en timme ÖKA DIN SOCIALA KOMPETENS På en timme Henrik Fexeus Tidigare utgivning Konsten att läsa tankar När du gör som jag vill Alla får ligga Konsten att få mentala superkrafter Bokförlaget Forum, Box 3159, 103

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9

Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Tunadalskyrkan 140316 Den kämpande tron Mark 14:3-9 Det händer nu och då att vi ställer oss frågan: Hur kunde det bli så i det och det sammanhanget. Vad var det som gjorde att det inte blev som vi tänkt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Montessoriförskolan Cirkus

Likabehandlingsplan för Montessoriförskolan Cirkus Likabehandlingsplan för Montessoriförskolan Cirkus Bakgrund I enlighet med skolverket ska varje förskola upprätta en likabehandlingsplan som står för trygghet, respekt och ansvar i förskolan. Planen gäller

Läs mer

Sjä lvskättningsformulä r

Sjä lvskättningsformulä r Sjä lvskättningsformulä r Depressionsskattning, minnesskattning och hälsoenkät. För Dig som ska få eller har fått behandling med ECT. Namn Datum Personnummer:. Inom en vecka före ECT Inom en vecka efter

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer