Innehåll KURSHANDLEDNING BAS BLÅ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll KURSHANDLEDNING BAS BLÅ"

Transkript

1 KURSHANDLEDNING BAS BLÅ Kursbeskrivning Kursen är framtagen för ungdomar mellan år som vill lära sig leda andra och få kunskap om hur en idrottsförening fungerar. Kursen ska innefatta alla blå delar av boken Unga leder unga. Delar av det gröna spåret kan också ingå för att anpassa kursen till deltagarnas förkunskaper. Tidsupplägg: Minsta kravet är 12 utbildningstimmar (à 45 min) eller 9 timmar (à 60 min) för kursen. Det står utbildaren fritt att förlänga kursen enligt överenskommelse med deltagarna/beställaren. Mål Efter genomgången kurs ska deltagarna: känna till hur Svensk idrott är organiserad och hur beslut fattas, ha fått verktyg för att kunna leda andra, ha fått insikt i och kunskap om hur en aktiv (skol)idrottsförening kan fungera, ha fått insikt i och kunskap om hur en förening kan vara demokratiskt, hur idrottens verksamhetsidé ser ut och vad idrottens riktlinjer säger, förstå vad en värdegrund är och känna till innebörden av Idrotten vill, ha fått kunskap om hur kost och träning hänger ihop med god hälsa och prestation Innehåll Introduktion - Presentation (ca 10 min) - Hälsa välkommen och presentera dig. - Presentera kursens upplägg och mål. Skriv gärna en disposition på plats där alla deltagare kan se den och pricka av allteftersom de olika avsnitten genomförs. Det är då lättare att hålla den röda tråden under kursens gång och deltagarna kan lättare följa med. - Visa och presentera schemat för kursen med hålltider. - Be deltagarna fylla i deltagarlistan. Lära känna kursdeltagarna (ca 20 min) - Låt deltagarna presentera sig. - Låt deltagarna skriva ner sina förväntningar av kursen. Detta kan göras genom att deltagarna skriver ner sina förväntningar/förhoppningar på post-it lappar som utbildaren går igenom och sätter upp på ett synligt ställe. I slutet av kursen går ni tillsammans igenom en lapp i taget och ser om det är något som behöver förtydligas eller läggas till. Alla förväntningar kanske inte kan uppfyllas men då är det kanske möjligt att skicka med hänvisning till var/hur deltagaren kan få behovet tillgodosett. - Se till så att alla får utrymme att prata och synas tidigt i kursen för att skapa en god stämning i gruppen och bryta isen.

2 Kapitel 1 Idrottens organisation (ca 50 min) - Vad är en skolidrottsförening? Förklara vad en förening är för något och vad det innebär att vara medlem. Diskutera vad man kan göra i en skolidrottsförening och vem som ska bestämma i den (demokrati). Diskutera olika sorters aktiviteter som man kan göra (utbildning, fysisk aktivitet och andra gemensamma aktiviteter). - Berätta om hur man startar en förening samt vilken roll medlemmen har i föreningen vid beslut som på årsmötet. Berätta om olika roller man kan ha i föreningen. - Skolidrottsförbundet. Berätta om dess historia, distrikt, föreningar och medlemmar. Blå spåret - Den övriga idrottsrörelsen. Från IF till RF. Berätta om Svensk idrotts organisation bl.a. genom att använda dig av bilden på sidan Skillnader mellan enidrotts- och fleridrottsförbund. - Utbildning, tävling och bredd Berätta om verksamheten som kan arrangeras i föreningen, t ex eftermiddagsaktiviteter, rastaktiviteter, utbildningar, tävlingar inom föreningen, deltagande på skol-km och skol-dm, prova på-dagar, Skoljoggen, familjedag. - Be deltagarna berätta hur det ser ut i deras föreningar. Vad lägger de mest fokus på? Varför? Kapitel 2 Mångfald och värderingar (ca 40 min) - Idrottens värdegrund Berätta om Idrotten vill (rf.se), Svensk idrotts idéprogram/verksamhetsidé och värdegrund. - Vad är en värdegrund? Har er förening en värdegrund? Hur man kan jobba med värdegrund i sin förening? - Diskrimineringslagen Allas rätt att få vara med vad säger lagen och svensk idrott. Vad innebär diskrimineringsgrunderna? Ställ frågor som hur det ser ut i deltagarnas föreningar- kan/får alla vara med? Vilka aktiviteter bör/kan föreningarna ha som motverkar diskriminering. - Normer Vad är en norm? Vem bestämmer normen? Vad innebär normen för mig? Måste jag och andra i vår förening följa normen? Vad händer om man inte följer normen? Känns det ok att det är så? Måste det finnas normer? Vad kan vi göra för att alla ska få vara som de vill i föreningen? - Använd gärna SISU Idrottsutbildarnas diskussionskort värdefullt. Se idrottsbokhandeln.se. Kapitel 3 Ungdomsinflytande och ungdomsdelaktighet (ca 30 min) - Diskutera kring frågor som: hur kan du bli delaktig och få inflytande i din förening? Vad måste vuxenstödet göra och vad kan de andra medlemmarna göra?

3 Kapitel 4 Praktisk ledarskap (ca 60 min) - Vilka förväntningar kan finnas på en ledare. Prata två och två eller tre och tre (bikupor) om bra och dåliga egenskaper hos ledare. Är alla överens? Det är helt naturligt om alla inte är det eftersom många har olika önskemål. Blå spåret - Ledarstilar Diskutera. Vad finns det för fördelar och nackdelar med de olika ledarstilarna? Vad innebär det att ha ett situationsanpassat ledarskap? - Lärstilar Prata om de olika lärstilarna och låt sedan deltagarna fundera över vilken lärstil de själva upplever som bäst för sin egen inlärning. Förklara att det är vanligt att människan tenderar att lära ut på samma sätt som den själv helst lär sig och att det är viktigt att vara medveten om detta då den lärstilen kanske inte passar mottagaren. - Hur skapar jag ett bra klimat? Vad har ledaren för påverkan på klimatet i gruppen? Hur bör en ledare göra och vara för att skapa förutsättningar för ett bra klimat där medlemmarna får inflytande, kan vara sig själva och känner sig trygga och välkomna? - Rollen som formell och informell ledare? Vad betyder det att vara formell eller informell ledare? Diskutera i bikupor om deltagarna har mött informella eller formella ledare. Kapitel 5 Demokrati och fair play (ca 60 min) - Vad är demokrati? Förklara ordet och för en diskussion om var i samhället det råderdemokrati (t ex idrottsrörelsen, politiken, fackföreningar, bostadsrättföreningen etc.). Om det inte är en demokrati i ett samhälle är det diktatur. Varför är det dåligt? Varför är det viktigt med demokrati i en förening och inom idrotten? Hur skulle det påverka de som vill idrotta om det inte fanns demokrati inom idrottsrörelsen? Blå spåret - Demokrati i er förening Diskutera till exempel: Vem bestämmer i er förening? Är det demokrati? Hur kan du säkerställa att ni har demokrati i er förening? Varför är det bra om det är demokrati i er förening? Vad skulle kunna vara annorlunda om ni hade/inte hade demokrati i er förening? Hur kan demokrati i en förening se ut (styrelse, årsmöte, medlemsråd, inflytande över träningsplanering etc.). - Rent spel på och vid sidan av planen. Förklara ordet fair play och berätta om dess innebörd. Diskutera varför det är viktigt med fair play. Ta upp exempel och låt deltagarna diskutera om situationen. Till exempel: Varför får man inte säga dumma saker till motståndarna? Varför får man inte skrika på domaren om man tycker att den har gjort fel? Varför är det så farligt om man fuskar lite? Vill du ha mer hjälpmedel finns det bra diskussionsmaterial att tillgå på idrottsbokhandeln.se. - Idrott och droger Varför bör en förening ha en policy om tobak, alkohol och andra droger? Kapitel 6 Föreningskunskap (ca 60 min) - Årets viktigaste möte Berätta vad ett årsmöte är. Varför kallas det årets viktigaste möte? Vad beslutas under ett årsmöte? Vilka får komma och vilka får rösta?

4 - En styrelses sammansättning och uppdrag Styrelsen bestämmer i en idrottsförening mellan två årsmöten. Vad ska styrelsen göra och hur ska den vara sammansatt? Alla möten måste protokollföras och sparas. Varför? (Det är en värdehandling som måste arkiveras.) Vad måste finnas med i ett protokoll? - Övning Dela in deltagarna i grupper om 4-6 personer. Be dem skriva en dagordning, genomföra ett styrelsemöte och skriva protokoll. Kapitel 7 Träningslära (ca 30 min) - Hur tränar du på bästa sätt? Berätta om frekvens, duration och intensitet. - Hjärta och lungor Beskriv sambandet mellan cirkulationssystemet och musklerna. Beskriv hjärtats funktion. Låt deltagarna ta pulsen på sig själv och en annan deltagare. - Styrka och uthållighet/pulsträning/rörlighetsträning Berätta kortfattat om styrketräning och uthållighet, pulsträning och rörlighet. Välj vinkeln utifrån deltagarnas behov. Är de aktivitetsledare hur gamla är då deras adepter? Låt det avgöra vad ni pratar om. - När ska man inte träna? (Från gröna spåret.) Vid halsont och förkylning. Farligt för hjärtat! - Barn och ungdomar Vissa barn och ungdomar är alltför stillasittande. Diskutera hur skolidrottsföreningen kan locka och hjälpa barn och ungdomar att röra sig mer varje dag. Kapitel 8 Idrottsskador (ca 60 min) - Traumatiska skador Hur ska man agera vid olika skador som uppstår genom olyckor? Snabbt omhändertagande på rätt sätt förkortar rehabiliteringstiden på ledbandsskador och minskar risken för fortsatta besvär till följd av skadan. Hur tar man hand om skrubbsår, fotledsstukning, knäskador, skador mot huvud/nacke/rygg. (Flytta aldrig på den som har en misstänkt skada på nacke eller rygg!) - Diskutera i bikupor: Vad kan ledare och tränare göra för att förhindra skador (både traumatiska och belastningsskador)? - Låt deltagarna få prova praktiskt med akut omhändertagande. Ex lårkaka och stukad fotled. - Prata om när läkare bör uppsökas, vid vilka skador och vid vilka olycksfall. Kapitel 9 Kost (ca 30 min) - Kolhydrater, fett och proteiner Vad fyller de för funktion i kroppen? När är det extra bra att äta vad? - Socker och sportdryck Prata om fördelar och nackdelar med socker och vikten av att äta en balanserad mängd socker. Berätta om sportdryck och vatten. Undvik sportdryck. Det finns forskning som visar hur farligt det är för kroppen, kan t ex orsaka hjärtstopp. - Övning Använd er gärna av övningsförslaget Kursmaten på sid 141 och 147, och låt deltagarna två och två delge varandra och eventuellt senare hela gruppen.

5 Kapitel 10 Arrangera och engagera (ca 60 min) - Arrangera aktiviteter Prata om vilka typer av aktiviteter deltagarna kan ha i sin förening. Vad har de idag? Saknar de något? (Till exempel eftermiddagsaktiviteter, Skoljoggen, tävlingar i föreningen, mm.). Dela in deltagarna i par eller tre och tre och ge dem i uppgift att planera hur de skulle kunna skapa någon aktivitet som de saknar. Redovisas i helgrupp. Hur skulle de förbereda det? Hur har de planerat aktiviteten? Hur skulle de informera om och marknadsföra aktiviteten för att rekrytera deltagare? Hur skulle de utvärdera den? - Hur rekryterar föreningen fler medlemmar och hur får ni de som redan är medlemmar att vilja stanna kvar? Kan detta göras ännu bättre? Utvärdering och avslutning (ca 30 min) - Backspegel; har deltagarna några frågor på det som ni har gått igenom? Behövs någon kort repetition på något? - Återkoppla till inledningen. Har alla fått med sig det de ville/är alla Post it lappar avklarade? Besvara annars resterande i den mån det är möjligt. - Stäm av med deltagarna om de har kommit på något som de vill göra när de kommer hem till sin förening igen. Vet de hur de kan gå tillväga då? Är det något de vill förändra baserat på det de har lärt sig på kursen. Låt deltagarna göra en enkel utvärdering, antingen på plats eller via mail några dagar senare. Ställ gärna frågor som; Hur har upplägget varit, hur har lokalen/lokalerna varit/ hur har du upplevt kursledarna, vad tycker du om materialet, har du lärt dig någonting, är det något vi borde ändra på till nästa utbildning, vad kommer de att ta med sig från utbildningen. Be dem motivera sina svar Kurslokalen Möblering Blädderblock Projektor Whiteboard Pennor till skrivtavlorna Kablar mellan projektor och dator Övriga hjälpmedel Tejp Sax Eventuellt papper i olika färger, post-it lappar Musik Litteraturlista SISU Idrottsutbildarnas diskussionskort Värdefullt

6 Material till deltagarna Anteckningsmaterial Kopieringsunderlag Pennor Kurslitteratur alla deltagare ska få ett eget ex av Unga leder unga-boken att ta med hem Eventuellt en gåva ex t-shirt Viktiga frågor till dig som kursledare Vilken målgrupp är det? Hur många deltagare? Vilka förkunskaper finns? Vilken ålder är det på deltagarna? Vilka förväntningar har deltagarna på kursen? Vad vill jag att de ska kunna efter kursen? Vilka störningar eller avbrott kan uppstå? Hur kan jag skapa god stämning i gruppen? Hur får jag en aktiv grupp? Hur ska lokalen vara möblerad? Vilka pedagogiska hjälpmedel ska jag använda? Vilka pedagogiska metoder ska jag använda? Pedagogiska grundregler Var personlig. Det är du/ni som handledare som måste sätta er prägel på kursen. Det går inte att ta över någon annans stil och metodik. Var positiv. Humor är ett bra redskap. Skratta och ha roligt så skapar du en positiv stämning. Prata inte till utan med deltagarna. Bjud in till dialog. Våga göra bort dig. Då vågar deltagarna det också. Det ger en öppnare och mer tillåtande atmosfär samt inbjuder till kommunikation och deltagande. Beröm och uppmärksamma deltagarna. Försök att lära dig allas namn och använd dem. Minska informationsmängden öka delaktigheten. Ge praktiska exempel ur din verklighet och låt deltagarna gör detsamma. Hjälp deltagarna att dra egna slutsatser. Då kommer de att minnas bättre. All inlärning kräver trygghet. Se till att gruppen inte är för stor. Vi rekommenderar max 15 deltagare per grupp. Se till att alla är aktiva och deltar. Försök få med även de tystlåtna. Har man pratat en gång blir det lättare nästa gång. Titta på deltagarnas kroppsspråk. Ser de trötta ut, behöver de paus eller något annat. Använd Power Point-materialet som finns tillgängligt på Insidan. Tänk på ditt språk och ordval. Anpassa det efter deltagarna. Praktik är viktigt learning by doing.

KURSHANDLEDNING RÖD AKTIVITETSLEDARE

KURSHANDLEDNING RÖD AKTIVITETSLEDARE KURSHANDLEDNING RÖD AKTIVITETSLEDARE Kursbeskrivning Kursen är framtagen för personer mellan 16-18 år som vill lära sig praktiskt ledarskap. Kursen ska innefatta vissa röda delar ut boken Unga leder unga.

Läs mer

KURSHANDLEDNING RÖD ORGANISATIONSLEDARE

KURSHANDLEDNING RÖD ORGANISATIONSLEDARE KURSHANDLEDNING RÖD ORGANISATIONSLEDARE Kursbeskrivning Kursen är framtagen för personer mellan 16-18 år som vill lära sig hur man administrerar och leder en skolidrottsförening. Kursen innefattar vissa

Läs mer

Innehållsförslag KURSHANDLEDNING BAS GRÖN

Innehållsförslag KURSHANDLEDNING BAS GRÖN KURSHANDLEDNING BAS GRÖN Kursbeskrivning Kursen är framtagen för ungdomar mellan 10-12 år som vill lära sig hur en skolidrottsförening fungerar och få kunskap om ledarrollen. Bas grön ska innefatta alla

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutats. Här kommer tips på hur

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutats. Här kommer tips på hur

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur du kan lägga upp

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Samtal om ledarskap. Välkomna! Förväntningar på dagen! Reflektioner sedan sist! SLUT 21.00

Samtal om ledarskap. Välkomna! Förväntningar på dagen! Reflektioner sedan sist! SLUT 21.00 Samtal om ledarskap Välkomna! Lokalt ledarskap platsspecifikt och gränsöverskridande. Jobba med perspektivet individ grupp verksamhet. Metoder för att genomföra arbete tillsammans.! SLUT 21.00 Förväntningar

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011-2012

Verksamhetsinriktning 2011-2012 Verksamhetsinriktning 2011-2012 Örebro Läns Skolidrottsförbund Innehåll Förord Skolidrottsförbundets profil Inriktnings- och resultatmål Föreningen Organisationsutvecklingen Utbildningsverksamhet Breddverksamhet

Läs mer

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS TIPS DIG SOM SKA KÖPA EN UTBILDNING 8 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ 1 FORMULERA TYDLIGA MÅL Lägg energi på att beskriva vad du vill uppnå med kursen. På så sätt kan

Läs mer

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Världens bästa coach Hur kan du som ledare göra för att stötta unga idrottare att bli vinnare både i livet och i idrotten? En föreläsning som utvecklar dig i ditt

Läs mer

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet Föräldrautbildning Handledning Svenska Ishockeyförbundet Välkommen! Ni står inför den stimulerande uppgiften att genom Idrottslyftet genomföra utbildningen: Ishockeyns - Föräldrautbildning. Den här handledningen

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland Värdefullt Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland 1.Varför valde jag att engagera mig? Gruppens första uppgift är att berätta för varandra

Läs mer

Svenska Boxningsförbundets LIKABEHANDLING

Svenska Boxningsförbundets LIKABEHANDLING 1 Svenska Boxningsförbundets LIKABEHANDLING 2 Svenska Boxningsförbundets värdegrund All verksamhet sker utifrån ett utövarperspektiv All verksamhet inom Svenska Boxningsförbundet sker med utövarens bästa

Läs mer

Välkommen till. Ny i styrelsen. - en introduktion för nya styrelseledamöter

Välkommen till. Ny i styrelsen. - en introduktion för nya styrelseledamöter Välkommen till Ny i styrelsen - en introduktion för nya styrelseledamöter Ny i styrelsen - en introduktion för nya styrelseledamöter -Vad har man att rätta sig efter vad styr en förening -Styrelsens ansvar

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

[Titel på arbetsplan]

[Titel på arbetsplan] [Titel på arbetsplan] [Arbetsplan ämne] (Nedan en kort informationstext om studiecirkel och arbetsplan.) En studiecirkel kan läggas upp på många olika sätt, här är ett förslag på arbetsplan och upplägg,

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva SISU Idrottsutbildarna är lokal anordnare av all studieverksamhet som rapporteras som statsanslagsberättigad. Föreningen är arrangör och samverkanspart.

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! Varför? På Riksidrottsmötet (RIM) 2009 togs beslut, efter motion från Skåneidrotten, att SISU Idrottsutbildarna skulle ta fram ett studie- och utbildningsmaterial för

Läs mer

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad GUNNAR WISMAR Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad Auktoritär ledarstil Leder gruppen med fast hand mot målet Tar alla beslut och allt ansvar Sätter alla mål Kväser

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan

Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan 1. Familjen Hur kan en familj se Brainstorm i grupp, Grupp om 4-5 En första

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i 4 rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Leva församling. Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar

Leva församling. Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar Leva församling Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar Roligt att du upptäckt kursen! Vi hoppas att den kommer ge dig och er som tittar och lyssnar ett bra och inspirerande

Läs mer

Studieplan till Föreningsguide 1

Studieplan till Föreningsguide 1 Studieplan till Föreningsguide 1 Föreningsguide 1 är ett material från SISU Idrottsböcker som ger grundläggande och nödvändiga kunskaper om hur en idrottsförening fungerar. I häftet tas några av de saker

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr.

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Handledarguide Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Det här tycker tjejerna:

Det här tycker tjejerna: Vilka är vi? Det här tycker tjejerna: Viggans Superlag! Världens bästa tjejlag! Viggan = Bäst! Viggans vinnartjejer! Viggans världsbästa tjejer! Viggans bästa tjejer! Viggans grymmaste spelare! Viggan

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter * SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter VÄRDEGRUND FÖR ALLA Bordtennis är en idrott där alla är välkomna! Vår verksamhet bygger på glädje, kamratskap och engagemang. Inom vår idrott

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

KOPIERINGSUNDERLAG 1. UTVÄRDERING Namn:... Vad har du för förväntningar på kursen? Har kursen uppfyllt dina förväntningar?

KOPIERINGSUNDERLAG 1. UTVÄRDERING Namn:... Vad har du för förväntningar på kursen? Har kursen uppfyllt dina förväntningar? KOPIERINGSUNDERLAG 1 UTVÄRDERING Namn:... Vad har du för förväntningar på kursen? Har kursen uppfyllt dina förväntningar? Ja Nej Vet ej Vad tar du med dig från kursen? Vad kommer du att komma ihåg? KOPIERINGSUNDERLAG

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

Det är fördelaktigt om ledarna vet vilken åldersgrupp de kommer att leda under fotbollsskolan innan ledarutbildningen.

Det är fördelaktigt om ledarna vet vilken åldersgrupp de kommer att leda under fotbollsskolan innan ledarutbildningen. Handledningen ger förslag hur ni kan lägga upp en utbildning för fotbollsskolans ledare. Kontakta gärna ditt SISU-distrikt för att lägga upp den här ledarutbildningen som en lärgrupp. Utbildningen kräver

Läs mer

Jag hjälper dig, Du hjälper mig.

Jag hjälper dig, Du hjälper mig. Jag hjälper dig, Du hjälper mig. Kollegialt lärande och kollegial handledning Välkommen! John Steinberg www.steinberg.se www.teachtalk.se www.facebook.com/ johnsteinberg1 Om John USA, bosatt i Sverige

Läs mer

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 Ta kontakt med din förenings SISU-konsulent för hjälp med genomförandet. SISU Idrottsutbildarna kan också hjälpa till med vissa kostnader

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och hjälp för er som vill arbeta med Avspark i studiecirkelform.

Läs mer

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden I maj 2015 antog Riksidrottsmötet en ny strategi för framtidens idrott. Kortfattat innebär den nya strategin att Svensk Idrott nu ska bli bredare med målet att erbjuda

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Föreningsträdet Idrottshälsa Handledning Aktiva 10 år Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa

Läs mer

2. Hur ser junior-/seniortränaren på den träning vi bedriver idag?

2. Hur ser junior-/seniortränaren på den träning vi bedriver idag? Träff 1: Junior- och seniortiden! 1. Vad krävs av er för att ta en plats i seniortruppen? 2. Hur ser junior-/seniortränaren på den träning vi bedriver idag? 3. a) Vad skiljer i rutiner mellan ett ungdomslag

Läs mer

Se till att fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan

Se till att fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan 13.7 Motion nr 8: Introducera fler barn till idrotten och föreningen i skolan 13.7 Motion nr 8 Svenska Skolidrottsförbundet: Se till fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan Motionärens

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Den moderna föreningen engagerar. Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna

Den moderna föreningen engagerar. Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna Den moderna föreningen engagerar Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna Den moderna föreningen engagerar Tydlig föreningsidé och strategisk ledning Flexibla former

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Föreningsträdet Kost och skador. Handledning Aktiva 14 år. Äta rätt Skador Uppföljning

Föreningsträdet Kost och skador. Handledning Aktiva 14 år. Äta rätt Skador Uppföljning Föreningsträdet Kost och skador Handledning Aktiva 14 år Äta rätt Skador Uppföljning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa diskussioner

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi?

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Vilka är vi? Vilka är vi? Jag kommer att använda Gotland som exempel ibland Gotland har» 179 startande på DM lång distans (2 %)» 186 på Sverigelistan 16 år och äldre (1 %)» 0,3 % av Gotlänningarna finns på Sverigelistan»

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Bakgrund Samma möjligheter i idrottsföreningen Därför ska vi arbeta med likabehandling Kompetens: Konkurrens: Klimat:

Bakgrund Samma möjligheter i idrottsföreningen Därför ska vi arbeta med likabehandling Kompetens: Konkurrens: Klimat: Utbildningsfolder: Bakgrund Gävle kommun har beslutat att ta ett helhetsgrepp kring likabehandling och jämställd idrott. Syftet är att arbetet som sker föreningsvis ska stärka idrottsföreningarna genom

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ

UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ 1(6) HANDLEDNING UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ SYFTE OCH MÅL Syftet är att du/distriktets värvningsledare ska utbilda, planera och få en övergripande koll på arbetarkommunernas

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

Föreningsutveckling. Skolidrottsföreningar

Föreningsutveckling. Skolidrottsföreningar Föreningsutveckling Skolidrottsföreningar Bakgrund En skolidrottsförening är en idrottsförening som leds av unga. En levande skolidrottsförening arrangerar fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Bo Hjalmarsson och Maria Lindborg hösten 2011 Upplägg av dagen Vi presenterar och resonerar kring Tematiska föräldramöten Ni kommer att få prova på delar av materialet

Läs mer

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa Lärgruppsplan för filmen Svensk idrott världens bästa Inom svensk idrott fi nns det i runda tal 600 000 idrottsledare som har olika typer av ledaruppdrag. Du är säkert en av dom. Många av er fi nns inom

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Seglingens Ledarskap Grund

Seglingens Ledarskap Grund Seglingens Ledarskap Grund - Lärgruppshandledning - En obligatorisk introduktionsutbildning för alla som vill utbilda sig som ledare inom segelsporten. Introduktion Seglingens Ledarskap Grund är obligatorisk

Läs mer

Handledarguide. Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr.

Handledarguide. Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr. Handledarguide Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna

Läs mer

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING BLI EN UTMÄRKT FÖRENING CERTIFIERA FÖRENINGENS BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHET DIN FÖRENING - EN VIKTIG DEL I VÅRT ARBETE Alla föreningar, oavsett om ni sysslar med idrott, kultur eller någonting annat, bedriver

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om kursens innehåll, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna presenterar sig. Syftet med

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

Vill ni också bli en Utmärkt förening?

Vill ni också bli en Utmärkt förening? Vill ni också bli en Utmärkt förening? Presentation av kvalitetscertifieringen Utmärkt förening i Värmdö och Tyresö kommun. 1 2 Utmärkt förening är en kvalitetsutmärkelse och en satsning på att utveckla

Läs mer

Idrott och social hållbarhet

Idrott och social hållbarhet Idrott och social hållbarhet Malmö 27 maj 2015 Janne Carlstedt, Riksidrottsförbundet Jenny Hellberg, Skåneidrotten Idrott och social hållbarhet (A6 och B6) Idrotten engagerar många människor i vårt samhälle

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Är du intresserad av att bli ledare inom Indoor Walking, Spin eller Träna ute?

Är du intresserad av att bli ledare inom Indoor Walking, Spin eller Träna ute? Är du intresserad av att bli ledare inom Indoor Walking, Spin eller Träna ute? Ledare inom Träna ute Vad krävs av mig? Att du är intresserad av träning generellt och specifikt konditionsträning. Du har

Läs mer

Seniorer lär seniorer IT

Seniorer lär seniorer IT IT-handledarutbildning Seniorer lär seniorer IT Projektrapport nr 1 30 april 2019 1 Etapp 1, till 2019-04-30 Kartläggning av behov och inventering av existerande utbildningsmaterial 2 Etapp 2, 2019-05-01

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om kursens innehåll, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna presenterar sig. Syftet med

Läs mer

Informationsblad utbildningar 2012 www.kampsportvast.se

Informationsblad utbildningar 2012 www.kampsportvast.se DISTRIKT VÄST SVENSKA BUDO & KAMPSPORTSFÖRBUNDET Informationsblad utbildningar 2012 www.kampsportvast.se Kursplan SB&K klubbinstruktör 1. Innehåll Distrikt Väst har i samarbete med SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer

Handledning Steg 1 och 2 Förarutbildning i Karting

Handledning Steg 1 och 2 Förarutbildning i Karting Handledning Steg 1 och 2 Förarutbildning i Karting Detta är Handledningen för Förarutbildningen Steg 1 och 2 som beskrivs i regelboken Karting. KARTINSKOLAN KA_UTB_Lärarhandl_Steg_1_2 2011 MS 2011 MSSidan

Läs mer

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar

Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till föräldramötesmaterialet: Aktiva idrottsföräldrar Handledning till metoden aktiva idrottsföräldrar Alla idrottsföreningar vinner på att ha Aktiva idrottsföräldrar och flera av våra stora

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på:

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på: Bättre möten Elevrådets möten är en naturlig plats för medlemmarna att träffas. Om mötestekniken blir lika naturlig kommer ni att bli effektivare, mer inkluderande och dessutom ha ännu roligare! I det

Läs mer

En samling övningar för att komma igång med samtal

En samling övningar för att komma igång med samtal En samling övningar för att komma igång med samtal Sammanställda av Karin Sjögren, Göteborg, 2010 Övning 1 Spegling - Enkel: säga samma sak tillbaka 2 personer en berättar och en speglar - Jag har en röd

Läs mer

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn:

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn: Kurs: Handledning 100p Handledarkurs Studiehandledning Namn: Uppläggning av studierna i samband med distans och flex. Träff 1. Presentation av kursen och uppläggning Träff 2. Introduktion av studieområdet

Läs mer

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för föräldrar för ungdom år

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för föräldrar för ungdom år Lärgruppsmaterial för föräldrar för ungdom 12-20 år Det här är ett lärgruppsmaterial som du som förälder kan använda till att gå igenom med andra föräldrar i ditt barns lag. Gör ni som? Vad gör ni idag

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under våren 2013. Deltagarnas

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2

Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2 Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2 Svensk idrott är inne i en stor förändringsresa Samhällsutveckling Sverige har förändrats otroligt mycket på bara några årtionden. Människors liv, behov

Läs mer

Tips till dig som UTBILDARE

Tips till dig som UTBILDARE www.sisuidrottsutbildarna.se Tips till dig som UTBILDARE Innehåll Du som utbildare är viktig 3 Tydlighet i roll och uppdrag 4 Verksamhetsidé, värdegrund och vision ger dig stöd 5 Viktiga frågor i utbildningssammanhang

Läs mer