EG-rättsliga synpunkter på Gipperths och Michaneks rapport i oktober 2001 till Miljöbalkskommittén om genomförandet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EG-rättsliga synpunkter på Gipperths och Michaneks rapport i oktober 2001 till Miljöbalkskommittén om genomförandet"

Transkript

1 Bilaga 2 Yttrande SOU 2005:59 Utkast den 6 mars 2002 EG-rättsliga synpunkter på Gipperths och Michaneks rapport i oktober 2001 till Miljöbalkskommittén om genomförandet av miljökvalitetsnormer 1. Uppdraget Föreningen Svenskt Näringsliv har bett oss lämna EG-rättsliga synpunkter på Lena Gipperths och Gabriel Michaneks rapport i oktober 2001 till Miljöbalkskommittén om genomförandet av miljökvalitetsnormer. 2. Inledning I oktober 2001 rapporterade jur.dr. Lena Gipperth och professor Gabriel Michanek till Miljöbalkskommittén en utredning av vissa frågor kring genomförandet av miljökvalitetsnormer. Rapporten består av fem delar. I den inledande delen beskrivs rapportens huvudsakliga innehåll och syfte och dessutom tas EG-rättens krav på genomförande av miljökvalitetsnormer upp i vissa avseenden. I del II behandlas miljökvalitetsnormers verkan mot enskilda och författarna föreslår där mot bakgrund av EG-rättsliga krav vissa förändringar i miljöbalken (MB). Del III behandlar operationalisering av miljökvalitetsnormer, d v s de rättsliga instrument som finns och bör finnas för att genomföra miljökvalitetsnormer. Förändringar till följd av slutsatserna i del III föreslås i del IV. I del V redovisas vissa konkreta lagförslag med författningskommentar. Rapporten omfattar två huvudfrågor, nämligen rättsverkan av miljökvalitetsnormer och metoder för dessas genomförande. I båda dessa delar anser Gipperth och Michanek att EGrätten ställer vissa krav som inte uppfylls av svensk lagstiftning. Vi delar inte författarnas EG-rättsliga bedömningar såvitt avser miljökvalitetsnormers rättsverkan och har också vissa synpunkter på bedömningen av krav på metoder för genomförande. Vi utvecklar skälen för detta nedan.

2 Utkast den 6 mars (20) 3. Rättsverkan av miljökvalitetsnormer 3.1 Inledning Gipperth och Michanek anser att det följer av bl a artikel 10 i IPPC-direktivet 1 att MB tydligt måste ge utrymme för krav som går utöver bästa möjliga teknik i vissa fall när en miljökvalitetsnorm inte är uppfylld. Vidare anser författarna att begreppet bästa möjliga teknik bör preciseras i lagtext så att rättsläget blir klart och för att tydligt genomföra IPPCdirektivet. Slutligen menar Gipperth och Michanek att EG-domstolens praxis visar att enskilda har rätt till en viss miljökvalitet när det gäller direktiv som syftar till att skydda människors hälsa och föreslår därför en ny bestämmelse om talerätt för enskilda, grundad på miljökvalitetsnormer. 3.2 Artikel 10 i IPPC-direktivet och 2 kap. 7 MB Gipperth och Michanek anser att skälighetsregeln i 2 kap 7 MB strider mot IPPCdirektivet i fråga om förhållandet mellan tillåtlighetsbedömning och miljökvalitetsnormer. I 2 kap 7 andra stycket MB stadgas att den rimlighetsavvägning som föreskrivs i bestämmelsens första stycke inte får medföra att en miljökvalitetsnorm åsidosätts. Gipperth och Michanek menar att detta krav är för lågt ställt, eftersom avvägningen enligt första stycket i 2 kap 7 utgår från de krav som ställs i 2-6 samma kap. Dessa krav utgör därmed, enligt Gipperth och Michanek, taket för vad som kan krävas även om en miljökvalitetsnorm åsidosätts. Bestämmelsen skulle därför vara oförenlig med IPPC-direktivet (och ramdirektivet för vatten 2 ). I IPPC-direktivet regleras förhållandet mellan bästa tillgängliga teknik och miljökvalitetsnormer i artikel 10 som har följande lydelse. 1 Rådets direktiv 96/61 om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar, EGT L 257, 10/10/ Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område, EGT L 327, 22/12/2000, s 1.

3 Utkast den 6 mars (20) Om en miljökvalitetsnorm ställer högre krav än vad som kan uppnås genom användning av bästa tillgängliga teknik skall ytterligare åtgärder särskilt föreskrivas i tillståndet, utan att detta påverkar vidtagandet av andra åtgärder som kan behövas för att iaktta miljökvalitetsnormerna. 3 I MB:s förarbeten diskuteras en situation där det inom ett område där en miljökvalitetsnorm överträds endast finns tillståndsgivna verksamheter och alla dessa använder bästa möjliga teknik, d v s den kravnivå som uppnås vid en tillämpning av 2 kap 3 MB utan hänsyn till 2 kap 7 MB. För att uppfylla normen i ett sådant fall måste tillståndsmyndigheten, enligt förarbetena, minska tillåten produktionsmängd så att utsläppen minskar tillräckligt för att uppfylla normen 4. Uppfattningen delas av Bengtsson m fl i kommentaren till miljöbalken. 5 Gipperth och Michanek anser att ovan angivna tolkning av 2 kap 7 MB strider mot lagtexten eftersom bestämmelsens andra stycke endast hänvisar till avvägningen enligt dess första stycke och inte till 3 där kravet på bästa möjliga teknik finns. Enligt Gipperth och Michanek kan således krav enligt 7 andra stycket aldrig gå utöver bästa möjliga teknik, vilket strider mot artikel 10 i IPPC-direktivet. Vi anser att Gipperths och Michaneks tolkning är svårförståelig. Ett konkret exempel på ett fall där det hade varit fruktbart att kräva en teknik som är bättre än den bästa möjliga hade varit belysande. Vår utgångspunkt är nämligen att bästa möjliga teknik är det högsta teknikkrav som över huvud taget kan ställas. En jämförelse mellan teknikkravet enligt MB och det EG-rättsliga begreppet bästa tillgängliga teknik får illustrera vår uppfattning. 3 En liknande reglering finns i artikel 10 i ramdirektivet för vatten. Där stadgas att om ett kvalitetsmål eller en kvalitetsnorm uppställer strängare villkor än de som skulle bli resultatet vid tillämpning av bl a bästa tillgängliga teknik, skall strängare utsläppsregleringar fastställas. 4 Prop 1997/98:45 I, s Bengtsson m fl, Miljöbalken En kommentar Del I, s 2:33.

4 Utkast den 6 mars (20) IPPC-direktivets allmänna definition av bästa tillgängliga teknik i artikel 2.11 är inte särskilt illustrativ och behandlas därför inte här. Däremot är direktivets definitioner av begreppets tre beståndsdelar, teknik, tillgänglig och bästa, desto mer användbara. Med teknik avses både använd teknik och det sätt på vilket anläggningen utformas, uppförs, underhålls, drivs och avvecklas. Här framgår således att begreppet skall ges en vid tolkning, d v s det omfattar inte endast reningsutrustning och liknande. Så skall även det svenska teknikbegreppet tolkas. 6 Med bästa avses den teknik som är mest effektiv för att uppnå en hög allmän skyddsnivå för miljön som helhet. Här finns inte utrymme för några avvägningar och en kombination av bästa och teknik, bästa teknik, skulle ange en hög initial skyddsnivå i likhet med det svenska begreppet bästa möjliga teknik. Det får anses vara osannolikt att den bästa tekniken enligt EG-rätten skulle vara något annat än en teknik som faktiskt är möjlig, d v s existerar. Gipperth och Michanek noterar dock att det i MB:s förarbeten anges att bästa möjliga teknik måste från teknisk och ekonomisk synpunkt vara industriellt möjlig att använda inom branschen i fråga. 7 Detta kan vid en hastig läsning uppfattas som om motiven förespråkar två skälighetsavvägningar en enligt 2 kap 3 och en enligt 7 samma kap trots att stöd för detta saknas i lagtexten. Enligt vår uppfattning är så inte fallet. I den mening som följer omedelbart efter den ovan citerade kvalificeras nämligen uttalandet enligt följande. Det innebär att [tekniken] skall vara tillgänglig och inte bara förekomma på experimentstadiet. Det fingerade begreppet bästa teknik förefaller därför väl motsvara det svenska begreppet bästa möjliga teknik. Med tillgänglig avses, enligt direktivet, att tekniken skall ha utvecklats i sådan utsträckning att den kan tillämpas inom den berörda industribranschen på ett ekonomiskt och tekniskt genomförbart sätt och med beaktande av kostnader och nytta, oavsett om tekniken tilläm- 6 Prop 1997/98:45 II, s Prop 1997/98:45 II, s 17.

5 Utkast den 6 mars (20) pas eller produceras inom den berörda medlemsstaten, förutsatt att den berörda verksamhetsutövaren på rimliga villkor kan få tillgång till den. Här krävs således att en praktisk tilllämpning av tekniken är tekniskt och ekonomiskt möjlig i den relevanta branschen och att det är rimligt för den berörda verksamhetsutövaren att använda den. Avvägningen enligt 2 kap 7 MB torde ställa högre krav. I motiven anges nämligen att bedömningen skall utgå från vad som är ekonomiskt rimligt i en viss bransch och, till skillnad från vad som gäller enligt IPPC-direktivet, inte den aktuelle verksamhetsutövarens betalningsförmåga. 8 Mot bakgrund av det anförda kan vi inte dra någon annan slutsats än att teknikkravet enligt 2 kap 7 andra stycket MB aldrig kan gå utöver kravet på bästa möjliga teknik enligt 3. Något annat vore, om inte omöjligt, så i vart fall mycket svårt. Samma sak måste gälla enligt IPPC-direktivet det omöjliga kan inte krävas i fråga om teknik. Fråga uppkommer då om en sådan tolkning är förenlig med artikel 10 i IPPC-direktivet. Vi anser att så är fallet. Först kan konstateras att artikel 10 inte är någon stoppregel. Verksamheter kan inte förbjudas med stöd av artikel 10. Det stadgas att ytterligare åtgärder skall föreskrivas i tillståndet om miljökvalitetsnormen inte kan uppnås genom användning bästa tillgängliga teknik. Vilka åtgärder det skulle kunna bli fråga om anges inte. Det är dock klart att IPPC-direktivet erkänner åtgärder som inte är kopplade till användningen av bästa möjliga teknik. Det framgår av artikel 3 a där det stadgas att medlemsstaterna skall tillse att anläggningar drivs på ett sådant sätt att alla lämpliga förebyggande åtgärder vidtas för att undvika föroreningar, särskilt genom att bästa tillgängliga teknik används. Här är det lämpligt att återknyta till miljöbalksförarbetenas hänvisning till minskad produktionsmängd som ett sätt att minska utsläppen och uppfylla miljökvalitetsnormen. Även här synes nämligen försiktighetsmått som är fristående från begreppet bästa möjliga teknik kunna komma i fråga. Det är heller inte särskilt märkligt eftersom 2 kap 3 MB stadgar att 8 Prop 1997/98:45 I, s 232.

6 Utkast den 6 mars (20) [a]lla som bedriver en verksamhet eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Det syfte som avses i bestämmelsens andra mening är detsamma som i den första meningen, nämligen att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet på människors hälsa eller miljön. Bästa möjliga teknik skall användas för att uppnå detta syfte. Skyddsåtgärder och/eller försiktighetsmått enligt 2 kap 3 MB är oftast teknikberoende, d v s faller under kravet på användande av bästa möjliga teknik. Däremot torde det vara svårt att hävda att begränsningar enligt samma bestämmelse, i vart fall begränsningar av själva verksamheten, är teknikberoende ens i ordets vidaste bemärkelse. Om den uppfattning som redovisas i förarbetena till MB är riktig, d v s att det är möjligt att i ett omprövningsförfarande minska tillåten produktionsmängd för att uppnå en miljökvalitetsnorm, förefaller det inte föreligga något hinder mot att ställa krav som går längre än vad som kan uppnås med användning av bästa möjliga teknik. Samma sak torde gälla enligt artikel 10 i IPPC-direktivet. Begreppet ytterligare åtgärder skulle då hänföra sig till teknikkrav så långt detta är möjligt, d v s upp till bästa teknik eller bästa möjliga teknik, och när denna nivå har nåtts får andra typer av krav ställas. 3.3 Behov av förtydligande av begreppet bästa möjliga teknik? I avsnitt II 5.2 skriver Gipperth och Michanek att [b]egreppet bästa möjliga teknik bör preciseras i lagtext så att rättsläget blir klart. Detta uppges också vara ändamålsenligt för att tydligt överföra IPPC-direktivet. Det är oklart vad som menas med detta, men vi anser inte att det för närvarande finns anledning att överföra den omfattande definition av bästa tillgängliga teknik som finns i IPPC-direktivet till svensk lagstiftning.

7 Utkast den 6 mars (20) EU-kommissionen har nyligen granskat Sveriges genomförande av IPPC-direktivet och funnit att detta brister i flera avseenden (8 augusti 2001, 2001/2130, SG(2001)D/290906). 9 Bl a har det svenska genomförandet av artikel 2.11 och bilaga IV föranlett synpunkter från kommissionen sida. Artikel 2.11 innehåller en omfattande definition av begreppet bästa tillgängliga teknik och i denna definition hänvisas till bilaga IV som innehåller 12 faktorer att beakta när bästa tillgängliga teknik fastställs. Den svenska regeringen har i sitt svar på kommissionens skrivelse (22 oktober 2001, EUM2001/1885/R) angivit att det inte är möjligt att misstolka kravet på bästa möjliga teknik enligt 2 kap 3 miljöbalken så att direktivets krav på bästa tillgängliga teknik skulle komma att åsidosättas. Möjligheterna till lindring enligt 2 kap 7 MB motsvarar enligt regeringen den del av den EG-rättsliga definitionen där det anges att en teknik är tillgänglig under förutsättning att den berörda verksamhetsutövaren på rimliga villkor kan få tillgång till den. Regeringen antyder sedan att en mer utförlig beskrivning av kravet kan övervägas för svensk del, om kommissionen kan peka på åtminstone ett hypotetiskt exempel där det finns en risk att det svenska kravet kan tillämpas i strid mot direktivet. Det understryks dock att det är angeläget att beskrivningen inte innebär ett frångående av kravet på bästa möjliga teknik. Frågan om en mer utförlig definition av bästa möjliga teknik har alltså behandlats och avfärdats i regeringskansliet. 10 Det är naturligtvis tänkbart att kommissionen återkommer i frågan, men för närvarande får den svenska uppfattningen i frågan anses vara klargjord. Det förefaller rimligt att avvakta EU-kommissionens respons på den svenska skrivelsen. 9 Här kan noteras att EU-kommissionen inte anmält några synpunkter på det svenska genomförandet av artikel 10 (se ovan). Tvärtom anges i den av kommissionen utgivna Handbook for Implementation of EU Environmental Legislation att detta krav i praktiken sannolikt kommer att innebära att vissa planerade anläggningar måste omlokaliseras till platser som inte är så förorenade så att förenlighet med miljökvalitetsnormerna kan uppnås (s 48). Detta antyder att kommissionen anser att det finns ett tak för vad som krävas med stöd av artikel I prop 2001/02:65 har dock regeringen i anledning av kommissionens påpekanden föreslagit vissa kompletteringar och preciseringar av vad en ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet skall innehålla.

8 Utkast den 6 mars (20) 3.4 Enskildas rätt till miljökvalitet Den 30 maj 1990 meddelade EG-domstolen två domar, i vilka domstolen fann att Tysklands genomförande av de då gällande direktiven 80/779/EEG (miljökvalitetsnorm för svaveldioxid och partiklar i luft) 11 och 82/884/EEG (miljökvalitetsnorm för bly i luft) 12 var otillräckligt. De bägge målen är i stort sett identiska. Nedan redovisas därför endast mål C- 361/88. I direktiv 80/779 hade fastställts vissa gränsvärden för svaveldioxid och svävande partiklar som inte fick överskridas inom medlemsstaternas territorier under vissa angivna perioder. EU-kommissionen ansåg att Tyskland inte hade uppfyllt direktivets krav avseende gränsvärden och att tillräckliga åtgärder för att säkerställa att dessa gränsvärden innehölls inte hade vidtagits. EG-domstolen fann att den tyska lagstiftning och det tekniska cirkulär varmed Tyskland påstod sig ha genomfört direktivet inte var ett godtagbart genomförande eftersom cirkuläret, som innehöll de relevanta gränsvärdena, inte var bindande. Härvid konstaterade EG-domstolen följande (jfr Michanek och Gipperth, s 5 f). It should be borne in mind that according to the case-law of the Court [ ], the transposition of a directive into domestic law does not necessarily require that its provisions be incorporated formally and verbatim in express specific legislation; a general legal context may, depending on the content of the directive, be adequate for the purpose, provided that it does indeed guarantee the full application of the directive in a sufficiently clear and precise manner so that, where the directive is intended to create rights for individuals, the persons concerned can ascertain the full extent of their rights and, where appropriate, rely on them before the national courts. 11 Mål 361/88, Kommissionen mot Tyskland, REG 1991 s I Mål C-59/89, Kommissionen mot Tyskland, REG 1991 s I-2607.

9 Utkast den 6 mars (20) Domstolen underströk att medlemsstaternas skyldighet enligt direktivet att föreskriva gränsvärden särskilt syftade till att skydda människors hälsa. Därför, menade domstolen, måste berörda personer kunna förlita sig på tvingande regler för att ta till vara sina rättigheter när ett överskridande av gränsvärdena kunde utgöra en fara för människors hälsa. Dessutom ansåg domstolen det vara nödvändigt att fastställa gränsvärden med bindande regler för att de förorenande verksamheterna skulle kunna identifiera sina skyldigheter. De enskilda som berörs skall where appriopriate kunna vända sig till och åberopa de nationella bestämmelserna inför nationella domstolar. Slutligen konstaterade domstolen att cirkulärets tillämpningsområde var alltför snävt eftersom det endast var tillämpligt på tillståndspliktiga anläggningar och myndigheterna endast var skyldiga att tillämpa cirkuläret i samband med prövning och tillsyn. I målet behandlades även andra frågor, men i detta sammanhang är de nämnda de mest intressanta. I litteraturen har mål C-361/88 kallats en milstolpe i EG:s miljörätt. 13 I samma andetag sägs dock att ingen tagit fasta på domstolens sätt att klassificera miljökvalitet som en rättighet för enskilda. Domen har alltså inte fått något genomslag. 14 En förklaring till detta kan finnas i Prechals analys av målet. 15 Prechal anser att EG-domstolens dom inte kan tolkas så att vem som helst skall ges rätt att föra talan när gränsvärden som föreskrivits för att skydda människors hälsa överskrids. Enligt hennes uppfattning fokuserar domen på det faktum att Tyskland inte hade genomfört direktiv 80/779 genom bindande lagstiftning. Enligt Prechal innebär detta faktum i sig att det saknades garantier för att enskilda skulle kunna grunda en talan på de tyska genomförandebestämmelserna. Bestämmelsernas externa verkan var därmed tveksam menar Prechal. Med extern verkan avser Prechal bindande verkan för myndigheter gentemot enskilda och i fråga om skyldigheter bindande verkan för enskilda gentemot myndigheter Krämer, E.C. Environmental Law, Sweet & Maxwell, 4 uppl 2000, s A a a s. 15 Prechal, Directives in European Community Law, Clarendon Press, 1995, s A a s 97 f.

10 Utkast den 6 mars (20) De tyska bestämmelserna angavs vara bindande för myndigheter, dock inte i förhållandet mellan enskilda och myndigheter. EG-domstolens angivna dom i mål C-361/88 har ansetts vara mycket långtgående. 17 Med Prechals tolkning blir dock dess effekt inte så drastisk att bestämmelser om talerätt för enskilda, grundade på miljökvalitetsnormer, måste införas. Omständigheterna i målet stöder Prechals tolkning. Tyskland hade försökt genomföra ett viktigt direktiv med bestämmelser som inte kunde anses bindande. Tyskland hävdade att bestämmelserna var bindande för myndigheter, men EG-domstolen synes anse att bestämmelserna måste vara formellt bindande så att enskilda kan förlita sig på att myndigheterna följer bestämmelserna. Dessutom innehåller domen en viktig kvalificering av enskildas talerätt. Sådan talerätt skall finnas när det är lämpligt. EG-domstolen har inte preciserat när detta skulle kunna anses vara lämpligt. Inte heller har domstolen fastställt att en medlemsstat genomfört ett direktiv om miljökvalitetsnormer på ett bristfälligt sätt genom att inte ge enskilda en möjlighet att vända sig till nationell domstol med krav på att normerna klaras. Vi anser därför att mål C- 361/88 inte kan anges som motiv för att i MB införa talerätt för enskilda, grundad på miljökvalitetsnormer. 17 Se t ex Jans, European Environmental Law, Kluwer, 1995, s 124.

11 Utkast den 6 mars (20) 4. Metoder för genomförande åtgärdsprogram 4.1 Inledning I denna del väljer vi av olika skäl att endast kommentera Gipperths och Michaneks slutsats att åtgärdsprogram enligt 5 kap 5 MB skall göras bindande, inte bara för myndigheter utan även för enskilda. Ett av skälen som författarna anger för denna slutsats är krav enligt EG-rätten. Det är oklart vilken del av EG-rätten som åberopas. I rapportens inledning anges att EG-domstolen uttalat att åtgärdsprogram skall föreskriva rättigheter och skyldigheter för enskilda (s 6). Dessutom uppfattar vi Gipperth och Michanek så att de anser att eftersom vissa direktiv uttryckligen kräver åtgärdsprogram och den svenska lagstiftningen måste garantera ett säkert genomförande bör åtgärdsprogram göras bindande för enskilda (ss 7, 31, 32, 35 f, 42). Vi anser emellertid att EG-rätten inte ställer krav på åtgärdsprogram som är bindande för enskilda. Nedan analyseras den dom som Gipperth och Michanek åberopat, mål C-96/81, Kommissionen mot Nederländerna 18. Kraven på åtgärdsprogram enligt vissa direktiv om miljökvalitetsnormer redovisas också Mål C-96/81, Kommissionen mot Nederländerna Mål C-96/81 gällde Nederländernas genomförande av det s k badvattendirektivet. 20 Enligt detta direktiv skall medlemsstaterna på basis av vissa i direktivet angivna parametrar fastställa de värden som är tillämpliga på badvatten. Medlemsstaterna skall även vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att vattenkvaliteten överensstämmer med dessa värden inom viss tid och utföra tester i enlighet med detaljerade regler i direktivet. Direktivets genomförandetid hade löpt ut och Nederländerna hade inte anmält någon genomförandelagstiftning till kommissionen. 18 REG 1982 s Urvalet är i princip detsamma som i Gipperths och Michaneks rapport. Vissa direktiv som inte nämns där tas dock med här. 20 Rådets direktiv 76/160/EEC av den 8 december 1975 om kvaliteten på badvatten (EGT L 31, , s 1).

12 Utkast den 6 mars (20) EU-kommissionen ansåg bl a att Nederländerna hade underlåtit att fastställa värden för badvatten i enlighet med direktivets parametrar och att bestämmelser som föreskrev vilka åtgärder som måste vidtas för att uppnå den kvalitet som föreskrivits för badvatten saknades. Efter att ha avfärdat vissa Nederländska argument avseende förhållandet mellan lokala, regionala och centrala myndigheter i Nederländerna uttalade domstolen att ett visst prospective multiennal programme genom vilket Nederländerna påstått sig genomföra direktivet inte kunde anses vara ett godtagbart genomförande. Domstolen menade att programmet endast utgjorde riktlinjer för dem som övervakade vattenkvaliteten och inte hade någon rättsligt bindande verkan. I domens faktaavsnitt (stycke 3) framgår att programmet ifråga innehöll de miljökvalitetsnormer (värden) som, enligt artikel 3.1 i direktivet, skulle fastställas av medlemsstaterna. Vi anser att domen visar att direktiv om miljökvalitetsnormer inte kan genomföras utan bindande regler. Däremot kan något krav på ett åtgärdsprogram, som skall föreskriva rättigheter och skyldigheter för enskilda, inte utläsas av domen. Det kan t o m hävdas att badvattendirektivet saknar krav på åtgärdsprogram. I artikel 4.1 stadgas endast att [m]edlemsstaterna skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att kvaliteten på badvatten inom tio år efter anmälan av detta direktiv överensstämmer med de gränsvärden som fastställts i enlighet med artikel Ställs det upp krav på bindande åtgärdsprogram i direktiven? Kortfattad genomgång De direktiv som hänvisas till i Gipperths och Michaneks rapport innehåller i de flesta fall krav på att åtgärdsprogram eller liknande skall upprättas. Inget av dessa direktiv innehåller emellertid några bestämmelser om vilken rättsverkan åtgärdsprogrammen skall ha. Inte heller finns det någon rättslig definition av begreppet i något av direktiven. En kortfattad

13 Utkast den 6 mars (20) genomgång av vissa direktiv såvitt avser kraven på åtgärdsprogram torde vara av intresse och redovisas i det följande. Direktiv 75/440/EEG om den kvalitet som krävs på det ytvatten som är avsett för framställning av dricksvatten i medlemsstaterna 21 Enligt artikel 4 skall medlemsstaterna vidta de åtgärder som är nödvändiga för att se till att ytvatten uppfyller de krav på värden som fastställs enligt direktivet. I enlighet med direktivets mål skall medlemsstaterna även vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa en fortlöpande förbättring av miljön. För detta ändamål skall de utarbeta en särskild åtgärdsplan som innehåller en tidtabell för förbättringen av ytvatten. De nationella programmen skall ge avsevärda förbättringar inom 10 år från direktivets ikraftträdande. Tidtabellen skall utarbetas med hänsyn till behovet av att förbättra miljökvaliteten, i synnerhet vattenkvaliteten, och med hänsyn till de ekonomiska och tekniska begränsningar som finns eller som kan uppstå inom gemenskapens olika regioner. Åtgärdsplanen skall alltså vara resultatorienterad såvitt gäller både vattenkvalitet och tid för resultatens uppnående. Av artikel 4 framgår dessutom att kommissionen skall granska medlemsstaternas planer och vid behov lämna lämpliga förslag till rådet. Detta tyder på att en av planens viktigaste uppgifter är att förse kommissionen med information om utvecklingen av gemenskapens vattenkvalitet och de åtgärder som vidtas för att förbättra den. Det förefaller osannolikt att avsikten varit att denna typ av planer skall ha rättsverkan gentemot enskilda. En annan sak är att de åtgärder som vidtas med stöd av planen kan få sådan verkan. Direktiv 76/464/EEG om förorening genom utsläpp av vissa farliga ämnen i gemenskapens vattenmiljö 22 Direktiv 76/464 innehåller inga miljökvalitetsnormer, men rådet åläggs att att fastställa så- 21 EGT L 194, 25/07/1975, s 26. Direktivet upphör att gälla i november EGT L 129, 18/05/1976, s 23.

14 Utkast den 6 mars (20) dana (vilket har gjorts i direktiven 82/176, 83/153, 84/156 och 84/491). Krav på åtgärdsprogram finns i artikel 7. För att begränsa förorening av de vatten som omfattas av direktivets tillämpningsområde skall medlemsstaterna upprätta program som skall genomföras med vissa angivna metoder. Bl a skall medlemsstaterna kräva förhandstillstånd för utsläpp av vissa ämnen och tillståndsmyndigheten skall fastställa utsläppsnormer, d v s villkor för utsläpp som ingår i tillståndet i det enskilda fallet, som grundas på vissa kvalitetsmål som skall finnas i programmen. Programmen får också innehålla bestämmelser om sammansättningen och användningen av ämnen eller grupper av ämnen och varor. Det skall finnas tidsfrister för genomförandet av programmen. Sammanfattningar av programmen och resultaten av deras genomförande skall lämnas till kommissionen som vid behov skall lämna lämpliga förslag till rådet. Återigen märks att programmen har en informationsfunktion i förhållandet mellan medlemsstaterna och kommissionen. I direktiv 76/464 är emellertid de krav som ställs på åtgärdsprogrammens genomförande tämligen detaljerade. Detta ger dock ingen ledning i frågan huruvida programmen som sådana skall vara bindande för enskilda. Enligt vår uppfattning kan det faktum att det ställs vissa krav på programmens innehåll inte leda till slutsatsen att programmen skall vara bindande för enskilda. Programmen utgör den bas på vilken medlemsstaterna eller den behöriga myndigheten fattar beslut att vissa åtgärder skall vidtas, som i vissa fall skall vara bindande för enskilda. Direktiv 78/659/EEG om kvaliteten på sådant sötvatten som behöver skyddas eller förbättras för att upprätthålla fiskbestånden 23 och direktiv 79/923/EEG om kvalitetskrav för skaldjursvatten 24 Enligt artikel 5 i bägge direktiven skall medlemsstaterna fastställa program för hur föroreningar skall bekämpas och säkerställa att vattenområden inom viss tid uppfyller de gränsvärden som fastställts av medlemsstaterna och de krav som framgår av en bilaga till direktivet. Vattenområdena i fråga anses uppfylla direktivens krav om prover tagits med en i di- 23 EGT L 222, 14/08/1978, s EGT L 281, 10/11/1979, s 47.

15 Utkast den 6 mars (20) rektiven angiven frekvens och en viss angiven procentsats av proverna uppfyller relevanta gränsvärden. Enligt dessa direktiv har medlemsstaterna stor frihet när det gäller utformningen av program. Fokus ligger i stället på frågan om hur gränsvärdena uppnås och hur det fastställs att de uppnåtts. EG-domstolen har uttalat att artikel 6, där det föreskrivs hur många procent av proverna som måste överensstämma med direktivets gränsvärden, är en viktig indikation på att medlemsstaternas skyldighet att upprätta särskilda program för att minska föroreningarna är ovillkorlig. 25 Detta tyder på att den viktigaste komponenten i programmen är den i direktivet föreskrivna kontrollen och att programmet skall utformas så att eventuella åtgärder kopplas till resultatet av provtagningarna. Enligt artikel 7 skall provtagningarna genomföras av den behöriga myndigheten i varje medlemsstat. Om programmet utformas så att vissa åtgärder skall vidtas beroende på resultat av provtagningar är den rimligaste tolkningen att dessa åtgärder skall initieras av myndigheterna. Exempelvis kan det tänkas att höga halter av föroreningar skall leda till att omprövningsprogram eller liknande initieras. Krav på andra, mera direkta rättsverkningar av åtgärdsprogram kan inte utläsas. Direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket 26 Syftet med direktivet är att minska vattenförorening som orsakas eller framkallas av nitrater som härrör från jordbruket och att förhindra ytterligare sådan förorening. Enligt artikel 4 skall medlemsstaterna utarbeta riktlinjer för god jordbrukssed som kan tillämpas av jordbrukare på frivillig basis och som åtminstone omfattar vissa angivna punkter. Vid behov skall medlemsstaterna, för att främja tillämpningen av riktlinjerna, införa ett program med bestämmelser om utbildning av och information till jordbrukare. Enligt artikel 5 skall medlemsstaterna, för att uppnå direktivets syften, upprätta åtgärdsprogram som avser vissa av medlemsstaterna utpekade känsliga områden. I åtgärdsprogrammet skall hänsyn tas till tillgängliga vetenskapliga och tekniska data och miljöförhål- 25 Mål C-298/95, Kommissionen mot Tyskland, REG 1996 s I EGT L 375, 31/12/1991, s 1.

16 Utkast den 6 mars (20) landena i medlemsstaten i fråga. Ett stort antal åtgärder skall ingå i åtgärdsprogrammen. Dess räknas upp i bilaga 3 till direktivet. Åtgärdsprogrammen skall även innehålla de åtgärder som medlemsstaterna har angett i sina riktlinjer för god jordbrukssed. Inom ramen för åtgärdsprogrammen skall medlemsstaterna dessutom vidta sådana ytterligare eller skärpta åtgärder som de bedömer vara nödvändiga om det inledningsvis eller på grund av erfarenheterna vid genomförandet av åtgärdsprogrammen visar sig att de obligatoriska åtgärderna inte är tillräckliga för att uppnå direktivets syfte. Medlemsstaterna skall utarbeta och genomföra lämpliga övervakningsprogram för att utvärdera effekten av åtgärdsprogrammen. I direktiv 91/676 finns alltså mycket detaljerade bestämmelser om åtgärdprogrammens innehåll. Det föreskrivs t o m vilka regler åtgärderna skall omfatta. Bl a skall det finnas regler om tidsperioder när spridning på mark av vissa typer av gödselmedel är förbjuden, stallgödselbehållares lagringskapacitet o s v. Detaljnivån i detta direktiv tyder på att avsikten har varit att tillse att medlemsstaterna utarbetar bestämmelser enligt vilka vissa verksamheter skall bedrivas, eller i vart fall regleras, på visst sätt. Däremot finns det inget som tyder på något annat än att endast de åtgärder som vidtas enligt programmet skulle behöva vara bindande för enskilda. Direktiv 96/62/EG om utvärdering och säkerställande av luftkvaliteten 27 Direktiv 96/62 är ett ramdirektiv, vilket innebär att några gränsvärden inte fastställs i direktivet. Detta görs istället i s k dotterdirektiv (se direktiven 1999/30/EG och 2000/69/EG). Däremot finns bestämmelser om handlingsplaner. Artikel 7 har rubriken Förbättrad luftkvalitet och stadgar att medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att de gränsvärden som fastställs med stöd av direktivet respekteras. De åtgärder som vidtas för att uppnå målen i direktivet skall utformas bl a med beaktande av ett samordnat betraktelsesätt för att skydda luft, vatten och mark. Vid risk för att fastställda gränsvärden och/eller tröskelvärden överskrids skall med- 27 EGT L 296, 21/11/1996, s 55.

17 Utkast den 6 mars (20) lemsstaterna upprätta handlingsplaner i vilka anges de åtgärder som skall vidtas på kort sikt. Dessa planer kan, beroende på det enskilda fallet, innehålla föreskrifter om kontrollåtgärder och, om så är nödvändigt, ett tillfälligt avbrytande av de verksamheter som bidrar till att gränsvärdena överskrids, däri inbegripet biltrafiken. På samma sätt som i äldre direktiv skiljs på åtgärder och åtgärdsplaner och, liksom enligt äldre direktiv, kan enligt direktiv 96/62 en skillnad göras mellan rättsverkan av åtgärder och rättsverkan av åtgärdsplaner. Det faktum att planerna kan innehålla föreskrifter om ett tillfälligt avbrytande av verksamheter som bidrar till att gränsvärdena överskrids ändrar inte denna bedömning. I planerna skall anges de åtgärder som skall vidtas på kort sikt, d v s en redovisning av de åtgärder medlemsstaten planerar att vidta. En sådan åtgärd får enligt direktivet vara föreskrifter om ett tillfälligt avbrytande av vissa verksamheter. Ett krav på redovisning av planerade åtgärder kan inte anses medföra ett krav på att planen som sådan måste ges bindande rättsverkan gentemot enskilda. För zoner där nivåerna överskrider gränsvärdet skall medlemsstaterna enligt artikel 8 se till att en plan eller ett program utarbetas eller genomförs som gör det möjligt att nå gränsvärdet inom den tidsfrist som fastställts. Planen eller programmet skall vara tillgängligt för allmänheten och innehålla åtminstone de uppgifter som räknas upp i en detaljerad tiopunktslista i bilaga IV till direktivet. Kommissionen skall regelbundet kontrollera genomförandet av planerna och programmen och granska gjorda framsteg och hur luftföroreningarna kan komma att utvecklas. Enligt bilaga IV skall i programmet anges platsen där överskridande inträffat, viss allmän information, ansvariga myndigheter, luftföroreningens art och utvärderingen av denna, luftföroreningens ursprung, analys av situationen, information om åtgärder och projekt för förbättrad luftkvalitet som genomförts innan och efter det att direktivet trädde i kraft, information om långsiktiga åtgärder och förteckning över publikationer, dokument, arbeten o s v som kompletterar de uppräknade upplysningarna. Krav på informationsåtgärder av denna typ torde svårligen kunna anses ställa krav på att programmen skall ha rättsverkan gentemot enskilda.

18 Utkast den 6 mars (20) Direktiv2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område 28 Enligt artikel 11 skall varje medlemsstat för varje avrinningsdistrikt se till att ett åtgärdsprogram upprättas och därvid beakta resultaten av vissa analyser som krävs enligt artikel 5 i direktivet för att uppnå de mål som fastställts enligt artikel 4. Åtgärdsprogrammen kan hänvisa till åtgärder till följd av lagstiftning som antagits på nationell nivå och som omfattar hela medlemsstatens territorium. Varje åtgärdsprogram skall innehålla vissa grundläggande åtgärder (tolv punkter) och vid behov vissa kompletterande åtgärder som specificeras i en bilaga. Åtgärdsprogrammen skall inrättas senast nio år efter direktivets ikraftträdande och göras operationella senast tolv år efter samma tidpunkt. Även här ställs ett stort antal krav på åtgärdsprogrammens innehåll. Kraven är av mer allmän karaktär än i andra direktiv. Exempelvis skall programmen bestå av de åtgärder som behövs för att genomföra EG-lagstiftningen för skydd av vatten och vissa andra direktiv, bl a IPPC-direktivet och nitratdirektivet. Detta skulle kunna tolkas som att krav på verksamhetsutövare skall ställas redan i åtgärdsprogrammet. En sådan tolkning ter sig dock inte rimlig mot bakgrund av att åtgärdsprogrammen skall göras operationella, d v s planerade åtgärder skall omsättas i praktiken, tre år efter det att de inrättats. Enligt artikel 13 skall medlemsstaterna se till att det för alla avrinningsdistrikt utarbetas förvaltningsplaner. Dessa planer skall innehålla en mängd information som specificeras i bilaga VII till direktivet. Förvaltningsplanerna kan kompletteras med mera detaljerade program och förvaltningsplaner för delavrinningsområde, sektor, fråga eller vattentyp som beaktar särskilda aspekter på vattenförvaltningen. När förvaltningsplaner utarbetas skall aktiv medverkan från samtliga berörda parter uppmuntras och för varje avrinningsdistrikt skall viss angiven information offentliggöras och göras tillgängligt för kommentarer från allmänheten. 28 EGT L 327, 22/12/2000, s 1.

19 Utkast den 6 mars (20) Enligt bilaga VII skall förvaltningsplanerna innehålla bl a information om vattenområden, påverkan på vatten, förteckning över miljömål, sammanfattning av åtgärdsprogram etc. Det framgår av bilaga VII att förvaltningsplanerna skall fokusera på information och därmed kan de inte vara avsedda att ha rättsverkan gentemot enskilda Sammanfattande kommentarer Begreppet åtgärdsprogram är nytt i svensk miljörätt och det är svårt att veta hur det bör integreras i det svenska rättssystemet. Av genomgången ovan framgår dock att EGdirektiven inte innehåller några bestämmelser som anger att ett åtgärdsprogram i sig skall vara bindande gentemot enskilda. Inte heller framkommer någon sådan princip i EGdomstolens praxis. Det förefaller tvärtom naturligt att ett åtgärdsprogram skall utgöra en ram inom vilken konkreta åtgärder för att uppnå ett visst mål anges. Arbetet med att bestämma vilka åtgärder som behövs för att uppnå ett visst mål är både resurs- och tidskrävande. Kraven på åtgärdsprogram fungerar i ett sådant sammanhang som ett kraftigt incitament att inleda det nödvändiga planeringsarbetet. Enligt vår uppfattning är kraven på åtgärdsprogram i första hand avsedda att få medlemsstaterna att avsätta tillräckliga resurser för att få till stånd en reglering där många olika aspekter av ett problem övervägs och integreras. Åtgärdsprogrammet skulle kanske närmast kunna liknas vid ett stöd för genomförande av miljökvalitetsnormer. De allmänna handlingsprogram som upprättas enligt artikel i EG-fördraget skulle kunna ses som gemenskapens motsvarighet till de åtgärdsprogram som föreskrivs i direktiven om miljökvalitetsnormer. Det föreligger visserligen ingen direkt skyldighet för kommissionen att lämna förslag på sådana handlingsprogram, men väl indirekt för att målen med gemenskapens miljöpolitik skall kunna uppnås. Det är inte osannolikt att gemenskapens miljöhandlingsprogram är förebilden för de åtgärdsprogram som behandlats ovan. Strukturen i det sjätte miljöhandlingsprogrammet kan tjäna som exempel. För varje område, t ex klimatförändringar, natur och biologisk mångfald, kemikalier etc., anges en problembeskrivande bakgrund, ett eller flera mål, strategier för att uppnå målen och de åtgärder som skall vidtas med samma syfte. Det sjätte miljöhandlingsprogrammet har fastställts

20 Utkast den 6 mars (20) i form av ett beslut och är därför bindande endast för dem som det är riktat till (artikel 249), d v s gemenskapen. Mycket talar för att avsikten är att de åtgärdsprogram som krävs enligt vissa direktiv skall utformas på samma sätt och ha motsvarande rättsverkan mot myndigheterna men däremot inte mot enskilda. Stockholm den [ ] mars 2002 ADVOKATBYRÅ Rolf Strömberg Mikael Hägglöf

Åtgärdsprogram som redskap för att genomföra miljökvalitetsnormer

Åtgärdsprogram som redskap för att genomföra miljökvalitetsnormer Åtgärdsprogram som redskap för att genomföra miljökvalitetsnormer Svenska Luftvårdsföreningens höstmöte 6 nov. 2006 Lena Gipperth Juridiska institutionen Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Miljökvalitetsnormer

Läs mer

EUROPARÄTTSLIGA PRINCIPER FÖR VATTENVERKSAMHETER..?

EUROPARÄTTSLIGA PRINCIPER FÖR VATTENVERKSAMHETER..? EUROPARÄTTSLIGA PRINCIPER FÖR VATTENVERKSAMHETER..? Seminarium på Stockholms miljörättscentrum den 9 juni 2014 Jan Darpö Juridicum/Uppsala universitet Det slutna rummet.. x Den vattenrättsliga debatten

Läs mer

Miljörättsliga grundfrågor. Varför läsa miljörätt? Föreläsningens huvudpunkter. Gabriel Michanek. Ett centralt och komplext rättsområde

Miljörättsliga grundfrågor. Varför läsa miljörätt? Föreläsningens huvudpunkter. Gabriel Michanek. Ett centralt och komplext rättsområde Miljörättsliga grundfrågor Gabriel Michanek Varför läsa miljörätt? Ett centralt och komplext rättsområde Behov av jurister utbildade i miljörätt Fördjupningskurs i miljörätt Föreläsningens huvudpunkter

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1991L0383 SV 28.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 juni 1991 om komplettering av

Läs mer

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten?

Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Hur påverkas tillståndsprövning av verksamheter enligt 9 och 11 kap MB av miljökvalitetsnormer för vatten? Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Vattenmyndigheten Västerhavet Varför? Vatten är

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 31.10.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0770/2004, ingiven av Frantisek Brychta, tjeckisk medborgare, om en läckande avloppsledning

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

vattenmiljö och vattenkraft

vattenmiljö och vattenkraft vattenmiljö och vattenkraft Förslag till ändrade bestämmelser energiöverenskommelsen, tillkännagivande och genomförande av ramdirektivet för vatten Miljö- och energidepartementet 1 Ramdirektivet för vatten

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Bryssel, januari 2003

Bryssel, januari 2003 Bryssel, januari 2003 Miljökommissionär Margot Wallström kommenterade besluten på följande sätt: Kommissionen strävar efter att upprätthålla en hög vattenskyddsnivå och har därför skickat ut påminnelser

Läs mer

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen

Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport till Miljömålsberedningen Sammanfattning av Ulf Bjällås och Magnus Fröbergs rapport 2013-03-29 till Miljömålsberedningen Är målen i EU-direktiven som rör vatten genomförda på ett juridiskt korrekt sätt i svensk rätt och kan genomförandet

Läs mer

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande?

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Normer eller mål i svenskt vattenarbete - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Uppsala den 27 januari 2010 Joakim Kruse, Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

3/13/2015. Miljörättsliga grundfrågor. Varför läsa miljörätt? Föreläsningens huvudpunkter. Gabriel Michanek. Ett centralt och komplext rättsområde

3/13/2015. Miljörättsliga grundfrågor. Varför läsa miljörätt? Föreläsningens huvudpunkter. Gabriel Michanek. Ett centralt och komplext rättsområde Miljörättsliga grundfrågor Gabriel Michanek Varför läsa miljörätt? Ett centralt och komplext rättsområde Behov av jurister utbildade i miljörätt Fördjupningskurs i miljörätt Föreläsningens huvudpunkter

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12 Bilaga Rådspromemoria 007-06-1 Miljödepartementet Enheten för naturresurser Rådets möte den 8 juni 007 Dagordningspunkt Rubrik: Europaparlamentets och rådets direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de?

Miljökvalitetsnormer för vatten. - Vad är det och hur fungerar de? Miljökvalitetsnormer för vatten - Vad är det och hur fungerar de? Stockholm den 22 mars 2010 Henrik Pernmyr, Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt 1 Miljökvalitetsnormer i svensk rätt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.10.2003 SEK(2003)1127 slutlig 2001/0255(COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:527) om miljökvalitetsnormer för utomhusluft; SFS 2004:661 Utkom från trycket den 6 juli 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Regeringen

Läs mer

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 18 juli 2016 (OR. en) 11346/16 LÄGESRAPPORT från: av den: 18 juli 2016 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENV 506 FIN 484 MAR 201 AGRI 422 FSTR 47 FC 38

Läs mer

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG)

Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Sida 1 (6) Författningsförslag, implementering av art. 4.1 och art. 4.7 ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Miljöbalken (1998:808) 2 kap. 7 Kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Promemoria. Förbättrat genomförande av luftkvalitetsdirektivet M2019/01333/R

Promemoria. Förbättrat genomförande av luftkvalitetsdirektivet M2019/01333/R Promemoria Förbättrat genomförande av luftkvalitetsdirektivet M2019/01333/R Miljödepartementet Juni 2019 1 Innehållsförteckning Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 Förslag till förordning om ändring

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

M2015/556/R

M2015/556/R Promemoria 2015-01-27 M2015/556/R Miljö- och energidepartementet Svar på kompletterande formell underrättelse angående införlivandet av direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 1999 Utskottet för framställningar 2004 9 juni 2004 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Framställning 237/96, ingiven av Apostolos Aloniatis, grekisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

RP 51/2002 rd. användningen av utsläppsgränsvärdet i tillståndsvillkoren.

RP 51/2002 rd. användningen av utsläppsgränsvärdet i tillståndsvillkoren. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av miljöskyddslagen I denna proposition föreslås att miljöskyddslagen ändras så, att ordalydelsen i den nu gällande lagen exaktare

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten

Miljökvalitetsnormer för vatten Miljökvalitetsnormer för vatten Uppsala den 7 april 2016 Joakim Kruse och Annika Israelsson Disposition Miljökvalitetsnormer för vatten (Joakim) Rättslig grund, normtyper Försämringsförbudet Tillämpningsfrågor

Läs mer

Fjärde rapporten. om införlivande av hälsoskyddskrav. i gemenskapens politik

Fjärde rapporten. om införlivande av hälsoskyddskrav. i gemenskapens politik Fjärde rapporten om införlivande av hälsoskyddskrav i gemenskapens politik (1999) Innehåll Inledning Vägen framåt Behovet av inriktning Utvärdering av gemenskapspolitikens inverkan på folkhälsan Slutsatser

Läs mer

(EUT L 283, , s. 36) nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015

(EUT L 283, , s. 36) nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 2008L0094 SV 09.10.2015 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2008/94/EG av den

Läs mer

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Kommittédirektiv Styrmedel för bättre vattenkvalitet Dir. 2008:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda användningen av ekonomiska och andra

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 21.10.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0357/2006, ingiven av Kenneth Abela (maltesisk medborgare), om de maltesiska myndigheternas

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-08 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Geologisk lagring av koldioxid Enligt

Läs mer

Kartläggning och analys: Skyddade områden

Kartläggning och analys: Skyddade områden Kartläggning och analys: Skyddade områden 1. Vad avses med skyddade områden? Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (VFF) (2004:660): 1 kap 3. Med skyddade områden avses sådana områden

Läs mer

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås en ändring i 29 kap. 1 miljöbalken. Förslaget innebär att det straffbara området för miljöbrott

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Omedelbart omhändertagande av barn i vissa internationella

Läs mer

NOT Generalsekretariatet Delegationerna Utkast till rådets direktiv om skyldighet för transportörer att lämna uppgifter om passagerare

NOT Generalsekretariatet Delegationerna Utkast till rådets direktiv om skyldighet för transportörer att lämna uppgifter om passagerare EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 23 februari 2004 (26.2) (OR. en) 6620/04 LIMITE FRONT 27 COMIX 119 NOT från: till: Ärende: Generalsekretariatet Delegationerna Utkast till rådets direktiv om skyldighet

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 21.6.2012 2012/0074(NLE) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi till utskottet för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön; SFS 2016:734 Utkom från trycket den 21 juni 2016 utfärdad den 9 juni 2016. Regeringen

Läs mer

YTTRANDE Dnr SU

YTTRANDE Dnr SU 1(6) YTTRANDE 2010-09-20 Dnr SU 302-2017-10 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm M2010/3188/R Remiss: Förslag till genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av

Läs mer

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket

Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet Sevesokonferensen 2011-05-25 Åsa Wiklund Fredström, Naturvårdsverket Tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet En individuell prövning som utgår från den

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn

Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Miljökvalitetsnormer för vatten - tillämpning vid tillsyn Länsjurist Göteborg 9 november 2011 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter

Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter 1 (7) 2014-03-06 Dnr SU FV-1.1.3-0386-14 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Europeiska kommissionens förslag till ett paket med processuella rättigheter 1. Inledning Europeiska

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i läkemedelsförordningen (2006:272); SFS 2012:347 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om läkemedelsförordningen

Läs mer

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG Riktlinjer för fastställande och anmälan av skattemässiga eller finansiella åtgärder vid tillämpning av direktiv 98/34/EG Dessa riktlinjer innehåller endast uppfattningar som kan tillskrivas generaldirektoratet

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2001L0018 SV 21.03.2008 003.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/18/EG av den

Läs mer

***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Konsoliderat lagstiftningsdokument 13.12.2011 EP-PE_TC2-COD(2009)0035 ***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid andra behandlingen den 13 december 2011 inför antagandet

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ***II GEMENSAM STÅNDPUNKT

EUROPAPARLAMENTET ***II GEMENSAM STÅNDPUNKT EUROPAPARLAMENTET 1999 Sammanträdeshandling 2004 19/07/1999 C5-0022/1999 ***II GEMENSAM STÅNDPUNKT Ärende: GEMENSAM STÅNDPUNKT (EG) NR /99 ANTAGEN AV RÅDET DEN 28 JUNI 1999 INFÖR ANTAGANDET AV RÅDETS OCH

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Vattendirektivet i Sverige - incitament, restriktioner och flexibilitet

Vattendirektivet i Sverige - incitament, restriktioner och flexibilitet Vattendirektivet i Sverige - incitament, restriktioner och flexibilitet Lena Gipperth Juridiska institutionen Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet Syftet idag: Kort beskrivning av direktivets angreppssätt

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG)

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG) 1991L0671 SV 20.03.2014 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Behörighet för lokförare

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker

Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Förordning (2009:956) om översvämningsrisker Svensk författningssamling 2009:956 t.o.m. SFS 2017:875 SFS nr: 2009:956 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L4 Utfärdad: 2009-10-08 Ändrad: t.o.m.

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning 17.5.2006 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 736/2006 av den 16 maj 2006 om arbetsmetoder för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet vid standardiseringsinspektioner

Läs mer

AVTAL GENOM SKRIFTVÄXLING OM BESKATTNING AV INKOMSTER FRÅN SPARANDE OCH DEN PROVISORISKA TILLÄMPNINGEN AV DETTA

AVTAL GENOM SKRIFTVÄXLING OM BESKATTNING AV INKOMSTER FRÅN SPARANDE OCH DEN PROVISORISKA TILLÄMPNINGEN AV DETTA AVTAL GENOM SKRIFTVÄXLING OM BESKATTNING AV INKOMSTER FRÅN SPARANDE OCH DEN PROVISORISKA TILLÄMPNINGEN AV DETTA A. Brev från Konungariket Sverige Jag ber att få hänvisa till avtalet mellan Konungariket

Läs mer

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R R-2006/0556 Stockholm den 21 augusti 2006 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om avfallsförbränning; SFS 2002:1060 Utkom från trycket den 20 december 2002 utfärdad den 12 december 2002. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Syftet med denna förordning

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 24.9.2013 2013/2116(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om tillämpningen av direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder (2013/2116(INI))

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i havsmiljöförordningen (2010:1341); Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Regeringen föreskriver i fråga om havsmiljöförordningen

Läs mer

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 372, 31/12/1985 s. 0031-0033

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Genomförande av återvändandedirektivet

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; Utkom från trycket den 22 juli 2003 utfärdad den 10 juli 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels att 19 kap. 5,

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 126/34 22.5.2003 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EG av den 16 maj 2003 om fastställande av förteckningen över, gränsvärden för halter av och märkningsuppgifter för beståndsdelarna i naturligt mineralvatten

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 1253/2013, ingiven av Anna Gerometta, italiensk medborgare, för organisationen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. EU:s insolvensreglering Enligt

Läs mer

PUBLIC. Brysselden26oktober2012(7.11) (OR.fr) EUROPEISKA UNIONENSRÅD /12 Interinstitutioneltärende: 2011/0284(COD) LIMITE

PUBLIC. Brysselden26oktober2012(7.11) (OR.fr) EUROPEISKA UNIONENSRÅD /12 Interinstitutioneltärende: 2011/0284(COD) LIMITE ConseilUE EUROPEISKA UNIONENSRÅD Brysselden26oktober2012(7.11) (OR.fr) 14997/12 Interinstitutioneltärende: 2011/0284(COD) LIMITE PUBLIC JUR538 JUSTCIV307 CONSOM124 CODEC2396 YTTRANDEFRÅNJURIDISKAAVDELNINGEN

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden DEFINITIVT FÖRSLAG 6 juni 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden till utskottet

Läs mer

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/91/EU av den 13 december 2011

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/91/EU av den 13 december 2011 16.12.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 334/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/91/EU av den 13 december 2011 om identifikationsmärkning av livsmedelspartier

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) 17279/3/09 REV 3 ADD 1 SOC 762 CODEC 1426 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets ståndpunkt vid första

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV Christian Härdgård Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (9) SÖKANDE Club Vitalab AB, 556658-8736 Nybrogatan 71 114 40 Stockholm Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad

Läs mer

Kommittédirektiv. Miljöbestämmelser för jordbruksföretag och djurhållning. Dir. 2011:49. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2011

Kommittédirektiv. Miljöbestämmelser för jordbruksföretag och djurhållning. Dir. 2011:49. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2011 Kommittédirektiv Miljöbestämmelser för jordbruksföretag och djurhållning Dir. 2011:49 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2011 Sammanfattning En särskild utredare tillkallas för att utreda miljöbalkens

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1638 av den 13 juli 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som

Läs mer

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten

Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Tillämpning av miljökvalitetsnormer för vatten Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Joakim Kruse Skellefteå den 18 maj 2011 Vattenförvaltningens MKN Miljökvalitetsnormer (MKN) inom vattenförvaltningen

Läs mer

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till

1 Den tidigare beredningen beskrivs i en promemoria av den 17 februari 2010 från ordförandeskapet till Diskussionsunderlag från Europeiska unionens domstol angående vissa aspekter av Europeiska unionens anslutning till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i Indiska oceanens tonfiskkommission

Läs mer

P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II

P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II P6_TA-PROV(2005)0329 Arbetstagares hälsa och säkerhet: exponering för optisk strålning ***II Europaparlamentets lagstiftningsresolution om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Risk för böter vid eventuell fällande dom i EUdomstolen om luftkvalitet. Svar på skrivelse från Daniel Helldén (mp) m fl.

Risk för böter vid eventuell fällande dom i EUdomstolen om luftkvalitet. Svar på skrivelse från Daniel Helldén (mp) m fl. Kerstin Alquist Trafikplanering 08-508 260 77 kerstin.alquist@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-12-10 Risk för böter vid eventuell fällande dom i EUdomstolen om luftkvalitet. Svar

Läs mer