Angående avloppsanläggningen vid Raftötången

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angående avloppsanläggningen vid Raftötången"

Transkript

1 Angående avloppsanläggningen vid Raftötången Undertecknad har ombetts av att ge synpunkter på inspektionsrapport upprättad av Samhällsbyggnadsförvaltningen i Tanums kommun angående den samfällda avloppsanläggningen vid Raftötångens fritidstugeområde, samt att ge förslag till åtgärder som bör vidtas med anledning av inspektionsrapporten. Rapporten är daterad med referens Mbn. I nämnda inspektionsrapport behandlas förutom den större gemensamma avloppsanläggningen även fem mindre avloppsanläggningar. Frågor som berör dessa kommenteras dock inte nedan. Undertecknad är väl insatt i vatten- och avloppsfrågorna vid Raftötången och har bistått samfällighetsföreningen med teknisk rådgivning i VA-frågor sedan 1979 samt svarat för bland annat projektering av avloppsanläggningen och uttagsbrunnar för grundvatten. I nämnda inspektionsrapport behandlas följande frågor, vilka kommenteras nedan: Dimensionering av avloppsanläggningen Avloppsanläggningens livslängd Funktionsuppföljning Egenkontrollprogram Framtida avloppslösning Avslutningsvis redovisas ett förslag till handlingsprogram. Dimensionering av avloppsanläggningen I inspektionsrapporten görs jämförelser mot dimensioneringsgrunder för infiltrationsanläggningar enligt Naturvårdsverkets Allmänna råd 91:2. Även om det inte klart framhålls, ger beräkningarna en antydan om att avloppsanlägg- 1 (7)

2 ningen från början skulle vara underdimensionerad. Enligt beräkningarna i rapporten skulle erforderlig infiltrationsyta uppgå till m 2, vilket är avsevärt större än den aktuella ytan på ca m 2. Det kan noteras att de åberopade råden utkom ca 10 år efter det att anläggningen projekterades. Emellertid bygger dimensioneringsprinciperna i råden till stor del på forsknings- och undersökningsresultat från 1970-talet, som kan härledas till arbeten där bland andra undertecknad var djupt involverad (Nilsson och Englöv, 1979). Så även om råden utkom senare var vi väl förtrogna med dimensionering och utformning av anläggningar för avloppsinfiltration när anläggningen vid Raftötången projekterades. Det bör i sammanhanget framhållas att dimensioneringsprinciperna i hög grad bygger på empiriska data, då de processer som styr funktionen av en infiltrationsanläggning är ytterst komplexa. Infiltrationsanläggningen är dimensionerad för en belastning på 100 m 3 /dygn av BDT-avloppsvatten. Slamavskiljaren är däremot dimensionerad för att kunna ta emot även klosettavlopp, vilket innebär att dimensionerna har anpassats för 20% större vattenflöden och väsentligt större slamvolymer än vad som erfordras för enbart BDT-avlopp. Med stöd av uppföljande mätningar av vattenförbrukningen inom fritidsområdet bedöms avloppsvattenmängderna under enstaka dygn, under framför allt juli månad, uppgå till m 3. Vattenförbrukningen och därmed produktionen av avloppsvatten varierar dock kraftigt under året. Det är endast under en dryg månad under sommaren som belastningen ligger nära den dimensionerande, medan den under vinterhalvåret mestadels ligger på omkring en tiondel av den dimensionerande belastningen. Dessa belastningsförhållanden beaktades vid dimensioneringen av avloppsanläggningen. Erfarenhetsmässigt är infiltrationsanläggningar tämligen okänsliga för belastningsvariationer, så länge som förbehandlingen fungerar tillfredsställande. Tanken var att man belastar infiltrationsanläggningen över hela ytan under maxmånaden och därefter växlar mellan olika bäddhalvor under resterande del av året. I anslutning till den uppföljning som utfördes av avloppsanläggningen under 1994 (VBB Viak, 1995) beräknades den årliga belastningen av organiskt material (COD) på infiltrationsytan till ca kg. Detta motsvarar i medeltal ca 5 g/m 2, dygn. Typiska värden för infiltrationsanläggningar är annars g/m 2, dygn. Den måttliga belastningen av organiskt material och de långa återhämtningsperioderna bidrar på ett gynnsamt sätt till en lång livslängd för anläggningen. 2 (7)

3 Avloppsanläggningens livslängd I inspektionsrapporten anges att infiltrationsanläggningar har en begränsad livstid på år, då reningsfunktionen i marken avtar med åren. Det är uppenbart att förr eller senare försämras en infiltrationsanläggnings funktion. Vanligtvis yttrar sig detta som en permanent igensättning och en oförmåga att svälja det avloppsvatten som belastar ytan. Vid igensättningen försämras också den biologiska reningen, då nedbrytningsprocesserna väsentligen sker under syrefria förhållanden när igensättning inträffat. Tiden tills funktionen nedsätts till sådan grad att permanent igensättning sker är dock svårbedömd, särskilt på anläggningar som belastas med avloppsvatten som innehåller så måttliga halter av organiskt material och näringsämnen som är fallet vid Raftötången samt som dessutom belastas så ojämnt under året. Hittills, alltså efter drygt 25 års drift, har tendenser till igensättning inte observerats. En bedömning av anläggningens livstid bör baseras på en individuell bedömning av anläggningens funktion (med stöd av driftdata) och inte generella antaganden. Funktionsuppföljning I inspektionsrapporten hävdas att prov på dräneringsvattnet inte kan användas för bedömning av anläggningens funktion. Skälet som åberopas är att vattnet består av både avloppsvatten och dräneringsvatten. Vår uppfattning är att denna bedömning är felaktig. Det är visserligen riktigt att även grundvatten dräneras, men dräneringsledningarna är belägna över normal grundvattenyta. Tillrinningsområdet till det grundvattenmagasin som finns direkt under anläggningen är litet och omfattar endast små områden utanför anläggningen. Den mängd avloppsvatten som påförs infiltrationsytan överstiger den naturliga vattenomsättningen inom infiltrationsområdet mångfalt, vilket innebär att dräneringsvattnet i allt väsentligt utgörs av behandlat avloppsvatten. Vår uppfattning är att provtagning på dräneringsvattnet från anläggningen är ett ändamålsenligt och tillförlitligt sätt att kontrollera anläggningens funktion. Utspädningsgraden kan skattas genom analys av klorid, som inte påverkas av infiltrationsprocesserna och som finns i väsentligt högre halter i avloppsvattnet jämfört med det naturliga grundvattnet. Vidare framhålls i inspektionsrapporten att analys av mikrobiologiska förhållanden i diket kan visa om vattentäkten längre nedströms riskerar att påverkas av avloppsvatten. 3 (7)

4 Mikrobiologiska undersökningar utfördes vid tre tillfällen under sommaren 1994 av utgående avloppsvatten från anläggningen samt av vatten i diket uppströms och nedströms anläggningen (VBB Viak, 1995). Undersökningen visade att bakteriehalterna inte skilde sig väsentligt nedströms utsläppet jämfört med uppströms. T.ex. påvisades koliforma bakterier i ungefär samma halter i båda punkterna. Eftersom koliforma bakterier förekommer naturligt i diket är bakteriehalten i diket, enligt vår uppfattning, en dålig indikator på eventuell påverkan av avloppsvatten i vattentäkten. Den brunn, som är belägen närmast avloppsanläggningen, anlades 1983, d.v.s. ett par år efter det att avloppsanläggningen togs i drift. Under denna period har bakterieanalyser på råvattnet inte visat någon påverkan av bakterier. Vi anser att det är väsentligt att anläggningens funktion följs upp. I linje med tidigare rekommendationer (VBB Viak, 1995) vill vi föreslå att provtagning utförs vart tredje år i utökad omfattning i stället för att enstaka provtagningar utförs varje år. En tätare provtagning under förslagsvis vart tredje år ger större möjlighet att följa funktionen under de varierande belastningsförhållanden som råder vid anläggningen. Ett förslag till uppföljningsprogram redovisas nedan. Egenkontrollprogram Under 1981 togs en skötsel- och driftsinstruktion fram för avloppsanläggningen. Lämpligen utgör denna grund för egenkontrollprogammet för anläggningen. Framtida avloppslösning I inspektionsrapporten anger Samhällsbyggnadsförvaltningen att de befintliga infiltrationsbäddarna bör ersättas med annan typ av rening samt att enskilda avloppsanläggningar av den här storleken bör bestå av avloppsreningsverk. Grunden för förvaltningens ståndpunkt redovisas dock inte närmare. En central fråga i sammanhanget är vilka recipienter som står till buds som mottagare av avloppsvattnet och vilken påverkan avloppsutsläppet ger upphov till. Avloppsvattnet som tillförs anläggningen dräneras till ett dike som längre nedströms mynnar i ett våtmarksområde innan vattnet slutligen avleds till havsviken utanför Västbacken. Under vattnets transport till den slutliga recipienten havet sker en betydande rening inte bara i anläggningen utan också i ekosystemet mellan anläggningen och havet. Påverkan på havsmiljön torde vara högst obetydlig. Om ett avloppsreningsverk uppförs är det inte givet att det behandlade avloppsvattnet kan avledas på samma sätt som idag utan att utsläppspunkt 4 (7)

5 måste anordnas direkt i havet. Samfälligheten har åtkomst mot havet framför allt i öster, d.v.s. mot viken som benämns Tanumskilen. Vattenomsättningen är sannolikt väsentligt mindre än i vattenområdet utanför Västbacken, på den västra sidan av udden där fritidsområdet är beläget. En strategisk utredning om framtida avloppslösning, som Samhällsbyggnadsförvaltningen yrkar på, är motiverad av att livslängden för den befintliga avloppsanläggningen inte är oändlig. En ny reningsanläggning med utloppsledning är emellertid en betydande investering för samfälligheten och innan beslut om en sådan kan fattas måste konsekvenserna (tekniskt, ekonomiskt och miljömässigt) noggrant belysas. Vår uppfattning är att en sådan utredning bör om möjligt samordnas med andra angränsande fritidsområden så att alla alternativ kan belysas och en optimal lösning slutligen kan väljas. Man får sannolikt räkna med att tiden för att utreda alternativ, inhämta erforderliga tillstånd och fatta investeringsbeslut är en utdragen process. Som beredskap i det fall funktionen hos avloppsanläggningen skulle kraftigt försämras bör temporära lösningar undersökas som kan tillgripas om behov uppkommer. Förslag till handlingsprogram Förslaget till handlingsplan omfattar fyra punkter: Flödesmätningar Kontrollprogram Ledningsunderhåll Strategiplan Flödesmätningar I dag baseras bedömning av avloppsvattensmängderna på mätning av vattenförbrukningen inom området. En direkt mätning av flödena vid pumpstationen som uppfordrar vatten till avloppsanläggningen är önskvärd. Skälet är att man därigenom får säkrare underlag att: bedöma belastningen på avloppsanläggningen följa upp effekten av åtgärder som utförs på ledningssystemet med syfte att begränsa inläckage av dränerings- och dagvatten 5 (7)

6 planera för framtida avloppslösning Det enklaste sättet att skatta flödena är genom händelsemätare som registrerar till- och frånslag på pumpen som uppfordrar avloppsvattnet. Kalibrerande mätning bör dock utföras av flödet genom mätning av tömningshastigheten i pumpstationen. Kontrollprogram Som nämnts ovan föreslår vi att ett kontrollprogram upprättas och genomförs med start under Provtagning bör förslagsvis ske vart tredje år. Utvärdering och anpassning av kontrollprogrammet bör ske efterhand som driftdata framkommer. Provtagning bör förslagsvis ske enligt följande: Provtagningstillfällen: Påskhelg, juni, juli, augusti och oktober/november (5 tillfällen) Provtagningspunkter: Utgående vatten från slamavskiljare, utlopp dräneringsledning från infiltrationsanläggningen och vägtrumma ca 100 m nedströms anläggningen (3 punkter) Provtagningssätt: Samlingsprov bestående av 4-5 stickprov under ett halvt dygn Analysomfattning: Suspenderade ämnen (endast utgående vatten från slamavskiljare), BOD 7, COD Cr, klorid, kväve (total-, ammonium, nitrit- + nitrat), fosfor (total-) Biologisk syreförbrukning (BOD 7 ) och kemisk syreförbrukning (COD Cr ) ger olika mått på halten syreförbrukande ämnen i vattnet. För fortsatt uppföljning räcker det sannolikt med COD Cr, men en inledande provtagning under 2008 som inkluderar BOD rekommenderas. Klorid används som indikatorämne för att bedöma utspädning. Totalkväve och totalfosfor ger ett mått på halten näringsämnen i vattnet. Relationen mellan ammonium- och nitrit- + nitratkväve ger ett mått på oxidationsförhållandena i vattnet. Flödesproportionell provtagning bedöms inte erfordras då uppehållstiden i slamavskiljaren är minst ett dygn under högbelastning och då uppehållstiden i infiltrationsanläggningen uppgår till något eller några dygn. Att synkronisera provtagningen så att prov på samma vatten tas i de olika punkterna bedöms inte vara möjligt. 6 (7)

7 Ledningsunderhåll Ett systematiskt arbete har påbörjats för att identifiera punkter där inläckage av ovidkommande vatten (dränerings- och dagvatten) sker till ledningssystemet inom fritidsområdet. Detta sker genom ledningsinspektion med hjälp av kamera. Detta arbete bör fortgå och åtgärder vidtas där inläckage äger rum. Strategiplan Möjligheterna att på lång sikt lösa avloppsfrågan bör belysas i en utredning där olika alternativ identifieras och vägs mot varandra. Eftersom Raftötången gränsar mot andra stora fritidsområden, men även viss permanentbebyggelse, bör en utredning för Raftötången även beakta eventuella planer för upprustning av avloppsanläggningar inom angränsande områden. Referenser Nilsson, K och Englöv, P, Avloppsinfiltration. Slutrapport från forskningsprojektet Avloppsinfiltration - grundvattenpåverkan. Forskningsnämnden SNV och VIAK AB. VBB Viak, Raftötångens Fritidsstugeförening. Uppföljning av avloppsanläggning under Rapport daterad VIAK, Raftötångens Fritidsstugeförening, Tanumshede. Resultat av provtagning vid infiltrationssystem inom Raftötångens fritidsområde, Tanums kommun. Rapport daterad SWECO VIAK AB Södra regionen Peter Englöv 7 (7)

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp.

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp. Ordlista avlopp Aktivt slam Biologiskt slam för rening av avloppsvatten bestående av bakterier och andra mikroorganismer som bryter ned avloppsvattnets innehåll av organiskt material vid tillgång på syre.

Läs mer

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration 2014 / 2015 Terana Biomoduler Läggningsanvisning läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration Egenskaper och dimensionering Terana biomoduler är framtagna för effektivare rening av avloppsvatten.

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy

Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy Ett projekt utfört på uppdrag av Uponor Infrastruktur Ola Palm 2009-06-04 2009 Uppdragsgivaren har rätt att fritt förfoga över materialet. 2009 Uppdragsgivaren

Läs mer

fördelningsbrunn Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-postadress Internetadress Tanums kommun

fördelningsbrunn Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-postadress Internetadress Tanums kommun FAKTABLAD ANLÄGGANDE AV INFILTRATIONSANLÄGGNINGAR ALLMÄNT OM INFILTRATIONSANLÄGGNINGAR Infiltrationsanläggningar är ett enkelt och vanligt sätt att rena avloppsvatten. En vanlig infiltrationsanläggning

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-postadress Internetadress Tanums kommun

Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-postadress Internetadress Tanums kommun FAKTABLAD ANLÄGGANDE AV MARKBÄDDSANLÄGGNINGAR ALLMÄNT OM MARKBÄDDSANLÄGGNINGAR Markbäddar är ett enkelt och vanligt sätt att rena avloppsvatten på platser där marken är mindre genomsläplig på grund av

Läs mer

Kärande har hänvisat till en tidigare dom (VA-nämndens beslut , BVa 13 Mål nr Va 16/18).

Kärande har hänvisat till en tidigare dom (VA-nämndens beslut , BVa 13 Mål nr Va 16/18). 1(6) Mark- och miljödomstolen Växjö Tingsrätt Box 81 351 03 VÄXJÖ Myndighetsnämnden i Nybro kommun har stämts till mark- och miljödomstolen att svara på vad kärande yrkar och i övrigt anför gällande mål

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, 44 Reviderade 2009-03-31, 20 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun. Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp

Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun. Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp 1 Innehållsförteckning Information enskilt avlopp... 3 Därför behöver avloppsvattnet renas...

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

Passiva system Infiltrationer och markbäddar. nafal ab. Naturens egen reningsmetod

Passiva system Infiltrationer och markbäddar. nafal ab. Naturens egen reningsmetod Passiva system Infiltrationer och markbäddar Effektiva Robusta Minimal skötsel Minimalt underhåll Kräver: Bra förundersökning Rätt design Noggrann installation Infiltration TILLOPPSLEDNING SLAMAVSKILJARE

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, MN 44 Reviderade 2009-03-31, MN 20 Reviderade 2013-12-10, MN 59 Reviderade 2017-05-11, MN 25 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Läs mer

RAPPORT VA-UTREDNING KÅTAVIKENS FRITIDSBY, KÅTAVIKENS SERVICECENTER UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av

RAPPORT VA-UTREDNING KÅTAVIKENS FRITIDSBY, KÅTAVIKENS SERVICECENTER UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av RAPPORT VA-UTRDNNG KÅTAVKNS FRTDSBY, KÅTAVKNS SRVCCNTR UPPRÄTTAD: 206-05-09 Upprättad av Granskad av Godkänd av Lars Nilsson Per-Håkan Sandström Lars Nilsson 206-05-09 nnehållsförteckning Sammanfattning...3

Läs mer

Välkommen på Utbildningsdag. Processer i avloppsreningsverk

Välkommen på Utbildningsdag. Processer i avloppsreningsverk Välkommen på Utbildningsdag Processer i avloppsreningsverk Program 09:00 11.20 Avloppsvattnets karaktär och sammansättning Transport av avloppsvatten De olika typerna av avloppsreningsverk Mekanisk rening

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Hur påverkar enskilda avlopp vår vattenmiljö? Mikael Olshammar 2013-08-20

Hur påverkar enskilda avlopp vår vattenmiljö? Mikael Olshammar 2013-08-20 Hur påverkar enskilda avlopp vår vattenmiljö? Sveriges miljömål Sverige har 16 miljömål som ska nås senast år 2020. I år konstatera Naturvårdsverket att 14 av 16 miljömål inte kommer uppnås i tid. Ingen

Läs mer

Exempel på olika avloppsanordningar

Exempel på olika avloppsanordningar Exempel på olika avloppsanordningar Avloppsanordningarna beskrivna nedan är några som har använts länge och några som är nya, dessa kan kombineras för att uppnå de krav som ställs av miljönämnden. Att

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten

Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Riktlinjer för utsläpp av förorenat vatten till ytvatten Förutsättningar, önskemål/förväntningar och problem Stina Thörnelöf Innehåll Olika typer av förorenat vatten SVOA:s riktlinjer för avledning till

Läs mer

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk Årsrapport 2014 ÅRSRAPPORT 2014 Avloppsreningsverk Getinge Tillsynsmyndighet Miljö- och hälsoskyddsmyndigheten Anslutning Medelbelastning

Läs mer

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019

Analysprislista Vattenlaboratoriet 2019 Analysprislista 2019 Sida 1 av 5 Välkommen till Vi erbjuder dig personlig service och ett heltäckande utbud av mikrobiologiska och kemiska analyser. är ackrediterat av Swedac enligt SS-EN ISO/IEC 17025.

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

Analys över behovet av reningsverk

Analys över behovet av reningsverk [Ange inläggets rubrik här] Analys över behovet av reningsverk SWECO VIAK AB har gjort en VA utredning för Sörfjärden 2006-04-11. Intervjuer med olika föreningar i S.fj visar på ett svalt intresse för

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Österby 2:21

Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Österby 2:21 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Tranhammar-Åsvärn, Nenne Österby 22 153 92 HÖLÖ Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Österby 2:21 Tillståndet gäller följande

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR Växjö 24 Januari 2017 Pontus Cronholm, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-24 1 Innehåll 1. Tillämpningsområde

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Små avloppsanläggningar Information till den som ska anlägga en ny eller ändra en befintlig anläggning. Ett hushåll använder dagligen ca 1000 liter vatten som blir förorenat och måste tas omhand innan

Läs mer

RAPPORT. Viebäcks samfällighet VIEBÄCKS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING JÖNKÖPING VA-SYSTEM

RAPPORT. Viebäcks samfällighet VIEBÄCKS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING JÖNKÖPING VA-SYSTEM SFÖRENING Viebäcks samfällighet UPPDRAGSNUMMER 1834627000 EGENKONTROLLPROGRAM OCH DRIFTINSTRUKTIONER FÖR VIEBÄCKS AVLOPPSANLÄGGNING JÖNKÖPING VA-SYSTEM KRISTIN DAHLQVIST Innehållsförteckning 1 Administrativa

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Raftotangen S:l, Raftotangens Samfallighetsforening, tillsyn av miljdfarlig verksamhet

Raftotangen S:l, Raftotangens Samfallighetsforening, tillsyn av miljdfarlig verksamhet Miljoavdelningen Jenny-Li Fagerholm Inspektionsrapport 2013-12-19 Var referens 2013.1554-824 Mbn TANUMS KOMMUN Raftotangens Samfallighetsforening Inger Eriksson Ronnebygatan 9 702 28 Orebro Raftotangen

Läs mer

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. www.baga.se

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. www.baga.se Biomoduler Läggningsanvisningar, drift och skötsel www.baga.se Baga Water Technology AB Fiskhamnen 3 371 37 Karlskrona Tel: 0455-61 61 50 E-mail: info@baga.se Biomoduler Läggningsanvisningar Figur 1. BAGA

Läs mer

DC Slamavskiljare. Flik 6 Augusti 2018

DC Slamavskiljare. Flik 6 Augusti 2018 DC Slamavskiljare Flik 6 Augusti 2018 2013-06-17 utgåva 6 DC Slamavskiljare 1600 Dagens avloppsvatten innehåller mer och mer lösningsmedel fetter som gör att den mängden slam som flyter har ökat och avskiljarens

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5)

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5) VA-UTREDNING VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun MALUNG 2018-02-01 Ärende nr 2010-0059 Karl-Erik Sigfrids 1(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 3 1.1 ORIENTERING 3 1.2 KARTMATERIAL

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar

Recipientkontroll 2015 Vattenövervakning Snuskbäckar Mellbyån Recipientkontroll 5 Vattenövervakning Snuskbäckar Sammanfattning Miljöskyddskontoret utför vattenprovtagning i av kommunens bäckar. Provtagningen sker på platser två gånger per år. Syftet med

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden i Borgholms kommun 2007-08-30 Antagen av Miljö- och Byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun 2008-09-24 Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr KK18/456. Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr Taxa för provtagning av vatten- och avloppsprover på Vattenlaboratoriet Antagen av Kommunfullmäktige 2019-06-11 2/7 Prislista 2019 Enskilt dricksvatten enligt Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning.

Läs mer

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är;

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är; Riktlinjer för industrier och andra verksamheter För verksamheter som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen kan det finnas krav gällande spillvattnets karaktär. Nedan följer en kort beskrivning

Läs mer

Avloppsutredning. Klockarbol. Helgåby 1:2 Sigtuna kommun. Datum: Beställare: Magnus Gustafsson Helgåby Märsta

Avloppsutredning. Klockarbol. Helgåby 1:2 Sigtuna kommun. Datum: Beställare: Magnus Gustafsson Helgåby Märsta Avloppsutredning Klockarbol Helgåby 1:2 Sigtuna kommun Datum: 2015-04-09 Beställare: Magnus Gustafsson Helgåby 891 19593 Märsta Beställarens ombud: Per Sjöblom Topp Konsult Svenska AB per@toppkonsult.se

Läs mer

MÄTDATASAMMANSTÄLLNING LILLASJÖN 1998

MÄTDATASAMMANSTÄLLNING LILLASJÖN 1998 HÄSSLEHOLMS KOMMUN Tekniska kontoret MÄTDATASAMMANSTÄLLNING LILLASJÖN Gatukontorets laboratorium -10-02/P-ÅN Postadress Besöksadress Telefon E-mail Stadshuset N Kringelvägen 42 Växel 0451-67 000 gatukontoret@hassleholm.se

Läs mer

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten Avloppsmöte i SånnaS 3 oktober 2012 Historik ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Tekniska beskrivningar och rekommendationer Drogs tillbaka

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll

PRISLISTA VA Kvalitetskontroll Provberedning Debiteras en gång per prov. Kemiska och mikrobiologiska analyser hanteras som separata prov. Provberedning, vatten Provberedning, slam (inkl. Torrsubstans bestämning) 97 kr 290 kr Analysspecifika

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

PRESENTATION - PETER NILSSON

PRESENTATION - PETER NILSSON PRESENTATION - PETER NILSSON Civ. ing V, LTH FoU på LTH, 72-89 Tekn Dr, avhandling: Infiltration av avloppsvatten Sedan 1990 egen konsultbyrå 10 anst, VA, avfall, processindustri, miljöfrågor, tillståndsärenden,

Läs mer

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds.

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds. MYNDIGHETSBESLUT 12.06.2013 Dnr: 2013-0449-2 ÅMH-Mb 249/13 Verksamhet Avloppsreningsverk Vårholm Prästgården by Kumlinge Beslut ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift av avloppsreningsverk

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 10.09.2014 Dnr: 2014-0637-4 ÅMH-Mb 277/14 Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift

Läs mer

Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när

Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när man projekterar ett enskilt avlopp speciellt om man

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by

Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2015-966 Beslut: MB-2016-54 24.2.2016 Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk

Läs mer

Så här anlägger du enskilt avlopp

Så här anlägger du enskilt avlopp Så här anlägger du enskilt avlopp Innan man får anlägga eller ändra en avloppsanläggning ska dess lämplighet bedömas. Denna folder visar vad du bör tänka på när du ansöker om tillstånd för en avloppsanläggning.

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Ann Louise Borin Fridö 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

DC Slamavskiljare. Flik 6 Juni 2013

DC Slamavskiljare. Flik 6 Juni 2013 DC Slamavskiljare Flik 6 Juni 2013 2013-06-17 utgåva 6 DC Slamavskiljare 1600 Dagens avloppsvatten innehåller mer och mer lösningsmedel fetter som gör att den mängden slam som flyter har ökat och avskiljarens

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning Mörkö Kyrka 1:1

Tillstånd för avloppsanläggning Mörkö Kyrka 1:1 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör 08-523 016 31 stefan.jonsson@sodertalje.se Hölö Mörkö församling Klockargården 153 92 Hölö Tillstånd för avloppsanläggning Mörkö

Läs mer

NFS 2006:7 normal skyddsnivå, miljöskydd. Minst 90% reduktion av BOD7

NFS 2006:7 normal skyddsnivå, miljöskydd. Minst 90% reduktion av BOD7 Tabell över parametrar för reningseffektivitet, behandlingskapacitet, hälsoskydd och miljö i standard SS-EN12566-3:2005+A2:2013 och Tabell över parametrar för reningseffektivitet, behandlingskapacitet,

Läs mer

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN I detta häfte kan du läsa viktig information om enskilda avlopp. Bland annat om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten 1 Inledning I den här broschyren ges information om hur du på bästa sätt tar hand om dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

brunnsvatten anses inte som något problem i de koncentrationer som är aktuella i detta sammanhang.

brunnsvatten anses inte som något problem i de koncentrationer som är aktuella i detta sammanhang. Diskussionsunderlag till bedömning av enskilda avlopp Texten är ett förslag till hur du kan bedöma ett enskilt avlopp. Det är dock alltid du som inspektör som fattar beslutet i det enskilda fallet. Inledning

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten Västlänken och Olskroken planskildhet Utsläpp av vatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 7 Utsläpp av vatten TMALL 0141 Presentation v 1.0 Avledning av vatten, disposition

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

2015-09-30 2014/193 Ackrediteringens omfattning Nyköpings kommun, Nyköping Vatten, laboratoriet-1104

2015-09-30 2014/193 Ackrediteringens omfattning Nyköpings kommun, Nyköping Vatten, laboratoriet-1104 Kemisk analys- Vattenanalys Alkalinitet SS-EN ISO 9963-2, utg 1 Titrering Ammonium SS-EN ISO 14911:1998 Jonkromatografi Ammonium som kväve SS-EN ISO 11732:2005, mod Flödesanalys/Spektrometri Biokemisk

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Lennart Martin Karlsson Skintaby Svallebo 313 305 61 HARPLINGE Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm

Läs mer

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader FU N K 10 T IO N Å R SG IN-DRÄN Max S A R A Foto: www.fotoakuten.se Stora avloppssystem - låga driftskostnader N TI IN-DRÄN Max IN-DRÄN Max är lösningen för er som behöver bygga ett gemensamt avlopp. Ni

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Ådö 1:51 - Tillstånd till enskild avloppsanläggning omfattande WC- och BDT-vatten till infiltration/markbädd

Ådö 1:51 - Tillstånd till enskild avloppsanläggning omfattande WC- och BDT-vatten till infiltration/markbädd Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Cecilia Karlsson TJÄNSTESKRIVELSE 2007-05-25 Dnr 06/0375 1(5) Bygg- och miljönämnden Ådö 1:51 - Tillstånd till enskild avloppsanläggning omfattande WC- och

Läs mer

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB Skellefteå Fastighetsförvaltning KB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570082000 Gränjesåsvallen, Idre 42:24, 5:115 m.fl Koncept Boel Nyberg Torbjörn Ågren Falun 2011-03-15 Sweco Environment

Läs mer

PM KONTROLLPROGRAM SVÄRTTRÄSK 2.0 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM YT- OCH GRUNDVATTEN

PM KONTROLLPROGRAM SVÄRTTRÄSK 2.0 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM YT- OCH GRUNDVATTEN TILL Sveriges geologiska undersökning DATUM 2015-06-25 KOPIA FRÅN johan_hornsten@golder.se UPPDRAGSNUMMER 1451230460 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM, SVÄRTTRÄSKGRUVAN 1.0 BAKGRUND Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

Förslag till belsut om föreläggande om att inkomma med åtgärdsplan för avloppsanläggning

Förslag till belsut om föreläggande om att inkomma med åtgärdsplan för avloppsanläggning Ärende 4 Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Hjelte, 0571-282 08 sofi.hjelte@eda.se 2018-11-08 Diarienummer MN-2018-533 Sida 1(3) Förslag till belsut om föreläggande om att inkomma med åtgärdsplan för

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Kort information om små avloppsanläggningar

Kort information om små avloppsanläggningar 1(9) Rev. 2011-08-10 Kort information om små avloppsanläggningar Hushållsspillvatten från högst fem hushåll 2(9) Sammanfattning Vad behöver jag ta hänsyn till när jag placerar min avloppsanläggning? Skyddsavstånd:

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-01-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MBN 8/15-01-29 Miljö- och byggnämnden Tills vidare

Läs mer

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna!

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte 2017-12-12 Välkomna! Närvarande Roger Rohdin, VA-chef Jeanette le Mahieu, enhetschef VA-nät utveckling Christer Kåhre, projektingenjör

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Exempel på olika avloppsanordningar

Exempel på olika avloppsanordningar Exempel på olika avloppsanordningar De tekniska lösningar som beskrivs nedan ska kombineras för att fullgod rening ska uppnås. På vilket sätt som de kan kombineras anges i texten. Det går även bra att

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte. Välkomna!

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte. Välkomna! Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Närvarande Astrid Löfdahl, 1:a vice ordf. Tekniska nämnden Roger Rohdin, Verksamhetschef Vatten och avlopp Kerstin Nyström,

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21

Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Timo Aaltonen Lilltäppan Simsjön 1 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21 Tillståndet gäller

Läs mer

Ekonomisk analys. Sidan 126 (204) Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets vattendistrikt

Ekonomisk analys. Sidan 126 (204) Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets vattendistrikt Detta är ett utdrag ur Förvaltningsplan 2009-2015 för Bottenhavets vattendistrikt. Utdraget omfattar avsnittet Ekonomisk analys motsvarande sidorna 125-130 Sidan 126 (204) Förvaltningsplan 2009-2015 för

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

Instruktion Följande instruktioner och föreskrifter ska beaktas:

Instruktion Följande instruktioner och föreskrifter ska beaktas: Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2012-1046-7 Beslut: MB-2018-181 2.7.2018 Verksamhet Ålands Fiskodling (Guttorp) Fiskodlingsvägen 30 Sund Beslut Beslut om revidering

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer