Årsredovisning 2013 Göteborgs Symfoniker AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2013 Göteborgs Symfoniker AB"

Transkript

1 Sida 1(20) Årsredovisning 2013 Göteborgs Symfoniker AB 1. Sammanfattning och slutsats "År 2020 är Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, en av världens tio främsta orkestrar och Västra Götaland den region i Sverige där den symfoniska musiken har starkast fäste med publik och utövare i alla åldrar. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i symfoniskt format och har i alla delar internationell lyskraft." Ur vision antagen av Göteborgs Symfonikers styrelse Göteborgs Symfoniker har länge ansetts vara en av Europas främsta orkestrar. Nu har vi tagit sikte på världstoppen och arbetar metodiskt med att ta oss dit. Som framgångsfaktorer har vi identifierat högsta konstnärliga kvalitet, starkt publikfokus, en ledande barn- och ungdomsverksamhet samt finansiell och organisatorisk styrka. För den finasiella styrkan tackar vi vår ägare Västra Götalandsregionen, VGR, som på senare år bistått med väsentliga ramökningar. Ännu krävs stora investeringar om visionen ska kunna infrias. Det är därför helt avgörande att VGR fullföljer tidigare beslut och i budgeten för 2015 tilldelar Göteborgs Symfoniker utlovad ramökning utöver gängse indexuppräkning. Vår höga ambitionsnivå omfattar verksamhetens alla delar, vilket gett positivt resultat såväl konstnärligt som ekonomiskt. Vi ser en stark utveckling också vad gäller publiktillströmning, extern samverkan och interna processer för produktion och redovisning. Verksamheten är numera också miljödiplomerad enligt kraven i Svensk Miljöbas. Stolt kan vi konstatera att år 2013 kan läggas till handlingarna som ännu ett framgångens år för Göteborgs Symfoniker AB. 2. Verksamhetens övergripande uppdrag Uppdrag till Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bidrar till regionens attraktivitet och spelar en viktig roll i den regionala utvecklingen. Orkestern har stark internationell lyskraft och har som ambition att inom tio år positionera sig som en av världens främsta. Kvalitetsutveckling och fördjupad kunskap inom området ska uppnås i internationell konkurrens och genom medvetna satsningar ska nya scener erövras som regelbundet återkommande spelplatser. Som en av regionens framgångsrika musikinstitutioner ska Göteborgs Symfoniker under uppdragsperioden särskilt utveckla barn- och ungdomsverksamheten samt genom nya konsertformer möjliggöra för fler människor att möta den klassiska musiken. Under uppdragsperioden ska nya kontaktytor utvecklas regionalt, nationellt och internationellt.

2 Sida 2(20) Symfonikerna har till sitt förfogande ett unikt hus med många möjligheter till möten och upplevelser och ska under uppdragsperioden ta initiativ till nyskapande samarbetsprojekt och partnerskap på musikområdet. Målgrupper för samverkan är kultur- och musikskolor, konsertarrangörer och det fria musiklivet. Arbetet med jämställdhet och mångfald inom scenkonstområdet är fortsatt prioriterat. Fastslaget av Kulturnämnden Gemensamma förutsättningar Vision Västra Götaland Det goda livet, den regionala kulturstrategin och Kulturnämndens handlingsplan för mänskliga rättigheter är den självklara basen för de verksamheter som får stöd av regionen. Göteborgs Symfonikers verksamhetsplan skall, i relation till kulturnämndens bidrag, utgå från de horisontella perspektiven jämställdhet, mångfald, tillgänglighet, internationalisering och regionalt mervärde. Göteborgs Symfonikerna förutsätts förhålla sig till de handlingsprogram som beslutas under uppdragsperioden (för närvarande: Rätt att vara med, Lust att lära, Det maritima och industriella kulturarvet, Natur- och kulturturism samt Handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn). I arbetet med Göteborgs Symfonikernas verksamhetsplan och i årsredovisningen skall också Regionfullmäktiges prioriterade mål beaktas: Barn och ungdomars tillgång till kultur ska öka vid de verksamheter, institutioner och organisationer som regionen stöder. Tillgängligheten till natur- och kulturturistiska anläggningar och aktiviteter ska öka, och omfatta fler perioder under året. De fria kulturaktörernas roll ska stödjas för att uppnå en god geografisk spridning av kulturaktiviteter. Göteborgs Symfoniker förutsätts samverka lokalt och regionalt men också med aktörer på nationell och internationell nivå för ett optimalt uppfyllande av uppdragen. Göteborgs Symfoniker förutsätts redovisa uppgifter till en kartläggning av jämställdhet och mångfald Uppgifter omkring övriga kvantitativa data rapporteras fortlöpande enligt beställarens former för detta. Göteborgs Symfoniker förutsätts också medverka i framtagandet av regional kulturplan. För att säkerställa att uppdragsprocessen är transparent kommer uppdraget och uppdragsrelaterade dokument, såsom minnesanteckningar, att läggas ut på kulturnämndens hemsida Uppdrag Utveckla Göteborgs Symfonikers konstnärliga kvalitet. Utveckla barn- och ungdomsverksamheten. Initiera digitala utsändningar av Symfonikernas konserter. Initiera sommarverksamhet i Göteborgs Konserthus. Stärka samarbetet med kultur- och musikskolor, konsertarrangörer och det fria musiklivet. Stärka och utveckla kompetensen inom organisationen.

3 Sida 3(20) Under uppdragsperioden följa upp resultaten av insatserna kring tillgänglighet, regional utveckling och medborgarnas delaktighet. 2.3 Mål och indikatorer Följande strategiska mål och indikatorer har under 2012 överenskommits mellan Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborgs Symfoniker för perioden : Mål 1 Göteborgs Symfoniker har som egen ambition att bli en av världens främsta orkestrar. Indikatorer: a) Presentera en plan för hur den egna ambitionen att bli en av världens främsta orkestrar ska uppnås. b) Redovisa antalet nya spelplatser. c) Antal förfrågningar om deltagande i festivaler/konserter från utländska och andra svenska arrangörer per år under perioden. d) Jämför kvalitativa och organisatoriska erfarenheter med fyra ledande orkestrar i världen. e) Analysera varumärkets utveckling under perioden. Mål 2 Öka tillgängligheten till verksamhetens resurser. Indikatorer: a) Andel verksamhet riktad till unga vuxna per år under perioden. b) Beskriv arbetet med att nå nya målgrupper. c) Andel aktiviteter i Göteborgs Konserthus som arrangeras av andra än Göteborgs Symfoniker. Mål 3 Bidra till att öka regionens attraktivitet. Indikatorer: a) Antal uppföranden i Vara Konserthus per år under perioden.

4 Sida 4(20) b) Antal sommaraktiviteter per år under perioden. Mål 4 Bidra till ökad jämställdhet och mångfald på scenkonstområdet. Indikatorer: Utarbeta en plan för att öka jämställdheten och mångfalden i den interna och externa verksamheten och beskriv hur arbetet fortskrider enligt plan. 3. Medborgar-/Patient-/Kundperspektivet Vision för Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB ska genom sin verksamhet bidra till förhöjd livskvalitet för invånarna i Västra Götalandsregionen. Verksamheten ska upplevas som aktuell, intressant och relevant och bedrivas under två starka varumärken, Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus. Göteborgs Symfoniker AB ska vara centralpunkt och pådrivande kraft i Västra Götalandsregionens musikliv och ha en tydlig position i nationella och internationella nätverk. År 2020 är Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, en av världens tio främsta orkestrar och Västra Götaland den region i Sverige där den symfoniska musiken har starkast fäste med publik och utövare i alla åldrar. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i symfoniskt format och har i alla delar internationell lyskraft. År 2020 är Göteborgs Konserthus en öppen och lättillgänglig arena dit invånare från hela Västra Götalandsregionen söker sig för att lyssna till Göteborgs Symfoniker. I komplement till den symfoniska musiken erbjuds en rik flora av konserter inom skilda genrer, en högkvalitativ mötesverksamhet samt en omfattande pedagogisk verksamhet, riktad både till dem som vill delta som publik och till dem som skapar själva. Göteborgs Symfonikers styrelse

5 Sida 5(20) 3.1 Verksamheternas mål i medborgar-/patient-/kundperspektivet Huvudmål Erbjuda musikupplevelser av hög kvalitet och göra dem tillgängliga för en större del av befolkningen än idag. Öka vår betydelse och förankring i samhället genom att initiera och delta i projekt som syftar till social utveckling och ökad integration. Säkra verksamhetsutvecklingen och den publika tillgängligheten genom att i samverkan med hyresvärden Higab anpassa Konserthuset till aktuella krav. I egen regi och i samverkan med andra utveckla en pedagogisk verksamhet som stärker barns och ungas deltagande i musiklivet och långsiktigt säkrar musikeråterväxt och publiktillströmning. Vara tydligt närvarande på regionala arenor utanför Göteborgs Konserthus, såsom Vara Konserthus, Slottsskogen, Götaplatsen och hos kammarmusikarrangörer. Utveckla kontakten med den publik som vanligtvis inte besöker Göteborgs Symfonikers konserter. I egen regi erbjuda ett konsertutbud som konstnärligt kompetterar Göteborgs Symfonikers verksamhet. Tillgängliggöra Göteborgs Konserthus för initiativ från det fria musiklivet. Öka den pedagogiska verksamhet som bedrivs i Konserthuset. Utveckla formerna för konsertintroduktioner och föreläsningar. Utveckla uthyrningsverksamheten med konserter, föreställningar och event så att den kompletterar Göteborgs Symfonikers verksamhet. GSO Puls - verksamhet för barn och ungdom Göteborgs Symfonikers barn- och ungdomsverksamhet vänder sig till barn och unga som publik, musikanter och sociala varelser. Syftet är i första hand att erbjuda starka musikupplevelser, men också att trygga publikåterväxten, utveckla talanger för framtida rekrytering till orkestern och att bidra till vårt samhälles sociala hållbarhet. Målsättningen är att nå både de som aldrig förr upplevt en symfoniorkester i verkligheten och de som redan har ett starkt intresse för den klassiska musiken. Vår vision är att Västra Götaland om tio år ska vara den region i Sverige där den symfoniska musiken har starkast fäste med publik och utövare i alla åldrar. I syfte att förnya och utveckla konsertutbudet för skolor och familjer har vi haft tonsättaren Paula af Malmborg Ward och regissören Svante Grogarn anställda som residenskonstnärer under två år. Residensen löpte ut i juni Tillsammans med barn- och ungdomsproducent Petra Kloo Vik skapade våra residenskonstnärer föreställningar för den unga publiken och genomförde projekt med hög delaktighet för skolelever. Särskilt kan produktionen Kom in! hösten 2012 nämnas, där förskolebarn fick närkontakt med våra musiker vid besök i husvagnar och övningsrum. Kom In! belönades i januari 2013 med Young EARopean Award. Residensproduktion 2013 var Demokrati, som vände sig till gymnasiet. Skol- och familjeproduktioner 2013

6 Sida 6(20) Peter och Vargen, två familjekonserter. Demokrati, fyra konserter för gymnasiet. Ute och cyklar, familjekonsert på Götaplatsen. Mozart för de yngsta, åtta skolkonserter och två familjekonserter, 4-10 år. En symfonisk Beatleshyllning, en konsert för gymnasiet. Orkesterguiden, sju skolkonserter och en familjekonsert, 6-10 år. Gretas dröm, en teckentolkad konsert, 6-10 år. Under året har vi genomfört en rad aktiviteter riktade till unga musikanter. Polstjärnepriset är en tävling för unga musiker i regi av Vänersborgs kommun. Final och workshops genomfördes i Göteborgs Konserthus i januari. Sportlovsorkestern samlade ett 80-tal ungdomar i åldrarna år. I produktionen Noaks ark framträdde barn i åldrarna år tillsammans med professionella musiker. Unga musikanter agerade förband till Göteborgs Symfoniker under nationaldagskonserten i Slottsskogen. I Höstlovskören deltog 65 sångare i åldrarna år. I december hölls en workshop för unga musiker med Simon Bolívarkvartetten från Venezuela. Som stimulans och inspiration för regionens unga musikanter har vi under året presenterat tre ungdomsorkestrar i Konserthusets stora sal. Vägus, Västra Götalands Ungdomssymfoniker, gav en konsert i januari. I Vägus spelar 70 ungdomar i åldrarna år. University of Gothenburg Symphony Orchestra består av masterstudenter från Högskolan för scen och musik. Under 2013 framträdde orkestern i Konserthuset vid två tillfällen. Den internationella ungdomsorkestern I Culture Orchestra gav en konsert den 30 augusti. Dagen efterordnade vi en speldag med konsert där regionens unga musikanter fick spela tillsammans med de gästande ungdomarna. Vid 17 tillfällen har skolklasser kommit till Konserthuset på studiebesök. Kreativa samspel, ett slags utökat studiebesök där barnen själva får skapa musik och möta musiker ur Göteborgs Symfoniker, har anordnats vid fyra tillfällen. Totalt 20 klasser deltog i dessa. Vår samverkan med El Sistema fortsätter med oförminskad styrka. El Sistema är undervisning med musiken som verktyg för mänsklig och social utveckling och drivs av kulturskolan i Göteborgs samtliga stadsdelar. Vid elva tillfällen har musiker ur Göteborgs Symfoniker åkt ut till skolor i Göteborg för att träffa El Sistemas elever. I april anordnade vi, i samarbete med Göteborgs stad och Stiftelsen El Sistema, en internationell El Sistema-festival med deltagare från USA, Colombia och stora delar av Europa. Som en del av festivalen gav Göteborgs Symfoniker en konsert i Sjumilahallen på Hisingen. I Konserthuset anordnade vi två sida vid sida-konserter där barn från El Sistema spelade tillsammans med Göteborgs Symfoniker. I november genomfördes en studieresa till El Sistemas ursprungsland Venezuela. I resan deltog företrädare för El Sistema i Göteborg, Malmö, Stockholm, Södertälje och Umeå. Tre orkestrar var representerade - Göteborgs Symfoniker, Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester - liksom Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Deltagare från Göteborgs Symfoniker var barn- och ungdomsproducent Petra Kloo Vik och

7 Sida 7(20) VD Helena Wessman. Resan anordnades av Stiftelsen El Sistema, som verkar för utveckling av El Sistema i Sverige och dess internationella kopplingar. Tidigare under året turnerade musiker ur Göteborgs Symfoniker i Venezuela. Turnén företogs i privat regi efter inbjudan från El Sistema i Venezuela och är ett exempel på de starka band som knutits mellan El Sistema och Göteborgs Symfoniker genom Gustavo Dudamel. 3.2 Insatser för kommunikation Huvudmål Erbjuda musikupplevelser av hög kvalitet och göra dem tillgängliga för en större del av befolkningen än idag. I egen regi och i samverkan med andra utveckla en pedagogisk verksamhet som stärker barns och ungas deltagande i musiklivet och långsiktigt säkrar musikeråterväxt och publiktillströmning. Vara tydligt närvarande på regionala arenor utanför Göteborgs Konserthus, såsom Vara Konserthus, Slottsskogen, Götaplatsen och hos kammarmusikarrangörer. Utveckla kontakten med den publik som vanligtvis inte besöker Göteborgs Symfonikers konserter. Vara en orkester som är attraktiv både för hemmapubliken och på den internationella marknaden. Vara en attraktiv samarbetspartner för politik och näringsliv. Vara en attraktiv samarbetspartner för internationella solister, dirigenter, tonsättare, agenturer, konserthus och festivaler. Vara en av de orkestrar i Norden som syns mest i media (skivinspelningar, internet mm). Öka den pedagogiska verksamhet som bedrivs i Konserthuset. Utveckla formerna för konsertintroduktioner och föreläsningar. Etablera Göteborgs Konserthus som varumärke genom att tydliggöra det utbud som kompletterar Göteborgs Symfonikers verksamhet. Stärka varumärket Göteborgs Symfoniker genom konserthusverksamheten Publikutveckling 2013 Huvudsaklig spelplats för Göteborgs Symfoniker är Göteborgs Konserthus där akustik och övriga faciliteter är specialanpassade för symfonisk musik. För den ovana publiken kan Göteborgs Konserthus emellertid framstå som otillgängligt och de symfoniska konserterna som alltför traditionstyngda. Den publik som regelbundet lyssnar till Göteborgs Symfoniker ger å sin sida ofta uttryck för att de starka traditionerna förstärker musikupplevelsen. Vårt publikarbete har därför det dubbla syftet att riva ner barriärer så att nya grupper hittar in i verksamheten och att stärka lojaliteten hos våra abonnenter. För att förenkla för vår publik och öka beläggningen i våra konsertserier har vi moderniserat vår abonnemangsstruktur. Nyordningen, som gäller från spelåret

8 Sida 8(20) 2013/2014, har gett mycket goda resultat med kraftigt ökad försäljning. Omdaningen har gjorts inom ramen för ett treårigt projekt i samarbete med konsulten Magnus Still. I syfte att nå nya publikgrupper ger vi regelbundet konserter också på andra arenor. Varje år genomförs också internationella turnéer, vilka är ett medel både för att positionera Göteborgs Symfoniker och Västra Götaland och för orkesterns konstnärliga utveckling. Under 2013 framträdde Göteborgs Symfoniker i Vara konserthus vid fyra tillfällen. Den traditionsenliga nationaldagskonserten i Slottsskogenden 6 juni lockade som alltid en stor publik. Välbesökt var också operaföresällningen Ca Ira och våra två konserter på Götaplatsen inom ramen för Kulturkalaset i augusti. Göteborgs Symfoniker har under året turnerat i Norge med Christian Zacharias som pianosolist och dirigent, till Stockholm och Helsingfors med Andrés Orozco-Estrada och violinsolisten Lisa Batiashvili samt till Amsterdam och Wiesbaden med Nikolaj Znaider och violinsolisten Vilde Frang. Våren 2012 installerade vi, som första konserthus i landet, ett digitalt kamerasystem. Syftet med den digitala satsningen är att tillgängliggöra Göteborgs Symfonikers konserter för regionens invånare och att positionera orkestern internationellt. För utsändningarna har vi etablerat den kostnadsfria webbkanalen GSO Play, där vi för närvarande lägger ut två produktioner i månaden. GSO Play lockar tittare från hela världen. Målet är att genom samverkan med tillexempel rese- och bostadsföretag öka spridningen ytterligare. Bland annat har vi i samarbete med Swedavia placerat fyra stolar med bild- och ljudanläggning på Landvetter där resenärer kan se GSO Play. Stolarna invigdes i december med en flashmob i avgångshallen. Vår samverkan med det Västsvenska näringslivet har under 2013 utvecklats ytterligare i syfte att fördjupa Göteborgs Symfonikers förankring att utveckla konserthuset som mötesplats för det västsvenska näringslivet. Att gå på konsert tillsammans är ett utmärkt sätt att fördjupa kontakten med kunder och partners. Nytt för säsongen 2013/2014 är abonnemangsserien High Five där vi erbjuder fem nätverksträffar med mat, mingel och musik. Deltagarna samlas på seneftermiddagen för att lyssna till ett föredrag från en av våra sponserer och går sedan på konsert. Vi har under året anordnat tre större näringslivsträffar med fördjupad diskusion kring dagsaktuella frågor samt vid flera tillfällen stått värd för samlingar anordnade av andra. Genom detta har vi kunnat knyta till oss företag som senare beslutat att bli våra sponsorer. Göteborgs Symfoniker medverkar också i projektet Folkbildning och kultur i samverkan, vilket initierats av Västra Götalandsreegionens kulturnämnd. inom projektet möter kulturinstitutioner regionens folkhögskolor för ökad samverkan och samsyn. I november genomfördes ett studiebesök där 35 studenter fick lyssna till Göteborgs Symfoniker och lära sig mer om konserthuset. 3.3 Rättighetsfrågor Huvudmål I konstnärliga beslut väga in ett genusperspektiv vad gäller dirigenter, solister och

9 Sida 9(20) tonsättare, så att andelen kvinnor stadigt kan öka. Erbjuda musikupplevelser av hög kvalitet och göra dem tillgängliga för en större del av befolkningen än idag. Säkra verksamhetsutvecklingen och den publika tillgängligheten genom att i samverkan med hyresvärden Higab anpassa Konserthuset till aktuella krav. Öka vår betydelse och förankring i samhället genom att initiera och delta i projekt som syftar till social utveckling och ökad integration. I egen regi och i samverkan med andra utveckla en pedagogisk verksamhet som stärker barns och ungas deltagande i musiklivet och långsiktigt säkrar musikeråterväxt och publiktillströmning. Vara tydligt närvarande på regionala arenor utanför Göteborgs Konserthus, såsom Vara Konserthus, Slottsskogen, Götaplatsen och hos kammarmusikarrangörer. Utveckla kontakten med den publik som vanligtvis inte besöker Göteborgs Symfonikers konserter. Vi arbetar metodiskt med att öka andelen kvinnor på dirigentpulten. I februari dirigerades orkestern av Susanna Mälkki, då bland annat beställningsverket Circle Map av den kvinnliga tonsättaren Kaija Saariaho framfördes. I april leddes orkestern av Barbara Hannigan och någon vecka senare av Marit Strindlund. Under hösten dirigerades orkestern av Joana Mallwitz och Anna-Maria Helsing. När Joana Carneiro tvingades lämna återbud blev hennes ersättare dock en man. En modern verksamhet kräver ständig anpassning av lokalerna. Göteborgs Symfoniker huserar sedan 1935 i Göteborgs Konserthus vid Götaplatsen. En om- och tillbyggnad gjordes i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och sedan dess har flera smärre anpassningar gjorts. Vi ser nu behov av ytterligare justeringar och har initierat en utvecklingsprocess ihop med hyresvärden Higab. Vad gäller tillgänglighet till vår musik även utanför vårt hus - se rubriken ovan 3.2 Kommunikation. 4. Verksamhets-/Processperspektivet Vision för Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB ska genom sin verksamhet bidra till förhöjd livskvalitet för invånarna i Västra Götalandsregionen. Verksamheten ska upplevas som aktuell, intressant och relevant och bedrivas under två starka varumärken, Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus. Göteborgs Symfoniker AB ska vara centralpunkt och pådrivande kraft i Västra Götalandsregionens musikliv och ha en tydlig position i nationella och internationella nätverk. År 2020 är Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, en av världens tio främsta orkestrar och Västra Götaland den region i Sverige där den symfoniska musiken har starkast fäste med publik och utövare i alla åldrar. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i symfoniskt format och har i alla delar internationell lyskraft. År 2020 är Göteborgs Konserthus en öppen och lättillgänglig arena dit invånare från hela

10 Sida 10(20) Västra Götalandsregionen söker sig för att lyssna till Göteborgs Symfoniker. I komplement till den symfoniska musiken erbjuds en rik flora av konserter inom skilda genrer, en högkvalitativ mötesverksamhet samt en omfattande pedagogisk verksamhet, riktad både till dem som vill delta som publik och till dem som skapar själva. Göteborgs Symfonikers styrelse Verksamheternas mål i verksamhets-/processperspektivet Huvudmål Fortsätta arbetet med att säkra kvaliteten inom verksamhetens alla delar. Kontinuerligt utveckla organisation och arbetssätt i takt med en föränderlig verksamhet. Arbeta med de solister, dirigenter och tonsättare som bäst inspirerar och bidrar till orkesterns konstnärliga utveckling samt utforma kriterier för att mäta detta. Regelbundet turnera till de mest attraktiva och prestigefyllda internationella destinationerna. Utifrån vårt uppdrag som Sveriges Nationalorkester ta ansvar för att turnera i Sverige och övriga Norden. Regelbundet medverka i inspelningar och överföringar i samarbete med de mest attraktiva skivbolagen och medierna. Vårda och vidareutveckla den nordiska orkesterrepertoaren (traditionellt och nyskrivet) med utgångspunkt från Göteborgs Symfonikers egen historia. Ta utvecklingsansvar gällande nordiska dirigenter, solister och tonsättare. Stimulera musikers individuella utveckling och öka musikers ansvar för utveckling av individ, stämma och orkester. Utifrån ett konstnärligt perspektiv vara en så attraktiv arbetsplats att vi attraherar de främsta musikerna internationellt.vara en orkester som är attraktiv både för hemmapubliken och på den internationella marknaden. Vara en attraktiv samarbetspartner för politik och näringsliv. Vara en attraktiv samarbetspartner för internationella solister, dirigenter, tonsättare, agenturer, konserthus och festivaler. Vara en av de orkestrar i Norden som syns mest i media (skivinspelningar, internet mm). Etablera Göteborgs Konserthus som varumärke genom att tydliggöra det utbud som kompletterar Göteborgs Symfonikers verksamhet. Stärka varumärket Göteborgs Symfoniker genom konserthusverksamheten. Konstnärliga höjdpunkter under 2013 Möjligheten att samarbeta med högt kvalificerade och inspirerande artister är den enskilt viktigaste faktorn för en symfoniorkesters konstnärliga utveckling och därmed för publikens upplevelse i konsertsalen. Göteborgs Symfonier anlitar dirigenter och solister i internationell

11 Sida 11(20) konkurrens, vilket gör glädjen över de fina artister vi har kunnat presentera under 2013 extra stor. Medvetna satsningar har lett till att en förhållandevis stor andel av dem är kvinnor. Hösten 2013 tillträdde Kent Nagano formellt som Göteborgs Symfonikers förste gästdirigent. Redan i april introducerade vi honom för publiken vid en galakonsert med musik av Stenhammar och Stravinsky och alten Anna Larsson som solist. Vår förre förste gästdirigent Christian Zacharias avtackades i februari efter en framgångsrik turné i Norge. Detta innebar ingalunda ett avbrott i relationen, utan redan till hösten återvände han som pianosolist och dirigent. Återvände gjorde också chefdirigent emeritus Neeme Järvi för en fortsättning på vår Grammy-nominerade skivdokumentation av Kurt Atterbergs symfoniska verk, liksom vår tidigare chefdirigent Mario Venzago. Herbert Blomstedt gästade oss vid två tillfällen. Utöver de mycket uppskattade konserterna medverkade han vid seminarier och inspelning av en dokumentärfilm, en CD-inspelning och upptagning för vår webb-tv-kanal GSO Play. Andra dirigenter att särskilt nämna är David Afkham, Edward Gardner, Barbara Hannigan, Leonidas Kavakos, Andrés Orozco-Estrada (som gjorde ett succéartat inhopp då Gustavo Dudamel tvingades ställa in) och John Storgårds. Bland solisterna vill vi särskilt lyfta fram Lisa Batiashvili violin, Katarina Dalayman, sopran, Barbara Hannigan, sopran, Håkan Hardenberger, trumpet, Leonidas Kavakos, violin, Anna Larsson, alt, Truls Mörk, cello, Anne Sofie von Otter, mezzosopran och Mark Padmore, tenor. Göteborgs Symfoniker har under året turnerat i Norge med Christian Zacharias som pianosolist och dirigent, till Stockholm och Helsingfors med Andrés Orozco-Estrada och violinsolisten Lisa Batiashvili samt till Amsterdam och Wiesbaden med Nicolaj Znaider och violinsolisten Vilde Frang. Större projekt att uppmärksamma är en konsertant iscensättning av Peer Gynt i samarbete med Göteborgs Stadsteater, framförandet av Pink Floyd-legendaren Roger Waters rockopera Ca Ira på Götaplatsen under Kulturkalaset samt vår symfoniska hyllning till Beatles, det konsertanta framförandet av albumet Sgt Pepper s Lonely Hearts Club Band. 4.4 Prestationer Antal besökare Utfall Budget helår Utfall Budget helår Orkesterkonserter Populärproduktioner Barn och ungdom Jazz Kammarkonsert Övrigt

12 Sida 12(20) Totalt antal besökare Tabellen ovan visar antalet besökare vid våra konserter i egen regi i Konserthuset. Göteborgs Symfoniker syns även utanför Konserthuset, vilket tydliggörs med nedanstående siffror: ÖVRIG BESÖKSSTATISTIK 2013 Konserter på övriga spelplatser i Västra Götalandsregionen: 9 st, varav 2 barn- och familjekonserter. Antal besökare: , varav på barn- och familjekonsert. Aktiviteter för barn och unga som deltagare: 39 aktiviteter har genomförts under året, med totalt deltagare. Turnéer inom övriga Sverige och världen: 7 konserter med totalt besökare. Unika besökare på webbsidan GSOplay: besökare, fördelat på 150 länder. Antal visningar på Youtube: Totalt antal barn- och unga som ofattats av vår verksamhet som publik eller utövare uppgår till ca personer. Antal besökare på våra konserter inklusive turnéer och utomhuskonserter uppgår till ca personer. Under året har Sveriges Radio spelat in och sänt ut 10 av våra orkesterproduktioner och tre jazzproduktioner. 4.5 Miljömål Under 2013 har vår verksamhet miljödiplomerats enligt kraven i Svensk Miljöbas, vilket var vårt huvudsakliga miljömål för Vi har under året genomfört en miljöutredning, och därtill tagit fram följande styrdokument: Miljöpolicy, Resepolicy, Rutin för miljöanpassade inköp, samt en Miljöhandlingsplan som innehåller miljömål för En miljösamordnare är formellt utsedd för organisationen.

13 Sida 13(20) 5. Medarbetarperspektivet Vision för Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB ska genom sin verksamhet bidra till förhöjd livskvalitet för invånarna i Västra Götalandsregionen. Verksamheten ska upplevas som aktuell, intressant och relevant och bedrivas under två starka varumärken, Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus. Göteborgs Symfoniker AB ska vara centralpunkt och pådrivande kraft i Västra Götalandsregionens musikliv och ha en tydlig position i nationella och internationella nätverk. År 2020 är Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, en av världens tio främsta orkestrar och Västra Götaland den region i Sverige där den symfoniska musiken har starkast fäste med publik och utövare i alla åldrar. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i symfoniskt format och har i alla delar internationell lyskraft. År 2020 är Göteborgs Konserthus en öppen och lättillgänglig arena dit invånare från hela Västra Götalandsregionen söker sig för att lyssna till Göteborgs Symfoniker. I komplement till den symfoniska musiken erbjuds en rik flora av konserter inom skilda genrer, en högkvalitativ mötesverksamhet samt en omfattande pedagogisk verksamhet, riktad både till dem som vill delta som publik och till dem som skapar själva. Göteborgs Symfonikers styrelse Verksamheternas mål i medarbetarperspektivet Huvudmål Kontinuerligt utveckla organisation och arbetssätt i takt med en föränderlig verksamhet. Utveckla varje enskild medarbetare så att hon/han uppnår sin fulla potential. Utforma lokala arbetstids- och löneavtal som är väl anpassade till verksamheten Arbeta med de solister, dirigenter och tonsättare som bäst inspirerar och bidrar till orkesterns konstnärliga utveckling samt utforma kriterier för att mäta detta. Regelbundet turnera till de mest attraktiva och prestigefyllda internationella destinationerna. Utifrån vårt uppdrag som Sveriges Nationalorkester ta ansvar för att turnera i Sverige och övriga Norden. Regelbundet medverka i inspelningar och överföringar i samarbete med de mest attraktiva skivbolagen och medierna. Vårda och vidareutveckla den nordiska orkesterrepertoaren (traditionellt och nyskrivet) med utgångspunkt från Göteborgs Symfonikers egen historia. Ta utvecklingsansvar gällande nordiska dirigenter, solister och tonsättare. Stimulera musikers individuella utveckling och öka musikers ansvar för utveckling av individ, stämma och orkester. Utifrån ett konstnärligt perspektiv vara en så attraktiv arbetsplats att vi attraherar de

14 Sida 14(20) främsta musikerna internationellt. Vi har fastlagda och väl fungerande processer som säkerställer att medarbetarna får ett rättssäkert och förutsägbart bemötande. Under året har lönekriterier tagits fram i samverkan, som tillsammans med den genomförda BAS-värderingen av våra befattningar blir en viktig del i vår lönesättning. Ett nytt arbetstidsavtal för musiker togs fram under året, och det lokala arbetstidsavtalet för administrativ personal reviderades. 5.3 Personalstruktur Se under rubrik Personalvolym Personalvolym 31 december 2013 jämfört med 31 december 2012, inklusive visstidoch timanställda Utbildning, kultur och fritid Teknik och hantverk 6 6 Kök, städ, tvätt Administration Totalt Timanställda inom Administration omfattar även foajépersonal och reception, vilket kan variera och påverka resultatet mycket beroende på hur många enskilda individer som varit i tjänst för att täcka bemanningsbehovet under den aktuella månaden. Organisationen har idag en handfull medarbetare tillsvidareanställda på ofrivillig deltid. Alla dessa utom en är personer som under 2013 övergick från tillfällig timanställning till tillsvidareanställning med fast omfattning på 50-80%. Orsaken till de ofrivilliga deltiderna är att tjänsterna ursprungligen utlysts som deltider. Befattningshavarna önskar emellertid utökad tjänstgöringsgrad, vilket det i dagsläget inte finns underlag för. I samband med vakanser undersöker arbetsgivaren kontinuerligt om ledigförklarat arbete är förenligt med de deltidsanställdas ordinarie arbete och kompetens. 5.6 Bemanningsföretag Kostnader för Utfall 2013 Utfall 2012 bemanningsföretag, tkr Övriga Totalt

15 Sida 15(20) Vi har valt att ta in en ekonomikonsult från ett bemanningsföretag för att ersätta en medarbetares 20%-iga föräldraledighet. Därutöver anlitar vi bemanningsföretag vid tillfälliga kortvariga bemanningsbehov i vår reception. 5.7 Jämställdhet och mångfald Göteborgs Symfoniker har tre mål fastställda i den plan för likabehandling som fastställts för perioden Målen lyder: Det ska inte vara någon skillnad på hur kvinnor och män uppfattar sin arbetssituation Likabehandlingsfrågan ur ett medarbetarperspektiv beaktas i all planering, beslutsfattande och genomförande av bolagets verksamhet. Göteborgs Symfoniker har en saklig lönebildningsprocess präglad av kvalitet och rättssäkerhet. Uppföljning av pågående arbete har gjorts under året som en del av det ordinarie systematiska arbetsmiljöarbetet, och slutgiltig måluppfyllelse kommer att mätas i samband med genomförandet av den lokala arbetsmiljöenkäten under Några av de aktiviteter som genomförts under året är: Lönekriterier har tagits fram och beslutats i samverkan. En Lönekartläggning och analys genomfördes under året. Inga osakliga löneskillnader kunde påvisas. En redovisning av vårt arbete med jämställda löner har på uppmaning skickats till DiskrimineringsOmbudsmannen. Ett antal policydokument och riktlinjer för verksamheten har tagits fram under året. Vi arbetar aktivt med att öka andelen kvinnor på dirigentpulten. Under 2013 programlade vi 6 kvinnor, men en av dessa lämnade dessvärre återbud pga sjukdom. Samtliga anställda i ledande befattning har erbjudits webbaserad utbildning i genus och jämställdhet. JÄMIX I Jämixrapporten 2013 erhöll Göteborgs Symfoniker AB 116 poäng, jämfört med 100 poäng föregående år. Av de nio nyckeltalen ligger vi på bra nivåer på följande: Yrkesgrupper - yrkesgrupper med fördelning mellan kvinnor och män är nära 80%. Högsta ledningsgrupp - två av fem personer i ledningsgruppen är kvinnor. Lön - skillnaden mellan kvinnors och mäns löner är mycket liten (mindre än 2%) Föräldradagar - skillnaden mellan kvinnors och mäns uttag av föräldradagar är mindre än genomsnittet i övriga organisationer och landsting.

16 Sida 16(20) De områden som visar ett mer ojämställt resultat är Långtidssjukfrånvaro - fler kvinnor än män har långtidssjukfrånvaro. Vi arbetar aktivt med varje enskilt fall för att på bästa sätt möjliggöra en snabb återgång till arbetet. Heltidstjänster - på grund av att vi under 2013 har omvandlat ett antal timavlönade anställningar till tillsvidareanställningar på deltid så har värdet försämrats jämfört med föregående år. Vi ser det dock som ett steg i rätt riktning att sträva mot fastare anställningar, oavsett om omfattningen inte kan bli 100%. Karriärmöjligheter - andelen kvinnor i ledningsgrupp är lägre än andel kvinnor i företaget totalt. 7. Ekonomiperspektivet Vision för Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB ska genom sin verksamhet bidra till förhöjd livskvalitet för invånarna i Västra Götalandsregionen. Verksamheten ska upplevas som aktuell, intressant och relevant och bedrivas under två starka varumärken, Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus. Göteborgs Symfoniker AB ska vara centralpunkt och pådrivande kraft i Västra Götalandsregionens musikliv och ha en tydlig position i nationella och internationella nätverk. År 2020 är Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, en av världens tio främsta orkestrar och Västra Götaland den region i Sverige där den symfoniska musiken har starkast fäste med publik och utövare i alla åldrar. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i symfoniskt format och har i alla delar internationell lyskraft. År 2020 är Göteborgs Konserthus en öppen och lättillgänglig arena dit invånare från hela Västra Götalandsregionen söker sig för att lyssna till Göteborgs Symfoniker. I komplement till den symfoniska musiken erbjuds en rik flora av konserter inom skilda genrer, en högkvalitativ mötesverksamhet samt en omfattande pedagogisk verksamhet, riktad både till dem som vill delta som publik och till dem som skapar själva. Göteborgs Symfonikers styrelse

17 Sida 17(20) 7.1 Verksamheternas mål i ekonomiperspektivet Huvudmål Stärka vår egenfinansiering genom ökad affärsmässighet i verksamheten och ökat ekonomiskt medvetande hos samtliga medarbetare. Fortsätta arbetet med att säkra kvaliteten inom verksamhetens alla delar. Kontinuerligt utveckla organisation och arbetssätt i takt med en föränderlig verksamhet. Utforma lokala arbetstids- och löneavtal som är väl anpassade till verksamheten. Vara en orkester som är attraktiv både för hemmapubliken och på den internationella marknaden. Vara en attraktiv samarbetspartner för politik och näringsliv. Vara en attraktiv samarbetspartner för internationella solister, dirigenter, tonsättare, agenturer, konserthus och festivaler. Vara en av de orkestrar i Norden som syns mest i media (skivinspelningar, internet mm). Utveckla uthyrningsverksamheten med konserter, föreställningar och event så att den kompletterar Göteborgs Symfonikers verksamhet. Vidareutveckla restaurangverksamheten så att den genom hög kvalitet i utbud och service bidrar till profileringen av Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Konserthus. Inför säsongen 2013/2014 omarbetade vi vår abonnemangsstruktur i syfte att öka beläggningen på våra konserter. Detta gav resultat i form av högre beläggning och ökade biljettintäkter under 2013 jämfört med föregående år. Antalet turnéer var dock färre än Sammantaget har intäkterna från konsertverksamheten ökat med drygt 1 mkr jämfört med 2012.Sponsorintäkterna 2013 är 3,6 mkr lägre än Denna avvikelse förklaras till viss del av en omdisponering av sponsormedel från höst 2013 till vår Under 2012 erhölls också en engångsdonation som möjliggjorde investeringar i vårt digitala konserthus.bolagets ägare Västra Götalandsregionen beslutade inför 2013 att öka de regionala bidragen, vilket har varit en förutsättning för att kunna fortsätta satsningen mot att bli en av världens tio främsta symfoniorkestrar. 7.2 Ekonomiskt resultat Tabellsammanställning resultaträkning Resultatbudget (Mkr) Utfall 2013 Budget 2013 Utfall 2012 Statsbidrag 0,9 0,6 0,6 Erhållna regionala bidrag 152,5 142,0 135,9 Biljettintäkter 19,2 21,0 16,3 Övriga intäkter 27,3 29,0 31,7 Verksamhetens intäkter 199,9 192,6 184,6

18 Sida 18(20) Personalkostnader 124,6 124,9 120,2 Övriga kostnader 67,5 63,8 60,4 Avskrivningar 3,5 4,0 3,7 Verksamhetens kostnader 195,6 192,6 184,3 Finansiella intäkter/kostnader m.m. 1,0 0 0,2 Bokslutsdispositioner 0,1 0 0,4 Resultat 3,2 0 0 Den stora avvikelsen jämfört med budget beror på att vi sedan budgeten lagts fast fick besked om att vi skulle få tillbaka den del av anslaget som drogs bort under budgetprocessen, tot 3,8 mkr inkl uppräkning. I syfte att säkra kostsamma produktioner och turnéer under 2014 och 2015 har vi valt att vara återhållsamma med årets kostnader, vilket lett till ett positivt resultat i år. 7.3 Åtgärder vid ekonomisk obalans Företagets ekonomi är i balans vid 2013 års utgång. 7.5 Investeringar Under 2013 hade vi avskrivningar för 3,5 mkr, jämfört med budget 4 mkr. 8. Bokslutsdokument och noter Analyslänkar GSAB Månadsrapport December 2013 Resultat- och balansräkning December 2013 Kassaflödesanalys December 2013 Anläggningsanalys December /../userfiles/1/documents/1943_2509_AB9AC.pdf../../userfiles/1/documents/1943_2509_E3EDF.pdf../../userfiles/1/documents/1943_2509_6603.xlsx../../userfiles/1/documents/1943_2509_47D8D.xlsx REGIONFULLMÄKTIGES PRIORITERADE MÅL

19 Sida 19(20) Antalet resta mil i tjänsten ska minska Bra Då turnéer nationellt och internationellt är en central del i bolagets verksamhet, och då vi strävar efter att få hit världens främsta solister och dirigenter kan vi inte upphöra att använda oss av flygtransporter. Under 2013 har vår verksamhet miljödiplomerats enligt kraven i Svensk miljöbas. Ett av målen för 2014 är att minska utsläppen från bil och flyg med 80% jämfört med Detta kommer att åstadkommas genom klimatkompensation, samt genom att kortare resor enligt vår miljöpolicyska företas med tåg. Användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier i den egna verksamheten ska fasas ut Utmärkt Under 2013 miljödiplomerade vi vår verksamhet. I samband med detta gick vi igenom och fasade ut de miljöfarliga kemikalier som inte anses nödvändiga i verkamheten. Mängden miljöfarliga kemikalier i vår verksamhet är mycket liten. Barns och ungdomars tillgång till kultur ska öka vid de verksamheter, institutioner och organisationer som Västra Götalandsregionen stöder Utmärkt Totalt antal barn och unga som omfattats av vår verksamhet som publik eller utövare uppgår till ca personer under För detaljer kring vilken typ av aktiviteter vi genomfört, se avsnitt 3.1. Alla verksamheter ska arbeta systematiskt med miljöledningssystem I och med vår miljödiplomering enligt kraven i Svensk Miljöbas så omfattas 100% av våra årsarbetare av ett miljöledningssystem. Utmärkt Alla verksamheter som Västra Götalandsregionen bedriver i egen regi eller finansierar ska ingå i tillgänglighetsdatabasen Våra lokaler finns ej inrapporterade i tillgänglighetsdatabasen. Dåligt

20 Sida 20(20) Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska minska Utmärkt Medellönen för kvinnor hos oss är 94% av männens lön. Den skillnad som föreligger förklaras av befattningarnas art. Målet inom VGR är att kvinnor ska nå upp till 77,7% av männens löner, vilket vi uppfyller med råge. Efter genomförd lönekartläggning och analys konstateras att inga osakliga löneskillnader föreligger. Heltid ska vara norm vid tillsvidareanställning Bra Vi har i organisationen ett fåtal personer med ofrivillig deltid. Alla utom en av dessa tillsvidareanställningar har tillkommit då vi under 2013 omvandlat timanställningar till tillsvidareanställningar och där förutsättningar för heltid i dagsläget inte finns. Den deltidsbefattning (där högre omfattning önskas) som funnits sedan före 2013 är inom ett område där organisationen inte har behov och resurser för mer än en halvtid, och där tjänsten från början lystes ut som halvtid. Merparten av våra anställningar är heltid, men vi kommer inte helt undan att ha deltidsanställningar och även timanställningar inom vissa delar av verksamheten. Västra Götalandsregionen ska klara sin egen kompetensförsörjning Frågan är inte relevant för vår verksamhet då den handlar om bemanningsföretag inom vården Ingen status REGIONFULLMÄKTIGES UPPDRAG Alla verksamheter ska ha kostnadskontroll och redovisa ekonomisk balans Göteborgs Symfoniker AB har kostnadskontroll och ett resultat i balans. Årets resultat 2013: tkr. Alla verksamheter ska öka sin produktivitet och effektivitet Göteborgs Symfoniker arbetar ständigt med att öka sin effektivitet inom administrationen genom översyn av arbetsprocesser och verktyg.

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Rörelsens intäkter Nettomsättning 9439 9251 10354 9690 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Rörelsens intäkter Nettomsättning 21083 20696 23248 22368 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2018 2018 2017 2017 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Dec Jan - Dec Jan - Dec Jan - Dec Rörelsens intäkter Nettomsättning 36 860 38 378 41 652 41 193 Övriga

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2018 2018 2017 2017 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - mars Jan - mars Jan - mar Jan - mar Rörelsens intäkter Nettomsättning 10 432 10 612 12 081 12 982 Övriga

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2017 2017 2016 2016 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - aug Jan - aug Jan - aug Jan - aug Rörelsens intäkter Nettomsättning 23 733 24 235 19 390 15 874 Övriga

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Dec Jan - Dec Jan - Dec Jan - Dec Rörelsens intäkter Nettomsättning 40499 36637 36905 40503 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Förändring av varulager 4970 Förändr påg arbete -125 567,00-125 567,00-111 142,00 S:a Förändring av varulager -125 567,00-125 567,00-111 142,00

Förändring av varulager 4970 Förändr påg arbete -125 567,00-125 567,00-111 142,00 S:a Förändring av varulager -125 567,00-125 567,00-111 142,00 Olstam Borrteknik AB Sida: 1 Rörelsens intäkter mm Nettoomsättning 3041 Försäljn tjänst och material 25% sv 8 694 820,00 8 694 820,00 11 654 336,45 3231 Försäljn bygg, omv skattskyld 7 128 890,00 7 128

Läs mer

Affärsenhet 101,102,103,105,108 Period * * Objekttyp unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven :07:41

Affärsenhet 101,102,103,105,108 Period * * Objekttyp unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven :07:41 102 Vendator Callcenter AB RÖRELSENS INTÄKTER Nettoomsättning 3001 Periodisering intäkter -1 313 384,35-288 085,25-1 313 384,35-288 085,25 3010 Intäkter -22 159 916,40-25 114 192,67-22 159 916,40-25 114

Läs mer

Affärsenhet 105 Period * * Objekttyp unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven :43:37

Affärsenhet 105 Period * * Objekttyp unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven :43:37 105 hubbr People RÖRELSENS INTÄKTER Nettoomsättning 3001 Periodisering intäkter -1 057 648,96 702 341,00-1 057 648,96 702 341,00 3010 Intäkter -11 697 585,78-5 489 452,00-11 697 585,78-5 489 452,00 3740

Läs mer

Affärsenhet 101 Period * * Objekttyp unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven :42:38

Affärsenhet 101 Period * * Objekttyp unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven :42:38 RESULTATRÄKNING Affärsenhet 101 unn.lindkvist.local Objekt *(Summerad) Visma Utskriven 2017-07-14 11:42:38 101 Hubbr AB Ack. utfall föreg. år Ack. utfall innev. år Periodutfall föreg. år Periodutfall innev.

Läs mer

r V Resultaträkning 4(13) Maritech - Marine Technologies Trading AB Årsredovisning för

r V Resultaträkning 4(13) Maritech - Marine Technologies Trading AB Årsredovisning för Årsredovisning för 2012-05-01-2012-12-31 4(13) Resultaträkning Not 2012-05-01-2012-12-31 2011-05-01-2012-04-30 Rörelsens intäkter m m Nettoomsättning Övriga rörelseintäkter 7 155 333 48 000 12 579 803

Läs mer

Delårsrapport augusti 2015 Göteborgs Symfoniker AB

Delårsrapport augusti 2015 Göteborgs Symfoniker AB Sida 1(7) Delårsrapport augusti 2015 Göteborgs Symfoniker AB 1. Sammanfattning Göteborgs Symfoniker berör och engagerar. År 2020 är vi en av världens tio främsta symfoniorkestrar. Verksamhetens utvecklingsstrategi

Läs mer

Balansrapport Förändring

Balansrapport Förändring MÄLARHÖJDEN MAT AB 1 (2) Balansrapport Förändring TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar 1060 Hyresrätter, tomträtter och liknande 825 450,00 0,00 825 450,00 1069 Ack avskrivn på hyresrätt, tomträtt o l -177

Läs mer

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr Balansrapport Sida: 1 Belopp i kr TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Maskiner och andra tekniska anläggningar 1210 Inventarier 59 496,50 59 496,50 1219 Ack avskr inventarier

Läs mer

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB Årsredovisning för 556251-3985 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen och verkställande direktören för avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor,

Läs mer

UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB

UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/YG 2011-10-06 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB 2012-2014 Film i Väst AB är regionens redskap för att behålla och utveckla en profilerad

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814. Innehållsförteckning

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814. Innehållsförteckning BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 2006 -BILAGA- Org nr 556376-6814 Innehållsförteckning Sida RESULTATRÄKNING 2 BALANSRÄKNING 3 BALANSRÄKNING 4 KASSAFLÖDESANALYS 5 NYCKELTAL OCH EGET KAPITAL 6 BYTE

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874 1(7) Årsredovisning för Fjällbete i Åredalens ek förening 76968-9874 Styrelsen får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 212-1-1-212-12-31. Innehållsförteckning Sida

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Resultaträkningar. Göteborg Energi

Resultaträkningar. Göteborg Energi Göteborg Energi Resultaträkningar Koncernen Moderföretaget Belopp i mkr Not 2016 2015 2016 2015 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 4 5 963 5 641 3 438 3 067 Anslutningsavgifter 88 88 35 45 Aktiverat arbete

Läs mer

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr Balansrapport Sida: 1 Belopp i kr TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Byggnader och mark 1110 Byggnader 2 805 000,00 2 805 000,00 1111 Byggnader på egen mark 3 024 908,00

Läs mer

Balansrapport. Belopp i kr

Balansrapport. Belopp i kr Balansrapport Sida: 1 Belopp i kr TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier, verktyg och installationer 1220 Inventarier och verktyg 658 082,00 658 082,00 1229 Ack avskrivn

Läs mer

Balansrapport. Belopp i kr

Balansrapport. Belopp i kr Balansrapport Sida: 1 Belopp i kr TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier, verktyg och installationer 1220 Inventarier och verktyg 658 082,00 705 785,00 1229 Ack avskrivn

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - tilläggsupplysningar

Läs mer

Slättens Vind AB (publ) Org nr: Delårsrapport för perioden

Slättens Vind AB (publ) Org nr: Delårsrapport för perioden Slättens Vind AB (publ) Org nr: 559022-2583 Delårsrapport för perioden 2017-01-01-2017-09-30 Verksamheten År 2015 beslutade årsstämman att låta ombilda den ekonomiska föreningen till ett publikt aktiebolag.

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Årsredovisning för Barnens Framtid

Årsredovisning för Barnens Framtid 1 Årsredovisning för Barnens Framtid 802467-1573 Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Barnens Framtid 3 Org.nr 802467-1573 Ekonomisk översikt Ekonomisk översikt 2017 2016 Verksamhetsintäkter 416 501 736

Läs mer

Den installerade effekten är 19.6 MW och produktionskapaciteten ca 50 GWh/år.

Den installerade effekten är 19.6 MW och produktionskapaciteten ca 50 GWh/år. Slättens Vind AB (publ) Org nr: 559022-2583 Delårsbokslut för perioden 2017-01-01-2017-03-31 Verksamheten År 2015 beslutade årsstämman att låta ombilda den ekonomiska föreningen till ett publikt aktiebolag.

Läs mer

Totala intäkter 213 257 206 710 6 548 206 710

Totala intäkter 213 257 206 710 6 548 206 710 Göteborgs Symfoniker AB Utfall 2014 Exopen Budget 3a 2014 Avvikelse Exopen Budget 3a 2014 Hela företaget Utfall/Exopen Budget 3a 2014 Jan-Dec Jan-Dec Jan-Dec Helår Rörelsens intäkter Nettoomsättning Konsertverksamhet

Läs mer

ÅRETS SIFFROR. Affärsverken Energi i Karlskrona AB

ÅRETS SIFFROR. Affärsverken Energi i Karlskrona AB ÅRETS SIFFROR Affärsverken Energi i Karlskrona AB RESULTATRÄKNING KSEK Not Nettoomsättning 1 293 017 321 292 Rörelsens kostnader Råvaror och förnödenheter -252 976-274 959 Övriga externa kostnader 2,3-19

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Göteborgs Symfoniker AB

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Göteborgs Symfoniker AB 1 (11) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Göteborgs Symfoniker AB 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats:

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014

Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014 Sida 1(12) Delårsrapport augusti 2014 Regionteater Väst AB 2014 1. Sammanfattning Volymen i verksamheten har ökat kraftigt det senaste året och fortsätter göra det under 2014 för att sedan plana ut under

Läs mer

Styrelse helägt bolag i Sundsvalls kommunkoncern

Styrelse helägt bolag i Sundsvalls kommunkoncern Styrelse 2011-11-24 Sundsvall Logistikpark AB MRP 2011-14 Bokslut Budget Prognos 2 MRP MRP Plan 2010 2011 2011 2012 2013 2014 Nettoomsättning 2 617 495 8 300 2 342 2 562 2 760 Övriga externa kostnader

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

Årsredovisning. Skellefteå Golf AB

Årsredovisning. Skellefteå Golf AB 1 (8) Årsredovisning för Skellefteå Golf AB 556437-5797 Räkenskapsåret 2017 2 (8) Styrelsen och verkställande direktören för Skellefteå Golf AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen

Läs mer

aiaflstappor Sida 1(2) Restaurang F Handelsbolag Utskrivet : Senaste vernr A 278 B 323 L 297 Räkenskapsr

aiaflstappor Sida 1(2) Restaurang F Handelsbolag Utskrivet : Senaste vernr A 278 B 323 L 297 Räkenskapsr Summa materiella anläggningstillgångar 72 120,50 72 120,50 10 521.00 61 599,50 1229 Värdem inventarier 18 030,00 18 030,00 10 521,00 28 551,00 1220 Inventarier 90 150,50 90 15050 0,00 90 150,50 Materiella

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Nordvästra Skånes Scoutdistrikt Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning för IFK MALMÖ FK Räkenskapsåret Innehållsförteckning:

Årsredovisning för IFK MALMÖ FK Räkenskapsåret Innehållsförteckning: Årsredovisning för IFK MALMÖ FK Räkenskapsåret 2016-01-01 - Innehållsförteckning: Sida Resultaträkning 1-2 Balansräkning 3-4 Noter 5-7 IFK MALMÖ FK 2(7) Resultaträkning Belopp i kr Not Nettoomsättning

Läs mer

Årsredovisning. Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening

Årsredovisning. Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening Årsredovisning för Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening 769619-5598 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013 1

ÅRSREDOVISNING 2013 1 1 ÅRSREDOVISNING 2013 StyrelSEN och verkställande direktören för Göteborgs SymfonikER AB ORG. nr 556313-1027 ÅRSREDOVISNING för räkenskapsåret 1 januari 31 december 2013 Innehåll Verksamheten 2013 4 Förvaltningsberättelse

Läs mer

experter inom Vi är fysisk och finansiell handel, portföljförvaltning, marknad och analys som hjälper dig att ligga steget före.

experter inom Vi är fysisk och finansiell handel, portföljförvaltning, marknad och analys som hjälper dig att ligga steget före. Vi är experter inom fysisk och finansiell handel, portföljförvaltning, marknad och analys som hjälper dig att ligga steget före. 2014 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ Bokslutskommuniké 2014 Modity Energy Trading AB VD

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Årsredovisning. Borstahusens Hamnförvaltning AB

Årsredovisning. Borstahusens Hamnförvaltning AB 1 (8) Årsredovisning för Borstahusens Hamnförvaltning AB 556914-4446 Räkenskapsåret 2016 2 (8) Styrelsen för Borstahusens Hamnförvaltning AB, med säte i LANDSKRONA, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Årsredovisning 2010 1. SAMMANFATTNING. Verksamheten 2010. Sida 1(42) Göteborgs Symfoniker AB

Årsredovisning 2010 1. SAMMANFATTNING. Verksamheten 2010. Sida 1(42) Göteborgs Symfoniker AB Sida 1(42) Årsredovisning 2010 Göteborgs Symfoniker AB 1. SAMMANFATTNING Verksamheten 2010 2010 blev ett gott år för Göteborgs Symfoniker AB (GSAB) med stora konstnärliga framgångar för Göteborgs Symfoniker

Läs mer

Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006. Nettoomsättning 0 58 0 84 443. Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386

Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006. Nettoomsättning 0 58 0 84 443. Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386 Ekonomisk Översikt i kkr 2009 2008 2007 2006 Nettoomsättning 0 58 0 84 443 Årets resultat 472-16 471-9 104-37 386 Balansomslutning 1 227 5 726 36 145 68 186 Eget kapital 1 148 675 12 995 22 029 Soliditet

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG FÖRE UPPGIFTER... 8 LÖSNINGSFÖRSLAG UNDER UPPGIFTER...

LÖSNINGSFÖRSLAG FÖRE UPPGIFTER... 8 LÖSNINGSFÖRSLAG UNDER UPPGIFTER... LE4 RÄKENSKAPSANALYS FÖRE UPPGIFTER... 2 4.1 LÖNSAMHET... 2 4.2 SOLIDITET OCH LIKVIDITET... 2 4.3 LÄREKONOMI... 2 UNDER UPPGIFTER... 3 4.4 PETTERSSON & BENDEL AB... 3 4.5 EKONOMISK ANALYS... 3 4.6 LEHMAN

Läs mer

Moderbolagets verksamhet är att äga och förvalta aktier i dotterbolag.

Moderbolagets verksamhet är att äga och förvalta aktier i dotterbolag. VD s ord 2011 var ett spännande år, mycket hände och fort gick det! Vi startade året starkt med bra inflöde av affärer och avslutade året med vårt bästa rörelseresultat sedan starten. Vår rekryteringsverksamhet

Läs mer

Belopp i kr Not

Belopp i kr Not Riksorganisationen Sveriges MotorCyklister 1(7) Resultaträkning Belopp i kr Not Nettoomsättning 1 23 882 872 23 918 839 Övriga rörelseintäkter 185 407 965 700 24 068 279 24 884 539 Rörelsens kostnader

Läs mer

Almi Företagspartner AB Org.nr 556481-6204. Koncernens resultaträkning Mkr 2012 2011 1 januari - 30 juni

Almi Företagspartner AB Org.nr 556481-6204. Koncernens resultaträkning Mkr 2012 2011 1 januari - 30 juni Koncernens resultaträkning Mkr 2012 2011 1 januari - 30 juni Intäkter Ränteintäkter & andra finansiella intäkter 238,2 240,4 Anslag 165,0 154,4 Övriga rörelseintäkter 75,5 88,2 478,7 483,0 Rörelsens kostnader

Läs mer

Text BAS 2010. 202 Aktier och andelar 181x, 188x 203 Övriga kortfristiga placeringar 182x 183x, 186x, 189x

Text BAS 2010. 202 Aktier och andelar 181x, 188x 203 Övriga kortfristiga placeringar 182x 183x, 186x, 189x Tax Inkomstdeklaration 4 2011 Handelsbolag Tillgångar på blankett 200 Text Kassa och bank BAS 2010 19xx 202 Aktier och andelar 181x, 188x 203 Övriga kortfristiga placeringar 182x 183x, 186x, 189x 204 Kundfordringar

Läs mer

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31

RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 RESULTATRÄKNING 2011-01-01 2010-01-01 Not 2011-12-31 2010-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Nettoomsättning 10 006 434 11 812 227 Övriga rörelseintäkter 1 3 000 152 967 741 13 006 586 12 779 968 Rörelsens

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Röda Korset Storsjökretsen

Röda Korset Storsjökretsen Årsbokslut för Röda Korset Storsjökretsen Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 2016 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Läs mer

Årsredovisning. Borstahusens Hamnförvaltning AB

Årsredovisning. Borstahusens Hamnförvaltning AB 1 (9) Årsredovisning för Borstahusens Hamnförvaltning AB 556914-4446 Räkenskapsåret 2017 2 (9) Styrelsen för Borstahusens Hamnförvaltning AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen

Läs mer

Kvartalsrapport Januari september 2016

Kvartalsrapport Januari september 2016 Kvartalsrapport Januari september 2016 SenseAir AB Org. Nr 556475 5519 Denna rapport har ej varit föremål för extern revision. 2 Sammanfattning Nettoomsättningen för SenseAir koncernen uppgick under perioden

Läs mer

Fjällbete i Åredalen Ekonomisk förening

Fjällbete i Åredalen Ekonomisk förening Årsredovisning för Fjällbete i Åredalen Ekonomisk förening Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Fjällbete i Åredalen Ekonomisk förening 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Fjällbete i Åredalen Ekonomisk

Läs mer

Årsredovisning för. Lisa AB Räkenskapsåret

Årsredovisning för. Lisa AB Räkenskapsåret Årsredovisning för 555555-5555 Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Fastställelseintyg Undertecknad styrelseledamot i intygar härmed dels att denna kopia av årsredovisningen överensstämmer med originalet,

Läs mer

Årsredovisning. Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening

Årsredovisning. Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening Årsredovisning för Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening 769619-5598 Räkenskapsåret 2012 1 (7) Styrelsen för Frillesås Östra fibernät ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Årsredovisning. Eskilstuna Ölkultur AB

Årsredovisning. Eskilstuna Ölkultur AB Årsredovisning för Eskilstuna Ölkultur AB 556688-0026 Räkenskapsåret 2017 2 (9) Styrelsen och verkställande direktören för Eskilstuna Ölkultur AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017.

Läs mer

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Bokslutsdokument RR KF BR Västtrafik AB 2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Verksamhetens intäkter 7 596 854 7 071 871 Verksamhetens kostnader -7 207 998-6 905 657 Avskrivningar

Läs mer

Delårsrapport Januari mars 2015

Delårsrapport Januari mars 2015 Delårsrapport Januari mars 2015 Org. Nr 556475 5519 2 Sammanfattning januari- mars 2015 Nettoomsättningen för SenseAir-koncernen uppgick till 32 597 ksek (26 315kSEK) en ökning med 24%. I moderföretaget

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Göteborgs Symfoniker AB

Delårsrapport augusti 2014 Göteborgs Symfoniker AB Sida 1(15) Delårsrapport augusti 2014 Göteborgs Symfoniker AB 1. Sammanfattning "Göteborgs Symfoniker berör och engagerar. År 2020 är vi en av de tio främsta symfoniorkestrar i världen. Ur vision antagen

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Landsbygdsfiber Skövde AB Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Brandworld Sverige AB (publ) Delårsrapport, juli sept 2011

Brandworld Sverige AB (publ) Delårsrapport, juli sept 2011 Brandworld Sverige AB (publ) Delårsrapport, juli sept 2011 Öppning av BrandWorld i Halmstad och Löddeköpinge Nettoomsättningen minskade med 13,5 %, 30.405 TSEK (35.140 TSEK) Resultat per aktie uppgick

Läs mer

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB 2004-01-01-2004-06-30 Vilhelmina Bostäder AB 1(11) Styrelsen och verkställande direktören för Vilhelmina Bostäder AB får härmed avge delårsrapport för perioden

Läs mer

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr

Balansrapport. TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar. Belopp i kr Skalsvyn Fritid II Ekonomisk Förening Period:2014-05-01-2015-04-30 Balansrapport Sida: 1 Utskrivet: 2015-09-10 Belopp i kr 2015-04-30 2014-04-30 TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

Balansrapport. Belopp i kr

Balansrapport. Belopp i kr Period:2016-01-01-2016-12-31 Balansrapport Sida: 1 Utskrivet: 2017-02-02 Belopp i kr 2016-12-31 2015-12-31 TILLGÅNGAR Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Skattefordringar 1630 Avräkn skatter

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT DELÅRSRAPPORT 2010-01-01-2010-06-30 Styrelsen och verkställande direktören för AU Holding AB (publ) avger härmed följande delårsrapport för perioden 2010-01-01-2010-06-30. Innehåll Sida Allmänna kommentarer

Läs mer

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a.

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. Årsredovisning för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. 769000-0356 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a., med säte i Lidköping, får härmed avge årsredovisning

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

**S:a anläggn tillgångar 250 558 35 213-215 345

**S:a anläggn tillgångar 250 558 35 213-215 345 AB Trafikskolan mitt i Stan i Örebro Balansrapport 150430 Sida 1 R-plan: 1-9471 TILLGÅNGAR IB 150101-150430 150430 Materiella anl.tillgångar 1220 Inventarier o verktyg 289 331 289 331 1229 Ack avskrivn

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB ÅRSREDOVISNING 2010 för Effnet AB Årsredovisning omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 5 Effnet AB Årsredovisning 2010 Sida 2 / 7 Styrelsen och

Läs mer

KVARTALSRAPPORT Xavitech AB (publ) (org. nr )

KVARTALSRAPPORT Xavitech AB (publ) (org. nr ) Q1 KVARTALSRAPPORT 219 Xavitech AB (publ) (org. nr. 556675-2837) www.xavitech.com 3 4 6 11 SAMMANFATTNING & VD HAR ORDET FINANSIELL INFORMATION XAVITECH KONCERN XAVITECH MODERBOLAG 2 SAMMANFATTNING - Resultat

Läs mer

Årsredovisning för Testbolaget AB

Årsredovisning för Testbolaget AB Årsredovisning för avseende perioden 2016-01-01-2016-12-31 Fastställelseintyg Undertecknad representant för () intygar dels att denna kopia av årsredovisningen stämmer överens med originalet, dels att

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Koncernens rapport över resultat och övrigt totalresultat

Koncernens rapport över resultat och övrigt totalresultat Koncernens rapport över resultat och övrigt totalresultat 1 januari-31 december Belopp i KSEK Not 2014 2013 Nettoomsättning 2, 3 69 366 36 105 Kostnad för sålda varor -22 464-16 479 Bruttoresultat 46 902

Läs mer

1229 Ackumulerade avskrivningar inventarier och verktyg Förskott Fredrik Bengtsson Beräknade särskild löneskatt på pensionskostnader

1229 Ackumulerade avskrivningar inventarier och verktyg Förskott Fredrik Bengtsson Beräknade särskild löneskatt på pensionskostnader Balansräkning Anläggningstillgångar 1110 Byggnader 1119 Ackumulerade avskrivningar på byggnader 1120 Ombyggnad hallen 1129 Ack. avskr. hallen 1130 Nya banor inne 1139 Ack.avskr. nya banor inne 2010 1150

Läs mer

Källatorp Golf AB

Källatorp Golf AB Årsredovisning för Källatorp Golf AB Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Fastställelseintyg Undertecknad styrelseledamot i Källatorp Golf AB intygar härmed dels att denna kopia av årsredovisningen överensstämmer

Läs mer

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet.

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet. 1(13) Styrelsen och verkställande direktören för NPP Holding AB får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten

Läs mer

Kronhaga Strand EK 769622-0313 1(1) 226 809,00 207 900,00. Rörelsens kostnader

Kronhaga Strand EK 769622-0313 1(1) 226 809,00 207 900,00. Rörelsens kostnader 1(1) Resultatrapport (t o m ver 3) 2013/14 2012/13 Nettoomsättning 3040 Avgifter 132 300,00 3740 Öresutjämning 9,00 Summa nettoomsättning 9,00 132 300,00 Övriga rörelseintäkter 3910 Hyresintäkter 226 800,00

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 1 (8) Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Styrelsen för Borås Golf AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för. Koncernen Stockholm Business Region AB Årsredovisningen omfattar:

ÅRSREDOVISNING för. Koncernen Stockholm Business Region AB Årsredovisningen omfattar: ÅRSREDOVISNING 2008-01-01--2008-08-31 för Årsredovisningen omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 0 Resultaträkning 0 Balansräkning 0 Kassaflödesanalys 0 Tilläggsupplysningar 0 ÅRSREDOVISNING 2008-01-01--2008-08-31

Läs mer

Årsredovisning. Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service Ekonomisk Förening

Årsredovisning. Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service Ekonomisk Förening Årsredovisning för Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service 769631-5840 Räkenskapsåret 2017 Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service 1 (6) Styrelsen för Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service får härmed

Läs mer

Delårsrapport för januari-mars 2015

Delårsrapport för januari-mars 2015 Delårsrapport för januari-mars 2015 Swedish National Road Consulting AB Delårsrapport 2015-03-31 Delårsrapport för perioden 2015-01-01 2015-03-31 Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Årsredovisning. Borstahusens Hamnförvaltning AB

Årsredovisning. Borstahusens Hamnförvaltning AB 1 (8) Årsredovisning för 556914-4446 Räkenskapsåret 2018 2 (8) Styrelsen för avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 1(13) Skellefteå Golfklubb Org nr Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2

Läs mer