INFOBLADET. - Vi har för avsikt att fortsätta den här samverkan och arbetar efter samma kriterier i hela länet, säger Robert Kalmendal.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFOBLADET. - Vi har för avsikt att fortsätta den här samverkan och arbetar efter samma kriterier i hela länet, säger Robert Kalmendal."

Transkript

1 INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till senast torsdag kl Lyckad samverkan i Norrköping Under den senaste veckan har Polismyndigheten i Östergötlands län frihetsberövat cirka 50 personer i Norrköping, misstänkta för främst ringa narkotikabrott. Det är en samverkan inom myndigheten som nu har gett resultat. Bara under det senaste dygnet har elva personer frihetsberövats. En av dessa har anhållits, misstänkt för överlåtelsebrott. Sju av de frihetsberövade är ungdomar under 20 år. Det är vaneförbrytargruppen, gatulangningsgruppen, närpolisen och ordningspolisen i Norrköping som sedan en tid arbetar tillsammans mot narkotikabrott. Arbetet är underrättelsestyrt. Inriktningen är mot ungdomar, vaneförbrytare och kända langare. - Vi har hittat bra arbetsformer, vilket nu ger resultat. Vi har också en väldigt engagerad personal, säger Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten. 25 procent av de cirka 50 frihetsberövade är unga, under 20 år. Under veckan har minst tre personer anhållits, misstänkta för överlåtelsebrott. Polisen har också beslagtagit bland annat cannabis och amfetamin. - Vi har för avsikt att fortsätta den här samverkan och arbetar efter samma kriterier i hela länet, säger Robert Kalmendal. /Annika Manninen Öppet hus i Linköping och Polishund-SM 2009 i Norrköping Du har väl läst på Intrapolis om lördagens Öppet hus i Linköping? Där finns också bilder från den lyckade dagen. Du hittar texten under Nyheter & Press och vidare in under Nyheter. Där finns även flera texter om och bilder från Polishund-SM som hölls i Norrköping under helgen som gick.

2 Sammanfattning av regeringens budgetproposition Rikspolisstyrelsen har gjort en sammanfattning av regeringens budgetproposition vad gäller rättsväsendet Här följer ett utdrag ur RPS sammanfattning: Fortsatt krafttag mot brottslighet. Bekämpning av ungdomskriminalitet tidiga och tydliga insatser. Brottsoffrens behov ska mötas. Mäns våld mot kvinnor. Ett modernare rättsväsende Effektivitet i rättskedjan. En effektivare brottsmålsprocess. Ett tydligare ansvar för hela rättskedjan. Verksamhet byggd på kunskap. Samverkan och närvaro på alla nivåer. En aktiv och synlig polis i hela landet är nödvändig för att förebygga brott och för att öka människors trygghet. Regeringens mål om poliser 2010 bör kunna omsättas i konkreta resultatförbättringar i verksamheten. Polisens brottsförebyggande arbete ska bedrivas planlagt och underrättelsestyrt. Förebyggande åtgärder mot ekonomisk brottslighet. (Ekonomiska brottsligheten anses vara ett hot mot såväl enskilda människor som samhälle och näringsliv.) Information från SKL om laserpekare SKL har under den senaste tiden fått in ett antal laserpekare för undersökning. Frågeställningarna har då främst gällt om laserpekarna är tillståndspliktiga, vilken effekt de har samt vilka skadeverkningar de kan ge. Laserpekare omfattas inte av vapenlagens bestämmelser. Däremot omfattas de av strålskyddslagstiftningen. Tillämpningen av denna, samt frågor om laserpekares farlighet, faller utanför laboratoriets kompetens- och verksamhetsområde och måste därför hänvisas till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Kontaktperson där är Ulf Wester, tel Skadeverkningar från lasrar har samband med deras effekt och dessvärre saknar SKL mätutrustning lämpad för att undersöka eller mäta effekten hos lasrar. Därför måste laboratoriet i sådana fall hänvisa till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP, tidigare Statens Provningsanstalt). Telefon till växeln: Kontaktpersoner är Lars Åke Norstén och Gösta Werner. Då SKL inte kan besvara frågeställningar liknande de ovan nämnda kommer laserpekare som skickats in att returneras utan undersökning. Frågor gällande det ovanstående hänvisas till Anders Isaksson, gruppchef vapengruppen, tel eller till Patrik Hertzman, samordningsansvarig för vapenlagsfrågor, tel /Tore Olsson, Laboratoriechef, SKL

3 Rapport från riksmästerskap i dynamiskt skytte Vi var ett glatt gäng som på eftermiddagen fredagen den 21 augusti satte färd mot Kristianstad och polisriksmästerskapen i dynamiskt skytte. Tävlingsnerverna var i gungning hos Hans Holmqvist, Emma Hedevik, Erik Lennmarken, Raine Hynynen, Jan Larsson, Joakim Stenman och Lena Nyberg. Tävlingen skulle starta på lördagsmorgonen klockan nio och med tanke på att det är en "liten" bit att köra till Kristianstad så bokade vi rum på "Wanters", ett Bed & Breakfastställe inte så långt ifrån tävlingsplatsen, där vi checkade in dagen innan. Väl framme så installerade vi oss i våra rum och dukade upp en festmåltid bestående av grillad kyckling, potatissallad, gott bröd och även lite stärkande innanför västen, i det gemensamma köket. Mätta och belåtna sov vi väldigt gott under natten. Huruvida "Gässen" bröt den tysta nattvilan inne hos killarna, förtäljer inte storyn Tävlingsdagen var vi uppe med tuppen en solig morgon och halv nio så var vi laddade till tänderna på plats på skyttebanan. Skytte bakom fordon Det var sju olika stationer med diverse roliga moment där man skulle beskjuta olika mål under förflyttning. Längden på stationerna var mycket varierande. Man genomförde stationerna en och en efter en startsignal från en "speedtimer". Tiden hade en tendens att ticka iväg fort och konsten var att på ett snabbt, säkert och balanserat sätt pricka rätt. Startposition Startpositionerna varierade och banorna var välplanerade och hade stor uppfinningsrikedom. Då vi kom till varje ny bana gick vi igenom den med en stationsansvarig. Vi hade sedan fem minuter på oss att själva gå igenom banan och tänka ut hur vi ville genomföra den med taktiska magasinsbyten och liknande.

4 Pendeln En bana var uppbyggd med två pendlar med vardera två måltavlor med olika träffzoner samt två vita tavlor som gav minuspoäng vid träff. Skytten startade pendlarna genom att med stark hand slå på ett snöre som satte pendlarna i rörelse. Därefter ett nödvärnsdrag och sedan gällde det att sätta två träff i vardera tavla av rätt slag. Ju längre tiden gick desto saktare gick pendlarna. Men då tiden spelade stor roll gällde det att träffa snabbt. Leksakshund En annan station startade med nödvärnsdrag där man skulle beskjuta tre tavlor på nära håll. Därefter skulle man, under förflyttning med vapnet i handen, fånga upp ett objekt i form av en leksakshund. På vägen fanns två tavlor som skulle beskjutas med enhandsfattning. Man fick endast släppa hunden under eventuellt magasinsbyte. Hunden skulle dock tas upp igen vid fortsatt enhandsskytte. Man släppte sedan hunden för att avsluta banan med liggande skytte mot fyra tavlor via en liten glugg. Sammanlagt var det 46 startande i tävlingen. Reslutat värda att nämna är: Hans Holmqvist som tog hem guld som bästa civilist samt kom på 7:e plats totalt. Jan Larsson tog 2:a platsen bland seniorerna. I damklassen kom Emma Hedevik på 2:a plats och Lena Nyberg på 3:e plats. Vi tävlade även som lag och kom på 7:e samt 9:e plats. Vi hoppas genom detta att väcka ett intresse så att vi blir ännu fler till nästa år. /Emma Hedevik och Lena Nyberg

5 Utdrag ur Rikspolisstyrelsens kommunikationspolicy Riktlinjer för kommunikation vid samverkan med externa aktörer: Polisen samverkar med olika externa aktörer. Det sker såväl i löpande verksamhet som i projekt och särskilda satsningar. Sådan samverkan ställer specifika krav på kommunikationen, eftersom den måste samordnas med andra aktörer och samtidigt ge en tydlig bild av Polisen. Med begreppet samverkan menas här samverkan eller samarbeten som innebär att Polisen förekommer med namn eller logotyp eller på annat sätt agerar synligt mot allmänhet eller anställda. Enligt Polisens kommunikationspolicy ska kommunikationen förmedla en tydlig och relevant bild av Polisens uppgift, verksamhet och resultat för att skapa förväntningar som motsvarar vad Polisen ska och kan göra. Kommunikationen ska värna och stärka förtroendet för Polisen. Bilden ska vara att Polisen: är professionell och effektiv i sitt sätt att arbeta. skapar trygghet genom tillgänglighet och närvaro. är engagerad, rättvis och bemöter alla människor på ett bra sätt. uppmärksammar och stödjer människor i utsatta situationer. ger människor god service. Strategier: Polisen ska vara aktiv och avsätta resurser i kommunikationen kring samverkan. Polisen ska kontrollera och godkänna innehållet i kommunikationsinsatser innan Polisens logotyper eller namn används i informationsmaterial. Polisen ska i egna kanaler informera om syftet med samverkan och hur den bedrivs. Avgränsning Polisen medverkar inte i marknadsföring av produkter eller tjänster som Polisen köpt in eller använder på annat sätt. Ansvarsfördelning Ansvarig för all samverkan är ytterst rikspolischefen samt respektive länspolismästare. Det är ett ansvar som ofta är delegerat. När samverkan är aktuell bör Polisen utse en person inom den egna organisationen som ansvarar för kommunikation inom samverkan. Samråd ska ske med informationsenheten. Ta gärna kontakt med Annsofie Bondesson eller Annika Manninen på Informationsenheten Ny upplaga av Myndigheterna skrivregler På språkvårdsplatsen på Intrapolis finns nu en ny upplaga av Myndigheternas skrivregler. Du hittar den under Arbetsstöd & regelverk/stödverksamhet/språkstöd:

6 Hallå där Ingela Hansson, som vikarierar som analytiker för Sandra Bjermqvist. Ingela, berätta något om vad du jobbar med. - Jag ansvarar för uppföljning och utvärdering av både operativ verksamhet och av verksamhetsmål. Till exempel utvärderar jag just nu vårt arbete under sommaren gällande våld i offentlig miljö. Jag kommer också att vara en del i arbetet med att utveckla Polisens underrättelsemodell, PUM, med tillhörande verktyg som PUM-A, inom myndigheten. Var arbetade du tidigare? - Jag arbetade som analytiker på kriminalunderrättelsetjänsten i Nacka. Vad gör du under din lediga tid? - Jag tränar gärna, till exempel löpning och step. Mycket tid går också åt till att följa barnen i deras fritidsaktiviteter, bland annat fotboll och handboll. Jag ägnar mig även åt att renovera vårt funkishus i Katrineholm. Det blir mycket idrott på fritiden - Ja, jag har en bakgrund som allsvensk fotbollsspelare i Gideonsberg. Min man har spelat handboll på elitnivå, så idrottsintresset finns i familjen. /Anna Odheim Nytt angående influensan Arbetet med att planera verksamheten inför en eventuell pandemi pågår för fullt. Operativa ledningsgruppen, OLG, planerar prioriteringar ur ett verksamhetsperspektiv. Personalenheten jobbar främst med planering kring vaccineringen av personalen. Vi har kontakter med bland annat Landstinget, som beräknar att vaccinering kan starta någon gång under vecka 45 eller 46. Information om det fortsatta arbetet kring influensan lämnas kontinuerligt på Intrapolis och i Infobladet /Charlotte, Lundgren, personalchef Förändrade rutiner för kontantkassan i Linköping Tidigare reglerades kontantkassan av receptionen i Linköping. Från och med den 1 oktober kommer kassan att hanteras av ekonomienheten. /Receptionen i Linköping Tips inför utvecklingssamtal Under Personalentré/Kompetensutveckling/Utvecklingssamtal hittar du all information du behöver inför ett utvecklingssamtal. Sidan är till både för chefer och medarbetare. Direktlänk:

7 Information från serviceenheten i Linköping Felanmälan genom GW på Intrapolis fortsätter i samma takt som innan semesterperioden och det tackar vi för. Genom att fler och fler använder sig av den här funktionen så kan vi prioritera för att snabbare kunna hjälpa er med era problem. I skrivande stund är vi uppe i cirka 400 beställningar, jämfört med 2008, som totalt under hela året var cirka 180 stycken beställningar. Observera att en beställning kan innehålla fler jobb. Det går naturligtvis att även i fortsättningen ringa till oss, eller varför inte komma ner till vår korridor och passa på att hälsa på oss. Tips: Vi får ofta in pärmar som av någon anledning inte används längre. Många av dessa är i gott skick och kan därför återanvändas. Om du absolut inte behöver ha en ny pärm, ta en bättre begagnad. Till ett flertal av våra pennor finns det reservstift - man behöver alltså inte kasta sin penna och ta en ny i alla lägen. Kolla med oss, så kan vi hjälpa dig att hitta rätt stift till din penna. Tänk på att det material du slänger i papperskorgen på ditt rum hamnar i en vanlig sopcontainer och inte går till säker destruktion. För att undvika att sekretessbelagda handlingar hamnar i orätta händer finns det i serviceenhetens godsmottagning tre stycken gula behållare just för detta ändamål. För DVD, kassettband och annan media finns en mindre behållare på samma ställe som de övriga behållarna. Ett tips är att du samlar ditt hemliga material i en mindre kartong, förslagsvis den kartongen som innehållit kopieringspapper, för att då och då tömma den. Om du har större mängder så kontakta gärna oss så hjälper vi dig med transporten. /Börje Andersson, Serviceenheten i Linköping Stort tack till vänlig personal i receptionen, Linköping Den 9 september i år besökte vi Polisen i Linköping klockan för att ansöka om ett nytt pass. Vi var en kvart för tidiga, men ganska okonventionellt tog en ung dam direkt hand om oss. På ett verkligt kompetent, duktigt och vänligt sätt behandlade hon vår ansökan och på nolltid och innan kl var vi klara och kunde hämta det nya passet några dagar senare i Motala. Vi är ganska erfarna med ett långt liv på olika delar av klotet och vi blev här hos Polisen i Linköping perfekt och snabbt behandlade och mycket imponerade av den unga polisdamen som heter Lena. Tack Lena, du är verkligen en fin dam och det var mycket trevligt att lära känna dig. /Nöjd besökare Dagens ros och tack för hjälpen till Polisen i Norrköping Jag vill skicka dagens ros till Polisen i Norrköping - och speciellt till de två unga och sympatiska poliser samt hundförare - som tisdagen den 25 augusti så snabbt lyckades hitta min make som drabbats av insulinchock i Rambodal. Utan er hjälp kunde det ha slutat på ett mycket mer tragiskt sätt. Jag är så tacksam över all hjälp vi fick på ett professionellt och lugnt sätt. /Eva, Norrköping

8 Lediga platser - Närpolischef i Åtvidaberg Som Närpolischef i Åtvidaberg driver du en polisstation i en egen kommun och ansvarar för den yttre verksamheten och för FU-ledning. De främsta verksamhetsområdena inom Näpo Åtvidaberg är samverkan med externa aktörer (t ex kommun eller skola), brottsförebyggande verksamhet och att arbeta med ungdomar. I rollen som chef och arbetsgivarrepresentant har du personalansvar och ska ha en övergripande bild av ekonomin inom Näpot samt leverera förväntade resultat. Det är av vikt att du har en öppen dialog med medarbetarna, är tydlig och ger återkoppling då du har en viktig roll när det gäller att få medarbetarna att känna sig stolta över sitt arbete. Arbetsuppgifterna ställer stora krav på samarbetsförmåga och förmåga att delegera. - Ett antal platser i vikariatsförsörjningsprogrammet för VB/ledningsbefäl vid VB/LKC-enheten. VB/LKC-enheten är en av fem enheter vid Ordningsavdelningen. Enhetens huvudsakliga uppgift är att leda den minutoperativa polisverksamheten och att svara för förbindelsetjänsten, dvs kommunikationen med de enheter som har yttre verksamhet. Som VB/ledningsbefäl leder du det operativa arbetet på länskommunikationscentralen (LKC). VB/Ledningsbefälet är arbetsledare för personalen på LKC. Några av dem har vidare personalansvar för ett turlag vid enheten. Vid enheten tillämpas periodplanerad skiftestjänstgöring. Fokus i VBbefattningen ligger på vaktuppdraget, dvs att leda och ansvara för den händelsestyrda verksamheten, men också garantera och prioritera den planerade verksamheten. Utgångspunkten är att VB under lågfrekvent tid ensam klarar såväl vaktuppdraget som kringuppgifterna. Under övrig tid finns det, utöver VB, ytterligare ett ledningsbefäl som hanterar de arbetsuppgifter som inte är direkt kopplade till vaktuppdraget eller som kan delegeras utan fara för vaktuppdraget. - Gruppchef Yttre span, Narkotika- och underrättelseenheten Läs mer om tjänsterna på Intrapolis: Personalnytt Polismyndigheten beslutar att Anders Wallberg ska inneha funktion som utredare från och med 1 oktober 2009 och tills vidare med placering vid Kriminalavdelningen, Stöldroteln i Norrköping. Polismyndigheten beslutar vidare att Laila Hansen, Daniel Druid och Eva Andersson ska inneha anställning som inspektör med funktion som utredare från och med 1 oktober 2009 och tills vidare, med placering vid Kriminalavdelningen, Stöldroteln i Norrköping. Polismyndigheten beslutar också att Marie Marchall ska inneha vikariat på funktionen som gruppledare vid Närpolisavdelningen, Närpolisområde Norrköping, från och med 8 juni 2009 och så länge ordinarie befattningshavare har andra arbetsuppgifter dock längst till och med 10 januari 2010.

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. östgötapolisen

INFOBLADET. östgötapolisen INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansvarig utgivare: Annsofie Bondesson, Informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Polisens värdegrund ska tydliggöra för oss själva och medborgarna vad Polisen står för Engagerade, Effektiva och Tillgängliga

INFOBLADET. Polisens värdegrund ska tydliggöra för oss själva och medborgarna vad Polisen står för Engagerade, Effektiva och Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör & ansvarig utgivare: Annsofie Bondesson, Informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annsofie.bondesson@polisen.se senast torsdag kl 16.00 Parterna

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Polisen i Örebro län ska öka synligheten och kontakten med allmänheten

Polisen i Örebro län ska öka synligheten och kontakten med allmänheten Länspolisnytt Nr 1 Vecka 2 2009-01-08 Hårt arbete ger resultat Ny statistik från Vägverket visar en positiv utveckling de senaste åren. Det handlar bl.a. om alkoholpåverkade förare men också om andelen

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Informationsmöten med Polismyndighetens ledningsgrupp

Informationsmöten med Polismyndighetens ledningsgrupp Länspolisnytt Nr 26 Vecka 37 2007-09-14 Ledningsinformation :: Informationsmöten med Polismyndighetens ledningsgrupp Ledningsgruppen kommer att besöka närpolisområden, rotlar och enheter. Avsikten är att

Läs mer

POLISENS CHEFSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM mot indirekt nivå

POLISENS CHEFSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM mot indirekt nivå POLISENS CHEFSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM mot indirekt nivå Polisens uppdrag från medborgarna är tydligt: vi ska bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället... Framöver kommer Polisens

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

SUMPSKON Februari -05 GÄVLE ORIENTERINGSKLUBB

SUMPSKON Februari -05 GÄVLE ORIENTERINGSKLUBB SUMPSKON Februari -05 GÄVLE ORIENTERINGSKLUBB GOK-KONTAKT: Gävle OK Hemlingbystugan 802 57 GÄVLE Klubblokalen: 026-62 34 88 Anmälningar: 026-14 58 70 Hemsidan: http://www.gok.se SUMPSKON: Helen Walfridsson

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Information till samtliga användare av Polisens IT-system och Internet

Information till samtliga användare av Polisens IT-system och Internet Nr 13 Vecka 20 2010-05-21 Information till samtliga användare av Polisens IT-system och Internet En intern kontroll av Otillbörlig användning av polisens IT-system avseende otillåtna applikationer och

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev september 2013 Strunta i gamla invanda arbetssätt och var kreativa i era lösningar! Ungefär så uppmanade justitieminister Beatrice Ask konferensdeltagarna på Clarion Sign den 5 september att

Läs mer

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan

Svenska från början. 1 Studieförbundet Vuxenskolan Svenska från början 1 1 Hej! - Vad heter du? - Jag heter. - Hur gammal är du? - Jag är år. - Var bor du? - Jag bor på. - Hur många barn har du? - Jag har barn. - Vilket land kommer du ifrån? - Jag kommer

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Målplanering för arbete/sysselsättning Exempel 2:1

Målplanering för arbete/sysselsättning Exempel 2:1 Målplanering för arbete/sysselsättning Exempel 2:1 Jag är nöjd med att arbeta 75 % med anpassade arbetsuppgifter. Många möten, omorganisation. Ingen vikarie, hinner inte med mina uppgifter, känner mig

Läs mer

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010

BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 BOHUSLÄNS P95 PÅ ELITLÄGER I HALMSTAD 2010 SÖNDAG! När jag anländer till Halmstad känns det nästan overkligt. Tänk att jag verkligen är här. Att det är nu det händer. Har haft detta som mitt ständiga slut

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll kommuninfo Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Specialnummer vård- och omsorg Gruppförsändelse till hushåll Specialnummer från vård- & omsorg Ansvarig utgivare Ulf Norberg ulf.norberg@vannas.se

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan.

Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Föräldrarmöte 3 september 2015, 18.00-19.30 Annika J hälsar alla välkomna Dagordning Vi hänger upp en mobilnummer listan i hallen. Vi kommer att lägga upp kvällens minnesanteckningar på hemsidan. Presentation

Läs mer

RENOVERING PÅ ÖRN- OCH FASANSTIGEN NY BOVÄRD PÅ RÅBYSTIGEN NYHETER FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS UPPLANDS-BROHUS FEBRUARI 2016

RENOVERING PÅ ÖRN- OCH FASANSTIGEN NY BOVÄRD PÅ RÅBYSTIGEN NYHETER FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS UPPLANDS-BROHUS FEBRUARI 2016 NYHETER FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS UPPLANDS-BROHUS FEBRUARI 2016 RENOVERING PÅ ÖRN- OCH FASANSTIGEN NY BOVÄRD PÅ RÅBYSTIGEN HEMMA HOS Februari 2016 1 LEDARE I din hand har du nu mitt allra sista nummer

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Nästa vecka är det höstlov. På måndagen den 26/10 är hela skolan stängd, fritids har alltså inte heller öppet.

Nästa vecka är det höstlov. På måndagen den 26/10 är hela skolan stängd, fritids har alltså inte heller öppet. Veckobrev Freja, Frigg och Fritidsinfo. Inför vecka 45 Nästa vecka är det höstlov. På måndagen den 26/10 är hela skolan stängd, fritids har alltså inte heller öppet. År 1 och 2 Frigg åker på utflykt måndag

Läs mer

Länspolisnytt. Nyhet ::

Länspolisnytt. Nyhet :: Länspolisnytt Nr 36 Vecka 49 2007-12-07 Nyhet :: Bengt Svenson blir tillförordnad rikspolischef Regeringen har bekräftat att rikspolischefen Stefan Strömberg avgår. Han omplaceras och ska från årsskiftet

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare 2014-09-28 Regeringskansliet Postadress Besöksadress Telefonväxel 103 33 Stockholm Karlavägen 100 1 Promemoria

Läs mer

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!)

Träna ordföljd. Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Träna ordföljd Mening Meningar börjar alltid med stor bokstav och slutar alltid med punkt, frågetecken eller utropstecken (.?!) Exempel: Jag gillar glass. Känner du Hibaq? Haybe går på Gökstensskolan.

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Första Formel Ford tävlingen avklarad

Första Formel Ford tävlingen avklarad Första Formel Ford tävlingen avklarad Hej på er, Nu har vi äntligen kommit igång med vår race säsong och vi valde att ställa upp i premiär racet i det Danska mästerskapet för att få så mycket rutin och

Läs mer

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR

VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR 11:ans medlemsblad Brf Stockholmshus nr 11 Gubbängen www.stockholmshus11.se Nummer 1 Våren 2013 VARGAVINTER JOJO SNÖN DEN FINNS FORTFARANDE KVAR MEN DET FINNS ÄNDÅ DE SOM TROR ATT DET BLIR EN VÅR Snön

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Veckobrev v. 47. Information om vad som hänt i skolan den här veckan.

Veckobrev v. 47. Information om vad som hänt i skolan den här veckan. Veckobrev v. 47 Information om vad som hänt i skolan den här veckan. I matematik har vi arbetat med begreppen fler, färre, lika många och med likhetstecknet betydelse. Vi har jobbat med klockan främst

Läs mer

Kalles månadsbrev - augusti

Kalles månadsbrev - augusti Nr 24 Vecka 33 2010-08-19 Kalles månadsbrev - augusti Värmen håller i sig även i mitten av augusti kan vi konstatera, och det är skönt att även de som har/hade andra perioden får/fick njuta av varma sommarkvällar.

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Ledarenkät Göteborgs Stad oktober 2005

Ledarenkät Göteborgs Stad oktober 2005 Ledarenkät Göteborgs Stad oktober 2005 Ledarenkäten genomförs med syfte att ta reda på hur du upplever ditt arbete och förutsättningarna för att utöva ledarskapet. Enkäten innehåller också en del bakgrundsfrågor,

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson.

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson. Inledning Titel: Revisionsfirman BM Det här caset är författat av Gunilla Andersson, Pia Ericsson, Catrine Edwardsson och Conny Melberg. Caset är skrivet som en del av kursen Organisationsteori B 5 poäng

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

INFOBLADET. Medarbetare söks till aktionsgrupper mot organiserad brottslighet

INFOBLADET. Medarbetare söks till aktionsgrupper mot organiserad brottslighet INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress:

Trainee. sjuksköterska. Södra Älvsborgs Sjukhus. Brämhultsvägen 53, Borås. 501 82 Borås 033-616 10 00. Södra Älvsborgs Sjukhus Besöksadress: Besöksadress: Brämhultsvägen 53, Borås Postadress: Televäxel: 033-616 10 00 Trainee sjuksköterska Besöksadress: Varbergsvägen 50, Skene Postadress: 511 81 Skene Televäxel: 0320-77 80 00 E-post: sas@vgregion.se

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

INFOBLADET. Beslut om Närpolisområde Kusten. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Beslut om Närpolisområde Kusten. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009

Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Tema TID foto: Christina Hoffman Högbyskolans förskoleklass / Bläcku ht 2009 Konstnär och projektledare: Berit Ångman Svedjemo Reflex är ett projekt som fokuserar på barns möte med konst. Det är barnens

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Förbundsstämma 2014. Praktisk information

Förbundsstämma 2014. Praktisk information Förbundsstämma 2014 Praktisk information Den 14-20 juli så sker årets viktigaste händelse, nämligen CUFs årliga förbundsstämma och vårt helt strålande förläger. I år kommer vi att vara på vackra Lidingö

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Bybladet. September 2014

Bybladet. September 2014 Bybladet September 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2014 Fasadprojektet Nyheter i lekparken Utökade tider i bastun Information från trädgårdsgruppen Välkomstmöte för nyinflyttade

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer