Program förskolan Kvarnkullen Västra Ursvik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program förskolan Kvarnkullen Västra Ursvik"

Transkript

1 (6) DNR FN-0362/ Program förskolan Kvarnkullen Västra Ursvik Nybyggnad av förskolan Kvarnkullen, Västra Ursvik Behov av förskoleplatser En friliggande förskola som kommer att finnas behov av i många år. Initialt när bostäderna i området är klara och behovet av förskoleplatser kommer att vara relativt högt kommer friliggande förskolor att kompletteras av förskolor i lägenheter. Planerna är att förskolan Kvarnkullen kommer att finnas kvar när barnantalet minskar i området. Ursvik, Lilla Ursvik, Brotorp, Hallonbergen och Ör befolkningsprognos Ursvik, Lilla Ursvik och Brotorp befolkningsprognos Sundbybergs stad, Sundbyberg Besöksadress: Östra Madenvägen 4, Hallonbergen Telefon: Organisationsnummer: grundskoleochgymnasienamnden@sundbyberg.se

2 (6) Innehåll Förskolan Kvarnkullen innebär byggnation av en huskropp i två våningar placerad i södra stadsdelsparken i Ursvik, hörnan Stallgatan och Gamla Enköpingsvägen. Byggnaden Byggnaden planeras att innehålla 4 hemvister, totalt 120 barn, med en pedagogisk yta av 8-10 kvm/barn. Förskolan har en gemensam entré, dubbla kapprum, hiss och invändiga trappor. Avdelningsytor med allrum, grupprum/rum för vila och wc/skötrum. Gemensamma pedagogiska ytor som matsal och en ateljé. I övrigt finns personalrum och samtalsrum. Hela byggnadens yta är 1700 kvm. Då ingår förutom pedagogiska ytor ingår även teknikutrymmen, undercentral och tillagningskök som följer stadens beslut vid förskolor för över 80 barn. Ritningar och skisser upprättats av MARGE arkitekter. Byggherre är Sundbybergs Stad. Yttre miljö Tomtförutsättningar Förskolan är placerad på en naturtomt som sluttar uppåt åt sydväst. Tomtarean uppgår till en vistelseyta/lekyta inom staket och stängsel med ca 3100 m2, vilket ger en yta med ca 25 m2 per barn räknat på 120 barn. I övre delen av tomten finns några större tallar och berg i dagen. I den nedre delen växer en del höga aspar, med inslag av mindre ekar, rönnar och häggar. En öppen ängsyta finns i nordöstra delen, där marken troligtvis är uppfylld. En liten våtmark har bildats som är vassbevuxen i norradelen. Tomten kringgärdas av en gata i nordöst och en planerad gata i sydöst. Runt övriga sidor finns ett större parkområde med den kulturminnesmärkta kvarnen. Detta blir ett fint tillskott för förskolan att kunna vistas i som komplement till den planerade gården. Tre grindar och gångstråk är föreslagna ut mot parkområdet från förskolans tomt. Parkering, angöring och tillgänglighet. Gång- och cykeltrafiken till förskolan ska ske så trafiksäkert som möjligt. Cykelparkering för föräldrar och personal till förskolan är placerad vid entrén från Gamla Enköpingsvägen och vid den nya lokalgatan öster om tomten. Huvudentrén görs tillgänglig till anslutande befintlig gångväg och utanför tillskapas en angöringsplats och parkeringsplats för funktionsnedsatta personer. Parkeringsplatser för föräldrar som lämnar/hämtar barn finns vid den nya lokalgatan i öster, där också en entré till gården, via trappor, tillskapas. Vid bägge gårdsentréerna finns barnvagnsförråd. Lekytor på gården utformas tillgängligt med en jämn markbeläggning och lekredskap anpassas.

3 (6) Inlastning och sophämtning. En lastplats för varuleveranser och skötselfordon finns vid den nya lokalgatan i nordöst. En ramp anläggas för att komma upp i nivå till köks- och teknikentréer mm. Sophämtning sker via sopsugssystem och soprum. Utformning av utemiljön Utformningen av förskolans utemiljö ska utgöra en funktionellt genomtänkt och estetiskt tilltalande miljö för verksamheten och för barn i olika åldrar. Till gården kan man ta sig via grindar från de bägge entréerna från omgivande gator, men också via grindar från parkområdet i sydväst. Gården lutar ner mot nordost vilket ger goda solförhållanden, samtidigt som huskroppen och träden ger skugga på delar av gården under dagen. Den bevarade naturmarken i sydväst och de befintliga naturmiljöerna är ett fint tillskott till utemiljön och kan inspirera till skapande och inspirerande lek. Den tillsammans med bevarade träd bidrar också till ett bättre lokalklimat. Gården ligger upphöjd i förhållande till entrén vid gatan. Huset bildar en skyddande barriär mot buller och föroreningar. Förrådsbyggnader bildar förlängning av fasaden mot gatorna. Gården delas upp i mindre delar där delen närmast fasaden och huvudentrén ges plats för de mindre barnen, Den trygga zonen. Här är marken relativt plan. Här finns sandlek, lekhus, balanslek, vattenlek mm. Vid huvudentrén finns ett vårdträd med sittplatser runt. Även en plats för samling finns på gården och i närheten ges plats för fruktträd och bärbuskar. Gården delas in i mindre rum genom lekbuskage och i södra delen finns plats för odling. Här finns också en ateljé. Närmast fasaden består markmaterialet av betongplattor och här finns utemöbler med möjlighet att ha långbord. Pergolor med klätterväxter, som ger skugga, sätts upp vid fasaden och vid sandleken. Den södra och västra delen ges plats för de lite större barnen Den lekfulla, ordnade zonen, med utrymme för rörelselek och fantasilek. Här finns klätterlek, balanslek, rutschlek, och plats för pulkabacke. Vid fasaden finns skuggande pergola och vid den östra entrén ett vårdträd med sittplats runt. Även vistelseytor för mindre och större samlingar planeras in. Den vilda zonen utgörs av den bevarade naturmarken med inslag av fantasi- och rörelselek, samlingsplatser och grillplats. En stig med stenmjölsbeläggning anläggs med max lutning på 5 %, som är tillgänglig, upp till naturmarken, samlingsplatsen och en grind ut till parkområdet. Ritningar och skisser på gården är upprättade av Tengbom arkitekter. Atriumgården. Innergården ges en betongmarkstens beläggning och ett vårdträd i en planteringsyta placeras mitt på gården. Här finns sittplatser och bord för samlingar och måltider. Här finns också en lugnare sovplats för de mindre barnen i skuggigt läge.

4 (6) Takterrassen Takterrassen utformas med betongmarkstensbeläggning, ev. planteringar i urnor, möjlighet för odling, skapande lek, stafflier, vistelse och vila. Övrig information utemiljö Materialval och färgval ska i utemiljön anknyta till närheten till naturen och för lekredskap och möbler används hållbara naturmaterial och en mer dämpad färgskala väljs. Markmaterial ska vara funktionella och hållbara och säkra för användning. Gården ska upplevas grön och lummig och befintlig växtlighet kompletteras med nya buskar och träd, med frukt och bär och med fin blomning och vackra höstfärger. Möjlighet till odling kan ges i skyddade lägen. Klätterväxter placeras vid utrymningstrappa och eventuellt på vissa fasadpartier påbyggnaden. Tak på byggnad och förråd består av sedumtak. Dagvatten från naturmarken tas om hand via ett avskärande öppet skåldike som löper längs kanten eller planteringen vid den hårdgjorda gården. Den hårdgjorda gården lutar ner mor en lågpunktslinje som fördelar dagvatten åt olika håll mot nya trädplanteringar som står i skelettjord. Härifrån kan överskottsvatten avledas mot ev. fördröjningsmagasin. Dagvatten kan synliggöras för förskolebarnen via öppna rännor mm. Förråd för barnvagnar placeras där föräldrar väntas komma in på gården, i den östra och norra delen. Förråd för lekredskap placeras på gården som avgränsning mot gatan eller i form av lådor i nära anslutning till lekytor. Belysning utformas inbjudande vid entréer och vid vistelseytor och gångstråk. Belysningen ska vara tillräcklig för att ge trygghet den mörka delen av dygnet, men samtidigt spännande och miljöskapande. Vissa platser ges speciell ljussättning för att framhäva olika. Angöring Förskolan kommer ha en tydlig fasad mot gatan som gatubyggnad samt sträcka sig inåt i parken som en formbyggnad, personalentrén är vänd mot Gamla Enköpingsvägen, barnentrén inne på gården, köksleveranser och sophämtning till och från förskolan görs från Stallgatan. Parkering Det planeras barnvagnsförråd och cykelparkering. Gatan och parkeringsplatser används för de som lämnar barn med bil till förskolan. Möjlighet till parkering för funktionshindrade kommer bevakas i detaljprojektering och kommer finnas inom 25 m från entré. Gården nås från plan 1. För att komma ut på gården från plan 2 tar man antingen de invändiga trapporna i groventrén eller hissen.

5 (6) Media Sopsugsanläggning, fjärrvärme, el, data och VA kommer anslutas till fastigheten. Stadens Ramkrav SFS ( och PBL (2010:900): generella krav på tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse och orienteringsförmåga. Tillämpningsbestämmelser enligt BBR 2015, Boverkets Byggregler BBR 22 Mot bakgrund av stadens ökande investeringskostnader är förvaltningens bedömning att miljöbyggnad Silver bör ersätta miljöbyggnad Guld för detta projekt, vi strävar och projekterar dock för guld på energi. Övrigt I det vidare arbetet med systemhandling projekteras alla detaljlösningar och lagkrav. Beräknad investeringsutgift För en byggnad på 1700 kvm kommer investeringskostanden att bli 70 mnkr. Jämförelsetal av tidigare byggda förskolor i Sundbyberg ligger detta pris i linje med förskolorna Blåklockan, Vargen och Kullen. Ekonomiska konsekvenser Den sammanlagda investeringen beräknas till 70 mnkr att fördelas mellan 2017 till Detta motsvarar en hyra på tkr per år, för år 1, beräknat med stadens nuvarande komponentavskrivningsmodell och en internränta på 1,75 % per år. På detta tillkommer en bashyra för lokalen på 629 tkr per år, för år 1, beräknat på 370 kr per kvadratmeter. Totalt blir detta en hyra tkr per år. Kostnader för lokalomkostnader såsom el och inventarier är ej inräknade. Lokalpengen per barn för förskolan i Sundbybergs stad 2016 är beräknad till 22,2 tkr per barn. Med en hyra på tkr per år och beräknat antal barn på 120 vid full kapacitet får Kvarnkullens förskola en beräknad hyra per barn på 38,5 tkr. Då denna lokal har en högre lokalpeng per barn än snittet kommer det att innebära en ökning av stadens lokalpeng när förskolan tas i bruk. Storleken på ökningen kan variera beroende på antal barn i kommunala förskolor när Kvarnkullen tas i bruk. Som exempel kan sägas att vid ett barnantal på när förskolan når full kapacitet kommer förskolan ha ökat den gemonsnittliga lokalpengen med ca kr per barn. En ökning som då också betalas ut till privata och andra kommunala aktörer. I oktober 2016 var antalet barn i annan regi ca 700 stycken. Risk- och känslighetsanalys Mot bakgrund av den ökande befolkningen i Västra Ursvik ser förvaltningen ett långsiktigt behov av denna friliggande förskola. Bedömningen är att förskolan behövs från och med augusti Behovet av fler förskoleplatser kommer att

6 (6) preliminärt täckas även av förskolor i lägenheter. Planen är att minska antalet lägenhetsförskolor den dag efterfrågan på förskoleplatser minskar.

OXELVÄGENS FÖRSKOLA NY FÖRSKOLA I ÄLTA CENTRUM FÖR 8 AVD. UTREDNING INFÖR DETALJPLAN. Park. Almvägen Skivhus. Park. Nya Älta centrum.

OXELVÄGENS FÖRSKOLA NY FÖRSKOLA I ÄLTA CENTRUM FÖR 8 AVD. UTREDNING INFÖR DETALJPLAN. Park. Almvägen Skivhus. Park. Nya Älta centrum. Tyresövägen OXELVÄGENS FÖRSKOLA NY FÖRSKOLA I ÄLTA CENTRUM FÖR 8 AVD. UTREDNING INFÖR DETALJPLAN Almvägen Skivhus Solvägen Nya Älta centrum Oxelvägen Ältavägen OXELVÄGEN FÖRSKOLA, ÄLTA VOLYMSTUDIE 2016--21

Läs mer

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel Malmö Kommun Bilaga metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel 1 Bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Innehållet i lekvärdesfaktorn är hämtad från kapitlet Lekvärdesfaktor i dokumentet

Läs mer

Förskolegårdarnas uppbyggnad i Fabriken och Förrådet

Förskolegårdarnas uppbyggnad i Fabriken och Förrådet ÅWL 181116 Förskolegårdarnas uppbyggnad i Fabriken och Förrådet Förutsättningar Fabrikens och Förrådets nya bostäder byggs på mark som idag framförallt brukas av olika typer av verkstäder. Området innehåller

Läs mer

FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG

FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG 2016-04-15 gunga klänga förråd Naturleken: hinderbana kojor grillplats lekbuskage sagohörnan torget hkp scenen pulkaslänten utkiken på gräskullen cykelslingan

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning Bakgrund I samband med en tillkommande skolbyggnad vid Duvboskolan upprustas skolgården. Den nya skolbyggnaden placeras på kyrkans nuvarande mark och tar därför inte av skolgårdens befintliga yta. Däremot

Läs mer

ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING

ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING 150922 SITUATIONSPLAN 1:1000 Lek utanför hämta/läma-tider bostäder gruppboende I inlast frd II avdelande gungor 2 hcp p I frd cykelparkering (36 platser)

Läs mer

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen.

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen. VD Roland Kindslätt Tjänsteskrivelse 2015-03-05 Bakgrund Sedan sekelskiftet så har behovet av bostäder sakta men säkert ökat. Främst Edshus AB hade då betydande vakanser men kurvan har över tid ständigt

Läs mer

Parkförslagen, se A-G på översiktskarta nedan, presenteras med åtgärdskoncept samt preliminär kostnad. 160 lgh i radhus, stadsvillor och punkthus

Parkförslagen, se A-G på översiktskarta nedan, presenteras med åtgärdskoncept samt preliminär kostnad. 160 lgh i radhus, stadsvillor och punkthus s GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Bebyggelse- och parkförslag: Bebyggelseförslagen omfattar ungefär 500 lägenheter, främst utmed Bjursätragatan, se 1-6 på översiktskarta nedan. Förslagen presenteras områdesvis

Läs mer

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12, 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20, info@landskapslaget.se, www.landskapslaget.se Sammanhang, grönstråk

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

FÖRSTUDIE Backaskolorna Skogomeskolan GÖTEBORG

FÖRSTUDIE Backaskolorna Skogomeskolan GÖTEBORG FÖRSTUDIE Backaskolorna Skogomeskolan GÖTEBORG 2016-04-15 UPPGIFT Förstudien med uppdrag från Lokalförvaltningen har som uppgift att se över möjlighet att placera en nybyggnad av en tvåparallelig F-6-skola

Läs mer

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan 1 Innehåll Inledning 1 De olika parkområdena: Hörnet vid Luxgatan 2 Disponentparken 2 Västra Naturkvarteret 3 Östra Naturkvarteret 4 Parktorg Essinge Brogata 5 Strålparken

Läs mer

FORNUDDENS SKOLA

FORNUDDENS SKOLA FORNUDDENS SKOLA 2016-03-15 Volymskiss 3 förslag 1 1 Alternativ 1, två volymer: En sammahängande skola längs Gärdesvägen, samt fristående idrottshall. Förslaget tar avstamp i att behålla platsens kvalitéer

Läs mer

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB

GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5. Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB GÅRD/UTEMILJÖ Kv. 5 Riksbyggen och Småa LAND ARKITEKTUR AB Allmänt - Gården i Kv.5 utformas så att den blir en samlande och gemensam gård för de två fastigheterna. Utformningen bygger på ett enkelt upplägg

Läs mer

Relight Reggio Relight Reggio. Isabelle Pohjanen. Ersätt bilden med en egen bild. Konrad Krupinski, Martin Öhman. Supervisor.

Relight Reggio Relight Reggio. Isabelle Pohjanen. Ersätt bilden med en egen bild. Konrad Krupinski, Martin Öhman. Supervisor. Isabelle Pohjanen Handledare/ Supervisor Konrad Krupinski, Martin Öhman Examinator/ Examiner Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project in Architecture, First Level 15

Läs mer

Illustrationsbilaga. Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra, S-Dp (64 lägenheter) Sida 1 / 7

Illustrationsbilaga. Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra, S-Dp (64 lägenheter) Sida 1 / 7 Illustrationsbilaga Detaljplan för område vid Sätra gård, del av Sätra 2:1 i stadsdelen Sätra, S-Dp 2016-00337 (64 lägenheter) Sida 1 / 7 Vy in i området från korsningen, Björksätravägen / Sätragårdsvägen

Läs mer

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen GLÄNTA En öppning i den täta staden där historien möter vardagen Taklandskap Tak liknande omkringliggande byggnader Takterrasser för boende Biotoptak, fördröjning av regnvatten Koncept & innehåll Förklarande

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

UTSKOGEN FÖRSKOLA, SKURU ILLUSTRATION 2014-09-22

UTSKOGEN FÖRSKOLA, SKURU ILLUSTRATION 2014-09-22 ILLUSTRATION 2014-09-22 UTSKOGENS FÖRSKOLA Gestaltningsbeskrivning Allmänt Utskogens förskola planeras som en självförsörjande enhet för ca 160 barn, motsvarande 8 avdelningar, med eget tillagningskök.

Läs mer

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING 1 (5) Strategiska avdelningen 2004-12-21 S-Dp 2004-04194-54 Anna Signal Tfn 08-508 27 565 Plankonsult Sofia Westerlund, Nyréns Arkitektkontor Tfn 08-698 43 75 Förslag Detaljplan för område

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Hårdg jord mark för brandstege. Sedumtak. Gräs/ängsmark, bitvis ca 400mm jord. Gräsarmering vid cykel-p & HKP. Grusade gångvägar.

Hårdg jord mark för brandstege. Sedumtak. Gräs/ängsmark, bitvis ca 400mm jord. Gräsarmering vid cykel-p & HKP. Grusade gångvägar. DAGVATTEN Ytornas genomsläpplighet: Sedum på kungsvåningstaken fördröjer avrinningshastigheten och skapar ett trevligare uttryck för grannar i närliggande hus. En viss reningsprocess sker också genom infiltrationen.

Läs mer

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16

GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18. Stockholm 2015.03.16 GÖSTA 2.0 GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 Stockholm 2015.03.16 HUR KAN MAN FÖRBÄTTRA DAGENS UTEMILJÖ OCH BIBEHÅLLA GÖSTA ÅBERGS ANDA? GESTALTNINGSFÖRSLAG UTEMILJÖ BRF HEMMET 18 VAD SAKS IDAG

Läs mer

KV HEKLA HUS 6 LANDSKAP & GRÖNYTEFAKTOR

KV HEKLA HUS 6 LANDSKAP & GRÖNYTEFAKTOR KV HEKLA HUS 6 LANDSKAP & GRÖNYTEFAKTOR 2018-12-21 REV 190118 DL HUS 6- SITUATIONSPLAN 2 SKALA 1:200 A3 H U S 6 - S E K TI O N 3 lokal pergola TAKTERRASS klätterväxter frukt-/ bärbuskar UPPHÖJD GÅRD växtbädd

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr JÄGNEFÄLT MILTON FADER BERGSTRÖM-FORSKOLA TURAKO AB 2019

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr JÄGNEFÄLT MILTON FADER BERGSTRÖM-FORSKOLA TURAKO AB 2019 JÄGNEFÄLT MILTON FADER BERGSTRÖM-FORSKOLA TURAKO AB 2019 III F JÄGNEFÄLT MILTON FADER BERGSTRÖM 1.3 BEBYGGELSE 2019 03 07 1 : 400 A3 20 M 1 HUVUDENTRÉ 2 ENTRÉ TILL AVDELNINGAR 3 VARUINTAG 2 3 2 1 JÄGNEFÄLT

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

Bygglovshandling

Bygglovshandling Utvändig material- och kulörbeskrivning samt beskrivning av gestaltningsprinciper Antal sidor inkl denna: xx Bygglovshandling Dokumentnamn / 2014-12-09 LINK arkitektur AB / Lumaparksvägen 7, Box 92126,

Läs mer

Gestaltningsprogram - tillhörande detaljplan för

Gestaltningsprogram - tillhörande detaljplan för Gestaltningsprogram - tillhörande detaljplan för förskola vid Lillsjö badväg Detaljplan för förskola vid Lillsjö badväg (Kungsängens-Tibble 1:3) KS 17/0212 Antagandeversion 2018-02-06 Detaljplanen har

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9)

Detaljplan för fastigheterna Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Hunnebostrand, Sotenäs kommun 1(9) Gestaltningsprogram för fastigheterna Hunnebostrand Sotenäs kommun Antagandehandling 2008-12-11 Gestaltningsprogrammets syfte Gestaltningsprogrammets syfte är att illustrera

Läs mer

efem arkitektkontor ab

efem arkitektkontor ab HERRGÅRDSBACKEN FLODA Sävespången Det sägs att man förr var tvungen att ta av mössan vid Floda Portar. På ett likande sätt skall de nya byggnaderna trappa ner och huka sig hövligt, för att inte störa viktiga

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

FRIYTOR Riktlinjer - för Trelleborgs kommun skolor & förskolor

FRIYTOR Riktlinjer - för Trelleborgs kommun skolor & förskolor FRIYTOR Riktlinjer - för Trelleborgs kommun skolor & förskolor 2017-10-25 BAKGRUND Trelleborgs kommun har som befolkningsmål att öka till 50 000 invånare 2028 och fram tills dess finns det stora behov

Läs mer

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING

DJURGÅRDEN CENTRUM LINKÖPING VY TORGET VY KANALEN VY TORGET VY GATAN VY PARKERINGEN VY FRÅN SYDÖST VY FRÅN SYDVÄST VY FRÅN NORDOST VY FRÅN NORDVÄST INFART TOMTEN PARKERING 120 st P 24 st DJURGÅRDEN CENTRUM, parallella uppdrag. BESKRIVNING

Läs mer

Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset. Gestaltningsprinciper

Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset. Gestaltningsprinciper Gestaltningsprinciper för allmän platsmark Vita Korset Gestaltningsprinciper Innehåll Inledning Syfte Gestaltningsprinciper Status Illustration Bakgrund och analys Befintlig situation. Platsanalys Historiska

Läs mer

Klossen Examensarbete the Block Degree Project. Johannes Wiktorsson. Supervisor. Examiner

Klossen Examensarbete the Block Degree Project. Johannes Wiktorsson. Supervisor. Examiner Klossen Examensarbete the Block Degree Project Johannes Wiktorsson Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Maria Papafigou Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project

Läs mer

Nybyggnation av särskilt boende. Noret Norra, del av Noret 1:27, Mora kommun.

Nybyggnation av särskilt boende. Noret Norra, del av Noret 1:27, Mora kommun. . Vy över trädgård med lusthuset i förgrunden. Sinnenas trädgård planteras, för ett varierat intryck, med häckar, bärbuskar, andra blommande buskar och perenner, fruktträd och andra vackra träd. I anslutning

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas 30 oktober RÅDGIVANDE REFERENS Planteringsskydd, lådor och sandlådor Bakgrund Grönska i form av träd och buskar utgör ett Om SISAB:s referenser värdefullt inslag på förskolegårdar. Grönskan bidrar SISAB:s

Läs mer

BULLERUTREDNING Lilla Åsa 23:165, Taberg, Jönköpings kommun

BULLERUTREDNING Lilla Åsa 23:165, Taberg, Jönköpings kommun Förskola Bostäder Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Bullerberäkning... 2 2.1 Metod och förutsättningar... 2 2.2 Riktvärden... 2 3. Resultat... 4 4. Slutsats och föreslagna åtgärder... 5 4.1 Bostäder... 5 4.1

Läs mer

Före kontrakt. Steg 1 - Tomten. Väderstreck

Före kontrakt. Steg 1 - Tomten. Väderstreck Före kontrakt Det finns tre huvudfaktorer som påverkar utformningen av ditt hus: tomten, detaljplanen (inom planlagt område) och dina egna behov, önskemål och drömmar. För att hjälpa till att välja ett

Läs mer

Brf Hägern, Varvet - Analys

Brf Hägern, Varvet - Analys Anonyma entréer. Negativt Stor, öppna ytor som inte hänger ihop Betraktelseytor utan användbart innehåll Outnyttjad yta vid vattnet Dålig vattenkontakt Få samlings-/sittplatser Anonyma entréer För få cykelplatser

Läs mer

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE

PROGRAMHANDLING 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE 2012-12-10 LOLA ARKITEKTUR&LANDSKAP AB ERSTAGATAN 5 116 28 STOCKHOLM TEL +46 8 120 55 610 KONTORET@LOLALANDSKAP.SE BAKGRUND Kvarteret Pyramidens gårdar är idag mycket omtyckta och välanvända och den övergripande

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2

ANTAGANDEHANDLING. Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE DEL 2 ANTAGANDEHANDLING Kvalitets- och gestaltningsprogram för TOLLARE Upprättad okt 2011 Kompletterad mars 2012 Projekt nr 9309-4 Diarie nr KFKS 2007/492 214 ANSLUTER TILL DELPLAN 4 DEL 2 Till detta kvalitetsprogram

Läs mer

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12 OK IDOK I A RK ITEK TE R IDÉ I vår vision av Kolgården 12 kombineras ett modernt arkitektoniskt grepp med kvalitativa bostäder vars detaljer har en tydlig förankring i den lokala byggnadstraditionen. Den

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052 Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING 2013-03-11 Uppdragsnummer:

Läs mer

Stora Maräng Stora Maräng

Stora Maräng Stora Maräng Vy från järnvägsbron Vy från gårdsplan mot Storgatan 41.0 36.9 39.0 FUTURUM 38.2 1 44.4 Futurum 43 Folkets hus 3 41 39.8 43.5 43.5 44.0 43.5 36.2 36.3 42 43.3 36.3 36.3 36 STORA MARÄNG NY IN OCH UTFART

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b Kvarter 1:8 Kvarteret ligger i den västra delen av detaljplanen i ett av de mest centrala l ägena inom hela utbyggnadsområdet Täby park. ARBETSMATERIAL BYGGHERRE: JM AB ARKITEKT: Erséus Arkitekter AB ca

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kullen och Sundbyberg 2:4, Gjuteribacken 3 i Sundbybergs stad

Detaljplan för del av kvarteret Kullen och Sundbyberg 2:4, Gjuteribacken 3 i Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2009-04-29 Charlotte Richardsson DNR 452/2008-214 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av kvarteret Kullen och Sundbyberg 2:4, Gjuteribacken 3 i Sundbybergs

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION

BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION BRF SYSSLOMANNEN BEFINTLIG SITUATION baksida PLANSKISS 4 2 1 3 BAKGRUND Brf Sysslomannens fastighet är belägen på Sysslomansgatan

Läs mer

MYRSJÖSKOLAN FÖRSTUDIE. Myrsjöskolan/ Förstudie /

MYRSJÖSKOLAN FÖRSTUDIE. Myrsjöskolan/ Förstudie / MYRSJÖSKOLAN FÖRSTUDIE Befintlig låg-och mellanstadieskola Rödmyran Befintlig högstadieskola FÖRUTSÄTTNINAR / DETALJPLAN Byggbar yta enligt detaljplan Möjliga utfarter från Fastighet 45 RADER III 13 M

Läs mer

Kvarteret Kvarnen nya hyresrätter med närhet till service och handel

Kvarteret Kvarnen nya hyresrätter med närhet till service och handel 48 nya hyresrätter med närhet till service och handel rojektbeskrivning Kvarteret Kvarnen är en centralt placerad tomt i Älmhult. Tomten begränsas av Eriksgatan i väster, Hantverksgatan i öster samt av

Läs mer

Samrådsyttrande över detaljplan för del av Gammelstad, Öhemmanet 1:250 och del av Öhemmanet 1:11, förskola i Ektjärn, SBF 2015/616

Samrådsyttrande över detaljplan för del av Gammelstad, Öhemmanet 1:250 och del av Öhemmanet 1:11, förskola i Ektjärn, SBF 2015/616 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 35 143 Samrådsyttrande över detaljplan för del av Gammelstad, Öhemmanet 1:250 och del av Öhemmanet 1:11, förskola i Ektjärn, SBF 2015/616 Dnr 2015 M2350 Miljö och byggnadsnämndens

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30. Stadsarkitektkontoret Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.214 2015-01-26 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE GESTALTNINGSPROGRAM Ekerövallen

Läs mer

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger.

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken, med en storlek om 0,5 ha uppfördes 1960 som en kvarterspark. Den ligger framför en större byggnad av intresse för kulturvärden,

Läs mer

Vasalunds förskola Examensarbete Vasalund Preschool Degree Project. Heidi Jokinen. Ori Merom, Olof Philipson. Supervisor. Examiner

Vasalunds förskola Examensarbete Vasalund Preschool Degree Project. Heidi Jokinen. Ori Merom, Olof Philipson. Supervisor. Examiner Vasalunds förskola Examensarbete Vasalund Preschool Degree Project Heidi Jokinen Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Ori Merom, Olof Philipson Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå

Läs mer

Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2011/87-214 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till detaljplan Sicklaön 13:1 m.fl. Marinstaden i Svindersviken, Sicklaön, Nacka kommun Enkelt planförfarande

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Byggnation av. Pär Lagerkvists skola

Byggnation av. Pär Lagerkvists skola Byggnation av Pär Lagerkvists skola Bakgrund Vi bygger en ny skola och en förskola med tio avdelningar i området Bergunda. Den nya skolan kommer att ersätta Bergundaskolan som ligger i området. Denna skola

Läs mer

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förskolan Lilla Labyrinten Examensarbete Preschool Small Maze Degree Project. Helena Nilsson. Supervisor. Examiner

Förskolan Lilla Labyrinten Examensarbete Preschool Small Maze Degree Project. Helena Nilsson. Supervisor. Examiner Förskolan Lilla Labyrinten Examensarbete Preschool Small Maze Degree Project Helena Nilsson Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Måns Tham & Ania Zdunek Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur,

Läs mer

Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Situationsplan Situationsplanen ska visa husets placering på tomten

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport februari 2012 och efterfrågan av förskoleplats

Ekonomisk månadsrapport februari 2012 och efterfrågan av förskoleplats -01-24 1 (5) Dnr FN-0043/ Förskolenämnden Ekonomisk månadsrapport februari och efterfrågan av förskoleplats Beslutsunderlag Barn- och utbildningsförvaltningens skrivelse den 9 mars. Sammanfattning Förskolenämndens

Läs mer

Förslag NV KV SOMMEN M FL - FÖRSLAG TILL DISPOSITION I KV ÅSNEN PLAN 4 OCH 5

Förslag NV KV SOMMEN M FL - FÖRSLAG TILL DISPOSITION I KV ÅSNEN PLAN 4 OCH 5 Situationsplan 1: KV SOMMEN M FL - FÖRSLAG TILL DISPOSITION I KV ÅSNEN PLAN 4 OCH 5 2,58 m2 3,20 m2 och Skötrum avd 3 och 4 23,93 m2 6,04 m2 och Skötrum avd 5 och 6 31,28 m2 36,82 m2 Skorsten bort? 58,79

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Förskol a Ri n dö 1, Farsta

Förskol a Ri n dö 1, Farsta Förskol a Ri n dö 1, Farsta 2016-11 - 22 rev A - 2017-02 - 17 TM KONSULT TEKNIK & ARKITEKTUR Handläggare: Göran Viklund Beställare: Rindö 1, Farsta Sid 2 ( 7 ) Inledning och beskrivning av projekt Nuvarande

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen. Utställningshandling

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen. Utställningshandling Detaljplan för del av Ältabergsvägen. Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna Älta 10:1 och Älta s:3 i Älta

Läs mer

FÖRSKOLOR - Checklista för bygglovsärenden

FÖRSKOLOR - Checklista för bygglovsärenden FÖRSKOLOR - Checklista för bygglovsärenden 1 Förskoleärenden till Stadsbyggnadskontoret Malmö stad har för närvarande ett akut behov av nya förskoleplatser. Syftet med denna checklista är att informera

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården GESTALTNINGSPROGRAM Kv. Mården Dec 2013 Medverkande Beställare: Umeå Kommun, Detaljplanering Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Umeå Uppdragsansvarig: Eva Henriksson Medv landskapsarkitekt: Stina Åslund Allmänt

Läs mer

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. RANKHUS Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) TILLGÄNGLIGHETSKONSULT AB Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Joachim Staremo Cert TIL -sakkunnig.

Läs mer

STRÖMSTAD BOLIGUTVECKLING AB

STRÖMSTAD BOLIGUTVECKLING AB STRÖMSTAD 28 LÄGENHETER PÅ TÅNGEN STRÖMSTAD BOLIGUTVECKLING AB +46 (0)70-252 45 25 e-post: info@ostbyeiendom.no 11 1 3 5 7 9 A A A A G G 13 15 17 19 B B B B 2 4 6 8 10 D D D D H 12 H 14 16 18 20 E E E

Läs mer

Förskolegårdar i Bredäng hur kan utemiljön stimulera till fysisk aktivitet?

Förskolegårdar i Bredäng hur kan utemiljön stimulera till fysisk aktivitet? Centrum för folkhälsa Förskolegårdar i Bredäng hur kan utemiljön stimulera till fysisk aktivitet? Maria Wikland Bredängs förskolegårdar I juni 2008 genomfördes en granskning av Bredängs 10 kommunala förskolegårdar

Läs mer

Detaljplan för Sicklaön 202:9

Detaljplan för Sicklaön 202:9 GESTALTNINGSPROGRAM MED ILLUSTRATIONER 2006-10-26 Detaljplan för Sicklaön 202:9 Nacka kommun Innehållsförteckning Gestaltningsprogram, mål och syfte 2 Beskrivning av planområdet 2-3 Angöring, parkering

Läs mer

NYA KRONAN SUNDBYBERG KONTOR MED MILJÖPROFIL. I Nöten erbjuder vi moderna, hållbara kontor som uppmuntrar till kreativitet och samarbete samtidigt

NYA KRONAN SUNDBYBERG KONTOR MED MILJÖPROFIL. I Nöten erbjuder vi moderna, hållbara kontor som uppmuntrar till kreativitet och samarbete samtidigt MED MJÖPROF I Nöten erbjuder vi moderna, hållbara kontor som uppmuntrar till kreativitet och samarbete samtidigt som de är effektiva och funktionella. Att de även har en tydlig miljöprofil är naturligtvis

Läs mer

Utomhusbad i Sundbyberg?

Utomhusbad i Sundbyberg? INGSE Ja! NEJ! pictometry/blom pictometry/blom Utomhusbad i Sundbyberg? Var med och påverka! Rösta 26 maj 8 juni 2008 Hej! Du har blivit inbjuden att rösta i Sundbybergs rådslag om utomhusbad. Ett utomhusbad

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET

Svartviksstrand DETALJPLANEFÖRSLAG TILLGÄNGLIGHET SKONSULT AB 070-747 2 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 2016-10-0 1 OMFATTNING Granskningen omfattar utformning av detaljplan/område för flerbostadshus med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer

Läs mer

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Detaljplan för PLA 2003/20034-1 del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Enkelt planförfarande PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen har följande handlingar upprättats:

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr TENGBOM: SKOLA MÄLARÄNG F-9, 2017-08-15 REV. 2018-03-19 Koncept- och gestaltningsbeskrivning 2 Inledning. Mellan Mälarhöjden och Bredäng i sydvästra Stockholm planeras ett nytt område - Mälaräng. Tanken

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Folkets Park. För våra ögon och skissande händer ett lugnt och underbart skönt område där lummighet och stillhet blandas med öppenhet och vilja. Dessa

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

MARKANVISNING NORRA ORMESTA

MARKANVISNING NORRA ORMESTA MARKANVISNING NORRA ORMESTA INTRESSEANMÄLAN -Arkitekturbilaga NOVEMBER 2017 BYGDEGÅRDEN Centralt i området ser vi Norra Ormestas moderna bygdegård. Tryggt omgärdad ligger den lummiga gården med dansbanan

Läs mer

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR FRAMTIDENS BEHOVSANPASSADE LSS- BOENDE 2016 KONFERENS 6-7 DECEMBER UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR 1 2016-12-03 EN TEKNIKERS PERSPEKTIV PÅ DELAKTIGHET

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Södergårdens Äldreboende Programhandling,

Södergårdens Äldreboende Programhandling, Södergårdens Äldreboende Programhandling, 2017-07-24 1 2 Innehållsförteckning Förteckning, samarbetspartners 3 Inledning 4 Byggnadstekniska förutsättningar 5 Markplanering, angöring, parkering, inlastning

Läs mer

Lekvärdesfaktor för förskolegårdar i Malmö. - med syfte att nå en hög lekkvalitet

Lekvärdesfaktor för förskolegårdar i Malmö. - med syfte att nå en hög lekkvalitet Lekvärdesfaktor för förskolegårdar i Malmö - med syfte att nå en hög lekkvalitet 1 Bakgrund till Lekvärdesfaktor för förskolegårdar i Malmö Det här dokumentet innehåller en lekvärdesfaktor som är avsedd

Läs mer