Varumärke Uppsala Dags att stärka positionen för att nå målen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varumärke Uppsala Dags att stärka positionen för att nå målen"

Transkript

1 1 VISIONSDOKUMENT Varumärke Uppsala Dags att stärka positionen för att nå målen Av Mia Ulin, Apostel kommunikation och affärsutveckling AB För att Uppsala ska bli ännu mer framgångsrik i arbetet med att locka människor att besöka, bosätta sig och starta företag här, krävs att vi utvecklar Uppsalas position på världsmarknaden i konkurrens med andra destinationer. Här presenterar jag en analys som innebär att Uppsala kan ta positionen som City of Sharing. Jag arbetar med varumärken och har dessutom har ett starkt engagemang i besöksnäring och samhällsutveckling. Självklart har jag åsikter om det viktigaste varumärket av alla: Vårt eget Uppsala. Jag tycker det är dags att utveckla det arbete som hittills gjort under Varumärke Uppsala och ytterligare stärka positionen. Jag och många med mig som arbetar med att marknadsföra Uppsala som destination i olika sammanhang SAKNAR en tydlig USP (Unique selling point) att kommunicera när vi försöker ge argument för varför man ska komma till Uppsala eller förklara varför Uppsala är så bra att bo i, att arbeta i eller att starta företag i. Vi saknar en hook att fånga intresset med. Innehållet och målen med de tankar Uppsala kommun hade kring varumärkesarbetet när det började i början av 2000-talet är genomarbetat och gediget och gäller fortfarande. Det jag ifrågasätter är den valda POSITIONEN och GESTALTNINGEN av denna. Enbart logik funkar inte. Det verbala budskapet som vi har nu är inte bra. Detta är inte bara min personliga åsikt utan förankrad i det faktum att man som mottagare av ett budskap har svårt att ta till sig budskap som enbart är logiska. Du har helt enkelt väldigt svårt att övertyga människor om något med enbart logiska argument. Att säga Uppsala. Business every day. Since är ett konstaterande logiskt budskap. För att nå in i människors medvetande behöver vi även engagera den känslomässiga delen av hjärnhalvan. Detta var känt redan i antikens grekland bland de stora retorikerna. För att nå fram med ditt argument behövs Logos (logik, fakta) Ethos (trovärdighet, värderingar) och Pathos (känsla). Därför har man också i varumärkessammanhang börjat prata om ESP (Emotiona selling point) Läs mer om detta på sidan 5. BAKGRUND: SAXAT UR VARUMÄRKE UPPSALAS BRANDBOOK Ett starkt varumärke ska: Ge oss som bor här stolthet, identifikation, delaktighet och engagemang i vår hemstad. Skapa ökade besöksströmmar, bättre näringslivsklimat, stark inflyttning och bra rekryteringsmöjligheter. Attrahera fler etableringar och nå en högre tillväxt. Ge Uppsala-företag som verkar ute i världen en stark hemmabas att referera till.

2 2 Position 2002 Kunskapsstaden En universitetsstad med gamla anor och ett hektiskt studentliv Problem med dåvarande positionen: Skapar ett utanförskap hos alla som inte kan identifiera sig med den bilden. Uppsala har så mycket mer att erbjuda än vad som kan rymmas under nuvarande positionen. Konsekvens: Bredda bilden Mål med varumärkesarbetet: Synliggöra alla de andra delar som inte syntes tidigare, men som finns där om vi lyfter fram dem och flytta bilden av Uppsala som gammalt och ärevördigt till en ny bild där historien är en del av så mycket mer, utan att för den skull förkasta det gamla. Uttalade målsättningar från varumärkesdokumenten Uppsala ska positionera sig som en spännande, växande stad, en av Sveriges fyra stora städer. Ett centrum för kunskap, affärer och kultur. Den självklara platsen för evenemang och mässor. Men framför allt en fin stad att bo i. Målet är att lyfta fram en bild av Uppsala där drivkraften i det framgångsrika företagandet, mångsidigheten och de spännande mötena mellan människor med olika bakgrund får chans att komplettera den bild av kunskap, kultur och historia som Uppsala traditionellt förknippas med. Detta är Uppsala! Den spännande arenan en plats dit händelser söker sig. Det epokgörande Riktat in i framtiden och ställer krav på oss att växa som människor och som stad. Drivande krafter Skapande och entreprenörskap inom Kunskap, Kultur och Affärer Uppsalas unika egenskaper, kärnvärdena Kunskap. Drivkraft. Mångfald. Lugn.

3 3 APOSTELs analys Jag håller med om det som den tidigare analysen visar. Det ÄR viktigt att skapa delaktighet, stolthet och engagemang hos alla som bor och verkar i staden. Och de identifierade kärnvärdena tycker vi håller. Men jag har en annan idé om hur positioneringen ska göras och hur den ska gestaltas. För att kunna skapa sig en position i Sverige och i världen som ska ge de positiva effekter som nämns på föregående sida, gäller det också att sätta ner foten och hitta ett starkt och unikt uttryck som tar plats och sticker ut från övriga världen. Att till exempel fortsätta ha positionen Kunskapsstaden skulle slå sig slätt i konkurrensen med Oxford, Cambridge med flera universitetsstäder ute i världen. Inte minst Lund skulle kunna göra anspråk på den positionen. Genuina värden Samtidigt som positionen ska vara unik och sticka ut måste det också vara förankrat i verkligheten, som det också konstateras i varumärkesdokumenten. Man kan inte uppfinna värden som inte finns. Dessa unika värden ska omvandlas till en kommunicerbar idé som tar positionen i människors medvetande. Nuvarande idé: Varje dag sedan Den bärande iden i den nuvarande så kallade svansen vill visa på att det hela tiden händer något, att vi bygger och skapar nytt sedan en mycket lång tid, nämligen år Uppsala. Marknadsfört varje dag sedan (Årtalet kan bytas ut till ett annat årtal specifikt för den händelse som budskapet anger.) Tanken med detta är god, men vi vill hävda att effekten inte blir så stor som den skulle kunna bli. För våra argument har vi stöd från andra varumärkesproffs och även i varumärkeslitteraturen. Vi anser att den nuvarande idén inte lever upp till de mål som varumärkesarbetet har. Uttrycket Varje dag sedan skapar snarare en retrospektiv känsla, en känsla av att här vilar man på sina lagrar, lever på gamla meriter, så som man alltid gjort. Det ger inte känslan av drivkraft, framtidstro och spänning som uttalas i varumärkesanalysen! Snarare befäster det Uppsalas image som Långbänkarnas stad. Dessutom är det ett för generellt uttryck för att ta plats och fastna ordentligt i människors medvetande och hjärta. Vilken stad i världen kan inte skriva under på att de har Business daily, Culture daily etc sedan mycket längre tillbaks än 1286? Detta är INTE unikt! Att tilltala ALLA ett problem? Ett av Uppsalas största problem är att vi har många starka aktörer i staden. Någon uttryckte det så här: Uppsala har tre starka påvar Universitet, Kyrkan och Kommunen som aldrig drar åt samma håll samtidigt. Det är Uppsalas dilemma. Det ligger nog mycket i det, och det kan också vara därför som den nuvarande positioneringen av Uppsala är så luddig. Om man tilltalar alla litegrann når man ingen på djupet är en känd doktrin inom varumärkesbyggande. Det tyder också på en önskan att inte vilja stöta sig med någon, vilket är förståeligt om än inte optimalt ur ett varumärkesperspektiv. Det gäller att våga välja något som TILLRÄCKLIGT många kan samlas under för att bli tydlig!

4 4 Exempel: Stockholm The Capital of Scandinavia Ett exempel på ett bra varumärkesarbete tycker vi är Stockholm som tagit positionen The Capital of Scandinavia. Det är kaxigt, man sätter ner foten rejält, men är också förankrat i tre huvudargument som budskapet bygger på: Skandinaviens naturliga mittpunkt (Central) Skandinaviens ekonomiska centrum (Business) Skandinaviens tongivande kulturstad (Cultural) De här tre huvudargumenten kan de flesta samlas under, även om kanske inte ALLA ryms där. Men det är tillräckligt många. Och visst väcker uttrycket känslor! Fråga bara Köpenhamnarna vad de tycker!

5 5 Apostels idé När Apostel kommunikation arbetar med att ta fram en position för ett varumärke, arbetar vi efter några fastställda riktlinjer, en filosofi som vi tror på och som mycket bygger på den klassiska retorikens grunder: ETHOS Budskapet får större trovärdighet om det innehåller något med historisk anknytning som redan är känt i ett annat, för buskapet positivt sammanhang. LOGOS Som vi nämnt tidigare är det viktigt med förankring i kärnvärdena och att budskapet bottnar i något genuint unikt för varumärket och att det är tydligt. PATHOS Budskapet ska ha ett tydligt tilltal till den känslomässiga hjärnhalvan. Det räcker inte med logiska argument. Detta gör att man som mottagare blir berörd, vilket skapar ett större avtryck. KONTRAST Vi tror på kontrasterna i tillvaron. I kontrast till något skapas spänning och dynamik. Det finns alltid kontraster som arbetar åt olika håll; ljus och mörker, yin och yang, värme och kyla, glädje och sorg. Människans två starkaste drivkrafter i tillvaron är lust respektive rädsla, och vi tror på att lyfta fram LUSTEN i budskapet, moroten istället för piskan. Detta skapar en positiv drivkraft och framåtrörelse. TEMA/PERSONLIGHET Vårt arbete utgår alltid ifrån ett tema. Det kan vara ett visuellt tema som en tavla, ett tyg, ett fotografi eller en skulptur. Det kan också vara ett verbalt tema som en dikt, en sång, eller ett talesätt. Temat kan också bestå av en person eller en händelse eller en kombination av redan nämnda. Huvudsaken är att hitta något som man kan samlas kring, som bottnar i kärnvärdena och som kan vara grunden till den verbala och visuella kommunikationen för varumärket. LINNÉ TILLHÖR UPPSALA Utifrån vår filosofi tillsammans med det tidigare varumärkesarbetet och de fastställda kärnvärdena har vi kommit fram till att Linné är Uppsalas TEMA. Världskänd Linné fick redan som ung världsrykte och framstår som Sveriges mest berömde naturvetenskapsman, det påstås till och med att Linné är Sveriges internationellt sett mest kända person. Linné har ett starkt ETHOS. Ämnesbredd Han verkade inom många områden; botanik, medicin, geologi, pedagogik och zoologi. Han var också intresserad av både ekonomi, politik, arkitektur, mat och livsföring. Han var också en entreprenör och en globetrotter. Linné har ett starkt LOGOS.

6 6 Linnéminnen Uppsala har varumärket Linné i sin hand. Linné må vara född i Småland, men hans största gärning var i Uppsala. Här finns Linnéträdgården, Linneanum i Botaniska trädgården, Linnés Hammarby och Linnés Sävja med flera Linnéminnen. Under Linnéåret 2007 märkte vi hur många besökare från hela världen som var intresserade av Linné. Linnéstaden Vi har investerat mycket i infrastruktur inför Linnéåret. Många fantastiska blomsterskapelser gjorde Uppsala till en blomstrande stad att vara stolt över och besökare att förundras över. Aldrig förr har Uppsala känts så levande, sprudlande och inbjudande som under Linnéåret. Inte minst är Linné känd som Blomsterkungen, Mr Flower Power. Linné har ett starkt PATHOS. Linné skulle med alla dessa argument kunna vara det TEMA/PERSONLIGHET Uppsala kan samlas under. TA LINNÉ IN I NUTIDEN Linné ska ligga till grund för varumärket Uppsalas personlighet, men jag tror ändå man måste gå ett steg till för att det ska bli riktigt bra och kännas modernt. Att applicera det Linné står för i nutiden. Vad har hans framgångar betytt för Uppsala av idag? Många kunskapsstäder i världen Kunskap är ju en väldigt viktig del i Uppsalas framgång och Linné är en av de som bidragit till att Uppsala är en kunskapsstad. Men som konstaterades redan i det inledande varumärkesarbetet är det många städer i världen som är kunskapsstäder, t.ex Lund, Oxford, Cambridge och Bologna. Många av världens universitetsstäder har mycket större och äldre universitet. Därför kan vi av flera skäl inte positionera Uppsala som Kunskapsstaden i världen, eller ens i Sverige. Vad var det för speciellt med Linné? I våras fick Apostel i uppdrag av Destination Uppsala att skriva texterna till broschyren I Blomsterkungens lummiga salar Om Linnés parker och trädgårdar i Uppsala Ett mycket inspirerande och roligt uppdrag. Linné älskade att dela med sig av sin kunskap! När jag intervjuade människor, som till exempel Lotta Saetre från Uppsala Linneanska trädgårdar, Eva Björn från Linnémuseet och dåvarande stadsträdgårdsmästare Lars Johansson,

7 7 frågade jag alla vad det var som var så speciellt med Linné och varför han nått så stor berömmelse bland världens alla vetenskapsmän. Alla svarade samstämmigt: För att han älskade att dela med sig av sin kunskap!! Linné och hans föregångare Rudbeck var ju båda pionjärer inom pedagogik. Linné anordnade också sina exkursioner och det finns många som skrivit om hur engagerad han var i dessa och i sina elever. Dessutom brevväxlade han med många personer ute i världen. Vad jag vet har projektet Linnékorrespondensen ägnat flera år till att tolka och digitalisera alla hans brev. POSITION: CITY OF SHARING Kunskap blir större när vi delar den! Kunskap är fantastiskt och i Uppsala finns massor av kunskap. Men massor av kunskap hos en person gör ingen skillnad. Det är först när vi delar med oss av vår kunskap till andra som det verkligen händer saker! VISION: Bäst i världen på att tillgängliggöra kunskap Om Uppsala bestämmer sig för en gemensam vision: Att bli bäst i världen på att TILLGÄNGLIGGÖRA kunskap kan vi ta en position som ingen annan har. Utifrån Linné och Rudbeck, vilar Uppsalas värdegrund. Vi uppsalabor ÄLSKAR att dela med oss av vår kunskap till andra! Delad kunskap ger flerdubbel kunskap. POSITION: CITY OF SHARING Men det finns ju så mycket mer att dela än kunskap. Vi kan dela glädje, upplevelser, kulturer, erfarenheter och så vidare. Att DELA med sig över huvud taget är en stark position! Det är en position som ligger i tiden och som kan ge oerhört många positiva effekter. Öppenhet och transparens är inne. Att ha det som ledstjärna för utveckling, samarbeten, integration, besöksnäring, forskning, fredsarbete med mera, med mera är oerhört kraftfullt och kan appliceras på ALLT. Tänk att kunna gå ut i världen och säga: I m from Uppsala, City of Sharing! Känns riktigt bra tycker jag! Exempel på uttryck Sharing knowledge Sharing history Sharing experiences Sharing love Sharing peace Sharing business Sharing achievmensts Sharing science Sharing relgion Sharing taste Sharing Att leva sitt varumärke Om man berättar vad man står för i sin kommunikation har man möjlighet att skapa många fler relationer. Men det är också ett förpliktigande. Ett varumärke är ett löfte. Säger man att man står för något, förväntar sig människor att man också agerar enligt det

8 8 varumärkeslöftet. Därför gäller det förstås att inte bara skriva fina slogans. Man kan inte säga en sak och öra en annan. Varumärkets värden och position måste förankras och implementeras hos ALLA. Alltifrån offentliga instanser till näringsliv och ner till varje medborgare. Det är inte enkelt. Men det är mycket enklare att göra det när man har en ledstjärna, en gemensam vision att jobba mot. Då kan alla också fundera över Vad innebär att dela med sig för mig? Kanske att göra ditt bästa för att visa en turist med karta vägen om de stannar dig på gatan? Visuell gestaltning Uppsala har ju sin sedan länge väl inarbetade grafiska profil med den så kallade svansen där budskapet gestaltas. En design är ju ofta en fråga om tycke och smak, antingen gillar man en viss design elelr så gillar man den inte. Man kan tycka vad man vill om Uppsala. Men den är inarbetad, tydlig och har funnits länge. En grafisk profil är kostsam och det tar lång tid att arbeta in den så att den känns igen. Applicering i befintlig grafisk profil Jag ser ingen anledning till att ändra den befintliga grafiska profilen, bara för att man utvecklar positionen. Positionen City of sharing går alldeles utmärkt att applicera i det nuvarande visuella uttrycket, som till exxempel nedanstående annons. Annons gjord för amerikanska och tyska marknaden På uppdrag av Destination Uppsala AB. Idé och text: Apostel. Fotomontage: Phosworks. Original Odette lager Design. Detta arbete är utfört av Mia Ulin, Apostel kommunikation och affärsutveckling AB Apostel kommunikation 2013

9 9 Om Mia Ulin Kommunikatör med intresse för samhällsutveckling Trovärdighet, tydlighet och känsla är de viktigaste ledorden för all kommunikation. Min passion ligger i att hjälpa människor förstå varandra, oavsett om det är i en kommersiell eller ideell situation. Ökad förståelse skapar nytta, tillväxt och gemensam glädje. DIPLOMERAD VID GRAFISKA INSTITUTET Jag är diplomerad informationsproducent från Grafiska Institutet vid Stockholms universitet 1995, vilket är en ledarutbildning inom medier och kommunikation. Mia Ulin, kommunikationsstrateg REKLAM OCH KOMMUNIKATION Sedan 1995 har jag som anställd och som egenföretagare har arbetat med konsulttjänster inom marknadsföring, reklam- och kommunikation med bl.a profilering och positionering av varumärken, PR, kampanjer och evenemang. Jag har också skrivit artiklar på uppdrag av olika magasin och tidningar. Sedan 2002 driver jag eget företag, Apostel kommunikation och affärsutveckling AB, med inriktning på besöksnärings- och destinationsutveckling. MJÖLKPAKET OCH SPÖKEN Mitt mest publika uppdrag är att jag har skrivit texter för Arlas mjölkpaket under tio år, Sveriges mest lästa medium. Jag var också innehållsansvarig konsult på Jag skriver också regelbundet artiklar i några olika Uppsalamagasin, BIZ&ART samt What s On Uppsala. Sedan 2004 har jag drivit museum och upplevelseverksamhet i 1500-talsruiner vid Uppsala slott vid sidan om mitt vanliga arbete. Just nu har jag också ett uppdrag som tillförordnad hotellchef på ett litet hotel i Uppsala. ENGAGEMANG I BESÖKSNÄRINGEN Verksamheten i Vasaborgen har gett mig en insikt och ett engagemang i besöksnäringen. Jag ser besöksnäringen som en viktg del i att behålla vårt välstånd för kommande generationer. Genom styrelsepost i Företagarna Uppsala fick jag också en styrelsepost i Uppsalas officiella destinationsbolag, Destination Uppsala AB, där mitt engagemang djupnade. Jag vill arbeta för att Uppsala stad och län når målet med fördubblad besöksnäring enligt den nationella strategin. Mia Ulin

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna 2013, Kicki Lindström Omslagsfoto Ingemar Lindström Ansvarig utgivare: Kicki Lindström ISBN: 978-91-637-2506-7 Framställd

Läs mer

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt K.L. Photography Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt Om, K.L. Photography och fotografen Kimmo Lång Fotografering handlar om att fånga ögonblicket. Att vara med

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

FRAMTIDENS DESTINATION OCH UPPLEVELSER

FRAMTIDENS DESTINATION OCH UPPLEVELSER FRAMTIDENS DESTINATION OCH UPPLEVELSER Hur skapar vi nya erbjudanden inom aktiv turism? Vad är upplevelseutveckling? Samverkan enda sättet att lyckas! Ingen turist kommer för att göra en enda sak!! Gösta

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Byggplatsen som arena. Pilotprojekt 2015 Presentation och utvärdering

Byggplatsen som arena. Pilotprojekt 2015 Presentation och utvärdering Byggplatsen som arena Pilotprojekt 2015 Presentation och utvärdering Bakgrund Göteborg firar 400 år 2021 Staden vara internationellt känd som en modig förebild för hållbar tillväxt. Göteborg ska vara en

Läs mer

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren Retorik och Presentationsteknik Nils Lundgren Vi börjar med Retorik som används för att... Övertyga andra om att en åsikt är riktig Sälja en produkt eller tjänst Få igenom sin vilja, skaffa makt och inflytande

Läs mer

Tillitsfull KLARTÄNKT

Tillitsfull KLARTÄNKT Tillitsfull KLARTÄNKT SNABBFOTAD Träna dina entreprenöriella förmågor! Världen vi lever i är komplex och vi står inför många utmaningar. Det kräver utveckling av både privata och offentliga organisationer,

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Nulägesrapport Kristen Närradio Växjö Svenska Kyrkan Växjö

Nulägesrapport Kristen Närradio Växjö Svenska Kyrkan Växjö Nulägesrapport Kristen Närradio Svenska Kyrkan På uppdrag av Svenska Kyrkan i är den här rapporten sammanställd för att ge en nulägesbild av närradion i allmänhet och Kristen närradio i i synnerhet. Den

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Affärsidé Vi driver utvecklingsprocesser för platser, företag och organisationer som vill stärka sin attraktions- & konkurrenskraft. Attraktionskraft Boende Besökare

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

Heja Linköping! Heja Christian! Jag söker ditt förtroende att fortsätta bygget av ett bättre Linköping.

Heja Linköping! Heja Christian! Jag söker ditt förtroende att fortsätta bygget av ett bättre Linköping. Heja Linköping! Heja Christian! Jag söker ditt förtroende att fortsätta bygget av ett bättre Linköping. Linköping blir bara bättre! Det går bra för Linköping och Linköpingsborna, men bra måste bli bättre.

Läs mer

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning Detta lärarmaterial är till för er som vill fördjupa er i det bildspråk som Min Stora Sorgs musik och konstnärskap berör men också koppla det till den bildvärld vi lever i idag. I denna performancekonsert

Läs mer

Transnationellt utbyte Reggio Emilia

Transnationellt utbyte Reggio Emilia CREARE VIVERE Transnationellt utbyte Reggio Emilia Rapport från resa 16 20 mars 2014 Reflektioner från resan till Reggo Emilia med deltagare från Sunne kommun, Torsby kommun och Munkfors kommun genom EU-projektet

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) VT 2013

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) VT 2013 Presentationsteknik, 4 hp (738G28) VT 2013 Avsikten med kursen är att öka deltagarnas insikter om de krav som olika kommunikationssituationer ställer samt öka deras muntliga språkfärdighet. Målet är att

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

OBS! NYTT PROGRAM - FLER UTSTÄLLARE. VÄSTERÅS KONFERENCIER & INSPIRATIONSFÖRELÄSARE ATLE JOHANSEN

OBS! NYTT PROGRAM - FLER UTSTÄLLARE. VÄSTERÅS KONFERENCIER & INSPIRATIONSFÖRELÄSARE ATLE JOHANSEN OBS! NYTT PROGRAM - FLER UTSTÄLLARE. Du är inbjuden till... 2016 VÄSTERÅS KONFERENCIER & INSPIRATIONSFÖRELÄSARE ATLE JOHANSEN ELITE STADSHOTELLET FREDAG 12 FEBRUARI NYA INSIKTER & NYA IDÉER! Fredagen den

Läs mer

Projektrapport TRTE09 2013-03-08. Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed

Projektrapport TRTE09 2013-03-08. Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed Projektrapport TRTE09 2013-03-08 Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed 1. INLEDNING 1 2. HUVUDDEL/PROCESS 2 2.1 FÖRBEREDELSER 2 2.2 BRAINSTORMING

Läs mer

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå?

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Jenny Palm Tema Teknik och social förändring Linköpings universitet jenny.palm@liu.se Finansieras av Energimyndigheten SYFTE

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Att driva företag är som ett virus, det går inte att sluta. Du har friheten att styra över din egen tid. Det arbete

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet OM OSS Nu vet jag att jag kan Min resa började för ett år sedan med att vi satt i ett klassrum dagarna långa och

Läs mer

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil Plisségardiner Unika uttryck för en personlig stil Förnya och förändra med vackra veck En plisségardin kombinerar på ett skönt sätt strama, raka linjer med mjuka och vackra tyger. Därför passar gardinen

Läs mer

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009

HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 1 HAMMARBY GÖTEBORG SÖDERSTADION APRIL 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Samtliga informationskällor

Läs mer

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Det handlar om vision

Det handlar om vision KAPITEL 1 Det handlar om vision VISIONEN ÄR FOTOGRAFERINGENS A OCH O. Det är den som får dig att ta fram kameran, och den avgör vad du tittar på och vad du ser när du gör det. Den bestämmer hur du fotograferar

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Studieresa till Vuollerim 141002-04 - Ideell Entreprenör Fakta Vuollerim - Vuollerim, som betyder det nedre selet, var fram till 60-talet en by med runt 500 innevånare.

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Styrelsekandidater en presentation

Styrelsekandidater en presentation Till 10 på dagordningen Styrelsekandidater en presentation NÅGRA BAKGRUNDSFAKTA Salts styrelse består av 12 personer. Under 2014-2015 satt följande personer i styrelsen: Charlotte Erdtman (ordf), Charlotta

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

En samlad vision för Karlshamns kommun

En samlad vision för Karlshamns kommun En samlad vision för Karlshamns kommun En vision är en positivt laddad uppfattning om en önskad framtid. En bra vision har två sidor. Dels ger den mening och identitet, förhoppningar, ledning och inspiration.

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund VERK SAM HETS PLAN 2015 Friskis&Svettis Östersund INLEDNING Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Modul 6 Självutveckling Arbetsbok

Modul 6 Självutveckling Arbetsbok 1 Modul 6 Självutveckling Arbetsbok Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) 2 Detta projekt medfinansieras av Europeiska

Läs mer

Sjösatt! Så tänker en modern hamn. HallandsHamnar går från en vision till verklighet. Stort medialt intresse Här tänker vi satsa! HALLANDSHAMNAR.

Sjösatt! Så tänker en modern hamn. HallandsHamnar går från en vision till verklighet. Stort medialt intresse Här tänker vi satsa! HALLANDSHAMNAR. INFORMATION OCH NYHETER FRÅN HALLANDSHAMNAR AB NR 1 2013 Sjösatt! HallandsHamnar går från en vision till verklighet Så tänker en modern hamn Stort medialt intresse Här tänker vi satsa! HALLANDSHAMNAR.SE

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

!!! BRIDGE THE GAP BROUGHT TO YOU BY:

!!! BRIDGE THE GAP BROUGHT TO YOU BY: Do you want to help us create a corporate world that is modern, talented and diverse in a way that make the companies fit for the future? Well, then help us to: BRIDGE THE GAP BROUGHT TO YOU BY: Om projektet

Läs mer