Försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus)"

Transkript

1 Information till deltagande kommuner i försöksverksamhet med sfi-bonus (6) Försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus) 1 oktober 2009 startar försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare. 13 kommuner är utvalda att delta i försöksverksamheten: Borås, Halmstad, Huddinge, Karlstad, Katrineholm, Nacka, Sandviken, Sollentuna, Stockholm, Trelleborg, Uddevalla, Växjö och Örnsköldsvik. Skolverket har fått i uppdrag att stödja försökskommunerna med information om försöksverksamheten, att stödja kommunernas administration av utbetalningar av sfi-bonus samt att ersätta kommunerna för utbetalda bonusbelopp och för administration. Skolverket har inrättat en informationsdatabas för att förhindra att bonus utbetalas felaktigt och för att underlätta kommunernas handläggning av bonusärenden. I databasen ska försökskommunerna registrera alla beviljade utbetalningar av sfi-bonus. Med hjälp av databasen ska även kommunerna skapa rekvisitioner som ska skickas in till Skolverket fyra gånger per år för att ersättning ska betalas ut. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har fått i uppdrag att utvärdera försöksverksamheten med sfi-bonus. De 13 försökskommunerna ska informera studerande inom sfi som berörs av försöket om möjligheten att ansöka om sfi-bonus efter avklarade studier. Kommunerna ska även ta emot ansökningar och besluta om utbetalningar av sfibonus. Kommunerna har också en skyldighet att informera sökanden om hur dennes personuppgifter kommer att hanteras av kommunen och av Skolverket. Kommunerna ska även vara behjälpliga vid IFAU:s utvärdering av försöksverksamheten. Försöksverksamheten med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare regleras av lagen (2009:657) och förordning (2009:728). Mer information finns att läsa i propositionen (2008/09:156).

2 2 (6) Villkor för beviljande av sfi-bonus Försökskommunerna ska besluta om och betala ut ersättning enligt lag (2009:657). För att sfi-bonus ska beviljas ska vissa villkor vara uppfyllda. 1. Sfi-bonus kan lämnas till nyanlända invandrare som enligt uppgift i folkbokföringsdatabasen enligt lagen (2001:182) om behandling av personuppgifter i Skatteverkets folkbokföringsverksamhet för första gången folkbokfördes i en kommun under tiden 1 juli juni Personen ska ha fyllt 18 år men inte 65 år 3. Personen ska tillhöra målgruppen för sfi-bonus, det vill säga ha beviljats uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1, 2, 3, 3 a, 4 eller 6 utlänningslagen (2005:716) eller motsvarande äldre bestämmelser (se mer under Målgruppen för sfi-bonus ). 4. Personen ska ha deltagit i och uppnått minst betyget Godkänt i sfi enligt något eller några av följande alternativ: - kurs B på studieväg 1 (sfi 1B), - kurs C på studieväg 2 (sfi 2C), eller - kurs D på studieväg 3 (sfi 3D). 5. Minst betyget Godkänt ska ha uppnåtts inom tolv månader från det att erbjuden utbildning startade och senast femton månader från den dag personen enligt folkbokföringsdatabasen första gången folkbokfördes i en kommun. Om den sökande påbörjade sfi-utbildning i en annan kommun ska den sökande kunna uppvisa ett intyg på när utbildningen startade. 6. Ansökan om sfi-bonus ska ha inkommit skriftligen till den försökskommun där den sökande är folkbokförd senast tre månader från den dag minst betyget Godkänt uppnåddes på en kurs enligt alternativen i punkt 4. Målgruppen för sfi-bonus Endast personer som har beviljats uppehållstillstånd på vissa grunder kan beviljas sfi-bonus. Sökanden ska ha beviljats uppehållstillstånd enligt 5 kap. 1, 2, 3, 3 a, 4 eller 6 utlänningslagen (2005:716) vilket sammanfattningsvis innebär flyktingar och skyddsbehövande i övrigt, deras anhöriga och andra personer som beviljats uppehållstillstånd på grund av anknytning. Arbetskraftsinvandrare, gäststuderande och EES-medborgare som kommit till Sverige i syfte att arbeta omfattas därmed inte av lagen om sfi-bonus. För närmare information, se utlänningslagen enligt ovan eller propositionen (2008/09:156) avsnitt 4.4. Personer som omfattas av förordningen (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m. omfattas av lagen om sfi-bonus. För dessa personer har kommunen de uppgifter som behövs för att avgöra om sökanden tillhör målgruppen för sfi-bonus. I andra fall kan kommunen behöva uppgifter som utvisar huruvida personen tillhör målgruppen. Kommuner saknar möjlighet att

3 begära ut uppgift hos Migrationsverket om på vilken grund en person har beviljats uppehållstillstånd då dessa uppgifter omfattas av sekretess. Det ankommer därmed på den person som ansöker om ersättning att visa upp att han eller hon tillhör målgruppen. Det kan ske genom att sökanden uppvisar sitt uppehållstillstånd av vilket grunden för beslutet framgår. På ansökningsblanketten kan kommunens handläggare därefter markera att sökanden tillhör målgruppen för sfi-bonus. Däremot är det av stor vikt att uppgift om på vilken grund uppehållstillstånd har beviljats inte tillförs ärenden hos kommunen då dessa uppgifter omfattas av stark sekretess hos Migrationsverket. 3 (6) Övriga uppgifter Kommunen bör ha tillgång till de flesta uppgifter som behövs för att fatta beslut om beviljande av sfi-bonus. Utöver om den sökande tillhör målgruppen för sfibonus bör kommunen ha eller kunna inhämta uppgift om datum för första folkbokföring i en kommun, datum för erbjuden kursstart och betygsdatum. Kommunen ska kontrollera att dessa datum ligger inom föreskriven intervall samt att ansökan inkom till kommunen senast tre månader efter betygsdatum. Om en sökande påbörjat sfi-utbildning i en annan kommun kan det ankomma på den sökande att visa upp ett intyg på när utbildningen startade. Datum för första folkbokföring kan alltså avse antingen en försökskommun eller en annan kommun. Bonusens storlek Sfi-bonus lämnas med olika belopp beroende på vilken kurs sökanden har erhållit minst betyget Godkänt på. För personer som har erhållit minst betyget Godkänt på studieväg 1, kurs B lämnas 6000 kronor vilket är en halv bonus. För personer som har erhållit minst betyget Godkänt på studieväg 2, kurs C lämnas 8000 kronor vilket är två tredjedels bonus. För personer som har erhållit minst betyget Godkänt på studieväg 3, kurs D lämnas kronor vilket är en hel bonus. Samma person kan aldrig beviljas mer än kronor. För personer som beviljas sfi-bonus ska redan utbetald bonus räknas av. Kontroll av eventuella redan utbetalade bonusbelopp görs via Skolverkets informationsdatabas. Skattepliktig bonus och andra bidrag Sfi-bonusen är skattepliktig vilket kan innebära att arbetsgivaravgifter ska betalas. Bonusen ska även räknas med vid beräkningen av inkomstprövande förmåner. Sfibonusen ska dock inte beaktas vid beräkningen av ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller introduktionsersättning enligt lagen (1992:1968) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utlänningar. För närmare information, se propositionen (2008/09:156) avsnitt 4.7.

4 4 (6) Skolverkets ersättningar Skolverket ersätter försökskommunerna för utbetalda bonusbelopp och inbetalda arbetsgivaravgifter samt med 900 kronor per ärende i administrationskostnader, vilket bland annat inkluderar kostnader för information. Underlag för Skolverkets ersättning är de uppgifter som kommunen registrerar i informationsdatabasen. Sekretess Det finns ingen särskild regel om sekretesskydd i ärenden om sfi-bonus eftersom det inte ska förekomma integritetskänsliga uppgifter i sådana ärenden. Kontaktuppgifter avseende enskilda i ärenden om sfi-bonus kan komma att omfattas av sekretesskydd enligt 7 kap. 1 a sekretesslagen endast i undantagsfall om det föreligger risk att den enskilde eller någon honom eller henne närstående kan utsättas för våld eller liknande om uppgift röjs. Uppgift om grund för uppehållstillstånd ska som ovan meddelats inte tillföras ärenden om sfi-bonus. Uppdrag att informera Försökskommunerna har i uppdrag att informera berörda studerande inom sfi om deras möjlighet att ansöka om sfi-bonus och om vilka villkor som ska vara uppfyllda för beviljande av ersättning. Senast i samband med att ansökningar lämnas in till kommunen ska kommunen även informera sökanden om vem som är personuppgiftsansvarig och hur personuppgifter i ansökan kommer att behandlas av kommunen och av Skolverket. Skolverket bistår kommunerna med information på lättläst svenska och i översättning till ett antal språk som talas av många sfi-studerande. Informationstexterna kommer att läggas upp på Skolverkets webbplats under rubriken sfi-bonus i september Texterna kan laddas ner, sparas, mångfaldigas och publiceras på försökskommuners egna webbplatser. Försökskommunerna kan välja att komplettera informationstexterna med egna kontaktuppgifter för att underlätta kontakten med sfi-studerande. Skolverket bistår även försökskommunerna med en ansökningsblankett som de studerande bör använda när de ansöker om sfi-bonus hos kommunen. Blanketten innehåller alla de uppgifter som kommunen senare behöver vid registrering i Skolverkets informationsdatabas. Även blanketten kan sparas ner och distribueras fritt samt kompletteras med kommunens egna kontaktuppgifter. Kommunerna har alltså ansvar för att informera de studerande om försöksverksamheten. Skolverket kommer inte på den egna webbplatsen eller genom andra insatser att rikta information till studerande. Varje försökskommun bör därför redan från försöksverksamhetens start ha rutiner för hur information ska nå ut till den berörda målgruppen för sfi-bonus. Det är viktigt att berörda

5 individer i samtliga försökskommuner får nödvändig information om försöksverksamheten och möjligheten att ansöka om sfi-bonus. Skolverket rekommenderar därför försökskommunerna att använda sig av det av Skolverket framtagna materialet i sina informationsinsatser till de studerande. 5 (6) Skolverkets informationsdatabas Skolverket har upprättat en informationsdatabas som kan användas för kontroll av att bonus inte betalas ut till sökanden felaktigt eller med fel belopp. Varje försökskommun erhåller lösenord som endast gäller för den egna kommunen och som inte får användas av utomstående. Beviljade ansökningar om sfi-bonus ska av försökskommunen registreras i Skolverkets informationsdatabas senast tre månader efter att beslut om utbetalning till den sfi-studerande har tagits. Uppgifter om sökanden som ska registreras i databasen är: Personnummer Namn Datum för första folkbokföring i en kommun (försökskommun eller annan) Datum för när erbjuden sfi-utbildning startade (om sfi-utbildning påbörjades i annan kommun ska den sökande kunna uppvisa intyg på när utbildningen startade) Datum för när sökanden erhöll minst betyget Godkänt på studieväg och kurs som berättigar till sfi-bonus Datum för när ansökan inkom till försökskommunen Skola Uppnått betyg på studieväg och kurs Resultat på nationellt prov Antal studietimmar När uppgifterna registreras i databasen kommer en varning att genereras om de inmatade uppgifterna indikerar att personen inte är berättigad till sfi-bonus. Handläggande tjänsteman bör då kontrollera att de inmatade uppgifterna stämmer. Om sökanden har blivit beviljad bonus tidigare (i samma kommun eller i en annan kommun) kommer databasen att visa tidpunkt och belopp för detta. Med stöd av den information som genereras av databasen ska kommunen fatta beslut om beviljande av sfi-bonus och belopp för utbetalning. Endast beviljanden ska registreras i Skolverkets informationsdatabas. Ansökningar som avslås ska alltså inte sparas. I databasen ska dessutom endast personer som tillhör målgruppen för lagen om sfi-bonus registreras. Kontroll av om sökanden

6 6 (6) tillhör målgruppen ska därmed göras av handläggande tjänsteman innan uppgifterna från ansökan registreras i databasen. En försökskommun kan inte söka bland andra kommuners registreringar i databasen utan enbart se de uppgifter de själva har matat in (undantagsfall är om en person som registreras redan har fått bonus utbetalt i en annan kommun). Vill en kommun ha uppgifter om utbetalningar av sfi-bonus i andra försökskommuner måste kommunen höra av sig till Skolverket. Skolverket kommer att återkomma med mer information om rutinerna kring databasen och om rekvirering av ersättning. Kommunens ansvar och beslut Även om Skolverkets informationsdatabas kan fungera som ett stöd vid beslut är det kommunen som är ansvarig för att beslut fattas i enlighet med lagen om försöksverksamhet med prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (2009:657). Kommunen är därmed alltså ansvarig för att kontrollera att sökanden tillhör målgruppen för att beviljas sfibonus, att sökanden påbörjat och genomgått utbildningen inom föreskriven tid, att sökanden erhållit minst betyget Godkänd på angiven kurs, att sökanden inkommit med ansökan inom föreskriven tid, att belopp räknas av vid utbetalning till sökanden som tidigare har fått utbetalad sfi-bonus samt att sökanden inte har blivit beviljad sfi-bonus tidigare för samma kurs i samma kommun eller i en annan kommun. Beslut enligt lagen om sfi-bonus (2009:657) kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. Föreskrifter För att underlätta rutiner kring behandling av ärenden om sfi-bonus kommer Skolverket under hösten 2009 att upprätta föreskrifter för försökskommunerna. Kontaktuppgifter För frågor om försöksverksamheten och rutiner kring informationsdatabasen och rekvisitioner, kontakta: Raul Bahamondez raul.bahamondez@skolverket.se Mikael Ärnhage mikael.arnhage@skolverket.se

Prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus)

Prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus) Information till kommuner om sfi-bonus 2010-08-10 1 (7) Prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare (sfi-bonus) Sfi-bonus innebär att studerande som klarat vissa kurser

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag Arbetsmarknadsdepartementet 3 33 Stockholm Dnr 2:3 Redovisning av uppdrag om försöksverksamheten med sfi-bonus I enlighet med uppdraget (IJ 2/5/IU) ska Skolverket inkomma till regeringen med rapporter

Läs mer

Redovisning av försöksverksamheten med sfi-bonus

Redovisning av försöksverksamheten med sfi-bonus Integrations och jämställdhetsdepartementet 13 33 Stockholm 211323 1 (6) Dnr 211:13 Redovisning av försöksverksamheten med sfibonus Bakgrund Regeringen gav den 7 maj 29 Skolverket i uppdrag att förbereda

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag Redovisning av regeringsuppdrag Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (1) Dnr 2009:417 Redovisning av försöksverksamheten med sfi-bonus Regeringen gav den 7 maj 2009 i uppdrag

Läs mer

Intresseförfrågan om att delta i försöksverksamhet med sfibonus

Intresseförfrågan om att delta i försöksverksamhet med sfibonus PM 2009:106 RVII (Dnr 333-788/2009) Intresseförfrågan om att delta i försöksverksamhet med sfibonus Förfrågan från Integrations- och jämställdhetsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Innehåll. Innehåll...3. Sammanfattning...7

Innehåll. Innehåll...3. Sammanfattning...7 Innehåll Innehåll...3 Sammanfattning...7 1 Författningsförslag...9 1.1 Förslag till lag om prestationsbaserad stimulansersättning inom svenskundervisning för invandrare...9 1.2 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Nationell sfi-bonus. Cecilia Bergman (Integrations- och jämställdhetsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Nationell sfi-bonus. Cecilia Bergman (Integrations- och jämställdhetsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nationell sfi-bonus Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 februari 2010 Jan Björklund Cecilia Bergman (Integrations- och jämställdhetsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Anvisningar till ansökan om inackorderingstillägg

Anvisningar till ansökan om inackorderingstillägg 2016-04-21 Anvisningar till ansökan om inackorderingstillägg Allmän information om inackorderingstillägg Det finns två typer av bidrag för inackordering, kommunalt och statligt inackorderingstillägg. 1.

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-06-28

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-06-28 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(12) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-06-28 Dnr Ärende 59 Information från Ungdomsrådet 2011/0170-375 Bun 60 Ansökan från Tanums IF om bidrag till fotbollsmål på Hedevallen 2011/0073-375

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Justitiedepartementets dnr JU2016/01307/L7. I utkastet till lagrådsremiss

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Metodstöd. Handläggning när sjukpenning inte ska betalas ut. Rätt förmån - rätt ersättning 2007-05-24. Enheten för processer för sjukförmåner

Metodstöd. Handläggning när sjukpenning inte ska betalas ut. Rätt förmån - rätt ersättning 2007-05-24. Enheten för processer för sjukförmåner Metodstöd Handläggning när sjukpenning inte ska betalas ut Rätt förmån - rätt ersättning 2007-05-24 Filnamn: metodstöd 1.5 Mall: 0rapport.dot, 1999-05-01 Datum: 2007-05-24 2(36) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förkortningar

Läs mer

Central statsförvaltning m.m.

Central statsförvaltning m.m. Central statsförvaltning m.m. 2012/13:JO1 Kritik mot STs arbetslöshetskassa, som innehållit ersättning på ett felaktigt sätt (Beslut av JO Axberger den 14 maj 2012, dnr 2367-2011) Beslutet i korthet: STs

Läs mer

Svedala Kommuns 1:37 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 1:37 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Regler för introduktionsersättning till flyktingar i Svedala kommun antagna av kommunfullmäktige 2008-09-10, 111 Kommunerna har möjlighet att erbjuda introduktionsersättning enligt

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen För vem gäller ersättningarna? När det gäller ersättning för nyanlända personer med uppehållstillstånd

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:127

Regeringens proposition 2008/09:127 Regeringens proposition 2008/09:127 Förbättrade och förenklade villkor i arbetslöshetsförsäkringen, m.m. Prop. 2008/09:127 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 mars

Läs mer

Utbetalning. Insatser genomförs. mars

Utbetalning. Insatser genomförs. mars Ansökan 22 januari 2016 Beslut om beviljade bidrag mars Utbetalning mars Insatser genomförs Ekonomisk redovisning januari 2017 Uppföljning av insats januari 2017 Statsbidrag för utbildning i svenska för

Läs mer

Lagrådsremiss. Ändringar i lagen (1991:1047) om sjuklön. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Ändringar i lagen (1991:1047) om sjuklön. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Ändringar i lagen (1991:1047) om sjuklön Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 augusti 2008 Cristina Husmark Pehrsson Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-02-24 20 Gymnasieutbildning utomlands (UN 2016.007) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

UTVÄRDERING AV TIDSBEGRÄNSNING INOM SFI

UTVÄRDERING AV TIDSBEGRÄNSNING INOM SFI Avsedd för Arbetslivskontoret, Södertälje kommun Dokumenttyp Rapport Datum December 2012 UTVÄRDERING AV TIDSBEGRÄNSNING INOM SFI UTVÄRDERING AV TIDSBEGRÄNSNING AV SFI Ramböll Krukmakargatan 21 Box 17009

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01

Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01 Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01 Sidan 1 av 14 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Vem ansluts till/får teckna försäkringen... 6 4 Försäkringstid... 6 5 Premie... 7 6 Ersättning... 9 7 Vad krävs

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam Villkor Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam A Innehåll A Innehåll... 3 B Vem får teckna försäkringen... 4 C När gäller försäkringen...

Läs mer

Riktlinjer för introduktionsersättning 2012. 1. Allmänna förutsättningar. 2. Ansöka och uppbära introduktionsersättning 2011-12-20

Riktlinjer för introduktionsersättning 2012. 1. Allmänna förutsättningar. 2. Ansöka och uppbära introduktionsersättning 2011-12-20 Riktlinjer för introduktionsersättning 2012 1. Allmänna förutsättningar Enligt lag ( 1992:1068 ) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utlänningar (Lo I ) får kommunen bevilja introduktionsersättning

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008

Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008 Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008 2008-06-10 Margrethe Kristensson Mikael Johansson 1 Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen Vad är svenskundervisning för

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Villkor Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Innehållsförteckning 1 Gemensam försäkring... 4 1A

Läs mer

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Malmö stad Sociala resursförvaltningen Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Vad betyder förmyndare? Vem kan vara förmyndare? Vad betyder vårdnadshavare? Vad betyder särskilt förordnad

Läs mer

Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb

Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb Arbetsförmedlingen faktablad. Arbetsgivare, 2015-04. Lättläst svenska Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb Du kan få pengar om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny

Läs mer

Inkomstförsäkring för medlemmar i Farmaciförbundet

Inkomstförsäkring för medlemmar i Farmaciförbundet försäkringsvillkor Inkomstförsäkring för medlemmar i Farmaciförbundet gäller från 1 januari 2013 ett samarbete mellan farmaciförbundet och bliwa Innehåll Definitioner 2 1. Gemensamma bestämmelser 3 1.1

Läs mer

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Regelverk Vårdnadsbidrag Datum 2011-05-02 Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Från och med den 1 september 2011 kan föräldrar i Alvesta kommun ansöka om vårdnadsbidrag på 3 000 kr per månad och

Läs mer

FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i ST

FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i ST FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i ST ETT SAMARBETE MELLAN ST OCH BLIWA Bliwa Skadeförsäkring AB, Organisationsnr: 516401-6585 Box 5125, 102 43 Stockholm, Telefon:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientdatalag; utfärdad den 29 maj 2008. SFS 2008:355 Utkom från trycket den 11 juni 2008 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m.

Läs mer

REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING. för nyanlända flyktingar och invandrare GNOSJÖ KOMMUN

REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING. för nyanlända flyktingar och invandrare GNOSJÖ KOMMUN 1 REGLER FÖR INTRODUKTIONSERSÄTTNING för nyanlända flyktingar och invandrare i GNOSJÖ KOMMUN Gnosjö kommun tillämpar Lag om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utländska medborgare som

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret

SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret 2007-09-28 RevA1 Hantering av personuppgifter i Södertälje kommuns Skolportal Inledning Införandet av Skolportalen som administrativt verktyg i utvecklingen av Södertäljes

Läs mer

2011-06-27 1 (5) Dnr: 2011/377 J2. Rättsenheten. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm

2011-06-27 1 (5) Dnr: 2011/377 J2. Rättsenheten. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm 2011-06-27 1 (5) Rättsenheten Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål nr 22463-10, NN./. Kommunalarbetarnas Arbetslöshetskassa Bakgrund NN var inskriven i aktivitetsgarantin under

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Urval av lagar som rör barn utan uppehållstillstånd

Urval av lagar som rör barn utan uppehållstillstånd Urval av lagar som rör barn utan uppehållstillstånd Seminarium Livlinan 2 december 2005 A. STATUS 15 november-lagen 1. Ur överenskommelsen mellan regeringen, mp och v september 2005 Partiernas målsättning

Läs mer

Svensk författningssamling 2001:82

Svensk författningssamling 2001:82 Document created from: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/lagar/svenskforfattningssamling/lag-200182-omsvenskt-medbo_sfs-2001-82/?bet=2001:82 (accessed 02.01.15) Svensk författningssamling 2001:82

Läs mer

Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, CSN och Försäkringskassan

Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, CSN och Försäkringskassan 2006-12-23 2006:23 Informationsutbytet mellan arbetslöshetskassorna, CSN och Försäkringskassan 2 I regleringsbrevet för 2006 har regeringen gett IAF ett återrapporteringsuppdrag gällande det elektroniska

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-06-15 Diarienummer 1363-2738/2014 Process 3.5.1 NN Sigtuna kommun Stadsbyggnadskontoret Södergatan 20 195 85 MÄRSTA Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Läs mer

Patientdatalag (2008:355)

Patientdatalag (2008:355) Patientdatalag (2008:355) SFS nr: 2008:355 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2008-05-29 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1024 Tryckt version: pdf, utan ändringar (Lagrummet) Ändringsregister:

Läs mer

Fortsättningsförsäkring

Fortsättningsförsäkring Fortsättningsförsäkring för Tjänstegrupplivförsäkring Försäkringsvillkoren gäller från och med den 1 januari 2015. Folksam ömsesidig livförsäkring Innehåll Förklaringar av viktiga begrepp...3 Gemensamma

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1578-2010 Socialnämnden i Jönköpings Kommun Socialförvaltningen V Störgatan 16 (Juneporten) 551 89 Jönköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1735-2010 Centrala Studiestödnämnden CSN 851 82 Sundsvall Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens beslut CSN har

Läs mer

Remiss av betänkandet Tid för snabb flexibel inlärning (SOU 2011:19)

Remiss av betänkandet Tid för snabb flexibel inlärning (SOU 2011:19) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN SFI-AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE AMN 1.60-0125272011 2011-08-15 SID 1 (13) Handläggare: Leif Styfberg Tel: 08-508 25 702 Till Arbetsmarknadsnämnden den 23 augusti 2011 Remiss

Läs mer

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9742-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 5 november

Läs mer

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV UPPLANDS-BRO SIGTUNA Att ansöka om förtur till bostad Du som har starka medicinska behov, sociala behov eller en allvarlig hotbild kan ansöka om förtur till

Läs mer

Normer för kommunala bidrag till enskilda vägar inom Katrineholms kommun

Normer för kommunala bidrag till enskilda vägar inom Katrineholms kommun Styrdokument Normer för kommunala bidrag till enskilda vägar inom Katrineholms kommun Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 3.02) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 31 Beslutshistorik Antagen

Läs mer

Fördelning mellan nämnder av schablonersättning för nyanlända flyktingar

Fördelning mellan nämnder av schablonersättning för nyanlända flyktingar KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum Diarienummer UAN-2014-0415 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Fördelning mellan nämnder av schablonersättning för nyanlända

Läs mer

godkänna riktlinjer för introduktionsersättning till flyktingar, samt att föreslå kommunfullmäktige att anta riktlinjerna

godkänna riktlinjer för introduktionsersättning till flyktingar, samt att föreslå kommunfullmäktige att anta riktlinjerna Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Riktlinjer för introduktionsersättning KS-2010/218 Beslut Kommunstyrelsen beslutar godkänna riktlinjer för introduktionsersättning

Läs mer

BESLUT 1(6) Vuxennämnden ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med bristerna, senast den 19 maj 2010.

BESLUT 1(6) Vuxennämnden ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med bristerna, senast den 19 maj 2010. Tillsyn, Region syd, Sektion 4 BESLUT 1(6) 2010-03-19 Diarienummer 989/2010 Vuxennämnden i Landskrona Stadshuset 261 80 Landskrona ÄRENDET Tillsyn enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL) av handläggning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2012:109 Utkom från trycket den 13 mars 2012 utfärdad den 1 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut fin Skolinspektionen 2015-03-16 Dnr 43-20134722 Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn för vuxenutbildningen jenny.twana@vasteras.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Västerås kommun

Läs mer

Cirkulärnr: 08:25 Diarienr: 08/1275 Arbetsgivarpolitik: 08-2:11 ALF, arbetslöshetsersättning, arbetsmarknadspolitik, nystartsjobb

Cirkulärnr: 08:25 Diarienr: 08/1275 Arbetsgivarpolitik: 08-2:11 ALF, arbetslöshetsersättning, arbetsmarknadspolitik, nystartsjobb Cirkulärnr: 08:25 Diarienr: 08/1275 Arbetsgivarpolitik: 08-2:11 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: ALF, arbetslöshetsersättning, arbetsmarknadspolitik, nystartsjobb Datum: 2008-03-25 Mottagare:

Läs mer

Betänkande från Arbetsmarknadsdepartementet Det svenska medborgarskapet (SOU 2013:29) Svar senast 30 september 2013

Betänkande från Arbetsmarknadsdepartementet Det svenska medborgarskapet (SOU 2013:29) Svar senast 30 september 2013 SIGNERAD 2013-09-18 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2013-09-17 Vår referens Gunnar Bergström Utredningssekreterare Tjänsteskrivelse gunnar.bergstrom@malmo.se Betänkande från Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT

SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT SVERIGES 18-ÅRINGAR HAR FÅTT EN VIKTIG UPPGIFT 9 Har du någon skada eller andra besvär i fotleder eller fötter? Nej Ja, men besvären är lindriga Ja, jag har måttliga besvär Ja, jag har svåra besvär Källa:

Läs mer

Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder.

Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder. Rättsutredning 2014-02-20 Sida 1 (9) Ärende LED 2014/74 handling 2 Kartläggning och analys av 2 kap. 17 diskrimineringslagen (2008:567) Frågeställning Avsikten med denna rättsutredning är att göra en analys

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun Samverkande parter Överenskommelsen bygger på en samverkan mellan Arbetsförmedlingen i Eslöv, Eslövs Kommun och

Läs mer

Information om ansökan 2015

Information om ansökan 2015 Dnr 2014:1190 1 (8) Information om ansökan 2015 Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan I det här dokumentet finns information om statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan

Läs mer

Lokal överenskommelse. samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun

Lokal överenskommelse. samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun Lokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun 1. Överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER. Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD MED KOMMENTARER Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram 1 Förord Bestämmelserna om arbetet med särskilt stöd förändrades i vissa avseenden i samband med

Läs mer

Yttrande över Förstärkt insättningsgaranti

Yttrande över Förstärkt insättningsgaranti Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Resultatbilaga till kvalitetsrapport för grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning samt utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Resultatbilaga till kvalitetsrapport för grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning samt utbildning i svenska för invandrare (sfi) 1(6) Utbildningsförvaltningen Dnr BIN3 2015-17 Resultatbilaga till kvalitetsrapport för grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning samt utbildning i svenska för invandrare (sfi) Enhet: Elsa Brändströms

Läs mer

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum 1 (6) RAPPORT 2016-04-11 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/63 Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum Rätt till sfi samt antagning Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Bilaga 1 Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Stämmans ordförande utser protokollförare 5. Val av en eller två justerare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken; utfärdad den 26 september 2013. SFS 2013:747 Utkom från trycket den 8 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bidrag vid korttidsstudier; SFS 2001:362 Utkom från trycket den 12 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

KLAGANDE Hussein Alaa Hussein Al-Haideri, 920306- ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 18 mars 2010, dnr 11-482841, bilaga l

KLAGANDE Hussein Alaa Hussein Al-Haideri, 920306- ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 18 mars 2010, dnr 11-482841, bilaga l FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr IMALMÖ 2010-11-01 UM1830-10 Migrationsdomstolen, Avd 5 Meddelad i Zoi Limberi Malmö Sida l (3 KLAGANDE Hussein Alaa Hussein Al-Haideri, 920306- Ombud: Zainb Sadiq Sami Frans

Läs mer

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov Information från Ansökan om god man eller förvaltare Den som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Även maka/make, föräldrar, barn, sambo, god man, förvaltare och överförmyndaren

Läs mer

INFORMATION OM SJÖFARTSSTÖD 2015

INFORMATION OM SJÖFARTSSTÖD 2015 INFORMATION OM SJÖFARTSSTÖD 2015 Götgatan 15 Dnr DFS 15/1:1 Enligt förordning (SFS 2001:770) om sjöfartsstöd, ändrad senast (SFS 2014:232). Villkor för sjöfartsstöd Enligt 2 första stycket i förordningen

Läs mer

Vissa frågor med anledning av friåret

Vissa frågor med anledning av friåret PM 1 (5) 2004-11-15 Arbetsgivarpolitiska avdelningen Förhandlingsenheten Lars-Gösta Andréen Vissa frågor med anledning av friåret Vad är friåret? Friåret är ett arbetsmarknadspolitiskt program med två

Läs mer

Några viktiga paragrafer i skollagen 2011(2010:800) med komplettering från 1 juli 2014 lag (2014:458).

Några viktiga paragrafer i skollagen 2011(2010:800) med komplettering från 1 juli 2014 lag (2014:458). Några viktiga paragrafer i skollagen 2011(2010:800) med komplettering från 1 juli 2014 lag (2014:458). 1 kap. Inledande bestämmelser Gäller både grundskola och gymnasieskola 1-6 kap Syftet med utbildningen

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:85

Regeringens proposition 2014/15:85 Regeringens proposition 2014/15:85 Ökad individanpassning en effektivare sfi och vuxenutbildning Prop. 2014/15:85 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 mars 2015 Stefan

Läs mer

Kulturbidrag - information

Kulturbidrag - information Kulturbidrag - information Kulturbidraget är avsett att främja ett aktivt och levande kulturliv i Härryda kommun. För vad kan man söka? Kulturbidrag beviljas verksamhet inom kulturområdet. Exempel på det

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-02-12 Arboga kommun arboga.kommun@arboga.se Rektorn vid vuxenutbildningen anne.sonnerfelt@arboffa.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn av Arboga kommun Skolinspektionen,

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige,

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige, PERSONUPPGIFTSLAG Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Avvikande bestämmelse i annan författning

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Inkomstförsäkring för medlemmar i Vision

Inkomstförsäkring för medlemmar i Vision FÖRSÄKRINGSVILLKOR GÄLLER FRÅN 1 JANUARI 2016 Inkomstförsäkring för medlemmar i Vision ETT SAMARBETE MELLAN VISION OCH BLIWA Bliwa Skadeförsäkring AB, Box 5125, 102 43 Stockholm Besöksadress: Biblioteksgatan

Läs mer

Cirkulärnr: 09:16 Diarienr: 09/1053 Arbetsgivarpolitik: 09-2:5 Nyckelord: Nystartsjobb, arbetsmarknad Handläggare: Phia Moberg Avdelning: Avdelningen

Cirkulärnr: 09:16 Diarienr: 09/1053 Arbetsgivarpolitik: 09-2:5 Nyckelord: Nystartsjobb, arbetsmarknad Handläggare: Phia Moberg Avdelning: Avdelningen Cirkulärnr: 09:16 Diarienr: 09/1053 Arbetsgivarpolitik: 09-2:5 Nyckelord: Nystartsjobb, arbetsmarknad Handläggare: Phia Moberg Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen

Läs mer

Lönenytt nr 6 INNEHÅLL. 1 NYHETER... 2 1.1 Kontaktuppgifter till Nordea... 2

Lönenytt nr 6 INNEHÅLL. 1 NYHETER... 2 1.1 Kontaktuppgifter till Nordea... 2 INFORMATION 1 (6) Lönenytt nr 6 INNEHÅLL 1 NYHETER... 2 1.1 Kontaktuppgifter till Nordea... 2 2 FÖRTYDLIGANDEN... 2 2.1 Utbetalning av bilersättning... 2 2.2 Kontrolluppgifter... 2 2.2.1 Rätta negativa

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet reviderad 2009-02-18, 2009-11-30, 2010-02-18, 2010-12-06, reviderad 2012-02-20 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet 2/12 INNEHÅLL 1

Läs mer

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Ds 2013:32 Genomförande av det ändrade direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU

Läs mer

Allmänna råd om statens ersättning för flyktingmottagande

Allmänna råd om statens ersättning för flyktingmottagande 2006-12-12 Allmänna råd om statens ersättning för flyktingmottagande Schablonersättning, ersättning för särskilda kostnader och ersättning för sjukvårdskostnader samt extraordinära kostnader i enlighet

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

ISA Introduktion i samverkan

ISA Introduktion i samverkan ISA Introduktion i samverkan Nyanländas väg in i kommun och arbetsliv i samverkan mellan olika parter i Skellefteå kommun; Socialkontoret-flyktingmottagning, Vuxenutbildningen, SFI och CV -studievägledning,

Läs mer

Effektmätning 2004 -

Effektmätning 2004 - 2007-07-10 Dnr 2006/955 2007:11 Effektmätning 2004 - en uppföljning 2 Uppdraget har utförts och rapporten har utarbetats inom Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) av Maria Hansson, uppdragsledare,

Läs mer

Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204)

Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2011-10-04 1823-2010 AAA Soliditet AB Box 1396 171 27 SOLNA Tillsyn enligt kreditupplysningslagen (1973:1173) och personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut IT-säkerhet Datainspektionen

Läs mer

Cirkulärnr: 08:37 Diarienr: 08/2105. Lärande och arbetsmarknad. Datum: 2008-05-22

Cirkulärnr: 08:37 Diarienr: 08/2105. Lärande och arbetsmarknad. Datum: 2008-05-22 nr: 08:37 Diarienr: 08/2105 Handläggare: Avdelning: Externmedverkan: Datum: 2008-05-22 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Lärande och arbetsmarknad Irene Reuterfors-Mattsson Kommunstyrelsen Nämnd med ansvar för

Läs mer

Information till kompletterande aktörer inom jobbgarantin för ungdomar (UGA)

Information till kompletterande aktörer inom jobbgarantin för ungdomar (UGA) Sida: 1 av 25 Information till kompletterande aktörer inom jobbgarantin för ungdomar (UGA) (Uppdaterat 2012-03-28) Sida: 2 av 25 För felaktigheter eller förslag till ändringar i detta informationsdokument

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2686-09 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART God man: Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens

Läs mer

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser

Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser Riktlinjer för Flyktingenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd av Diarienummer Original datum 2014-01- Giltig till

Läs mer

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

Riktlinjer vid examination

Riktlinjer vid examination Fastställda av styrelsen för utbildning 2007-12-19 Senast reviderade 2012-06-01 Dnr: 5331/10-300 Sid: 1 / 8 Universitetsförvaltningen Utbildningsavdelningen Christina Joos, Handläggare Riktlinjer vid examination

Läs mer