Yrkande angående reviderad riktlinje för intraprenader inom äldreomsorgen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande angående reviderad riktlinje för intraprenader inom äldreomsorgen"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Yrkande (L)(M)(KD) Ärende Yrkande angående reviderad riktlinje för intraprenader inom äldreomsorgen FÖRSLAG TILL BESLUT I Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige besluta: Att Att Att Att avslå stadsledningskontorets förslag om intraprenaders möjlighet att välja bort stadengemensamma verksamhetssystem som HR-funktion och bemanningsenhet. avslå stadsledningskontorets förslag om att riktnivåerna för eget kapital som används för stadsdelarnas resursnämndsuppdrag även ska gälla för intraprenader. avslå stadsledningskontorets förslag gällande riktmärket om att 70 procent av de tillsvidareanställda inom verksamheten ska vara positiva till intraprenad. i övrigt bifalla stadsledningskontorets förslag till reviderade riktlinjer för intraprenad inom äldreomsorg. Ärendet Syftet med intraprenadverksamheter i Göteborg är att uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheter och därmed uppnå en bättre kvalitet, att ge möjlighet till ökat engagemang samt större inflytande för brukare samt delaktighet och inflytande för personalen samt stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande. Lärdomarna av intraprenadverksamheten kan överföras till hela den kommunala organisationen. I utvärderingen Från bra till bättre genomförd av FoU i Väst konstaterar man att de intervjuade verksamma inom intraprenadverksamheterna är nöjda med nu liggande avtal. Det är ett avtal som ger bra förutsättningar för en god verksamhet med hög kvalitet och med frihet att styra och leda organisationen vad gäller bemanning och HR-funktion. Stadsledningskontoret föreslår också att riktnivåerna för eget kapital som används för stadsdelarnas resursnämndsuppdrag även ska gälla för intraprenader. Vi ser en fara i att reglera en av de faktorerna som gjort stadens intraprenader framgångsrika. Verksamheter är olika bra på att hushålla med resurser och om en intraprenad går med överskott som en följd av god ekonomisk hushållning och ekonomisk planering ska detta överskott kunna användas för att utveckla och förstärka verksamheten för nästkommande verksamhetsår.

2 Stadsledningskontoret skriver i tjänsteutlåtandet att intraprenader har vissa friheter i förhållande till de regler som beslutats. Regler kring användningen av gemensamma funktioner såsom HR-funktion och bemanningsenhet. Det gäller även reglerna kring användning av gemensamma system för till exempel schemaläggning och verksamhetsstyrning. Man drar därefter slutsatsen att det inte ska vara möjligt för intraprenadverksamheter att välja bort dessa typer av stadengemensamma verksamhetssystem och menar att det påverkar möjligheten till uppföljning av kvalitet. Vi delar inte stadsledningskontorets bedömning och förslag till riktlinjer gällande bemanningsenhet och HR-funktion om att frånta intraprenaderna möjlighet att frångå dessa. Det är just dessa, tillsammans med andra informella faktorer, som gjort intraprenaderna i Göteborg framgångsrika. Om en intraprenad vill använda sig av gemensamma funktioner ska det vara en möjlighet. Vi är negativa till förslaget om att 70 procent av de anställda i en verksamhet ska vara positiva till intraprenad som driftsform för att det ska kunna bli av. Man kan också utläsa av utvärderingen att intraprenad associeras med begrepp som frihet, delaktighet/inflytande, driva eget/intraprenörsanda, möjligheter, flexibilitet samt slippa system och färre regler. Just friheten att själva bestämma över bemanning och ekonomi har visat sig vara ett framgångsrikt koncept som ger utrymme för intraprenaderna att utvecklas. Möjligheten till att styra över sin egen enhet, över sin bemanning och personalstyrka har gett positiva effekter. I utvärderingen framgår det att cheferna slipper möten och sparar mellan timmar per månad. Man ser det som positivt att slippa vissa system som time care och rappet. Man har mer pengar att röra sig med vilket ger större möjligheter till fler aktiviteter, att man kan anställa ny personal med mera. Personalen har i sin tur fått större helhetsansvar, ökade befogenheter, ökat ekonomiskt tänkande samt större möjligheter att lyssna på brukarna. Intraprenader har bidragit till att ett boende har anställt en vaktmästare på heltid, man har skaffat ett eget gym med personlig tränare och arrangerat fler aktiviteter på och utanför boendet. Man har kunnat optimerat bemanningen utifrån behov och skapat en lärandeorganisation. Intraprenadverksamheterna har en lägre korttids-sjukfrånvaro jämfört med motsvarande verksamheter och en tendens till lägre sjukfrånvaro. Brukarnas nöjdhet är högre på intraprenadverksamheterna än i motsvarande verksamheter. Göteborgs stads mål för äldreomsorgen lyder äldres livsvillkor ska förbättras. Resultaten av intraprenaderna har bidragit till bättre livsvillkor för sina boende genom ökat inflytande, personalkontinuiteten har stärkts och engagemanget och motivationen har stärkts bland personalen. Man har satt guldkant på brukarnas tillvaro, personalen kan bättre hörsamma individuella behov och personalkontinuiteten har blivit bättre tack vare egna vikarier.

3 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0715/16 Handläggare Maria Siewers och Lena Albinsson Telefon: och E-post: Reviderad riktlinje för intraprenader inom äldreomsorgen Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Göteborgs Stads reviderade riktlinje för intraprenader i enlighet med bilaga 3 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antas. 2. Stadsledningskontorets förslag till kunskapsspridning och informationssatsning i enlighet vad som framgår av stadsledningskontorets tjänstutlåtande godkänns. 3. Kommunstyrelsens/stadsledningskontorets uppdrag enligt förklaras fullgjort. Sammanfattning Stadsledningskontoret beställde tillsammans med SDF Askim-Frölunda-Högsbo en utvärdering av intraprenader som driftsform. Utvärderingen Från bra till bättre... Utvärdering av försöket med intraprenader i Göteborgs Stad har gjorts av FOU-Väst. Utvärderingens slutsatser är att befintligt regelverk för intraprenader i Göteborgs Stad i stort sett fungerar bra, men att det behöver justeras på någon punkt. Utvärderingen återrapporterades till kommunfullmäktige den 14 september 2017 och då fick kommunstyrelsen/stadsledningskontoret i uppdrag att se över gällande regler för intraprenader inom äldreomsorgen med utgångspunkt från utvärderingens förslag. Kommunstyrelsen/stadsledningskontoret fick också i uppdrag att organisera kunskapsspridning och informationssatsning om intraprenad i stadsdelsförvaltningarna. Stadsledningskontoret föreslår förtydligande avseende de långsiktiga reglerna för ekonomisk uppföljning och avseende att intraprenaderna behöver ingå i det stadengemensamma styrnings- och uppföljningssystemet. Utifrån ny riktlinje för styrdokument har stadsledningskontoret klassificerat styrdokumentet som en riktlinje. För att etablera kunskapsspridning och informationssatsning i staden föreslår stadsledningskontoret att seminarium arrangeras för intresserade verksamheter. Ekonomiska konsekvenser Stadsledningskontorets syfte med förändringen i ritklinjen avseende den ekonomiska regleringen är att skapa mer långsiktighet för intraprenaderna samtidigt som det tydliggörs att ansvarig nämnd måste förhålla sig till de regler som staden har kring Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (6)

4 ekonomisk planering, budget och uppföljning. Förändringen i riktlinjen får inga ekonomiska konsekvenser för staden. Barnperspektivet Intraprenader finns för närvarande inom äldreomsorgen, funktionshinderområdet samt inom utbildningsområdet beslutades att anta Angeredsgymnasiet som intraprenadskola under tre år med start hösten Uppdraget att se över regler för intraprenaderna avser sektorn äldreomsorg, men stadsledningskontorets bedömning är att det är möjligt att tillämpa föreslagen riktlinje även inom andra verksamhetsområden. Mångfaldsperspektivet Översynen och revideringen av regelverket har förtydligat att det är samma lagstiftning och nationella föreskrifter som gäller för all verksamhet inom berörda områden. Stadsledningskontorets bedömning är att det behöver finnas en tydlighet i detta inom de verksamheter som bedrivs i intraprenadform. Det är kommunens ansvara att säkerställa att den enskilde brukaren garanteras att samma krav på kvalitet efterlevs oavsett i vilken form verksamheten bedrivs. Det är stadsledningskontorets bedömning att det skulle vara orimligt att ställa andra krav på intraprenaderna i jämförelse med övriga driftsformer. Jämställdhetsperspektivet I utvärderingen av intraprenadverksamheterna beskriver medarbetare, som i huvudsak är kvinnor, att de har fått ökat inflytande och engagemang i arbetet. Det är samma lagar, föreskrifter och förordningar som gäller för verksamhet som drivs i intraprenadform som för övrig kommunal verksamhet. Likaså gäller de styrande dokument som beslutas i Göteborgs stad för intraprenader. Miljöperspektivet Det är samma lagar, föreskrifter och förordningar som gäller för verksamhet som drivs i intraprenadform som för övrig kommunal verksamhet. Likaså gäller de styrande dokument som beslutas i Göteborgs stad för intraprenader, om inget annat anges. Omvärldsperspektivet Runt om i landet finns det kommuner som bedriver verksamhet i intraprenadform. I Västsverige är det några kommuner som är på gång att skapa intraprenader, medan andra avvecklar. De regelverk som styr intraprenaderna skiljer sig något åt i de olika kommunerna. Samverkan Stadsledningskontoret har informerat om ärendet på Äldreberedning. Stadsledningskontoret har informerat om ärendet på CSG Bilagor 1. Protokollsutdrag KF, , 13 Dnr 0715/16 2. Nuvarande regler för intraprenader. 3. Förslag till riktlinje för intraprenader.. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

5 Ärendet Den 14 september 2017 förklarade kommunfullmäktige uppdraget att utvärdera intraprenader som driftsform som fullgjort. Vid samma tillfälle gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen/stadsledningskontoret i uppdrag att se över gällande regler för intraprenader inom Göteborgs Stad med utgångspunkt i utvärderingens förslag samt uppdrag att organisera kunskapsspridning och informationssatsning om intraprenader i stadsdelsförvaltningarna. Beskrivning av ärendet Beredning av ärendet För att bereda ärendet tillsatte stadsledningskontoret en arbetsgrupp. Inom arbetsgruppen har avdelningen äldre och hälso- och sjukvård samt juridiska avdelningen varit representerade. Dessutom har dialog förts med avdelningen för strategisk samordning. Stadsledningskontoret har i sin tur haft dialog med representanter från stadsdelsförvaltningarna som i sitt arbete har kommit i kontakt med verksamhet som drivs i intraprenadform. Dialog har förts med olika berörda funktioner i SDF Askim-Frölunda- Högsbo, SDF Norra Hisingen och SDF Östra Göteborg. Därutöver har dialog förts med ledningsgruppen på Angereds gymnasium. Bakgrund Initiativet till att pröva intraprenad är en motion från Ann Catrine Fogelgren (L), I yrkande från S, MP och V betonades att initiativ till intraprenader bör komma från de anställda (KS ärende 1:6). Kommunstyrelsen fattade beslut om att skapa riktlinjer för intraprenad samt inleda försöksverksamheter i äldreomsorgen i tre av kommunens stadsdelar: Askim-Frölunda-Högsbo, Centrum och Angered. Enligt beslut i kommunfullmäktige föreslogs att en utvärdering skulle göras efter tre år, samt att reglerna skulle ses över utifrån de erfarenheter som gjorts med försöksverksamheterna. Syftet med intraprenadverksamheten i Göteborg formulerades som att uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheten och därmed uppnå en bättre kvalitet, ge möjlighet till ökat engagemang, större inflytande för brukare samt delaktighet för medarbetarna, dra lärdomar som kan överföras till hela organisationen samt stödja ett långsiktig ekonomiskt tänkande. Sedan beslutet togs om intraprenader har tre intraprenader inom socialtjänsten utvecklats i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo. Två inom äldreomsorgen, Gerdas Gård och Granlidens äldreboende, och ett inom funktionshindersektorn, gruppboendet Kvartetten. Det har däremot inte utvecklats några försöksverksamheter i de två andra stadsdelarna som utsågs som pilotstadsdelar. År 2016 gav stadsledningskontoret, tillsammans med SDF Askim-Frölunda-Högsbo, ett uppdrag till FOU Väst om att utvärdera försöket med intraprenader inom vård och omsorgen i Göteborgs Stad. Utvärderingen slutfördes hösten Utvärderingen inriktades mot intraprenad som driftsform inom vård- och omsorgssektorn, dess förutsättningar och konsekvenser. Inriktningen var inte att undersöka intraprenadernas betydelse för arbetet med att skapa god kvalitet. Syftet med utvärderingen var att: o o beskriva förutsättningarna för att skapa och utveckla intraprenader, undersöka intraprenadformens betydelse för arbetet mot god kvalitet i verksamheten, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

6 o o undersöka om det finns möjlighet att överföra kunskaper från intraprenadverksamheterna till övrig kommunal verksamhet, belysa konsekvenserna av en utvidgad intraprenadverksamhet i större skala i kommunen. Utvärderingen resulterade i Från bra till bättre... Utvärdering av försöket med intraprenader i Göteborgs Stad. I utvärderingen beskrivs betydande faktorer som ledde fram till att de första intraprenaderna tog form. Det var framförallt informella faktorer, så som eldsjälar, en positiv attityd och en tillåtande förvaltningskultur, som var viktiga bidragande faktorer. Men utan de formella besluten på politisk nivå hade det naturligtvis aldrig blivit några intraprenader. Utvärderingens slutsatser är att befintligt regelverk för intraprenader i Göteborgs Stad i stort sett fungerar bra, men att det behöver justeras på någon punkt. Utvärderingen föreslår att skapa långsiktig reglering för ekonomin och översyn av de regler som beslutats på stadsdelsnivå, t.ex. beträffande gemensamma funktioner som HR, schemaläggning, verksamhetsstyrning och bemanningsenhet. Stadsledningskontorets bedömning Förslag till förändringar i styrdokumentet för intraprenader Bortsett från smärre redaktionella förändringar samt att reglerna numera är skrivna enligt Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument och numer definieras som en riktlinje (H 2017 nr 8, P , Dnr 0521/15) har stadsledningskontoret förtydligat de delar som identifierades i utvärderingen. Uppdraget till revidering har sin utgångspunkt inom äldreomsorgen, men stadsledningskontoret bedömer att riktlinjen är möjlig att använda även inom andra verksamhetsområden. Förutom riktlinjen så har överenskommelsen som förhandlas fram på lokal nivå stor betydelse för intraprenaders förutsättningar i respektive stadsdelsförvaltning. De förändringar som stadsledningskontoret bedömer som adekvata finns under följande rubriker: - Ansvar, befogenheter och organisation. - Beslut om intraprenad. - Ekonomi. Det finns en utmaning i skärningspunkten mellan intraprenadens incitament till frihet och självstyre och förvaltningens/kommunens behov av enhetlighet och kontroll. Kanske är det så att antalet intraprenader i större skala kräver ett förändrat regelverk. Intraprenader får mer frihet då de betecknas som en enskild resultatenhet och får ett större ansvar för den egna verksamheten, medarbetarna och ekonomin. Friheten kan inte bli obegränsad då intraprenader behöver följa de lagar, föreskrifter och förordningar som finns. Det är inte möjligt att lyfta ut intraprenaderna ur detta sammanhang, då det är kommunens ansvar att se till att intraprenaderna gör vad de ska utan att för den delen minska intraprenadernas faktiska självstyre. Intraprenaderna möjliggör ökad handlingsfrihet och flexibilitet när det gäller den egna verksamheten inom de ramar, förhållningsregler, som utgörs av de lagar, regler, policys och avtal som kommunen måste följa. När det gäller de beslut som fattas på politisk nivå eller stadenövergripande nivå i Göteborgs Stad avseende olika typer av styrdokument och/eller gemensamma system som kan komma att beröra intraprenader är stadsledningskontorets bedömning att dessa styrdokument gäller för verksamheter som drivs i intraprenadform, om inget annat anges. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

7 Stadsledningskontoret kan inte se någon anledning till att det skulle vara valfritt för intraprenader att ingå i det stadenövergripande styrsystemet och uppföljningsstrukturen. Om intraprenaderna inte skulle ingå i den rapporteringen kan det i sin förlängning, t.ex. om antalet intraprenader ökar, leda till en ofullständig uppföljningsbild av verksamheterna. Dessutom har det inom ramen för beredningen av ärendet framkommit av representanter ifrån aktuella intraprenader att det inledningsvis fanns en önskan om att ställa sig utanför men att man senare har sett vinster med att ingå i det gemensamma styroch uppföljningssystemet. Intraprenaden inom utbildning, som är en större gymnasieskola, uppger att de inte övervägt att inte ingå utan ser det som en fördel att ingå. Vidare framgår det av förfrågningsunderlaget för hemtjänstutförare inom lagen för valfrihet att dessa ska lämna ifrån sig liknande underlag kontinuerligt till staden. Utvärderingen visade på att intraprenaderna även har vissa friheter i förhållande till de regler som har beslutats. Det handlar om regler kring användningen av gemensamma funktioner såsom HR-funktion och bemanningsenhet. Detta gäller även reglerna kring användning av gemensamma system för till exempel schemaläggning och verksamhetsstyrning. Stadsledningskontoret ser inte att det ska vara möjligt för enskilda enheter, oavsett driftsform, att välja bort att använda stadengemensamma verksamhetssystem som påverkar möjligheterna till uppföljning av kvalitet på olika nivåer i staden. Aktuella intraprenader i SDN Askim-Frölunda-Högsbo har uttryckte ett önskemål om att det skapas stadengemensamma långsiktiga regleringar för hur stadsdelar med intraprenader ska kunna förfoga över sitt kapital för att kunna täcka eventuella över- och underskott som uppkommer i intraprenaderna. Stadsledningskontorets bedömning att det är viktigt med mer långsiktiga ekonomiska förutsättningar och det är en fördel att ekonomiska över- och underskott följer med intraprenaden över tid, så länge det är inom rimliga nivåer. Här rekommendera stadsledningskontoret att de riktnivåerna för eget kapital som används för stadsdelarnas resursnämndsuppdrag, som påverkas av omsättnings storlek, även används för intraprenader. Dock är det viktigt att påpeka att ansvarig nämnd alltid måste förhålla sig till de styrdokument som staden har kring ekonomisk planering, budget och uppföljning för hela sitt ansvarsområde. Vidare är stadsledningskontorets bedömning att det är lämpligt att specificera nuvarande skrivning om att hur många på enheten som behöver vara positiva till driftsformen vid omvandling. I beredningen av ärendet kan stadsledningskontoret konstatera att det kan vara bra att specificera hur stor andel av den tillsvidare anställda personalen som faktiskt är positiva till driftsformen. Genom omvärldsbevakning kan stadsledningskontoret se att det finns kommuner som anger en procentsats runt procent och att det finns kommuner som, precis som Göteborg, anger att merparten av de anställda ska vara positivt inställda. I praktiken innebär den sist nämnda formuleringen att det räcker att 51 procent av den tillsvidare anställda personalen på enheten är positiva till driftsformen. Det kan slå igenom olika beroende på enhetens storlek, varför stadsledningskontorets bedömning är det är lämpligt att skriva in ett riktmärke på cirka 70 procent. Förslag till kunskapsspridning och informationssatsning Stadsledningskontoret föreslår att arrangera seminarium för intresserade verksamheter för att få mer information och ha dialog om verksamhet som drivs som intraprenad. Det är då nödvändigt att verksamma intraprenader är representerade för att kunna beskriva hur det Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

8 är att arbeta i driftsformen. Dessutom ska tillfällena ge information om utvärderingen och dess resultat samt reviderat regelverk. Detta ligger i linje med det politiska syftet med intraprenader att uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheterna och därmed uppnå en bättre kvalitet, ge möjlighet till ökat engagemang samt större inflytande för brukare samt delaktighet och inflytande för personalen och stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande, men också dra lärdomar som kan överföras till hela organisationen. Resultatet av utvärderingen och driftsformen kan också inspirera till utveckling inom övrig ordinarie verksamhet. Maria Siewers Planeringsledare Annette Johannesson Avdelningschef Lena Albinsson Planeringsledare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

9 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0715/16 Återrapportering och utvärdering av intraprenader som driftsform inom äldreomsorgen i Göteborgs Stad Handling 2017 nr 145. Yrkanden Daniel Bernmar (V), Hillevi Werring (MP) och Ingrid Andreae (S) yrkar bifall till stadsledningskontorets förslag med tillägg enligt yrkande från V, S och MP. Maria Berntsson (KD) och Ann-Catrine Fogelgren (L) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med undantag av punkt 5. Propositionsordning Ordföranden ställer propositioner på yrkandena och finner att förslaget från Daniel Bernmar (V) m fl bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd voteringsproposition: Ja för bifall till Daniel Bernmars m fl yrkande. Nej för bifall till Maria Berntsson och Ann Catrine Fogelgrens yrkande. Omröstningen utfaller med 40 Ja mot 41 Nej. Hur var och en röstar framgår av Bilaga 4. Beslut Enligt kommunstyrelsens förslag med den justeringen att punkt 5 utgår: 1. Kommunfullmäktiges uppdrag, , 25 att efter tre år utvärdera intraprenader som driftsform förklaras fullgjort. 2. Kommunstyrelsen/stadsledningskontoret får i uppdrag att se över gällande regler för intraprenader inom Göteborgs Stad med utgångspunkt från utvärderingens förslag. 3. Kommunstyrelsen/stadsledningskontoret får i uppdrag att organisera kunskapsspridning och informationssatsning om intraprenad i stadsdelsförvaltningarna. 4. Det uppdrag som kommunstyrelsen/stadsledningskontoret ska genomföra gällande regler för intraprenader inom Göteborgs Stad utifrån utvärderingens förslag genomförs skyndsamt. Expedieras Kommunstyrelsen 1(5)

10 Vid protokollet Christina Hofmann Ordförande Åse-Lill Törnqvist Justerare Cecilia Dalman Eek Justerare Christina Hjort Bröndt Göteborgs Stad Kommunfullmäktige, utdrag ur protokoll 2(5)

11 Bilaga 4 Ärendenr: Beskrivning: 12 12:1 Ärendemening: Återrapportering och utvärdering av intraprenader som driftsform inom äldreomsorgen i Göteborgs Stad Ja: 40 Nej: 41 Avstår: 0 Frånvarande: 0 Ledamot Parti Plats Funktion Resultat Aslan Akbas S 27 Ledamot Ja Bo Anderssen L 39 Ledamot Nej Bettan Andersson V 66 Ledamot Ja Ingrid Andreae S 28 Ledamot Ja Mats Arnsmar S 9 Ledamot Ja Maria Ben Salem Dynehäll L 15 Ersättare Nej Gunvor Bergquist V 64 Ersättare Ja Marie-Louise Bergström VV 70 Ledamot Nej Daniel Bernmar V 55 Ledamot Ja Maria Berntsson KD 58 Ledamot Nej Åke Björk M 41 Ersättare Nej Lisbeth Boëthius M 17 Ledamot Nej Sofi Bringsoniou S 26 Ledamot Ja Mats Brodefors M 43 Ledamot Nej Cecilia Dalman Eek S 12 Ledamot Ja Axel Darvik L 37 Ledamot Nej Mohamud Dayib MP 52 Ledamot Ja Monika Djurner V 54 Ledamot Ja Johanna Eliasson V 62 Ersättare Ja Håkan Eriksson V 61 Ledamot Ja Ann Catrine Fogelgren L 14 Ledamot Nej Jörgen Fogelklou SD 78 Ledamot Nej Martin Forsell VV 71 Ersättare Nej Sanna Ghotbi FI 73 Ledamot Ja Maria Grundel V 63 Ersättare Ja Göteborgs Stad Kommunfullmäktige, utdrag ur protokoll 3(5)

12 Birgitta Gunér M 19 Ersättare Nej Robert Hammarstrand S 25 Ledamot Ja Alma Handzar S 24 Ledamot Ja Lars Hansson SD 76 Ledamot Nej Tom Heyman VV 67 Ledamot Nej Christina Hjort Bröndt M 59 Ledamot Nej Christer Holmgren M 48 Ledamot Nej Saida Hussein S 29 Ledamot Ja Rustan Hälleby M 40 Ledamot Nej Marie-Louise Hänel Sandström M 18 Ledamot Nej Marina Johansson S 5 Ledamot Ja Axel Josefson M 46 Ledamot Nej Ulf Kamne MP 36 Ledamot Ja Ann Karlsson V 65 Ledamot Ja Tord Karlsson S 11 Ledamot Ja Piotr Kiszkiel L 4 Ledamot Nej David Lega KD 56 Ledamot Nej Staffan Levinsson SD 77 Ledamot Nej Dennis Lindbom M 49 Ersättare Nej Ronnie Ljungh MP 51 Ledamot Ja Hampus Magnusson M 47 Ledamot Nej Lena Malm S 1 Ordförande Ja Pär-Ola Mannefred M 16 Ledamot Nej Ali Moeeni S 22 Ledamot Ja Tomas Nilsson M 20 Ersättare Nej Johan Nyhus S 6 Ledamot Ja Magnus Nylander M 60 Ersättare Nej Helene Odenjung L 13 Ledamot Nej Toni Orsulic M 3 Ersättare Nej Ann-Marie Palm S 32 Ledamot Ja Kristina Palmgren L 38 Ledamot Nej Theo Papaioannou VV 68 Ledamot Nej Catarina Pettersson VV 69 Ledamot Nej Göteborgs Stad Kommunfullmäktige, utdrag ur protokoll 4(5)

13 Johan Pettersson KD 57 Ersättare Nej Karin Pleijel MP 35 Ledamot Ja Admir Ramadanovic S 30 Ledamot Ja Jonas Ransgård M 21 Ledamot Nej Endrick Schubert S 8 Ledamot Ja Reger Shafik S 23 Ledamot Ja Anna Sibinska MP 53 Ledamot Ja Marcus Silverbåge SD 81 Ersättare Nej Birgitta Simonsson M 45 Ledamot Nej Jimmy Ståhl SD 80 Ledamot Nej Anders Sundberg M 44 Ersättare Nej Özgür Tasbas MP 50 Ledamot Ja Louise Thörnqvist FI 75 Ersättare Ja Gudrun Tiberg FI 74 Ledamot Ja Björn Tidland SD 79 Ledamot Nej Mattias Tykesson M 42 Ledamot Nej Michael Törnqvist MP 33 Ledamot Ja Åse-Lill Törnqvist MP 2 1:e v Ordf Ja Mariya Voyvodova S 7 Ledamot Ja Martin Wannholt M 72 Ledamot Nej Hillevi Werring MP 34 Ersättare Ja Roshan Yigit S 31 Ledamot Ja Jahja Zeqiraj S 10 Ledamot Ja Göteborgs Stad Kommunfullmäktige, utdrag ur protokoll 5(5)

14 Göteborgs Stad Uppdrag för nämnder och bolag Nämnder Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler N010G00142 Version: 1 Gällande from Handläggare: Jörgen Samuelsson Fastställare: Kommunfullmäktige Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad (H 2013:143, P , Dnr 1188/12) Definition och syfte Intraprenaden är en självständig resultatenhet inom ramen för den kommunala förvaltningsorganisationen med utökat och/eller förtydligat ansvar och utökade och/eller förtydligade befogenheter. Enheten är fortfarande kommunalt ägd och driven och personalen är anställd av kommunen. Uppdraget till intraprenaden tecknas i en tydlig och flerårig överenskommelse för att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbetssätt. Syftet med intraprenadverksamheten är att: Uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheterna och därmed uppnå en bättre kvalitet. Ge möjlighet till ökat engagemang samt större inflytande för brukare samt delaktighet och inflytande för personalen Dra lärdomar som kan överföras till hela organisationen. Stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande. Ansvar, befogenheter och organisation Intraprenadverksamheten ska drivas inom ramen för de lagar och centrala avtal som gäller för andra kommunala enheter inom samma verksamhetsområde. Intraprenaden lyder under offentlighetsprincipen och ska tillämpa den särskilda lagstiftning som gäller för offentlig verksamhet. Dit hör bl.a. kommunallagen, sekretesslagen, förvaltningslagen, lagen om offentlig upphandling, arkivlagen och arbetsrättslig lagstiftning och speciallagstiftning för det aktuella verksamhetsområdet. Kollektivavtal som reglerar de anställdas villkor gäller. Göteborgs Stads strategiska mål och övergripande riktlinjer gäller om inte annat särskilt avtalats. Nya beslut om policies, regler och riktlinjer gäller för intraprenader om inget annat framgår. Den verksamhetsansvariga stadsdelsnämnden eller facknämnden har fortsatt det formella och övergripande ansvaret även för intraprenaden. Nämnden måste försäkra sig om att intraprenaden uppfyller de krav som ställs genom lagstiftning, nationella och genom kommunövergripande beslut och regelverk. Nämnden ansvarar för rapportering till Kommunstyrelse, KS, och Kommunfullmäktige, KF, enligt beslut av KF/KS. För att kunna fullgöra den uppgiften måste nämnden försäkra sig om tillräckligt underlag även från enheter som utgör intraprenader. Ansvarig nämnd/förvaltning beslutar om vem som är chef för intraprenadchefen och intraprenadens organisatoriska ställning och tillhörighet. Intraprenadchefen ska på eget initiativ informera överordnad chef om oförutsedda händelser som riskerar påverka möjligheten att uppfylla ansvaret.

15 Intraprenadchefen ansvarar för planering och utveckling av intraprenadverksamheten samt frågor enligt nedan. Beslut om intraprenad Intresserade enheter ansöker hos sin förvaltning om att få bli en intraprenad. Ansökan ska innehålla en verksamhetsplan med de viktigaste strategiska målen samt en budget. Det ska framgå vilken inställning personalen har till ansökan om att bi intraprenad. Alla ansökningar som kommer in ska behandlas. Förvaltningen bereder ansökan varefter nämnden beslutar om att bevilja eller avslå ansökan. För att en överenskommelse om intraprenad ska göras ska en övervägande del av de tillsvidareanställda inom berörd enhet vara positiva. Delar av enheter får inte bli intraprenader. En överenskommelse som sträcker sig över längst tre år förhandlas fram i dialog mellan blivande intraprenad och ansvarig förvaltning. Överenskommelsen tecknas med ansvarig intraprenadchef. Den fastställs av berörd nämnd, som därigenom godkänner intraprenaden. Inför upphörandet av överenskommelsen kan en överenskommelse göras om en ny intraprenadperiod, som även den ska fastställas av ansvarig nämnd. Om frågor som förvaltningen/nämnden inte självständigt förfogar över aktualiseras, ska frågan i den delen underställas den instans som har det formella ansvaret för den. Det innebär att undantag från beslut som tagits av kommunfullmäktige måste prövas av fullmäktige, undantag från beslut av kommunstyrelsen ska prövas av kommunstyrelsen och så vidare. Överenskommelsen Av överenskommelsen ska tydligt framgå: Uppdragets innehåll och omfattning. Tidsperiod. Intraprenörens ansvar. Förvaltningens ansvar. Ekonomiska förutsättningar. Ansvar för personalfrågor. Tillgång till förvaltningsgemensam respektive kommungemensam service. Eventuella undantag från gällande styrdokument och regelverk Hur uppföljning och utvärdering ska göras. Vad som händer vid stora förändringar. Villkor för att överenskommelsen ska kunna upphävas under perioden. Villkor vid tvist. Samverkan med de fackliga organisationerna ska ske inför samtliga beslut i nämnden. Uppföljning Intraprenaden ska till berörd förvaltning/nämnd lämna en årlig rapport som avspeglar verksamheten i förhållande till lämnad verksamhetsplan, samt de uppföljningsrapporter som bestämts i överenskommelsen. Ekonomi Avtalet/överenskommelsen reglerar intraprenadens ekonomiska förutsättningar under intraprenadperioden. Intraprenaden ska ges ekonomiska förutsättningar på samma nivå som gäller för motsvarande verksamhet i den kommunala organisationen i övrigt. Resultat och resultatdelning

16 Intraprenadens årsresultat balanseras mot "ackumulerat resultat". Uppkommer underskott ska en åtgärdsplan upprättas, som beskriver hur balansen ska återställas inom den tidsperiod som avtalet/överenskommelsen gäller. Vid överskott balanseras det mot "ackumulerat resultat" och kan användas i verksamheten under intraprenadperioden. Nämnden ska dock beakta stadens regler om användande av eget kapital. Investeringar och långsiktiga ekonomiska åtaganden lntraprenaden kan inte genomföra egna investeringar, men har möjlighet att anskaffa utrustning genom leasing enligt stadens riktlinjer. Fastighetsåtgärder sker genom lokalnämnden/lokalförvaltningen. Det är i vissa fall möjligt för verksamheten att genom tilläggsavtal beställa lokalanpassningar. Vid ekonomiska åtaganden som sträcker sig över längre tid än intraprenadavtalet krävs godkännande av ansvarig förvaltning eller nämnd. I samband med tecknande av ny överenskommelse och starten av en ny intraprenadperiod regleras intraprenadens upparbetade eget kapital genom förhandling. Fastighetsfrågor Lokalförvaltningen ansvarar för fastighetsservice och underhåll. Kostnaden för detta ingår i den hyra som enheterna betalar. lntraprenaden ska samråda med Lokalsekretariat och/eller Lokalförvaltning om alla fastighetsåtgärder. Personalfrågor Vid en intraprenad är medarbetarna fortfarande anställda i Göteborgs Stad. Det innebär att anställningsvillkoren regleras enligt de gällande kollektivavtalen (centrala och lokala). För anställda i intraprenaden gäller således samma anställningsvillkor som för andra anställda. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att omplacera personal som vill byta arbetsplats till följd av övergången till intraprenad. Personal som önskar byta arbetsplats ska dock ges rimligt stöd. Samverkan Medbestämmandelagen (MBL) Intraprenaden omfattas av kommunens avtal om samverkan. Intraprenaden ska alltså fullgöra arbetsgivarens ansvar enligt samverkansavtalet eller i förekommande fall MBL, i alla frågor som man beslutar om. Rekrytering och omställning Lagen om anställningsskydd samt kommunens omställningsprocess ska tillämpas i intraprenaden liksom i övrig verksamhet. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist hanteras intraprenaden som övriga enheter i kommunen. Vid nyrekrytering ska intraprenaden ta hänsyn till företrädesrätt för redan anställda inom staden. Lönesättning Intraprenaden ska följa stadens styrdokument och lönestruktur vid lönesättning. Intraprenaden kan, med hänsyn tagen till kommunens övergripande lönepolitiska prioriteringar och ställningstaganden, självständigt hantera genomförandet av löneöversynen. Arbetsmiljö och rehabilitering Intraprenaden har ansvar för arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen. Stadens centrala styrdokument inom arbetsmiljöområdet gäller även för intraprenader.

17 Intraprenadens anställda omfattas av förvaltningens avtal om företagshälsovård. Lokala kollektivavtal och tvisteförhandlingar Lokala kollektivavtal och tvisteförhandlingar hanteras på samma sätt som för övrig verksamhet i staden. Kommun- och förvaltningsgemensam service Intraprenaden har rätt till samma stöd från sin nämnds förvaltning och från stadsledningskontoret eller andra centrala funktioner som övriga enheter. Detta betraktas vanligen som "fria nyttigheter", d.v.s. verksamheten blir inte belastad med någon internersättning. Intraprenaderna har möjlighet att förhandla om att ta över ansvaret för viss kommun respektive förvaltningsgemensam service. Om så sker ska enheten få tillskott i budgeten i relation till omfattningen av det övertagna ansvaret. Upphandling Varor och tjänster upphandlas av förvaltningarna, ofta med stöd från Upphandlingsbolaget, eller av Upphandlingsbolaget i form av ramavtal för flera förvaltningar. Intraprenaden omfattas av de upphandlingar som gjorts för stadens eller förvaltningens räkning. Intraprenaderna är som alltid skyldiga att följa lagstiftningen. Stadens övergripande riktlinjer vid upphandling ska följas om inte annat beslutas särskilt. Stöd Berörd förvaltning ansvarar för att nystartade intraprenader får det extra stöd som de behöver. Stadsledningskontorets olika avdelningar ansvarar för stöd till de berörda förvaltningarna och får nödvändig samordning över staden. Upphävande Förvaltningsledning och intraprenad ska senast sex månader innan tiden för överenskommelsen går ut diskutera om intraprenaden ska avbrytas eller förlängas med ytterligare en period. Intraprenaden kan begära hos förvaltningschefen att överenskommelsen ska upphävas under löpande tid. Ansvarig nämnd kan besluta att upphäva överenskommelsen på grund av att intraprenaden inte fullgjort sina åtaganden. Utvärdering I syfte att dra lärdom av intraprenaderna ska berörda förvaltningar och intraprenader kontinuerligt utvärdera verksamheten. Utvärderingen ska vara skriftlig och redovisa de för och nackdelar som parterna upplever. Kommunstyrelsen/stadsledningskontoret ansvarar för att uppföljning och utvärdering genomförs ur hela stadens perspektiv.

18 Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader

19 Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens invånare, brukare och kunder. För att förverkliga utgångspunkterna behövs förutsättningar av olika slag. Stadens politiker har möjlighet att genom styrande dokument beskriva hur de vill realisera den politiska viljan. Inom Göteborgs Stad gäller de styrande dokument som antas av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Därutöver fastställer nämnder och bolagsstyrelser egna styrande dokument för sin egen verksamhet. Kommunfullmäktiges budget är det övergripande och överordnade styrande dokumentet för Göteborgs Stads nämnder och bolagsstyrelser. Om Göteborgs Stads styrande dokument Göteborgs Stads styrande dokument är våra förutsättningar för att vi ska göra rätt saker på rätt sätt. De anger vad nämnder/styrelser och förvaltningar/bolag ska göra, vem som ska göra det och hur det ska göras. Styrande dokument är samlingsbegreppet för dessa dokument. Stadens grundläggande principer såsom demokratisk grundsyn, principer om mänskliga rättigheter och icke-diskriminering omsätts i praktisk verksamhet genom att de integreras i stadens ordinarie beslutsprocesser. Beredning av och beslut om styrande dokument har en stor betydelse för förverkligandet av dessa principer i stadens verksamheter. De styrande dokumenten ska göra det tydligt både för organisationen och för invånare, brukare, kunder, leverantörer, samarbetspartners och andra intressenter vad som förväntas av förvaltningar och bolag. De styrande dokumenten ligger till grund för att utkräva ansvar när vi inte arbetar i enlighet med vad som är beslutat. Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 1 (8)

20 Dokumentnamn: Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader Beslutad av: Gäller för: Diarienummer: Datum och paragraf för beslutet: [Nämnd/styrelse/befattning] [Text] [Nummer] [Text] Dokumentsort: Giltighetstid: Senast reviderad: Dokumentansvarig: [Dokumentsort] [Giltighetstid] [Datum] [Funktion] Bilagor: Innehåll Inledning... 3 Syftet med denna riktlinje... 3 Vem omfattas av riktlinjen... 3 Bakgrund... 3 Lagbestämmelser... 3 Koppling till andra styrande dokument... 3 Vägledning och avsteg... 3 Stödjande dokument... 3 Riktlinje... 4 Definition och syfte... 4 Ansvar, befogenheter och organisation... 4 Beslut om intraprenad... 5 Överenskommelsen Av överenskommelsen ska tydligt framgå:... 5 Ekonomi... 6 Resultat och resultatdelning... 6 Investeringar och långsiktiga ekonomiska åtaganden... 6 Fastighetsfrågor... 6 Personalfrågor... 7 Samverkan Medbestämmandelagen (MBL)... 7 Rekrytering och omställning... 7 Lönesättning... 7 Arbetsmiljö och rehabilitering... 7 Lokala kollektivavtal och tvisteförhandlingar... 7 Kommun- och förvaltningsgemensam service... 7 Upphandling... 7 Upphävande... 8 Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 2 (8)

21 Inledning Syftet med denna riktlinje Dokumentet ska utgöra en stadengemensam riktlinje avseende intraprenader i Göteborgs Stad. Vem omfattas av riktlinjen Denna riktlinje gäller tillsvidare för Göteborgs Stads alla nämnder. Bakgrund Kommunstyrelsen fattade beslut om att skapa regler för intraprenad samt inleda försöksverksamheter i äldreomsorgen i tre av kommunens stadsdelar: Askim- Frölunda-Högsbo, Centrum och Angered. Syftet med intraprenadverksamheten i Göteborg formulerades som att uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheten och därmed uppnå en bättre kvalitet, ge möjlighet till ökat engagemang, större inflytande för brukare, delaktighet för medarbetarna, dra lärdomar som kan överföras till hela organisationen samt stödja ett långsiktig ekonomiskt tänkande. Stadsledningskontoret har på uppdrag av kommunfullmäktige i september 2017 tagit fram reviderade regler för intraprenader med utgångspunkt i utvärderingen Från bra till bättre Utvärdering av försöket med intraprenader i Göteborgs Stad som genomfördes år Lagbestämmelser Intraprenadverksamheten ska drivas inom ramen för de lagar och andra författningar som gäller för andra kommunala enheter inom samma verksamhetsområde. Koppling till andra styrande dokument Intraprenaderna ska följa de stadsövergripande styrande dokument som gäller för andra kommunala enheter inom samma verksamhetsområde, om inget annat anges i överenskommelsen. Några exempel är: regler för budget och uppföljning, medarbetaroch arbetsmiljöpolicy samt riktlinje för Göteborgs Stad, Göteborgs Stads informationspolicy och riktlinje för informations- och kommunikationsarbetet inom Göteborgs Stad. Nämnd har möjlighet att ta fram egna styrande dokument utifrån nämndens behov för att förtydliga denna riktlinje. Vägledning och avsteg Stadsledningskontoret ansvarar för vägledning avseende denna riktlinje. Stödjande dokument Förvaltningarna ansvarar för att ta fram eventuella stödjande dokument Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 3 (8)

22 Riktlinje Definition och syfte Intraprenaden är en självständig resultatenhet inom ramen för den kommunala förvaltningsorganisationen med utökat och/eller förtydligat ansvar och utökade och/eller förtydligade befogenheter. Enheten är fortfarande kommunalt ägd och driven och personalen är anställd av kommunen. Uppdraget till intraprenaden ska tecknas i en tydlig överenskommelse med syfte att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbetssätt. Överenskommelsen är inte ett civilrättsligt avtal eftersom intraprenaden inte är en från kommunen självständig enhet i juridisk mening. Syftet med intraprenadverksamheten är att: Uppmuntra till att utveckla idéer i verksamheterna och därmed uppnå en bättre kvalitet. Ge möjlighet till ökat engagemang och större inflytande för brukare samt delaktighet och inflytande för personalen. Dra lärdomar som kan överföras till hela organisationen. Stödja ett långsiktigt ekonomiskt tänkande. Ansvar, befogenheter och organisation Intraprenadverksamheten ska drivas inom ramen för de lagar och avtal som gäller för andra kommunala enheter inom samma verksamhetsområde. Intraprenadverksamheten och personalen omfattas på samma sätt som all kommunal verksamhet av gällande lagar, förordningar och föreskrifter, kommunens styrande dokument samt beslut och ingångna avtal. Nya beslut om styrande dokument gäller för intraprenader om inget annat anges. Intraprenader ska också, om inget annat anges, i överenskommelsen mellan nämnd och intraprenad använda förvaltningens styrsystem för rapportering. Den verksamhetsansvariga stadsdelsnämnden eller facknämnden har fortsatt det formella och övergripande ansvaret även för intraprenaden. Nämnden måste försäkra sig om att intraprenaden uppfyller de krav som ställs genom lagstiftning, nationella och kommunövergripande beslut och regelverk samt kommunens styr- och uppföljningsmodell. Nämnden ansvarar för rapportering till kommunstyrelse, KS, och kommunfullmäktige, KF, enligt beslut av KF/KS. För att kunna fullgöra den uppgiften måste nämnden försäkra sig om tillräckligt underlag även från enheter som utgör intraprenader. Ansvarig nämnd/förvaltning beslutar om vem som är chef för intraprenadchefen samt intraprenadens organisatoriska ställning och tillhörighet. Intraprenadchefen ska på eget initiativ informera överordnad chef om oförutsedda händelser som riskerar påverka möjligheten att uppfylla ansvaret. Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 4 (8)

23 Intraprenadchefen ansvarar för planering och utveckling av intraprenadverksamheten samt frågor enligt nedan. Beslut om intraprenad Intresserade enheter ansöker hos sin förvaltning om att få bli en intraprenad. Ansökan ska innehålla en verksamhetsplan med de viktigaste strategiska målen samt en budget. Det ska framgå vilken inställning personalen har till ansökan om att bli intraprenad. Alla ansökningar som kommer in ska behandlas. Förvaltningen bereder ansökan varefter nämnden beslutar om att bevilja eller avslå ansökan. För att en överenskommelse om intraprenad ska göras ska en övervägande del av de tillsvidareanställda inom berörd enhet vara positiva. För att få bra förutsägningar bör ett riktmärke vara ca 70 %. Delar av enheter får inte bli intraprenader. Överenskommelsen bör löpa tills vidare, men kan också vara tidsbegränsad. Årlig avstämning bör göras och en omprövning gällande personalens inställning och de ekonomiska förutsättningarna ska ske i vart fall var tredje år för de fall överenskommelsen inte avser en kortare tid än tre år. Överenskommelsen upphör om endera av de parter som träffat den inte längre anser att den ska gälla. En överenskommelse förhandlas fram i dialog mellan blivande intraprenad och ansvarig förvaltning. Överenskommelsen tecknas med ansvarig intraprenadchef. Den fastställs av berörd nämnd, som därigenom godkänner intraprenaden. Diskussion om förlängning av tidsatta överenskommelsen bör ske ett år i förväg. En överenskommelse om en ny intraprenadsperiod ska fastställas av ansvarig nämnd. Eventuella ekonomiska över- och underskott följer med vid fortsatt överenskommelse om intraprenad. Vid löpnade överenskommelse ska nämnden informeras när omprövning sker. Om frågor som förvaltningen/nämnden inte självständigt förfogar över aktualiseras, ska frågan i den delen underställas den instans som har det formella ansvaret för den. Det innebär t.ex. att undantag från beslut som tagits av kommunfullmäktige måste prövas av fullmäktige och att undantag från beslut av kommunstyrelsen ska prövas av kommunstyrelsen. Överenskommelsen Av överenskommelsen ska tydligt framgå: Uppdragets innehåll och omfattning Tidsperiod ska anges vid tidsatt överenskommelse annars anges löpande. Intraprenörens ansvar Förvaltningens ansvar Ekonomiska förutsättningar Ansvar för personalfrågor Tillgång till förvaltningsgemensam respektive kommungemensam service Eventuella undantag från gällande styrdokument och regelverk Hur uppföljning och utvärdering ska göras Vad som händer vid stora förändringar Villkor för att överenskommelsen ska kunna upphävas under perioden Villkor om intraprenad och förvaltningen är oeniga. Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 5 (8)

24 Samverkan med de fackliga organisationerna ska ske inför samtliga beslut i nämnden. Oenighet angående tolkning eller tillämpning av denna överenskommelse, som inte kan lösas genom förhandlingar mellan parterna avgörs av nämnden eller av nämnden utsedd person. Uppföljning Intraprenaden ska till berörd förvaltning/nämnd lämna en årlig rapport som avspeglar verksamheten i förhållande till lämnad verksamhetsplan samt de uppföljningsrapporter som bestämts i överenskommelsen. Ekonomi Överenskommelsen reglerar intraprenadens ekonomiska förutsättningar under intraprenadperioden. Resurser till intraprenaden fördelas enligt samma förutsättningar och resursfördelningsmodell som för motsvarande verksamhet inom förvaltningen. Vid förändringar av volym, verksamhet och nyttjandegrad av gemensamma stödresurser justeras budgeten. Ansvarig nämnd måste förhålla sig till de regler som staden har kring ekonomisk planering, budget och uppföljning. Resultat och resultatdelning Intraprenadens årsresultat balanseras mot "ackumulerat resultat". Vid underskott ska en åtgärdsplan upprättas som beskriver hur balansen ska återställas. Ekonomiska överskott balanseras även dessa mot "ackumulerat resultat" och följer med intraprenaden över tid, så länge det är inom rimliga nivåer. Stadsledningskontoret rekommenderar att de riktnivåerna för eget kapital som används för stadsdelarnas resursnämndsuppdrag, som påverkas av omsättnings storlek, även används för intraprenader. Intraprenaden ska i samband med årsbokslutet värdera och motivera storleken på det egna kapitalet om detta avviker mot riktnivåerna. Ansvarig nämnd måste alltid förhålla sig till de regler som staden har kring ekonomisk planering, budget och uppföljning för hela sitt ansvarsområde om användande av eget kapital. Investeringar och långsiktiga ekonomiska åtaganden Intraprenaden kan inte genomföra egna investeringar, men har möjlighet att anskaffa utrustning genom leasing enligt stadens riktlinjer. Fastighetsåtgärder sker genom lokalnämnden/lokalförvaltningen. Det är i vissa fall möjligt för verksamheten att genom tilläggsavtal beställa lokalanpassningar. Vid långsiktiga ekonomiska åtaganden, över tre år, krävs godkännande av ansvarignämnd. Fastighetsfrågor Lokalförvaltningen ansvarar för fastighetsservice och underhåll. Kostnaden för detta ingår i den hyra som enheterna betalar. Intraprenaden ska samråda med Lokalsekretariat och/eller Lokalförvaltning om alla fastighetsåtgärder. Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 6 (8)

25 Personalfrågor Vid en intraprenad är medarbetarna fortfarande anställda i Göteborgs Stad. Det innebär att anställningsvillkoren regleras enligt de gällande kollektivavtalen (kommungemensamma och lokala). För anställda i intraprenaden gäller således samma anställningsvillkor som för andra anställda. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att omplacera personal som vill byta arbetsplats till följd av övergången till intraprenad. Personal som önskar byta arbetsplats ska dock ges rimligt stöd. Samverkan Medbestämmandelagen (MBL) Intraprenaden omfattas av kommunens avtal om samverkan. Intraprenaden ska alltså fullgöra arbetsgivarens ansvar enligt samverkansavtalet eller i förekommande fall MBL, i alla frågor som man beslutar om. Rekrytering och omställning Lagen om anställningsskydd samt kommunens omställningsprocess ska tillämpas i intraprenaden liksom i övrig verksamhet. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist hanteras intraprenaden som övriga enheter i kommunen. Vid nyrekrytering ska intraprenaden ta hänsyn till företrädesrätt för redan anställda inom staden. Lönesättning Intraprenaden ska följa stadens styrdokument och lönestruktur vid lönesättning. Intraprenaden kan, med hänsyn tagen till kommunens övergripande lönepolitiska prioriteringar och ställningstaganden, självständigt hantera genomförandet av löneöversynen. Arbetsmiljö och rehabilitering Stadens styrdokument inom arbetsmiljöområdet gäller även för intraprenader. Intraprenadens anställda omfattas av förvaltningens avtal om företagshälsovård. Lokala kollektivavtal och tvisteförhandlingar Lokala kollektivavtal och tvisteförhandlingar hanteras på samma sätt som för övrig verksamhet i staden. Kommun- och förvaltningsgemensam service Intraprenaden har rätt till samma stöd från sin nämnds förvaltning och från stadsledningskontoret eller andra gemensamma funktioner som övriga enheter. Intraprenaden ersätts och hanteras på samma sätt som resterande enheter inom nämnden. Intraprenaderna har möjlighet att förhandla om att ta över ansvaret för viss kommunrespektive förvaltningsgemensam service. Om så sker ska enheten få tillskott i budgeten i relation till omfattningen av det övertagna ansvaret. Upphandling Varor och tjänster upphandlas av nämnderna/förvaltningarna, ofta med stöd från förvaltningen för inköp och upphandling, eller av förvaltningen för inköp och upphandling i form av ramavtal för flera nämnder/förvaltningar. Göteborgs Stads riktlinje för intraprenader 7 (8)

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad Intresse för att driva verksamhet på intraprenad? Bakgrund I april månad 2014 beslutad SDN Majorna-Linné, utifrån ett yrkande från FP och M, att be sektor Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård undersöka

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-02 Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Riktlinjer för hantering

Läs mer

Policy för intraprenad i Hällefors kommun

Policy för intraprenad i Hällefors kommun Policy för intraprenad i Hällefors kommun 2(9) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Ansvar, befogenheter och organisation... 3 4 Start... 4 5 Ekonomi... 5 6 Investeringar... 5 7 Personal... 5 7.1 Policy

Läs mer

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29.

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-01-26 27 Dnr 2060/15 Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson (M) om förbättrad trafiksituation i Torslanda bl a genom bro till Öckerö kommun och ny

Läs mer

Punkt 20.1 Göteborgs Stads riktlinje för personsäkerhet

Punkt 20.1 Göteborgs Stads riktlinje för personsäkerhet 1 Tjänsteutlåtande 2018-01-25 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20.1 Göteborgs Stads riktlinje för personsäkerhet Förslag till

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljödomstolen, nu fråga om fullmakt

Yttrande till Mark- och miljödomstolen, nu fråga om fullmakt Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-30 Diarienummer 0661/18 Juridiska avdelningen Markus Landahl Telefon: 031-368 00 72 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Mark-

Läs mer

Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun

Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktigige för beslut: 17 januari 2018 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Socialtjänst Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Protokoll (nr 11) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 11) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Staffan Lindström (S), Ann-Marie Linnarsson Palm (S), Cristian Delgado (S), Svetlana Lucic (S), Christina Hjort Bröndt

Läs mer

Intraprenad som driftsform i Orust kommun

Intraprenad som driftsform i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8-6-3) Intraprenad som driftsform i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Organisation, styrning Ägare/ansvarig Kommunchefen Antagen av Kommunstyrelsen Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Protokoll (nr 9) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 9) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Admir Ramadanovic (S), Roshan Yigit (S), Amalia Rud Pedersen (S), Johannes Hulter (S), Camilla Widman (S), Ann-Marie Linnarsson Palm (S),

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Staffan Lindström (S, Tomas Nilsson (M), Birgitta Gunér (M), Anders Sundberg (M), Åke Björk (M), Toni Orsulic (M),

Läs mer

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Johannes Hulter (S), Staffan Lindström (S), Camilla Widman (S), Eva-Lena Fransson (S), Håkan Hallengren (S), Christian Delgado (S), Daniel

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Saida Hussein (S), Jonas Attenius (S), Admir Ramadanovic (S), Roshan Yigit (S), Staffan Lindström (S), Ann-Marie Linnarsson Palm (S), Christina

Läs mer

Protokoll (nr 11) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 11) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Cristian Delgado (S), Birgitta Gunér (M), Toni Orsulic (M), Dennis Lindbom (M), Eva Ternegren (MP), Henrik Munck (MP),

Läs mer

Övriga närvarande Ann-Sofie Hermansson (S), Shahbaz Khan (S), Christina Hofmann, Mathias Sköld, Lina Isaksson

Övriga närvarande Ann-Sofie Hermansson (S), Shahbaz Khan (S), Christina Hofmann, Mathias Sköld, Lina Isaksson Tid: 16:30 18:55 Plats: Kronhuset, Kronhusgatan 1 D Paragrafer: 1 22 Närvarande Ledamöter Redovisas i bilaga 1. Tjänstgörande ersättare Åke Björk (M), Toni Orsulic (M), Eva Jansson (M), Leo Islander (M),

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Roshan Yigit (S), Amalia Rud Pedersen (S), Staffan Lindström (S), Ann-Marie Linnarsson Palm (S), Jonas Attenius (S), Claes Johansson (M),

Läs mer

Övriga ersättare Anders Askåsen (M), Lars O Carlsson (M), Jens Adamik (L), Ragnar Nielsen (VägV), Veikko Kristersson (SD), Masoud Vatankhah (FI)

Övriga ersättare Anders Askåsen (M), Lars O Carlsson (M), Jens Adamik (L), Ragnar Nielsen (VägV), Veikko Kristersson (SD), Masoud Vatankhah (FI) Tid: 09:00 21:10 Plats: Kronhuset, Kronhusgatan 1 D Paragrafer: 1 3 Närvarande Ledamöter Redovisas i bilaga 1. Tjänstgörande ersättare Anders Sundberg (M), Åke Björk (M), Toni Orsulic (M), Margareta Broang

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Amalia Rud Pedersen (S), Johannes Hulter (S), Camilla Widman (S), Eva- Lena Fransson (S), Håkan Hallengren (S), Christian

Läs mer

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum Närvarande. Ledamöter Redovisas i Bilaga 1. Tjänstgörande ersättare

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum Närvarande. Ledamöter Redovisas i Bilaga 1. Tjänstgörande ersättare Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Ingrid Andreae (S), Jonas Attenius (S), Linus Glanzelius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Lisbeth

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Aslan Akbas (S), Ingrid Andreae (S), Jonas Attenius (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Roshan Yigit (S), Theres Börjesson

Läs mer

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-07-27 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-10-26, 166 Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Bildnings- och omsorgschef Dnr: BON2017/141 Policy för intraprenad i Bollebygds

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Linus Glanzelius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Camilla Widman (S), Roshan Yigit

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Amalia Rud Pedersen (S), Staffan Lindström (S), Camilla Widman (S), Cristian Delgado (S), Magnus Nylander (M), Anders

Läs mer

Protokoll (nr 5) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 5) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Amalia Rud Pedersen (S), Johannes Hulter (S), Camilla Widman (S), Eva- Lena Fransson (S), Håkan Hallengren (S), Christian

Läs mer

Justerande: Åsa Hartzell (M) och Sanna Gothbi (FI)

Justerande: Åsa Hartzell (M) och Sanna Gothbi (FI) Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Ingrid Andreae (S), Jonas Attenius (S), Linus Glanzelius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Camilla

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader inom vård- och omsorgsnämnden i Mölndals stad

Riktlinjer för intraprenader inom vård- och omsorgsnämnden i Mölndals stad Riktlinje Gäller Vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 208/17 Version 1 Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Annbritt Högemark, kvalitetscontroller Godkänd av Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Protokoll (nr 2) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 2) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Amalia Rud Pedersen (S), Staffan Lindström (S), Camilla Widman (S), Eva-Lena Fransson (S),Håkan Hallengren (S), Cristian

Läs mer

Protokoll (nr 2) Sammanträdesdatum Redovisas i Bilaga 1. Övriga ersättare. Övriga närvarande. Närvarande Ledamöter

Protokoll (nr 2) Sammanträdesdatum Redovisas i Bilaga 1. Övriga ersättare. Övriga närvarande. Närvarande Ledamöter Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Aslan Akbas (S), Linus Glanzelius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S, Admir Ramadanovic (S), Lisbeth Boëthius (M), Katarina Flisak

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Linus Glanzelius (S), Admir Ramadanovic (S), Roshan Yigit (S), Lisbeth Boëthius (M), Theres Börjesson (M), Katarina

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader inom vård- och omsorgsnämnden Mölndals stad

Riktlinjer för intraprenader inom vård- och omsorgsnämnden Mölndals stad Tjänsteskrivelse 1(5) Riktlinjer för intraprenader inom vård- och omsorgsnämnden Mölndals stad Definition och syfte Intraprenaden är en självständig enhet/verksamhet inom vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-17 Reviderat 2018-09-05 Diarienummer 1391/15 Handläggare Maria Norberg Telefon:031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Motion

Läs mer

Policy för intraprenad i Krokoms kommun

Policy för intraprenad i Krokoms kommun Policy för intraprenad i Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande. Ledamöter Redovisas i Bilaga 1. Tjänstgörande ersättare.

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande. Ledamöter Redovisas i Bilaga 1. Tjänstgörande ersättare. Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Ingrid Andreae (S), Linus Glanzelius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Camilla Widman (S), Roshan Yigit

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Protokoll (nr 4) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 4) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Linus Glanzelius (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Roshan Yigit (S), Amalia Rud Pedersen (S), Ann-Marie

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

Protokoll (nr 9) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 9) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Staffan Lindström (S), Eva-Lena Fransson (S), Håkan Hallengren (S), Cristian Delgado (S), Svetlana Lucic (S), Birgitta

Läs mer

Protokoll (nr 2) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 2) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Amalia Rud Pedersen (S), Camilla Widman (S), Eva-Lena Fransson (S), Håkan Hallengren (S), Cristian Delgado (S), Daniel

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yrkande om utredning av intraprenad inom särskilt boende äldreomsorgen

Yrkande om utredning av intraprenad inom särskilt boende äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-04-21 Diarienummer N140-0086/16 Sektor Äldreomsorg / Förvaltningscontroler Anna Lifjorden, Helena Lundberg Telefon: 031-366 94 04 E-post: Anna Lifjorden@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Jonas Attenius (S), Staffan Lindström (S), Camilla Widman (S), Eva-Lena Fransson (S), Håkan Hallengren (S), Christian Delgado (S), Svetlana

Läs mer

Övriga ersättare Anders Sundberg (M), Jerker Schmidt (L), Maria Grundel (V), Hillevi Werring (MP), Louise Törnqvist (FI)

Övriga ersättare Anders Sundberg (M), Jerker Schmidt (L), Maria Grundel (V), Hillevi Werring (MP), Louise Törnqvist (FI) Tid: 16:00 22:01 Plats: Kronhuset, Kronhusgatan 1 D Paragrafer: 1-53 Närvarande Ledamöter Redovisas Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Åke Björk (M), Toni Orsulic (M), Margareta Broang (M), Dennis Lindbom

Läs mer

Policy intraprenad Nordmalings kommun

Policy intraprenad Nordmalings kommun Policy intraprenad Nordmalings kommun Dokumenttyp Policy För revidering ansvarar - Dokumentet gäller till och med - Diarienummer 2018-033-003 Uppföljning och tidplan - Fastställt Kommunfullmäktige 2018-09-06

Läs mer

Göteborgs Stads rutin för att säkerställa och bedöma genomförandeplan för hemtjänstinsatser

Göteborgs Stads rutin för att säkerställa och bedöma genomförandeplan för hemtjänstinsatser Göteborgs Stads rutin för att säkerställa och bedöma genomförandeplan för Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och

Läs mer

Intraprenader. Policy och riktlinjer. Antagna av kommunfullmäktige 2009-05-26, 43

Intraprenader. Policy och riktlinjer. Antagna av kommunfullmäktige 2009-05-26, 43 Intraprenader Policy och riktlinjer Antagna av kommunfullmäktige 2009-05-26, 43 1(8) Innehåll Policy... 2 Kommunens policy... 2 Riktlinjer... 3 Definition... 3 Syfte... 3 Start... 3 Intresseanmälan...

Läs mer

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden Tjänsteutlåtande nummer: 2017-107 Utfärdat:2017-11-15 Reviderat: Diarienummer: 0075/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden TIDPLAN Förvaltningens

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Protokoll (nr 5) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 5) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Ingrid Andreae (S), Jonas Attenius (S), Linus Glanzelius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Roshan Yigit

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tid: Klockan 16:30 22:35, ajournering kl 17:10-17:15, ajournering 19:59-20:06

Tid: Klockan 16:30 22:35, ajournering kl 17:10-17:15, ajournering 19:59-20:06 Närvarande Ledamöter Redovisas i Bilaga 1 Tjänstgörande ersättare Ingrid Andreae (S), Jonas Attenius (S), Saida Hussein (S), Staffan Lindström (S), Admir Ramadanovic (S), Camilla Widman (S), Roshan Yigit

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2010, 214 1. Riktlinjer En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Aslan Akbas (S) och Jörgen Fogelklou (SD) tisdagen den 8 maj 2018 kl. 15.30. 2. Dnr Anmälan av länsstyrelsen

Läs mer

Göteborgs Stads Riktlinje för Personsäkerhet

Göteborgs Stads Riktlinje för Personsäkerhet Göteborgs Stads Riktlinje för Personsäkerhet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens invånare, brukare

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Övriga närvarande Ann-Sofie Hermansson (S), Shahbaz Khan (S), Lars Bergsten (M), Christina Hofmann, Mathias Sköld, Lina Isaksson

Övriga närvarande Ann-Sofie Hermansson (S), Shahbaz Khan (S), Lars Bergsten (M), Christina Hofmann, Mathias Sköld, Lina Isaksson Tid: 15:30 21:53 Plats: Kronhuset, Kronhusgatan 1 D Paragrafer: 1-50 Närvarande Ledamöter Redovisas i bilaga 1. Tjänstgörande ersättare Anders Sundberg (M), Victor Löfving (M), Åke Björk (M), Toni Orsulic

Läs mer

Beslutsärenden 4. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 4. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Gunnar Ekeroth (MP) och Christer Holmgren (M) tisdagen den 19 december 2017 klockan 8.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

INTRAPRENADER Policy och riktlinjer

INTRAPRENADER Policy och riktlinjer INTRAPRENADER Policy och riktlinjer Förslag Baserat på beslut i kommunstyrelsen 2006-01-10, samt medbestämmandeförhandlingar 2005-11-16 och 2005-12-01 Alternativa driftformer Kommunfullmäktige i Eksjö

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 16 mars 2017 kl

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 16 mars 2017 kl Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 16 mars 2017 kl. 16.00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

4. Dnr Stadsrevisionens rapportsammandrag: Granskning av Göteborgs Stads fordringsbevakning och inkassoverksamhet

4. Dnr Stadsrevisionens rapportsammandrag: Granskning av Göteborgs Stads fordringsbevakning och inkassoverksamhet Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Eva-Lena Fransson (S) och Christina Hjort Bröndt (M) onsdagen den 26 september 2018, klockan 15:00.

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

INTRAPRENADER Policy Kiruna Kommun

INTRAPRENADER Policy Kiruna Kommun INTRAPRENADER Policy Kiruna Kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-02-23 11 Intraprenader En intraprenad är en enhet inom den kommunala förvaltningen med utökade befogenheter samt utökat ansvar för

Läs mer

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24 Närvarande Ledamöter Ordföranden Tord Karlsson (S) 12-19, samt Maria Rydén (M), Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V), Ann Catrine Fogelgren (L) 12-18, David Lega (KD) Övriga närvarande Ingrid Andreae,

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 23 februari 2017 kl

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 23 februari 2017 kl Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 23 februari 2017 kl. 16.00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun 1. Parter Teknik- och servicenämnden och Elisabeth Caesar-Områdeschef, Cecilia Markstedt- Områdeschef, Ulrica Pettersson- Områdeschef och Margareta

Läs mer

Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild

Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00.

Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 26 januari 2017 kl. 16:00. Ärenden 1. Val av två ledamöter att justera dagens

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

4. Dnr Utseende av kommunalråd jämlikt 16 kommunstyrelsens reglemente Beslut Ann-Sofie Hermansson (S) Mariya Voyvodova (S)

4. Dnr Utseende av kommunalråd jämlikt 16 kommunstyrelsens reglemente Beslut Ann-Sofie Hermansson (S) Mariya Voyvodova (S) Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Marie-Louise Bergström (VägV) och Julia Bahner (Fi) onsdagen den 25 maj 2016 kl. 13.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö förskola och stadsdelsnämnden Västra Göteborg

Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö förskola och stadsdelsnämnden Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-12-28 Diarienummer: N137-0722/15 Sektor Utbildning Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö

Läs mer

Förberedande åtgärder för att införa valfrihetssystem inom daglig verksamhet enligt lagen om valfrihetssystem (LOV)

Förberedande åtgärder för att införa valfrihetssystem inom daglig verksamhet enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) Yttrande (KD)(M)(L) Kommunstyrelsen Ärende 2.2.7 2017-05-03 Förberedande åtgärder för att införa valfrihetssystem inom daglig verksamhet enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) För Alliansen är det ett

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Övriga närvarande Ann-Sofie Hermansson (S), Shahbaz Khan (S), Lars Bergsten (M), Christina Hofmann, Mathias Sköld, Lina Isaksson

Övriga närvarande Ann-Sofie Hermansson (S), Shahbaz Khan (S), Lars Bergsten (M), Christina Hofmann, Mathias Sköld, Lina Isaksson Tid: 16:00-21:42 Plats: Kronhuset, Kronhusgatan 1 D Paragrafer: 1-47 Närvarande Ledamöter Redovisas i bilaga 1. Tjänstgörande ersättare Anders Sundberg (M), Victor Löfving (M), Åke Björk (M), Toni Orsulic

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 242 Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

POLICY FÖR ALTERNATIVA DRIFTFORMER FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005-01-27, 10

POLICY FÖR ALTERNATIVA DRIFTFORMER FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005-01-27, 10 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING POLICY FÖR ALTERNATIVA DRIFTFORMER FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005-01-27, 10 ATT GÄLLA FR O M 2005-03-01 Syfte Västerviks kommun vill tydliggöra förutsättningar

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 1. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Stina Svensson (FI) och Marie-Louise Bergström (Vägv), onsdagen den 18 november kl 08:15. 2. Dnr

Läs mer