Navigation för båtfarare I Skärgårdsnavigation 7 utgåvan - uppdateringar och korrigeringar 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Navigation för båtfarare I Skärgårdsnavigation 7 utgåvan - uppdateringar och korrigeringar 2014"

Transkript

1 Navigation för båtfarare I Skärgårdsnavigation 7 utgåvan - uppdateringar och korrigeringar 2014 Sida 20 Finländska sjökort, Ersätt slutet av meningen Tryckning och marknadsföringen sköts av med Karttakeskus Oy med återförsäljare Sida 29 Gästhamn; Ändra Seglig och båtliv till Segling och Båtsport. Sida 32 stycke 5 i sjökortet anges... Stryk orden minst som föregår talen 2.4 m och 18 m. Kommentar: Källor Liikenneviraston vesiväyläluokitus samt Sjöfartsverkets Veneilyväylien suunnitteluohje. I källitteraturen nämns uppgifterna som normativa minimivärden och rekommendationer enligt följande: Basfarledens leddjup vid kusten 2,4 m, på insjöarna 1,8 m, segelfria höjden vid kusten m, på insjöarna m. Undantag från dessa kan förekomma t.ex. om det för i fråga varande farledsavsnitt finns en ersättande farled tillgänglig. Sida 64 Punktmärke; Ändra passera till passeras. Sida 47 och bilden på sida 48 "Underrättelser för båtfarare" tidskriftens publicering har upphört. Obs. Informationen som ingått i Ufb finns tillgänglig i Underrättelser för sjöfaranden. Tidningen Ufs utkommer 3 gånger i månaden och samtidigt utges en gratis PDF version som finns tillgänglig på Trafikverkets webbsidor. Sida 120 Regel 12 Segelfartyg Regelillustrationerna är i fel ordning. Bör vara enligt följande Sida Sjötrafiklag, kap. Allmänna stadganden. Texten i 4 har ändrats. Ändra texten; 4 Rätt att färdas på vattenområden I fråga om rätten att färdas på vattenområden gäller 2 kap. 3 i vattenlagen (587/2011), om inte något annat följer av denna lag. Sida 142 Vattenlagen, Lagen har upphävts genom L /587, som gäller fr.o.m Ändra texten;

2 2 kap. Allmänna rättigheter, skyldigheter och inskränkningar 3 Att röra sig i vattendrag Om inte något annat föreskrivs i lag, har var och en rätt att utan att orsaka onödig skada, olägenhet eller störning 1) färdas i vattendrag och på is över vattendrag, 2) tillfälligt ankra i vattendrag, 3) flotta virke i vattendrag, 4) simma i vattendrag, och 5) tillfälligt flytta sådana fångstredskap och andra lösa föremål i en kungsådra eller allmän farled som är till förfång för samfärdseln eller timmerflottningen och sådana lösa föremål utanför leden som orsakar oskäligt förfång för samfärdseln eller hindrar timmerflottning. Det som i 1 mom. föreskrivs om vattendrag gäller också ett område som ligger utanför de gränser för ett vattenområde som avses i 1 kap. 5, när området är täckt av vatten. 1 kap. 5 Gräns för vattenområde Vid tillämpningen av denna lag betraktas strandlinjen enligt medelvattenståndet som gräns för ett vattenområde mot land. Om vattenståndet eller vatten- och landområdets inbördes läge förändras eller har förändrats, bestäms gränsen för vattenområdet enligt vattenstånden efter förändringen. Gränsen mellan hav och landområde utgörs av den gräns för Finlands territorialvatten mot landsidan som avses i 3 i lagen om gränserna för Finlands territorialvatten (463/1956).) Sida Lag och förordning om farkostregistret Sida 147 Lag om fartygsregistret, 2006 har upphävts med lagen 424/2014 som trädde i kraft Lagen har vid tidpunkten för publiceringen av detta korrigeringsblad, presenterats i sin helhet på finlex.fi nätsidor 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Farkostregistret I denna lag finns det bestämmelser om registrering av farkoster och deras motorer, om farkostregistrets datainnehåll och om behandling av registrerade uppgifter samt om registreringsverksamheten. Farkostregistret förs av Trafiksäkerhetsverket. Trafiksäkerhetsverket får använda registret vid skötseln av sina i lag föreskrivna uppgifter och förpliktelser. 2 Förhållande till annan lagstiftning Om inte något annat föreskrivs i denna lag, tillämpas lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999) på sekretess för och utlämnande av uppgifter i registret och personuppgiftslagen (523/1999) på annan behandling av personuppgifter. Farkoster som registrerats i enlighet med denna lag får inte samtidigt vara införda i fartygsregistret enligt fartygsregisterlagen (512/1993) eller i fiskefartygsregistret enligt lagen om registrering av fiskefartyg och vattenbruksfartyg som används till havs (690/2010). På en farkosts nationalitet och rätt att föra finsk flagg tillämpas 1 kap. 1 i sjölagen (674/1994).

3 2 kap. Registrering av farkoster 3 Registreringspliktiga farkoster Fritidsbåtar, nöjesfartyg, hyresbåtar, vattenskotrar och andra farkoster med motor vars effekt enligt tillverkarens uppgift är minst 15 kilowatt, samt farkoster med motor eller segel vars skrovlängd enligt tillverkarens uppgift är minst 5,5 meter ska registreras så som föreskrivs i denna lag och bestäms med stöd av denna lag. Också sådana farkoster som inte är registreringspliktiga med stöd av denna lag kan införas i farkostregistret. 4 Undantag från registreringsplikten Registreringsplikten gäller inte 1) farkoster vars ägare eller innehavare är försvarsmakten eller gränsbevakningsväsendet, 2) farkoster som hör till ett fartyg som har registrerats enligt fartygsregisterlagen eller till ett fartyg som har införts i fiskefartygsregistret enligt lagen om registrering av fiskefartyg och vattenbruksfartyg som används till havs, 3) fartyg som med stöd av 4 i lagen om verkställighet av Europeiska gemenskapens gemensamma fiskeripolitik (1139/1994) har registrerats i fiskefartygsregistret för insjöfartyg eller en farkost som hör till ett sådant fartyg, 4) farkoster som är avsedda endast för tävlingsbruk. 5 Användning av en registreringspliktig farkost En registreringspliktig farkost får inte användas i sjötrafik innan den har förts in i registret, om inte något annat föreskrivs i denna lag. En farkost som befinner sig tillfälligt i Finland och vars ägare eller innehavare varken har hemkommun, hemvist eller hemort i Finland får användas i Finland utan att den anmäls till registret. En farkost som har registrerats i landskapet Åland får användas tillfälligt på annat håll i Finland utan att den anmäls till registret. 6 Förhandsanmälan Identifieringsuppgifter och tekniska uppgifter om en ny farkost och farkostens motor som uppfyller gällande krav i Finland kan anmälas till Trafiksäkerhetsverket innan farkosten och dess motor första gången registreras i Finland. De uppgifter som har lämnats i förhandsanmälan behöver inte anmälas i samband med första registrering enligt 8. Förhandsanmälan får göras av en farkoststillverkare eller motortillverkare eller av dennes företrädare eller av en importör som 1) är en i Finland registrerad juridisk person, 2) är solvent och sakkunnig, 3) har eller av tillverkaren får tillgång till de tekniska uppgifterna om en farkosts eller motors konstruktion och utrustning och tillgång till uppgifterna om försäkringar om överensstämmelse, och 4) har ingått avtal med Trafiksäkerhetsverket om lämnande av uppgifter.

4 Innan ett avtal som avses i 2 mom. 4 punkten ingås ska den sökande visa för Trafiksäkerhetsverket att den sökande uppfyller kraven i 2 mom. 1 3 punkten. Trafiksäkerhetsverket får meddela närmare föreskrifter om hur förhandsanmälan görs och om de identifieringsuppgifter och tekniska uppgifter för en farkost och en motor som krävs i förhandsanmälan. 7 Registreringsanmälan De uppgifter som behövs för första registrering av en registreringspliktig farkost och dess motor och ändringar i uppgifterna samt uppgifter om slutlig avregistrering ska anmälas till Trafiksäkerhetsverket, om inte något annat föreskrivs i denna lag. Trafiksäkerhetsverket får meddela närmare föreskrifter om hur registreringsanmälan görs. 8 Första registrering Innan en farkost tas i sjötrafik i Finland för första gången är ägaren skyldig att göra en skriftlig registreringsanmälan till Trafiksäkerhetsverket, om inte något annat föreskrivs i denna lag. Första registrering förutsätter att Trafiksäkerhetsverket får utredning över 1) ägaren till och innehavaren av farkosten och dess motor, 2) farkostens och dess motors identifieringsuppgifter och tekniska uppgifter, 3) att farkosten och dess motor har sådana försäkringar om överensstämmelse som gäller i Finland, 4) farkostens användningsändamål och den kommun som farkosten i huvudsak används i. Trafiksäkerhetsverket får meddela närmare föreskrifter om de tekniska uppgifter om farkoster och deras motorer som ska uppges vid första registrering. 9 Ändringsregistrering Ägaren till en registrerad farkost är skyldig att göra en skriftlig anmälan till Trafiksäkerhetsverket om en ändring i de uppgifter i registret som avses i 8 2 mom. inom 30 dagar från ändringen, om inte något annat föreskrivs i denna lag. En ändring behöver dock inte anmälas, om den gäller namn, personbeteckning, adress eller hemkommun för en ägare eller innehavare som har personbeteckning eller en sådan persons dödsfall eller om den gäller kontaktinformationen för en juridisk person vars företags- och organisationsnummer har införts i registret. Innehavaren av en registrerad farkost är skyldig att göra en skriftlig anmälan till Trafiksäkerhetsverket om ändringar i registrets tekniska uppgifter om farkosten och dess motor och om ändringar i registrets uppgifter om farkostens användningsändamål och den kommun som farkosten i huvudsak används i inom 30 dagar från det att uppgifterna ändrats. Ändringsregistrering förutsätter att Trafiksäkerhetsverket får utredning över ändringar som gäller 1) ägaren till eller innehavaren av farkosten, 2) de tekniska uppgifterna om farkosten eller dess motor, eller 3) farkostens användningsändamål eller den kommun som farkosten i huvudsak används i.

5 10 Slutlig avregistrering Ägaren till en registrerad farkost eller motor är skyldig att inom 30 dagar från det att farkosten eller motorn förstörts, skrotats eller demonterats göra en skriftlig anmälan till Trafiksäkerhetsverket om att farkosten eller motorn tagits slutligt ur sjötrafik i Finland, om inte något annat föreskrivs i denna lag. En anteckning om slutlig avregistrering av en farkost eller dess motor görs endast om Trafiksäkerhetsverket lämnas tillförlitlig utredning om att farkosten eller dess motor har förstörts, skrotats eller demonterats. 11 Registreringsbevis Trafiksäkerhetsverket utfärdar ett registreringsbevis över första registrering av en farkost. I registreringsbeviset antecknas namnet på farkostens ägare och innehavare. Trafiksäkerhetsverket får meddela närmare föreskrifter om vilka tekniska uppgifter om en farkost och dess motor som ska antecknas i registreringsbeviset. I registreringsbeviset antecknas uppgift om farkostens finska nationalitet, om farkosten är finsk på det sätt som avses i 1 kap. 1 i sjölagen när farkosten registreras. Trafiksäkerhetsverket utfärdar ett nytt registreringsbevis, om de uppgifter som antecknats i registreringsbeviset ändras. Registreringsbeviset ska medföras vid användning av en farkost. En registreringsanmälan om första registrering som gjorts i farkostregistret berättigar dock till att använda farkosten utan registreringsbevis i 30 dagar från det att registreringsanmälan gjorts. Trafiksäkerhetsverket fastställer en mall för registreringsbeviset. Trafiksäkerhetsverket svarar för att registreringsbevis framställs och levereras till kunderna. Trafiksäkerhetsverket kan sköta denna uppgift genom att anlita tjänster från en privat eller offentlig serviceproducent. När verksamheten i fråga organiseras ska 6 kap. iakttas. 12 Registerbeteckning I samband med första registrering tilldelar Trafiksäkerhetsverket farkosten en registerbeteckning som identifierar den. Registerbeteckningen består av en bokstavsoch sifferserie. Trafiksäkerhetsverket får meddela närmare föreskrifter om registerbeteckningens tekniska egenskaper och om hur den märks ut. En registreringspliktig farkost får inte användas om den inte är försedd med registerbeteckning. Om en farkost också har registrerats i det i 4 3 punkten avsedda fiskefartygsregistret för insjöfartyg, behöver farkosten inte förses med registerbeteckning enligt denna lag. 13 Provbeteckning Trots vad som föreskrivs i 5 1 mom. får tillverkaren, importören, försäljaren eller reparatören av en farkost eller dess motor eller någon annan motsvarande näringsidkare använda en icke-registrerad farkost vid provkörning, säljfrämjande verksamhet och annan liknande verksamhet som direkt sammanhänger med

6 utövandet av näringen, om Trafiksäkerhetsverket på skriftlig ansökan har gett näringsidkaren en provbeteckning. En provbeteckning gäller tills vidare. En provbeteckning kan återkallas om näringsidkaren har meddelat att han avstår från den, om näringsidkaren har använt provbeteckningen i strid med denna lag eller föreskrifter som meddelats med stöd av den eller om det finns någon annan särskild orsak till att återkalla provbeteckningen. Trafiksäkerhetsverket ger näringsidkaren ett bevis över att provbeteckning har beviljats. Beviset ska medföras vid användning av farkosten. En icke-registrerad farkost ska förses med en provbeteckning, om farkosten används i enlighet med 1 mom. På beviset över provbeteckning tillämpas vad som i 11 5 och 6 mom. föreskrivs om registreringsbevis. Trafiksäkerhetsverket får meddela närmare föreskrifter om provbeteckningens tekniska egenskaper och om hur den märks ut samt om vilka registeruppgifter om näringsidkaren som ska antecknas i beviset. Sida kap. Registrets datainnehåll 14 De registrerade I registret får det införas behövliga uppgifter om ägare till och innehavare av en farkost och dess motor samt uppgifter om näringsidkare som har fått en provbeteckning. 15 Basuppgifter som registreras Som basuppgifter om fysiska personer som är ägare till eller innehavare av en farkost och dess motor får det i registret föras in namn, medborgarskap och personbeteckning eller, om personbeteckning saknas, födelsedatum, födelsehemkommun eller födelseort utomlands och födelsestat samt adress och annan kontaktinformation, hemkommun, kontaktspråk och uppgift om personens dödsfall. Som basuppgifter om juridiska personer som är ägare till eller innehavare av en farkost och dess motor samt som basuppgifter om näringsidkare som har fått en provbeteckning får det i registret föras in namn, företags- och organisationsnummer, hemvist eller hemort, adress och annan kontaktinformation samt kontaktspråk. 19 Avförande av personuppgifter ur registret Personuppgifter som hänför sig till farkoster ska avföras ur registret när två år förflutit från utgången av det år under vilket farkosten slutgiltigt har avregistrerats. Sida kap. Särskilda bestämmelser 36 Förbud att ändra registeruppgifter Trafiksäkerhetsverket får förbjuda ändring av registeruppgifter som gäller en farkost eller dess motor för viss tid och göra en anteckning om detta i registret, om verket får kännedom om en uppenbar oklarhet i fråga om äganderätten till eller identifieringsuppgifterna om farkosten eller motorn.

7 37 Avgifter För införande av uppgifter i registret och för utlämnande av uppgifter ur registret som kopior samt för andra informationstjänster enligt denna lag tas det ut avgifter enligt de grunder som föreskrivs i lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992) och i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. 39 Farkostregistreringsförseelse En ägare till en farkost som uppsåtligen eller av oaktsamhet 1) försummar att innan farkosten tas i bruk göra den registreringsanmälan som avses i 8 1 mom., 2) försummar att inom föreskriven tid göra den ändringsregistrering som avses i 9 1 mom., eller 3) försummar att inom föreskriven tid göra den anmälan om slutlig avregistrering som avses i 10 1 mom., ska för farkostregistreringsförseelse dömas till böter. För farkostregistreringsförseelse döms också en innehavare av en farkost som uppsåtligen eller av oaktsamhet försummar att inom föreskriven tid göra den ändringsregistrering som avses i 9 2 mom. Bestämmelser om ordningsbot som påföljd för farkostregistreringsförseelse finns i 2 a kap. 9 i strafflagen och i en statsrådsförordning som utfärdats med stöd av den paragrafen. 40 Förseelse mot användningsförbud Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet använder en farkost 1) innan farkosten har förts in i farkostregistret, i strid med 5 1 mom., 2) utan att farkosten är försedd med registerbeteckning, i strid med 12 2 mom., eller 3) utan att farkosten är försedd med provbeteckning, i strid med 13 3 mom., ska för förseelse mot användningsförbud dömas till böter. Bestämmelser om ordningsbot som påföljd för förseelse mot användningsförbud finns i 2 a kap. 9 i strafflagen och i en statsrådsförordning som utfärdats med stöd av den paragrafen. 41 Åtgärdseftergift Om en förseelse som avses i 39 eller 40 är ringa med hänsyn till omständigheterna, behöver åtal för förseelsen inte väckas och straff inte dömas ut. Om en förseelse uppenbart är sådan som avses i 1 mom., får Trafiksäkerhetsverket, polisen, gränsbevakningsväsendet eller Tullen utan att vidta andra åtgärder ge den skyldige en anmärkning. 42 Ändringssökande Omprövning av beslut som Trafiksäkerhetsverket meddelat med stöd av denna lag får begäras hos Trafiksäkerhetsverket på det sätt som föreskrivs i förvaltningslagen. Beslut som Trafiksäkerhetsverket meddelat med anledning av omprövningsbegäran får överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som föreskrivs i

8 förvaltningsprocesslagen (586/1996). Besvär över förvaltningsdomstolens beslut får anföras endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. I beslut som gäller korrigering av personuppgifter får ändring sökas på det sätt som föreskrivs i personuppgiftslagen, och i beslut som gäller avgifter som tas ut hos kunder får ändring sökas på det sätt som föreskrivs i lagen om grunderna för avgifter till staten. Sida 150 Förordning om farkostregistret, 2007 Trafiksäkerhetsverkets föreskrift TRAFI/24513/ /2013 ersätter den tidigare förordningen om farkostregistret, 2007 Föreskriften har vid tidpunkten för publiceringen av detta korrigeringsblad, publicerats i sin helhet på finlex.fi nätsidor, som nätpublikation 1. Uppgifter som införs i farkostregistret om farkoster och motorer 1.1 Uppgifter som införs om farkoster Följande uppgifter införs som tekniska uppgifter och identifieringsuppgifter om farkoster: 1) farkostens typ, 2) märke och modell, 3) överbyggnad, 4) skrovnummer eller annat motsvarande identifieringsnummer/cin-kod (Craft Identification Number), 5) skrovets längd och största bredd, 6) skrovets byggnadsmaterial, 7) typ av skrov, 8) tillverkningsår och ibruktagningsår, 9) största hastighet enligt tillverkarens uppgift, 10) största tillåtna antal personer enligt tillverkarens uppgift eller om tillverkarens uppgift saknas en tillförlitlig uppskattning av antalet personer, 11) huvudfärg, 12) den kommun där farkosten huvudsakligen används, 13) största tillåtna motoreffekt, 14) djupgående, 15) huvudsakligt användningssyfte, 16) CE-märkt båt/veteranbåt/älvbåt eller annan farkost, 17) första ibruktagningsdatum (uppgifter som antecknas i farkostregistret i samband med registreringen i huvudsakligt användningssyfte) 18) vikt. Även nedan nämnda uppgifter kan införas som tekniska uppgifter och identifieringsuppgifter om farkoster: 1) farkostens namn, 2) tilläggsfärg, 3) största belastning, 4) största hastighet, 5) skrovets största längd,

9 6) segelnummer, 7) sjöradionummer dvs. MMSI (Maritime Mobile Service Identity), 8) tillverkningsland, 9) årsmodell. 1.2 Uppgifter som införs om motorer Följande uppgifter införs som tekniska uppgifter och identifieringsuppgifter om farkosters motorer: 1) typ, 2) märke och modell, 3) ibruktagningsår, 4) drivkraft, 5) största effekt i kilowatt eller hästkrafter enligt tillverkarens uppgift, 6) serienummer eller annat identifieringsnummer, 7) typ av framdrift. Även uppgifter om årsmodellen och tillverkningsåret kan införas som tekniska uppgifter och identifieringsuppgifter om motorn eller motorerna. 1.3 Uppgifter som införs om farkoster med provbeteckning När det gäller farkoster med provbeteckning införs varken tekniska uppgifter eller identifieringsuppgifter om farkosten eller motorn. 2 Registreringsuppgifter för farkoster som införs i registret I registret införs följande registreringsuppgifter för farkoster: 1) registerbeteckning eller provbeteckning, 2) registreringshändelsens art, 3) orsak till avregistrering, 4) datum för utfärdande av dubblett av registreringsbeviset, 5) typ av besittningsrätt, 6) datum för registrering, 7) uppgifter om Trafiksäkerhetsverket, 8) tilläggsuppgifter, såsom enhet, 9) tekniska identifieringsuppgifter angående registreringsbeviset. 3 Uppgifter som antecknas i registerbeviset 3.1 Uppgifter om farkosten som antecknas i registreringsbeviset I registreringsbeviset antecknas följande uppgifter om farkosten: 1) identifieringsnummer eller CIN-kod (Craft Identification Number) enligt tillverkarens uppgift, 2) Trafiksäkerhetsverkets identifieringsnummer för farkosten (s.k. Trafi-nummer), 3) tillverkningsår, 4) största personantal eller största personantal enligt konstruktionskategori,

10 5) märke, modell och typ, 6) största längd, största bredd och största belastning, 7) skrovets byggnadsmaterial och skrovets längd, 8) huvudfärg, 9) antalet motorer. 3.2 Uppgifter om motorn som antecknas i registreringsbeviset I registreringsbeviset antecknas följande uppgifter om farkostens motorer: 1) serienummer, 2) motorernas totala effekt, 3) drivkraft, 4) märke och modell. 3.3 Övriga uppgifter som antecknas i registreringsbeviset I registreringsbeviset antecknas även registreringsbevisets ordningsnummer, datumet för utfärdande av registreringsbeviset och registerbeteckningen. 3.4 Uppgifter som antecknas i det bevis som ges näringsidkare över att provbeteckning har beviljats I det bevis som ges näringsidkare över att provbeteckning har beviljats antecknas följande uppgifter: 1) provbeteckning, 2) näringsidkarens namn och FO-nummer, 3) datum för utfärdande av beviset, 4) uppgifter om utfärdaren. 4 Registerbeteckning En farkost som är registreringspliktig får en i registreringsbeviset angiven registerbeteckning som består av bokstaven P och en sifferserie av minst fem siffror. Bokstaven i en registerbeteckning som beviljats båtar som avses i överenskommelsen mellan Finland och Norge angående gemensam fiskeristadga för Tana älvs fiskeområde (FördrS 94/1989) är L. Bokstaven i en provbeteckning som beviljats en näringsidkare är E. Beteckningen ska finnas på farkostens båda sidor så att den syns tydligt då farkosten är i rörelse. Bokstaven och siffrorna ska ha en sådan färg att de tydligt skiljer sig från bakgrunden. Siffrorna och bokstaven i beteckningen ska ha en höjd av minst 7,5 centimeter och en stapelbredd av minst 1,5 centimeter. Avståndet mellan siffrorna ska vara minst 2 centimeter och avståndet mellan bokstaven och sifferdelen minst 4 centimeter och högst 10 centimeter. En identifieringsskylt ska, om en sådan används, vara rektangulär, minst 12 centimeter hög och överskjuta beteckningen med minst 2,5 centimeter på vardera sidan.

11 5 Övergångsbestämmelse Registerbeteckningar som beviljats med stöd av tidigare bestämmelser förblir oförändrade. Sida Strafflagens 23 kapitel. Om trafikbrott. 5 Fylleri i sjötrafik har ändrats. Korrigera befintlig text; Den som manövrerar ett fartyg eller som i ett fartyg sköter en uppgift som väsentligt påverkar fartygets trafiksäkerhet, efter att ha 1) förtärt alkohol i en sådan mängd att alkoholhalten medan uppgiften utförs eller därefter är minst 1,0 promille i hans eller hennes blod eller minst 0,44 milligram per liter i utandningsluften, eller att hans eller hennes förmåga till de prestationer som uppgiften kräver är nedsatt, eller 2) intagit annat rusmedel än alkohol eller intagit sådant rusmedel och alkohol så att hans eller hennes förmåga till de prestationer som uppgiften kräver är nedsatt, och omständigheterna är sådana att gärningen är ägnad att äventyra någon annans säkerhet, ska för fylleri i sjötrafik dömas till böter eller till fängelse i högst två år. För fylleri i sjötrafik döms också den som manövrerar ett fartyg i yrkesmässig sjötrafik, eller i ett sådant fartyg på förordnande sköter en arbetsuppgift som väsentligt påverkar fartygets trafiksäkerhet eller förhindrandet av miljöförorening, efter att ha förtärt alkohol i en sådan mängd att alkoholhalten medan uppgiften utförs eller därefter är minst 0,5 promille i hans eller hennes blod eller minst 0,22 milligram per liter i utandningsluften. För fylleri i sjötrafik döms dock inte, om det fartyg som manövrerats är en roddbåt eller ett med en sådan i fråga om storlek, fart eller annars jämförbart fartyg eller om den uppgift som avses i 1 mom. har skötts i ett sådant fartyg. Sida Regler om fiske Lag om fiske, kap. Fångstredskap och bedrivande av fångst, 33 har ändrats. Korrigera texten; Fasta och stående fångstredskap som har lagts ut för fångst ska märkas ut så att de lätt kan observeras av dem som färdas på vattnet. Fångstredskap som avses i 1 mom. ska dessutom vara försedda med namnet på och kontaktuppgifterna för den som lagt ut redskapet samt med ett märke som anger fiskerätten. Dessa ska kunna observeras utan att man behöver lyfta upp fångstredskapet ur vattnet. Med avvikelse från det ovan föreskrivna behöver ett märke som anger fiskerätten inte fästas vid fångstredskapen inom sådana områden där ägaren av fiskerätten inte har tagit i bruk systemet med märken som anger fiskerätten. Närmare bestämmelser om utmärkningen av fångstredskap utfärdas genom förordning av statsrådet.

12 Sida kap. rubriken har ändrats. Skall vara; Fisketillsyn och fiskeövervakning 106 paragrafen har ändrats, Korrigera texten; 106 Vite och hot om tvångsutförande Underlåter någon att uppfylla en skyldighet som han har enligt denna lag eller med stöd därav utfärdade bestämmelser eller föreskrifter, kan regionförvaltningsverket, på anmälan av en myndighet eller ansökan av den vars rätt eller fördel saken gäller och sedan vederbörande beretts tillfälle att avge förklaring, ålägga honom att fullgöra sin skyldighet vid vite eller vid äventyr att vad som försummats utförs på den försumliges bekostnad. De uppgifter som enligt 1 mom. ankommer på regionförvaltningsverket sköts i Finlands ekonomiska zon av det regionförvaltningsverk vid vars verksamhetsområde den ifrågavarande delen av den ekonomiska zonen är belägen. Förutom gränsen mot verksamhetsområdet för Statens ämbetsverk på Åland anses gränsen mellan regionförvaltningsverkens verksamhetsområden fortsätta från territorialvattnets yttre gräns till den ekonomiska zonens yttre gräns utan att ändra riktning. 106 a Tillsynen över fiskeövervakarnas verksamhet Jord- och skogsbruksministeriet svarar för den allmänna tillsynen över och styrningen av fiskeövervakarna. Närings-, trafik- och miljöcentralerna svarar inom sitt verksamhetsområde för tillsynen över fiskeövervakarna. Jord- och skogsbruksministeriet samt närings-, trafik- och miljöcentralerna har rätt att av fiskeövervakarna och av dem som ordnar utbildning för fiskeövervakare få de uppgifter som behövs vid tillsynen över dessa aktörers verksamhet i fråga om utförandet av fiskeövervakningsuppdraget och ordnandet av utbildning för fiskeövervakare. Bestämmelser om behandlingen av personuppgifter finns i personuppgiftslagen (523/1999). Sida 155 Förordning om fiske, Förordningen är ändrad; Ändra stycket som behandlar saken och stryk bilden som beskriver utmärkningen. Illustrationer av det nya utmärkningssättet hittas i slutet av uppdateringsbladet. 2 kap. Fångstredskap och bedrivande av fångst, 16 Fasta och stående fångstredskap som avses i 33 i lagen om fiske ska märkas ut enligt följande: 1) inom vattenområden som används för sjötrafik ska fångstredskapen förses med en fyrkantig flagga med en höjd och bredd av minst 20 centimeter, som är fäst vid en flaggstång som har en höjd av minst 1,2 meter ovanför vattenytan, 2) inom vattenområden där sjötrafik i regel inte bedrivs, eller där det annars är uppenbart att fångstredskapen inte stör sjötrafiken eller annan användning av vattendraget, ska fångstredskapen förses med ett flöte som når minst 15 centimeter ovanför vattenytan eller med en flagga vars kortaste sida är minst 15 centimeter och

13 som är fäst vid en flaggstång som har en höjd av minst 40 centimeter ovanför vattenytan. Vid fiske från isen ska fångstredskapet och vakar som huggits upp för fiske och som är större än 40 cm i diameter märkas ut med en markeringsstång som har en höjd av minst 1,2 meter från isens yta, och som inte är vit. Om fångstredskapet har satts ut för fångst på ett vattenområde som avses i 1 mom. 1 punkten på ett sådant sätt att fångstredskapet eller en del av det ligger närmare vattenytan än 1,5 meter (fångstredskap som satts ut nära vattenytan), ska vid flaggstången fästas två flaggor som är placerade i höjdled och som uppfyller kraven i 1 mom. 1 punkten. Om längden av ett fångstredskap som satts ut nära vattenytan överskrider 120 meter, ska dess sträckning visas med ett flöte som når minst 15 centimeter ovanför vattenytan, för varje begynnande 120 meter. Trots bestämmelserna i 1 mom. kan en kräftbur på ett vattenområde som avses i 1 mom. 2 punkten märkas ut med ett flöte som når minst 5 centimeter ovanför vattenytan. De linor som förenar flöten och flaggstänger med fångstredskapet ska vara tillverkade av sjunkande material eller vara nedtyngda. I 1 mom. 1 punkten och 2 mom. avsedda flagg- och markeringsstänger ska vara försedda med en minst 2 centimeter hög reflex som är synlig hela horisonten runt. Flöten som används för att märka ut fångstredskap får inte vara av genomskinligt material. 16 a Om längden av ett fångstredskap som avses i 16 eller den sammanlagda längden av flera sammankopplade fångstredskap överstiger 10 meter, ska redskapet eller redskapen märkas ut på det sätt som föreskrivs i 16 i båda ändarna av fångstredskapet och vid behov vid ändarna av fångstredskapets förgreningar. 16 b Namn- och kontaktuppgifter för den som satt ut fångstredskapet och det märke som anger fiskerätten ska fästas vid det flöte eller den flagg- eller markeringsstång som finns vid den yttersta ändan av fångstredskapet. Namn- och kontaktuppgifterna ska innehålla för- och släktnamn samt telefonnummer eller postadress för den som satt ut fångstredskapet. 16 c Som ett i 39 i lagen om fiske avsett tydligt märke betraktas utmärkning i enlighet med 16 3 mom. av fångstredskap som satts ut nära vattenytan. Sida 162 Sjöräddningslagen, 2 Begrepp och definitioner lägg till; 17) COSPAS- SARSAT- systemet ett internationellt satellitsystem för efterspaning och räddning som via satellit förmedlar nödmeddelanden från sjöfartens eller luftfartens nödsändare eller från privata nödsändare. Sida a Avspärrande av efterspanings- och räddningsområde, lägg till ett nytt stycke till slutet av paragrafen:

14 Sjöräddningsledaren kan be Luftfartsverket att inom ramen för verkets behörighet förbjuda eller begränsa trafiken i ett efterspanings- och räddningsområdes luftrum, om åtgärden är nödvändig för att trygga ett effektivt utförande av efterspanings- och räddningsverksamheten. Sida ersätt innehållet i 23 Ersättning för olycksfall: Till den som i enlighet med 10 2 mom. börjat eller med stöd av 10 3 mom. har fått order att bistå vid en uppgift inom sjöräddningstjänsten eller som deltar i en uppgift inom sjöräddningstjänsten med stöd av 6 2 mom. i egenskap av medlem i en frivillig förening eller någon annan sammanslutning, men som inte har rätt till ersättning enligt 1 i lagen om olycksfallsförsäkring (608/1948), betalas för olycksfall som inträffat i uppgiften ersättning av statens medel på samma grunder som i fråga om olycksfall i arbetet eller yrkessjukdom. Ersättning betalas endast till den del som den skadelidande inte har rätt till en minst lika stor ersättning enligt någon annan lag. Ett ärende som gäller betalning av ersättning av statens medel med stöd av denna paragraf behandlas av Statskontoret. På behandlingen av olycksfallsärenden och sökande av ändring i beslut i ersättningsärenden tillämpas motsvarande bestämmelser i lagen om olycksfallsförsäkring, yrkessjukdomslagen (1343/1998) och lagen om rehabilitering som ersätts enligt lagen om olycksfallsförsäkring (625/1991). Sida 172 Uppgift 63. Texten Nedanstående bokstavskombinationer avser fartygens positions- och signalljus i mörker syftar på den tidigare utgåvan där svartvita bilder användes; i 7 utgåvan har ljusen avbildats i färg. Sida 173 Illustrationen till uppgift 63 a) och b). Ändra styrbord till babord! Bilaga 2 Sida Uppgifterna 7 a) - 7 t) korrigera väderstrecken; P= N, I= O. Sida 184 Korrigera svaren; Uppgift , -3, +5 Uppgift 19. c) -2, d) -3 Uppgift , -4, +5, +6 I skärgårdsbokens bilaga Navigationens elektroniska hjälpmedel, kapitlet Nödsändare (bilagans näst sista sida) skall ordet EPIRP ersättas med EPIRB. Korrigeringen görs på alla platser där ordet förekommer.

15 Exempelillustrationer om utmärkning av fångstredskap i enlighet med den ändrade förordningen om fiske. (Bilder: Centralförbundet för Fiskerihushållning/Anu Välitalo) 1) Inom vattenområden som används för sjötrafik ska fångstredskapen förses med en fyrkantig flagga med en höjd och bredd av minst 20 centimeter, som är fäst vid en flaggstång som har en höjd av minst 1,2 meter ovanför vattenytan ) Om fångstredskapet har satts ut för fångst på ett vattenområde som används för sjötrafik på ett sådant sätt att fångstredskapet eller en del av det ligger närmare vattenytan än 1,5 meter (fångstredskap som satts ut nära vattenytan), ska vid flaggstången fästas två flaggor, med en höjd och bredd av minst 20 centimeter, som är placerade i höjdled. Mera detaljerade bilder om utmärkningen och annat aktuellt för fiskare hittar du hos Centralförbundet för Fiskerinäring och på deras nätsidor

Navigation för båtfarare I Skärgårdsnavigation 7 utgåvan - uppdateringar och korrigeringar 2012

Navigation för båtfarare I Skärgårdsnavigation 7 utgåvan - uppdateringar och korrigeringar 2012 Navigation för båtfarare I Skärgårdsnavigation 7 utgåvan - uppdateringar och korrigeringar 2012 Sida 29 Sida 64 Gästhamn; Ändra Seglig och båtliv till Segling och Båtsport. Punktmärke; Ändra passera till

Läs mer

Nr 233/1993. Given i Helsingfors den 26 februari 1993. Lag. om handel med utsäde. I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap.

Nr 233/1993. Given i Helsingfors den 26 februari 1993. Lag. om handel med utsäde. I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Page 1 of 7 Nr 233/1993 Given i Helsingfors den 26 februari 1993 Lag om handel med utsäde I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Syfte Syftet med denna lag är att upprätthålla

Läs mer

Fartygsregisterförordning (1975:927)

Fartygsregisterförordning (1975:927) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 1 kap. Inledande bestämmelser Registermyndigheten 1 [2051] Denna förordning gäller registrering i fartygsregistret. Registermyndighet är Transportstyrelsen.

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2011-xx-xx Till Ålands lagting Privat socialvård Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att landskapets blankettlagstiftning om privat socialservice ändras från

Läs mer

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT

LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT Given i Helsingfors den 10 maj 1991 LAG OM NYTTIGHETSMODELLRÄTT I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Den som har gjort en uppfinning eller den till vilken uppfinnarens

Läs mer

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte

Lag. om hantering av risker orsakade av främmande arter. Lagens syfte Lag om hantering av risker orsakade av främmande arter I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Denna lag innehåller kompletterande bestämmelser om tillämpningen av Europaparlamentets

Läs mer

Examen i skärgårdsnavigation 25.4.2014 Exempellösningar

Examen i skärgårdsnavigation 25.4.2014 Exempellösningar Examen i skärgårdsnavigation 25.4.2014 Exempellösningar Den i examen använda motorbåten är 13 m lång, dess djupgående är 1,2 m och höjd 3,4 m. Till båtens utrustning hör en huvudkompass (deviationstabell

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Utgiven i Helsingfors den 31 december 2009 Nr 1290 1343 Nr INNEHÅLL Sidan 1290 om ändring av lagen om enskilda vägar... 5994 1291 om ändring av vägtrafiklagen... 5996

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ordningsbotsförseelser I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 2 a kap. 8 2 mom. och 9 8 mom. i strafflagen (39/1889), sådana de lyder 2 a kap. 8 2 mom. i lag

Läs mer

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken.

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken. 1 (18) TRAFIKVERKETS FÖRESKRIFT Datum: 12..11.2010 Dnr 6154/ /040/2010 Innehåll: Normgivnings- bemyndigande Giltighetstid: Sjötrafikmärken och ljussignaler samt deras placering Sjötrafiklagen (463/1996)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 4 april 2008 Nr 187 191 INNEHÅLL Nr Sidan 187 Lag om ändring av lagen om tillämpning av vissa av Europeiska gemenskapernas bestämmelser om statligt

Läs mer

RP 292/2014 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdmyndigheten.

RP 292/2014 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdmyndigheten. RP 292/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR Gäller från 1.1.2011 YL ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR...2 YL 1 VISSA CENTRALA BEGREPP...2 YL 2 INFORMATION SOM SKA LÄMNAS INNAN FÖRSÄKRINGSAVTALET INGÅS...2 2.1 Försäkringsbolagets informationsplikt...2

Läs mer

I denna proposition föreslås det att dagsboten, ordningsboten och samfundsboten höjs genom en ändring av strafflagen.

I denna proposition föreslås det att dagsboten, ordningsboten och samfundsboten höjs genom en ändring av strafflagen. utkast 4.11.2015 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a och 9 kap. i strafflagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att dagsboten,

Läs mer

Landskapslag (2003:32) om fritidsbåtar 2003:032 Landskapslag (2003:32) om fritidsbåtar LL (2003:32) om fritidsbåtar

Landskapslag (2003:32) om fritidsbåtar 2003:032 Landskapslag (2003:32) om fritidsbåtar LL (2003:32) om fritidsbåtar Landskapslag (2003:32) om fritidsbåtar 2003:032 Landskapslag (2003:32) om fritidsbåtar LL (2003:32) om fritidsbåtar 1 kap. Inledande bestämmelser 1. Lagens tillämpningsområde Denna lag tillämpas på fritidsbåtar.

Läs mer

Livräddningsutrustning och livräddningsanordningar på fartyg

Livräddningsutrustning och livräddningsanordningar på fartyg 1 (32) Utfärdad: 27.2.2014 Träder i kraft: 1.3.2014 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 23 1 mom. och 83 Upphäver: Trafiksäkerhetsverkets

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om privata säkerhetstjänster Utfärdad i Helsingfors den 21 augusti 2015 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte och tillämpningsområde Syftet med denna

Läs mer

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen

Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen 1 (5) Verksamhetsföreskrifter om färdtjänst enligt socialvårdslagen Från 1.1.2014 Upphäver Esbos verksamhetsföreskrifter av 1.10.2009 om färdtjänst enligt socialvårdslagen. Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 7 juni 2011 587/2011 Vattenlag Utfärdad i Helsingfors den 27 maj 2011 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

5. Registrets datainnehåll (grupper av registrerade och uppgifter angående dem eller datagrupper)

5. Registrets datainnehåll (grupper av registrerade och uppgifter angående dem eller datagrupper) 1. Registerförare Namn Rättsregistercentralen Postadress Postnummer Telefon PB 157 13101 TAVASTEHUS 029 56 65631 E-postadress oikeusrekisterikeskus(a)om.fi 2. Registerärendens kontaktperson Namn Registerchef

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Nr 11 Nr 11 LAG om ändring av självstyrelselagen för Åland Föredragen för Republikens President den 20 januari 2004 Givet i Helsingfors den 30 januari 2004* Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

Förslaget kommenteras närmare nedan genom hänvisning till motsvarande punkter i utredningen

Förslaget kommenteras närmare nedan genom hänvisning till motsvarande punkter i utredningen Stockholm 2016-04-13 Remissvar N 2014/03447/MRT Sweboat Båtbranchens riksförbund, får härmed lämna följande yttrande över utredningen Obligatoriskt förarbevis för vattenskoter Sammanfattning av synpunkter

Läs mer

2.1.2013 2020/2012/3738

2.1.2013 2020/2012/3738 Polisstyrelsen INFORMATIONS- 1 (11) SKYDDSBESKRIVNING Kombinerad register- och informationsskyddsbeskrivning samt informationsdokument Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 Offentlighetslagen (621/1999)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2011:1580 Utkom från trycket den 30 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Rubrik: Handelsregisterlag (1974:157)

Rubrik: Handelsregisterlag (1974:157) Rubrik: Handelsregisterlag (1974:157) Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. - SFS

Läs mer

U 34/2011 rd. Trafikminister Merja Kyllönen

U 34/2011 rd. Trafikminister Merja Kyllönen U 34/2011 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om fritidsbåtar och vattenskotrar (ändring av det s.k. direktivet om fritidsbåtar)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 1 april 2008 Nr 167 175 INNEHÅLL Nr Sidan 167 Lag om ändring av 1 ilagen om verkställighet av böter... 425 168 Lag om ändring av 10 i lagen om

Läs mer

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax Beslut Nr 35/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/127/04.09/2010 Givet efter anslag 21.4.2011 ÄRENDE Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax SÖKANDE Bergö Båtklubb r.f. ANSÖKAN

Läs mer

Adoptionslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Adoption av personer som uppnått myndighetsåldern. Allmänna bestämmelser

Adoptionslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Adoption av personer som uppnått myndighetsåldern. Allmänna bestämmelser I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Adoptionslag Utfärdad i Helsingfors den 20 januari 2012 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Syftet med adoption Syftet med adoption är att främja barnets bästa genom

Läs mer

Utformningen av dom, slutligt beslut och avräkningsunderlag samt rapportering till Rikspolisstyrelsen i brottmål

Utformningen av dom, slutligt beslut och avräkningsunderlag samt rapportering till Rikspolisstyrelsen i brottmål DVFS 2008:1 Bilaga A Utformningen av dom, slutligt beslut och avräkningsunderlag samt rapportering till Rikspolisstyrelsen i brottmål Enligt förordningen (1970:517) om rättsväsendets informationssystem

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2013 1181/2013 Lag om ändring av lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om brottsbekämpning inom Tullen Utfärdad i Helsingfors den 22 maj 2015 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas, utöver vad

Läs mer

Checklista för ansökan om 90-konto

Checklista för ansökan om 90-konto 1 (7) Checklista för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs noga igenom Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) innan Ni ansöker om ett 90-konto. En förutsättning

Läs mer

Innehåll. Ska du köpa en begagnad bil? 3. Om du köper 5. Efter att du köpt 9. Om du säljer 10. Omslagsbild: Trafi.

Innehåll. Ska du köpa en begagnad bil? 3. Om du köper 5. Efter att du köpt 9. Om du säljer 10. Omslagsbild: Trafi. Tips för bilköpet Innehåll Ska du köpa en begagnad bil? 3 Om du köper 5 Efter att du köpt 9 Om du säljer 10 2 Omslagsbild: Trafi. Ska du köpa en begagnad bil? Det finns många saker du bör beakta när du

Läs mer

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter:

Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11. Förteckning över rättsakter: LANDBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 29.4.2011 Dnr 646/22/2011 Landsbygdsverkets föreskriftssamling 28/11 Bemyndigande: Lag om verkställighet av Europeiska

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 2 1.1 Avsändande 2 1.2 DTP-kontakten 2 1.3 Underskrift 2 1.4 Specialsituationer 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 2 1.1 Avsändande 2 1.2 DTP-kontakten 2 1.3 Underskrift 2 1.4 Specialsituationer 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 2 1.1 Avsändande 2 1.2 DTP-kontakten 2 1.3 Underskrift 2 1.4 Specialsituationer 2 2 ATT VÄLJA BOTTEN FÖR MEDDELANDET 4 2.1 Meddelande om äktenskapsskillnad 4 2.2 Meddelande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Luftfartslag; utfärdad den 3 juni 2010. SFS 2010:500 Utkom från trycket den 15 juni 2010 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Lagens

Läs mer

Lag (1998:620) om belastningsregister

Lag (1998:620) om belastningsregister Smugglingslagen m.m./rättsväsendets informationssystem m.m. 1 Belastningsregister 1 [3301] Polismyndigheten ska med hjälp av automatiserad behandling föra ett belastningsregister. Myndigheten är personuppgiftsansvarig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2000:226 Utkom från trycket den 9 maj 2000 utfärdad den 19 april 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 18 september 2013 672/2013 Lag om ändring av lagen om deponering och förvaring av kulturmaterial Utfärdad i Helsingfors den 13 september 2013 I enlighet

Läs mer

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson 1 DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslag (523/1999) 10 och 24 Datum 31.3.2014 Namn 1a Borgå stads social- och hälsovårdnämnd Registeransvarig Adress Stadshusgatan 5 B, 06100 Borgå Andra kontaktuppgifter

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 152/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av körkortslagen och av vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Polisstyrelsen ANVISNING 1 (10) TILLGODOSEENDET AV DEN REGISTRERADES RÄTTIGHETER HOS POLISEN: RÄTT TILL INSYN, RÄTTELSE AV UPPGIFT OCH INFORMATION

Polisstyrelsen ANVISNING 1 (10) TILLGODOSEENDET AV DEN REGISTRERADES RÄTTIGHETER HOS POLISEN: RÄTT TILL INSYN, RÄTTELSE AV UPPGIFT OCH INFORMATION Polisstyrelsen ANVISNING 1 (10) Datum 23.1.2012 2020/2012/66 Nr Giltighetstid 1.2.2012 31.1.2017 Författningsgrund Polisförvaltningslag (110/1992) 4 Lag om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet

Läs mer

Lag om ändring av patentlagen

Lag om ändring av patentlagen RSv 170/1995 rd - RP 161/1995 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av patentlagen samt vissa lagar som har samband med den Till riksdagen har överlämnats regeringens

Läs mer

Regeringens proposition 1996/97:9

Regeringens proposition 1996/97:9 Regeringens proposition 1996/97:9 Ny rättshjälpslag Prop. 1996/97:9 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 1996 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Lag (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Allm. anm. Om kontroller vid transporter på väg och inre vattenvägar, se [3551] o.f. Inledande bestämmelser 1 [3171] Syftet med denna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1990:717) om undersökning av olyckor; SFS 2007:491 Utkom från trycket den 18 juni 2007 Omtryck utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilregisterkungörelsen (1972:599); SFS 1998:1262 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VARULOTTERI

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VARULOTTERI Myndighetens anteckningar ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL VARULOTTERI 1. Sökande Förening / Stiftelse /Annat samfund FO-nummer / registernummer Adress Kontaktperson Adress (om annan än sökande) 2. Den som i

Läs mer

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j )

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (9) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2017 Nr 29 Nr 29 LANDSKAPSLAG om vattenfarkoster Föredragen för Republikens President den 7 april 2017 Utfärdad i Mariehamn den 11 maj 2017 I enlighet med lagtingets beslut 1

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 december 2014 1046/2014 Lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 12 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo

Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo Västra och Inre Finland Beslut Nr 1/2012/2 Dnr LSSAVI/82/04.09/2011 Givet efter anslag 2.1.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo Larsmo

Läs mer

ETABLERINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund

ETABLERINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Myndighetens anteckningar / Y1 ETABLERINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Använd denna blankett för att anmäla dig till eller ansöka om registrering i handelsregistret,

Läs mer

RP 58/2010 rd. I denna proposition föreslås att varumärkeslagens

RP 58/2010 rd. I denna proposition föreslås att varumärkeslagens RP 58/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av varumärkeslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att varumärkeslagens bestämmelser

Läs mer

Trafikförsäkringsvillkor

Trafikförsäkringsvillkor Trafikförsäkringsvillkor GÄLLER FR.O.M. 1.11.2010 Innehåll 1. TILLÄMPNING AV FÖRSÄKRINGSVILLKOREN-------------------------------------------------------------------- 1 2. FÖRSÄKRINGENS GILTIGHETSOMRÅDE------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2013 1287/2013 Lag om elev- och studerandevård Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

PRESENTATIONSBLAD. J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Utgivningsdatum 6.11.2009

PRESENTATIONSBLAD. J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Utgivningsdatum 6.11.2009 PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Utgivningsdatum 6.11.2009 Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Val- och partifinansieringskommissionen Typ av

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1319-2013 Västmanlands tingsrätt Box 40 721 04 Västerås Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Implementeras via TSFS 2009:44

Implementeras via TSFS 2009:44 Sjövägsregler för FBVIII Navigering och sjömanskap Sid 139-152 Ansvar Utkik Säker fart Risk för kollision Åtgärd för att undvika kollision Fartyg som ska hålla undan Fartyg som skall hålla kurs och fart

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2016 Nr 5 Nr 5 ÅLANDS LANDSKAPSREGERINGS BESLUT om polisens avgiftsbelagda prestationer Utfärdad i Mariehamn den 19 januari 2016 Landskapsregeringen har med stöd av 6 landskapslagen

Läs mer

Fartygs lastlinjer och fribord

Fartygs lastlinjer och fribord 1 (15) Utfärdad: 18.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 27 3 mom., 28 4 mom. och 32 2 mom. Genomförd

Läs mer

Säkerhetsskyddslag (1996:627)

Säkerhetsskyddslag (1996:627) Säkerhetsskyddslag (1996:627) Lagens tillämpningsområde 1 Denna lag gäller vid verksamhet hos 1. staten, kommunerna och landstingen, 2. aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser över vilka staten,

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 16/2012 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 23 kap. 5 i strafflagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det en ändring av strafflagens

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Patientdatalag (2008:355)

Patientdatalag (2008:355) Patientdatalag (2008:355) SFS nr: 2008:355 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2008-05-29 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1024 Tryckt version: pdf, utan ändringar (Lagrummet) Ändringsregister:

Läs mer

Trafikskadelag (1975:1410)

Trafikskadelag (1975:1410) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Inledande bestämmelser 1 [7401] Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet

Läs mer

QO SVENSK. Anvisningar för ansökan om 90-konto. Krav på sökande. Handlingar

QO SVENSK. Anvisningar för ansökan om 90-konto. Krav på sökande. Handlingar QO SVENSK INSAMLINGS KONTO KONTROLL Anvisningar för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs nogct igenom Svensk Inscl,nhil?gskontrollsflireskri/ierflir 90 konto (nedan benämnt fiireskrifier) inncm Ni ansöker

Läs mer

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE

Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE Reglemente för NORRA SVENSKA FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Norra svenska fiskeområde och dess förvaltningshemort är Larsmo kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts

Läs mer

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Examen i skärgårdsnavigation 22.4.2016 lösningar Den i examen använda motorbåten är 13 meter lång, dess djupgående är 1,0 meter och höjd 4,0 meter.

Läs mer

Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010

Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010 1(8) Justitieministeriet Lagberedningsavdelningen PB 25 00023 STATSRÅDET 15.7.2013 Referens Justitieministeriets begäran om utlåtande 15.5.2013 OM 11/41/2010 Ärende Utlåtande om betänkandet av arbetsgruppen

Läs mer

Yttrande över betänkande Toppdomän för Sverige (SOU 2003:59)

Yttrande över betänkande Toppdomän för Sverige (SOU 2003:59) DATUM VÅR REFERENS 22 september 2003 03-009711/60 ERT DATUM ER REFERENS 2003-06-26 N2003/4833/IT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Anders Rafting Nätsäkerhet 08-678 55 41 anders.rafting@pts.se

Läs mer

Aktiestrukturen beskrivs närmare i Bolagets vid varje tidpunkt gällande bolagsordning. Tilläggsuppgifter finns på webbplatsen www.nordea.com.

Aktiestrukturen beskrivs närmare i Bolagets vid varje tidpunkt gällande bolagsordning. Tilläggsuppgifter finns på webbplatsen www.nordea.com. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR NORDEA BANK AB:S (PUBL) AKTIEDEPÅBEVIS 1. Allmänt Nordea Bank AB (publ) (nedan Bolaget ) har utsett Nordea Bank Finland Abp (nedan Emittent ) till emittent av bolagets aktiedepåbevis

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 71/2015

Ålands lagting BESLUT LTB 71/2015 Ålands lagting BESLUT LTB 71/2015 Datum Ärende 2015-09-14 LF 16/2014-2015 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om lotterier I enlighet med lagtingets beslut

Läs mer

Säkerheten på fiskefartyg

Säkerheten på fiskefartyg 1 (6) TRAFI/19281/03.04.01.00/2012 Utfärdad: 20.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 21 3 mom.

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder

Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder Lag (1974:13) om vissa anställningsfrämjande åtgärder Varsel om driftsinskränkning 1 En arbetsgivare som avser att genomföra en driftsinskränkning enligt 2 eller 3 skall inom den tid som anges där skriftligen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 15 juli 2002 Nr 581 584 INNEHÅLL Nr Sidan 581 Lag om offentliggörande och registrering av insolvensförfarande som inletts i en annan medlemsstat

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31 ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 12 01 31 Helsingfors/Mariehamn 29.10.2012 Nr 30/12 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 21.9.2012, nris 158/2012. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslag

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE SKATTEFÖRVALTNINGEN 4.9.2015 Enheten för styrning och utveckling av personbeskattningen A99/200/2015 version 1.0 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER SOM GÄLLER BEGRÄNSAT SKATTSKYLDIGA PENSIONSTAGARE

Läs mer

Anvisningar till stipendiegivare. Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA?

Anvisningar till stipendiegivare. Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA? Anvisningar till stipendiegivare Hur ska beviljade stipendier anmälas till LPA? 1.10.2010 ANVISNING 2 (8) Innehåll 1 Stipendiegivarens skyldighet att lämna uppgifter... 3 2 Anmälningsskyldigheten i praktiken...

Läs mer

ändamål samtidigt som enskilda skyddas mot otillbörliga intrång i 1 Prop. 2012/13:115, bet. 2012/13:JuU22, rskr. 2012/13:252.

ändamål samtidigt som enskilda skyddas mot otillbörliga intrång i 1 Prop. 2012/13:115, bet. 2012/13:JuU22, rskr. 2012/13:252. Svensk författningssamling Kameraövervakningslag; utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut1 föreskrivs2 följande. Syftet med lagen 1 Syftet med lagen är att tillgodose behovet av kameraövervakning

Läs mer

PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE

PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE PYHTÄÄN KALASTUSALUE PYTTIS FISKEOMRÅDE REGLEMENTE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Pyhtään kalastusalue Pyttis fiskeområde och dess förvaltningshemort är Pyttis kommun. Fiskområdets

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 mars 2015 194/2015 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 6 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i utlänningslagen

Läs mer

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförandet av det tredje körkortsdirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 juni 2011 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund

ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Myndighetens anteckningar / Y4 ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Använd denna blankett för att anmäla en ändring eller nedläggning

Läs mer

Post- och telestyrelsens författningssamling

Post- och telestyrelsens författningssamling Post- och telestyrelsens författningssamling Utgivare: Karolina Asp, Post- och telestyrelsen, Box 5398, 102 49 Stockholm ISSN 1400-187X Post- och telestyrelsens föreskrifter om krav m.m. på radioutrustning;

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) 1 of 5 27/09/2010 12:56 SFS 1988:220 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1988-05-19 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:889 Strålskyddslag

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige,

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige, PERSONUPPGIFTSLAG Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Avvikande bestämmelse i annan författning

Läs mer

2. Registrera en ny medlem

2. Registrera en ny medlem 2. Registrera en ny medlem version 2006-05-10 2.1 2. Registrera en ny medlem Den här dokumentationen beskriver hur man registrerar en ny i SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Lars Dahllöf. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1316-2013 Attunda tingsrätt Box 940 191 29 Sollentuna Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Grunderna för den regionala samarbetsplaneringen

Grunderna för den regionala samarbetsplaneringen Version av den 19 november 2012 1 (5) Grunderna för den regionala samarbetsplaneringen 1. Allmänt Inom sjöräddningstjänsten strävar man efter riksomfattande handlingsmodeller som ska beaktas i regionala

Läs mer

BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013

BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 BÅTFÖRSÄKRING Produktfakta Gäller fr.o.m. 1.3.2013 Produktfaktan ger dig de uppgifter du behöver för att kunna välja den försäkring som bäst motsvarar dina behov. Försäkringsskyddet är beskrivet till de

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientdatalag; utfärdad den 29 maj 2008. SFS 2008:355 Utkom från trycket den 11 juni 2008 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE

REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1/6 REGLEMENTE FÖR INGÅ FISKEOMRÅDE 1 Namn, hemort och verksamhetsområde Fiskeområdets namn är Ingå fiskeområde och dess förvaltningshemort är Ingå kommun. Fiskeområdets gränser har fastställts den 6 april

Läs mer

UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövarens namn Hemort FO-nummer. Verksamhetsutövarens postadress Postnummer Postanstalt

UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövarens namn Hemort FO-nummer. Verksamhetsutövarens postadress Postnummer Postanstalt ANSÖKAN om godkännande av verksamhet för anteckning i avfallshanteringsregistret (Avfallslagen 94 ) Yrkesmässig avfallstransport Avfallsmäklare Ny verksamhet Ändring av verksamheten Ansökan om godkännande

Läs mer

Lämnande av uppgifter för statistiken över medling i brott- och tvistemål 2009

Lämnande av uppgifter för statistiken över medling i brott- och tvistemål 2009 1 Lämnande av uppgifter för statistiken över medling i brott- och tvistemål 2009 Bifogat sänds formuläret för insamling av uppgifter om olika variabler för Institutet för hälsa och välfärds årliga statistik.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2008:12 Utkom från trycket den 22 januari 2008 utfärdad den 10 januari 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 december 2011 1417/2011 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgiftsbelagda prestationer vid Finlands skogscentrals enhet för offentliga

Läs mer