JÄRNA KONFERENSCENTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JÄRNA KONFERENSCENTER"

Transkript

1 JÄRNA KONFERENSCENTER Fördjupning av behovsbedömning inför plansamråd Version Ekologigruppen AB Åsögatan 121, 5 tr SE Stockholm, Sweden Tel.+46 (0) Fax+46 (0) Organisation no: eko@ekologigruppen.se

2 INLEDNING Denna rapport utgör en bilaga till behovsbedömning av miljöbedömning som tillhör förslag till plan för Järna konferenscenter i Ytterjärna. Rapporten har utarbetats av Ekologigruppen AB som ett underlag till Södertälje kommuns miljöbedömning av planen. Behovsbedömningen sammanfattar de största riskerna för och möjligheterna till påverkan: De största riskerna för negativ påverkan på miljön är knutna till: risk för påverkan på riksintresset för kulturmiljö risk för påverkan på vattenmiljön i Järnafjärden. Med föreslagna åtgärder kan betydande negativ miljöpåverkan undvikas. Viktigaste möjlighet till positiva konsekvenser är möjligheterna till stärkt skydd för byggnader med högt kulturmiljövärde inom området knutet till Steinerseminariet möjligheterna att utveckla seminarieområdets betydelse som mötesplats och att utveckla allmänhetens tillgång till området möjligheterna att utveckla förutsättningarna för kollektivtrafik utvecklat system för avlopps- och avfallshantering Planarbetet måste behandla följande miljöfrågor på ett betryggande sätt: Påverkan på riksintresset för kulturmiljö Påverkan på vattenmiljön genom avlopps- och dagvattenhantering Påverkan på grundvattentillgång och dricksvattenförsörjning Biotopsskyddad åkerholme Allmänhetens tillgång till seminarieområdet, områdets betydelse som mötesplats Förutsättningarna för kollektivtrafik och trafiksäkerhet Påverkan från omgivande jordbruksverksamhet Smittrisker mellan människor och boskap Beställning: Vidarstiftelsen, genom Anders Kumlander Framställt av: Ekologigruppen AB, Telefon: Huvudförfattare: Åsa Eriksson Medförfattare: Krister Sernbo Kvalitetsgranskning: Krister Sernbo Projektnr: 6072, Version: 4.0 Dokumentansvar: Krister Sernbo, (22)

3 INNEHÅLL Järna konferenscenter... 1 Inledning... 2 Innehåll... 3 Påverkan på kulturmiljön... 4 Påverkan på naturvärden... 9 Påverkan på jordbruksverksamheter Påverkan på vattenmiljön Referenser (22)

4 PÅVERKAN PÅ KULTURMILJÖN Beskrivning och konsekvensanalys bygger dels på underlag från Riksantikvarieämbetet avseende riksintressen, dels gestaltningsunderlag över landskapsbilden samt programmet för del av Ytterjärna Nibble. Kulturmiljövärden och lagskydd i nuläget Kulturmiljön Kulturmiljöprogrammet för Södertälje kommun är ett vägledande kulturhistoriskt kunskapsunderlag som pekar ut kulturhistoriskt intressanta miljöer och platser inom kommunen och anger riktlinjer för hur dessa skall värnas i den fysiska planeringen. Järna kommundelsnämnd beslutade den 23 april 2007 att arbeta efter kulturmiljöprogrammet för Överjärna och Ytterjärna socknar som underlag för samhällsplaneringen. Steinerområdet i Ytterjärna (nr.65) är en av de miljöer som pekas ut som kulturhistoriskt värdefull. Arkitekturen inom Steinerområdet är utmärkande med hus av olika karaktär men med de gemensamma nämnarna av organiska former och färger som harmonierar med varandra. Enligt riktlinjerna i kulturmiljöprogrammet bör bebyggelsen och trädgårdarna vårdas i enlighet med den antroposofiska ideologin med för dem rätta material och metoder. Säby gård (nr. 61), Säby ( nr. 62) och Ytterjärna kyrka och sockencentrum (nr. 66) är några andra kulturhistoriskt intressanta miljöer som ligger i anslutning till Steinerområdet. Säby gård är med sin kontinuitet sedan medeltiden en intressant mångfacetterad miljö som är representativ för socknens mellanstora gårdar. Tillhörande ekonomibyggnader, höga ädellövträd samt omgivande landskap med ett aktiv jordbruk med bete är av stor betydelse för kulturmiljön. Ytterjärna kyrka har sedan 1100-talet utgjort ett dominerande riktmärke av högt symbolvärde i landskapet. Den medeltida försvarskyrkan omgiven av kulturlandskapet har ett högt kulturhistoriskt värde för socken. Fornlämningar Ytterjärna socken är rik på fornlämningar och i området finns ett flertal registrerade objekt. Inom planområdet finns inga kända fornlämningar. I planområdets närhet finns ett gravfält med högar och runda stensättningar och bebyggelselämningar och runristningar vid Ytterjärna kyrka (RAÄ Fornsök). En fördjupad arkeologisk undersökning kommer att genomföras under sommar eller tidig höst 2011 inom planområdet. 4 (22)

5 Riksintresse kulturmiljö enligt MB kap 3 Planområdet ingår i riksintresse för kulturmiljö som omfattar stora delar av Östersjökusten. Riksintresse Mörkö (AB 3) är ett riksintresse med motiveringen: Farledsmiljö och mellanbygd utmed vattenleden från Östersjön via Södertälje till Mälaren, som präglas av det försvarsstrategiskt viktiga läget, dominerande storgods av delvis medeltida ursprung samt partier med ett mer småbrutet agrarlandskap. Uttryck för riksintresset är fornborgar utmed en nu uppgrundad vattenled tvärs över Mörkö. Lämningarna av de befästningar som nu ingår i Hörningsholms slott och som påbörjades på 1200-talet. Skanssundet med skansar som anlades vid 1600-talets början och förstärktes på 1700-talet samt lämningar av första världskrigets försvarsanläggningar. Herrgårdarna Hörningsholm och Ängsholm, med tillhörande ekonomibyggnader, parkanläggningar, underlydande gårdar och torp, samt det av storgodsdriften präglade landskapet. Mörkö kyrka med äldsta delar från 1200-talet och många minnen från herrgårdarnas ägare. Äldre vägnät. Landskapspartier med mer småskaligt jordbruk och bebyggelse som huvudsakligen speglar 1800-talet. Byar, ensamgårdar. Farledskrogar från 1800-talet. (Miljön berör även Botkyrka kommun.) I området ingår även Steinerseminariet i Järna (antroposofiskt centrum) med bl.a. särpräglad arkitektur från 1970-talet och Bruno Liljefors "Wigwam" - bostad och ateljé. Riksintressen enligt särskilda bestämmelser om hushållning med mark och vatten enligt MB kap 4 Planområdet omfattas även av riksintresse enligt miljöbalkens kap 4, 2, Kustområdena och skärgårdarna i Södermanland och Uppland. Området är, med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i det, i sin helhet av riksintresse. Inom området skall turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön. Planområdets kulturmiljövärden bedöms vara av betydelse för riksintresset, liksom de värden området har som besöksmål för turismen. Planområdet omfattas också av riksintresse för värden inom högexploaterad kust, enligt miljöbalkens kap 4, 4. Inom dessa kustområden och skärgårdar får fritidsbebyggelse komma till stånd endast i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse, såvitt det inte finns särskilda skäl. Sådana förslag är inte aktuella i den föreslagna planen. 5 (22)

6

7 Konsekvenser för kulturmiljövärden Konsekvenser för riksintresse MB kap 3 Risk för negativa konsekvenser för riksintressets värden till följd av ändrad bebyggelsestruktur och skala Riksintresset består dels av farledmiljö och mellanbygd, dels av Steinerseminariet med sin särpräglade stil från 1970-talet. Den nu aktuella utbyggnaden mellan Steinerseminariet och Säby gård, på befintlig parkeringsplats och jordbruksmark, är till del en fortsättning på bebyggelse från 1970-talet. Risk för förändrade skalförhållanden som påverkar kyrkans dominans Förslaget rymmer en risk för att förslagets största byggnad, konferensbyggnaden, kan minska den dominerande rollen som Ytterjärna kyrka har i landskapet. Volymförslaget på konferenscentrat planeras därför att ligga lägre än Ytterjärna kyrka (se figur) vilket begränsar påverkan på riksintresset. Byggnaden kommer också att delas upp i mindre volymenheter för att göra denna mindre dominant. Då byggnadshöjder, placering och volymsuppdelning föreslås bli styrda av planen, skapas försäkringar mot att nya byggnader förringar kyrkans dominans i landskapet. Risk för påverkan på seminarieområdets bebyggelsestruktur Om de nya byggnaderna bryter det tidigare mönstret för landskapsanpassning inom Steinerområdet, finns risk för att riksintressets värden påverkas negativt. Förslaget utgår därför från den relativt glesa placeringen av byggnader som håller sig i kanten eller innanför åkerholmar och bryn. Denna landskapsanpassning kommer att förstärkas med nyanlagda bryn och mindre åkerholmar. Med den föreslagna begränsningen av byggnadshöjd, samt uppdelningen av huvudbyggnaden i mindre volymer, motverkas risken att byggnaden övertar rollen av huvudbyggnad från det befintliga Kulturhuset i centrum av seminarieområdet, vilket bedöms vara en fördel. Med förslaget tillförs området en ny och tydlig entrépunkt, vilket gör denna del av riksintresset mer tillgängligt för allmänheten. Möjligheter till bättre skydd av byggnader med högt kulturmiljövärde Planen föreslår skyddsbestämmelser (q-märkning) av de befintliga byggnaderna inom planområdet, vilket ger dessa byggnader ett starkt skydd mot rivning samt förändring av yttre och inre karaktärer. Skyddet innebär ett starkare skydd av värden med betydelse för riksintresset. Risk för påverkan på det historiska landskapet I anslutning till planområdets västra gräns finns en gammal landsväg som idag är avstängd för biltrafik. Vägens sträckning och framkomlighet har betydelse för riksintressets värde. Förslaget innebär att vägen dras om till en historiskt mer riktig sträckning och behåller sin funktion som viktig gång- och cykelväg. Den brukade jordbruksmarken, med värde för riksintresset, kommer dock att minskas med en yta av 1,3 hektar, då den tas i anspråk för bl.a. ny parkering och parkmark. 7 (22)

8 Risk för påverkan på fornlämningar Inom planområdet finns inga kända fornlämningar. En fördjupad arkeologisk undersökning kommer att utföras under sommaren Förslaget bedöms inte påverka landskapsstrukturer av betydelse för tolkningen av de omgivande fornlämningarnas betydelse och sammanhang. Samlad bedömning av påverkan på riksintresset Med den utformning som beskrivits i illustrationer och i planen, är bedömningen att planen inte bedöms medföra påtaglig skada på riksintresset. Konsekvenser för riksintresse MB kap 4. 2 Möjligheter till positiva konsekvenser för friluftslivet och risk för negativa konsekvenser för kulturmiljön Det rörliga friluftslivet och turismen har möjligheter att stärkas genom planförslaget. Seminarieområdet som målpunkt för besökare och turister kan utvecklas genom förslagets planerade verksamheter för service, kulturevenemang och utställningar. Det finns risk att kulturmiljön kan påverkas negativt av förslaget se konsekvenser för riksintresse MB kapitel 3. Konsulten gör dock bedömningen att det inte föreligger risk för påtaglig skada, samtidigt som skyddet för värdefulla byggnader kan stärkas. Naturvärden med betydelse för riksintresset påverkas inte. 8 (22)

9 PÅVERKAN PÅ NATURVÄRDEN Kunskap om naturvärden har inhämtats från fältbesök, samt från dokumentation från planprogrammet. Naturvärden i nuläget Inom planområdet förekommer inte några höga naturvärden. Jordbruksmarken utgör dock ett värde i sig och en åkerholme i området omfattas av biotopskydd. Allmänna skydd enligt miljöbalken Enligt MB 3 kap, 4, är jord- och skogsbruk av nationell betydelse och brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Eftersom marken har brukats i vårt decennium, där effektiviseringen av jordbruket lett till att sämre marker fasats ut, kan den antas vara brukningsvärd. Inom planområdet finns idag 1,4 hektar jordbruksmark som brukas. Biotopskydd enligt miljöbalken kap 7 Sådana mark- eller vattenområden som anges i bilaga 1 utgör biotopskyddsområden enligt 7 kap. 11 första stycket 1 Miljöbalken. Det gäller bl.a. åkerholmar, vattensamlingar i jordbruksmark, alléer, m.m. Dispens krävs om åkerholmen riskerar att påverkas på ett betydande sätt. Konsekvenser för naturvärden och lagskydd Konsekvenser för brukningsvärd jordbruksmark Brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk i liten skala Förslaget innebär att 1,3 hektar jordbruksmark kommer att anläggas med olika hårdgjorda ytor, medan ca 0,1 hektar omvandlas till parkytor. Förlusten av jordbruksmarken orsakar inte uppdelning av fält eller andra svårigheter med att bruka övriga delar av jordbrukslandskapet. Konsekvenserna av förlusten av marken bedöms därför som små, då ytorna som berörs är relativt små. 9 (22)

10 Konsekvenser för biotopskyddad åkerholme Biotopskyddad åkerholme bevaras Åkerholmen med sin befintliga vegetation bedöms kunna bli bevarad som parkmark inom förslaget och påverkas ej. Åkerholmen hyser idag inga särskilt skyddsvärda arter. 10 (22)

11 PÅVERKAN PÅ JORDBRUKSVERKSAMHETER Bedömning av påverkan på jordbruksverksamheter grundas på material i planprogrammet, på Boverkets material samt på en utredning utförd av SLU; Byggande av en konferensanläggning i Järna med nötkreatur i närområdet (SLU Alnarp 2009) Utredningar har genomfört av SLU, Lantbrukets byggnadsteknik avseende luftmiljöaspekter, smittskyddsaspekter samt möjlighet till servitutbildning (SLU 2009). Jordbruksverksamheter i nuläget I direkt anslutning till planområdet, åt väster och norr, ligger betesmark och åkermark som tillhör Säby gård. I sydväst finns ytterligare jordbruksmark som tillhör Nibble gård. Avståndet mellan Säby gårds kostallar och gödselvårdsanläggning och planområdet är knappt 500 meter. Avståndet mellan föreslagen ny bebyggelse och Säby gårds beteshagar är ca 60 meter. Enligt planförslaget utgår en befintlig byggrätt för verksamhetslokaler som ligger på ett avstånd av 25 meter från Säby gårds beteshagar. Jordbruksverksamhetens påverkan på planförslagets verksamheter Vid Säby gård bedrivs ett ekologiskt inriktat lantbruk med växtodling och djurhållning (huvudsakligen nötboskap) Det finns också planer för en verksamhet med fjäderfä. Verksamheten kan medföra bl.a. buller från jordbruksmaskiner och hötorkar, lukt från gödselhantering, flugor och allergener från boskap. På flera håll, bl.a. från Boverket och Socialstyrelsen, finns riktlinjer för skyddsavstånd mellan jordbruksverksamheter och bostäder för att säkerställa sunda boendemiljöer. Riktlinjerna är dock inte anpassade till verksamheter som t.ex. de planerade nya byggnaderna med konferenscenter, utställningslokaler och ateljéer. Enligt utredning från SLU är det främst risker för lukt från djurhållningsbyggnader och från gödselspridning som är värda att beakta. Planförslagets påverkan på jordbruksverksamheterna Hela seminarieområdet har varje år ett stort antal besökare från såväl andra delar av Sverige, som från andra länder. Människor rör sig längs med hagmarker främst på den huvudväg som ansluter från väg 57, samt i viss mån också på den grusväg som är en rest av den gamla landsvägen. 11 (22)

12 Det finns viss risk att smitta kan överföras från människor till boskap. Överföringen kan huvudsakligen ske vid direktkontakt mellan människor och djur. Rent teoretiskt skulle smitta kunna sprida sig genom överföring från material som fastnat på skor och som lösgörs i hage. Konsekvenser för jordbruksverksamheter Konsekvenser av jordbruksverksamheternas påverkan Risk för negativa konsekvenser om seminarieområdets verksamheter invänder mot jordbruksverksamheternas störningar Det finns risk att möjligheterna att utöka lantbruksverksamhet påverkas negativt av förslaget, om verksamheter inom seminarieområdet upplever att jordbruksverksamheterna stör alltför mycket. Det kan inte uteslutas att Boverkets rekommenderade skyddsavstånden för skydd av människan kan åberopas för att hindra en utveckling av Säby gårds verksamheter. Planförslagets nya verksamheter kommer att medföra att fler av seminariets gäster uppehåller sig på nära håll till jordbruksverksamheterna. Avståndet till hagarna kommer att vara ca 60 meter som kortast. Redan idag rör sig människor i direkt anslutning till hagar och odlingsmark, när man färdas på huvudvägen och på den gamla landsvägen. Med planförslaget väntas antalet människor som rör sig på dessa vägar öka. I nuläget förekommer i stort sett samma situation. Människor inom verksamheterna rör sig helt intill jordbruksverksamheterna. Gödselspridning förekommer på Nibble gårds marker intill hela planområdet och helt intill Kulturhuset. Krav på åtgärder mot lukt har inte framförts hittills. Inom gällande plan finns också en byggrätt för verksamheter på något närmare avstånd (ca. 25 meter), men med mindre omfattande verksamheter. Enligt en bedömning av SLU Alnarp (2009), är det främst risker förknippade med lukt från djurhållningsbyggnader och gödselspridning som kan skapa konflikter: Lukt I dagsläget uppstår sannolikt inga problem med lukt i anslutning till konferensanläggningen då stallar och gödselbehållare ligger på ett avstånd av ca 500 m. Vid en eventuell framtida utbyggnad av djurhållningen kan krav på åtgärder för reducering av lukt från djurhållningen inte uteslutas. Lokalisering av en konferensanläggning i närområdet kan då möjligen påverka vilka krav som ställs vid en eventuell framtida utbyggnad av djurhållningen. Allergener Allergener är troligtvis inget problem Buller Buller är troligtvis inget problem Flugor Flugor kan bli ett problem om djuren betar alltför nära konferensanläggningen. Enligt erfarenheter från Västra Götalands-regionens Miljömedicinska Centrum kan ett avstånd på 50 m mellan boskap och konferensanläggning vara att rekommendera. 12 (22)

13 Gödsling Enligt erfarenheter från Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum bör gödselspridning undvikas minst 100 m från bostäder. Samma avstånd bör kunna vara tillämpligt för konferensanläggningen. Sammanfattningsvis bedöms förslaget medföra att fler människor uppehåller sig inom jordbruksverksamheternas influensområde för bl.a. lukt från djurhållning och gödselspridning. Skillnaden mot nulägesförhållande bedöms dock vara små. Konsekvenser för smittorisker Viss risk för negativa konsekvenser för jordbruksverksamheten p.g.a. ökad risk för smittspridning till djur Enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) ökar smittorisk av salmonella om människor kan gå in i hagar och/eller mata djuren och om vattendrag går genom hagar och badsjöar som ligger i anslutning till hagar. Enligt tidigare utredning, Herlin 2009, ska all direktkontakt mellan besökande och betesdjuren förhindras. Det finns dock inga bestämda skyddsavstånd, smittorisken får avgöras från fall till fall och rörelsemönster får utredas. De skyddsavstånd som det hänvisas till i yttrande för samrådsskedet (Boverket bättre plats för arbete) är till för att skydda människor från lukt, smitta, allergi mm. Avstånden har inget att göra med smitta från människa till djur. Dubbla stängsel med 1-2 meter mellan stängsel bedöms vara tillräckligt för att bryta smittspridningen (Herlin 2009) och kan med fördel kombineras med informationsskyltar/informationsmaterial. Dubbla stängsel föreskrivs också av planen. Planförslaget bedöms därför inte öka risken för smittspridning från människor till djur på ett betydande sätt. 13 (22)

14 PÅVERKAN PÅ VATTENMILJÖN Inför samråd kring planförslaget har kommunen ställt tydliga krav på att planförslaget måste visa hur VA-frågorna kan lösas, inte bara för den tillkommande bebyggelsen, utan för hela det område med antroposofiskt inriktade verksamheter som omfattades av det tidigare programområdet. Inför samrådet kring detaljplan för Järna konferenscenter, har därför en utredning om VA-situationen påbörjats. Utredningen utförs av WRS Uppsala AB, som också genomförde en besiktning i fält i april Till grund för utredningen ligger bl.a. sammanställningar utförda av Jonas Darin (2011) samt examensarbete av Maria Melin (2007). Inför samrådet presenteras en bristanalys för nuvarande VA-system, samt förslag till tre principiellt utformade alternativ till framtida lösningar. Till planens utställning ska ett fullständigt förslag till lösning presenteras. Vattenmiljön i nuläget Vatten från området rinner av till Järnafjärden, del av vattenförekomsten Himmerfjärden i avrinningsområde 62/63 Mellan Tyresån och Trosaån. Ekologisk status på recipienten är idag måttlig, medan miljökvalitetsnormen för ytvatten (MKN) föreskriver god status senast Kemisk status är idag god, med MKN satt till fortsatt god. Viktigaste anledning till bristande ekologisk status är hög närsaltsbelastning p.g.a. tillrinnande vatten från jordbruksmark och avlopp. Järnafjärden har flera grunda områden med betydelse för fiskreproduktion (#tror jag, kollar detta vidare). Viken har också viss betydelse för rastande sjöfågel. I anslutning till planområdet finns en VA-anläggning som har beviljats miljödom för vattenverksamhet för att valla in mark. Nuvarande VA-system VA-systemet är idag uppdelat på två större enheter; Seminarieanläggningen i norr och Nibbleanläggningen i söder. Den största belastningen ligger idag på Nibbleanläggningen. Båda anläggningarna utgår från biologiska reningsprocesser i främst biologiska dammar. Seminarieanläggningen har dock även ett steg med kemisk fällning av fosfor samt en markbädd, medan Nibbleanläggningen kompletteras med infiltration i sandfilterbädd. 14 (22)

15 Seminarieanläggningen Seminarieanläggningen börjar med en pumpstation som ligger intill den andra dammen i en serie av sju dammar som hör till anläggningen. Från pumpstationen trycks avloppsvattnet till ett hus där det finns en doseringsanordning som tillsätter fällningsskemikalien Polyaluminiumklorid (Pax XL-60.) Den kemiska fosforfällningen startade Kemikalierna gör att en stor del av fosforn binds i grovslammet som stannar i en trekammarbrunn. Avloppsvattnet går från brunnen med självfall till en öppen markbädd med sandfilter. Sandfiltret består av två delar som behandlar avloppsvattnet växelvis, där partiklar filtreras bort och där också en viss biologisk nedbrytning sker. När vattnet har filtreras genom sanden pumpas det ut till anläggningens sju biologiska dammar, där det sker en biologisk bearbetning med bl.a. kvävereducering samt sedimentering. Totalt fyra vattentrappor behandlar vattnet och bidrar bl.a. med syresättning. När vattnet har gått igenom den sjunde dammen pumpas det ut till Järnafjärden. Grovslammet från trekammarbrunnen töms fyra gånger per år och läggs i slamfickor som avvattnas mot Nibbleanläggningen. Detta slam komposteras intill slamfickorna. Nibbleanläggningen Avloppsvattnet pumpas till en s.k. trekammarbrunn där det grövsta slammet kan sedimentera. Det flytande avloppet fortsätter till fyra biologiska dammar som renar vattnet stegvis med hjälp av vattentrappor. Vattnet som har gått igenom dammsystemet pumpas sedan med en tryckledning till en markinfiltration som ligger i det gamla sandtaget vid Ulvsundet. Vattnet sjunker långsamt genom markinfiltrationen ner till grundvattnet. Senaste mätningen visar att grundvattennivån under markfiltrationen är lägre än vattennivån i Järnafjärden. Detta bedöms förhindra att avloppsvatten rinner ut i Järnafjärden. Grovslammet från trekammarbrunnen samlas i torrfickor som töms regelbundet var tredje månad. Tömningarna sker endast för det grövsta slammet som körs i en stor bil till Himmelfärdsverket (ett konventionellt reningsverk). Det slam som är mer flytande pumpas ut på gräset bredvid slamfickorna för att sedan rinna ner i första dammen i Nibbleanläggningen. En del av slammet komposteras på stora högar bredvid slamfickorna. Endast en gång har komposterna kommit till användning. Anslutna enheter Anläggningen består utav två skilda system; Seminarieanläggningen och Nibbleanläggningen. Seminarieanläggningen ägs utav Kulturcentrum Järna och Nibbleanläggningen ägs utav Nibble Stiftelsen. De två anläggningarna är kopplade till en mängd olika organisationer och människor. Nedan följer de enheter som är kopplade till vatten-avloppssystemet: FÖRETAG/GRUPP VATTENANVÄNDNING Seminarieanläggningen Vita Huset (inklusive Kulturcentrum Järna, LSF och Rudolf Steinerhögskolan) 20 DAGLIGA ANVÄNDARE Asmussens Arkitektkontor 7 DAGLIGA ANVÄNDARE Youth Initiative Program 40 BOENDE Föreningen Individual Studies 5 DAGLIGA ANVÄNDARE 15 (22)

16 Vidarstiftelsen 6 DAGLIGA ANVÄNDARE Ormen Långe Bead and Breakfast Hotellverksamhet Kulturhuset (inklusive Kulturforum AB, Järna Kafé, Antroposofiska Sällskapet och Järna Kommunikation) Robygge (inklusive Robygge Butik och Ytterjärna Resturang) Privatbostäder 15 BOENDE 100 DAGLIGA ANVÄNDARE 100 DAGLIGA ANVÄNDARE 10 BOENDE Totalt antal dagliga användare 238 (varav boende 65) NIBBLEANLÄGGNINGEN Vidarkliniken 30 DAGLIGA ANVÄNDARE 35 BOENDE Örjanskolan 310 DAGLIGA ANVÄNDARE Nibblestiftelsen (BOSTÄDER) Nibble Naturbruksgymnasium Nibble Gård Nibble Trädgård Nibble Handelsträdgård Järna Mejeri Privatbostäder (efter sågen) 15 BOENDE 38 DAGLIGA ANVÄNDARE 2 DAGLIGA ANVÄNDARE 7 BOENDE 5 DAGLIGA ANVÄNDARE 5 DAGLIGA ANVÄNDARE 20 BOENDE Skogsbrynsbyn 150 BOENDE Totalt antal dagliga användare 397 (varav boende 227) DAGLIGA ANVÄNDARE TOTALT VARAV BOENDE 635 personer 272 personer Dagvatten Dagvatten avleds från hårdgjorda ytor främst från Seminarieområdet. Vattnet leds här till en sedimentationsdamm som sedan mynnar i avloppsanläggningens slutsteg, den sjunde dammen, innan utsläpp till recipient. Vattenförsörjning Vattenanläggningen som försörjer alla hushåll med vatten ligger på BRF Nibble Skogsbrynsbyns mark, i skogskanten mot Nibblestiftelsens marker. Vattnet som går till vattenverket kommer från ett flertal borrade djupvattenbrunnar. I vattenverket renas vattnet först genom ett långsamfilter och sedan genom ett UV-filter. 16 (22)

17 Vattnet pumpas sedan upp till kranen där det redo att brukas. När vattnet har använts till dusch, dricksvatten, tvätt och disk spolas det ner i avloppsystemet. Vattenanvändning Vattnet förbrukas på följande sätt inom anläggningarna: Seminarieanläggningens vattenenheter: Antal toaletter 105 Antal duschar/badrum 60 Antal tvättmaskiner 6 Antal diskbänkar 18 Antal stora kök 3 Nibbleanläggningens vattenenheter: Antal toaletter 202 Antal duschar/badrum 159 Antal tvättmaskiner 87 Antal diskbänkar 85 Antal stora kök 6 Stora kök Robygge Ytterjärna Restaurang Kulturhuset Järna Kafé Vita Huset Kulturcentrum Järna Örjanskolan Vidarkliniken Gröna Huset Nibblestiftelsen Ladugården Nibblestiftelsen 1 Järna Mejeri besökare per dag, har fettavskiljare 100 besökare per dag, ingen fettavskiljare 50 besökare per dag, ingen fettavskiljare 310 personer per dag, ingen fett avskiljare 100 personer per dag, ingen fett avskiljare 40 personer per dag 1 Järna Mejeri tvättar mjölkkannor ca två gånger per dag. Vattenanvändningen där är uppskattningsvis som två stora kök. 2 Mändgen vatten som går till korna vid Nibble ladugård är kanske den högsta på området. Korna behöver vatten att dricka samt bonden behöver vattnet till att städa stallet. Vattenanvändningen är mycket hög. Värt att notera är dock att det vattnet inte blir till avlopp utan det läggs på åkern. Vattenanvändingen på Nibble Gård kan vara hög under sommaren då åkern vattnas. Värt att notera är också att vattnet inte blir till avlopp utan det tas upp av åkern. 17 (22)

18 Prestanda och brister i nuvarande avloppssystem Det befintliga systemet kring Seminariedammarna är processtekniskt en bra lösning; robust, effektiv och säker rening med potential för återvinning. Systemet behöver räknas igenom och bedömas avseende kapacitet och utformning med framtida belastning i åtanke. Detta är inte utfört. I samband med kapacitetsberäkning bör också besiktning av anläggningen göras avseende underhållsbehov. Anläggningen kring Nibbledammarna saknar kemisk fällning, men har istället en omfattande infiltration som avslutande reningssteg. Det finns svårigheter att analysera färdigrenat vatten efter infiltrationen. Mätvärden från utsläppspunkt till recipient från Seminarieanläggningen. P = totalfosfor i mg/l, N = totalkväve i mg/l, BOD7 = biologisk syreförbrukande ämnen i mg/l. Provtagningar gjord av Karl-Olov Blom och sedan analyserade på laboratorium. Tabellen är sammanställd av Jonas Darin. Reningskapaciteten brister vid vissa tillfällen I ett antal år har för höga halter av totalfosfor noterats vid provtagning av utsläpp till recipient från Seminariedammarna. En av orsakerna till detta är de sedan många år lagrade bottensedimenten som troligen innehåller höga fosforhalter och nu internbelastar systemet. Nuvarande damm 2 har muddrats på sammanlagt 9 m 3 slam mellan åren och nuvarande damm 7 tömdes år 1990 och bottenrensades. Sedan dess har inte dammarnas botten tömts på sediment. De senaste tio årens provtagningar av utgående vatten visar på en pågående tendens till ökade fosforhalter vilket kan vara ett tecken på att fosforläckage nu sker från bottensedimenten. Med installerad fosforfällning har dock fosforhalterna sjunkit. Kemisk fällning kan effektiviseras Den kemiska fällningen i Seminariedammarna är enligt bedömning av WRS inte optimalt installerad. Effekten av fällningen bör kunna effektiviseras avsevärt om dosering av kemikalie och inblandning av denna trimmas in. 18 (22)

19 Kemisk fällning tillämpas inte vid Nibbledammarna i nuläget. Vid behov kan anläggningen kompletteras med en sådan teknik. Tömning av slam från fällningen är praktiskt svårt Slamdammarna vid båda anläggningarna erbjuder praktiska svårigheter vid tömning. Det låter sig göra att tömma slammet, men det är förknippat med tidsödande och tungt arbete. Markbädd används inte optimalt Genom bättre rensning av vegetation och fördelning av vattenflödet kan effekten av markbädden vid Steinerseminariet öka. Infiltrationen vid Ulvsundet, där Nibbledammarnas vatten har sin slutrening, antas fungera väl. Läckage av fosfor från sediment Gamla sediment i dammarna läcker sannolikt fosfor. Tömning av dammarnas sediment kan minska läckage av fosfor. Avvattning av slam och kompostering Avvattning av slam fungerar idag bristfälligt, eftersom de torrfickor som används ofta sätter igen. Vid dessa tillfällen riskerar slammet att läcka ut vid häftiga regn och belastar då åter systemet (eftersom de dräneras till första Nibbledammen). Det lätta slammet från Nibbleanläggningens trekammarbrunn avvattnas idag utan tät botten, men närsalter från hanteringen hamnar sannolikt til största delen inom systemet. Avvattnat slam komposteras utan tät undergrund. Prestanda och brister hos dricksvattenförsörjningen Enligt uppgifter från Vidarstiftelsen finns idag ingen brist på kapacitet i dricksvattentillgången, sedan nya borrhål tagits upp intill den s.k. Skogsbrynsbyn. Det finns däremot tydliga problem med kvaliteten på vattnet som enligt uppgift orsakar svåra skador på flera tekniska installationer och rörsystem. Sannolikt innehåller vattnet metaller som orsakar kemiska reaktioner med bl.a. kopparledningar. Problemet är idag av stor ekonomisk betydelse och olika lösningar utreds för närvarande. Alternativa lösningar till VA-system I samband med planarbetet, har tre olika principlösningar för avloppssituationen tagits fram. 1. Utveckling av nuvarande system med kemisk fosforfällning Det nuvarande systemet representerar en anläggning med känd teknik som förekommer på ett stort antal platser i landet där de fungerar tillfredsställande. Sammansättningen av kemisk fosforfällning, markbädd och biologiska dammar ger goda förutsättningar att klara utsläppskrav och smittskydd. För att klara en högre 19 (22)

20 belastning, och möta moderna miljökrav, krävs dock vissa justeringar enligt diskussionen tidigare. Den kemiska fällningen med aluminium, som normalt används på våra allmänna reningsverk, är väldigt effektiv vad gäller att fälla ut fosfor. Nackdelen är att aluminium måste tillföras, en metall som medför en miljöbelastning från gruvdrift till framställning. Ur pedagogisk synvinkel bedöms lösningen inte vara särskilt intressant för Vidarstiftelsen. I en forskning kring näringens kvalitet, är tillskottet av aluminium ett problem. En vidareutveckling av nuvarande system bedöms ändå vara en möjlighet att klara planens krav på ytterligare belastning, om övriga alternativ till lösningar skulle visa sig omöjliga. 2. Fosforreduktion med filterbäddar med fosforbindande material De nuvarande dammarna vis Steinerseminariet har planerats för möjligheten att anlägga filterbäddar med fosforbindande material, där fosfor kan bindas i t.ex. leca-kulor eller kalkmaterial. Filterbäddarna har dock inte anlagts, istället används dessa ytor till den första biologiska dammen. Filterbäddar finns idag utprovade i många olika varienter, med många typer av filtrerande och fosforbindande material. Bäddarna kan också planteras med t.ex. rörflen, som skördas årligen, varigenom en del näringsämnen kan tas bort från vattnet. Problemet med denna teknik är främst att den bygger på material som kräver mycket energi för sin tillverkning (leca-kulor) eller ändliga resurser som olika kalkmaterial. Eventuellt kan restprodukter från järnframställning (slagg) användas. Det finns också dåligt med erfarenheter kring hur materialet beter sig i kompost eller i gödsling. Det är ännu något oklart ifall de tillgängliga ytorna är tillräckliga för att ge plats åt filterbäddar med nödvändig kapacitet. Ur pedagogisk synvinkel är processen mer intressant för Vidarstiftelsen, eftersom det är lättare att sätta näringens kvalitet i centrum. Vidare utredningar får utröna om det finns tillräckliga ytor och tillräckligt bra och beprövad teknik för att realisera denna lösning. 3. Källsortering av klosettavfall samt våtkomostering Södertälje kommun har idag påbörjat utvecklingen av ett eget system för kompostering av klosettavfall, med syfte att öka mängden av näringsämnen som kan återföras i kretslopp. Tekniken bygger på vakuum-spolande toaletter, d.v.s. med minimal mängd spolvatten. Klosettavfallet samlas i tankar, som töms i en central anläggning för våtkompostering, där avfallet rötas. BDT-vatten, d.v.s. vatten från bad, disk och tvätt, måste dock behandlas med rening, vilket här skulle kunna ske i de biologiska dammarna. Enligt detta alternativ, byggs planförslagets byggnader med den nya teknikens toaletter. På lång sikt byts sedan övriga toaletter ut mot de nya, i takt med att våtutrymmen renoveras. 20 (22)

21 Nackdelen med detta alternativ är att det sannolikt tar mycket lång tid innan befintliga vattenklosetter kan bytas ut mot separerande toaletter och att det under lång tid därför måste finnas parallella system. Dagvattenhantering Det finns goda förutsättningar att hantera dagvatten på ett effektivt sätt inom nuvarande system. Flödesberäkningar måste dock utföras för att kunna bedöma att befintliga volymer i dammarna är tillräckliga. En förutsättning för ett fungerande system är sannolikt att delar av de nya planerade hårda ytorna utförs i material som åtminstone delvis är genomsläppliga. Gröna tak på de någon eller några av de nya byggnaderna väntas också minska flödena vid häftiga regn på ett betydande sätt. Nya parkeringsplatser bör förses med oljeavskiljning, vilket också bör gälla vid eventuell ombyggnad av befintliga p-platser med fler än 10 platser. Lågpunkten framför den planerade nya parkeringen och konferenscentrat kommer att behöva en dräneringspunkt med kapacitet att klara häftiga regn. Med avseende på höjdförhållanden är detta möjligt. Viss sprängning kan dock bli nödvändig för att nå förbi bergryggar öster om planområdet. Förslag till förbättrad kvalitet för dricksvatten Förslag till lösningar är under utredning. 21 (22)

22 REFERENSER Darin, Jonas, 2011: Sammanställningsrapport 2010 Vatten och Avlopp i Ytterjärna. Herlin, A Smittskyddsaspekter. I Byggande av en konferensanläggning i Järna med nötkreatur i närområdet. Lantbrukets byggnadsteknik (LBT), SLU, Alnarp. Melin, Maria, 2007: Observationer och analyser vid reningsammarna vid Rudolf Steinerseminariet. Examensarbete vid Södertörns högskola. Miljösamverkan Sydost Djurhållning nära tätbebyggelse. Rapport Riksantikvarieämbetet. Fornsök. SLU Alnarp 2009: Byggande av en konferensanläggning i Järna med nötkreatur i närområdet. Lantbrukets byggnadsteknik (LBT), SLU, Alnarp. Södertälje kommun Program för del av Ytterjärna Nibble. Järna kommundel. Samhällsbyggnadskontoret. Personliga kontakter: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Gunilla Hallgren. Länsstyrelsen i Stockholms län, Cecilia Norén, enheten för lantbruksfrågor, veterinär Maria Servas, Bodil Tjöneberg, livsmedel (tidigare smittskydd) Karl-Olov Blom, driftsansvarig för VA-anläggningarna vid Seminarieområdet och Nibble. Anders Kumlander, Vidarstiftelsen. 22 (22)

17 juni 2016 Utställning. MKB för detaljplan Ytterjärna konferenscentrum

17 juni 2016 Utställning. MKB för detaljplan Ytterjärna konferenscentrum MKB för detaljplan Ytterjärna konferenscentrum 2016 Beställning: Vidarstiftelsen Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Version: 2016-06-17 () Uppdragsansvarig: Krister

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Riksintresse för kulturmiljövården Eriksgatan" Önnersta - Aspa (fd Penningby) (D43) KUNSKAPSUNDERLAG Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Värden Kunskapsvärde Ursprunglig vägsträckning, kontinuerligt brukad

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Alla produkter klarar Naturvårdsverkets nya krav. Fastighetsägaren 2012-02-09. Avloppsreningens viktiga funktioner

Alla produkter klarar Naturvårdsverkets nya krav. Fastighetsägaren 2012-02-09. Avloppsreningens viktiga funktioner 2012-02-09 Informationsträff om enskilda avlopp Ebba af Petersens WRS Uppsala AB & Avloppsguiden AB ebba.af.petersens@w rs.se Ebba af Petersens WRS Uppsala AB ebba@avloppsguiden.se Ornö 9 februari 2012

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Varför kretslopp? Övergödning - Rätt sak på fel plats! Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården. Vad innehåller avlopp från hushåll?

Varför kretslopp? Övergödning - Rätt sak på fel plats! Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården. Vad innehåller avlopp från hushåll? Avloppsreningens viktiga funktioner Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården Ebba af Petersens, WRS Uppsala AB, ebba.af.petersens@wrs.se Yrkeshögskolan Novia, Ekenäs, Raseborg 8 maj 2012 Hindra

Läs mer

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun.

1. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att upphäva beslut Mhn 148/2013, Reviderade anvisningar för enskilda avlopp i Halmstads kommun. 1(6) Tjänsteskrivelse 2015-05-13 Diarienummer: 2015-2493 Version: 1,0 Beslutsorgan: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Enhet: Hälsoskyddsavdelningen Handläggare: Ingela Caswell E-post: ingela.caswell@halmstad.se

Läs mer

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA Gatu- och fastighetskontoret Miljöförvaltningen Stockholm Vatten Användningen av koppar måste minska Koppar är nödvändigt för växter och djur. Alla levande celler behöver koppar

Läs mer

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll En avloppsanläggning kräver underhåll och skötsel. Främst genom att regelbundet titta till anläggningen för att se så den fungerar som den ska. Problem

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

Policy för små avloppsanläggningar i Katrineholms kommun

Policy för små avloppsanläggningar i Katrineholms kommun Policy för små avloppsanläggningar i Katrineholms kommun Antagen 2007-06-14 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Syfte och omfattning...3 2.1 Syfte... 3 2.2 Definitioner...

Läs mer

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22

RAPPORT. Härjedalen Tillstånd HÄRJEDALENS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 1644764000 2015-12-22 HÄRJEDALENS KOMMUN Härjedalen Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1644764000 SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-22 ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSICA RAFTSJÖ LINDBERG Sammanfattning Enligt Härjedalens översiktsplan för Funäsdals-området

Läs mer

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk Sida 1(8) Datum 2015-05-28 Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk På uppdrag av Leksand Vatten AB Handläggare Anna Danielsson På uppdrag av Leksand Vatten AB 0247-44140 anna.danielsson@dvaab.se

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.2.7) Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-04-10 84 (MBN/2008:104), 2008-05-13 139 (MBN/2008:104) Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun Gäller

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28

Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28 Revidering av Grundförutsättningar Torneträsk Riksgränsen 2013-05-28 Följande avsnitt är reviderade. I grunddokumentet är de markerade avsnitten markerade med rött kryss. Kapitel 2.7 har reviderats med

Läs mer

Förbättra ditt avlopp

Förbättra ditt avlopp Förbättra ditt avlopp En viktig åtgärd för Björnöfjärden! 1 Utgivare/copyright: BalticSea2020 Text: Marika Palmér Rivera, Mats Johansson m.fl. Illustratör: Bo Rosander Grafisk formgivning: Bild & Kultur

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

Brandholmens avloppsreningsverk.

Brandholmens avloppsreningsverk. Brandholmens avloppsreningsverk. 1 2 Brandholmens avloppreningsverk. Vattnet i Nyköping. I Nyköpings kommun är ca 55 % av vårt dricksvatten producerat av ytvatten från bland andra sjön Yngaren. Vattnet

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

ÖDEVATA Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Vissefjärda socken 1 Ödevata

ÖDEVATA Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Vissefjärda socken 1 Ödevata ÖDEVATA Klass 3 Skogslandets jordbruk: Äldre odlingsspår som rösen och murar. Institutionsmiljö. Skogen som resurs: Spår efter äldre verksamheter som stensträngar, kanaler, kvarnplats. Skogsarbete var

Läs mer

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG

RAPPORT ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR BRÄNNVALLEN SLAMAVVATTNINGSANLÄGGNING ÅRE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ SAMRÅDSUNDERLAG ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER1644649000 SAMRÅDSUNDERLAG SAMRÅDSUNDERLAG ÖSTERSUND SWECO ENVIRONMENT AB ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ JESSIC RAFTSJÖ LINDBERG HELENA FUREMAN 1 (9) S w e co Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Gisekvarns fritidsområde

Inventering av enskilda avlopp i Gisekvarns fritidsområde Inventering av enskilda avlopp i Gisekvarns fritidsområde 2011 En samlad bedömning och beskrivning av de enskilda avloppens funktion i Gisekvarns fritidsområde Bakgrund Miljökontoret i Trosa kommun arbetar

Läs mer

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK Uppvidinge kommun Samrådsredogörelse Treatcon AB Kalmar den 11:e mars 2011 Uppdrag: Åseda avloppsreningsverk Samrådsredogörelse Datum: 2011-03-11 Uppdragsgivare: Uppvidinge kommun

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun

Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun Utsikt mot Nötholmen Samrådshandling 2011-11-22 PLANBESKRIVNING 1 Handlingar Till detaljplanen hör följande handlingar: Miljöbedömning, daterad 2011-11-22

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27

DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27 DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 avskrift Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27 1 Del I Godkänd av BN 1991-10-08 Antagen av KF 1991-12-16 LAGA KRAFT 1992-02-06

Läs mer

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD...

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD... BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 ALLMÄNT...3 SLAMAVSKILJARE...3 MARKUNDERSÖKNING...4 PROVGRÄVNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 TRADITIONELL INFILTRATION...5 UPPLYFT ELLER YTLIG INFILTRATION...6

Läs mer

Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213

Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213 1(7) Områdesbestämmelser för området vid Lovö kyrka, Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2004.26.213 BESKRIVNING Karta med bestämmelser Beskrivning (denna handling) PLANENS SYFTE Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Satellitbild Lite korta fakta Ett unikt reningsverk 1 2 Processavloppsvattnet från läkemedelstillverkningen i Snäckviken pumpas i en 6,5 km lång ledning. Den är upphängd i en avloppstunnel som leder till

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump Vi håller dina processer igång Inom avloppsrening inom avloppsrening Till samtliga steg i avloppsreningsprocessen, från filtrering till finfördelning, pumpning och dosering, erbjuder AxFlow bland annat

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Behovsbedömning 1(11) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 17 april 2015 SAMRÅDSHANDLING 2(11) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun

Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Miljökonsekvensbeskrivning för detaljplan Eriksbergs verksamhetsområde del av Marstrand 6:7 m.fl., Kungälvs kommun Datum 16 februari 2015 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Mikaela Ranweg) Konsult

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom Emåns avrinningsområde i Sävsjö kommun -Sara Berglund4 september 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail) Hemsida (URL) Djurgårdsgatan

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Version 1.0 2015-04-29 2 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HÄSTHÅLLNING INOM OCKELBO KOMMUN KF 31/09 2009-05-04

RIKTLINJER FÖR HÄSTHÅLLNING INOM OCKELBO KOMMUN KF 31/09 2009-05-04 OCKELBO KOMMUN Bygg & Miljö 2009-03-19 Dnr: 2008/0303-15 RIKTLINJER FÖR HÄSTHÅLLNING INOM OCKELBO KOMMUN KF 31/09 2009-05-04 Postadress Besöksadress S. Åsgatan Telefon 0297-55500 Telefax 0297-55510 Postgiro

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Åtgärdsförslag med utgångspunkt från en undersökning av fosforformer i sjösediment i sju sjöar i Tyresåns sjösystem. Version 2013-11-05

Åtgärdsförslag med utgångspunkt från en undersökning av fosforformer i sjösediment i sju sjöar i Tyresåns sjösystem. Version 2013-11-05 Åtgärdsförslag med utgångspunkt från en undersökning av fosforformer i sjösediment i sju sjöar i Tyresåns sjösystem Version 2013-11-05 Tyresåns vattenvårdsförbund 2013 Tyresåns vattenvårdsförbund är ett

Läs mer

Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp

Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp 1 (7) Bedömningsgrunder för hög och normal skyddsnivå hos enskilda avlopp Inledning Arbetet har genomförts i samarbete mellan Kronobergs kommuner, Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge och Länsstyrelsen i

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Hjo kommun. Samhällsbyggnad. Detaljplan för del av Söder 3:43 söder om Kv. Guldsmeden, Hjo stad i Hjo kommun

PLANBESKRIVNING. Hjo kommun. Samhällsbyggnad. Detaljplan för del av Söder 3:43 söder om Kv. Guldsmeden, Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Söder 3:43 söder om Kv. Guldsmeden, Hjo stad i Hjo kommun Antagandehandling 2015-10-26 Standardförfarande Dnr. 2015-017 Innehållsförteckning

Läs mer

MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Utställningshandling 2011. för

MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Utställningshandling 2011. för MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) för Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter Utställningshandling 2011 Förtätning ger möjligheten att skapa en intressantare och livaktigare miljö med

Läs mer

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR

Södra Trinntorp BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Granskningshandling Sara Kopparberg, planchef Göran Bardun, kommunekolog Bertil Eriksson, enhetschef VA och renhållning BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLANEBESTÄMMELSER

Läs mer

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Göteborg 2010-06-22 Byggnadsnämnden Box 2554 403 17 Göteborg Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Historik och nutid Fässbergsdalens

Läs mer

Miljöbokslut 2002. Anlagt utjämningsmagasin för omhändertagande

Miljöbokslut 2002. Anlagt utjämningsmagasin för omhändertagande Miljöbokslut 22 Miljöbokslut är ett sätt att redovisa miljötillståndet i kommunen. Här redovisas också kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som stöd och inspiration

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

Underlagsmaterial samråd

Underlagsmaterial samråd 1. Administrativa uppgifter Cold Lake AB org.nr 559037-1141 C/o Jens Nilsson Heleneborgsgatan 12a 11732 Stockholm Underlagsmaterial samråd Fastighet: Västgård 1:1 (i Kall) Fastighetsägare: Erik Alexandersson

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Tumba, maj 2013 Behovsbedömningen av detaljplan vid Rågången är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Version 1.1 2 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp

Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp Miljönämnden 2007-04-04 69 35 Dnr 2007-369 Nya riktlinjer för tillsyn av enskilda avlopp ÄRENDE Miljönämnden har tidigare fastställt riktlinjer för handläggning av enskilda avlopp. Dessa riktlinjer har

Läs mer