Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling"

Transkript

1 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (7) Handläggare Fredrik Rådman Telefon: Till Södermalms stadsdelsnämnd Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling Yttrande till revisionskontoret, dnr /2017 Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som yttrande över rapporten. Ann-Christine Jenvén stadsdelsdirektör Sammanfattning Stadsrevisionen har genomfört en granskning av direktupphandlingar för att bedöma om nämnderna har en intern kontroll som säkerställer att lagen om offentlig upphandling (LOU) och stadens riktlinjer för direktupphandling följs. Granskningen omfattar trafiknämnden, Bromma stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd och Älvsjö stadsdelsnämnd. Revisionen kritiserar Södermalms stadsdelsnämnd för bland annat brister i dels upphandlingarnas inledande fas, när det aktuella köpet ska genomföras (konkurrensuppsökande skedet), dels för brister i dokumentationen av de aktuella direktupphandlingarna. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Medborgarplatsen 25 Box Stockholm Telefon Växel fredrik.radman@stockholm.se stockholm.se Utifrån underlaget i revisionen och stadens riktlinjer för direktupphandling kan förvaltningen inte dra de slutsatser som revisionen har gjort i rapporten gällande det konkurrensuppsökande skedet. När det gäller dokumentationsplikten är det förvaltningens uppfattning att de regler som finns i LOU och i stadens riktlinjer som gäller för dokumentationsplikt har följts för de enskilda köpen som gjorts.

2 Sida 2 (7) Bakgrund Revisionskontoret har överlämnat projektrapport Nr 8/2017 Direktupphandling från Stadsrevisionen. Södermalms stadsdelsnämnd ska inkomma med yttrande till revisorsgrupp 1 senast den 10 februari Ärendet Stadsrevisionen har genomfört en granskning av direktupphandlingar för att bedöma om nämnderna har en intern kontroll som säkerställer att LOU och stadens riktlinjer för direktupphandling följs. Granskningen omfattar trafiknämnden, Bromma stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd och Älvsjö stadsdelsnämnd. Ärendets beredning Ärendet har beretts av stadsdelsdirektörens stab. Ärendet har behandlats i förvaltningsgruppen den 23 januari, pensionärsrådet den 22 januari rådet för funktionshindersfrågor den 23 januari och ungdomsrådet den 22 januari. Förvaltningens synpunkter och förslag Syftet med granskningen, enligt rapporten, är att bedöma om de granskade nämnderna har en intern kontroll som säkerställer att LOU och stadens riktlinjer för direktupphandling följs. Revisonen har omfattat nedanstående revisionsfrågor Hur ser inköps- och upphandlingsorganisationen ut? Hur samordnas direktupphandlingarna inom respektive nämnd? Finns rutiner som stödjer att inköp sker enligt LOU och stadens riktlinjer? Hur säkerställs att LOU och stadens riktlinjer för direkt upphandling följs? Inför revisionen ombads förvaltningen att ta fram underlag för 17 köp, så kallade stickprov, som gjorts under en viss angiven period. Såvitt framgår av rapporten omfattar revisionen endast 14 av dessa köp.

3 Sida 3 (7) Granskade direktupphandlingar Leverantör Faktura/kontrakt Totalt belopp kr kr ,50 kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr ,42 kr kr ,20 kr kr ,75 kr kr ,50 kr kr kr kr kr kr kr kr ,50 kr kr Revisionen har enligt sin uppfattning anledning att kritisera Södermalms stadsdelsnämnd för bland annat brister i upphandlingarnas konkurrensuppsökande skede samt för brister i dokumentationen av de aktuella direktupphandlingarna. Dessa påtalade brister kommenteras under separata rubriker nedan. Brister i det konkurrensuppsökande skedet (tillvaratagande av konkurrens). Det ska inledningsvis konstateras att med upphandling avses de åtgärder som vidtas i syfte att anskaffa varor, tjänster eller byggentreprenader genom tilldelning av kontrakt (1 kap. 2 LOU). Med direktupphandling avses en anskaffning av varor, tjänster eller byggentreprenader utan krav på anbud i viss form (19 kap. 4 LOU). Direktupphandling får användas om upphandlingens värde, avseende varor och tjänster, inte överstiger kronor (19 kap. 7 tredje stycket). Värdet av en upphandling ska uppskattas till det totala belopp som ska betalas i upphandlingen. Vid beräkningen ska den upphandlande myndigheten beakta direktupphandlingar av samma slag gjorda av myndigheten under räkenskapsåret (19 kap. 8 LOU). För att kunna avgöra om ett specifikt behov av varor eller tjänster kan tillgodoses genom en direktupphandling eller om behovet måste tillgodoses med något av de upphandlingsförfaranden som anges i

4 Sida 4 (7) LOU måste upphandlande myndighet dels beräkna det aktuella köpets värde (kontraktsvärdet), dels beakta direktupphandlingar av samma slag gjorda av myndigheten under räkenskapsåret. Vid direktupphandling gäller inte några särskilda regler beträffande hur upphandlingen ska genomföras, till exempel om annonsering, konkurrensutsättning, tidsfrister och liknande. Den rådande uppfattningen är dock att de upphandlande myndigheterna alltid ska utgå från de upphandlingsrättsliga principerna. Att principerna gäller vid direktupphandling följer av stadens riktlinjer för direktupphandling. Interna riktlinjer kan innehålla krav på att man ska begära in anbud från flera leverantörer om värdet av det som ska köpas överstiger vissa belopp. I Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling anges bl.a. följande beträffande konkurrensutsättning. För att dra nytta av konkurrensen på marknaden ska nämnden vid direktupphandling infordra offerter/anbud från tänkbara leverantörer. Vid anskaffningar överstigande kr bör skriftlig offert infordras från minst tre leverantörer. Vid direktupphandlingar överstigande kr bör skriftlig offert infordras. Nämnden bör även överväga om konkurrensutsättning genom annonsering ska ske för att dra nytta av konkurrensen på marknaden. Direktupphandlingar överstigande kronor ska dokumenteras (dokumentationsplikt). Riktlinjerna föreskriver dels att upphandlande myndighet bör infordra skriftlig offert från minst tre leverantörer vid upphandling över kronor, dels att skriftlig offert bör infordras vid direktupphandlingar överstigande kronor. Av revisionsrapporten framgår att intentionerna i stadens riktlinjer för direktupphandling är att nämnderna ska tillfråga mins tre leverantörer i det konkurrensuppsökande skedet (s. 8). Denna intention kommer dock inte till uttryck i de riktlinjer som nämnderna har att följa. Som revisionen själva anför i rapporten uppfattas riktlinjer för direktupphandling som att det inte är obligatoriskt att tillfråga tre leverantörer eller fler. Förvaltningen delar revisionens uppfattning att Stockholm stads riktlinjer uppfattas så.

5 Sida 5 (7) Alldeles oavsett riktlinjernas eventuella brister i detta avseende är det inte rättvisande att påstå att Södermalms stadsdelsnämnd inte efterlever Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling i dessa avseenden eftersom riktlinjerna inte ger uttryck för något obligatoriskt krav på att tillfråga tre leverantörer eller fler i det konkurrensuppsökande skedet. I skarpare ordalag är det förvaltningens uppfattning att revisonen, dels utifrån underlaget i revisionen, dels utifrån hur riktlinjerna är utformade, inte kan dra de slutsatser som gjorts i rapporten gällande det konkurrensuppsökande skedet. Det ska även noteras att tjänsterna som anskaffats av leverantör tio har upphandlats genom serviceförvaltningen vilket påtalades under revisionen. Dokumentationsplikten Av revisionsrapporten framgår att Södermalms stadsdelsnämnd rekommenderas att säkerställa att direktupphandlingar genomförs i enlighet med LOU och stadens riktlinjer för direktupphandling beträffande dokumentation. Av 19 kap. 30 LOU följer att en upphandlande myndighet ska dokumentera genomförandet av en upphandling. Dokumentationen ska vara tillräcklig för att motivera myndighetens beslut under upphandlingens samtliga skeden. Detta gäller emellertid inte om upphandlingens värde understiger kronor (19 kap. 30 andra stycket LOU). Redan av lagtextens ordalydelse följer att det är enskilda direktupphandlingar som ska dokumenteras om värdet av den enskilda upphandlingen överstiger kronor. Bedömningen av om dokumentationsplikt föreligger ska således göras med utgångspunkt i det beräknade kontraktsvärdet för det aktuella kontraktet (det aktuella köpet/stickprovet). Detta skiljer sig från vad som gäller vid bedömningen av om direktupphandling över huvud taget kan tillämpas. Då ska kontraktets värde räknas samman med värdet av direktupphandlingar av samma slag gjorda av den upphandlande myndigheten under räkenskapsåret. Detta tillvägagångssätt gäller inte vid bedömningen av om dokumentationsplikt i ett enskilt fall gäller eller inte gäller. Varken av LOU eller av stadens riktlinjer kan utläsas att så skulle vara fallet.

6 Sida 6 (7) Stadsrevisionen ger i rapporten uttryck för att dokumentationsplikten är beroende av upphandlingarnas ackumulerade värde (s. 8). Det framgår dock inte om revisionen anser att det är det ackumulerade värdet av - upphandlingar av varor och tjänster av samma slag eller - upphandlingar av varor eller tjänster från samma leverantör som är avgörande för om dokumentationsplikten inträder eller inte. Hur det än förhåller sig med den saken är det förvaltningens uppfattning att det, enligt LOU, är enskilda direktupphandlingar som ska dokumenteras om värdet av upphandlingen överstiger kronor. Utöver vad som föreskrivs i LOU har staden i riktlinjer för direktupphandling angett vad som gäller beträffande dokumentation. Under rubriken Dokumentationsplikt framgår följande. Dokumentationsplikten innebär att alla direktupphandlingar över kr bör genomföras genom att skriftligt anbud/offert infordras. Dokumentationsplikten omfattar alla direktupphandlingar över kr. Nämnden bör dock följa samma krav på dokumentation även för direktupphandlingar över kr. Dokumentationen ska sammanställas och hållas ordnad på respektive nämnd. Redan av det skälet att det i riktlinjerna anges att dokumentation av en upphandling bör ske om upphandlingens värde överstiger ett visst belopp ( kr) ger upphov till oklarheter för verksamheterna som har att tillämpa riktlinjerna. Bedömningen av om dokumentationsplikten gäller i ett enskilt fall ska bedömas utifrån det beräknade enskilda kontraktsvärdet för det aktuella kontraktet inklusive eventuella optioner (19 kap. 30 LOU, vilket också bekräftas av Upphandlingsmyndigheten). Det är därför förvaltningens uppfattning att upphandlingarna 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 12 och 14 uppfyller riktlinjerna för direktupphandling beträffande det som anges under rubriken Dokumentationsplikt eftersom det inte finns någon dokumentationsplikt för upphandlingar vars värde understiger kr. Det föreligger därvid inga avvikelser från Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling avseende dokumentationsplikten.

7 Sida 7 (7) Upphandlingarna 4, 6 och 13 har var för sig ett värde under kr men över kr. Någon dokumentationsplikt föreligger således inte enligt 19 kap. 30 LOU. Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling föreskriver emellertid att nämnden bör följa samma krav på dokumentation även för direktupphandlingar över kr. Något uttalat krav på att dokumentera dessa upphandlingar finns således inte. Det är därvid inte rättvisande att påstå att Södermalms stadsdelsnämnd inte följer Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling i dessa avseenden. I skarpare ordalag är det förvaltningens uppfattning att någon sådan slutsats inte kan dras, dels utifrån underlaget i revisionen, dels utifrån hur riktlinjerna är utformade. Upphandlingarna 10 och 11 uppfyller kraven på dokumentation. Som framgår ovan är det förvaltningens uppfattning att nämnden följer stadens riktlinjer för direktupphandling samt LOU. För att de krav som revisionen ställer på nämnderna i rapporten ska kunna uppnås instämmer förvaltningen i den rekommendation som ges till kommunstyrelsen gällande förtydligande av stadens riktlinjer för direktupphandling. Förvaltningen har inga synpunkter beträffande vad anförs gällande seriositetsprövningen och dokumentation i övrigt. Bilagor 1. Projektrapport från stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling 2. Missiv

Direktupphandling Nr 8, Projektrapport från Stadsrevisionen

Direktupphandling Nr 8, Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8, 2017 Projektrapport från Stadsrevisionen Dnr: 3.1.3-90/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder och bolag. Stadsrevisionen

Läs mer

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsen Riktlinjer Sida 1 (5) Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014. Inledning Kommunfullmäktige beslutade den 26 mars 2007 att i stadens regler för ekonomisk förvaltning införa ett

Läs mer

D^r ISS'iai4j/z017 RX

D^r ISS'iai4j/z017 RX D^r ISS'iai4j/z017 RX Från: Skickat: Till: Kopia: Ämne: Bifogade filer: Funktion FUNKTION RVK REVISION den 7 december 2017 12:00 Funktion Kommunstyrelsen; Funktion TK Trafikkontoret; Funktion Registrator,

Läs mer

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi

Farsta stadsdelsförvaltning Avdelningen för ekonomi Farsta stadsdelsförvaltning Sida 0 (6) 2019-03-15 Storforsplan 36 123 47 Farsta Växel 08-508 18 000 Ekonomi.farsta@stockholm.se stockholm.se Farsta stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2019-03-15 Innehållsförteckning...

Läs mer

Revidering av stadsgemensamma riktlinjer för direktupphandling

Revidering av stadsgemensamma riktlinjer för direktupphandling PM 2014:107 RI (Dnr 125-845/2014) Revidering av stadsgemensamma riktlinjer för direktupphandling Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Revidering av stadsgemensamma riktlinjer

Läs mer

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsen Riktlinjer Sida 1 (5) Beslutade av Kommunstyrelsen den 20 mars 2013 (PM 2013:39 RI) Tidigare beslutade riktlinjer för, dnr 129-2225/2007 upphör att gälla. Stadens upphandlingsverksamhet

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar PROTOKOLLSUTDRAG 13:1 Kommunstyrelsen KS 40 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:70-003 Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinje 2016-12-08 Riktlinjer för direktupphandling KS 2016/0484 Antagen av kommundirektören den 12 april 2016. Kompletterar Riktlinje för upphandling och inköp KS 2013/0644. Riktlinjen beskriver hur

Läs mer

Stadens upphandlingsverksamhet Yttrande över stadsrevisionens projektrapport nr 13/2014

Stadens upphandlingsverksamhet Yttrande över stadsrevisionens projektrapport nr 13/2014 Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-01-30 IDN 2015-02-17 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 08-508 27 691 Till Idrottsnämnden Stadens upphandlingsverksamhet Yttrande över stadsrevisionens

Läs mer

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) 2019-04-29 Arbetsmarknadsnämndens riktlinjer för direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN 2019-0199-1.1.3 Arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för direktupphandling. 22 Dnr 2018/00102

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för direktupphandling. 22 Dnr 2018/00102 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 22 Den 2018-03-06 22 Dnr 2018/00102 Riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsens beslut 1. Riktlinjer för direktupphandling fastställs

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandling

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandling d RIKTLINJE 1/5 Beslutad när: 2018-03-26 45 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-04-04 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2018:70-003 Strängnäs

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin

Offentliga rum förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin 5 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-22 Handläggare Erik Jondelius Telefon: 508 12 098 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2017: RI (Dnr 183-374/2017) Stadens skydd mot anlitande av svart arbetskraft, projektrapport nr 5/2017 Begäran om yttrande från stadsrevisionen, revisorsgrupp 1 Svarstid den 17 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar KF 11:1 KF 11:2 KF 11:3 KF 11:4 KF 11:5 2015-01-26 1/3 Beslutad: xxxx Gäller fr o m: 2015-03-01 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014: 592-003 Ersätter: KS/2013: 133-003 Ansvarig: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (6) 2017-02-01 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-03- 09 Yttrande gällande

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 21 december 2017 KLAGANDE 1. Edsjö Arkitektkontor Bostadslaget AB, 556373-5439 2. AA 3. BB Ombud för samtliga: chefsjurist Pär Cronhult

Läs mer

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Skrivelse

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2012-03-07 Dnr 93/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Luleå Box 849 971 26 LULEÅ Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång 2014-07-18 KS-2014/812 Upphandlingsstrateg Kommunstyrelsen Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling. Godkänd av kommunfullmäktige den 24 februari 2016, 44

Riktlinjer för direktupphandling. Godkänd av kommunfullmäktige den 24 februari 2016, 44 Riktlinjer för direktupphandling Godkänd av kommunfullmäktige den 24 februari 2016, 44 Riktlinjer för direktupphandling för Alingsås kommun dess bolag och förbund Den 1 juli 2014 trädde nya regler i kraft

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

Datum 2014-06-11. att anta förändring och komplettering av Riktlinjer för upphandling i enlighet med bilaga,

Datum 2014-06-11. att anta förändring och komplettering av Riktlinjer för upphandling i enlighet med bilaga, KS 7 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Frenander Charlotta Malmberg Jan Sandmark Mats Datum 2014-06-11 Diarienummer KSN-2014-0660 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för upphandling

Läs mer

BESLUT. Klippans. Ärendet. och inlett en. redogjort. för era köp dessa har. muntligen. konsulttjänster. KKV1046, v1.1,

BESLUT. Klippans. Ärendet. och inlett en. redogjort. för era köp dessa har. muntligen. konsulttjänster. KKV1046, v1.1, 2016-09-077 Dnr 585/2015 1 (6) Klippans kommun k 264 80 Klippan Klippans kommun köp av konsulttjänster Konkurrensverketss utkast till beslut Klippans kommun har brutit mot 15 kap. 4 lagen (2007:1091) om

Läs mer

Eda kommun köp av maskintjänster m.m.

Eda kommun köp av maskintjänster m.m. KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2015-09-02 Dnr 738/2014 1 (7) Eda kommun Box 66 673 22 Charlottenberg Eda kommun köp av maskintjänster m.m. Konkurrensverkets beslut Eda kommun har brutit mot 15 kap. 4

Läs mer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer

Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Granskning av direktupphandling och följsamhet mot kommunens egna riktlinjer Revisionsrapport Varbergs kommun KPMG AB 2017-09-06 Varbergs kommun Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Syfte och revisionsfrågor

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen staben Tjänsteutlåtande Dnr 881-2015-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19

Läs mer

Riktlinjer vid direktupphandling för Bollebygds kommun

Riktlinjer vid direktupphandling för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2014-12-05 Fastställd: Kommunstyrelsen 2014-12-01 198 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2014/345 Riktlinjer vid direktupphandling

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-02-06 Dnr 24/2013 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Revisionsrapport bristande dokumentation kring upphandling av vacciner 2016

Revisionsrapport bristande dokumentation kring upphandling av vacciner 2016 S T A T E N S V E T E R I N Ä R M E D I C I N S K A A N S T A LT 751 89 U P P S A LA Statens veterinärmedicinska anstalt Revisionsrapport bristande dokumentation kring upphandling av vacciner 2016 Som

Läs mer

KONKURRENSVERKEr. Högskolan i Jönköping - avtal gällande förmånsbilar

KONKURRENSVERKEr. Högskolan i Jönköping - avtal gällande förmånsbilar KONKURRENSVERKEr Swedish Gompetition Authority 2014-11-19 Dnr 179/2014 1 (7) stiftelsen Högskolan i Jönköping Box 1026 55111 Jönköping Högskolan i Jönköping - avtal gällande förmånsbilar Konkurrensverkets

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-01 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Skrivelse

Läs mer

Verksamheter på entreprenad och upphandlingsprocesser

Verksamheter på entreprenad och upphandlingsprocesser Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-02-22 Handläggare Eva-Lena Eirefelt Telefon: 08-508 12 192 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-03-17 Verksamheter på entreprenad

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (8) 2019-04-03 Handläggare Magnus Hjort Telefon: 08-508 31 986 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm

Aktiv avtalsförvaltning inom hemtjänst? Yttrande till Stadsrevisionen i Stockholm KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-11-30 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2010-12-16 Aktiv

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-02 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29

Läs mer

Södertälje kommun. Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret

Södertälje kommun. Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret Revisionsrapport 5/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Södertälje kommun Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret Innehåll

Läs mer

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN Policy för Orsa kommuns inköps- och upphandlingsverksamhet Daterad 2015-09-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2015-11-23 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015 Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1./433-2016 Sida 1 (6) 2016-05-22 Handläggare Ilona Tóth Till Skärholmens stadsdelsnämnd Yttrande över revisionskontorets

Läs mer

Riktlinjer för inköp i Tibro kommun

Riktlinjer för inköp i Tibro kommun Datum 2018-08-16 Ärendenr 2018-000210.05 Riktlinjer för inköp i Tibro kommun Antaget av kommunstyrelsen 2018-09-11, 119 Gäller fr o m 2019-01-01 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för inköp och upphandling

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för inköp och upphandling Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för inköp och upphandling Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna ansvarar:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING

RIKTLINJER FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING RIKTLINJER FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING 2 Riktlinjer för inköp och upphandling Daterad 2017-05-17 Fastställd Kommunfullmäktige 2015-03-30 19, Reviderad Kommunfullmäktige 2017-09-18 75 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2017-397 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 484/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 485/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verifikationsgranskning juni Vår referens MN

Tjänsteskrivelse. Verifikationsgranskning juni Vår referens MN Malmö stad Miljöförvaltningen 1 (5) Datum 2019-01-03 Vår referens Håkan Nilsson ekonomichef Tjänsteskrivelse Verifikationsgranskning 2018 MN-2018-09988 Sammanfattning Malmö stadsrevision har stickprovsvis

Läs mer

Nämndernas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen - svar till revisionskontoret

Nämndernas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen - svar till revisionskontoret ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-01-25 Handläggare: Inga-Karin Mellberg Telefon: 08-508 14 089 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Nämndernas serviceskyldighet

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 26 mars 2018. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för upphandling och inköp Kommunfullmäktige

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret 14 SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-10-31 Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 2 Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Dnr 2012/0625 KS-1 Diariekod: 801 Kommunstyrelsen Revidering

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2014-12-15 Dnr 546/2014 1 (5) AB Timråbo Box 134 861 24 Timrå AB Timråbo - inköp av hissar Konkurrensverkets beslut AB Timråbo har brutit mot 15 kap. 4 lagen (2007:1091) om offenthg upphandling (LOU) genom

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling

Riktlinjer för inköp och upphandling Grästorps kommun Styrdokument Riktlinje Dnr 7/2018 Riktlinjer för inköp och upphandling Fastställd av kommunstyrelsen 2018-01-31, 16 Uppdateras före 2022-01-31 Dokumentet finns på Grästorps kommuns hemsida

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 482/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Riktlinjer vid direktupphandling för Bollebygds kommun

Riktlinjer vid direktupphandling för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2016-06-03 Fastställd: Kommunstyrelsen 2014-12-01 198 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Administrativ chef Reviderad: Kommunstyrelsen 2016-05-23 49 Dnr

Läs mer

Ärende: Ärende 9 Dnr Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar. Utbildningsnämnden

Ärende: Ärende 9 Dnr Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar. Utbildningsnämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2012-12-05 Vår referens Ann Andersson Direkttelefon 040-34 30 18 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 9 Dnr 2012-587 Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, ekonomienheten Peter Johansson, 0531-52 60 31 peter.johansson@bengtsfors.se POLICY Antagen av KF 1(5) KSN 2016-000915 94/2017 Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors v:\klk\gemensam\tjänsteskrivelser\2017\ekonomichef\upphandlingspolicy.docx

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 21 kap. 1 3 lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 21 kap. 1 3 lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) 2019-02-27 Dnr 190/2019 1 (7) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Östra Göinge kommun, Storgatan 4, 289

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018.

Resultat från Socialstyrelsens brukarundersökning - så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr. 1.1 528-2018 Sida 1 (5) 2018-10-08 Handläggare Pia Lindman Telefon: 08-508 08 418 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Resultat

Läs mer

Mönsterås kommuns köp av olika tjänster

Mönsterås kommuns köp av olika tjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 280/2013 1 (5) Mönsterås kommun Box 54 383 22 Mönsterås Mönsterås kommuns köp av olika tjänster Konkurrensverkets beslut Mönsterås kommun har brutit mot

Läs mer

2000:101. Civilrättssektionen Ulf Palm. Kommunkansliet Inköp Kommunala företag

2000:101. Civilrättssektionen Ulf Palm. Kommunkansliet Inköp Kommunala företag 2000:101 Civilrättssektionen 2000-09-18 Kommunkansliet Cirkulärnr: 2000:101 Diarienr: 2000/2185 Handläggare: Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2000-09-18 Mottagare: Kommunkansliet Rubrik: Offentlig

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling inom Vetlanda kommun

Riktlinjer för direktupphandling inom Vetlanda kommun 1 (5) Riktlinjer för inom Vetlanda kommun Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelse (2014-11-05 181) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2014-11-05 Dokumentansvarig: Leif Henriksson,

Läs mer

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Granskning av upphandling Revisionsrapport KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och metod 1 2. Regler om offentlig upphandling 1 2.1 Upphandlingsformerna 2

Läs mer

Driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende

Driften av Sabbatsbergsbyns vård- och omsorgsboende Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-22 Handläggare Samia Choudhury Telefon: 08-508 09 275 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Driften

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2019-113 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: antagen

Läs mer

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy 1/6 DATUM 2016-02-0 DIARIENUMMER KS/2014:207-059 Tillämpningsanvisningar inköpspolicy Antagna av kommunfullmäktige 2014-09-15, 69 1 Träder i kraft 2014-09-15 Detta dokument är ett komplement till Burlöv

Läs mer

100 K Direktupphandlingar på över kronor måste dokumenteras. Heja direktupphandling! Whitepaper

100 K Direktupphandlingar på över kronor måste dokumenteras. Heja direktupphandling! Whitepaper Whitepaper Heja direktupphandling! En guide till korrekta direktupphandlingar utan krångel. 100 K Direktupphandlingar på över 100 000 kronor måste dokumenteras. Läs mer på www.tendsign.com/direktupphandling

Läs mer

Riktlinje för direktupphandling

Riktlinje för direktupphandling Diarienr 2014/995-KS nternati Riktlinje för direktupphandling Beslutad av kommunstyrelsen 19 november 2014 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för direktupphandling program policy handlingsplan

Läs mer

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-08-08 Handläggare Carin Berg Telefon: 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-08-29 med ändringar avseende

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinjer för direktupphandling för Ystads kommun med helägda bolag Inklusive blankett för dokumentation av direktupphandlingar Tillämpningsanvisningar till inköps- och upphandlingspolicyn antagen i Kommunfullmäktige

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandlingsgränsen är: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 534 890 kronor, dvs. högst 28 procent av tröskelvärdet som är 1 910 323 kronor.

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift ANSÖKAN. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift ANSÖKAN. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm ANSÖKAN Swedish Competition Authority 2011-11-18 Dnr 702/11 1(8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Försvarsmakten,

Läs mer