Till: statsminister Fredrik Reinfeldt och samtliga riksdagspar-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till: statsminister Fredrik Reinfeldt och samtliga riksdagspar-"

Transkript

1 22 Riksförbundet Barnen Först April 2007 Till: statsminister Fredrik Reinfeldt och samtliga riksdagspar- Iran är ett av de länder där avrättning föreskrivs i lag. Det enda land där staten öppet avrättar minderåriga. Det råder fortfarande barbariska lagar och metoder i Iran och de grundläggande mänskliga rättigheterna nertrampas jämt och ständigt. Exempel: Två barn (Mahmoud Asgari 16, samt en ännu oidentifierad pojke i samma ålder) blev avrättade i staden Mashhad den 19 juli Efter internationella protester mot dödsdomar och avrättningar mot mindreåringar, skrev Iran på FN:s barnkonvention år Efter det fick ett 20-tal dömda ungdomar sina dödsdomar uppskjutna av iranska domstolar. Reza Alinejad och Delara Darabi var bara 17 år när de dömdes till döden, Se sidan 4 Nej till religiösa skolor, Nej till islamiska skolor! Intervju med Karim Shamohamadi, Ordförande för Riksförbundet Barnen Först om organisationens kampanj mot religiös skolor. Räcker det inte att säga nej till religiösa skolor omfattas inte islamiska skolor då? Karim: Vi på Barnen Först har drivit två skilda kampanjer med rubrikerna; nej till religiösa skolor samt nej till islamiska skolor. Om man endast säger nej till religiösa skolor, kan man undanskymma vikten av politisk islam och islams roll i indoktrinering av barn. Och när man säger nej till islamiska skolor, kan man tro att det är grönt i våra ögon att driva andra religiösa skolor. Därför har vi kombinerat de två rubrikerna och kommer att med plattformen avslöja båda i indoktrinering av barn i samhället. Jag kan tillägga att rollen som politisk islam spelar idag, har kristendomen spelat under medeltiden. Kristendomen har också visat sitt inhumana ansikte med att terrorisera, döda, bränna upp vetenskapsmän med att stämpla dem som hedningar och såkallade häxor, påtvingat religionen i folkets privatliv, drivit söndagsskolor, tvingat barn att memorera bibeln osv. Folket i Europa lyckades sätta tygel på kyrkan med sitt omfattande kamp mot kyrkans envälde. Man lyckades förvandla religionen till privatsak. Se sidan 2 Vi har aldrig kunnat andas ordentligt. Överheten har alltid haft ett grepp om vår hals Nima Darjamanj Frilansjournalist det säger Nima Daryamanj i ett tal på manifestationen mot avrättningar i Iran arrangerad av internationella kommittén mot avrättningar i Sergels torg i Stockholm.

2 2 april 2007 Nr. 22 Länge leve första maj! 1 maj är den dag då folket i hela världen visar sin vilja att befria världen från krig, barbari, fattigdom, våld, barnarbete, bostadslöshet och slaveri. 1 majtåget förebådar en förändring av världen och skapandet av en ny värld. En värld i vilken tillgodoses alla människors behov av mat, bostad, kläder, vård och utbildning. På 1 maj höjs rösten mot en värld där det rådande systemet står i skarp kontrast till mänsklighetens väl. Stora framgångar i tekniken och produktionen leder i detta system till försämringar i levnadsvillkoren istället för att människor lever lyckligare. Vi på Barnen Först hävdar härmed vår solidaritet och vårt stöd för denna dag. Vi ska gå ut på gatan och kräva bättre villkor för världens barn. Vi kämpar för en värld utan fattigdom, arbetslöshet, hemlöshet, brist på hälsovård och utbildning; en värld där frihet, jämlikhet och välfärd ska garanteras för alla. Alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter. Nej till religiösa.. Man lyckades skilja kyrkan från staten. Religionsundervisningen i skolor har blivit i stort sett kännedom om olika religioner och tron och inte propaganda om kristendomen. Kyrkans envälde har upphört. Men politisk islam försöker idag att ha samma roll i samhället som kyrkan hade under medeltiden. Politisk islam försöker att få fotfäste i allt fler länder än mellanöstern och Nordafrika dvs. i Europa och Nordamerika med bombattentat och självmordattacker. Den försöker delta i politiska, samhälleliga och kulturella metabolismen. Religiösa skolor är också ett redskap för politisk islam att uppnå sitt mål. Europeiska stater å andra sidan gynnar islamiska rörelser med sina bidrag och subventioner. Jag måste tillägga attintegrationsministern, Nyamko Sabuni, hotades för fyra veckor sedan för att hon är emot religiösa och skolor barnslöja. Hennes sammanträden äger rum i hemlighet numera enligt polisen. Det är inte första gången som islamiska grupper använder hot och våld för att tysta ner oliktänkande. Politisk islam har försökt att påtvinga Sharialagen i samhället. I Kanada försökte de upprätthålla shariadomstolar för muslimska familjer men fick ett rejält bakslag av kampanjen som drevs av sekulära och frihetsälskande människor. I Sverige har de också fått rejäla protester då och då. Till sist måste jag tillägga att alla religioner vill indoktrinera barn om de får tillfälle, men det som skiljer islamiska skolorna från andra religiösa skolor idag är det att islamiska skolor är enastående när det gäller åtskiljning av flickor och pojkar, påtvingande av barnslöja, och förhindrande av barns deltagande i dans, musik och sexualundervisning. Alla barn har rätt till ett lyckligt, säkert och kreativt liv!

3 3 april 2007 Nr. 22 Intervju med Clara Motaqi, lärare på skola i en av Stockholms förorter. Bilderna är hämtade från Internet och har inget med intervjun att göra. Du arbetar på en så kallad mångkulturell skola, hur trivs du? Jag trivs bra med barnen och personalen, men det är svårt att se alla bristande resurser och ekonomiska problem som hindrar ens arbete. Det sägs att det endast finns några få elever med svenskt ursprung av runt 400 elever stämmer det och vad är orsaken? Nej, jag tror inte det stämmer för inga av de barnen jag har eller har sett i skolan har något svenskt ursprung, jag har haft en pojke som har en mamma som har svenskt ursprung. Orsaken tror jag är att de familjer som har det någorlunda bra ställt här i området flyttar härifrån. Eller så känner de flesta här en samhörighet och kommer från samma länder eller talar samma språk och det håller dem kvar här. Vilka skillnader märker du i din skola jämfört med en miljö som har delvis elever som har ett svenskt ursprung och elever som har en annan bakgrund? Dom skolorna som har det mer blandat, har de elever ett bättre språk och mer kännedom om den svenska kulturen och än vad barnen på min skola har. Här på min skola har barnen inte en enda svensk kompis, jag tror att dessa barn kan få det otroligt svårt att komma in i det svenska samhället. Vad skulle du vilja förändra? Jag skulle verkligen vilja ändra dessa barns förutsättningar. Jag vill att dessa barn ska få samma möjligheter som vilket annat barn i Sverige, med samma resurser och framtida utsikter. Jag vill att det ska vara mindre barn i klasserna och att alla klasslärare ska vara utbildade och särskilt ha en bakgrund i läs och skrivutveckling. Vad skulle du önska av politikerna? För att som lärare kunna arbeta efter läroplanen och det som står i skollagen krävs det mycket ökade resurser framförallt i förorterna. Framförallt mindre barngrupper och utbildade personal.

4 4 april 2007 Nr. 22 Vi har aldrig kunnat... Kära svenskar Om en månad, på ett torg i Teheran, kommer en snara hängas runt halsen på en ung kvinna. Snaran, kopplad till en lyftkran, kommer att rycka upp kvinnan från jordelivet. När nylonsnaran pressar andan ur henne, när det knakar i hennes nackkotor och kontrollen över kroppsfunktioner förloras, då kommer kvinnans sista fysiska handling i livet vara att kissa på sig, på tio meters höjd, inför hundratals främlingar som aldrig kände henne. Kära Stockholmare, medmänniskor! Tack för att ni är här. Jag känner inte er, men vet ändå vad ni är för slags människor. VI är här tillsammans, för att vi inte vill vara en skara som passivt beskådar släckandet av ett liv, utan istället vill rädda det. Detta är en fråga om liv och död. Vi är här för att vi anser att en oskyldig persons liv inte får slösas. Och den som ÄR skyldig bör använda resten av sitt liv till att begrunda och gottgöra destruktiva handlingar. Är en 17-åring ett sådant hot mot världen att hon måste elimineras från dess yta, som Saddam Hussein? En bestraffning som har skapats för samhället bästa, gör bäst i att vara till nytta för samhället. Det är ett välbekant faktum, att en människa efter att ha avrättats inte tillför speciellt mycket till samhället. Men det är inte bara räddandet av Delaras kropp det handlar om här, utan även något mycket större. Snaran hotar inte bara Delara, utan även landet Iran. Om man betraktar Iran som en kropp så är provinserna landets kroppsdelar. Varje individ är en av dess många celler. Och den islamiska revolutionen var en allvarlig infarkt. En infarkt är den oåterkalleliga skada som uppstår i hjärnan eller hjärtat när den utsätts för blodbrist. Blodsbristen beror på en propp i blodkärlen som hindrar det fria flödet. Ofrihet i ett land är som en propp som hindrar fri strömning av tankar och idéer. Detta gör att upplysning, syre för sinnena, inte sprids ordentligt i samhällskroppen. Samhället blir sjukt och revolterar. Aldrig i modern tid har Iran upplevt riktig frihet, något som för en samhällskropp är lika nödvändigt som blod är för en människokropp. Vi har aldrig kunnat andas ordentligt. Överheten har alltid haft ett grepp om vår hals. Den islamiska revolutionen var bara den senaste av många infarkter som Iran har utsatts för genom århundradena. Provinser behöver inte amputeras bort i självständighetens namn. Krigshökarna får inte sätta sina näbbar och klor i denna kropp som mer än något annat behöver vila och ro. Kära iranier, Det är dags att inse att revolution nästan helt och hållet består av EVO- LUTION. Vi måste utvecklas. Du och jag måste förändras inombords. Även Iran måste förändras inifrån. Där Barnens rättigheter är universella! finns redan hos folket en överväldigande opinion mot barbariska lagar. Men samtidigt som regimen i Iran siktar mot att bli en nukleär jätte, så styrs den av intellektuella dvärgar. Om Iran är en kropp så är det tyvärr stjärten som har makten. Ursäkta mitt språk men jag måste tala från hjärtat. Ni vet vem jag pratar om, skithuvudet som med sitt ordbajseri har satt sitt land in deep shit. Mannen vars namn börjar på A: A som i Ahmagh, A som i Asshole, A som i Ahmadinejad. Ahmaghinejad och de 40 rövarna har skadat oss länge nog. Det är dags att Iran syresätts med frihet, och att det blir hjärnan och hjärtat, förnuftet och medkänslan som styr istället. En regim som vill ha rätten att ta livet av sina medborgare måste först ge dem rättvisa och valmöjlighet. Det är dags att det gröna i vår flagga står för vårens grönska, inte religion. Det är dags att det vita står för fred, inte liksvepningar. Det är dags att det röda i vår flagga står för röda läppar och varma kinder istället för kallt blod.

5 5 April 2007 Nr. 22 Till statsminister.. ett år i fängelse har de blivit myndiga. Nu varnar Amnesty för att deras domar kan verkställas när som helst. Iran är ett av de länder i världen som genomför flest avrättningar och avrättningar av barn sker fortfarande. Tortyr, amputering, stening och spöstraff hänförs till de islamiska lagar som rådde för 1500 år sedan. Straffen är grymma, omänskliga och förnedrande och används i Iran sedan 27 år tillbaka. Om vi tror på att mänskliga rättigheter är universella, om vi är emot sådana barbariska handlingar som tillhör stenåldern, ska vi reagera. Det ska inte spela någon roll om det händer i Sverige eller i en liten by långt borta i Afrika, Asien eller Amerika. Fredrik Reinfeldt, du som Sveriges statsminister - och alla andra politiker har ett ansvar i denna fråga. Vi kräver att Sverige agerar i frågan om dödsstraffen som utdöms i Iran. Vi kräver att Sveriges regering tar upp frågan och gemensamt med FN agerar för ett stopp av de primitiva bestraffningssystem som används i Iran. Vi kräver att Sveriges regering avbryter alla politiska förbindelser med Iran så länge det verkställes avrättningar, speciellt genom stening. Karim Shamohammadi Smutsigt vatten och bristfällig hygien tar fler barns liv än krig. Varje dag dör barn under fem års ålder av uttorkning till följd av diarré, som orsakas av smutsigt vatten och dålig hygien. Enligt UNICEF Ordförande: Karim Shamohammadi karimshamohammadi@yahoo.se Mobilnr Redaktör: Afsaneh Vahdat afsanehvahdat@yahoo.se Mobilnr Adress: Box 48, Södertälje All yrkesarbete för barn skall förbjudas!

6 6 april 2007 Nr. 22 Inbjudan: Riksförbundet Barnen Först arrangerar sin årliga konferens den augusti i Stockholm. Barnens universella rättigheter Två dagars föreläsningar med paneldebatt, filmvisning, teaterföreställning, musik, bokbord, och olika verkstäder. Föreläsningar kommer att ge en bild av hur omfattande barnens rättigheter berövas i världen idag och vårt alternativ. Paneldebatten ska handla om förbud mot religiösa skolor, barnslöjor och religiösa symboler. Hur samhället behandlar barnen, är kännetecken på hur pass humant och fritt samhället är. fattigdom, prostitution, missbruk och aids, krig och dödande, undernäring, hemlöshet, brist på rent vatten och hygien, dödliga sjukdomar är kännetecken på barnens situation i världen dag. Barnarbete, gatubarn, miljontals barn som inte har möjlighet att gå i skola eller ens leka med andra barn, miljontals småflickor som inte ens får leka som barn för att de betraktas som kvinnor i religiösa familjer och betraktas som andraklassens medborgare är flera kännetecken på hur barn behandlas i världen idag. Barnens bästa som offras för nationella, religiösa etniska, ekonomiska och politiska intressen. Tack vare frihetsälskande människor som kämpar för barns rättigheter, har barn i västvärlden fått vissa rättigheter. Men även de här markvinningarna tas tillbaka med olika ursäkter. Med stöd av begreppet kulturrelativism har man delat upp samhällen i kulturella, religiösa, nationella och etniska minoriteter vilket berövar barnen dessa nyvunna rättigheter. Under konferensen kommer vi att analysera och avslöja orsakerna till barnens rättslöshet samt presenterar vårt kompletteringsförslag till barnkonventionen. Vi håller humanismens och barnens rättigheters fana högt och trotsar påhittade minoritetsfördelningar i samhället. Konferensen kommer att hållas på svenska, engelska och persiska. Finns det önskemål om andra språk ber vi er kontakta oss. Tid: augusti Plats: Studio- 4 på Sveriges radio. Vi kommer att lämna ytterligare info om konferensen inom kort. + För att delta i konferensen som föreläsare, åhörare eller för att ha verkstad eller bokbord kontakta: Konferensens kontaktperson: Afsaneh Vahdat Riksförbundet barnen först ordförande: Karim Shamohammadi mänsk- Hur ett samhälle behandlar sina barn, är det mest talande beviset för hur ligt och fritt det är!

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Stäng alla religiösa skolor!

Stäng alla religiösa skolor! 19 Riksförbundet Barnen Först juli 2006 Innehåll: Anslut er till vår kampanj! Religiösa skolor är en källa till homofobi Vad är viktigare? Barnens rättig Krig, en skam för mänskligheten Nej till religiösa

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Barn avrättas i Iran! Afsaneh Vahdat

Barn avrättas i Iran! Afsaneh Vahdat Riksförbundet Barnen Först oktober 2006 Innehåll: Barn avrättas i Iran! Slöjan är bara en symbol för männens förtryck! Barndagen firades stort i Iran! Måste grannen stenas? Denna omvända värld måste vändas

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

Riksförbundet Barnen Försts konferens om barnens rättigheter, den 30 september och 1 oktober i Göteborg. Delta och tyck till!

Riksförbundet Barnen Försts konferens om barnens rättigheter, den 30 september och 1 oktober i Göteborg. Delta och tyck till! 23 Riksförbundet Barnen Först Augusti 2007 Nina Cernold, 43 år från Falun är 1-7 lärare och har jobbat som lärare under många år i Falun. Ett viktigt centrum och starkt fäste för tvånget att systematiskt

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

1. Revolutionens idol. 2. Ungdomar = framtid. Diskussionsfrågor till elevtidningen

1. Revolutionens idol. 2. Ungdomar = framtid. Diskussionsfrågor till elevtidningen 1. Revolutionens idol Läs sid. 2-3 om Pavel och diskutera frågorna i par. Vad var det Pavel gjorde som fick regimen att lyfta fram honom som en förebild för andra barn? Tror du att det var viktigt för

Läs mer

Stäng alla religiösa skolor!

Stäng alla religiösa skolor! 18 Riksförbundet Barnen Först maj 2006 Innehåll: Till försvar för förbjudandet av religiösa skolor! Till försvar för förbjudandet av religiösa skolor Afsaneh Vahd Vem jag är! Karim Shamohamadi Debatten

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Europarådet. pass. till dina rättigheter

Europarådet. pass. till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter 1 Välkommen med på en resa Livet är en fantastisk resa. Vi har många reskamrater på färden, och vi vill alla få en så säker,

Läs mer

Statlig tystnad bidrar till hedersvåld Skriver Ida Lindqvist frilandsjournalist. En lyckad konferens till minnet av Fadime.

Statlig tystnad bidrar till hedersvåld Skriver Ida Lindqvist frilandsjournalist. En lyckad konferens till minnet av Fadime. 17 Riksförbundet Barnen Först februari 2006 Innehåll: En lyckad konferens...afsaneh Vahdat Statlig tystnad... Ida Lindqvist Stäng religiösa. Karim Noori Resolution Frige våra pappor Karim Shamohamadi En

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution

Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Tjejer är någonting fint och ska inte untyttjas... Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution Den mest integritetskränkande handlingen en individ kan utsättas för måste vara just påtvingade

Läs mer

BARNKONVENTIONEN. Kort version

BARNKONVENTIONEN. Kort version BARNKONVENTIONEN Kort version BARNKONVENTIONEN FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Barnkonventionen kort version

Barnkonventionen kort version Barnkonventionen kort version Fullständig version på länken: https://www.raddabarnen.se/rad och kunskap/skolmaterial/barnkonventionen/helabarnkonventionen/ FN:s konvention om barnets rättigheter består

Läs mer

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid.

Svenska, samhällskunskap, historia, religion och klasstid. 1 Visste du Material Time Age B5 20 min 13-15 Nyckelord: likabehandling, könsidentitet, hbt, mänskliga rättigeter, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet består av ett frågeformulär med frågor

Läs mer

Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett

Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett slags all täckande plagg, bärs av muslimska kvinnor där endast ögonen lämnas exponerade har hamnat i rubrikerna igen! Frankrikes president Nicolas Sarkozy

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM SVENSKA VÄRDERINGAR Grundlagarna är de sanna svenska värderingarna Vårt demokratiska

Läs mer

Om svenska värderingar. En användarguide i fickformat

Om svenska värderingar. En användarguide i fickformat Om svenska värderingar En användarguide i fickformat Detta kanske vi inte är överens om, men Finns det något som skulle kunna kallas för svenska värderingar? Normer som beskriver en slags grunduppfattning,

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

Vår grundsyn Omgivningen

Vår grundsyn Omgivningen För att bli hållbart och tryggt för de människor som vistas i ett hus behöver huset en stabil grund. Styrelsen för Fisksätra Folkets Hus Förening vill genom detta dokument, antaget i november 2009, lägga

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Rättigheter och skyldigheter

Rättigheter och skyldigheter Rättigheter och skyldigheter Medborgerliga rättigheter Personliga rättigheter ex. yttrandefrihet, religionsfrihet, rättssäkerhet osv Politiska rättigheter ex. allmän och lika rösträtt, att själv får ställa

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

Kort om Barnkonventionen

Kort om Barnkonventionen Kort om Barnkonventionen Kort om Barnkonventionen Alla barn har egna rättigheter Den 20 november 1989 är en historisk dag för världens 2 miljarder barn. Då antog FNs generalförsamling konventionen om barnets

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

diskussionsunderlag Hallelujabröllop

diskussionsunderlag Hallelujabröllop diskussionsunderlag Hallelujabröllop Religion Vad är religion? Vad innebär det att vara religiös? Är du religiös? Om ja, vad innebär religionen för dig? Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder,

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Motion till riksdagen 1989/90:0645

Motion till riksdagen 1989/90:0645 Motion till riksdagen 1989/90:0645 av Lars Werner m.fl. (vpk) Mänskliga rättigheter och demokrati FN:s folkrättsdecennium 1989 blev ett genombrottsår i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. I

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Islam och barnens. rättigheter och. Till försvar för förbjudandet av islamisk slöja för barn

Islam och barnens. rättigheter och. Till försvar för förbjudandet av islamisk slöja för barn Riksförbundet Barnen Först Tidskrift juni 2005 Innehåll Äntligen sommar! Delar ur Islam och barnens rättigheter Mansoor Hekmat Varför är det mest riskabelt att dricka i tonåren? Anders Burlin Seminarium

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer

Jihad eller terrorism?

Jihad eller terrorism? Jihad eller terrorism? Islam är emot terrorism Islam och terrorism är motsatsen till varandra, som ljus och mörker, liv och död eller fred och krig. Islam tillåter inte krig eller att vålla andra religioner

Läs mer

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 Vad krävs av ett land för att vi ska kunna kalla det demokratiskt? DEMOKRATISKA SPELREGLER Majoritetsprincipen Ska gälla vid val eller folkomröstningar. Om det exempelvis finns

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

barnkonventionen. _archive/ som bildades Alla I FN

barnkonventionen. _archive/ som bildades Alla I FN Socialdepartementet Hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med rättigheterna i barnkonventionen en kartläggning (Ds 2011:37) Lättläst version v Stämmer svenska lagar med barnens rättigheterr

Läs mer

GENDER. diskutera könsroller. Handledarmaterial

GENDER. diskutera könsroller. Handledarmaterial GENDER diskutera könsroller Handledarmaterial Till ledaren Det här materialet är tänkt att ge en inblick i kvinnans situation världen över. Genom att visa bildspelet och sedan ha diskussionsgrupper hoppas

Läs mer

Politisk Teori 2 Jag kommer i denna hemtentamen att redogöra vad jag ser för problem med Robert Nozick teori om självägarskap. Dels övergripande ur individens synpunkt och dels ur ett lite större perspektiv

Läs mer

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut

Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut Morgondagen börjar idag. Rädda Barnen på fem och en halv minut foto: Pernilla Norström Ett tryggt barn blir en trygg vuxen och en trygg förälder. Utbildning ger barn möjligheten att utvecklas och ta kontroll

Läs mer

Material för årskurs 4-6

Material för årskurs 4-6 Material för årskurs 4-6 ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi.

Läs mer

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET

MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET ABF MOT RASISM OCH FRÄMLINGSFIENTLIGHET rollspel Upplägget: Det finns 4 roller i varje scen, en roll som uttrycker sig främlingsfientligt, en cirkelledare/föreningsledare och en som ger stöd åt respektive

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande 2010-03-22 Sid 1 (10) Staffansgården-Pumpmakargården och Hammargården Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ht 2010-Vt 2011 På våra förskolor skall alla barn känna trygghet, bli sedda för

Läs mer

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN

ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN LATHUND - ATT GÖRA EN AKTION PÅ SKOLAN I den här texten får ni förslag på hur ni i gruppen kan planera en enkel aktion på er skola. BAKGRUND BRAVE - EN KAMPANJ TILL STÖD FÖR

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter FN:s konvention om barnets rättigheter Övning: Artiklarna Syfte Övningens syfte är att du ska få en ökad förståelse för vilka artiklarna i konventionen är och se vilka artiklar som berör er verksamhet

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva.

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Utgångspunkt Inledande genomgång Förändring är liv Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Vi föds och vi utvecklas och förändras varje dag, varje minut, varje

Läs mer

Kvinnors rättigheter. på lättläst svenska. Sveriges Kvinnolobby

Kvinnors rättigheter. på lättläst svenska. Sveriges Kvinnolobby Kvinnors rättigheter på lättläst svenska Sveriges Kvinnolobby Om FN:s Kvinnokonvention Förenta Nationerna, FN, har bestämt att det ska finnas bestämmelser om mänskliga rättigheter. De mänskliga rättigheterna

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Jämlikhet. Alla är lika inför lagen.

Jämlikhet. Alla är lika inför lagen. 6 Jämlikhet Alla är lika inför lagen. Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH

diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH Vad tänker du på när du hör ordet Afrika? Bilder av Afrika I filmen Citizen Oketch får vi följa med George och Esther Oketch och deras fyra barn i vardagen i ett slumområde

Läs mer

Demokrati Folket styr

Demokrati Folket styr Demokrati Folket styr Demokrati finns överallt i vårt samhälle, i skolan m m. Vad betyder demokrati? Och hur såg det ut om vi går tillbaka i historien? Ordet demokrati betyder folkstyre och kommer från

Läs mer

Bilagor. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Bilagor. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Bilagor till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet B ilaga A. Ämnen Ska alla ha rätt till ett namn? Ska alla ha rätt till en bostad? Ska alla kunna ta del av sjukvård? Ska alla vara lika

Läs mer

1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag!

1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag! 1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag! 2b. Att jaga djur är vår rätt! 3a. Homosexualitet borde behandlas

Läs mer

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra Barnkonventionen Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra 1 FN har bestämt att alla barn i hela världen ska må bra och ha det bra. FN betyder förenta nationerna. FN är som en jättestor förening.

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte Boken om SO 1-3 Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Provlektion: Om grundläggande mänskliga rättigheter, alla människors lika värde

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

ALLMÄN FÖRKLARING OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA

ALLMÄN FÖRKLARING OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA Förenta Nationernas generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Förklaringen antogs med 48 ja-röster. Inget land röstade emot. Åtta länder

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism Lektion 4 Livsåskådningar Humanismen och liberalism Ett luddigt begrepp Humanism kan betyda många olika saker beroende på vem som använder ordet och i vilket sammanhang. Det kan handla om humanistiska

Läs mer

Barnpolitiken. Regeringen skrev i sin plan att barnkonventionen är viktig.

Barnpolitiken. Regeringen skrev i sin plan att barnkonventionen är viktig. LÄTTLÄST FAKTABLAD Socialdepartementet nr 6 juni 2002 Barnpolitiken FN har en konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. En konvention är regler som många har kommit överens om. I konventionen

Läs mer