PRODUKTIVITET JANUARI 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRODUKTIVITET JANUARI 2018"

Transkript

1 WORKBOOK PRODUKTIVITET JANUARI 2018

2 PRODUKTIVITET - det går att bemästra Det pratas mycket om effektivitet och produktivitet idag. Alla ska vara det mest hela tiden men jag frågar mig ofta om det verkligen är det som är viktigast här i livet. Att få gjort det man ska är ju bra men behöver vi verkligen "tävla" om vem som är mest produktiv. Hur man blir produktiv är både enkelt och svårt samtidigt för det beror så mycket på vilka rutiner du har redan idag. Vi ska börja med att reda ut begreppen produktivitet, effektivitet och fokus för att sedan gå över till att skapa en bra morgon- och kvällsrutin. Vi reder ut begreppen Effektivitet När det pratas effektivitet lägger väldigt många in hastighet i begreppet. Att jobba effektiv innebär att vara snabb. Det är FEL. Att vara effektiv betyder att man gör rätt sak, alltså det du verkligen ska göra, och att du nyttjar dina resurser på rätt sätt. Resurser kan vara flera saker som bland annat din energi och dina tillgångar. Produktivitet Produktivitet innebär att du gör det som ska göras på rätt sätt. Du följer de rutiner och beskrivningar som finns för uppgiften. Här handlar det om att producera i

3 antal enheter varken det är fysiska saker eller dokument. Fokus Du har valt att utföra din uppgift och du är förberedd för att genomföra den. Du är helt koncentrerad på enbart den uppgiften och låter dig inte distraheras av annat. Detta tillsammans utgör en enhet kan man säga. Det ena leder till det andra. Personlig effektivitet är att: skapa förutsättningar för att på ett bra och enkelt sätt ta hand om den tid du har och se till att du gör rätt saker under den tid du har till förfogande. Då är du effektiv. Effektiv är INTE att du arbetar så snabbt som möjligt för att få så mycket som möjligt gjort. Det handlar INTE om stress. Det handlar om fokusera på din uppgift och inte låta andra saker störa dig. Rutiner För att dessa tre ska kunna arbeta i den samklang som du kan skapa så är det klokt att se över sina rutiner. De rutiner som är dagliga och återkommande. De rutiner som gör att du mår bra och trivs med din tillvaro. Det inbegriper att du kan behöva ta bort saker du gör för att de inte ger dig det du önskar eller behöver.

4 En rutin är något du gör av vana. Något du gör utan att du behöver tänka före. Det finns där. Sitter i ryggmärgen som man ju brukar säga för att förklara något som är självklart för oss. Det jag vill att du börjar med är att skapa eller justera och förbättra din morgon- och kvällsrutin. Dessa är enligt mig två av de viktigaste för att klara av att vara produktiv. Innehållet i dessa avgör hur du agerar och om du genomför. Rutiner kring när du ska äta och att du tränar är självklart superviktiga men de faller på något sätt på plats om morgon och kväll fungerar. Dina rutiner ska följa dig själv. De ska vara bekväma men samtidigt leda till att du hamnar i den känsla och framåtanda som du behöver för att genomföra din dagliga agenda. Med andra ord, det ska inte bara vara mysigt. Morgonrutin Om du känner mig så vet du att jag älskar tidiga morgnar och jag inte rubbar på min morgonrutin. Det jag kallar för fokustimme. Min första bok handlar om just detta. Fokustimmen är din stund. En stund på morgonen, den tid du väljer att gå upp, då du fokuserar på dig själv. Det blir som en egentid kan man säga. Har du små barn så förstår jag att detta kan bli svårt men då skapar du en rutin som på ett bra sätt innefattar barnen. Allt har sin tid.

5 När sonen var riktigt liten började jag gå upp klockan 05:00 för att jag skulle få en stund för mig själv innan han vaknade. Den timmen, som det oftast blev, har varit ett av mina bästa beslut någonsin. Den har inte bara givit mig den egentid jag så mycket behövde då utan den har även gjort att jag kommit närmare mig själv och den har gjort att jag är väl förberedd för min dag. Både i det praktiska och det mentala. Väldigt bra tycker jag. Idag är jag inte lika noga med att min morgon måste börja klockan 05:00 men jag följer fortfarande samma rutin varje morgon. Min rutin ger mig en bra start på dagen och jag känner mig samlad och redo för action. Hur gör man? Du vill ordna din morgon på ett sådant sätt att du får ut den nytta du önskar. Du avgör alltså själv hur mycket tid du vill lägga och vad som ska ingå. Det finns inget direkt rätt eller fel. Det jag rekommenderar är att en del av din morgonstund består av en planeringsdel. Då ser du över vad du har för innehåll i din dag och hur dessa aktiviteter/områden ska placeras ut över din dag. Morgonstunden är tänkt att vara en skön stund där du får möjlighet att komma igång med dagen på ett sådant sätt att det ger dig lugn och fokus för det som kommer. Du ska kunna känna att planeringsmomentet inte tar över dina tankar under hela dagen utan att ditt sinne är fokuserat på uppgiften.

6 Vad vill du känna på morgonen? Vad vill du få gjort? Vad känns viktigt att ha klart innan den faktiska dagen sätter igång? Vill du göra din planering på morgonen? Vill du meditera, yoga eller göra ett kortare träningspass? Vill du läsa? Vill du skriva dagboksanteckningar? Vad känner du ska ingå i din morgonrutin för att din start på dagen ska kännas lugn men samtidigt göra dig klar för det dagen kommer bjuda på? Tanken är att du ska slippa springa ut genom dörren med kaffekoppen i handen. Du väljer själv om du vill ha en färdig struktur där du skriver ner dina moment och vad de ska innehålla eller om du vill göra olika varje morgon. Jag gillar att det är ganska så samma. Det ger mig en känsla av balans. Jag startar med att trycka igång mitt te, sträcker på sträcker på mig så att alla leder vaknar (eller försöker vakna) och sedan sätter jag mig vid mitt arbetsbord i vardagsrummet. De moment som ingår i min morgonrutin är:

7 planering av dagen skiss av ett kommande blogginlägg och inlägg för sociala medier jag läser en artikel eller annat intressant som jag sparat för senareläsning. Det ger mig inspiration om min timme inte är slut så påbörjar jag skrivandet av blogginlägget jag skissade på. om det är fint väder så händer det att jag går ut på altanen och njuter av morgonluften. Kvällsrutin För mig gäller samma sak på kvällen som på morgonen. Jag vill känna lugn. Tanken är att sova gott. Innehållet handlar mer om att utvärdera, känna tacksamhet och se över det som ska hända nästa dag. Det kan vara moment som inbegriper att göra ordning hemma för att vakna till ett städat hem. Det kan handla om att läsa en bok uppkurad i en fåtölj med lugn musik i bakgrunden. Det viktiga är att det gör dig redo för sängen och att du uppfattar aktiviteten som ett avslut på din dag. Du ska alltså undvika att göra sådant som triggar din tankeverksamhet och snarare sätter igång idéverskstan'. Det gäller att undvika det. Undvika att sömntåget åker iväg och du sitter och är superkreativ och skapar helt fantastiska saker men sedan är trött på morgonen.

8 Självklart är det härligt med kreativiteten men frågan är om den passar sig sent på kvällen. Jag har lyckats att förlägga min kvällskreativitet till morgonen. Jag har till och med lärt min hjärna att starta igång där den slutade på kvällen. Om jag vill. Jag har alltid varit en inbiten kvällsperson. Jag tycker fortfarande om att nattsudda men då vet jag att jag inte kommer få min härliga morgonstund så det gäller att välja. Hur gör man? Det är samma här som med morgonrutinen. Du vill skapa en kvällsrutin som ger dig den nytta du önskar. Vad vill du känna på kvällen? Vad vill du få gjort? Vad känns viktigt att ha klart innan du går och lägger dig? Vill du göra din planering på kvällen? Vill du meditera eller utöva yoga? Vill du läsa? Vill du skriva dagboksanteckningar? När det kommer till planering så är det helt upp till dig när du gör den men jag rekommenderar att du har ett moment på morgonen där du ser över den. Att du tittar igenom din planering på morgonen hjälper dig att känna dig redo. Dessutom kan det vara så att förutsättningarna kan ha ändrats under natten.

9 Jag vill att du funderar på hur du vill ha din morgon och din kväll. Skapa dig rutiner och testa på hur det känns. Det är inte säkert att det du tänker först är det som kommer bli bra. Här är några blogginlägg och youtubefilmer du kan kika på inom ämnet: v=rtw4ehvfplg&t=364s v=www6tn4ixsu&t=11s

10 Arbetsmiljö/Inspiration/Motivation Den arbetsmiljö du jobbar i påverkar din motivation som i sin tur påverkar din kreativitet och som i sin tur styr om du hamnar i flow. De påverkar och styrs av varandra. Därför är det viktigt att se över dessa aspekter för att skapa den produktivitet du önskar. Börja med att lyssna till tillhörande livesändning. Där får du den information du behöver för att kunna arbeta med uppgifterna. Arbetsmiljö 1. Hur ser in arbetsmiljö ut idag? 2. Hur vill du känna dig när du arbetar? 3. Vad är din optimala miljö att arbeta i? Hur kan du göra för att skapa den miljön/känslan på din befintliga arbetsplats? 4. Vad distraherar dig? Hur kan du göra för att minska ner eller eliminera dessa distraktioner? Inspiration/Motivation 1. Vad inspirerar dig? Skriv en lista över saker som inspirerar dig? 2. Vad får dig redo att sätta igång? 3. Vilken signal/trigger behöver du för att den inspiration du får/känner ska leda till att du sätter igång?

11 Annat 1. Vad avbryter dig i din process när du väl kommit gång? Det är en form av distraktion men förtydliga för dig själv om det är inre eller yttre distraktion. Här är några blogginlägg och youtubefilmer du kan kika på inom ämnet:

12 Fokus - en sak i taget Du har nu lagt grunden för att kunna vara fokuserad. Du har sett över dina rutiner, din arbetsmiljö och loggat dina distraktioner. Nu kan du fortsätta med att hitta ditt sätt för bästa fokus. Som du vet så är nyckeln till fokus att du gör EN SAK I TAGET. Det finns verkligen inget annat sätt att behålla fokus. Med hjälp av bra rutiner, den rätta arbetsmiljön och distraktionerna långt borta så har du stora möjligheter att finna ditt sätt. Jag har gett några tips och förslag på sätt att få fokus i tillhörande livesändning. Tre frågor Först vill jag att du svarar på tre frågor: 1. Vad ger dig fokus? 2. När arbetar du som bäst? 3. Hur är allt omkring dig och i dig när du arbetar som bäst? Svaren är din grund tillsammans med rutinerna, arbetsmiljön och distraktionsloggen. Skilj på måsten och vill I tillhörande livesändning pratar jag om skillnaden mellan måste och vill och hur dessa påverkar dina prioriteringar och din attityd till det som står på att göralistan.

13 Kolla din kalender Jag vill att du öppnar din kalender och tränar på att se måsten och vill. 1. Vad har en gång varit ett vill men som idag känns som ett måste? 2. Hur kan du ändra din inställning till det som idag känns som måsten? 3. Hur kan du bibehålla vill-känslan för de aktiviteter/upgifter som är nya så de inte blir måsten framöver? Olika fokusövningar/listor 1. Pomodorometoden Pomodorometoden är en känd metod för fokus. Den går ut på att du ställer klockan på 25 minuter och jobbar på en bestämd uppgift under den tiden. När 25 minuter har gått så tar du fem minuters paus. Du gör så här i tre till fyra omgångar och tar sedan en längre paus. Se separat pdf listan Jag tror jag sa fel ordning i livesändningen. Ibland är även jag lite snurrig.

14 Du delar upp din lista i: En stor uppgift Tre mellanstora uppgifter Fem mindre uppgifter. Läs mitt blogginlägg om denna metod: listan Även detta en listmetod. Den delar upp i tre kategorier där den första är tre saker du ska göra idag, den andra tre saker du ska göra under den kommande veckan och den tredje tre saker du ska göra den kommande månaden. 4. Ive Lee-metoden Detta är också en listmetod. Den går ut på att du skapar en lista med enbart sex saker som du plockar från din masterlista. Varje dag innan du avslutar din arbetsdag skriver du ner de sex saker du ska göra när du kommer till jobbet nästa dag. När du är klart med de sex sakerna lägger du till sex nya. När dagen är slut gör du en ny lista för nästa dag. Om någon uppgift är kvar från dagens lista läggs dessa överst och så bygger du på.

15 5. Gör det nu regeln Om du kommer på något som behöver göras och det tar max fem minuter så ska den göras direkt. Om du sitter mitt uppe i en annan uppgift så gör du såklart klart den först och tar sedan den uppgift du kom på så fort du har en lucka. Men om det är att du sitter i soffan och kommer på att du borde vattna blommorna så är det en typisk sak du ska göra med en gång. Det tar inte många minuter att vattna blommorna och du kan säkert resa dig upp och fixa det. 6. Femminutersmetoden Det här är en bra fokusmetod. Du tar tag i en uppgift som du tycker känns jobbig eller obehaglig genom att ställa klockan på fem minuter. När fem minuter är över avslutar du och tar tag i nästa sak du har på din lista. På så sätt gör du lite i taget och behöver inte känna oro. 7. Spotifylistan Musik är perfekt för fokus. Vi påverkas av musik. Viss musik får oss engagerade, peppade eller lugna. Annan musik gör oss glada eller rentav ledsna. Musiken är perfekt för att trigga igång fokus. Fundera på vilken musik som passar för vilka uppgifter och skapa listor som du tar till.

16 8. Promenad Fysisk aktivitet fungerar alltid. Om du känner dig trött och ofokuserad så ta en promend och få både lite aktivitet i kroppen och frisk luft. Du kommer tillbaka lugnare och mer benägen till fokus. 9. Tekoppen För mig är tekoppen en trigger. Te får mig alltid fokuserad och jag har olika koppar för olika uppgifter. Den mest använda är min tänkarkopp. Vad är din sak? För dig är det kanske något helt annat än en tekopp. Fundera på vad det kan vara. Flow och belöning Då är det dags att prata lite om flow. Flow är en förlängning på fokus kan man säga och belöning är något vi alla behöver för att kunna prestera bra. Denna veckan ger jag er två uttdrag ur mina böcker. Den ena ur en e-bok om flow somjag skrivit för ett företag så det är en intern bok och det andra utdraget är boken "Jag ska bara" och handlar om belöning. Läs och reflektera När du läser så önskar jag att du funderar på vad det innebär för dig och hur du kan använda kunskapen i din vardag.

17 FLOW - handlar om balans mellan utmaning, förmåga, ängslan och/eller oro. Är dina arbetsuppgifter och aktiviteter i balans? För att du ska avancera inom ett område behöver utmaningen ligga lite högre än vad som är bekvämt till exempel men samtidigt får då din oro och eller ängslan för utmaningen inte ligga för högt. Då blir tröskeln hög och flow uteblir. Ett typexempel är när du sätter upp ett stort mål utan att tänka på nivån på utmaning och din förmåga. Då blir oron hög och du kommer ha svårt att ta steget att komma igång med det som krävs för att du ska uppnå ditt mål. Flow och belöning Då är det dags att prata lite om flow. Flow är en förlängning på fokus kan man säga och belöning är något vi alla behöver för att kunna prestera bra. Här får du två uttdrag ur mina böcker. Den ena ur en e-bok om flow somjag skrivit för ett företag så det är en intern bok och det andra utdraget är boken "Jag ska bara" och handlar om belöning. Läs och reflektera När du läser så önskar jag att du funderar på vad det innebär för dig och hur du kan använda kunskapen i din vardag.

18 FLOW - handlar om balans mellan utmaning, förmåga, ängslan och/eller oro. Är dina arbetsuppgifter och aktiviteter i balans? För att du ska avancera inom ett område behöver utmaningen ligga lite högre än vad som är bekvämt till exempel men samtidigt får då din oro och eller ängslan för utmaningen inte ligga för högt. Då blir tröskeln hög och flow uteblir. Ett typexempel är när du sätter upp ett stort mål utan att tänka på nivån på utmaning och din förmåga. Då blir oron hög och du kommer ha svårt att ta steget att komma igång med det som krävs för att du ska uppnå ditt mål. BELÖNING - vi gör ingenting utan belöning. Ingenting. Vi tänker inte på det men så är det. Vad gillar du för belöning? Räcker det att du kan bocka av uppgiften på din att göralista eller behöver det vara mer? Belöningen behöver vara i relation till uppgiftens storlek och in ansträning. Detta är anledningen till att till exempel långsiktigt sparande är svårt eller en deadline som ligger långt fram - belöningen är för diffus. Diffus belöning gillas inte av hjärnan. Lösningen på det är delmål.

19 Jag heter Dorotea Pettersson. Denna workbook ingår i medlemsprogrammet Be Your Power som jag driver. Om du vill ta del av fler workbooks så är det bara att kika inne på min hemsida så hittar du vägen till medlemsprogrammet.

Be Your Power. Dorotea Pettersson

Be Your Power. Dorotea Pettersson LIVE YOUR PURPOSE Be Your Power JANUARI 2019 Dorotea Pettersson Live Your Purpose! Den här månaden ska vi jobba med "Live Your Purpose". För mig handlar det om att vara tydlig med vad syftet med allt man

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

25 knep för att hålla koll på din tid

25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 25 knep för att hålla koll på din tid 1 Gör dina sysslor realistiska och genomförbara Planera dina sysslor, projekt och uppgifter efter din kapacitet att genomföra

Läs mer

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man?

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Välbefinnande inifrån och ut Du är själv portvakten som har nyckeln till medvetandets dörr och dina obegränsade möjligheter Annika Karlsson Hälsoinspiratör

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Målplanering för hälsa Exempel 1:1

Målplanering för hälsa Exempel 1:1 Målplanering för hälsa Exempel 1:1 Jag har nu goda, regelbundna rutiner för sömn och känner mig utvilad. Sover dåligt, är ofta trött och irriterad, orkar inte med allt som tidigare (trädgård, städning,

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden

Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Exempel på värderingar och konkreta steg inom olika livsområden Relationer Värdering: Vara en kärleksfull förälder Berätta för mina barn att jag tycker om dem/älskar dem varje dag Ha en stund varje dag

Läs mer

tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt

tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt FÖR ARBETSGIVARE, HR, LEDNINGSGRUPPER OCH ANHÖRIGA 29 tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt ROOM FOR.se Photo by Matthew Henry on Unsplash Hej! Det kan vara lockande

Läs mer

Tidshantering. Effektiva studievanor och aktivt lärande

Tidshantering. Effektiva studievanor och aktivt lärande Tidshantering Effektiva studievanor och aktivt lärande Effektiva studier/aktivt lärande Planering Terminsplanering Läsperiodplanering Veckoplanering Att göra-listor Resurser 50 h/vecka = 25 h/kurs Tidshantering

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Linus mamma har en utvecklingsstörning

Linus mamma har en utvecklingsstörning Barnbok Linus mamma har en utvecklingsstörning Text: Sandra Melander och Lydia Springer Illustrationer: Laila Stolpe Linus är 8 år och bor tillsammans med sin mamma i en hyreslägenhet. Linus mamma älskar

Läs mer

Marsutmaningen. Coachmanual

Marsutmaningen. Coachmanual Marsutmaningen Coachmanual Coachmanual för spelet Marsutmaningen Den här manualen sammanfattar lärmomenten i spelet Marsutmaningen och kan användas som diskussionsunderlag för coacher och brukare. Manualen

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Strategier för god sömn. Susanna Jernelöv Leg psykolog, Med dr

Strategier för god sömn. Susanna Jernelöv Leg psykolog, Med dr Strategier för god sömn Leg psykolog, Med dr Översikt Kl 10.30-11.30 1. Hur ska man bete sig för att sova bra? 2. Kognitiv beteendeterapi för att sova vad kan man göra själv? Hur ska man bete sig för att

Läs mer

personlig hälsa per appelqvist

personlig hälsa per appelqvist per appelqvist Så förhöjer vi båtupplevelsen forskning på hjärnaktivitet visar att om vi fokuserar på en sak i taget så blir vi lyckligare. vägen dit går via mindfulness. en av landets ledande experter,

Läs mer

Smakprov från boken PAUSA utgiven på

Smakprov från boken PAUSA utgiven på Innehåll Vänta inte på väckarklockan 5 Ge katten i livspusslet 7 Vi gör som vi brukar 11 Pausa och få mer energi 14 Stress 18 Andning 28 Hjärnan och mindfulness 39 Yoga 53 Att acceptera, släppa taget och

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management 6. Att få mer gjort under en dag - Time Management Tiden är en unik och icke förnybar resurs. Den tid som gått får du inte igen. Du kommer inte att få mer tid, du har ett visst antal timmar till ett visst

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag 5 tips för en mer harmonisk arbetsdag Innehållsförteckning Förord...4 Steg 1...6 Börja varje vecka med en tydlig plan...6 Steg 2...8 Skriv upp allt du ska göra på ett ställe...8 Steg 3...10 Lär dig att

Läs mer

24 yogaövningar som lugnar

24 yogaövningar som lugnar En yogisk julkalender 24 yogaövningar som lugnar www.yogakosthalsa.se Välkommen I denna ebok så får du alla yogaövningar och meditationer som vi gjorde i den yogiska julkalendern 1-24 December 2018. Nedan

Läs mer

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4 Detta är ett utdrag ur boken Bra relation av Kenth Svartberg där du kan få hjälp att bedöma vilken relation du och din hund har. Utdraget är främst avsett som en hjälp för instruktörer som använder boken

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning 1. Lärande och tillämpa kunskap, allmänna uppgifter och krav, kommunikation Att fatta beslut, stödjande/ tränande insats

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Behandlingsguide Sov gott!

Behandlingsguide Sov gott! Behandlingsguide Sov gott! V älkommen till Primärvårdens gruppbehandling för sömnproblem! Denna behandling utgår från KBT kognitiv beteendeterapi, som är en behandlingsform som visat sig vara en effektiv

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

UPPMÄRKSAM, MEDVETEN, NÄRVARANDE - Att ta vara på och vara en del av vår omgivning

UPPMÄRKSAM, MEDVETEN, NÄRVARANDE - Att ta vara på och vara en del av vår omgivning UPPMÄRKSAM, MEDVETEN, NÄRVARANDE - Att ta vara på och vara en del av vår omgivning Hur jobbar vi för att skapa oss en Mindful miljö? Och vilka verktyg finns det för oss att ta till vara på för att skapa

Läs mer

Några tips för bättre betyg i skolan. SO med Robert

Några tips för bättre betyg i skolan. SO med Robert Några tips för bättre betyg i skolan SO med Robert Organisera Det första steget för att få bättre betyg och bli duktigare i skolan är att vara ORGANISERAD. Det är något som många underskattar. Man tänker

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt)

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Nutrilett kostplan Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Dag 1 Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Dag 2 Nutrilett shake

Läs mer

Din Bullet Journal på fyra dagar.

Din Bullet Journal på fyra dagar. MailChimp Template Test - "bujo 4" 17 oktober 2017 08:53 81 KB Från: dorotea@dorro.se Till: dorotea@dorro.se Ladda alltid externa bilder från dorotea@dorro.se Din Bullet Journal på fyra dagar. View this

Läs mer

Träningsprogram på 80 dagar

Träningsprogram på 80 dagar Träningsprogram på 80 dagar Dag 1-10: HRV Träning- Träna upp min fokusering Jag lär mig påverka mitt eget nervsystem till samstämmighet och balans. Genom 2 steg (Hjärtfokus och hjärtandning) får jag mitt

Läs mer

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här.

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här. I det här häftet finns många olika tips och idéer om hur du kan förbättra dina möjligheter att klara dina studier på ett bra sätt. Se det här som en samling där du kan plocka delar av allt passar inte

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Hämtat från valideringsprocessen framtagen av Botkyrka kommun, 2010 ASPERGERS SYNDROM - KARTLÄGGNING OCH VALIDERING

Hämtat från valideringsprocessen framtagen av Botkyrka kommun, 2010 ASPERGERS SYNDROM - KARTLÄGGNING OCH VALIDERING Hämtat från valideringsprocessen framtagen av Botkyrka kommun, 2010 Hämtat från valideringsprocessen framtagen av Botkyrka kommun, 2010 Hämtat från valideringsprocessen framtagen av Botkyrka kommun, 2010

Läs mer

Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books

Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Gabriella Wejlid & Jenny

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017

yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017 yoga i skolan Beskrivning av yogaprojektet i Lerums kommun 2017 om projektet yoga i skolan Under vårterminen 2017 startades projektet Yoga i skolan i Lerums kommun. Syftet med projektet var att erbjuda

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Adhd och Autism i vardagen

Adhd och Autism i vardagen Adhd och Autism i vardagen Del 2 Andreas Svensson NPF/Adhd konsulent Ågrenska Kvällens plan 18.00Hej och välkomna Att få vardagen att fungera Vuxen, barn eller tonåring med NPF Att få skolan att fungera

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Fem Steg. -släpp din oro. Susanne Jönsson

Fem Steg. -släpp din oro. Susanne Jönsson Fem Steg -släpp din oro Susanne Jönsson 1 Fem Steg - Släpp din oro av Susanne Jönsson Vill du veta mer om ditt inre växande, ditt medvetande och vilka fantastiska förmågor just Du har inom dig? Besök Soul

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Hur vi hittar till bra sömn

Hur vi hittar till bra sömn Hur vi hittar till bra sömn Förenklat kan man säga att det finns tre viktiga saker att tänka på när vi har svårt att sova: 1. Bara sova i sängen och inte göra någonting annat till exempel, kolla datorn

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Dagens innehåll Frågor från förra tillfället? VÄLKOMMEN TILL Föräldragrupp sömn 2. Habiliteringen

Dagens innehåll Frågor från förra tillfället? VÄLKOMMEN TILL Föräldragrupp sömn 2. Habiliteringen Habiliteringen VÄLKOMMEN TILL Föräldragrupp sömn 2 Frågor från förra tillfället? Dagens innehåll 1. Sömnhygien- vad är det? 2. Stöd för god sömnhygien 3. Genomgång av sömnträningsprogram 4. Hemuppgift

Läs mer

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare 15 september 2015 Presentera dig för din granne, om ni inte redan känner varandra. Berätta varför du kommit hit idag. Om du gör som du

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Inkluderar: Crosspoint Intro Crosspoint Advanced Crosspoint 2.0 & 3.0. Esbo stad

Inkluderar: Crosspoint Intro Crosspoint Advanced Crosspoint 2.0 & 3.0. Esbo stad Crosspoint manualen Esbo Arbetarinstitut 2014 Inkluderar: Crosspoint Intro Crosspoint Advanced Crosspoint 2.0 & 3.0. Esbo stad Innehåll 1.Crosspoint - Introduktion... 2 2.Crosspoint Intro nivån... 4 3.Crosspoint

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

BVC-rådgivning om sömnproblem

BVC-rådgivning om sömnproblem Centrala Barnhälsovården 2013-05-02 BVC-rådgivning om sömnproblem Förebyggande strategier för BVC-ssk: håll dig uppdaterad på hela familjens sömnvanor under första året uppmuntra föräldrarna att vänja

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

Användarnas upplevelser av meråpne bibliotek. Lisa Engström, PhD-studerande, Institut for Informationsstudier

Användarnas upplevelser av meråpne bibliotek. Lisa Engström, PhD-studerande, Institut for Informationsstudier 30/11/2018 1 Jag tycker det är skönt att man inte behöver känna den här tidspressen om att det stänger och dom stänger liksom, det brukar alltid vara tidspress. De stänger sju idag, de stänger fyra idag,

Läs mer

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning!

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! K Ä N N E R D U D I G D Ö M D? Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! Du är inte ensam Inspiration för en väl fungerande vardag med barn med adhd. Metoder för att minska kaos och konflikter.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Winbergs Hälsa Friskare Du

Winbergs Hälsa Friskare Du Hälsoutbud Winbergs Hälsa Friskare Du Innehåll Varför satsa på hälsa? sid. 4 Hälsointervention sid. 5 Föreläsningar sid. 7 Kurser i hälsosam matlagning sid. 8 Gym sid. 11 Hälsokonsultation sid. 12 Gruppträning

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

Ett namn på sina problem Omgivningen Förståelse för sig själv Möjlighet att få rätt stöd Tänka funktionshinder istället för lat, slarvig, en ökad tro

Ett namn på sina problem Omgivningen Förståelse för sig själv Möjlighet att få rätt stöd Tänka funktionshinder istället för lat, slarvig, en ökad tro Hade du känt mig hade du inte dömt mig Hade jag hjälpt dig hade du aldrig glömt mig Hade du ta t dig tid hade du kanske fattat Hade jag vågat hade vi kanske snackat Hade vi bara haft mer tid Hade jag kanske

Läs mer

Att få ordning och ork för sin ekonomi

Att få ordning och ork för sin ekonomi Att få ordning och ork för sin ekonomi Vi har samlat några tips och idèer för att få bättre ordning och ork för viktiga papper och räkningar. På slutet finns det plats för att sammanfatta hur just du vill

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

Elin, Alvin och vuxenlivet

Elin, Alvin och vuxenlivet Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad Det här är Katja, 17 år. Hon hinner nästan aldrig äta frukost innan hon skyndar iväg till skolan. I skolan blir hon trött redan efter första lektionen och för att

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

Risksituationer i studier

Risksituationer i studier Art 12.1 Efter Brit Rönnbäck, KTH sid 1 av 5 Risksituationer i studier Det här avsnittet skall handla om risksituationer i studier. Det är sådana situationer när sannolikheten att du skall gå ifrån dina

Läs mer

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN

SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN SÖMN, VILA OCH ÅTERHÄMTNING I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka om sömn, vila och återhämtning. Vi hoppas att Ni under denna vecka

Läs mer

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach.

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Som alltid, kommer väldigt många människor även i år att avlägga ett nyårslöfte med förhoppning om ett bättre, friskare och gladare 2019.

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson 1 Den här lilla boken är skapad utifrån vår önskan om att hjälpa dig hitta glädje och lycka i vardagen för att kunna leva Ditt Magiska Liv Övningar som sätter guldkant

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

hur du studerar mera på mindre tid

hur du studerar mera på mindre tid hur du studerar mera på mindre tid inledning Alla som går i skolan har en chans att bli precis vad de vill. Du kanske inte ser det nu men du har fått en fantastisk möjlighet som många bara drömmer

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Bästa brorsorna - funderingsfrågor och diskussion Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, Gymnasiesär, Särvux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-4 Funderingsfrågor Frågorna

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Olof Samuelsson Kurator Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi upp? Uppskjutarbeteende

Läs mer

Vardagsfärdigheter hos vuxna

Vardagsfärdigheter hos vuxna 1(6) Vardagsfärdigheter hos vuxna Lena Walleborn är arbetsterapeut på Aspergercenter för vuxna i Stockholm. Hon träffar dagligen personer som har svårigheter att klara av sitt vardagsliv. Med sina kunskaper

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare

Välkommen till. Superkommunikatören. Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Välkommen till Superkommunikatören Skapa nyårslöfte! Niclas Agnesmed Folkbildare Spåna fritt och hämta upp dina djupt dolda drömmar. Låt dem se ljuset och överdriv dem gärna. Inga begränsningar, full frihet.

Läs mer