GRAVITATION OCH VÄXELVERKAN PÅ AVSTÅND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRAVITATION OCH VÄXELVERKAN PÅ AVSTÅND"

Transkript

1 1 GRAVITATION OCH VÄXELVERKAN PÅ AVSTÅND av Björn Andersson Först ges exempel på gravitationslagens förklaringsförmåga, varefter följer några notiser om hur idén om universell gravitation växt fram med tonvikt på Newtons arbete. Sedan ges beskrivningar av olika undersökningsresultat. De visar bl.a. att elever ganska ofta tänker sig att gravitationen bara verkar om det finns luft, och i så fall bara när ett föremål faller inte när det ligger på marken eller är på väg uppåt. Närvaro av luft är också, enligt många elever, nödvändig för att magnetisk och elektrostatisk växelverkan på avstånd skall kunna ske. Elever menar också att om det inte finns gravitation, så kan inte magneter dra till sig föremål. Kapitlet avslutas med reflektioner om resultatens betydelse för undervisning i naturvetenskap. Bakgrund En kraft i naturen som vi påverkas av under hela vårt liv är gravitationen eller tyngdkraften. Den verkar som en attraktion mellan alla massor i universum. Jorden attraherar t.ex. ett äpple, vilket märks på att dess trädgren är böjd eller att äpplet faller. Men äpplet attraherar också jorden med en lika stor och motriktad kraft. Detta uppfattar vi dock inte eftersom jorden är betydligt svårare att rubba än äpplet. Gravitationen orsakar bl.a. att vi står med fötterna på jorden, snö faller, floder rinner neråt, planeterna kretsar runt solen, materian i en stjärna dras mot dess centrum och ger himlakroppen dess sfäriska form, och att materian i stora stoftmoln drar sig samman och bildar stjärnor. Gravitation avtar snabbt med ökande avstånd. Om t.ex. avståndet mellan två massor fyrdubblas blir den ömsesidiga gravitationen 16 gånger mindre. Aristoteles universum Enligt Aristoteles var all jordisk materia uppbyggd av fyra element jord, vatten, luft och eld. Elementet jord var tyngst och bildade en sfär som utgjorde världsalltets centrum. Sedan kom koncentriska sfärer för vatten och luft, och utanför dessa eld. Att föremål som i huvudsak bestod av elementet jord föll rakt ner ju tyngre desto fortare enligt Aristoteles berodde på att de sökte sin naturliga plats, dvs. den jordiska sfären. Av samma anledning steg eld uppåt till eldsfären. Med andra ord kan man säga att i Aristoteles kosmologi betraktades Författaren, 2008

2 2 fritt fall som naturlig rörelse, som inte behövde någon förklaring. Annan rörelse krävde däremot en sådan. Som nämnts i artikeln Kraft och rörelse 1 förklarade han exempelvis att en projektil drivs framåt på grund av att den mötande luften rusar runt projektilen och snabbt fyller det vakuum som bildas bakom denna, och då skjuter på projektilen. Aristoteles tänkte sig vidare att måne, sol, planeter och stjärnor satt på olika transparenta och rörliga sfärer med samma medelpunkt som den stationära jorden. Månen fanns på den innersta av dessa. Stjärnorna satt på den yttersta sfären. Dess rörelse hölls igång av gudomliga krafter. Genom kopplingar överfördes rörelsen till övriga himmelska sfärer. Utanför stjärnornas sfär fanns ingenting, vare sig tid, rum eller materia. Tanken svindlar när man försöker föreställa sig detta, liksom för övrigt den nutida idén om att rum, tid, materia och energi har skapas genom Big bang. Aristoteles gjorde en tydlig åtskillnad mellan vår egen värld under månens sfär, och de himmelska sfärerna. I de senare fanns bara ett oföränderligt element, eter. Den enda möjliga förändringen var cirkulär rörelse. I världen under månen förekom många förändringar genom att de fyra elementen övergick i varandra och blandades på olika sätt. Aristoteles geocentriska världsbild var mycket inflytelserik och accepterad av kyrkan. Den påverkade filosofers och astronomers tänkande under år. Därför kan man ha en viss förståelse för att steget till vår nutida heliocentriska världsbild inte togs med en gång, och uppskatta de vetenskapliga insatser som gjordes av Copernicus, Kepler, Galilei och Newton under och 1600-talet. Kulmen kan sägas vara Newtons publicering av boken Principia år Den innehöll bl.a. hans rörelselagar och gravitationslagen. Newton och himlakroppars rörelse Vi går nu in mera i detalj på en del av Newtons resonemang, som mycket väl kan vara ett innehåll i skolans undervisning. Det var känt att planeterna gick i omloppsbanor. Galilei betraktade denna rörelse som naturlig. Men i Newtons tankesystem är det rörelse längs en rät linje med konstant fart som är naturlig, och därför borde det finnas en orsak till att planeterna avviker från detta naturliga tillstånd. Så här resonerade han: 2 Att planeterna kan kvarhållas i bestämda banor av centripetalkrafter förstår vi lätt, om vi ett ögonblick betänker hur projektiler rör sig. Ty en kastad sten tvingas på grund av sin egen tyngd att lämna den rätlinjiga bana som den erhållit på grund av kastet och tvingas följa en krökt linje genom luften för att slutligen hamna på marken. Ju större hastighet den erhållit vid kastet, desto längre färdas den, innan den faller till marken. Vi kan därför anta att hastigheten undan för undan ökas, så att den tillryggalägger l, 2, 5, 10, 100, kilometer, innan den träffar marken, och slutligen når bortom jordens gräns, så att den färdas genom rymden utan att träffa marken Citatet är Newtons egna ord, återgivna av Toulmin och Goodfield (1977, s ).

3 3 Om hastigheten ytterligare ökades, skulle stenen slutligen kunna färdas runt hela jorden och återvända till det berg varifrån den slungats ut... Dess hastighet när den återkommer till berget har ingalunda förminskats, utan den kan med bibehållande av samma hastighet fortsätta att kretsa i sin bana upprepade gånger. Resonemanget illustrerades med bilden i figur 1. Med detta sätt att tänka behöver man inte postulera att t.ex. månen går i en naturlig cirkelbana. Den påverkas av jordens Figur 1. Newtons jordsatellit. dragningskraft i analogi med stenen. Månen faller hela tiden in mot jorden men slår så att säga aldrig i backen. Det här illustrerar att Aristoteles uppdelning av kosmos i en jordisk och en himmelsk del, med olika lagar för de båda delarna, inte behövs. Gravitationslagen gäller inte bara i jordens närhet, utan i hela kosmos den är universell. Som vi skall se i nästa avsnitt (digram 1) resonerar dock en del elever i Aristoteles anda snarare än Newtons när det gäller var gravitationen verkar. Kanske kan Newtons här återgivna resonemang hjälpa elever att förstå att gravitationen eller tyngdkraften hela tiden verkar på en satellit och dess astronauter då de färdas varv efter var runt jorden. Astronauterna är inte tyngdlösa. Däremot upplever de s.k. tyngdlöshet därför att de ständigt befinner sig i fritt fall orsakat av jordens dragningskraft. Undersökningsresultat Av ett tidigare kapitel (3) om jorden som planet i rymden kan man kanske få intrycket att gravitation är ett begrepp som elever i allmänhet behärskar ganska bra i års ålder. Ett antal undersökningar pekar dock på att så inte nödvändigtvis är fallet, samtidigt som elevernas svar öppnar dörren till både överraskande och intressanta nya möjligheter att undervisa. Här följer några exempel. 3 3 Två forskningsöversikter angående elevers begrepp om gravitation har genomförts av Kavanagh och Sneider (2007a, b)

4 4 Varför faller föremål eller ej? I en israelisk undersökning intervjuades 400 elever i åldern 4 13 år utifrån olika frågeställningar. 4 En uppgift började med att intervjuaren släppte ett föremål och frågade eleven varför det föll till golvet. Så följde frågor om varför solen inte faller ned, varför månen och moln håller sig kvar på himlen och hur ett flygplan kan flyga utan att slå i backen. Tre typer av förklaringar förekom, som av författarna kallas stöd, tyngd och jordens dragningskraft. Stöd De yngre eleverna resonerade i stor utsträckning om olika former av stöd. Ett föremål faller därför att det inte längre hålls fast av handen. Sol, måne och moln är fastklistrade på himlen. Denna typ av svar förekom nästan inte alls bland de äldre eleverna. Andra former av stöd är att moln och flygplan bärs upp av luftströmmar och att solen och månen inte faller därför att de hålls kvar av en bana. I det senare fallet kan man undra om vuxnas tal om himlakroppars banor av barn tolkas konkretare än vad som avses. Kanske ser barnet i sin fantasi något som påminner om en tågbana eller rodelbana. Dessa idéer om stöd ökar något med stigande ålder. Tyngd (heaviness) Ett relativt vanligt svar i 5 10 års ålder är att saker faller därför att de är tunga. Det som är lätt faller inte. Ibland relateras tyngd eller lätthet till det material som föremålet består av moln faller inte därför att de består av vattenånga. Jordens dragningskraft I 9 13 års ålder blir det allt vanligare att elever resonerar om jordens dragningskraft. Intressanta svar är att sol, måne och moln inte faller ner därför att de ligger utanför jordens dragningskraft. Elever svarar t.ex. att eftersom det inte finns luft nära solen så kan den inte nås av dragningskraften. Detta tyder på att de menar att det behövs ett medium för att dragningskraften skall kunna förmedlas. Andelen elever i olika åldrar med detta sätt att resonera framgår av diagram 1. Tunga föremål faller fortare än lätta En annan uppgift började med att eleven fick två kuber av samma dimensioner, den ena tyngre än den andra. Han/hon jämförde de båda kuberna och kunde känna vilken som var tyngst. Eleven fick sedan förutsäga vilken som först skulle nå golvet om de släpptes från samma höjd. Det är cirka 50 % i åldern 5 7 år som förutsäger att den lätta kuben kommer före den tunga. Förklaringarna har att göra med erfarenheter av att lätta föremål når längre än tunga då man kastar. Med början i 7 års ålder är den vanligaste förklaringen att den tunga kuben kommer före den lätta helt enkelt därför att den är tyngre. 4 Bar, Zinn, Goldmuntz & Sneider, 1994.

5 5 A. Ett föremål faller på grund av jordens dragningskraft. B. Solen och månen påverkas ej av jordens dragningskraft. C. Moln ligger utanför jordens dragningskraft. Diagram 1. Varför faller ett vanligt föremål till marken och varför håller sig sol, måne och moln kvar på himlen? Andel elever i olika åldrar (%) som ger vissa motiveringar. Av 13-åringarna är det cirka 35 % som förutsäger samtidigt nedslag. Intervjuerna visar att många läst om detta. Att förklaringarna till samtidigheten inte är de bästa är inte så förvånande eftersom eleverna inte undervisats om grunderna i Newtons mekanik. Föreställningen att tunga föremål faller fortare är vanligt förkommande i olika åldrar, också bland studerande som genomgår olika fysikutbildningar på gymnasie- och universitetsnivå. 5 Gravitationell påverkan i olika sammanhang Vanliga objekt och situationer I en australisk studie intervjuades 56 elever i åldern år, och lika många i åldern år. 6 De äldre eleverna hade undervisats i fysik av ämneslärare, som tagit upp gravitation i samband med mekanik och astronomi. Först fick eleven ett pappersark som började med frågan Påverkar tyngdkraften några av de här?. (Is gravity acting on any of these?) Sedan följde efter varandra de situationer som återges i figur 2. Ordningen mellan dessa ändrades successivt under studiens gång. Eleven skulle ringa in de objekt (boll, tegelsten, person) på vilka tyngdkraften verkar. När detta var gjort utspann sig ett samtal under vilket eleven förklarade hur han/hon kom fram till vilka som skulle ringas in och vilka inte. 5 Se Kavanagh och Sneider (2007b) för en sammanfattning av en rad undersökningar angående detta. 6 Palmer, 2001.

6 6 Figur 2. Verkar tyngdkraften på några av dessa? Det var 11 % av de yngre eleverna och 29 % av de äldre som hade alla rätt på den inledande uppgiften, dvs. markerade att tyngdkraften verkar på alla angivna objekt i alla de situationer som avbildas i figur 2. Svaren från övriga elever analyserades ingående. I genomsnitt var det drygt 90 % av dessa som ansåg att tyngdkraften verkar på fallande föremål, men bara 60 % menade att den verkar på föremål som är på väg uppåt. Föremål i vila ringades in till i genomsnitt 60 %, dock med ett undantag. Det var bara 26 % av de yngre och 40 % av de äldre eleverna som ansåg att tyngdkraften verkar på ett nedgrävt föremål. En del förklarade detta med att gravitationen bara verkar ovan marken den drar föremål till jordytan, inte till jordens centrum. En annan förklaring var att det inte finns någon luft i jorden och därför kan det heller inte finnas någon dragningskraft. Analys av intervjuerna ledde till att ett antal uppfattningar om tyngdkraften kunde identifieras och beskrivas. För varje elev registrerades bara den eller de uppfattningar som förekom minst två gånger. Resultatet sammanfattas i tabell 1. Som framgår av tabellen uppvisar eleverna både vetenskapliga och vardagliga uppfattningar. Författaren poängterar att det är viktigt för läraren att ha kunskap om båda inom ett visst område. Om man bara fokuserar den ena eller den andra typen kan man missa undervisningsmöjligheter.

7 7 Tabell 1. Andel elever (%) i två åldersgrupper som visar tecken på olika uppfattningar om gravitation. Vardagsuppfattningar är kursiverade. UPPFATTNING år år (n=50) (n=40) 1. Gravitationen verkar nedåt på fallande föremål Gravitationen verkar inte på föremål som rör sig vertikalt uppåt. 3. Gravitationen verkar nedåt på stationära objekt Gravitationen verkar inte på stationära objekt Gravitationen verkar uppåt på föremål som rör sig vertikalt uppåt. 6. Gravitationen verkar nedåt på föremål som rör sig vertikalt uppåt 7. Gravitationen verkar inte på fallande objekt 12 8 Uppfattning 1, 2 och 4 kan sammanfattas med att gravitationen bara verkar när ett föremål är i rörelse nedåt, inte när det är i vila eller rör sig uppåt. Detta är i överensstämmelse med den kraftlag som exemplifierades i artikeln Kraft och rörelse 7, nämligen att farten står i proportion till kraften i fartens riktning (v ~ F). En förbryllande uppfattning är att gravitationen verkar uppåt. Enligt en del elever kan gravitationen både lyfta och dra ner ett föremål. En plausibel förklaring till hur denna uppfattning kan tänkas ha uppstått saknas. Uppfattning 7 tolkas i studien som att eleven betraktar fallrörelse som något naturligt, dvs. den behöver inte förklaras. Här är två exempel på motiveringar: Gravitationen (gravity) gör egentligen ingenting, den (tegelstenen) faller bara ner. Därför att gravitationen (gravity) får oss inte att falla ner, vi bara faller. Objekt i vakuum Ovan har framkommit en föreställning om att det måste finnas luft för att gravitationen skall verka. I några undersökningar har uppgifter konstruerats speciellt för att undersöka hur vanlig denna föreställning är. I en israelisk studie av 172 elever i åldern år ingick den uppgift som återges i figur 3. 8 (Procentuella andelen elever som väljer olika alternativ anges inom parentes.) Bar, Zinn & Rubin, 1997.

8 8 En vikt hänger i en fjäder inuti en glaskupa. Luften i kupan pumpas ut. Vad händer då med fjädern? 1. Fjädern ändras inte. (47 %) 2. Fjädern drar ihop sig. (35 %) 3. Fjädern sträcks ut. (18 %) Förklaring: A. Luften påverkar inte gravitationen. (31 %) B. Gravitationen verkar inte utan luft, men fjädern ändras ej därför att den sträcks ut av vikten. (31 %) C. Utan luft sträcks fjädern ut. (19 %) D. Fjädern drar ihop sig eftersom gravitationen behöver luft för att verka. (19 %) Figur 3. Testuppgift om gravitation. De givna alternativen till förklaring hade framkommit i en tidigare undersökning med uppgifter, till vilka eleverna skrev egna svar. Som framgår är det hälften av eleverna som uttrycker att gravitationen inte verkar utan luft. I en norsk undersökning 9 gavs ett antal uppgifter till elever som studerade fysik på gymnasiet, olika kategorier av lärarstuderande med fysik som inslag i sin utbildning samt olika kategorier av fysikstuderande vid universitet, totalt 600 personer. En av uppgifterna visade en person som kastar en sten (figur 4). Början av stenens bana antyds i figuren. Uppgiften är att först rita stenens fortsatta bana och att benämna den A. Sedan vidtar följande tankeexperiment: Antag att kastet görs i ett lufttomt rum (vakuum). Både utgångsriktning och utgångsfart är som tidigare, och kastaren står på samma ställe. Rita ut banan i figuren. Kalla den B. Förklara hur du tänkte! Figur 4. Hur fortsätter stenen? Ett rätt svar visas i figur 5 i form av bana A och B1. Utan luftmotstånd går stenen lite längre. Men det var mellan 8 % och 60 %, beroende på elevgrupp, som ritade banan B2. De motiveringar som gavs går ut på att det inte är någon gravitation i vakuum. 9 Lie & Sjøberg, 1981.

9 9 Figur 5. Olika uppfattningar om hur stenen fortsätter om det inte finns någon luft (B1 och B2), jämfört med kast under normala förhållanden (A). De refererade studierna ger ingen information om hur eleverna tänker sig att närvaron av luft gör att gravitationen kan verka. Följande intervjuutdrag från en undersökning av 22 amerikanska collegestuderande kan möjligen ge en ledtråd: 10 Om man släpper en kropp i ett vakuum, så stannar den där den är... Det finns ingen rörelse i vakuum... därför att gravitationen inte verkar i vakuum. Gravitationen verkar bara om det finns luft... en kropp rör sig ner därför att luften pressar nedåt på kroppen... Luften pressar också i alla riktningar, det är friktion... Men pressen nedåt är större än friktionen och det är därför som kroppen faller. Ett sista exempel är från en italiensk studie som omfattade gymnasister, förstaårsstuderande vid universitet, vuxna och lärare motsvarande grundskolans tidigare år. 11 En fråga handlade om en astronaut som tappar ett verktyg på månen. Det gällde att beskriva vad som händer med detta och förklara svaret. Majoriteten tänkte sig att verktyget skulle sväva därför att det inte finns någon luft på månen och därför heller ingen gravitation. Bland andra resultat som författarna rapporterar noteras att elever tänker sig att dragningskraften avtar med höjden över jordytan därför att luften blir tunnare och tunnare. Gravitationell växelverkan I en studie undersöktes förståelsen av gravitation hos cirka amerikanska universitetsstuderande före och efter introduktionskurser i fysik. 12 Ett antal frågor gällde den ömsesidiga gravitationella attraktionen mellan två massor av olika storlek. Ett exempel på en testuppgift ges i figur Halloun & Hestenes, 1985, s Noce, Torosantucci & Vincentini, Dostal, 2005.

10 10 Se bilden ovan. Storleken på den kraft som utövas av asteroiden på jorden är (ringa in ett alternativ): a) större än storleken på den kraft som utövas av jorden på asteroiden b) densamma som storleken på den kraft som utövas av jorden på asteroiden c) mindre än storleken på den kraft som utövas av jorden på asteroiden d) noll (asteroiden utövar ingen kraft på jorden) Förklara hur du resonerade då du gjorde ditt val Figur 6. Testuppgift om gravitationell växelverkan. Före introduktionskursen valde cirka 75 % (n= 912) alternativ c och 16 % det riktiga alternativ b. Efter undervisning var motsvarande tal 59 % och 38 % (n=414). Svaren på ett antal andra uppgifter pekar i samma riktning, dvs. att eleverna inte tillämpar Newtons tredje lag när det gäller ömsesidig gravitation mellan två massor av olika storlek. Jämför med den undersökning som redovisas i avsnittet Växelverkan i artikeln Kraft och rörelse 13. Magnetisk och annan växelverkan på avstånd Som framgått är det många elever som menar att gravitationen behöver ett medium för att verka, nämligen luft. Har de liknande idéer om magnetisk växelverkan? En israelisk undersökning ger svar på denna fråga. 14 I en första fas besvarade 300 elever i åldern 9 17 år bland annat följande fråga skriftligt: Verkar en magnet där det inte finns någon luft? Av 9-åringarna svarade 83 % att en magnet behöver luft för att verka. I övriga åldersgrupper var motsvarande tal lite drygt 50 %. Här är två exempel på svar: Luft påverkar den magnetiska attraktionen; utan luft minskar den magnetiska attraktionen. Luften leder den magnetiska dragningskraften. Till en annan uppgift hörde en bild som visade en astronaut på månen som håller en magnet i sin hand och för den mot några spikar som ligger på marken. Följande frågor ställdes: Verkar en magnet på månens yta? Kommer den att dra till sig järnspikarna? Bar, Zinn & Rubin, 1997.

11 11 Det var 71 % av 9-åringarna och 44 % av 17-åringarna som svarade att en magnet inte verkar på månen. För övriga åldrar var det något över 50 %. En översikt av olika motiveringar ges i tabell 2. Tabell 2. Verkar en magnet på månens yta? Fördelning (%) på svarskategorier. Kategori Andel (n=300) 1. Rätt svar (magneten drar till sig spikarna) Luft behövs för att magneten skall dra till sig spikarna Gravitation behövs för att magneten skall dra till sig 40 spikarna 4. Magneten verkar bara på jorden Andra förklaringar 24 Ett exempel på kategori 2 är följande svar: På månen finns det ingen luft som kan hjälpa magneten att dra till sig järn. Bland de elever som svarade enligt kategori 3 var det en fjärdedel som framhöll att eftersom det finns gravitation på månen så kan magneten verka. Övriga tre fjärdedelar förklarade att magneten inte kommer att dra till sig spikarna eftersom gravitation saknas. Här är tre exempel på svar enligt kategori 3: En magnet fungerar inte på månen eftersom det inte finns någon gravitation där. Månens gravitationsfält är bara en sjättedel av jordens gravitationsfält och därför är den magnetiska dragningskraften också en sjättedel av den på jorden. Gravitationen fokuserar och stöttar magnetens kraft. Två exempel på kategori 4 är: En magnet fungerar bara på jorden och inte på andra ställen. En magnet kan inte verka på månen, där finns det inga magnetiska poler (som på jorden) I en nästa undersökning fick 172 elever i åldern år frågor om huruvida gravitationell, magnetisk, elektrostatisk och akustisk verkan på avstånd influeras av att den omgivande luften försvinner. Först gällde det att bedöma om verkan då blir starkare, oförändrad eller svagare, sedan att välja mellan fyra olika förklaringar. Se figur 3 för ett detaljerat exempel. Två frågor om hur magneter verkar vid frånvaro av gravitation ingick också. Resultaten från de öppna frågorna bekräftas. Cirka 60 % av eleverna uttrycker att en magnet inte fungerar inuti en rymdkapsel som ej påverkas av någon gravitation. När det gäller luft är det cirka 50 % som menar att den behövs för att åstadkomma gravitationell respektive elektrostatisk påverkan. För magnetism är motsvarande tal 35 % och för akustisk påverkan 75 %.

12 12 Tre vardagsföreställningar Författarna menar att det är tre allmänna vardagsföreställningar som ligger bakom de olika svar som erhållits. Hur de används beror på situationen. Föreställningarna är: Jorden skiljer sig från andra omgivningar. Ett medium behövs för att kraftverkan på avstånd skall ske. Kraftverkan på avstånd behöver stöd. Jorden skiljer sig från andra omgivningar Idén att jorden är unik, med särskilda regler för gravitation och magnetism, är vanligt förekommande bland yngre elever, men finns också hos äldre. Uppfattningen torde ha sin grund i att vi lever och gör våra erfarenheter på jorden, under det att måne, sol och andra stjärnor upplevs som något avlägset och främmande. Visserligen lär sig eleverna att jorden tillsammans med andra planeter cirklar runt solen, men det krävs troligen mer än så för att överge ett geocentriskt betraktande av världen till förmån för ett kosmiskt, enligt vilket universum är ett enda system där naturlagarna är giltiga överallt. Här är två exempel på elevsvar: Om magneten verkar på jorden, så borde den inte verka på månen. Jag tror att en magnet inte kan attrahera (i rymden) sådant som vi kan attrahera på jorden, och kan attrahera det som inte kan attraheras på jorden. Ett medium behövs för att kraftverkan på avstånd skall ske Idén om ett medium, närmare bestämt luft, som förmedlar verkan på avstånd är som vi sett vanligt förekommande i elevernas svar. Det är inte så lätt att föreställa sig hur denna förmedling går till. En del svar ger dock viss inblick i hur eleverna tänker sig mekanismen för avståndsverkan: Magnetisk attraktion breder ut sig i rummet som vågor (eller strömmar) som behöver luft för att ledas fram. På jorden kan en magnet föra ut magnetiska vågor genom luften, men på månen är vågorna kanske alltför lätta och flyter omkring. Kraftverkan på avstånd behöver stöd Också när det gäller denna föreställning är det svårt för vem som helst att tänka sig en mekanism för hur stödet åstadkoms. Oftast konstaterar eleverna bara behovet: Om det inte finns någon gravitation kan magneten inte fungera. I andra svar får man intrycket att gravitationen har en stabiliserande funktion som gör att magneten kan verka: På månen finns det ingen gravitation. Därför flyter spikarna bort från magneten, vilket är motsatsen till vad som händer på jorden. Utan gravitation finns det ingen stabilitet och magneten kan inte fungera.

13 13 Summering Här är i punktform några vanliga vardagsföreställningar om gravitation och annan växelverkan på avstånd: Tunga objekt faller fortare än lätta. Fallande är en naturlig rörelse som inte kräver en kraft. Gravitationen verkar när ett föremål faller men inte när det ligger på marken eller är på väg uppåt. Gravitationen kan verka uppåt. Två massor påverkar inte varandra gravitationellt med lika stora och motriktade krafter. Den större massan utövar en större kraft än den mindre. Gravitation behöver luft för att verka Det finns ingen gravitation i rymden. Magnetism behöver luft för att verka. Elektriska laddningar behöver luft för att verka. Magnetism och gravitation hänger ihop (gravitationen stöttar magnetismen). Kommentarer Många elever uttrycker att gravitation är en kraft som drar föremål till jordens yta. Den verkar inte på föremål i vila eller i rörelse uppåt, ej heller i rymden. Dessa och andra undersökningsresultat pekar på att eleverna behöver få möjlighet att diskutera gravitationens verkan i olika sammanhang som involverar tunga och lätta föremål svävande föremål som dammpartiklar i luften och fiskar i vatten atomer och molekyler föremål i vila på marken, i jorden, på vattnet olika typer av rörelse (uppåt, nedåt, åt sidan) Föreställningar om att luft är nödvändigt för gravitationell, magnetisk och elektrostatisk verkan på avstånd kan utmanas med experiment i vakuum. Ett exempel ges i form av figur 7. Frågan är vad som händer med det svävande gemet då luften pumpas ut. Ett liknande experiment angående gravitation framgår av figur 3. Figur 7. Vad händer då luften pumpas ut? Steget ut i rymden kan tas via ett resonemang liknande det som Newton förde om en jordsatellit och som återgetts i kapitlets inledning (figur 1). Detta skall ses inte bara som ett tillfälle att lära sig om himlakroppars rörelse, utan också som ett steg på väg mot insikten att de naturlagar som formuleras och testas på jorden antas gälla i hela universum.

14 14 Elevföreställningar om att det krävs ett medium i form av luft för att gravitationell, magnetisk och elektrostatisk växelverkan skall äga rum är föga undersökta, liksom idén att gravitation behövs för att en magnet skall kunna verka. Det är t.ex. inte känt om vi har att göra med en robust och seglivad föreställningsvärld eller tillfälliga idéer som skapas då eleverna möter olika frågor, och som de lätt överger då naturvetenskapens synsätt introduceras. Det vore intressant att veta om eleverna kan tillgodogöra sig föreställningen om kraftfält som ett alternativ till luft som förmedlare av växelverkan på avstånd. REFERENSER Bar, V., Zinn, B., Goldmuntz, R., & Sneider, C. (1994). Children s concepts about weight and free fall. Science Education, 78(2), Bar, V., Zinn, B., & Rubin, E. (1997). Children s ideas about action at a distance. International Journal of Science Education, 19(10), Dostal, J. (2005). Student concepts of gravity. Master s thesis, Iowa State University, Ames, Iowa. Halloun, I. A., & Hestenes, D. (1985). Common sense concepts about motion. American Journal of Physics, 53 (11), Kavanagh, C., & Sneider, C. (2007a). Learning about Gravity I. Free fall: A Guide for Teachers and Curriculum Developers. Astronomy Education Review, 5(2), Kavanagh, C., & Sneider, C. (2007b). Learning about Gravity II. Trajectories and orbits: A Guide for Teachers and Curriculum Developers. Astronomy Education Review, 5(2), Lie, S., & Sjøberg, S. (1981). Fart og kraft. En empirisk undersøkelse og noen pedagogiske synspunkter. Oslo: Skolelaboratoriet for naturfagene, Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Noce, G., Torosantucci, G., & Vincentini, M. (1988). The floating of objects on the moon: prediction from a theory or experimental facts? International Journal of Science Education, 10(1), Palmer, D.(2001). Students alternative conceptions and scientifically acceptable conceptions about gravity. International Journal of Science Education, 23(7), Toulmin, S., & Goodfield, J. (1977). Universums byggnad. Lund: Walter Ekstrand bokförlag.

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft.

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. Kraft Allmänt om kraft * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. * Det finns olika krafter t ex; tyngdkraft, friktionskraft, motkraft. * Krafter kan

Läs mer

Det här ska du veta. Veta vad som menas med kraft och i vilken enhet man mäter det i. Veta vad som menas motkraft, bärkraft, friktionskraft

Det här ska du veta. Veta vad som menas med kraft och i vilken enhet man mäter det i. Veta vad som menas motkraft, bärkraft, friktionskraft Kraft Det här ska du veta Veta vad som menas med tyngdkraft Veta vad som menas med kraft och i vilken enhet man mäter det i Veta vad som menas motkraft, bärkraft, friktionskraft Känna till begreppet tyngd

Läs mer

FRÅN MASSA TILL TYNGD

FRÅN MASSA TILL TYNGD FRÅN MASSA TILL TYNGD Inledning När vi till vardags pratar om vad något väger använder vi orden vikt och tyngd på likartat sätt. Tyngd associerar vi med tung och söker vi på ordet tyngd i en synonymordbok

Läs mer

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft.

Allmänt om kraft. * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. Kraft Allmänt om kraft * Man kan inte se, känna eller ta på en kraft, men däremot kan man se verkningarna av en kraft. * Det finns olika krafter t ex; tyngdkraft, friktionskraft, motkraft. * Krafter kan

Läs mer

Instuderingsfrågor Krafter och Rörelser

Instuderingsfrågor Krafter och Rörelser 1. Hur stor tyngd har ett föremål med massan: a) 4 kg b) 200 g Instuderingsfrågor Krafter och Rörelser 2. Hur stor massa har ett föremål om tyngden är: a) 8 N b) 450 N 3. Hur stor är jorden dragningskraft

Läs mer

Kraft, tryck och rörelse

Kraft, tryck och rörelse Kraft, tryck och rörelse Kraft En kraft kan ändra form, fart och rörelseriktning hos föremål. Kraft mäts i Newton, N. Enheten är uppkallad efter fysikern Isaac Newton som levde på 1600- talet. 1 N är ungefär

Läs mer

Planering mekanikavsnitt i fysik åk 9, VT03. och. kompletterande teorimateriel. Nikodemus Karlsson, Abrahamsbergsskolan

Planering mekanikavsnitt i fysik åk 9, VT03. och. kompletterande teorimateriel. Nikodemus Karlsson, Abrahamsbergsskolan Planering mekanikavsnitt i fysik åk 9, VT03 och kompletterande teorimateriel Nikodemus Karlsson, Abrahamsbergsskolan Planering mekanikavsnitt, VT 03 Antal lektioner: fem st. (9 jan, 16 jan, 3 jan, 6 feb,

Läs mer

MEKANIKENS GYLLENE REGEL

MEKANIKENS GYLLENE REGEL MEKANIKENS GYLLENE REGEL Inledning Det finns olika sätt att förflytta föremål och om du ska flytta en låda försöker du säkert komma på det enklaste sättet, det som är minst jobbigt för dig. Newton funderade

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...4 Tröghet...5 Tröghet och massa...6 Tyngdpunkt...6 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

Astronomi, kraft och rörelse

Astronomi, kraft och rörelse Astronomi, kraft och rörelse Detta undervisningsområde handlar om följande delar av läroplanens centrala innehåll i fysik för årskurs 7-9: Fysiken i naturen och samhället Partikelmodell för att beskriva

Läs mer

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Inledning ARBETE VAD ÄR DET? När vi till vardags pratar om arbete är det en helt annan sak än begreppet arbete i fysikens värld. Ett lönearbete är t ex att arbeta som vaktpost utanför Buckingham Palace.

Läs mer

Lokal pedagogisk plan

Lokal pedagogisk plan Syfte med arbetsområdet: Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

Grekernas världsbild. Gravitation & Newtons lagar. Aristoteles definition av rörelse. Aristoteles och de fyra elementen

Grekernas världsbild. Gravitation & Newtons lagar. Aristoteles definition av rörelse. Aristoteles och de fyra elementen Grekernas världsbild Gravitation & Newtons lagar En snabbkurs i klassisk mekanik 3/2-2010 Aristoteles 384 322 f.kr Grekisk filosof Student till Platon Lärare till Alexander den store Porträtt av Aristoteles.

Läs mer

1. Beskriv Newtons tre rörelselagar. Förklara vad de innebär, och ge exempel! Svar: I essäform, huvudpunkterna i rörelselagarna.

1. Beskriv Newtons tre rörelselagar. Förklara vad de innebär, och ge exempel! Svar: I essäform, huvudpunkterna i rörelselagarna. Fysik 1 övningsprov 1-13 facit Besvara 6 frågor. Återlämna uppgiftspappret! 1. Beskriv Newtons tre rörelselagar. Förklara vad de innebär, och ge exempel! Svar: I essäform, huvudpunkterna i rörelselagarna..

Läs mer

Ord att kunna förklara

Ord att kunna förklara Rörelse och kraft Ord att kunna förklara Rörelse Hastighet Acceleration Retardation Fritt fall Kraft Gravitationskraft (=tyngdkraft) Friktionskraft Centripetalkraft Tyngdpunkt Stödyta Motkraft Rörelse

Läs mer

ENKEL Fysik 22. Magnetism. Tengnäs Läromedel. Vad är magnetism? Magneter. EXPERIMENT - Magnetisk kraft

ENKEL Fysik 22. Magnetism. Tengnäs Läromedel. Vad är magnetism? Magneter. EXPERIMENT - Magnetisk kraft ENKEL Fysik 22 Magnetism Magneter har vi överallt i vårt samhälle. Hemma i köket sitter det kanske små magneter på kylskåpsdörren, som håller upp komihåg-lappar. Magneter kan även hålla skåpsluckor stängda.

Läs mer

Planetrörelser. Lektion 4

Planetrörelser. Lektion 4 Planetrörelser Lektion 4 Äldre tiders astronomer utvecklade geocentriska (jorden i centrum) modeller för att förklara planeternas rörelser retrograd rörelse direkt rörelse Liksom solen och månen så rör

Läs mer

Astronomi. Vetenskapen om himlakropparna och universum

Astronomi. Vetenskapen om himlakropparna och universum Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum Solsystemet Vi lever på planeten jorden (Tellus) och rör sig i en omloppsbana runt en stjärna som vi kallar solen. Vårt solsystem består av solen och

Läs mer

Hur kan en fallskärm flyga?

Hur kan en fallskärm flyga? Umeå Universitet Institutionen för fysik Hur kan en fallskärm flyga? Vardagsmysterier förklarade 5p Sommarkurs 2006 Elin Bergström Inledning En fallskärm finns till för att rädda livet på den som kastar

Läs mer

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Institutionen för teknik, fysik och matematik Nils Olander och Herje Westman Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Max: 30 p A-uppgifterna 1-8 besvaras genom att ange det korrekta

Läs mer

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI ORDLISTA FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI LÄRAN OM ÄMNENS UPPBYGGNAD OCH EGENSKAPER, OCH OM DERAS REAKTIONER MED VARANDRA NAMN: Johan

Läs mer

Innehåll. Förord...11. Del 1 Inledning och Bakgrund. Del 2 Teorin om Allt en Ny modell: GET. GrundEnergiTeorin

Innehåll. Förord...11. Del 1 Inledning och Bakgrund. Del 2 Teorin om Allt en Ny modell: GET. GrundEnergiTeorin Innehåll Förord...11 Del 1 Inledning och Bakgrund 1.01 Vem var Martinus?... 17 1.02 Martinus och naturvetenskapen...18 1.03 Martinus världsbild skulle inte kunna förstås utan naturvetenskapen och tvärtom.......................

Läs mer

(Eftersom kraften p. g. a. jordens gravitation är lite jämfört med inbromsningskraften kan du försumma gravitationen i din beräkning).

(Eftersom kraften p. g. a. jordens gravitation är lite jämfört med inbromsningskraften kan du försumma gravitationen i din beräkning). STOCHOLMS UNIVERSITET FYSIKUM Tentamensskrivning i Mekanik FyU01 och FyU03 Måndag 3 oktober 2005 kl. 9-15 Införda beteckningar skall definieras och uppställda ekvationer motiveras, detta gäller även när

Läs mer

Kursupplägg Vecka 11-19

Kursupplägg Vecka 11-19 Kursupplägg Vecka 11-19 Det gäller att lista ut hur ni ska släppa ett rått ägg från 10 meter utan att det går sönder. Till hjälp har vi undervisning i fysik gällande kraft, tryck och rörelse. Antar ni

Läs mer

KRAFT OCH RÖRELSE. Björn Andersson

KRAFT OCH RÖRELSE. Björn Andersson 1 KRAFT OCH RÖRELSE av Björn Andersson Först kommer en beskrivning och exemplifiering av Newtons tre lagar. Sedan följer en redovisning av olika undersökningsresultat angående hur elever löser olika problem

Läs mer

10. Relativitetsteori Tid och Längd

10. Relativitetsteori Tid och Längd Relativa mätningar Allting är relativt är ett välbekant begrepp. I synnerhet gäller detta när vi gör mätningar av olika slag. Många mätningar består ju i att man jämför med någonting. Temperatur är en

Läs mer

Corioliseffekter. Uppdaterad: Om bildsekvenserna Bildsekvens 1: Boll far förbi rymdstationen längs en rät linje Bildsekvens 2:...

Corioliseffekter. Uppdaterad: Om bildsekvenserna Bildsekvens 1: Boll far förbi rymdstationen längs en rät linje Bildsekvens 2:... Corioliseffekter Uppdaterad: 170328 Om bildsekvenserna Bildsekvens 1: Boll far förbi rymdstationen längs en rät linje Bildsekvens 2:...... Har jag använt någon bild som jag inte får använda? Låt mig veta

Läs mer

Grundläggande om krafter och kraftmoment

Grundläggande om krafter och kraftmoment Grundläggande om krafter och kraftmoment Text: Nikodemus Karlsson Original character art by Esa Holopainen, http://www.verikoirat.com/ Krafter - egenskaper och definition Vardaglig betydelse Har med påverkan

Läs mer

Vad vi ska prata om idag:

Vad vi ska prata om idag: Vad vi ska prata om idag: Om det omöjliga i att färdas snabbare än ljuset...... och om gravitation enligt Newton och enligt Einstein. Äpplen, hissar, rökelse, krökta rum......och stjärnor som används som

Läs mer

Kraft och rörelse åk 6

Kraft och rörelse åk 6 Kraft och rörelse åk 6 Kraft En kraft kan ändra farten eller formen hos ett föremål. Krafter kan mätas med en dynamometer. Den består av en fjäder och en skala. Enhet för kraft är Newton, N. Dynamometer

Läs mer

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera.

5. Bryt ljus i ett hål, hålkamera. Ljusets dag 1. Ljuset går rakt fram tills det bryts. Låt ljuset falla genom dörröppningen till ett mörkt rum. Se var gränserna mellan ljus och mörker går. Reflektera ljus ut i mörkret med t ex CDskivor,

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Coriolis-effekter. Christian Karlsson Uppdaterad: Har jag använt någon bild som jag inte får använda så låt mig veta så tar jag bort den.

Coriolis-effekter. Christian Karlsson Uppdaterad: Har jag använt någon bild som jag inte får använda så låt mig veta så tar jag bort den. Coriolis-effekter Christian Karlsson Uppdaterad: 131030 Har jag använt någon bild som jag inte får använda så låt mig veta så tar jag bort den. christian.karlsson@ckfysik.se Om bildsekvenserna För att

Läs mer

UTMANING 5 Tyngdlöst UTMANING

UTMANING 5 Tyngdlöst UTMANING UTMANING 5 Tyngdlöst 5 UTMANING REACHING FOR THE STARS ASE 2015 Lärarhandledning Astronauter upplever tyngdlöshet, vilket är lika med att falla fritt. Gravitationen på internationella rymdstationen ISS

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET FYSIK. Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET FYSIK. Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 KUNSKAPSKRAV I ÄMNET FYSIK Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön. I

Läs mer

Massa och vikt Mass and weight

Massa och vikt Mass and weight Massa och vikt Mass and weight Massa beskriver hur mycket materia e> föremål innehåller, det är ju konstant oavse> vilken tyngdkraeen är. Kapitel 4: Newtons 2:a lag Vikten beror enbart på hur tyngdkraeen

Läs mer

Sid Tröghetslagen : Allting vill behålla sin rörelse eller vara i vila. Bara en kraft kan ändra fart eller riktning på något.

Sid Tröghetslagen : Allting vill behålla sin rörelse eller vara i vila. Bara en kraft kan ändra fart eller riktning på något. Björne Torstenson KRAFTER sid 1 Centralt innehåll: Hävarmar och utväxling i verktyg och redskap, till exempel i saxar, spett, block och taljor. (9FVL2) Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga

Läs mer

Föreläsning 5, clickers

Föreläsning 5, clickers Föreläsning 5, clickers Gungbrädan 1 kg 2 kg A. Kommer att tippa åt höger B. Kommer att tippa åt vänster ⱱ C. Väger jämnt I en kastparabel A. är accelerationen störst alldeles efter uppkastet B. är accelerationen

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Fysik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet fysik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kunskaper i fysik för

Läs mer

Trycket är beroende av kraft och area

Trycket är beroende av kraft och area Tryck Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer du inte uppleva

Läs mer

I stötuppgifterna bortser vi från den impuls som yttre krafter ger under själva stöttiden.

I stötuppgifterna bortser vi från den impuls som yttre krafter ger under själva stöttiden. I stötuppgifterna bortser vi från den impuls som yttre krafter ger under själva stöttiden. 60 Du vandrar omkring bland din mosters äppelträd och får ett jättestort äpple i huvudet. Av din moster (som är

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Fysik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Energi...3 Uppgift 1 elektriska kretsar... 4 Uppgift 2 energianvändning... 6 Uppgift 3 energi och miljö... 8

Läs mer

Stockholms Tekniska Gymnasium Prov Fysik 2 Mekanik

Stockholms Tekniska Gymnasium Prov Fysik 2 Mekanik Prov Fysik 2 Mekanik För samtliga uppgifter krävs om inte annat står antingen en tydlig och klar motivering eller fullständig lösning och att det går att följa lösningsgången. Fråga 1: Keplers tredje lag

Läs mer

Tentamen Fysikaliska principer

Tentamen Fysikaliska principer Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) Marcus Ekholm NFYA02/TEN1: Fysikaliska principer och nanovetenskaplig introduktion Tentamen Fysikaliska principer 15 januari 2016 8:00 12:00 Tentamen består

Läs mer

Tryck. www.lektion.se. fredag 31 januari 14

Tryck. www.lektion.se. fredag 31 januari 14 Tryck www.lektion.se Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer

Läs mer

Hur trodde man att universum såg ut förr i tiden?

Hur trodde man att universum såg ut förr i tiden? Hur trodde man att universum såg ut förr i tiden? Ursprunglig världsbild Man trodde länge att jorden var en platt skiva omgiven av vatten. Ovanför denna fanns himlen formad som ett halvklot. På detta himlavalv

Läs mer

Repetitionsuppgifter i Fysik 1

Repetitionsuppgifter i Fysik 1 Repetitionsuppgifter i Fysik 1 Uppgifterna i detta häfte syftar till att kort repetera några begrepp från fysiklektionerna i höstas. Det är inte på något sätt ett komplett repetionsmaterial, utan tanken

Läs mer

Instuderingsfrågor för godkänt i fysik år 9

Instuderingsfrågor för godkänt i fysik år 9 Instuderingsfrågor för godkänt i fysik år 9 Materia 1. Rita en atom och sätt ut atomkärna, proton, neutron, elektron samt laddningar. 2. Vad är det för skillnad på ett grundämne och en kemisk förening?

Läs mer

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET 2003-05-31 PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET av Gabriel Jonsson Figur 1 Möjlig framtida marsraket enligt NASA Uppsats inom kursen Astronomi B, 5p Institutionen för fysik, Umeå Universitet Lärare:

Läs mer

LUNDS KOMMUN POLHEMSKOLAN

LUNDS KOMMUN POLHEMSKOLAN LUNDS KOMMUN POLHEMSKOLAN TEST I FYSIK FÖR FYSIKPROGRAMMET Namn: Skola: Kommun: Markera rätt alternativ på svarsblanketten (1p/uppgift) 1. Vilka två storheter måste man bestämma för att beräkna medelhastigheten?

Läs mer

Einstein's Allmänna relativitetsteori. Einstein's komplexa Allmänna relativitetsteori förklaras så att ALLA kan förstå den

Einstein's Allmänna relativitetsteori. Einstein's komplexa Allmänna relativitetsteori förklaras så att ALLA kan förstå den Einstein's Allmänna relativitetsteori Einstein's komplexa Allmänna relativitetsteori förklaras så att ALLA kan förstå den Allmänna relativitetsteorin - Fakta Einsten presenterade teorin 10 år efter den

Läs mer

När du har arbetat med det här ska du kunna: förklara vad som menas med en rörelse genom att ge exempel på hastighet, acceleration och fritt fall.

När du har arbetat med det här ska du kunna: förklara vad som menas med en rörelse genom att ge exempel på hastighet, acceleration och fritt fall. MÅL med arbetsområdet När du har arbetat med det här ska du kunna: förklara vad som menas med en rörelse genom att ge exempel på hastighet, acceleration och fritt fall. ge exempel på krafter som påverkar

Läs mer

Einstein's svårbegripliga teori. Einstein's första relativitetsteori, den Speciella, förklaras så att ALLA kan förstå den

Einstein's svårbegripliga teori. Einstein's första relativitetsteori, den Speciella, förklaras så att ALLA kan förstå den Einstein's svårbegripliga teori Einstein's första relativitetsteori, den Speciella, förklaras så att ALLA kan förstå den Speciella relativitetsteorin, Allmänt Einsten presenterade teorin 1905 Teorin gäller

Läs mer

= + = ,82 = 3,05 s

= + = ,82 = 3,05 s Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till Exempeltentamen HT2014, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (2p) En boll kastas rakt uppåt och har hastigheten = 30 m/s då den lämnar handen. Hur högt når

Läs mer

FYSIKALISKA APTITRETARE

FYSIKALISKA APTITRETARE FYSIKALISKA APTITRETARE Ett sätt att börja en fysiklektion och genast försöka fånga elevernas intresse, är att utföra ett litet experiment eller en demonstration. Kraven som ställs på ett sådant inledande

Läs mer

Einsteins relativitetsteori, enkelt förklarad. Einsteins första relativitetsteori, den Speciella, förklaras enkelt så att ALLA kan förstå den

Einsteins relativitetsteori, enkelt förklarad. Einsteins första relativitetsteori, den Speciella, förklaras enkelt så att ALLA kan förstå den Einsteins relativitetsteori, enkelt förklarad Einsteins första relativitetsteori, den Speciella, förklaras enkelt så att ALLA kan förstå den Speciella relativitetsteorin, Allmänt Einstein presenterade

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

TENTAMEN. Linje: Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Kurs: Fysik A Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling. Umeå Universitet. Lärare: Joakim Lundin

TENTAMEN. Linje: Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Kurs: Fysik A Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling. Umeå Universitet. Lärare: Joakim Lundin Umeå Universitet TENTAMEN Linje: Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Kurs: Fysik A Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling Lärare: Joakim Lundin Datum: 09-10-28 Tid: 09.00-15.00 Kod:... Grupp:... Betyg Poäng:...

Läs mer

Fysik. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Fysik. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Fysik Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret känna till några vanliga energikällor och deras påverkan på miljön kunna redogöra för vattnets

Läs mer

Ämnesplan i Fysik Treälven

Ämnesplan i Fysik Treälven Ämnesplan i Fysik Treälven (2009-03-24) Utarbetad under läsåret 08/09 Fysik Mål att sträva mot (Lpo 94) Mål att uppnå för skolår 5 Mål för godkänt skolår 9 utvecklar kunskap om grundläggande fysikaliska

Läs mer

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2 Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till tentamen 150407, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (2p) Eva kör en bil med massan 1500 kg med den konstanta hastigheten 100 km/h. Längre fram på vägen

Läs mer

Elevers vardagsföreställningar om kraft och rörelse

Elevers vardagsföreställningar om kraft och rörelse Lärarprogrammet Elevers vardagsföreställningar om kraft och rörelse Gustav Wihlstrand Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Syfte...4 3. Kraft och rörelse, från Aristoteles till nutida vardagsföreställningar...

Läs mer

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. RÖRELSE Inledning När vi går, springer, cyklar etc. förflyttar vi oss en viss sträcka på en viss tid. Ibland, speciellt när vi har bråttom, tänker vi på hur fort det går. I det här experimentet undersöker

Läs mer

Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment

Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment Övningar Arbete, Energi, Effekt och vridmoment G1. Ett föremål med massan 1 kg lyfts upp till en nivå 1,3 m ovanför golvet. Bestäm föremålets lägesenergi om golvets nivå motsvarar nollnivån. G10. En kropp,

Läs mer

1 Den Speciella Relativitetsteorin

1 Den Speciella Relativitetsteorin 1 Den Speciella Relativitetsteorin Den speciella relativitetsteorin är en fysikalisk teori om lades fram av Albert Einstein år 1905. Denna teori beskriver framför allt hur utfallen (dvs resultaten) från

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Fysik Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Mål med temat vad är ljud?

Mål med temat vad är ljud? Vad är ljud? När vi hör är det luftens molekyler som har satts i rörelse. När en mygga surrar och låter är det för att den med sina vingar puttar på luften. När en högtalare låter är det för att den knuffar

Läs mer

Universum. Stjärnbilder och Världsbilder

Universum. Stjärnbilder och Världsbilder Universum Stjärnbilder och Världsbilder Stjärnor Stjärngrupp, t.ex. Karlavagnen Stjärnbild, t.ex. Stora Björnen Polstjärnan Stjärnor livscykel -Protostjärna - Huvudseriestjärna - Röd jätte - Vit dvärg

Läs mer

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin Föreläsning 10 Relativitetsteori den 26 april 2012.

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin Föreläsning 10 Relativitetsteori den 26 april 2012. Föreläsning 10 Relativa mätningar Allting är relativt är ett välbekant begrepp. I synnerhet gäller detta när vi gör mätningar av olika slag. Många mätningar består ju i att man jämför med någonting. Temperatur

Läs mer

Ge exempel på hur vi använder oss av magneter Think, pair, share

Ge exempel på hur vi använder oss av magneter Think, pair, share Magnetism Ge exempel på hur vi använder oss av magneter Think, pair, share Vilka ämnen är magnetiska? Vi gör även en laboration där vi testar vilka ämnen som är magnetiska och drar en slutsats utifrån

Läs mer

Ur Boken om NO 1-3 (sidorna 98-105)

Ur Boken om NO 1-3 (sidorna 98-105) Detta är ett tillägg till Boken om Fysik och Kemi som täcker in det centrala innehållet i både NO åk 1-3 och fysik 4-6 som handlar om Kraft och rörelse Ur Boken om NO 1-3 (sidorna 98-105) av Hasse Persson

Läs mer

Miniräknare, formelsamling

Miniräknare, formelsamling Umeå Universitet TENTAMEN Linje: Kurs: Hjälpmedel: Fysik B Miniräknare, formelsamling Lärare: Joakim Lundin Datum: 09-10-29 Tid: 9.00-15.00 Kod:... Grupp:... Poäng:... Betyg U G VG... Tentamen i Fysik

Läs mer

Meteorologi. Läran om vädret

Meteorologi. Läran om vädret Meteorologi Läran om vädret Repetition Repetition Vad händer på partikelnivå? Meteorologi Meteorolog Är en person som arbetar med vädret SMHI Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Ligger i

Läs mer

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3.

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. MITT I RYMDEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och

Läs mer

Förmågor och Kunskapskrav

Förmågor och Kunskapskrav Fysik Årskurs 7 Förmågor och Kunskapskrav Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle F Y S I K Använda fysikens

Läs mer

Upp gifter. 1. På ett bord står en temugg. Rita ut de krafter som verkar på muggen och namnge dessa.

Upp gifter. 1. På ett bord står en temugg. Rita ut de krafter som verkar på muggen och namnge dessa. 1. På ett bord står en temugg. Rita ut de krafter som verkar på muggen och namnge dessa. 2. En såpbubbla dalar genom luften med den konstanta hastigheten 1,1 cm/s. Vilken kraft känner den av från luften

Läs mer

DEMONSTRATIONER ELEKTROSTATIK II. Bandgeneratorns princip Försök med bandgeneratorn Åskvarnare Ljuslåga i elektrostatiskt fält

DEMONSTRATIONER ELEKTROSTATIK II. Bandgeneratorns princip Försök med bandgeneratorn Åskvarnare Ljuslåga i elektrostatiskt fält DEMONSTRATIONER ELEKTROSTATIK II Bandgeneratorns princip Försök med bandgeneratorn Åskvarnare Ljuslåga i elektrostatiskt fält Introduktion I litteraturen och framför allt på webben kan du enkelt hitta

Läs mer

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Datum: Författare: Olof Karis Hjälpmedel: Physics handbook. Beta Mathematics handbook. Pennor, linjal, miniräknare. Skrivtid: 5 timmar.

Datum: Författare: Olof Karis Hjälpmedel: Physics handbook. Beta Mathematics handbook. Pennor, linjal, miniräknare. Skrivtid: 5 timmar. Mekanik KF, Moment 1 Datum: 2012-08-25 Författare: Olof Karis Hjälpmedel: Physics handbook. Beta Mathematics handbook. Pennor, linjal, miniräknare. Skrivtid: 5 timmar. Del 1 (Lämna in denna del med dina

Läs mer

BETYGSKRITERIER I KEMI, FYSIK OCH BIOLOGI

BETYGSKRITERIER I KEMI, FYSIK OCH BIOLOGI Vifolkaskolan 590 18 MANTORP 2002-06-12 Utdrag ur Bedömning och betygssättning Det som sker på lektionerna och vid lektionsförberedelser hemma, liksom närvaro och god ordning är naturligtvis i de flesta

Läs mer

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet 2017-02-02 Dnr LiU-2014-00147 1(7) Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(7) När studenterna

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

6. RÖRELSE OCH KRAFT KOMMENTARER TESTA DIG SJÄLV, FINALEN OCH PERSPEKTIV. Spektrum Fysik Lärarhandledning Författaren och Liber AB

6. RÖRELSE OCH KRAFT KOMMENTARER TESTA DIG SJÄLV, FINALEN OCH PERSPEKTIV. Spektrum Fysik Lärarhandledning Författaren och Liber AB facit och KOMMENTARER TESTA DIG SJÄLV, FINALEN OCH PERSPEKTIV 426 6. RÖRELSE O CH KR AF T FACIT TILL TESTA DIG SJÄLV Testa dig själv 6.1 Förklara begreppen likformig rörelse En rörelse med jämn fart i

Läs mer

II. Partikelkinetik {RK 5,6,7}

II. Partikelkinetik {RK 5,6,7} II. Partikelkinetik {RK 5,6,7} med kraft att beräkna och förstå Newtons lagar och kraftbegreppet är mycket viktiga för att beskriva och förstå rörelse Kenneth Järrendahl, 1: Tröghetslagen Newtons Lagar

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Fysik 1 kapitel 6 och framåt, olika begrepp.

Fysik 1 kapitel 6 och framåt, olika begrepp. Fysik 1 kapitel 6 och framåt, olika begrepp. Pronpimol Pompom Khumkhong TE12C Laddningar som repellerar varandra Samma sorters laddningar stöter bort varandra detta innebär att de repellerar varandra.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning LFY 100: FRÅN BIG BANG TILL NUTID 1, 20 POÄNG From Big Bang to present time 1, introductory level Kursnivå: 1-20 poäng. 1. FASTSTÄLLANDE Kursplanen är interimistiskt fastställd av för lärarutbildning 2002-11-12

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

exempel på krafter i idealiserade situationer, som till exempel i Slänggungan / Kättingflygaren eller Himmelskibet.

exempel på krafter i idealiserade situationer, som till exempel i Slänggungan / Kättingflygaren eller Himmelskibet. Figur 1: Slänggungan på Liseberg Med Newton bland gungor och karuseller Ann-Marie.Pendrill@fysik.lu.se I nöjesparkens åkattraktioner är det din egen kropp som upplever krafterna i Newtons lagar, när den

Läs mer

Densitet Tabellen nedan visar massan och volymen för olika mängder kopparnubb.

Densitet Tabellen nedan visar massan och volymen för olika mängder kopparnubb. Tid Vi har inte en entydig definition av tid. Tid knytas ofta till förändringar och rörelse. Vi koncentrerar på hur vi mäter tiden. Vi brukar använda enheten sekund för att mäta tiden. Enheten för tid

Läs mer

101-åringen som klev ut ur teorin Om gravitationsvågor (2016) och Einsteins allmänna relativitetsteori (1915)

101-åringen som klev ut ur teorin Om gravitationsvågor (2016) och Einsteins allmänna relativitetsteori (1915) 101-åringen som klev ut ur teorin Om gravitationsvågor (2016) och Einsteins allmänna relativitetsteori (1915) Filosoficirkeln, Lund, 7 mars 2017 Bengt EY Svensson https://www.ligo.caltech.edu/video/ligo20160211v2

Läs mer

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter.

1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. FACIT Instuderingsfrågor 1 Energi sid. 144-149 1. Förklara på vilket sätt energin från solen är nödvändig för alla levande djur och växter. Utan solen skulle det bli flera hundra minusgrader kallt på jorden

Läs mer

3. Om ett objekt accelereras mot en punkt kommer det alltid närmare den punkten.

3. Om ett objekt accelereras mot en punkt kommer det alltid närmare den punkten. Tentamen 1, Mekanik KF HT2011 26:e November. Hjälpmedel: Physics handbook alt. Formelblad, Beta mathematics handbook, pennor, linjal, miniräknare. Skrivtid: 5 timmmar. För godkänt krävs minst 18/36 på

Läs mer

EXAMENSARBETE. Elevtänkande i fysik

EXAMENSARBETE. Elevtänkande i fysik EXAMENSARBETE 2006:164 Elevtänkande i fysik Gymnasieelevers uppfattning om begreppet gravitation Fredrik Rantapää Luleå tekniska universitet Lärarutbildning Allmänt utbildningsområde C-nivå Institutionen

Läs mer

Introduktion till Biomekanik, Dynamik - kinetik VT 2006

Introduktion till Biomekanik, Dynamik - kinetik VT 2006 Kinetik Kinematiken: beskrivning av translationsrörelse och rotationsrörelse Kinetik: Till rörelsen kopplas även krafter och moment liksom massor och masströghetsmoment. Kinetiken är ganska komplicerad,

Läs mer

Tentamen i Fysik TEN 1:2 Tekniskt basår 2009-04-14

Tentamen i Fysik TEN 1:2 Tekniskt basår 2009-04-14 Tentamen i Fysik TEN 1: Tekniskt basår 009-04-14 1. En glaskolv med propp har volymen 550 ml. När glaskolven vägs har den massan 56, g. Därefter pumpas luften i glaskolven bort med en vakuumpump. Därefter

Läs mer

Övning Fyll i. Övning Fundera på. Övning Hitta felen Hitta 7 fel i texten. 1 VAD ÄR NO?

Övning Fyll i. Övning Fundera på. Övning Hitta felen Hitta 7 fel i texten. 1 VAD ÄR NO? 1 VAD ÄR NO? Övning Fyll i Övning Förklara orden på svenska Övning Fundera på Övning Hitta felen Hitta 7 fel i texten. Engelsmannen hålls kvar Svensken Isaac Newton kom på varför jorden och de andra planeterna

Läs mer