1. Markera, kopiera och klistra in texten NR1. och redigera texten så att den får samma utseende som manuset nedan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Markera, kopiera och klistra in texten NR1. och redigera texten så att den får samma utseende som manuset nedan."

Transkript

1 Övning nr 1: Skriva in text och ändra teckenformat 1. Markera, kopiera och klistra in texten NR1. och redigera texten så att den får samma utseende som manuset nedan. 2. Ändra teckenstorleken till 12 pt. 3. Skriv in den text i slutet som fattas. Skriv HELA texten innan du börjar redigera. 4. Infoga en blankrad mellan varje stycke. 5. Ändra rubriken till Arial 14 pt, fet, blå 6. Ändra till fet, understruken och kursiv stil enligt nedan. 7. Spara och stäng. Låt datorn sköta radbrytningarna För att vissa kommandon ska fungera måste man låta datorn sköta radbrytningarna automatiskt. Raden slutar där marginalen börjar, dvs. där det vita och det gråa fältet på linjalen möts. Du hamnar på ny rad automatiskt och ska alltså inte trycka på Enter för att avsluta raden. Däremot måste man använda Enter om man har för avsikt att avsluta raden tidigare, t.ex. för att börja nytt stycke eller när man skrivit klart en rubrik. Det är oftast effektivast att först skriva in texten helt och hållet, innan man börjar redigera den. Det enda man behöver tänka på när man skriver in är att trycka Enter efter rubrik eller när man vill börja nytt stycke och så förstås att sätta punkt och stor bokstav. En sådan oredigerad text kallas råmanus. Att redigera innebär att man snyggar och rättar till texten. Stavningskontroll, rubriksättning samt markering av nya stycken (t.ex. blankrad) och viktiga ord är sådant som hör redigeringen till.

2 Övning nr 2: Skriva in text och ändra teckenformat Instruktion 1. Spara dokumentet som FÖRSTALEK 2. Skriv in texten i rutan nedan. Använd Times New Roman 12 pt. Låt datorn sköta radmatningarna. Använd Enter för ny rad endast då du avser att avsluta raden tidigare än den inställda marginalen. Första lektionen Detta är den första lektionen i Word grunder. Det är meningen att vi ska börja från början och jobba i ett tempo som passar oss. Vi ska träna på teckenformat. Vi ska lägga fet, kursiv och understruken stil och vi ska ändra teckenstorlek. Dessutom ska vi färglägga den här meningen och ändra till fet stil. Därpå ska vi spara texten. Det är också bra att träna på att flytta text. Det kan man göra på två sätt, med hjälp av musen och med hjälp av Klipp ut och Klistra in. Men det ska vi träna på nästa gång. Vi ska också titta på hur man kan få datorn att varna för stavfel och rätta till dessa. När man skriver in text är det viktigt att man låter datorn sköta radmatningarna. Man behöver alltså inte trycka på Enter-tangenten varje gång man vill ha ny rad. Datorn börjar automatiskt på nästa rad. 2. Ändra nu i din text så att den ser ut som texten nedan. Första lektionen Detta är den första lektionen i Word grunder. Det är meningen att vi ska börja från början och jobba i ett tempo som passar oss. Vi ska träna på teckenformat. Vi ska lägga fet, kursiv och understruken stil och vi ska ändra teckenstorlek. Dessutom ska vi färglägga den här meningen och ändra till fet stil. Därpå ska vi spara texten. Det är också bra att träna på att flytta text. Det kan man göra på två sätt, med hjälp av musen och med hjälp av Klipp ut och Klistra in. Men det ska vi träna på nästa gång. Vi ska också titta på hur man kan få datorn att varna för stavfel och rätta till dessa. När man skriver in text är det viktigt att man låter datorn sköta radmatningarna. Man behöver alltså inte trycka på Enter-tangenten varje gång man vill ha ny rad. Datorn börjar automatiskt på nästa rad. 3. Stäng dokumentet.

3 Övning nr 3 : teckenformat, flytta text, stavningskontrollen Årets månader är följande: Januari februari mars april maj juni juli augusti september oktober november december INSTRUKTION Markera, kopiera, och klistra in texten ÅRET, redigera så att den ser ut som ovan 1. Rätta stavfelen med hjälp av stavningskontrollen. 2. Flytta om så att rubriken står överst och månaderna i rätt ordning. 3. Ändra rubriken till Arial, 24 pt, fet 4. Lägg in en blankrad efter rubriken. 5. Ändra storleken på månaderna. Januari ska vara 10 pt. Därefter ökar du storleken ett steg för varje månad. 6. Ändra till fet, kursiv, understruken. 7. Ge varje månad en egen färg. 8. Titta på dokumentet i Förhandsgranska.

4 Övning nr 4: Flytta text, teckenformat, stavningskonstroll 1. Markera, kopiera och klistra in texten VECKODAGAR. 2. Rätta stavfelen. 3. Ändra ordning och storlek på texten så att den ser ut som nedan. rubrik: Arial 48 pt, fet, måndag Arial 14 pt, fet, grå tisdag Arial 18 pt, fet, svart onsdag Arial 24 pt, fet orange torsdag Arial 28 pt, fet, rosa fredag Arial 36 pt, fet, grön lördag Arial 48 pt, fet, turkos söndag Arial 72 pt, fet, röd Veckans dagar måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag

5 Övning nr 5: teckenformat, stavningskontrollen, flytta text, infoga objekt, 1. Markera, kopiera, och klistra in texten FRUNTIMMERSVECKAN 2. Ändra hela texten till 14 pt. 3. Rätta stavfelen. 4. Ändra ordningen på texten så att den stämmer överens med manuset nedan. 5. Ändra rubriken till Tahoma 18 pt. 6. Ändra till kursiv, fet och understruken stil enligt nedan. 7. Infoga en blankrad mellan styckena. 8. Infoga bilden. Figursätt Rektangulärt. 9. Infoga WordArt-blocket längs ner. 10. Spara och skriv ut. Jämför. Fruntimmersveckan Fruntimmersveckan är inte en vecka med bara kvinnonamn, utan den består av sex kvinnonamn och ett mansnamn. Så här ser namnsdagarna i fruntimmersveckan ut: Fredrik, Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina.

6 Övning nr: 6 teckenformatering, infoga bild, stavningskontrollen, flytta text Words programfönster Överst i Words programfönster ligger namnlisten. Där anges programmets, dvs Microsoft Word, och dokumentets namn, alltså det namn som man ger dokumentet. I det högra hörnet kan man minimera, förminska, förstora och stänga programmet. Raden under kallas menyraden. Där finns ett antal menyer att välja bland, bl a menyn Format. Om man väljer någon funktion i menyn förväntas man kommunicera med datorn. Detta gör man med hjälp av dialogrutor. Längst till höger finner man knappar som minimerar, förminskar, förstorar och stänger dokumentet, till skillnad från knapparna ovanför som alltså avser hela programmet. Under menyraden finner man verktygsfältet. Det ena kallas standardverktygsfältet och där kan man hitta genvägar till de mest populära kommandona, såsom förhandsgranska, klipp ut, klistra in och kopiera. Om man vill ändra marginalerna kan man gör det på den horisontala eller den vertikala linjalen. På den horisontala linjalen kan man också sätta tabbar och indrag. Med hjälp av rullningslisterna kan man förflytta sig på dokumentet, uppåt och nedåt eller i sidled. Statusfältet näst längst ned visar var insättningspunkten befinner sig i dokumentet. Här får man bl.a. information om vilken rad och vilken sida och om hur många sidor dokumentet består av i sin helhet. Den nedersta raden visar vilka program och vilka dokument som är öppna. Till vänster kan man se vad klockan är och om man håller muspekaren på klockslaget någon sekund visas dagens datum i en s.k. vimpelmeny. UPPGIFT: Markera, kopiera, och klistra in texten PROGFÖNS och redigera så att den blir som versionen ovan. Gör följande ändringar: 1. Gör om rubriken till Arial, 14 pt, fet, kursiv. 2. Förstora hela brödtexten (dvs. texten under rubriken) till 12 pt. 3. Gör en stavningskontroll och justera de stavfel du hittar. 4. Infoga en blankrad mellan varje stycke så att de är tydligt åtskiljda. 5. Ändra ordningen på styckena så att de placeras enligt ordningen ovan. 6. Skriv in de sista styckena som inte finns med i din version. 7. Ändra termer och andra viktiga ord till fet, kursiv respektive understruken stil enligt ovan. 8. Infoga bilden. Figursätt Rektangulärt. 9. Granska dokumentet och redigera eventuella fel i förhandsgranska. 10. Spara och skriv ut. 11. Jämför med texten ovan

7 Övning nr 7 bild och text, rubrikformat. Kroppsspråket Kroppsspråket säger mycket. I hela världen använder vi kroppsspråket för att kommunicera med varandra. Vi kan förmedla både positiva och negativa budskap till varandra Positiva gester Både kindkyssar och handslag är positiva gester. De förekommer över hela världen och betyder detsamma överallt. Kindkyssar Två kindkyssar, en på vardera kinden, ska det vara, när kungliga personer möts. Det är tradition. Denna sed har spritt sig och det är numer ganska vanligt att vänner, inte bara älskande, möts med en kindkyss i stället för ett handslag. Luta dock huvudet åt rätt håll, för vad händer, om båda lutar huvudet åt samma håll? Handslag Ta i hand är en gammal sed. Från början var handslaget en bekräftelse på ett muntligt avtal, som var lika säkert som ett skriftligt. Så småningom blev det en hälsningsgest som vi i Sverige mest använder första gången vi träffar någon. Negativa gester Det finns andra gester som är mindre positiva. Axelklapp Att klappa någon på axeln kan exempelvis uppfattas negativt. Detta kan tyda på att du anser dig överlägsen. Men för många uppfattas det positivt, som uppmuntran, tröst eller stöd. Peka fingret Pekar du finger eller räcker lång näsa, så kommer den personen inte heller att tycka om dig. De här gesterna är mycket ohyfsade i de flesta länder. Men de är väl mest ungdomliga gester. Den numera så vanliga knutna näven med långfingret uppåt kommer ursprungligen från Amerika. Det är en sexuellt förolämpande gest som i synnerhet småpojkar tar till för att visa sitt missnöje med någon. Instruktioner: Markera, kopiera, och klistra in texten KROPPSSPRÅKET Ändra teckenstorleken till 11 pt. Rätta stavfelen. Rubrikerna har formatet Arial 26 pt, fet, centrerad Arial 14 pt fet kursiv Arial 12 pt, kursiv (Här kan du arbeta med verktyget Hämta format) Ändra högermarginalen så att radlängden blir 13 cm. Toppmarginalen ska utökas till 3 cm. Bilderna hittar du Clip Art, Gester. Arbeta med figursättningsverktyget.

8 Övning nr 8: text och bild, marginalinställningar, WordArt Instruktion 1. Markera, kopiera och klistra in KOMVUX2 2. Ändra teckenstorleken till 12 pt. 3. Rätta stavfelen.. 4. Ändra ordningen på de ord och stycken som har kastats om 5. Ändra högermarginalen så att radlängden blir 13 cm. 6. Ändra rubrikformaten enligt följande: Huvudrubrik: VAG Rounded Light 48 pt centrerad, avstånd 12 pt före och 3 pt efter Underrubriker: Arial, 12 pt, fet kursiv, avstånd 12 pt före och 3 pt efter (Gör i ordning en rubrik och använd sedan verktyget Hämta format). 7. Infoga bilderna. Sök bilderna med hjälp av nyckelord; bl.a. båt och skola har använts. Ändra storlek och figursätt Rektangulärt 8. Avstava texten. 9. Färgmarkera underrubrikerna med överstrykningspennan. Använd olika färger till varje rubrik. Ändra textfärgen till vit där texten behöver bli tydligare. 10. Infoga WordArt-blocket längst ner på sidan. (Tahoma 44 pt, normal) 11. Förhandsgranska och skriv ut.

9 Värmdö Komvux Kurser Värmdö Komvux är en skola med många olika utbildningar. Här kan man gå kurser i de mest skilda ämnen. Om du vill skaffa dig gymnasiekompetens kan du studera svenska, engelska, samhällsorienterande ämnen, matematik och naturkunskap här. Om du vill förkovra dig i data kan har du flera olika kurser att välja mellan. Kurserna går på dagtid eller på kvällstid. Läge Skolan ligger mitt i Gustavsberg, på höjden mitt emot centrum. Eleverna kommer från hela kommunen, så därför är närheten till busstationen väldigt bra. Flera av eleverna är bosatta på öarna i skärgården och måste således också åka båt till skolan. Elever För närvarande går c:a 500 elever på komvux. På grundvux finns det ungefär 150 elever och vår Sfi-utbildning har 30 elever. Dessutom erbjuder dataavdelningen ett antal datautbildningar för kommunens personal. Sådana kurser hålls nästan varje dag och antalet deltagare är mellan per termin. Personal Samtliga lärare är behöriga i sina ämnen och har lång erfarenhet av undervisning. Administrationen sköts av två skolledare, en rektor och en biträdande rektor, två kanslister samt två SYO-konsulenter. På dataavdelningen finns en tekniker anställd som också har allmänna vaktmästarsysslor i sin tjänst. Elevrådet Elevrådet är till för att eleverna ska kunna påverka skolans verksamhet. De ordnar också fester och andra aktiviteter för att öka trivseln på skolan. Elevrådet försöker också underlätta den ekonomiska börda som inköp av läromedel utgör för eleverna i början av varje termin. Det gör de genom att organisera försäljning av begagnade böcker och köpa in skrivmateriel, såsom block och pennor, billigare.

10 Övning nr 9: kortkommandon, repetition Helger som firas i Sverige Midsommar är årets viktigaste högtid för blomplockare och en sommardag då man vanligtvis behöver en varm tröja och ett paraply. Myterna kring midsommarnatten är många och det fins flera sätt att sätta samman midsommarbuketten, så att den ger den rätta verkan - att visa ens tillkommande i drömmen. Julen är årets viktigaste högtid för affärsmännen och barnen, som ivrigt väntar på tomten. Dess kristna ursprung har alltmer förträngts. Det är inte alls ovanligt att åtminstone mindre barn inte alls känner till det ursprungliga skälet att fira jul. Nyårshelgen är årets viktigaste högtid for fabrikanter och försäljare av pyroteknisk utrustning. Nyårsafton är också de dag på året då flest orealistiska löften avges. De flesta är brutna redan någon vecka senare. Påsken är årets viktigaste högtid för de kristna och den största av de rörliga helgerna. Den viktigaste helgdagen är påskdagen, som alltid infaller på en sondag. Många traditioner är knutna till påskhelgen. En del traditioner är lika över hela landet, medan andra är mera lokala. Att konsumera ovanligt mycket ägg är vanligt i hela Sverige, kolesterolhalten till trots. INSTRUKTION Markera, kopiera, och klistra in texten Helger Ctrl 1. Ändra hela texten HELGER till Times New Roman 14 pt. Markera texten med + A 2. Rätta stavfelen. 3. Ändra ordningen på styckena så att helgerna följer den riktiga tidsordningen. Börja med midsommar. Ändra också ordningen på orden i rubriken. 4. Skriv in det sista stycket om påsken. 5. Ändra vänstermarginalen till 3 cm och högermarginalen till 3,75 cm. 6. Ge rubriken teckenformatet Arial, 20 pkt, fet, centrerad 7. Låt det inledande ordet i varje stycke bli kursivt. Använd F4 för att upprepa kommandot. 8. Lägg in bilder så att de illustrerar respektive helg. Använd eventuellt Sök-funktionen. Figursätt Rektangulärt eller Ingen. 9. Granska dokumentet i förhandsgranska. 10. Skriv ut, korrekturläs och gör eventuella korrigeringar. Skriv ut igen om det behövs.

11 Övning nr 10 indrag, marginaler kantlinjer, avstavning Tips! Använd Hämta format när du formaterar rubrikerna. Använd F4 när du ska göra samma sak flera gånger. 1. Markera, kopiera, och klistra in texten AIUSBEK 2. Ändra textstorleken till 12 pkt. (Använd Ctrl+A) 3. Rätta stavfelen. 4. Ändra marginalerna till: överkant 2 cm nederkant 2 cm vänster 2 cm höger 2 cm (Gör ändringarna på linjalerna. Det måste inte vara exakt det angivna värdet, det viktiga är att all text får plats på en sida). 5. Ändra rubrikerna så att de får följande format: Huvudrubrik: Arial, 18 pt, fet, 6 pkt efter Underrubrik: Arial, 14 pt, fet, mörkgrå, 12 pkt före, 6 pkt efter, vänsterindrag 0,5 cm Underrubrik: Arial, 12 pt, 12 pkt före, 3 pkt efter, vänsterindrag 2,3 6. Brödtexten ska ha ett indrag på 4,6 cm. Du kan göra det på flera sätt: (Prova gärna alla). Flytta indraget direkt på linjalen. (På ett ungefär). Gå till Format, Stycke och skriv in 4,6 cm vänster Klicka på knappen Öka format två gånger. Finns i formatverktygsfältet. 7. Infoga ett sidhuvud där du skriver ditt namn, infogar dagens datum och filnamn och sökväg. Välj Visa, Sidhuvud och sidfot Skriv ditt namn Tryck på tabbtangenten. Klicka på Autotext, Filnamn och sökväg. Tryck på tabbtangenten. Klicka på Datum. Ändra formatet på texten i sidhuvudet till Arial, 8 pkt. Klicka på kantlinjeverktyget, välj nedre kantlinje. 8. Gör en avstavning: Välj Verktyg, Språk, Avstavning Välj Manuell Datorn föreslår nu en avstavning i taget. Vill du ha den föreslagna avstavningen klicka Ja, om inte, klicka Nej.

12 Ditt namn C:\Documents and Settings\jh\Skrivbord\övningshäfte.doc dagens datum Modellen AIUSBEK Det är nu allt mer uppbenbart att förmågan att lyssna inte är ett tillstånd utan en fortlöpande process som kan brytas ner i ett antal olika steg. Modellen - AIUSBEK - beskriver dessa steg. Du får alltså en klar bild av hela processen och kan fokusera din uppmärksamhet på det eller de områden du särskilt anser behöver förbättras. Assimilering Igenkännande Örats förmåga Assimilering avser örats/hjärnans fysiska förmåga att absorbera ljud. Om du är tveksam över dig själv i det här fallet är det klokt att göra en hörselkontroll snarast möjligt. Men även om du upplever att din assimilering fungerar perfekt kan det ändå vara intressant att kontakta en specialist och få en allmän "hörselprofil". Kunskap om dig själv Du får bättre kunskap om dig själv samtidigt som du lättare kan definiera vad du antingen kan låta återgå till det normala eller utvecklas till något därutöver. Hjärnans förmåga Hjärnans förmåga att "läsa av" de data som kommit in genom örat avser den nivå på vilken du kan känna igen ett ljud som hjärnan mottar, om det t.ex. är ett ord, en fågel som kvittrar, en motorbår etc. Detta steg i processen utvecklas mycket snabbt när du är ung, men har en tendens att stagnera med tiden när vi "tonar ut". Ljudnyanser Ett bra sätt att underhålla denna förmåga är att lyssna efter olika nyanser i ljudet. På samma sätt kan man utveckla sin synförmåga genom att se analytiskt. Uppfattning Hjärnans har en förmåga att tolka inkommande data på rätt sätt, t.ex. din förmåga att uppfatta innebörden i det som sägs. Samordning Behållning Samordning är den process där hjärnan efter assimilering och uppfattning kopplar ihop ny information med den som redan finns lagrad, en skicklig lyssnare utvecklar snabbt den här förmågan. Behållning avser lagringen av information. Lagringen i sig kan underlättas om förmågan att samordna utvecklas. Detta gäller särskilt tekniken att omstrukturera idéer. (mindmapping) efter hand som man tar emot dem.

13 Ditt namn C:\Documents and Settings\jh\Skrivbord\övningshäfte.doc dagens datum Övning nr 11: tabbar Sätt in vänstertabbar vid 3 cm och 6 cm. Produkt Pris Land Äpplen 15:-/ kg Sverige Päron 18:-/ kg Spanien Apelsiner 17:-/ kg Israel Bananer 11:-/ kg Kuba Meloner 22:-/ kg Grekland Ta bort tabbarna som du satte i föregående övning och gör följande uppställning. Beräkna på ett ungefär. Oregelbundna verb (vänstertabbar) rinna rann runnit springa sprang sprungit krypa kröp krupit se såg sett ge gav givit. Öppna ett nytt dokument. Sätt en vänstertabb vid 3,5 cm, en centrerad tabb vid 8 cm, en högertabb vid 12 cm och skriv in texten nedan. Typ Land År Antal döda Orkan Bangladesh Atombomb Japan Laviner Peru Influensa De flesta Jordskred Kina Skapa uppställningarna nedan. Sätt tabbarna på ett ungefär. Ta bort de gamla tabbarna först eller börja på ett nytt papper. Artikel Färg Vikt Pris Gräsklippare Röd 18,5 2969,90 Snöslunga Röd 41, ,90 Trädgårdssax Vit 1,1 115,00 Nätkorg Blå 0,75 98,5

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida

Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida Övningen innehåller det grundläggande som du måste kunna för att klara Word. Varje stycke ska vara formaterat så som det står i stycket. Under varje

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Word

Sida 1 av (9) Instruktion Word Sida 1 av (9) Instruktion Word Menyfliksområdet... 2 Snabbåtkomst... 3 Skapa nytt dokument... 3 Skriva in text... 4 Marginalinställningar... 4 Tabulatorinställningar... 5 Placera ut nya tabbar... 5 Ta

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll Programfönster och arbetsyta Skriva och redigera text - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 1.1 - Programfönster och Arbetsyta Programfamiljen i Microsoft

Läs mer

Eva Ansell Ulrika Nilsson WORD 2008 MICROSOFT. för Mac

Eva Ansell Ulrika Nilsson WORD 2008 MICROSOFT. för Mac Eva Ansell Ulrika Nilsson MICROSOFT WORD 2008 för Mac 1. Introduktion till Word 2008 för MAc A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9

Läs mer

LATHUND PUBLISHER 2000

LATHUND PUBLISHER 2000 LATHUND PUBLISHER 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel AB.

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2003. Vers 20101001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2003 Vers 20101001 Innehållsförteckning Startåtgärdsfönster... 3 Anpassa antalet ikoner... 3 Lägga till ett nytt verktygsfält... 4 Återställ till normalläge... 4

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2013. Vers. 20131001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2013. Vers. 20131001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2013 Vers. 20131001 Innehållsförteckning: Menyer... 3 Ta bort menyflikarnas ikoner... 3 Anpassning av snabbåtkomstfältet... 4 Tangentbordskommandon... 5 Kortkommandon

Läs mer

Anvisningar. till rapportmall version /Lotta Selander, e-postadress

Anvisningar. till rapportmall version /Lotta Selander, e-postadress Anvisningar till rapportmall version 1.0 /, e-postadress lotta.selander@uadm.uu.se Viktig information om rapportmallen Hur innehållsförteckningen ser ut: se sidan 6 Hur formatmallarna ser ut: se sidan

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

Programfönster. Daniel Cronholm, Sensus december

Programfönster. Daniel Cronholm, Sensus december Programfönster I den här övningen tränar du på olika programfönster. Alla övningar har facit och går att göra på egen hand. Om du ska göra datakörkortet är det här extra bra övningar att träna på. Daniel

Läs mer

Bryt ditt. musberoende! Kortkommandon för alla situationer

Bryt ditt. musberoende! Kortkommandon för alla situationer Bryt ditt Magnus Hultman musberoende! Kortkommandon för alla situationer I samarbete med: Word Word är förmodligen det mest använda programmet, även om Internet Explorer och Outlook närmar sig i användningsgrad.

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2007. Vers. 20101001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2007. Vers. 20101001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2007 Vers. 20101001 Innehållsförteckning: Menyer... 3 Ta bort menyflikarnas ikoner... 3 Anpassning av snabbåtkomstfältet... 4 Tangentbordskommandon... 4 Kortkommandon

Läs mer

Formatmall för uppsatser vid Historiska institutionen Användarinstruktioner

Formatmall för uppsatser vid Historiska institutionen Användarinstruktioner Formatmall för uppsatser vid Historiska institutionen Användarinstruktioner HISTORISKA INSTITUTIONEN Uppdaterad 19 januari 2015 av Erik Lindberg Innehållsförteckning Om formatmallar... 4 Titelsidan...

Läs mer

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Bilaga 2 Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Lärstöd Karlstads universitetsbibliotek ht 2007 Layoutstöd examensarbeten och uppsatser ht -07 Innehåll 1. Inledning...1 1.1 Dispositon...2 2. Om omslag...3

Läs mer

LATHUND WORD XP/2002 SV/EN

LATHUND WORD XP/2002 SV/EN LATHUND WORD XP/2002 SV/EN RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

slippa förlust av data om datorn skulle stanna. Filnamn:hur använda word.doc Version:2003-08-19 11:50 sida 1/13

slippa förlust av data om datorn skulle stanna. Filnamn:hur använda word.doc Version:2003-08-19 11:50 sida 1/13 Word 2000 (v9.0) Word 9 är ett kraftfullt ordbehandlingsprogram. Det klarar av alla funktioner som en normal användare behöver och mer därtill. I denna laboration får du tillfälle att lära dig de vanligaste

Läs mer

Lathund Word. Här får du en liten Lathund i Word.

Lathund Word. Här får du en liten Lathund i Word. Lathund Word Här får du en liten Lathund i Word. Första sidan innehåller en text med textrutor. Textrutorna talar om vad det är för formatering. Du kan läsa i Lathunden hur du gör de olika formateringarna.

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 1.

ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 1. ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 1. 1. Skapa en presentation i PowerPoint med två bilder enligt nedan. Byt ut texten med mot dina egna uppgifter. ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 2. 1. Vilka visningslägen

Läs mer

ORDBEHANDLIG MED OPEN OFFICE.ORG...2 PRINCIPER...2 STARTA PROGRAMMET...2 ARBETSINSTÄLLNINGAR...2

ORDBEHANDLIG MED OPEN OFFICE.ORG...2 PRINCIPER...2 STARTA PROGRAMMET...2 ARBETSINSTÄLLNINGAR...2 MED OPEN OFFICE 1 ORDBEHANDLIG MED OPEN OFFICE.ORG...2 PRINCIPER...2 STARTA PROGRAMMET...2 ARBETSINSTÄLLNINGAR...2 Marginaler...2 Sidnumrering...2 Och sedan Infoga/Fältkommando/Sidnummer...3 Radavstånd...3

Läs mer

LATHUND WORD 2003. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se

LATHUND WORD 2003. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se LATHUND WORD 2003 RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886 08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 Vad är en formatmall? 25-1 Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 I en lättläst bok märks inte typograf in om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typograf

Läs mer

Introduktion till Word och Excel

Introduktion till Word och Excel Introduktion till Word och Excel HT 2006 Detta dokument baseras på Introduktion till datoranvändning för ingenjörsprogrammen skrivet av Stefan Pålsson 2005. Omarbetningen av detta dokument är gjord av

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Word 007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Word 8. Hantera dokument 15 3. Redigera text 30. Format 53 3 REDIGERA TEXT REDIGERA TEXT Flytta insättningspunkten 30 Markera text 31 Redigera

Läs mer

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och sförteckning MS Office Word 2010 Precis som med målning och tapetsering blir jobbet med rapportskrivning både bra och roligt om man gjort

Läs mer

ORDBEHANDLIG MED MICROSOFT WORD... 2 PRINCIPER... 2 STARTA PROGRAMMET... 2 ARBETSINSTÄLLNINGAR...

ORDBEHANDLIG MED MICROSOFT WORD... 2 PRINCIPER... 2 STARTA PROGRAMMET... 2 ARBETSINSTÄLLNINGAR... MED MICROSOFT WORD 1 ORDBEHANDLIG MED MICROSOFT WORD... 2 PRINCIPER... 2 STARTA PROGRAMMET... 2 ARBETSINSTÄLLNINGAR... 2 Marginaler... 2 Sidnumrering... 2 Radavstånd... 3 VISNINGSLÄGEN... 3 SPARA DOKUMENT...

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

SÖKORDSREGISTER SÖKORD

SÖKORDSREGISTER SÖKORD SÖKORDSREGISTER SÖKORD A Absoluta referenser... 133 Anpassa... 17 -Anpassa menyer... 17 -Anpassa verktygsfält... 18 -Anpassa verktygsknappar... 19 Arbetsbladsmenyraden... 20 Arbetsbok... 21 -Ny arbetsbok...

Läs mer

MS WORD 97. Microsoft Word Lathund för att arbeta med kortkommandon. Utgivare Syncentralernas Datateam Stockholm

MS WORD 97. Microsoft Word Lathund för att arbeta med kortkommandon. Utgivare Syncentralernas Datateam Stockholm MS WORD 97 Microsoft Word 2013 Lathund för att arbeta med kortkommandon Utgivare Syncentralernas Datateam Stockholm 2013-01-19 Innehållsförteckning Öppna ett dokument.... 3 Öppna ett dokument från USB-minne....

Läs mer

Excel XP. Programfönster

Excel XP. Programfönster Excel XP Programfönster I den här övningen tränar du på olika programfönster. Alla övningar har facit och går att göra på egen hand. Om du ska göra datakörkortet är det här extra bra övningar att träna

Läs mer

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen Kapitel 1 PowerPoint PowerPoint används vanligen till att göra presentationer som antingen skall visas på dator eller som overhead. I det här exemplet visas hur programmet kan användas av elever för att

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1 SCRIBUS grund Guide och uppgifter ITlyftet Gunnar Markinhuhta Sida 1 Scribus grund del 1 Text och textramar Inställningar: 1. Gå till Fil/Inställningar 2. Välj Dokument 3. Ändra enheter till millimeter.

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Förord... 5. Skärmbilden... 6. Standardverktygsfältet:... 6 Standardverktygsfältet:... 7 Formateringsverktygsfältet:... 10. Tangentbordet...

Förord... 5. Skärmbilden... 6. Standardverktygsfältet:... 6 Standardverktygsfältet:... 7 Formateringsverktygsfältet:... 10. Tangentbordet... sid 1 Innehållsförteckning Förord... 5 Skärmbilden... 6 Standardverktygsfältet:... 6 Standardverktygsfältet:... 7 Formateringsverktygsfältet:... 10 Formateringsverktygsfältet:... 10 Ändra skärmbildens

Läs mer

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet.

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet. kortkommando Kortkommandon Koppla kortkommandon till menykommandon eller andra element Du kan koppla ett kortkommando till ett kommando, ett makro, ett teckensnitt, en autotextpost, en formatmall eller

Läs mer

Gör släktboken enhetlig - använd formatmallar

Gör släktboken enhetlig - använd formatmallar Gör släktboken enhetlig - 25 använd formatmallar I en lättläst bok märks inte typografin - om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typografi bör du använda formatmallar.

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

SÖKORDSREGISTER. Skandinaviska Databöcker AB

SÖKORDSREGISTER. Skandinaviska Databöcker AB SREGISTER A Animera... 17 -Animera text och objekt... 18 -Animera diagram... 19 -Tidsinställa delar av en presentation. 20 -Tidsinställa en hel presentation... 21 Anpassa... 22 -Anpassa menyer... 22 -Anpassa

Läs mer

Microsoft Word 2000 Grunder

Microsoft Word 2000 Grunder Kapitel 1 Introduktion till Microsoft Word 2000 1 Läs detta först.......................................... 1-1 1.1 Mål.............................................. 1-2 1.2 Förkunskaper......................................

Läs mer

Instruktioner till Styckeformattexten

Instruktioner till Styckeformattexten Instruktioner till Styckeformattexten Öppna G:\Uppgiftsmapp\ove\Openoffice\Writer\Forts\2 Styckeformat råtext.odt Välj Arkiv, Spara som. Spara i Mina Dokument Markera översta raden. Ställ in Teckensnitt

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Att skriva dokument i ordbehandlingsprogrammet Microsoft WORD.

Att skriva dokument i ordbehandlingsprogrammet Microsoft WORD. Att skriva dokument i ordbehandlingsprogrammet Microsoft WORD. Vad använder man WORD till? Att skriva. Instruktioner Brev t.ex. julbrev Tabeller Listor Protokoll Recept Inbjudningar Minnen Böcker romaner,

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

RIGMOR SANDER SPALTER Sid 1 (6)

RIGMOR SANDER SPALTER Sid 1 (6) RIGMOR SANDER SPALTER Sid 1 (6) Övning 1 1. Ställ in Marginaler enligt nedanstående Arkiv > Utskriftsformat 2. Skriv följande text, låt datorn byta rad Detta är en övning i att dela in texten i spalter

Läs mer

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4»

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» Sida 1 av 11 Lektion 1: sida 3 av 4 «Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» 2. Formatera text Du kan ju redan skriva in text, men nu ska vi se hur man formaterar det man skrivit in -- alltså hur

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Innehåll. Läs detta först. Kapitel 1 Microsoft Word 2003

Innehåll. Läs detta först. Kapitel 1 Microsoft Word 2003 ADM1205 Offi ce 2003 Innehåll Läs detta först 1 Kursens mål... X 2 Kursmaterialets uppläggning... X 3 Kursmaterialets utformning... X 4 Installation av övningsfi ler... X 5 Facit... XI 6 Innehåll på CD:n...

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

Så använder du wordmallarna i VIS

Så använder du wordmallarna i VIS Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (5) Så använder du wordmallarna i VIS Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Grafisk profil Region Norrbotten, SFS 2001:526 Om de statliga myndigheternas ansvar

Läs mer

Lektion 5 MS Powerpoint

Lektion 5 MS Powerpoint Lektion 5 MS Powerpoint Version 1.0 Författare: Juha Söderqvist 1 Innehåll 1. Introduktion... 1 1.1 Konkurrerande programvara... 1 2 Powerpoint 2016 - Grafiska gränssnitt... 1 3 Hello World... 2 3.1 Hello

Läs mer

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Innehållsförteckning Office 2013 Översikt... 2 Introduktion till Office 2013 Sv... 2 Gränssnitt med menyflikar... 2 ARKIV fliken Backstage vyn... 2 Flytta/ändra

Läs mer

Nyheter i Word 2010. Nytt utseende. Arkiv

Nyheter i Word 2010. Nytt utseende. Arkiv Nyheter i Word 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet. Arkiv

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 1. Introduktion 1.1. Programfönster 1.2. Inskrift och redigering 1.3. Cellformat 1.4. Arbeta med formler Kursövning E1.xlsx Egna Övningar E1E.xlsx - OnePRO IT, Bengt

Läs mer

när du arbetar med uppsatser och andra långa texter

när du arbetar med uppsatser och andra långa texter Tricks i Word när du arbetar med uppsatser och andra långa texter Åsa Kronkvist Högskolan Kristianstad Våren 2007 Innehåll Dags att skriva uppsats?... 3 Att tänka på innan du börjar... 3 Spara klokt...

Läs mer

Visningslägen Innehållsförteckning Kursintroduktion Hämta övningsfiler Skärmbilden Redigera inskriven text Tangentbordet Flytta och kopiera text

Visningslägen Innehållsförteckning Kursintroduktion Hämta övningsfiler Skärmbilden Redigera inskriven text Tangentbordet Flytta och kopiera text sid 1 Innehållsförteckning Kursintroduktion Hämta övningsfiler Skärmbilden Standardverktygsfältet: Standardverktygsfältet: Formateringsverktygsfältet: Formateringsverktygsfältet: Ändra skärmbildens utseende

Läs mer

Lär dig WORD. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig WORD. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig WORD Lars Ericson datorkunskap.com WORD Programmet Microsoft Word används till ordbehandling och att tillverka enklare dokument med texter och bilder. När du öppnar upp Word kan det se ut ungefär

Läs mer

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig POWERPOINT Lars Ericson datorkunskap.com POWERPOINT D A Programmet Microsoft PowerPoint används till att skapa grafiska presentationer till bildspel, presentationer mm. När du öppnar upp PowerPoint

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

Dolphin Guide Dokument

Dolphin Guide Dokument Dolphin Guide Dokument Utgivare Syncentralens Datateam Stockholm 2015-07-13 Innehållsförteckning Skriva ett dokument... 3 Spara... 3 Avancerat sparande... 4 Spara ändringar i dokument... 5 Spara dokument

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FORMALIA VID SKRIFTLIGA STUDIEUPPGIFTER

RIKTLINJER FÖR FORMALIA VID SKRIFTLIGA STUDIEUPPGIFTER RIKTLINJER FÖR FORMALIA VID SKRIFTLIGA STUDIEUPPGIFTER Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås, augusti 2014 ALLMÄNT OM FORMALIA Skriftliga studieuppgifter ska struktureras utifrån akademins

Läs mer

Så här använder du Wordmallarna för tjänsteutlåtanden, brev och andra dokument

Så här använder du Wordmallarna för tjänsteutlåtanden, brev och andra dokument HUDDINGE KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning ANVISNINGAR DATUM 20 september 2007 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Ann Charlotte Munkhammar, 535 301 71 Jan Karlsson, 535 301 95 Till författare av tjänsteutlåtanden,

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 1 OpenOffice Calc Till förmån för de som följer kursen Fysikexperiment för lärare skall vi här gå igenom några få exempel på hur OO Calc (motsvarar MS Excel) kan användas

Läs mer

Att skriva dokument i ordbehandlingsprogrammet Microsoft WORD.

Att skriva dokument i ordbehandlingsprogrammet Microsoft WORD. Att skriva dokument i ordbehandlingsprogrammet Microsoft WORD. Vad använder man WORD till? Att skriva. Instruktioner Brev t.ex. julbrev Tabeller Listor Protokoll Recept Inbjudningar Minnen Böcker romaner,

Läs mer

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010 Word (Textruta Figursättning, storleksförändra, beskära, Linjal, Sidhuvud/fot) 1:5 En textruta är en ram som kan innehålla text, bild, tabell etc. och kan precis som bilder, figursättas. Textrutan använder

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

Öppna dokumentet. Det heter ecdlfil.doc (Du får instruktioner om var)

Öppna dokumentet. Det heter ecdlfil.doc (Du får instruktioner om var) ECDL - En uppgift på formatmallar och förteckningar Vad du skall ha gjort när du är klar: Du skall ha skapat några nya egna formatmallar Du skall använda dina formatmallarna på rubrikerna. Du skall infoga

Läs mer

Brevuppställning med sidhuvud

Brevuppställning med sidhuvud RIGMOR SANDER WORD-BREVUPPSTÄLLNING Sid 1 (5) Brevuppställning med sidhuvud Identifikationsuppgifterna längst upp i brevet är praktiskt att placera i sidhuvudet 1. Ta fram ett nytt dokument och ställ in

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument.

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument. 2 Dokument Du kan skapa både enkla och mer komplicerade dokument på din dator. Det beror på vilket datainnehåll du vill ha i ditt dokument. Datainnehållet kan vara till exempel text och grafiska objekt,

Läs mer

Grundkurs i PowerPoint 2003

Grundkurs i PowerPoint 2003 1(206) Grundkurs för Microsoft PowerPoint 2003 Med detta kursmaterial hoppas jag att du får en rolig och givande introduktion till presentationsprogrammet PowerPoint. Många menar att PowerPoint endast

Läs mer

WordPad Windows 10 för seniorer

WordPad Windows 10 för seniorer WordPad Windows 10 för seniorer WordPad är ett textredigeringsprogram som du kan använda till att skapa och redigera dokument. Till skillnad från Anteckningar kan du i WordPad använda formatering och grafik,

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 I går (måndagen den 21 januari 2013) visade vi lite hur Word fungerar och lovade då att skriva samman ett dokument som visar vad vi anser att man kan

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder INSPIRA Microsoft PowerPoint Grunder Del. ClipArt och bilder 78 6. Diagram 87 7. Organisationsschema 98 8. Tabeller 0 9. Bildspel 0. Praktiska övningar 6 CLIPART OCH BILDER CLIPART OCH BILDER Infoga ClipArt

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Inledning Syftet med att använda avhandlingsmallen är dels att det sparar dig mycket tid, om formatmallarna används på rätt sätt,

Läs mer