Uppdaterad STIFTELSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdaterad 2013-01-14 1 STIFTELSER"

Transkript

1 Uppdaterad STIFTELSER Stiftelsen som juridisk form har gamla anor i Sverige. Under århundradens lopp har det anslagits betydande förmögenheter framför allt till förmån för sjuk- och fattigvård eller till undervisnings- eller forskningsändamål. Antalet stiftelser är idag ca Det övervägande flertalet av dem främjar syften som från samhällets sida är av väsentlig betydelse. Stiftelserna förvaltar en stor förmögenhetsmassa och de delar årligen ut väsentliga belopp, inte minst till stöd åt den vetenskapliga forskningen års tillsynslag ersattes den 1 januari 1996 av stiftelselagen ( 1994:1220) och lag om införande av stiftelselagen (1994:1221). Stiftelselagen utgör en närmast fullständig reglering av stiftelsen som organisationsform och kan i vissa delar ses som ett klarläggande och en kodifiering av praxis. Stiftelsen är en mycket speciell och i tiden bestående juridisk person. När någon har för avsikt att bilda en ny stiftelse är det därför viktigt att redan från början tänka igenom ett antal frågor: Är stiftelsen rätt juridisk form för mitt ändamål? Kommer stiftelsen att bli ekonomiskt bärkraftig under en längre tid? Finns det tillräckliga medel för att bekosta bokföringen, revisionen, tillsyns- och registreringsavgifter mm? Länsstyrelsens erfarenhet grundad på ett mycket stort antal förfrågningar rörande eventuella stiftelsebildningar visar att en annan juridisk form t ex en ideell förening eller ett aktiebolag i många fall lämpar sig bäst för det tänkta ändamålet.

2 Uppdaterad Framgår av 1 kap. 2 stiftelselagen och lyder: En stiftelse bildas genom att egendom enligt förordnande av en eller flera stiftare avskiljs för att varaktigt förvaltas som en självständig förmögenhet för ett bestämt ändamål. Stiftelsens egendom ska anses vara avskild när den har tagits om hand av någon som har åtagit sig att förvalta den i enlighet med stiftelseförordnandet. Av bestämmelsen i första stycket framgår att det för stiftelsebildning fordras två rättshandlingar från stiftarens sida ett förordnande ( stiftelseförordnande) och en förmögenhetsdisposition som sker i enlighet med förordnandet. Stiftelseförordnandet, som ska vara skriftligt och undertecknat av stiftaren, ska som ett minimum ge besked i två avseenden, nämligen om den avsedda stiftelsens ändamål och om vilken egendom som stiftaren avser att tillskjuta. Av en fullständig ändamålsbestämning ska framgå inom vilket område stiftelsen ska verka eller vad den ska verka för, t ex forskning av visst slag, sjukvård eller undervisning. Vidare ska närmare framgå på vilket sätt stiftelsen ska främja sitt syfte, t ex genom at utge kontanta bidrag av förmögenhetens årliga avkastning. Slutligen ska framgå vem eller vilka som kan kunna komma ifråga för bidrag eller förmån av annat slag från stiftelsen ( destinatärskretsen). Ändamålet måste vara angivet med en sådan grad av bestämdhet att det går att verkställa. I annat fall får förordnandet inte någon rättsverkan. Ett stiftelseförordnade är ogiltigt, om ändamålet är behäftat med s.k. ursprunglig brist. Detta är fallet om ändamålet strider mot lag eller goda seder eller (i fråga om avkastningsstiftelser) om det inte är möjligt att någonsin kunna tillgodose det ifrågavarande ändamålet med den löpande avkastningen på den anslagna egendomen. Av bestämmelserna i andra stycket framgår att det även krävs en rättshandling av den som åtagit sig att förvalta förmögenheten, det vill säga styrelsen eller förvaltaren. Detta åtagande kallas förvaltningsåtagande.

3 Uppdaterad Till den allmänna definitionen av stiftelser enligt sid 2 hänförs avkastningsstiftelser och verksamhetsstiftelser. Därutöver finns ytterligare några typer av stiftelser. Avkastningsstiftelse är den vanligaste stiftelseformen. Beteckningen avkastningsstiftelse anger att det är avkastningen och inte kapitalet som ska och får tas i anspråk för ändamålet. Av en stiftelses ändamål kan följa att den ska bedriva näringsverksamhet. Denna s.k. verksamhetsstiftelses ursprungliga förmögenhet erhålles genom stiftarens förmögenhetsdisposition. Detta stiftelsekapital kan ses som en grundplåt för verksamheten, närmast att jämföra med aktiekapitalet i ett aktiebolag. En insamlingsstiftelse erhåller inget stiftelsekapital vid stiftelsebildningen utan kännetecknas av ett upprop om insamling av bidrag. Bidrag till en insamlingsstiftelse erhålles alltså från andra än stiftaren/ stiftarna och är förknippade med den aktiva insamlingsverksamhet som stiftelsen bedriver. De regler som gäller för bildande av en insamlingsstiftelse återfinns i 11 kap. stiftelselagen. Sedan den 1 januari 2010 har det införts en bestämmelse om att en insamlingsstiftelse under en period om tre sammanhängande räkenskapsår ska använda minst tre fjärdedelar av sina intäkter för stiftelsens ändamål om det inte finns synnerliga skäl. För insamlingsstiftelser som bildats före den 1 januari 2010 gäller denna lagändring endast om det är förenligt med stiftelseförordnandet. I 11 kap. stiftelselagen återfinns också regler om kollektivavtalsstiftelser. Dessa bildas genom ett förordnande i kollektivavtal att pengar som arbetsgivare tillskjuter ska som en självständig förmögenhet främja ett bestämt och varaktigt ändamål. Pensions- och personalstiftelser regleras av bestämmelserna i lagen ( 1967:531) om tryggande av pensionsstiftelse mm (tryggandelagen). En stiftelse ska ha ett namn. Namnet ska innehålla ordet stiftelse. (2 kap. stiftelselagen) Om ett åtagande att förvalta stiftelsens egendom i enlighet med stiftelseförordnandet görs av en eller flera fysiska personer föreligger egen

4 Uppdaterad förvaltning. Den eller de fysiska personer som åtagit sig förvaltningen bildar styrelse för stiftelsen Om ett förvaltningsåtagande görs av en juridisk person föreligger anknuten förvaltning. Den juridiska personen är förvaltare för stiftelsen. Det är styrelsen eller förvaltaren som företräder stiftelsen och tecknar stiftelsens namn och firma. Styrelsen och förvaltaren ansvarar för att Föreskrifterna i stiftelseförordnandet följs, Förmögenheten är placerad på ett godtagbart sätt Protokoll förs avser fattade beslut och Stiftelselagens krav följs Räkenskaper eller bokföring och årsredovisning upprättas i förekommande fall, samt ge revisorn/revisorerna tillfälle att granska dessa handlingar och förvaltningen. (3 kap. stiftelselagen) Följande stiftelser är bokföringsskyldiga och skyldiga att upprätta årsredovisning. Bokföringsskyldigheten ska fullgöras enligt bestämmelserna i bokföringslagen. Stiftelser vars tillgångar överstiger 1,5 miljoner kr. Vid denna värdering får dock t ex fastigheter tas upp till taxeringsvärde. Följande stiftelser är bokföringsskyldiga oavsett tillgångarnas värde: Stiftelser som utöver näringsverksamhet. Moderstiftelser (= en stiftelse som äger så många aktier eller andelar i svensk eller utländsk juridisk person att den har mer än hälften av rösterna för samtliga aktier eller andelar. Moderstiftelse och dotterföretag utgör tillsammans en koncern.) En moderstiftelse ska i vissa fall även upprätta koncernredovisning. Stiftelse som bildats av eller tillsammans med staten, en kommun, ett landsting eller en kyrklig kommun. Insamlings- och kollektivavtalsstiftelser Pensions- och personalstiftelser Årsredovisningen, som är offentlig, består av resultat- och balansräkning samt förvaltningsberättelse. I förvaltningsberättelsen ska anges hur stiftelsens ändamål har främjats under räkenskapsåret. Stiftelser som inte är bokföringsskyldiga ska föra räkenskaper över in- och utbetalningar och upprätta ett förenklat bokslut.

5 Uppdaterad (4 kap. stiftelselagen) En stiftelse ska ha minst en revisor. Om stiftelsen är skyldig att upprätta årsredovisning ska minst en revisor vara auktoriserad eller godkänd. Om stiftelsen eller stiftelsekoncernens tillgångar för de två senaste räkenskapsåren överstigit 1000 prisbasbelopp eller om stiftelsen haft mer än 200 anställda i medeltal ska revisorn vara auktoriserad. (6 kap. stiftelselagen) Som huvudregel gäller att för ändring av stiftelseförordnandet och till förordnandet knutna stadgar krävs tillstånd av Kammarkollegiet (s.k. permutation). För vissa ändringar krävs dock endast Länsstyrelsens godkännande. Inför en eventuell ändring rekommenderas en kontakt med Länsstyrelsen för råd och upplysning. (9 kap. stiftelselagen) Endast sju av landets länsstyrelser Länsstyrelsen i Stockholm, Östergötland, Skåne, Västra Götaland, Dalarna, Västernorrland och Norrbotten är tillsyns- och registreringsmyndighet för stiftelserna. Stiftelserna i Östergötlands, Kalmar och Jönköpings har Länsstyrelsen i Östergötlands län som tillsynsmyndighet Tillsynsmyndigheten ska ingripa om det kan antas att förvaltningen eller revisionen inte utövas i enlighet med stiftelseförordnandet eller bestämmelser i stiftelselagen eller att en styrelseledamot eller förvaltaren annars missköter sitt uppdrag. En stiftelse står under s.k. begränsad tillsyn endast om stiftaren i stiftelseförordnandet föreskrivit att stiftelsen ska ha begränsad tillsyn och stiftelsen varken under innevarande eller de tre närmast föregående räkenskapsåren har utövat näringsverksamhet eller varit moderstiftelse. För sådana stiftelser gäller trots detta att Länsstyrelsen har möjlighet att ingripa om stiftelsen inte följer bestämmelser angående t ex årsredovisning och revision. I tillsynsmyndighetens ansvar ingår att ge stiftelserna råd och upplysningar.

6 Uppdaterad (10 kap. stiftelselagen) Sju av landets länsstyrelser Länsstyrelsen i Stockholm, Östergötland, Skåne, Västra Götaland, Dalarna, Västernorrland och Norrbotten är tillsyns- och registreringsmyndighet för stiftelser. Stiftelserna i Östergötlands, Kalmar och Jönköpings län har Länsstyrelsen i Östergötlands län som registreringsmyndighet. Alla stiftelser ska registreras i stiftelseregistret. I samband med registreringen kommer stiftelsen att tilldelas organisationsnummer om sådant inte redan tilldelats. För en redan bildad stiftelse som inte var registrerad den 1 januari 2010 gäller de gamla bestämmelserna beträffande registrering fram till utgången av år Tidigare behövde inte flertalet stiftelser med tillgångar vars värde understeg 10 gånger prisbasbeloppet (f.n kr) registreras Stiftelser vars tillgångar endast får användas till förmån för bestämda fysiska personer (s.k. familjestiftelser) är fortfarande undantagna från kravet på registrering. Innan en stiftelse börjar utöva näringsverksamhet ska för registrering lämnas uppgifter om näringsverksamhetens art och den firma under vilken näringsverksamheten ska bedrivas. (7 kap. stiftelselagen) Styrelsen eller förvaltaren för en stiftelse som utövar näringsverksamhet ska upprätta kontrollbalansräkning så snart det finns skäl att anta att värdet av stiftelsens tillgångar understiger stiftelsens skulder. Om så är fallet ska styrelsen eller förvaltaren hos tingsrätt ansöka om att stiftelsen försätts i likvidation. Underlåter styrelsen eller förvaltaren att fullgöra denna skyldighet svarar de solidariskt för de förpliktelser som uppkommer för stiftelsen. Bestämmelser om likvidation och värderingsprinciper vid upprättande av kontrollbalansräkning överensstämmer i sin uppbyggnad med aktiebolagslagens.

7 Uppdaterad Stiftelser som är skyldiga att upprätta årsredovisning ska betala en årlig tillsynsavgift. För näringsdrivande stiftelser blir avgiften 600 kr. För övriga årsredovisningsskyldiga stiftelser blir avgiften 400 kr. För pensions och personalstiftelse blir avgiften 600 kr. Stiftelser som har begränsad tillsyn betalar endast tillsynsavgift om de förvaltas av en statlig myndighet och värdet av tillgångaren överstiger 100 prisbasbelopp (f.n kr). Avgiften blir då 200 kr. Stiftelser som står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll ska betala tillsynsavgift endast om de förvaltas av en statlig myndighet och värdet av tillgångarna överstiger 100 prisbasbelopp (f.n kr). Avgiften blir då 200 kr. Tillsynsavgiften ska betalas inom 6 månader efter utgången av stiftelsens senaste räkenskapsår. Stiftelser som är registrerade i stiftelseregistret ska betala en årlig registerhållningsavgift. För näringsdrivande stiftelser blir avgiften 600 kr. För stiftelser vars tillgångar vid utgången av föregående räkenskapsår uppgick till 1,5 miljoner kr blir avgiften 425 kr. För övriga stiftelser blir avgiften 200 kr. För pensions- och personalstiftelser enligt lag (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m. blir avgiften 425 kr. Registerhållningsavgiften ska betalas inom 6 månader efter utgången av stiftelsens senaste räkenskapsår.

8 Uppdaterad Förutsättningarna för att kunna avveckla en stiftelse har utvidgats. En stiftelse kan avvecklas om: Stiftelsen bildades för mer än 20 år sedan, Stiftelsen inte har kunnat främja sitt ändamål under de senaste fem åren, Värdet av tillgångarna, värderade med tillämpning av 3 kap. 3, vid utgången av de tre senaste räkenskapsåren har understigit ett gränsbelopp som motsvarar tio gånger det då gällande prisbasbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring, samt Stiftelsen saknar skulder. För sådan avveckling krävs tillsynsmyndighetens tillstånd. I frågor som rör beskattning av stiftelser hänvisas till skatteverket eller till Riksskatteverkets broschyr Skatteregler för ideella föreningar och stiftelser. (RSV 324) Stiftelselagen ger Länsstyrelsen en skyldighet att lämna råd och upplysningar i stiftelsefrågor. Om du har frågor i samband med en eventuell stiftelsebildning eller i övrigt om stiftelser ring Länsstyrelsens växel och begär att få tala med en stiftelsehandläggare.

STIFTELSER. www.lansstyrelsen.se/skane

STIFTELSER. www.lansstyrelsen.se/skane STIFTELSER www.lansstyrelsen.se/skane Nya regler från den 1 januari 2010 Från och med den 1 januari 2010 gäller nya regler för landets stiftelser. Ändringarna ska bland annat förbättra tillsynen över stiftelserna.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i stiftelselagen (1994:1220); SFS 1999:1106 Utkom från trycket den 15 december 1999 utfärdad den 2 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Anmälan om registrering av stiftelse

Anmälan om registrering av stiftelse Anmälan om registrering av stiftelse Länsstyrelsen Skåne är tillsyns- och registreringsmyndighet för stiftelser som har sitt säte i eller, om sätesort inte är bestämd, vars förvaltning huvudsakligen utövas

Läs mer

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation.

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. Senast ändrad 2015-01-12 Kammarkollegiet Permutation av stiftelser Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. En stiftelse är en s.k.

Läs mer

Riktlinjer för Åtvidabergs kommuns stiftelseförvaltning

Riktlinjer för Åtvidabergs kommuns stiftelseförvaltning Riktlinjer för s stiftelseförvaltning Fastställt av: Kommunfullmäktige : 2016-11-30, 121 Dnr: ATVKS 2016-00548 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen Dokumentet gäller för: Alla nämnder

Läs mer

Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning

Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning Stiftelseförvaltningen vid Kungliga Tekniska högskolan Informationsmaterial 1 (7) Innehållsförteckning 1 Introduktion

Läs mer

SFS 2009:244. 3 kap. 5 kap. Fattas beslut vid ett sammanträde, ska protokollet justeras av ordföranden, om denne inte har fört protokollet.

SFS 2009:244. 3 kap. 5 kap. Fattas beslut vid ett sammanträde, ska protokollet justeras av ordföranden, om denne inte har fört protokollet. Svensk författningssamling Lag om ändring i stiftelselagen (1994:1220); SFS 2009:244 Utkom från trycket den 7 april 2009 utfärdad den 19 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om stiftelselagen

Läs mer

Stiftelser och föreningar. Civilrättsliga grunder

Stiftelser och föreningar. Civilrättsliga grunder Stiftelser och föreningar Civilrättsliga grunder Associationsrättsliga villkor för 90-konto Insamlingsorganisation humanitärt, välgörande, kulturellt eller annat allmännyttigt ändamål samt partipolitiskt

Läs mer

4 Olika stiftelsetyper

4 Olika stiftelsetyper 33 4 Olika stiftelsetyper Enligt SL indelas stiftelserna i huvudsak i följande typer vanliga stiftelser insamlingsstiftelser kollektivavtalsstiftelser pensions- och personalstiftelser SL gäller för den

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Innehållsförteckning Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning... 1 Bakgrund... 2 Ansvarsfördelning... 2 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Stiftelser frågor om registrering och tillsyn, m.m. Lotta Hardvik Cederstierna (Justitiedepartementet)

Stiftelser frågor om registrering och tillsyn, m.m. Lotta Hardvik Cederstierna (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Stiftelser frågor om registrering och tillsyn, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 13 november 2008 Beatrice Ask Lotta Hardvik Cederstierna (Justitiedepartementet)

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nr 8 februari Ändringar i stiftelselagen. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO

FÖRBUNDSINFO. Nr 8 februari Ändringar i stiftelselagen. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 8 februari 2010 Ändringar i stiftelselagen Riksdagen har beslutat om ändringar i stiftelselagen vilka trädde i kraft 1 januari 2010. Ändringarna innebär dels

Läs mer

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor PM Antagna av regionfullmäktige 2001-03-06, 55 Juridiska avdelningen Referens Datum Diarienummer Björn Ahlberg 2001-01-15 98-2001 Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering

Läs mer

Att förvalta en stiftelse -ett stöd för styrelseledamöter och förvaltare

Att förvalta en stiftelse -ett stöd för styrelseledamöter och förvaltare Att förvalta en stiftelse -ett stöd för styrelseledamöter och förvaltare Titel: Författare: Att förvalta en stiftelse - ett stöd för styrelseledamöter och förvaltare. Tobias Sundberg, Nils Sandström och

Läs mer

Datum. - Om den som anmäls som styrelseledamot/suppleant inte är folkbokförd i Sverige ska en kopia av pass eller annan identitetshandling bifogas.

Datum. - Om den som anmäls som styrelseledamot/suppleant inte är folkbokförd i Sverige ska en kopia av pass eller annan identitetshandling bifogas. 1 Registreringsanmälan stiftelseregistret Datum Sänd till Länsstyrelsen Östergötland Rättsenheten 581 86 Linköping Kom ihåg att bifoga! - Stiftelseförordnandet. Exempelvis: Testamente, gåvobrev eller protokoll.

Läs mer

Riktlinjer för donationsstiftelser

Riktlinjer för donationsstiftelser Dnr KK17/816 RIKTLINJER Riktlinjer för donationsstiftelser kommunstyrelsen 2017-12-18 Dnr KK17/816 2/7 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Förvaltning... 3 3 Övergripande om ansvaret för förvaltningen...

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN TESKEDSORDEN

STADGAR FÖR STIFTELSEN TESKEDSORDEN Inledande bestämmelser 1. KF genom Lars Idermark och The Rausing Trust genom Sigrid Rausing anslår och avskiljer härmed ett belopp om 50 000 kr vardera att avsättas till en stiftelse som skall ha namnet

Läs mer

Regler för hantering av stiftelser i Enköpings kommun

Regler för hantering av stiftelser i Enköpings kommun Kommunledningskontoret Handläggare: Åsa Winkler och Dmitri Kristensson Regler för hantering av stiftelser i Enköpings kommun Beslutad av kommunfullmäktige i Enköpings kommun den 16 maj 2016. Gäller för

Läs mer

Stiftelsefö rördnande

Stiftelsefö rördnande Sida 1 av 6 Stiftelsefö rördnande Sparbanksstämman i Skaraborgs läns Sparbank har 2000-03-28 och 2000-05-05 beslutat att sparbanken skall upplösas utan likvidation för ombildning till bankaktiebolag. I

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 25 juni 2018 KLAGANDE Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm MOTPART Skandinaviska Enskilda Banken AB, 502032-9081 Ombud:

Läs mer

Svenska Islandshästförbundet Stiftelse. Ordförandemöte 24 november 2012

Svenska Islandshästförbundet Stiftelse. Ordförandemöte 24 november 2012 Svenska Islandshästförbundet Stiftelse Ordförandemöte 24 november 2012 Stiftelse Allmänt En stiftelse bildas genom att egendom enligt förordnande av en eller flera stiftare avskiljs för att varaktigt förvaltas

Läs mer

Fråga om vilken prövning som en registreringsmyndighet ska göra av om det som anmäls för registrering i stiftelseregistret är en stiftelse.

Fråga om vilken prövning som en registreringsmyndighet ska göra av om det som anmäls för registrering i stiftelseregistret är en stiftelse. HFD 2018 ref. 52 Fråga om vilken prövning som en registreringsmyndighet ska göra av om det som anmäls för registrering i stiftelseregistret är en stiftelse. 1 kap. 2, 10 kap. 1 och 2 stiftelselagen (1994:1220)

Läs mer

Bildande av stiftelser för forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete

Bildande av stiftelser för forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Agerhed 2013-04-28 KS 2012/0636 Kommunfullmäktige Bildande av stiftelser för forskning, utveckling och förebyggande socialt arbete Förslag till

Läs mer

Permutation av Stiftelsen K G Johanssons fond

Permutation av Stiftelsen K G Johanssons fond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-12-04 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen K G Johanssons fond Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

STADGAR för INSAMLINGSSTIFTELSEN BRANDFORSK

STADGAR för INSAMLINGSSTIFTELSEN BRANDFORSK STADGAR för INSAMLINGSSTIFTELSEN BRANDFORSK Stiftelsens namn, säte och ändamål 1 Stiftelsens namn är Insamlingsstiftelsen Brandforsk. Insamlingsstiftelsen Brandforsk är en insamlingsstiftelse med säte

Läs mer

Stadgar för Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse

Stadgar för Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse Stadgar för Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse 1 Firma Stiftelsens namn är Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse. 2 Ändamål Stiftelsen uteslutande ändamål är att trygga utfästelser om pensionsförmåner

Läs mer

Datum. Om ny revisor eller nytt revisionsbolag utsetts ska revisorn eller revisionsbolaget underteckna bekräftelse på att de har åtagit sig uppdraget.

Datum. Om ny revisor eller nytt revisionsbolag utsetts ska revisorn eller revisionsbolaget underteckna bekräftelse på att de har åtagit sig uppdraget. 1 Ändringsanmälan stiftelseregistret Datum Anmälan sänd till Länsstyrelsen Östergötland Rättsenheten 581 86 Linköping Blanketten används till alla typer av stiftelser. (Anvisningar finns till blanketten.)

Läs mer

Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning

Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning 18 februari 2011 Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning Stiftelseförvaltningen vid Kungliga Tekniska högskolan 15 oktober 2007 Antagen av Universitetsstyrelsen

Läs mer

SiS arbetsgrupper. Medlemsmöte 25 november 2010

SiS arbetsgrupper. Medlemsmöte 25 november 2010 SiS arbetsgrupper Medlemsmöte 25 november 2010 Civilrätt 2 Stiftelselagen - nyheter per den 1 januari 2010 Registrering för alla stiftelser Mjuk övergång för äldre stiftelser som inte var registreringsskyldiga

Läs mer

Cirkulärnr: 1996:20 Diarienr: 1996/0155. Datum:

Cirkulärnr: 1996:20 Diarienr: 1996/0155. Datum: Cirkulärnr: 1996:20 Diarienr: 1996/0155 Handläggare: Sektion/Enhet: Lena Dalman Civilrättssektionen Datum: 1996-01-17 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Kommunala företag Uppskjutet ikraftträdande av 6

Läs mer

2 Stiftelselagen. 2.1 Stiftaren

2 Stiftelselagen. 2.1 Stiftaren 15 2 Stiftelselagen Under våren 1994 fattade Riksdagen beslut om ny stiftelselag (1994:1220) och lag (1994:1221) om införande av stiftelselagen samt stiftelseförordning (1995:1280). Lagen, som trädde i

Läs mer

Rubrik: Stiftelselag (1994:1220)

Rubrik: Stiftelselag (1994:1220) Rubrik: Stiftelselag (1994:1220) Utfärdad: 1994-08-25 Ändring införd: t.o.m. SFS 2006:870 1 kap. Inledande bestämmelser 1 En stiftelse bildas genom 1. förordnande enligt 2, 2. förordnande enligt 11 kap.

Läs mer

Stiftelser frågor om registrering och tillsyn, m.m.

Stiftelser frågor om registrering och tillsyn, m.m. Civilutskottets betänkande 2008/09:CU17 Stiftelser frågor om registrering och tillsyn, m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:84, vari föreslås vissa ändringar

Läs mer

Litet om styrelsearbete

Litet om styrelsearbete Litet om styrelsearbete Gustaf Drake, 070-7688466 Om styrelser Det handlar.. Om styrelseledamöter Om arbetsuppgifter Om resultat Om ansvar 1 Varför styrelser? Föreningar Företag Myndigheter Gemensamma

Läs mer

PM OM STIFTELSELAGEN. Inledning. Bilaga 1

PM OM STIFTELSELAGEN. Inledning. Bilaga 1 Bilaga 1 PM OM STIFTELSELAGEN Inledning Till skillnad från tillsynslagen ger den nya lagen ett heltäckande civilrättsligt regelverk. Detta är en fördel i förhållande till dagens situation som kan sägas

Läs mer

STIFTELSEFÖRORDNANDE

STIFTELSEFÖRORDNANDE STIFTELSEFÖRORDNANDE Ändring 1991-06-26 1994-02-08 1997-06-17 2002-12-11 2006-05-31 2007-05-30 2009-06-02 2011-09-08 Sparbanksstämman i Sparbanken Kronan har den 15 maj och den 19 juni 1991 beslutat att

Läs mer

Ändringsanmälan stiftelseregistret Datum. Kom ihåg att till ändringsanmälan ska följande handlingar bifogas.

Ändringsanmälan stiftelseregistret Datum. Kom ihåg att till ändringsanmälan ska följande handlingar bifogas. Ändringsanmälan stiftelseregistret Datum Anmälan skickas till vasternorrland@lansstyrelsen.se Blanketten används till alla typer av stiftelser. Kom ihåg att till ändringsanmälan ska följande handlingar

Läs mer

8 september 2004 NR. 15/2004

8 september 2004 NR. 15/2004 8 september 2004 NR. 15/2004 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Hantering av gåvor och stiftelser i samfällighet sid 2 I detta FörbundsInfo ges information om hantering av gåvor och stiftelser i samfällighet.

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

Stadgar för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center FÖRFATTNING 2.10 Stadgar för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center 1 Stiftelsens namn och firma Stiftelsens namn är Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center. 2 Ändamål Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

Läs mer

STADGAR för BARNFONDEN INSAMLINGSSTIFTELSE. 1 Stiftelsens namn är Barnfonden Insamlingsstiftelse, nedan kallad Barnfonden.

STADGAR för BARNFONDEN INSAMLINGSSTIFTELSE. 1 Stiftelsens namn är Barnfonden Insamlingsstiftelse, nedan kallad Barnfonden. 652136-v1 Sida 1 av 6 STADGAR för BARNFONDEN INSAMLINGSSTIFTELSE Stiftelsens namn, hemort och ändamål 1 Stiftelsens namn är Barnfonden, nedan kallad Barnfonden. 2 Barnfonden ska vara en självständig, allmännyttig,

Läs mer

Aktuellt på stiftelseområdet

Aktuellt på stiftelseområdet Aktuellt på stiftelseområdet Medlemsmöte 16 november 2015 Registreringsplikt för samtliga stiftelser Från och med den 1 januari 2010 ska samtliga stiftelser vara registrerade i stiftelseregistret oavsett

Läs mer

S T A D G A R. för TRYGG-STIFTELSEN. Med ändringar beslutade av Trygg-Stiftelsens styrelse den 2 februari 2012 och den 31 maj 2012

S T A D G A R. för TRYGG-STIFTELSEN. Med ändringar beslutade av Trygg-Stiftelsens styrelse den 2 februari 2012 och den 31 maj 2012 1 Bilaga A till Stiftelseurkunden S T A D G A R för TRYGG-STIFTELSEN Med ändringar beslutade av Trygg-Stiftelsens styrelse den 2 februari 2012 och den 31 maj 2012 1 Stiftelsens namn Stiftelsens namn är

Läs mer

Datum. - Stiftelseförordnandet. Det protokoll där arbetsgivaren beslutat att bilda stiftelsen.

Datum. - Stiftelseförordnandet. Det protokoll där arbetsgivaren beslutat att bilda stiftelsen. 1 Registreringsanmälan stiftelseregistret Pensions- och personalstiftelser Datum Länsstyrelsen i Västra Götalands län 403 40 Göteborg Kom ihåg att bifoga! - Stiftelseförordnandet. Det protokoll där arbetsgivaren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2006:874 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bokföringslagen

Läs mer

praktikan Stiftelser och fonder Uppdaterat 2005-05-02 Stiftelser och fonder

praktikan Stiftelser och fonder Uppdaterat 2005-05-02 Stiftelser och fonder praktikan Stiftelser och fonder Stiftelser och fonder Christina Gotting Sveriges Frikyrkosamråd praktikan Stiftelser och fonder INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Stiftelselagen 1 2. Innebörden av begreppet stiftelse

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Några frågor om revision

Några frågor om revision Promemoria Justitiedepartementet 2003-06-25 Ju2001/220/L1, Ju2003/629/L1, Ju2003/3072/L1 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Några frågor om revision Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

BOKFÖRINGS- LAGEN -en presentation Information om den nya lagen.

BOKFÖRINGS- LAGEN -en presentation Information om den nya lagen. BOKFÖRINGS- LAGEN -en presentation Information om den nya lagen. BOKFÖRINGSNÄMNDEN KORT OM BOKFÖRINGSNÄMNDEN BFN är en statlig myndighet som ansvarar för utvecklandet av god redovisningssed. BFN är statens

Läs mer

Lena Dalman. Avdelningen för juridik

Lena Dalman. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 10:5 Diarienr: 10/0131 Handläggare: Avdelning: Lena Dalman Datum: 2010-01-13 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Gemensam kommunadministration Landstingsstyrelsens kansli Kommunala och

Läs mer

Mats Paulssons Stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande

Mats Paulssons Stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande 1 S T A D G A R F Ö R Mats Paulssons Stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande Antagen av styrelsen 2015-11-23 och godkänd av Länsstyrelsen 2016-03-31 Ersätter tidigare version daterad 2011-03-23

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2006:487 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2005:918 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Kommunala företag Revisorerna Kommunjurist Revision i kommunala företag

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Kommunala företag Revisorerna Kommunjurist Revision i kommunala företag Cirkulärnr: 10:65 Diarienr: 10/5380 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2010-10-29 Mottagare: Rubrik: Per Henningsson Avdelningen för ekonomi och styrning, Avdelningen för juridik Kommunstyrelsen

Läs mer

Anmälan om ändring av uppgift i stiftelseregistret

Anmälan om ändring av uppgift i stiftelseregistret Anmälan om ändring av uppgift i stiftelseregistret Alla stiftelser ska vara registrerade i det stiftelseregister som förs av länsstyrelserna. Enda undantaget gäller stiftelser vilkas tillgångar enligt

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

STADGAR för World Animal Protection Sverige

STADGAR för World Animal Protection Sverige STADGAR för World Animal Protection Sverige FÖRENINGENS FIRMA OCH SÄTE Föreningens firma är World Animal Protection Sverige, med organisationsnummer 802447-4481. Föreningen är en allmännyttig ideell förening

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Revisionslag; utfärdad den 2 december 1999. SFS 1999:1079 Utkom från trycket den 15 december 1999 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna bestämmelser 1 I denna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 92/KK542 107 KFS 1995:3 Ers KFS 1993:5 STADGAR FÖR BOSTADSSTIFTELSEN PLATEN (Antagna av KF 1995-09-25, 121, att gälla fr o m 1 oktober 1995) 1 Stiftelsens firma

Läs mer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer Allmänt om bolagsformer Det är viktigt att välja rätt bolagsform, då den ger ramarna för verksamheten. Innan det är dags att slutgiltigt bestämma sig för vilken bolagsform man skall välja, är det bra att

Läs mer

Innehåll. Förord...3. Förkortningar Stiftelser civilrättsliga bestämmelser Stiftelselagen Ikraftträdande SL...

Innehåll. Förord...3. Förkortningar Stiftelser civilrättsliga bestämmelser Stiftelselagen Ikraftträdande SL... 5 Innehåll Förord...3 Förkortningar...11 1 Stiftelser civilrättsliga bestämmelser...13 1.1 Inledning... 13 2 Stiftelselagen...15 2.1 Stiftaren... 15 2.2 Stiftelseförordnande och förmögenhetsdisposition...

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Kalmar Hantverkare och Borgares premiefond

Permutation av Stiftelsen Kalmar Hantverkare och Borgares premiefond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-12-03 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Kalmar Hantverkare och Borgares premiefond Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till avveckling av kommunens stiftelser (donationsfonder)

Förslag till avveckling av kommunens stiftelser (donationsfonder) Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(4) Datum 2015-10-12 Ks/2014:175 044 Fonder/Stiftelser/Donationer Förslag till avveckling

Läs mer

Juridik för vattenråd

Juridik för vattenråd Juridik för vattenråd Vattenråd lokal samverkan med olika förutsättningar Vattenråden i Västerhavets vattendistrikt har bildats genom olika initiativ, vilket till viss del påverkar hur de är organiserade.

Läs mer

Förbrukande av kapital enligt stiftelselagen (1994:1220)

Förbrukande av kapital enligt stiftelselagen (1994:1220) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (3) Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten Datum 2018-08-20 Diarienummer 170515 Regionstyrelsen Förbrukande av kapital enligt stiftelselagen (1994:1220) Förslag till beslut 1.

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28.

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. Sid 1 Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Forum Östersjön - allmännyttig ideell förening. 2 Föreningens ändamål Föreningens

Läs mer

S e t t e r w a l l s

S e t t e r w a l l s S e t t e r w a l l s FÖRSTUDIE AVSEENDE ASSOCIATIONSFORM FÖR UNGA KLARA 2 1. Bakgrund och frågeställning 1.1 Unga Klara är för närvarande en verksamhetsgren inom Stockholms Stadsteater AB (Stadsteatern).

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL erforderliga beslut för bildandet av en särskild stiftelse för övertagandet Förhandlings- och samverkansrädet PTK (PTK) henämnt partsmedel) som förvaltas av Foiksam Liv, tillmötesgå Foiksam Livs framställan

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Industrifastigheter AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Checklista för ansökan om 90-konto

Checklista för ansökan om 90-konto 1(8) Checklista för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs noga igenom Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) innan Ni ansöker om ett 90-konto. En förutsättning

Läs mer

t_err&%24%7bbase%7d=sfst&%24%7btripshow%7d=format%3dthw&bet=1999%3a1079%24 B) Förordning

t_err&%24%7bbase%7d=sfst&%24%7btripshow%7d=format%3dthw&bet=1999%3a1079%24 B) Förordning Databas: SFST Rubrik: Revisionslag (1999:1079) Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

Enskild firma. Allmänt

Enskild firma. Allmänt Enskild firma 1/4 Allmänt Väljer du att driva företaget som en enskild firma är det viktigt att veta att du själv ansvarar för allt du gör i företagets namn, t.ex. att avtal hålls och skulder betalas.

Läs mer

Rubrik: Handelsregisterlag (1974:157)

Rubrik: Handelsregisterlag (1974:157) Rubrik: Handelsregisterlag (1974:157) Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. - SFS

Läs mer

Datum. Stiftare Även juridisk person inom EES kan vara stiftare. Då ska den juridiska personens företagsnamn (firma) anges.

Datum. Stiftare Även juridisk person inom EES kan vara stiftare. Då ska den juridiska personens företagsnamn (firma) anges. Nyregistrering Aktiebolag 816 s. 1(4) 851 81 Sundsvall Tel kundservice: 060-18 40 40 Tel växel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Datum Anmälan ska skickas in

Läs mer

Den 23 augusti 200l blev Trygghetsstiftelsen registrerad som kollektivavtalsstiftelse genom beslut av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Den 23 augusti 200l blev Trygghetsstiftelsen registrerad som kollektivavtalsstiftelse genom beslut av Länsstyrelsen i Stockholms län. Trygghetsstiftelsen en kollektivavtalsstiftelsen STIFTELSEFÖRORDNANDE Inledning I enlighet med förhandlingsprotokollet den 10 november 1989 och avtalet samma dag om trygghetsfrågor bildade staten samt

Läs mer

F-Stiftelsens ändamål skall vara att genom

F-Stiftelsens ändamål skall vara att genom Bilaga B STADGAR l Namn Stiftelsens namn skall vara FFNS' STIFTELSE FöR FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING (F-Stiftelsen). 2 Ändamål F-Stiftelsens ändamål skall vara att genom dels de medel som erhålles

Läs mer

ISBN 978-91-86525-43-9 SKV 327 utgåva 11

ISBN 978-91-86525-43-9 SKV 327 utgåva 11 ISBN 978-91-86525-43-9 SKV 327 utgåva 11 Elanders Sverige 2012 3 Förord Handledningen behandlar skattefrågor för dels de subjekt som omfattas av inkomstskattelagens 7 kapitel, främst stiftelser, ideella

Läs mer

Entledigande från styrelseuppdrag i stiftelse

Entledigande från styrelseuppdrag i stiftelse BESLUT 1 (5) Allmänna enheten Länsassessor Annika Oldenburg 08-785 40 09 Datum Beteckning 2004-11-17 2062-04-74446 Styrelsen för Anna Johansson Visborgs Stiftelse Box 12315 102 28 STOCKHOLM Entledigande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2010:1514 Utkom från trycket den 10 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Elektronisk ingivning för ekonomiska föreningar och vissa andra företag

Elektronisk ingivning för ekonomiska föreningar och vissa andra företag Lagrådsremiss Elektronisk ingivning för ekonomiska föreningar och vissa andra företag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 november 2007 Beatrice Ask Sten Andersson (Justitiedepartementet)

Läs mer

Handledning för stiftelser, ideella föreningar och samfälligheter m.fl. 2009

Handledning för stiftelser, ideella föreningar och samfälligheter m.fl. 2009 Handledning för stiftelser, ideella föreningar och samfälligheter m.fl. 2009 106 47 Stockholm Tel 08-690 91 90 Fax 08-690 91 91 order.fritzes@nj.se www.fritzes.se ISBN 978-91-38-32489-9 SKV 327 utgåva

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 283.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 283.1 1 (5) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 283.1 STADGAR FÖR VÄSTERVIKS UTVECKLINGSCENTRUM ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 1987-09-24, 163 MED ÄNDRING 1990-09-27, 97, SAMT ÄNDRING I 10 ENLIGT BESLUT AV STIFTARMÖTET

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse Publicerad den 8 juni 2018 Utfärdad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Checklista för ansökan om 90-konto

Checklista för ansökan om 90-konto 1 (7) Checklista för ansökan om 90-konto Krav på sökande Läs noga igenom Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) innan Ni ansöker om ett 90-konto. En förutsättning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om redovisning och revision av överföring av naturgas och lagring av naturgas för annans räkning; SFS 2000:671 Utkom från trycket den 18 juli 2000 utfärdad den 6 juli

Läs mer

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

Bildande av Linköpings Universitets Jubileumsstiftelse

Bildande av Linköpings Universitets Jubileumsstiftelse BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Richard Widén 2017-01-25 Dnr: RS 2015-455 Regionstyrelsen Bildande av Linköpings Universitets Jubileumsstiftelse Bakgrund Region Östergötland fattade i maj 2015 (RS 2015-455)

Läs mer

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Allmänt Enligt 4 i Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) beviljas 90-konto för viss tid, högst

Läs mer

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto

Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Checklista för ansökan om förlängd giltighetstid för 90-konto Allmänt Enligt 4 i Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto (nedan benämnt föreskrifter) beviljas 90-konto för viss tid, högst

Läs mer

Stadgar för Asylrättscentrum

Stadgar för Asylrättscentrum 1 (5) Stadgar för Asylrättscentrum Stiftare, namn, säte och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar bildades 1991 av Amnesty Internationals svenska sektion,

Läs mer

MARCUS WALLENBERGS 70-ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab- och Scania-anställda

MARCUS WALLENBERGS 70-ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab- och Scania-anställda MARCUS WALLENBERGS 70ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab och Scaniaanställda Handlaggare Datum utgavs Sida CHLM Lars Magnusson, 013 18 22 92 20100101 6 1 (2) Fordelning Arende PRINCIPER OCH RIKTLINJER MARCUS

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Energi AB

Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

Anvisningar för ansökan om 90-konto

Anvisningar för ansökan om 90-konto Anvisningar för ansökan om 90-konto Krav på sökande Kontrollera att organisationen och dess ledning uppfyller Svensk Insamlingskontrolls krav på vem som kan beviljas 90-konto. Kraven framgår av 2 i Svensk

Läs mer

REKOMMENDATION 7.1. Upplysningar om pensionsmedel och pensionsförpliktelser

REKOMMENDATION 7.1. Upplysningar om pensionsmedel och pensionsförpliktelser REKOMMENDATION 7.1 Upplysningar om pensionsmedel och pensionsförpliktelser Januari 2006 Innehåll Denna rekommendation anger vilka upplysningar som skall lämnas i årsredovisningen i syfte att ge en helhetsbild

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB Bolagsordning Diarie-/dokumentnummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Handläggare: KS2015/2068 Chefsekonom Ekonomiberedningen Kommunfullmäktige

Läs mer

Lagförteckning (A Ö)... 5 Stiftelser... 7. Ideella föreningar... 87. Trossamfund... 115. Insamlingsregler... 343. Löpande bokföring...

Lagförteckning (A Ö)... 5 Stiftelser... 7. Ideella föreningar... 87. Trossamfund... 115. Insamlingsregler... 343. Löpande bokföring... Lagförteckning (A Ö)... 5 Stiftelser... 7 Ideella föreningar... 87 Trossamfund... 115 Insamlingsregler... 343 Löpande bokföring... 419 Årsbokslut och årsredovisning... 577 Revision... 999 Sökord... 1049

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer