Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 21 oktober 2003 kl Ove Ekström (c) ordförande ej 199 Arne Karlsson (m) ersättare för Elwe Nilson (m) Claes Ericsson (m) Lage Jansson (m) Erika Nordell (c) ersättare för Maj Birgersson (kd) Ragnar Dahl (fp) Ove Larsson (s) Tore Pettersson (s) ordförande 199 Bo Bergström (s) ersättare för Stefan Åhman (s) Sven-Olof Nilsson (s) Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Ove Larsson Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Sekreterare Katarina Brundell Paragrafer Ordförande Ove Ekström ej 199 Tore Pettersson 199 Justerande Ove Larsson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (34)

2 Innehållsförteckning: Justering 1 Norrortsledens närområdesprogram information...3 Elupphandling Ändrade regler för parkeringstillstånd i centrumgaragen...5 Föreningen UFF i Sverige, tillstånd för insamling - information...7 Foderby 1:17, Tallhammarsvägen Freden, begäran om medgivande enligt 4 kap 25a fastighetsbildningslagen till fastighetsreglering berörande Foderby 1:17 och 1: Stångberga 1:26, Rialavägen, ansökan om förhandsbesked om att få stycka av en tomt och uppföra ett enbostadshus...10 Jämtlandet 1:1, Rumsättravägen, ansökan om förhandsbesked om möjligheten att uppföra två enbostadshus på nya fastigheter...12 Jämtlandet 1:15, Rumsättravägen, ansökan om att få stycka fastigheten i två delar och uppföra ett enbostadshus med tillhörande komplementbyggnad per del...14 Uthamra 1:73, Villa Skoga Byle, ansökan om bygglov för ytterligare ett enbostadshus på fastigheten...16 Ormsta 1:422, Ansökan om bygglov för carport på prickmark i anslutning till väg...18 Lilla Garn 1:1, olovligt byggande...20 Vatten- och avloppsförsörjning i Upprätta-Lingsberg...22 Utredning om Käppalaförbundets taxesystem information...23 Brukningstaxa för vatten och avlopp under Utökning av verksamhetsområde för VA i Kårsta med fastigheten Kårsta Rickeby 2: Förfrågan om förvärv av bostadsrätter Åby gärde...29 Verksamhetsplan Anmälningar...34 Sid 2 (34)

3 Norrortsledens närområdesprogram information SBN 198 Dnr Beslut Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Ärendet Projektledare Maria Olsson från Vägverket informerar om riktlinjerna för Norrortsledens närområde. Stora infrastrukturanläggningar utgör alltid ett påtagligt element i landskapet så även Norrortsleden. Stora ansträngningar har gjorts för att minimera intrång och negativ påverkan på omgivningen. Vägen kommer till stora delar att ligga i skärning eller förses med bullerdämpande vallar. På två längre sträckor är vägen tunnelförlagd och broar samt portar byggs för att minska barriäreffekterna. Planteringar kommer att utföras för att mjuka upp intrycket av vägen i landskapet. Området utanför själva vägen får dock inte komma i skymundan utan ska exponeras på ett tilltalande och representativt sätt. Väl genomtänkta åtgärder inom vägområdet kan förlora mycket av sin effekt om omgivningen präglas av mindre väl genomförda lösningar. Det är viktigt att miljön som trafikanterna möter ger en attraktiv bild av de kommuner de passerar. Norrortsledens närområde består av två delar, dels det område utanför vägområdet som kan överblickas av trafikanterna dels det område som på grund av närhet till vägen kommer att attrahera nya etableringar såsom boende- och verksamhetsbebyggelse, serviceanläggningar med mera. Länsstyrelsen, Sollentuna, Upplands Väsby, Täby, Vallentuna och Österåkers kommuner har tillsammans med Vägverket tagit fram delmål och riktlinjer för utformningen av landskap, bebyggelse och anläggningar för att användas vid vägplanering, myndighetsutövning och kommunal plan- och bygglovhantering utmed Norrortsleden. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Handlingar i ärendet 1. Norrortsleden Riktlinjer för vägens närområde 3 (34)

4 Elupphandling 2004 SBN 199 Dnr Beslut Samhällbyggnadsnämnden beslutar att uppdra till chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen att teckna avtal med anbudsgivare nr 1 för leverans av elenergi under år Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har begärt in anbud avseende leveranser av elenergi till Vallentuna kommuns fastigheter, anläggningar och gatubelysning. En elleverantörer har lämnat anbud. Årsbehovet av el för fastigheter och anläggningar är ca 16,5 GWh och för gatubelysningen ca 2,1 GWh. Upphandlingen omfattar åren Endast ett anbud har kommit in, samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att en förnyad upphandling sannolikt ej leder till ett lägre pris, och föreslår alltså att anbudsgivare nr 1 upphandlas. Avtal skall tecknas senast 30 oktober. Samhällsbyggnadsförvaltningtens förslag Samhällbyggnadsnämnden beslutar att uppdra till chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen att teckna avtal med anbudsgivare nr 1 för leverans av elenergi under år Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober beslutat att ärendet redovisas vid nämndens sammanträde. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Ove Ekström (c) deltar ej i behandlingen av detta ärende på grund av jäv. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse, daterad Prövning av anbudsgivare, daterad Utvärdering av anbud, daterad Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 4 (34)

5 Ändrade regler för parkeringstillstånd i centrumgaragen SBN 200 Dnr Beslut Från 2004 erbjuds endast externa lokalhyresgäster i privata och kommunala centrumfastigheter att köpa parkeringstillstånd gällande i samtliga centrumgarage, det vill säga Tuna- Allé- Konsum- och Centrumgaraget. Ärendet infördes P- skiva i Vallentuna Centrum. Samtidigt ändrades tillåten parkeringstid, 24 timmar, i Centrumgaraget och markparkeringen i parken mellan Skördevägen och Allévägen, till 3 timmar. En positiv effekt synes vara att antalet lediga platser i centrum ökat. Samtidigt har efterfrågan på parkeringstillstånd ökat både från privata hyresgäster och de kommunala förvaltningarna. Under hösten har Konsum Norrort fattat beslut om utbyggnad av sin butik i centrum. Utbyggnaden innebär ett ökat behov av parkeringsplatser som inte omedelbart kan tillgodoses. Konsum har därför träffat avtal med kommunen som innebär att Konsum bekostar ett antal parkeringsplatser vid kommande utbyggnad av Norra tomten. Samtidigt har framförts ett starkt önskemål om begränsning av antalet parkeringstillstånd i Konsumgaraget. Under åren har antalet utfärdade parkerigstillståndet uppgått till ca per år, för att 2003 öka till närmare 200. Ökningen är märkbar under senaste halvåret och kan kopplas till det faktum att antalet långtidsplatser väster om järnvägen reducerats. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag 1. Från 2004 erbjuds endast externa lokalhyresgäster i privata och kommunala centrumfastigheter att köpa parkeringstillstånd gällande i samtliga centrumgarage, det vill säga Tuna- Allé- Konsum- och Centrumgaraget. 2. Från 2004 erbjuds kommunens förvaltningar att köpa parkeringstillstånd gällande endast i Tuna- Allé- och Centrumgaraget, det vill säga ej i Konsumgarage och då endast för personal som använder bil i tjänsten och tecknat bilavtal med arbetsgivaren. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag i punkt 1 samt återremitterat punkt 2 för ytterligare utredning. 5 (34)

6 Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. 6 (34)

7 Föreningen UFF i Sverige, tillstånd för insamling - information SBN 201 Dnr Beslut Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Ärendet Kommunfullmäktige har den 27 januari beslutat att stryka UFF som insamlare i kommunen. I juni 2003 inkom Föreningen UFF i Sverige med en skrivelse om sin verksamhet. Samhällsbyggnadsnämnden har den 26 augusti återremitterat ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen. UFF har den 8 oktober 2003 per mail bekräftat till samhällsbyggnadsförvaltningen att klädcontainrarna kommer att plockas bort från de fyra platserna i kommunen senast den 31 oktober Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Skrivelse från föreningen UFF i Sverige 7 (34)

8 Foderby 1:17, Tallhammarsvägen Freden, begäran om medgivande enligt 4 kap 25a fastighetsbildningslagen till fastighetsreglering berörande Foderby 1:17 och 1:20 SBN 202 Syst f bygglov Beslut Samhällsbyggnadsnämnden lämnar medgivande enligt fastighetsbildningslagen 4 kap. 25a. Ärendet Sökande Dnr 287/03, Lantmäterimyndigheten Box 47700, Stockholm Ansökan Ägaren till Foderby 1:20 har för avsikt att förvärva ett område på cirka m² som är beläget söder om fastigheten. Foderby 1:20 är en bebyggd industrifastighet. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Den sydvästra delen av området är påverkat av en sedan länge nedlagd tipp. Myndighetsnämnden har vid tidigare prövning avstyrkt byggande av bostadshus på platsen. Yttrande från sakägare Ingen berörd granne har inlämnat yttrande. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Angränsande mark används för jordbruks- och industriverksamhet. En utökning av industritomten bör därför kunna ske utan negativ påverkan på omgivningen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden lämnar medgivande enligt fastighetsbildningslagen 4 kap. 25a. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. 8 (34)

9 Handlingar i ärendet 1. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 9 (34)

10 Stångberga 1:26, Rialavägen, ansökan om förhandsbesked om att få stycka av en tomt och uppföra ett enbostadshus SBN 203 Syst f bygglov Beslut Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Ärendet Sökande Dnr 291/03, Ekbacken AB, Gunnar Sundqvist, Hamnvägen 1A, Täby. Ansökan Fastighetens areal är m2. Sökanden önskar stycka av en tomt avsedd för ett enbostadshus och komplementbyggnader. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen: Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Utanför strandskyddsområde. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i området i vissa fall enstaka avstyckningar tillåtas med villkor att tomtytan är minst m2 och att godtagbar VA-lösning kan ordnas. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden Ärendet är inte utskickat på remiss. Yttrande från sakägare Ärendet är inte utskickat till berörda grannar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Förvaltningen anser att kommunen bör vara restriktiv till avstyckning av nya bostadsfastigheter i området kring Långsjön. Med hänvisning 10 (34)

11 till att ett ökat antal enskilda avlopp påverkar Långsjön och grundvattnet på ett negativt sätt. Kring sjön finns ett relativt stort antal fastigheter som dels är obebyggda eller för fritids- alternativt permanentboende. Andelen fastigheter som omvandlas för permanentboende kommer troligen att öka i framtiden. Området efter Långsjön präglas av relativt stora fastigheter, en allmän styckning av dessa till mindre, även om dessa blir cirka m2 skulle enligt förvaltningens bedömning förändra områdets karaktär på ett negativt sätt. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt föreslagit att nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Karta. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 11 (34)

12 Jämtlandet 1:1, Rumsättravägen, ansökan om förhandsbesked om möjligheten att uppföra två enbostadshus på nya fastigheter SBN 204 Syst f bygglov Beslut Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om att uppföra ett enbostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse. Ärendet Sökande Dnr 235/03, Björn Borgvall, Björnhammarvägen 7, Åkersberga. Ansökan Den sökande önskar avstycka två nya fastigheter avsedda för enbostadshus. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen: Utanför detaljplanerat område. Inom område av riksintresse för friluftsliv. Inom strandskyddsområde enligt miljöbalken kapitel 7. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden Ärendet är inte utskickat på remiss. Yttrande från sakägare Ärendet är inte utskickat till berörda grannar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Förvaltningen anser att kommunen bör vara restriktiv till avstyckning av nya fastigheter i området kring Långsjön. Med hänvisning till att ett ökat antal enskilda avlopp påverkar Långsjön och grundvattnet på ett negativt sätt. Kring sjön finns ett relativt stort antal fastigheter som dels är obebyggda eller för fritids- alternativt permanentboende. Andelen fastigheter som omvandlas till permanentboende kommer 12 (34)

13 troligen att öka i framtiden. De föreslagna avstyckningarna ligger inom Horssjöns strandskyddsområde. Horssjön har utlopp i Långsjön. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt föreslår att nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om att uppföra ett enbostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 13 (34)

14 Jämtlandet 1:15, Rumsättravägen, ansökan om att få stycka fastigheten i två delar och uppföra ett enbostadshus med tillhörande komplementbyggnad per del SBN 205 Syst f bygglov Beslut Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Ärendet Sökande Dnr 72/03, Björn Hellstenius, Wirséns väg 11, Vallentuna. Ansökan Fastighetens bredd är cirka 50 m och längd cirka 80 m. Arealen är m². Sökanden önskar dela fastigheten på längden och uppföra ett enbostadshus och en komplementbyggnad per del. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen: Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i området Jämtlandet, enstaka avstyckningar tillåtas med villkor att tomtytan är minst m² och att godtagbar VA-lösning kan ordnas. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden Ärendet är inte utskickat på remiss. Yttrande från sakägare Ärendet är inte utskickat till berörda grannar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Förvaltningen anser att kommunen bör vara restriktiv till avstyckning av nya bostadsfastigheter i området kring Långsjön. Med hänvisning 14 (34)

15 till ett ökat antal enskilda avlopp påverkar Långsjön och grundvattnet på ett negativt sätt. Kring sjön finns ett relativt stort antal fastigheter som dels är obebyggda fastigheter, fastigheter för fritids- eller permanentboende. Andelen fastigheter som omvandlas för permanentboende kommer förmodligen att öka i framtiden. Området Jämtlandet / Långsjön präglas av relativt stora fastigheter en allmän styckning av dessa till mindre, även om dessa blir cirka m² skulle enligt förvaltningens bedömning förändra områdets karaktär på ett negativt sätt. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt föreslagit att nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Situationsplan 2. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 15 (34)

16 Uthamra 1:73, Villa Skoga Byle, Ansökan om bygglov för ytterligare ett enbostadshus på fastigheten SBN 206 Syst f bygglov Beslut Nämnden beviljar begäran om nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Uthamra 1:73. Den sökande informeras om att anslutning till kommunala va-ledningar ska bekostas av den sökande. Ärendet Sökande Dnr 255/03, Hertha Eklund, Villa Skoga Byle, Vallentuna. Ansökan Sökanden bor på fastigheten och har ansökt om att få möjlighet att bygga ytterligare ett enbostadshus. Fastighetens areal är m². Det föreslagna bostadshuset har två våningar och bruttoarean är cirka 185 m². Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen utanför detaljplanerat område. Enligt översiktsplan 2001 ingår fastigheten i ett större område (Skoga-Nyborg) för planerad bostadsbebyggelse. Skoga omfattar ett 15-tal och Nyborg ett 10-tal fastigheter. Flertalet fastigheter bebos permanent. Områdena åtskiljs av de stora fastigheterna Kragsta 1:51 och Uthamra 6:1. Tillfart sker från Gävsjövägen via Täby kommun. Gävsjövägen ligger delvis på SL:s fastighet inom framtida spårområde. Täby kommun har i samband med framtagande av fördjupad översiktsplan för Nordöstra Kyrkbyn (utställningshandling) anfört att om Vallentuna kommun i framtiden kommer att genomföra planläggning och förtätningsutbyggnad av Gävsjöområdet är det Täby kommuns uppfattning att trafikangöring måste klaras inom Vallentuna kommun. Vallentuna kommun har i sitt yttrande angett att trafiken från ca 50 villor i Skoga-Nyborg borde kunna ske från Täby. Remissyttranden Miljö- och hälsoskyddsgruppen har muntligt framfört att en anslutning till de kommunala ledningarna för vatten och avlopp är att föredra framför en enskild lösning. Området ingår inte i kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. Infragruppen har i bifogad skrivelse motiverat varför en anslutning till de kommunala VA-ledningarna inte bör ske. 16 (34)

17 Yttrande från sakägare Närmast berörd granne har godkänt förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Skoga är ett omvandlingsområde med kommande planläggning och enligt översiktsplanens riktlinjer ska före planläggning inga avstyckningar tillåtas och i princip inga bygglov eller enskilda VAanläggningar medges. Bebyggelsetrycket är stort i området. F.n. finns även ansökan från en angränsande fastighet. Andra fastighetsägare har muntligt eller skriftligt framfört önskemål om ansökt om att få dela tomter och bygga i området. Nämnden har i en del fall medgivit tillbyggnad / ersättning av fritidshus till enbostadshus. Nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på en fastighet har hittills inte medgivits. Enligt plan och bygglagen 5 kap 1 ska prövning av markens lämplighet för ny bebyggelse ske genom detaljplan för bl.a. ny enstaka byggnad inom ett område där det råder stor efterfrågan på mark för bebyggelse. Föreslagen nybyggnad skulle försvåra kommande planläggning och bör inte medges. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden avslår begäran om nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Uthamra 1:73 med hänvisning till plan och bygglagen 5 kap 1 (detaljplanekravet). Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att bevilja begäran om nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Uthamra 1:73. Den sökande informeras om att anslutning till kommunala va-ledningar ska bekostas av den sökande. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Situationsplan 2. Husritning. 3. VA-försörjning i Gävsjöområdet, skrivelse från myndighetsnämnden för teknik och miljö inkommen Skrivelse från sökanden, inkommen Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 17 (34)

18 Ormsta 1:422, Ansökan om bygglov för carport på prickmark i anslutning till väg SBN 207 Syst f bygglov Beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till prövning av en ansökan om tidsbegränsat bygglov för en enkel carport för en bil. Samhällsbyggnadsnämnden delegerar till Christer Sjöborg att bevilja bygglov enligt PBL 8 kap. 14 sedan fullständig ansökan inlämnats. Ärendet Sökande Dnr 206/03, Lena Pettersson och Lennart Svärd, Björkhagsvägen 12, Vallentuna. Ansökan Ärendet avser nybyggnad av en carport för två bilar, carportens mått är 7x 6 meter. Carporten är placerad mellan bostadshuset och fastighetsgränsen mot Björkhagsvägen. Sökanden har ett rullstolsbundet barn vilket gör det angeläget att ha en nederbördsskyddad parkeringsplats nära husets entré. Till fastigheten hör en garageplats i en fristående gemensam garagelänga, den platsen är emellertid enligt sökanden såld av en tidigare ägare till fastigheten. Yttrande från sakägare Berörda grannar har genom sökandens försorg godkänt åtgärden. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Marken mellan bostadshuset och Björkhagsvägen får enligt detaljplanen inte bebyggas. Byggrätten på fastigheten är 160 m2 och är redan utnyttjad. Sökanden har ordnat två parkeringsplatser på förgårdsmarken mellan bostadshuset och Björkhagsvägen. Ansökan avser ett sadeltak över båda dessa vilket innebär att carporten blir relativt stor och kommer att dominera över bostadshusets gavel mot Björkhagsvägen. Förvaltningen anser att det i detta ärende finns skäl att lämna bygglov för tillfällig åtgärd om sökanden begär det enligt PBL 8 kap. 14. Förvaltningen anser att åtgärden i så fall skall avse ett enkelt skärmtak över en av bilplatserna. 18 (34)

19 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till prövning av en ansökan om tidsbegränsat bygglov för en enkel carport för en bil. Samhällsbyggnadsnämnden delegerar till Christer Sjöborg att bevilja bygglov enligt PBL 8 kap. 14 sedan fullständig ansökan inlämnats. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Läkarutlåtande 3. Situationsplan 4. Fasad mot Björkhagsvägen. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 19 (34)

20 Lilla Garn 1:1, olovligt byggande SBN 208 Syst f bygglov Beslut Ärendet bordläggs. Ärendet Fastighetsägare Dnr PI 0001/03, Göran Granqvist, Lilla Garn, Brottby Anmälan Anmälan inkom 12/ om eventuellt olovligt uppförande av byggnad intill Garnsviken. Vid besök på plats konstaterades att stommen till en drygt 40 m² stor byggnad uppförts. Byggnaden är placerad cirka 15 meter från vattnet inom område med en 100 meter bred strandskyddszon. Det ena hörnet på byggnaden ligger cirka 2,5 meter från tomtgräns. Yttrande från fastighetsägare Fastighetsägaren har inkommit med skriftlig förklaring och svarar att en ekonomibyggnad håller på att uppföras. Fastigheten Lilla Garn 1:1 är en jordbruksfastighet. Ekonomibyggnaden på cirka 40 m² kommer att användas som förråd, arbetsyta och vindskydd. I förrådsdelen på cirka 10 m² kommer att förvaras verktyg, maskiner, material till djurhållning under vissa delar av året, samt även båt- och fiskeutrustning. Enligt fastighetsägaren är ekonomibyggnaden är en direkt förutsättning för att klara den markvård som är nödvändig söder om landsvägen och längs med ån. Eftersom fastigheten tidigare varit utsatt för inbrott vill fastighetsägaren att byggnaden ska ligga inom synhåll från bostadshuset. Yttrande från sakägare Fastighetsägaren till Lilla Garn 1:18 har skriftligt godkänt att en ekonomibyggnad får uppföras knappt 3 meter från tomtgräns, men påtalar att panelen ska målas med falu rödfärg för att byggnaden ska smälta in i det kulturhistoriskt värdefulla området och att träd ska planteras för att dölja det blanka, bländande plåttaket. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Lilla Garn intill Garnsviken är en mycket välbevarad by inom riksintresse för både kulturminnesvården och friluftslivet. Området utgör också enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram en kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Enligt översiktsplan 2001 skall vid komplettering av bebyggelse i kulturhistoriskt värdefulla områden en särskild prövning ske av anpassningen till kulturmiljön med hänsyn till landskapsbild, utformning av befintlig bebyggelse, närmiljö och risk för störningar av olika slag. 20 (34)

21 Fastigheten är klassad som jordbruksbyggnad och får som sådan uppföra ekonomibyggnader för verksamheten utan bygglov enligt plan- och bygglagen 8 kapitlet 1. Enligt miljöbalken 7 kapitlet 17 får ekonomibyggnader uppföras inom område med strandskydd. Samhällsbyggnadsförvaltningen är tveksam till om denna byggnad kan betraktas som en ekonomibyggnad. Den ska i så fall användas för jordbrukets verksamhet. Ingen verksamhet pågår idag, frånsett att åkermark norr om vägen arrenderas av annan jordbrukare. Där finns idag flera stora jordbruksbyggnader, med förrådsmöjligheter. Marken mot Garnsviken, där den nya byggnaden håller på att uppföras, behöver hållas öppen via röjning eller betning. Behovet av byggnaden för detta ändamål verkar ändå tveksam, förutom att placeringen och storleken på byggnaden är mycket störande i kulturmiljön och landskapsbilden. Den nya byggnaden verkar ha mer anknytning till boendet än till jordbruksverksamhet och bör därför undanröjas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden anser inte att påbörjad förrådsbyggnad/vindskydd kan betraktas som en ekonomibyggnad för jordbrukets verksamhet och den kan därmed inte anses vara befriad från krav på bygglov enligt plan- och bygglagen 8 kap 1. Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt förvaltningen att fortsätta handläggningen Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Yrkanden Ordförande Ove Ekström yrkar att ärendet bordläggs. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag och sitt eget yrkande och finner att nämnden beslutar enligt ordförandes yrkande. Handlingar i ärendet 1. Karta 2. Yttrande från fastighetsägaren med bilaga, inkommet Yttrande från fastighetsägaren, inkommet Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 21 (34)

22 Vatten- och avloppsförsörjning i Upprätta-Lingsberg SBN 209 Dnr Beslut Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att förbereda projektering av VA-utbyggnad och att återuppta planläggning av området Upprätta-Lingsberg. Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att undersöka alternativa lösningar (tekniskt, juridiskt, miljömässigt och ekonomiskt) av VA-försörjningen i Upprätta-Lingsberg. Bifogad förstudie redovisar möjligheterna till enskilda anläggningar, kombinerade lösningar för grupper och enskilda hushåll, lokalt reningsverk för hela området och anslutning till kommunalt VA-nät. Förstudiens slutsats är att kommunen bör utöka sitt verksamhetsområde för VA med överföringsledningen fram till områdets västra del. Två alternativ för utbyggnad inom området finns; med kommunalt verksamhetsområde och tillämpning av den nya VA-taxan (alternativ A) eller med en gemensamhetsanläggning för det lokala nätet (alternativ B). Båda alternativen visar underskott i de översiktliga kalkyler som bilagts. Underskottet kan reduceras genom att tillåta nyexploatering på ca tio nya tomter, som föreslås tas fram i samband med fortsatt planläggning av området. Kostnader för arkeologisk undersökning har inte kunnat uppskattas och har därför inte tagits med i bilagda kalkyler, men medför att det bedömda underskottet vid en utbyggnad ökar. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att förbereda projektering av VA-utbyggnad och att återuppta planläggning av området Upprätta-Lingsberg. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Vatten- och avloppsförsörjning i Upprätta-Lingsberg, förstudie med bilagor (5st) 22 (34)

23 Utredning om Käppalaförbundets taxesystem information SBN 210 Beslut Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Ärendet Förvaltningschef Olle Wallin informerar om den taxeutredning som pågår i Käppalaförbundet. Förbundets styrelse beslöt i mars 2002 att ge verkschefen i uppdrag att göra en översyn av avgiftssystemet. I april 2003 tillsattes en arbetsgrupp bestående av en representant för varje kommun samt verkschefen Per Manhem och tekniska chefen Torsten Palmgren. Vallentuna har representerats av Olle Wallin. Arbetsgruppen är nu inne i slutfasen av utredningen och räknar med att redovisa ett förslag i månadsskiftet oktober/november. Arbetsgruppens föreslår ett nytt avgiftsfördelningssystem baserat på anslutna personekvivalenter och tillskottsvattenflöden. Det nya incitamentet för att minska tillskottsvatten (inläckage) ökar något, systemet är stabilare med minskad påverkan av fördelningen mellan kapital- och driftkostnader samt innebär med den förväntade utvecklingen en minskad spridning i avgifter per ansluten personekvivalent. Det föreslagna systemet innebär obetydliga förändringar i avgiftsfördelningen mellan kommunerna. För Vallentunas del leder det föreslagna systemet till en viss marginell avgiftshöjning initialt. Efter godkännande i Käppalaförbundets fullmäktige och i samtliga ägarkommuner kan systemet införas tidigast från Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober noterat informationen till protokollet samt att ärendet redovisas ytterligare i samhällsbyggnadsnämnden Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. 23 (34)

24 Brukningstaxa för vatten och avlopp under 2004 SBN 211 Dnr Beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslag till ny taxekonstruktion i brukningstaxan för vatten och avlopp för Brukningstaxan föreslås att höjas med 6% avseende både fast och rörlig del. Ärendet Vallentuna kommuns VA-taxa behöver höjas med 6% för att täcka kommande kostnadsökningar. Vattenförbrukningen beräknas att öka med 1%. Antalet abonnenter förväntas öka med 3%. Fördelningen mellan fast och rörlig avgift föreslås vara oförändrad. Vallentuna kommuns VA-taxa är i avseende på konstruktion för brukningstaxan av mycket gammal kostruktion beträffande den fasta årsavgiften samt vissa bestämmelser. I den nya taxan är priserna angivna inkl moms enligt de rekomendationer som finns i Svenskt Vattens taxeförslag. Förslaget är baserat på att bibehålla basen för beräkning av fasta avgifter då en omläggning med ny bas kräver ett omfattande inventeringsarbete av engångskaraktär som förvaltningen inte anser ha resurser att genomföra i år. Befintliga resurser kommer tas i anspråk av omställningsarbetet som krävs i och med Roslagsvattens övertagande som huvudman av VA-verksamheten. Däremot finns flera viktiga bestämmelser i Svenskt Vattens (tidigare VAV:s) basförslag och Roslagsvattens brukningstaxa, vilka är så angelägna för såväl allmänmheten som kommunen/ alt Roslagsvattens handläggare av VA-taxeärenden att de utan dröjsmål bör införas i Vallentuna kommuns VA-taxa. Förvaltningens redovisning Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort en genomgång av förväntade kostnader och intäkter till va-verket under år De största kostnadsökningarna hänför sig till ökat avhjälpande underhåll och ökade avgifter till Käppalaförbundet. Norrvatten kommer att för 2004 att höja avgiften för dricksvatten med 40 öre/m³, från 2,52 kr/ m³ till 2,92 kr/ m³ på grund av Vallentunas andel av de ombyggnationer som gjorts på Görvälnverket för att förbättra vattenkvaliteten. Avgiften till Käppalaförbundet kommer att höjas med 4% från 2003 års budget enligt uppgifter från Käppala. 24 (34)

25 Även kapitalkostnader och kostnader för driftentreprenaden, inkl el och tele förväntas öka något, ca 3%. Budgeterade medel för åtgärder för akuta och planerade underhållsåtgärder har inte räckt till flera år i rad. Budgetposten behöver ökas till 2,76 miljoner kronor. Inkomsterna från anläggningsavgifter från nya abonnenter beräknas bli oförändrad för Sammanfattningsvis föreslår förvaltningen att brukningstaxan för vatten och avlopp ökas med 6 %, avseende både fast och rörlig del. När det gäller taxans utformning av brukningsavgifter är Vallentunas taxa gammal och baserar sig på VAV:s (nuvarande svenskt Vattens) publikation P44. De flesta kommuners taxa, bl a Roslagsvattens taxa baserar sig på utgåvan P69 från Tyréns infrakonsult har gjort en utredning som mynnat i ett förslag till ny taxa som baserar sig på Svenskt Vattens normalförslag P69. Förslaget är dockl baserat på att bibehålla basen för beräkning av fasta avgifter då en omläggning med ny bas kräver ett omfattande inventeringsarbete av engångskaraktär som förvaltningen inte anser ha resurser att genomföra i år. Befintliga resurser kommer tas i anspråk av omställningsarbetet som krävs i och med Roslagsvattens övertagande som huvudman av VAverksamheten. Med det nya taxeförslaget får man en modernare skrivning av taxan. Den nya taxan ger också rätt att ta ut extraavgifter för specifikt merarbete såsom t ex upp- och nedtagning av vattenmätare på abbonnentens begäran och merarbete vid avstängning av vattenleverans på grund av obetalda räkningar, eller vid länspumpning av vattenmätarbrunn vid mätaravläsning. I den nya taxan är priserna angivna inkl moms enligt de rekomendationer som finns i Svenskt Vattens taxeförslag. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslag till ny taxekonstruktion i brukningstaxan för vatten och avlopp för Brukningstaxan föreslås att höjas med 6% avseende både fast och rörlig del. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. 25 (34)

26 Handlingar i ärendet 1. Utredning avgående Vallentunas VA-taxa 2. Förslag till ny taxa med kommentarer 26 (34)

27 Utökning av verksamhetsområde för VA i Kårsta med fastigheten Kårsta Rickeby 2:24 SBN 212 Dnr Beslut Verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp skall utökas till att omfatta fastigheten Kårsta-Rickeby 2:24. Förvaltningen bygger ut servisledningar fram till fastigheten och förbereder för framtida eventuella anslutningar av gemensamhetsanläggningar på Kårevägen. Ytterligare utökning av verksamhetsområdet i södra Kårsta bör ske först efter att området har detaljplanelagts. Fastigheter i området kan beredas möjlighet till anslutning om anslutning sker via gemensamhetsanläggning som fastighetsägarna gemensamt utför och finansierar. Ärendet Fastighetsägaren till Kårsta-Rickeby 2:24 har ställt frågan till kommunen om möjligheten för anslutning till kommunalt VA. Fastigheten ligger idag utanför verksamhetsområdet för kommunalt VA. Grannfastigheten Kårsta-Rickeby 2:115 är idag ansluten till kommunalt vatten och avlopp. Det är möjligt att bygga ut självfallsledningar till fastigheten Kårsta-Rickeby 2:24. Reningsverket i Kårsta och ledningsnäten i området anses ha tillräcklig kapacitet för att tillåta anslutning av den berörda fastigheten. Anläggningsavgiften för anslutning av fastigheten enligt gällande taxa finansierar inte helt ut anslutning av fastigheten. Söder om landsvägen i Kårsta är idag i princip endast fastigheter med direkt utfart på landsvägen anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Gränsen för verksamhetsområdet följer fastighetsgränsen för dessa fastigheter. Området söder om landsvägen i Kårsta är idag inte detaljplanelagt. I översiktsplan 2001 anges området med markanvändning planerade bostadsområden. Förvaltningen har internt beslutat att påbörja detaljplaneläggning av den östra delen av området som har infart vid Kårstaskolan. Planläggning av det västra och mittersta området skjuts på framtiden. I det västra området, utmed vägen ned mot Kårevallen finns idag ett flertal fastigheter med permanentbebyggelse med bristfälliga vatten och avloppslösningar. Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp bör generellt göras efter att ett område har detaljplanelagts för att kunna lokalisera och 27 (34)

28 dimensionera rätt och kunna samordna VA-utbyggnaden med vägutbyggnad och därmed få en finansierad utbyggnad. Fastigheter i området kan beredas möjlighet till anslutning om anslutning sker via gemensamhetsanläggning som fastighetsägarna gemensamt utför och finansierar. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Förvaltningen föreslår att verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp skall utökas till att omfatta fastigheten Kårsta-Rickeby 2:24 och att förvaltningen bygger ut servisledningar fram till fastigheten och förbereder för framtida eventuella anslutningar av gemensamhetsanläggningar på Kårevägen. Ytterligare utökning av verksamhetsområdet i södra Kårsta bör ske först efter att området har detaljplanelagts. Fastigheter i området kan beredas möjlighet till anslutning om anslutning sker via gemensamhetsanläggning som fastighetsägarna gemensamt utför och finansierar. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Fastighetskartor, Kårsta (2st) 28 (34)

29 Förfrågan om förvärv av bostadsrätter Åby gärde SBN 213 Dnr Beslut Samhällbyggnadsnämnden beslutar att kommunen ställer sig positiv till en bostadsrättsbildning vid Åby Gärde uppdra till samhällsbyggnadsförvaltningen att utreda förutsättningarna för att nuvarande andrahandshyresgäster i kommunens lägenheter kan erbjudas att förvärva lägenheterna samt att utreda det långsiktiga behovet av kommunala hyresrättslägenheter i Åby Gärde. Ärendet Den nybildade bostadsrättsföreningen Åby Gärde har överlämnat en förfrågan om kommunens intresse att förvärva de 16 lägenheter som kommunen för närvarande förhyr. Föreningen har erbjudits att förvärva fastigheterna av Wihlborgs AB för ombildning till bostadsrätter. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällbyggnadsnämnden besluta att kommunen ställer sig positiv till en bostadsrättsbildning vid Åby Gärde uppdra till samhällsbyggnadsförvaltningen att utreda förutsättningarna för att nuvarande andrahandshyresgäster i kommunens lägenheter kan erbjudas att förvärva lägenheterna samt att utreda det långsiktiga behovet av kommunala hyresrättslägenheter i Åby Gärde. Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig beslutet. 29 (34)

30 Verksamhetsplan för samhällsbyggnadsnämnden och myndighetsnämnden för teknik och miljö SBN 214 Dnr Beslut Samhällsbyggnadsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att förbereda inför beslut om nedläggning av bostadsförmedlingen. Samhällsbyggnadsnämnden tar inte ställning till förvaltningens förslag i punkt 2. I övrigt i ärendet noterar nämnden informationen till protokollet. Nämnden beslutar om ett extra sammanträde för arbetsutskottet kl respektive för nämnden kl för vidare beslut i ärendet. Ärendet Nämndernas verksamhetsplaner kommer att sammanfattas till en gemensam verksamhetsplan för samtliga nämnder. Avsikten är att den ska anmälas till kommunfullmäktige och publiceras på hemsidan. Alla förvaltningar arbetar utifrån en gemensam mall där upplägget följer den disposition för åtaganden som finns i Kommunplan Åtagandena i den gemensamma verksamhetsplanen kommer inte att vara uppdelade per nämnd. I nämndernas verksamhetsplaner ska anges vad nämnden åtar sig att göra inom tilldelade ramar. Nämnden kan lyfta fram några åtagnaden/punkter som ska prioriteras under 2004 och följas upp i VASARU rapporten. Eventuella beräknade under-/överskott från 2003 ska beaktas i arbetet med verksamhetsplanerna. De åtaganden som inte kan genomföras inom givna ekonomiska ramar ska särredovisas liksom vilka förändringar och besparingar som föreslås för att kunna bedriva verksamheterna inom givna ramar. Nämnden har bland annat att ta ställning till förvaltningens förslag till besparingar som redovisas i förvaltningens utkast till verksamhetsplan för SBN/MTM. Besparingar i tkr (minskade kostnader och ökade intäkter) Samhällsbyggnadsnämnden exklusive resultatenheter För att klara driftram 2004 föreslås följande åtgärder: 1. Ingen bostadsförmedling (helårseffekt 150) (34)

31 Effekt: Bostadskön avvecklas och alla bostadssökande hänvisas till respektive hyresvärd. Belut om sociala förturer till bostad tas idag av samhällsbyggandsnämnden. Bostadsförmedlingen har ett nära samarbete med socialförvaltningen i förtursärenden. De som har behov av hjälp med bostad och idag söker social förtur har ofta kontakt med socialförvaltningen som utfärdar intyg som styrker behov av förtur. 2. Minskat planerat underhåll av parklekplatser till Effekt: Den plan för att åtgärda lekplatser för att uppnå EU-standard kommer att följas men fördröjas något. 3. Inget planerat underhåll av centrumparken 150 Effekt: De åtgärder som har planerats för att förbättra parken genomförs inte. 4. Minska anslag för trafiksäkerhetsåtgärder inom driftbudget till Minskad lokalyta på samhällsbyggnadskontoret 200 Effekt: Enheten TuFa flyttar ner till plan 2 och vi får en samlad samhällsbyggnadsförvaltning. Mindre anpassningar av lokalerna erfordras. 6. Neddragning av gemensam administration 250 Effekt: Neddragningen innebär minskad utredningskapacitet och minskat deltagande i bland annat regional samverkan 7. Oxundaån deltar inte i samarbetsprojekt Effekt: Åtgärdsprogram för Oxundaån försenas. 8. Går ur Luftvårdsförbundet 10 Effekt: De inventeringar som ett medlemskap kräver är personalkrävande vilket inte blir aktuellt om kommunen går ur förbudnet. Långsiktigt miljöarbete prioriteras inte. 9. Höjd bygglovstaxa från grundbelopp 41 till 48 (17%) 150 Effekt: Förslag med beskrivning av effekter presenteras för samhällsbyggnadsnämnden. 10. Timavgifter för miljötillsyn höjs från 500 till 800 kr samt fasta tillsynsavgifter höjs. 200 Effekt: Förslag med beskrivning av effekter presenteras för att antas av kommunfullmäktige. Summa tkr (34)

32 Till täckning av beräknat underskott 2003 på 1258 tkr föreslås följande åtgärder: 1. Omförhandla vägdriftavtal 250 Effekt: Snöröjning utförs vid större snödjup, småskador repareras inte. (Planerat vägunderhåll och beläggningsarbeten är sedan tidigare neddraget till noll.) 2. Uttag av avgift vid avslag på förhandsbesked (1000kr/st) 20 Effekt: Andelen avgiftsfinansierat arbete ökar inom lovsidan. 3. Inget planerat underhåll av parklekplatser 200 Effekt: Uttjänta lekredskap nedmonteras efter hand. 4. Inga trafiksäkerhetsåtgärder genomförs inom driftbudget 100 Effekt: Endast de åtgärder genomförs som kan finansieras inom investerings- eller exploateringsbudget. 5. Återstående besparingskrav för att erhålla balans 688 Effekt: De föreslagna åtgärderna räcker inte för att täcka beräknat underskott från Ytterligare besparingsåtgärder innebär kraftigt försämrad kvalitetsnivå i verksamheten. Summa tkr Resultatenheten TuFa För att klara driftram 2004 inklusive beräknat underskott från 2003 föreslås följande åtgärd: 1. Senareläggning av cirka 50% av allt planerat underhåll Förutsättning är minskade kapitaltjänstkostnader under 2004 med hänsyn till gällande ränteläge Summa tkr Resultatenhet Avfallshantering För att klara driftram 2004 inklusive beräknat överskott på cirka 500 beräknas intäkterna från avfallsavgifter att behöva höjas med cirka 500 år Förslag till åtgärd: Prövning sker under 2004 om det kvarstår behov av en höjning av avgifter för täckning av underskott. 32 (34)

33 I förslaget till verksamhetsplan har VA-verksamheten inte medtagits med hänsyn till beslut om att överföra verksamheten till Roslagsvatten AB. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag 1. Samhällsbyggnadsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att förbereda inför beslut om nedläggning av bostadsförmedlingen. 2. Samhällsbyggnadsnämnden ger vägledning för det fortsatta arbetet med verksamhetsplanen inom förvaltningen. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 9 oktober fått muntlig information i ärendet och beslutat att ärendet redovisas i samhällsbyggnadsnämnden Beslutsgång Samhällsbyggnadsnämnden beslutar enlig förvaltningens förslag i punkt 1. Samhällsbyggnadsnämnden tar inte ställning till förvaltningens förslag i punkt 2. I övrigt i ärendet noterar nämnden informationen till protokollet. Nämnden beslutar om ett extra sammanträde för arbetsutskottet kl respektive för nämnden kl för vidare beslut i ärendet. Handlingar i ärendet 1. Utkast till verksamhetsplan, daterat (34)

34 Anmälningar SBN 215 Meddelas och lägges till handlingarna 2 Protokoll Arbetsutskottets sammanträde , KF , 63-65, 67, KSAU , Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden 4 Chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen 3.02 Nytt avtal med Vatellus AB, Åby 1: Nytt hyreskontrakt, omförhandling av villkor, Vall- Prästg 1: Överlåtelse anläggningsarrende, Vallentuna-Prästgård 1: Överlåtelse av lokalhyresavtal, Backa 1: Fastighetsföretagande i offentlig sektor 5 Chefen för TuFa Tunafastigheter Kommunernas roll på el-marknaden 6 Chefen för administrativa avdelningen 7 Anna-Lisa Söderström 2.05 Parkeringstillstånd för rörelsehindrade 8 Margareta Mjörne 9 Anita Ericsson 10 Hans Eklund 11 Karin Hassner 12 Miljö och bygglov/marita Widehagen, Christer Sjöborg Bygglov enligt förteckning 13 Ekonomi 14 Skrivelser 34 (34)

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 21 oktober 2003 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 4 november 2003 kl 19.00

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna kl 19.00 19.30 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M) ordförande, Erika NordelI (C), Lage Jansson

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004 Kulturnämnden 27 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 27 januari 2004 kl 19.00 Kallade tjänstemän Heidi Viman, kultursekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.00 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Mats Eriksson (C), ersättare för Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Maria Widlund

Läs mer

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313)

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) 60 Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet med motiveringen att ärendet behöver ytterligare beredas

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 1-8 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 Beslutande Kent Lodesjö, ordförande Torsten Johansson Jesper Hansen Övriga närvarande Utses att justera Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.30-15.10 Beslutande Övriga deltagare Malin Olsson (C) tjg ers för Håkan Andersson (C) Leif Hägg (M), ordförande Emil Fennstam (SD)

Läs mer

Tekniska nämnden protokoll

Tekniska nämnden protokoll Datum: torsdag 12 september 2019 Tid: 17:00 19:10 Plats: Östra Roten Justeringsdag: Paragrafer: 60 Utses att justera: Mats Nilsson (V) Underskrifter: Sekreterare Emma Zetterström Ordförande Justerare Jörgen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och miljöutskott

Kommunstyrelsens plan- och miljöutskott Plats och tid ande närvarande Bällstarummet kl 13:00-14:00 Gustav Elfström (S) (2:e vice ordförande), Parisa Liljestrand (M) (ordförande), Ylva Mozis (L) (vice ordförande), Torbjörn Einarsson (C) ersätter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 november 2006 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (22) Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-17:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (22) Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-17:30 1 (22) Paragrafer 79-96 Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-17:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C)

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(19) Tid och plats 2016-05-30 - Kommunhuset klockan 13.30-15.05 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga deltagande Justering Justerare Kristian Swärd,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden Sida 1/10 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-16.00 Ajournering kl. 14.40-14.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Stig Lampa (S)

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1-9 1 (12) Paragrafer 1-9 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-17:00 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 1-2, 4-9 Christer Persson (M) (1:e vice ordförande) (ordförande 3) Ralf Scott (SD)

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Haffragården Kölsillre, tisdagen den 26 september 2006 OBS se nedan Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Borgsjöbyn 8:13,

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 95 Justering och fastställande av föredragningslista 3 96 Rapportering av delegeringsbeslut 4 97 Förelägganden uppföljning 5 98 Information om lantmäteriförrättningar 6 99 Sammanträdesdatum

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81 BYGGNADSNÄMNDEN 2010-11-09 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 14.00 15.25 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Katarina Rosenlund-Svensson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden 2011-04-26 43-46

Samhällsbyggnadsnämnden 2011-04-26 43-46 == Samhällsbyggnadsnämnden 43-46 Samhällsbyggnadsnämnden Sida 2 Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde 43 Ny översiktsplan för Alingsås kommun,samt begäran om tilläggsanslag för framtagandet av densamma

Läs mer

Gunnar Karlsson (C), Kungsör Carina Sjölund (M), Kungsör Förbundschef Thomas Åkesson Direktionssekreterare Lotta Alm

Gunnar Karlsson (C), Kungsör Carina Sjölund (M), Kungsör Förbundschef Thomas Åkesson Direktionssekreterare Lotta Alm Förbundsdirektion 2013-09-18 Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset i Kungsör kl.13.30-15.00 Beslutande Övriga deltagare Dan Avdic Karlsson (V) ordförande, Arboga Urban Dahlgren (S), Kungsör Ingolf

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 25-31

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 25-31 1 (12) Paragrafer 25-31 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Christer

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (13) Paragrafer 24-34 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 14.45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Angarnsrummet, Tunahuset tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 25 januari 2011 kl. 19.00-

Angarnsrummet, Tunahuset tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 25 januari 2011 kl. 19.00- 1 (6) Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset tuna Torg 2, Vallentuna Tisdagen den 25 januari 2011 kl. 19.00- Elwe Nilsson (M), Erika

Läs mer

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24 PROTOKOLL Tekniska nämnden 22-24 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 6 mars 2012 22 Granskning, detaljplan för idrott m m vid Mjörngatan 23 Remiss plansamråd, bostäder vid Simmenäsvägen

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 31-39

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 31-39 1 (12) Paragrafer 31-39 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD) 1 (15) Paragrafer 68-78 Plats och tid Vita huset kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer 2010-06-30 1 (8) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2267-2272 Sekreterare Ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (9)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (9) 2015-02-19 1(9) Plats och tid Norrtull, konferensrum övre plan 13:30--14:00 Beslutande Wilhelm Bodmark (S), ordförande Barbro Axelsson (S) Sofia Karlsson (S) Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M) Övriga

Läs mer

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00

Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen den 14 maj 2002 kl 16.00 19.00 Kulturnämndens arbetsutskott 14 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Kulturförvaltningen, Tuna torg 11, 1tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Ordförande... Benny Augustsson (S) Peter Göthblad (FP) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Benny Augustsson (S) Peter Göthblad (FP) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2015-02-12 1 (9) Plats Rum 522, 4:e våning, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Torsdagen den 12 februari Kl: 09:20 11:05 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Utsedd

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (19)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (19) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna kl 19.00 19.35 ande Ersättare Övriga närvarande Erika NordelI (C) ordförande, Eva Thorin (M), Anders Idermark

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ASKERSUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Sydnärkes byggnämnd 2015-09-03 1 (13) Plats och tid Laxå torsdagen den 3 september 2015 kl 14.00 14.45 Beslutande Nils-Olof Tivemyr (c) ordförande Ewa Österberg

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS

Myndighetsnämnd, delegation Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS Plats och tid Beslutande Anna Eliasson l Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2294-2302 Sekreterare Carina Viberg Ordförande Anna Eliasson Justerande

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering Samhällsbyggnadsnämnden 2009-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsutskottet 2013 11 18 1 (8) Plats och tid: Astrakanen, kommunkontoret i Båstad kl 13.00 14.55. Beslutande: Thomas Andersson (FP), ordförande Pelle Höglund (M), ledamot

Läs mer

Torsdagen den 15 augusti 2013, kl i Gruesalen, Bjuv

Torsdagen den 15 augusti 2013, kl i Gruesalen, Bjuv 1(13) Plats och tid ande Ledamöter Torsdagen den 15 augusti 2013, kl 14.00-15.45 i Gruesalen, Bjuv Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson (S) Alf Persson (S) Olle Lundgren (S) Stig Lundblad (M) Niels

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-10-09 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.20 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Bengt Lidbäck (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Sida (11) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (11) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-11-19 1 (11) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2433-2441

Läs mer

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer