KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 21 oktober 2003 kl Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Kristina Gewers, chef för Plan- och exploatering Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Lennart Tillborg, chef för TuFa Birgitta Gunolf, administrativ chef Katarina Brundell, nämndsekreterare Vallentuna den 14 oktober 2003 Elwe Nilsson Ordförande Katarina Brundell Sekreterare 1. Justerande:... 1 (29)

2 Innehållsförteckning: 1.Justerande: 1 2. Norrortsledens närområdesprogram - information.3 3. Elupphandling Ändrade regler för parkeringstillstånd i centrumgaragen Föreningen UFF i Sverige, tillstånd för insamling Foderby 1:17, Tallhammarsvägen Freden, begäran om medgivande enligt 4 kap 25a fastighetsbildningslagen till fastighetsreglering berörande Foderby 1:17 och 1: Stångberga 1:26, Rialavägen, ansökan om förhandsbesked om att få stycka av en tomt och ppföra ett enbostadshus Jämtlandet 1:1, Rumsättravägen, ansökan om förhandsbesked om möjligheten att uppföra två enbostadshus på nya fastigheter Jämtlandet 1:15, Rumsättravägen, ansökan om att få stycka fastigheten i två delar och uppföra ett enbostadshus med tillhörande komplementbyggnad per del Uthamra 1:73, Villa Skoga Byle, Ansökan om bygglov för ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Ormsta 1:422, Ansökan om bygglov för carport på prickmark i anslutning till väg Lilla Garn 1:1, olovligt byggande Vatten- och avloppsförsörjning i Upprätta-Lingsberg Utredning om Käppalaförbundets taxesystem information Brukningstaxa för vatten och avlopp under Utökning av verksamhetsområde för VA i Kårsta med fastigheten Kårsta Rickeby 2: Förfrågan om förvärv av bostadsrätter Åby gärde Verksamhetsplan Anmälningar..29 Sid 2 (29)

3 2. Norrortsledens närområdesprogram information Dnr Arbetsutskottets beslut Vägverket inbjuds att informera om Norrortsledens närområdesprogram vid samhällsbyggnadsnämnden kl Vid arbetsutskottets sammanträde informerade förvaltningschef Olle Wallin om Vägverkets erbjudande att informera om Norrortsledens närområdesprogram Arbetsutskottet har den 9 oktober beslutat att bjuda in Vägverket. 3 (29)

4 3. Elupphandling 2004 Dnr Redovisas vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde. Samhällsbyggnadsförvaltningen har begärt in anbud avseende leveranser av elenergi till Vallentuna kommuns fastigheter och anläggningar. Upphandlingen omfattar år Utvärdering pågår och förslag till eventuell upphandling redovisas vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Redovisas vid samhällsbyggnadsnämndens sammanträde. Arbetsutskottet har den 9 oktober beslutat att ärendet redovisas vid nämndens sammanträde (29)

5 4. Ändrade regler för parkeringstillstånd i centrumgaragen Dnr Från 2004 erbjuds endast externa lokalhyresgäster i privata och kommunala centrumfastigheter att köpa parkeringstillstånd gällande i samtliga centrumgarage, det vill säga Tuna- Allé- Konsum- och Centrumgaraget. Arbetsutskottets beslut Punkt 2 enligt förvaltningens förslag återremitteras för ytterligare utredning infördes P- skiva i Vallentuna Centrum. Samtidigt ändrades tillåten parkeringstid, 24 timmar, i Centrumgaraget och markparkeringen i parken mellan Skördevägen och Allévägen, till 3 timmar. En positiv effekt synes vara att antalet lediga platser i centrum ökat. Samtidigt har efterfrågan på parkeringstillstånd ökat både från privata hyresgäster och de kommunala förvaltningarna. Under hösten har Konsum Norrort fattat beslut om utbyggnad av sin butik i centrum. Utbyggnaden innebär ett ökat behov av parkeringsplatser som inte omedelbart kan tillgodoses. Konsum har därför träffat avtal med kommunen som innebär att Konsum bekostar ett antal parkeringsplatser vid kommande utbyggnad av Norra tomten. Samtidigt har framförts ett starkt önskemål om begränsning av antalet parkeringstillstånd i Konsumgaraget. Under åren har antalet utfärdade parkerigstillståndet uppgått till ca per år, för att 2003 öka till närmare 200. Ökningen är märkbar under senaste halvåret och kan kopplas till det faktum att antalet långtidsplatser väster om järnvägen reducerats. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag 1. Från 2004 erbjuds endast externa lokalhyresgäster i privata och kommunala centrumfastigheter att köpa parkeringstillstånd gällande i samtliga centrumgarage, det vill säga Tuna- Allé- Konsum- och Centrumgaraget. 2. Från 2004 erbjuds kommunens förvaltningar att köpa parkeringstillstånd gällande endast i Tuna- Allé- och Centrumgaraget, det vill säga ej i Konsumgarage och då endast för personal som använder bil i tjänsten och tecknat bilavtal med arbetsgivaren. 5 (29)

6 Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag i punkt 1 samt återremitterat punkt 2 för ytterligare utredning. 6 (29)

7 5. Föreningen UFF i Sverige, tillstånd för insamling Dnr Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Kommunfullmäktige har den 27 januari beslutat att stryka UFF som insamlare i kommunen. I juni 2003 inkom Föreningen UFF i Sverige med en skrivelse om sin verksamhet. Samhällsbyggnadsnämnden har den 26 augusti återremitterat ärendet till samhällsbyggnadsförvaltningen. UFF har den 8 oktober 2003 per mail bekräftat till samhällsbyggnadsförvaltningen att klädcontainrarna kommer att plockas bort från de fyra platserna i kommunen senast den 31 oktober Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden noterar informationen till protokollet. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Skrivelse från föreningen UFF i Sverige 7 (29)

8 6. Foderby 1:17, Tallhammarsvägen Freden, begäran om medgivande enligt 4 kap 25a fastighetsbildningslagen till fastighetsreglering berörande Foderby 1:17 och 1:20 Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden lämnar medgivande enligt fastighetsbildningslagen 4 kap. 25a. Sökande Dnr 287/03, Lantmäterimyndigheten Box 47700, Stockholm Ansökan Ägaren till Foderby 1:20 har för avsikt att förvärva ett område på cirka m² som är beläget söder om fastigheten. Foderby 1:20 är en bebyggd industrifastighet. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Den sydvästra delen av området är påverkat av en sedan länge nedlagd tipp. Myndighetsnämnden har vid tidigare prövning avstyrkt byggande av bostadshus på platsen. Yttrande från sakägare Ingen berörd granne har inlämnat yttrande. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Angränsande mark används för jordbruks- och industriverksamhet. En utökning av industritomten bör därför kunna ske utan negativ påverkan på omgivningen. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden lämnar medgivande enligt fastighetsbildningslagen 4 kap. 25a. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Handlingar i ärendet 1. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 8 (29)

9 7. Stångberga 1:26, Rialavägen, ansökan om förhandsbesked om att få stycka av en tomt och uppföra ett enbostadshus Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Sökande Dnr 291/03, Ekbacken AB, Gunnar Sundqvist, Hamnvägen 1A, Täby. Ansökan Fastighetens areal är m2. Sökanden önskar stycka av en tomt avsedd för ett enbostadshus och komplementbyggnader. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen: Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Utanför strandskyddsområde. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i området i vissa fall enstaka avstyckningar tillåtas med villkor att tomtytan är minst m2 och att godtagbar VA-lösning kan ordnas. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden är inte utskickat på remiss. Yttrande från sakägare är inte utskickat till berörda grannar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Förvaltningen anser att kommunen bör vara restriktiv till avstyckning av nya bostadsfastigheter i området kring Långsjön. Med hänvisning till att ett ökat antal enskilda avlopp påverkar Långsjön och 9 (29)

10 grundvattnet på ett negativt sätt. Kring sjön finns ett relativt stort antal fastigheter som dels är obebyggda eller för fritids- alternativt permanentboende. Andelen fastigheter som omvandlas för permanentboende kommer troligen att öka i framtiden. Området efter Långsjön präglas av relativt stora fastigheter, en allmän styckning av dessa till mindre, även om dessa blir cirka m2 skulle enligt förvaltningens bedömning förändra områdets karaktär på ett negativt sätt. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt föreslagit att nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Handlingar i ärendet 1. Karta. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 10 (29)

11 8. Jämtlandet 1:1, Rumsättravägen, ansökan om förhandsbesked om möjligheten att uppföra två enbostadshus på nya fastigheter Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om att uppföra ett enbostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse. Sökande Dnr 235/03, Björn Borgvall, Björnhammarvägen 7, Åkersberga. Ansökan Den sökande önskar avstycka två nya fastigheter avsedda för enbostadshus. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen: Utanför detaljplanerat område. Inom område av riksintresse för friluftsliv. Inom strandskyddsområde enligt miljöbalken kapitel 7. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden är inte utskickat på remiss. Yttrande från sakägare är inte utskickat till berörda grannar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Förvaltningen anser att kommunen bör vara restriktiv till avstyckning av nya fastigheter i området kring Långsjön. Med hänvisning till att ett ökat antal enskilda avlopp påverkar Långsjön och grundvattnet på ett negativt sätt. Kring sjön finns ett relativt stort antal fastigheter som dels är obebyggda eller för fritids- alternativt permanentboende. Andelen fastigheter som omvandlas till permanentboende kommer troligen att öka i framtiden. De föreslagna avstyckningarna ligger inom Horssjöns strandskyddsområde. Horssjön har utlopp i Långsjön. 11 (29)

12 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt föreslår att nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om att uppföra ett enbostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse. Handlingar i ärendet 1. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 12 (29)

13 9. Jämtlandet 1:15, Rumsättravägen, ansökan om att få stycka fastigheten i två delar och uppföra ett enbostadshus med tillhörande komplementbyggnad per del Syst f bygglov Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Sökande Dnr 72/03, Björn Hellstenius, Wirséns väg 11, Vallentuna. Ansökan Fastighetens bredd är cirka 50 m och längd cirka 80 m. Arealen är m². Sökanden önskar dela fastigheten på längden och uppföra ett enbostadshus och en komplementbyggnad per del. Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen: Utanför detaljplanerat område och berörs inte av några riks- eller kommunintressen beträffande kulturminnesvård, naturvård, friluftsliv. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i området Jämtlandet, enstaka avstyckningar tillåtas med villkor att tomtytan är minst m² och att godtagbar VA-lösning kan ordnas. Enligt riktlinjer i översiktsplan 2001 kan i glesbyggd viss spridd bebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock inte åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Remissyttranden är inte utskickat på remiss. Yttrande från sakägare är inte utskickat till berörda grannar. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Förvaltningen anser att kommunen bör vara restriktiv till avstyckning av nya bostadsfastigheter i området kring Långsjön. Med hänvisning till ett ökat antal enskilda avlopp påverkar Långsjön och grundvattnet 13 (29)

14 på ett negativt sätt. Kring sjön finns ett relativt stort antal fastigheter som dels är obebyggda fastigheter, fastigheter för fritids- eller permanentboende. Andelen fastigheter som omvandlas för permanentboende kommer förmodligen att öka i framtiden. Området Jämtlandet / Långsjön präglas av relativt stora fastigheter en allmän styckning av dessa till mindre, även om dessa blir cirka m² skulle enligt förvaltningens bedömning förändra områdets karaktär på ett negativt sätt. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag samt föreslagit att nämnden ställer sig positiv till att pröva förhandsbesked om ett enbostadshus. Handlingar i ärendet 1. Situationsplan 2. Karta Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 14 (29)

15 10. Uthamra 1:73, Villa Skoga Byle, Ansökan om bygglov för ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Syst f bygglov Nämnden beviljar begäran om nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Uthamra 1:73. Den sökande informeras om att anslutning till kommunala va-ledningar ska bekostas av den sökande. Sökande Dnr 255/03, Hertha Eklund, Villa Skoga Byle, Vallentuna. Ansökan Sökanden bor på fastigheten och har ansökt om att få möjlighet att bygga ytterligare ett enbostadshus. Fastighetens areal är m². Det föreslagna bostadshuset har två våningar och bruttoarean är cirka 185 m². Planer med mera Den föreslagna tomtplatsen är belägen utanför detaljplanerat område. Enligt översiktsplan 2001 ingår fastigheten i ett större område (Skoga-Nyborg) för planerad bostadsbebyggelse. Skoga omfattar ett 15-tal och Nyborg ett 10-tal fastigheter. Flertalet fastigheter bebos permanent. Områdena åtskiljs av de stora fastigheterna Kragsta 1:51 och Uthamra 6:1. Tillfart sker från Gävsjövägen via Täby kommun. Gävsjövägen ligger delvis på SL:s fastighet inom framtida spårområde. Täby kommun har i samband med framtagande av fördjupad översiktsplan för Nordöstra Kyrkbyn (utställningshandling) anfört att om Vallentuna kommun i framtiden kommer att genomföra planläggning och förtätningsutbyggnad av Gävsjöområdet är det Täby kommuns uppfattning att trafikangöring måste klaras inom Vallentuna kommun. Vallentuna kommun har i sitt yttrande angett att trafiken från ca 50 villor i Skoga-Nyborg borde kunna ske från Täby. Remissyttranden Miljö- och hälsoskyddsgruppen har muntligt framfört att en anslutning till de kommunala ledningarna för vatten och avlopp är att föredra framför en enskild lösning. Området ingår inte i kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. Infragruppen har i bifogad skrivelse motiverat varför en anslutning till de kommunala VA-ledningarna inte bör ske. 15 (29)

16 Yttrande från sakägare Närmast berörd granne har godkänt förslaget. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Skoga är ett omvandlingsområde med kommande planläggning och enligt översiktsplanens riktlinjer ska före planläggning inga avstyckningar tillåtas och i princip inga bygglov eller enskilda VAanläggningar medges. Bebyggelsetrycket är stort i området. F.n. finns även ansökan från en angränsande fastighet. Andra fastighetsägare har muntligt eller skriftligt framfört önskemål om ansökt om att få dela tomter och bygga i området. Nämnden har i en del fall medgivit tillbyggnad / ersättning av fritidshus till enbostadshus. Nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på en fastighet har hittills inte medgivits. Enligt plan och bygglagen 5 kap 1 ska prövning av markens lämplighet för ny bebyggelse ske genom detaljplan för bl.a. ny enstaka byggnad inom ett område där det råder stor efterfrågan på mark för bebyggelse. Föreslagen nybyggnad skulle försvåra kommande planläggning och bör inte medges. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden avslår begäran om nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Uthamra 1:73 med hänvisning till plan och bygglagen 5 kap 1 (detaljplanekravet). Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att bevilja begäran om nybyggnad av ytterligare ett enbostadshus på fastigheten Uthamra 1:73. Den sökande informeras om att anslutning till kommunala va-ledningar ska bekostas av den sökande. Handlingar i ärendet 1. Situationsplan 2. Husritning. 3. VA-försörjning i Gävsjöområdet, skrivelse från myndighetsnämnden för teknik och miljö inkommen Skrivelse från sökanden, inkommen Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 16 (29)

17 11. Ormsta 1:422, Ansökan om bygglov för carport på prickmark i anslutning till väg Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till prövning av en ansökan om tidsbegränsat bygglov för en enkel carport för en bil. Samhällsbyggnadsnämnden delegerar till Christer Sjöborg att bevilja bygglov enligt PBL 8 kap. 14 sedan fullständig ansökan inlämnats. Sökande Dnr 206/03, Lena Pettersson och Lennart Svärd, Björkhagsvägen 12, Vallentuna. Ansökan avser nybyggnad av en carport för två bilar, carportens mått är 7x 6 meter. Carporten är placerad mellan bostadshuset och fastighetsgränsen mot Björkhagsvägen. Sökanden har ett rullstolsbundet barn vilket gör det angeläget att ha en nederbördsskyddad parkeringsplats nära husets entré. Till fastigheten hör en garageplats i en fristående gemensam garagelänga, den platsen är emellertid enligt sökanden såld av en tidigare ägare till fastigheten. Yttrande från sakägare Berörda grannar har genom sökandens försorg godkänt åtgärden. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Marken mellan bostadshuset och Björkhagsvägen får enligt detaljplanen inte bebyggas. Byggrätten på fastigheten är 160 m2 och är redan utnyttjad. Sökanden har ordnat två parkeringsplatser på förgårdsmarken mellan bostadshuset och Björkhagsvägen. Ansökan avser ett sadeltak över båda dessa vilket innebär att carporten blir relativt stor och kommer att dominera över bostadshusets gavel mot Björkhagsvägen. Förvaltningen anser att det i detta ärende finns skäl att lämna bygglov för tillfällig åtgärd om sökanden begär det enligt PBL 8 kap. 14. Förvaltningen anser att åtgärden i så fall skall avse ett enkelt skärmtak över en av bilplatserna. 17 (29)

18 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov då den strider mot bestämmelserna i detaljplanen. Beslutet fattas med stöd av plan- och bygglagen 8 kapitlet 11. Samhällsbyggnadsnämnden är positiv till prövning av en ansökan om tidsbegränsat bygglov för en enkel carport för en bil. Samhällsbyggnadsnämnden delegerar till Christer Sjöborg att bevilja bygglov enligt PBL 8 kap. 14 sedan fullständig ansökan inlämnats. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Läkarutlåtande 3. Situationsplan 4. Fasad mot Björkhagsvägen. Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 18 (29)

19 12. Lilla Garn 1:1, olovligt byggande Syst f bygglov Samhällsbyggnadsnämnden anser inte att påbörjad förrådsbyggnad/vindskydd kan betraktas som en ekonomibyggnad för jordbrukets verksamhet och den kan därmed inte anses vara befriad från krav på bygglov enligt plan- och bygglagen 8 kap 1. Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt förvaltningen att fortsätta handläggningen Fastighetsägare Dnr PI 0001/03, Göran Granqvist, Lilla Garn, Brottby Anmälan Anmälan inkom 12/ om eventuellt olovligt uppförande av byggnad intill Garnsviken. Vid besök på plats konstaterades att stommen till en drygt 40 m² stor byggnad uppförts. Byggnaden är placerad cirka 15 meter från vattnet inom område med en 100 meter bred strandskyddszon. Det ena hörnet på byggnaden ligger cirka 2,5 meter från tomtgräns. Yttrande från fastighetsägare Fastighetsägaren har inkommit med skriftlig förklaring och svarar att en ekonomibyggnad håller på att uppföras. Fastigheten Lilla Garn 1:1 är en jordbruksfastighet. Ekonomibyggnaden på cirka 40 m² kommer att användas som förråd, arbetsyta och vindskydd. I förrådsdelen på cirka 10 m² kommer att förvaras verktyg, maskiner, material till djurhållning under vissa delar av året, samt även båt- och fiskeutrustning. Enligt fastighetsägaren är ekonomibyggnaden är en direkt förutsättning för att klara den markvård som är nödvändig söder om landsvägen och längs med ån. Eftersom fastigheten tidigare varit utsatt för inbrott vill fastighetsägaren att byggnaden ska ligga inom synhåll från bostadshuset. Yttrande från sakägare Fastighetsägaren till Lilla Garn 1:18 har skriftligt godkänt att en ekonomibyggnad får uppföras knappt 3 meter från tomtgräns, men påtalar att panelen ska målas med falu rödfärg för att byggnaden ska smälta in i det kulturhistoriskt värdefulla området och att träd ska planteras för att dölja det blanka, bländande plåttaket. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Lilla Garn intill Garnsviken är en mycket välbevarad by inom riksintresse för både kulturminnesvården och friluftslivet. Området utgör också enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram en 19 (29)

20 kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Enligt översiktsplan 2001 skall vid komplettering av bebyggelse i kulturhistoriskt värdefulla områden en särskild prövning ske av anpassningen till kulturmiljön med hänsyn till landskapsbild, utformning av befintlig bebyggelse, närmiljö och risk för störningar av olika slag. Fastigheten är klassad som jordbruksbyggnad och får som sådan uppföra ekonomibyggnader för verksamheten utan bygglov enligt plan- och bygglagen 8 kapitlet 1. Enligt miljöbalken 7 kapitlet 17 får ekonomibyggnader uppföras inom område med strandskydd. Samhällsbyggnadsförvaltningen är tveksam till om denna byggnad kan betraktas som en ekonomibyggnad. Den ska i så fall användas för jordbrukets verksamhet. Ingen verksamhet pågår idag, frånsett att åkermark norr om vägen arrenderas av annan jordbrukare. Där finns idag flera stora jordbruksbyggnader, med förrådsmöjligheter. Marken mot Garnsviken, där den nya byggnaden håller på att uppföras, behöver hållas öppen via röjning eller betning. Behovet av byggnaden för detta ändamål verkar ändå tveksam, förutom att placeringen och storleken på byggnaden är mycket störande i kulturmiljön och landskapsbilden. Den nya byggnaden verkar ha mer anknytning till boendet än till jordbruksverksamhet och bör därför undanröjas. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden anser inte att påbörjad förrådsbyggnad/vindskydd kan betraktas som en ekonomibyggnad för jordbrukets verksamhet och den kan därmed inte anses vara befriad från krav på bygglov enligt plan- och bygglagen 8 kap 1. Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt förvaltningen att fortsätta handläggningen Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Karta 2. Yttrande från fastighetsägaren med bilaga, inkommen Detta beslut går att överklaga hos länsstyrelsen i Stockholms län. 20 (29)

21 13. Vatten- och avloppsförsörjning i Upprätta-Lingsberg Dnr Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att förbereda projektering av VA-utbyggnad och att återuppta planläggning av området Upprätta-Lingsberg. Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att undersöka alternativa lösningar (tekniskt, juridiskt, miljömässigt och ekonomiskt) av VA-försörjningen i Upprätta-Lingsberg. Bifogad förstudie redovisar möjligheterna till enskilda anläggningar, kombinerade lösningar för grupper och enskilda hushåll, lokalt reningsverk för hela området och anslutning till kommunalt VA-nät. Förstudiens slutsats är att kommunen bör utöka sitt verksamhetsområde för VA med överföringsledningen fram till områdets västra del. Två alternativ för utbyggnad inom området finns; med kommunalt verksamhetsområde och tillämpning av den nya VA-taxan (alternativ A) eller med en gemensamhetsanläggning för det lokala nätet (alternativ B). Båda alternativen visar underskott i de översiktliga kalkyler som bilagts. Underskottet kan reduceras genom att tillåta nyexploatering på ca tio nya tomter, som föreslås tas fram i samband med fortsatt planläggning av området. Kostnader för arkeologisk undersökning har inte kunnat uppskattas och har därför inte tagits med i bilagda kalkyler, men medför att det bedömda underskottet vid en utbyggnad ökar. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att förbereda projektering av VA-utbyggnad och att återuppta planläggning av området Upprätta-Lingsberg. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Vatten- och avloppsförsörjning i Upprätta-Lingsberg, förstudie med bilagor (5st) 21 (29)

22 14. Utredning om Käppalaförbundets taxesystem information redovisas i samhällsbyggnadsnämnden Vid arbetsutskottets sammanträde informerade förvaltningschef Olle Wallin om den taxeutredning som pågår i Käppalaförbundet. Förbundets styrelse beslöt i mars 2002 att ge verkschefen i uppdrag att göra en översyn av avgiftssystemet. I april 2003 tillsattes en arbetsgrupp bestående av en representant för varje kommun samt verkschefen Per Manhem och tekniska chefen Torsten Palmgren. Vallentuna har representerats av Olle Wallin. Arbetsgruppen är nu inne i slutfasen av utredningen och räknar med att redovisa ett förslag i månadsskiftet oktober/november. Till samhällsbyggnadsnämndens sammanträde ska en sammanställning av tre olika taxekonstruktioners effekter för Vallentuna kunna presenteras. Arbetsutskottet har den 9 oktober noterat informationen till protokollet. redovisas i samhällsbyggnadsnämnden (29)

23 15. Brukningstaxa för vatten och avlopp under 2004 Dnr Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslag till ny taxekonstruktion i brukningstaxan för vatten och avlopp för Brukningstaxan föreslås att höjas med 6% avseende både fast och rörlig del. Vallentuna kommuns VA-taxa behöver höjas med 6% för att täcka kommande kostnadsökningar. Vattenförbrukningen beräknas att öka med 1%. Antalet abonnenter förväntas öka med 3%. Fördelningen mellan fast och rörlig avgift föreslås vara oförändrad. Vallentuna kommuns VA-taxa är i avseende på konstruktion för brukningstaxan av mycket gammal kostruktion beträffande den fasta årsavgiften samt vissa bestämmelser. I den nya taxan är priserna angivna inkl moms enligt de rekomendationer som finns i Svenskt Vattens taxeförslag. Förslaget är baserat på att bibehålla basen för beräkning av fasta avgifter då en omläggning med ny bas kräver ett omfattande inventeringsarbete av engångskaraktär som förvaltningen inte anser ha resurser att genomföra i år. Befintliga resurser kommer tas i anspråk av omställningsarbetet som krävs i och med Roslagsvattens övertagande som huvudman av VA-verksamheten. Däremot finns flera viktiga bestämmelser i Svenskt Vattens (tidigare VAV:s) basförslag och Roslagsvattens brukningstaxa, vilka är så angelägna för såväl allmänmheten som kommunen/ alt Roslagsvattens handläggare av VA-taxeärenden att de utan dröjsmål bör införas i Vallentuna kommuns VA-taxa. Förvaltningens redovisning Samhällsbyggnadsförvaltningen har gjort en genomgång av förväntade kostnader och intäkter till va-verket under år De största kostnadsökningarna hänför sig till ökat avhjälpande underhåll och ökade avgifter till Käppalaförbundet. Norrvatten kommer att för 2004 att höja avgiften för dricksvatten med 40 öre/m³, från 2,52 kr/ m³ till 2,92 kr/ m³ på grund av Vallentunas andel av de ombyggnationer som gjorts på Görvälnverket för att förbättra vattenkvaliteten. Avgiften till Käppalaförbundet kommer att höjas med 4% från 2003 års budget enligt uppgifter från Käppala. 23 (29)

24 Även kapitalkostnader och kostnader för driftentreprenaden, inkl el och tele förväntas öka något, ca 3%. Budgeterade medel för åtgärder för akuta och planerade underhållsåtgärder har inte räckt till flera år i rad. Budgetposten behöver ökas till 2,76 miljoner kronor. Inkomsterna från anläggningsavgifter från nya abonnenter beräknas bli oförändrad för Sammanfattningsvis föreslår förvaltningen att brukningstaxan för vatten och avlopp ökas med 6 %, avseende både fast och rörlig del. När det gäller taxans utformning av brukningsavgifter är Vallentunas taxa gammal och baserar sig på VAV:s (nuvarande svenskt Vattens) publikation P44. De flesta kommuners taxa, bl a Roslagsvattens taxa baserar sig på utgåvan P69 från Tyréns infrakonsult har gjort en utredning som mynnat i ett förslag till ny taxa som baserar sig på Svenskt Vattens normalförslag P69. Förslaget är dockl baserat på att bibehålla basen för beräkning av fasta avgifter då en omläggning med ny bas kräver ett omfattande inventeringsarbete av engångskaraktär som förvaltningen inte anser ha resurser att genomföra i år. Befintliga resurser kommer tas i anspråk av omställningsarbetet som krävs i och med Roslagsvattens övertagande som huvudman av VAverksamheten. Med det nya taxeförslaget får man en modernare skrivning av taxan. Den nya taxan ger också rätt att ta ut extraavgifter för specifikt merarbete såsom t ex upp- och nedtagning av vattenmätare på abbonnentens begäran och merarbete vid avstängning av vattenleverans på grund av obetalda räkningar, eller vid länspumpning av vattenmätarbrunn vid mätaravläsning. I den nya taxan är priserna angivna inkl moms enligt de rekomendationer som finns i Svenskt Vattens taxeförslag. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslag till ny taxekonstruktion i brukningstaxan för vatten och avlopp för Brukningstaxan föreslås att höjas med 6% avseende både fast och rörlig del. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Utredning avgående Vallentunas VA-taxa 2. Förslag till ny taxa med kommentarer 24 (29)

25 16. Utökning av verksamhetsområde för VA i Kårsta med fastigheten Kårsta Rickeby 2:24 Dnr Förvaltningen föreslår att verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp skall utökas till att omfatta fastigheten Kårsta-Rickeby 2:24 och att förvaltningen bygger ut servisledningar fram till fastigheten och förbereder för framtida eventuella anslutningar av gemensamhetsanläggningar på Kårevägen. Ytterligare utökning av verksamhetsområdet i södra Kårsta bör ske först efter att området har detaljplanelagts. Fastigheter i området kan beredas möjlighet till anslutning om anslutning sker via gemensamhetsanläggning som fastighetsägarna gemensamt utför och finansierar. Fastighetsägaren till Kårsta-Rickeby 2:24 har ställt frågan till kommunen om möjligheten för anslutning till kommunalt VA. Fastigheten ligger idag utanför verksamhetsområdet för kommunalt VA. Grannfastigheten Kårsta-Rickeby 2:115 är idag ansluten till kommunalt vatten och avlopp. Det är möjligt att bygga ut självfallsledningar till fastigheten Kårsta-Rickeby 2:24. Reningsverket i Kårsta och ledningsnäten i området anses ha tillräcklig kapacitet för att tillåta anslutning av den berörda fastigheten. Anläggningsavgiften för anslutning av fastigheten enligt gällande taxa finansierar inte helt ut anslutning av fastigheten. Söder om landsvägen i Kårsta är idag i princip endast fastigheter med direkt utfart på landsvägen anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Gränsen för verksamhetsområdet följer fastighetsgränsen för dessa fastigheter. Området söder om landsvägen i Kårsta är idag inte detaljplanelagt. I översiktsplan 2001 anges området med markanvändning planerade bostadsområden. Förvaltningen har internt beslutat att påbörja detaljplaneläggning av den östra delen av området som har infart vid Kårstaskolan. Planläggning av det västra och mittersta området skjuts på framtiden. I det västra området, utmed vägen ned mot Kårevallen finns idag ett flertal fastigheter med permanentbebyggelse med bristfälliga vatten och avloppslösningar. Utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp bör generellt göras efter att ett område har detaljplanelagts för att kunna lokalisera och 25 (29)

26 dimensionera rätt och kunna samordna VA-utbyggnaden med vägutbyggnad och därmed få en finansierad utbyggnad. Fastigheter i området kan beredas möjlighet till anslutning om anslutning sker via gemensamhetsanläggning som fastighetsägarna gemensamt utför och finansierar. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Förvaltningen föreslår att verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp skall utökas till att omfatta fastigheten Kårsta-Rickeby 2:24 och att förvaltningen bygger ut servisledningar fram till fastigheten och förbereder för framtida eventuella anslutningar av gemensamhetsanläggningar på Kårevägen. Ytterligare utökning av verksamhetsområdet i södra Kårsta bör ske först efter att området har detaljplanelagts. Fastigheter i området kan beredas möjlighet till anslutning om anslutning sker via gemensamhetsanläggning som fastighetsägarna gemensamt utför och finansierar. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällsbyggnadsnämnden att besluta enligt samhällsbyggnadsförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet 1. Fastighetskartor, Kårsta (2st) 26 (29)

27 17. Förfrågan om förvärv av bostadsrätter Åby gärde Dnr Arbetsutskottet föreslår samhällbyggnadsnämnden besluta att kommunen ställer sig positiv till en bostadsrättsbildning vid Åby Gärde uppdra till samhällsbyggnadsförvaltningen att utreda förutsättningarna för att nuvarande andrahandshyresgäster i kommunens lägenheter kan erbjudas att förvärva lägenheterna samt att utreda det långsiktiga behovet av kommunala hyresrättslägenheter i Åby Gärde. Den nybildade bostadsrättsföreningen Åby Gärde har överlämnat en förfrågan om kommunens intresse att förvärva de 16 lägenheter som kommunen för närvarande förhyr. Föreningen har erbjudits att förvärva fastigheterna av Wihlborgs AB för ombildning till bostadsrätter. Arbetsutskottet har den 9 oktober föreslagit samhällbyggnadsnämnden besluta att kommunen ställer sig positiv till en bostadsrättsbildning vid Åby Gärde uppdra till samhällsbyggnadsförvaltningen att utreda förutsättningarna för att nuvarande andrahandshyresgäster i kommunens lägenheter kan erbjudas att förvärva lägenheterna samt att utreda det långsiktiga behovet av kommunala hyresrättslägenheter i Åby Gärde.. 27 (29)

28 18. Verksamhetsplan Dnr redovisas i samhällsbyggnadsnämnden Vid arbetsutskottet sammanträde informerade förvaltningschef Olle Wallin muntligt i ärendet. Handlingarna skickas ut till nämndens sammanträde Arbetsutskottet har den 9 oktober noterat informationen till protokollet och hänskjutit ärendet till samhällsbyggnadsnämnden Handlingar i ärendet 1. Utkast, daterat (29)

29 19. Anmälningar Meddelas och lägges till handlingarna 2 Protokoll Arbetsutskottets sammanträde , KF , 63-65, 67, 69 KSAU , Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden 4 Chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen 3.02 Nytt avtal med Vatellus AB, Åby 1: Nytt hyreskontrakt, omförhandling av villkor, Vall- Prästg 1: Överlåtelse anläggningsarrende, Vallentuna-Prästgård 1: Överlåtelse av lokalhyresavtal, Backa 1:4 5 Chefen för TuFa Tunafastigheter Kommunernas roll på el-marknaden 6 Chefen för administrativa avdelningen 7 Anna-Lisa Söderström 2.05 Parkeringstillstånd för rörelsehindrade 8 Margareta Mjörne 9 Anita Ericsson 10 Hans Eklund 11 Karin Hassner 12 Miljö och bygglov/marita Widehagen, Christer Sjöborg Bygglov enligt förteckning 13 Ekonomi 14 Skrivelser 29 (29)

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 14 november 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 november 2006 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-01. att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga 2, vilket innebär en höjning av anläggningsavgiften på 20 %,

PROTOKOLL 2016-02-01. att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga 2, vilket innebär en höjning av anläggningsavgiften på 20 %, Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-01 15 Ändring av VA-taxan KS-2015/44 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga

Läs mer

13. Omvandlingsområden

13. Omvandlingsområden 13:1 13. Omvandlingsområden 13.1 Långsiktigt hållbar utveckling Använda mark och vatten så att en ekologiskt god hushållning främjas Säkerställa dricksvattenförsörjning för omvandlingsområden som helhet

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Samhällsbyggnadsnämnden 28 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 28 september 2004 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Kumla 3:1076 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Kumla 3:1076 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Anders Lind, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kumla 3:1076 Inom Tyresö kommun, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2 ALLMÄNT

Läs mer

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 1 (12) TEKNIK-, SERVICE- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN VA-taxa för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 271 Bollnäs kommun är huvudman för den allmänna

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Gäller från 2016-01-01 VA-TAXA FÖR ÖSTERÅKERSVATTEN AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I ÖSTERÅKERS KOMMUN 1(9)

Gäller från 2016-01-01 VA-TAXA FÖR ÖSTERÅKERSVATTEN AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I ÖSTERÅKERS KOMMUN 1(9) Gäller från 2016-01-01 VA-TAXA FÖR ÖSTERÅKERSVATTEN AB:S ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I ÖSTERÅKERS KOMMUN 1(9) ROSLAGSVATTEN AB genom ÖSTERÅKERSVATTEN AB TAXA för Österåkers kommuns allmänna

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

VA-taxa 2015 Simrishamn

VA-taxa 2015 Simrishamn 2014-12-15 Antagen av kommunfullmäktige den 2014-12-15, 197. Handling: 2014.6325 Ärende: SBN 2014/613 VA-taxa 2015 Simrishamn 1 VA-taxa Simrishamns kommun TAXA För Simrishamn kommuns allmänna vatten- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

TAXA för Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

TAXA för Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 1 (11) TAXA för Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. I Anläggningsavgifter Antagen av kommunfullmäktige den 21 januari 2010, kf 13, att gälla fr.o.m. den 1 mars 2010. Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2014-04-28 38 Ovanåker kommun är huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Förvaltningen av VA-anläggningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Ebbasalen, samhällsbyggnadskontoret, Sala kommun 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), v ice ordförande

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13 Samhällsbyggnadsnämnden 2009-10-13 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 13 oktober 2009 kl. 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

TAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING.

TAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING. 1 TAXA FÖR ÖCKERÖ KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING. Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2015, 124. Huvudman för den allmänna vatten och avloppsanläggningen är Öckerö kommun. Avgifter

Läs mer

Område vid Peppargränd

Område vid Peppargränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Karin Persson, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Område vid Peppargränd Fastigheterna Näsby 4:882 och 4:870 samt Odlingslotten

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (11) TAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (11) TAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (11) Ersätter KFS 2013:11 2013:35 TAXA FÖR HÖGANÄS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Höganäs kommun.

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Taxa för Katrineholms kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning - VA-taxa

Taxa för Katrineholms kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning - VA-taxa Styrdokument Taxa för Katrineholms kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning - VA-taxa Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.09) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 245 Giltighetstid

Läs mer

Stenungsunds kommun. Taxa. för Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Stenungsunds kommun. Taxa. för Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Stenungsunds kommun Taxa för Stenungsunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA för Stenungsunds kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den. Huvudman för

Läs mer

VA TAXA HEBY KOMMUN. Gäller fr.o.m. 2015-01-01. V A & A v f a l l s e n h e t e n

VA TAXA HEBY KOMMUN. Gäller fr.o.m. 2015-01-01. V A & A v f a l l s e n h e t e n VA TAXA HEBY KOMMUN 2015 Gäller fr.o.m. 2015-01-01 V A & A v f a l l s e n h e t e n TAXA FÖR HEBY KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Antagen av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 186.

Läs mer

TAXA 2012. 2011-11-17 2011/0376-543 Tn 2011/0523-543 Ks. Samhällsbyggnadsförvaltningen VA-avdelningen

TAXA 2012. 2011-11-17 2011/0376-543 Tn 2011/0523-543 Ks. Samhällsbyggnadsförvaltningen VA-avdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen VA-avdelningen 2011-11-17 2011/0376-543 Tn 2011/0523-543 Ks TAXA 2012 för Tanums kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15,

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 VA-avgifter Avgifter skall betalas till Dals-Eds kommun. Avgifter för 2016 är uppräknade med 2% (förbrukning) resp. 3% (anslutning) Taxa 2015 Inkl. moms 2016 Inkl. moms Fast

Läs mer

Datum BYGG- MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN 2009-12-17

Datum BYGG- MILJÖ- OCH RÄDDNINGSNÄMNDEN 2009-12-17 PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sunnanåsrummet, Förvaltningshuset, kl. 08.30-12.00 Christina Embretsen (s) ordförande Lennart Sjödin (c) 1:e vice ordförande Ulla-Britt Gidemalm (s) 2:e vice ordförande

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Berit Karlsson Torbjörn Bergström (s) Arne Algothsson Jan Widegren Per Holmström Hans Hedström Lena Andersson

Berit Karlsson Torbjörn Bergström (s) Arne Algothsson Jan Widegren Per Holmström Hans Hedström Lena Andersson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (19) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl. 13.15 16.40 Beslutande Catharina Fredriksson (s) Torbritt Bökman (m) Berit Karlsson (s) Torbjörn Bergström (s) Arne Algothsson (s)

Läs mer

Arne Karlsson (m) Rickard Gutenberg (m) Sven-Olof Nilsson (s)

Arne Karlsson (m) Rickard Gutenberg (m) Sven-Olof Nilsson (s) Samhällsbyggnadsnämnden 30 september 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

Obebyggd fastighet: fastighet som enligt detaljplan är avsedd för bebyggande, men inte ännu bebyggts.

Obebyggd fastighet: fastighet som enligt detaljplan är avsedd för bebyggande, men inte ännu bebyggts. VA-TAXA 2015 för Ulricehamns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Ulricehamns Energi AB. Avgifter enligt denna taxa skall betalas

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR

VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Antagen Kf 1995-12-20, 100 Dnr 95/278 34 Ändrad Kf 2004-11-17, 64 Dnr 04/207 04 Ändrad Kf 2008-11-12, 97 Dnr 08/200 34 Indexjusterad

Läs mer

2015 ÅRS VA-TAXA. 1. Anläggningsavgifter (engångsavgifter) sida 1 2. Brukningsavgifter (årliga avgifter) sida 12

2015 ÅRS VA-TAXA. 1. Anläggningsavgifter (engångsavgifter) sida 1 2. Brukningsavgifter (årliga avgifter) sida 12 1(14) 2015 ÅRS VA-TAXA 1. Anläggningsavgifter (engångsavgifter) sida 1 2. Brukningsavgifter (årliga avgifter) sida 12 för Åre kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2(14) Taxa för Åre kommuns allmänna

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:900 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN. Tillämpning 1-4. Anläggningsavgifter 5-12. Brukningsavgifter 13-19. Taxans införande 20

VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN. Tillämpning 1-4. Anläggningsavgifter 5-12. Brukningsavgifter 13-19. Taxans införande 20 VA-TAXA 2010 VETLANDA KOMMUN Tillämpning 1-4 Anläggningsavgifter 5-12 Brukningsavgifter 13-19 Taxans införande 20 1 Tillämpning Taxa för Vetlanda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning i enlighet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av Tekniska nämnden 2006-10-24, 243 Gäller fr o m 2007-01-01 Taxa för Värnamo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Förvaltningen av va-anläggningen handhas

Läs mer

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Kommunfullmäktige 2014-11-10 Att gälla från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-10, gällande från och med 2015-01-01.

Läs mer

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 29 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 17 juni 2003

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 17 juni 2003 Samhällsbyggnadsnämnden 17 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 juni 2003 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014

För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014 För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014 Innehåll Allmänt ( 1 4) Sidan 1 BETALNINGSANSVARIG 3 2 AVGIFTER 3 3 AVGIFTSSKYLDIGHET 3 4 FASTIGHETSINDELNING 4 Anläggningsavgifter ( 5 11) 5 BOSTADSFASTIGHET

Läs mer

VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156

VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156 VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156 TAXA För Arboga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, KF 156. Huvudman för den

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 2 september 2009, kl 18.30 Plats Kommunhuset sammanträdesrum 1 n Justering Allmänna 1 Budgetuppföljning/Delårsbokslut 2009-08-31 2 Ändring av delegeringsordning

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument 1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016 Styrdokument 2(19) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-03-26 44 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad

Läs mer

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun.

Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna va-anläggningar är Staffanstorps kommun. Författning 4.7.2 Antagen av kommunfullmäktige 200/12 Reviderad kommunfullmäktige 37/13 Reviderad av kommunfullmäktige 72/15 Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2015 Huvudman

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 12 maj 2010, kl. 08.30-12.10 Beslutare Björn Swedborg (m), ordf. Lars-Inge Green (s), vice ordf. Bernt Kristoffersson

Läs mer

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 Ändring av detaljplan för Hästnäs 1:1 m fl. HÄSTNÄS FRITIDSOMRÅDE i Arboga kommun, Västmanlands län Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Halmstads kommun 2016

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Halmstads kommun 2016 VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24 VA-taxa för Halmstads kommun 2016 Taxa för Halmstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2 LAHOLMSBUKTENS VA VATTEN & AVLOPP VA-TAXA 2015 Antagen

Läs mer

VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN

VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 2.4 VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2010-04-26 Reviderad av kommunfullmäktige 2010-12-13 Reviderad av kommunfullmäktige 2011-11-14 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Utsälje 1:97. Inom kommundelen Segeltorp, Huddinge kommun MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-538 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning PLANOMRÅDE Detaljplan för Utsälje 1:97 Inom kommundelen Segeltorp,

Läs mer

VA-TAXA FÖR VIMMERBY KOMMUN

VA-TAXA FÖR VIMMERBY KOMMUN VA-TAXA FÖR VIMMERBY KOMMUN Gäller fr.o.m. 2013-10-01 Enligt särskilt ägardirektiv fastställer Vimmerby Energi & Miljö AB:s styrelse prissättningen för vatten och avlopp. Senaste prisjustering gäller fr.o.m.

Läs mer

Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2013

Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2013 FÖRFATTNING 4.7.2 Antagen av kommunfullmäktige 200/12 Reviderad kommunfullmäktige 37/13 Taxa för Staffanstorps kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2013 Huvudman för Staffanstorps kommuns allmänna

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14

Taxa. Vatten och avlopp. Mariestads kommun. Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 Taxa Vatten och avlopp Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige Mariestads kommun 2015-12-14 VA-taxa för Mariestads kommun Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Mariestads kommuns allmänna

Läs mer

TAXA 2012. för. Allmänna vatten- och avloppsanläggningar

TAXA 2012. för. Allmänna vatten- och avloppsanläggningar TAXA 2012 för Allmänna vatten- och avloppsanläggningar Taxan antagen av kommunfullmäktige 2012-02-20, Kf 22 dnr 2011-000521 (gäller fr o m 2012-04-01) Förvaltning av VA-anläggningen handhas av Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Aneby kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Aneby Miljö & Vatten AB. Avgifter

Läs mer

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s)

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s) Tekniska nämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-19 Kf 109 Förvaltningen av va-anläggningen handhas under Kommunstyrelsen av Va-verket. 1 För att täcka

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Laholms kommun 2016

VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24. VA-taxa för Laholms kommun 2016 VA-taxa fastställd av Kommunfullmäktige 2015-11-24 VA-taxa för Laholms kommun 2016 Taxa för Laholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2 LAHOLMSBUKTENS VA VATTEN & AVLOPP VA-TAXA 2015 Antagen

Läs mer

VA-TAXA 2015 FÖR MUNKEDAL KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR

VA-TAXA 2015 FÖR MUNKEDAL KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Dnr 2014-485 VA-TAXA 2015 FÖR MUNKEDAL KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Taxa 2015 avseende anläggningsavgifter antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 99 Taxa 2015 avseende brukningsavgifter

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-07-03 kl. 08.30-11.40 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Vivianne Gustafsson (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

VA-TAXA. För Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-TAXA. För Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA För Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-02. VA-taxan träder i kraft den 1 januari

Läs mer

VA-taxa 2016. För Vänersborg kommuns allmänna VA-anläggning

VA-taxa 2016. För Vänersborg kommuns allmänna VA-anläggning VA-taxa 2016 För Vänersborg kommuns allmänna VA-anläggning 2 Innehållsförteckning Innehåll För Vänersborg kommuns allmänna VA-anläggning... 1 Taxa... 3 1... 3 2... 3 3... 3 4... 4 Anläggningsavgifter (

Läs mer

Taxa. Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa KS14-355 346. Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa KS14-355 346. Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi KS14-355 346 Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-11-11 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 86 Innehåll

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad och takresning Dnr 2009/23

Ansökan om förhandsbesked för tillbyggnad och takresning Dnr 2009/23 1 (20) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 15.00 16.30 Beslutande Marie-Louise Andersson (v) ordförande Patrik Ströbeck (m) viceordförande Ulla-Britt Brandin (kd) ledamot Edvard Galia

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden 1 (3) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 7 oktober 2009 kl.18.30 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum 1 1 Justering Allmänna 2 Delårsbokslut 3 Riktlinjer för gäststugor 4

Läs mer

VA-taxa 2015 för Falu kommun

VA-taxa 2015 för Falu kommun VA-taxa 2015 för Falu kommun 1 2 Taxa För Falu kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-07 112 samt prisjusterad av styrelsen för Falu Energi & Vatten AB 2014-12-12,

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING. Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 127 (gäller from 2011-01-01)

ÅSTORPS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING. Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 127 (gäller from 2011-01-01) TAXA för ÅSTORPS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 127 (gäller from 2011-01-01) 1 För att täcka kostnader för Åstorps kommuns allmänna vatten- och

Läs mer

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 1 VA-TAXA fr o m 2015-01 - 01 För Hallstahammars kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-taxan är antagen av tekniska nämnden 2014-11-17. Huvudman för den

Läs mer

Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Vännäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Gäller fr.o.m. 2015 01-01 Taxa för Vännäs kommun allmänna vatten- och avloppsanläggningar antagen av kommunfullmäktige 2014-12-08 129 INNEHÅLL

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Samhällsbyggnadsnämnden 21 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 21 oktober 2003 kl 19.45 21.15 Ove Ekström (c)

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1 26A:1 Fastigheter, som kopplats samman med en allmän va-anläggning under 1955 års lags giltighetstid, intogs senare inte i verksamhetsområdet som fastställdes enligt 1970 års va-lag. Fråga om engångsavgift

Läs mer

TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Sida 1(9) TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Förvaltningen av VA-anläggningar handhas under kommunstyrelsen av gatukontoret nedan kallat VA-verket. 1 För att

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2015-11-30

Taxa. Vatten och avlopp. Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2015-11-30 Taxa Vatten och avlopp Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2015-11-30 VA-taxa för Gullspångs kommun Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Gullspångs kommuns allmänna

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Taxa för Sollentuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-26, 55/2014. Huvudman Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Sollentuna Energi

Läs mer

TAXA för allmänna vattentjänster

TAXA för allmänna vattentjänster TAXA för allmänna vattentjänster 2015 i Gagnefs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Gagnef, 2014-12-22 282, dnr 2014:933/04 1 TAXA för Gagnefs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av

Läs mer

VA-taxa. För Köpings kommun

VA-taxa. För Köpings kommun VA-taxa För Köpings kommun Innehållsförteckning Allmän information ( 1 4)... 1 Anläggningsavgifter (vid ny eller ändrad anläggning)... 3 5. Anläggningsavgift för bostadsfastighet... 3 6. Anläggningsavgift

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-03-27, kl 08.30-09.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall

Läs mer

2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

2 Avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. TAXA 2015 för Borlänge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning samt särtaxa gällande anläggningsavgifter för verksamhetsområde Uvberget, delplan 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-18. Huvudman

Läs mer

VA-taxa 2014. Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2013 att gälla från och med 1 januari 2014.

VA-taxa 2014. Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2013 att gälla från och med 1 januari 2014. VA-taxa 2014 Antagen av kommunfullmäktige 18 november 2013 att gälla från och med 1 januari 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Taxa...2 Anläggningsavgifter ( 5-13).4 Brukningsavgifter ( 14-21)..9 Taxans införande.

Läs mer

PBL kunskapsbanken 2013-06-25

PBL kunskapsbanken 2013-06-25 PBL kunskapsbanken PBL kunskapsbanken enbart om detaljplaner Nerladdat av TUNAFORSNYTT tunaforsnytt.se från Boverket http://www.boverket.se/vagledningar/pbl-kunskapsbanken/skapa-pdf/ 2013-06-25 Innehåll

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde torsdagen den 10 april 2014

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde torsdagen den 10 april 2014 Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde torsdagen den 10 april 2014 Sidan 3 av 127 Ärende 1 Sidan 4 av 127 Tillväxtkontoret, bygg- och miljöavdelningen Sidan 5 av 127 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare,

Läs mer

TAXA för Finspångs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014

TAXA för Finspångs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014 1(13) 1(13) TAXA för Finspångs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning 2014 Taxans konstruktion är antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2008. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Läs mer

Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Johan Lavesson, väg-och trafikingenjör Lars Sparrhult, va-chef Margareta Sparrhult, sekreterare

Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Johan Lavesson, väg-och trafikingenjör Lars Sparrhult, va-chef Margareta Sparrhult, sekreterare 2009-06-08 46 Plats och tid Kommunhuset kl 18.00-21.00 Beslutande Ersättare Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Marie Ferrari (S) Åke Johansson (C) Fredrik Ståhlhandske (M) Roland Wheeldon

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1 (20) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.45. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf. Tore Andersson (-) Benght Andersson (S) Bertil Johansson (S) Birgit Åhlund (C) 54 64, 66 Berne

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-14 Innehållsförteckning Ärende 1 Reglemente för byggnadsnämnden och trafiknämnden... 2 2 Svar på remiss om motion angående bostadsbyggande i Habo kommun med särskild hänsyn

Läs mer

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Söderhamn NÄRA AB.

Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Söderhamn NÄRA AB. TAXA för Söderhamns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxeföreskrifterna fastställdes av kommunfullmäktige 2009-12-14. Avgiftsbeloppen fastställdes av Söderhamn NÄRAs styrelse 2014-10-20.

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/15 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:10 Paragrafer 89-95 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 30.06.2015 4/14. Sammanträdestid Tisdagen den 19 maj 2015, kl. 18:40 20:00 Kommungården i Godby

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 30.06.2015 4/14. Sammanträdestid Tisdagen den 19 maj 2015, kl. 18:40 20:00 Kommungården i Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr BYGGNADSNÄMNDEN 30.06.2015 4/14 Sammanträdestid Tisdagen den 19 maj 2015, kl. 18:40 20:00 Kommungården i Godby x Dick Lindström, ordförande

Läs mer