ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson Till Stadsbyggnadsnämnden ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd meddelas inte för den sökta åtgärden enligt 9 kap 17 plan- och bygglagen (PBL) med stöd av 9 kap 31 PBL. 2. Avgift tas ut med kronor enligt taxa för stadsbyggnadsnämndens verksamhet antagen av kommunfullmäktige den 26 maj Stadsbyggnadsförvaltningen har yttrat sig över ansökan i yttrande daterad den 4 maj och lämnat följande motiv till beslut och ärendebeskrivning: Motiv till beslut Den föreslagna åtgärden uppfyller inte helt kraven enligt 2 kap 4-5 PBL (markens lämplighet) och 8 kap 9 PBL. I detta fall är bedömningen att det blir för små fastigheter. Att bebygga marken med enbostadshus är inte olämpligt i sak, det är de sökta tomtstorlekarna som inte är lämpliga. Bedömningen är att en styckning av denna fastighet till tre nya tomter där storleken för varje ny fastighet skulle bli cirka 1000 m 2 inte är förenligt med en landsbygdsmässig god karaktär och god hushållning med mark. De direkt omgivande fastigheterna har en betydligt större fastighetsarea och man bör därför sträva efter att anpassa nya fastigheters storlek i enlighet med omgivningen och därmed till områdets karaktär. Åtgärden överensstämmer till viss del med Eskilstuna kommuns översiktsplan antagen 2013 såtillvida att ny bebyggelse bör förläggas intill befintlig bebyggelse och där det finns vägar, vatten och avlopp. För platsen gäller även områdesbestämmelse OB 6017 där det framgår att omvandling till permanentboende endast omfattar befintliga fastigheter och arrendetomter, samt att nya tomter och bostadsområden kan behöva regleras i ett större sammanhang.

2 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 2 (5) Ärendebeskrivning Sökt åtgärd innebär att för den aktuella fastigheten Annero 1:1 avstycka tre nya tomter för enbostadshus. Denna del av fastigheten är idag obebyggd och består av en gammal trädgård med äppelträd. I samband med detta skulle även en fastighetsreglering göras för den intilliggande fastigheten Grundby 1:9 vilken redan har två byggnader uppförda och kan därmed fastighetsbildas direkt hos Lantmäteriet. Sammantaget skulle då utav de två befintliga fastigheterna, av samma fastighetsägare, skapas fem nya fastigheter av de två som finns idag. Anledningen att även Grundby 1:9 påverkas är för att kunna anlägga framkomlig väg mellan de två befintliga husen på den fastigheten till den sökta platsen. I närområdet har under de senaste åren flera fastigheter nybildats, både med stöd av detaljplan, men även enstaka nya med stöd av förhandsbesked. Platsen ligger även inom område av riksintresse för kulturmiljövård samt det rörliga friluftslivet. Berörda grannar har haft möjlighet att lämna yttrande, inga synpunkter har lämnats. Planavdelningen har lämnat synpunkter om att de anser att för en sådan avstyckning som söks behöver utredning göras i detaljplan om hur markanvändningen är mest lämplig samt hur stor omgivningspåverkan det kan innebära. Man informerar även om de riksintressen och Områdesbestämmelser OB 6017 som gäller för platsen inom riksintresse för kulturmiljön värnas det om områdets karaktär och då kan äppelträdgården vara av intresse. Park- och naturavdelningen har meddelat att de inte har något att erinra men informerar om att åtgärden inte stämmer med ÖP och att det inte heller finns någon detaljplan. s bedömning under handläggning är att tre nya fastigheter är en för stor exploatering och att det inte är en självklarhet för platsen och har därför föreslagit att minska ner ansökan till att bara gälla för två nya fastigheter på Annero 1:1. Sökanden har fått ta del av den bedömningen samt övriga inkomna synpunkter och inkommit med svar på det. Sökanden med ombud meddelar: -I skrivelsen står att det inte är en självklarhet att man kan stycka tre nya tomter utan detaljplan. här vill jag hänvisa till vad som står i ÖP Grunddrag i mark och vattenanvändning: landskapsbild och natur. Där står Vid nybebyggelse om fler än tre hus på landsbygden krävs normalt detaljplaneläggning. Ny bebyggelse lokaliseras till platser där förutsättningar finns för kommunal eller enskild VAförsörjning.

3 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 3 (5) De befintliga husen uppfyller enligt fastighetsbildningslagen de allmänna lämplighetskriterier som krävs för att bilda separata fastigheter av dessa. Det finns inte i några av kommunens riktlinjer något krav på tomtstorlekar på landsbygden. I den angränsande detaljplanen finns tomtplatser som är mellan 600 och 800 kvm. De avstyckade tomtplatserna Kullersta 1:65, 66, 68, 69 och 70 har avstyckats med arealer mellan 1000 och 1200 kvm. Dessa tomter är naturligtvis enligt detaljplanen lämpliga som bostadsfastigheter. Detta innebär rimligtvis att tre tomter i äppelträdgården med en tomtstorlek på cirka 1100 kvm inte kan anses olämpliga då de dessutom är lokaliserade så att förutsättningar finns för anslutning till kommunalt VA. Mot denna bakgrund kvarstår yrkandet om tre tillkommande tomter i äppelträdgården på fastigheten Annero 1:1. Sökanden har ytterligare en gång beretts lämna synpunkter och menar att: Annero 1:1 och Grundby 1:9 är två fastigheter som i praktiken brukats som en enhet ända sedan fastigheterna bildades 1908 marken klipps och underhålls kontinuerligt. Lutningsförhållandena är sådana att det sluttar åt öster ner mot det dike som avvattnar all omkringliggande mark och angränsande åkermark och att det med självfall går att ansluta till det kommunala avloppet där. Förutsättningarna att bygga den lilla väganslutning som krävs är enkla. Vägen byggs som en enfilig väg med avvattnande diken på var sida som leder vattnet till ovan angivna dike. Tomtplatserna får enligt förslaget en regelbunden form vilket ger stora möjligheter till alternativa lösningar för enbostadshus oavsett det gäller enplans- eller 1,5planshus. Vid samrådshanteringen har inga negativa grannesynpunkter inkommit och det kan också konstateras att om sökanden accepterar två tomter så är man från bygglovsavdelningen beredd att tillstyrka detta. -Kommentarer till avslagsmotivering Som motiv till avslag anges att den föreslagna åtgärden uppfyller inte kraven enligt 2 kap 4-5 PBL (markens lämplighet) och 8 kap 9 PBL. Enligt 2 kap 4 PBL får mark tas i anspråk för bebyggelse endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet. Eftersom man från bygglovavdelningen säger ja till två tomter har man ju därmed bedömt marken från allmän synpunkt lämplig för ändamålet. Eftersom man från bygglovavdelningens sida säger ja till två tomter så måste man rimligtvis ha gjort en lämplighetsprövning utifrån dessa villkor. Marken är därmed bedömd som lämpad för ändamålet bostadsbebyggelse.

4 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 4 (5) Grundförutsättningarna finns med uppvuxen trädgård och gräsmatta. Ingen granne har motsatt sig bebyggelse och trafiken till området går på befintlig väg fram till tomtplatserna. Storleken på tomtplatserna, c:a 1100 kvm medger lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon. Personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga kan komma fram till tomterna och utnyttja den plana tomtmarken. Risken för olycksfall är inte större vad avser dessa tomtplatser än andra omkringliggande tomtplatser. Man har vid kontakt med markägaren förklarat att två tomter kan godkännas men inte tre. Skälet till detta skulle vara att arealen på tomterna avviker från vad som är normalt för tomtplatser inom området. Det finns dock inga kommunala eller andra beslut som anger någon minimiareal på tomtplats. Övergripande inom området finns också tomtplatser som har en areal på kvm och är en tomtplats lämplig för sitt ändamål kan man knappast neka en avstyckning för bostadsbebyggelse om det inte finns formella beslut om detta. Det kan istället diskuteras om de större tomtarealerna som angränsande tomter har är förenligt med lämplig markhushållning. Det blir ofta, i dessa fall, så att någon tomtdel överhuvudtaget inte nyttjas eller blir någon form av upplagsplats. Tomtplatser med en areal omkring 1100 kvm blir däremot väl utnyttjade med möjlighet att bygga både dubbelgarage och Friggebod beroende på hur man planerar tomtplatsen. Yrkandet kvarstår därmed om ett positivt förhandsbesked för tre tomtplatser. s samlade bedömning efter inkomna synpunkter från sökanden med ombud kvarstår dock, att den exploatering som ansökan gäller är för omfattande för just den platsen och riskerar att påverka omgivande fastigheter negativt på grund av kraftig förtätning. Som förtydligande ska tilläggas att bedömningen är att marken absolut är lämplig att bebygga med enbostadshus, men, att det är mer lämpligt med sådana tomtstorlekar som de omgivande och att det även är mer landsbygdsmässigt än små tomter som är vanligare i tätort. Att ändra de nuvarande markförhållandena till hårdgjorda ytor i form av byggnaders tak och vägar kommer att påverka den mark som idag, med gräsytor och träd, har en stor kapacitet att infiltrera, att ta emot och fördröja dagvatten, regn, och snösmältning. Att bygga enbostadshus, skärmtak, garage och övriga komplementbyggnader i form av Friggebodar och Attefallshus på för små tomter innebär krav på en väl utredd hantering av hur dagvatten ska kunna hanteras utan att påverka omgivningen avsevärt eller negativt.

5 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 5 (5) De fastigheter, 600 -l 800 m 2 samt m 2 i intilliggande detaljplan ,som sökanden hänvisar till är styckade under helt andra förutsättningar. Dessa tomtplatser var redan bebyggda när detaljplaneläggningen gjordes. De byggnader som fanns var små sommarstugor på arrendetomter som i och med planläggningen fick möjlighet att friköpas och därmed gavs förutsättningar att ansluta till kommunalt avlopp. Vad som ytterligare gäller för de exemplen är att de i detaljplanen har stora begränsningar för byggnadernas möjligheter, både i form av skydd som att den lågmälda sportstugekaraktären ska bevaras, de får inte vara bredare än 6 meter samt vissa får vara max 5 meter i nockhöjd. Tomternas mindre storlek behöver sättas i proportion till denna begränsning. Fastigheterna i omedelbar anslutning till den nu sökta platsen är större, de är i storleksordningen mellan m 2, vilket har bedöms som mer lämpligt för platsen och har styckats efter positiva förhandsbesked. Upplysningar Räkning och inbetalningskort på avgiften skickas ut separat. Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen. Överklagandet sänds in till stadsbyggnadsnämnden, se bilaga. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anette Larsson Byggnadsinspektör Delges: NN (Sökandens ombud) NN (Sökanden) För kännedom: Akten

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Förslag till beslut

Läs mer

SKIFTINGE 2:11 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

SKIFTINGE 2:11 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Reem Albustany 016-710 19 05 Till Stadsbyggnadsnämnden SKIFTINGE 2:11 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

SUNDBYHOLM 2:12 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

SUNDBYHOLM 2:12 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Armina Begovic 016-710 92 21 Till Stadsbyggnadsnämnden SUNDBYHOLM 2:12 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut Tillstånd

Läs mer

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

GRUNDBY 1:92 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

GRUNDBY 1:92 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden GRUNDBY 1:92 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut Tillstånd medges

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

VALLBY-LUND 1:8 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 garage

VALLBY-LUND 1:8 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 garage Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden VALLBY-LUND 1:8 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 garage Förslag till beslut

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem)

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Stadsbyggnadsnämnden 2016-12-01 FK 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning Mari Lundkvist 016-710 21 79 Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Förslag till beslut Begäran

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 95 Justering och fastställande av föredragningslista 3 96 Rapportering av delegeringsbeslut 4 97 Förelägganden uppföljning 5 98 Information om lantmäteriförrättningar 6 99 Sammanträdesdatum

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-1222 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Marielund 1:29 Fastighetens adress: Kåremo 214 Sökande: Claesson, Gennart och Inga Ärende: Förhandsbesked:

Läs mer

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Per Wiig 016-710 10 24 Till Stadsbyggnadsnämnden SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-01 SBN/2017:377 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Granskningshandling Ändring av detaljplan för

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden

Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden 2015-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/84-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus m.m. på fastigheten Mora 3:40

Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus m.m. på fastigheten Mora 3:40 Kommunstyrelsen 2018-03-19 Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2017:711 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (3) Kommunstyrelsen Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms

Läs mer

Detaljplan för Vendelsö 3:81 Vendelsö PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. Enkelt planförfarande Dnr PLAN

Detaljplan för Vendelsö 3:81 Vendelsö PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. Enkelt planförfarande Dnr PLAN Detaljplan för Vendelsö 3:81 Vendelsö PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Enkelt planförfarande 2016-04-12 Dnr PLAN 2013.03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 FÖRÄNDRINGAR - PLANFÖRSLAG...

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Sverre Dahlgren, miljöinspektör, 26 Anna Henriksson, sekreterare

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Sverre Dahlgren, miljöinspektör, 26 Anna Henriksson, sekreterare 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Ändring av detaljplan för Linden 2

Ändring av detaljplan för Linden 2 Stadsbyggnadsnämnden 2016-05-25 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:382 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Linden 2 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-22 2016-5131 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Krankelösa 2:2 Fastighetens adress: Sökande: Michell Sävenmark Nilsson och Kjersti Sandell

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd

Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt. Tommy Åström, tekniskt råd Mark- och miljööverdomstolen Svea Hovrätt Tommy Åström, tekniskt råd Intressanta och aktuella rättsfall från MÖD Grunderna för prövning av bebyggelsen Att bygga på jordbruksmark - vad avgör om marken är

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Tillbyggnad av enbostadshus (12 radhus/ 4 längor)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur Tillbyggnad av enbostadshus (12 radhus/ 4 längor) Handläggare Datum Ärendebeteckning Faisal Shukur 2017-0020 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hobbiten 1 Fastighetens adress: Majavägen 7 m.fl. Sökande: Ida Dessin Ärende: Tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-10-30 Stockholm Mål nr P 6781-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-18 i mål nr P 4336-12, se

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45).

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45). Bygglov Nybyggnad av enbostadshus HEMSJÖ 8:14, HEMSJÖ församling, Alingsås Ärendet Ansökan inkom 2013-11-21 och avser bygglov för nybyggnad av enbostashus med vidbyggd garage. Sökande: Kiani Fard Mogegan,

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Del av Slagsta 1:13 och 3:1

Del av Slagsta 1:13 och 3:1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-22 SBN/2016:82 3.13 Planavdelningen Anna Ekwall, 016-710 10 21 Detaljplan för Del av Slagsta 1:13 och 3:1 Måsta

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-04-07 2016-0589. Förhandsbesked, nybyggnad av fritidshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-04-07 2016-0589. Förhandsbesked, nybyggnad av fritidshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-04-07 2016-0589 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dörby-Nygärde 1:2 Fastighetens adress: Nygärde gård 411 Sökande: Nilsdotter, Helena Ärende:

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄRR 1:14 (SELÄTEROMRÅDET) Strömstads kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄRR 1:14 (SELÄTEROMRÅDET) Strömstads kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄRR 1:14 (SELÄTEROMRÅDET) Strömstads kommun Västra Götalands län Upprättad av VästArkitekter AB 2003-01-20 Antagen av KF 2003-10-16

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Tillbyggnad av garage/carport med gästrum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Tillbyggnad av garage/carport med gästrum Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-12-11 2017-5008 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Stävlö 1:21 Fastighetens adress: Hjälmö 117 Sökande: Strandberg, Gunilla Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:441 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2017-04-10 Stockholm Mål nr P 6358-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-21 i mål nr P 1918-16, se bilaga A KLAGANDE 1. L M 2. P M MOTPART

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060106 DOM 2016-05-03 Stockholm Mål nr F 8610-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-15 i mål nr F 1836-15, se bilaga

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-05 2018-0356 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:4 Fastighetens adress: Havrevägen 16 Sökande: Olsson, Adam och Johansson, Carolina

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun 2012-12-19 Rev 2013-01-15 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2011/182-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun Förslag

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat Byggnadsnämnden 2012 03 06 36 15 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 02 21 33 14 Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat 2011 05 30 Ärende Sökande Bygglov/strandskyddsdispens

Läs mer

Dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus mm på Mora 3:40

Dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus mm på Mora 3:40 Kommunstyrelsen 2018-02-03 Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2017:711 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (2) Kommunstyrelsen Dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: SBN-2015-02847 Detaljplan för Hyvlaren 14 inom Östertälje i Södertälje Upprättad 2016-11-21 Tidigare Beslut i ärendet Nämnd Beslut Beslutsdatum Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden. Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING. Vallsjön

Detaljplan för Vallsjöbaden. Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING. Vallsjön Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 1(8) 2017-05-15 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning enligt ansökan ungefärligt markerad. Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun

BEBYGGELSEUTVECKLING. bebyggelseutveckling. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun BEBYGGELSEUTVECKLING bebyggelseutveckling REKOMMENDATIONER ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun 135 Tolkning av begrepp i Plan- och bygglagen En ny Plan- och bygglag (2010:900), PBL började gälla

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2017-04-07 Stockholm Mål nr P 9703-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-20 i mål nr P 1771-16, se bilaga A KLAGANDE 1. B-M M 2. Dödsboet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 14-21

Sammanträdesprotokoll 14-21 1 (8) Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 14-21 Sammanträdesdatum 16 februari 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare A 402, kl.14:00-18:45 Ordförande Lars Kallsäby

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upphävande av avstyckningsplan för del av Nybygget 1:6 S A M R Å D S H A N D L I N G HANDLINGAR. i Klippans kommun, Skåne län

PLANBESKRIVNING. Upphävande av avstyckningsplan för del av Nybygget 1:6 S A M R Å D S H A N D L I N G HANDLINGAR. i Klippans kommun, Skåne län Dnr 2015.49.214 Upphävande av avstyckningsplan för del av Nybygget 1:6 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad 2015-03-09 S A M R Å D S H A N D L I N G PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Dnr: MSN Planbesked. Del av Färmanstorp 4:1, Skavkulla, Karlskrona kommun

Dnr: MSN Planbesked. Del av Färmanstorp 4:1, Skavkulla, Karlskrona kommun Dnr: MSN.2019.2988 2019-09-12 Planbesked Del av Färmanstorp 4:1, Skavkulla, Karlskrona kommun Vad är ett planbesked? Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-07-31 2017-2759 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Krankelösa 2:2 Läge: 500 M Väster Om Västragården Sökande: Björklund, Joakim och Svensson,

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning. Dnr: 2019/361

Plan- och genomförandebeskrivning. Dnr: 2019/361 o KommunGIS juli 8, 2019 Dnr: 2019/361 Plan- och genomförandebeskrivning Credits not available. 5 0 5 10 15 20 25 30 35 40 1:500 Ändring av Detaljplan för Tallåsens stugområde, Tvååkers-Ås 1:17 m fl. Samrådshandling,

Läs mer

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten KUS/2012/0121 Enkelt planförfarande Befintlig bebyggelse mot Kungsgatan. Ändring genom tillägg till detaljplanen I:381 för fastigheten PILEN

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Stadsbyggnadsnämnden 2016-09-01 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:441 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Fastighetsförteckning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering

BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001372 BJÖRKNÄS 1:926 (VÄRMDÖVÄGEN 641) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus till flerbostadshus samt parkering Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-02-01 2017-4064 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spinnrocken 1 Fastighetens adress: Borshorvavägen 7 Sökande: Alexander Karlsson, Kalmar

Läs mer

BETSEDE 1:54, : Bygglov för uppförande av 4st enbostadshus (hus 1, hus 2, hus 3, hus 4)

BETSEDE 1:54, : Bygglov för uppförande av 4st enbostadshus (hus 1, hus 2, hus 3, hus 4) Datum Dnr 2015-08-19 BYGG.2015.56 1 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör BETSEDE ÄNG AB Tjänsteskrivelse BETSEDE 1:54, : Bygglov för uppförande av 4st enbostadshus

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-07-02 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran

Läs mer

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GRANSKNINGSSHANDLING 2018-06-13 Dnr: 2018-000154 UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING O2- EKSJÖHOLMSOMRÅDET EKSJÖ, EKSJÖ KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING Eksjöholm 1(11) HANDLINGAR

Läs mer