SUNDBYHOLM 2:12 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SUNDBYHOLM 2:12 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Armina Begovic Till Stadsbyggnadsnämnden SUNDBYHOLM 2:12 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut Tillstånd meddelas inte för den sökta åtgärden enligt 9 kap 17 plan- och bygglagen (PBL) med stöd av 9 kap 31 PBL. Avgift tas ut med kronor enligt taxa för stadsbyggnadsnämndens verksamhet antagen av kommunfullmäktige den 26 maj Stadsbyggnadsförvaltningen har yttrat sig över ansökan i yttrande daterad den 22 maj 2019 och lämnat följande motiv till beslut och ärendebeskrivning: Motiv till beslut Den föreslagna åtgärden uppfyller inte kraven enligt 2 kap 4-5 PBL (markens lämplighet) och 8 kap 9 PBL. Sökt åtgärd skulle innebära tre avstyckningar av en del av fastigheten för att kunna bebygga dessa med enbostadshus. Sökt läge ligger högt upp ovanför och utmed utmed anslutande väg, cirka 7-10 meters höjdskillnad enligt höjdkurvor på Eskilstunakartan. Marken är bergig och stenig och en exploatering bedöms inte vara en varsam komplettering i området då det skulle innebära stora ingrepp i naturen för att skapa en byggbar plats. Inverkan på vegetationen och terrängen skulle vid uppförande av bostäder vara markant. I områdesbestämmelserna står omnämnt att omvandlingen till permanentboende endast omfattar befintliga fastigheter och arrendetomter. Åtgärden överensstämmer inte med Eskilstuna kommuns översiktsplan antagen 2013 där ny bebyggelse bör uppföras i samband med detaljplan enligt 4 kap 2 PBL. I detta fall bör ny bebyggelse uppföras i samband med detaljplan enligt 4 kap 2 PBL där platsens lämplighet för uppförande av bostäder bör utredas mer ingående.

2 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 2 (5) En fördjupad utredning med detaljplan bedöms behövas dels med hänsyn till påverkan av befintliga, intilliggande fastigheter med också till stor del med avseende topografin och den kuperade terrängen och därigenom utreda om det går att komplettera med bostäder och vägar utan att det innebär väsentlig och/eller negativ påverkan av naturmiljön. Platsen bedöms även behöva utredas mer med hänsyn till närheten till hästverksamheten och travbanan vilken genererar omfattande påverkan, eventuellt olägenheter, i form av störningar och risker för människors hälsa med faktorer såsom buller, lukt allergener, flugor men även ljussken från strålkastare. Då sökt plats har en högre topografisk höjd än travbaneverksamheten så finns det ingen naturlig kulle eller liknande som avskärmning mot ljud och ljus. Ärendebeskrivning Åtgärden innebär tre avstyckningar med fastighetsareor mellan cirka m 2 på vilka enbostadshus avses att uppföras. Vid platsbesök konstateras att platsen för sökt åtgärd är belägen på en höjd vilken upplevs som brant upp till berörd del av fastigheten. Även terrängen upplevdes som kuperad. Närheten till hästverksamheten Sörmlands travsällskap är påtaglig med en ständig aktivitet av hästhållning, träningar och tävlingar. Platsen ligger inom område av riksintresse för det rörliga friluftslivet. Ett ianspråktagande av den idag orörda platsen kulle påverka det rörliga friluftslivet på så sätt att de berörda markytorna inte längre skulle vara tillgängliga för allmänheten med hänsyn till allemansrätten. Berörda sakägare och grannar har haft möjlighet att lämna yttrande. Följande synpunkter har lämnats: Fastighetsägare som representerar Sörmlands travbanesällskap som funnits sedan 1955 och numera är ett rid-centrum har yttrat sig över den sökta åtgärden och är inte emot nybyggnationen. Det finns dock några saker att tänka på vid placering av bostäder i närhet till hästverksamhet som hela tiden expanderar i både antalet tävlingar men också i olika discipliner. Vägen som passeras upp till fastigheterna för sökt åtgärd används dagligen är hästar och hästtransporter vilket bland annat är anledningen till att det krävs en förståelse för verksamheten. Planavdelningen har lämnat följande synpunkter: För området pågår ett arbete för framtagning av utveklingsplan med inriktning på besöksnäring. Översiktsplanen anger att en generell utvecklingsplan för bebyggelse och infrastruktur ska tas fram och området är utpekat som ett strövområde Runsätter/Hälltorp för boende längs Mälarstranden.

3 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 3 (5) Området ligger inom regionalt intresse för kulturmiljö och ingår i riksintresset Mälaren med öar och stränder vilka fokuserar på kultur, natur och friluftsvärden runt Mälaren i ett nationellt perspektiv. Det aktuella naturområdet är förutom Sundbyholms naturreservat som ligger en kilometer bort det sista större obebyggda grönområdet för närrekreation nära Sundbyholm. Närliggande bostadsområden omfattas av områdesbestämmelser medan Ostra knall och Sundbyholm södra har detaljplandelagts under de senaste decennierna, intill vilka många nya fastigheter tillkommit. Enligt tidigare ställningstagande i FÖP Mälarstranden bör resterande bostadsområden vid Mälarstranden detaljplandeläggas. Exploateingsgraden bör bedömas i samband med detaljplaneläggning av återstående bebyggda områden samt att bebygga ytterligare naturmark nära bostadsområden riskerar att försämra både för rörligt friluftsliv och för de boende. Platsen ligger i omedelbar närhet till Sundbyholmstravet på mycket kort avstånd till hästverksamheter som alstrar starkt ljus och buller vid travtävlingar samt att risk för allergier, lukter och andra olägenheter vid den dagliga verksamheten. Närheten till en så stor hästanläggning kan innebära framtida inskränkningar och restriktioner i anläggningens verksamhet. Park- och naturavdelningen har lämnat följande synpunkter: Fältbesök gjordes den 5 juli och då konstaterades att platsen utgörs av skogsmark på en höjd som är täckt av renlav. Skogen utgörs av spärrkroniga tallar och yngre ekar vilket är en typ av skog som det inte finns så mycket kvar av. Området kan med tiden bli mycket värdefull för den biologiska mångfalden. Området är inte utpekat som ett utredningsområde för bostäder i översiktsplan Bostäder bör istället uppföras i utpekade utredningsområden för bostäder som angränsar till skog. Platsen för den sökta åtgärden ingår i riksintresset Mälaren med öar och strandområden. Eskilstuna energi och miljö (EEM): Tillstånd för att ansluta fastigheterna till kommunalt VA med en förbindelsepunkt vid respektive fastighet har givits. Fastigheterna skulle därmed ingå i verksamhetsområdet(vo) för kommunalt VA då de i dagsläget ligger utanför VO. Innan anslutning ska en servisanmälan dock lämnas till EEM för utredning av vilken den bästa anslutningspunkten är. Dagvattenhanteringen ska inte anslutas till något ledningsnät utan fördröjas och omhändertas lokalt. Länsstyrelsen har lämnat följande synpunkter:

4 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 4 (5) Länsstyrelsen har ur fornlämnings- och kulturmiljösynpunkt inget att erinra mot sökt åtgärd men vill påminna om anmälningsplikten enligt 2 kap. 5 och 10 kulturmiljölagen (1988:950). Bygglovsadelningens sammanvägda bedömning av inkomna synpunkter är att de allmänna intressena väger över mot de enskilda intressena med hänsyn till att Sundbyholms travbana anses vara en näringsverksamhet som bidrar till ökad turism samt en levande landsbygd. Den föreslagna platsen ligger i anslutning till befintlig bebyggelse men är belägen på en höjd vilket försvårar anläggning av en eventuell väg. Detta försvårar i sin tur framkomligheten för ambulans, räddningstjänstens brandbil och slamsugningsbil. Visserligen kan bostäder uppföras nära hästverksamhet men då kan verksamheten och dess behov behöva skyddas genom planbestämmelser. Stor hänsyn ska tas till befintlig vegetation och terräng vilket gör att det blir svårt att uppföra enbostadshusen utan att inverkan på den enligt park- och naturavdelningen sällsynta omgivningen. Hästverksamheten som ligger inom m från föreslagen plats har enligt Sörmlands travsällskap cirka 70 tävlingstillfällen per år vilket förorsakar höga bullernivåer. Utöver det pågår ständig aktivitet inom verksamheten med bland anat träningar, transporter som också inverkar på omgivningen. Lukt och allergier kan blad annat orsaka olägenheter för boende i närhet till hästverksamhet samt att närheten till gödselhanteringen kan medföra att flugor förekommer på fastigheterna. Sökanden har lämnat synpunkter på avslagsförslaget och meddelar att: Fastigheten Sundbyholm 2:12 regleras av områdesbestämmelse Ä6016 som 2001 delvis hävdes, för att främja fler permanenta boenden vid mälarstranden. Stora delar av Sundbyholm ligger redan i naturreservat eller ett naturvårdsområde, där man reglerar möjligheten för ytterligare bebyggelse. Dock så ligger inte berörd fastighet inom detta område. Så skälet till att bevara den skog som fastighetsägaren har på sin fastighet regleras inte av några bestämmelser, och inget som bör ligga till grund för ett beslut om förhandsbesked. Hade detta varit påtagligt för det riksintresse som finns så hade länsstyrelsen erinrat mot denna åtgärd ur kulturmiljösynpunkt i sitt yttrande. Att hänvisa till att fastigheten Sundbyholm 2:12 ligger i ett riksintresse är ej relevant, då länsstyrelsen skriver att gränserna för riksintresseområden inte är absoluta och har gett sitt godkännande till föreslagen åtgärd. När nämnden/förvaltningen tidigare har beviljat bygglov för betydligt mer kritiska fastigheter runt Mälaren, så är det ej förståeligt att denna diskussion har uppkommit. De tre tänkta tomterna är belägna mellan fastighetsägarens befintliga väg till sitt bostadshus och till ett detaljplanelagt område. Att hänvisa att gällande fastighet skall bli ett strövområde kan ej anses vara relevant då frågan aldrig varit uppe hos fastighetsägaren och nämns först i ÖP2030.

5 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 5 (5) I ett yttrande från Miljöförvaltningen, så anger de att: Man inte kan utgå från att Eskilstuna Energi & Miljö AB ser heller inte negativt på detta. Då det finns synergier för dem att ha fler tomter att ansluta vatten & avlopp till. Detta för att få bort enskilda avloppsinstallationer m.m. I ärendebeskrivning så har man konstaterat att fastighetsägaren inte har en åtgärd för att förbättra vägen till de tilltänkta tomterna. Den väg som ska användas och förbättras är fastighetsägarens nuvarande tillfartsväg som har en viss lutning, men som inte skulle utgöra ett problem för varken räddningstjänst, ambulans eller slamsugningsbil. Tomterna är fullt möjliga att göra tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning. Om förvaltningen/nämnden anser att fastigheten har stort allmänt intresse och man bedömer att bygglov inte kan ges så anser vi att kommunen ska köpa fastigheten, för allmänhetens bästa. Sammanfattningsvis så kan det inte ses som att något strider mot gällande regler med hänsyn tagen till områdesbestämmelser, länsstyrelsens yttrande och grannyttranden. Yttranden från miljöförvaltningen, planavdelningen samt Park- och naturavdelningen har inget stöd i någon lag/författning, utan är endast ett tyckande. Vi förväntar oss att det förslag till beslut som ska lämnas till nämnden istället meddelas tillstånd för de beskrivna åtgärderna. s sammanvägda bedömning med beaktande till ovanstående inkomna synpunkter från sökandens ombud är att den ursprungliga bedömningen står fast, ny bebyggelse på den berörda platsen bör föregås av en detaljplan enligt 4 kap 2 1 PBL då omfattningen av exploateringen på just denna plats behöver utredas mer ingående. Upplysningar Räkning och inbetalningskort på avgiften skickas ut separat. Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen. Överklagandet sänds in till stadsbyggnadsnämnden, se bilaga. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anette Larsson Byggnadsinspektör Delges: NN För kännedom: Akten

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Förslag till beslut

Läs mer

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ANNERO 1:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

VALLBY-LUND 1:8 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 garage

VALLBY-LUND 1:8 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 garage Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden VALLBY-LUND 1:8 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 garage Förslag till beslut

Läs mer

RINKESTA 1:17 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

RINKESTA 1:17 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden RINKESTA 1:17 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

SKIFTINGE 2:11 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

SKIFTINGE 2:11 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Reem Albustany 016-710 19 05 Till Stadsbyggnadsnämnden SKIFTINGE 2:11 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

OSTRA 10:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

OSTRA 10:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Armina Begovic 016-710 92 21 Till Stadsbyggnadsnämnden OSTRA 10:1 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

GRUNDBY 1:92 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus

GRUNDBY 1:92 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden GRUNDBY 1:92 Förhandsbesked för nybyggnad av 3 enbostadshus Förslag till beslut Tillstånd medges

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Ärendebeskrivning. Kommunstyrelsen. Tillstånd medges ej.

Förslag till beslut. Sammanfattning. Ärendebeskrivning. Kommunstyrelsen. Tillstånd medges ej. Kommunstyrelsen 2016-03-18 1 (3) Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2016:159 Johan Forsberg 016-710 20 11 Kommunstyrelsen Sundbyholm 2:2. Yttrande över ansökan om dispens från naturreservatsföreskrifterna

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

DOM 2013-08-29 Stockholm

DOM 2013-08-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 2013-08-29 Stockholm Mål nr P 433-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-18 i mål nr P 105-12, se bilaga

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 1(8) 2017-05-15 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning enligt ansökan ungefärligt markerad. Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus m.m. på fastigheten Mora 3:40

Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus m.m. på fastigheten Mora 3:40 Kommunstyrelsen 2018-03-19 Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2017:711 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (3) Kommunstyrelsen Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45).

Beredning Sakägarintyg till berörda sakägare (Edsås 1:3, Hemsjö 8:8, 8:18, 8:19, 8:24 samt 8:45). Bygglov Nybyggnad av enbostadshus HEMSJÖ 8:14, HEMSJÖ församling, Alingsås Ärendet Ansökan inkom 2013-11-21 och avser bygglov för nybyggnad av enbostashus med vidbyggd garage. Sökande: Kiani Fard Mogegan,

Läs mer

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Per Wiig 016-710 10 24 Till Stadsbyggnadsnämnden SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem)

Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Stadsbyggnadsnämnden 2016-12-01 FK 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning Mari Lundkvist 016-710 21 79 Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Hyndevad 22:85 m fl (Sandhem) Förslag till beslut Begäran

Läs mer

HASSELUDDEN 1:75 Ansökan om bygglov för nybyggnad av mast (ostagat torn) och två teknikbodar

HASSELUDDEN 1:75 Ansökan om bygglov för nybyggnad av mast (ostagat torn) och två teknikbodar 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-01-18 B 2016-001766 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden HASSELUDDEN 1:75 Ansökan om bygglov för nybyggnad av mast (ostagat torn) och två teknikbodar Förslag till beslut Bygglov

Läs mer

Dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus mm på Mora 3:40

Dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus mm på Mora 3:40 Kommunstyrelsen 2018-02-03 Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2017:711 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (2) Kommunstyrelsen Dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-01 SBN/2017:377 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Granskningshandling Ändring av detaljplan för

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Antagen Laga Kraft

Antagen Laga Kraft Områdesbestämmelser för del av Stödstorp 2:1 m fl. Vaggeryds kommun Antagen 2015-04-28 79 Laga Kraft 2015-05-27 Bakgrund och syfte Områdets läge framgår av bilden föregående sida. Marken utgörs av tallmo

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun

Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun 2016-05-16 KS/2016:130 Behovsbedömning för detaljplan för bostäder i Paradiset, Partille kommun Bedömning Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Anna Ekwall, Petter Skarin och Mari Lundkvist från planavdelningen Detaljplanering Planprocessen

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2016-03-18 Stockholm Mål nr P 8341-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-09-07 i mål P 3297-15, se bilaga KLAGANDE 1. G M 2. A P M

Läs mer

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat Byggnadsnämnden 2012 03 06 36 15 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 02 21 33 14 Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat 2011 05 30 Ärende Sökande Bygglov/strandskyddsdispens

Läs mer

Remissvar Detaljplan för Gudö 13:1 och 15:1 Plan

Remissvar Detaljplan för Gudö 13:1 och 15:1 Plan Vendelsö 2017-08-12 1 (5) Haninge kommun Stadsbyggnadsförvaltningen 136 81 Haninge Remissvar Detaljplan för Gudö 13:1 och 15:1 Plan.2012.07 1. Yrkande: Villaägarna, Haninge-Tyresökretsen yrkar att planärendet

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Sverre Dahlgren, miljöinspektör, 26 Anna Henriksson, sekreterare

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Sverre Dahlgren, miljöinspektör, 26 Anna Henriksson, sekreterare 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 1(7) 2016-09-28 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet markerat. Begäran om planbesked Begäran om planbesked har

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen möjliggöra för bostäder inom fastigheten Rönnbäret 2.

Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen möjliggöra för bostäder inom fastigheten Rönnbäret 2. UNDERSÖKNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN STRATEGISK MILJÖBEDÖMNING Enligt Plan- och Bygglagen (2010:900), Regeringens proposition 2016/17:200 Miljöbedömningar och enligt Miljöbedömningsförordning (2017:996)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby

Diarienummer MBR Beskrivning. Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Diarienummer 2016-12-07 MBR-2015-658 Beskrivning Upphävande av del av Byggnadsplan Ambjörby Torsby kommun Värmlands län Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR... 3 2 SYFTE MED UPPHÄVANDE AV DEL AV BYGGNADSPLANEN...

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Stadsarkitektkontoret SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE

PLANBESKRIVNING. Stadsarkitektkontoret SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Stadsarkitektkontoret 2014-04-23 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Områdesbestämmelser och upphävande av detaljplan för Munsö gamla skola (Munsö Prästgård 1:2) på Munsö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2012.27.214

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 1 (45) Plats och tid Ekströmska rummet, Värjan kl. 09:00-14:30 Ajournering kl. 10:37-10:50, kl. 12:00-13:00 Beslutande Ersättare Sarita Hotti (S), ordförande Viggo Hansen (S), ersätter Lisa Friberg (S)

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist.

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist. TJÄNSTEUTLÅTANDE Bygglov Handläggare Tommy Carlmark 2016-05-31 Byggnadsnämnden i Örebro Fastighet: KUMLA 6:257 (SLINGVÄGEN 41) Ärendenummer: SHBG 2016-000851 Sammanfattning Ärendet avser nybyggnation av

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Antagen av MBN Laga kraft

Antagen av MBN Laga kraft Antagen av MBN 2008-09-11 Laga kraft 2008-10-15 !"##$%&& ' ()*+,-+. / Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Tillägg till planbestämmelser Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

SAMARITEN 8 Bygglov för tillbyggnad av sjukhus

SAMARITEN 8 Bygglov för tillbyggnad av sjukhus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (6) YTTRANDE Benny Larsson 016-710 87 26 Till Stadsbyggnadsnämnden SAMARITEN 8 Bygglov för tillbyggnad av sjukhus Förslag till beslut Bygglov beviljas med stöd

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Anmälan av delegationsbeslut... 4 3 Delgivningar... 5 4 Ändring av del av detaljplan för Kylle 1:1 och 1:22, Sandhems samhälle, Mullsjö kommun

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil.

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil. Rubricerat planförslag har enligt 5 kap 18 Plan- och bygglagen (PBL) varit utställt för offentlig granskning på Falköpings bibliotek och på Falköpings kommuns webbplats under tiden 2018-01-08 till och

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2015.296 Datum: 2015-10-29 Planarkitekt Elin Celik E-post: elin.celik@ale.se Kommunstyrelsen Begäran om planbesked inom Kattleberg 1:3 m.fl.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Älvnäs 1:73, i Ekerö kommun, Stockholms län

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Älvnäs 1:73, i Ekerö kommun, Stockholms län MKB-gruppen BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Älvnäs 1:73, i Ekerö kommun, Stockholms län Röd linje avgränsar planområdet. 2(8) BAKGRUND Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun

Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun 2012-12-04 Behovsbedömning av detaljplan för bostäder Kåbäcken, Partille kommun BEDÖMNING Partille kommun har genomfört en behovsbedömning enligt 4 kap 34 PBL och 6 kap 11 i MB för att avgöra om aktuell

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 95 Justering och fastställande av föredragningslista 3 96 Rapportering av delegeringsbeslut 4 97 Förelägganden uppföljning 5 98 Information om lantmäteriförrättningar 6 99 Sammanträdesdatum

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM Behovsbedömning 1(8) SPN-000/000 tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken i Norrköping kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-09-19 275 Planprogram för Kyvik 1:119 m.fl. KS/2017:450 7.1.2 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen ger kommundirektören

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för bostadsbebyggelse vid TROLLE TRÄSKVÄGEN På del av fastigheten Trolldalen 1:1. Katrineholms kommun.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för bostadsbebyggelse vid TROLLE TRÄSKVÄGEN På del av fastigheten Trolldalen 1:1. Katrineholms kommun. Granskningshandling 1(7) PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för bostadsbebyggelse vid TROLLE TRÄSKVÄGEN På del av fastigheten Trolldalen 1:1 Katrineholms kommun GRANSKNINGSHANDLING Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2329 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Stadsarkitektkontoret 2012-01-12 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Ändring av detaljplan för Gällstaö 1:29 m fl på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2010.27.214 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster.

Tillägg till detaljplan P 37-3. Granskningshandling. Planbeskrivning. Dnr BTN15/93. för Björken 1, 2, 3, 10 & 11. Öster. Dnr BTN15/93 Tillägg till detaljplan P 37-3 för Björken 1, 2, 3, 10 & 11 Öster Nyköpings kommun Granskningshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-10-06 Reviderad 2015-11-23 Dnr 2/6 Planhandlingar Detaljplanen

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(12) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 15:50-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C)

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Östra Eneby 1:1 med närområde (väster om Svärtinge) och Ryssnäs 1(7) tillhörande detaljplan för. inom Svärtinge i Norrköpings kommun

BEHOVSBEDÖMNING. Östra Eneby 1:1 med närområde (väster om Svärtinge) och Ryssnäs 1(7) tillhörande detaljplan för. inom Svärtinge i Norrköpings kommun 1(7) SPN-137/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Östra Eneby 1:1 med närområde (väster om Svärtinge) och Ryssnäs inom Svärtinge i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, Fysisk planering

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer