ATLANTA AUGUSTA CHARLOTTE DENVER LOS ANGELES NEW YORK RALEIGH SAN DIEGO SAN FRANCISCO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ATLANTA AUGUSTA CHARLOTTE DENVER LOS ANGELES NEW YORK RALEIGH SAN DIEGO SAN FRANCISCO"

Transkript

1 Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB Hovslagargatan 5B Box Stockholm Telefon: Telefax: Stockholm den 25 november 2013 Direktnr: Mobiltfn: Till: Byggherrarnas RS-utskott Från: Ang: Nicklas Björklund och Johan Lindgren Revidering av Arbetsmiljöverkets föreskrifter m.m. 1 Sammanfattning 1.1 Sanktionsutredningen (SOU 2011:57) har uppmärksammat ett behov av effektivare sanktioner inom arbetsmiljöområdet. Regeringen har därför föreslagit att sanktionsavgifter i stor utsträckning ska ersätta straffsanktioner (prop. 2012/13:143). Riksdagen har i juni 2013 beslutat om regeringens förslag (rskr. 2012/13:284). Arbetsmiljöverket har nu i en remiss daterad den 9 september 2013 (RES 2013/100674) föreslagit ändringar i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd med anledning av riksdagens beslut. Byggherrarna är ett av de organ som har getts tillfälle att yttra sig. 1.2 De föreslagna ändringarna avser alltså införandet av sanktionsavgifter. Övriga föreslagna förändringar är relativt få, eller av mer redaktionell art. 1.3 Tidigare kunde Arbetsmiljöverket göra en åtalsanmälan om myndigheten misstänkte arbetsmiljöbrott, innebärande att frågan kunde prövas i domstol. Införandet av sanktionsavgifter innebär istället ett mer effektivt och direkt sanktionssystem, där Arbetsmiljöverket kan besluta om ett avgiftsföreläggande. Föreläggandet kan antingen godkännas (varpå avgiften påförs direkt) eller bestridas (varpå Arbetsmiljöverket kan välja att överlämna frågan till domstol). ATLANTA AUGUSTA CHARLOTTE DENVER LOS ANGELES NEW YORK RALEIGH SAN DIEGO SAN FRANCISCO SEATTLE SHANGHAI SILICON VALLEY STOCKHOLM TOKYO WALNUT CREEK WASHINGTON WINSTON-SALEM

2 1.4 Tidigare krävdes uppsåt eller oaktsamhet för att dömas för arbetsmiljöbrott. Detta krav tas bort i och med införandet av sanktionsavgifter, i princip innebärande ett s.k. strikt ansvar. 1.5 Arbetsmiljöverket kommer att kunna meddela avgifter mellan kr kr (att jämföra med tidigare maxavgift om kr). Enligt föreskrifterna för byggnadsoch anläggningsarbeten kommer dock maxavgiften att vara kr. 1.6 Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli Inledning 2.1 I Arbetsmiljöverkets olika föreskrifter finns bestämmelser som vid överträdelse är förenade med s.k. straffsanktioner (t.ex. böter). Riksdagen har nu antagit ett förslag till ändring av arbetsmiljölagen (se prop. 2012/13:143), bl.a. innebärande att straffsanktioner skall ersättas med s.k. sanktionsavgifter. 2.2 Arbetsmiljöverket har därför tagit fram förslag på ändringar i sina olika föreskrifter och allmänna råd, vilka skall anpassas till ändringarna i arbetsmiljölagen. Förslaget har skickats ut på remiss. 2.3 Syftet med ändringarna i arbetsmiljölagen och föreskrifterna är att effektivisera sanktionerna vid arbetsmiljöbrott samtidigt som det anses lämpligare att söka förhindra överträdelser genom avgifter istället för straffrättsliga påföljder så som böter. 2.4 Ändringarna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter planeras att träda i kraft samtidigt som ändringarna i arbetsmiljölagen ( AML ), dvs den 1 juli Vi har blivit ombedda att belysa de föreslagna ändringarna i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd. Vi har därvid fokuserat på de ändringar som rör byggnads- och anläggningsarbeten, dvs i föreskriften AFS 1999:3. 3 Gällande regler 3.1 Arbetsmiljölagen Med arbetsmiljöansvar avses en skyldighet att vara aktiv och att vidta åtgärder genom att eliminera eller minska risker för ohälsa och olycksfall i arbetet så att arbetsmiljön blir bra I AML finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Lagen är en s.k. ramlag och är avsedd att kompletteras med föreskrifter. Lagen innefattar bl.a. regler om hur arbetsmiljön skall vara beskaffad (2 kap.), vilka som har ett arbetsmiljöansvar (3 kap.), i vilka fall en 2 (8)

3 myndighet (t.ex. Arbetsmiljöverket) får meddela föreskrifter samt vad dessa får omfatta (4 kap.). Lagen reglerar även vilka påföljder som kan bli aktuella vid överträdelser (8 kap.) Arbetsmiljöansvaret kan åvila såväl en juridisk som en fysisk person. Arbetsmiljöansvaret åvilar i första hand arbetsgivaren (se 3 kap. 2-3 ) som alltid har huvudansvaret för sina arbetstagares arbetsmiljö, men kan även åvila andra, t.ex. en byggherre (se 3 kap. 6 ) eller en byggarbetsmiljösamordnare (se 3 kap. 7a-7b ). Byggherrens ansvar kan i vissa fall skriftligen överlåtas till en självständig uppdragstagare (se 3 kap 7c ) En grundläggande regel är att arbetsmiljöansvaren kompletterar varandra. En arbetsgivare, t.ex. en entreprenör, kan ha ett ansvar för sin personal som arbetar på en byggarbetsplats, samtidigt som även byggherren har ett visst ansvar för byggarbetsplatsen. Var och ens ansvar gäller alltså fullt ut även om det samtidigt finns andra som har skyldigheter. Det blir således ofta upp till Arbetsmiljöverket att avgöra vem eller vilka som skall ansvara för en överträdelse. 3.2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om byggnads- och anläggningsarbete ( AFS 1999:3 ) Föreskriften rör främst företag inom byggbranschen och reglerar planering och utförande av byggnads- eller anläggningsarbete. Föreskriften trädde i kraft 1999 och har ändrats ett flertal gånger, senast Som ovan nämnts ålägger AML byggherren ett visst generellt ansvar för planeringen och projekteringen av ett byggnads- eller anläggningsarbete (AML 3 kap. 6 ). Därtill finns flera specifika straffsanktionerade (dvs genom böter) ansvarsbestämmelser i AFS 1999:3. Föreskriften anger alltså ett mer preciserat ansvar än de generella ansvarsreglerna i AML och ålägger t.ex. byggherren ett särskilt ansvar för att lämna föranmälan och att upprätta en arbetsmiljöplan. 3.3 Påföljdssystemet AML eller föreskrifter meddelande med stöd av lagen kan genomdrivas genom förelägganden eller förbud (se AML 7 kap. 7 ). Överträdelser av sådana förelägganden eller förbud kan i sin tur leda till straff i form av fängelse eller böter (AML 8 kap. 1 ) Vissa överträdelser, t.ex. brott mot en del föreskrifter, är dock direkt straffsanktionerade innebärande att straff (böter) kan utgå vid överträdelse utan att föreläggande eller förbud först meddelats. För att dömas till böter för sådan överträdelse krävs uppsåt eller oaktsamhet (se AML 8 kap. 2 ). 3 (8)

4 3.3.3 Arbetsmiljöverket har redan idag möjlighet att påföra sanktionsavgifter enligt AML, men inte avseende överträdelser mot föreskrifterna som rör byggnads- och anläggningsarbeten, dvs AFS 1999:3. Avgiftsbeloppet kan vara lägst kr och högst kr Då Arbetsmiljöverket misstänker att en överträdelse av AML eller en föreskrift skett, kan myndigheten göra en s.k. åtalsanmälan innebärande att frågan utreds av polis och åklagare. Den sistnämnde kan besluta att väcka åtal för överträdelsen, innebärande att saken skall prövas av domstol. 4 Föreslagna ändringar i AFS 1999:3 4.1 Straffsanktionerade bestämmelser som skall ändras : Bestämmelsen rör byggherrens ansvar för att i vissa fall lämna förhandsanmälan till Arbetsmiljöverket. Brott mot bestämmelsen kan i dagsläget medföra böter Den nu föreslagna ändringen innebär att straffsanktionen ersätts med en sanktionsavgift avseende kravet att skicka in anmälan samt att tillse att anmälan har rätt innehåll. I övrigt skall bestämmelsen vara oförändrad Sanktionsavgiften skall utformas som en fast avgift om kr : Bestämmelsen rör byggherrens ansvar för att en arbetsmiljöplan upprättas och hålls tillgänglig, för det fall sådan plan krävs. Brott mot bestämmelsen kan i dagsläget medföra böter Den nu föreslagna ändringen innebär att straffsanktionen ersätts med en sanktionsavgift vad gäller överträdelse av kravet att upprätta en arbetsmiljöplan, dock inte avseende att hålla planen tillgänglig Sanktionsavgiften skall utformas som en fast avgift med två nivåer; kr om det saknas krav på förhandsanmälan enligt 7, eller kr om sådant krav finns. Avgiften blir alltså beroende av byggprojektets omfattning. Sanktionsavgift skall inte utgå om arbetena är kortare än två dagar (kravet på att upprätta arbetsmiljöplan kvarstår dock, fast utan sanktionsmöjlighet) : Bestämmelsen rör upprättande, anpassning, förvaring och överlämnande av dokumentation. Brott mot bestämmelsen kan i dagsläget medföra böter Den nu föreslagna ändringen innebär att bötessanktionen tas bort utan att ersättas med någon sanktionsavgift, i övrigt skall bestämmelsen vara oförändrad. Bestämmelsen har ansetts för otydlig för att överträdelse skall medföra sanktionsavgift. 4 (8)

5 : Bestämmelsen rör byggarbetsmiljösamordnarens ansvar för att upprätta eller låta upprätta en arbetsmiljöplan innan byggarbetsplatsen etableras (om 8 kräver att så sker). Brott mot bestämmelsen kan i dagsläget medföra böter Den nu föreslagna ändringen innebär att straffsanktionen ersätts med en sanktionsavgift, i övrigt skall bestämmelsen vara oförändrad Sanktionsavgiften skall utformas som en fast avgift med två nivåer; kr om det saknas krav på förhandsanmälan enligt 7 eller kr om sådant krav finns. Avgiften blir alltså beroende av byggprojektets omfattning. Byggprojekt som är kortare än två dagar undantas I de fall byggherren själv tagit på sig rollen som byggarbetsmiljösamordnare (se AML 3 kap. 6 2 st.), riskerar denne att tvingas betala två sanktionsavgifter om en arbetsmiljöplan inte upprättats; nämligen en i egenskap av byggherre (se 8 ) samt en i egenskap av byggarbetsmiljösamordnare (se 12 ). Detta dubbla ansvar motiverar Arbetsmiljöverket med att byggherrar annars kan uppleva det som fördelaktigt att avstå från att utse en byggarbetsmiljösamordnare a-12b : Bestämmelserna skall vara oförändrade. Straffsanktionen skall dock tas bort, utan att ersättas med en sanktionsavgift. Bestämmelserna har ansetts för otydliga för att kombineras med sanktionsavgifter : Bestämmelsen rör byggarbetsmiljösamordnarens ansvar för att organisera en skyddsverksamhet på byggarbetsplatsen samt att hålla arbetsmiljöplanen tillgänglig m.m. Brott mot bestämmelsen kan i dagsläget medföra böter Den nu föreslagna ändringen innebär att straffsanktionen ersätts med en sanktionsavgift, dock endast avseende ansvaret för att hålla arbetsmiljöplanen tillgänglig. Ansvaret för att anpassa planen m.m. har ansetts för otydligt för att medföra sanktionsavgift. I övrigt är ändringen snarast redaktionell Sanktionsavgiften skall utformas som en fast avgift med två nivåer; kr om det saknas krav på förhandsanmälan enligt 7 eller kr om sådant krav finns. Avgiften blir alltså beroende av byggprojektets omfattning. Sanktionsavgift skall inte utgå om arbetena är kortare än två dagar (kravet på att hålla arbetsmiljöplanen tillgänglig kvarstår dock, fast utan sanktionsmöjlighet). 4.2 Nya bestämmelser som skall införas Arbetsmiljöverket påtalar att arbeten med risk för fall är särskilt olycksdrabbade och att många i dagsläget bryter mot gällande bestämmelser. De bestämmelser som gäller idag avseende risk för fall m.m. är inte straffsanktionerade. 5 (8)

6 Med anledning härav kommer AML ändras så att Arbetsmiljöverket bemyndigas att meddela föreskrifter gällande utformning och användning av skyddsanordningar mot fall. Föreskrifterna får förenas med sanktionsavgifter. Två nya bestämmelser föreslås därför införas i AFS 1999: a : I finns redan bestämmelser om vad som gäller vid arbeten med risk för fall till lägre nivå, t.ex. avseende kollektiva skyddsanordningar, personliga fallskyddsanordningar, skyddsräcken m.m. Ingen av bestämmelserna är dock förenade med straffsanktion Den föreslagna nya bestämmelsen 59 a handlar om att fallskydd skall användas där det finns risk för fall och fallhöjden är mer än två meter. Ändringen innebär i vissa fall en precisering av gränser (t.ex. avseende fallhöjd på två meter), enligt Arbetsmiljöverket är dock dessa gränser redan etablerade i praxis eller genom andra bestämmelser (se t.ex. 12 a C 1). Bestämmelsen skall förenas med sanktionsavgift för den som bedriver arbete i strid med densamma Avgiften skall vara differentierad och baserad på antalet sysselsatta med arbetena, med en lägsta avgift om kr och en högsta om kr. För den som har 500 eller fler sysselsatta är avgiften alltid kr. För den som har färre än 500 sysselsatta skall sanktionsavgiften beräknas på följande sätt: kr + (antal sysselsatta -1) x 721 kr a : I finns redan bestämmelser om åtgärder mot fallrisker vid takarbete, ingen av bestämmelserna är dock förenade med straffsanktion Den föreslagna nya bestämmelsen i 89 a handlar om att den som bedriver takarbete skall se till att fallskydd används. Bestämmelsen innebär en precisering av det som redan står om fallrisker i Bestämmelsen skall förenas med sanktionsavgift för den som bedriver arbete i strid med densamma Avgiften skall vara differentierad och baserad på antalet sysselsatta med arbetena, med en lägsta avgift om kr och en högsta om kr. För den som har 500 eller fler sysselsatta är avgiften alltid kr. För den som har färre än 500 sysselsatta skall sanktionsavgiften beräknas på följande sätt: kr + (antal sysselsatta -1) x 721 kr. 5 Särskilda synpunkter på de föreslagna ändringarna i AML och AFS 1999:3 5.1 Samtliga föreslagna ändringar i AML kommer inte diskuteras här (för att läsa om ändringarna i sin helhet, se prop. 2012/13:143), men vissa konsekvenser av ändringarna bör poängteras särskilt. 6 (8)

7 5.2 Förändringar i påföljdssystemet I och med de nu föreslagna ändringarna och införandet av sanktionsavgifter skall Arbetsmiljöverket kunna besluta om ett s.k. avgiftsföreläggande. Den som får ett sådant föreläggande har att antingen godkänna eller bestrida det. Om föreläggandet godkänns påförs avgiften direkt och gäller som domstols lagakraftvunna dom. Om föreläggandet istället bestrids får Arbetsmiljöverket ansöka hos förvaltningsrätten om att avgiften skall tas ut Det föreslagna förfarandet innebär således en snabbare påföljd, förutsatt att föreläggandet medges. Enligt de nu gällande reglerna krävs som ovan nämnts att överträdelsen skett med antingen uppsåt eller oaktsamhet för att böter skall kunna utgå. Sanktionsavgifter kommer dock kunna påföras utan krav på uppsåt eller oaktsamhet Sanktionsavgifter innebär en mer direkt påföljd än vad som tidigare varit aktuellt och avgifterna har i vissa fall inte ansetts lämpliga med hänsyn till rättssäkerheten. Tidigare prövades frågan alltid av domstol och kravet på tydlighet var därför inte lika högt. Detta är anledningen till att vissa föreskrifter ansetts vara för otydliga för att medföra sanktionsavgift (se ovan under avsnitt 4). 5.3 Sanktionsavgiftens storlek Det bemyndigande som Arbetsmiljöverket får innebär att myndigheten kommer kunna meddela avgifter mellan kr kr (att jämföra med tidigare maxavgift om kr). Ingen bestämmelse i AFS 1999:3 kommer dock vara förenad med en högre avgift än kr Arbetsmiljöverkets syfte är att skapa ett system där, för samma typ av överträdelse, stora företag får betala en högre sanktionsavgift än mindre företag. Avgiften kan därför i vissa fall anpassas efter antal sysselsatta (s.k. differentierad avgift) Beräkningen av de differentierade avgifterna är för komplex för att återge i sin helhet här, men följande kan sägas. Till antalet sysselsatta räknas alla, oberoende av om de arbetar heltid eller deltid. Även inhyrd personal räknas. I beräkningsmodellen kan antalet sysselsatta aldrig vara färre än 1 eller fler än 500, innebärande att alla företag med fler än 500 sysselsatta skall hanteras som om de har 500 anställda. Följande exempel är taget ur Arbetsmiljöverkets konsekvensbeskrivning. För ett exempel där minimiavgiften är kr och maximiavgiften är kr får vi följande förutsättningar: Sanktionsavgift per sysselsatt beräknas enligt följande formel: (maximiavgift minimiavgift)/(max antal sysselsatta 1) Med exemplet ovan blir det följande beräkning: t = ( )/(500-1) Sanktionsavgift per sysselsatt blir då: 721 kr, eftersom avrundning ska tillämpas. För ett företag med 55 anställda beräknas sanktionsavgiften enligt följande formel: 7 (8)

8 Minimiavgift + (antal sysselsatta-1) x sanktionsavgift per sysselsatt Med exemplet ovan blir det följande beräkning: x 721 = Beloppet avrundas därefter av nedåt till närmaste hundratal och den sanktionsavgift som ska betalas blir kr. * * * * * 8 (8)

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya sanktionsavgifter den 1 juli 2014 2014-03-16 1 Innehåll Bakgrund Straffsanktion/sanktionsavgift Kriterier Exempel på föreskrifter med sanktionsavgift Differentierad

Läs mer

Sanktionsavgiftsutredningen. Dag Linde, arbetsrättsjurist, Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbetsrättssektionen

Sanktionsavgiftsutredningen. Dag Linde, arbetsrättsjurist, Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbetsrättssektionen Sanktionsavgiftsutredningen Dag Linde, arbetsrättsjurist, Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbetsrättssektionen Olika sanktioner inom arbetsmiljöområdet Straffsanktionerade handlingar t.ex. BrB 3 kap 10

Läs mer

Cirkulärnr: 14:29 Diarienr: 14/3619 P-cirknr: 14-2:13 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:29 Diarienr: 14/3619 P-cirknr: 14-2:13 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:29 Diarienr: 14/3619 P-cirknr: 14-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Sanktionsavgifter, arbetsmiljö, straffsanktion, påföljd, arbetsmiljöbrott, arbetsmiljöarbete Arbetsgivarpolitiska

Läs mer

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Arbetsmiljö Med fokus på BAS-P BAS-U Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Dagens upplägg - Arbetsmiljörättsligt regelverk - Övergripande genomgång - Bygg- och anläggningsentreprenader - Arbetsmiljö

Läs mer

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Den 1 januari 2009 började ändringar i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (1999:3) att gälla. Tillsammans med ändringar i tredje kapitlet

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Sanktionsavgifter - Bygg 2014-09-10 1 Arbetsmiljöverkets nya regionala organisation Inspektionsavdelningar Nord Öst Mitt Väst Syd Umeå Sundsvall-filial (Idag

Läs mer

-upprätta arbetsmiljöplaner

-upprätta arbetsmiljöplaner -upprätta arbetsmiljöplaner Vad är en arbetsmiljöplan? Varför måste den finnas? Vad ska ingå i en arbetsmiljöplan Vad är en arbetsberedning Vad är Bas-P och Bas U? Hur är lagen? Är straffet fängelse? Vad

Läs mer

BAS-P, BAS-U Ansvar och roller. Morgan Näslund

BAS-P, BAS-U Ansvar och roller. Morgan Näslund BAS-P, BAS-U Ansvar och roller Morgan Näslund Vilka regler finns det som reglerar arbetsmiljön? Arbetsmiljölagen Beslutas av riksdagen Arbetsmiljöförordningen meddelas av regeringen Arbetsmiljöföreskrifter

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning

Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning 1 Gatukontorsdagar 2012 - Forum för stadsmiljö Nya regler om Byggarbetsmiljösamordning Janke Wikholm 2 Byggplatsdirektivet Utdrag ur inledningen av rådets direktiv 92/57 EEG På tillfälliga och rörliga

Läs mer

Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker

Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker SKKF: s Rikskonferens i Stockholm den 27 maj 2013 Arne Alfredsson 1 Kort om Arbetsmiljöverket Statlig myndighet som har regeringens och riksdagens

Läs mer

Xxxxx. Byggnads- och anläggningsarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Byggnads- och anläggningsarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:26 Xxxxx Byggnads- och anläggningsarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

054-52 27 00 info@roofacsafety.se www.roofacsafety.se. Få stenkoll på allt om de nya sanktionsavgifterna som träder i kraft 1 januari 2015

054-52 27 00 info@roofacsafety.se www.roofacsafety.se. Få stenkoll på allt om de nya sanktionsavgifterna som träder i kraft 1 januari 2015 054-52 27 00 info@roofacsafety.se www.roofacsafety.se Få stenkoll på allt om de nya sanktionsavgifterna som träder i kraft 1 januari 2015 Sanktionsavgifter vid fallrisk över 2 meter Den 1 juli 2014 infördes

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Effektivare sanktioner på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet

Effektivare sanktioner på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet - Kommittédirektiv Effektivare sanktioner på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet Dir. 2010:20 Beslut vid regeringssammanträde den 11 mars 2010 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); SFS 2008:934 Utkom från trycket den 2 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet beaktas i planeringen och projekteringen.

Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet beaktas i planeringen och projekteringen. Byggherren ansvarar för att: (se 3 kap. 6 AML) Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet beaktas i planeringen och projekteringen. En byggarbetsmiljösamordnare för planering

Läs mer

Ändringar i AML 3 kap

Ändringar i AML 3 kap Ändringar i AML 3 kap med följdändringar d i AFS 1999:3 Ikraft sedan 1 jan 2009 1 Kritik från EU-kommissionen Formell underrättelse från europeiska kommissionen april 2006 - Regeringens tilläggsdirektiv

Läs mer

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt

Arbetsmiljörutiner i byggprojekt www.byggledarskap.se Arbetsmiljörutiner i byggprojekt 1(5) Arbetsmiljörutiner i byggprojekt Arbetsmiljöarbetet i ett byggprojekt styrs via lagstiftning och de arbetsmiljöregler som tas fram av Arbetsmiljöverket.

Läs mer

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter.

AFS 2008:16. och dessa föreskrifter. 5 a Den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete ska under varje skede av planeringen och projekteringen se till att arbetsmiljön under byggskedet särskilt uppmärksammas i följande avseenden.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:610 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning?

Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Vem är ansvarig för vad inom bygg- och anläggning? Den här broschyren vänder sig till dig som har ett arbetsmiljöansvar inom bygg- och anläggning. Här kan du läsa om vad som behöver göras under olika skeden

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen

Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen Arbetsmiljöansvaret vid villabyggen Dags att bygga eller renovera villa? Du eller den som har hand om ditt bygge har ett ansvar för arbetsmiljön! När en villa eller något annat ska byggas, byggas om, renoveras

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Fax E-post Internet Bankgiro Postgiro

Postadress Besöksadress Telefon Fax E-post Internet Bankgiro Postgiro Dokument Sida YTTRANDE 1 (6) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/jana Fromm 2011-10-31 Direkttel: 08-782 91 10 E-post: jana.fromm@tco.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM EN BÄTTRE ARBETSMILJÖ

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2015-09-09 Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2015-09-09 1 Håkan Angeldahl Arbetsmiljöinspektör Region Öst, regionkontor Stockholm arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

April 2014 Träindustriavtalet. juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter. Nytt från 1

April 2014 Träindustriavtalet. juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter. Nytt från 1 April 2014 Träindustriavtalet Nytt från 1 juli 2014; Sanktionsavgift istänet för böter Den 1juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare var flera

Läs mer

ARBETSMILJÖLAGEN. Lag och föreskrifter. Arbetsmiljöverket 2013-12-17. Lilliehorn konsult AB. Lilliehorn konsult AB

ARBETSMILJÖLAGEN. Lag och föreskrifter. Arbetsmiljöverket 2013-12-17. Lilliehorn konsult AB. Lilliehorn konsult AB ARBETSMILJÖLAGEN 1 Lag och föreskrifter Grundläggande bestämmelser, finns i AML (Arbetsmiljölagen, 1997: 1160) Ramlag Mera detaljerade bestämmelser finns i de föreskrifter som AV (Arbetsmiljöverket) utfärdar

Läs mer

Kunskapsmål. Byggbranschen arbetsmiljö. Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Arbetsolyckor 2010 2012, avvikelser

Kunskapsmål. Byggbranschen arbetsmiljö. Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen. Arbetsolyckor 2010 2012, avvikelser Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen Kunskapsmål Efter föreläsningen skall ni: Veta om Arbetsmiljölagen (AML) Förstå rollen av alla aktörer på byggarbetsplatsen Förstå hur arbetsmiljön påverkar arbetet på

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:143

Regeringens proposition 2012/13:143 Regeringens proposition 2012/13:143 Effektivare sanktioner för arbetsmiljöoch arbetstidsreglerna Prop. 2012/13:143 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 april 2013 Fredrik

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Byggherreansvar och sanktionsavgifter 20 1 Byggherren ansvarar för att: (se 3 kap. 6 AML) Arbetsmiljöfrågor i byggskedet och i det framtida brukandet av objektet

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Sanktionsavgifter 2014-03-16 1 2 2015-06-01 Arbetsmiljöverkets nya regionala organisation Inspektionsavdelningar Nord Öst Mitt Väst Syd Umeå Sundsvall-filial

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

Arbetsmiljöansvar och straffansvar. två helt olika saker

Arbetsmiljöansvar och straffansvar. två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöverket 2016 Texter: Avdelningen för regelarbete och expertstöd Redaktör: Marianne

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 mars 2012 B 3361-10 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART ST Offentlig försvarare: Advokat OL SAKEN Brott mot arbetsmiljölagen

Läs mer

Arbetsmiljöansvar och straffansvar. två helt olika saker

Arbetsmiljöansvar och straffansvar. två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar Två helt olika saker Arbetsmiljöverket Text: Avdelningen för regelarbete och expertstöd Redaktör: Annika Hellberg

Läs mer

Arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöarbete peter.caspersson@managementsupport.se 1 Människan är en Bio psyko social varelse 2 Diskutera Hur påverkar påståendet Arbetsmiljöarbete? 3 Juridiska Pyramiden Skall AML AMF AFS Riksdag

Läs mer

LOs synpunkter på Utredningen om effektivare sanktioner på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet

LOs synpunkter på Utredningen om effektivare sanktioner på arbetsmiljö- och arbetstidsområdet HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Sten Gellerstedt/acn 2011-11-14 20110356 ERT DATUM ER REFERENS 2011-07-20 A2011/2999/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 105 33 Stockholm LOs synpunkter

Läs mer

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter

April 2014. Stoppmöbelindustriavtalet. Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter April 2014 8 Stoppmöbelindustriavtalet Nytt från 1juli2014: Sanktionsavgift istället för böter Den 1 juli 2014 träder ett fyrtiotal bestämmelser med sanktionsavgift i kraft på arbetsmiljöområdet. Tidigare

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:143

Regeringens proposition 2012/13:143 Regeringens proposition 2012/13:143 Effektivare sanktioner för arbetsmiljöoch arbetstidsreglerna Prop. 2012/13:143 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 april 2013 Fredrik

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Xxxxx Smältning och gjutning av metall

Xxxxx Smältning och gjutning av metall AFS 2014:XX 2014:15 Xxxxx Smältning och gjutning av metall Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö OBS! För att ändra denna text, växla till menyfliken Infoga. I gruppen Text, klicka på Sidhuvud/sidfot 2014-04-03 1 Arbetsmiljöverkets organisation 2001 - Sammanslagning

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD SVERIGES BYGGINDUSTRIER ARBETAR FÖR SÄKRA ARBETSPLATSER Våra arbetsplatser ska vara säkra, trygga

Läs mer

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare

Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare AFS 2014:XX 2014:24 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

SANKTIONSAVGIFTER REGIONMÖTEN APRIL 2014 STOCKHOLM, ÖREBRO,GÄVLE, VÄXJÖ, LULEÅ

SANKTIONSAVGIFTER REGIONMÖTEN APRIL 2014 STOCKHOLM, ÖREBRO,GÄVLE, VÄXJÖ, LULEÅ SANKTIONSAVGIFTER REGIONMÖTEN APRIL 2014 STOCKHOLM, ÖREBRO,GÄVLE, VÄXJÖ, LULEÅ Sanktionsavgifter Sanktionsavgift istället för böter från och med 1 juli 2014 Inspektion avgiftsföreläggande AG godkänner

Läs mer

Brandsäkerhet under byggtiden- är det ett problem? Brandskyddsföreningen 1. 2010-11-20

Brandsäkerhet under byggtiden- är det ett problem? Brandskyddsföreningen 1. 2010-11-20 Brandsäkerhet under byggtiden- är det ett problem? 1. 2010-11-20 2. 2010-11-20 Trend Byggnadsplats 25 20 15 10 5 0 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 3. 2010-11-20 Brandorsaker

Läs mer

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen 10 Även de som medverkar vid planeringen och projekteringen ska, inom ramen för sina uppdrag, i tillämpliga delar följa det som

Läs mer

Arbetsmiljörätt. T3 Civilrättens sociala dimension Arbetsrätt

Arbetsmiljörätt. T3 Civilrättens sociala dimension Arbetsrätt Arbetsmiljörätt T3 Civilrättens sociala dimension Arbetsrätt Föreläsare: Anneli Ohlsson Anderbjörk förbundsjurist, Svenska Byggnadsarbetareförbundet 2017-03-29 Arbetsolyckor 2016 Under 2016 dog 37 arbetstagare

Läs mer

Arbetsmiljöansvar och straffansvar

Arbetsmiljöansvar och straffansvar Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Fjärde upplagan Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöverket Text: Carin Frostberg Redaktör: Annika Hellberg Grafisk

Läs mer

Xxxxx Användning av truckar

Xxxxx Användning av truckar AFS 2014:XX 2014:20 Xxxxx Användning av truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:5) om om användning av truckar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

TILLSYNSSERIEN. Vägledning för tillsynen över byggherrens och byggarbetsmiljösamordnares

TILLSYNSSERIEN. Vägledning för tillsynen över byggherrens och byggarbetsmiljösamordnares TILLSYNSSERIEN 3/2009 Vägledning för tillsynen över byggherrens och byggarbetsmiljösamordnares arbetsmiljöansvar vid planering och projektering samt vid utförande av byggnads- och anläggningsarbete Beslutad

Läs mer

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300 Vad skall anmälas? Tillsynsmyndigheten skall anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke

Läs mer

Examination. Tentamen (6 hp) Projekt (1.5 hp) Projekt. Föreläsning Teori Tenta. Seminarium Teori. 10 december 2014.

Examination. Tentamen (6 hp) Projekt (1.5 hp) Projekt. Föreläsning Teori Tenta. Seminarium Teori. 10 december 2014. Examination Tentamen (6 hp) Projekt (1.5 hp) Projekt Föreläsning Teori Tenta Seminarium Teori Sara Bäckström 2 -upprätta arbetsmiljöplaner Vad är en arbetsmiljöplan? Varför måste den finnas? Vad ska ingå

Läs mer

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret Dnr Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Ann-Charlotte Bergqvist 08-508 271 25 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Läs mer

Marksanering om hälsa och säkerhet vid arbete i förorenade områden. Anneli Liljemark Liljemark Consulting

Marksanering om hälsa och säkerhet vid arbete i förorenade områden. Anneli Liljemark Liljemark Consulting Marksanering om hälsa och säkerhet vid arbete i förorenade områden Anneli Liljemark Liljemark Consulting Syfte Varför finns handboken? Informera om: Gällande regler Risker Hur riskerna kan förebyggas genom:

Läs mer

Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar. December 2016

Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar. December 2016 Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar December 2016 Introduktion Den här webb-presentationen riktar sig till förtroendevalda politiker i kommuner landsting och regioner. Den är tänkt att

Läs mer

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Arbetsmiljö Arbetsmiljölagen Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Bedrivas systematiskt Ansvarsfördelning Tillsyn / Påföljder Arbetsmiljö Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

Förslag till bestämmelser om miljösanktionsavgift gällande kosmetiska produkter

Förslag till bestämmelser om miljösanktionsavgift gällande kosmetiska produkter Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-10-08 Handläggare Jeanette Hagberg Telefon: 08-508 27 467 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-10-22 p 8 Förslag till bestämmelser om miljösanktionsavgift

Läs mer

Förebygg före och under byggande. Ansvar under projektering och byggande för byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och entreprenörer.

Förebygg före och under byggande. Ansvar under projektering och byggande för byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och entreprenörer. Förebygg före och under byggande Ansvar under projektering och byggande för byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och entreprenörer. 1 Medvetna val gör rätt från början! Vid projekteringen

Läs mer

Xxxxx Berg- och gruvarbete

Xxxxx Berg- och gruvarbete AFS 2014:XX 2014:10 Xxxxx Berg- och gruvarbete Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2010:1) om om berg- och gruvarbete Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

vem har arbetsmiljöansvaret?

vem har arbetsmiljöansvaret? vem har arbetsmiljöansvaret? Både uthyraren o Arbetstagare som hyrs ut har en speciell situation genom att arbetsgivaren har svårt att påverka arbetsmiljön hos inhyraren. Det är viktigt att såväl uthyraren

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Riktlinjer för ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Härnösands kommun

Riktlinjer för ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Marianne Vestin Leffler marianne.vestin.leffler@harnosand.se RIKTLINJER/RUTINER Riktlinjer för ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Härnösands kommun Dokumentnamn

Läs mer

Xxxxx Stegar och arbetsbockar

Xxxxx Stegar och arbetsbockar AFS 2014:XX 2014:17 Xxxxx Stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2004:3) om om stegar och arbetsbockar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om transport av farligt gods; SFS 2006:263 Utkom från trycket den 20 april 2006 utfärdad den 6 april 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande Inledande bestämmelser

Läs mer

Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun

Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun Datum 2017-09-18 Ärendenr 2017-000339.02 Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26 13 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 maj 2006 B 4929-04 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART JN Ombud: Advokat NL SAKEN Otillåten miljöverksamhet ÖVERKLAGADE

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Resultatet av inspektionen 25 april 2019

Resultatet av inspektionen 25 april 2019 2019-04-26 2019/011600 1 (4) Avdelningen för inspektion Thomas Ekström, 010-730 92 59 arbetsmiljoverket@av.se DANDERYDS KOMMUN BOX 74 182 11 DANDERYD Resultatet av inspektionen 25 april 2019 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Yttrande till Näringsdepartementet över remiss Ds 2017:5 Effektivare sanktioner i livsmedelskedjan, Regeringskansliets dnr: N 2017/01869/RS

Yttrande till Näringsdepartementet över remiss Ds 2017:5 Effektivare sanktioner i livsmedelskedjan, Regeringskansliets dnr: N 2017/01869/RS Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-05 Diarienummer: 2017-04433 Livsmedelsavdelningen Pia Gustafsson Telefon 031-368 37 97 E-post: pia.gustafsson@miljo.goteborg.se Yttrande till Näringsdepartementet över

Läs mer

Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2010-09-14 INH 2010/26577 1 (5) Distriktet i Härnösand Ingemar Norlén, 063-12 46 58 Skandinavisk Fastighetsfond Holding AB Box 5317 102 47 Stockholm Delgivning Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Läs mer

ARBETSMILJÖVERKET CARL-AXEL SUNDSTRÖM

ARBETSMILJÖVERKET CARL-AXEL SUNDSTRÖM INSTRUKTÖRSKONFERENSEN 2017 ARBETSMILJÖVERKET CARL-AXEL SUNDSTRÖM AV:s kampanj Transport - Säkra leveransvägar och varumottag. Samordningsansvar i samband med lastning och lossning av flak. Hur går en

Läs mer

Arbetsmiljöansvar vid saneringsprojekt. Tom Carlsson och Staffan Löwhagen 8 maj 2012

Arbetsmiljöansvar vid saneringsprojekt. Tom Carlsson och Staffan Löwhagen 8 maj 2012 Arbetsmiljöansvar vid saneringsprojekt Tom Carlsson och Staffan Löwhagen 8 maj 2012 Hållpunkter De viktigaste arbetsmiljöreglerna Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar Samordningsansvaret Entreprenader - reglerna

Läs mer

Radhlinah Aulin Byggproduktion, LTH 2011-04-08

Radhlinah Aulin Byggproduktion, LTH 2011-04-08 Radhlinah Aulin Byggproduktion, LTH 2011-04-08 Vem är byggherre? Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten, som t ex husbyggen och infrastrukturprojekt.

Läs mer

Bättre genomförande av EG:s byggplatsdirektiv

Bättre genomförande av EG:s byggplatsdirektiv Lagrådsremiss Bättre genomförande av EG:s byggplatsdirektiv Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 juni 2008 Sven Otto Littorin Karin Renman (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande Sammanfattning Hanteringen av personuppgifter som inte ingår i personregister underlättas Personuppgiftslagsutredningen har haft i uppdrag att göra en över-syn av personuppgiftslagen. Syftet har varit

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting/regioner Du som är politiker i fullmäktige, styrelse och nämnd

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö. Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Informationsgruppen, distriktet i Stockholm 2014-10-17 1 Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör Region öst arbetsmiljoverket@av.se Informationsgruppen, distriktet

Läs mer

En introduktion till. Arbetsmiljöansvaret. Näringslivets Hus, 22:a maj Banar väg för tjänsteföretagen

En introduktion till. Arbetsmiljöansvaret. Näringslivets Hus, 22:a maj Banar väg för tjänsteföretagen En introduktion till Arbetsmiljöansvaret Näringslivets Hus, 22:a maj 2018 anders.karlsson@almega.se 08-762 6985 Banar väg för tjänsteföretagen Arbetsmiljö regleras i Arbetsmiljölagen (AML) Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KILPATRICK TOWNSEND

VÄLKOMMEN TILL KILPATRICK TOWNSEND VÄLKOMMEN TILL KILPATRICK TOWNSEND OM KILPATRICK TOWNSEND Kilpatrick Townsend är en amerikansk affärsjuridisk advokatbyrå med internationell verksamhet. Byrån har totalt 19 kontor, varav 16 i USA och övriga

Läs mer

Start your journey now.

Start your journey now. Start your journey now. OM KILPATRICK TOWNSEND Kilpatrick Townsend är en amerikansk affärsjuridisk advokatbyrå med internationell verksamhet. Vi har totalt 21 kontor varav 17 i USA och övriga i Beijing,

Läs mer

Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka. 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic

Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka. 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic Agenda 14 oktober 2014 Inledning Arbetsmiljöverkets (AV) uppdrag, roll och organisation Gällande arbetsmiljölagstiftning

Läs mer

Grundläggande bestämmelser i arbetsmiljölagen

Grundläggande bestämmelser i arbetsmiljölagen Uppdragstagare Den som enligt 3 kap. 7 c arbetsmiljölagen har i uppdrag att bära det ansvar beträffande arbetsmiljön som vilar på den som låter utföra ett byggnads- eller anläggningsarbete. Grundläggande

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-02-20 IMS 2012/36270 1 (5) Distriktet i Stockholm Åke Johansson, 010-730 9042 Stockholms kommun Stadsledningskontoret 105 35 Stockholm Delgivning Föreläggande efter framställning om ingripande enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, m.m.; SFS 2002:444 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Uppdraget som arbetsgivarföreträdare. Politikerutbildning 2015-03-30

Uppdraget som arbetsgivarföreträdare. Politikerutbildning 2015-03-30 1 Uppdraget som arbetsgivarföreträdare Politikerutbildning 2015-03-30 2 Kommunallagen Fullmäktige ansvarar för att nämnderna får resurser och ett tydligt uppdrag för att kunna bedriva verksamheterna enligt

Läs mer

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46)

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46) Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum Dnr 2014-11-10 ÅM-A 2014/1003 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2014-06-30 Fi2014/2432 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande

Läs mer

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och chefens arbetsmiljöuppgifter

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och chefens arbetsmiljöuppgifter Maj 2013 Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och chefens arbetsmiljöuppgifter Ett pussel med sju lika viktiga bitar Innehåll Förord... 2 Olika typer av ansvar... 3 Delegering ett pussel med sju lika viktiga

Läs mer

Skyddsombudets rättigheter

Skyddsombudets rättigheter Arbetsmiljö Skyddsombudets rättigheter och nyheter i Arbetsmiljölagstiftningen Skriften är framtagen av LO i samarbete med LO-TCO Rättsskydd AB Skriften är framtagen av LO i samarbete med LO-TCOs rättskydd

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer