UTREDNING AV ENERGINIVÅER FÖR STAVLUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTREDNING AV ENERGINIVÅER FÖR STAVLUND"

Transkript

1 RAPPORT UTREDNING AV ENERGINIVÅER FÖR STAVLUND

2 Uppdrag , Utredning Energinivåer, Stavlund Strängnäs kommun Titel på rapport: Omslagsbild: Utredning av energinivåer för Stavlund Strängnäs kommun Datum: Medverkande Beställare: Kontaktperson: Finansiär: Konsulter: Uppdragsansvarig: Kvalitetsgranskare: Strängnäs kommun Johannes Remmo Länsstyrelsen Södermanlands län Andreas Behm Fredin, Jennie Bäckman, Mia Wahlström Madeleine Eneskjöld Martin Ström, Mona Kjellberg Författare: Andreas Behm Fredin, Jennie Bäckman, Mia Wahlström och Madeleine Eneskjöld Tyréns AB Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel: Säte: Stockholm Org.Nr: Datum: Handlingen granskad av: Martin Ström och Mona Kjellberg Datum:

3 Sammanfattning Strängnäs kommun har givit Tyréns i uppdrag att utreda lämpliga energieffektivitetsnivåer för bostadsområdet Stavlund i Strängnäs. För att undersöka vilka nivåer som byggföretagen anser rimliga att införa i genomförandeavtal har Tyréns intervjuat nio företrädare för byggherrar och två experter. Ambitionen med uppdraget var att komma fram till en siffra för den energieffektivitetsnivå som majoriteten av byggherrarna skulle kunna acceptera om de var intresserade av att delta i byggandet av bostadsområdet Stavlund. Efter samtal med företrädarna för byggföretagen står det emellertid klart att det inte går att presentera en gemensam siffra. Om hållbarhet är målet för Stavlund så är särkrav på energieffektivitetsnivåer inte rätt väg att gå enligt de intervjuade byggherrarna. Det handlar istället om att börja dialogen på ett ännu tidigare stadium och diskutera hur man gemensamt kan uppfylla mål för ett hållbart bostadsområde i ett större perspektiv vad gäller ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Det handlar om avfallshantering, kommunikation, service, infrastruktur, livsstil och beteenden hos de som ska bo i området. Enligt experterna som Tyréns talat med finns det inga hinder för att ställa lågenergieffektivitetskrav och många av de byggherrar Tyréns talat med uppger att de redan idag ligger under BBRs nivåer för energieffektivt byggande, men byggherrarna vill ändå inte att kommunen ställer särkrav. Det är främst tre anledningar som framhålls 1) Det kostar mer att bygga energieffektivt och det finns ingen betalningsvilja bland de potentiella köparna. 2) Det blir för mycket fokus på en för liten del - bostädernas energiförbrukning måste ställas i relation till flera andra parametrar och sättas in i ett större sammanhang. Det bör också handla om hur man kan reducera utsläpp under byggtiden, material, kvalitet och teknik. 3) Slutkundens beteende bör också beaktas så de kan leva miljövänligt. Utifrån den höga ambitionen att göra Stavlund till ett pilotprojet med hållbarhetsfokus finns det flera alternativa vägar att gå. Tyréns har identifierat tre alternativa lösningar utifrån resultaten i föreliggande utredning: 1) Kommunen fortsätter på den inslagna vägen och sätter en energieffektivitetsnivå som de anser är rimlig för Stavlund, förslagsvis enligt SKLs rekommendationer. 2) Kommunen hittar en fungerande incitamentsmodell som gör att byggherrarna får ett incitament till att bygga mer energieffektivt. 3) Kommunen skapar en ny process för Stavlund tillsammans med byggföretagen som ligger i linje med deras önskan om dialog. Tyréns samlade bedömning är att alternativ två sannolikt är den mest gynnsamma vägen att gå för att nå de mål som Strängnäs kommun har för att bygga ett hållbart bostadsområde i Stavlund, om byggherrarna ska vilja vara med och utveckla området

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Syfte och mål Uppdraget Metod och genomförande av intervjuer Energinivåer Rekommendationer från SKL Forskning om betalningsvilja för energieffektiva bostäder Resultat från intervjuer Kännedom om utvecklingen av stadsdelen Stavlund Hållbarhetsfokus och energieffektivitetsnivå för Stavlund Vad säger experterna? Förutsättningar för att lyckas Vad säger experterna? Fjärrvärme Vad säger experterna? Krav på effektbehov Vad säger experterna? Slutsatser och rekommendationer Bilaga 1. Intervjuguide 4(13)

5 1 Inledning Strängnäs kommun har givit Tyréns i uppdrag att utreda lämpliga energieffektivitetsnivåer för bostadsområdet Stavlund i Strängnäs. Uppdraget är en del av Projektet Energieffektivitetsnivå i Stavlund. Länsstyrelsen har i uppdrag att konkretisera och samordna arbetet med den regionala klimat- och energistrategin. Energimyndigheten tilldelar Länsstyrelsen medel för att andra regionala och lokala aktörer ska kunna delta i arbetet med strategin. Projektet Energieffektivitetsnivå i Stavlund har tilldelats medel då det finns en tydlig koppling till insatsområdet Energisnåla bostäder och lokaler i Klimat- och energistrategin. 2 Syfte och mål Stavlund är tänkt att vara ett pilotprojet för hållbar utveckling där målet är att ta ett helhetsgrepp kring hållbarhetsperspektivet genom att kommunen samarbetar tillsammans med byggherrar och övriga berörda aktörer. I området planeras cirka 400 bostäder i form av villor, radhus, parhus och flerbostadshus. Kommunen har som ambition att sätta kriterier som rör energieffektivitet i vid markanvisning av flerbostadshus och villor. De är därför intresserade av att ta reda på vilka nivåer som byggföretagen anser rimliga och att fastställa en energieffektivitetsnivå som de kan införa i genomförandeavtal kopplade till Stavlund. Tanken är även att resultaten från utredningen ska kunna vara till nytta för flera kommuner och andra aktörer i Södermanlands län. 3 Uppdraget För att utreda lämpliga energieffektivitetsnivåer för bostadsområdet Stavlund i Strängnäs har Tyréns satt samman ett konsultlag med bred kompetens som har kunskaper inom byggnaders energianvändning och experter på intervjuer. En av Tyréns doktorander, Mia Wahlström nationalekonom på KTH, har även bidragit med resultat från sin forskning om energieffektiva bostäder. 3.1 Metod och genomförande av intervjuer Tyréns har genomfört telefonintervjuer med företrädare för 9 byggföretag. Urvalet gjordes av uppdragsgivaren som även bistod med kontaktuppgifter. Följande personer har intervjuats: 1. Jonny Lundqvist, Arbetschef -Peab 2. Sandra Frank, Marknadschef- Folkhem 3. Carlos Albinsson, Projektledare- Veidekke 4. Erik Engström, Fastighetschef - Vasallen 5. Martin Hildebrandt, Projektchef Svenska hyreshus 6. Martin Kruus, VD- Byggnads AB Ulf Kruus 7. Rickard Jacobsson, Regionchef - Derome Hus AB 8. Roger Branthammer, Miljö- och kvalitetsansvarig - Småa Hus AB 9. Matilda Petterson, Affärsutvecklare- Kilenkrysset AB Intervjuerna genomfördes under perioden Samtliga personer som kontaktades var positiva till att delta och bidra med sina åsikter. I något fall har en person hänvisat till en annan person på företaget som de ansett haft mer att bidra med kunskapsmässigt. Förutom intervjuer med företrädare för byggherrar har Tyréns även genomfört telefonintervjuer med Eje Sandberg på Aton Teknikkonsult AB och Helena Bülow-Hübe, Miljö- och energichef på FOJAB arkitekter AB. 5(13)

6 Frågorna som ställdes under intervjuerna presenteras i bilaga 1. Det är viktigt att poängtera att urvalet på grund av metod och omfattning inte på något sätt kan sägas representera åsikter bland alla byggföretag. Resultatet ska ses som en beskrivning av de intervjuades tankar och förhållningssätt. 4 Energinivåer Det finns idag flera klassningssystem som lägger stor vikt vid byggnaders energiprestanda på något sätt. Byggnadens energianvändning är en parameter som ofta har stor inverkan på vilken klass byggnaden kan certifieras enligt. En sammanställning av dessa ger en bra översikt över vilka nivåer som förekommer i olika sammanhang i branschen. Att kunna säga vilken nivå som är mest hållbar ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv är mycket svårt. De olika klassificeringsnivåerna ger en riktning om vilka nivåer som förväntas för de olika certifieringssystemen och kan då också tolkas som mått på hållbarhetsnivåer kopplat till energiaspekten. Nivåerna nedan ansluter till definitionen på byggnaders energianvändning enligt BBR20 kap 9. Tabell 1. Tabellen gäller för bostäder zon III. System Elvärme (kwh/m²atemp,år) Ej Elvärme (kwh/m²atemp,år) BBR (miniminivå) < 55,0 < 90,0 FEBY Minienergihus < 32 < 70 Miljöbyggnad Silver på aspekten energianvändning < 52,3 < 67,5 9st BREEAM poäng 35,2 57,6 Miljöbyggnad Guld på aspekten energianvändning <49,5 < 58,5 FEBY Passivhus < 25 < 50 10st BREEAM poäng 27, st BREEAM poäng 18,7 30,6 12st BREEAM poäng 4,9 16,2 Fullt antal (13st) BREEAM poäng 0 0 Från den 1 januari 2014 får de byggnader som energideklareras en energiklass. Energiklass C motsvarar Boverkets byggregler. För nyproduktion är bara klasser bättre än C aktuella. Tabell 2. Energiklasser. System Elvärme (kwh/m²ate mp,år) Ej Elvärme (kwh/m²ate mp,år) Energiklass C (BBR) < 55,0 < 90,0 Energiklass B < 32 < 67,5 Energiklass A < 25 < 50,0 4.1 Rekommendationer från SKL Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har presenterat en rekommendation för kommunernas krav på energieffektivt byggande av flerbostadshus vid försäljning av kommunal mark. / / Många kommuner ställer egna energikrav på byggande eller är på väg att utarbeta sådana. Kraven ställs ofta i det lokala arbetet för klimat, energieffektivisering och miljömål och för att främja en långsiktigt konkurrenskraftig byggindustri. 1 Rekommendationen på specifik energianvändning för flerbostadshus är 70 kwh/m² Atemp och år. För varmvatten ingår Svebys schablon på 25 kwh/m². För att säkra teknikneutralitet mellan olika försörjningssystem ställs kravet på värme som 1 Källa: SKL Cirkulär 13: (13)

7 nettovärme, mätt efter värmepanna eller värmepump. För tidig kontroll kan kravet även ställas på motsvarande nivå på värmeförlust/värmeeffektbehov, 20 W/m². Fokus ligger på att minimera byggnadens värmeförluster, oavsett system för energiproduktion. Rekommendationen har tagits fram i syfte att underlätta och möjliggöra för fler kommuner att ställa sådana krav för att ta tillvara potentialen för energieffektivisering. Syftet har också varit att tillmötesgå byggbranschens önskan om tydliga och mer samordnade krav, för att möjliggöra en mer standardiserad byggprocess. 2 SKL reserverar sig i rekommendationen för eventuellt kommande lagändringar. 5 Forskning om betalningsvilja för energieffektiva bostäder Inom ramen för den här utredningen om lämpliga energieffektivitetsnivåer i Stavlund, Strängnäs, är det intressant att beakta studier som har analyserat boendes betalningsvilja för energieffektivitet i bostäder. I ett pågående forskningsarbete studerar en av Tyréns 2 Källa: SKL Cirkulär 13: doktorander just detta. Arbetet 3, The Residential Value of Energy Efficient Housing, är en del i en licentiatavhandling som har presenterats vid olika internationella konferenser, men ej ännu publicerats. Syftet är att studera om det finns en betalningsvilja för bättre energiprestanda i småhus i Sverige, mer specifikt belyses följande frågor: Hur värderas energieffektivt boende av småhusköpare i Sverige? Vilka egenskaper värderas högst/lägst och hur förhåller sig detta till andra värdefulla egenskaper? Studien bygger på analyser i en stor databas bestående av statistik från Boverkets energideklarationer (alla rikets småhus som såldes ), SCBs fastighetstaxeringsregister, hushållsdata samt befolkningsstatistik för kommuner och församlingar. Totalt finns över observationer (hus) i databasen där genomsnittshuset: är byggt på 60-talet är ca 160 m² stort kostar ca 2,2 MSEK (ca kr per m² ) 3 Del i doktorandstudier vid institutionen för Samhällsplanering & Miljö vid KTH. Doktorandstudierna som helhet handlar om städers attraktivitet, konkurrenskraft och platsmarknadsföring. har en årlig energikonsumtion (uppvärmning) om ca kwh (110 kwh/m² ) Ett intressant resultat från studien är att hushållens sammansättning har mycket stor betydelse för energikonsumtionen i småhus. I synnerhet antal hushållsmedlemmar och om hushållet har barn eller inte. Detta gäller även om man bara studerar energi för uppvärmning och antyder att det är minst lika viktigt för beslutsfattare att arbeta med policyåtgärder för att påverka hushållens användning av energi för att förbättra husens energiprestanda. Singelhushåll konsumerar nästan dubbelt så mycket energi per person som övriga hushåll. Barn- liksom äldrehushåll har däremot betydligt lägre energikonsumtion per person. Inkomsten tycks också ha en signifikant men relativt liten betydelse, minus 10 % högre inkomst motsvarar ca 0,1 % högre energikonsumtion. Högre utbildning verkar dock ha en motsatt effekt d.v.s. hushåll med högre utbildning har något lägre konsumtion. Ett annat intressant resultat är att det tycks finnas en betalningsvilja för energieffektivitet när det gäller småhus. Ett genomsnittshus med 10 % högre energikonsumtion året innan försäljning är 0,7 % billigare än ett hus med normal energikonsumtion, allt annat lika. Halverad energikonsumtion ger omvänt en prispremie på ca +3,5 %. Jämförbara resultat har påvisats i forskning i Nederländerna, England och USA/Kalifornien för hus med en s.k. green label. 7(13)

8 Teknisk utrustning som förbättrar energieffektiviteten tycks också vara värt en extra prispremie. Som exempel kan nämnas värmepumpar, i synnerhet mark/bergvärme, solenergi och fjärrvärme. En tänkbar förklaring är att utrustningen förutom sina energisparande egenskaper eventuellt förmedlar en värde liknande miljömärkning/ green label. Studien ger även en indikation på att husköpare faktiskt beaktar de åtgärder som föreslås av experterna i energideklarationen för att minska energikonsumtionen, både vad gäller åtgärdernas förväntade energibesparing och kostnaden för att genomföra åtgärderna. Effekten på huspriset är dock mycket liten. 6 Resultat från intervjuer Nedanstående kapitel redovisar resultaten från intervjuer med byggherrar och experter på energiområdet. Byggherrarna beskrivs i texten som intervjupersoner/erna och experterna som experter. 6.1 Kännedom om utvecklingen av stadsdelen Stavlund Drygt hälften av intervjupersonerna känner till området Stavlund och kommunernas planer på att utveckla en ny stadsdel. Bland de som känner till området och kommunens planer har några hört talas om området och vet var det ligger medan andra har mycket god kännedom. På frågan om de är intresserade av att vara en aktiv part i utvecklingen av området svarar majoriteten av intervjupersonerna att de är involverade i andra projekt i Strängnäs och att de har fullt upp med det som de bygger och säljer. En av intervjupersonerna uppger att det företag han arbetar på blivit erbjudna mark i området. Dock har de valt att tills vidare tacka nej då de anser att de första etapperna är mindre attraktiva än de som kommer senare i utbyggnaden av området. Det finns två företag som säger att de skulle vara intresserade av att vara en del av utveckling av Stavlund. 6.2 Hållbarhetsfokus och energieffektivitetsnivå för Stavlund Elvärme (värmepump/bergvärme) Ej elvärme (fjärrvärme) Klass: Byggföretag: 55 kwh/m2 90 kwh/m2 C Önskad nivå av samtliga företag 32 kwh/m2 67,5 kwh/m2 B - 25 kwh/m2 (Passivhus) 50 kwh/m2 A - Ambitionen med föreliggande undersökning var att komma fram till en siffra för den energieffektivitetsnivå som majoriteten av intervjupersonerna skulle kunna acceptera om de var intresserade av att vara en del av byggandet av bostadsområdet Stavlund. Efter samtal med företrädarna för byggföretagen står det emellertid klart att det inte går att presentera en gemensam siffra. Samtliga intervjupersoner uppger att hållbarhet är ett viktigt fokusområde för deras verksamhet. Att Strängnäs kommun anstränger sig och vill ligga i framkant och driva dessa frågor anses vara positivt. Det blir emellertid snabbt tydligt under intervjuerna att byggherrarna inte uppskattar att kommunen vill ställa andra krav på energieffektivitetsnivån i byggnader än de som specificeras i BBR, vilket är 90 kwh/m² och år (55 kwh/m² och år elvärme). 8(13)

9 Det handlar för de flesta av företagen inte om att de inte kan eller vill bygga hållbart och energisnålt. Flera av intervjupersonerna säger att de bygger mer energieffektivt än vad kraven är i BBR. Trots att flertalet klarar kraven tycker de att de är problematiskt att Strängnäs kommun vill ställa särskilda krav på energieffektiviteten i Stavlund. Anledningarna är flera: Majoriteten av intervjupersonerna anser att det inte går att få ihop kalkylen för produktionen om kommunen ställer särkrav. Det kostar mer att bygga energieffektivt och det finns ingen betalningsvilja för detta bland de potentiella köparna. Köparna är nöjda med de krav som myndigheterna ställer och hållbart byggande är en bonus men inget som köparna vill betala extra för enligt en intervjuperson. Men åsikterna går något isär. En person anser att ju mer energieffektivt de bygger desto mer attraktivt är det för kunden, då de vet att det spelar roll för deras egen förbrukning och därigenom deras privatekonomi. Flera av intervjupersonerna anser att det kan gå att räkna hem investeringen i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö men att det inte går i Strängnäs. En av intervjupersonerna säger att de tackat nej till att bygga i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm just för att de tyckte att kraven var för höga på energieffektivitetsnivåerna. De kunde inte se hur de skulle kunna få tillbaka det som de investerat i projektet trots höga bostadspriser i Stockholm. Strängnäs anses vidare som relativt dyrt när det gäller markpriser. Flera av de intervjuade säger att det finns mark som är mer attraktiv i kommunen än den i Stavlund där företagen bygger nu och där de har svårt att få ihop sina kalkyler, detta talar emot högre krav i Stavlund enligt intervjupersonerna. Några av intervjupersonerna vänder sig emot det faktum att det till synes blivit en trend bland kommunerna att sätta högre krav än BBR vad gäller energinivåer i bostadshus. En av intervjupersonerna säger att det ibland kan upplevas som om det har blivit en tävling kommunerna emellan. Eskilstuna har enligt uppgift tagit beslut om att det ska ha 45 kwh/m² som krav. Göteborgs stad hade tidigare 60 kwh/m² och då följde Stockholm efter och satt 55 kwh/m² enligt en av de intervjuade. En annan viktig orsak till att särkrav anses ointressant att diskutera för flera intervjupersoner, är att det blir för mycket fokus på en liten del och att bostädernas energiförbrukning måste ställas i relation till flera andra parametrar och sättas in i ett större sammanhang. Det handlar till exempel om att diskutera hur det påverkar miljön när husen produceras och byggs och vad företagen som bygger kan göra för att reducera utsläpp under byggtiden. Det handlar om material, kvalitet och teknik. Ett massivt golv har en betydligt längre livslängd än den ekparkett som läggs som standard i majoriteten av husen. En intervjuperson pekar på att det idag görs beräkningar utifrån en alltför kort livslängd, man säger att husen ska stå i 60 år och det är en väldigt kort tid. Jag tycker att de ska ta sitt ansvar som kommun och ta ett helhetsgrepp och inte bara säga Det där får exploatörerna göra! Det handlar även om att titta på täthet, hur man bygger samhällen och städer som är hållbara ur socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. En fråga som flera intervjupersoner ställer sig är hur Strängnäs kommun kommer att planera för att de som flyttar till Stavlund ska kunna leva miljövänligt. Om man måste ha två bilar så är vinsterna som miljön gör på energieffektiva hus små, eller kanske till och med obefintliga. Det handlar om att möjliggöra för människor att förändra sitt beteende i stort och smått och kunna vara klimatsmart i sin vardag. 6.3 Vad säger experterna? Experterna som Tyréns talat med är eniga om att byggnadernas energianvändning är en viktig del i utvecklingen av en hållbar stadsdel. De anser också generellt att när man pratar om byggnadens energianvändning så bör fokus ligga på själva byggnadens förmåga att minska energiförluster. Det innebär att klimatskal och ventilationssystem är utformade så att energiförluster minimeras. 9(13)

10 Båda experterna har erfarenheter från olika kommuner i Sverige där man ställt särkrav på energinivåer. De nämner exempel där kommuner har ställt krav på olika sätt. Dels som skallkrav för att få markanvisning och dels exempel där byggherren fått välja nivå. Den valda nivån är då ofta kopplad till någon form av incitament. Exempel på där byggherrarna kan välja nivå är miljöbyggprogram syd. En av experterna belyser problem då kommuner inte haft en organisation riggad för att följa upp att byggherrana uppfyller målen. Detta ställer ofta till problem. Kravnivåerna i de olika kommunerna som experterna har erfarenheter från (ej elvärme) ligger mellan 45 kwh/m² per år och 70 kwh/m² per år. Båda experterna är överens om att småhus bör särskiljas från flerbostadshus i kravställningen. 6.4 Förutsättningar för att lyckas För att Stavlund ska kunna bli ett hållbart bostadsområde i Strängnäs krävs att alla som är involverade i projektet gemensamt drar åt samma håll, att det finns en samsyn. Det är enligt intervjupersonerna en av de allra viktigaste nycklarna till framgång. Det gäller aktörer på kommunen och de kommunala bolagen såväl som alla byggherrar. Det måste finnas en tydlighet och en tydlig riktning och en medvetenhet kring att man gör detta tillsammans. Flera intervjupersoner pratar även om Strängnäs attraktivitet generellt sett och att kommunen måste bli bättre på att marknadsföra sig och sina fördelar så att fler människor vill flytta dit. Det allra viktigaste för Strängnäs är varumärket Strängnäs, vad staden står för och vart vi är på väg! När frågan om incitament, för att trots allt sätta låga nivåer i Stavlund ställs, är det flera av intervjupersonerna som kan ge exempel på hur detta kan utformas genom låga markpriser. Då kan man även enligt dem tänka sig att olika upplåtelseformer och byggmaterial innebär olika markpriser för att främja olika typer av bostäder. En av intervjupersonera säger att de driver en fråga med Stockholm stad nu för att sätta ett pris på koldioxidutsläppen och sätta markpriset utefter mått på effektivt byggande. Beroende på om man till exempel bygger hus av betong eller trä så reduceras markpriset enligt de utsläppen som man gör. Att bygga med trä är ju dessutom dyrare än att bygga med betong och då måste man premieras anser de som intervjuats. En person säger att alla måste krympa sina marginaler om det ska fungera att bygga hållbart i Stavlund. Alla, även kommunen, vill maximera sin vinst och det går inte. Om man ska bygga billigt och hållbart då måste alla tänka i termer av självkostandspriser plus arbete. Från kommunens sida kan de minimera plan- och bygglov-och serviceavgifter. En annan viktig faktor är att det finns en flexibilitet i detaljplanen. Enligt flera intervjupersoner kan det annars bli svårt för byggföretag att bygga hållbart i ett helt område redan från start. Förutsättningarna kan ändras under projektets gång. Dessutom kan hus och tomtplaceringar påverka energieffektiviteten (t.ex. med ljusinsläpp) och om kraven är för hårt satta i detaljplanen kan det vara svårt att komma vidare. Det är en erfarenhet som flera har från tidigare etableringar. 6.5 Vad säger experterna? En av experterna ger exempel då man i flerbostadshus kan uppvisa uppmätta energinivåer som varierat mellan kwh/m² och år under en sjuårsperiod (BBRdef och uteklimat jämförbart med Strängnäs). Detta tack vare att man jobbat extra mycket med byggnadens klimatskal, ventilationssystem, utformning och placering. Fastighetsägaren är i detta fall så nöjd med de låga driftskostnaderna att de beslutat att endast bygga flerbostadshus av denna typ. Merkostnaden för denna typ av byggnad är enligt experten mellan 2-10%. 10(13)

11 6.6 Fjärrvärme Samtliga av intervjupersonerna bygger flerbostadshus där energiförsörjningen sker genom fjärrvärme i de allra flesta fallen. Uppfattningen är att det är effektivt och att det fungerar väldigt bra som energikälla. Det är sällan problem med driften och det finns en långsiktighet. I flerbostadshus verkar det enligt flera intervjupersoner vara mer regel än undantag att ansluta sig. För småhus krävs emellertid ofta dubbla system, det får effekten att anslutningsavgiften blir hög eftersom fjärrvärmebolaget inte kan tjäna lika mycket på en småhuskund. En intervjuperson säger att SEVAB och ytterst kommunen borde ha en annan prissättningsmodell där man minskar anslutningsavgifterna och ökar driftskostnaderna. På så vis blir kalkylen bättre för byggföretagen och samtidigt kommer fler kunder att ansluta sig. Det går inte att räkna hem investeringen för kommunen på så kort sikt som de gör nu, de måste tänka mer långsiktigt år anses vara en rimlig tid att räkna hem vinsten. Många av de intervjuade har erfarenhet av att handla upp fjärrvärme för sina projekt i Strängnäs och erfarenheterna är att det kommunala bolag, SEVAB, som tillhandahåller fjärrvärme är dyra. Dyrare än de flesta andra motsvarande bolag som finns i andra kommuner. Det finns dock en viss förhandlingsmån enligt några av intervjupersonerna och SEVAB anses göra ett bra jobb och var resonabla. 6.7 Vad säger experterna? När man bygger småhus i områden med fjärrvärme är det vanligt att man ändå sätter in en frånluftsvärmepump och spetsar med fjärrvärme. Denna lösning medför små mängder levererad fjärrvärme och det ser ofta fjärrvärmebolagen som ett bekymmer. För småhusen är det svårt att klara hårt ställda krav med enbart fjärrvärmelösning. Med eluppvärmning finns alternativet med bergvärme + FTX-ventilation i kombination med ett bra klimatskal för att komma ner till hårt ställda krav. Enligt en av experterna kan med frånluftsvärmepump idag komma ned till ca 40 kwh/ m² och år. SKLs rekommendationer till kommunerna är att ställa krav på nettoenergitillskott, det vill säga hur mycket energi byggnaden använder istället för mängden köpt energi. Syftet med detta är att kravet då riktas mot byggnadens prestanda och då blir kravet inte beroende av valet av värmeförsörjningssystem. 6.8 Krav på effektbehov Tyréns har även ställt frågan till intervjupersonerna om hur byggherrarna skulle ställa sig till om Strängnäs kommun ställer krav på byggnadens effektbehov (värmeförlusttal). Samtliga hänvisar tillbaka till diskussionen om kommunens särkrav, de är med andra ord inte intresserade av ett sådant krav. En av intervjupersonerna anser att detta är fel väg att gå och att det är mer relevant att prata om förbrukning än en begränsning av effektbehov. 6.9 Vad säger experterna? Båda experterna är eniga om att kravställning på årsenergi är komplext. Att bara ställa krav på byggnadens värmeförlusttal känns därför mer attraktivt för experterna. Då säkerställer man byggnadens kvalitet. Det är enkelt att följa upp och det finns utarbetade beräkningsverktyg. Det är dessutom lättare att arbeta mot i projekteringen eftersom man också kommer bort från verksamhetens inverkan på energianvändningen. Vilket man som byggare har svårt att påverka. Rimliga nivåer är experterna dock oense om, men 20 W/m² är en siffra som nämns i SKLs rekommendationer. 11(13)

12 7 Slutsatser och rekommendationer Denna undersökning har genomförts när frågan om kommunala särkrav är omdiskuterad och detta kan ha påverkat diskussionen med byggherrana. När Tyréns har frågat byggherrarna så säger majoriteten att det inte finns någon betalningsvilja för energisnåla hus i någon större utsträckning. Endast en säger sig märka att det börjar efterfrågas av slutkunden. Den personen får stöd i forskningen när det gäller energieffektiva småhus (se kapitel 5) som visar att det finns en betalningsvilja för både energieffektivitet och teknisk utrustning (värmepumpar, solenergi och fjärrvärme). Dock är påverkan på slutpriset låg. Av dem som Tyréns intervjuat framhåller majoriteten att slutkunden, det vill säga den som kommer att bo och leva i huset och dennes beteende, är av stor vikt för energiåtgången. Detta lierar med resultatet från forskningen som visar att hushållssammansättningen, antal hushållsmedlemmar, om hushållet har barn eller inte, har en mycket stor betydelse för energikonsumtionen i småhus. Ambitionen med undersökningen var att komma fram till en siffra för den energieffektivitetsnivå som Strängnäs kommun kan sätta för bostadsområdet Stavlund. Men efter samtal med byggföretagen står det klart att det inte går att presentera en siffra som är lägre än dagens BBR. Samtliga intervjupersoner uppger att hållbarhet är ett viktigt fokusområde för deras verksamhet. De vill vara med och ser positivt på att tillsammans med kommuner utveckla områden med hållbarhetsperspektiv. Flera av dem Tyréns talat med uppger att de redan idag ligger under BBRs nivåer men att de ändå inte vill ha särkrav från kommunen sida. Anledningarna är flera: Det kostar mer att bygga energieffektivt och det finns ingen betalningsvilja bland de potentiella köparna. Bara en av nio av de intervjuade anser att ju mer energieffektivt de bygger desto mer attraktivt är det för kunden. Det blir för mycket fokus på en för liten del - bostädernas energiförbrukning måste ställas i relation till flera andra parametrar och sättas in i ett större sammanhang. Det bör också handla om hur man kan reducera utsläpp under byggtiden, material, kvalitet och teknik. Man bör också se på hur de som ska leva i området ska kunna leva miljövänligt. Finns bra kommunikationer, service och återvinning i området? Det handlar även om att möjliggöra för människor att förändra sitt beteende i stort och smått och att kunna vara klimatsmart i sin vardag. De som Tyréns har intervjuat menar att en nyckel för att lyckas bygga ett område med de ambitioner som Strängnäs kommun har för området Stavlund, är att sammarbeta med byggarna i ett tidigare skede och ställa andra typer av krav. Istället för att reglera nivåer i avtal och låsta detaljplaner kan ett utbyte av erfarenheter i utformingen av ett område ske tidigare i ett gemensamt arbete. Att backa processen ett steg eller två. Om en detaljplan är för hårt satt blir det svårt att ändra om platsens förutsättningar bjuder på motstånd. För att trots allt kunna sätta låga energieffektivitetsnivåer kan incitament såsom låga markpriser användas. Exempelvis att olika upplåtelseformer och byggmaterial styr markpriserna för att främja olika typer av bostäder. Strängnäs kommun har några alternativa vägar att gå. Tyréns har identifierat tre alternativa vägar för kommunens fortsatta arbete: 1. Kommunen fortsätter på den inslagna vägen och sätter en energieffektivitetsnivå som de anser är rimlig för Stavlund, förslagsvis enligt SKLs rekommendationer. 2. Kommunen hittar en fungerande incitamentsmodell som gör att byggherrarna får ett incitament till att bygga mer energieffektivt. 3. Kommunen skapar en ny process för Stavlund tillsammans med 12(13)

13 byggföretagen som ligger i linje med deras önskan om dialog. Tyréns samlade bedömning är att alternativ två sannolikt är den mest gynnsamma vägen att gå för att nå de mål som Strängnäs kommun har för att bygga ett hållbart bostadsområde i Stavlund, om byggherrarna ska vilja vara med och utveckla området. 13(13)

14 1(2) Intervjufrågor- Utredning Energieffektivitetsnivå Stavlund Namn, titel: Bolag: Datum: Vi ringer på uppdrag av Strängnäs kommun som ser närmare på att exploatera området Stavlund. I området planeras cirka 400 bostäder i form av villor, radhus, parhus och flerbostadshus. Stavlund är tänkt att vara ett pilotprojet för hållbar utveckling där målet är att ta ett helhetsgrepp kring hållbarhetsperspektivet genom att kommunen tillsammans med byggherrar och övriga berörda aktörer samarbetar. Kommunen kommer att sätta kriterier vid markanvisning som rör energieffektivitet i flerbostadshus och villor. De är därför intresserade av att redan nu ta reda på vilka nivåer som byggföretagen anser rimliga. Vår uppdragsgivare är Johannes Remmo på Mark- och exploateringsenheten(om de frågar). Inför denna exploatering vill kommunen tala med några nyckelpersoner om hur ni ställer er till vilka hållbarhetskriterier och vilken energieffektivitetsnivå en kommun kan ställa. Jag beräknar att intervjun kommer att ta cirka 20 minuter. 1. Känner du till att kommunen vill utveckla en stadsdel i Stavlund? a. Om ja: Är ni intresserade av att bygga där? - Varför? - Varför inte?

15 2(2) 2. Hur ser ni på projekt med hållbarhetsfokus, såsom Stavlund? a. Vilka kriterier ingår när ni internt talar om hållbar utveckling inom bostadsbyggande? 3. Vilken energieffektivitetsnivå är rimligt att Strängnäs kommun sätter för Stavlund? (Nivå på byggnaders energianvändning enligt BBR). Elvärme (värmepump/bergvärme) Ej elvärme (fjärrvärme) Klass: 55 kwh/m2 90 kwh/m2 C 32 kwh/m2 67,5 kwh/m2 B 25 kwh/m2 (Passivhus) 50 kwh/m2 A a. Varför? b. Vilka hinder kan finnas för att sätta låga nivåer? (kostnader/betalningsvilja etc.) c. Om stora hinder: Finns det något ekonomiskt incitament från kommunens sida som skulle få er att tippa över och ändå bygga enligt på låga energieffektivitetsmålen? 4. Idag finns det inte fjärrvärme indragen till Stavlund, men nära. Fjärrvärme finns framdraget till vissa av bostäderna runt om den planerade bebyggelsen i Stavlund. Med andra ord finns möjlighet till fjärrvärmeanslutning. Exploatörerna måste dock komma överens med SEVAB Strängnäs energi AB, kommunalt bolag, om anslutningsavgift. Sen kan det vara så att SEVAB inte är intresserade av att erbjuda fjärrvärme om energiförbrukningen blir för låg. a. Är fjärrvärme viktigt? Varför? Blir det mer/mindre hållbart? b. Om ni skulle bygga där skulle ni vara intresserade av att förhandla med SEVAB om anlutning? c. Förutom fjärrvärme, finns det andra saker som ni tycker kommunen ska tänka på som underlättar för er att bygga i Stavlund? 5. Vad skulle ni tycka om Strängnäs kommun ställer krav på byggnadens effektbehov? (Byggnadens behov av värmetillförsel i Watt vid dimensionerande utetemperatur utslaget på golvarea. Detta för att hålla en innetemperatur på 21 grader). a. Vilken nivå (W/m²) tycker ni är rimlig som krav? 6. Finns det någonting du tycker att vi missar att fråga om eller ta upp som du vill skicka med till Strängnäs kommun i den här frågan? Tack för att du tog dig tid!

SKL:s rekommendation och läget

SKL:s rekommendation och läget Kommunala energikrav på byggande - hinder eller drivkraft? SKL:s rekommendation och läget andreas.hagnell@skl.se www.skl.se/byggkrav Förbud mot kommunala tekniska egenskapskrav i PBL föreslås Prop. 2013/12:126

Läs mer

SKL energikrav på kommunal mark. 14 mars 2013

SKL energikrav på kommunal mark. 14 mars 2013 SKL energikrav på kommunal mark 14 mars 2013 andreas.hagnell@skl.se Samordnade energikrav - SKL uppdrag Utveckla modell för kommuner att ställa långtgående krav på energieffektiva byggnader vid nybyggnation

Läs mer

Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB

Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Eje Sandberg, ATON Teknikkonsult AB Energikrav i planprocessen Rapporter SKL- rapport: Att bygga skolor och förskolor som passivhus Rapporter finns på: www.aton.se Rådgivning åt kommuner som ställer Energikrav:

Läs mer

Att ställa energikrav vid nybyggnation

Att ställa energikrav vid nybyggnation Att ställa energikrav vid nybyggnation Utmaningar och möjliga lösningar Jens Johansson Miljöstyrningsrådet www.msr.se Bred avstämning - intressenter MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSSTÖD PRISBELÖNT I EU

Läs mer

Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad

Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad Gäddeholm Västerås stad förvärvade egendomen Gäddeholm 2003 Avsikten var att skapa en ny stadsdel Svårt att skapa tillräckligt med byggbar mark runt Västerås

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Miljö och teknik. Handläggare Ingmarie Ahlberg kommunstyrelsen. Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Miljö och teknik. Handläggare Ingmarie Ahlberg kommunstyrelsen. Förslag till beslut Sida 1 (6) 2015-07-13 Handläggare Ingmarie Ahlberg 08-508 264 54 Till Exploateringsnämnden 2015-08-20 Remiss om Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader. Svar på remiss

Läs mer

Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05

Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05 Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05 ENERGI INNEHÅLLSFÖRTECKNING ENERGI... 2 SYFTE... 3 Allmänna anvisningar... 4 Kravbeskrivning... 4 Effekt... 4 Energi... 4 Kompensation för skuggning... 5 Ventilationstillägg...

Läs mer

Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader

Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader YTTRANDE Vårt dnr: 2015-08-28 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Andreas Hagnell Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se

Läs mer

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar Exploateringsnämndens handlingsplan Stadens energikrav vid markanvisningar Bakgrund Staden ska vara pådrivande i utvecklingen av en hållbar stadsutveckling genom sitt eget agerande och genom att samarbeta

Läs mer

Tävlingskriterier hållbarhet markanvisningstävling det gamla trädskoleområdet i Riddersvik

Tävlingskriterier hållbarhet markanvisningstävling det gamla trädskoleområdet i Riddersvik 1 Tävlingskriterier hållbarhet markanvisningstävling det gamla trädskoleområdet i Riddersvik 2015-10-20 2 Stockholms stad har beslutat om vision 2014 Ett Stockholm för alla. Visionen omfattar fyra avsnitt

Läs mer

Motion (2012:17) om krav på ändrade byggregler så att energieffektivitet både mäts i tillförd energi och hur energin till fastigheten produceras

Motion (2012:17) om krav på ändrade byggregler så att energieffektivitet både mäts i tillförd energi och hur energin till fastigheten produceras MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-06 Handläggare: Nicolas Heyum Telefon: 076 12 27 457 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-08-28 p 17 Motion (2012:17) om krav på

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Träbyggnadsstrategi

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Träbyggnadsstrategi Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Träbyggnadsstrategi Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Marknadens intresse för resurseffektiva. byggnader. Svante Wijk. NCC Construction Sverige AB. NCC Teknik. NCC Teknik Sid1

Marknadens intresse för resurseffektiva. byggnader. Svante Wijk. NCC Construction Sverige AB. NCC Teknik. NCC Teknik Sid1 Marknadens intresse för resurseffektiva byggnader Svante Wijk NCC Construction Sverige AB NCC Teknik NCC Teknik Sid1 Sammanfattning NCC har under 2005 genomfört en enkätundersökning hos drygt 350 presumtiva

Läs mer

Skärpta energihushållningskrav regeringsuppdrag, nya BBR 22 mm. 16 mars Stefan Norrman

Skärpta energihushållningskrav regeringsuppdrag, nya BBR 22 mm. 16 mars Stefan Norrman Skärpta energihushållningskrav regeringsuppdrag, nya BBR 22 mm 16 mars Stefan Norrman Boverkets byggregler, BBR Krav i form av föreskrifter enligt lag (PBL + PBF) 2015-03-19 Sida 2 Många frivilliga krav

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Projektets resultat Gemensamt dokument lokal anpassning Utgå från samhällets och branschens miljösyn Använda befintliga verktyg i samhället Ingen/liten kommunal

Läs mer

Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad

Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad Översiktsplan Gäddeholm Herrgårdsängen detaljplan Herrgårdsängen Styckebyggartomter Medelpris: 647.000:- (exkl. VA och el: 170.000:-) Medeltomt: 1227 kvm.

Läs mer

Lågenergihus för attraktivt boende

Lågenergihus för attraktivt boende Lågenergihus för attraktivt boende 09:00 Inledning 09:15 Därför bygger vi lågenergihus 09:40 Vad är lågenergihus? 11:00 Renovering och energieffektivisering av miljonprogrammet 11:30 Byggprocessen och

Läs mer

PM Energistrategi för H+ Bakgrund. Plusenergi. Energiberäkningar

PM Energistrategi för H+ Bakgrund. Plusenergi. Energiberäkningar Energistrategi för H+ Bakgrund Öresundskraft har sedan 2011-06-29 arbetat med den övergripande målsättningen att skapa ett effektivt och hållbart energisystem för H+. Arbetet har bedrivits av en projektgrupp

Läs mer

Energieffektiva byggnader Kommunala krav vid nybyggnation. Södertörn 16 november andreas.hagnell@skl.se

Energieffektiva byggnader Kommunala krav vid nybyggnation. Södertörn 16 november andreas.hagnell@skl.se Energieffektiva byggnader Kommunala krav vid nybyggnation Södertörn 16 november andreas.hagnell@skl.se Kommunala energikrav vid nybyggnation - Hur främja energieffektivt byggande (mht ekonomi och innemiljö)

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Byggprocessen och hur komma igång

Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Innehåll Mål och ambitioner, förankringsprocess Egna erfarenheter börja bygga kunskap nu Skapa förutsättningar budget, organisation Använd

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-21 Remisslämnare

Läs mer

Dalastrategi för Lågenergibyggande

Dalastrategi för Lågenergibyggande Dalastrategi för Lågenergibyggande Bakgrund Enligt EU direktiv 2010/31/EG kallat EPBD2 ska alla nya offentliga byggnader senast 2019 och övriga 2021 vara sk Nära Noll Energibyggnader. Enligt regeringens

Läs mer

Energiklassning av byggnader -vägen från ord till handling

Energiklassning av byggnader -vägen från ord till handling Energiklassning av byggnader -vägen från ord till handling Åsa Wahlström, CIT Energy Management EG direktivet om byggnaders energiprestanda 2002 Nybyggnadsregler 2006 med skärpning för eluppvärmda byggnader

Läs mer

Nybyggnation i Snösätra En intervjuundersökning bland de boende i närområdet

Nybyggnation i Snösätra En intervjuundersökning bland de boende i närområdet Nybyggnation i Snösätra En intervjuundersökning bland de boende i närområdet Hannes Jacobsson hannes.jacobsson@sweco.se Jennie Westman jennie.westman@sweco.se 1 Bakgrund I Rågsved och delar av Rågsveds

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets byggregler

Remissvar avseende Boverkets byggregler Borlänge 14 Jan 2011 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets byggregler Revidering av avsnitt 9 Energihushållning och Regler om ändring av byggnad Inom projektet SWX-Energi har

Läs mer

Vad händer på Passivhusfronten?

Vad händer på Passivhusfronten? Vad händer på Passivhusfronten? Jonas Norrman IVL Svenska Miljöinstitutet Åsa Wahlström SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Det färdigställs allt fler energieffektiva lägenheter i Sverige byggda efter

Läs mer

Välkomna. Vision 2025 Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun senast år 2025.

Välkomna. Vision 2025 Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun senast år 2025. Välkomna Vision 2025 Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun senast år 2025. Lerums kommun är en föregångare i energieffektivt byggande sedan 2005. Idag har vi flera mycket energieffektiva

Läs mer

Hållbart byggande i kallt klimat. Thomas Olofsson

Hållbart byggande i kallt klimat. Thomas Olofsson Hållbart byggande i kallt klimat Thomas Olofsson Hållbart byggande i kallt klimat Lokalt och kulturellt influerat -Vernacular Västerbottensgård 3 Parstugan Vernacular i kallt klimat Konstruktion - Varm

Läs mer

Att ställa energikrav och följa upp

Att ställa energikrav och följa upp Att ställa energikrav och följa upp Svante Wijk Energistrateg, NCC Construction NCC Construction Sverige AB 1 Lagkraven skärps Exempel flerbostadshus i Göteborg Följden av tuffare energikrav Marginalerna

Läs mer

Rapport Energideklaration

Rapport Energideklaration Datum för besiktning: 20/2-2015 Fastighetsbeteckning: Drängsered 2:145 Adress /ort: Timotejv 5, Floda Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Sammanfattning I denna rapport presenteras nuvarande energianvändning

Läs mer

MEDBORGARDIALOG KLIMATSMART BYGGANDE

MEDBORGARDIALOG KLIMATSMART BYGGANDE MEDBORGARDIALOG KLIMATSMART BYGGANDE Sammanställning till webbsidan Medborgardialog klimatsmart byggande Måndagen den 29 september 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om klimatsmart

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala - Årsta 52:5 Byggnadens adress Sellerigatan 7 754 49 Uppsala Datum 2016-08-22 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan RESULTAT FRÅN ENKÄTUNDERSÖKNING 2011 Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan Fysisk planering för minskad klimatpåverkan 1 Förord Detta är den tredje enkäten från SKL om kommunernas arbete

Läs mer

Sammanfattning av Klimatkommunernas synpunkter

Sammanfattning av Klimatkommunernas synpunkter s svar på Socialdepartementets remiss Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) Sammanfattning av s synpunkter anser att Byggkravsutredningens

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Storvreta 4:72.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Storvreta 4:72. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 4:72 Byggnadens adress Fullerövägen 8 74332 Storvreta Datum 2017-03-02 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Miljö- och energidepartementet. Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader

Miljö- och energidepartementet. Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader Handläggare HDa Datum Diarienummer 2015-08-28 M2015/2507/Ee 1 (5) Miljö- och energidepartementet Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader Hyresgästföreningen har beretts

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 1(10) Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22

Läs mer

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKETS YTTRANDE 2015-08-22 Ärendem: NV-04294-15 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockhohn m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över förslag till

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Stockholm 1 sep 2006 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Generella synpunkter Vi anser att en skärpning av byggreglerna avseende energihushållning

Läs mer

Klassningssystem en överblick

Klassningssystem en överblick Klassningssystem en överblick Daniel Olsson Klassning av byggnader en överblick av de vanligaste systemen och hur man ser på el och värmeanvändning 1) Vad är nyttan? 2) En fluga? 3) Vilka system finns?

Läs mer

Grönt Byggindex 2011. Katarina Anund, Support Marknad, Green & Safety Katarina.anund@skanska.se, 010-448 14 20. Publik information

Grönt Byggindex 2011. Katarina Anund, Support Marknad, Green & Safety Katarina.anund@skanska.se, 010-448 14 20. Publik information Grönt Byggindex 2011 Katarina Anund, Support Marknad, Green & Safety Katarina.anund@skanska.se, 010-448 14 20 Syfte med Grönt Byggindex Ge en bild av grönt byggande i Sverige, hur marknaden ser ut idag,

Läs mer

1:7. Hur Sverige ska nå energi- och klimatmålen inom bebyggelsen

1:7. Hur Sverige ska nå energi- och klimatmålen inom bebyggelsen 1:7 Hur Sverige ska nå energi- och Vi står inför vår tids största utmaning att på kort tid ställa om vår energianvändning till en nivå som skapar förutsättningar för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Läs mer

Energikrav i bebyggelse, Västerås stad, stadens roll och erfarenheter Bo Göranson, Fastighetskontoret, Västerås

Energikrav i bebyggelse, Västerås stad, stadens roll och erfarenheter Bo Göranson, Fastighetskontoret, Västerås Energikrav i bebyggelse, Västerås stad, stadens roll och erfarenheter Bo Göranson, Fastighetskontoret, Västerås Herrgårdsängen ett lågenergihusområde för småhus, staden och tomköpare Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret,

Läs mer

Seminarium om energieffektiva byggnader Norra Latin, Stockholm, 15 oktober 2014

Seminarium om energieffektiva byggnader Norra Latin, Stockholm, 15 oktober 2014 Seminarium om energieffektiva byggnader Norra Latin, Stockholm, 15 oktober 2014 2 BBR-krav Lågenergi Nära nollenergi (=?) Energianvändning (kwh/m 2,år) 3 Nationella mål för energieffektivisering i byggnader

Läs mer

Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1

Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1 Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1 Alla BeBo-rapporter finns att hitta på www.bebostad.se 2016_11 Emma Karlsson Granskad av Åke Blomsterberg WSP Sverige AB 2017-12-18

Läs mer

Glappet mellan produktion

Glappet mellan produktion Glappet mellan produktion och förvaltning av bostäder En undersökning från Svensk Byggtjänst Glappet mellan produktion och förvaltning av bostäder 1. Bakgrund och metodik...4 1.1 Hur stor hänsyn tar produktionen

Läs mer

Remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler

Remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-04-20 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Andreas Hagnell Boverket remiss@boverket.se Remiss: Förslag till ändring i Boverkets byggregler Sammanfattning Sveriges Kommuner

Läs mer

Rapport Energideklaration

Rapport Energideklaration Datum för besiktning: 12/6-2015 Fastighetsbeteckning: Fåle 1:109 Adress /ort: Lindv 4, Limmared Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Sammanfattning I denna rapport presenteras nuvarande energianvändning

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-22 Remisslämnare

Läs mer

Energieffektiva byggnader Kommunala krav vid nybyggnation. oktober

Energieffektiva byggnader Kommunala krav vid nybyggnation. oktober Energieffektiva byggnader Kommunala krav vid nybyggnation oktober Kommunala energikrav vid nybyggnation - Hur främja energieffektivt byggande (mht ekonomi och innemiljö) med teknikneutrala krav vid försäljning

Läs mer

Solenergiteknik i den hållbara staden

Solenergiteknik i den hållbara staden Solenergiteknik i den hållbara staden Charlotta Winkler WSP Environmental 2015-06-23 2 Det går inte att visa den här bilden just nu. Värderingar 3 Hållbarhet 4 "En hållbar utveckling är en utveckling som

Läs mer

Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr /2014.

Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr /2014. Dnr Sida 1 (5) 2014-12-19 Handläggare Anders Hallberg 08-508 264 01 Till KF/KS kansli Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr 001634/2014. Exploateringskontoret

Läs mer

Ett energieffektivt samhälle

Ett energieffektivt samhälle Ett energieffektivt samhälle Utgångspunkt Sveriges byggnaders specifika energianvändning ska halveras till år 2050 jämfört med 1995 Tidigare mål revideras nu Skälen Minskad klimatbelastning Minskat omvärldsberoende

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

SKL och de energi- och klimatpolitiska målen 9 nov.

SKL och de energi- och klimatpolitiska målen 9 nov. SKL och de energi- och klimatpolitiska målen 9 nov andreas.hagnell@skl.se SKLs programberedning för klimat Partipolitisk sammansatt, elva politiker från hela landet Slutrapport beslutad i SKL:s styrelse

Läs mer

Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo)

Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo) Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo) Miljö- och samhällsbyggnads- Sollentuna den 9 januari 2006 departementet

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Sjöändan 1:17. Metsjövägen 9.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Sjöändan 1:17. Metsjövägen 9. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Sjöändan 1:17 Byggnadens adress Metsjövägen 9 76291 Rimbo Datum 2016-10-04 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning PS Energideklaration

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration Villa

Åtgärdsrapport Energideklaration Villa Datum för besiktning: 1/10-2015 Fastighetsbeteckning: Tollered 1:276 Adress/ort: Blåsippsv 6, Älvängen Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Företag/ackreditering Sammanfattning I denna rapport presenteras

Läs mer

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan Miljöpåverkan berör oss alla Att minska energianvändning och utsläpp av växthusgaser är ett övergripande samhällsmål

Läs mer

Validitetskontroll energideklaration 2014

Validitetskontroll energideklaration 2014 Validitetskontroll energideklaration 2014 2 Validitetskontroll energideklaration 2014 Titel: Validitetskontroll energideklaration 2014 Utgivare:, juli 2015 Dnr: 1554-2015 Process: 3.4.1 Validitetskontroll

Läs mer

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB Marknadsundersökningen inom ramen för RELACS har gjorts i samarbete mellan Energikontor Sydost AB och kommunikationspecialisten Herr H Kommunikation. Herr H har utifrån projektbeskrivning, projektets enkätmall

Läs mer

Bygg- och fastighetssektorns syn på investeringsstöd till renovering och energieffektivisering

Bygg- och fastighetssektorns syn på investeringsstöd till renovering och energieffektivisering Näringsdepartementet 2015-05-12 103 33 Stockholm Anders.lonnberg@regeringskansliet.se Mattias.persson@regeringskansliet.se Bygg- och fastighetssektorns syn på investeringsstöd till renovering och energieffektivisering

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Fjällbo 1:77. Fjällbo Selknä 133

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Fjällbo 1:77. Fjällbo Selknä 133 ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Fjällbo 1:77 Byggnadens adress Fjällbo Selknä 133 75597 Uppsala Datum 2017-10-30 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Remissvar angående investeringsstöd till hyresbostäder, N2015/5139/PUB.

Remissvar angående investeringsstöd till hyresbostäder, N2015/5139/PUB. 20151002 1 Remissvar angående investeringsstöd till hyresbostäder, N2015/5139/PUB. Sveriges Centrum för Nollenergihus (SCN) bildades 2010 som en fortsättning på Forum för energieffektiva Byggnader (FEBY)

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson

Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd; BFS 2016:13 Utkom från trycket den 23 november 2016

Läs mer

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016

Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 1(9) Svarsfil till remiss; Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning, dnr: 1694/2016 Svar mailas till remiss@boverket.se Datum 2016-08-18

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Norrtälje Bro Prästgård 1:11.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Norrtälje Bro Prästgård 1:11. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Norrtälje Bro Prästgård 1:11 Byggnadens adress Smedjebacken 11 76175 Norrtälje Datum 2016-10-25 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Energiklass i Säljstöd

Energiklass i Säljstöd INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Energiklass i Säljstöd Mars 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4 Utgåva 1:1 2015-02-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tolered 37:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader. Thomas Johansson, Roger Gustafsson, Erik Olsson

Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader. Thomas Johansson, Roger Gustafsson, Erik Olsson Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader Thomas Johansson, Roger Gustafsson, Erik Olsson Uppdraget Boverket ska analysera och föreslå en definition av energiprestanda att tillämpas för

Läs mer

FEBY12. Nollenergihus Passivhus Minienergihus. Sammanfattning av kravspecifikationer för bostäder

FEBY12. Nollenergihus Passivhus Minienergihus. Sammanfattning av kravspecifikationer för bostäder FEBY12 Denna broschyr är en sammanfattning. Fullständiga kriterier och en webbversion finns på www.nollhus.se. Nollenergihus Passivhus Minienergihus Sammanfattning av kravspecifikationer för bostäder Inledning

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tegsnäset 1:57

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tegsnäset 1:57 Utgåva 1:1 2013-06-26 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tegsnäset 1:57 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43. Byggnadens adress Frejvägen 8.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43. Byggnadens adress Frejvägen 8. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43 Byggnadens adress Frejvägen 8 749 60 Örsundsbro Datum 2015-09-19 Utetemperatur 20 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energieffektivitet i monteringsfärdiga småhus viktigare än kakel och parkett!

Energieffektivitet i monteringsfärdiga småhus viktigare än kakel och parkett! Energieffektivitet i monteringsfärdiga småhus viktigare än kakel och parkett! Hållbar utveckling Väst -regionalt energikontor för Västra Götaland Lisa Ossman, tf Verksamhetsledare lisa.ossman@hallbarutvecklingvast.se,

Läs mer

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196

KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 KVALITETSPROGRAM Hovshaga Centrum Stadsutvecklingsprojekt Antagen av kommunstyrelsen 2012-06-05 196 INNEHÅLL 1. Inledning 2. Byggmaterial 3. Energi 4. Återvinning 5. Tillgänglighet 6. Utemiljö Inledning

Läs mer

Miljöcertifiering Miljöcertifiering En miljöcertifiering är en bedömning av hur miljömässigt hållbar en byggnad är. Utifrån ett certifieringssystem får en byggnad ett certifikat som visar dess miljöprestanda.

Läs mer

Miljöbyggprogram SYD efter Från krav i avtal till dialog

Miljöbyggprogram SYD efter Från krav i avtal till dialog Miljöbyggprogram SYD efter 2015 Från krav i avtal till dialog Innehåll Hur har vi arbetat? Hur funkar särkravsstoppet? Hur kan vi arbeta i framtiden? Resan MBP SYD 2006 2008 2009 2010 2015 2012 2013 2014

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Underlag för beslut om miljökrav i byggprojekt

DANDERYDS KOMMUN Underlag för beslut om miljökrav i byggprojekt DANDERYDS KOMMUN Underlag för beslut om miljökrav i byggprojekt Datum 181109 Maria Novikova Forsen Projekt 2 Sammanfattning utreder om certifieringssystemet Miljöbyggnad kan vara ett alternativ att ställa

Läs mer

Planeten ska med! Energianvändning i nyproduktion

Planeten ska med! Energianvändning i nyproduktion Planeten ska med! Energianvändning i nyproduktion Kort om Riksbyggen Kärnaffär Bygger fastigheter med bostadsrätt Skapar bostadsrättsföreningar Förvaltar fastigheterna åt bostads- rättföreningarna Antal

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer 1(6) Förslag till styrdokument för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds

Läs mer

Täta Hus varför och hur man bygger lufttätt

Täta Hus varför och hur man bygger lufttätt Ett bättre byggande SPs byggfysikdagar 15 16 nov 2016 Täta Hus varför och hur man bygger lufttätt Anders Rosenkilde och Ingemar Samuelson, Gar Bos tekniska råd Gar Bos tekniska råd Mårten Lindström, konsult

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

MODERNT TRÄBYGGANDE- HISTORIA OCH DRIVKRAFTER COPPERHILL, ÅRE SUSANNE RUDENSTAM

MODERNT TRÄBYGGANDE- HISTORIA OCH DRIVKRAFTER COPPERHILL, ÅRE SUSANNE RUDENSTAM MODERNT TRÄBYGGANDE- HISTORIA OCH DRIVKRAFTER COPPERHILL, ÅRE 150129 SUSANNE RUDENSTAM DET MODERNA TRÄBYGGANDET Ett klimatpositivt, förnybart och resurseffektivt byggande med optimerad förtillverkning

Läs mer

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86)

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) SABOs synpunkter SABO instämmer i regeringens

Läs mer

LÅGAN och utvecklingen av lågenergibyggnader i Sverige - förr, nu och i framtiden

LÅGAN och utvecklingen av lågenergibyggnader i Sverige - förr, nu och i framtiden LÅGAN och utvecklingen av lågenergibyggnader i Sverige - förr, nu och i framtiden Åsa Wahlström CIT Energy Management Program för byggnader med mycket LÅG energianvändning 3 BBR-krav Lågenergi Nära nollenergi

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Heby Risänge 1:6. Risänge 130.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Heby Risänge 1:6. Risänge 130. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Heby Risänge 1:6 Byggnadens adress Risänge 130 74047 Harbo Datum 2016-07-07 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration har

Läs mer

Kommunala riktlinjer för hållbart byggande

Kommunala riktlinjer för hållbart byggande Kommunala riktlinjer för hållbart byggande Göteborg Stockholm Malmö/Lund 2011-08-24 Kaj Granath, arkitekt, TD avdelningen för byggnadsteknik Byggnadens livscykel Planering Projektering Produktion 0,5-5

Läs mer

Utvecklingsplan för byggande och byggnader med låg eller mycket låg energianvändning.

Utvecklingsplan för byggande och byggnader med låg eller mycket låg energianvändning. Utvecklingsplan för byggande och byggnader med låg eller mycket låg energianvändning. Södermanland Energikontoren i Sverige har uppdrag att regionalt beskriva behovet och förutsättningarna för ökat byggande

Läs mer

11 Fjärrvärme och fjärrkyla

11 Fjärrvärme och fjärrkyla 11 Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärmen har en viktig funktion i ett energisystemperspektiv då den möjliggör utnyttjandet av energi som i hög utsträckning annars inte kommer till användning. Fjärrvärmen

Läs mer

Remissvar på rapport 2015:16 Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader

Remissvar på rapport 2015:16 Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader Conny Pettersson 2015-08-31 Remissvar på rapport 2015:16 Förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader Swedisol tackar för möjligheten att få lämna synpunkter på er remiss avseende svensk

Läs mer

Hållbara byggnader och energi

Hållbara byggnader och energi Hållbara byggnader och energi Energihushållningsregler Boverkets remiss om förslag till ändringar i avsnitt 9 BBR Välkomna! Seminarium om ändrade energikrav Stockholm 3 september Dagens agenda 13.15 13.30

Läs mer

1:6. Hur Sverige ska nå energi- och klimatmålen inom bebyggelsen

1:6. Hur Sverige ska nå energi- och klimatmålen inom bebyggelsen 1:6 Hur Sverige ska nå energi- och Vi står inför vår tids största utmaning att på kort tid ställa om vår energianvändning till en nivå som skapar förutsättningar för ett långsiktigt hållbart samhälle.

Läs mer

VAD ÄR LÅGENERGIHUS?

VAD ÄR LÅGENERGIHUS? VAD ÄR LÅGENERGIHUS? Tryggad försörjning, ekonomi Börje Göransson, Vd Finnvedsbostäder - väljer passivhus för framtida byggande Erfarenheter kv Oxtorget Värme Beräknat: Utfall: 13 kwh/m2 9 kwh/m2 Varmvatten

Läs mer

ENERGISAMORDNAREN SPINDELN I NÄTET

ENERGISAMORDNAREN SPINDELN I NÄTET N VVS ARKITEKT KONSTRUKTÖR KVALITETSSÄKRING AV HANDLINGAR EL BYGGHERRE PROJEKTLEDARE KVALITETSSÄKRING AV BYGGPROCESS ENTREPRENÖR UPPFÖLJNING UTBILDNING/STÖD AV PROJEKTGRUPP ENERGISAMORDNAREN SPINDELN I

Läs mer

Byggkravsutredningen - tre delar

Byggkravsutredningen - tre delar Byggkravsutredningen - tre delar Kommunala särkrav på bostäders tekniska egenskaper dvs sinsemellan olika kommunala krav som går utöver nationella föreskrifter Delat byggansvar Byggfelsförsäkringen Särkraven

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer