-2, BILDN :00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-2, BILDN :00"

Transkript

1 -2, BILDN :00 Möteskallelse Torsdagen kl , Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Charlotte Snellman Ulrika Rönnback, viceordförande Maria A Nygård Sebastian Holmgård Trey Howard Conny Englund Jan-Peter Sandelin Kim Yli-Pelkola Erik Nyberg Alexandra Back Cecilia Löfholm Kiti Lindén Denise Björn-Lindell Hans Vikman Markku Pukkinen Terhi Leivo-Holmqvist Mervi Rantala Timo Itälehto Harri Kaltiala Pirkko Rantanen Martti Vähäkangas Övriga deltagare Peter Boström, stadsstyrelsens ordförande Vuokko Piippolainen, stadsstyrelsens representant Ronja Huhtamäki, ungdomsfullmäktiges representant Kristina Stenman, stadsdirektör Jan Levander, bildningsdirektör, sekreterare Juha Paasimäki, bildningsdirektörens ersättare Tom Enbacka, dagvårdschef Leif Storbjörk, biblioteksdirektör Tove Jansson, idrottsdirektör Anette Granberg, ekonomichef Ärenden Enligt bifogade föredragningslista. Enligt uppdrag: Brita Brännbacka-Brunell ordförande

2 11, BILDN :00 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

3 12, BILDN :00 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE Föreslås Alexandra Back och Conny Englund.

4 13, BILDN :00 ANMÄLNINGSÄRENDEN Undervisnings- och kulturministeriet Dnr 27/221/2017, Årsverken och priser per enhet för museer år 2018 Utbildningsstyrelsen Förteckning över material till besluten om priser per enhet och prestationer Förteckning över material till besluten om priser per enhet och prestationer Meddelande 46/2017, Meddelande om ansökan/ Försök som gäller det andra inhemska språket i den grundläggande utbildningen Brev OMK/3/592/2018 Forskningsprojektet Grundskolan i den digitala eran Övriga Finansministeriet Beslut VM/2473/ /2017 Beslut om statsandel för kommunal basservice och om utjämning av statsandelen till kommunerna på basis av skatteinkomsterna år 2018 Närings- trafik- och miljöcentralen Ändringsbeslut, Beslut om understöd för utvecklingsprojektet LandHavSpråk Antecknas för kännedom.

5 14, BILDN :00 UBV: 1072/2017 OMÄNDRING AV TJÄNST VID JAKOBSTADS SVENSKA ARBETARINSTITUT Arbis Jakobstads svenska arbetarinstitut är regionens verksamhetsmässigt största institut med den överlägset minsta personalen, endast två fast anställda sedan över 10 år tillbaka. Institutet har expanderat med närmare 30 % under de senaste fem åren detta helt inom ramen för budgeten vilket således varit gynnsamt för både upprätthållaren och kunderna/stadsborna. Det storleksmässigt mest jämförbara institutet är Vasa Arbis som vid jämförelsetidpunkten för ett par år sedan hade 11 personarbetsår på kansliet. Som ytterligare jämförelse kan nämnas att Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto med ungefär hälften mindre verksamhet än Arbis har fyra heltidsanställda. Jakobstads svenska arbetarinstitut har dock också sedan gammalt fyra heltidstjänster: rektor, kurssekreterare, textillärare och språklärare. Pga pensionering, överflyttning till annan tjänst samt sparåtgärder har de två sistnämnda tjänsterna hållits obesatta i många år. Numera är t.ex. en textillärartjänst också helt obehövlig inom instituten eftersom endast få textilkurser kan genomföras varje år. Textil- och hantverkskurserna genomförs med fördel med timlärare med olika kompetens, vilket ger ett bredare och mera varierat kursutbud. Varje år har dock budgeterats för samtliga fyra heltidstjänster. Språklärartjänsten hålls tills vidare obesatt och kursverksamheten sköts med timlärare. Institutets rektor har ensam varit pedagogiskt, ekonomiskt, administrativt ansvarig, planeringsansvarig, fastighetsansvarig, marknadsföringsansvarig, vilket är enormt betungande samt kompetensmässigt och tidsmässigt omöjligt för en person. Inom andra institut delas dessa uppgifter upp bland dem i personalen som mest lämpar sig. I Jakobstad har det inte funnits någon att dela med. Som kuriositet kan nämnas att rektor varje årsskifte slängt ungefär 200 övertidsarbetstimmar i skräpkorgen, utan möjlighet att ta ut dem utan att allvarligt skada verksamheten. Det mesta av institutets verksamhet sker kvällstid och på helger. Det har betytt att rektor funnits på kansliet på dagtid och ofta medverkat i kursverksamheten på andra tider. Rektor blir därutöver ofta kontaktad på kvällar och helger när något tillstöter som lärarna själva inte kan lösa. Denna ständiga beredskap blir mycket betungande för en person i längden. Institutet ansvarar också för kursverksamheten i Larsmo. Ytterligare sköter man på Arbis sedan kring 30 år även om Vasa sommaruniversitets filial i Jakobstad, vilken ordnar akademiska kurser inom Öppna Universitetet. Denna verksamhet har helt upphör i grannkommunerna sedan flera år. Detta gör Arbis/filialen till det enda institut i regionen som fortfarande erbjuder akademisk kursverksamhet. Under tiden har ett annat arrangemang tilllämpats på kansliet. Ordinarie rektor Marie-Louise Björndahl

6 14, BILDN :00 UBV: 1072/2017 har på egen begäran varit tjänstledig från rektorstjänsten, men skött uppgiften som sakkunnig inom planering och förvaltning inom institutet. Detta har finansierats med de budgeterade tjänstemedlen. Tillsammans med rektorsvikarien Anders Wingren har man på ett förträffligt sätt kunnat dela på arbetsuppgifterna. Och med en person till på kansliet har också de tider då kansliet är stängt kunnat minskas. Detta system har fungerat ypperligt. Mera kanslipersonal inom administrationen i ett så här stort institut behövs i mycket större utsträckning än heltidslärare, som börjar bli ett förlegat system. Beslut Rektor: Rektor föreslår att direktionen inför personalsektionen och bildningsnämnden förordar att institutets obesatta och numera obehövliga textillärartjänst omändras till sakkunnig inom planering och förvaltning eller till någon motsvarande, lämplig tjänstebenämning. Direktionen för svenska arbetarinstitutet: Direktionen föreslår enligt förslaget att textilärartjänsten omändras till sakkunnig inom planering och förvaltning eller motsvarande titel. Ärendet får behandlas vidare i personalsektionen. Bildn Direktionen för Jakobstads svenska arbetarinstitut har behandlat ändringen av tjänstebenämning på sitt möte den Bildningsnämnden förordar för personalsektionen att en tjänst som textillärare inom Jakobstads svenska arbetarinstitut ändras till en befattning som sakkunnig inom planering och förvaltning inom Jakobstads svenska arbetarinstitut.

7 15, BILDN :00 UBV: 108/2018 OMÄNDRING AV TJÄNSTEBENÄMNING Enligt förvaltningsstadgan för staden Jakobstad, 38 har bildningsnämnden rätt att ändra tjänstebenämningen för lärare. Inom det svenskspråkiga skolväsendet har en tjänst som yngre lektor i gymnastik, idrott och hälsolära för flickor (0831) gemensam för Jakobstads gymnasium och grundskolan med placering på Jakobstads gymnasium funnits. Utgående från dagens behov bör tjänstebenämningen ändras till lektor i gymnastik och hälsolära (0831) gemensam för gymnasiet och den grundläggande utbildningen. Bildningsnämnden beslutar ändra en tjänst som yngre lektor i gymnastik, idrott och hälsolära för flickor (0831) inom det svenskspråkiga skolväsendet till en tjänst som till lektor i gymnastik och hälsolära (0831) gemensam för gymnasiet och den grundläggande utbildningen.

8 16, BILDN :00 UBV: 111/2018 OMÄNDRING AV TJÄNSTEBENÄMNING Enligt förvaltningsstadgan för staden Jakobstad, 38 har bildningsnämnden rätt att ändra tjänstebenämningen för lärare. Inom det svenskspråkiga skolväsendet har en tjänst som äldre lektor i matematik och kemi (0837) gemensam för Jakobstads gymnasium och grundskolan med placering på Jakobstads gymnasium funnits. Utgående från dagens behov bör tjänstebenämningen ändras till lektor i matematik och kemi eller fysik (0837) gemensam för gymnasiet och den grundläggande utbildningen. Bildningsnämnden beslutar ändra en tjänst som äldre lektor i matematik och kemi (0837) gemensam för Jakobstads gymnasium och grundskolan med placering på Jakobstads gymnasium till lektor i matematik och kemi eller fysik (0837) gemensam för gymnasiet och den grundläggande utbildningen.

9 17, BILDN :00 UBV: 112/2018 OMÄNDRING AV TJÄNSTEBENÄMNING Enligt förvaltningsstadgan för staden Jakobstad, 38 har bildningsnämnden rätt att ändra tjänstebenämningen för lärare. Inom det svenskspråkiga skolväsendet har en tjänst som äldre lektor i historia, samhällslära och ekonomikunskap (0827) med placering på Jakobstads gymnasium funnits. Utgående från dagens behov bör tjänstebenämningen ändras till lektor i historia och samhällslära (0827) gemensam för Jakobstads gymnasium och den grundläggande utbildningen. Bildningsnämnden beslutar ändra en tjänst som äldre lektor i historia, samhällslära och ekonomikunskap (0827) med placering på Jakobstads gymnasium till lektor i historia och samhällslära (0827) gemensam för Jakobstads gymnasium och den grundläggande utbildningen.

10 18, BILDN :00 UBV: 113/2018 OMÄNDRING AV TJÄNSTEBENÄMNING Enligt förvaltningsstadgan för staden Jakobstad, 38 har bildningsnämnden rätt att ändra tjänstebenämningen för lärare. Inom det svenskspråkiga skolväsendet har en tjänst som lektor i matematik och fysik eller kemi (0706) inom den grundläggande utbildningen. Utgående från dagens behov bör tjänstebenämningen ändras till lektor i matematik och fysik eller kemi (0706) gemensam för den grundläggande utbildningen och gymnasiet. Bildningsnämnden beslutar ändra en tjänst som lektor i matematik och fysik eller kemi (0706) inom den grundläggande utbildningen till lektor i matematik och fysik eller kemi (0706) gemensam för den grundläggande utbildningen och gymnasiet.

11 19, BILDN :00 UBV: 65/2018 ELEVUPPTAGNINGSOMRÅDEN I JAKOBSTAD Bildn Kommunen är skyldig att för barn i läropliktsåldern som bor på kommunens område ordna grundläggande utbildning samt förskoleundervisning året innan läroplikten uppkommer. Kommunen är dessutom skyldig att ordna förskoleundervisning det år läroplikten uppkommer för barn som omfattas av sådan förlängd läroplikt som avses i 25 2 mom. och för barn som enligt 27 inleder den grundläggande utbildningen ett år senare än vad som bestämts. En kommun som har såväl finsk- som svenskspråkiga invånare är skyldig att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning separat för vardera språkgruppen. ( /1288) Läropliktiga som får sådan undervisning som avses i lagen om grundläggande utbildning skall av kommunen anvisas en närskola vid vilken utbildningen enligt denna lag sker på elevens eget språk. Inom det svenskspråkiga skolväsendet i Jakobstad har vi endast ett elevupptagningsområde. Det här innebär att kommunen anvisar en närskola som fyller de kriterier som ställts. Undervisningen i kommunen skall ordnas så att elevernas resor med hänsyn till bebyggelsen, skolornas och andra undervisningsplatsers placering samt kommunikationerna är så trygga och korta för eleverna som möjligt. När förskoleundervisning ordnas skall dessutom beaktas att de barn som deltar i undervisningen har möjlighet att utnyttja dagvårdsservice. I praktiken har de svenskspråkiga eleverna anvisats den skola som ligger närmast hemmet. De barn som går i språkbad har anvisats språkbadsskolan som närskola. Inom det finskspråkiga skolväsendet har vi tre olika elevupptagningsområden: Ett område för respektive skola dvs. Itälän koulu, Länsinummen koulu och Ruusulehdon koulu. Eleverna har då anvisats närskola enligt bostadsadress. Enligt lag kan vårdnadshavarna ansöka om inträde till en annan skola än den närskola som anvisats. Eftersom besluts gjort i stadsfullmäktige gällande skolnätet i Jakobstad enligt följande: - Ruusulehto skola stängs från och med Fastigheten övergår till småbarnspedagogiken. Itälä skola bibehålls. Resursskolan flyttas till Länsinummi skola. - Bonäs och Vestersundsby skolor slås administrativt ihop till en skola fr.o.m är det skäl att granska elevupptagninsområdena och antagningen till den grundläggande utbildningen.

12 19, BILDN :00 UBV: 65/2018 Beslut Bildningsnämnden diskuterar systemet med elevupptagningsområden och begär utlåtande av finska skolsektionen om hur elevantagningen skall ordnas fr.o.m. hösten Slutgiltigt beslut i ärendet kräver att förvaltningsdomstolen gör beslut angående den begäran om verkställighetsförbud som inlämnats. Bildningsnämnden: et godkändes Siv-Su Inom det finskspråkiga skolväsendet har lågstadieskolorna egna elevupptagningsområden. Språkbadsskolan har hela staden som elevupptagningsområde. Skolornas elevupptagningsområden (gränserna för elevupptagningsområdena) har varit till hjälp vid regleringen av skolornas elevantal och genomförandet av principen om närskolor. Stadsfullmäktige i Jakobstad har beslutat ( ) att Ruusulehto skola stängs fr.o.m i och med reformen av skolnätet. Om vårdnadshavare av väl motiverade skäl vill sätta sitt barn i en annan skola än den som finns inom det egna elevupptagningsområdet, kan de anhålla om överföring av sektionen. Länsinummi skola har ändamålsenliga, moderna och tillräckliga utrymmen för att ordna undervisningen. Vad gäller skolskjutsarna iakttas staden Jakobstads direktiv för skolskjutsar. Skoldirektören: Sektionen föreslår att bildningsnämnden beslutar ansluta Ruusulehto skolas elevupptagningsområde till Länsinummi skolas elevupptagningsområde fr.o.m Eleverna i Ruusulehto skola fortsätter sin skolgång i Länsinummi skola. I fråga om skolskjutsarna iakttas staden Jakobstads direktiv för skolskjutsar. Beslut Bildningsnämndens finskspråkiga avdelning: et godkändes. Bildn

13 19, BILDN :00 UBV: 65/2018 Bildningsnämnden tar ställning till finska skolsektionens utlåtande om organiseringen av elevupptagningsområdena inom det finskspråkiga skolväsendet. Elevupptagningsområdet för Länsinummi skola och Ruusulehto skola slås ihop till ett elevupptagningsområde fr.o.m I fråga om skolskjutsar tillämpas staden Jakobstads direktiv för skolskjutsar.

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-08-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.8.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-12-12 16:00 Möteskallelse Onsdagen 12.12.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-05-03 16:00 Möteskallelse Torsdagen 3.5.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-03-22 16:00 Möteskallelse Torsdagen 22.3.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2018-11-14 16:00 Möteskallelse Onsdagen 14.11.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 23.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Saima Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande Sebastian

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-03-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.3.2016 kl. 19.00, Oxhamns skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors Jacob Storbjörk,

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-03-11 16:00 Möteskallelse Onsdag 11.3.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-05-21 16:00 Möteskallelse Torsdag 21.5.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2016-02-17 16:00 Möteskallelse Onsdagen 17.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-06-04 16:00 Möteskallelse Torsdagen 4.6.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-11-21 16:00 Möteskallelse Onsdagen 21.11.2018 kl.16.00, Mötesrum Carmen (Ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Denise

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2015-09-14 17:00 Möteskallelse Måndagen den 14.9.2015 kl. 17.00, Kulturbyrån, Storgatan 10 Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Harald Wester

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2015-12-16 16:00 Möteskallelse Onsdag 16.12.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Malin Henriksson Markku

Läs mer

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl 1 Sammanträdestid: Onsdagen den, kl. 15.00 Sammanträdesplats: Kronoby gymnasium 14 Sammanträdets öppnande 3 15 Val av protokollsjusterare 3 16 Godkännande av föredragningslistan samt komplettering med

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2018-11-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 november 2018 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2017-11-16 17:00 Möteskallelse Torsdagen den 16.11.2017 kl.17.00 i Hercules kabinettet, Stadsbiblioteket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Sebastian Holmgård, ordförande

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2017-06-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 juni 2017 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-10-31 16:00 Möteskallelse Onsdagen 31.10.2018 kl.16.00, Bonäs skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Denise Björn-Lindell Ulrika Rönnback,

Läs mer

-2, BILDN-IS :00

-2, BILDN-IS :00 -2, BILDN-IS 2018-12-04 18:00 Möteskallelse Tisdagen 4.12.2018 kl. 18.00, Idrottsgårdens mötesrum ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Kim Yli-Pelkola, ordförande Trey Howard Jaakko Koskela, viceordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommungården, nämndrummet

Sammanträdesdatum Kommungården, nämndrummet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2015 1/1 Sammanträdestid Torsdagen den 12 februari 2015, kl. 18.00 18.45 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Beslutande: Ersättare: Svartsjö, Peter Lerbacka, Markus Fredriksson-Lidsle,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN!

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH ANSÖKAN TILL EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN I KARLEBY STAD 2019-2020 ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

Läs mer

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 112 Svenska skolsektionen Tid 16.06.2014 kl. 08.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommungården, nämndrummet

Sammanträdesdatum Kommungården, nämndrummet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1.2.2018 Nr 1/2018 1/1 Sammanträdestid Torsdagen den 1 februari 2018, kl. 18:05 19:00 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Beslutande: Ersättare: Svartsjö, Peter Ahlskog, Mats

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN!

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH ANSÖKAN TILL EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN I KARLEBY STAD 2014-2015 ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby Nämnden för utbildning och fostran, svenska sektionen 40 29.09.2015 Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby 379/00/01/02/2015 OPESVS 40 beredare: skoldirektör Per-Olof Nyström, tfn

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1. Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 1 Bildningsnämnd svenskpråkiga sektion TID 16.04.2014 kl. 18:02-18:44 PLATS Bildningscentralen, Karlskronabulevarden 8, 07900 Lovisa NÄRVARANDE Andersson Otto Anton ordförande

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/ Helsingfors stad Protokoll 1/2013 1 (6) 8 Brev från svenskspråkiga familjer i Kasberget HEL 2013-000632 T 00 01 01 Beslut Behandling Bakgrund beslutade att sända ett svar till föräldrarna i Kasberget med

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

-2, BILDN-IS :30

-2, BILDN-IS :30 -2, BILDN-IS 2016-02-11 17:30 Möteskallelse Torsdagen 11.2.2016 kl. 17.30, Idrottsgårdens mötesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Håkan Forss, ordförande Pia Nyman Jaakko Koskela,

Läs mer

Stadsstyrelsens mötesrum, Stadshuset. 98 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista 167

Stadsstyrelsens mötesrum, Stadshuset. 98 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista 167 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 8/2016 164 Svenska skolsektionen Tid 14.12.2016 kl. 18.00 Plats Stadsstyrelsens mötesrum, Stadshuset Ärenden som skall behandlas Sida 98 Konstaterande av beslutförhet och val av

Läs mer

Bildningskansliets mötesrum. 1 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare 3. 2 Fastställande av föredragningslista 4

Bildningskansliets mötesrum. 1 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare 3. 2 Fastställande av föredragningslista 4 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2015 1 Svenska skolsektionen Tid 21.01.2015 kl. 18.00 Plats Bildningskansliets mötesrum Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

35 Konstaterande av beslutförhet Fastställande av föredragningslistan Justering av mötesprotokoll 5

35 Konstaterande av beslutförhet Fastställande av föredragningslistan Justering av mötesprotokoll 5 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2016 1 Ungdområdet Tid 12.10.2016 kl. 15.45 Plats Sst mötesrum, Ämbetshuset, vån. 3, Topeliusespl. 7 Ärenden som skall behandlas Sida 35 Konstaterande av beslutförhet 3 36 Fastställande

Läs mer

91 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Personalärende Konfidentiellt 126

91 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Personalärende Konfidentiellt 126 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2014 Svenska skolsektionen Tid 05.08.2014 kl. 18.00 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 91 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare 124

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2016-12-20 17:00 Möteskallelse Tisdagen 20.12.2016 kl. 17.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Annica Haldin, ordförande Marina Lundkvist Markku

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2018-12-10 18:00 Mötesuppgifter Tid 10.12.2018 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal ande Aspvik, Matts Koskela, Kari Björklund, Lars Kull, Bjarne Boström, Peter Lunabba, Maria

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 23 29.03.2016 35 03.05.2016 51 07.06.2016 60 24.08.2016 BILDNINGENS

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET

Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET Helsingfors stad Föredragningslista 7/2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET FÖREDRAGNINGSLISTA 4-2014 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 17:00 Plats Dagmarsgatan 3 Ärenden Enligt denna föredragningslista

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat

KALLELSESIDA Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 11.8.2016 4/40 Sammanträdestid Torsdagen den 18 augusti, kl. 18:00 Sammanträdesplats Kronoby gymnasium, Idrottsvägen 2 Ärendets nummer Ärende 27. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 28. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 4/2013 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 25.09.2013 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET

Helsingfors stad Föredragningslista 4/2013 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 25.09.2013 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET Helsingfors stad Föredragningslista 4/2013 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET FÖREDRAGNINGSLISTA 4-2013 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid kl. 16:00 Plats Helsingfors arbis (lärarrummet), Dagmarsgatan

Läs mer

Framtidsdalen. - Målsättning för arbetet är att göra upp en utvecklingsplan för bildningen

Framtidsdalen. - Målsättning för arbetet är att göra upp en utvecklingsplan för bildningen Framtidsdalen - Målsättning för arbetet 2018-2020 är att göra upp en utvecklingsplan för bildningen 2020-2025 Jan Levander, bildningsdirektör, mobil 044 785 1479 jan.levander@jakobstad.fi - Ped mag, klasslärare

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

Samkommunstyrelsen Föredragningslista 27.5.2013

Samkommunstyrelsen Föredragningslista 27.5.2013 Samkommunstyrelsen Föredragningslista 6/2013 SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdesnummer Sammanträdestid Sammanträdesplats 6/2013 Måndag kl. 09.00 Optima, Hagagränd 3, Terjärv Beslutande Kenneth Holmgård,

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet KALLELSESIDA Utfärdat 08.06.2016 3/27 Sammanträdestid Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 18:00 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Ärendets nummer Ärende 19. LAGLIGHETOCH BESLUTFÖRHET 20. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2016-05-09 18:00 Mötesuppgifter Tid 9.5.2016 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää, Tua Englund,

Läs mer

-2, BILDN-IS :30

-2, BILDN-IS :30 -2, BILDN-IS 2016-05-19 18:30 Möteskallelse Torsdagen 19.5.2016 kl. 18.30, Idrottsgårdens mötesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Håkan Forss, ordförande Pia Nyman Jaakko Koskela,

Läs mer

-2, BILDN-KS :30

-2, BILDN-KS :30 -2, BILDN-KS 2017-01-18 18:30 Möteskallelse Onsdagen den 18.1.2017 kl.18.30, Museets kansli, Storgatan 4 Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Harald

Läs mer

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 49. Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 11.06.2014 Sida 1 / 1 1058/12.01.00/2014 49 Svar på fullmäktigemotion gällande möjligheter att grunda en nordisk skola inom det finska skolväsendet Beredning och upplysningar: Ilpo

Läs mer

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare

Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset. ordförande medlem medlem medlem medlem medlem sekreterare Organ: Nämnden för minoritetsspråket Tid: 21.11.2017 kl. 13.00 14.30. Plats: Vasa centralsjukhus sammanträdesrum på sjätte våningen i X-huset Beslutsfattare: Närvarande: Holm Juhani Heikkilä Paula Johansson

Läs mer

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare Mötesdag - kokouspäivä 24.10. Nr: 9/ sida: 1 Uppgifter om sammanträdet Tid Fredag 24.10. kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande)

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet KALLELSESIDA Utfärdat 11.5.2017 3/26 Sammanträdestid Torsdagen den 18 maj 2017, kl. 18:30 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Ärendets nummer Ärende 16. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 17. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 41 04.06.2014 51 18.08.2014 Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-06-22 18:00

-2, BILDN-SV 2015-06-22 18:00 -2, BILDN-SV 2015-06-22 18:00 Möteskallelse Måndagen 22.6.2015 kl. 18.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

KALLELSE Måndagen den kl.16.15

KALLELSE Måndagen den kl.16.15 FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 17.3.2014 Nr 2 Tid Måndagen den 17.3.2014 kl.16.15 Plats Kommungården i Finström Ärenden: Innehåll 12 Mötets laglighet och beslutförhet 3 13 Val av två protokolljusterare

Läs mer

VERKSAMHETSSTADGA FÖR BILDNINGSVÄSENDET I STADEN JAKOBSTAD

VERKSAMHETSSTADGA FÖR BILDNINGSVÄSENDET I STADEN JAKOBSTAD VERKSAMHETSSTADGA FÖR BILDNINGSVÄSENDET I STADEN JAKOBSTAD Godkänd av bildningsnämnden 5.10.2010 Ändrad 16.11.2010 Ändrad 14.6.2012 Ändrad 17.12.2013 Ändrad 12.6.2014 Ändrad 19.11.2015 KAPITEL I ALLMÄNNA

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet 15.3KRONOBY KOMMUN KALLELSESIDA Utfärdat 15.3.2018 2/11 Sammanträdestid Tisdagen den 20 mars 2018, kl. 18: Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Ärendets nummer Ärende 7. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND

JAKOBSTADSREGIONENS GYMNASIENÄMND 1 Sammanträdestid: Måndagen den Kl. 15.00 16.15 Sammanträdesplats: Kommungården i Bennäs Beslutande ordinarie Sandberg, Henrik, Pedersöre, ordförande Dahlin, Christian, Pedersöre, viceordförande Byggmästar,

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdestid. Torsdagen den 11 augusti 2016 kl Föglö grundskola

BILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdestid. Torsdagen den 11 augusti 2016 kl Föglö grundskola Sammanträdesdatum Nr BILDNINGSNÄMNDEN 11.08.2016 3 28 Sammanträdestid Torsdagen den 11 augusti 2016 kl. 15.15 16.40. Sammanträdesplats Beslutande Föglö grundskola Närvarande Kim Tähtinen, ordförande Leif

Läs mer

Ordn. Kandidat Namn Grupp Röster Jämförelsetal nr nr

Ordn. Kandidat Namn Grupp Röster Jämförelsetal nr nr För kännedom meddelas, att centralvalnämnden i Jakobstad fastställt val av ledamöter till stadsfullmäktige i Jakobstad för mandatperioden 2017-2021 enligt följande: Ordn. Kandidat Namn Grupp Röster Jämförelsetal

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Sammanträdesdatum Kronoby folkhögskola, Torgarevägen 4

Sammanträdesdatum Kronoby folkhögskola, Torgarevägen 4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 27.5.2015 Nr 3/2015 3/33 Sammanträdestid Onsdagen den 27 maj 2015, kl. 19:40 20:13 Sammanträdesplats Kronoby folkhögskola, Torgarevägen 4 Beslutande: Ersättare: Svartsjö, Peter Lerbacka,

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2016-02-08 16:00 Möteskallelse Måndagen den 8 februari 2016 kl. 18:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen,

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.9.2018 2/18 Tid: Onsdagen den 26 september 2018 kl. 9.30-11.00 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare

Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Om skyldigheten att ordna småbarnspedagogisk verksamhet och grundläggande utbildning för invandrare Tammerfors 14.3.2016 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

Protokoll 2014.09.08. Styrelsemöte 9/2014. Plats Ålands gymnasium, Neptunigatan 21. Tid Kl. 18.30 20.30

Protokoll 2014.09.08. Styrelsemöte 9/2014. Plats Ålands gymnasium, Neptunigatan 21. Tid Kl. 18.30 20.30 Protokoll 2014.09.08 Styrelsemöte 9/2014 Plats Ålands gymnasium, Neptunigatan 21 Tid Kl. 18.30 20.30 Närvarande Föredragande Christina von Hertzen, ordförande Anita Husell-Karlström, viceordförande Kari

Läs mer

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015

Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m / /2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 54 09..05 7 7.0.06 Utredning om möjligheterna att lägga ner Friggesby skola fr.o.m..8.06 07/.00.0/05

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kronoby folkhögskola, glaspalatset

KALLELSESIDA Utfärdat Kronoby folkhögskola, glaspalatset KALLELSESIDA Utfärdat 04.05.2016 2/20 Sammanträdestid Torsxdagen den 12 maj 2016, kl. 18:00 Sammanträdesplats Kronoby folkhögskola, glaspalatset Ärendets nummer Ärende 14. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 15.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

8 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 16

8 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 16 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/2015 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 28.04.2015 kl. 18.00 19.40 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 8 Konstaterande av beslutförhet 13

Läs mer

Jesper Eliasson, ordförande Karin Holmberg Anita Husell-Karlström Ulf-Peter Westmark, ersättare för Inger Rosenberg-Mattsson Dick Tapio

Jesper Eliasson, ordförande Karin Holmberg Anita Husell-Karlström Ulf-Peter Westmark, ersättare för Inger Rosenberg-Mattsson Dick Tapio ÅLANDS GYMNASIUM PROTOKOLL 14.6.2011 Styrelsemöte 11/2011 Plats Paf:s lokaler Tid 18.30 21.32 Närvarande Jesper Eliasson, ordförande Karin Holmberg Anita Husell-Karlström Ulf-Peter Westmark, ersättare

Läs mer

Gemensam ansökan Tove Gestranius

Gemensam ansökan Tove Gestranius Gemensam ansökan 28.2-18.3.2011 Tove Gestranius 27.01.2011 Ansökan via webben gemensam ansökan är elektronisk webbansökan den elektroniska ansökningstjänsten finns på adressen www.studieval.fi webbansökans

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING

LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING SKOLLAGSTIFTNING November 2011 Lag om grundläggande utbildning 1998/628 samt uppdatering av den Nedan följer lagparagrafer och förordningar som berör elevens rätt

Läs mer

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011.

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011. FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 24.11.2011 Nr 7 Tid Torsdagen den 24.11.2011 kl.16.00 Plats Kommungården i Finström Ärenden: 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 73 PROTOKOLLJUSTERARE 74 FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2016-01-18 16:00 Möteskallelse Måndagen den 18 januari 2016 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen,

Läs mer

24 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 38

24 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 38 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 4/2016 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 07.06.2016 kl. 18.00 Plats Jeppo daghem, Jungarvägen 27 Ärenden som skall behandlas Sida 24 Konstaterande av beslutförhet 355 25 Val

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8.

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8. Beslut OKM/76/531/2017 6.10.2017 Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa Kaserntorget 1, PB 46 65101 VASA Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 2/2017 Direktionen för svenska arbetarinstitutet

Helsingfors stad Protokoll 2/2017 Direktionen för svenska arbetarinstitutet Helsingfors stad Protokoll 2/2017 Tid 16:30-17:16 Plats Sturegatan 2, 00510 Helsingfors Närvarande Ledamöter Rantala, Marcus vonmartens, Christel Eloranta, Eppie Itälehto-Supponen, Marja-Leena Stormbom,

Läs mer

Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Vakansframställningar

Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Vakansframställningar Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen 26.09.2018 Vakansframställningar 2019-2021 2019 SVENSK SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 befattning som gruppassistent Fr.o.m. 1.8.2019 Kostnadseffekt: 12 500 /

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

SKOLNÄMNDEN I KÖKAR. Sammanträdestid Torsdagen den 31 mars 2016 kl

SKOLNÄMNDEN I KÖKAR. Sammanträdestid Torsdagen den 31 mars 2016 kl SKOLNÄMNDEN I KÖKAR Sammanträdesprotokoll nr 3 / 2016 Sammanträdestid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13.00 14.25. Sammanträdesplats Kökar Grundskola ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Ahlgren-Fagerström

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-06-21 17:00 Möteskallelse Onsdagen 21.6.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015 Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Tid 16:15-16:45 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Holmén, Thomas Hämäläinen, Nora Sjöberg-Tuominen,

Läs mer