Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd"

Transkript

1 Justeras 14 / Bo Arkelsten Norma Aranda de Gutierrez Protokoll 3:2018 Blad 1 (23) Sammanträdesdag kl Astrakangatan 19, Hässelby gård Paragrafer 1-18 öppna delen slutna delen Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Anmält förhinder I tjänsten närvarande Bo Arkelsten (M) Elisabeth Carlsson (S) Bengt Roxne (S) Norma Aranda de Gutierrez (S) Ann-Catrin Lofvars (MP) Sarah Aziz (MP) Amanda Elfström (V) Jennyfer Redin (M) Ann-Margrete Nilsson (M) Elisabeth Bäckström (M) Per Hallberg (M) Helen Jäderlund Eckardt (L) Shuta Bari (S) Mario Chahrestan (S), Peter Engberg (S), Peter Dannqvist (MP), Angelica Johansson (MP), Mohibul Ezdani Khan (V), Ajowej Omagbemi (M), Louise Ajnesjö (M), Lars-Åke Davidsson (L), Bertil Pelland (C) Kadir Kasirga (S), Magdalena Karpowicz (M), Carina Franke (KD) Kristina Henkel (Fi) Avdelningscheferna Marie Janemar, Fredrik Skoglund, Ingrid Brännström, Birgitta Thulén, Andréa Hormazabal, Kerstin Medin, Catharina Liljedahl och Sofia Linnarsson, nämndsekreterare Malin Lejonqvist och kommunikatör Idalinn Aderlind Personalföreträdare Zekiye Güler 1-18 Tid för justering Vid protokollet Malin Lejonqvist

2 Protokollsjusterare och tid för justering Stadsdelsnämnden beslöt att jämte ordförande Bo Arkelsten utse ledamot Norma Aranda de Gutierrez att justera dagens protokoll. Ordförande tillkännagav att justering av dagens protokoll ska ske den 14 mars Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägg av skrivelse angående näringslivsrådet den 8 mars 2018 från ledamot Helen Jäderlund Eckardt (L), se 18.

3 Medborgarförslag om fyrverkeriförbud för privatpersoner Svar på medborgarförslag den 9 februari Dnr I det inkomna medborgarförslaget föreslås ett generellt förbud mot pyroteknik för privatpersoner. Förslagsställaren menar att detta är direkt farligt för husdjur och vilt liv. Avfyrandet av fyrverkerier runt nyår orsakar både störningar och risk för olyckor när ofta minderåriga och onyktra personer hanterar fyrverkerier. Därutöver kan det skapa obehagskänslor för människor som kommer från krigs-drabbade områden i världen. Fyrverkerier har dessutom en negativ påverkan på miljön samt orsakar nedskräpning. Förvaltningen har förståelse för skribentens synpunkter om störningar från fyrverkerier i samband med bland annat nyårsfirande. Många invånare tycker att fyrverkerier skapar problem och vill ha ett förbud. Nuvarande lagstiftning tillåter dock inte att en kommun tar egna beslut om förbud. För att det ska gå att besluta om ett förbud för privatpersoner att hantera pyroteknik måste riksdagen besluta om en lagändring. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget. Särskilt uttalande Ledamot Lisa Carlsson med flera (S), ledamot Ann-Catrin Lofvars med flera (MP) och ledamot Amanda Elfström (V) lämnade följande särskilda uttalande: Som förvaltningen skriver kan ett generellt förbud inte införas och åläggas privatpersoner utan lagändring i riksdagen. Dock kan kommuner besluta om lokala föreskrifter och förbjuda fyrverkerier i vissa områden. Så har skett bland annat i Sollentuna och även i Stockholm där fyrverkerifria zoner inrättats i vissa områden.

4 Månadsrapport februari 2018 den 8 mars Dnr Förvaltningen prognostiserar en budget i balans efter åtgärder och resultatdispositioner. De åtgärder som beslutas i verksamhetsplanen följs. Utmaning att uppnå budget i balans bedöms finnas vid beställarsidan inom äldreomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättning. Djupare analyser och mer utförliga kommentarer återfinns i tertialrapporter och verksamhetsberättelse. BESLUT Stadsdelsnämnden beslutar att godkänna månadsrapport februari 2018.

5 Fyllnadsval till pensionärsrådet den 12 februari Dnr När en utsåg ledamöter och ersättare till Hässelby-Vällingbys lokala pensionärsråd 2018 fanns en plats vakant som ersättare för PRO. Stadsdelsnämnden utser Ulla Anjou som ersättare för Hässelby-Vällingbys lokala pensionärsråd för återstoden av Stadsdelsnämnden utser Ulla Anjou till ersättare i Hässelby-Vällingbys lokala pensionärsråd för återstoden av Paragrafen beslöts omedelbart justerad.

6 Remiss om motion (2017:74) om jobbtorg och nyföretagande Remiss från kommunstyrelsen, dnr 1964/2017 den 30 januari Dnr Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Hässelby-Vällingby med flera med anledning av en motion om jobbtorg och nyföretagande. Motionen har skrivits av Johan Fälldin (C). I motionen föreslås att delar av jobbtorgsverksamheten frigörs för fristående aktörer för att förbättra stadens arbetsmarknadspolitiska åtaganden. Samtidigt föreslås att en utredning görs för att se hur jobbtorgen kan kompletteras i syfte att stimulera nyföretagande som en väg in på arbetsmarknaden. Det är av stor betydelse att stadens arbetsmarknadspolitiska insatser fungerar väl så att personer får stöd och insatser till arbete, studier eller annat för att bli självförsörjande. När det gäller frågan om driftsform för jobbtorgen är det en fråga som ligger utanför förvaltningens ansvarsområde och som förvaltningen inte tar ställning till. Förvaltningen föreslår därför att motionen lämnas utan eget ställningstagande. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från kommunstyrelsen.

7 Remiss om strategi för en äldrevänlig stad Remiss från kommunstyrelsen, dnr den 14 februari Dnr Förvaltningen har mottagit remissen Strategi för äldrevänlig stad diarienummer från kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen vill ha yttrandet senast 29 mars Förvaltningen är positiv till att ett program för en äldrevänlig stad tas fram. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande till Kommunstyrelsen som svar på remissen. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till Kommunstyrelsen som svar på remissen. Särskilt uttalande Vice ordförande Bo Arkelsten med flera (M) och ledamot Helen Jäderlund Eckardt (L) lämnade följande särskilda uttalande: Alla stockholmare ska kunna åldras med frihet, självbestämmande och värdighet. Äldre ska ha respekt för sin individualitet och sina livsval. Möjligheten att påverka sitt eget liv ska inte försämras bara för att man blir gammal. I budget för 2017 skrev majoriteten följande: De stora behoven ställer fortsatta krav på samplanering mellan erna och krav på samordning av äldrenämnden. För att säkra långsiktighet och stabilitet i arbetet ska äldrenämnden under 2017 ta fram ett program för framtidens äldreomsorg. Enligt äldreförvaltningens tjänsteutlåtande har detta utvecklats till att ta fram ett underlag till ett program för en Äldrevänlig stad. Arbetet ska således gälla alla äldre, oavsett om de har äldreomsorg eller inte. Forts.

8 Forts. Begreppet program för framtidens äldreomsorg leder tankarna till ett genomtänkt och sammanhållet program för stadens äldreomsorg, där förebyggande verksamhet, hemtjänst, boende, hemsjukvård och även samverkan med landstinget finns som naturliga och sammanhållande delar. Det ter sig inte sannolikt utifrån befintligt underlag att detta kommer att vara fokus för strategin för en äldrevänlig stad. Att ta fram en strategi för en äldrevänlig stad står inte i konflikt med, men kan heller inte ersätta, ett program för framtidens äldreomsorg. Därför bör arbetet med ett sådant program återupptas. Att överge tanken på ett sådant program innebär att staden försitter en chans att skapa en mer sammanhållen omsorgskedja och långsiktigt planera för hur vi ska hantera en åldrande befolkning. I det kommande arbetet vill vi specifikt lyfta betydelsen av samverkan med landstinget, anhörig- och jämställdhetsperspektiv och arbetet mot åldersdiskriminering, inklusive möjligheten för äldre att kunna delta i arbetslivet. Vi vill betona vikten av att även äldre som inte nås av traditionella former av intressepolitisk påverkan kan göra sin röst hörd i det kommande arbetet. För övrigt hänvisar vi till alliansens reservation i socialnämnden. Ersättaryttrande Ersättare Bertil Pelland (C) instämmer i (M) och (L):s särskilda uttalande.

9 Remiss om Motion (2017:65) Parklyft för Stockholm och en kommunal nedskräpningsavgift Remiss från kommunstyrelsen, dnr den 7 februari Dnr Kommunstyrelsen har remitterat en motion (2017:65) av Jonas Naddebo m.fl. (C). I motionen framförs förslag om ett parklyft för Stockholm samt att en kommunal nedskräpningsavgift införs. Skribenterna föreslår att staden inför parkvakter som aktivt ska kunna motverka nedskräpning genom kommunala nedskräpningsavgifter. Förvaltningen är tveksam till införande av ett system med kommunala parkvakter som direkt på plats har rätt att kräva en nedskräpningsavgift. Möjligen kan uniformerade parkvakter ha en önskad avskräckande effekt. Det är däremot knappast troligt att intäkterna från eventuella nedskräpningsavgifter skulle kunna finansiera ett generellt parklyft. Införande och upphandling av en entreprenad för parkvakter skulle förmodligen innebära en ren merkostnad för staden. Förvaltningen föreslår istället att stadens uppföljning av befintliga renhållningsentreprenader intensifieras för att uppnå en bättre renhållning av stadens parker. I övrigt föreslås i motionen att staden ska inhägna strategiska parkplatser för att höja tryggheten och säkerheten för de yngsta barnen. Förvaltningen menar att stadens parklekar och lekplatser redan idag är inhägnade, oftast med en särskild avgränsning för de mindre barnen med syfte att höja tryggheten. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från kommunstyrelsen.

10 Remiss om modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2017 den 5 februari Dnr Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdels-nämnder med flera när det gäller remiss om modernisering av sociala system. I kommunfullmäktiges budget för 2016 beslutades att kommunstyrelsen skulle påbörja en modernisering av stadens sociala system. De sociala systemen utgörs av ett antal IT-system som tillsammans stödjer arbetet inom individoch familjeomsorg, äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt kommunal hälso- och sjukvård. Antalet användare är totalt cirka personer. I ärendet redogör stadsledningskontoret för det arbete som hitintills genomförts när det gäller modernisering av stadens sociala system samt ger förslag på hur arbetet bör drivas framöver i syfte att uppnå ett modernt och kostnadseffektivt systemstöd inom det sociala området. Förvaltningen är positiv till det pågående projektet när det gäller modernisering av sociala system. Det är av stor betydelse att de sociala systemen moderniseras och möter nuvarande och kommande behov i verksamheterna och som kan anpassas över tid. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från kommunstyrelsen.

11 Remiss om Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopningsoch tobakspolitiken Remiss från kommunstyrelsen, dnr den 2 februari Dnr Programmet för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken består av sex långsiktiga mål med underliggande delmål samt förslag till aktiviteter för programperioden Det övergripande målet är att Stockholm ska vara en stad fri från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol samt med ett minskat tobaksbruk. Programmet är ett styrdokument för samtliga nämnder och bolag inom staden. Förvaltningen ser mycket positivt på förslaget i sin helhet då programmet inbegriper genomarbetade mål, delmål och indikatorer. Förvaltningen uppskattar att insatser för att skydda barn och unga mot eget och andras bruk av ANDT utgör grunden i programmet. Det är också viktigt att programmet sätter fokus på ett tillgänglighetsbegränsande, hälsofrämjande och förebyggande arbete. Förvaltningen är positiv till att socialförvaltningen har ett särskilt ansvar i att stötta nämnder och bolag i implementeringen av programmet. För att förebygga dopning ges förslaget om att kommersiella träningsanläggningar ska uppmuntras till att arbeta enligt metoden 100 % ren hårdträning. Förvaltningen är positiv till förslaget men anser att idrottsnämnden bör stå som huvudansvarig för aktiviteten. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från kommunstyrelsen.

12 Remiss om riktlinjer för barnsäkerhet i stadens förskolor Den 13 februari Dnr Utbildningsförvaltningen har på uppdrag av kommunfullmäktige tagit fram ett förslag till riktlinjer för barnsäkerhet för Stockholms stads kommunala förskolor. Syftet med riktlinjerna är att säkerställa en god och likvärdig barnsäkerhet för alla barn i de kommunala förskolorna. I riktlinjerna beskrivs ansvarsfördelningen mellan de olika nivåerna i staden samt samverkan med andra myndigheter och intressenter. Riktlinjerna innehåller generella krav som gäller för hela staden uppdelat på ett antal områden som behöver beaktas för att uppnå en god barnsäkerhet. Stadsdelsnämnderna ska säkerställa att rutiner och handlingsplaner finns för alla kommunala förskolor och att de är anpassade till de lokala förutsättningarna. Implementeringen av riktlinjerna behöver ske på enhets- och förskolenivå. Stadsdelsförvaltningarna är ett viktigt stöd för förskolechefen i arbetet och har även ett ansvar att följa upp att riktlinjerna efterlevs. För att ta fram dessa riktlinjer har utbildningsförvaltningen varit sammankallande för en arbetsgrupp som bestått av representanter från stadsdelsförvaltningarna. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen från kommunstyrelsen.

13 Tillsyn vid koppargårdens vård- och omsorgsboende Anmälan av inspektionens beslut i ärendet. Dnr / den 31 januari Dnr IVO, Inspektionen för vård och omsorg, genomförde den 24 oktober 2017 en oanmäld tillsyn vid Koppargårdens vård- och omsorgsboende. IVO bedömer att verksamheten har rutiner för rapportering av avvikelser och att personalen har kännedom om rapporteringsskyldigheten enligt lex Sarah. Stadsdelsnämnden godkänner anmälan och lägger den till handlingarna.

14 Anmälan protokoll från ens pensionärsråd Anmäldes protokoll från ens pensionärsråd den 26 februari Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

15 Anmälan protokoll från ens råd för funktionshinderfrågor Anmäldes protokoll från rådet för funktionshinderfrågor den 26 februari Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

16 Anmälan inkomna handlingar (utdrag ur diarium) Anmäldes förteckning över inkomna handlingar. Dnr BESLUT Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

17 Anmälan av tjänstemannabeslut fattade på delegation Anmäldes ens uppdragslista per den 8 mars Dnr Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

18 Förvaltningschefen informerar Stabschef Marie Janemar informerade bland annat om: Till sommaren är det byggstart för att rusta upp Ormängstorget som ska bli ett grönare och mer aktivt kvarterstorg. Även stråket mellan Ormängstorget och Hässelby torg utvecklas till en mötesplats med mer grönt, fler sittplatser och lek med naturtema. Under 2019 påbörjas upprustningen av Hässelby torg. Tillgängligheten ska öka bland annat genom att torget får fler aktiviteter och fler och mer varierade sittplatser. Torget ska bli grönare och trafiksäkerheten ska förbättras. Flera dialoger har genomförts med invånare för att komma fram till hur parkerna och torgen ska utvecklas. Mellan 13 mars och 30 april kan utställningen på Bibblerian på Hässelby torg 10 besökas för att se hur långt planeringen har kommit av parkerna och torgen. Tisdag 13 mars klockan finns medarbetare från Trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen på plats för att svara på frågor. Just nu pågår upprustningen av Solursparken i Vällingby. Den första etappen blir klar under våren och till sommaren ska en lekplats för småbarn och yta för stadsodling stå klar. Den andra etappen påbörjas efter sommaren. När parken är klar ska det bland annat finnas bättre belysning, fler sittplatser, öppningar i häcken, promenadstråk och en yta för en kafévagn. Parkteatern kommer under sommaren att ha en del föreställningar i Solursparken. Parkteatern kommer också att spela på parklekarna Hässelängen, Ådalen samt Maltesholmsbadet. Lagom till att valrörelsen igång kommer det att finnas valstugor på Hässelby Torg. Sommar på torget med olika aktiviteter kommer även denna sommar att hålla till på Hässelby Torg.

19 Övriga frågor Deltagande i pappa-barn kongressen Se barnet Fråga från stabschef Marie Janemar om nämnden kan godkänna att dagarvode utgår för deltagande i pappa-barn-kongressen Se barnet för nämnden. Nämnden beslutar att godkänna att arvode utgår för deltagarna i pappa-barn-kongressen Se barnet. Anmälan skrivelse Dnr Anmäldes skrivelse angående näringslivsrådet den 8 mars 2018 från ledamot Helen Jäderlund Eckardt (L). Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde -VÄLLINGBY PROTOKOLL 1:2007 Blad 1(6) Sammanträdesdag 2007-01-03 klockan 09.00 09.25 Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby Birgitta Wahlman Paragrafer 1-8 slutet sammanträde Berit Kruse Ordförande

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444 2018-03-15 Förslag

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 28 / 11-2017 Kadir Kasirga Elisabeth Bäckström Protokoll 10:2017 Blad 1 (37) Sammanträdesdag 2017-11-23 kl 19.00 19.45 Astrakangatan 19, Hässelby gård Paragrafer 1-22 öppna delen 23-27 slutna

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 2/2018

Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 2/2018 Arbetsmarknadsnämnden Protokoll 2/2018 Sida 1 (6) Tidpunkt: Tisdag den 13 mars 2018, kl. 16:30 16:50 Plats: Bråvallasalen, plan 1, Stadshuset Justerat: Måndagen den 19 mars 2018 kl. 18:00 Mirja Räihä Yvonne

Läs mer

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken

Yttrande över remiss av Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-01 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-508 47 980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 mars 2018 Ärende

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 27 / 8 2018 Bo Arkelsten Norma Aranda de Gutiérrez Protokoll 7:2018 Blad 1 (40) Sammanträdesdag 2018-08-23 kl 19.00 20:00 Astrakangatan 19, Hässelby gård Paragrafer 1-28 öppna delen 29-36 slutna

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Pensionärsrådet. Pensionärsrådet

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Pensionärsrådet. Pensionärsrådet stadsdelsförvaltning Protokoll 2018-02-26 Sida 1 (5) Närvarande Ordinarie ledamöter: Donald Monvall, ordförande Gunilla Carlén, vice ordförande Yvonne Wheeler Gun Marie Gunnars Lena Bosticco Ersättare:

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING PENSIONÄRSRÅDET TOKOLL 2:2013 SAMMANTRÄDE 11 MARS 2013 SID 1 (5 ) Närvarande: Ordförande Per Westberg Ordinarie ledamöter Gun-Marie Gunnars Birgith Grahn Åke Lindbohm

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Pensionärsrådet. Pensionärsrådet

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Pensionärsrådet. Pensionärsrådet stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) Närvarande Ordinarie ledamöter: Donald Monvall, ordförande Gunilla Carlén, vice ordförande Yvonne Wheeler Gun Marie Gunnars Lena Bosticco Ersättare: Lenor Holgersson Ingegerd

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 1 / 11-2017 Kadir Kasirga Bo Arkelsten Protokoll 9:2017 Blad 1 (36) Sammanträdesdag 2017-10-26 kl 19.00 20.00 Astrakangatan 19, Hässelby gård Paragrafer 1-26 öppna delen 27-32 slutna delen Ordförande

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 20 / 6-2017 Protokoll 6:2017 Blad 1 (42) Sammanträdesdag 2017-06-15 kl 19.00 20.00 Astrakangatan 19, Hässelby gård Kadir Kasirga Bo Arkelsten Paragrafer 1-25 öppna delen 26-32 slutna delen Ordförande

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats SAMMANTRÄDE STOKOL L 201 8-01-25 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl. 13.30 14.15 Plats Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Ersättare Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl SAMMANTRÄDE SPROTOKOL L 201 7-09-14 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl. 13.30 14.05 Plats Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Inger

Läs mer

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken

Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-12 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 103 20 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2018-03-15 Stockholms stads

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 10/

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 10/ Sammanträde torsdagen den 28 oktober 2010 på Medborgarkontoret Bodholmsplan 2 nb, Skärholmen centrum. Slutet möte mellan kl.17.00 17.06 Bodholmsplan 2, plan 7, stora sammanträdesrummet. Öppet möte klockan

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 8 (33) 8 Remiss av förslag till Program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 Remiss från kommunstyrelsen, dnr 155-1324/2016 Dnr 150-658/2016 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S)

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S) Sida 1 (22) Protokoll 11/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 20 december 2018 kl. 18:00-19:00, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter

Läs mer

Exploateringsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Stefan Hansson (S) ordföranden Joakim Larsson (M) vice ordföranden

Exploateringsnämnden. Närvarande Beslutande ledamöter: Stefan Hansson (S) ordföranden Joakim Larsson (M) vice ordföranden Exploateringsnämnden Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2018-03-08, 35 Tid Torsdagen den 8 mars 2018 kl. 17.00 17.15 Plats Bråvallasalen, Stadshuset Justerat Måndagen den 19 mars 2018 Stefan Hansson

Läs mer

Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning. och funktionsnedsatta. Pensionärsrådet. Anmält förhinder: Åke Lindbohm Sylvia Bjurström

Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning. och funktionsnedsatta. Pensionärsrådet. Anmält förhinder: Åke Lindbohm Sylvia Bjurström Avdelningen för äldre och 4 Sida 1 (5) 2014-06-04 Pensionärsrådet Närvarande Ordinarie ledamöter: Ordförande Per Westberg Donald Monvall Birgit Grahn Ersättare: Kerstin Stridh Gunilla Carlén Christina

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 1 ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD PROTOKOLL Sammanträde 23 augusti 2012 Älvsjörummet Älvsjö stationsplan 11 Justerat 2012-08-24 Eva Sahlin Ordförande Sven Öberg Vice ordförande Närvarande

Läs mer

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Östermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 26 oktober 2017 Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 OBS! Den slutna delen av sammanträdet endast för nämndens

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Protokoll 5:2015 Blad 1 ( ) Sammanträdesdag 2015-04-09 kl 19.00 20.25 Justeras / 2015 Astrakangatan 19 Hässelby gård Kadir Kasirga Bo Arkelsten Paragrafer 1 16 öppna delen 17 19 slutna delen Ordförande

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Hässelby- Vällingby stadsdelsförvaltn ing

Hässelby- Vällingby stadsdelsförvaltn ing Hässelby- Vällingby stadsdelsförvaltn ing Stockholms 14 stadsdelsförvaltningar 2017-05-03 Sida 2 Nio stadsdelar: Hässelby villastad (inklusive Smedshagen) Kälvesta Vinsta Hässelby gård Hässelby strand

Läs mer

PM 2013: RIV (Dnr /2013)

PM 2013: RIV (Dnr /2013) PM 2013: RIV (Dnr 001-959/2013) Fri att leka och lära - ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 14 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (6) 2018-02-23 Handläggare Kajsa Rydergård Telefon: 08-508 319 44 Till Kulturnämnden 2018-03-06 Stockholms stad program för alkohol-, narkotika-, dopnings-

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2016-02-04 19 13 Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholm stad Remiss från kommunstyrelsen, dnr 171-968/2015 Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den

Läs mer

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M)

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Utlåtande 2016:177 RIII (Dnr 106-500/2016) Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND FÖREDRAGNINGSLISTA 10 APRIL 2013 Sammanträde Torsdag 10 april 2013 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum klockan 18.00 Denna del av sammanträdet inleds med

Läs mer

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum Sammanträdet inleds kl. 18.00 med öppet forum och information

Läs mer

Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor. den 9 november Tid: Kl

Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor. den 9 november Tid: Kl Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor nr 10/2017 fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN Utöver vad som stadgas i kommunallag och speciallagstiftning ska följande gälla för äldrenämnden. Ansvarsområde 1 Äldrenämnden ansvarar för service, omsorg och vård av äldre

Läs mer

Pensionärsrådets möte den 27 januari 2014

Pensionärsrådets möte den 27 januari 2014 Sida 1 (5) s möte den 27 januari 2014 Ledamöter Inger Sjöberg, ordförande Stig Åström, vice ordförande Susanne Watthiersson Lilian Falkbäck Sonja Wenström Ersättare Berit Johansson Sven Engström Christina

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor nr 6/2015 fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Funktionshinderrådets möte den 12 november 2013

Funktionshinderrådets möte den 12 november 2013 Sida 1 (5) Funktionshinderrådets möte den 12 november 2013 Ledamöter Kerstin Järneberg, ordförande 1 Carita Mandelin Ove Martinsson Lars Jonsson Vakant plats Förhinder Blazena Westerlund, vice ordförande

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 15 Sekretess 12 15 Sida 1 (15) Tidpunkt: Torsdag den 19 januari 2017, kl. 18.00 Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, 2017-01-23 Arvid Vikman (S) Ordförande Maria Johansson (L) Justerare

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSNÄMNDENS PE NSIONÄRSRÅD (SPR) SID 1 (5) SAMMANTRÄDESDAG 12 MARS 2012 PROTOKOLL NR 2 2012 Närvarande: Ordinarie: Ersättare: Frånvarande: I tjänsten deltog:

Läs mer

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande.

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande. PM 2018:27 RVI (Dnr 137-1773/2017) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Stöd för styrning och ledning Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 9 februari 2018

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från

Revidering av STAN-programmet - Stockholms Tobaks-, Alkohol- och Narkotikapolitiska program. Remiss från HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för Socialtjänst Ulf Haag Telefon: 508 05 308 TJÄNSTEUTLÅTANDE 20 JANUARI 2010 SID 1 (6) DNR: 006-650-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRU A R I 2 0 10 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar.

Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. PROTOKOLL 1(5) Tid och plats Kl 18.00 19.35 Pelarsalen (rum 2567), plan 5B, Österlångggatan 64 Kl 19.00 19.15 ajournering för partiöverläggningar. Omfattning 13-23 ande ledamöter S) Malin Carlsson, ordf

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Tjänstemän Avdelningschefen Margareta Ericson, samt nämndsekreteraren Anna Birgersson

Tjänstemän Avdelningschefen Margareta Ericson, samt nämndsekreteraren Anna Birgersson Sammanträde tisdagen den klockan 09:00-09:10 Ledamöter Sus Andersson (MP) ordförande Ole-Jörgen Persson (M) vice ordförande Azad Hassan (S) Mecide Gulenay (S) Jossif Gummar (S) Stephan Gullberg (MP) Dennis

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Funktionshinderrådets protokoll

Funktionshinderrådets protokoll Sida 1 (6) s protokoll Närvarande ledamöter Helena Lanzer Sillén, ordförande Mikael Erdefelt, vice ordförande Håkan Jarmar Lotta Rosenström Margareta Åsén Johansson Ulla Smedberg Ingela Hedén Förvaltningen

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

Sammanträde Torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde Torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Östermalm stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdag 2 februari 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 OBS! Den slutna delen av sammanträdet endast för nämndens ledamöter Allmänhetens

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Socialtjänstavdelningen Östermalms stadsdelsförvaltning Protokoll Sida 1 (6) 2018-01-09 Protokoll från rådet för funktionshinder Protokollet har justerats per mejl 2018-01-11 Närvarande ledamöter: Jan

Läs mer

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (6) 2017-12-05 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023. Svar på remiss

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

Protokoll 1/2019. fört vid Hägersten-Liljeholmens pensionärsråds sammanträde onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:45-15:45, Besöksrum 1

Protokoll 1/2019. fört vid Hägersten-Liljeholmens pensionärsråds sammanträde onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:45-15:45, Besöksrum 1 Sida 1 (13) Protokoll 1/2019 fört vid Hägersten-Liljeholmens pensionärsråds sammanträde onsdagen den 23 januari 2019 kl. 13:45-15:45, Besöksrum 1 Ledamöter Gunnar Carlsson Agneta Sköldstedt Lola Carlsson

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Sammanträdesdatum Onsdag 6 december 2017 kl. 13.30 15.30 Plats Närvarande Ordförande Ledamöter Tjänstemän Gårdsrummet Förvaltningshuset Älvsjö

Läs mer

Tjänstemän Stadsdelsdirektören Christina Heglert, avdelningschefen Fredrik Cederblom, samt nämndsekreteraren Anna Birgersson

Tjänstemän Stadsdelsdirektören Christina Heglert, avdelningschefen Fredrik Cederblom, samt nämndsekreteraren Anna Birgersson Sammanträde måndagen den klockan 09:00-09:10 Ledamöter Ersättare Sus Andersson (MP) ordförande Mohamed Nuur Bashir Abdi (S) Ole-Jörgen Persson (M) vice ordförande Agneta Åberg (S) Anna Jonazon (S) Guner

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 PM 2014: RVII (Dnr 001-450/2014) En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Britt Petersson SPF

Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Britt Petersson SPF SAMMANTRÄDESPROTOKOL L Sammanträdestid, kl. 13.30-14:30 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Britt Petersson SPF Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Roger Magnusson (S) Cecilia Axelsson (C) Bodil Olsson (M) Alvar Hansetun (SD)

Roger Magnusson (S) Cecilia Axelsson (C) Bodil Olsson (M) Alvar Hansetun (SD) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 18 december 2017 kl 15:00-17:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt Ferm (S)

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-11-19 fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2018-11-14 Närvarande: Ledamöter: Gunnar Carlsson, SPF Seniorerna, Ordförande

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Närvarande Beslutande ledamöter: Katarina Luhr (MP) ordföranden Jonas Naddebo (C) vice ordföranden

Närvarande Beslutande ledamöter: Katarina Luhr (MP) ordföranden Jonas Naddebo (C) vice ordföranden Miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 8/2017 Tid Tisdagen den 17 oktober 2017 kl. 17.00 17.20 Plats Bolindersalen, Tekniska nämndhuset Justerat Torsdagen den 26 oktober 2017 Katarina Luhr Jonas Naddebo

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde måndag 2 januari 2012 Förvaltningens konferenslokal, Storforsplan 44, Farsta centrum, klockan 08.30-08.40 Ledamöter Lars Jilmstad (m), ordförande Arne Fredholm (m) Roland Bjurström (m) Ann-Louise

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140 Sammanträdesdatum Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby C 18.00 19.45 Paragrafer 136-145 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Bo Wihlborg (KD) Anna-Lena Corell (M) (ej 138) Åke Alm (M) (

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (15) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (15) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (15) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 18 juni 2018 kl 15:00-16:45 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt Ferm

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum A1, Engelbrektsgatan 15, kl. 13.30-14.55 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Ola Lundström (HSO/SDF) Ellinor Baurne (HSO/Attention)

Ola Lundström (HSO/SDF) Ellinor Baurne (HSO/Attention) KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 4 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde tisdagen den 24 april 2012 kl. 15.00 16.00. Justerat den 27 / 4 2012 Ewa

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

bitr förvaltningschef/verksamhetschef

bitr förvaltningschef/verksamhetschef Tid: 17:00-17:45 Plats: Nämndrummet vån 1 Paragrafer: 71-86 Närvarande Ledamöter Tord Karlsson (S) Fredrik Lindqvist (M) Michael Törnqvist (MP) Ida Balog (M) Filippa Lund (S) Kent Wetterskog (L) Mathias

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 3 Sida 1 (5) Tidpunkt: Måndag den 2 januari 2017, kl. 17.00 Lokal: Sammanträdesrummet Häggen, Justeras:, 2017-01-04 Maria Johansson (L) Tjänstgörande ordförande Mårten Svensson Risdal (S) Justerare Christin

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr.3.3-611/2017 Sida 1 (5) 2017-10-21 Handläggare Anita Cronholm Telefon: 08-50836247 Till Äldrenämnden den 21 november 2017 Strategi för upphandling

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2017

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2017 Sida 17 (42) 10 Remiss av Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Remiss från kommunstyrelsen, dnr 159-1936/2016 Dnr 1.5-77/2017 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Närvarande Beslutande ledamöter: Daniel Helldén (MP), ordföranden Cecilia Brinck (M), vice ordföranden

Närvarande Beslutande ledamöter: Daniel Helldén (MP), ordföranden Cecilia Brinck (M), vice ordföranden Trafiknämnden PROTOKOLL 6/2018 Tid Torsdagen den 30 augusti 2018 kl. 16.00 16.10 Plats Stora kollegiesalen, Stadshuset Justerat Måndagen den 10 september 2018 Daniel Helldén Cecilia Brinck Närvarande ande

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer