Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd"

Transkript

1 Protokoll 5:2015 Blad 1 ( ) Sammanträdesdag kl Justeras / 2015 Astrakangatan 19 Hässelby gård Kadir Kasirga Bo Arkelsten Paragrafer 1 16 öppna delen slutna delen Ordförande Vice ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Anmält förhinder I tjänsten närvarande Kadir Kasirga (S) Bo Arkelsten (M) Lisa (Elisabeth) Carlsson (S) Bengt Roxne (S) Norma Aranda de Gutierrez (S) Arne Lund (MP) Sarah Aziz (MP) Elisabeth Bäckström (M) Ann-Margrete Nilsson (M) Per Hallberg (M) ej 8 Helen Jäderlund Eckardt (FP) ej 7 Margaretha Boman (V) Magdalena Karpowicz (M) Ajowej Omagbemi (M) 6-19 Lars-Åke Davidsson (FP) 7 Seyfi Dogan (S), Maria-Elsa Salvo (S), Christoffer Berg (MP), Kamal Afzali (MP), Kristina Henkel (Fi), Magdalena Karpowicz (M) , Lars-Åke Davidsson (FP) , Bertil Pelland (C), Carina Franke (KD). Jennyfer Redin (M), Leif Larsson (V), Shuta Bari (S), Camilla Kjellström (M), Ajowej Omagbemi (M) 1-5. Ulla Thorslund (stadsdelsdirektör), avdelningscheferna Marie Janemar, Ola Fagerstedt, Ingrid Friberg, IngMarie Lindgren, Ulla Cadwalader, enhetschef Ingrid Månsson samt nämndsekreterare Staffan Stavling och biträdande nämndsekreterare Charlotte Brandorf. Personalföreträdare --- Tid för justering Vid protokollet Staffan Stavling

2 Protokollsjusterare och tid för justering Stadsdelsnämnden beslöt att jämte ordförande Kadir Kasirga utse vice ordförande Bo Arkelsten att justera dagens protokoll. Tillkännagav ordförande att justering av dagens protokoll ska ske den 13 april Godkännande av dagordning Dagordningen godkändes.

3 a Grimsta naturreservat, förslag till kulturtorp samt olägenheter från Grimsta skjutbanor den 26 mars Dnr I det inlämnade medborgarförslaget framförs önskemål om att Grimsta pistolskyttebana bör flyttas från naturreservatet eftersom verksamheten enligt förslagsställaren har en negativ effekt på området. Därutöver lämnas förslag om att en kulturgård bör uppföras norr om Kanaanbadet. Det faller inte inom ens ansvarsområde att uppföra och eller driva verksamhet enligt bilagt medborgarförslag. Inte heller verksamheten vid Grimsta skjutbanor faller inom ens ansvarsområden. Verksamheten är anmälningspliktig enligt Miljöbalken och det är miljö- och hälsoskyddsnämnden som är ansvarig tillsynsmyndighet. Förvaltningen föreslår att en överlämnar klagomålsärendet till miljö- och hälsoskyddsnämnden för vidare hantering. 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget. 2. Stadsdelsnämnden överlämnar klagomålsärende beträffande Grimsta skjutbanor till miljö- och hälsoskyddsnämnden för vidare hantering.

4 b Återvinningsbod Second Hand vid Lövsta återvinningsstation den 25 mars Dnr I det inlämnade medborgarförslaget föreslås att en Återvinningsbod Second Hand uppförs vid Lövsta återvinningsstation. Förslagsställaren anser att mycket av det som kastas på Lövsta återvinningscentral (ÅVC) istället kan användas av andra. Förslagsvis kan boden bemannas av arbetslösa ungdomar/äldre. Förvaltningen är positiv till förslaget som ligger i linje med stadens avfallsplan. Stadsdelsnämnden saknar emellertid rådighet i frågan. Ansvaret för avfallsfrågor inom Stockholms stad har flyttats från tidigare trafik- och renhållningsnämnden till Stockholm Vatten AB. Från och med den 1 juli 2014 finns Stockholms vatten- och avfallstjänster samlade under ett tak hos Stockholm Vatten AB. 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget. 2. Stadsdelsnämnden överlämnar medborgarförslaget till Stockholm Vatten AB för vidare hantering.

5 c Ordning i parken vid Fornkullen i Vällingby den 16 mars Dnr I det inlämnade medborgarförslaget framförs önskemål om att det för parken vid Fornkullen i Vällingby fastställs ett användningsområde utgörande att området är ett gemensamt park-område för alla medborgare och gäster i vårt samhälle. Förvaltningen föreslår att en uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget.

6 d Mötesplats för ungdomar efter skolan den 13 mars Dnr I det inlämnade medborgarförslaget föreslås att medel ska avsättas för att återigen öppna fritidsgården Lyktan efter skolan. Som bakgrund till förslaget framförs att ungdomar i Hässelby gård kommer till Bibblerian efter skolan och beter sig på ett sätt som uppfattas som störande för besökare och personal. Stadsdelsnämnden föreslås besluta att överlämna medborgarförslaget till stadsdelsförvaltningen för beredning. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget.

7 e Fler längdskidspår i stadsdelen den 16 mars Dnr I det inlämnade medborgarförslaget framförs önskemål om bland annat fler längdskidspår i stadsdelen då det är krångligt att ta sig till de befintliga spåren. Förvaltningen föreslår att en uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget.

8 f Säkrare gångväg mellan Vällingby centrum och simhallen den 16 mars Dnr I det inlämnade medborgarförslaget framförs önskemål om att göra gångvägen mellan Vällingby simhall och Vällingby centrum tryggare. Bland annat föreslås mer belysning och åtgärder mot nedsmutsning. Förvaltningen föreslår att en uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att bereda det inkomna medborgarförslaget.

9 Månadsrapport mars ekonomi och verksamhet den 13 februari Dnr I föreliggande prognos redovisas ett prognostiserat underskott om 2,1 mnkr efter pågående respektive planerade budgethållningsåtgärder. Störst utmaning att uppnå budget i balans bedöms finnas vid beställarenheterna inom äldreomsorg respektive stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt utförare av hemtjänst. Stadsdelsnämnden godkänner månadsrapport mars Särskilt uttalande Vice ordförande Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot Helen Jäderlund Eckardt (FP) lämnade följande särskilda uttalande: Alliansen följer med oro budgethållningen och det hotande budgetunderskott som kan anas trots majoritetens skattehöjningar och vi kan inte se någon förändring i form av bättre kvalitet i den kommunala verksamheten som bedrivs i vår stadsdel. Vi vill se konsekvensanalyser av den röd-grön-rosa majoritetens stora besparingar. Ersättaryttrande Ersättare Bertil Pelland (C) instämmer i (M+FP):s särskilda uttalande Ersättaryttrande Ersättare Carina Franke (KD) instämmer i (M+FP):s särskilda uttalande

10 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 den 27 mars Dnr Enligt kommunallagen ska kommunens budget innehålla en plan för ekonomin för en period om tre år, där budgetåret utgör periodens första år. Utgångspunkt ska vara analyser av förändringar i omvärlden samt av den egna verksamheten. Av underlaget ska det framgå vilka frågor och faktorer som har störst påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden. Nämnden ska redovisa en övergripande och sammanfattande analys av verksamhetens utveckling de kommande åren som fångar de viktigaste frågorna i kärnverksamheten. 1. Stadsdelsnämnden godkänner underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 och överlämnar det till kommunstyrelsen. 2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: En trygg stadsdel har också trygga medborgare. För att våra medborgare skall känna så är den ekonomiska tryggheten är viktig. Likaså är den yttre miljön viktig med en ren och säker stadsdel. Därför är det glädjande att se att antalet hushåll som beviljas försörjningsstöd har minskat, att över 30 medborgare har fått en ärlig chans att ta ett kliv in i arbetslivet genom visstidsanställningar inom offentlig sektorn. Vi från majoriteten är medvetna om att det finns utmaningar inom äldreomsorg, stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt ekonomiskt bistånd och vill understryka vikten om att hålla budgethållningen. I övrigt hänvisar vi till kommunfullmäktiges centrala budget i Stockholms Stad. Reservation Vice ordförande Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot Helen Jäderlund Eckardt (FP) reserverade sig mot beslutet enligt följande: Förslag till beslut

11 Att avslå förvaltningen förslag till beslut Att därutöver anföra: Förvaltningen identifierar stora ekonomiska utmaningar inom flera verksamhetsområden i stadsdelen. Detta är ett mycket allvarligt besked för invånarna i Hässelby-Vällingby. Ansvaret faller tungt på den nya rödgrönrosa majoriteten som inte lyckas finansiera service av hög kvalitet till stadsdelens invånare. Den nya majoritetens skattehöjning tycks inte avspegla sig i förbättrad service. Vi ser bl.a. med oro på stigande underskott inom Äldreomsorgen. Under de två gångna mandatperioderna har förskolan varit en av stadens allra mest uppskattade verksamheter, med några av landets minsta barngrupper, genomgående en hög kvalitet och en stor mångfald i pedagogiska inriktningar. Vi ska värna detta och utveckla valfriheten så att det blir enklare för föräldrar att välja förskola och att kunna vara trygga med att förskolan håller en hög kvalitet. Den nya majoritetens budget innebär ytterst magra påslag till förskolorna, som riskerar att leda till kvalitetsförsämringar och större barngrupper. Som ett resultat av Alliansens målmedvetna arbete är antalet personer med ekonomiskt bistånd i staden rekordlågt. Det är viktigt att en i samverkan med arbetsmarknadsnämnden fortsätter att arbeta för att slussa personer från bidrag till arbete. Situationen för många socialsekreterare är pressad, och personalomsättningen är för hög. Att bara skjuta till mer pengar räcker inte. För att behålla socialsekreterarna krävs att en arbetar aktivt och ambitiöst med ledarskap, handledning och karriärmöjligheter. Precis som i andra yrken där man arbetar med människor i utsatta situationer är möjlighet till handledning och professionellt stöd viktigt. Särskilt uttalande Ledamot Helen Jäderlund Eckardt (FP) lämnade följande särskilda uttalande: För att öka andelen förskollärare på våra förskolor ska Stockholm vidare arbeta aktivt med att öka förskolläraryrkets attraktionskraft. Vi vill därför att staden under 2015 inför karriärtjänster för förskollärare efter samma modell som gäller för förstelärare i grund- och gymnasieskola. Ett första steg blir att över staden tillsätta 50 tjänster som förste förskollärare. Utgångspunkten ska alltid vara att det handlar om permanenta tjänster. Vi är mycket skeptiska till att den rödgrön-rosa majoriteten sänkt målet gällande andel förskollärare i förskolan. Alla har rätt till ett bra boende. Folkpartiet liberalerna vill låta alla äldre över 85 år som så vill ska få plats på servicehus eller vård- och omsorgsboende. Nu får stadens äldre istället ett trygghetslöfte av ytterst oklar halt och med mycket svag finansiering. Förvaltningen förväntar sig en minskad efterfrågan på platser vid Skolörtens servicehus. Om alla över 85 får rätt till servicehus, och om det blir möjligt att välja servicehus i alla stadsdelar, kommer efterfrågan att vara större än vad som idag prognostiseras. Folkpartiet

12 liberalerna tror på utvecklade Servicehus för framtiden och har räddat kvar Skolörtens Servicehus i stadsdelen. Friskvårdscentrum startade i stadsdelen på Folkpartiets initiativ. Detta är en viktig förebyggande verksamhet som vi värnar. Förvaltningen tar upp de svårigheter som finns när det gäller att hitta platser för feriejobb. Folkpartiet vill att det ska vara möjligt att få feriejobb i andra stadsdelar och att stödet ska öka till privata företag som tar sig an feriejobbare. Ersättaryttrande Ersättare Kristina Henkel (Fi) instämmer i nämndens beslut. Ersättaryttrande Ersättare Carina Franke (KD) lämnade ett ersättaryttrande enligt följande Om jag hade haft rösträtt skulle jag ha yrkat enligt följande: 1. Att avslå Hässelby-Vällingby s förslag till beslut 2. Stadsdelsnämnden ges i uppdrag att återkomma till nämnden med underlag i överensstämmelse med vad som anförs nedan. 3. Att därutöver anföra följande: Stadsdelsnämnderna har en viktig roll i staden genom att vara en lokal länk samt ansvara för dialog mellan medborgare och stadens organisation och förtroendevalda. Nämnderna ansvarar för många av de frågor som påverkar människors vardag och välfärd. Kristdemokraterna värnar valfriheten inom barnomsorg, skola och äldreomsorg. Vi vill minska barngruppernas storlek i förskolan och erbjuda alla som är över 85 år och som så önskar rätt till äldreboende. Förskoleverksamhet Barnomsorgen finns till för barnen och inte tvärtom. Föräldrar ska kunna välja den barnomsorg som är bäst för deras barn. Det kan handla om både förskola och pedagogisk omsorg i hemmet i form av dagbarnvårdare, flerfamiljssystem eller egen omsorg. Föräldrarna ska ha tillgång till god information om olika utförare och olika former av barnomsorg för att kunna göra ett aktivt val. Fristående och kommunala verksamheter ska behandlas lika. Stockholms stad ska erbjuda vårdnadsbidrag till de föräldrar som väljer att på egen hand sköta omsorgen om sina barn. Förskolans organisation ska säkerställa att alla barn blir sedda och känner sig trygga. Små barngrupper är viktigt för att barn ska kunna knyta an och känna trygghet och arbetsro. Inte minst är det viktigt för de yngsta barnen. Antalet barn i småbarnsgrupperna (1-3 år) bör därför inte vara fler än 12 barn per grupp och grupperna för de äldre barnen (4-5 år) bör inte bestå av

13 fler än 15 barn. Vi noterar att majoriteten eftersträvar mindre barngrupper men saknar en finansieringslösning. Vi vill att majoriteten snarast tar fram en sådan finansieringslösning. Lärandet förutsätter trygghet och omsorg. Den delen måste prioriteras när alltmer fokus läggs på språk och matematik. Kristdemokraterna vill lyfta omsorgsperspektivet mer än vad som görs idag. Verksamhet för barn, kultur och fritid Den öppna förskolan är en uppskattad och efterfrågad verksamhet. Den erbjuder viktig stimulans och gemenskap till barn och stöd och utbyte till föräldrar och dagbarnvårdare. Öppna förskolan kan med fördel bedrivas i samarbete med frivilligorganisationer. Fler familjecentraler bör inrättas där mödravårdscentral, barnavårdscentral och socialtjänsten kan samverka för att tidigt upptäcka barn som riskerar att fara illa och stötta familjer på olika sätt. Äldreomsorg Rätten att bestämma över sin egen vardag upphävs inte vid någon viss ålder. Vi har alla olika behov och önskemål. Vi välkomnar privata, ideella och kooperativa alternativ. Mångfalden av aktörer inom välfärden ökar kvaliteten och förbättrar verksamheterna. Valfriheten har skapat alternativ som är tillgängliga för alla, inte bara för personer med höga inkomster. Varje människa har unika önskemål och förutsättningar. Utan konkurrens får vi ingen verklig valfrihet och valmöjligheterna blir betydligt färre. Vi ser med stor oro på att valfriheten inom välfärden succesivt minskar. Kristdemokraterna vill införa en äldreboendegaranti. Alla som är 85+ ska ha rätt till äldreboende, utan biståndsbedömning. Vi avsatte 50 miljoner kronor för detta ändamål i budgeten för Stockholms stad Vi vill att majoritetens underlag för budget 2016 ska innehålla finansiering för att kunna genomföra denna äldreboendegaranti. Hemtjänsten är avgörande för att många äldre ska ha möjlighet att fortsätta bo kvar hemma. Kristdemokraterna vill utöka valfriheten för val av servicetjänster inom hemtjänsten. Det ska inte enbart vara enkelt att välja utförare av hemtjänst utan också vilken typ av tjänster man behöver hjälp med. Vi vill förenkla biståndsbedömningen och erbjuda alla över 80 år sex timmar att fritt förfoga över vad gäller olika servicetjänster. Kristdemokraterna vill öka välbefinnandet inom äldreomsorgen genom god mat, utevistelser och kulturupplevelser. Vi vill vidare att Äldre direkt även framöver ska vara öppet på helger. Stöd och service till personer med funktionsnedsättning

14 Stadens arbete ska präglas av tydligt brukarfokus. Alla personer med funktionsnedsättning ska erbjudas en god omsorg, stöd och service. Insatserna ska utformas med respekt för den enskildes önskemål och syfta till att skapa förutsättningar för självständighet och delaktighet i samhället. Den enskildes rätt till individuell behovsprövning och att beslutade insatser verkställs inom skälig tid ska följas. Staden bör utreda förutsättningarna för personer över 65 år att fortsätta delta i daglig verksamhet, i första hand för personer med psykisk ohälsa. Deltagarna i daglig verksamhet ska ges möjlighet till kontakter med den ordinarie arbetsmarknaden. Stadsdelsnämnderna ska samarbeta med arbetsmarknadsnämnden i syfte att visa vägar till arbete. Personer med funktionsnedsättning ska ges ett värdigt bemötande i sina kontakter med personal hos stadens nämnder, bolag och samarbetspartners. Här är Stockholms stads bemötandeguide, som har tagits fram av socialnämnden i samråd med funktionshinderrörelsen, ett viktigt redskap. Kristdemokraterna har tidigare drivit igenom att inriktningen vid större bostadsexploateringsprojekt ska vara att projekten innehåller en andel om minst fem procent lägenheter för särskilt boende med prioriterad inriktning boenden för personer med funktionsnedsättning. Majoriteten har beslutat att denna princip ska gälla för projekt med fler än hundra lägenheter. Kristdemokraterna välkomnar detta förslag. Individ- och familjeomsorg inklusive socialpsykiatri Föräldrastödinsatser ger goda effekter. Forskning visar att den största förebyggande effekten, för att barn inte ska få problem senare i livet, nås om insatser som föräldrastödsprogram riktas till alla familjer/vårdnadshavare. Det är samtidigt viktigt med riktade insatser till enskilda familjer och gruppstödinsatser till utsatta barn respektive föräldrar som brister i sitt föräldraskap. Fältassistenter är en nödvändig resurs i stadens preventiva arbete med ungdomar. Deras mycket viktiga arbete med ungdomar i staden ska stödjas och i vissa stadsdelar utökas. Kristdemokraterna stöder den nya majoritetens satsning på fler fältassistenter. Vi vill också att Alliansens satsning på att fältassistenterna ska ha en tydlig närvaro i tunnelbanan fortsätter. Stadsdelsnämnderna ska stödja ideella krafter som verkar för trygghet, till exempel nattvandrare. Stadsmiljöverksamhet Stockholm ska vara klotterfritt och det ska vara rent och städat på allmänna platser såsom gator, torg och parker. På Kristdemokraternas initiativ finns nu appen Tyck Till som gör det lätt att felanmäla bland annat nedskräpning och klotter. Stadsdelsnämnderna ska samverka sinsemellan och med trafiknämnden för att hela staden ska vara snygg och välskött. Stadens

15 städgaranti ska gälla, vilket innebär att städning och tömning av offentliga papperskorgar ska ske inom 24 timmar efter anmälan. Kristdemokraterna beklagar att majoriteten valde att minska Stockholms stads budget för att hålla staden ren och vi önskar att anslagen framöver återställs till tidigare nivå. Arbetsmarknadsåtgärder Staden ska erbjuda ungdomar feriearbeten under både sommar- och vinterferier. Det är viktigt att staden eftersträvar att ungdomar med funktionsnedsättning erbjuds feriearbete. Staden ska samverka med det privata näringslivet för att företag ska ta emot fler feriearbetande ungdomar. Beslutsgången Ordförande Kadir Kasirga m fl (S), ledamot Arne Lund m fl (MP) och tjänstgörande ersättare Margaretha Boman (V) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta. Vice ordförande Bo Arkelsten (M) och ledamot Helen Jäderlund Eckardt (FP) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta. Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid majoritet för (S+MP+V):s förslag till beslut. Paragrafen beslöts omedelbart justerad

16 Avsägelse av uppdrag samt fyllnadsval till ens sociala delegation Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i missiv den 25 mars Dnr Ärendet Ledamot Arne Lund (MP) har begärt avsägelse av uppdraget som ledamot i sociala delegationen. Ledamot Sarah Aziz (MP) har begärt avsägelse av uppdraget som ersättare i sociala delegationen. 1. Stadsdelsnämnden godkänner ledamot Arne Lunds (MP) begäran om avsägelse av uppdraget som ledamot i sociala delegationen. 2. Stadsdelsnämnden godkänner ledamot Sarah Aziz (MP) begäran om avsägelse av uppdraget som ersättare i sociala delegationen. 3. Stadsdelsnämnden utser ersättare Christoffer Berg (MP) till ledamot i sociala delegationen. 4. Stadsdelsnämnden utser ersättare Kamal Afzali (MP) till ersättare i sociala delegationen. Paragrafen beslöts omedelbart justerad

17 a Tillagningskök vi Koppargårdens vård- och omsorgsboende den 25 mars Dnr Förvaltningen anser att det bör finnas ett eget tillagningskök inom vård- och omsorgsboendet vid Koppargården. Egna tillagningskök inom verksamheterna skapar förutsättningar för mer nöjda äldre då resultat från stadens uppföljningar visar en större nöjdhet med mat och måltider inom de enheter som har eget kök. Förvaltningen föreslår att en godkänner inriktningen att ett tillagningskök byggs och anpassas till Koppargårdens vård- och omsorgsboende samt att en ger förvaltningen i uppdrag att göra en beställning till Micasa Fastigheter i Stockholm AB om projektering för detta. 1. Stadsdelsnämnden godkänner inriktningen för ombyggnad till ett tillagningskök vid Koppargårdens vård- och omsorgsboende. 2. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att göra en beställning till Micasa Fastigheter i Stockholm AB om projektering för ombyggnad till ett tillagningskök vid Koppargårdens vård- och omsorgsboende

18 b Uppförande av nytt LSS gruppboende inom fastigheten Strandviolen 6 i Hässelby Strand Inriktningsärende den 31 mars Dnr Micasa Fastigheter i Stockholm AB har en markanvisning på fastigheten Strandviolen 6 i Hässelby Villastad. Den nu planerade projekteringen avser en gruppbostad enligt LSS, lagen om stöd och service för personer med funktionsnedsättning. Gruppbostaden planeras omfatta sex lägenheter, gemensamma utrymmen och personalutrymmen. 1. Stadsdelsnämnden godkänner inriktningen för uppförande av nytt LSS gruppboende inom fastigheten Strandviolen 6 i Hässelby Villastad 2. Stadsdelsnämnden uppdrar till förvaltningen att göra en beställning till Micasa Fastigheter i Stockholm AB om projektering för nytt LSS gruppboende inom fastigheten Strandviolen Stadsdelsnämnden söker 500 tkr till förprojektering samt 100 tkr för beställarstöd, totalt 600 tkr, hos kommunstyrelsens ekonomiutskott för en gruppbostad för sex boende.

19 Programsamråd för Snödroppen 28 samt del av Hässelby Villastad 28:1 inom stadsdelen Hässelby Villastad Remiss från stadsbybyggnadsnämnden, SDp den 16 mars Dnr Stadsbyggnadskontoret har påbörjat planarbete för nya bostäder och en ny förskola intill Snårvindevägen och Snödroppsgränd. Nya bostäder föreslås i fem flerbostadshus, tre till fyra våningar med sammanlagt 40 lägenheter. Den befintlig förskola inom fastigheten Snödroppen 28 ska rivas. En ny förskola med 6 avdelningar kan uppföras på den obebyggda marken intill Snårvindevägen. Förvaltningen är positiv till förslaget och vill särskilt påpeka att det är mycket angeläget att genomförandet av detta programförslag sker i samklang med programförslaget för Åkermyntan 9. Det är viktigt med anledning av att den nya förskolan vid Snårvindevägen ersätter även en befintlig förskola inom fastigheten Åkermyntan 9 vid Åkermyntans centrum, som ska rivas för att ge plats åt nya bostäder. Den planerade förskolan vid Snårvindevägen bör alltså stå klar innan förskolan vid Åkermyntan 9 rivs eftersom det annars kan bli svårt att erbjuda plats för dessa barn. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen från stadsbyggnadsnämnden. Ledamot Helen Jäderlund Eckardt (FP) deltog inte i beslutet på grund av jäv.

20 Programsamråd för del av Åkermyntan 9 samt Kärrliljan 4 inom stadsdelen Hässelby Villastad Remiss från stadsbybyggnadsnämnden, SDp den 18 mars Dnr Syftet med planprojektet är att möjliggöra uppförande av nya bostäder inom fastigheterna Åkermyntan 9 samt Kärrliljan 4, därutöver avses en utökning av Åkermyntans centrumparkering. Förvaltningen är positiv till att det uppförs flerbostadshus i området och att planområdet utökas att även gälla den idag obebyggda fastigheten Kärrliljan 4. Förvaltningen anser att det är viktigt att säkerställa en god boendemiljö i planområdet. Trafikmängderna förväntas öka från den intilliggande Växthusvägen med höjda bullernivåer som följd, det är därför viktigt att hitta bra planlösningar som skyddar boendemiljön från trafikbuller. Buller från transporter till och från Åkermyntans centrum samt lastning och lossning är också en bullerkälla som måste beaktas. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen från stadsbyggnadsnämnden. Ledamot Per Hallberg (M) deltog inte i beslutet på grund av jäv.

21 Skrivelse angående barngrupper i förskolan Svar på skrivelse från Helen Jäderlund Eckardt (FP) och Lars-Åke Davidsson (FP). den 20 mars Dnr Vid ens sammanträde den 19 februari 2015 inkom en skrivelse från (FP) om ökande storlek på barngrupper i förskolan. Stadsdelsförvaltningen når både kommunfullmäktiges mål om antal barn per grupp och antal förskolebarn per anställd, som redovisas i verksamhetsberättelsen Befolkningsprognosen visar att antalet barn i förskoleåldern ökar. Stadsdelsförvaltning bedömer dock att även fortsättningsvis klara av att upprätthålla en god kvalitet i förskolan enligt kommunfullmäktiges mål. Detta under förutsättning att planerade nybyggnads- och utbyggnadsprojekt av förskolor håller tidplanen samt genom det prioriterade arbetet att rekrytera fler förskollärare. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

22 Utrymme för bilpooler inom Hässelby-Vällingby stadsdelsområde Svar på skrivelse från Kasir Kasirga m fl (S), Arne Lund m fl (MP), Leif Larsson (V), Kristina Henkel (Fi). den 18 mars Dnr I skrivelsen lyfts frågor om trafik- och parkeringsproblematik inom staden. I syfte att underlätta för de som endast ibland behöver bil föreslår skriftställarna att en beslutar uppdra åt förvaltningen att utreda och inventera utrymmen för bilpooler inom Hässelby-Vällingby stadsdelsområde. Förvaltningen är positiv till bildelning i form av bilpooler. I stadens reglementen och bolagsordningar anges ansvarsfördelningen för stadens nämnder och bolag. Det är exploaterings- stadsbyggnads- och trafiknämnderna som ansvarar för stadens handläggning avseende markanvisningar/markanvändning, exploateringar, stadsbyggande samt infrastrukturfrågor, dit frågan om utrymmen för bilpooler kan räknas. Stadsdelsnämnderna saknar rådighet i frågan men kan i samband med remissyttranden över bland annat programsamråd, detaljplaner samt annan lokal- och regional planering bevaka att en långsiktigt hållbar stadsutveckling beaktas, däribland frågor om bilpooler. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

23 Anmälan av patientsäkerhetsberättelser 2014 den 16 mars Dnr Varje år ska alla vårdgivare skriva en patientsäkerhetsberättelse. Syftet med den är bland annat att vårdgivaren får bättre kontroll över sitt patientsäkerhetsarbete och att på ett enkelt sätt ge exempelvis allmänheten, patienter eller andra vårdgivare tillgång till information. Patientsäkerhetsberättelsen ska bland annat beskriva verksamhetens patientsäkerhetsarbete under föregående kalenderår. Den ska också beskriva hur verksamheten har identifierat, analyserat och så långt som möjligt minskat risker i vården. Dessutom ska den redovisa hur och när vårdgivaren fullföljer de åtgärder som inte kan åtgärdas omedelbart. Stadsdelsnämnden bordägger ärendet.

24 Anmälan protokoll från ens Pensionärsråd Anmäldes protokoll från Pensionärsrådets sammanträde den 30 mars Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

25 Anmälan protokoll från ens råd för funktionshinderfrågor Anmäldes protokoll från rådet för funktionshinderfrågor den 30 mars Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

26 Anmälan ens uppdragslista Anmäldes ens uppdragslista per den 9 april Dnr Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

27 Anmälan inkomna handlingar Anmäldes förteckning över inkomna handlingar. Dnr Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

28 Förvaltningschefens information Ulla Thorslund informerade om Familjelördag lördagen den 11 april - Vi firar Finska språkets dag och Romernas Nationaldag. Plats: Bibblerian Hässelby torg 10. Informerades om miljöförvaltningens rapport Översiktlig miljöteknisk undersökning av parkmarker i Stockholm. Gulsippans parklek och Parklek Smedshagen ingår i undersökningen. Eva Thångfeldt informerade om medborgarvärdarna och deras arbete i stadsdelen samt om trygghetsarbetet.

8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018

8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 Sida 9 8 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 Beslut 1. Förvaltningens underlag till budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen 2. Paragrafen

Läs mer

4 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 med äldreboendeplanering innerstaden 2016

4 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 med äldreboendeplanering innerstaden 2016 Blad 6 4 Underlag för budget 2016 med inriktning 2017 och 2018 med äldreboendeplanering innerstaden 2016 Beslut 1. Stadsdelsnämnden fastställer underlag för budget 2016 med inriktning 2017-2018 samt överlämnar

Läs mer

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde -VÄLLINGBY PROTOKOLL 1:2007 Blad 1(6) Sammanträdesdag 2007-01-03 klockan 09.00 09.25 Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby Birgitta Wahlman Paragrafer 1-8 slutet sammanträde Berit Kruse Ordförande

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSNÄMNDENS PE NSIONÄRSRÅD (SPR) SID 1 (5) SAMMANTRÄDESDAG 12 MARS 2012 PROTOKOLL NR 2 2012 Närvarande: Ordinarie: Ersättare: Frånvarande: I tjänsten deltog:

Läs mer

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/ Sida 8 (35) 5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/154-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Paragrafen

Läs mer

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/ Sida 6 (33) 4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/170-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag till underlag för budget 2019 med inriktning

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2016-02-04 19 13 Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholm stad Remiss från kommunstyrelsen, dnr 171-968/2015 Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Protokoll 2:2015 Blad 1 ( ) Sammanträdesdag 2015-01-29 kl 19.00 21.05 Justeras / 2015 Astrakangatan 19 Hässelby gård Kadir Kasirga Bo Arkelsten Paragrafer 1-15 öppna delen 16-24 slutna delen Ordförande

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-04-06 9 5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 17 mars 2017. Dnr 1.2.1-163-2017 Sammanfattning Enligt

Läs mer

Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning. och funktionsnedsatta. Pensionärsrådet. Anmält förhinder: Åke Lindbohm Sylvia Bjurström

Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning. och funktionsnedsatta. Pensionärsrådet. Anmält förhinder: Åke Lindbohm Sylvia Bjurström Avdelningen för äldre och 4 Sida 1 (5) 2014-06-04 Pensionärsrådet Närvarande Ordinarie ledamöter: Ordförande Per Westberg Donald Monvall Birgit Grahn Ersättare: Kerstin Stridh Gunilla Carlén Christina

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 14 / 3 2018 Bo Arkelsten Norma Aranda de Gutierrez Protokoll 3:2018 Blad 1 (23) Sammanträdesdag 2017-03-08 kl 19.00 19.45 Astrakangatan 19, Hässelby gård Paragrafer 1-18 öppna delen 19-22 slutna

Läs mer

Hässelby- Vällingby stadsdelsförvaltn ing

Hässelby- Vällingby stadsdelsförvaltn ing Hässelby- Vällingby stadsdelsförvaltn ing Stockholms 14 stadsdelsförvaltningar 2017-05-03 Sida 2 Nio stadsdelar: Hässelby villastad (inklusive Smedshagen) Kälvesta Vinsta Hässelby gård Hässelby strand

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 20 / 6-2017 Protokoll 6:2017 Blad 1 (42) Sammanträdesdag 2017-06-15 kl 19.00 20.00 Astrakangatan 19, Hässelby gård Kadir Kasirga Bo Arkelsten Paragrafer 1-25 öppna delen 26-32 slutna delen Ordförande

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING PENSIONÄRSRÅDET TOKOLL 2:2013 SAMMANTRÄDE 11 MARS 2013 SID 1 (5 ) Närvarande: Ordförande Per Westberg Ordinarie ledamöter Gun-Marie Gunnars Birgith Grahn Åke Lindbohm

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Justeras 28 / 11-2017 Kadir Kasirga Elisabeth Bäckström Protokoll 10:2017 Blad 1 (37) Sammanträdesdag 2017-11-23 kl 19.00 19.45 Astrakangatan 19, Hässelby gård Paragrafer 1-22 öppna delen 23-27 slutna

Läs mer

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34)

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Utlåtande 2010:50 RI (Dnr 209-1830/2009) Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:34) av Leif Rönngren (s)

Läs mer

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S)

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S) Sida 1 (22) Protokoll 11/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 20 december 2018 kl. 18:00-19:00, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-02-22 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Pensionärsrådet. Pensionärsrådet

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Pensionärsrådet. Pensionärsrådet stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) Närvarande Ordinarie ledamöter: Donald Monvall, ordförande Gunilla Carlén, vice ordförande Yvonne Wheeler Gun Marie Gunnars Lena Bosticco Ersättare: Lenor Holgersson Ingegerd

Läs mer

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Stockholm Sammanträdesdatum Blad

SKARPNÄCKS STADSDELSNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Stockholm Sammanträdesdatum Blad 2010-12-16 223 241 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 242 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokolljustering 1. Vice ordföranden Maria Hannäs (V) utses att tillsammans

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Josefin Johansson Telefon: 508 05 072 DNR 2.6.-594-2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 12 NOVEMBER 2012 SID 1 (5) SAMMANTRÄDE 20 NOVEM BER 2012 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

30 mars klockan 16.30, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka

30 mars klockan 16.30, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Sjöallén 9D, Kungsbacka Klockan 15-18.20 Ajournering 16.30-16.47 ande Ledamöter Kristina Karlsson (C), ordförande Kent Stenhammar (S),

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp Stadsbyggnadskontoret Dnr 2012-14378 Planavdelningen 2015-03-04 Maria Pettersson Sida 1 (6) Telefon 08-508 26 662 Programsamråd Enligt sändlista Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut

1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) Beslut 2014-09-25 2 1 Genomgång av närvaro (Se separat närvarolista) 2 Val av justerare och meddelande om tid och plats för protokollsjustering Beslut 1. Vice ordförande Ewa Larsson (MP) utses att tillsammans

Läs mer

14 Verksamhetsberättelse för 2015

14 Verksamhetsberättelse för 2015 Blad 6 14 Verksamhetsberättelse för 2015 Beslut 1. Nämnden godkänner bokslut och verksamhetsberättelse för år 2015. 2. Nämnden begär ombudgetering om 3,0 mnkr för reinvesteringar som erhölls i samband

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 2015-04-16 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-04-16, kl. 13.30-15.00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO

Läs mer

... Magnus Lingen (s) Peter Lundén-Welden (m) Birgit Marklund Beijer (s)

... Magnus Lingen (s) Peter Lundén-Welden (m) Birgit Marklund Beijer (s) Box 24156 104 51 Stockholm Blad 1 tel vx: 08-508 10 000 Justerat den 5 december 2006.... Helena Bonnier (m).... Birgit Marklund Beijer (s) Närvarande: Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Helena

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 1 ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD PROTOKOLL Sammanträde 23 augusti 2012 Älvsjörummet Älvsjö stationsplan 11 Justerat 2012-08-24 Eva Sahlin Ordförande Sven Öberg Vice ordförande Närvarande

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 Beslutande Åke Bertils (S) Sigbritt Persson (S) Solveig

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2011-02-16 Plats Sociala resursförvaltningen, Plattform Malmö, Djäknegatan 16 Klockan 09.00 11.15 Paragrafer

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-10 Lena Fax avd chef 1-10 Anna Magnfors 7 Ulla Bäckman 7

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-10 Lena Fax avd chef 1-10 Anna Magnfors 7 Ulla Bäckman 7 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB HANDIKAPPRÅD PROTOKOLL 11:2009 SAMMANTRÄDE 7 DECEMBER 2009 SID 1 (5) Närvarande: Ordförande Marita Innergård DHR Vice ordförande Heidi

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND SIDA 18 11 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Svar på remiss från kommunstyrelsen BESLUT Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Funktionshinderrådets protokoll

Funktionshinderrådets protokoll Sida 1 (6) s protokoll Närvarande ledamöter Helena Lanzer Sillén, ordförande Mikael Erdefelt, vice ordförande Håkan Jarmar Lotta Rosenström Margareta Åsén Johansson Ulla Smedberg Ingela Hedén Förvaltningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2004-04-13 Ärendeförteckning Sid nr 80 Justering...3 81 Årsbudget 2005 med plan för 2006-2007 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommungemensamma verksamheter samt kommunstyrelsekontoret...4

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-10-30. Charlotta Sandahl. nämndsekreterare. Omsorgsförvaltningen 2014-10-31, kl. 10.00 ...

Sammanträdesdatum 2014-10-30. Charlotta Sandahl. nämndsekreterare. Omsorgsförvaltningen 2014-10-31, kl. 10.00 ... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2014-10-30 Omsorgsnämnden Plats och tid Spannmålsgatan 9, Kristianstad, Restaurang Kvarnen, konferenslokal Vete 13:00 15.07. ande Bo Silverbern (M), ordförande Birgitta Rosengren

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-10 Plats Sociala resursförvaltningen, Ingrid Marie Klockan 10.00 12.20 Paragrafer 143-155 Närvarande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2008-11-11 1 (13) Plats och tid Kullingshemmet, Vårgårda, tisdagen den 11 november 2008, kl. 14.00-16.45 Beslutande Jörgen Edelgård (kd), ordförande Kenth Hulth (s), vice ordförande Margaretha

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-12-16 SID 1 (6) 2010-11-12 Handläggare: Isabelle Vas Telefon: 08-508 25 025 Lisbeth Westerlund Telefon:

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND Sammanträde måndag 2 januari 2012 Förvaltningens konferenslokal, Storforsplan 44, Farsta centrum, klockan 08.30-08.40 Ledamöter Lars Jilmstad (m), ordförande Arne Fredholm (m) Roland Bjurström (m) Ann-Louise

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSNÄMND

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSNÄMND HÄSSELBY-VÄLLINGBY Justeras / 2010 Birgitta Dickson 1-13 och15-33 1-33 14 PROTOKOLL 9:2010 1(31) Sammanträdesdag 2010-09-28 Fritidsgården Tegelhögen Vittangigatan 22 Vällingby Blad Paragrafer 1 21 öppet

Läs mer

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L)

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L) Sammanträdesdag Kl 17:00 Datum för justering: 2018-11-16 Gunnel Orselius-Dahl (L) Närvarande ledamöter Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (L) Rickard Wessman (M) Robert

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Stadsdelsnämndens Pensionärsråd (SPR)

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Stadsdelsnämndens Pensionärsråd (SPR) Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Stadsdelsnämndens Pensionärsråd (SPR) PROTOKOLL NR 2:2007 SAMMANTRÄDESDAG 2007-01-26 Närvarande: Sigvard Ländin (PRO), Ordförande Per Westberg (SPF) vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-10-15 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-10-15, kl. 13.30-15:00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats SAMMANTRÄDE STOKOL L 201 8-01-25 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl. 13.30 14.15 Plats Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Ersättare Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus

Läs mer

Tertialrapport Tertial för Utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll Nr 05/2016 Sida 8 (40)

Tertialrapport Tertial för Utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll Nr 05/2016 Sida 8 (40) Sida 8 (40) 6 Tertialrapport Tertial 1 2016 för Beslut 1. godkänner tertialrapport 1 2016 per den 30 april. Rapporten överlämnas till kommunstyrelsen. 2. fastställer årsmål för indikatorer. 3. föreslår

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN REGLEMENTE FÖR ÄLDRENÄMNDEN Utöver vad som stadgas i kommunallag och speciallagstiftning ska följande gälla för äldrenämnden. Ansvarsområde 1 Äldrenämnden ansvarar för service, omsorg och vård av äldre

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDE Socialnämndens arbetsutskott PLATS OCH TID Stadshuset, lokal Kasen kl. 13:30-16:10 LEDAMÖTER SNAU SNAU-I Elving Andersson (C), ordförande Said Olsson (M), 1:e vice ordförande Stefan Skoglund

Läs mer

5 Verksamhetsplan 2015 för Norrmalms stadsdelsnämnd Dnr /2015

5 Verksamhetsplan 2015 för Norrmalms stadsdelsnämnd Dnr /2015 Sida 7 (40) 5 Verksamhetsplan 2015 för stadsdelsnämnd Dnr 1.1.-5/2015 Stadsdelsnämndens beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner verksamhetsplan 2015 inklusive budget och tillhörande bilagor och överlämnar

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-10-13 fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2017-10-11 Närvarande: Lars Erik Karlsson, ordförande,

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Grönt Centrum, Grans Naturbruksgymnasium kl. 10:00-12:00 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Hans-Olov Ullberg Justeringens plats och

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 14 december 2017

Läs mer

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19 11-22 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 17.15. Beslutande Närvarande ersättare Kristina Frigert (m), ordförande Göran Fahlgren (m), 2:e vice ordförande Lasse Andersson (m) Daniel

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande

Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (7) Tid Kl 15.00 16.40 Protokoll 6/2010 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2010-06-10 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2.6.-19/10 SID 1 (5) 2010-01-07 Handläggare: Tomas Dybeck Telefon: 08-508 15 080 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-02-04 Nytt boende

Läs mer

Sommarlovsentreprenörer Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-)

Sommarlovsentreprenörer Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:63 RIII (Dnr 106-873/2015) Sommarlovsentreprenörer Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:32) av Maria Danielsson

Läs mer

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 91-11-2.6:9 SID 1 (6) SDN 2012-06-14 2012-06-04 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Blackebergs vård-

Läs mer

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum Sammanträdet inleds kl. 18.00 med öppet forum och information

Läs mer

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-9 Åsa Crafoord, enhetschef 1-8

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-9 Åsa Crafoord, enhetschef 1-8 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB HANDIKAPPRÅD PROTOKOLL 8:2009 SAMMANTRÄDE 7 SEPTEMBER 2009 SID 1 (5) Närvarande: Ordförande Marita Innergård DHR Vice ordförande Heidi

Läs mer

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M)

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Utlåtande 2016:177 RIII (Dnr 106-500/2016) Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Protokoll nr 5/2018. Protokoll 5/2018

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Protokoll nr 5/2018. Protokoll 5/2018 Protokoll 5/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 24 maj 2018 kl. 18:00-19:15, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter Jessica Jormtun (MP)

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND FÖREDRAGNINGSLISTA 10 APRIL 2013 Sammanträde Torsdag 10 april 2013 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum klockan 18.00 Denna del av sammanträdet inleds med

Läs mer

4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017

4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017 Blad 6 4 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 med äldreboendeplanering innerstaden 2017 Beslut 1. Stadsdelsnämnden fastställer underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 samt

Läs mer

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Maria Strandell, enhetschef 141 Lotten Rudberg Flismark, kval utv 136-140 Sammanträdesdatum Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby C 18.00 19.45 Paragrafer 136-145 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Bo Wihlborg (KD) Anna-Lena Corell (M) (ej 138) Åke Alm (M) (

Läs mer

Omstrukturering inom Stureby vård- och omsorgsboende till gruppbostad enligt socialtjänstlagen (SoL) i Stureby inriktnings- och genomförandeärende

Omstrukturering inom Stureby vård- och omsorgsboende till gruppbostad enligt socialtjänstlagen (SoL) i Stureby inriktnings- och genomförandeärende Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre,funktionsnedsatta och socialpsuykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer