Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens presidieberedning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggnadsnämnden 2011-12-08 Byggnadsnämndens presidieberedning"

Transkript

1 1-67 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders Söderberg (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Ej tjänstgörande ersättare Lassä Bröms (C) Kristina Lundberg (V) Isa Bozdogan (S), Övriga deltagare Christina Holback, förvaltningschef Börje Lars, teknisk handläggare Håkan Persson, planchef, 339 Frida Pettersson, planarkitekt, 339 Utses att justera Sven Anders Söderberg Justeringens plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, , kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer Börje Lars Ordförande Justerande Anders Bogg Sven Anders Söderberg ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Underskrift

2 s presidieberedning 2 2 BN 339 PB 254 Dnr BN 2011/8 215 ÄRENDE: Plantillstånd för planläggning av Vattnäs 75:1 s beslut Sökt plantillstånd avslås. Redogörelse för ärendet Mora kommun mottog den 29 april 2011 en ansökan om plantillstånd för planläggning av bostäder på fastigheten Vattnäs 75:1, del 4. Kommunstyrelsen avslog den 4 maj 2010 en likadan ansökan om plantillstånd för samma fastighet. Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa har genomfört en utredning av lämpligheten av önskad planläggning. Utredningen har skett dels genom inventering och dels genom att samråda med länsstyrelsen, miljökontoret, LRF och de närmaste grannarna. Fastigheten ligger i Vattnäs, ca 200 meter från Orsasjön. Fastigheten nyttjas som jordbruksmark och brukas tillsammans med grannfastigheterna Vattnäs 83:1, del 8, och Vattnäs 63:4, del 3, som en sammanhängande enhet. Fastigheten ligger inom riksintresse för turism och friluftsliv enligt 4 kap. 2 miljöbalken och inom riksintresse för kulturmiljövård enligt 3 kap. miljöbalken. Fastigheten gränsar till två områden som i den kommunala översiktsplanen pekas ut för framtida bostäder. Den aktuella fastigheten pekas inte ut för framtida bostäder. Översiktsplanens rekommendationer för Vattnäs säger att ny bebyggelse inte bör placeras på jordbruksmark, med undantag för de områden som pekats ut i översiktsplanen. Enligt Moras miljömål bör ny bebyggelse endast tillkomma på jordbruksmark om det finns starka allmänintressen för detta. För att ta tillvara på områdets kulturhistoriska värden påpekar länsstyrelsen att ny bebyggelse bör tillkomma i anslutning till befintlig bebyggelse och att jordbruksmarken bör hävdas. Vid en eventuell planläggning kommer länsstyrelsen att kräva en arkeologisk förundersökning av fastigheten på grund av den fornlämning som finns i fastighetens sydvästra hörn. LRF motsäger sig en utbyggnad på fastigheten dels på grund av att jordbruksmark tas i anspråk, men också på grund av risken för ökade konflikter mellan jordbruket och boende, vilket i förlängningen kan leda till försämrade förutsättningar för jordbruket. Stadsbyggnadsförvaltningen har träffat LRF för att diskutera alternativa möjligheter. LRF anser att de ovan nämnda problemen kvarstår.

3 s presidieberedning 3 3 BN 339 PB 254 ÄRENDE: Plantillstånd forts. Dnr BN 2011/8 215 Bland hörda grannar finns både de som inte har något emot en eventuell planläggning och de som är negativa till en eventuell planläggning, de senare framförallt med tanke på ianspråktagandet av jordbruksmark. Få grannar har dock hört av sig. Enligt tidiga skisser från NODAVA kan fastigheten enkelt anslutas till allmänna vatten- och avloppsledningar. I Vattnäs finns idag ett flertal lediga tomter, bland annat sjönära tomter några hundra meter norr om den aktuella fastigheten. Dessa tomter väntar på anslutning till det allmänna vatten- och avloppsnätet i samband med utbyggnaden av vatten- och avloppsnätet till Styversbacken/Lisselhed i Orsa kommun, och kan sedan bebyggas. Det finns även lediga kommunala tomter närmre E45. Av de områden som pekas ut som framtida bostäder i översiktsplanen har hittills bara en liten del byggts ut. Det finns således möjlighet att bygga nya bostäder i Vattnäs utan att den aktuella fastigheten tas i anspråk. Stadsbyggnadsförvaltningen anser att det inte finns något allmänintresse för att planlägga för bostäder på den aktuella fastigheten. Riksintressets och jordbrukets intresse av fortsatt hävdad jordbruksmark bör därför få företräde gentemot markägarnas intresse att bebygga fastigheten. Den föreslagna planläggningen strider mot kommunens översiktsplan.

4 s presidieberedning 4 4 BN 340 PB 255 Dnr ÄRENDE: Ekonomiredovisning perioden januari t.o.m. oktober 2011 s beslut Ekonomisammanställning för byggnadsnämnden t.o.m. oktober månad 2011 godkänns. Resultat jämfört med budget är ett överskott på 455 tkr. Redogörelse för ärendet Ekonomiuppföljning för perioden januari t.o.m. oktober 2011 ser ut som följer. År 2011 UTFALL BUDGET AVVIKELSE BUDGET PROGNOS AVVIKELSE VERKSAMHET (tkr) Jan okt Jan okt Jan - okt helår helår helår Byggnadsnämnd -273, , Stadsbygg administration -6107,8-6585, ,7 Bygglov 1521,9 1630,8-108, Planer 393,1 355,7 37, Karta/Mät/GIS -1328,9-1755, Bostadsanpassning -1779,5-1424,0-355, ,6-283,7 Totalt -7574,5-8029,9 454,

5 s presidieberedning 5 5 BN 341 PB 256 ÄRENDE: Sammanträdestider för år 2012 Dnr s beslut Upprättat förslag till sammanträdestider godtas. Beredningen Måndag 23/1 kl Torsdag 2/2 kl / / /2 kl */ OBS! tid /3 kl Fredag 30/3 kl OBS! dag Onsdag 18/4 kl. - - **/ OBS! dag och tid Måndag 23/4 - - Torsdag 3/ / / / /7 - - S O M M A R U P P E H Å L L Måndag 13/8 kl Torsdag 23/8 kl Tisdag 11/9 kl ***/ OBS! dag och tid Måndag 17/9 kl / / / / / (OBS! tid) */ Ägardialogmöte, kl **/ Verksamhetsplanering Mora-Orsa, kl (Budgetförslag och investeringar, O) ***/ Samverkansmöte, Orsa BN AU/Mora beredning, kl (Delårsbokslut, budget O)

6 s presidieberedning 6 6 BN 342 PB 257 Dnr ÄRENDE: Samverkansavtal om GIS-ingenjörstjänster s beslut Förvaltningschefen ges i uppdrag att teckna samverkansavtal med Torsby kommun om GISingenjörstjänster samt att föra de förhandlingar kring samverkansavtalet som krävs innan ett undertecknande. Redogörelse för ärendet Stadsbyggnadsförvaltningen har under perioden 20 juni - 16 december 2011 haft en visstidsanställd mätningsingenjör. Arbetsuppgifter har huvudsakligen varit mätning och ajourhållning av Mora och Orsa kommuners karta inom det så kallade tätortsnära ABT- området där kommunerna har ett ajourhållningsansvar enligt avtal med Lantmäteriet och ajourhållning av kartan inom primärkartområdet med avseende på inmätning av nybyggda hus. Den person som stadsbyggnadsförvaltningen haft visstidsanställd under 2011 har i grunden en anställning i Torsby kommun som personen i fråga har varit tjänstledig ifrån för heltidsstudier till GIS-ingenjör vid högskolan i Karlstad, och under hösten 2011 för arbete i Mora kommun. Från och med den 1 januari 2012 återgår personen till sin anställning i Torsby kommun. Under kommande år 2012 föreligger fortsatt stora inmätningsbehov bl.a. kopplat. till införandet av det nya höjddatasystemet RH 2000 som både byggnadsnämnden i Mora och Orsa har beslutat skall införas under Förvaltningen ser därför behov av att köpa in mättjänster alternativt säsongsanställa mätpersonal även under Till saken hör även att en i personalgruppen på kartenheten kommer att jobba deltid även under 2012 (avkortad tjänstgöring t.o.m. första skolåret) Torsby kommun har tagit fram ett förslag till samverkansavtal om GIS-ingenjörstjänster. Samverkansavtalet innebär att Torsby kommun inrättar en GIS-ingenjörstjänst fr.o.m. den 1 januari 2012 och inom ramen för den erbjuder Mora kommun att köpa tjänster för kart- och mätningsarbete till 40 %. Förslaget till samverkansavtal bifogas. Vissa saker i avtalsförslaget föreslås justeras.

7 s presidieberedning 7 7 BN 343 PB 258 Dnr BYGG 2010/0343 ÄRENDE: Sollerö Sockenförening, Box 1, SOLLERÖN Nybyggnad av bensinstation ROTHAGEN 126:1 s beslut Länsstyrelsens beslut delges byggnadsnämnden. Redogörelse för ärendet beviljar den 30 september 2010, 343, dispens från bestämmelserna om strandskydd i miljöbalken och meddelar bygglov för uppförande av en bensinstation med en pumpö med tak och en teknikbod invid länsväg 946 på Sollerön. Beslutet har överklagats av Bengt Larsson hos Länsstyrelsen Dalarnas län. Avvisad talan När det gäller förutsättningarna för att anses klagoberättigad om beslut om strandskyddsdispens har Miljööverdomstolen i ett avgörande (Miljödomstolens beslut den 27 juni 2001, mål nr ) uttalat att en granne inte har rätt att klaga på ett beslut om strandskyddsdispens då strandskyddet avser att skydda allmänna intressen och inte en grannes enskilda intresse. En granne är därför inte berörd av beslut om strandskyddsdispens på sådant sätt som ger klagorätt. Länsstyrelsen finner att överklagandet skall avvisas i den del som rör strandskyddsdispens. Bygglov Bengt Larsson har anfört att han inte fått del av den situationsplan som finns i ärendet enligt vad som framgår av beslutsprotokollet och inte heller de ändringar om in- och utfart som gjort eller de områden som skall lämnas obebyggda och det området där strandskydd upphävs. Länsstyrelsen konstaterar att Bengt Larsson fått del av den karta, daterad , som visar områdets utbredning och var tankstationen skall uppföras. Kartan innehåller ett förslag på var utfarten skall ligga. Han synes dock inte fått del av den andra karta som kom in till kommunen där utfarten flyttats 40 meter mot nordost till en plats mer mittemot hans bostadshus. Bengt Larsson har inte heller fått del av de två situationsplaner/ritningar som inkom till kommunen den 17 september Den ena planen är en översikt och den andra en plan/fasadritning. De utvisar var pump, cistern, belysning etc. närmare skall placeras.

8 s presidieberedning 8 8 BN 343 PB 258 ÄRENDE: Sollerö Sockenförening forts. ROTHAGEN 126:1 Dnr BYGG 2010/0343 Fråga är då om nämnden fullgjort sin skyldighet enligt 8 kap. 22 äldre plan- och bygglag att underrätta Bengt Larsson såsom berörd granne om den inkomna ansökan om bygglov. När det gäller frågor om in- och utfart är det Trafikverket som beslutar om och var anslutning får göras till allmän väg. I ett bygglov prövas endast om en anslutning överhuvudtaget är möjlig med hänsyn till terräng, höjdskillnader etc. dvs närmast en prövning av markens lämplighet för ändamålet. Länsstyrelsen gör bedömningen att det i det aktuella fallet får anses möjligt att anlägga en utfart. Den närmare utformningen av de till automatstationen hörande anläggningarna såsom pumpö och tekniskbod torde med hänsyn till sin användning ha en standardiserat utförande. Länsstyrelsen gör bedömningen att klaganden får anses ha underrättats om ansökan om bygglov enligt 8 kap. 22 äldre plan- och bygglag. Bensinstationen skall uppföras på ett avstånd av ca 130 meter från Bengt Larssons bostadshus. Länsstyrelsen gör bedömningen att lokaliseringen av en bensinstation till aktuellt område får anses lämplig och uppfyller de krav på säkerhetsavstånd som kan ställas. De krav som uppställs i 2 kap. äldre plan- och bygglag får anses uppfyllda. Länsstyrelsen finner att det inte finns skäl att kräva detaljplaneläggning enligt 5 kap. 1 äldre planoch bygglag. När det gäller den närmare placeringen av pumpö, teknikbod och cistern får placeringen anses lämplig för sitt ändamål och uppfyller de krav som uppställs i 3 kap. 1 äldre plan- och bygglag. Klaganden har anfört bl.a. att byggnationen kommer att medföra olägenheter för honom i form av begränsningar för hur han kan nyttja sina fastigheter och att det blir oacceptabla störningar i form av störande trafik, ökad risk för olyckor, buller, lukt, ljus, nedskräpning och föroreningar alla dygnets timmar nära hans bostäder och hans verksamheter. Länsstyrelsen konstaterar att verksamheten kommer att medföra ökade fordonsrörelser i anslutning till klagandens fastigheter och därmed sammanhängande olägenheter i form av t.ex. buller och ljus. Sådana olägenheter är också anledningen till att man iakttar ett skyddsavstånd vid bygglovsprövningen av en ny bensinstation eller byggnation av ett bostadshus intill en redan existerande

9 s presidieberedning 9 9 BN 343 PB 258 ÄRENDE: Sollerö Sockenförening forts. ROTHAGEN 126:1 Dnr BYGG 2010/0343 station. De störningar som klaganden befarar kan inte enligt länsstyrelsens bedömning anses utgöra en betydande olägenhet enligt 3 kap. 2 äldre plan- och bygglag. Vad klaganden i övrigt anför kan inte anses medföra att nämndens beslut skall upphävas. Länsstyrelsen avvisar i beslut den 31 oktober 2011 överklagandet i den del som rör strandskyddsdispens och avslår överklagandet i övrigt. Beslutet har överklagats hos Mark- och miljödomstolen.

10 s presidieberedning Dnr LPI 2010/0012/BYGG 2010/0326 BN 344 PB 259 ÄRENDE: Michols Ventilation AB, Box 208, MORA Uppställda containrar STRANDEN 8:1 s beslut Länsstyrelsens beslut delges byggnadsnämnden. Redogörelse för ärendet lämnar den 30 september 2010, 359, mindre avvikelse från gällande detaljplan för den sammanlagda arealen på huvudbyggnad och gårdsbyggnader och medger dispens från 39 byggnadsstadgan för containrarnas placeringar närmare gränser än 4,50 meter samt beviljar sökt bygglov. Byggnadsavgift om kronor ska tas ut. Beslutet har överklagats hos Länsstyrelsen Dalarnas län av Johan Ottosson. Av detaljplanen framgår att huvudbyggnad jämte uthus och andra gårdsbyggnader inte får uppta större sammanlagd byggnadsyta än 220 kvm. Huvudbyggnadens byggnadsyta uppgår vid en överslagsberäkning till ca 250 kvm. Byggnationen på fastigheten avviker således redan idag, innan en eventuell byggnation av containers, från vad som är tillåtet enligt detaljplanen. Avvikelsen uppgår till 13 %. Containrarna har en byggnadsyta om ca 30 kvm. En tillkommande byggnation skulle medföra att ianspråktagen byggnadsyta på fastigheten skulle avvika ytterligare från vad som är tillåtet. Avvikelsen skulle uppgå till ca 27 %. Av handlingarna framgår att container 1 skall placeras 1,5 meter från gränsen mot Stranden 8:2 och ca 4 meter från gränserna mot Stranden 8:3 och 8:4. Container 2 skall placeras ca 2,5 meter från gränsen mot Stranden 8:2 och i gränsen mot Stranden 8:7. Container 3 skall placeras 1 meter från gränsen mot Stranden 8:2 och ca 4 meter från gränserna mot Stranden 8:56 och 8:7. Placeringen strider således mot den i 39 andra stycket byggnadsstadgan angivna huvudregeln. Fråga är då om den i 39 tredje stycket byggnadsstadgan angivna förutsättningarna föreligger; i sådant fall skulle en placering närmare gränsen än 4,5 meter anses planenlig. Skälet till containrarnas placering får anses vara delvis praktiska; under ärendets handläggning hos kommunen har anförts att placeringen är till fördel då transportfordon har plats att vända inom

11 s presidieberedning Dnr LPI 2010/0012/BYGG 2010/0326 BN 344 PB 259 ÄRENDE: Michols Ventilation AB forts. STRANDEN 8:1 tomten och inte behöver backa ut på vägen. Samtidigt har det inte framkommit några närmare skäl till att de måste placeras på sökt plats och inte kan placeras till exempel på den nordöstra delen av fastigheten. Länsstyrelsen anser att det inte föreligger särskilda skäl för containrarnas placering närmare gränsen än 4,5 meter. Skäl att gå vidare med en fortsatt bedömning enligt tredje stycket i 39 1 av om det föreligger men för granne eller fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet finns därför inte. Placeringen närmare gränsen än 4,5 meter avviker således från detaljplanen. Fråga är då om avvikelserna från dels tillåten byggnadsyta och dels från bestämmelserna om närhet till tomtgräns kan anses vara en sådan mindre avvikelse som är förenlig med syftet med planen. Byggnationen avviker från detaljplanen i två hänseenden. Redan överskridandet av tillåten byggnadsyta, ca 27 %, är alltför stor i absoluta tal för att kunna tillåtas. Länsstyrelsen gör bedömningen att avvikelserna inte kan anses utföra en mindre avvikelse enligt 8 kap st äldre plan- och bygglag. De krav som uppställs i 8 kap. 11 äldre plan- och bygglag för att bygglov ska kunna meddelas är därmed inte uppfyllda. Länsstyrelsen bifaller i beslut den 9 november 2011 överklagandet och upphäver nämndens beslut. Beslutet har överklagats hos Mark- och miljödomstolen.

12 s presidieberedning Dnr BYGG 2010/0450 o. LPI 2010/0039 BN 345 PB 260 ÄRENDE: Karin Jennetoft, Buslarsvägen 3, SOLLERÖN Tillbyggnad av enbostadshus HÄRADSARVET 127:1 s beslut delar länsstyrelsens ställningstagande i ärendet och vidhåller sin tidigare uppfattning att byggnads- och tilläggsavgifter ska tas ut i ärendet. Eventuell återbetalning av bygglovsavgiften kommer att ske när ärendet slutligen har avgjorts. Redogörelse för ärendet beviljar den 30 september 2010, 380, bygglov för en redan påbörjad tillbyggnad av ett bostadshus. Byggnadsavgift om kronor ska tas ut. Talan väcks om uttagande av tilläggsavgift om kronor. Beslutet överklagas hos Länsstyrelsen Dalarnas län. Av vad klaganden själv har anfört om vad som förevarit framgår att hon påbörjat byggnationen utan att ha beviljats bygglov. Byggnadsavgift ska därför tas ut. Byggnadsavgiften är fyra gånger bygglovsavgiften. Länsstyrelsen gör dock en annan bedömning än nämnden vad gäller vilken yta som ska räknas som underlag för beräkning av bygglovsavgiften. synes ha utgått ifrån att takytan upptar en areal om 24 kvadratmeter och bestämt Objektsfaktorn (OF) till 3. Länsstyrelsen gör bedömningen att Objektsfaktorn (OF) ska vara 2 beräknad utifrån att tillbyggnadens bruttoarea (BTA) är 0 20 kvm. Avgiften ska beräknas utifrån formeln Grundbelopp (G) 52,25 kr x Objektsfaktorn (OF) 2 x Bygglovsfaktor (LF) (Administration 5 + Byggnad 5) = 52,25 x 2 x 10 = kr. Byggnadsavgiften blir då 4 x kr = kr. Särskilda skäl att i övrigt sätta ner eller efterge byggnadsavgiften kan inte anses föreligga. Länsstyrelsen avslår överklagandet i övrigt. Länsstyrelsen ändrar i beslut den 14 juni 2010 det överklagade beslutet endast på så sätt att byggnadsavgiften ska vara kronor. Länsstyrelsen avslår överklagandet i övrigt. Beslutet har överklagats hos Mark- och miljödomstolen som i underrättelse den 14 november 2011

13 s presidieberedning Dnr BYGG 2010/0450 o. LPI 2010/0039 BN 345 PB 260 ÄRENDE: Karin Jennetoft forts. HÄRADSARVET 127:1 ger byggnadsnämnden tillfälle att yttra sig över överklagandet.

14 s presidieberedning BN 346 PB 261 Dnr BYGG 2011/0408 ÄRENDE: Vasaloppets Marknads AB, Vasaloppets Hus, MORA Bygglov för tillbyggnad av kontorshus STRANDEN 52:2 s beslut Liten avvikelse från detaljplanen lämnas för tillbyggnadens föreslagna placering på mark som inte får bebyggas. Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Tillbyggnaden får tas i bruk utan slutbesked. Intyg att arbetet utförts enligt räddningstjänstens yttrande ska lämnas in efter det att arbetet slutförts. Redogörelse för ärendet Ansökan avser tillbyggnad av ett kontorshus med ett skärmtak och en förrådsdel vid Björnramsgatan. Bygglovet omfattar granskning enligt 9 kap. plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (Dp 249). Enligt detaljplanen utgör området en kulturhistorisk värdefull miljö. Utvändig ändring av befintlig byggnad ska anpassas till angränsande kulturreservat. Tillbyggnaden föreslås helt uppföras på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas (punktprickad mark). Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 2 kap 6 plan- och bygglagen ska, i ärenden om bygglov enligt denna lag, bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn

15 s presidieberedning BN 346 PB 261 ÄRENDE: Vasaloppets Marknads AB forts. STRANDEN 52:2 Dnr BYGG 2011/0408 till 1. stads- eller landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset för godhetsverkan, och 2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser. I ärenden enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Enligt 9 kap. 30 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd in om ett område med detaljplan, om 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplan, eller b) avviker från detaljplanen med avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988), 2. åtgärden inte strider mot detaljplanen, 3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18. Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1. Enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte, trots 30 första stycket 2, 31 1 och 31 a 2. Om avvikande åtgärder tidigare har godtagits enligt första stycket eller 30 första stycket 1 b, ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits. Sökt åtgärd bedöms uppfylla de krav som uppställs i 2 kap. plan- och bygglagen samt de krav som uppställs i detaljplanen om anpassning till angränsande kulturreservat. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan, inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad och inkommen

16 s presidieberedning BN 346 PB 261 ÄRENDE: Vasaloppets Marknads AB forts. STRANDEN 52:2 Dnr BYGG 2011/0408 Ritning, daterad och inkommen Övrigt Bygglov upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Beslut om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om lov upphör att gälla. Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige.

17 s presidieberedning BN 347 PB 262 Dnr BYGG 2011/0384 ÄRENDE: Christer Uhlas, Box 120, MORA Bygglov för ändrat användningssätt av flerbostadshus mm STRANDEN 30:6 s beslut Liten avvikelse från detaljplanen lämnas för tillbyggnadens föreslagna placering på mark som inte får bebyggas samt för byggnadens föreslagna användningssätt. Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen. Åtgärderna får inte påbörjas innan startbesked har lämnats enligt 10 kap. 23 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd krävs innan startbesked kan ges. För att genomföra åtgärderna krävs en kontrollansvarig. Redogörelse för ärendet Ansökan avser ianspråktagande av ett flerbostadshus för mindre hotellverksamhet samt tillbyggnad av byggnaden med ett skärmtak vid Vasagatan. Bygglovet omfattar granskning enligt 9 kap. plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (S 127). Enligt detaljplanen får området endast användas för bostadsändamål. Med punktprickning betecknad mark får inte bebyggas. Tillbyggnaden föreslås till viss del uppföras på mark som inte får bebyggas. Diös Fastigheter AB påpekar i skrivelse den 3 oktober 2011 att de inget har att erinra mot sökt bygglov, då skärmtaket huvudsakligen vätter in mot gården. Vi vill dock även framföra att Stranden 30:6 inte tippar snömassor på fastigheten Stranden 20:2 eller parkerar traktorer inom detta område. Övriga berörda sakägare har inte framfört några synpunkter i ärendet. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 30 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd in om ett område med detaljplan, om

18 s presidieberedning BN 347 PB 262 ÄRENDE: Christer Uhlas forts. STRANDEN 30:6 Dnr BYGG 2011/ den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplan, eller b) avviker från detaljplanen med avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988), 2. åtgärden inte strider mot detaljplanen, 3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18. Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1. Enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte, trots 30 första stycket 2, 31 1 och 31 a 2. beviljar den 20 juni 2002, 161, ett tidsbegränsat bygglov i tio år för korttidsuthyrning till idrottsklubbar o dyl. i lägenheterna Angränsande fastigheter får enligt detaljplanen användas för bostads- och i vissa fall handelsändamål. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad Planritning, inkommen Fasadritning, reviderad och inkommen Övrigt Kontakta byggnadsinspektör för tid om tekniskt samråd minst tre veckor före byggstart. Enligt räddningstjänstens yttrande ska en brandskyddsdokumentation tas fram innan tekniska samrådet. Räddningstjänsten önskar delta i samrådet. Bygglov upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två år och avslutats

19 s presidieberedning BN 347 PB 262 ÄRENDE: Christer Uhlas forts. STRANDEN 30:6 Dnr BYGG 2011/0384 inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige

20 s presidieberedning BN 348 PB 263 Dnr BYGG 2011/0435 ÄRENDE: Monica Lindgren, Husåkersvägen 10, MORA Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus KRÅKBERG 11:37 s beslut Liten avvikelse från detaljplanen lämnas för föreslagen tillbyggnad till viss del på mark som inte får bebyggas och för byggnadernas sammanlagda areal samt för huvudbyggnadens höjd. Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Tillbyggnaden får tas i bruk utan slutbesked. Redogörelse för ärendet Ansökan avser tillbyggnad av ett bostadshus vid Husåkersvägen i Kråkberg. Bygglovet omfattar granskning enligt 9 kap. plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (S 120). Enligt detaljplanen får med punktprickning betecknad mark inte bebyggas. Fastigheten får bebyggas med högst en femtedel (1/5, 223,2 m²). Byggnad får inte uppföras till större höjd än 3,90 meter. Tillbyggnaden föreslås till viss del uppföras på mark som inte får bebyggas. Byggnaderna på fastigheten upptar med föreslagen tillbyggnad en sammanlagd areal ca 245 m². Huvudbyggnaden upptar med föreslagen tillbyggnad en höjd om 4,68 meter. Berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 30 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd in om ett område med detaljplan, om 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplan, eller

21 s presidieberedning BN 348 PB 263 ÄRENDE: Monica Lindgren forts. KRÅKBERG 11:37 Dnr BYGG 2011/0435 b) avviker från detaljplanen med avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988), 2. åtgärden inte strider mot detaljplanen, 3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18. Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1. Enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte, trots 30 första stycket 2, 31 1 och 31 a 2. Fastställda handlingar Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad och inkommen Ritning, daterad och inkommen Övrigt Bygglov upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Beslut om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om bygglov upphör att gälla. Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige.

22 s presidieberedning BN 349 PB 264 Dnr BYGG 2011/0343 ÄRENDE: Gunhild Wuopio-Brolin, Rymdgatan 47, MÄRSTA Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus mm VATTNÄS 74:2 s beslut Liten avvikelse från detaljplanen lämnas för föreslagen tillbyggnad av uthusbyggnad till viss del på mark som inte får bebyggas samt för byggnadernas sammanlagda areal. Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 b plan- och bygglagen. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Byggnaden får tas i bruk utan slutbesked. Byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd är inte nödvändigt. Redogörelse för ärendet Ansökan avser tillbyggnad av ett bostadshus med en inglasad altan samt tillbyggnad av en uthusbyggnad med en förrådsdel vid Korsgatan i Vattnäs. Bygglovet omfattar granskning enligt 9 kap. plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). För området gäller detaljplan (B 36). Enligt detaljplanen får med punktprickning betecknad mark inte bebyggas. Huvudbyggnad får inte uppta större areal än 80 m² och gårdsbyggnad får inte uppta större areal än 30 m² per hus. Byggnad får inte uppföras till större höjd än 3,00 meter. Planerad tillbyggnad av uthusbyggnaden föreslås till viss del uppföras på mark som inte får bebyggas. Huvudbyggnaden upptar med föreslagen tillbyggnad en areal om ca 130 m² och uthusbyggnaden upptar med föreslagen tillbyggnad en areal om ca 45 m². Kent och Lena Garmland, ägare av Vattnäs 74:7, samt Ann Garmland, ägare av Vattnäs 74:6, påpekar i likalydande skrivelser den 14 september 2011 att de har inget att erinra mot Gunhild Wuopio-Brolins planerade tillbyggnad på sin fastighet Vattnäs 74:2. De tycker tvärtemot att det är en mycket bra planerad tillbyggnad och uppskattar att hon tar hänsyn till deras utsikt mot sjön.

23 s presidieberedning BN 349 PB 264 ÄRENDE: Gunhild Wuopio-Brolin forts. VATTNÄS 74:2 Dnr BYGG 2011/0343 Peter Berntsson, delägare i Vattnäs 86:8 86:14, påpekar i skrivelse den 21 september 2011 att den föreslagna utbyggnaden av glasveranda har jag inga synpunkter på. Däremot för utbyggnad av förråd är jag angelägen att byggnadens höjd hålls så lågt som möjligt för att inte störa utsikten från högre liggande tomter. Detta eftersom byggnadens höjd inte är angiven i underlagen. Jag önskar därför kommunen lägger en angiven begränsning på höjden av tillbyggnaden som kan överensstämma med den grova skiss som är inlämnad men inte högre. Från min horisont ser det ut som höjden ligger på ca 3,5 meter. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 30 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd in om ett område med detaljplan, om 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplan, eller b) avviker från detaljplanen med avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988), 2. åtgärden inte strider mot detaljplanen, 3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 första stycket 1 och 5, 6 tredje stycket, 8 och 9 och 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18. Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1. Enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte, trots 30 första stycket 2, 31 1 och 31 a 2. Om avvikande åtgärder tidigare har godtagits enligt första stycket eller 30 första stycket 1 b, ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits. lämnar den 26 januari 2006, 7, mindre avvikelser från detaljplanen för byggnadens areal om ca 117 m² och för byggnadens höjd om ca 4,00 meter samt beviljar bygglov för uppförande av ett fritidshus på aktuell fastighet. Slutbevis utfärdas den 4 juni avslår den 6 september 2007, 286, sökt bygglov för tillbyggnad av huvudbyggnaden med en takad altan med en sammanlagd areal om ca 155 m².

24 s presidieberedning BN 349 PB 264 ÄRENDE: Gunhild Wuopio-Brolin forts. VATTNÄS 74:2 Dnr BYGG 2011/0343 avslår den 14 augusti 2008, 276, sökt bygglov för tillbyggnad av huvudbyggnaden med en inglasad altan med en sammanlagd areal om ca 140 m². har beviljat bygglov för ett flertal huvudbyggnader i området med en sammanlagd areal om ca 130 m², således en överyta för huvudbyggnad med 50 m². Föreslagen tillbyggnad av huvudbyggnaden ska därför kunna medges. I övrigt bedöms föreslagen tillbyggnad av uthusbyggnaden inte överskrida den höjd om 3,00 meter som anges i detaljplanen med det beräkningssätt som ska användas i detta fall. Handling som ska inlämnas efter avslutat arbete Lägenhetsblankett, finns på Mora kommuns hemsida Handlingar som ingår i beslutet Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, skala 1:500, daterad och inkommen Ritning, fritidshus, inkommen Ritning, uthus, inkommen Övrigt Bygglov upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Beslut om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om lov upphör att gälla. Beslutet skall skickas till Peter Berntson med anvisningar om hur beslutet kan överklagas. Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige.

25 s presidieberedning BN 350 PB 265 Dnr BYGG 2011/0404 ÄRENDE: Mora kommun, Tekniska förvaltningen, MORA Förlängning av bygglov för bostadsbarack NORET 159:2 s beslut Bygglov beviljas med stöd av 9 kap 33 plan- och bygglagen t.o.m. den 30 september 2012 för bostadsbaracken. Redogörelse för ärendet beviljar den 9 oktober 2003, 316, ett tidsbegränsat bygglov för två bostadsbaracker för socialförvaltningens behov vid Fällrisvägen i Noret. En av barackerna har uppförts på platsen. Bygglovet förlängs i beslut den 3 april 2008, 82. Ansökan avser förlängning av det tidsbegränsade lovet till den 30 september Bygglovet har upphört att gälla den 30 september För området gäller detaljplan (Dp 248). Området är i detaljplanen utlagt för bilservice, småindustri och hantverk. Tekniska förvaltningen meddelar i yttrande den 7 oktober 2011 att kontrakt är under upprättande där kommunen säljer området till Liljedals Åkeri. Företaget ska bygga lokaler för uthyrning till posten. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 33 plan- och bygglagen får för en åtgärd som uppfyller något eller några men inte alla förutsättningar enligt ett tidsbegränsat bygglov ges, om sökanden begär det och åtgärden avses att pågå under en begränsad tid. Ett sådant lov ska ges, om åtgärden har stöd i en detaljplanebestämmelse om tillfällig användning av byggnad eller mark. Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst fem år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem åt i taget. Den sammanlagda tiden får överstiga tio år endast om lovet ska användas för ett ändamål som avses i 9. Handling som ingår i beslutet Ansökan, daterad och inkommen

26 s presidieberedning BN 350 PB 265 ÄRENDE: Mora kommun forts. NORET 159:2 Dnr BYGG 2011/0404 Övrigt Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige.

27 s presidieberedning BN 351 PB 266 Dnr BYGG 2011/0367 ÄRENDE: Ute Menn, Dammstrasse 6, DE-57271, HILCHENBACH, TYSKLAND Bygglov för nybyggnad av fritidshus OXBERG 216:1 s beslut Dispens från 7 kap 15 miljöbalken beviljas för bebyggelseändamål. Sökt åtgärd får anses uppfylla det lagstadgade särskilda skälet som anges i 7 kap. 18 c, punkten 1, miljöbalken då fastigheten redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 a plan- och bygglagen. Som tomtplats får tas i anspråk hela fastigheten. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Som kontrollansvarig godkänns byggherrens förslag till kontrollansvarig: Björn Hagelby. Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Enligt 10 kap. 23 plan- och bygglagen ska byggnadsnämnden godkänna att en åtgärd som kräver bygglov får påbörjas. Byggherren kontaktar byggnadsinspektör för tekniskt samråd. Byggnaden får inte tas i bruk utan slutbesked. Byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd är inte nödvändigt i detta ärende. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av ett fritidshus på en bebyggd fastighet vid Sundetvägen i Oxberg. Bygglovet omfattar granskning enligt 9 kap. plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). Strandskydd gäller enligt 7 kap. 13 och 14 miljöbalken inom 100 meter från Pellsjön. Oxbergs Bys Samfällighetsförening påpekar i skrivelse den 2 oktober 2011: Byggnad som placeras närmare släntkrön/tomtgräns än 4,5 meter är direkt olämpligt med tanke på det grävda dike som

28 s presidieberedning BN 351 PB 266 ÄRENDE: Ute Menn forts. OXBERG 216:1 Dnr BYGG 2011/0367 ligger på s:8. Diket måste till och från rensas med grävmaskin. Det är inte heller lämpligt med tanke på att det kan förekomma rasrisk. Då det ej går att finna något som markerar den exakta tomtgränsen så vore det lämpligt att Ute Menn ombesörjer en utsättning från lantmäteriet och att vi därefter får ta definitiv ställning. I övrigt bör väl strandskyddsbestämmelserna gälla. Sökanden har beretts tillfälla att yttra sig över inkomna synpunkter och påpekar i skrivelse den 3 november 2011: Jag ändrar avstånd från huset till tomtgränsen vid diket, det ska vara 4,5 meter. Jag har gjort en ansökan på Lantmäteriet med ärendet: Fastighetsbestämning Oxberg 216:1 och s:8. Jag tar över hela kostnaderna så att samfällighetsföreningen måste betala inget. Övriga berörda sakägare har inte framfört några synpunkter i ärendet. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 31 a plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden 1.innebär endast att en byggnad ändras på ett sådant sätt som avses i 2 första stycket 3 c eller att en- eller tvåbostadshus kompletteras med en komplementbyggnad eller en liten tillbyggnad, 2. inte strider mot sådana områdesbestämmelser som avses i 4 kap. 42 första stycket 3 eller 5 c, och 3. uppfyller de krav som följer av 2 kap. samt 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Enligt 7 kap 13 miljöbalken gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inom strandskyddsområde inte nya byggnader uppföras. Enligt 7 kap 18 b miljöbalken får kommunen i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15 om det finns särskilda skäl. Enligt 7 kap 18 c miljöbalken får som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande

29 s presidieberedning BN 351 PB 266 ÄRENDE: Ute Menn forts. OXBERG 216:1 Dnr BYGG 2011/0367 av eller dispens från strandskyddet man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Sökt åtgärd får anses uppfyllda det lagstadgade särskilda skälet som anges i 7 kap. 18 c, punkten 1, då fastigheten redan är bebyggd och ianspråktagen för bostadsändamål på ett sådant sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften. De allemansrättsliga intressena får anses vara utsläckta på fastigheten. Sökanden har beaktat bysamfällighetsföreningens synpunkter och placerat byggnaden 4,50 meter från gränsen mot s:8. Fastställda handlingar Ansökan, inkommen Situationsplan, skala 1:1 000, reviderad Fyra fasadritningar, daterade och inkomna Övrigt Sökanden upplyses om att länsstyrelsen ska pröva om en kommuns beslut att ge dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om det finns skäl att anta att det inte finns förutsättningar för dispens eller en brist i ärendets handläggning kan ha betydelse för utgången i ärendet. Länsstyrelsen ska inom tre veckor från den dag då kommunens beslut kom in till länsstyrelsen ta ställning till om det finns sådant prövningsskäl som anges i första stycket och besluta i frågan om en prövning ska ske eller inte. Dispensen upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller

30 s presidieberedning BN 351 PB 266 ÄRENDE: Ute Menn forts. OXBERG 216:1 Dnr BYGG 2011/0367 inte har avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vann laga kraft. Bygglov upphör att gälla om den åtgärd som lovet avser inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft. Beslutet skall skickas till Länsstyrelsen Dalarnas län för prövning av beslutet om dispens. Beslutet skall skickas till Oxbergs Bys Samfällighetsförening med anvisningar om hur beslutet kan överklagas. Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunful lmäktige.

31 s presidieberedning BN 352 PB 267 Dnr BYGG 2011/0447 ÄRENDE: Joacim Åström, Näsuddsvägen 66, MORA Bygglov för fritidshus ÖSTNOR s:32 s beslut Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31a plan- och bygglagen. Redogörelse för ärendet beviljar den 15 november 2001, 248, ett tidsbegränsat bygglov i tio år för uppställning av en barack invid en skogsbilväg ca 3 km väster om Kräckelbäcken. Ansökan avser permanent bygglov för den uppförda byggnaden. Fastigheten omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Området är i antagen översiktsplan benämnt Snf 1 Ovansiljans Vildmarksområde. Området är berört av ett naturreservat. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 31 plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden 1. inte strider mot områdesbestämmelser, 2. inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3, och 3. uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 1 3, 6, 7, 9 13, 17 och 18 i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Med ledning av tillgängligt kartmaterial och flygfoto så bedöms aktuell anläggning vara belägen omedelbart utanför och väster om reservatsområdet. Viss spridd bebyggelse av s.k. jaktkojor finns utmed skogsbilvägen. Permanent bygglov bör kunna medges för anläggningen. Handling som ingår i beslutet Ansökan, inkommen

32 s presidieberedning BN 352 PB 267 ÄRENDE: Joacim Åström forts. ÖSTNOR s:32 Dnr BYGG 2011/0447 Övrigt Avgiften för bygglovet är 674 kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige.

33 s presidieberedning BN 353 PB 268 Dnr BYGG 2011/0365 ÄRENDE: Christer Morell, Norsborgsvägen 10, MORA Förlängning av bygglov för carportar STRANDEN 2:2 s beslut Bygglov beviljas t.o.m. den 31 oktober 2016 för carportarna med stöd av 9 kap. 33 plan- och bygglagen. Redogörelse för ärendet beviljar den 5 oktober 2006, 280, tidbegränsat bygglov för två carportar sydost om f.d. Magasinet. Ansökan avser förlängning av det tidsbegränsade bygglovet som har upphört att gälla den 5 oktober För området gäller detaljplan (S 150). Området är i detaljplanen utlagt för järnvägsändamål. Berörd sakägare har inte framfört några anmärkningar mot sökt åtgärd. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 33 plan- och bygglagen får för en åtgärd som uppfyller något eller några men inte alla förutsättningar enligt ett tidsbegränsat bygglov ges, om sökanden begär det och åtgärden avses att pågå under en begränsad tid. Ett sådant lov ska ges, om åtgärden har stöd i en detaljplanebestämmelse om tillfällig användning av byggnad eller mark. Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst fem år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem åt i taget. Den sammanlagda tiden får överstiga tio år endast om lovet ska användas för ett ändamål som avses i 9. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan, inkommen Primärkarta, skala 1:1 000, daterad Övrigt

34 s presidieberedning BN 353 PB 268 ÄRENDE: Christer Morell forts. STRANDEN 2:2 Dnr BYGG 2011/0365 Avgiften för bygglovet är kronor enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige.

35 s presidieberedning BN 354 PB 269 Dnr BYGG 2011/0450 ÄRENDE: Carina Berglund-Cederstrand, Lappanders väg 107, BORLÄNGE Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnader BERGKARLÅS 80:2 s beslut Dispens från 7 kap 15 miljöbalken beviljas för bostadsändamål. Sökt åtgärd får anses uppfylla det lagstadgade särskilda skälet som anges i 7 kap. 18 c, punkten 1, miljöbalken. Sökt bygglov beviljas med stöd av 9 kap 31 a plan- och bygglagen. Som tomtplats får tas i anspråk hela fastigheten. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 plan- och bygglagen. Tekniskt samråd och en kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Byggnaderna får tas i bruk utan slutbesked. Redogörelse för ärendet Ansökan avser uppförande av en gäststuga och en förrådsbyggnad på en bostadsfastighet vid Gamla Kyrkvägen i Bergkarlås. Bygglovet omfattar granskning enligt 9 kap. plan- och bygglagen (yttre förhållanden och användning). Strandskydd gäller enligt 7 kap 13 och 14 miljöbalken inom 100 meter från intilliggande bäck. Motiv för beslut Enligt 9 kap. 31 a plan- och bygglagen ska bygglov ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden 1.innebär endast att en byggnad ändras på ett sådant sätt som avses i 2 första stycket 3 c eller att en- eller tvåbostadshus kompletteras med en komplementbyggnad eller en liten tillbyggnad, 2. inte strider mot sådana områdesbestämmelser som avses i 4 kap. 42 första stycket 3 eller 5 c, och 3. uppfyller de krav som följer av 2 kap. samt 8 kap. 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser.

36 s presidieberedning BN 354 PB 269 ÄRENDE: Carina Berglund-Cederstrand forts. BERGKARLÅS 80:2 Dnr BYGG 2011/0450 Enligt 7 kap 13 miljöbalken gäller strandskydd vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Enligt 7 kap 15 miljöbalken får inom strandskyddsområde inte nya byggnader uppföras. Enligt 7 kap 18 b miljöbalken får kommunen i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15 om det finns särskilda skäl. Enligt 7 kap 18 c miljöbalken får som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om upphävande av eller dispens från strandskyddet man beakta endast om det område som upphävandet eller dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Bäcken är till vissa delar grävs i anslutning till den befintliga bebyggelsen i området. Sökt åtgärd får anses uppfylla det lagstadgade särskilda skälet som anges i 8 kap. 18 c, punkten, 1, då fastigheten redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddet då fastigheten är bebyggd och de allemansrättsliga intressena är utsläckta på fastigheten. Handlingar som ingår i beslutet Ansökan, daterad och inkommen Situationsplan, inkommen Två ritningar, förråd, inkomna Ritning, gäststuga, inkommen

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-89 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.00 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Ulf Tholerus C Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Carina Aspelin (M) Olle Erlands (S) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-27

Ulf Tholerus C Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Carina Aspelin (M) Olle Erlands (S) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-27 1-75 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.30 Beslutande Ulf Tholerus C Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Carina Aspelin (M) Olle Erlands (S) Anna-Carin

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-03-04, kl 13.00. Ulla Björklund. Anna-Carin Rydstedt. Lassä Bröms

Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-03-04, kl 13.00. Ulla Björklund. Anna-Carin Rydstedt. Lassä Bröms 1-59 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.20 Beslutande Ulf Tholerus (C), 28-43, 45-52 Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Sven-Anders Söderberg (M)

Läs mer

Ulla Björklund. Peter Helander. Anna-Carin Rydstedt. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Ulla Björklund. Peter Helander. Anna-Carin Rydstedt. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1-80 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.30 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C), 124-127, 129-151 Leif Sandström (MP) Sven Anders Söderberg (M)

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Anders Bogg (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Lassä Bröms (C)

Anders Bogg (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders Söderberg (M) Lizzy Gullo (S) Lassä Bröms (C) 1-44 2012-02-23 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.15 Beslutande Anders Bogg (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Sven Anders

Läs mer

Sven-Anders Söderberg (M) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) David Örnberg (V) 88, 90-111 Lassä Bröms (C) Iza Bozdogan (S)

Sven-Anders Söderberg (M) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) David Örnberg (V) 88, 90-111 Lassä Bröms (C) Iza Bozdogan (S) 1-60 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.15 Beslutande Sven-Anders Söderberg (M) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) David Örnberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2017-09-01 2017-3323 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Dunö 1:175 Fastighetens adress: Knipuddevägen 40b Sökande: Pedersen, Lars-Henrik Mattias

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Handläggare Datum Ärendebeteckning Handläggare Ärendebeteckning 2017-1282 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Enbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Hansabygg AB Ärende: Nybyggnad av förskola Förslag till beslut Bevilja bygglov

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Byggnadsnämnden 2015-05-20 1 (34)

Byggnadsnämnden 2015-05-20 1 (34) Byggnadsnämnden 2015-05-20 1 (34) Plats och tid: Stadsbyggnadsförvaltningen i Orsa, kl 13.00 15:40 Beslutande: Bo Lindblad (C), ordförande Anders Borg (C) Lars-Olov Simu (KD) Lennart Rosell (S) Pia Ström

Läs mer

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C Sven Anders Söderberg (M) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) Christer Johansson (V)

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C Sven Anders Söderberg (M) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) Christer Johansson (V) 1-47 2014-11-03 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.30 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C Sven Anders Söderberg (M) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Anna-Carin Rydstedt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Ärende: Nybyggnad av kedjehus, 7 st (Fundamentet 1-7) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-29 2017-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fundamentet 1 Fastighetens adress: Sökande: Gbj Construction AB Ärende: Nybyggnad av kedjehus,

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Carina Janneson (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) David Örnberg (V)

Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Carina Janneson (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Olle Erlands (S) David Örnberg (V) 1-68 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.50 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Carina Janneson (M) Anna-Carin Rydstedt

Läs mer

Byggnadsnämnden 2014-02-03 Byggnadsnämndens presidieberedning

Byggnadsnämnden 2014-02-03 Byggnadsnämndens presidieberedning 1-67 2014-02-03 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.25 Beslutande Peter Helander (C) Ulf Tholerus (C) Leif Sandström (MP) Sven Anders Söderberg (M) 1-11 Jan-Olov Sundqvist

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ Ian Cortes. Nybyggnad av flerbostadshus, 64 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström/ 2018-01-08 2017-5160 Ian Cortes Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blickfånget 1 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Tord

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-04-25 2017-0753 YTTRANDE Samhällsbyggnadsnämnden Fastighet: Bo 1:180 Fastighetens adress: Doppingvägen 1 Sökande: Jesper Liedstrand Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

Sven-Anders Söderberg (M) Ulla Björklund. Ordförande Ulf Tholerus, Joakim Linder, Sven-Anders Söderberg

Sven-Anders Söderberg (M) Ulla Björklund. Ordförande Ulf Tholerus, Joakim Linder, Sven-Anders Söderberg 1-129 2015-06-22 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.45 Beslutande Ulf Tholerus (C), 116-167 Joakim Linder (MOP) Gunder Eriksson (C) Anna-Carin Rydstedt (S) Ajdoan Muliqi (S)

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Anna-Carin Rydstedt (S) Ulla Björklund. Ulf Tholerus. Anna-Carin Rydstedt

Anna-Carin Rydstedt (S) Ulla Björklund. Ulf Tholerus. Anna-Carin Rydstedt 1-76 2015-05-25 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.00 Beslutande Ulf Tholerus (C) Joakim Lind (C) Gunder Eriksson (C) Anna-Carin Rydstedt (S) Christer

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Sydnärkes byggnämnd 2018-10-18 1 (15) Plats och tid Laxå torsdagen den 18 oktober 2018 kl 15.00 15.45 Beslutande Nils-Olof Tivemyr (c) ordförande Christer Johansson (s) Ewa Österberg

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Tillbyggnad av enbostadshus, uterum Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-02-13 2017-0614 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Konstruktören 1 Fastighetens adress: Reparatörsvägen 2 Sökande: Viding, Sam Mikael Ärende:

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Anna-Karin Rydstedt (S) Carina Jannesson (M)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands (S) Anna-Karin Rydstedt (S) Carina Jannesson (M) 1-122 2011-07-04 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.30 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Olov Carlsson (MP) Olle Erlands

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh)

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus (134 lgh) Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-04-02 2016-5331 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Måbäret 1 Fastighetens adress: Sökande: Gyllene Parken AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-11-04 Stockholm Mål nr P 3301-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-23 i mål nr P 564-15, se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus C Jan Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus C Jan Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Carin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-38 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 14.00 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus C Jan Olov Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M)

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av 3 st. flerbostadshus, 105 lgh, Snurrom etapp 1 Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-02-22 2016-5349 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Rönnbäret 1 Fastighetens adress: Gatuadress ej satt ännu Sökande: Gyllene Parken AB Ärende:

Läs mer

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Lars Fahlén (KD) Majvor Hellström-Mases (S)

Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Lars Fahlén (KD) Majvor Hellström-Mases (S) 1-63 s presidieberedning Plats och tid Stadsarkitektkontoret, kl. 08.15 09.00 Beslutande Torsten Nilsson (S) Rauger Eriksson (KD) Anders Bogg (C) Sune Olsson (C) Jan-Olov Sundqvist (MOP) Lars Fahlén (KD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.00 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP),

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr P 1125-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-14 i mål nr P 3550-14, se

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10:

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10: TJÖRNS KOMMUN 2019-05-22 Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10:30 15.57 Utses att justera Rikard Larsson (S) Justeringens plats och datum Stora Tjörnsalen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport

TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Thomas Eriksson 016-710 48 18 Till Stadsbyggnadsnämnden TÄRBY 1:10 Förhandsbesked för nybyggnad av 2 enbostadshus samt 2 carport Förslag till beslut

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 11 mars (12) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 11 mars (12) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Miljö- och byggnadsnämnden 11 mars 2015 1 (12) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-10.45 Beslutande Ersättare: Henric Forsberg, ordförande Christina Söhrman Stefan Andersson Iréne Frisk Tord

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-28 2018-0932 2018-0934 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 6, 7 och S:1 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 30 lgh (Månstenen

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1

Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anton Hallgren 2019-02-21 SBN 2019/0072 Byggnadsinspektör Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2468 Bygglovsbeslut för nybyggnad av förskola, Roten 1 Förslag

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-04-26 Stockholm Mål nr P 10682-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-13 i mål P 2259-15, se bilaga KLAGANDE H-LJ MOTPART 1. Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-22 1(20) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.10 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-05-31 2016-2392 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:198 Fastighetens adress: Doppingvägen 4 Sökande: Nordänger, Staffan och Holgersson,

Läs mer