Tillsyn av myndighetsutövning vid beslut om insatser enligt LSS Redovisning av resultat. i I \ If A Inspektionen för vård och omsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn av myndighetsutövning vid beslut om insatser enligt LSS Redovisning av resultat. i I \ If A Inspektionen för vård och omsorg"

Transkript

1 Tillsyn av myndighetsutövning vid beslut om insatser enligt LSS Redovisning av resultat i I \ If A Inspektionen för vård och omsorg

2 Förord Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsyn över verksamheter inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården. I tillsynsuppdraget ingår att regelbundet återföra resultat och iakttagelser från myndighetens tillsyn. Denna resultatredovisning av myndighetsutövning är en del av myndighetens återföring när det gäller insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Detta tillsynsprojekt över tio kommuner/stadsdelars myndighetsutövning har genomförts på avdelning Sydväst. Deltagande kommuner har varit Varberg, Henijunga, Tibro, Mark, Skövde, Lidköping samt stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo, Centrum, Majorna- Linné och Västra Hisingen i Göteborgs stad. Ansvarig för projektet har varit Marie Berg. Övriga deltagare i projektet har varit Kerstin Smedberg och Birgitta Arnesen. Inspektioner har också utförts av Lena Almvik Gombor, Yvonne Swerkersson och Lars- Erik Gotthard. Beslutsfattare har varit enhetschef Margaretha Larsson. Redovisningen har sammanställts av Marie Berg. Margaretha Larsson Enhetschef Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(16)

3 Sammanfattning Av IVO:s nationella riskanalys framgår att myndighetsutövning är ett prioriterat riskområde. Avdelning Sydväst, har vid analys av den statistik myndigheten samlat in under året sett att många inkomna klagomål rör rättssäkerhet vid myndighetsutövning. Brister i handläggning, uppföljning och dokumentation drabbar särskilt svaga grupper. Syftet med tillsynen är att IVO ska lämna bidra till en ökad kvalitet i kommunemas myndighetsutövning. Personer med funlctionsnedsättning ska få sina ansökningar om insatser enligt LSS utredda och beslutade på ett rättssäkert sätt i enlighet med lag och föreskrift. Tillsynen omfattar myndighetsutövning vid beslut om insatser enligt LSS i tio kommuner/stadsdelar inom regionerna Västra Götaland och Halland. IVO har gjort följande iakttagelser vid tillsynen: Myndighetsutövning enligt LSS sker i de flesta fall i enlighet med den lagstiftning som styr myndighetsutövningen när det gäller rättssäkerhet och skyndsamhet Kvaliteten i "utredningsarbetet påverkas i hög grad av vilken utredningsmall kommunen använder Joumalforingen är i flera fall alltför knapphändig och det saknas till exempel anteckningar från möten och andra händelser av betydelse Handläggarna har inte möjlighet att följa upp beslut i tillräcklig omfattning för att Icunna säkra kvaliteten på insatsen De flesta kommuner i tillsynen har inga riktlinjer/vägledning för sin handläggning, utan gör individuella bedömningar utifrån lagar och rättspraxis Kommunerna anser, med något undantag, att bemanningen för myndighetsutövmng är tillräcklig. Man upplever dock svårigheter att rekrytera erfarna handläggare Tillgången till juridisk kompetens är god i samtliga kommuner Den enskildes delaktighet i handläggningsprocessen framgår av de flesta utredningar och handläggarna träffar i regel den ensldlde vid nyansökningar Av enkätsvar framgår att den enskilde/företrädare i stort sett är nöjd med handläggningen och att de upplever att handläggaren lyssnat på dem. En tredjedel tyckte dock att handläggmngen tog för lång tid och en fjärdedel att det var svårt att göra en ansökan Framgångsfaktorer för god samverkan mellan handläggare inom funktionshinder och individ- och familjeomsorg är att de organisatoriskt ligger inom samma budgetansvar eller att regelbunden samverkan fmns mellan enheternas ledning Inspektionen för vérd och omsorg (IVO) sid 3(16)

4 o IVO har utifrån sitt underlag inte kunnat se något samband mellan kvaliteten på myndighetsutövning och kommunstorlek Rekommendationer IVO anser att de tillsynade kommunerna/stadsdelarna till allra största delen har en rättssäker och korrekt handläggning. Orsakerna till detta kan bland annat vara att rollen som LSS-handläggare har utvecklats till att bli en högutbildad beställande profession fristående från utförande verksamheten IT-stödet har utvecklats med mer specifika applikationer för myndighetsutövning, vilket i hög grad stöder en rättssäker och snabb handläggning mallar för utredningar och beslut har utvecldats genom åren. En ändamålsenlig mall stöder en korrekt handläggning och tydliggör att den enskilde varit delaktig i handläggningsprocessen. Eftersom IVO i sin granskning sett att kvaliteten i utredningsarbetet påverkas i hög grad av vilken utredningsmall kommunen/stadsdelen använder, anser IVO att det är viktigt att kommunerna lägger fokus på att använda mallar som stöder en rättssäker handläggning, där delaktighet av den ensldlde framgår. IVO kan konstatera att joumalföringen i flera fall är knapphändig och kan se att handläggarna har behov av kompetensutveckling när det gäller detta. Granskningen har också visat att det i flera kommuner/stadsdelar brister i handläggamas möjlighet till uppföljning av tillsvidarebeslut. IVO anser att kommunerna/stadsdelarnas myndighetsutövning bör se över sin bemanning, för att säkerställa att de insatser den enskilde får överensstämmer med fattade beslut. Uppföljningen visar också om behovet hos den enskilde har förändrats. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 4(16)

5 Innehåll Förord 2 Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte 6 Metod 7 Resultat 8 Organisation 8 Följer utredningar och beslut lagar och föreskrifter? 8 Har handläggarna tillräcklig kompetens för sitt uppdrag? 9 Är bemanningen tillräcklig? 9 Vilket stöd får handläggarna i sitt arbete? 9 Är den enskilde delaktig i handläggningsprocessen? 9 Hur fungerar samverkan? 10 Övriga iakttagelser 10 Sammanställning av enkätsvar 11 Bilaga 1 Lagstöd för myndighetsutövning 11 Bilaga 2 Organisation av myndighetsutövning 15 Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 5(16)

6 Bakgrund och syfte Av IVO:s nationella riskanalys framgår att myndighetsutövning är ett prioriterat riskområde. Avdelning Sydväst, har vid analys av den statistik myndigheten samlat in under året sett att många av inkomna klagomål rör rättssäkerhet vid myndighetsutövning. I samband med övrig tillsynsverksamhet under året har man också märkt en hög personalomsättning bland handläggare, vilket kan leda till sämre kvalitet i verksamheten. Brister i handläggning, uppföljning och dokumentation drabbar särskilt riskgrupper som personer med funktionsnedsättning. Syftet med tillsynen är att IVO ska kunna bidra till en ökad kvalitet i kommunernas myndighetsutövning. Personer med funlctionsnedsättning ska få sina ansökningar om insatser enligt LSS utredda och beslutade på ett rättssäkert sätt i enlighet med lagens krav. IVO:s tillsyn över ett urval kommuner kan även vara till nytta för övriga kommuner i regionen. IVO avdelning Mitt har i en motsvarande tillsyn 2015 granskat myndighetsutövning i trettio kommuner i Mellansverige. Rapporten Vad gör min LSS-handläggare? fmns tillgänglig på IVO:s hemsida, artikelnr IVO Myndighetsutövning är ett begrepp som innebär beslut eller andra åtgärder, som ytterst är uttryck för samhällets maktbefogenheter i förhållande till medborgarna. Myndighetsutövning styrs av ett antal lagar och föreskrifter. För en sammanställning av aktuella lagrum se bilaga 1. Av förvaltningslagen (1986:223) framgår att ett ärende ska handläggas enkelt och snabbt, men att detta inte far äventyra rättssäkerheten. En rättssäker handläggning av ärenden innebär att den enskilde ska få sin sak prövad och avgjord på ett sakligt och opartiskt sätt. Det innebär också att handläggaren har en skyldighet att säkerställa att den enskilde är delaktig och ges möjlighet att framföra sina synpunkter. De ansökningar som kommer in till myndigheten ska behandlas skyndsamt. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS, ska det från den 1 januari 2015 alltid finnas en journal i varje ärende. När det gäller joumalföring ska den enskilde i sin journal Icunna följa handläggningen och se vilka upplysningar som inhämtats. Den enskilde ska också Icunna se om yttrande från andra myndigheter och personer inkommit. Vidare ska beslut och åtgärder som vidtas i ärendet samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse dokumenteras. Syfte Syftet med tillsynen är att FVO ska Icunna bidra till en ökad kvalitet i kommunemas myndighetsutövmng. Personer med funlctionsnedsättning ska få sina ansökningar om insatser enligt LSS utredda och beslutade på ett rättssäkert sätt i enlighet med lag och föreskrifter. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 6(16)

7 Metod Tio kommuner/ stadsdelar har valts ut i tillsynen. Urvalet av tillsynsobjekt har gjorts riskbaserat utifrån de klagomål som avdelning Sydväst på IVO mottagit och också utifrån iakttagelser vid avdelmngens övriga tillsyner under året. Hänsyn har också tagits till geografisk spridning och invånarantal. I tillsynen har utredningar, beslut och journalanteckningar i samband med handläggning av ansökningar om insatser enligt LSS granskats enligt framtagen mall. Granskningen gjordes innan inspektionen ägde rum. Totalt har 100 enskilda ärenden granskats. Utifrån frågeformulär har intervjuer gjorts med ansvarig chef och handläggare. Brukarenkäter har skickats ut till 100 personer/legala företrädare/vårdnadshavare. Handläggamas kompetens och personalomsättning har granskats enligt framtagen mall. IVO har gett muntlig återforing av granskning av dokumentation, enkätsvar och personalens kompetens till de enhetschefer och handläggare som deltagit i inspektionerna. Detta har skett i dialogform i anslutning till inspektionen. Kommunerna har fått tillsynsbeslut och redovisningen av resultaten kommer att sändas till dem. (I följande redovisning används kommun också för stadsdel i Göteborgs stad.) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 7(16)

8 Resultat Inte i något av de tio inspektioner som genomfördes fann IVO några stora brister. Däremot var det åtta kommuner där IVO identifierade olika förbättringsområden. Två av ärendena avslutades med kritik, som gällde joumalföring, lex Sarah och den enskildes delaktighet i utredningen. Organisation Myndighetsutövning när det gäller insatser enligt LSS är organiserade på olika sätt i olika kommuner. Bilaga 2 visar en översikt över myndighetsutövningens organisation, antal handläggare och ärenden samt vilken delegationsordning som finns inom nämnden. Följer utredningar och beslut lagar och föreskrifter? Samtliga kommuner följer förvaltningslagens krav på skyndsamhet i handläggmngen. I de fall där något ärende dragit ut på tiden, har det, med något undantag, handlat om intyg som inte kommit in eller att den ensldlde varit svår att få tag på. I en av kommunerna påpekar handläggarna att handläggningstiden ökat på grund av att beslutsvägarna blivit längre. Rättssäkerheten när det gäller de granskade utredningarna och besluten är genomgående hög. Hänvisning till gällande lagrum är korrekta. I samtliga kommuner sker handläggningen utifrån lagstiftning och rättspraxis och en individuell bedömning görs. I ett par av kommunerna finns riktlinjer/vägledning som av handläggarna upplevs som enbart stödjande. Besluten kommuniceras med den ensldlde när det gäller avslag och ofta även vid gynnande beslut. Vid avslag ges besvärshänvisningar. Av i stort sett alla utredningar framgår det när och hur ansökan gjorts och av vem. I en av kommunerna brister det dock genom att det i flera av de granskade utredningarna inte framgår när ansökan om insats gjorts. I dessa utredningar saknades också uppgifter om legal företrädare/vårdnadshavare. I ett par kommuner är utredningarna onödigt långa och svårlästa. Den utredningsmall som en kommun använder för utredning och beslut styr mot en mer eller mindre korrekt utredning. En relevant mall stödjer tillräcklig omfattning på utredningen, läsbarhet, den enskildes delaktighet och korrekta formalia. Som exempel på en kommun där utredningsmallen styr mot en korrekt handläggning, kan Tibro nämnas. Förutom att alla formalia fmns med och är korrekta är utredningarna också lättlästa och enkla med relevanta rubriker. Innehållet är lagom omfattande för den sökta insatsen och den enskildes behov och vilja finns med. Det finns en struktur och ordning på den enskildes journal. De flesta kommuner tidsbegränsar beslut enligt LSS, utom när det gäller bostad med särskild service för vuxna och i vissa fall daglig verksamhet. Det görs dock inte alltid en individuell bedömning av tidsbegränsningen. Vid IVO:s dolcumentgranskning framkommer det att en kommun fattat beslut om bostad med särskild service för vuxna med tidsgränsen fem år, utan att något skäl till detta dokumenterats. I ett annat ärende saknas bedömning avseende att en person under 18 år beviljades bostad med särskild service för vuxna. I några kommuner tidsbegränsas samtliga beslut om bostad med särskild service och daglig verksamhet, vilket IVO anser vara ett förbättringsområde. I ett par beslut om daglig verksamhet framgår inte skälen till att besluten är tidsbegränsade. I en kommun anger man att den enskilde själv måste ansöka på nytt en månad innan det tidsbegränsade beslutet går ut. Detta förfarande lägger ett stort eget ansvar på den enskilde. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 8(16)

9 Vid granskning av sociala journaler kunde IVO konstatera att joumalföringen i flera ärenden är alltför knapphändig. Det saknas till exempel anteckningar från möten och andra händelser av betydelse. I några av kommunerna sker uppföljning av tillsvidarebeslut regelbundet. Samtidigt är detta ett område som enhetschefer och handläggare lyfter fram som ett förbättringsområde och flera av kommunerna hinner inte med att följa upp beslut. Det är främst uppföljningen av boende med särskild service för vuxna och daglig verksamhet som är eftersatt. Har handläggarna tillräcklig kompetens försitt uppdrag? Handläggarna i de inspekterade kommunerna uppfyller kraven på lämplig utbildning och tillräcklig kompetens. I någon av kommunerna var handläggarna osäkra på om och hur de ska rapportera enligt lex Sarah och sade sig inte fått någon information om detta. De granskade kommunerna arbetar på olika sätt för att höja kvaliteten på myndighetsutövningen. Metoder som användes var bl.a. kollegiegranskning, Socialt ansvarig socionom gör regelbundna stickprov på utredningar, kvalitetsuppföljningar av medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, samt gruppträffar då aktuella ärenden tas upp. Uppföljning av handläggningstider genomförs också i några kommuner. Ett exempel på hur man aktivt kan arbeta med att höja kompetensen i handläggargruppen är en stadsdel i Göteborgs stad som planerar för att anordna en "handläggarskola" i cirkelform för att gå igenom viktiga områden för handläggning. Är bemanningen tillräcklig? Med ett par undantag anser både chefer och handläggare att bemanningen är tillräcklig för att myndighetsutövningen ska ske med god kvalitet. Man upplever dock svårigheter att rekrytera erfarna handläggare. I en kommun hade enhetchefen börjat annonsera ut fasta tjänster i stället för vikariat, exempelvis vid föräldraledighet, eftersom rekryteringsunderlaget då blev betydligt bättre. Vilket stöd får handläggarna i sitt arbete? Cheferna för myndighetsutövning inom funlctionshinderområdet har en hög grad av tillgänglighet för stöd och rådgivning till handläggarna. I större kommuner finns även en förste socialsekreterare eller utvecklingsledare till stöd för handläggningen. I samtliga kommuner har handläggarna tillgång till rättsdatabas och juridiskt stöd. I flera av kommunerna har handläggarna regelbunden juridisk handledning med extern jurist. De flesta kommuner i tillsynen har inga riktlinj er/vägledning för sin handläggning, utan gör individuella bedömningar utifrån lagar och rättspraxis. Stadsdelarna i Göteborgs stad har en gemensam plattform för handläggning. I de fall riktlinjer finns anser handläggarna att de ändå gör en individuell bedömning i varje ärende. Är den enskilde delaktig i handläggningsprocessen? Den enskildes delaktighet framgår i de flesta utredningar och journaler, dock inte i samtliga. Det var ibland oklart i utredningen vad den enskilde haft för önskemål och synpunkter. I någon kommun fanns rubriken Uppgifter/synpunkter från den ensldlde, vilket gjorde att det blev tydligt vad den enskildes inställning var till den sökta insatsen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 9(16)

10 I Marks kommun försöker handläggarna samtala med alla barn och i utredningsmallen fmns rubriken Barnets synpunkter, när ansökan rör insats till barn. Om något barn inte kan lämna synpunkter eller önskemål noterades detta också. Med något undantag träffas handläggare och den ensldlde i samband med ansökan eller när utredningen päböijades. I ett av de granskade ärendena framgår det inte om handläggaren haft någon kontakt med den enskilde i samband med ansökan. Enligt handläggarna finns oftast samtycke att kontakta andra myndigheter eller anhöriga i utredningsarbetet, men det är inte alltid dokumenterat och är ibland svårt att hitta i utredningen. En kommun har Samtycke som en av rubrikerna i utredningen vilket gör det tydligt. Hur fungerar samverkan? Av IVO:s tillsyn framkommer att samverkan ibland fungerar bra, ibland sämre. En framgångsfaktor tycks vara att de båda verksamheterna organisatoriskt ligger under samma förvaltning/samma budgetområde. En annan framgångsfaktor är att det finns utarbetade rutiner för hur handläggarna ska gå tillväga om problem uppstår när det gäller vem som ska ansvara för ett ärende. Även geografisk närhet främjar samverkan samt regelbundna möten på enhetschefsnivå. Övriga samverkanspartners är bland annat hemsjukvård, äldreomsorg, skola, barn- och ungdomspsykiatri (BUP) och lokala Västbusmöten (samverkan Irring barn och unga med psykisk/psykiatrisk och social problematik i Västra Götaland). Övriga iakttagelser Av IVO:s granskning framgår att personalomsättningen generellt är stön-e i de stora kommunerna. Speciellt gäller detta Göteborgs stad. Både större och mindre kommuner anser, med något undantag, att de har tillräcklig bemanning för att hålla en bra kvalitet på handläggningen. Det kan vara svårare att rekrytera handläggare, speciellt med erfarenhet, i de mindre kommunerna och sårbarheten blir större om det är få handläggartjänster. IVO har inte kunnat se någon skillnad i kvalitet på utredningar och beslut i jämförelse mellan större och mindre kommuner. Som positivt för mindre kommuner anges att handläggaren har bättre överblick över helheten och att närheten till utförarna underlättar uppföljning. I en av de mindre kommunerna följer handläggarna upp alla beviljade insatser för den enskilde genom att träffa personen själv och de som utför de olika insatserna på samma gång. I en mindre kommun finns det inte alltid ett välflmgerande IT-stöd tillgängligt, vilket upplevs som ett hinder i arbetet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 10(16)

11 Sammanställning av enkätsvar Resultat av enkät till enskilda och företrädare. Procent. Delvis/ Ja Ibland Nej Tycker du att du vid behov kan få kontakt med din handläggare? Tycker du att det är lätt att göra en ansökan? Tycker du att handläggaren har uppfattat din ansökan rätt? Tycker du att handläggaren har kunskap och förståelse för vad din funktionsnedsättning innebär? Tycker du att handläggaren har lyssnat på dina synpunkter? Tycker du att ditt behov har beskrivits på ett rätt sätt? Tog det lång tid från att du gjorde din ansökan tills att du fick ett skriftligt beslut? Tycker du att du får det stöd som beslutet anger? Antal enkäter som skickades ut är 100. Svarsfrelcvensen är 44 %. I vissa fall har den svarande fyllt i mer än ett alternativ eller inte svarat alls, därför kan den totala andelen bli mer eller mindre än 100 %. Då svarsfrekvensen är låg, går det inte att dra några långtgående slutsatser av resultatet. Enlcätsvaren indikerade dock ett övervägande positivt resultat. De flesta är nöjda med sin handläggning, vilket också en del kommentarer visar: "Tur att få rätt handläggare " "Alltid återkoppling" "Mycket bra kontakt" "Ar ofta på möten, men återkommer om man lämnar ett meddelande " Det finns även kommentarer som visar på att den ensldlde varit mindre nöjd med handläggningen i hans eller hennes ärende: "Det slutar och börjar nya alltför ofta " "Oklarhet i vilka olika intyg jag behövde, vilket fördröjde handläggningen " "Mycketpapper och möten " "Handläggaren har aldrig träffat mig" "Svåra ord som man inte vet betydelsen av" iilaga 1 Lagstöd för myndighetsutövning Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 11(16)

12 Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Enligt 6 LSS ska verksamheter enligt denna lag vara av god kvalitet. Kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Det finnas den personal som behövs för att en god service ska Icunna ges. Enligt 21a LSS ska handläggning av ärenden som rör enskilda enligt denna lag dokumenteras. Dokumentationen ska utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet samt faletiska omständigheter och händelser av betydelse. Förvaltningslagen (1986:223), FL Enligt 7 FL ska varje ärende där någon enskild är part handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Enligt 16 FL har en sökande, klagande eller annan part har rätt att ta del av det som har tillförts ärendet, om detta avser myndighetsutövning mot någon enskild. Enligt 17 FL får ett ärende inte avgöras utan att den som är sökande, Idagande eller annan part har underrättats om en uppgift som har tillförts ärendet genom någon annan än honom eller henne själv och han eller hon har fått tillfälle att yttra sig över den, om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. Myndigheten får dock avgöra ärendet utan att så har skett 1. om avgörandet inte går parten emot, om uppgiften saknar betydelse eller om åtgärderna av någon annan anledning är uppenbart obehövliga, 2. om ärendet rör tjänstetillsättning, antagning för frivillig utbildning, betygssättning, tilldelning av forskningsbidrag eller något jämförbart och det inte är fråga om prövning i högre instans efter överklagande, 3. om det kan befaras att det annars skulle bli avsevärt svårare att genomföra beslutet i ärendet, eller 4. om avgörandet inte kan uppskjutas. Myndigheten bestämmer om underrättelsen ska ske muntligt, genom vanligt brev, genom delgivning eller på något annat sätt. Enligt 20 FL ska ett beslut varigenom en myndighet avgör ett ärende innehålla de skäl som har bestämt utgången, om ärendet avser myndighetsutövning mot någon enskild. Skälen far dock utelämnas helt eller delvis 1. om beslutet inte går någon part emot eller om det av någon annan anledning är uppenbart obehövligt att upplysa om skälen, 2. om beslutet rör tjänstetillsättning, antagning för frivillig Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 12(16)

13 utbildning, betygssättning, tilldelning av forskningsbidrag eller något jämförbart, 3. om det är nödvändigt med hänsyn till rikets säkerhet, skyddet för enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden eller något jämförbart förhållande, 4. om ärendet är så brådskande att det inte finns tid att utforma skälen, eller 5. om ärendet gäller meddelande av föreskrifter som avses i 8 kap. regeringsformen och det inte är fråga om prövning i högre instans efter överklagande. 21 En sökande, Idagande eller annan part skall underrättas om innehållet i det beslut varigenom myndigheten avgör ärendet, om detta avser myndighetsutövning mot någon enskild. Parten behöver dock inte underrättas, om det är uppenbart obehövligt. Om beslutet går parten emot och kan överldagas, skall han underrättas om hur han kan överklaga det. Han skall då också underrättas om sådana avvikande meningar som avses i 19 eller som har antecknats enligt särskilda bestämmelser. Myndigheten bestämmer om underrättelsen skall ske muntligt, genom vanligt brev, genom delgivning eller på något annat sätt. Underrättelsen skall dock alltid ske skriftligt, om parten begär det. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS Enligt 5 kap.14 SOSFS 2014:5 ska ett beslut innehålla uppgifter om 1. vem eller vilka beslutet avser, 2. vad som har beslutats, 3. vilket lagrum som ligger till grund för beslutet, 4. vilka skäl som ligger till grund för beslutet 5. beslutsdatum, och 6. vilken nämnd eller person (namn och befattning eller titel) som har fattat beslutet. Enligt 5 kap. 11 SOSFS 2014:5 ska ett beslutsunderlag som gäller en insats enligt LSS även innehålla uppgifter om 1. personkretstillhörighet enligt 1 LSS, 2. den enskildes uppfattning om sina behov och hur dessa kan tillgodoses, 3. den bedömning som har gjorts av den enskildes behov, 4. den bedömning som har gjorts av om den enskildes behov tillgodoses på annat sätt, och 5. målet eller målen för den insats som föreslås. Enligt 5 kap. 12 SOSFS 2014:5 ska det framgå av dolaimentationen om och i så fall när och på vilket sätt beslutsunderlaget eller andra uppgifter har kommunicerats med den ensldlde enligt 17 förvaltningslagen (1986:223). Av dolaimentationen ska det också framgå vilka synpunkter som den ensldlde har fört fram till nämnden vid kommuniceringen samt när och på vilket sätt synpunkterna kom nämnden tillhanda. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 13(16)

14 Enligt 4 kap. 9 SOSFS 2014:5 ska åtgärder som vidtas vid handläggning av ett ärende eller uppföljning av en insats fortlöpande och utan oskäligt dröjsmål doloimenteras i journalen. Detsamma gäller faktiska omständigheter och händelser av betydelse för handläggningen av ett ärende eller uppföljningen av en insats. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2008:32) om personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som avser personer med funktionshinder Enligt SOSFS 2008:32 bör den personal som arbetar med handläggning och uppföljning av ärenden som avser personer med funktionshinder ha socionomexamen eller social omsorgsexamen. Personal som saknar erfarenhet av arbete med handläggning och uppföljning av ärenden som avser personer med funlctionsnedsättning bör enligt samma allmänna råd fa 1. planerad introduktion under en period av minst ett år, 2. successivt ökat ansvar, 3. kontinuerligt stöd, 4. handledning, 5. möjlighet att följa kunskapsutvecklingen på sakområdet, 6. utbildning i syfte att upprätthålla och utveckla den kompetensnivå som behövs för att Icunna utföra arbetsuppgifterna samt vidareutbildning på avancerad nivå för att successivt och planerat kunna fördjupa och bredda sina kunskaper på sakområdet Inspektionen för värd och omsorg (IVO) sid 14(16)

15 Bilaga 2 Organisation av myndighetsutövning Kommun (Dnr) Göteborgs stad Centrum (37004/2015) Organisation En enhet inom stadsdelens socialförvaltning, med LSS-handläggare och två förste socialsekreterare. Antal handlägg are (inkl. förste socialsekreterare, fs) Antal personer per handläggare (hl) 13 LSS 60 vuxenhl 35 barnhl Delegation Delegation på boendestöd, hemtjänst, Iedsagning och personlig assistans (upp till viss nivå), kp och dv. Avslag, personkretsbedömning, avlösarservice och korttidsvistelse (upp till viss nivå) beslutas av förste socialsekreterare, därutöver områdeschefen. Göteborgs stad Majorna-Linné (13859/2016) Göteborgs stad Askim- F-H (4616/2016) Göteborgs stad Västra Hisingen (19447/2016) Varberg (36887/2015) En enhet inom stadsdelens socialförvaltning under IFO-funktionshinder. Detfinnstvå förste socialsekreterare och en gemensam mottagnings grupp. Socialpsykiatri och insatser enligt SoL för personer < 65 år ingår. En enhet inom stadsdelens socialförvaltning med LSS-handläggare, två förste socialsekreterare och två anhörigkonsulenter. Handläggarna är specialiserade inom 1-3 områden. En enhet inom stadsdelens socialförvaltning med handläggare, 2 förste socialsekreterare och en administratör. Enheten handlägger personer enl. personkrets 1+2. Enhet inom Uppdragsavdelningen på socialnämnden med LSS-handläggare (barn, vuxen, boende), psykiatrihandläggare och utvecklingsledare 8 LSS 9 psykiatri 4 Sol <65 år 2 fs 50 vuxenhl 40 barnhl 19 LSS 50 per handläggare 12,5 tjänster LSS 6 LSS 2 psykiatri vuxenhl 45 barnhl vuxenhl barnhl boendehl Ingen delegation på personlig assistans, handläggaren går först till förste socialsekreteraren och därefter till enhetschef. Bamhandläggare har delegation på allt utom kortidsvistelse > 30 dygn per år och boende. Utskottet beslutar om köpta platser. Delegation på allt utom permanenta boenden (utskottet) och korttidsvistelse >30 dygn (enhetschef) och personlig assistans >40 timmar/vecka (enhetchef). Förste socialsekretrare har delegation på personlig assistans <40 timmar/vecka. Delegation på alla insatser utom köpta platser, där beslut tas i sociala utskottet och personlig assistans <40 tim/vecka där beslut tas av enhetschef. Däröver är det sociala utskottet som fattar beslut. Delegation på alla insatser utom köpta platser och familjehem, där beslut tas i sociala utskottet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 15(16)

16 I Herrljunga (39262/2015) Tibro (7860/2016) Mark (18901/2016) Lidköping (6973/2016) Skövde (14036/2016) Biståndsenhet inom socialnämnden med LSS-handläggare, handläggare äldreomsorg och färdtjänsthandläggare. Socialpsykiatri ligger på IFO. Enhet för myndighetsutövning som rör vuxna, inkl. äldreomsorg samt barn med LSS-insatser inom socialnämnden. Socialpsykiatri ingår. Handläggarna är uppdelade i tre grupper. Enhet för funktionsnedsatta inom socialnämnd. IFO fmns i samma nämnd. Administratörfinnspå enheten. Funktionshinderenheten är en avfyraenheter inom vård- och omsorgsnämnden. Handläggning av socialpsykiatriärenden sker inom IFO. Delar av daglig verksamhet ligger under socialtjänstarbetsmarknad. Biståndsenhet för funktionshinder och äldreomsorg inom Vårdoch omsorgsnämnden. Handläggning av socialpsykiatri ligger på EFO. 2 LSS 4 SoL >65 år Totalt 104 ärenden 2 LSS 80 per handläggare 6 LSS 80 per handläggare 4 LSS Ca 80 per handläggare 5 LSS ärenden per handläggare Delegation på alla insatser enligt LSS och SoL utom boende LSS och köpta platser Delegation på alla insatser utom kontaktperson (enhetschef), boende (avdelningschef) och personlig assistans (avdelningschef) Delegation på korttidsvistelse och korttidstillsyn. Enhetschefen beslutar om daglig verksamhet. Avlösarservice i hemmet > 8 tim/vecka och personlig assistans > 20 tim/vecka. Socialutskottet beslutar om köpta platser. Delegation på alla insatser enligt LSS utom gruppbostad och personlig assistans samt på SoL-insatser. Ingen delegation på placeringar utanför kommunen. Delegation på alla insatser enligt LSS utom beslut om externa placeringar enligt 9:8 LSS, som beslutas av enhetschef. Delegation på boendestöd SoL. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 16(16)

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

Vad gör min LSS-handläggare? Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen

Vad gör min LSS-handläggare? Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen Vad gör min LSS-handläggare? Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen Riskbaserad tillsyn Ett arbetssätt och arbetsmetod som IVO använder sig

Läs mer

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU, Nummer: SOSFS 2006:5 Rubrik: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS; beslutade den 17 februari

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson Tfn 0155-26 40 27 Vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun 613 81 Oxelösund Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning BESLUT Länsstyrelsen avslutar ärendet

Läs mer

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet.

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012

Beslutsunderlag Socialstyrelsens beslut den 20 december 2011 Individ- och omsorgsförvaltningens skrivelse den 28 mars 2012 2012-03-28 1 (5) Individ- och omsorgsnämnden Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i Sundbybergs stad enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service

Läs mer

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig )

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig ) Vem beslutar vilket betyg eleven skall ha? 3 kap. Rektorns ansvar 14 Rektorn ska se till att betyg sätts i enlighet med denna lag och andra författningar. Information om grunderna för betygssättningen

Läs mer

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 Principer i LSS 5 Verksamhet ska: Främja jämlikhet i levnadsvillkor Främja full delaktighet i samhällslivet Målet är: Få

Läs mer

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Sammanfattning De flesta äldre anser att omsorgspersonalen har tillräcklig kompetens för att utföra insatserna och är i stort sett nöjda

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten 1 Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten Antagna av Socialtjänstens ledningsgrupp 20090128 2 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 3 Underlag 3 Flödesschema 4 Anmälan

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Handläggning inom Omvårdnad Gävle

Handläggning inom Omvårdnad Gävle Handläggning inom Omvårdnad Gävle En förenklad information om lagstiftning och handläggning inom Omvårdnad Gävle. Emelie Hager och Malin Blomqvist OMVÅRDNADSNÄMNDEN Ansvarar för att ge omvårdnad, stöd

Läs mer

Förbättringsarbetet i socialtjänstens utredningsarbete i Västra Götalands och Hallands län

Förbättringsarbetet i socialtjänstens utredningsarbete i Västra Götalands och Hallands län Förbättringsarbetet i socialtjänstens utredningsarbete i Västra Götalands och Hallands län Kort om IVO:s tillsyn Syftet med tillsynen har varit att bedöma om socialnämnderna bedriver ett systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Riktlinjer Handläggning av ärende

Riktlinjer Handläggning av ärende SOCIALFÖRVALTNINGEN R DEL 2 REVIDERAD 2011-11-29 Riktlinjer Handläggning av ärende 1. ANSÖKAN u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\dokumentation biståndsbedömning genomförande\dok_riktlinjer_del2.doc

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson 0155-26 40 27 Socialnämnden i Vingåkers kommun 643 80 VINGÅKER Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt

Läs mer

Åtgärder gällande särskilda avgifter

Åtgärder gällande särskilda avgifter Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2016-12-14 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Åtgärder gällande särskilda avgifter Förvaltningens

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012 Lex Sarah Ulrika Ekebro 1 november 2012 Ändringar i Lex Sarah från 1 juli 2011 14 kap 3-7 Socialtjänstlagen 24 b-f LSS Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:5 Lex Sarah en del av systematiskt

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6)

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) Avdelning mitt Ann Fagerlind ann.fagerlindgivo.se Eskilstuna kommun Arbetsmarknads- och familjenämnden 631 86 Eskilstuna Ärendet Egeninitierad

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2000. Meddelande 2001:24 När får jag mitt bistånd? - Ej verkställda domar och beslut enligt

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

RIKTLINJE. Social dokumentation. inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende

RIKTLINJE. Social dokumentation. inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende Bilaga 2 Socialförvaltningen RIKTLINJE Social dokumentation inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende Beslutsinstans Socialchef Dokumenttyp

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

BESLUT Dnr /20141(5) Strängnäs kommun Socialnämnden STRÄNGNÄS

BESLUT Dnr /20141(5) Strängnäs kommun Socialnämnden STRÄNGNÄS BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3490/20141(5) Avdelning mitt Tor Nilsson tor.nilssongivo.se Strängnäs kommun Socialnämnden 645 80 STRÄNGNÄS Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka TgK1 2016 v 1.1 BESLUT Avdelning sydväst Annalena Berndtsson Annalena.berndtsson@ivo.se 2017-02-09 Dnr 8.4.2-43330/2016-5 1(6) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Nya föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Nya föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Se Ylva Ehn Motiv för översyn av SOSFS 2006:5 Större enhetlighet, mer ändamålsenlig struktur för att dokumentationen ska kunna användas

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

BESLUT. ansökningar om bistånd utreds och avgörs med ett beslut.

BESLUT. ansökningar om bistånd utreds och avgörs med ett beslut. BESLUT inspekhonenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3480/20141(7) Avdelning mitt Tor Nilsson tor.nilssongivo.se Flens kommun Socialnämnden 642 81 Flen Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn enligt

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Rapport 2007:67 Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Länsstyrelsens granskning av hur barnperspektivet fått genomslag i handläggningen av ekonomiskt bistånd och i

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT egp inspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3485/20141(7) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.gerleczgivo.se Nyköpings kommun Socialnämnden 611 83 Nyköping Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Funktionshinderområdet och äldreomsorgen

Funktionshinderområdet och äldreomsorgen Riktlinjer för social dokumentation Funktionshinderområdet och äldreomsorgen Ansvarig/upprättad av Kvalitetsenheten Christina Almqvist Beslut fattat av Upprättad 2012-10-18 Reviderad Socialnämnden och

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Återföringsdialog Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Sammanställning av tillsyner i åtta kommuner & stadsdelar i Stockholms län 2013-2014 Du får gärna citera Inspektionen för vård och

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Lokala lex Sarahrutiner

Lokala lex Sarahrutiner Lokala lex Sarahrutiner Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr 1.2.2-477-2014 stockholm.se Lokala lex Sarah-rutiner Beslutade av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 27 november 2014 Dnr: 1.2.2-477-2014 Hässelby-Vällingby

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun 2019-06-12 1 (8) Dnr :KS2017/228-4 Socialförvaltningen Teresia Granlund Utvecklingsledare berit.ligard@bollebygd.se Socialnämnden Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT ExP Z6 t C4--61( 756 inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3492/2014 1(8) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.Gerleczgivo.se Trosa kommun Socialnämnden 619 80 TROSA Ärendet Egeninitierad

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah Riktlinjer för Lex Sarah Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-g LSS SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av omsorgsnämnden, 2015-03-24, 71 Reviderad

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten

Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten Anvisningar för social dokumentation i verkställigheten KRAV PÅ DOKUMENTATION Det finns krav på dokumentation i lagstiftning, föreskrifter och allmänna råd samt en handbok utgiven av socialstyrelsen. Socialtjänstlagen

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2001. Meddelande 2002:13 När får jag mitt bistånd? (II) - Ej verkställda domar och beslut

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Revisionsrapport Habo kommun

Revisionsrapport Habo kommun Revisionsrapport Översiktlig granskning av vissa delar av funktionshindersomsorgen Habo kommun Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Habo kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Riktlinje. Riktlinjer för social dokumentation inom socialnämndens verksamheter

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Riktlinje. Riktlinjer för social dokumentation inom socialnämndens verksamheter Riktlinjer för social dokumentation inom socialnämndens verksamheter Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Riktlinje Riktlinjer för social dokumentation inom socialnämndens verksamheter

Läs mer

H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn

H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn H we!< T/Region Sydväst/Sek4 Mikael Thörn Beslut 2010-09-22 Diarienummer 9.1-18156/2010 1(12; MARKS KOMMUN SOCIALNÄMNDEN Socialnämnden Marks kommun 511 80 Kinna Diarienr 2010-09- 2 2 Qiarieplanbeteckn

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Barn- och utbildningsförvaltningen Vilka omfattas av lagen? - LSS är en lag om hjälp till personer som har något eller några av dessa funktionshinder:

Läs mer

RIKTLINJER HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION. funktionshinder LSS och SoL 2007-06

RIKTLINJER HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION. funktionshinder LSS och SoL 2007-06 RIKTLINJER HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION funktionshinder LSS och SoL 2007-06 Följande principer ligger till grund för alla insatser för funktionshindrade som erbjuds inom LSS och SoL: delaktighet genom

Läs mer

Vad gör min LSS-handläggare? Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen

Vad gör min LSS-handläggare? Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen Vad gör min LSS-handläggare? Tillsyn av myndighetsutövning inom LSS och hur de som söker en insats uppfattar handläggningsprocessen Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger

Läs mer

2008-03-18 08/22. Socialnämnden (motsv) IFO LSS HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN - VERKSTÄLLIGHET

2008-03-18 08/22. Socialnämnden (motsv) IFO LSS HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN - VERKSTÄLLIGHET 2008-03-18 08/22 Socialnämnden (motsv) IFO LSS HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN - VERKSTÄLLIGHET BAKGRUND Lag om stöd och service, LSS, är en lag med stora begränsningar. Ändå tror många att LSS är den enda lag

Läs mer

Verksamhetsuppföljning XX Datum

Verksamhetsuppföljning XX Datum Verksamhetsuppföljning XX Datum Johanna Bendtsen Verksamhetsuppföljare Sofia Spetz vik. avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningskriterier... 3 Syfte med

Läs mer

Författningens innehåll

Författningens innehåll Författningens innehåll 1 kap. Tillämpningsområde och definitioner 2 kap. Ledningssystem 3 kap. Gemensamma bestämmelser om dokumentation i verksamheter som bedriver socialtjänst Den enskildes integritet

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah September 2009 INSTRUKTION för anmälan enligt Lex Sarah - 14 kap 2 socialtjänstlagen, SoL - 24 a lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Instruktionen är fastställd av vård- och omsorgschefen

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Preliminära Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Reviderade december 2014 stockholm.se socialpsykiarins sysselsättningsverksamheter December 2014

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Viktig för att allmänheten ska ha ett stort förtroende för att uppgifterna sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt Ger en struktur för kontakterna

Läs mer

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade.

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade. punkt 1 Följsamhet till Enhetschefer använder de Ledningset verktyg som finns för analys och för atiskt riskbedömningar vid kvalitetsarbete rapportering av avvikelser Socialt stöd - synpunkter och klagomål

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten Antagen av socialnämnden 2009-11-16 Reviderad 2011-09-26 Lex Sarah 2(5) Rapport Vad skall rapporteras och när En rapport enligt Lex Sarah

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer