Rapport "Kungsholmen odlar" November stockholm.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport "Kungsholmen odlar" November stockholm.se"

Transkript

1 Rapport "Kungsholmen odlar" November 2016 stockholm.se

2 Rapport "Kungsholmen odlar" November 2016 Dnr: Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Samtliga foton tagna av Leila Massih, parkmiljöavdelningen norra innerstaden, Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

3 3 (22) Sammanfattning I arbetet med Kungsholmens nya parkplan ville stadsdelsförvaltningen skapa delaktighet och samtal om parkutveckling inom stadsdelsområdet samt synliggöra att en ny parkplan var under framtagande. Genom tillfällig stadsodling valde förvaltningen att i dialog med medborgarna testa hur några parker skulle kunna utvecklas och samtidigt lära oss mer om hur vi kan arbeta med stadsodling i framtiden. Odlingsplatser byggdes i Fredhällsparken, Sankt Göransparken, Tvärbaneparken och på Kungsklippan. Från maj till augusti 2016 var det fritt fram för alla att odla och först till kvarn gällde. Under odlingssäsongen tog parkmiljöavdelningen emot synpunkter om projektet och besökte platserna för att observera hur platserna utvecklades. I slutet av augusti till sista september genomfördes en enkätundersökning då allmänheten fick tycka till om projektet. Utifrån insamlat underlag upplever parkmiljöavdelningen att projektet överlag var mycket uppskattat. Parkmiljöavdelningen anser att satsningar för att aktivera Kungsklippan, Sankt Göransparken och Tvärbaneparken ska anges i parkplanen och att utveckla stadsodling som ekosystemtjänst bör vara inriktningar för Kungsklippan och Sankt Göransparken. För Sankt Göransparken behövs även andra åtgärder identifieras i parkplanen för att förbättra tryggheten i parken. Parkmiljöavdelningen upplever att den fria odlingen utan föranmälan gjort det enkelt att odla och bidragit till att människor som inte själv skulle ta initiativ till att skapa en stadsodling börjat odla. Stockholms stads policy för stadsodling generellt är dock att intresserade odlare ska bilda en odlarförening eller liknande och sedan skriva ett brukaravtal för att odla på stadens mark. Parkmiljöavdelningen bedömer att den rutinen måste följas i det fortsatta arbetet med stadsodling. Parkmiljöavdelningen har kommit fram till att behålla odlingsplatserna på Kungsklippan och i Sankt Göransparken under förutsättning att intresse finns för att odla enligt stadens gällande policy för stadsodling. Utifrån intresse är parkmiljöavdelningen positiv till att utveckla stadsodling på andra platser i Fredhällsparken, på Stora Essingen samt i andra parker. För att fånga upp om det finns intresse att odla och skapa odlarföreningar planerar parkmiljöavdelningen att anordna odlarträff/-ar vintern 2017.

4 4 (22) Innehåll Sammanfattning Inledning Om Kungsholmen odlar Odlingsplatserna Kommunikation & information Parkmiljöavdelningens dokumentation Sammanställning observationer och inkomna synpunkter Fotodokumentation Resultat av enkätundersökning Fredhällsparken Kungsklippan Sankt Göransparken Tvärbaneparken Slutsats Vad tar vi med oss till parkplanen? Hur går vi praktiskt vidare med odlingsplatserna?... 19

5 5 (22) 1. Inledning Kungsholmens stadsdelsförvaltning har under 2016 arbetat med att ta fram en ny parkplan, som är ett strategiskt dokument för hur vi ska värna och utveckla parkerna i stadsdelsområdet. I det arbetet ville förvaltningen skapa delaktighet och samtal om parkutveckling inom Kungsholmens stadsdelsområde samt synliggöra att en ny parkplan var under framtagande. Samtidigt hade förvaltningen, enligt stadsdelsnämndens verksamhetsplan 2016, ett uttalat uppdrag att arbeta med stadsodling. Förvaltningen valde att bjuda in allmänheten till tillfällig stadsodling på fyra utvalda platser för att se hur vi kan arbeta med stadsodling som en del i att stärka ekosystemtjänster och ge utrymme för delaktighet. Genom odlingsprojektet avsåg förvaltningen att i dialog med medborgarna testa hur några parker skulle kunna utvecklas och samtidigt lära oss mer om hur vi kan arbeta med stadsodling i framtiden. Projektet fick heta Kungsholmen odlar. Projektet dokumenterades under tid och har utvärderats bland annat genom medborgardialog. Resultatet ska återges i parkplanen, framför allt i del 2 där det anges hur varje park ska värnas och utvecklas. 2. Om Kungsholmen odlar Nedan följer en beskrivning av hur odlingsplatserna valdes ut, byggdes, vilka förutsättningar som gällde samt hur projektet marknadsfördes. 2.1 Odlingsplatserna Odlingsplatserna valdes utifrån att de skulle vara jämt fördelade över stadsdelsområdet samt att vi såg utvecklingspotential på platserna och att stadsodling skulle kunna fungera permanent där om intresse finns. Vi ville också att platserna skulle ha bra skyltläge och inte ligga för undanskymda. Följande odlingsplatser valdes ut: Kungsklippan, Fredhällsparken, Sankt Göransparken och Tvärbaneparken på Stora Essingen. Sankt Göransparken valdes även med tanke på att platsen upplevs som otrygg och att förvaltningen därför vill prova att skapa aktivitet i parken som ett led i förvaltningens arbete med att göra parken tryggare.

6 6 (22) I annonseringen angavs att odlingsplatserna skulle finnas tillgängliga från 2 maj till 31 augusti Odlingsplatserna markerade med röda kartnålar. Odlingsplatserna byggdes med pallkragar där vissa pallkragar täcktes med lock så att avlastningsbord/sittplatser skapades. Spaljéer i form av en stadssiluett placerades på vissa lådor för att skapa ett tydligt gemensamt signum till platserna och göra dem synliga på håll. Stockholms stads logga samt texten Låt Kungsholmen blomstra! trycktes på sidorna av pallkragarna. Odlingsplatserna skulle inte bara skapa utrymme för odling utan även bli mötesplatser att vara på samt vara estetiskt tilltalande. Varje odlingsplats bestod av odlingslådor. Lådorna fylldes med ekologisk jord. En vattentank ställdes ut på varje plats och de fylldes på med vatten varannan vecka enligt överenskommelse med årsentreprenören för park. Odlare fick själv ta med en flaska eller vattenkanna för att vattna odlingarna när det behövdes. Odlingsplatserna planerades utifrån att alla är välkomna och ingen anmälan behövs. Först till kvarn gällde. Odlingsplatserna var obemannade och odlare fick själv se efter sina odlingar. Parkdriftsentreprenören skötte renhållningen utifrån gällande skötselavtal. Informationsskyltar sattas upp i anslutning till odlingsplatserna. 1 I slutänden fick odlingslådorna stå kvar under hösten 2016 för att odlarna skulle få möjlighet att skörda och för att invänta utvärderingen av projektet.

7 7 (22) Odlingsplatsen i Sankt Göransparken med informationsskylten i förgrunden, 21 juni Kommunikation & information I kommunikationen ville vi bjuda in allmänheten till stadsodling och ge dem möjlighet att hjälpa oss att testa hur dessa platser skulle kunna bli grönare och trevligare. Ett grafiskt manér togs fram utifrån Stockholms stads grafiska profil och pictogram. Följande information- och kommunikationsinsatser genomfördes: Webbplatsen lanserades i början på april 2016, där fanns bakgrund och syfte till projektet samt hur det fungerade att odla m.m. Skylt i plåt sattes upp på varje odlingsplats med frågan Vad ska växa här? samt information och förhållningsregler. Annonser i lokaltidningarna med frågan Vad ska växa i din park? samt nyheter i månadsannonsen Hålla Stockholmare. Affischer med frågan Vad ska växa i din park? sattes upp på anslagstavlor i stadsmiljö och i receptionen på förvaltningen, biblioteket, parklekar m.m. Riktade inbjudningar (fyrasidig folder) postades till parklekar, förskolor, öppna förskolor, ungdomsgårdar och daglig verksamhet för funktionsnedsatta. I de postade inbjudningarna gick det med små förpackningar med tio fröstickor med blandade örter. Foldern gick ut som information till förvaltningsledningen och stadsdelsnämndes ledamöter. Flera inlägg på förvaltningens Facebook-sida. Hashtagen #kungsholmenodlar togs fram för sociala medier. Flertalet artiklar i lokaltidningarna där representanter från förvaltningen intervjuades och förmedlade information och budskap.

8 8 (22) En kick-off för projektet hölls den 2 maj 2016 i Sankt Göransparken då stadsdelsnämndens ordförande invigningstalade och tjänstemän fanns på plats för att svara på frågor. Fröstickor delades ut. En projektavslutning hölls på Parkernas dag den 27 augusti 2016 i Fredhällsparken då det fanns möjlighet att lyssna på en föreläsning om stadsodling samt delta i utvärderingen av projektet. Affischering på föreningsmedelandetavla, april Förpackningen innehåller tio fröstickor med blandade örter.

9 9 (22) Skärmdump över inlägg på Instagram under hashtagen #kungsholmenodlar, september Parkmiljöavdelningens dokumentation Parkmiljöavdelningen hanterade frågor, synpunkter och felanmälningar via stadens Synpunktsportal (som tar emot synpunkter vis stadens app Tyck till och samt telefon. Under sommaren besökte parkmiljöavdelningens två sommarjobbande landskapsarkitektstudenter odlingsplatserna flera gånger för att observera och fotografera hur projektet fortlöpte. Även parkmiljöavdelningens samhällsplanerare, landskapsarkitekter och parkingenjör gjorde platsbesök vid ett antal tillfällen. 3.1 Sammanställning observationer och inkomna synpunkter Under odlingssäsongen maj till augusti inkom elva synpunkter via Synpunktsportalen. Ca fem mejl och ca tio telefonsamtal inkom till parkmiljöavdelningen. Av inkomna synpunkter i Synpunktsportalen berörde fyra Fredhällsparken, fyra Kungsklippan och tre Sankt

10 10 (22) Göransparken. Ingen inkommen synpunkt i Synpunktsportalen berörde Tvärbaneparken. Nedanstående områden kom det in synpunkter på under perioden. Om projektet Vid projektets start inkom tre synpunkter på att valen av odlingsplatser inte var bra, det gällde Kungsklippan (odling hör inte hemma i stan), Sankt Göransparken (för otrygg plats) och Tvärbaneparken (för trafikerad plats). Personen som från början tyckte att Sankt Göransparken var ett dåligt val återkom senare och meddelade att hon ändrat sig, projektet var lyckat. Under början av sommaren förekom efterfrågan på fler odlingslådor i Sankt Göransparken och Fredhällsparken samt flera beröm om att projektet var ett bra initiativ. Större delen av odlingslådorna på samtliga platser tog slut under de första två veckorna. Via förvaltningens Facebook-sida kom det önskemål om att odla vid Mariedalsvägen då man inspirerats av Kungsholmen odlar. Särskilt odlingsplatsen i Sankt Göransparken fick uppmärksamhet i lokaltidningen då den platsen valdes delvis som ett försök att göra parken tryggare. Påfyllning av vattentankar Under mitten på maj och helgen juli kom det in synpunkter på att vattentanken i Sankt Göransparken samt Kungsklippan var tom. Under ett par dagar i augusti kom det in felanmälningar på att vattentanken i Fredhällsparken var tom. Parkmiljöavdelningen hade beslutat att påfyllningen av vattentankarna skulle genomföras varannan vecka, vilket för det mesta var tillräckligt med undantag från väldigt varma och torra veckor. Renhållning och övrig skötsel Det har inte kommit in några synpunkter på att det har varit nedskräpat på odlingsplatserna och vid besök under odlingssäsongen har parkmiljöavdelningen heller inte upplevt platserna som nedskräpade. Enligt parkmiljöavdelningen har platserna överlag sett omhändertagna ut och odlarna har själva tagit initiativ till att göra platserna fina, till exempel har odlingslådorna pyntats med små skyltar och bland annat vattenkannor har tagits dit. Vid några tillfällen har det legat rensat ogräs intill odlingslådorna. Det har via Synpunktsportalen kommit in ett önskemål om kompost på platserna.

11 11 (22) I Tvärbaneparken samt i Fredhällsparken har vissa lådor med växter torkat in och enligt parkmiljöavdelningens observationer har det sett ut som de övergivits. Enligt information som nått parkmiljöavdelningen via lokaltidningen Vårt Kungsholmen har två personer som odlat i Tvärbaneparken blivit bestulna på sin skörd. 3.2 Fotodokumentation Nedan följer några bilder som visar hur odlingen kunde se ut på de olika odlingsplatserna. Flera odlare gjorde små skyltar för att markera sin låda. Fredhällsparken 28 juni 2016.

12 12 (22) Någon fixade en vattenkanna till Sankt Göransparken, 21 juni Tvärbaneparken, 28 juni 2016.

13 13 (22) Sankt Göransparken, 28 juni Potatisplantor på Kungsklippan, 28 juni 2016.

14 14 (22) En förskola odlade i Tvärbaneparken, 28 juni Resultat av enkätundersökning Från 19 augusti till 31 september 2016 fanns det möjlighet att via enkäter utvärdera de fyra odlingsplatserna. Det fanns en enkät för varje odlingsplats och enkäterna fanns tillgängliga via en länk på projektets webbplats. Det gick också att höra av sig till parkmiljöavdelningen om man hellre ville fylla i en enkät på papper. Under Parkernas dag 27 augusti 2016 samlade parkmiljöavdelningen in enkätsvar på plats i Fredhällsparken. Inbjudan till att svara på enkäterna gick ut via anslag på odlingsplatserna, webbplatsen, annons i lokaltidningen, förvaltningens Facebook-sida och via artiklar i lokaltidningarna. Alla bjöds in till att svara på enkäten, även de som inte varit med och odlat. Svaren hanterades anonymt. Sammanlagt svarade 35 personer på enkäten, varav 22 kvinnor, 12 män samt en person som angav alternativet annan könsidentitet eller kan/vill ej uppge. En av de svarande uppgav ålder 0-18 år. Nedan följer en sammanfattning av vad som kom fram av enkäterna. Enkätsvaren i sin helhet finns hos registarturet på Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

15 15 (22) 4.1 Fredhällsparken Antal svarande: 11 Antal svarande som odlat på platsen: 1 Antal svarande som skulle vara intresserade att odla i området kommande säsong: 8 Antal svarande som kunde tänka sig att odla enligt stadens sedvanliga rutin, d.v.s. att man skapar en odlargrupp och skriver avtal med staden: 5 Om platsen Merparten av de svarande ansåg att platsen var utformad estetiskt tilltalande och att platsen lämpade sig för stadsodling. En svarande angav att platsen var mycket dåligt lämpad för ändamålet. Två personer hade förslag på andra platser i Fredhällsparken där de ansåg att det var bättre lämpat för odling: mellan trafikleden och gångvägen och längs bäcken i andra änden av parken Andra förslag på platser som ansågs bättre lämpade för stadsodling var parken/tomten vid Mariedal (Länkarnas gamla hus) och Hornsberg. Åtta av de svarande hade ingen åsikt om hur odlingsplatsen fungerat praktiskt vad gäller information, renhållning, påfyllning av vattentankar m.m. Två av de svarande ansåg att det fungerat mycket bra. Fyra av de svarande angav att de någon gång eller flera gånger pratat med andra besökare/odlare på platsen. Övriga medskick Av de som valde att i fritext kommentera projektet var merparten positiva till initiativet, två svarande uttryckte: Fantastiskt initiativ! Vi är så glada över att ha kunnat odla i parken. Det har varit en väldigt positiv upplevelse för vår dotter (4,5 år) och oss. Fortsätt utveckla konceptet:). En svarande var negativ och uttryckte: Lägg inte våra skattepengar på detta! Slöseri och oansvarigt. [ ]

16 16 (22) 4.2 Kungsklippan Antal svarande: 11 Antal svarande som odlat på platsen: 8 Antal svarande som skulle vara intresserade att odla i området kommande säsong: 9 Antal svarande som kunde tänka sig att odla enligt stadens sedvanliga rutin, d.v.s. att man skapar en odlargrupp och skriver avtal med staden: 5 Om platsen Merparten av de svarande ansåg att platsen var utformad estetiskt tilltalande och att platsen lämpade sig för stadsodling. Två svarande angav att de ansåg att platsen var mycket dåligt lämpad för ändamålet. Ingen annan plats i området angavs som bättre lämpad för stadsodling men två svarande önskade att antal lådor skulle utökas. Åtta av de svarande angav att de tyckte att odlingsplatsen fungerat bra eller mycket bra vad gäller information, renhållning, påfyllning av vattentankar m.m. En svarande ansåg att informationen var otillräcklig och en annan ansåg att platsen sett skräpig och övergiven ut. Två svarande ansåg att det hade behövts en kompost på platsen. Två svarande var besvikna över stulen skörd. Tio av de svarande angav att de någon gång eller flera gånger pratat med andra besökare/odlare på platsen, en av de svarande uttryckte: Framför allt har jag varenda gång/dag jag varit ute vid lådan talat med alla nyfikna boende/förbipasserande. Aldrig talat med så många de 9 år jag bott här. Vilken hit! Ordnade teträff för de andra odlarna en kväll. Övriga medskick Av de som valde att i fritext kommentera projektet var många mycket positiva till initiativet och ansåg att det berikat platsen. Två svarande uttryckte: Jag vill verkligen uttrycka min tacksamhet över denna geniala idé. Jag hoppas att det fortsätter och även utökas. Så många olika slags grödor man har kunnat följa i lådorna! Det känns som en lyx att varje dag kunna gå ut och skörda sina grönsaker när man bor mitt i stan. Har själv inte fått odling i lådan saboterad, odlade blommor och prydnadspumpor. Mycket trevligt projekt, flera lådor kunde finnas för att försköna platsen. Intresset verkade vara stort då lådor blev tagna fort [ ]

17 17 (22) En svarande ansåg att odling inte ingick i kommunal kärnverksamhet och att gräsmattan nu var ännu sämre än innan. Två svarande var besvikna över dålig information om att lådorna fick stå kvar längre än till 31 augusti som det var sagt från början, de ansåg att de tagit bort sina odlingar i onödan och således gick miste om delar av sin skörd. 4.3 Sankt Göransparken Antal svarande: 9 Antal som odlat på platsen: 5 Antal som skulle vara intresserade att odla i området kommande säsong: 8 Antal som kunde tänka sig att odla enligt stadens sedvanliga rutin, d.v.s. att man skapar en odlargrupp och skriver avtal med staden: 2 Om platsen Bland de svarande tyckte fem personer att platsen var utformad estetiskt tilltalande medan övriga angav ett lägre betyg. Sex av de svarande ansåg att platsen lämpade sig mycket bra eller bra för stadsodling. I enkätsvaren kom det både fram kommentarer om att odlingsplatsen varit ett lyft för parken och att det var en otrygg plats som inte är inbjudande att vara på. Två kommentarer på val av plats: Jättebra plats! Väldigt varmt och fint och skyddat. Svårt att hitta en plats kring östra St Göran då det förekommer väldigt mycket störningar i området generellt, det är inte många som vill vistas ute på allmänna platser på grund av otryggheten som råder i området. Kanske att man placerar odlingarna i lekparken eller i anslutning till lekparken då denna plats känns som en "fri zon" då barn ibland befinner sig i lekparken. [ ] Av de svarande angav fyra personer att odlingsplatsen fungerat bra praktiskt vad gäller information, renhållning, påfyllning av vattentankar m.m. medan tre svarande ansåg att det fungerat sämre. Bland enkätsvaren finns kommentarer om att det var slut på vatten i tanken vid några tillfällen, att vattnet använts till annat än odlingen och att det saknas kompost. Fem av de svarande angav att de någon gång eller flera gånger pratat med andra besökare/odlare på platsen. Bland de svarande framkommer att användandet av parken ökat under tiden odlingslådorna funnits där.

18 18 (22) Övriga medskick Av de som valde att i fritext kommentera projektet konstaterade flera att det var en plats där missbrukare vistas och att platsen är otrygg. En svarande angav att det varit färre missbrukare i parken detta år. En svarande menade att en förskola ockuperat i stort sätt samtliga pallkrakar. Två svarande angav att de gärna skulle se mer aktivitet i parken, till exempel café. 4.4 Tvärbaneparken Antal svarande: 4 Antal som odlat på platsen: 3 Antal som skulle vara intresserade att odla i området kommande säsong: 3 Antal som kunde tänka sig att odla enligt stadens sedvanliga rutin, d.v.s. att man skapar en odlargrupp och skriver avtal med staden: 2 Om platsen Två av de svarande ansåg att platsen var utformad mycket estetiskt tilltalande och två av de svarande ansåg att platsen lämpade sig för stadsodling. Två svarande angav att de ansåg att platsen var dåligt lämpad för ändamålet. En svarande uttryckte att platsen låg mitt i trafikflödet och att en odlingsplats behöver erbjuda lugn och ro samt vara säker att ta med barn till. En svarande ansåg att en plats i anslutning till Vängåvans parklek skulle vara bättre lämpad för odling. Av de svarande angav en att de tyckte att odlingsplatsen fungerat bra praktiskt vad gäller information, renhållning, påfyllning av vattentankar m.m. medan två angav ett medelmåttigt betyg och en visste inte. En kommentar var att det varit tomt i vattentanken ett flertal gånger. En svarande ansåg att det behövdes kompost. Tre av de svarande angav att de någon gång eller flera gånger pratat med andra besökare/odlare på platsen. Övriga medskick Det kom in en kommentar om att det var kul att det var spontant och öppet för alla men att det skulle angetts begränsningar vad gäller antal lådor per person/sällskap. En kommentar var att det var ett mycket lyckat projekt. 5. Slutsats Utifrån observationer, inkomna synpunkter och enkätsvaren från allmänheten har parkmiljöavdelningen analyserat vad som ska tas med till parkplanen och hur vi ska gå vidare med odlingsplatserna.

19 19 (22) 5.1 Vad tar vi med oss till parkplanen? Enligt kommunfullmäktiges budget för 2017 ska stadsdelsnämnderna fortsättningsvis arbeta med stadsodling och det är också något som parkmiljöavdelningen ser skapar ett mervärde både vad gäller biologisk mångfald och sociala aspekter. Parkmiljöavdelningen upplever att projektet Kungsholmen odlar överlag fått väldigt positiv respons och att intresset av att odla varit stort. Den fria odlingen utan föranmälan har förmodligen gjort det enkelt att odla och bidragit till att människor som inte själv skulle ta initiativ till att skapa en stadsodling börjat odla. Parkmiljöavdelningen anser att det varit ett bra sätt att väcka intresse för odling. Stockholms stads policy för stadsodling generellt är dock att intresserade odlare ska bilda en odlarförening eller liknande och sedan skriva ett brukaravtal för att odla på stadens mark. Parkmiljöavdelningen bedömer att den rutinen måste följas i det fortsatta arbetet med stadsodling. För Kungsklippan, Sankt Göransparken och Tvärbaneparken innebar odlingen tydligt att platserna utvecklades, fler fick upp ögonen för dem och började använda dem. Parkmiljöavdelningen anser att satsningar för att aktivera dessa platser ska anges i parkplanen och att utveckla stadsodling som ekosystemtjänst bör vara inriktningar för Kungsklippan och Sankt Göransparken. För Sankt Göransparken behövs det till parkplanen även identifieras andra åtgärder för att utveckla aktivitet och trygghet i parken. För Tvärbaneparken bör det i parkplanen anges andra insatser för att främja ekosystem och skönhet då stadsodling inte är optimalt på platsen på grund av det trafiknära läget. Utifrån enkätsvaren fanns det ett intresse för odling i Fredhäll men Fredhällsparken är sedan tidigare aktiv och odlingsplatsen hade inte direkt inverkan på platsens användande. I parkplanen bör det anges att stadsodling kan utvecklas någonstans i parken för att främja ekosystemtjänster. Stadsodling bör också anges som utvecklingspotential för andra parker i området Fredhäll/Kristineberg/Hornsberg. 5.2 Hur går vi praktiskt vidare med odlingsplatserna? Parkmiljöavdelningen har kommit fram till att behålla odlingsplatserna på Kungsklippan och i Sankt Göransparken under förutsättning att intresse finns för att odla enligt stadens gällande policy för stadsodling. Utifrån intresse är parkmiljöavdelningen positiv till att utveckla stadsodling på andra platser i Fredhällsparken, på Stora Essingen samt i andra parker.

20 20 (22) Nedan följer en beskrivning av hur parkmiljöavdelningen resonerat för varje odlingsplats. Fredhällsparken Trots att parkmiljöavdelningen upplever att intresset för att odla i Fredhällsparken har varit stort väljer parkmiljöavdelningen att avveckla odlingsplatsen där den ligger idag. Få enkätsvar (ett) kom in från personer som odlat på platsen vilket skulle kunna tyda på ett svikande engagemang i slutet av säsongen då enkäten var ute. Parkmiljöavdelningen upplever att vissa odlingslådor till viss del övergivits tidigt under säsongen. Det största skälet till avveckling är dock att det i enkätsvaren kom in flera förslag på andra platser i området som skulle lämpa sig bättre för stadsodling. Parkmiljöavdelningen anser också att odlingsplatsen hamnade lite apart i parken och att den blev lite för anonym. Utifrån att flera som svarade på enkäten är intresserade av att odla kommande säsong välkomnar parkmiljöavdelningen odling på andra platser i Fredhällsparken eller i närområdet om intresse finns. Odlingslådorna kommer att tas bort och förvaras för att kunna återanvändas på någon annan plats. Kungsklippan Av de svarande ansåg merparten att Kungsklippan lämpade sig bra för odling och inga förslag kom in på andra placeringar. Utifrån kommentarer i enkätsvaren framkom att platsens användande ökat i och med odlingen. Parkmiljöavdelningen bedömer att odlingen utvecklade platsen som tidigare varit identitetslös och inte så använd. Merparten av de svarande ville odla kommande säsong och genom de synpunkter och enkätsvar som kom in upplever parkmiljöavdelningen att intresset för odling var stort och att odlingsplatsen skapat en ny mötesplats i området. Parkmiljöavdelningen anser att platsen med fördel kan utökas med fler odlingslådor samt att de kan placeras på ett mer tilltalande sätt. Under förutsättning att det finns intresse att odla under 2017 och att en odlarförening bildas, kommer parkmiljöavdelningen inför odlingssäsongen fylla på ny jord och se över att odlingslådorna är hela och snygga. Platsen behöver kompletteras med en kompost för odlingsavfall. Noteras bör att Kungsklippan ligger på gatumark där trafikkontoret är ansvarig förvaltning. Trafikkontoret är positiva till parkmiljöavdelningens ambition att utveckla stadsodling på platsen, men ser gärna att eventuellt brukaravtal administreras av stadsdelsförvaltningen.

21 21 (22) Sankt Göransparken Av de som svarade på enkäten tyckte merparten att Sankt Göransparken lämpade sig bra för odling och enligt enkätsvaraen har fler använt parken sedan odlingslådorna kom dit. Parkmiljöavdelningen anser att odlingen berikat platsen på så sätt att fler målgrupper använt den och att odlingsplatsen i sig också blev vacker. Under platsbesök har parkmiljöavdelningen upplevt att platsen varit omhändertagen och vid ett flertal tillfällen har glada odlare varit där vid besöken. Problematiken med otrygghet i parken kvarstår, vilket också tydligt kommer fram i enkätsvaren. Parkmiljöavdelningen tror vidare på att stadsodling som aktivitet i Sankt Göransparken kan vara en del av trygghetsarbetet men att även andra insatser behövs för att fler ska vilja odla där i fortsättningen. Under förutsättning att det finns intresse att odla under 2017 och att en odlarförening bildas, kommer parkmiljöavdelningen inför odlingssäsongen fylla på ny jord och se över att odlingslådorna är hela och snygga. Platsen behöver kompletteras med en kompost för odlingsavfall. Tvärbaneparken Det var få som svarade på enkäten om odlingsplatsen i Tvärbaneparken, vilket kan tyda på ett lägre engagemang. Odlingslådorna fylldes även där men parkmiljöavdelningen upplever att de inte tog slut riktigt lika fort som på övriga platser och att odlingarna till viss del inte togs om hand. Bland enkätsvaren och inkomna synpunkter framkom att platsen inte var lämplig på grund av det trafiknära läget och parkmiljöavdelningen förstår den kritiken. Liksom för Fredhällsparken är förvaltningen positiva till stadsodling på andra platser på Stora Essingen om intresse finns. Odlingslådorna kommer att tas bort och förvaras för att kunna återanvändas i någon annan park. Odlarträff och bilda odlarförening Som nämns ovan kräver fortsatt odling att odlarföreningar bildas och att brukaravtal skrivs med förvaltningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning kan i regel endast skriva brukaravtal för stadsodling på park- eller naturmark. För att fånga upp om det finns intresse att odla och skapa odlarföreningar på Kungsklippan, Sankt Göransparken eller på någon annan plats planerar förvaltningen att anordna odlarträff/-ar vintern Inbjudan kommer att gå ut via

22 22 (22) anslag, lokaltidningen och förvaltningens Facebook-sida samt via mejl till de som angav det i enkätsvaren. Stort tack till alla som varit med och odlat och fått Kungsholmen att blomstra!

Östermalms stadsdelsförvaltning

Östermalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Rapport Sida 0 (4) 2017-01-11 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Karlavägen 104, plan 6 Box 24 156 10451 Stockholm Telefon 08 508 10 063 Växel 08 508 10 000 Fax 08 508

Läs mer

Kungsholmens parker 2017

Kungsholmens parker 2017 På stockholm.se kan du läsa mer om våra parker och aktuella parkupprustningar. Har du frågor, hör av dig till: Kungsholmens stadsdelsförvaltning 08-508 08 000. Om du vill anmäla något som är trasigt eller

Läs mer

Småskalig och bostadsnära

Småskalig och bostadsnära Småskalig och bostadsnära odling i Lindome Rapport från odlingsinitiativet i Lindome Samhällsarbete Lindome Stadsledningsförvaltningen miljösamordning December 2013 Odlingsinitiativet i Lindome Under 2013

Läs mer

Bilaga 6 Dnr: Utvärdering pop uppark. Valhallavägen Sommaren stockholm.se. Östermalms stadsdelsförvaltning

Bilaga 6 Dnr: Utvärdering pop uppark. Valhallavägen Sommaren stockholm.se. Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 6 Dnr: 2017-696-1.2.1. Utvärdering pop uppark östra Valhallavägen Sommaren 2017 stockholm.se Östermalms stadsdelsförvaltning November 2017 3 (12) Innehåll Inledning... 4 Bakgrund... 4 Syfte 5 Genomförande...

Läs mer

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS 2016-06-27 Av: Stockholmshem Det är något med blommor, plantor och jord som är magiskt. Det för samman människor på ett sätt som få andra saker kan. I stadsdelsutvecklingsprojektet

Läs mer

Näringsliv och utveckling

Näringsliv och utveckling Egengjort enkät 2016 Vad förbättrar Skinnskattebergs företagsklimat? 1. Bakgrund Anledningen till att enkäten genomfördes går att härleda till Svenskt Näringslivs årliga ranking och enkät om Svenska kommuners

Läs mer

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

Vi vårdar, bevarar och utvecklar. Södermalms. parker

Vi vårdar, bevarar och utvecklar. Södermalms. parker Vi vårdar, bevarar och utvecklar Södermalms parker Södermalms stadsdelsförvaltning stadsmiljö Vi utvecklar... Under 2017 tar vi fram en ny parkplan för Södermalms parker. Planen ska beskriva parkernas

Läs mer

Interfloras handbok för sociala medier

Interfloras handbok för sociala medier Interfloras handbok för sociala medier Interfloras handbok för sociala medier Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte...3 2. Sociala medier...4 2.1 Vad är sociala medier?...4 2.1.1 Facebook...4 2.1.2

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 En utvärdering genomförd under hösten 2008 För Terapikolonier AB Eva Huld Sammanfattning Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas kontinuerligt. Som en

Läs mer

Nedskräpning på Östermalm

Nedskräpning på Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-28 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22

Läs mer

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Att arbeta med sociala medier

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Att arbeta med sociala medier FÄRGELANDA KOMMUN Policy Att arbeta med sociala medier Jonas Berggren och Josefine Blid 2016-11-16 Dnr: 2016/732 Version: 1 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-16, 146 Den senaste versionen finns tillgänglig

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Stadsdel Kungsholmen

Stadsdel Kungsholmen Stadsdel Kungsholmen Det gäller att hålla sig springande. Man får bara inte stanna upp och se sig om. Det känner man i fötterna och benen ty flaken glider och skär i vattnet och skulle man stanna då skulle

Läs mer

Riktlinjer för stadsodling på kommunägd mark

Riktlinjer för stadsodling på kommunägd mark 2016-02-052016-01- 11 1 (5) Kommunstyrelsen Riktlinjer för stadsodling på kommunägd mark Dessa riktlinjer ska vara ett stöd för kommunens förvaltningar i kontakten med odlingsinitiativ från både privatpersoner

Läs mer

Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen.

Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen. -- FRYSHUSET I SKÄRHOLMEN TRIVSELENKÄT Nöjdhetsmätning bland besökare på parklekar, mötesplatser, träffpunkter och ungdomens hus i Skärholmen. Linda Peltonen, Nabila Abdul Fattah, Hicham Souadi Innehållsförteckning

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

Ny lekplats på sportfältet

Ny lekplats på sportfältet Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-12-27 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen Kommunikationsstrategi Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun, 2015 Kommunikationsstrategi för vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun Övergripande strategi

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 En utvärdering genomförd under hösten 2009 För Terapikolonier AB Ulrika Sundqvist Sammanfattning föräldraenkäter Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas

Läs mer

Protokoll från rådet för funktionshinder

Protokoll från rådet för funktionshinder Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (6) 2018-05-23 från rådet för funktionshinder Närvarande Ledamöter: Jan Delvert (Personskadeförbundet RPT) Elisabeth Aguado (Intresseföreningen för

Läs mer

Kommunikationsplan för Översiktsplan

Kommunikationsplan för Översiktsplan Kommunikationsplan för Översiktsplan Projektbeställare Kommunstyrelsen, genom Kent Gullberg (SBF-chef) Projektledare Charlotte Hedlund Datum 2015-12-01 Version 1.0 Projekt-, ärendenr. Dnr KS 2014/0321-212

Läs mer

Svar på medborgarförslag om hundrastgård

Svar på medborgarförslag om hundrastgård Skärholmens stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-29 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 240 16 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Att

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Tyck till om Norrbackatäppan

Tyck till om Norrbackatäppan Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 0 (4) 2018-01-09 Tyck till om Norrbackatäppan Sammanställning av inkomna synpunkter under parksamråd 20 nov-8 dec 2017 Norrmalms

Läs mer

Inkomna synpunkter har lagts in under sex olika rubriker:

Inkomna synpunkter har lagts in under sex olika rubriker: NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN SID 1 (4) 2013-02-11 Blåkråkan Parksamråd har hållits kring ett programförslag för upprustning av kvartersparken Blåkråkan (Roslagsgatan

Läs mer

PiteåPanelen. Demokrati och öppenhet. Rapport 17. Februari 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Demokrati och öppenhet. Rapport 17. Februari 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 17 Demokrati och öppenhet Februari 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret Demokrati och öppenhet Piteå präglas av öppenhet, engagemang och delaktighet. Piteå kommun arbetar aktivt

Läs mer

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Nybro kommuns policy för sociala medier Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Policy för sociala medier är en del av Nybro kommuns informations- och kommunikationsstrategi. Sociala medier definieras som

Läs mer

Demokratifrågor i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd en lägesrapport Förslag till beslut

Demokratifrågor i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd en lägesrapport Förslag till beslut A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Mona Thorin tfn 508 04 022 Tjänsteutlåtande 2 juni 2005 1 (4) B C D E Dnr 012-345-2005 Sammanträde 14 juni 2005 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Demokratifrågor

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

Kungsholmens parker 2018

Kungsholmens parker 2018 Kungsholmens parker 2018 Utställning i Rålambshovsparken av Kungsholmens parkplan. Hej! Parkerna fungerar som våra gemensamma, gröna vardagsrum som är öppna årets alla dagar och dygnets alla timmar. Där

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun

Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun Sociala medier 1 är ett allt mer naturligt inslag i medborgarens vardag och har fått en etablerad roll i samhället. För kommunen kan sociala medier vara en

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag

Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Deltagande i utvärderingen fördelade på profession/uppdrag Rektor 9 Lärare 12 Förskolechef 8 Förskollärare 5 Personal inom elevhälsa 9 Politiker 6 Skolchef 4 Övriga 3 Totalt 56 Varav: Män 13 Kvinnor 42

Läs mer

Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun

Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun 2017-05-24 1 (5) Kommunstyrelsen Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun Dessa riktlinjer ska vara ett stöd för kommunens förvaltningar i kontakten med odlingsinitiativ

Läs mer

Försöksverksamhet i Fagersjö augusti-december 2015

Försöksverksamhet i Fagersjö augusti-december 2015 Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (8) 2015-08-12 Handläggare: Marie Khoury 08 508 18 042 Till Farsta stadsdelsnämnd 2015-08-27 Försöksverksamhet i Fagersjö augusti-december 2015 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - år 9 a för planen Rektor Seija

Läs mer

Köpings fysiska miljö

Köpings fysiska miljö Köpings fysiska miljö Vi frågade vad ni tycker om Köping, här är era svar. 5 frågor och 300 svar Vi ställde fem frågor i en enkät om den fysiska miljön i Köpings tätort. Fortsätt scrolla nedåt så presenteras

Läs mer

Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten

Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten HÄGERSTEN LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG Brukarundersökning Stöd- och aktivitetsenheten 2012 Stöd- och aktivitetsenheten är en sammanslagning av de tidigare enheterna socialpsykiatriska

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier i Tyresö kommun

Riktlinjer för användning av sociala medier i Tyresö kommun Riktlinjer för användning av sociala medier i Tyresö kommun Innehållsförteckning 1 Ansvar... 3 1.1 Varje förvaltning... 3 1.2 Uppstart av ny kanal... 3 1.3 Ansvarig för social kanal... 3 1.4 Kommunikationsenheten...

Läs mer

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 2010-02-15 Ärendenr: Nf 60/2010 Handläggare: Annelie Fridman Sophia Greek Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 Vård och Stöd Förvaltningen för funktionshindrare

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Huddinge visar. Elevator Pitch. Hur kom vi på iden? Var det bara att sätta igång?

Huddinge visar. Elevator Pitch. Hur kom vi på iden? Var det bara att sätta igång? Huddinge visar Elevator Pitch Vi vill idag visa er hur vi använder instagram på vår förskola. Efter att ha kommit på iden om att starta ett instagramkonto på vår avdelning kunde vi aldrig ana den positiva

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder. Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014

Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder. Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014 Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014 Bakgrund Under juli 2014 har en enkätundersökning genomförts. Tre frågor ställdes till medlemmarna;

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15 2017-09-18

Läs mer

S:t. Eriks torn - svar på medborgarförslag

S:t. Eriks torn - svar på medborgarförslag Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (3) 2018-02-26 Handläggare Fredrik Ekroth Telefon: 08-508 09 307 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Provät skolmat! "Upplev skollunchen på riktigt" Rapport från kampanjen Maj 2017

Provät skolmat! Upplev skollunchen på riktigt Rapport från kampanjen Maj 2017 Provät skolmat! "Upplev skollunchen på riktigt" Rapport från kampanjen Maj 2017 Om kampanjen Kampanjen om att proväta skolmat gick under namnet "Upplev skollunchen på riktigt". Syfte var att låta invånare

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

ATT ODLA ÄR ATT MÖTAS. 2015-01-29 Av: Ekologigruppen

ATT ODLA ÄR ATT MÖTAS. 2015-01-29 Av: Ekologigruppen ATT ODLA ÄR ATT MÖTAS 2015-01-29 Av: Ekologigruppen För att kunna nå en långsiktig och hållbar stadsutveckling, måste våra städer utformas, planeras och utvecklas utifrån ett helhetsperspektiv, där sociala,

Läs mer

Odla grödor och relationer på 250 kvm

Odla grödor och relationer på 250 kvm UMEÅ Växthuset 2 3 Ditt nya vardagsrum utanför lägenheten. Odla grödor och relationer på 250 kvm I Brf Växthuset bygger vi moderna lägenheter där vardagen blir både trivsam och smidig. Trevliga lägen heter

Läs mer

Riktlinjer Sociala medier

Riktlinjer Sociala medier FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.2) Riktlinjer Sociala medier Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp Styrdokument, Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Ämnesområde Information Ägare/ansvarig

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi Inledning Vi har valt att rikta in oss på en målgrupp som är unga kvinnor och män i åldern 18-35 år. Efter de efterforskningar vi gjort på internet kan vi uppskatta att de flesta

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Demokratidagen. Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent

Demokratidagen. Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent Demokratidagen 15 Sammanställning gjord av Fredric Olofsson Ungdomskonsulent Innehåll Ungdomarnas enkätsvar.1-8 Sammanställning sju frågor.....1-3 Ta ställning till följande påståenden 4-7 Inkomna synpunkter

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från personal till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från personal till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-31 Sammanställning över enkätsvar från personal till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 32 personer har svarat på enkäten. 1. Upplever du att du har

Läs mer

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen.

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-14 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategisk plan för bibliotek i Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Bakgrund Nordmalings kommun använder idag sociala medier för att kommunicera med allmänheten. Syftet med särskilda riktlinjer är att säkerställa

Läs mer

Barndialog Gustav Adolfs parklek

Barndialog Gustav Adolfs parklek Barndialog Gustav Adolfs parklek 20160512 stockholm.se 3 (5) Bakgrund och syfte 20160512 hölls en barndialog i Gustav Adolfs parklek i Östermalms stadsdel, i syfte att ta reda på besökarnas upplevelse

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer

ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: FÖRÄLDRAR MED BARN

ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: FÖRÄLDRAR MED BARN ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: FÖRÄLDRAR MED BARN Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad period på Terapikolonier ut till deltagare, vårdnadshavare och remitterande behandlare. Enkätsammanställningen används

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr

Utvärdering. Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Sofie Larsson, studentkoordinator Dnr Utvärdering STARK-dagar för förskollärar- och lärarstudenter 2014 Den 21/3 i Borås Den 25/4 i Varberg Bakgrund Högskolan i Borås har som prioriterat område att det ska finnas verksamhetsförlagda- eller

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Försöksverksamhet i Fagersjö

Försöksverksamhet i Fagersjö Sida 1 (6) 2015-11-23 Försöksverksamhet i Fagersjö På stadsdelsnämndens sammanträde den 11 juni 2015 fick förvaltningen i uppdrag att starta en försöksverksamhet för ökat demokratiskt deltagande och inflytande

Läs mer

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds 2018-05-15 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Tillit till kommunen 4 3. Upplevelser av processen 5 4. Dialogmötenas

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Vasa Gymnastik. Gymnastutvärdering 2016/2017

Vasa Gymnastik. Gymnastutvärdering 2016/2017 Vasa Gymnastik Gymnastutvärdering 2016/2017 1 Varför en undersökning Under vårterminen genomfördes en undersökning för våra gymnaster. Undersökningen görs i syftet att bibehålla god kontakt med föreningen

Läs mer

Digitala trygghetsvandringar Motion (2016:110) av Johan Nilsson (M)

Digitala trygghetsvandringar Motion (2016:110) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2017:200 Rl (Dnr 106-1589/2016) Digitala trygghetsvandringar Motion (2016:110) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen anses besvarad med

Läs mer

#delabokstart Bokstarts dela dagar 2019 fredag 24 maj

#delabokstart Bokstarts dela dagar 2019 fredag 24 maj #delabokstart Bokstarts dela dagar 2019 fredag 24 maj 2019-06-12 Dela pass Lärande & utveckling #delabokstart 2019-06-12 Bokstart i Jämtland Härjedalen för familjerna, biblioteken och samhället Vad vi

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2015 11 04 Sammanfattning Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Bilaga 4 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning deltagare i aktivitet. 1. Hur motiverad är du att genom aktiva åtgärder främja

Bilaga 4 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning deltagare i aktivitet. 1. Hur motiverad är du att genom aktiva åtgärder främja Bilaga 4 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning deltagare i aktivitet 1. Hur motiverad är du att genom aktiva åtgärder främja a) Pollinerare Medelvärde 4,65 b) Nyttodjur Medelvärde

Läs mer

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014

Ung i kommunen. Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Knivsta 2014 Ung i kommunen Kommunutvecklare Som kommunutvecklare har vi fått chansen att under en period vara med och påverka Knivsta, så att kommunen kan bli en bättre

Läs mer

Utvärdering av öppna nämndsammanträden HSN 11

Utvärdering av öppna nämndsammanträden HSN 11 (5) Typ av dokument Datum --6 Diarienummer HSN-7- Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Handläggare: Jonathan Neselrot Telefon: 75-5 6 79 E-post: jonathan.neselrot@vgregion.se Till hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

FOKUS DALBY. - En utvärdering. Trivector Information

FOKUS DALBY. - En utvärdering. Trivector Information FOKUS DALBY - En utvärdering Trivector Information INLEDNING Trivector Information AB har under oktober-november 2013 genomfört en undersökning med syftet att utvärdera Fokus Dalby utifrån de mål som återfinns

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola Rapport Grön Flagg Lillebo förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 11:53:38: Ni har tydliga mål och bra aktiviteter till dessa. Bilderna speglar aktiviteterna på ett tydligt sätt. Bra! Vilket

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN 2017/2018

KOMMUNIKATIONSPLAN 2017/2018 KOMMUNIKATIONSPLAN 2017/2018 Syfte En god kommunikation är viktigt för att en organisation ska fungera så bra som möjligt. Genom den byggs tillit och förtroende mellan människor, den är avgörande för möjlighet

Läs mer

Medborgarbudget. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförd medborgarbudget.

Medborgarbudget. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförd medborgarbudget. Sida 1 (4) 2019-04-05 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508-21 150 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2019-04-25 Medborgarbudget Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning

Läs mer

Policy för information och kommunikation

Policy för information och kommunikation Antagen av fullmäktige 081022 Policy för information och kommunikation Torsås kommun är en politiskt styrd organisation som finns till för medborgarna. Det är deras behov och förutsättningar vi ska se

Läs mer

Projektbeskrivning för. Stadsodling i Folkparken. Lund 14 november 2013

Projektbeskrivning för. Stadsodling i Folkparken. Lund 14 november 2013 Lund 14 november 2013 Projektbeskrivning för Stadsodling i Folkparken Syfte: Föreningen ämnar starta en stadsodling i Folkparken genom att i föreningens regi köpa in pallkragar, odlingsjord, mm. för att

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering av inkomna synpunkter,

Läs mer

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK Rapport av David Rutström om Svenska kyrkan Sofia församlings i Stockholm verksamhet på Facebook för perioden 4 februari 2010 till och med 31 januari 2013. Förord

Läs mer