Att skriva projektplan JIMMIE KRISTENSSON

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att skriva projektplan JIMMIE KRISTENSSON"

Transkript

1 Att skriva projektplan JIMMIE KRISTENSSON

2 Vad är vetenskap och vad är forskning?» Vetenskap kan sägas innebära organiserad, verifierar kunskap som bygger på ett systematiskt och metodiskt inhämtande och klassificering av data (Olsson & Sörensen, 2011, sid. 9)» Vetenskap innebär en systematisk samlad och organiserad kunskap. Vetenskap innebär också den versksamhet som enligt vissa regler försöker konstruera redskap för att förstå, förklara och ibland förutsäga företeelser i världen (Dahlborg Lyckhage, 2012, sid 87)» Research is systematic inquiry that uses diciplined methods to answer questions or solve problems. The ultimate goal is to develop, refine and expand knowledge Polit & Beck, 2012, sid. 3)» Vetenskap är en praktik där man eftersträvar ny kunskap på en stringent grundval. (Birkler, 2009, sid. 12)

3 Forskningsprocessen

4 Vad innehåller en projektplan?» Titelsida» Introduktion med underrubrikerna» Problemområde» Bakgrund med underrubriker (bland annat perspektiv och utgångspunkter)» Syfte eventuellt med specifika frågeställningar» Metod med underrubrikerna» Urval» Datainsamling» Analys av data» Forskningsetiska överväganden» Tidsplan» Referenser» Studiens betydelse

5 Syfte» Vad vill du veta?» Syftet styr hela arbetet. Det är det som håller samman den röda tråden i ett vetenskapligt arbete» Syftet ska vara formulerat så att det är så avgränsat som möjligt utan att förlora viktig information. Tex: Att form Syftet är att» Syftet har ett antal bärande begrepp som ska definieras och fördjupas i introduktionen

6 Syfte» Syftet ska vara inom omvårdnad.» Syftet ska vara motiverat (det visar du tydligt i introduktionen i problemområde och bakgrund samt i studiens betydelse)» Syftet ska vara rimlig och kunna besvaras med vetenskapliga metoder inom ramarna för en kommande uppsats (det visar du i din metodbeskrivning och din tidsplan).» Syftet ska vara etiskt försvarbart (Det beskriver du i de etiska övervägandena).

7 Syfte» Ett syfte kan formuleras på många olika vis.» Bra att börja med något i stil med: Syftet är att» Ett syfte ska alltid innehålla information om vilken population som ska undersökas.» Syftet ska också innehålla en beskrivning av vad det är som ska undersökas (vilka mått, variabler eller fenomen som är centrala).» Slutligen bör syftet också ha med någon form av metodologiska nyckelord som antyder hur undersökningen ska ske:» Det betyder att den som vill undersöka skillnader mellan olika grupper kanske använder verbet jämföra.» Den som vill undersöka förekomsten av något väljer verben beskriva eller kartlägga och den som vill göra en studie om upplevelser använder substantiven upplevelse eller uppfattning.

8 Syfte» Syftet med studien var att undersöka förekomsten (metodologisk nyckelord) av hot och våld (mått) mot sjuksköterskor (population) inom akutsjukvården (kontext).» Syftet med studien var att undersöka äldre kvinnors (population) upplevelse (metodologiskt nyckelord) av bemötande i hemsjukvård (fenomen i fokus).

9 Introduktion» Fokuserar på varför syftet behöver undersökas» Problematisering och definition av begrepp» Problematiseringen (som beskrivs i problemområde ca en halv till en sida) fokuserar på vad som är problemet och varför detta problem behöver undersökas.» Beskrivning av tidigare kunskap i form av teori och empiri. Definition av nyckelbegrepp (främst i bakgrund som är några sidor)

10 Problembeskrivningens plats och funktion» Problembeskrivningen är en del av introduktionen» Fokuserar på varför syftet behöver undersökas» Ca en halv till en sida

11 Börja hos dig själv gör en probleminventering. Henricsson (2012) Vad vill jag veta? Vilken kunskap har jag? Vad är jag intresserad av? Börja hos dig själv Vad har jag för erfarenhet? Vilken kunskap söker jag?

12 Problemområde, syfte och bakgrund hänger samman» Forskningsprocessen startar i ett intresse för något.» En problemformulering definieras som beskrivs i problemområdet» Ett avgränsat problemområde ger ett syfte» Ett syfte ger en vidare mer fördjupad problematisering som ska rymmas inom ramarna för bakgrunden» Problemet och syftet löper som en röd tråd genom hela arbetet.

13 Vad är ett vetenskapligt problem?» Det är inget vardagligt problem vilket som helst alltså något som rent allmänt orsakar bekymmer» Det är något som bottnar i att det finns otillräcklig kunskap eller bristande förståelse alltså det finns en koppling till tidigare teoretisk eller empirisk forskning.

14 Problemområde - Problematisering» Problemformulering är en beskrivning av ett problem eller problemområde. Något som konkretiserar och preciserar.» Problematiseringen är längre och ger en djupare beskrivning av problemetområdet, sätter det i ett sammanhang, visar på komplexiteten och ställer problemet i relation till tidigare kunskap och teoribildning. Visar varför syftet är motiverat att studera. Detta sker i bakgrunden» Syftet (eller forskningsfrågan) baseras på problemområdet. I samband med att du formulerar problemet så kan du också fundera på ett preliminärt syfte. Syftet handlar då alltså om vilken forskningsfråga du ställer i relation till problemet.» När du formulerat problemet och när du gått djupare in i litteraturen och påbörjat din mer utförliga problematisering och definierat dina bärande begrepp, så kanske syftet behöver formuleras om innan det slås fast.

15 Problemområdet» Börja med att formulera och avgränsa problemområdet.» Problemområdet (eller problemet) är det som motiverar och rättfärdigar varför undersökningen behöver genomföras.» Det ska vara avgränsat och inom omvårdnad.» Kliniska, teoretiska eller metodologiska problem?

16 Problemformulering. Vad och varför?» Saknas någon form av kunskap?» Är den kunskap som finns bristfällig?» Behövs kunskap för att förbättra vården av vissa människor?» Behövs det ändrade arbetssätt?» Finns det få eller inga studier gjorda med en viss typ av metod?» Saknas det kunskapsöversikter?» Finns det studier men de är bara gjorda i vissa kontext eller med vissa populationer?» Har tidigare forskning visat på tvetydiga resultat?

17 Exempel på hur du kan börja» Sårbara äldre personer får inte alltid bra omvårdnad på akutmottagningar (ref). De får ligga på hårda britsar (ref), de får vänta länge (ref) och det är vanligt att de drabbas av komplikationer i form av akut förvirringstillstånd (ref). Det saknas emellertid kunskap om vilka omvårdnadsåtgärder som är mest effektiva för att förebygga akuta förvirringstillstånd» Män som nyss blivit föräldrar kan känna sig deprimerade i samband med att barnet är nyfött (Ref). Det saknas beredskap inom primärvården för att fånga upp de män som är i riskzon så att de kan få hjälp i tid.» Nyutexaminerade sjuksköterskor som arbetar inom cancervård är ofta stressade och många känner sig otillräckliga. En dansk studie (ref) som inkluderade X sjuksköterskor som arbetat i ett år visade att 30 procent kände sig stressade och 20 procent kände sig otillräckliga. Det riskerar att försämra omvårdnaden av redan svårt sjuka och utsatta personer. det finns ingen studie som undersökt hur vanligt förekommande detta är i Sverige.» När du sedan sätter in problemformuleringen i din introduktion så behöver du bygga ut den ytterligare.

18 Ur problemet kommer syftet» Nyutexaminerade sjuksköterskor som arbetar inom cancervård är ofta stressade och många känner sig otillräckliga. En dansk studie (ref) som inkluderade X sjuksköterskor som arbetat i ett år visade att 30 procent kände sig stressade och 20 procent kände sig otillräckliga. Det riskerar att försämra omvårdnaden av redan svårt sjuka och utsatta personer. Det finns ingen studie som undersökt hur vanligt förekommande detta är i Sverige PROBLEM» Syftet var att jämföra förekomsten av stress mellan nyutexaminerade och erfarna sjuksköterskor inom cancervården i södra Sverige.» Syftet var att undersöka förekomsten av stress och känsla av otillräcklighet bland nyutexaminerade sjuksköterskor i södra Sverige

19 Ur problemet kommer syftet» Män som nyss blivit föräldrar kan känna sig nedstämda i samband med att barnet är nyfött (Ref). Det saknas beredskap inom primärvården för att fånga upp de män som är i riskzon för depression så att de kan få hjälp i tid. PROBLEM» Syftet var att beskriva mäns upplevelser av nedstämdhet tiden efter de blivit föräldrar.

20 Till exempel. Varje år söker en miljon personer vård på någon av landets akutmottagningar (referens). Av dessa är 30 procent över 80 år (referens). Tidigare studier har visat att mellan 20 och 30 procent av personerna över 80 år kan definieras som sårbara (referens). Det betyder att de har flera sjukdomar och hälsobesvär och ofta omfattande behov av vård och omsorg (referens). Det vanligaste är att sårbara äldre personer som söker akut också behöver sjukhusvård i samband med akutmottagningsbesöket (referens). Det är en särskilt utsatt grupp och det betyder att det är viktigt att omhändertagandet på akutmottagningen sker så effektivt som möjligt och med så korta väntetider som möjligt. Flera studier visar emellertid att svensk akutsjukvård har flera stora utmaningar när det gäller omhändertagandet av sårbara äldre personer (Referens). Det är ofta många timmars väntetid (referens), bristande tillgång på sängar och bristande information (referens). Det innebär stora risker för de äldre personerna och Socialstyrelsen (20xx) har påtalat att det är mycket viktigt att landets akutmottagningar arbetar aktivt med att se över och förbättra sina processer. Ett sätt att göra det är att ta del av patienternas synpunkter och berättelser för att på så vis finna särskilt viktiga aspekter att fokusera på. Det saknas emellertid forskning om hur sårbara äldre personer upplever den omvårdnad de får på akutmottagningar.

21 Bakgrund» Inleds med perspektiv och utgångspunkter. Följs sedan av andra underrubriker

22 Bakgrund» Var finns problemet? Vilket kontext handlar det om?» Vem är i fokus? vilken population handlar det om?» Vilken kunskap har du om problemet? Din relation till problemet och kunskap om problemet.?» Vilken klinisk erfarenhet har du av problemet?» Vad vill du veta om problemet? Avgörs delvis av frågorna ovan, vilka förväntningar har du? Vad tror du att du kommer att lära dig?» Vad är i fokus? Upplevelser, skillnader, effekter?» Vilken forskning finns sedan tidigare?» Varför är det ett problem som är betydelsefullt att studera?

23 Inventera Henricsson (2012) Vilken forskning finns sedan tidigare? Var finns problemet Vem är i fokus? Vad är i fokus, upplevelser, skillnader? Problemet som ska studeras Vad vill jag veta om problemet? Vilken klinisk erfarenhet har jag av problemet? Vilken kunskap har jag om problemet?

24 Bakgrund» I bakgrunden ligger fokus på att fördjupa, definiera och problematisera syftets bärande begrepp.» Tex:: Syftet är att beskriva sårbara äldre personers upplevelser av att vara patient på akutmottagning. Bärande begrepp: Sårbara äldre personer Akutmottagning Upplevelser

25 Hur konkretiserar jag syftets bärande begepp? Henricsson (2012) Definition av sårbarhet Åldrandet och hälsa Akutsjukvård Att beskriva sårbara äldre personers upplevelser av att vara patient på akutmottagning Interaktionsteori Upplevelser

26 I vilken ordning? *Gör en disposition, tänk på tratten när du bygger texten börja brett och snäva in mot syftet. Alltså närma dig de bärande begreppen i storleksordning Tex: 1. Ett del om åldrande och hälsa 2. En del om sårbarhet 3. En del om sårbara äldre i akutsjukvården 4. En del som handlar om upplevelser av att vara patient 5. En del om interaktionsteori för att beskriva mötets betydelse för.poängtera vikten att ta del av personens upplevelser för att förstå 6. Syftet

27 Kort om perspektiv och utgångspunkter omvårdnad utgår från individens behov, problem och tolkning relaterade till hälsa och ohälsa och till det dagliga livet, men också till människors resurser och hanteringsförmåga. Inom omvårdnad utvecklas kunskap om hälsa och ohälsa, ett gott liv trots sjukdom eller funktionshinder och om en fridfull och värdig död. I omvårdnad är det människors reaktioner och tolkningar av ohälsa, sjukdom och/eller funktionshinder som är i fokus. Goda vårdinsatser och en nära relation mellan sjuksköterska och patient, närstående eller grupper är centralt (Utbildningsplan, sjuksköterskeprogrammet, Lunds universitet)

28 Vad är en teori?» Ett omfattande, generellt hållet system av antaganden, lagar och begrepp (Olsson & Sörensen, 2011, sid. 12).» Avser antaganden som förklarar olika företeelser och systematiserar vår kunskap om dem (Dahlborg-Lyckhage, 2012, sid. 87)» An abstract generalization that presents a systematic explanation about the relationships among phenomena (Polit & Beck, 2012, sid. 745)» Ett antal antaganden som tillsammans ska förklara vissa fakta, fenomen eller företeelser. Den ska vara rimlig, prövbar, enkelt formulerad och kunna gälla i ett större sammanhang (Kristensson, 2014)

29 Kopplingen till kärnkompetenserna?» Hur bedriver sjuksköterskan personcentrerad vård?» Hur kan omvårdnaden förbättras?» Hur bedriva evidensbaserad vård?» Hur kan teamet samverka kring personen?» Hur kan informatik användas. Vilken betydelse har den för..?» Hur kan omvårdnad bedrivas säkert?

30 Exempel bärande begrepp» Syftet med studien var att undersöka äldre kvinnors upplevelse av sjuksköterskors bemötande i hemsjukvård» Äldre kvinnor» Hemsjukvård» Bemötande» Sjuksköterskor (omvårdnad)» Kan någon/några av dessa begrepp kopplas till teori?

31 Teorier som referensram» Kan hjälpa dig hålla fokus på problemet. Kan hjälpa dig förstå eller förklara» Kan hjälpa dig att tolka resultatet» Den teoretiska referensramen måste passa in och vara förankrad i syfte och metod. Teorin kan inte ligga som en isolerad ö» Teorin ska beskrivas så att sambandet mellan teorins begrepp och antaganden och begreppen i syftet. Tex om syftet är att undersöka förekomsten av postoperativ smärta så fungerar kanske en teori som fokuserar på lidande.

32 Hendersson (50-tal): Att hjälpa någon: andas äta och dricka uttömningen inta lämplig kroppsställning vila och sömn lämpliga kläder på/av kroppstemperatur ren och välvårdad och skydda huden undvika faror och skador kunna meddela sig med andra utöva sin religion arbeta och skapande verksamhet förströelse och avkoppling lära

33 Egenvårdsteori exempel» Dorothea Orem menar att sjuksköterskans ska hjälpa en person att klara av det den brukar klara av eller lära dem» Egenvård kan ge välbefinnande.» Omvårdnaden måste ske med hänsyn till personlighet och livssituation.» Personen har en kapacitet att ta hand om sig själv och sjuksköterskan ska stödja och motivera personen att få tillbaka sin egenvårdsförmåga.

34 Interaktionsteorier» Samspelet och ömsesidiga relation som grunden för omvårdnad» Joyce Travelbee ( patienten i centrum, kommunikationen mellan patient och sjuksköterska är avgörande, patienten ska ses som en människa och inte som något patologiskt)» Katie Eriksson 1979 (lidandet)

35 Andra exempel» Erik Homburger Erikson 1959, Den fullbordade livscykeln Utvecklingsteori» Aron Antonovski (Känsla av sammanhang)» Lazarus och Folkman (Copingstrategier)» Meleis (Transitionsteorin)

36 Metod (litteraturstudie)» Fokuserar på hur studien ska genomföras. Läsaren ska tydligt förstå vad som ska ske, hur det ska ske och vem som ska göra det. Fokuserar på tre delar och har på så vis tre underrubriker» Inled med ett kort stycke om design: Alltså hur tänker du bygga studien så att du kan svara på frågan. Uppsatsen planeras att genomföras som en.. Motivera sedan valet av design kortfattat. Därefter beskrivs:» Urval» Datainsamling» Analys av data

37 Urval» Fokuserar på typ av artiklar som ska ingå» Kan inledas med hur många som kommer att inkluderas och sedan anges kriterier för inklusion och exklusion

38 Datainsamling» Fokuserar på hur du tänker samla in information (data) så att du kan besvara syftet.» Beskriv vilka databaser du tänker använda. För varje databas:» Beskriv vilka begränsningar du kommer att ha i din sökning» Beskriv din planerade sökprofil (MESH-termer, Sub-headings, Booleska sökord, fritextsökning). Gör ett schema som bilaga» Beskriv hur du kommer att selektera: abtractläsning fulltextläsning. Beskriv fram till dess att du valt ut de artiklar du kommer att inkludera i din analys

39 Analys» Beskriver hur data kommer att bearbetas och analyseras» I litteraturstudien: Analysen sker på två nivåer.» 1. Artiklarnas kvalitet. Vilken/vilka granskningsmallar ska användas?» 2. Integrerad analys av resultatet. Hur kommer den analysen att ske?.

40 Etiska överväganden» Här förs ett forskningsetiskt resonemang.

41 Tidsplan» Beskriver kortfattat hur du planerar studien» Rimlig och genomtänkt veckovis.

42 För godkänd projektplan» Problemområdet är introducerat och faller inom huvudområdet omvårdnad. Betydelsen är motiverad.» Problemet är motiverat och problematiserat.» Problemvalet kan bidra till förståelse för praxis inom huvudområdet (d.v.s. kliniskt nyttigt)» Studiens betydelse och relevans för patienter, profession eller verksamhet är beskrivet och motiverat.» Syfte och eventuella frågeställningar är relevanta, klart formulerade och avgränsade i relation till problemet.

43 För godkänd projektplan» För problemområdet är relevant litteratur refererad (t.ex. state of the art, position paper, betydande forskning inom fältet).» Centrala begrepp är valda och sakligt beskrivna för att fördjupa förståelsen för problemområdet.» Förankring i begrepp och teori är tydlig och anknyter till såväl huvudområdet som problemområdet.» Anknyter till relevanta styrdokument (lagar, författningar, nationella riktlinjer etc) med relevans för problemområdet.» Metodvalet är relevant i förhållande till syfte och frågeställningar» Valet av metod är förankrad i metodlitteratur.» Planerad analysmetod av data är beskriven och förankrad i metodlitteratur

44 För godkänd projektplan» Forskningsetiska aspekter är beskrivna utifrån litteraturen och motiverade i relation till undersökningsgruppen.» Realistisk tidsplan för examensarbetets tio veckor är gjord.» Källor och källhänvisningar är korrekt redovisade enligt anvisat referenshanterings-system. Adekvat användning av citat.» Språket är klart och texten lättläst. Använder för området adekvat terminologi. Stavning, grammatik, interpunktion är korrekt.

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Nämnden för Omvårdnadsutbildningar Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Instruktioner för användning: Alla angivna kriterier ska vara godkända för att studenten ska uppnå betyget godkänd.

Läs mer

Specialistutbildning för sjuksköterskor

Specialistutbildning för sjuksköterskor Instutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Sektionen för omvårdnad RIKTLINJER FÖR INDIVIDUELL PROJEKTPLAN AVANCERAD NIVÅ Specialistutbildning för sjuksköterskor Claudia Lampic, Zarina Kabir,

Läs mer

*För examensarbeten som skrivs inom ämnena engelska / moderna språk ska examensarbetet skrivas på målspråk

*För examensarbeten som skrivs inom ämnena engelska / moderna språk ska examensarbetet skrivas på målspråk Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Ämneslärarprogrammet med inriktning 7-9 och gymnasieskolan (Grundnivå) Efter avslutad kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse 1. visa kunskaper

Läs mer

Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå)

Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå) Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå) Efter avslutad kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Utformning av PM. Hälsa och livskvalitet Vårdkvalitet och säkerhet Vårdmiljö och resurser

Utformning av PM. Hälsa och livskvalitet Vårdkvalitet och säkerhet Vårdmiljö och resurser Utformning av PM Bilaga 1 Utformning av PM ingår som ett led i uppsatsarbetet. Syftet är att Du som studerande noggrant skall tänka igenom och formulera de viktigaste delarna i uppsatsarbetet, för att

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Utformning av PM. Hälsa och livskvalitet Vårdkvalitet och säkerhet Vårdmiljö och resurser

Utformning av PM. Hälsa och livskvalitet Vårdkvalitet och säkerhet Vårdmiljö och resurser Bilaga 1 Utformning av PM Utformning av PM ingår som ett led i uppsatsarbetet. Syftet är att Du som studerande noggrant skall tänka igenom och formulera de viktigaste delarna i uppsatsarbetet, för att

Läs mer

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Forskningsmetodik - en introduktion 8 hp (kurskod MFM330) Projektledare

Läs mer

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling Kursens syfte En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik Metodkurs kurslitteratur, granska tidigare uppsatser Egen uppsats samla in, bearbeta och analysera litteratur och eget empiriskt

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8 REV 170518 Dnr: 1-563/2017 2017-05-29 Sid: 1 / 8 Arbetsgruppen för kvalitetsgranskning av examensarbeten Kriterier för bedömning av examensarbeten Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga

Läs mer

Bilaga 3: Kvalitetsbedömning av primärstudier

Bilaga 3: Kvalitetsbedömning av primärstudier Bilaga 3: Kvalitetsbedömning av primärstudier Alla studier som är relevanta för den systematiska översikten ska kvalitetsbedömas. Syftet med bedömningen är att avgöra studiernas trovärdighet, tillförlitlighet

Läs mer

Kursintroduktion. B-uppsats i hållbar utveckling vårterminen 2017

Kursintroduktion. B-uppsats i hållbar utveckling vårterminen 2017 Kursintroduktion B-uppsats i hållbar utveckling vårterminen 2017 People build up a thick layer of fact but cannot apply it to the real world. They forget that science is about huge, burning questions crying

Läs mer

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Forskningsmetodik- en introduktion 8 hp (kurskod MFM330) Projektledare

Läs mer

Probleminventering problemformulering - forskningsprocess Forskningsdesign. Eva-Carin Lindgren, docent i idrottsvetenskap

Probleminventering problemformulering - forskningsprocess Forskningsdesign. Eva-Carin Lindgren, docent i idrottsvetenskap Probleminventering problemformulering - forskningsprocess Forskningsdesign Eva-Carin Lindgren, docent i idrottsvetenskap Syfte med föreläsningen Problemformulering Forskningsdesign Forskningsprocessen

Läs mer

FORSKNINGSPLAN 4IK024 Vetenskapsmetod och teori

FORSKNINGSPLAN 4IK024 Vetenskapsmetod och teori Linnéuniversitetet Institutionen för informatik FORSKNINGSPLAN 4IK024 Vetenskapsmetod och teori Läsåret 2013/2014 Lärare: Patrik Brandt patrik.brandt@lnu.se Päivi Jokela paivi.jokela@lnu.se Examinator:

Läs mer

Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sammanställning av Förväntade studieresultat för kurserna Sociologi A, Socialpsykologi A, Sociologi B, Socialpsykologi B. I vänstra kolumnen återfinns FSR

Läs mer

Betygskriterier för bedömning av uppsatser på termin 6, ht14

Betygskriterier för bedömning av uppsatser på termin 6, ht14 Betygskriterier för bedömning av uppsatser på termin 6, ht14 Till studenter Allmänna krav som ska uppfyllas men som inte påverkar poängen: Etik. Uppsatsen ska genomgående uppvisa ett försvarbart etiskt

Läs mer

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden. Bedömningsområden och betygskriterier på ARKK04, kandidatkurs i arkeologi, fastställda 2016-06-07 Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING för kursen

STUDIEHANDLEDNING för kursen Institutionen för Beteendevetenskap och lärande STUDIEHANDLEDNING för kursen 15 högskolepoäng (LATVB7) Halvfart/distans Vårterminen 2015 Leif Mideklint - 1 - INLEDNING Denna studiehandledning är avsedd

Läs mer

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12 Enheten för onkologi Institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap Studiehandledning Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt Omvårdnad och onkologi vid onkologiska sjukdomar

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr J 11 4600/07 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet omvårdnad Degree of Master of Science (One Year) with a major in Nursing Science 1. Fastställande

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet omvårdnad. Degree of Master of Science (Two Years) with a major in Nursing

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet omvårdnad. Degree of Master of Science (Two Years) with a major in Nursing Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 1162/08 Filosofie masterexamen med huvudområdet omvårdnad Degree of Master of Science (Two Years) with a major in Nursing 1. Fastställande Examensbeskrivning

Läs mer

Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå

Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå Studenten ska tillämpa kunskaper och färdigheter förvärvade inom utbildningsprogrammet genom att på ett självständigt och vetenskapligt sätt

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet 1 (5) Grundutbildningsnämnden Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Grundnivå (G) VGSSK Programbeskrivning Sjuksköterskeprogrammet leder fram till en akademisk examen på kandidatnivå och till

Läs mer

Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen Falun feb 2017 Björn Ställberg

Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen Falun feb 2017 Björn Ställberg Forskningsprocessen Kurs i vetenskapligt syn- och förhållningssätt för ST-läkare Forskningsprocessen Lite teori Mycket diskussion Lite exempel Forskningsprocessen Bra att läsa 1 Forskningsprocessen I det

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1. VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier)

Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1. VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier) Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1 VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier) Examensarbete 1 grundnivå - T5 En introduktion till vetenskapligt arbete som ni kan ta med Er och ha nytta

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier 3

Checklista för systematiska litteraturstudier 3 Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier 3 A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet

Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet Utbildningsplan för Specialistsjuksköterskeprogrammet Specialist Nursing Programme 60 högskolepoäng Programkod: MSJ2Y Fastställd: 2009-09-16 Beslutad av: Medicinska fakultetens grundutbildningskommitté

Läs mer

Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen Falun feb 2018 Karin Lisspers Anneli Strömsöe

Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen. Forskningsprocessen Falun feb 2018 Karin Lisspers Anneli Strömsöe Kurs i vetenskapligt syn- och förhållningssätt för ST-läkare Lite teori Mycket diskussion Lite exempel Bra att läsa 1 I ett vetenskapligt arbete förekommer vissa formaliserade ramar och krav för arbetet

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle 2012 Omvårdnad Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och forskningsområde. Inom forskningsområdet omvårdnad

Läs mer

Studiehandledning. Omvårdnadsforskningens teori och metod II (21-40) 5 p

Studiehandledning. Omvårdnadsforskningens teori och metod II (21-40) 5 p INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER Studiehandledning Omvårdnadsforskningens teori och metod II (21-40) 5 p Theory and methods in nursing science II (SSK HK-03) HDL, GRM, WIL INNEHÅLL Inledning 1 Kursens

Läs mer

Studiehandledning SJÄLVSTÄNDIGT ARBETE (EXAMENSARBETE) I ARBETSTERAPI ARB029

Studiehandledning SJÄLVSTÄNDIGT ARBETE (EXAMENSARBETE) I ARBETSTERAPI ARB029 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Arbetsterapi Studiehandledning SJÄLVSTÄNDIT ARBETE (EXAMENSARBETE) I ARBETSTERAPI ARB029 rundnivå (C), 15 hp Kursansvariga: Susanne ustafsson och unilla Forsberg-Wärleby

Läs mer

Bedömningsprotokoll för examensarbete inom socialt arbete på grundnivå

Bedömningsprotokoll för examensarbete inom socialt arbete på grundnivå Akademin för hälsa, vård och välfärd Socionomprogrammet Examensarbete inom socialt arbete (15 hp) Termin 6 våren 2014, Eskilstuna Fastställandedatum: 2014-01-24 Bedömningsprotokoll för examensarbete inom

Läs mer

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits (6) 8SKG62 Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 5 hp Degree Project in Nursing Science, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 208 Kursplan Fastställd

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Självständiga arbeten i lärarutbildningen exempel från ÖU

Självständiga arbeten i lärarutbildningen exempel från ÖU Självständiga arbeten i lärarutbildningen exempel från ÖU Malin Knutsson 2015-09-24 15-10-02 1 Lärarutbildning för skolår f-6 vid ÖU - i korthet Studiegångar: HT 1 VT 1 HT 2 VT 2 HT 3 VT 3 HT 4 VT 4 år

Läs mer

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion Vetenskapsmetod och teori Kursintroduktion Creswell Exempel Vetenskapsideal Worldview Positivism Konstruktivism/Tolkningslära Kritiskt (Samhällskritiskt/ Deltagande) Pragmatism (problemorienterat) Ansats

Läs mer

Kurs-PM. Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600)

Kurs-PM. Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600) Institutionen för hälsovetenskap Specialistsjuksköterskeprogrammet, 75 hp Kurs-PM Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot avancerad vård i hemmet, 7.5 Högskolepoäng (kurskod: SPA 600) Kursansvarig

Läs mer

VGSSK, Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor of Science in Nursing, 180 credits

VGSSK, Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor of Science in Nursing, 180 credits Medicinska fakulteten VGSSK, Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor of Science in Nursing, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First cycle

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet 1 (6) Medicinska fakultetsstyrelsen Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Grundnivå (G) VGSSK Programbeskrivning Sjuksköterskeprogrammet leder fram till en akademisk examen på kandidatnivå och

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp

Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp 1 (6) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Hälsa och ohälsa III, 7,5 hp Nursing Science Ba (B), Health and Ill-health III Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination 1-2 Vetenskapsteori och vetenskaplig metod: 1-forskningsprocessen och informationssökning 2-deskriptiv statistik 3-epidemiologisk forskning 4 -mätmetoder

Läs mer

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp)

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Betygskriterier för; Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Förväntade studieresultat (lärandemål) Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I

Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I Anvisning, tips och exempel Författare: Lärare: Examinator: Diabetesvård 1 15hp 1 Anvisningar

Läs mer

Examensarbete - kul eller ett nödvändigt ont? Angelica Fredholm Nilsson Ht 11

Examensarbete - kul eller ett nödvändigt ont? Angelica Fredholm Nilsson Ht 11 Examensarbete - kul eller ett nödvändigt ont? Angelica Fredholm Nilsson Ht 11 Varför prata om det här redan nu? Tidigare medvetenhet om examensarbetet mer koppling till det kliniska vårdarbetet Hur tänker

Läs mer

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Studentens namn: Studentens personnr: Utbildningsplats: Handledares namn: Kursansvariga: Joanne Wills: joanne.wills@his.se

Läs mer

Omvårdnad i nationella kunskapsstödet för primärvård. Konferens i Malmö december 2017 Svensk sjuksköterskeförening

Omvårdnad i nationella kunskapsstödet för primärvård. Konferens i Malmö december 2017 Svensk sjuksköterskeförening Omvårdnad i nationella kunskapsstödet för primärvård Konferens i Malmö 13-14 december 2017 Svensk sjuksköterskeförening Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionsförening. ideell förening

Läs mer

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Forskningsmetodik- en introduktion 8 hp (kurskod MFM330) Projektledare

Läs mer

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut.

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut. Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: VVT012 Tentamen ges för: SSK05 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-04-27 Tid: 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

INTRODUKTION TEORI OCH METOD. DOKTORAND TRINE HÖJSGAARD

INTRODUKTION TEORI OCH METOD. DOKTORAND TRINE HÖJSGAARD INTRODUKTION TEORI OCH METOD. DOKTORAND TRINE HÖJSGAARD Forskning Högskolereformen 1977 fastställde att utbildningen för sjuksköterskor skall vila på en vetenskaplig grund. Omvårdnadsforskning har ofta

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp Medical Science Ma, Emergency medicine, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kvalitativa metoder II

Kvalitativa metoder II Kvalitativa metoder II Tillförlitlighet, trovärdighet, generalisering och etik Gunilla Eklund Rum F 625, e-mail: geklund@abo.fi/tel. 3247354 http://www.vasa.abo.fi/users/geklund Disposition för ett vetenskapligt

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Campus Örnsköldsvik Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Under Söka och skriva på http://ovik.u b.umu.se/ finns länkar till lexikon, Sökhjälp och guider, Medicin och Skriva uppsats,

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Grundnivå 1 Grundnivå Mål för den verksamhetsförlagda delen av

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Mångkulturella

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp

Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp Institutionen för forskning och utbildning, Karolinska Institutet, Södersjukhuset Litteraturstudie i kursen diabetesvård 15hp Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Kursnamn, poäng, år 1 Inlämningsuppgift

Läs mer

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ SAMMANFATTNING BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Uppsatsens titel Namn student 1 Namn student 2 Datum för seminariet UPPSATSEN UPPSATSARBETET HAR GENOMFÖRTS I ENLIGHET MED DE FORSKNINGSETISKA

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ SAMMANFATTNING BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Uppsatsens titel Namn student 1 Namn student 2 Datum för seminariet UPPSATSEN UPPSATSARBETET HAR GENOMFÖRTS I ENLIGHET MED DE FORSKNINGSETISKA

Läs mer

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin

Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa / Allmänmedicin vid institutionen för Medicin Forskningsmetodik- en introduktion 8 hp (kurskod MFM330) Projektledare

Läs mer

Tänk kreativt! Informationssökning. Ha ett kritiskt förhållningssätt! regiongavleborg.se

Tänk kreativt! Informationssökning. Ha ett kritiskt förhållningssätt! regiongavleborg.se Tänk kreativt! Informationssökning Ha ett kritiskt förhållningssätt! Informationssökning steg för steg Innan du börjar behöver du formulera en fråga. Vad vill du hitta information om? Att utgå från: -

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASBS Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda specialistsjuksköterskor

Läs mer

Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion

Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion Folkhälsovetenskapens utveckling Moment 1, folkhälsovetenskap 1, Karolinska Institutet 17 september 2010 karin.guldbrandsson@fhi.se Varför uppsats i T1? För

Läs mer

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten 1 Inledning Vid den farmaceutiska fakulteten har det sedan 2005 funnits kriterier för bedömning av examensarbete (medfarm 2005/913).

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

Omvårdnadsinterventioner inom heldygnsvården

Omvårdnadsinterventioner inom heldygnsvården 18-03-06 Omvårdnadsinterventioner inom heldygnsvården vid vård av patienter med emotionell instabilitet och självskadebeteende Joachim Eckerström Högskoleadjunkt Forskningskoordinator Självvald inläggning

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

STUDIEANVISNINGAR för Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap Klinisk mikrobiologi BML 2 7,5hp

STUDIEANVISNINGAR för Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap Klinisk mikrobiologi BML 2 7,5hp 2014-09-12 STUDIEANVISNINGAR för Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap Klinisk mikrobiologi BML 2 7,5hp Kurskod: 1BA111 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-Mail Karolinska Institutet Alfred

Läs mer

Beskrivning av huvudområdet

Beskrivning av huvudområdet Beskrivning av huvudområdet Huvudområdet i sjuksköterskeexamen är omvårdnad. Omvårdnad har som mål att främja hälsa och välbefinnande genom att stärka och stödja människors hälsoprocesser. Kärninnehållet

Läs mer

Omvårdnad vid komplexa situationer I

Omvårdnad vid komplexa situationer I DNR LIU-2015-02321 1(6) Omvårdnad vid komplexa situationer I Programkurs 22.5 hp Nursing in Complex Situations I 8SKG51 Gäller från: 2019 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

(Kvalitativa) Forskningsprocessen PHD STUDENT TRINE HÖJSGAARD

(Kvalitativa) Forskningsprocessen PHD STUDENT TRINE HÖJSGAARD (Kvalitativa) Forskningsprocessen PHD STUDENT TRINE HÖJSGAARD Kvalitativ vs. Kvantitativ forskning Kvalitativ forskning Vissa frågor kan man bara få svar på genom kvalitativa studier, till. Ex studier

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) Graduate Diploma in Psychiatric Care Specialist Nursing I 60 ECTS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

Bedömningskriterier för självständiga arbeten inom års lärarprogram

Bedömningskriterier för självständiga arbeten inom års lärarprogram Dnr: ST2013/31-1.1; FAK 2012-377 Bedömningskriterier för självständiga arbeten inom 2011- års lärarprogram Beslutat av Nämnden för lärarutbildning Gäller från 2014-01-01 Beslutat av: NLU Beslutsdatum:

Läs mer

Annette Lennerling. med dr, sjuksköterska

Annette Lennerling. med dr, sjuksköterska Annette Lennerling med dr, sjuksköterska Forskning och Utvecklingsarbete Forskning - söker ny kunskap (upptäcker) Utvecklingsarbete - använder man kunskap för att utveckla eller förbättra (uppfinner) Empirisk-atomistisk

Läs mer

Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid:

Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB. TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: 61ST01 Tentamen ges för: SSK06 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-11-09 Tid: 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning akutsjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning akutsjukvård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen (MFS) Specialistsjuksköterskeprogram, 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASAK Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda sjuksköterskor med fördjupad

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(7) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 ECTS Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing Filosofie kandidatexamen

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

Termin 5 1: Informationsmöte och genomgång hur ett PM skrivs. Ges HT 2010 av kursgivare.

Termin 5 1: Informationsmöte och genomgång hur ett PM skrivs. Ges HT 2010 av kursgivare. Riktlinjer för PM Det är nu dags att påbörja ert examensarbete som ska ha anknytning till ämnet odontologisk profylaktik. Examensarbetet skall skrivas enligt Kis riktlinjer som gäller från och med VT11.

Läs mer

BEDÖMNINGSUNDERLAG FÖR VFU INOM PSYKIATRI

BEDÖMNINGSUNDERLAG FÖR VFU INOM PSYKIATRI Sjuksköterskeprogrammet termin 4 2VÅ620 Professionskunskap II BEDÖMNINGSUNDERLAG FÖR VFU INOM PSYKIATRI Student: VFU-placering: År, veckor: Yrkeshandledare: Klinisk adjunkt: 13 december 2016 1 BEDÖMNING

Läs mer

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p 1. Introduktion, (2 poäng) - redogöra för utbildningens uppläggning, innehåll, genomförande, - kunna tillämpa problembaserat lärande

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer