1 /28. Balansbok Ålands Kommunförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 /28. Balansbok Ålands Kommunförbund"

Transkript

1 1 /28 Balansbok 2016 Ålands Kommunförbund Godkänd av förbundsfullmäktige 4/

2 2 /28 Innehåll 1.1 Viktiga händelser i verksamheten och ekonomin Förbundsdirektörens översikt Kommunförbundets förvaltning och förändringarna i den Den allmänna ekonomiska utvecklingen och utvecklingen inom kommunförbundets område Kommunförbundets personal Bedömning av de viktigaste riskerna och osäkerhetsfaktorerna samt andra faktorer som inverkar på verksamhetens utveckling Miljöfaktorer Redogörelse för hur kommunförbundets interna kontroll har ordnats Räkenskapsperiodens resultat och finansieringen av verksamheten Den finansiella ställningen och förändringar i den De viktigaste noterna Behandling av räkenskapsperiodens resultat och åtgärder för att balansera ekonomin Budgetutfallet... 19

3 3 /28 Verksamhetsbera ttelse 1.1 Viktiga händelser i verksamheten och ekonomin Förbundsdirektörens översikt 2016 års verksamhet präglades av ny mandatperiod och de många av Ålands Landskapsregering initierade reformerna som rör den kommunala sektorn. Speciellt Kommunernas socialtjänst (Kst) sysselsatte Ålands kommunförbund i och med det utredningsuppdrag som förbundet med stöd av förbundsstämmans beslut åtog sig. Även förslaget till nytt landskapsandelssystem har sysselsatt Ålands kommunförbund under Lagstiftning Under 2016 trädde Lag om kommunalt samordnad socialtjänst(kst-lagen) i kraft och publicerades som ÅFS 2016:2. I övrigt var takten i lagstiftningsarbetet i Landskapet något lägre än brukligt på grund av ny landskapsregering. Ekonomi Budgeteringen av 2016 års verksamhet var återhållsam och målsättningarna för uthyrningen av utrymmen och kursverksamheten kunde inte till alla delar realiseras. Kommunala avtalsdelegationens verksamhet präglades av de avtalsförhandlingar som fördes under hösten. Det koordineringsuppdrag kring kommunernas socialtjänst Kst som Ålands kommunförbund åtog sig påverkade budgetutfallet såväl när det gäller intäkter som kostnader. Kommunalt samarbete Ålands kommunförbund samordnade under året ansatser för att åstadkomma ett samarbete i enlighet med Lag om en kommunalt samordnad socialtjänst (ÅFS 2016:2) och anställde inom ramen för det anslag som beviljades en projektanställd under tiden septemberdecember Försöken till samordning av kommunernas socialtjänst fortgår under 2017.

4 4 / Kommunförbundets förvaltning och förändringarna i den Ålands kommunförbund k.f. är de åländska kommunernas intresseorganisation för intressebevakning och samverkan. Sedan år 2013 är samtliga lands- och skärgårdskommuner medlemmar, men inte Mariehamns stad. Detta innebär att kommunförbundet representerar cirka 60 procent av landskapets befolkning, och 99 procent av landytan. Förbundets uppdrag är att ge kommunerna bättre förutsättningar för lokalt självstyre och samverkan. Ålands kommunförbunds uppgifter, rösträtt och finansiering regleras i kommunallagen och förtydligas i grundavtalet mellan medlemskommunerna. Enligt grundavtalet ska kommunförbundet, utgående från kommunernas behov: 1) bevaka kommunernas intressen gentemot landskapet, 2) fungera som remissinstans, 3) fungera som samarbetsorgan för kommunerna, 4) utse kommunala avtalsdelegationen samt sköta dess ekonomi och förvaltning, 5) fungera som rådgivande organ inom juridik, ekonomi och arbetsmarknadsfrågor, 6) fungera som samarbetsorgan vid kommunalt samarbete utanför Åland, 7) utveckla den kommunala självstyrelsen inom ramen för Ålands självstyrelse och svenska språk samt 8) ha hand om andra gemensamma ärenden om förbundsstämman så beslutar. Kommunförbundet kan även ha hand om andra uppgifter som berör endast vissa kommuner. Förbundets uppdrag förtydligas ytterligare i andra styrdokument, däribland dokumentet Framtiden i fokus som fastställdes våren 2013, och enligt vilket förbundet bland annat ges utökat mandat att föra medlemskommunernas talan i remissförfaranden med mera. Verksamhet och organisation Kommunförbundet står fortsättningsvis inför ett antal utmaningar och är ännu i ett utvecklingsskede, med en förändrad struktur och arbetssätt, efter att Mariehamns stad lämnat förbundet. Ett utvecklingsskede som innehåller både möjligheter, utmaningar och olika förväntningar. Inför 2016 gjordes vissa avgränsningar av principiell karaktär i samband med att budgeten antogs, bl.a. gällande deltagande i olika arbetsgrupper och kommittéer som inte är av strategisk betydelse för kommunerna, och ytterligare utveckling av arbetsmetoder och tillvägagångssätt bör ske. Målet är att kommunförbundet ska vara en stark intresseorganisation och förhandlingspart, samordnare samt ett service- och kompetenscentrum som bland annat förankrar och ger riktlinjer till kommunerna i förbundet. De många parallella reformprocesser som initierats under perioden påverkar möjligheterna att förutse vilka Ålands kommunförbunds verksamhetsförutsättningar kommer att vara under de närmaste åren, och osäkerheten har också bidragit till att inga avgörande beslut ännu har fattats kring hur förbundets verksamhet skall utvecklas. Under 2016 har Ålands kommunförbunds resurser åtgått till intressebevakning och till att vara delaktig i de processer som initierats eller som pågått under året. Kommunala avtalsdelegationens verksamhet har omfattat förhandlingar och avtal.

5 5 /28 Intressebevakning och utveckling Kommunförbundets intressebevakning omfattar bevakning av kommunala intressen gentemot framför allt landskapet men även andra aktörer. Perspektivet är kommunövergripande och utgångspunkter är den kommunala självstyrelsen, kommunernas ekonomiska utrymme och den åländska lagstiftningen, samt rollen som arbetsgivarorganisation. I praktiken består intressebevakningen av ett relativt stort antal åtgärder, där det viktiga är att komma tidigt in i beslutsprocessen. En huvudprincip för ansvarsfördelningen mellan kommunerna och förbundet vid intressebevakningen gentemot landskapet är att kommunförbundet koncentrerar sig på kommunövergripande frågor samtidigt som långsiktigheten i arbetet betonas. Vår målsättning är att vara en agerande organisation genom att förhandla, ta initiativ, delta i det beredande arbetet i olika frågor, informera och ge yttranden. Kommunförbundet bör också delta i utvecklingsarbete som är till nytta för den kommunala verksamheten. Vi deltar fortlöpande i den allmänna kommunala intressebevakningen, bland annat genom att ta initiativ i kommunövergripande frågor, överläggningar med landskapsregeringen, höranden i lagtingets utskott, deltagande i arbetsgrupper och utredningar samt genom att hålla presentationer mm. Remissinstans Kommunförbundets roll som remissinstans utgör en viktig del av intressebevakningen och har därmed samma utgångspunkter; den kommunala självstyrelsen, kommunernas ekonomiska utrymme och den åländska lagstiftningen. Ett bra remissvar har ett väl genomtänkt innehåll, bygger på fakta och avges i ett klart och tydligt språkbruk. Förbundet har under år 2015 behandlat ett antal remissförfrågningar, rörande bland annat: Nr Datum Utlåtande Drickvattenberedskap Ändrad barnomsorgslagstiftning Analysfaktorer kommunstrukturutredning Förslag till nytt landskapsandelssystem Produktsäkerhet, elsäkerhet, hissäkerhet Social- och hälsovårdsreform samt landskapsreform i riket Ändring av kommunallagen (elektroniskt mötesförfarande) Lag om gemensam räddningsmyndighet Överläggningarna med landskapsregeringen I flera års tid arbetade kommunförbundet intensivt för att få till stånd ett mer formaliserat samrådsförfarande i samband med överläggningar med landskapsregeringen. År 2013 ingicks slutligen avtal om samrådsförfarande mellan kommunförbundet och landskapsregeringen. Riktlinjerna för förbundets överläggningar med landskapsregeringen fastställdes i handlingsprogram. Under år 2016 har kommunförbundets samrådsdelegation utgjorts av styrelsens ordförande Gun Holmström, viceordförande Runar Karlsson och styrelseledamöterna Charlotta Solax och Christian Dreyer samt förbundsdirektören. Från Representeras kommunförbundet av förbundsstyrelsens ordförande Håkan Lundberg, viceordförande Gun Holmström samt styrelseledamöterna Dorita Lindholm och Christian Dreyer samt förbundsdirektören.

6 6 /28 Överläggningarna mellan Ålands kommunförbund och landskapsregeringen har hållits 7.9, samt Utöver dessa samråd höll Ålands Landskapsregering ett informationstillfälle vid vilket man aviserade nedskärningar till Landskapsandelssystemet Samråden 7.9 och rörde förslag till budget för år 2017 samt olika variationer av nedskärningar med anledning av förändringarna i skattesystemet och statsbudgeten med anledning av det s.k. konkurrenskraftspaketet. Samrådet rörde effekterna av statens social- och hälsovårdsreform samt landskapsreform på Landskapet och de åländska kommunerna, samt läget för Kst-reformen. Förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund har vid flera tillfällen påtalat behovet av att utveckla samrådsförfarandet så att det faktiska mötesförfarandet följer det avtal som Ålands Landskapsregering ingått med Ålands kommunförbund. Kommunala finansieringsprincipen Den kommunala finansieringsprincipen är en i internationella fördrag bindande princip för de ekonomiska relationerna mellan landskapet och kommunerna, och en avgörande förutsättning för den kommunala välfärden på lång sikt. Den innebär att landskapet inte ska påföra åtaganden eller höja ambitionsnivån i kommunal verksamhet utan full finansiering. På samma sätt ska det vara kostnadsneutralitet när landskapet tar bort ansvaret för vissa uppgifter från kommunerna. Den här principen återfinns i europeiska stadgan om lokal självstyrelse (1992), och hänvisas ofta till i grundlagsutskottets utlåtanden rörande relationerna mellan statsmakten och de finländska kommunerna. Så sent som våren 2013 skrevs finansieringsprincipen i sin helhet även in i samrådsavtalet mellan landskapsregeringen och kommunförbundet. Upplevelsen är dock fortsättningsvis att principen regelmässigt frångås i de lagframställningar som görs och i förändringar i transaktionsflödena i övrigt. Inför 2017 infördes igen förändringar som urholkar den kommunala beskattningsrätten genom de förändringar som skedde till skattesystemet i anslutning till införandet av det s.k. konkurrenskraftspaketet som riksregeringen och centralorganisationerna kommit överens om. De åländska kommunerna erhåller inte kompensationer i samma omfattning som kommunerna i riket för de ingrepp som görs i beskattningsrätten och förhållandet mellan kommuner och stat /landskap. Rådgivningen Syftet med rådgivningen är dels att bättre ta tillvara den kunskap som finns, dels att höja den grundläggande kompetensen bland de kommunalt anställda. Under 2016 gav vi konkret expertstöd inom allmän kommunal juridik och ekonomi, kollektivavtal och socialvård, men den smala organisationen begränsar verksamheten. I rådgivningsfrågor har Ålands kommunförbund och KAD även visst samarbete och dialog med Finlands kommunförbund respektive Kommunarbetsgivarna i Finland. Övrig verksamhet Även under år 2016 har mycket av förbundets och -direktörens tid och engagemang gått åt till att bevaka de pågående reformerna i Landskapets regi som rör kommunerna. Speciellt mycket arbete har åtgått till deltagande i olika grupper som behandlat Landskapsandelssystemet, genomgång av landskapslagstiftning som rör kommunerna samt till olika möten som berört Kommunernas socialtjänst.

7 7 /28 Kurser och seminarier, info- och diskussionsträffar En kurs som riktade sig till nyvalda förtroendevalda hölls och lockade ca 70 deltagare från kommuner och kommunalförbund. Avsikten initialt var att det inledande tillfället skulle följas upp av två andra, mera specialiserade tillfällen under hösten 2016, men dessa kunde inte genomföras på grund av att bevakningen av pågående reformer och händelseutvecklingen i övrigt inom den offentliga sektorn under hösten 2016 tog alla befintliga resurser i anspråk. En fortgående dialog har förts med Finlands kommunförbund kring deras kursutbud, och Ålands kommunförbund har på olika sätt bistått Finlands kommunförbund för att deras kursutbud skall svara mot de åländska kommunernas efterfrågan. Offentlig debatt och deltagande i olika medier Ålands kommunförbund har aktivt tagit del i den offentliga debatten under året. Målsättningen är att Ålands kommunförbund, när förbundet deltar i den offentliga debatten, skall agera för större saklighet med fokus på faktabaserade inlägg vid väsentliga händelser som påverkar kommunernas verksamhetsförutsättningar. Bland annat var Ålands kommunförbund under hösten tvunget att gå ut med pressmeddelande med anledning av skrivningar i förslaget till budget för Landskapet Åland för år 2017 som enligt förbundet inte på ett korrekt sätt beskrev de förändringarna i kommunernas finansiella intäkter som statsbudgeten i kombination med Landskapsbudgetens avsaknad av kompenserande åtgärder medförde för medlemskommunerna. Informationen till medlemskommunerna sköts företrädelsevis via nyhetsbrev som marknadsförs vid förbundets Facebooksida vid behov. Framtiden Kommunförbundets framtida verksamhet och inriktning påverkas av vilka beslut som fattas under de närmaste åren som rör finansieringen av kommunernas verksamhet och kommunstrukturen. Nuvarande organisationsform och omfattning på verksamheten medför utmaningar, och det är osannolikt att det går att ytterligare minska resurserna för Ålands kommunförbund jämför med nuvarande upplägg.

8 8 / Kommunala Avtalsdelegationen Verksamhetsberättelse för Kommunala avtalsdelegationen 2016 Kommunala avtalsdelegationens lagstadgade uppgift är att på kommunernas och kommunalförbundens vägnar självständigt förhandla och avtala om anställningsvillkoren för kommunernas och kommunalförbundens tjänstemän och arbetstagare. Detta görs genom att ingå kommunala tjänste- och arbetskollektivavtal för fyra olika avtalsområden: det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA), det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningssektorn (UKTA), tekniska sektorn (TS) och arbetskollektivavtalet för timavlönade arbetstagare (TIM-AKA). Avtalsparter är de tre kommunala huvudavtalsorganisationerna Akava-Åland rf., Fackorganisationen för Offentliga Arbetsområden på Åland, FOA-Å r.f. och Tjänstemannaorganisationerna på Åland, TCÅ rf. Avtalsperioden är och bestod av två delperioder. Lönejusteringarna för den andra delperioden: trädde i kraft för UKTA och för TIM- AKA samt för AKTA och TS. Avtalet fortsätter att gälla ett år i sänder om det inte skriftligen sägs upp minst sex veckor innan avtalsperioden löper ut. Under hösten förhandlade avtalsparterna om verkställigheten av det s.k. konkurrenskraftsavtalet, vilket i huvuddrag innebär att kollektivavtalen för de fyra avtalsområdena förlängs med ett år, arbetstiden förlängs utan att lönerna stiger samt att ett treårigt tjänste- och arbetskollektivavtal om minskning av semesterpenningen med 30 % ingås. Förutom avtalsförhandlingarna sammanträdde avtalsdelegationen sju gånger under året. Vid delegationens första möte under året var Roger Jansson ordförande. Vid Ålands Kommunförbunds stämma valdes ny avtalsdelegation för perioden och vid avtalsdelegationens konstituerande möte valdes Johan Ehn till ordförande och Dan Lindblom till viceordförande. Övriga ordinarie medlemmar i avtalsdelegationen Ulla Andersson, Berit Hampf, Kerstin Lindholm och Christian Nordas. Avtalsdelegationen representerar de kommunala arbetsgivarna i frågor som gäller de kommunala anställningsförhållandena. Vid tolknings- och tillämpningstvister för avtalsdelegationen centralförhandlingar med den berörda huvudavtalsparten. Avtalsdelegationen kan ge rekommendationer i allmänna anställningsfrågor och har hand om rådgivning och service till kommunerna och kommunalförbunden i arbetsmarknadsfrågor. Tjänsten som avtalschef upprätthålls enligt avtal mellan Ålands kommunförbund och Jomala kommun. Tjänsten som avtalschef är till 60 % och innehas av personalchef Ewa Danielsson vid Jomala kommun. I tjänsten som avtalschef ingår att ge rådgivning till kommunerna gällande tolkningen av de kommunala avtalen och i allmänna anställningsfrågor, bereda och föredra ärenden inför Avtalsdelegationen samt att fungera som delegationens sekreterare. Avtalschefen är Avtalsdelegationens representant i Kommunala Arbetsmarknadsgruppen, där beredningen av ärenden som parterna förhandlar om eller som sammanhänger med gemensamma verksamhetsområden behandlas. Ekonomiskt utfall Kostnaderna för Kommunala avtalsdelegationen uppgick år 2016 till ,73 euro (2016: ,52 euro)

9 9 / Den allmänna ekonomiska utvecklingen och utvecklingen inom kommunförbundets område Den allmänna ekonomiska utvecklingen Översikten begränsas till den kommunala ekonomin för kommunerna i landskapet Åland. Den ekonomiska utvecklingen i kommunerna under år 2016 var enligt preliminära uppskattningar förhållandevis god. Verksamhetskostnaderna ökade i långsammare takt än medeltalet, samtidigt som skatteintäkterna, speciellt samfundsskatteintäkterna, ökade. Landskapsregeringen aviserade stora nedskärningar i landskapsandelarna. Inför behandlingen av 2017 års budget reviderades sparkravet något, i och med att Ålands Landskapsregering inte verkställde den aviserade minskningen inför år I gengäld kompenseras kommunerna inte för det skattebortfall som utökade avdrag i kommunalbeskattningen innebär. Detta innebär enligt prelimära beräkningar ett skattebortfall i vissa kommuner motsvarande 1%-enhets justering av uttaxeringen) De ekonomiska effekterna av avdragen för alla åländska kommuner uppskattas till ca 4 me, vilket bör ställas i proportion till de totala skatteintäkterna från kommunalinkomstskatt för de åländska kommunerna vilka uppgår till 94 me (2015 års slutförda beskattning). Minskningen i skatteintäkter uppgår således till minst 4 % mellan budgetåren 2016 och Ytterligare bör man beakta att den tillfälliga utökningen av kommunernas andel av samfundsskatterna utgår från och med 2016, vilket kan tänkas leda till en situation där prognoserna för skatteintäkterna överskattas. Medelskattesatsen för de åländska kommunerna minskar 2017 till 17,61 % jämför med 17,73% år Den effektiva skattegraden kommer sannolikt att minska betydligt mera som följa av de utökade riksavdragen i kommunalbeskattningen som hänför sig till konkurrenskraftsavtalet. Ålands Landskapsregering har nyligen (samråd ) upprepat målsättningen att kostnadsminskningen i landskapsandelsystemet från och med skall vara 4 me jämfört med år Landskapsandelarna för år 2017 uppgår till knappt 37 me, budgeterade skatteintäkter till ca 108 me. Det budgeterade verksamhetsbidraget i de åländska kommunerna uppgår till ca 136 me för 2017

10 10 /28 PROPORTIONER I DEN OFFENTLIGA EKONOMIN V B + N E T T O I N V E S T E R I N G A R K O M M U N E R / I N V Å N A R E L R B U D G E T E X K L U S I V E L S A N D E L A R / I N V Å N A R E Med tanke på proportionerna i den offentliga ekonomin (Kommunernas verksamhetsbidrag + nettoinvesteringar /invånare, landskapet utgifter exklusive landskapsandelar /invånare) är det orimligt att största delen av ansvaret för strukturförändringar och inbesparingar i den offentliga ekonomin alltjämt åläggs kommunerna. Finska statens finansiering av Landskapet Åland uppgår för år 2017 till drygt 252,5 me eller /invånare(n: ) i landskapet Åland. Av denna summa riktas år /invånare eller ca 14,6% till kommunerna i form av landskapsandelar Landskapsandelar i förhållande till totalutgifter Landskapsbudget % Landskapsandelar Övriga utgifter 90 % I förhållande till budgeterade totala utgifter ( ) utgör Landskapsandelarna ( ) 9,7 % Applicerar man en minskning av totalsumman med 4 me från och med 2018 skulle andelen vara /invånare i landskapet, en minskning med 137 /invånare eller 10,8% jämfört med 2017 års nivå.

11 11 /28 Den minskning av landskapsandelar om över 10 % av totalsumman som aviseras inför år 2018 innebär för kommunerna som grupp att investeringsutrymmet ytterligare minskar (enligt 2017 års budgeter täcks investeringskostnaderna till dryg 72 % av årsbidragen) och trycket på att höja skatteuttaget kommer återigen att öka. För enskilda kommuner kan minskningen innebära att kommunens existensförutsättningar försvinner, vilket tycks vara något av en förväntad effekt av förändringen från Landskapsregeringens sida. Finansieringen av Landskapet Åland står inför förändrar i och med den aviserade social- och hälsovårds- samt landskapsreformen i riket (Sote) som innebär att en ny utförarnivå, landskapen, påförs ansvaret för bl.a. sjukvården, räddningsväsendet och ett antal andra specialiserade uppgifter varav vissa överförs från staten till landskapen. Detta ändrar proportionerna mellan skattetagargruppernas (stat, kommuner, församlingar, FPA) andelar av beskattningen och därmed även avräkningsbeloppet storlek och såvitt definitionerna och / eller beräkningsgrunderna inte ändras i lag. Det debatt som pågår just nu ( ) kring bl.a. avräkningsbeloppets storlek i % av statens intäkter från och med och eventuella avvikelser i beskattningen (Ålandsavdrag i statsbeskattningen) kan leda till radikalt förändrade förutsättningar för de åländska kommunerna från och med

12 12 / Kommunförbundets personal Förbundsdirektör 1,00 1,00 Personalkostnaderna påverkas av att Paulina Eklund var projektanställd under tiden

13 13 / Bedömning av de viktigaste riskerna och osäkerhetsfaktorerna samt andra faktorer som inverkar på verksamhetens utveckling Ålands kommunförbund existerar med stöd av Kommunallag för Landskapet Åland (1997:72) 13.kap. Verksamhetens omfattning har minskat till vad som torde vara att minimum med hänsyn till de resurser som krävs för att upprätthålla en nödvändig nivå på intressebevakning, vissa sakkunnigtjänster och viss utbildningsverksamhet. Beroende på hur kommunstrukturen på Åland kommer att förändras under de närmaste åren, och om detta verkställs så att kommunallagen för Landskapet Åland ändras så finns det en uppenbar risk för att kommunalförbundet ställning och status kan komma att förändras. Ytterst är det upp till medlemskommunerna att utveckla Ålands kommunförbund och dess verksamhet. På grund av den nuvarande verksamhetens litenhet är mycket av kompetensen i förbundet knutet till enskild person, och det gör verksamheten sårbar för personbyten, sjukfrånvaro osv. Förbundets ekonomiska förvaltning sköts sedan av Nova Alandia Ab Miljöfaktorer Ålands kommunförbund är beroende av miljöfaktorer i samma utsträckning som medlemskommunerna och den offentliga sektorn i övrigt Redogörelse för hur kommunförbundets interna kontroll har ordnats Med hänsyn till verksamhetens blygsamma omfattning har den interna kontrollen organiserats på det sätt som är möjligt. Löpande betalningar m.m. sköts av Nova Alandia Ab enligt avtal, utbetalningar attesteras digitalt av förbundsdirektören och förbundsstyrelsen hålls regelbundet underrättad om förbundets ekonomiska ställning. Förbundsstyrelsens ordförande skall godkänna sådana utgifter som rör förbundsdirektören.

14 14 / Räkenskapsperiodens resultat och finansieringen av verksamheten RESULTATRÄKNING Verksamhetens intäkter Försäljningsintäkter Understöd och bidrag 11 Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Löner och arvoden Lönebikostnader Pensionskostnader Övriga lönebikostnader Personalkostnader Köp av tjänster Material, förnödenheter, varor Övriga verksamhetskostnader Verksamhetens kostnader Verksamhetsbidrag 0-0 Finansiella intäkter och kostnader Ränteintäkter 0 0 Finansiella intäkter och kostnader 0 0 Årsbidrag 0 0 Räkenskapsperiodens underskott 0 0

15 15 /28 Finansieringsanalys Den egentliga verksamhetens och investeringarnas kassaflöde Internt tillförda medel Årsbidrag - Nettokassaflöde för den egentliga verksamheten och investeringarna Investeringarnas kassaflöde Investeringar i övriga placeringar - Investeringarnas kassaflöde Finansieringens kassaflöde Förändringar av eget kapital Övriga förändringar av likviditeten Förändringar av kortfristiga fordringar Förändringar av räntefria kort- och långfristiga skulder Finansieringens nettokassaflöde Förändringar av kassamedel Förändring av kassamedel Kassamedel Kassamedel

16 16 / Den finansiella ställningen och förändringar i den Balansräkning AKTIVA PASSIVA BESTÅENDE AKTIVA Placeringar EGET KAPITAL Övriga aktier och andelar 0 0 Räkenskapsperiodens resultat - - Placeringar 0 0 EGET KAPITAL - - Bestående aktiva 0 0 FRÄMMANDE KAPITAL Rörliga aktiva Kortfristigt Fordringar Skulder till leverantörer Kortfristiga Övriga skulder 6 6 Kundfordringar 14 3 Resultatregleringar 15 7 Övriga fordringarr 3 6 Kortfristigt Resultatregleringar 4 - FRÄMMANDE KAPITAL Kortfristiga 20 9 Fordringar Kassa och Bank Rörliga aktiva AKTIVA PASSIVA 33 48

17 1.3 De viktigaste noterna 17 /28

18 18 / Behandling av räkenskapsperiodens resultat och åtgärder för att balansera ekonomin Räkenskapsperiodens resultat uppgår till 0,00 efter att tilläggsandelar uppbärs i vissa fall och medlemskommunernas andelar återbärs i vissa fall i enlighet med skrivningar i grundavtalet för Ålands Kommunförbund och föranleder därmed inga ytterligare åtgärder Eftersom Ålands kommunförbund inte har ett grundkapital eller ackumulerade överskott / underskott från tidigare år i balansräkningen ske balanseringen av räkenskapsperiodens underskott eller överskott mot skulder eller fordringar i balansräkningen.

19 2 Budgetutfallet 19 /28

20 20 /28

21 21 /28

22 22 /28

23 23 /28

24 24 /28

25 25 /28

26 26 /28

27 27 /28

28 28 /28

1 /30. Balansbok Ålands Kommunförbund. Fastställd av vårstämman

1 /30. Balansbok Ålands Kommunförbund. Fastställd av vårstämman 1 /30 Balansbok 2017 Ålands Kommunförbund Fastställd av vårstämman 18.5.2018 5 2 /30 Innehåll 1.1 Viktiga händelser i verksamheten och ekonomin... 3 1.1.1. Förbundsdirektörens översikt... 3 1.1.2. Kommunförbundets

Läs mer

Årsberättelse. Ålands kommunförbund. Foto: Kennet Lövgren

Årsberättelse. Ålands kommunförbund. Foto: Kennet Lövgren Årsberättelse 2012 Ålands kommunförbund Foto: Kennet Lövgren 2 Innehåll Uppdraget... 4 Verksamhet och organisation... 4 Intressebevakning och utveckling... 6 Samhällsreformen på Åland... 6 Remisser...

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Måndagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Måndagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 27.02.2017 Nr 2 Tid Måndagen den 27.02.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 12 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 13 PROTOKOLLJUSTERARE 14 GODKÄNNANDE

Läs mer

KOMMUNALA AVTALSDELEGATIONEN 16.5.2008 KAD

KOMMUNALA AVTALSDELEGATIONEN 16.5.2008 KAD EN KORT PRESENTATION 1 Kommunala avtalsdelegationen är kommunsektorns arbetsgivarorganisation. Kommunala avtalsdelegationen bevakar kommunernas och kommunalförbundens arbetsmarknadsintressen. Kommunala

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 09.11.2018 Nr 6 Tid Fredagen den 09.11.2018 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 39 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 40 PROTOKOLLJUSTERARE 41 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Torsdagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Torsdagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 26.09.2019 Nr 5 Tid Torsdagen den 26.09.2019 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 36 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 37 PROTOKOLLJUSTERARE 38 GODKÄNNANDE AV

Läs mer

EKONOMIPLAN

EKONOMIPLAN EKONOMIPLAN 2019 2021 Fastställd av kommunfullmäktige 46/12.12.2018 Innehåll INLEDNING... 3 C10 DRIFTSEKONOMIDEL... 4 C100 ALLMÄN ADMINISTRATION... 5 C200 SOCIALFÖRVALTNING... 6 C300 UNDERVISNING OCH KULTUR...

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid torsdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid torsdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 23.03.2017 Nr 3 Tid torsdagen den 23.03.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 19 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 20 PROTOKOLLJUSTERARE 21 GODKÄNNANDE

Läs mer

Balansbok Ålands Kommunförbund. Förbundsstyrelsen

Balansbok Ålands Kommunförbund. Förbundsstyrelsen 1 Balansbok 2015 Ålands Kommunförbund Förbundsstyrelsen 17.3.2016 2 Innehåll 1.1 Viktiga händelser i verksamheten och ekonomin... 3 1.1.1. Förbundsdirektörens översikt... 3 1.1.2. Kommunförbundets förvaltning

Läs mer

BUDGET. Ålands kommunförbund. Budget 2013 för Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG

BUDGET. Ålands kommunförbund. Budget 2013 för Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG 2013 BUDGET Ålands kommunförbund Copyright Kennet Lövgren Budget 2013 för Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG 2012-11-15 Ålands kommunförbund Ålandsvägen 26 info@kommunforbundet.ax kommunforbundet.ax

Läs mer

BUDGET OCH VERKSAMHET. Ålands kommunförbund 2016

BUDGET OCH VERKSAMHET. Ålands kommunförbund 2016 BUDGET OCH VERKSAMHET Ålands kommunförbund 2016 2 Innehåll Stadganden om budget i kommuner, kommunalförbund och specifikt Ålands kommunförbund 4 Om Ålands kommunförbund... 6 Verksamhetsplan budgetåret

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 23.03.2018 Nr 2 Tid fredagen den 23.03.2018 kl. 11.30 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 9 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 10 PROTOKOLLJUSTERARE 11 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid 17.3.2016 kl 13 KALLELSE 17.3.2016 Nr 2 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 10 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 11 PROTOKOLLJUSTERING 3

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL (TS-18)

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL (TS-18) UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL 2018 2019 (TS-18) 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta tjänste- och arbetskollektivavtal

Läs mer

Kommunernas bokslut 2014

Kommunernas bokslut 2014 ' Iris Åkerberg, statistiker E-post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2015:2 24.6.2015 Kommunernas bokslut 2014 Preliminära uppgifter Lägre verksamhetsintäkter och -kostnader Från 2013 till 2014

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta tjänste- och arbetskollektivavtal är

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00-14:43. Protokoll nr: 6/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00-14:43. Protokoll nr: 6/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 23 oktober 2015, kl 13:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 62 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 63 Protokolljustering...

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 12.10.2018 Nr 5 Tid Fredagen den 12.10.2018 kl. 11.30 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 31 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 32 PROTOKOLLJUSTERARE 33 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Kommunernas bokslut 2013

Kommunernas bokslut 2013 ' Iris Åkerberg, statistiker E-post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2014:2 30.6.2014 Kommunernas bokslut 2013 Preliminära uppgifter Räkenskapsperiodens resultat högre för 2013 Våra 16 kommuner

Läs mer

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD. Bokslut 2008. Bokslut 2008, Stadsfullmäktige 11.5.2009

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD. Bokslut 2008. Bokslut 2008, Stadsfullmäktige 11.5.2009 Bokslut 2008 Resultaträkning för Vanda stad 2008 2007 2006 milj. milj. milj. Verksamhetsintäkter 196,2 177,3 172,4 Tillverkning för eget bruk 90,1 71,0 71,2 Verksamhetskostnader - 1 072,0-974,6-931,2 Verksamhetsbidrag

Läs mer

KALLELSE. Fullmäktigesalen, Jomala kommun

KALLELSE. Fullmäktigesalen, Jomala kommun FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 03.11.2017 Nr 7 Tid fredagen den 03.11.2017 kl. 13 Plats Fullmäktigesalen, Jomala kommun Ärenden: 54 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 55 PROTOKOLLJUSTERARE 56 GODKÄNNANDE

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 10:00-12:20. Protokoll nr: 1/2016. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 10:00-12:20. Protokoll nr: 1/2016. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 19 februari, kl 10:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 2 Protokolljustering...

Läs mer

KALLELSE. Tid Tisdagen den kl. 13

KALLELSE. Tid Tisdagen den kl. 13 FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 26.03.2019 Nr 2 Tid Tisdagen den 26.03.2019 kl. 13 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 9 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 10 PROTOKOLLJUSTERARE 11 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid tisdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid tisdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 25.04.2017 Nr 4 Tid tisdagen den 25.04.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 28 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 29 PROTOKOLLJUSTERARE 30 GODKÄNNANDE

Läs mer

Årsberättelse Ålands Kommunförbund

Årsberättelse Ålands Kommunförbund Årsberättelse 2014 Ålands Kommunförbund Ver: Förbundsstyrelsen 10.04.2015 Innehåll Uppdraget... 3 Verksamhet och organisation... 3 Förbundsledningen och verksamheten... 4 Intressebevakning och utveckling...

Läs mer

Kommunernas bokslut 2017

Kommunernas bokslut 2017 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:2 14.6.2018 Kommunernas bokslut 2017 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och något lägre intäkter Jämfört med 2016 ökade kommunernas

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Måndagen den 10 oktober 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26.

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Måndagen den 10 oktober 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 10.10.2016 Nr 6 Tid Måndagen den 10 oktober 2016 kl 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 49 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 50 PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST

Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST Förslag till tillvägagångssätt vidare utredning KST Höststämma 25.11.2016 i Lumparland Ålands kommunförbund Magnus Sandberg Förbundsdirektör Reviderad tidtabell och uppföljning 29.4 Förbundsstämma Ålands

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 10/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 10/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 24 september 2013, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 76 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 77 Protokolljustering...

Läs mer

BUDGET O VERKSAMHET. Ålands kommunförbund budget 2015 samt planåren 2016 och Ålands kommunförbund 2015 FÖRBUNDSSTÄMMANS BESLUT 11/

BUDGET O VERKSAMHET. Ålands kommunförbund budget 2015 samt planåren 2016 och Ålands kommunförbund 2015 FÖRBUNDSSTÄMMANS BESLUT 11/ BUDGET O VERKSAMHET Ålands kommunförbund 2015 Ålands kommunförbund budget 2015 samt planåren 2016 och 2017. FÖRBUNDSSTÄMMANS BESLUT 11/2014-11-28 Ålands kommunförbund Pb 30 / Ålandsvägen 26 info@kommun.ax

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 12:15 13:35. Protokoll nr: 5/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 12:15 13:35. Protokoll nr: 5/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 16 juni 2015, kl 12:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 38 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 39 Protokolljustering...

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 6/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 6/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 16 oktober 2012, kl 13.00 15.10 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 42 Sammanträdets laglighet och

Läs mer

Kommunernas bokslut 2016

Kommunernas bokslut 2016 Elin Sagulin, statistiker E-post: elin.sagulin@asub.ax Offentlig ekonomi 2017:2 20.6.2017 Kommunernas bokslut 2016 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och intäkter Jämfört med 2015 ökade kommunernas

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA STÄMMAN /2016. Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13. Tallgården, Finby, Sund

FÖREDRAGNINGSLISTA STÄMMAN /2016. Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13. Tallgården, Finby, Sund FÖREDRAGNINGSLISTA Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag 29.4.2016 kl 13 Plats: Tallgården, Finby, Sund FÖREDRAGNINGSLISTA... 1 1 SAMMANTRÄDETS BESLUTFÖRHET OCH LAGLIGHET...

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl :35. Förbundskansliet 9/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl :35. Förbundskansliet 9/2013. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 13 september 2013, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 65 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 66 Protokolljustering...

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Torsdagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Torsdagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 25.04.2019 Nr 3 Tid Torsdagen den 25.04.2019 kl. 11.30 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 17 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 18 PROTOKOLLJUSTERARE 19 GODKÄNNANDE AV

Läs mer

Kommunernas bokslut 2015

Kommunernas bokslut 2015 ' Iris Åkerberg, statistiker E post: iris.akerberg@asub.ax Offentlig ekonomi 2016:2 28.6.2016 Kommunernas bokslut 2015 Preliminära uppgifter Högre verksamhetskostnader och lägre intäkter Jämfört med 2014

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 24 oktober 2014, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 67 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 68 Protokolljustering...

Läs mer

FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. BALANSBOK

FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. BALANSBOK FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. BALANSBOK 31.12.2013 FO-nummer 1785638-2 Hemort: Helsingfors FINLANDSSVENSKA TECKENSPRÅKIGA R.F. I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Resultaträkning 1 Balansräkning,

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid fredagen den 17 juni 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26.

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid fredagen den 17 juni 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 17.6.2016 Nr 4 Tid fredagen den 17 juni 2016 kl 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 31 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 32 PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Offentliga sektorn 2004:1 Tel. 25497 11.2.2004 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Ökande investeringar Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 15:05. Protokoll nr: 1/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 15:05. Protokoll nr: 1/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 januari 2015, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 2 Protokolljustering...

Läs mer

Budget 2017 Ekonomiplan

Budget 2017 Ekonomiplan Budget 2017 Ekonomiplan 2018-2019 Fastställd av förbundsfullmäktige 12/25.11.2016 Innehåll Stadganden om budget i kommuner, kommunalförbund och specifikt Ålands kommunförbund 4 Om Ålands kommunförbund...

Läs mer

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. 1.1.2020! 1 (! 9) KAPITEL 1 Kommunalförbundet 3 1 Namn och hemort 3 2 Medlemskommuner 3 3 Kommunalförbundets uppgifter och verksamhet 3 KAPITEL 2 Förbundsstämman

Läs mer

Slutprotokoll våren -hösten 2010

Slutprotokoll våren -hösten 2010 Slutprotokoll våren -hösten 2010 Slutprotokoll från överläggningarna mellan Ålands landskapsregering (LR) och kommunerna representerade av Ålands kommunförbund (KF) 2010 Förhandlare: Mats Perämaa (LR)

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006 Iris Åkerberg, statistiker Tel. 25496 Offentliga sektorn 2006:1 25.1.2006 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2006 Försämrat resultat Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras till

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

Utlåtande. Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB Mariehamn

Utlåtande. Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB Mariehamn Utlåtande Med anledning av förslag till lag om en gemensam räddningsmyndighet (ÅLR2016/8784) Ålands Landskapsregering PB 1060 22 111 Mariehamn Hänvisning: ÅLR2016/8784 s yttrande Remissen har 22.11.2016

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Elin Sagulin, statistiker elin.sagulin@asub.ax Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:1 11.1.2018 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Lägre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2017 års

Läs mer

KALLELSE. Tid fredagen den kl. 13

KALLELSE. Tid fredagen den kl. 13 FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 19.01.2018 Nr 7 Tid fredagen den 19.01.2018 kl. 13 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 1 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 2 PROTOKOLLJUSTERARE 3 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2019:1 17.1.2019 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Högre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2018 års budget förväntar sig

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2015:1 21.1.2015 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Höjda intäkter och kostnader Inför 2015 förväntar sig

Läs mer

Ekonomi i balans. Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi. Ålands kommunförbund

Ekonomi i balans. Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi. Ålands kommunförbund Ekonomi i balans Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi Ålands kommunförbund FÖRORD Syftet med detta dokument är att föra fram användbara nyckeltal för att underlätta bedömningen av huruvida en

Läs mer

Budget 2018 Ekonomiplan

Budget 2018 Ekonomiplan Budget 2018 Ekonomiplan 2019-2020 Fastställd av förbundsstämman 9/24.11.2017 Innehåll Stadganden om budget i kommuner, kommunalförbund och specifikt Ålands kommunförbund 4 Om Ålands kommunförbund... 5

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Fredagen den 4 november 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26.

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Fredagen den 4 november 2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 4.11.2016 Nr 7 Tid Fredagen den 4 november 2016 kl 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 58 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 59 PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 3/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl Förbundskansliet 3/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Tisdag 29 maj 2012, kl 12.00 13.30 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 18 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 19 Protokolljustering...

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 26.06.2019 Nr 4 Tid Onsdagen den 26.06.2019 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 28 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 29 PROTOKOLLJUSTERARE 30 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 ' Iris Åkerberg, statistiker Offentliga sektorn 2008:1 Tel 25496 28.1.2008 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2008 Högre verksamhetskostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal (TIM-AKA) gäller 1.3.2018 30.4.2020.

Läs mer

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader

Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader 1 Avvikande åsikt till slutrapport över nytt Landskapsandelssystem systemet för utjämning av kostnader Ålands kommunförbund omfattar till största delen det föreslagna förslaget till landskapsandelsystem,

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2016:1 8.1.2016 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Lägre intäkter och högre kostnader Kommunerna förväntar

Läs mer

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet CIRKULÄR Nr 5/2017 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Ewa Danielsson 2017-01 -27 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 1 UNDERTECKNINGS- UNDERTECKNINGS TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2010 2011 1 Avtalets giltighetstid Det nya kommunala arbetskollektivavtal för timavlönade (TIM-AKA)

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2017:1 20.1.2017 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Högre intäkter och kostnader Jämfört med 2015 års bokslut

Läs mer

FASTSTÄLLD BUDGET. Ålands kommunförbund budget 2014 samt planåren 2015 och Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTÄMMANS BESLUT

FASTSTÄLLD BUDGET. Ålands kommunförbund budget 2014 samt planåren 2015 och Ålands kommunförbund FÖRBUNDSSTÄMMANS BESLUT 2014 Ålands kommunförbund FASTSTÄLLD BUDGET Ålands kommunförbund budget 2014 samt planåren 2015 och 2016. FÖRBUNDSSTÄMMANS BESLUT 2013-11-28 Ålands kommunförbund Ålandsvägen 26 info@kommunforbundet.ax

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009 Iris Åkerberg, statistiker Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2009:1 19.1.2009 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2009 Mindre andel personalkostnader Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 25.01.2017 Nr 1 Tid Onsdagen den 25.01.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 1 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 2 PROTOKOLLJUSTERARE 3 GODKÄNNANDE

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Presskonferens 11.2.2015 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma 8,0 7,0 6,0 Kommunernas

Läs mer

Håkan Lundberg, ordf. Gun Holmström, viceordf. Christian Dreyer Susann Fagerström Runar Karlsson Dorita Lindholm Roger Slotte

Håkan Lundberg, ordf. Gun Holmström, viceordf. Christian Dreyer Susann Fagerström Runar Karlsson Dorita Lindholm Roger Slotte FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 08.09.2017 Nr 6 Tid Fredagen den 08.09.2017. kl. 13 14.05 Plats Närvarande Förbundskansliet i Mariehamn Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande Håkan Lundberg, ordf. Gun Holmström,

Läs mer

Bilagor 17 Begäran om samt förslag till utlåtande, kommuners yttranden 19 Utdrag ur diarieföringen

Bilagor 17 Begäran om samt förslag till utlåtande, kommuners yttranden 19 Utdrag ur diarieföringen AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Torsdag 13 februari 2014, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 14 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 15 Protokolljustering...

Läs mer

Reformen av social- och hälsovården påverkar inte organiseringen av social- och hälsovården i Landskapet Åland.

Reformen av social- och hälsovården påverkar inte organiseringen av social- och hälsovården i Landskapet Åland. Frågor om målen med reformen Målet med reformen av social- och hälsovården är att minska hälso- och välfärdsskillnaderna bland befolkningen samt bromsa upp kostnaderna för tjänsterna med 3 miljarder euro

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2012 2013 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning Detta kollektivavtal gäller 1.1.2012 30.4.2014. Efter 30.4.2014

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1

Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1 Kenth Häggblom, led. statistiker STATISTIKMEDDELANDE 16.2.2001 Tel. 25497 Kommunal ekonomi- och verksamhet 2001:1 KOMMUNERNAS OCH KOMMUNALFÖRBUNDENS BUDGETER ÅR 2001 Detta meddelande innehåller uppgifter

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter.

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter. Högkonjunktur råder fortsättningsvis inom den åländska ekonomin, men den mattas något under det närmaste året. BNP-tillväxten på Åland var enligt våra preliminära siffror 3,6 procent i fjol och hamnar

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Onsdag kl 12. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26.

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid Onsdag kl 12. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Onsdag 18.5.2016 kl 12 KALLELSE 18.5.2016 Nr Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 21 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 22 PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Justering av lönegruppernas uppgiftsrelaterade minimilöner

Justering av lönegruppernas uppgiftsrelaterade minimilöner 1 UNDERTECKNINGS- UNDERTECKNINGS TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL 2003 2004 (TS-03) 1 Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet Genom detta tjänste- och

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 13:45. Protokoll nr: 4/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 8 maj 2015, kl 13:00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 30 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 31 Protokolljustering...

Läs mer

AGENDA FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kallelse till förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund. 8/2015. Tid , 13.

AGENDA FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kallelse till förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund. 8/2015. Tid , 13. AGENDA Kallelse till förbundsstyrelsen för Ålands kommunförbund. Tid 11.12.2015, 13.00 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26, Mariehamn Ärende 71 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 72 Val av

Läs mer

BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013

BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013 Neptunigatan 23 22100 MARIEHAMN FO nummer: 0842491-6 BALANSBOK 01.01.2013 31.12.2013 Uppgjord av: Ålands Företagsbyrå Ab, auktoriserad redovisningsbyrå Nygatan 9, 22100 Mariehamn, tel 018-29044 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

De ekonomiska utsikterna för kommunerna och landskapen

De ekonomiska utsikterna för kommunerna och landskapen Onnistuva Suomi tehdään lähellä De ekonomiska utsikterna för kommunerna och landskapen Valkretsstämman Minna Punakallio Chefekonom Kommunförbundet Sanna Lehtonen Utvecklingschef Kommunförbundet Den ekonomiska

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan Räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30 Stiftelsen Sophiaskolan 1(8) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006-07-01-2007-06-30.

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT

STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT STIFTELSEN HELSINGFORS SVENSKA MUSIKINSTITUT 1936490-4 BALANSBOK 31.12.2013 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 1 Balansräkning 2 Resultaträkning 3 Noter och underskrifter 4-8 Balansräkningsspecifikation

Läs mer

Helsingfors stads bokslut för 2012

Helsingfors stads bokslut för 2012 Helsingfors stads bokslut för 2012 25.3.2013 Finansieringsdirektör Tapio Korhonen 28.11.2012 Skatteintäkter och statsandelar (mn euro) BSL 2010 BSL 2011 BDG 2012 BSL 2012 Kommunalskatt 2 064,2 2 218,1

Läs mer

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Datum Er referens 2009-10-28 S10/09/1/27 Kontaktperson Sigurd Lindvall Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Ålands landskapsregering har i ett beslut (Nr 159 S10), postat den 12.10.2009,

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSKALKYL FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER

BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSKALKYL FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels- och industriministeriet ALLMÄN ANVISNING OM UPPRÄTTANDE AV FINANSIERINGSKALKYL FÖR KOMMUNER OCH SAMKOMMUNER Helsingfors 1999 BOKFÖRINGSNÄMNDENS KOMMUNSEKTION Handels-

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016 UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning Detta arbetskollektivavtal är ikraft 1.5.2014 28.2.2017. Avtalsperioden

Läs mer

Delårsrapport H1-2015. SWEMET AB E-post info@swemet.se Telefon +46 13 10 05 80 Fax +46 13 10 05 80 Org. number 556675-2142 www.swemet.

Delårsrapport H1-2015. SWEMET AB E-post info@swemet.se Telefon +46 13 10 05 80 Fax +46 13 10 05 80 Org. number 556675-2142 www.swemet. Delårsrapport H1-2015 SWEMET AB E-post info@swemet.se Telefon +46 13 10 05 80 Fax +46 13 10 05 80 Org. number 556675-2142 SWEMET H1 2015 FÖRSTA HALVÅRET 2015 Intäkterna uppgick till 6,3 MSEK (6,1) Resultatet

Läs mer

Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt

Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Kommunalekonomins utveckling till år 2021 Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 19.9.2017 samt Kommunförbundets beräkningar I utvecklingsprognosen har man eftersträvat att beakta vård- och landskapsreformens

Läs mer

FÖRBUNDSSTÄMMAN PROTOKOLL 2/ Lumparland skola Lumparland Kl

FÖRBUNDSSTÄMMAN PROTOKOLL 2/ Lumparland skola Lumparland Kl FÖREDRAGNINGSLISTA Föredragningslista för Ålands kommunförbunds stämma. Tid: fredag kl 13-15.15 Plats: Lumparlands skola, Lumparland FÖREDRAGNINGSLISTA... 1 10 SAMMANTRÄDETS BESLUTFÖRHET OCH LAGLIGHET...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer Ekonomi och stadskoncern 4.10.2017 Gunilla Höglund Tf. stadskamrer gunilla.hoglund@jakobstad.fi Kommunens inkomster Statsandelar Skatter Försäljningsintäkter och avgifter Statsandelar Statsandelar milj.

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid fredagen den kl. 10. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid fredagen den kl. 10. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 16.06.2017 Nr 5 Tid fredagen den 16.06.2017 kl. 10 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 35 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 36 PROTOKOLLJUSTERARE 37 GODKÄNNANDE

Läs mer

Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17)

Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17) CIRKULÄR Nr 6/2017 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Ewa Danielsson 2017-01 -31 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk

Läs mer