Välkommen hem till dig!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen hem till dig!"

Transkript

1 Välkommen hem till dig! Hur känns det? Du kanske redan har börjat fundera över hur du ska möblera, eller planera för inflyttningsfesten? Vi på Tornet hoppas du ska trivas med din nya lägenhet och med oss som hyresvärd. Vi tycker du som valt att bo i hyresrätt har gjort ett smart val, för en bekvämare bostadsform finns faktiskt inte. Du behöver bara tänka på hur du ska göra ditt hem så trevligt som möjligt vi sköter ju allt det andra. Vår ambition är att erbjuda lägenheter med bra standard i gröna och trygga områden. Därför är vi noga med att vårda våra hus, och vi gillar att göra våra gårdar till gröna och trivsamma uterum. Vi är också noga med att hålla det rent och snyggt, och det hoppas vi att du också ställer upp på. Det blir ju liksom trevligare för alla då. Men nu är det dags för dig att bekanta dig med din lägenhet och ditt område. Vi hoppas inflyttningen går bra. Välkommen hem! Postadress Adresserna till husen är: Tågengatan 2-4, VÄSTERÅS Förutom postadressen har din lägenhet även ett eget lägenhetsnummer. Det har tagits fram av skatteverket och skall anges i samband med anmälan om ny adress. Du hittar ditt lägenhetsnummer angivet på bopärmens framsida. (De fyra sista sifforna.) Vänliga hälsningar från oss på Tornet

2 Allmän information kring ditt boende Vi som hyresvärd hälsar dig välkommen och hoppas att du skall trivas hos oss. I ditt kontrakt står det från vilket datum ditt kontrakt gäller. Du får flytta in från kl 12:00 denna dag. Lägenheten är besiktigad innan du flyttar in och protokollet finns hos Bostad Västerås. Tänk på att meddela adressändring till Skatteverket, ditt försäkringsbolag, din elleverantör och telefonoperatör. Hemförsäkring En hemförsäkring ger dig trygghet. Inte bara vid inbrott utan även vid vatten-, rök-, och brandskada. Vare sig du själv eller någon annan har vållat skadan behöver du en hemförsäkring. Om din granne orsakar t.ex. en vattenskada i din lägenhet är det din, och inte grannens, hemförsäkring som täcker de extra kostnader du får p.g.a. skadan. Resa bort Om du skall resa bort en längre period vänligen meddela hyresvärden om detta, se kontaktlista för kontaktuppgifter. Se till att någon ser efter din lägenhet och har möjlighet att ge hyresvärden tillträde till lägenheten ifall det skulle uppstå problem. Betala hyran i tid Hyran för lägenheten är alltid en förskottshyra och skall vara hyresvärden tillhanda senast den sista i månaden innan. Fel i lägenheten Om något inte fungerar som det ska i lägenheten ska du ringa till felanmälan, se kontaktlista för kontaktuppgifter. Fel i lägenheten måste anmälas innan skadan blir större, annars kan du bli ersättningsskyldig även om du inte vållat skadan själv. Akuta fel när felanmälan är stängd Det är extra viktigt och angeläget att vissa skador och fel åtgärdas så fort som möjligt, därför har vi ett journummer du ska ringa när felanmälan är stängd, se kontaktlista för telefonnummer. De skador och fel som räknas som akuta är främst vattenskador, om ett fönster gått sönder och elfel. Om din lägenhet är strömlös men inte grannens kan det vara en säkring i din lägenhet som gått, den kan du byta själv och ska inte ringa jouren. Om elen inte kommer tillbaka efter att du kontrollerat och bytt säkringarna i lägenheten kan du ringa jouren, se kontaktlista för telefonnummer. Vid brand, personskador och brott ska du ringa 112.

3 Vårda lägenheten väl När du hyr en lägenhet innebär det också att du har ansvar att vårda lägenheten och du kan blir ersättningsskyldig om saker går sönder. Att vårda lägenheten innefattar även rengöring av lägenheten. Skador som anses vara onormalt slitage, t.ex. om någon ritat på tapeterna eller haft sönder en skåplucka, måste du betala för. Tänk på att du som kontraktsinnehavare är ansvarig för alla som vistas hemma hos dig. Vill du förändra något i lägenheten vill vi att du kontaktar Riksbyggen innan, gäller även vid installation av tvätt- och diskmaskin, se kontaktlista för kontaktuppgifter. Lägenheten är besiktigad innan du flyttar in och besiktigas igen när du flyttar ut. Badrum/dusch Tänk på att badrummet är ett s.k. våtrum. Under kakelplattorna finns en fuktspärr som hindrar att väggar och golv kommer i kontakt med fukt. Det är inte tillåtet att borra hål vare sig i väggar eller golv i badrummen. I badrummet finns tvättmaskin och torktumlare installerad. Bredvid tvättmaskinen finns ett vattenlås för avloppet som skall rensas då och då. Här finns även en avstängningsventil för vattnet, den skall vara stängd när maskinen inte används. Tänk på att luddfilter skall rengöras då och då. I väggen bredvid tvättmaskinen mynnar ett rör som är en dränering av rörschaktet. Om det rinner vatten härifrån skall ni omgående ringa felanmälan. Ta hänsyn till grannarna Trivsel innebär olika saker för människor och alla hyresgäster är skyldiga att visa hänsyn. För att alla skall trivas tillsammans är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Att föra oväsen genom att tala högt eller skrika och spela hög musik eller att ha TVn på hög volym räknas som störande. Även hundar som ylar eller skäller räknas som störande. Om du ska ha många gäster samtidigt eller ha fest är det bra om du informerar dina grannar innan. Prata med dem och sätt gärna upp en lapp i trapphuset och hissen. Då förstår de varför det låter mycket från din lägenhet, och behöver inte vara rädda för att säga till om de tycker att det låter för mycket. De flesta stör inte sina grannar medvetet och uppskattar om någon säger till dem, oftast upphör störningarna då utan större problem. Om störningarna fortsätter kan du ringa störningsjouren. Blir du störd av allvarliga lägenhetsbråk med slagsmål och misshandel ska du ringa polisen! En enkel tumregel kan vara att inget störande skall höras till grannarna. Detta gäller dygnet om men är extra angeläget från kl 22:00 på kvällen till kl 06:00 på morgonen.

4 Lagen ser idag strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse, kan bli uppsagd från lägenheten. Hyresgästens skyldigheter gäller också i gemensamma utrymmen som t ex trapphus, hiss och tvättstuga. Tänk på att du som kontraktsinnehavare är ansvarig för alla som vistas hemma hos dig. Djur Ingen matning av fåglar andra djur får ske från balkong, det är heller inte tillåtet att ställa ut mat. Mat som slängs eller placeras ut lockar till sig råttor och andra skadedjur. Lägenhetsbyte Medgivande för lägenhetsbyte krävs från båda hyresvärdarna. Du kontaktar vår förvaltare, se telefonlista för kontaktuppgifter, och de du ska byta med kontaktar sin hyresvärd för att erhålla ansökningsblanketter. Uppsägning och utflyttning Det är tre månaders uppsägningstid. Uppsägningstiden räknas från nästkommande månad och är tre hela månader. T.ex. om bostaden sägs upp under april blir uppsägningstiden maj, juni och juli, avtalet upphör alltså sista juli. Vill du säga upp ditt hyresavtal måste du ta kontakt med Bostad Västerås för en skriftlig uppsägning. Nycklar skall lämnas in till Bostad Västerås kontor på Stora gatan 38 under öppettider senast kl på avflyttningsdagen.

5 Skötselråd Vi hoppas ni kommer att trivas med er köksutrustning. Nedan följer några enklare underhållstips, vilka bidrar till att spara energi och öka livslängden för din maskin. I vår eshop hittar du rengörings- och underhållsprodukter som är specialanpassade för detta. För mer utförlig information hänvisar vi till respektive produkts bruksanvisning. Plattspis Rostfri skena kring spisplattan rengörs bäst med rengöringsmedel och stålull. Lätt nedsmutsad ugn kan tvättas ur med varmt vatten och diskmedel eller ättiksvatten. Ugnsrengöring får bara användas på de emaljerade ytorna inuti ugnen, var noga med att allt rengöringsmedel tas bort. Ett miljövänligt alternativ är att använda naturlig såpa. Stryk då ut såpa i ugnen, stäng luckan, välj över-/undervärme och värm till 100 C i 10 minuter. Tvätta ugnen rent med vatten då den har svalnat. Hällspis För glashällen rekommenderas rengöringsmedel speciellt gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med skrapa. Inbyggnadsugn Lätt nedsmutsad ugn kan tvättas ur med varmvatten med diskmedel eller ättiksvatten. Ugnsrengöring får bara användas på de emaljerade ytorna inuti ugnen, var noga med att allt rengöringsmedel tas bort. Ugnsrengöring får aldrig användas till katalytisk emalj. Katalytisk emalj har en självrengörande effekt och rengöring sker när ugnen är i gång. Ett miljövänligt alternativ är att använda naturlig såpa. Stryk då ut såpa i ugnen, stäng luckan, välj över-/undervärme och värm till 100 C i 10 minuter. Tvätta ugnen rent med vatten då den har svalnat. Glashäll För glashällen rekommenderas rengöringsmedel från BSH eller annat rengöringsmedel speciellt gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med skrapa. Mikrovågsugn Rengörs med milt diskmedel och mjuk trasa. Kylskåp Rengöres invändigt vid behov med ett milt diskmedel och mjuk trasa. Rengör en gång per år på baksidan av skåpet och runt kompressorn, detta förlänger livslängden på skåpet. Diskmaskin För att säkerställa ett gott diskresultat och förlänga livslängden för din apparat, bör silar, pump och spolarmar rengöras regelbundet. Kör maskinen tom på högsta temperatur då och då för att hålla maskinen fräsch, detta förlänger även livslängden för apparaten. För kraftfull rengöring av diskmaskinen, rekommenderar vi en maskinrengöring några gånger per år. Tvättmaskin Använd tvättmedel av kända märken, rengör sil och pump vid behov. Rengör tvättmedelsfacket och områdena kring detta, där det kan bildas vallar av olöst tvättmedel. Kör maskinen tom på högsta temperatur då och då för att avlägsna eventuella tvättmedelsrester och avlagringar som kan bildas. Torktumlare Rengör filter, ventilationskanaler och kondensor vid behov. Rengöring i övrigt utförs med ett milt diskmedel och mjuk trasa. Rostfria produkter Rengöres med Bosch rengöringsmedel eller annat för ändamål avsett rengöringsmedel ute i handeln. Vårdande olja för rostfria ytor ger din apparat glans och fungerar smuts- och fettavvisande. Rengöringsoch underhållsprodukter finns att köpa i vår eshop. För den miljömedvetne finns alternativet Melamin svamp av märket 3M / Scotch-Brite (OBS! Ej traditionell Scotch-Brite) eller mikrofibertrasa. Dessa finns i välsorterade dagligvarubutiker. Köp av tillbehör, rengöringsmedel och reservdelar: bosch-eshop.se siemens-eshop.se gaggenau-eshop.se Bruksanvisningar för nedladdning: bosch-home.se/bruksanvisningar siemens-home.se/bruksanvisningar gaggenau.se BOSCH AND SIEMENS HOME APPLIANCES GROUP BSH Home Appliances AB Box 503 Landsvägen 32 S SOLNA Telefon: Bankgiro: Plusgiro: Org nr: VAT nr: SE Säte: Stockholm Företaget innehar F-skattebevis Tillämpar EHL branschbestämmelser

6 Kontaktlista Kontaktuppgifter kring ditt boende Riksbyggen Felanmälan vardagar, kl Vid felanmälan på vitvaror skall produkt- och serienummer anges. Akutsituation jourtelefon får endast användas vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid, samt kvällar och helger. Missbruk av journumret debiteras hyresgästen. Fastighetsförvaltning Yttre skötsel, städning och reparationer utförs av Riksbyggens personal. Bostad Västerås Uthyrning, uppsägningar och administrativa frågor Telefontider vardagar och Tornet Fastighetsförvaltare Lägenhetsbesiktningar Niclas Nordqvist Hyresavisering Lotta Möller

7 Avfallshantering Hushållssopor/matavfall Hushållssopor och matavfall läggs i behållare i miljöstuga på gård. Observera att hushållssopor och matavfall sorteras separat. Under diskbänken finns kärl för sortering av avfallet som läggs i respektive kärl i soprummet. Papperspåsar för sortering av matavfallet finns i soprummet. Källsortering I miljörummet kan man även sortera sitt andra avfall såsom papper, glas m.m. Mer information om källsorteringen framgår av den information som finns uppsatta i miljörummet. Grovsopor får våra boende själv transportera till närmaste deponicentral. Tillträde miljöstuga Tillträde till soprummen sker med lägenhetsnyckeln. Samtliga hyresgäster har fått tre stycken lägenhetsnycklar.

8 Gemensamhetsutrymmen Cykel- och barnvagnsförråd Det finns cykel- och barnvagnsförråd på gården i anslutning till miljöstugan. Med lägenhetsnyckeln får man tillträde till dessa förråd. Tänk på att hålla ordning i cykeloch barnvagnsförråden både för din och dina grannars trivsel. OBS! Dessa förråd är endast till för cyklar och barnvagnar.

9 Parkering Parkeringsplatser Det finns ett antal parkeringsplatser med eluttag i anslutning till fastigheten. Parkeringsplatserna hyrs ut till våra hyresgäster för 300 kr/mån genom en separat kö. Ta kontakt med Bostad Västerås för att hyra en parkeringsplats eller ställa upp dig i kön. Nyckel till parkeringsplatsernas eluttag kvitteras ut hos Bostad Västerås.

10 Brandskydd Denna text är till för våra hyresgästers säkerhet och följer de lagar som reglerar brandskyddet i en fastighet. Det är absolut förbjudet att förvara brandfarligt material eller vätska i Byggnaderna. Vid fara: ring 112 och meddela vad som hänt, namn och plats för händelsen. Nödnumret 112 ska bara användas vid akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom och miljö. Är det inte en akut fara ska man inte ringa 112. Tänk också på att det inte är tillåtet att förvara brandfarliga eller förbjudna ämnen i garaget, i förrådet eller på andra håll i fastigheten. Inga cyklar, barnvagnar, dörrmattor eller annat får finnas i trapphuset p.g.a. brandrisk och utrymningsproblem. Om du har frågor gällande ditt boende eller vad du får eller inte får förvara, är du välkommen att kontakta din fastighetsskötare Riksbyggen. Brandvarnare Vid inflytt finns en brandvarnare monterad i lägenheten. Den sitter ofta i hallen och skall varna vid rökutveckling i lägenheten. Hyresvärden ansvarar för att brandvarnaren fungerar vid inflytt, därefter ansvarar hyresgästen för batteribyte och för att brandvarnaren alltid är i drift. När batteriet börjar ta slut hörs ett pip från varnaren, då är det dags att byta batteri. Genom att trycka på knappen på brandvarnaren kan den funktionsprovas.

11 Montering diskmaskin Diskmaskin kan monteras under diskbänk på plats i underskåp. Vatten och el är framdraget under diskbänk. Slang och kabel dras genom de förborrade hålen i skåpsbotten och ansluts. 1. Börja med att ta bort sparksockel som sitter fast i klämringar runt stödbenen. 2. Skruva bort förbindelseskruvar och skruvar i bakkant, sida och ev. vinkeljärn i ram runt diskbänk. Skruva upp benen så att inte skåpet spänner mot bänk. 3. Lossa gångjärnsfästen och ta bort skåpsluckan. 4. Lägg ett skydd på golvet och dra ut underskåpet (lyft skåpet samtidigt som skåpet dras ut för att förhindra att benen knäcks). 5. Återmontera stödskivan i ramen på diskbänksplåten med små vinklar (tänk på placering av dessa så de inte kolliderar med montaget av diskmaskinen) Du måste montera ett läckageskydd i plast under diskmaskinen som samlar upp vatten vid ett eventuellt läckage. Tänk på att montera denna före maskinen sätts in. Montera diskmaskinen enligt fabrikantens anvisningar och återmontera sparksockel. Det finns även avstängningsventil för vattnet till diskmaskinen. Denna skall vara avstängd när maskinen inte används. Glöm inte att rensa vattenlåset för avloppet då och då. Lycka till! Viktigt Arbetet måste alltid utföras av auktoriserad yrkesman, så att inte problem uppstår i efterhand. Kontrollera med ert hemförsäkringsbolag att installation täcks av hemförsäkringen. Förvara underskåpet i lägenhetsförrådet, var extra försiktig med skåpsluckan. Vid avflyttning skall underskåpet återmonteras av hyresgästen. Ring alltid din fastighetsskötare Riksbyggen innan du påbörjar arbetet.

12 PEAB - Lillhamra Siemens. Framtiden flyttar in.

13 HC U¹ vit KG 36VVW31 vit ¹230V Kyl/frys, 186 cm Vit Spis, 60 cm E Energiklass: A++, 227 kwh/år E -20 % energiförbrukning (0.79 kwh) än E Elektronisk temperaturstyrning och -kontroll, gränsvärdet (1.0 kwh) för energieffektivitetsklass A avläsbar via LED-panel E Glaskeramikhäll E Nettovolym total: 309 l E 4 steglöst reglerbara highspeed kokzoner E Kylskåp nettovolym: 215 l E XXL-ugn (72 l) med titanglansemalj E 4 hyllor av säkerhetsglas, varav 2 är flyttbara E Konventionell ugn E Kromat flaskställ E 4 ugnsfunktioner: över-/undervärme, separat E crisperbox, håller frukt och och grönsaker fräscha undervärme, stor variogrill, liten variogrill längre E Ugnsbelysning: 1 st (40 W) placering upptill E LED-belysning i kylen E Löstagbara ugnsstegar E **** -frys: 94 l nettovolym E Cylindervred E Superinfrysning med återgångsautomatik E Innerlucka i helglas E lowfrost E Säkerhet ugn: mekanisk luckspärr, inbyggd kylfläkt E Infrysningskapacitet: 7 kg per dygn!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ E Värmeskyddad ugnslucka 40º C, uppmätt vid 180º E `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«Lagringstid vid strömavbrott: 23 timmar ±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ C över- /undervärme, efter 1 timme, mätpunkt mitt E!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_ 3 frysbackar med transparent front, varav `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«1 bigbox på ugnsluckan ±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ E Ställbara fötter framtill, hjul baktill E Utdragbar förvaringslåda E Justerbara fötter i höjdled Tekniska fakta Anslutningseffekt (W): 9200 Mått i mm (H x B x D): 900 x 600 x 600 Anslutningskabelns längd (cm): Spänning (V): Zoner / Plattor - storlek och effekt E Dörrhängning höger, omhängbar Tekniska fakta Anslutningseffekt (W): 125 Mått i mm (H x B x D): 1860 x 600 x 650 Buller (db re 1 pw): 39 Anslutningskabelns längd (cm): mm 210 mm 145 mm 180 mm 1.2 kw 2.2 kw 1.2 kw 1.8 kw 2

14 KS 36VNW30 vit GS 36VVW30 vit Kan kombineras med: GS36NVW30 / GS36VVW30 / Kan kombineras med: KS36VNW30 / KS36VVW30 / GS36VVW40 KS36VVW40 Kylskåp, 186 cm Vit Frysskåp, 186 cm Vit E Energiklass: A++, 112 kwh/år E Energiklass: A++, 212 kwh/år E Nettovolym total: 346 l E **** -frys: 237 l nettovolym E Elektronisk temperaturstyrning och -kontroll, E Elektronisk temperaturstyrning och -kontroll, avläsbar via LED-panel avläsbar via LED-panel E Dynamisk kylning med kylfläkt E freshsense - jämn temperatur genom intelligent E Dörröppninsvinkel 90, inget avstånd till vägg krävs sensorteknologi E LED-belysning - effektiv belysning med lång E Akustiskt och optiskt varningssystem för hållbarhet driftstörning i frysen E Nettovolym total: 346 l E Easy open ventil som underlättar öppnandet av E superkyla med automatisk återställning dörren E freshsense - jämn temperatur genom intelligent E Dörröppninsvinkel 90, inget avstånd till vägg krävs sensorteknologi E Vertikalt handtag!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ E crisperbox, håller frukt och och grönsaker fräscha E **** -frys: 237 l nettovolym `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ längre E Superinfrysning med återgångsautomatik!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ E 7 hyllor av säkerhetsglas, varav 5 flyttbara, 6 E Infrysningskapacitet: 30 kg per dygn `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ utdragbara hyllor E Flaskställ E Ställbara fötter framtill, hjul baktill E Dörrhängning vänster, omhängbar Tekniska fakta Anslutningseffekt (W): 90 Mått i mm (H x B x D): 1860 x 600 x 650 Buller (db re 1 pw): 39 Anslutningskabelns längd (cm): E Lagringstid vid strömavbrott: 25 timmar E 5 frysbackar med transparent front, varav 2 bigbox E 2 infrysningsfack med transparent lucka E Ställbara fötter framtill, hjul baktill E Dörrhängning höger, omhängbar Tekniska fakta Anslutningseffekt (W): 90 Mått i mm (H x B x D): 1860 x 600 x 650 Buller (db re 1 pw): 42 Anslutningskabelns längd (cm):

15 WM 12E164DN vit WT 44E103DN vit WZ vit Klass: iq300 Luftkondenstumlare iq100 Monteringssats för tvätt och tork E Kapacitet: 7 kg E Vit monteringssats för tvätt/torkpelare Frontmatad tvättmaskin IQ300 E Energieffektivitetsklass: B E Passar till samtliga tvättmaskiner och torktumlare E Kapacitet: 7 kg E Årlig energiförbrukning 497 kwh, baserad på 160 WT..W, WT..S, WT..E, WT..V E Energieffektivitetsklass: A+++ torkcykler för standardprogrammet bomull E Årlig energiförbrukning 165 kwh, baserad på 220 skåptorrt vid full och halv maskin standardtvättcykler för bomull 60 C och 40 C vid E autodry, elektronisk fuktavkänning full och halv maskin E Specialprogram: Outdoor, Varmt 20, Supersnabb E Högsta centrifugeringshastighet: 1200 varv/min 40 E Specialprogram: Supersnabb 15, Mix, Ylle-/ E Skrynkelskydd, upp till 60 minuter vid programslut handtvätt, Ylle-/handtvätt och Fintvätt/Siden E touchcontrol-knappar: Skonsam E varioperfect: tids- eller energioptimering av E antivibration Design: ökad stabilitet och tystare program med perfekt resultat gång E touchcontrol-knappar: Lättstruket, Extra sköljning, E softdry-system: Extra stor rostfri trumma med ecoperfect, speedperfect valkar i soft-design!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ E Programförloppet visas med lysdioder E Lysdioder visar hur torr tvätten är, samt `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«när ±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ E waterperfect: mängdautomatik maskinen behöver rengöras!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ E Skumavkänning E Luckhängning: höger `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ E Obalanskontroll E Flerfaldigt vattenskydd E 30 cm stor lucköppning, vit luckram med 180 öppningsvinkel Tekniska fakta Mått i mm (H x B x D): 848 x 600 x 590 Anslutningseffekt (W): 2300 Energiförbrukning per år (kwh/år) - (2010/30/EC): 165 Vattenförbrukning per år (l/år) (2010/30/EC): Buller, tvätt (db(a) re 1 pw): 59 Buller, centrifugering (db(a) re 1 pw): 76 Anslutningskabelns längd (cm): Tekniska fakta Mått i mm (H x B x D): 842 x 598 x 626 Anslutningseffekt (W): 2800 Buller (db re 1 pw): 66 Anslutningskabelns längd (cm):

16 Q 8CNPG0060 Droppskyddsbricka, 60 cm E Passar till alla 60 cm breda diskmaskiner Q 8CNPK cm droppskydd E Passar till alla 60 cm breda produkter!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ 5

17 Vi har den nya generationens produkter Siemens har satsat stora resurser på att spara resurser. Och det är ett forskningsarbete som betalat sig. Idag har Siemens en lång rad produkter som ligger i topp vad gäller energieffektivitet. Det är produkter som inte bara sparar dyrbar energi, utan också pengar till användaren. Nu har EU och den nya energimärkningen nästan kommit ikapp Siemens effektiva kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner. Det tidigare bästa betyget A har fått sällskap av de nya klasserna A+, A++ och A+++. Om du tycker det verkar krångligt kan vi berätta att det finns ett enklare sätt att hitta rätt: Väljer du någon produkt ur Siemens eco PLUS sortiment gör du miljön en tjänst, samtidigt som du sparar pengar. De optimerade produkter du hittar i eco PLUS-serien är en del av vårt premiumsortiment när det gäller design, prestanda och innovativa funktioner. I eco PLUS ingår alla Siemens: Kyla och frysar i energiklass A++ och A+++ speedmatic diskmaskiner A++ och A+++ Tvättmaskiner A++ och A+++ Torktumlare med värmepumpsteknologi A-40%, A-50%, A-60%* Lågenergidammsugare Fläktar med cleanair module Ugnar A-30% Se hela sortimentet på *40%, 50% och 60% lägre energiförbrukning än gränsvärdet för energieffektivitetsklass A.

18

19 Rätten till ändringar förbehålles. Förbehåll om tryckfel. Siemens Home Appliances Box Solna e-post:

20 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1

21 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Sida 2

22 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Innehåll Inledning... 4 Allmänt... 4 Förutsättningar... 4 Plug-in... 4 Web-läsare... 4 Inloggning... 5 Användaruppgifter... 5 Inloggning... 5 Generella funktioner... 7 Ändra lösenord... 7 Lägga till/ändra e-post... 8 Ändra språk... 9 Mina mål Startguide Logga ut Förbrukningar Summering Ändra tidsintervall Förbrukningstyp Sida 3

23 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Inledning Allmänt KTC MeView är en web-baserad applikation framtagen för att ge hyresvärdar och lägenhetsinnehavare en grafisk vy över förbrukningen av t.ex el, vatten och värme. Vilka förbrukningar som presenteras beror på vilken typ av mätning som finns i fastigheten. Applikationen består av en del riktad till hyresvärd och en del riktad till lägenhetsinnehavare. Hyresvärden kan även se de delar som är avsedda för lägenhetsinnehavaren. Denna manual vänder sig enbart till lägenhetsinnehavaren. När man loggar in på KTC MeView första gången som lägenhetsinnehavare öppnas en startguide. Detta för att sätta personliga inställningar (e-post och lösenord) samt mata in information för att kunna beräkna målförbrukning. Man har även möjlighet att själv ändra sin målförbrukning. Startguiden tar endast någon minut att gå igenom. Förutsättningar För att få tillgång till KTC MeView krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda. Plug-in KTC MeView använder sig av en plug-in som kallas Silverlight. Första gången man ansluter till KTC MeView kommer Silverlight att installeras om det inte redan är det. Web-läsare KTC MeView stödjer följande Web-läsare: Windows o Internet Explorer o Chrome o Firefox Mac-Os o Safari Sida 4

24 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Inloggning Användaruppgifter Följande användaruppgifter krävs: Web-adress till KTC MeView Användarnamn Lösenord Inloggning Öppna en web-läsare och navigera till web-adressen som innehåller KTC MeView. Ange användarnamn och lösenord i dialogrutan för inloggning. Klicka på knappen för att logga in. När man har angett en e-post adress i MeView går det även att använda den som användarnamn vid inloggningen. Figur 1 Inloggning Glömt lösenord Om man har glömt sitt lösenord går det att få ett nytt, dock måste man ha registrerat sin e-post adress om det ska vara möjligt. Om man inte har någon e-post registrerad får man kontakta sin hyresvärd som kan ge ut ett nytt lösenord. 1. Klicka på Glömt ditt lösenord? i inloggningsrutan 2. En ny ruta kommer upp där du fyller i din e-post adress och klickar på Skicka 3. Epost skickas till adressen med en länk för att ändra lösenord 4. Öppna eposten och klicka på länken Sida 5

25 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Figur 2 Nytt lösenord 5. Skriv in nytt lösenord och bekräfta ditt lösenord 6. Klicka på Ändra lösenord 7. Lösenordet är nu ändrat och du kan starta KTC MeView genom att klicka på Öppna MeView Sida 6

26 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Generella funktioner Ändra lösenord 1. Klicka på Lösenord/e-post i menyn uppe i högra hörnet Figur 3 Meny uppe i högra hörnet 2. Fyll i nytt lösenord och för att säkerställa att du fyllt i rätt skriv i samma lösenord i Bekräfta nytt lösenord. Figur 4 Ändra lösenord 3. Klicka på knappen för att ändra lösenord 4. Klicka på knappen för att avbryta för att stänga fönstret Sida 7

27 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Lägga till/ändra e-post 1. Klicka på Lösenord/e-post i menyn uppe i högra hörnet Figur 5 Meny uppe i högra hörnet 2. Fyll i din e-post adress Figur 6 E-post adress 3. Klicka på knappen för att spara 4. Klicka på knappen för att avbryta för att stänga fönstret Du kan nu även logga in genom att använda din e-post adress. Sida 8

28 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Ändra språk 1. Klicka på Språk i menyn uppe i högra hörnet Figur 7 Meny uppe i högra hörnet 2. Väl det språk du vill ändra till Figur 8 Ändra språk 3. Du blir nu utloggad och måste logga in igen för att ändringen ska slå igenom. Sida 9

29 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Mina mål I Mina mål kan man ändra de målförbrukningar man sätter i Startguiden och som sedan används i Summering. 1. Klicka på Mina mål i menyn uppe i högra hörnet Figur 9 Meny uppe i högra hörnet 2. Du kan nu se den genomsnittliga förbrukningen som är beräknat på antal rum och antal personer i hushållet. 3. Ändra ditt eget målvärde genom att ändra värdet i fältet. 4. Klicka på Spara när du är klar Figur 10 Mina mål 5. Din målförbrukning är nu ändrad och grafen med förbrukningen uppdateras. Sida 10

30 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Startguide Startguiden öppnas automatiskt första gången du loggar in på MeView. Du kan i efterhand öppna guiden genom att klicka på Startguide i menyn uppe i högra hörnet Figur 11 Meny uppe i högra hörnet 1. Först kommer en välkomstsida. Klicka på Nästa när du läst klart. Figur 12 Startguide, Välkomstsida 2. Fyll i din e-post adress och om du vill byta lösenord kan du göra det här. Denna information är frivillig och kan sedan ändras genom lösenord/e-post i menyn uppe i högra hörnet. Klicka på Nästa. Sida 11

31 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Figur 13 Startguide, Användarinformation 3. Fyll i antal rum och antal personer som bor i lägenheten. Denna information är sedan till underlag för den medelförbrukning som räknas ut av KTC MeView. Klicka på Nästa. Figur 14 Startguide, Lägenhetsinformation Sida 12

32 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision Den genomsnittliga målförbrukningen räknas nu ut och visas. Ett förslag på målförbrukning visas också. Det går att ändra målförbrukningen genom att skriva in ett nytt värde i fälten. Klicka på Nästa. Figur 15 Startguide, Målförbrukning 5. En sammanfattning av vad som skrivits in visas. Klicka på Slutför för att spara dina inställningar eller använd bakåt-knappen för att ändra. Figur 16 Startguide, Sammanfattning Sida 13

33 Logga ut 1. Klicka på Logga ut för att logga ut från MeView Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Figur 17 Meny uppe i högra hörnet Förbrukningar Summering 1. Summeringssidan visar en sammanställning över den förbrukning som skett under den valda perioden. Bakgrundsfärgen i kombination med ikon och text anger hur väl förbrukningsmålen har uppfyllts. Stapeldiagrammet anger förbrukningen angiven i procent av målet. Figur 18 Summering av förbrukning i lägenhet 2. I rutan nere till vänster i bilden visas senaste mätaravläsning. 3. I rutan nere till höger i bilden visas en listvy med förbrukningar. Pilarna till höger om respektive förbrukning visar om förbrukningen ökat eller minskat i förhållande till föregående period. Sida 14

34 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Ändra tidsintervall Det finns två sätt att ändra tidintervall: 1. Ta hjälp av höger eller vänster pil 2. Klicka på kalendern och välj ett alternativ Figur 19 Tidsintervall Förbrukningstyp För respektive typ av förbrukning finns en detaljvy. Tidsintervall väljs på samma sätt som för summeringsvyn. Stapeldiagrammet visar förbrukning under valt tidsintervall. Axlarna på diagrammet skalas automatiskt. Figur 20 Förbrukningstyp Sida 15

35 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Revisionshistorik Revision Datum Ändring Första revision av användarmanual för KTC MeView Ändringar för att stödja KTC MeView 1.1 (t.ex hantering av glömt lösenord) Sida 16

36 El Elcentral i lägenheten Ert elskåp är placerat i lägenhetens förråd. Lägenheten är säkrad med automatsäkringar och en jordfelsbrytare är monterad i skåpet. Kontrollera att alla säkringar är i driftläge. Om jordfelsbrytaren löser ut, kan den med ett handgrepp återställas. Orsaken är ofta en felaktigt kopplad apparat eller maskin som är ansluten via ett vägguttag. Ifall jordfelsbrytaren löser ut omedelbart trots återställning skall följande göras för att hitta den felaktiga apparaten. Elavtal 1. Bryt alla säkringar (fäll ned i viloläge). 2. Återställ jordfelsbrytaren. 3. Slå sedan till automatsäkringarna på driftläge en efter en. Du ser nu vilken automatsäkring som löser ut jordfelsbrytaren och kan därmed lokalisera det eluttag och den apparat som orsakat att jordfelsbrytaren löser ut. Varje hyresgäst skall själv teckna elabonnemang för elförbrukningen i lägenheten. Ta kontakt med Mälarenergi på tel för att teckna ett abonnemang. Ni är välkomna att kontakta Bostad Västerås vid frågor. Elmätning I IT-skåpet återfinns den utrustning som används för att digitalt kontrollera hushållets medieförbrukning. Bl.a. mäts förbrukningen av varmvatten samt el via utrustningen. Utrusningen återfinns i skåpet och vi ber er att tänka på att inte koppla loss denna utrustning.

37 Centraler Centralen består av automatsäkringar och en jordfelsbrytare. En automatsäkring behövs sällan bytas ut. Utan om säkringen löser ut så behöver man bara pressa vippan uppåt till tillslaget läge igen. Jordfelsbrytaren fungerar på samma sätt. Säkringarna är numrerade för att Ni enkelt ska kunna läsa av gruppschemat som finns i bredvid eller i luckan på centralen. Alltså om det står nummer 1 på säkringen så tittar Ni på gruppschemat vilka apparater som nummer 1 styr. Vid strömavbrott kontrollera att samtliga säkringar är tillslagna (att vippan står uppåt). Kontrollera även att jordfelsbrytare är tillslagen (vippan ska stå uppåt). Skulle det vara så att någon säkring är frånslagen, tryck då upp vippan till tillslaget läge. Om vippan inte vill stanna i detta läge, koppla då bort alla apparater som ligger under denna grupp. Det är då fel på någon utav era stickproppsanslutna apparater eller så ligger felet i den fasta installationen. Om felet är i den fasta installationen så ska ni kontakta felanmälan. Jordfelsbrytare På jordfelsbrytaren finns en provknapp som används för att kontrollera om jordfelsbrytaren är funktionsduglig. Kontrollen skall göras enligt tillverkarens anvisning, dock högst med 6 månaders intervall. Lämplig tidpunkt för provet kan vara vid övergång till sommar- resp. vintertid. Felsökning Vad gör man när jordfelsbrytaren löser ut? Följande åtgärder rekommenderas: 1. Slå till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren inte löser ut igen tyder detta på en tillfällig störning, obefogad utlösning eller ett tillfälligt fel. Om felet uppträder igen några gånger bör hjälp sökas hos felanmälan. 2. Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns ett bestående fel. Slå ifrån samtliga automatsäkringar i centralen. Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en säkring i taget tills jordfelsbrytaren löser ut. Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som sist återställdes. Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några säkringar har återställts finns felet i centralen. Kontakta då felanmälan. 3. Om felet är lokaliserat till en bestämd säkringsgrupp, fortsätt med att dra ur alla stickproppsanslutna apparater inklusive lamputtagsanslutna belysningsarmaturer som tillhör gruppen. Slå därefter till jordfelsbrytaren. Om den löser ut på nytt finns felet i den fasta installationen eller i någon fast ansluten apparat. Då ska ni ringa felanmäla. Om jordfelsbrytaren förblir inkopplad, anslut en apparat i taget till uttagen tills jordfelsbrytaren löser ut. Det är den sist anslutna apparaten som sannolikt är felaktig. Låt nu en fackkunnig person undersöka och reparera apparaten.

38 TV, Internet och telefoni Telia Telia är leverantör för TV, Internet och IP-telefoni i fastigheterna. TV-paket lagom ingår hyran. Bostaden är ansluten till Telias fibernät för Internetuppkoppling och en router samt TV-box finns i lägenheten. Kontakta Telia på tel för val av bredband, TV och telefoni. Parabol Det är inte tillåtet att montera eller ställa upp parabol eller liknande.

39 Guideline Inkoppling Telia Triple Play Inkopplingsanvisning gällande Telia Triple Play enhet som är monterad i mediaskåp. I mediaskåpet är två routrar monterade, Inteno routern används för mätdatainsamling av varmvattenförbrukning samt temperaturinformation i respektive lägenhet. Inteno routern är kopplad till KTC noden som är monterad i lägenhetscentralen. Inteno enhetens installation får inte ändras. Telia Triple Play routern förser lägenheten med telefon, data, wifi samt TV uppkoppling. Enheterna måsta vara inkopplade enligt anvisning för att få full funktionalitet. KTC nod monterad i central Alla datauttag i lägenheten går till en patchpanel som finns i media centralen. Uttagen i respektive rum har en siffermärkning som korrelerar med patchpanelens märkning av uttag. Patchkablar levereras till respektive lägenhet och används när man ansluter e.g. TV signal till ett TV uttag i vardagsrummet. Man ansluter en patchkabel från en gul utgång till patchpanelens uttag med motsvarande siffra i vardagsrummet. Patchpanel Telia Triple Play router Patchkabel Inteno router

40 Nycklar Låssystem Nyckeln till er lägenhet går även till entrédörren samt de gemensamma utrymmena såsom soprum och cykel- och barnvagnsförråd. Ni har vid er inflytt kvitterat ut tre nycklar till er lägenhet. Nyckelsystemet är spärrat, det är enbart via Riksbyggen, se kontaktlista, ni kan få nya nycklar. Borttappade nycklar skall omedelbart anmälas till Riksbyggen samt Bostad Västerås. Vid avflyttning ska samtliga post- och dörrnycklar lämnas in till Bostad Västerås, även om de anskaffats av hyresgästen. Vid borttappade nycklar utförs alltid ett låsbyte som debiteras hyresgästen.

PEAB - Lillhamra. www.siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in.

PEAB - Lillhamra. www.siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in. PEAB - Lillhamra www.siemens-home.se Siemens. Framtiden flyttar in. HC 422213U¹ KG 36VVW31 ¹230V Kyl/frys, 186 cm Vit Spis, 60 cm E Energiklass: A++, 227 kwh/år E -20 % energiförbrukning (0.79 kwh) än

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Sida 2 Innehåll Inledning... 4 Allmänt... 4 Förutsättningar... 4 Plug-in... 4 Web-läsare... 4 Inloggning... 5 Användaruppgifter... 5 Inloggning... 5

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Innehåll Inledning... 3 Allmänt... 3 Tekniska förutsättningar... 3 Plug-in... 3 Upplösning... 3 Webbläsare... 3 Användaruppgifter... 4 Inloggning...

Läs mer

Storsäljare hos Fastighetsägarna

Storsäljare hos Fastighetsägarna Storsäljare hos Fastighetsägarna www.bosch-home.se 2 HSE 421128V¹ HSR 421127V¹ ¹400V ¹400V Energieffektiet A Energieffektiet A Hälltyp / Hällfunktioner Emaljerad häll med 1 snabbplatta och 3 normalplattor

Läs mer

Checklista till dig som flyttar in

Checklista till dig som flyttar in Välkommen Checklista till dig som flyttar in Kontrollera att lägenheten är städad och i gott skick vid inflyttning. Kontakta annars servicecenter. Teckna en hemförsäkring. Akelius har ett samarbete med

Läs mer

Checklista till dig som flyttar in. Bra att veta. Information. Vid brand ring 112. Om trappuppgångar. Om garage och parkeringsplatser

Checklista till dig som flyttar in. Bra att veta. Information. Vid brand ring 112. Om trappuppgångar. Om garage och parkeringsplatser Välkommen Checklista till dig som flyttar in Kontrollera att lägenheten är städad och i gott skick vid inflyttning. Kontakta annars Servicecenter. Teckna en hemförsäkring. Akelius har ett samarbete med

Läs mer

Kyl/frys, 201 cm och bredd 70 cm Rostfritt stål easyclean KG 49EBI40. Produktegenskaper

Kyl/frys, 201 cm och bredd 70 cm Rostfritt stål easyclean KG 49EBI40. Produktegenskaper easyclean Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Energiklass: A+++, 175 kwh/år k Nettovolym total: 413 l Design och komfort k Dörr i rostfritt stål easyclean, sidor i krom-inox-metallic k Elektronisk

Läs mer

välkommen Akelius Sverige

välkommen Akelius Sverige välkommen Akelius Sverige checklista - flytta in I god tid före inflyttningsdagen behöver du teckna en hemförsäkring ett elabonnemang På inflyttningsdagen bör du kontrollera att lägenheten är städad och

Läs mer

Information till hyresgäster på Bogvägen 6-11

Information till hyresgäster på Bogvägen 6-11 Information till hyresgäster på Bogvägen 6-11 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Fastighet AB. Vår förvaltare heter Jörgen Källman telefontid måndag fredag 12.00 12.00 tfn 021-17 91 14.

Läs mer

vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Komfort Ugnstyp / Ugnsfunktioner Mikrotyp och värmefunktioner E touchslider

vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Komfort Ugnstyp / Ugnsfunktioner Mikrotyp och värmefunktioner E touchslider Vitt paket EH 651FE17E U-facette HB 23AB222S HF 15M264 Induktionshäll, 60 cm U-facette Inbyggnadsugn Vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Ugnstyp / Ugnsfunktioner Mikrotyp värmefunktioner E touchslider E

Läs mer

Kyl/frys, 186 cm Rostfritt stål easyclean KG 36EBI40

Kyl/frys, 186 cm Rostfritt stål easyclean KG 36EBI40 easyclean 11390 kr* KG 36EBW40 vit 9971 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift Miljöavgift ingår med 80 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Energiklass: A+++,

Läs mer

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EAI40

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EAI40 easyclean Produktegenskaper k Energiklass: A+++, 156 kwh/år k Dörr i rostfritt stål easyclean, sidor i krom-inox-metallic k Elektronisk temperaturstyrning, den inställda temperaturen är exakt avläsbar

Läs mer

Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10

Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10 Information till hyresgäster på August Palms väg 4-10 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Fastighet AB. Vår förvaltare är Jörgen Källman, telefontid måndag fredag 10.00 12.00 tfn 021-17 91

Läs mer

Se världen med nya ögon. Upptäck Siemens hushållsprodukter.

Se världen med nya ögon. Upptäck Siemens hushållsprodukter. Se världen med nya ögon. Upptäck Siemens hushållsprodukter. Varje dag bär med sig otaliga möjligheter att bli något alldeles speciellt. Det räcker med ett första steg, en djärv tanke, en lysande idé. Eller

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Vi har visionen. Vi har designen. Vi har innovationerna.

Vi har visionen. Vi har designen. Vi har innovationerna. 2 Vi har visionen. Vi har en vision om ett bekvämare och behagligare liv som sporrar oss att skapa den nya tidens innovationer för hemmet. Med perfektion och precision utvecklar vi ständigt nya lösningar

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen HEM Bra att veta om ditt boende Var rädd om lägenheten Ta hand om din lägenhet genom att städa och hålla den fin. Går något sönder i din lägenhet kontakta oss

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Välkommen till kv Gippen

Välkommen till kv Gippen Välkommen till kv Gippen Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Fastighet AB. Vår förvaltare heter Jörgen Källman tfn 021-17 91 14. Felanmälan Telefon till felanmälan är 021-17 91 04. Inpassering

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Peab - Rovan 3. www.siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in.

Peab - Rovan 3. www.siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in. Peab - Rovan 3 www.siemens-home.se Siemens. Framtiden flyttar in. Vit original standard HB 20AB212S HF 15M261 HF 24M261 Inbyggnadsugn Mikrovågsugn, vänsterhängd För inbyggnad i 60 Mikrovågsugn, vänsterhängd

Läs mer

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EBI40. Produktegenskaper

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EBI40. Produktegenskaper KG 39EBW40 easyclean vit Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Energieffektivitetsklass: A+++ k Energiförbrukning: 156 kwh/år k Nettovolym total: 339 l Design och komfort k Dörr i rostfritt stål

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

TV, telefon och bredband

TV, telefon och bredband TV, telefon och bredband Ett gruppanslutningsavtal är tecknat mellan Bostadsrättsföreningen och Com Hem. Se bilagt välkomstbrev från Com Hem. Digitalbox för TV och trådlös router för bredband och telefoni

Läs mer

SmålandsVillan Energi

SmålandsVillan Energi SmålandsVillan Energi www.bosch-home.se 2 Energi vit Serie 4 PIE 645B17E stålram KSV 36AW41 vit GSN 36AW31 vit Induktionshäll, 60 cm Ram TouchSelect Professionellt utrustad PowerBoostfunktion för alla

Läs mer

Information och tips för dig som bor i hyresrätt

Information och tips för dig som bor i hyresrätt För dig som flyttar Information och tips för dig som bor i hyresrätt När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal. Men observera att du måste fortsätta

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla reda

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

EA Fastigheter. www.bosch-home.se

EA Fastigheter. www.bosch-home.se EA Fastigheter www.bosch-home.se 2 Grundpaket, t HBN 301W2S HMT 75M624 Inbyggnadsugn Vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Ugnstyp / Ugnsfunktioner Ugnsvolym: 66 l 20% lägre energiförbrukning (0.79 kwh) än

Läs mer

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Bostäder. Vår förvaltare är Jörgen Källman tfn 021-17 91 14. Felanmälan Telefon till felanmälan är 021-17

Läs mer

TILLVAL BESKRIVNING AV VAD SOM INGÅR OCH MÖJLIGA TILLVAL I RADHUS OCH LÄGENHETER

TILLVAL BESKRIVNING AV VAD SOM INGÅR OCH MÖJLIGA TILLVAL I RADHUS OCH LÄGENHETER TILLVAL BESKRIVNING AV VAD SOM INGÅR OCH MÖJLIGA TILLVAL I RADHUS OCH LÄGENHETER Vill du se färger och hitta länkar till olika modellerna, titta in under hur ser de ut fliken. Sovrum Färgval, målning valfri

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Välkommen till din student- lägenhet

Välkommen till din student- lägenhet Välkommen till din student- lägenhet Här har vi samlat viktig information om sådant som är bra att veta när du bor hos oss. Hej! Hoppas du ska trivas här. Mimer har 852 studentlägenheter inom olika avstånd

Läs mer

Trivselregler Brf Nyboda 1

Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselreglerna kompletterar föreningens stadgar. Uppdaterade juni 2016 Våra trivselregler finns för att föreningen ska fungera till allas trevnad. Även för att undvika missförstånd

Läs mer

Frontmatad tvättmaskin WM 16Y890DN

Frontmatad tvättmaskin WM 16Y890DN vit 16590 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift Miljöavgift ingår med 5 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Kapacitet: 8 kg k Energieffektivitetsklass: A+++

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos Ikano Bostad. Kontakta oss gärna om du undrar över något. Våra telefonnummer och adresser finns anslagna i din trappuppgång.

Läs mer

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN FÖR DEN GEMENSAMMA TREVNADEN gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Äppelgården. Att visa

Läs mer

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27 HYRESGÄSTGUIDEN Fastighets AB Eric Ekblad Postadress: Box 222, 0 02 Jönköping Besöksadress: Borgmästargränd 1A Telefon: 0-1 8 8 Fax: 0-1 8 89 Mail: info@ekblads.se Jourtelefon: 070-81 9 0 Allmänt Inflyttning

Läs mer

Hagaköket Snabbkök till helgen! Gällande från 1 april siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in.

Hagaköket Snabbkök till helgen! Gällande från 1 april siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in. Hagaköket Snabbkök till helgen! Gällande från 1 april 2017 siemens-home.se Rekommenderat Ca-pris inkl. miljöavgift, kemikalieskatt och moms Siemens. Framtiden flyttar in. 2 My Siemens Home mer av allt.

Läs mer

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! Trevliga grannar God service Trivsamma miljöer Bra standard Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya hem! Välkommen som hyresgäst hos oss! Fördelen med hyresrätt är

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Aspås och Rödön 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Föllinge 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller utemiljön

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

Ett tips är att ta en bild på etiketten och skicka in den tillsammans med din felanmälan så får du med alla uppgifter som behövs.

Ett tips är att ta en bild på etiketten och skicka in den tillsammans med din felanmälan så får du med alla uppgifter som behövs. Servicenummer Viktigt! Varför behöver vi ett service- och serienummer? För att serviceverkstaden ska kunna veta vilken sändning av artikeln har, kan de förbereda sitt besök med rätt reservdelar om de får

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Emils Backe. Siemens. Framtiden flyttar in.

Emils Backe.  Siemens. Framtiden flyttar in. Emils Backe www.siemens-home.se Siemens. Framtiden flyttar in. KI 87SAF30 SN 65M033EU Kyl/frys för integrering, nischhöjd 178 cm speedmatic Diskmaskin, 60 cm Helintegrerad E Energiklass: A++, 226 kwh/år

Läs mer

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem Intresseanmälan Alla våra lägenheter fördelas via vår kommunala bostadsförmedling. Ett första steg till lägenhet hos Vimarhem är därför att fylla i en intresseanmälan.

Läs mer

Välkommen till din lägenhet!

Välkommen till din lägenhet! Välkommen till din lägenhet! Vi är glada att se Dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du skall trivas i din lägenhet och i miljön runtomkring. Vi försöker att göra huset och de närmaste

Läs mer

Kontaktuppgifter hittar du under fliken 14 Felanmälan. Ange serienummer och servicenummer som finns påklistrat på vitvaran.

Kontaktuppgifter hittar du under fliken 14 Felanmälan. Ange serienummer och servicenummer som finns påklistrat på vitvaran. Microvågsugn Din microvågsugn kommer från IKEA. Garantitiden för den är fem år. Utförliga skötselanvisningar finns i IKEA:s bruksanvisning som ligger i ett skåp i köket vid inflyttning. Sätt gärna in bruksanvisningen

Läs mer

Tillvalspaket, svart Bosch

Tillvalspaket, svart Bosch Tillvalspaket, Bosch 2 Tillvalspaket, Bosch HBG 632BB1S BFL 634GB1 PIE 651FC1E Ugnstyp / Ugnsfunktioner Volym: 71 l Energieffektivitet A+ (på en skala från A+++ till D) 8 ugnsfunktioner: 4D-varmluft, varmluft

Läs mer

Välkommen hem till dig!

Välkommen hem till dig! Välkommen hem till dig! Hur känns det? Du kanske redan har börjat fundera över hur du ska möblera, eller planera för inflyttningsfesten? Vi på Tornet hoppas du ska trivas med din nya lägenhet och med oss

Läs mer

eco PLUS. Våra bästa och mest energieffektiva hushållsapparater.

eco PLUS. Våra bästa och mest energieffektiva hushållsapparater. eco PLUS. Våra bästa och mest energieffektiva hushållsapparater. Framtiden flyttar in. 2 Med innovativ teknik kan du energispara dig in i framtiden. Inom EU är A-klass högsta nivå när det gäller energieffektivitet.

Läs mer

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN

Välkommen till BRF SOLGÅRDEN I LUNDEN Välkommentill BRFSOLGÅRDENILUNDEN Välkommen! Hej och välkommen till BRF Solgården i Lunden. Vi är övertygade om att du kommer att trivas i vår förening. Med denna skrift hoppasvikunnabesvaranågraavdefrågorniharsomnyinflyttadi

Läs mer

Stort tack för den tid du bott hos oss!

Stort tack för den tid du bott hos oss! Stort tack för den tid du bott hos oss! Här får du tips inför din kommande utflytt Tips! Adressändring Gör din adressändring i så god tid som möjligt. Senast två veckor innan avflyttning. När du flyttar

Läs mer

Utflyttningsdags UPPSÄGNINGSTID GÖR I ORDNING LÄGENHETEN LÄMNA NYCKLAR

Utflyttningsdags UPPSÄGNINGSTID GÖR I ORDNING LÄGENHETEN LÄMNA NYCKLAR Hoppas vi ses igen! Utflyttningsdags Vi tycker att det är tråkigt att du flyttar, nen vi hoppas att du har trivts med oss och din bostad. När man är i flyttagen är det mycket som händer och det kan vara

Läs mer

Hagaköket Snabbkök till helgen! Gällande från Januari Siemens. Framtiden flyttar in.

Hagaköket Snabbkök till helgen! Gällande från Januari Siemens. Framtiden flyttar in. Hagaköket Snabbkök till helgen! Gällande från Januari 2018 www.siemens-home.bsh-group.com/se Rekommenderat Ca-pris inkl. miljöavgift, kemikalieskatt och moms Siemens. Framtiden flyttar in. 2 My Siemens

Läs mer

Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB

Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB Välkommen till din nya lägenhet och till Atrium Ljungberg AB Välkommen som hyresgäst i Forumgallerian och välkommen till Atrium Ljungberg AB. Här finner du information och det mesta som du behöver veta

Läs mer

Levertinsgatan 1, Stockholm Kontakt Tommy Sörstrand tel e-post

Levertinsgatan 1, Stockholm Kontakt Tommy Sörstrand tel e-post VÄLKOMSTBREV Grattis till din nya lägenhet och välkommen till Brf Kristinebergsstrand! Vi hoppas att du ska trivas hos oss. Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på och bra att känna till, som

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

Till dig som flyttar ut

Till dig som flyttar ut Till dig som flyttar ut Lycka till med flytten Vi tackar dig för den tid som du varit vår hyresgäst och önskar dig lycka till med ditt nya boende. Det är mycket att tänka på när du ska flytta. Här får

Läs mer

BOKLOK FLEX KÖK. BÄNKSKIVA IKEA PERSONLIG, ekmönstrad HANDTAG IKEA BLANKETT. DISKBÄNK IKEA BOHOLMEN (ovanlimmad) LUCKA IKEA METOD, Veddinge vit

BOKLOK FLEX KÖK. BÄNKSKIVA IKEA PERSONLIG, ekmönstrad HANDTAG IKEA BLANKETT. DISKBÄNK IKEA BOHOLMEN (ovanlimmad) LUCKA IKEA METOD, Veddinge vit KÖK BÄNKSKIVA IKEA PERSONLIG, ekmönstrad Fukt-, värme- och reptålig laminatbänkskiva som är lätt att rengöra. Rengör med mjuk trasa fuktad i vatten och ev. milt rengöringsmedel eller tvållösning. Eftertorka

Läs mer

Information och tips för dig som bor i hyresrätt

Information och tips för dig som bor i hyresrätt Att bo i hyresrätt Information och tips för dig som bor i hyresrätt I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad

Läs mer

Råd och regler för dig som skall flytta ut

Råd och regler för dig som skall flytta ut Råd och regler för dig som skall flytta ut köket varsamt! förrådet nallar Några flyttråd på vägen Passa på och rensa bland dina saker! Packa smidigt, blanda lätta och tunga saker i samma kartong. Märk

Läs mer

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden

ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden ORDNINGSRELGER för Bostadsrättsföreningen Raden Ansvar Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Ordningsreglerna gäller såväl bostadsrättshavare

Läs mer

Välj rätt spis, häll och ugn

Välj rätt spis, häll och ugn Välj rätt spis, häll och ugn 1 Som alternativ till en hel spis kan du välja att köpa häll och ugn separat. Du kan då placera ugnen i en bekväm arbetshöjd. Spishällen kan antingen bestå av enskilda gjutjärnsplattor

Läs mer

Välkommen till Brf Olver.

Välkommen till Brf Olver. Välkommen till Brf Olver. Att tänka på när man flyttar in. Inför inflyttningen är det en hel del tips vi tror du kan ha nytta av. Vi vill också gärna tala om vilken service vi kan erbjuda och vilka rättigheter

Läs mer

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren

Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsföreskrifter för Brf. Hjälmaren Ordningsregler är vår gemensamma överenskommelse om hur vi skall bete oss gentemot varandra. Det är därför viktigt att alla följer dem. Ordningsreglerna är inte

Läs mer

Brandvarnare I alla våra områden är brandvarnare monterade i bostäderna samt ett brandlarmsystem i korridorerna.

Brandvarnare I alla våra områden är brandvarnare monterade i bostäderna samt ett brandlarmsystem i korridorerna. Disponentparken/Studentbostad Din hyresvärd är Herbert Lindgren som har kontor i källaren. Telefonnummer 073-330 41 25 Gemensamma utrymmen Rökning är absolut förbjudet! Vi som äger fastigheten har arbetat

Läs mer

OBS! LÄS NEDANSTÅENDE NOGA!!!

OBS! LÄS NEDANSTÅENDE NOGA!!! Sida 1 av 5 Upplysningar rörande utflyttningsstädning och frånträde av lägenheter OBS! LÄS NEDANSTÅENDE NOGA!!! På följande sidor finns ett städprotokoll som vi följer utan undantag när vi besiktigar en

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten Lite goda råd till dig som flyttar. Det är mycket att tänka på när man skall flytta från sin lägenhet. För att underlätta för dig har vi sammanställt en kom-ihåg-lista

Läs mer

Installationer i lägenheten av tex tvättmaskin, diskmaskin etc måste utföras av en fackman.

Installationer i lägenheten av tex tvättmaskin, diskmaskin etc måste utföras av en fackman. VÅRA LÄGENHETER FÖRÄNDRINGAR Ibland vill man förändra och komplettera sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar tex badrum, kök och väggar måste styrelsen godkänna detta skriftligen. Installationer

Läs mer

VÄLKOMMEN till vårt hus!

VÄLKOMMEN till vårt hus! VÄLKOMMEN till vårt hus! Vi är alla glada för vårt fina hus och vi hoppas att Du också ska finna dig väl till rätta här och känna att du faktiskt är delägare i huset. Detta gör nämligen att man är rädd

Läs mer

Här har vi samlat lite bra att veta om vår förening, om du saknar något hör gärna av dig till vicevärden eller någon i styrelsen.

Här har vi samlat lite bra att veta om vår förening, om du saknar något hör gärna av dig till vicevärden eller någon i styrelsen. Brf Rostugnen 2018-02-28 Här har vi samlat lite bra att veta om vår förening, om du saknar något hör gärna av dig till vicevärden eller någon i styrelsen. Ordförande, sekreterare Brf Rostugnens ordförande

Läs mer

STANDARD OCH TILLVAL Brf Kantarellbacken

STANDARD OCH TILLVAL Brf Kantarellbacken STANDARD OCH TILLVAL Brf Kantarellbacken innehåll Kök Standard 4 Tillval 6 Vitvaror, standard 8 Vitvaror, tillval 10 Bad Standard 16 Tillval 17 Interiör Standard 20 Tillval 21 Leverantörer: Kök- Vedum

Läs mer

Några råd till dig som flyttar!

Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Besiktning Alla lägenheter måste besiktigas. Vi kontrollerar då bostadens skick och noterar eventuella fel och brister i ett besiktningsprotokoll.

Läs mer

Information. till alla som bor i Bostadsrättsföreningen Ingemar13

Information. till alla som bor i Bostadsrättsföreningen Ingemar13 Information till alla som bor i Bostadsrättsföreningen Ingemar13 För vår gemensamma trivsel har vi skrivit ned några riktlinjer för att vi alla skall trivas tillsammans i vår förening. Bostadsrättsföreningen

Läs mer

ORDNINGSREGLER. Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27.

ORDNINGSREGLER. Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27. ORDNINGSREGLER Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27. För vem gäller ordningsreglerna Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

Välkommen till Brf. Nattsländan!

Välkommen till Brf. Nattsländan! Bostadsrättsföreningen Nattsländan i Järvastaden Välkomstbrev - version 1.2 2019-01-10 Sid 1 (5) Välkommen till Brf. Nattsländan! Vi vill hälsa dig varmt välkommen som medlem till bostadsrättsföreningen

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

Diskmaskin, 60 cm Helintegrerad, openassist för handtagslös öppning SX 878D03PE¹

Diskmaskin, 60 cm Helintegrerad, openassist för handtagslös öppning SX 878D03PE¹ SX 878D03PE¹ 17990 kr* 17990 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift ¹Extra hög - 865 mm, nischhöjd 865-925 mm Miljöavgift ingår med 5 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Förbrukning

Läs mer

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5

Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 Ordningsföreskrifter Brf Leoparden 5 För att skapa en gemensam och trivsam atmosfär för oss alla i föreningen har styrelsen fastställt ordningsregler som alla boende är skyldiga att känna till och rätta

Läs mer

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel.

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel. TRIVSELREGLER Brf Flaggan 9 Beckbrännarbacken 7 Det här bör du veta om föreningens Trivselregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Välkommen till BRF Jungfrun 21

Välkommen till BRF Jungfrun 21 Välkommen till BRF Jungfrun 21 Kommendörsgatan 24 & Sibyllegatan 26 Bild från Digitala Stadsm useet http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/grid.fwx?archiveid=5000&search=(iptc187%20contains(ssmfö000262))

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten... Visning av din lägenhet Du måste vara beredd på att visa din lägenhet för den person som får erbjudande om att flytta in efter dig, Vanligtvis tar personen kontakt

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

Ektorpshöjden Information från Bostadsrättsföreningen Ektorpshöjden Norrköping

Ektorpshöjden Information från Bostadsrättsföreningen Ektorpshöjden Norrköping Välkommen! Vi hälsar dig välkommen till bostadsrättsföreningen Ektorpshöjden och vi hoppas att Du kommer att trivas hos oss. Expedition Expeditionen finns på Spjutgatan 16 och är öppen 1:a och 3:e måndagen

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Några råd till dig som flyttar!

Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Visning När du sagt upp din bostad är den ledig för uthyrning. Det innebär att du måste ge nya hyresgäster möjlighet att komma och titta. Vanligtvis tar personen kontakt

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer