Välkommen hem till dig!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen hem till dig!"

Transkript

1 Välkommen hem till dig! Hur känns det? Du kanske redan har börjat fundera över hur du ska möblera, eller planera för inflyttningsfesten? Vi på Tornet hoppas du ska trivas med din nya lägenhet och med oss som hyresvärd. Vi tycker du som valt att bo i hyresrätt har gjort ett smart val, för en bekvämare bostadsform finns faktiskt inte. Du behöver bara tänka på hur du ska göra ditt hem så trevligt som möjligt vi sköter ju allt det andra. Vår ambition är att erbjuda lägenheter med bra standard i gröna och trygga områden. Därför är vi noga med att vårda våra hus, och vi gillar att göra våra gårdar till gröna och trivsamma uterum. Vi är också noga med att hålla det rent och snyggt, och det hoppas vi att du också ställer upp på. Det blir ju liksom trevligare för alla då. Men nu är det dags för dig att bekanta dig med din lägenhet och ditt område. Vi hoppas inflyttningen går bra. Välkommen hem! Postadress Adresserna till husen är: Gunnilbogatan 9-11, VÄSTERÅS Förutom postadressen har din lägenhet även ett eget lägenhetsnummer. Det har tagits fram av skatteverket och skall anges i samband med anmälan om ny adress. Du hittar ditt lägenhetsnummer angivet på bopärmens framsida. (De fyra sista sifforna.) Vänliga hälsningar från oss på Tornet

2 Allmän information kring ditt boende Vi som hyresvärd hälsar dig välkommen och hoppas att du skall trivas hos oss. I ditt kontrakt står det från vilket datum ditt kontrakt gäller. Du får flytta in från kl 12:00 denna dag. Lägenheten är besiktigad innan du flyttar in och protokollet finns hos Bostad Västerås. Tänk på att meddela adressändring till Skatteverket, ditt försäkringsbolag, din elleverantör och telefonoperatör. Hemförsäkring En hemförsäkring ger dig trygghet. Inte bara vid inbrott utan även vid vatten-, rök-, och brandskada. Vare sig du själv eller någon annan har vållat skadan behöver du en hemförsäkring. Om din granne orsakar t.ex. en vattenskada i din lägenhet är det din, och inte grannens, hemförsäkring som täcker de extra kostnader du får p.g.a. skadan. Resa bort Om du skall resa bort en längre period vänligen meddela hyresvärden om detta, se kontaktlista för kontaktuppgifter. Se till att någon ser efter din lägenhet och har möjlighet att ge hyresvärden tillträde till lägenheten ifall det skulle uppstå problem. Betala hyran i tid Hyran för lägenheten är alltid en förskottshyra och skall vara hyresvärden tillhanda senast den sista i månaden innan. Fel i lägenheten Om något inte fungerar som det ska i lägenheten ska du ringa till felanmälan, se kontaktlista för kontaktuppgifter. Fel i lägenheten måste anmälas innan skadan blir större, annars kan du bli ersättningsskyldig även om du inte vållat skadan själv. Akuta fel när felanmälan är stängd Det är extra viktigt och angeläget att vissa skador och fel åtgärdas så fort som möjligt, därför har vi ett journummer du ska ringa när felanmälan är stängd, se kontaktlista för telefonnummer. De skador och fel som räknas som akuta är främst vattenskador, om ett fönster gått sönder och elfel. Om din lägenhet är strömlös men inte grannens kan det vara en säkring i din lägenhet som gått, den kan du byta själv och ska inte ringa jouren. Om elen inte kommer tillbaka efter att du kontrollerat och bytt säkringarna i lägenheten kan du ringa jouren, se kontaktlista för telefonnummer. Vid brand, personskador och brott ska du ringa 112.

3 Vårda lägenheten väl När du hyr en lägenhet innebär det också att du har ansvar att vårda lägenheten och du kan blir ersättningsskyldig om saker går sönder. Att vårda lägenheten innefattar även rengöring av lägenheten. Skador som anses vara onormalt slitage, t.ex. om någon ritat på tapeterna eller haft sönder en skåplucka, måste du betala för. Tänk på att du som kontraktsinnehavare är ansvarig för alla som vistas hemma hos dig. Vill du förändra något i lägenheten vill vi att du kontaktar Riksbyggen innan, gäller även vid installation av tvätt- och diskmaskin, se kontaktlista för kontaktuppgifter. Lägenheten är besiktigad innan du flyttar in och besiktigas igen när du flyttar ut. Badrum/dusch Tänk på att badrummet är ett s.k. våtrum. Under kakelplattorna finns en fuktspärr som hindrar att väggar och golv kommer i kontakt med fukt. Det är inte tillåtet att borra hål vare sig i väggar eller golv i badrummen. I badrummet finns tvättmaskin och torktumlare installerad. Bredvid tvättmaskinen finns ett vattenlås för avloppet som skall rensas då och då. Här finns även en avstängningsventil för vattnet, den skall vara stängd när maskinen inte används. Tänk på att luddfilter skall rengöras då och då. I väggen bredvid tvättmaskinen mynnar ett rör som är en dränering av rörschaktet. Om det rinner vatten härifrån skall ni omgående ringa felanmälan. Ta hänsyn till grannarna Trivsel innebär olika saker för människor och alla hyresgäster är skyldiga att visa hänsyn. För att alla skall trivas tillsammans är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Att föra oväsen genom att tala högt eller skrika och spela hög musik eller att ha TVn på hög volym räknas som störande. Även hundar som ylar eller skäller räknas som störande. Om du ska ha många gäster samtidigt eller ha fest är det bra om du informerar dina grannar innan. Prata med dem och sätt gärna upp en lapp i trapphuset och hissen. Då förstår de varför det låter mycket från din lägenhet, och behöver inte vara rädda för att säga till om de tycker att det låter för mycket. De flesta stör inte sina grannar medvetet och uppskattar om någon säger till dem, oftast upphör störningarna då utan större problem. Om störningarna fortsätter kan du ringa störningsjouren. Blir du störd av allvarliga lägenhetsbråk med slagsmål och misshandel ska du ringa polisen! En enkel tumregel kan vara att inget störande skall höras till grannarna. Detta gäller dygnet om men är extra angeläget från kl 22:00 på kvällen till kl 06:00 på morgonen.

4 Lagen ser idag strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse, kan bli uppsagd från lägenheten. Hyresgästens skyldigheter gäller också i gemensamma utrymmen som t ex trapphus, hiss och tvättstuga. Tänk på att du som kontraktsinnehavare är ansvarig för alla som vistas hemma hos dig. Djur Ingen matning av fåglar andra djur får ske från balkong, det är heller inte tillåtet att ställa ut mat. Mat som slängs eller placeras ut lockar till sig råttor och andra skadedjur. Lägenhetsbyte Medgivande för lägenhetsbyte krävs från båda hyresvärdarna. Du kontaktar vår förvaltare, se telefonlista för kontaktuppgifter, och de du ska byta med kontaktar sin hyresvärd för att erhålla ansökningsblanketter. Uppsägning och utflyttning Det är tre månaders uppsägningstid. Uppsägningstiden räknas från nästkommande månad och är tre hela månader. T.ex. om bostaden sägs upp under april blir uppsägningstiden maj, juni och juli, avtalet upphör alltså sista juli. Vill du säga upp ditt hyresavtal måste du ta kontakt med Bostad Västerås för en skriftlig uppsägning. Nycklar skall lämnas in till Bostad Västerås kontor på Stora gatan 38 under öppettider senast kl på avflyttningsdagen.

5 Skötselråd Vi hoppas ni kommer att trivas med er köksutrustning. Nedan följer några enklare underhållstips, vilka bidrar till att spara energi och öka livslängden för din maskin. I vår eshop hittar du rengörings- och underhållsprodukter som är specialanpassade för detta. För mer utförlig information hänvisar vi till respektive produkts bruksanvisning. Plattspis Rostfri skena kring spisplattan rengörs bäst med rengöringsmedel och stålull. Lätt nedsmutsad ugn kan tvättas ur med varmt vatten och diskmedel eller ättiksvatten. Ugnsrengöring får bara användas på de emaljerade ytorna inuti ugnen, var noga med att allt rengöringsmedel tas bort. Ett miljövänligt alternativ är att använda naturlig såpa. Stryk då ut såpa i ugnen, stäng luckan, välj över-/undervärme och värm till 100 C i 10 minuter. Tvätta ugnen rent med vatten då den har svalnat. Hällspis För glashällen rekommenderas rengöringsmedel speciellt gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med skrapa. Inbyggnadsugn Lätt nedsmutsad ugn kan tvättas ur med varmvatten med diskmedel eller ättiksvatten. Ugnsrengöring får bara användas på de emaljerade ytorna inuti ugnen, var noga med att allt rengöringsmedel tas bort. Ugnsrengöring får aldrig användas till katalytisk emalj. Katalytisk emalj har en självrengörande effekt och rengöring sker när ugnen är i gång. Ett miljövänligt alternativ är att använda naturlig såpa. Stryk då ut såpa i ugnen, stäng luckan, välj över-/undervärme och värm till 100 C i 10 minuter. Tvätta ugnen rent med vatten då den har svalnat. Glashäll För glashällen rekommenderas rengöringsmedel från BSH eller annat rengöringsmedel speciellt gjort för glashällar, samt mekanisk bearbetning med skrapa. Mikrovågsugn Rengörs med milt diskmedel och mjuk trasa. Kylskåp Rengöres invändigt vid behov med ett milt diskmedel och mjuk trasa. Rengör en gång per år på baksidan av skåpet och runt kompressorn, detta förlänger livslängden på skåpet. Diskmaskin För att säkerställa ett gott diskresultat och förlänga livslängden för din apparat, bör silar, pump och spolarmar rengöras regelbundet. Kör maskinen tom på högsta temperatur då och då för att hålla maskinen fräsch, detta förlänger även livslängden för apparaten. För kraftfull rengöring av diskmaskinen, rekommenderar vi en maskinrengöring några gånger per år. Tvättmaskin Använd tvättmedel av kända märken, rengör sil och pump vid behov. Rengör tvättmedelsfacket och områdena kring detta, där det kan bildas vallar av olöst tvättmedel. Kör maskinen tom på högsta temperatur då och då för att avlägsna eventuella tvättmedelsrester och avlagringar som kan bildas. Torktumlare Rengör filter, ventilationskanaler och kondensor vid behov. Rengöring i övrigt utförs med ett milt diskmedel och mjuk trasa. Rostfria produkter Rengöres med Bosch rengöringsmedel eller annat för ändamål avsett rengöringsmedel ute i handeln. Vårdande olja för rostfria ytor ger din apparat glans och fungerar smuts- och fettavvisande. Rengöringsoch underhållsprodukter finns att köpa i vår eshop. För den miljömedvetne finns alternativet Melamin svamp av märket 3M / Scotch-Brite (OBS! Ej traditionell Scotch-Brite) eller mikrofibertrasa. Dessa finns i välsorterade dagligvarubutiker. Köp av tillbehör, rengöringsmedel och reservdelar: bosch-eshop.se siemens-eshop.se gaggenau-eshop.se Bruksanvisningar för nedladdning: bosch-home.se/bruksanvisningar siemens-home.se/bruksanvisningar gaggenau.se BOSCH AND SIEMENS HOME APPLIANCES GROUP BSH Home Appliances AB Box 503 Landsvägen 32 S SOLNA Telefon: Bankgiro: Plusgiro: Org nr: VAT nr: SE Säte: Stockholm Företaget innehar F-skattebevis Tillämpar EHL branschbestämmelser

6

7

8

9 SIDA 1 (4) DATUM UTGÅVA 4 ART NR Skötselråd för ditt vedum kök Välkommen till ditt nya Vedum kök! Genom att sköta ditt nya kök på rätt sätt håller du det nytt och fräscht längre. Ytorna har olika beläggning och reagerar olika i kontakt med rengöringsmedel och kemikalier. Här är några råd som ditt nya Vedumkök mår bra av. skåpstommar Skåpstommarna är i allmänhet uppbyggda av melaminbelagd spånskiva. Melaminskiktet är hårt och mycket lätt att rengöra. Det är dessutom mycket resistent mot olika kemikalier. För rengöring rekommenderas att: Torka med en fuktig trasa och diskmedelslösning. Koncentrerat handdiskmedel kan också användas. Om ytan är mycket smutsig kan en blandning av 1 del aceton och 3 delar T-sprit användas. Använd aldrig rengöringsmedel innehållande ammoniak, stålull eller liknande som har slipande effekt. Eftertvätta alltid med rent vatten och torka torrt så att vatten inte blir stående och tränger in i befintliga skarvar, speciellt gäller detta i luckornas kanter. OBS! Placera inte kaffebryggare eller vattenkokare så att ångan strömmar upp mot ljusramplisten eller underkant på skåp och luckor. Målade, folierade och melaminbelagda ytor Rengörs med milda och i hushåll vanligt förekommande rengöringsmedel. Använd en fuktig trasa med rengöringsmedel. Eftertorka med enbart vattenfuktad trasa så att rengöringsmedlet avlägsnas. Torka sedan med torr trasa. Använd aldrig rengöringsmedel innehållande ammoniak, stålull eller liknande som har slipande effekt. Lacknafta eller bensin kan användas för borttagning av svåra fläckar. Tänk på att alltid torka av under diskbänkskåp och luckornas kanter. De är inte avsedda att klara vatten som blir stående. Torka även av luckorna på var sida om diskmaskinen och även den eventuella integrerade luckan på diskmaskinen. Bättringsmåla slagmärken/skador omgående på målade luckor för att slippa fuktskador. Tänk på att fläckar och repor upplevs mer synliga på svarta och mörka kulörer. lackerade och laserade fanerytor Rengör fördelaktigast med endast fuktig trasa. Använd aldrig rengöringsmedel innehållande ammoniak, stålull eller liknande som har slipande effekt. Thinner får ej användas.

10 SIDA 2 (4) DATUM UTGÅVA 4 ART NR F Tänkvärt varför ser inte mitt kök ut som i utställningen/ katalogen? Tänk på att trä är ett levande material som inte har samma struktur/ utseende genom hela trädet. Detta kan även påverka kulörer som påföres så de inte blir identiska alla gånger. Ljusinfall och ljussättning kan påverka synintrycket, färger kan få olika nyanser beroende på lamptyp och mängden naturligt -ljus. Men charmen med ett träkök är just att alla delar är inte identiska utan man kan se vissa variationer och detta berättigar därför normalt inte till reklamationer. varför är det färgskillnad mellan massiva och fanerade detaljer eller detaljer i laminat? Detta är ett faktum då vissa material ej är lämpliga till vissa detaljer. T.ex. har en fanérad sockel överlägsna egenskaper gentemot en homogen sockel vad gäller formbeständighet. Homogent trä har en förmåga att slå och vrida sig, och det vill man inte. varför ser köket brokigt ut? Trä är som ett levande material och mognar en tid efter montering. Vissa träslag har en mognadstid på över 6 månader. Detta skall finnas i åtanke när man köper träluckor att de måste tillåtas mogna, detta berättigar normalt inte till reklamationer. varför gulnar mina luckor? Ljusa målade luckor har viss benägenhet att åldersgulna beroende på bl a ljuspåverkan. Kraftig rökning och vitmålade/ vitlaserade kök hör inte ihop. Nikotinet gör att luckorna gulnar, ingen vit färg motstår detta. varför slår sig min lucka? Ett nybyggt hus som ej är fullt uttorkat innehåller en mängd fukt. Även i ett gammalt hus kan fuktigheten variera kraftigt mellan årstiderna. Och detta kan leda till att framför allt större luckor i trä kan bli skeva, då de torkar mer från en sida än den andra. Ibland kan detta avhjälpas med magneter på lucka och i stomme. Detta fenomen kan inträffa i skafferiskåp där man har en ventil med friskluft. Den luften är normalt fuktigare än inomhusluften. Massiva träluckor är alltid ett levande material och utsätts hela tiden för olika fuktighetskvoter i luften vilket gör att luckorna alltid kommer röra sig lite. Detta berättigar normalt inte till några reklamationer. varför går inte luckorna att justera? Det beror sannolikt på att skåpen inte är monterade korrekt. Kontrollera med vattenpass att de sitter rätt, både lodrätt och vågrätt. Om väggarna inte är jämna, lägg något mellan skåpet och väggen så att skåpet inte dras ur vinkel när det skruvas fast i väggen. Du hittar mer mått och fakta, monteringsanvisning och byggvarudeklaration som PDF på vår hemsida:

11 SIDA 3 (4) DATUM UTGÅVA 4 ART NR Skötselråd för bänkskivor LAMINATBÄNKSKIVOR träbänkskivor Materialet Stommen i bänkskivan består av högvärdig snickeri-spånskiva E-1. Tillverkningen kontrolleras regelbundet så att avgången av fri formaldehyd håller sig väl under fastställda gränsvärden. Vissa skivor kan ha en stomme av vattentålig björkplywood (WBP). Laminatet på ovansidan är ett högtryckslaminat, som till mer än 65% består av kraftpapper, impregnerat med fenolharts. Över detta ligger ett tryckt mönsterpapper, täckt med melamin. Undersidan är klädd med laminatbalans med inbyggd fuktspärr av Polyeten. Avsågningar och spån som uppkommer under monteringen kan deponeras, komposteras eller förbrännas i godkänd anläggning för industriell förbränning. Rengöring Vid rengöring använd aldrig några slipande rengöringsmedel på laminatytan som t ex skurpulver, stålull, nylonsvamp eller liknande. Detta kan repa ytan. Vid envisa fläckar går det bra att använda medel som T-sprit, laminatcleaner eller aceton. Undvik att koncentrerade mineralsyror och starkt färgande ämnen såsom jod, vätesuperoxid och bläck kommer i beröring med plastlaminatytan. Dessa ämnen förorsakar frätskador eller missfärgningar. Viktigt att vatten inte blir stående mellan bänkskiva och spis eller bänkskiva mot diskbänk. Sådana skarvar skall vara silikonbehandlade så att fukt inte kan tränga in och bli stående i skarvarna. Materialet De flesta massiva träskivor tillverkas av trä från norra halvklotet. Vissa träslag kommer från odlingar eller skogar på södra halvklotet. Överallt där så är möjligt används skogsråvara som uppfyller kraven enligt FSC, Forest Stewardship Council. För att skapa en massiv träskiva sågas träet upp i stavar som sedan limmas ihop igen. Genom att först dela upp träet i mindre bitar och sedan limma ihop det igen, stabiliseras träet. Limmet som använts för att sammanfoga stavarna är en vattendispersion av PolyVinylAcetat (Vitlim). Oljan som använts för grundbehandling är svensk högraffinerad kallpressad linolja. Vissa träslag kan vara behandlade med ett vax, som består av vegetabiliska oljor och naturliga vaxer. Avsågningar och spån som uppkommer under monteringen kan deponeras, komposteras eller förbrännas. rengöring/underhåll OLJADE SKIVOR Massiva bänkskivors fibrer skall mättas med olja för att bänkskivan skall bli formstabil samt stå emot fukt och smuts. Därför skall bänkskivan oljas in både på under- och ovansidan innan montering, annars finns risk för att bänkskivan bågnar. Efter montering skall bänkskivorna omedelbart oljas på samtliga sidor och kanter med rustik träolja. Lägg på ordentligt med olja och låt den suga in i en halvtimme, fördela och arbeta under tiden in överskottet av oljan med en trasa. För extra len ytan använder ni Scotch-Brite eller motsvarande, alternativt mjuk slipkloss (extra fin). Laminatbänkskivor tål värme upp till max 180. Kastruller och stekpannor som tas direkt från spisen kan ha en temperatur ända upp till 350, keramikhällar ger ännu högre värme. Använd därför alltid underlägg när du ställer kastruller och stekpannor på bänkskivan. Om du har en spishäll som är infälld i skivan, måste du tänka på att kokkärl alltid står helt på hällen och inte delvis över laminatytan. Laminat är hårt, men mörka och/eller blanka ytor är känsliga för repor. Vanliga köksredskap åstadkommer normalt ingen skada, men ytan kan repas av keramiska kärl och vassa verktyg. Skär aldrig direkt mot bänkskivan, utan använd alltid skärbräda. Om bänkskivan har 1 mm eller 4 mm träkantslist från Vedum, skall denna oljas in en till två gånger per år. Öppna inte diskmaskinen innan den är klar. Om man måste öppna innan torkningen är klar så öppna luckan helt. Torka sedan av vattnet som bildas på bänkskivans underkant när varm ånga släpps ur maskinen. Glöm ej att torka av luckorna på var sida om diskmaskinen och även den eventuella integrerade luckan på diskmaskinen. Arbeta i träets längdriktning. Gnugga sedan ytorna torra med en luddfri trasa. Om inte ytan torkas helt torr efter en halvtimme så kan den torka till en seg och kladdig yta som är svår att få bort. Var försiktig så att oljan inte kommer i kontakt med annat än bänkskivan. Upprepa behandlingen minst en gång första veckan, därefter en gång i veckan i tre veckor. upprepa efter en månad, tre månader och sex månader. Behandla därefter bänkskivan en eller två gånger om året. Observera att all behandling och underhåll skall utföras på torra skivor. Låt aldrig vatten bli stående på bänkskivan. Det finns då en risk att bänkskivan kan svälla och i värsta fall spricka. Torka därför torrt direkt och särskilt viktigt är det runt diskbänken. Varning! De trasor och svampar du använt kan självantända då oljan oxiderar! Blöt med vatten och slå in i lufttätt eller elda under kontrollerade former! rengöring/underhåll Hårdvaxoljade skivor Bänkskivorna är vid leverans behandlade med en speciell olje- och vaxkombination som ger ett mycket slitstarkt ytskikt och ett bra skydd. De behöver inte behandlas före eller direkt efter montering om inte ytan skadats. För att bänkskivorna skall hålla sig vacker och ha ett fullgott ytskikt bör ni under första året kontrollera om era bänkskivor behöver underhållas så att ytan inte blir sliten eller skadad. Extra viktigt är kontrollen så att ändträet och kanterna har ett fullgott skydd, särskilt om ni har en underlimmad diskho där fukt kan tränga upp. För dagligt underhåll, eller vid behov, används en lätt fuktad trasa med ljummet vatten. Den avtorkade ytan ska vara torr inom 1-2 minuter.

12 SIDA 4 (4) DATUM UTGÅVA 4 ART NR Bättringsbehandling för bänkskivor med natur hårdvaxolja Ytan måste vara ren och torr. Vedum använder Osmo hårdvaxolja 3062 ofärgad matt som är färdig att använda, spädes ej men skakas/röres noga. Lägg på hårdvaxoljan tunt i fiberriktningen med en luddfri trasa (ingår ej i Vedums leverans). Lägg endast på en gång i ett tunt lager. Var noga med att inte lämna något överskott. Undvik att göra arbetet i direkt solljus. Var försiktig så att hårdvaxoljan inte kommer i kontakt med annat än bänkskivan, särskilt luckorna, då den är mycket svår att ta bort. Låt torka 8 12 timmar, i normala klimatförhållanden vid temperaturen ca och relativ fuktighet på 40-60%, och sörj för god ventilation. Bättringsbehandling för bänkskivor med vit- eller svartpigmenterad hårdvaxolja Till normalt underhåll vid behov används natur hårdvaxolja enligt ovan. Om bänkskivan skadas eller ytan slipas ner så mycket att träets naturliga färg kommer fram så används den vit- eller svartpigmenterade hårdvaxoljan som grundbehandling på det skadade stället. Lägg på den pigmenterade hårdvaxoljan på samma sätt som den ofärgade. Låt torka 8 12 timmar, i normala klimatförhållanden vid temperaturen ca och relativ fuktighet på 40-60%, och sörj för god ventilation. Ovanpå grundbehandlingen läggs sedan natur hårdvaxolja på enligt tidigare instruktion. Låt torka 8 12 timmar, i normala klimatförhållanden vid temperaturen ca och relativ fuktighet på 40-60%, och sörj för god ventilation. Varning! Hårdvaxoljan innehåller oxiderande oljor vilka kan orsaka självantändning av organiskt material. Lägg därför alltid trasor och andra textilier som varit i kontakt med produkten i vatten omgående efter avslutad användning alternativt blöt med vatten och slå in vattentätt eller elda under kontrollerade former! Osmo hårdvaxolja är i torrt tillstånd helt giftfri och godkänd enligt EN71.3 och DIN OM OLYCKAN ÄR FRAMME Om ytan på din massiva träskiva har skadats eller missfärgats kan du alltid slipa bänkskivan. Det är ju just det som är fördelen med massivträ. Men efter en sådan slipning måste en vaxad skiva behandlas med primer och vax som om den var obehandlad. Det material du behöver hittar du hos din byggmaterialhandlare eller färghandlare. Slagmärken och repor kan många gånger repareras med varmt vatten, som får träet att svälla och återta sin form. Detta är lättast med trä som behandlats med rå linolja och svårast med en vaxad yta, men det kan alltid vara värt ett försök. Har du slipat ytan, kan du alltid byta från olja till vax eller tvärtom, men ytan måste behandlas som om den var obehandlad. Väljer du olja, behandlar du enligt det schema som beskrivits tidigare. Väljer du vax, följer du fabrikantens anvisningar. Massivt trä är ett levande material, och därför rör det sig med årstidernas växlingar. Upp till ± 2,5mm i djupled. stenbänkskivor Bänkskiva av granit Granit är ett naturmaterial som skiftar i utseende från gång till gång. De flesta sorter skiftar dock inte nämnvärt i utseende. När det gäller vissa granitsorter så förekommer det stick (sprickor). Detta är naturligt för vissa sorter och försämrar ej kvaliteten. I alla granitsorter finns det porer (hål) i ytan. I en del graniter finns det mer och i en del knappt alls. Detta försämrar dock ej kvaliteten. Porer är mer vanligt än ovanligt hos graniter. Granit är till skillnad från marmor och kalksten ett mycket tätt material, men man bör ej låta fettfläckar ligga någon längre tid på stenen, då dessa kan tränga ner i skivan. Till skillnad från vatten som förångas kan fettfläckar bli permanenta. En fettfläck måste alltid blötas bort för att gå ur granitskivan. Granitskivorna är impregnerade vid leverans och behöver ingen speciell skötsel utan rengör vid behov med vanligt såpvatten. Blanda natursåpa eller stensåpa med 70-80% vatten i en duschflaska. Duscha bänkskivan med såpvattnet och låt dra i cirka tre minuter och torka bort. På så sätt underhåller man också bänkskivorna från fläckar och smuts. Granitskivorna skall vara så pass insåpade att vatten pärlar sig på ytan. Om granitskivan suger in vatten behövs mer underhåll. Får man en grå hinna på ytan som inte går bort med såpvattnet, betyder det att ytan är för fet eller övermättad. Normalt sett går detta bort med fönsterputs. Bänkskiva av kalksten eller marmor Marmor och kalksten har karbonatmineral (kalcit) som huvudmineral och båda stensorterna har likartade tekniska egenskaper. Marmor och kalksten är båda känsliga för syror som kan etsa och ge märken i stenen. Syror finns till exempel i sura rengöringsvätskor, vin, ättika, kolsyra, fruktjuicer etc. Sten har en viss absorptionsförmåga. Den bör därför inte utsättas för färgade vätskor som kan tränga ner i stenen. Om man spiller bör detta torkas bort direkt. Vid daglig rengöring räcker det i allmänhet med en fuktig trasa. Vid behov av rengöringsmedel, använd såpa, milt diskmedel eller de specialmedel som finns för marmor och kalksten. Bänkskiva av kompositsten Det är ett material som till stor del liknar granit, men med en helt tät ytstruktur. Trots att kompositen är värmetålig bör den inte utsättas för värmechocker. Man bör därför vara försiktig med att ställa varma grytor och kastruller direkt på stenen. Att skära direkt på stenen avråds. För den dagliga skötseln används en vanlig disktrasa med lite diskmedel på. diskbänk i rostfritt stål Diskbänkarna är gjorda av ett material som varken tar åt sig lukt eller smak. Det är inga problem att behålla sin diskbänk fräsch i flera år, om man bara tänker på att skölja och torka av diskbänken efter användning. Låt inte klorhaltiga vätskor stå i diskhon flera timmar, klor kan skada diskbänken. Rostfria ytor bör torkas av efter varje användning. Låt inte vatten eller andra vätskor självtorka på ytan. Använd svamp eller disktrasa och vid behov mild såpa/diskmedel och vatten. Fläckar som ej försvinner vid normal avtorkning kan avlägsnas med mjuk borste eller flytande rengöringsmedel för rostfritt stål. skärbrädor Skärbrädorna är gjorda av en fukttrög spånskiva som är fanérad. Kantlisterna är av ABS-plast för att fukt inte skall tränga in i kanterna. Vid rengöring använd fuktig trasa. Använd vid behov diskmedel. Diska den aldrig i diskmaskin. Torka av skärbrädan efter rengöring. Låt den EJ dropptorka i torkställ. Skärbrädorna är behandlade på samma sätt på båda sidorna. Vänd på den då och då för att få ett jämnt slitage. Använd ej rengöringsmedel med slipmedel eller som innehåller klor, jod, fluor eller kemiska lösningar som påverkar rostfritt stål. Använd ej hårda eller vassa föremål, syror, stålull eller liknande. Missfärgning av den rostfria ytan kan även uppstå om ämnen med järninnehåll får ligga på den fuktiga ytan. Även vatten i vissa kommuner kan ge upphov till missfärgning. Missfärgningen kommer inte från det rostfria materialet. Matta partier får tillbaka sin lyster om man strör lite krita och gnuggar med mjuk trasa. Efter all rengöring skall diskbänken sköljas med vatten och torkas av. OBS! Det är viktigt att torka och gnugga i diskbänkens längdriktning.

13 SKÖTSELANVISNINGAR Fönsterbänkar/Bänkskivor av natursten Rengöring och underhåll Marmor/Kalksten: Dammtorka med dammduk. Torka med fuktig duk, använd såpa/tvållösning som ger bra ytskydd. Om en polerad yta etsas av sura ämnen, t.ex. fruktjuice, vin, ättika eller kolsyra kan det vara svårt att återställa den blanka ytan. Den säkraste metoden är att slipa om hela ytan maskinellt. I vissa fall kan förbättringar göras manuellt genom att ytan slipas med vattenslippapper eller kloss med diamantkorn. Sedan används finfördelat bivax löst i lacknafta för att försöka återställa ytans glans, alternativt terpentin blandat med paraffinolja som arbetas in med mjuk duk. Färdigblandade lösningar ofta med beteckningen stenglans finns på marknaden. Prova alltid först på en liten undanskymd yta! Fläckar, se Fläckborttagning. Granit/Skiffer: Dammtorka med dammduk. Torka med fuktig duk, använd diskmedel om så krävs. Fläckar, se Fläckborttagning. Fläckborttagning Stenens känslighet för fläckar varierar. De viktigaste faktorerna är stentyp _ om stenen är granit, skiffer (silikatsten) eller marmor, kalksten (karbonatsten) _ och stenens täthet. Även färg, textur, ytbearbetning och stenytans allmänna tillstånd påverkar. Det innebär att inga absoluta regler gäller, utan fläckborttagningen får anpassas till varje situation. Generellt: Fläckar ska tas bort snabbt för att hindra dem att sprida sig i stenmaterialet. Tränger fläcken djupt ned kan den vara mycket svår eller omöjlig att få bort. Det gäller också att vara försiktig, för att inte förvärra fläcken eller skada stenen. Man bör alltid först välja enkla metoder framför kemikalier. Grundprincipen bygger på pastametoden, där en lösande vätska kombineras med absorberande medel. Pastametoden innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t.ex. krita, bentonitlera eller potatismjöl, till en pasta. Denna läggs på fläcken, som eventuellt först fuktas med lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Prova först på liten yta! Vid behov upprepas behandlingen. Som första åtgärd: Försök först suga upp fläcken med hushållspapper eller absorberande medel, bearbeta sedan med fuktig duk och vatten. Därefter används en lösning av vatten och diskmedel eller Allrent. Arbeta alltid utifrån och in mot fläckens mitt för att undvika spridning av fläcken. Används någon form av lösningsmedel så skölj noga med vatten och Allrent efteråt. Använd aldrig kraftfullare medel än fläckborttagningen kräver! Vid användning av lösnings- och rengöringsmedel ska skyddsföreskrifter för dessa följas. Kontakta stenleverantören vid tveksamhet om lämplig metod Marmor/Kalksten: Materialet är känsligt för syror och salter. Medel som innehåller sådana ämnen ska inte användas. Dessa stentyper består av relativt mjuka mineraler och påverkas av hårda mekaniska metoder. Efter fläckborttagning får i regel ytan en avvikande färg och lyser mot omgivande sten, vilket beror på att den rengjorda ytan inte har den porfyllnad man får med regelbundet underhåll med såpa/tvål. Den rengjorda ytan behöver då mättas med såpa/tvållösning för att få samma lyster som den omgivande ytan. Vissa rengöringsmetoder kan leda till att stenens ytbeskaffenhet avviker mot den omgivande stenytan. Området kan då, med stor försiktighet, slipas med fint vattenslippapper, stålull eller nylonduk beroende på den omgivande stenens ytbeskaffenhet. Prov görs på liten yta. Därefter mättas den rengjorda ytan med såpa/tvållösning. En polerad yta är mycket svår att återställa med denna metod. Granit och Kvartsitskiffer: Stentyperna är tåliga både vad gäller kemisk och mekanisk påverkan, vilket innebär att ett flertal medel kan användas. Lerskiffer: Lerskiffer är mjuk och bleks lätt av mekanisk och kemisk påverkan NATURSTENSENTREPRENADER NATURSTENSLEVERANSER Stenentreprenader i Hessleholm AB Tfn: +46 (0) BG: Helsingborgsvägen 8 Fax: +46 (0) Bank: Sparbank 1826 S HÄSSLEHOLM (säte) info@stenentreprenader.se Org.nr och F-skattsedel SWEDEN

14 Kontaktlista Kontaktuppgifter kring ditt boende Riksbyggen Felanmälan vardagar, kl Vid felanmälan på vitvaror skall produkt- och serienummer anges. Akutsituation jourtelefon får endast användas vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid, samt kvällar och helger. Missbruk av journumret debiteras hyresgästen. Fastighetsförvaltning Yttre skötsel, städning och reparationer utförs av Riksbyggens personal. Bostad Västerås Uthyrning, uppsägningar och administrativa frågor Telefontider vardagar och Tornet Fastighetsförvaltare Lägenhetsbesiktningar Niclas Nordqvist Hyresavisering Lotta Möller

15 Avfallshantering Hushållssopor/matavfall Hushållssopor och matavfall läggs i behållare i soprummet som ligger på gården (vid Gunnilbogatan 11). Observera att hushållssopor och matavfall sorteras separat. Under diskbänken finns kärl för sortering av avfallet som läggs i respektive kärl i soprummet. Papperspåsar för sortering av matavfallet finns i soprummet. Källsortering I miljörummet kan man även sortera sitt andra avfall såsom papper, glas m.m. Mer information om källsorteringen framgår av den information som finns uppsatta i miljörummet. Grovsopor får våra boende själv transportera till närmaste deponicentral. Tillträde miljöstuga Tillträde till soprummen sker med lägenhetsnyckeln. Samtliga hyresgäster har fått tre stycken lägenhetsnycklar.

16 Gemensamhetsutrymmen Gård Gården är till för lek och rekreation. Respektera tider så att du inte stör dina grannar och visa hänsyn gentemot din omgivning. Cykelställ på gården Det finns cykelställ på gården där man kan ställa sina cyklar. Tänk på att cyklar eller barnvagnar inte får förvaras i trapphusen.

17 Parkering Parkeringsplatser Det finns ett antal parkeringsplatser runt fastigheterna. Parkeringsplatserna hyrs endast ut till våra hyresgäster. För närvarande kostar parkeringsplatserna 300 kr/mån. Det finns inga parkeringsplatser med elstolpe. För att hyra en parkeringsplats -eller ställa upp sig på kö- kontakta Bostad Västerås.

18 Brandskydd Denna text är till för våra hyresgästers säkerhet och följer de lagar som reglerar brandskyddet i en fastighet. Det är absolut förbjudet att förvara brandfarligt material eller vätska i byggnaderna. Vid fara: ring 112 och meddela vad som hänt, namn och plats för händelsen. Nödnumret 112 ska bara användas vid akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom och miljö. Är det inte en akut fara ska man inte ringa 112. Tänk också på att det inte är tillåtet att förvara brandfarliga eller förbjudna ämnen i garaget, i förrådet eller på andra håll i fastigheten. Inga cyklar, barnvagnar, dörrmattor eller annat får finnas i trapphuset p.g.a. brandrisk och utrymningsproblem. Om du har frågor gällande ditt boende eller vad du får eller inte får förvara, är du välkommen att kontakta din fastighetsskötare Riksbyggen. Brandvarnare Vid inflytt finns en brandvarnare monterad i lägenheten. Den sitter ofta i hallen och skall varna vid rökutveckling i lägenheten. Hyresvärden ansvarar för att brandvarnaren fungerar vid inflytt, därefter ansvarar hyresgästen för batteribyte och för att brandvarnaren alltid är i drift. När batteriet börjar ta slut hörs ett pip från varnaren, då är det dags att byta batteri. Genom att trycka på knappen på brandvarnaren kan den funktionsprovas.

19 Montering diskmaskin Diskmaskin kan monteras under diskbänk på plats i underskåp. Vatten och el är framdraget under diskbänk. Slang och kabel dras genom de förborrade hålen i skåpsbotten och ansluts. 1. Börja med att ta bort sparksockel som sitter fast i klämringar runt stödbenen. 2. Skruva bort förbindelseskruvar och skruvar i bakkant, sida och ev. vinkeljärn i ram runt diskbänk. Skruva upp benen så att inte skåpet spänner mot bänk. 3. Lossa gångjärnsfästen och ta bort skåpsluckan. 4. Lägg ett skydd på golvet och dra ut underskåpet (lyft skåpet samtidigt som skåpet dras ut för att förhindra att benen knäcks). 5. Återmontera stödskivan i ramen på diskbänksplåten med små vinklar (tänk på placering av dessa så de inte kolliderar med montaget av diskmaskinen) Du måste montera ett läckageskydd i plast under diskmaskinen som samlar upp vatten vid ett eventuellt läckage. Tänk på att montera denna före maskinen sätts in. Montera diskmaskinen enligt fabrikantens anvisningar och återmontera sparksockel. Det finns även avstängningsventil för vattnet till diskmaskinen. Denna skall vara avstängd när maskinen inte används. Glöm inte att rensa vattenlåset för avloppet då och då. Lycka till! Viktigt Arbetet måste alltid utföras av auktoriserad yrkesman, så att inte problem uppstår i efterhand. Kontrollera med ert hemförsäkringsbolag att installation täcks av hemförsäkringen. Förvara underskåpet i lägenhetsförrådet, var extra försiktig med skåpsluckan. Vid avflyttning skall underskåpet återmonteras av hyresgästen. Ring alltid din fastighetsskötare Riksbyggen innan du påbörjar arbetet.

20 1 Sälgen 2 Serie 4 HCE V¹ vit ¹400V Spis, 60 cm 400 V Vit Energieffektivitet A Hälltyp / Hällfunktioner Glaskeramikhäll 4 steglöst reglerbara HighSpeed zoner Ugnstyp / Ugnsfunktioner Ugnsvolym: 71 l Konventionell ugn 4 ugnsfunktioner: över-/undervärme, separat undervärme, stor variogrill, liten variogrill!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ Komfort `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ Ugnsbelysning: 1 st (40 W) placering upptill Löstagbara ugnsstegar Design Cylindervred Invändig helglaslucka Miljö och Säkerhet Säkerhet ugn: mekanisk luckspärr, inbyggd kylfläkt Värmeskyddad ugnslucka 40º C, uppmätt vid 180º C över- /undervärme, efter 1 timme, mätpunkt mitt på ugnsluckan Installation Utdragbar förvaringslåda Justerbara fötter i höjdled Tekniska fakta Anslutningseffekt (W): 9200 Mått i mm (H x B x D) (mm): 900 x 600 x 600 Anslutningskabelns längd (cm): 120 Spänning (V): 400 Zoner / Plattor - storlek och effekt 145 mm 210 mm 145 mm 180 mm 1.2 kw 2.2 kw 1.2 kw 1.8 kw

21 Sälgen 2 iq300 KG 36VXW31 vit Kyl/frys, 186 cm Vit Förbrukning och prestanda E Energiklass: A++, 226 kwh/år E Nettovolym total: 307 l Design och komfort E Elektronisk temperaturstyrning och -kontroll, avläsbar via LED-panel Kyldel E Kylskåp nettovolym: 213 l E 4 hyllor av säkerhetsglas, varav 2 är flyttbara E crisperbox, håller frukt och och grönsaker fräscha längre E Kromat flaskställ E LED-belysning i kylen Frysdel!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_ E **** -frys: 94 l nettovolym `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ E lowfrost!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ E Superinfrysning med återgångsautomatik `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ E Infrysningskapacitet: 7 kg per dygn E Lagringstid vid strömavbrott: 23 timmar E 3 frysbackar med transparent front, varav 1 bigbox Teknisk information E Ställbara fötter framtill, hjul baktill E Dörrhängning höger, omhängbar Tekniska fakta Anslutningseffekt (W): 90 Mått i mm (H x B x D) (mm): 1860 x 600 x 650 Buller (db re 1 pw): 39 Anslutningskabelns längd (cm):

22 Sälgen 2 iq100 iq100 WD 15H540DN vit WM 14B262DN vit WT 44C101DN vit Kombinerad tvättmaskin-torktumlare Frontmatad tvättmaskin Luftkondenstumlare Förbrukning och prestanda Förbrukning och prestanda Förbrukning och prestanda E Kapacitet: 7 kg vit- och kulörtvätt - torkar 4 kg nonstop E Kapacitet: 6 kg E Kapacitet: 7 kg E Energieffektivitetsklass: A E Energieffektivitetsklass: A+++ E Energieffektivitetsklass: C E Energiförbrukning tvätt och torkning 4.76 kwh, E vattenförbrukning tvätt och torkning 57 l i normerat Årlig energiförbrukning 153 kwh, baserad på 220 E Årlig energiförbrukning 527 kwh, baserad på 160 standardprogram standardtvättcykler för bomull 60 C och 40 C vid torkcykler för standardprogrammet bomull E Högsta centrifugeringshastighet: 1500 varv/min full och halv maskin skåptorrt vid full och halv maskin E iqdrive: energisnål och tyst motorteknologi E Högsta centrifugeringshastighet: 1400 varv/min Program och specialfunktioner Program och specialfunktioner Program och specialfunktioner E autodry, elektronisk fuktavkänning E Automatiskt tvätt- och torkprogram för 4 kg E Specialprogram: Syntet special, Mix, Skjortor, E Skrynkelskydd, upp till 90 minuter vid programslut E Air Condensation Technology: ingen vattenförbrukning Sport, Hygien, Super 15 min / Super 30 min, Ylle-/ Design och komfort under torkning handtvätt Fintvätt/Siden E Ett vred för val av alla program E Refresh - specialprogram med ånga för uppfräschning E varioperfect: tids- eller energioptimering av E Knappar: Skonsam, Skrynkelskydd E autodry-funktion, Tidsstyrda program program med perfekt resultat E E Fläckprogram för 6 olika fläcktyper antivibration Design: ökad stabilitet och tystare Design och komfort E gång Specialprogram: Refresh, Mix, Outdoor/Impregnering,!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_ E Display för programförlopp, temperatur, Skjortor, Supersnabb 15, Ylle-/handtvätt, Fintvätt/Siden, `abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«varvtal, E softdry-system: Stor galvaniserad trumma med ±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ E resttid och förinställning av sluttid upp till 24 h varioperfect: tids- eller energioptimering av program med valkar i soft-design!"#$%&'()*+,-./01234z:;<=>?@abcdefghijklmnopqrstuvwxyz[\]^_ perfekt resultat E Ett vred för val av samtliga tvätt- och`abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«Teknik ±²³ µ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ specialprogram Design och komfort E Stor display med visning av programförlopp, temperatur, varvtal, resttid, barnspärr och fördröjd start upp till 24 h E Visar rekommenderad maximal tvättmängd för valt program E variosoft-trumma: tvättar både skonsamt och effektivt E Belysning i trumman Teknik E waterperfect Plus: avancerat system för resurssnål vattenförbrukning E Flödessensor för optimal vattenförbrukning E Skumavkänning E Obalanskontroll Säkerhet E aquastop E Barnspärr Installation E Luckhängning vänster E 32 cm stor lucköppning, lucka med 180 öppningsvinkel Tekniska fakta Mått i mm (H x B x D): 848 x 598 x 590 Anslutningseffekt (W): 2200 Energiförbrukning, endast tvätt (kwh): 0.70 Energiförbrukning tvätt- och torkomgång (kwh): 4.76 Vattenförbrukning, tvätt och torkning av max tvättmängd (l): 57 Vattenförbrukning för referensprogram, endast tvätt (l): 51 Tvättid, testprogram (min): 285 Genomsnittlig tvättid, 60 C bomull och fylld maskin EN (min): 540 Buller, centrifugering (db(a) re 1 pw): 74 Buller, torkning (db (A) re 1 pw): 61 Anslutningskabelns längd (cm): E Knappar: Start/Paus, Varvtal, Extra sköljning, ecoperfect, speedperfect, Startfördröjning, Temperatur Teknik E aquatronic E waterperfect: mängdautomatik E Skumavkänning E Obalanskontroll Säkerhet E Flerfaldigt vattenskydd E Barnspärr Installation E 30 cm stor lucköppning, med 140 öppningsvinkel Tekniska fakta Mått i mm (H x B x D): 850 x 600 x 550 Anslutningseffekt (W): 2300 Årlig energiförbrukning (kwh/annum) - NY (2010/30/ EC): 153 Årlig vattenförbrukning (l/annum) - NY (2010/30/EC): Buller, tvätt (db(a) re 1 pw): 59 Buller, centrifugering (db(a) re 1 pw): 77 Anslutningskabelns längd (cm): 160 E Lysdioder visar när programmet är klart, samt när maskinen behöver rengöras Installation E Plastlucka, högerhängd vit Tekniska fakta Mått i mm (H x B x D) (mm): 842 x 599 x 635 Anslutningseffekt (W): 2600 Buller (db re 1 pw): 66 Anslutningskabelns längd (cm): 145.0

23 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1

24 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Sida 2

25 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Innehåll Inledning... 4 Allmänt... 4 Förutsättningar... 4 Plug-in... 4 Web-läsare... 4 Inloggning... 5 Användaruppgifter... 5 Inloggning... 5 Generella funktioner... 7 Ändra lösenord... 7 Lägga till/ändra e-post... 8 Ändra språk... 9 Mina mål Startguide Logga ut Förbrukningar Summering Ändra tidsintervall Förbrukningstyp Sida 3

26 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Inledning Allmänt KTC MeView är en web-baserad applikation framtagen för att ge hyresvärdar och lägenhetsinnehavare en grafisk vy över förbrukningen av t.ex el, vatten och värme. Vilka förbrukningar som presenteras beror på vilken typ av mätning som finns i fastigheten. Applikationen består av en del riktad till hyresvärd och en del riktad till lägenhetsinnehavare. Hyresvärden kan även se de delar som är avsedda för lägenhetsinnehavaren. Denna manual vänder sig enbart till lägenhetsinnehavaren. När man loggar in på KTC MeView första gången som lägenhetsinnehavare öppnas en startguide. Detta för att sätta personliga inställningar (e-post och lösenord) samt mata in information för att kunna beräkna målförbrukning. Man har även möjlighet att själv ändra sin målförbrukning. Startguiden tar endast någon minut att gå igenom. Förutsättningar För att få tillgång till KTC MeView krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda. Plug-in KTC MeView använder sig av en plug-in som kallas Silverlight. Första gången man ansluter till KTC MeView kommer Silverlight att installeras om det inte redan är det. Web-läsare KTC MeView stödjer följande Web-läsare: Windows o Internet Explorer o Chrome o Firefox Mac-Os o Safari Sida 4

27 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Inloggning Användaruppgifter Följande användaruppgifter krävs: Web-adress till KTC MeView Användarnamn Lösenord Inloggning Öppna en web-läsare och navigera till web-adressen som innehåller KTC MeView. Ange användarnamn och lösenord i dialogrutan för inloggning. Klicka på knappen för att logga in. När man har angett en e-post adress i MeView går det även att använda den som användarnamn vid inloggningen. Figur 1 Inloggning Glömt lösenord Om man har glömt sitt lösenord går det att få ett nytt, dock måste man ha registrerat sin e-post adress om det ska vara möjligt. Om man inte har någon e-post registrerad får man kontakta sin hyresvärd som kan ge ut ett nytt lösenord. 1. Klicka på Glömt ditt lösenord? i inloggningsrutan 2. En ny ruta kommer upp där du fyller i din e-post adress och klickar på Skicka 3. Epost skickas till adressen med en länk för att ändra lösenord 4. Öppna eposten och klicka på länken Sida 5

28 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Figur 2 Nytt lösenord 5. Skriv in nytt lösenord och bekräfta ditt lösenord 6. Klicka på Ändra lösenord 7. Lösenordet är nu ändrat och du kan starta KTC MeView genom att klicka på Öppna MeView Sida 6

29 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Generella funktioner Ändra lösenord 1. Klicka på Lösenord/e-post i menyn uppe i högra hörnet Figur 3 Meny uppe i högra hörnet 2. Fyll i nytt lösenord och för att säkerställa att du fyllt i rätt skriv i samma lösenord i Bekräfta nytt lösenord. Figur 4 Ändra lösenord 3. Klicka på knappen för att ändra lösenord 4. Klicka på knappen för att avbryta för att stänga fönstret Sida 7

30 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Lägga till/ändra e-post 1. Klicka på Lösenord/e-post i menyn uppe i högra hörnet Figur 5 Meny uppe i högra hörnet 2. Fyll i din e-post adress Figur 6 E-post adress 3. Klicka på knappen för att spara 4. Klicka på knappen för att avbryta för att stänga fönstret Du kan nu även logga in genom att använda din e-post adress. Sida 8

31 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Ändra språk 1. Klicka på Språk i menyn uppe i högra hörnet Figur 7 Meny uppe i högra hörnet 2. Väl det språk du vill ändra till Figur 8 Ändra språk 3. Du blir nu utloggad och måste logga in igen för att ändringen ska slå igenom. Sida 9

32 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Mina mål I Mina mål kan man ändra de målförbrukningar man sätter i Startguiden och som sedan används i Summering. 1. Klicka på Mina mål i menyn uppe i högra hörnet Figur 9 Meny uppe i högra hörnet 2. Du kan nu se den genomsnittliga förbrukningen som är beräknat på antal rum och antal personer i hushållet. 3. Ändra ditt eget målvärde genom att ändra värdet i fältet. 4. Klicka på Spara när du är klar Figur 10 Mina mål 5. Din målförbrukning är nu ändrad och grafen med förbrukningen uppdateras. Sida 10

33 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Startguide Startguiden öppnas automatiskt första gången du loggar in på MeView. Du kan i efterhand öppna guiden genom att klicka på Startguide i menyn uppe i högra hörnet Figur 11 Meny uppe i högra hörnet 1. Först kommer en välkomstsida. Klicka på Nästa när du läst klart. Figur 12 Startguide, Välkomstsida 2. Fyll i din e-post adress och om du vill byta lösenord kan du göra det här. Denna information är frivillig och kan sedan ändras genom lösenord/e-post i menyn uppe i högra hörnet. Klicka på Nästa. Sida 11

34 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Figur 13 Startguide, Användarinformation 3. Fyll i antal rum och antal personer som bor i lägenheten. Denna information är sedan till underlag för den medelförbrukning som räknas ut av KTC MeView. Klicka på Nästa. Figur 14 Startguide, Lägenhetsinformation Sida 12

35 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision Den genomsnittliga målförbrukningen räknas nu ut och visas. Ett förslag på målförbrukning visas också. Det går att ändra målförbrukningen genom att skriva in ett nytt värde i fälten. Klicka på Nästa. Figur 15 Startguide, Målförbrukning 5. En sammanfattning av vad som skrivits in visas. Klicka på Slutför för att spara dina inställningar eller använd bakåt-knappen för att ändra. Figur 16 Startguide, Sammanfattning Sida 13

36 Logga ut 1. Klicka på Logga ut för att logga ut från MeView Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Revision 2.0 Figur 17 Meny uppe i högra hörnet Förbrukningar Summering 1. Summeringssidan visar en sammanställning över den förbrukning som skett under den valda perioden. Bakgrundsfärgen i kombination med ikon och text anger hur väl förbrukningsmålen har uppfyllts. Stapeldiagrammet anger förbrukningen angiven i procent av målet. Figur 18 Summering av förbrukning i lägenhet 2. I rutan nere till vänster i bilden visas senaste mätaravläsning. 3. I rutan nere till höger i bilden visas en listvy med förbrukningar. Pilarna till höger om respektive förbrukning visar om förbrukningen ökat eller minskat i förhållande till föregående period. Sida 14

PEAB - Lillhamra. www.siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in.

PEAB - Lillhamra. www.siemens-home.se. Siemens. Framtiden flyttar in. PEAB - Lillhamra www.siemens-home.se Siemens. Framtiden flyttar in. HC 422213U¹ KG 36VVW31 ¹230V Kyl/frys, 186 cm Vit Spis, 60 cm E Energiklass: A++, 227 kwh/år E -20 % energiförbrukning (0.79 kwh) än

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 3.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Sida 2 Innehåll Inledning... 4 Allmänt... 4 Förutsättningar... 4 Plug-in... 4 Web-läsare... 4 Inloggning... 5 Användaruppgifter... 5 Inloggning... 5

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Storsäljare hos Fastighetsägarna

Storsäljare hos Fastighetsägarna Storsäljare hos Fastighetsägarna www.bosch-home.se 2 HSE 421128V¹ HSR 421127V¹ ¹400V ¹400V Energieffektiet A Energieffektiet A Hälltyp / Hällfunktioner Emaljerad häll med 1 snabbplatta och 3 normalplattor

Läs mer

BÄNKSKIVOR I MASSIVT TRÄ

BÄNKSKIVOR I MASSIVT TRÄ 1 (6) DATUM 2015-06-11 UTGÅVA 4 ART NR 39271 BÄNKSKIVOR I MASSIVT TRÄ TILL DIG SOM MONTERAR Dessa anvisningar är till hjälp vid montering av bänkskivor av massivträ. Felaktig hantering kan avsevärt förkorta

Läs mer

Checklista till dig som flyttar in

Checklista till dig som flyttar in Välkommen Checklista till dig som flyttar in Kontrollera att lägenheten är städad och i gott skick vid inflyttning. Kontakta annars servicecenter. Teckna en hemförsäkring. Akelius har ett samarbete med

Läs mer

Checklista till dig som flyttar in. Bra att veta. Information. Vid brand ring 112. Om trappuppgångar. Om garage och parkeringsplatser

Checklista till dig som flyttar in. Bra att veta. Information. Vid brand ring 112. Om trappuppgångar. Om garage och parkeringsplatser Välkommen Checklista till dig som flyttar in Kontrollera att lägenheten är städad och i gott skick vid inflyttning. Kontakta annars Servicecenter. Teckna en hemförsäkring. Akelius har ett samarbete med

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen HEM INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen HEM Bra att veta om ditt boende Var rädd om lägenheten Ta hand om din lägenhet genom att städa och hålla den fin. Går något sönder i din lägenhet kontakta oss

Läs mer

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1

Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare. Revision 4.0. Användarmanual KTC MeView. Lägenhetsinnehavare. Sida 1 Användarmanual KTC MeView Lägenhetsinnehavare Sida 1 Innehåll Inledning... 3 Allmänt... 3 Tekniska förutsättningar... 3 Plug-in... 3 Upplösning... 3 Webbläsare... 3 Användaruppgifter... 4 Inloggning...

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL MASSIVTRÄ

Montering & skötsel STÄNKPANEL MASSIVTRÄ Montering & skötsel STÄNKPANEL MASSIVTRÄ HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel

Läs mer

Frontmatad tvättmaskin WM 16Y890DN

Frontmatad tvättmaskin WM 16Y890DN vit 16590 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift Miljöavgift ingår med 5 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Kapacitet: 8 kg k Energieffektivitetsklass: A+++

Läs mer

Välkommen hem till dig!

Välkommen hem till dig! Välkommen hem till dig! Hur känns det? Du kanske redan har börjat fundera över hur du ska möblera, eller planera för inflyttningsfesten? Vi på Tornet hoppas du ska trivas med din nya lägenhet och med oss

Läs mer

Kyl/frys, 201 cm och bredd 70 cm Rostfritt stål easyclean KG 49EBI40. Produktegenskaper

Kyl/frys, 201 cm och bredd 70 cm Rostfritt stål easyclean KG 49EBI40. Produktegenskaper easyclean Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Energiklass: A+++, 175 kwh/år k Nettovolym total: 413 l Design och komfort k Dörr i rostfritt stål easyclean, sidor i krom-inox-metallic k Elektronisk

Läs mer

välkommen Akelius Sverige

välkommen Akelius Sverige välkommen Akelius Sverige checklista - flytta in I god tid före inflyttningsdagen behöver du teckna en hemförsäkring ett elabonnemang På inflyttningsdagen bör du kontrollera att lägenheten är städad och

Läs mer

UNDERHÅLL & RENGÖRING AV STENBÄNKSKIVOR

UNDERHÅLL & RENGÖRING AV STENBÄNKSKIVOR UNDERHÅLL & RENGÖRING AV STENBÄNKSKIVOR Showroom 08-708 94 00 / UNDERHÅLL & RENGÖRING AV STENBÄNKSKIVOR SKÖTSEL AV STENSKIVAN ANVÄND RENGÖRINGSPRODUKTER AVSEDDA FÖR STENAR. HOS OSS HITTAR PRODUKTER FRÅN

Läs mer

BOKLOK FLEX KÖK. BÄNKSKIVA IKEA PERSONLIG, ekmönstrad HANDTAG IKEA BLANKETT. DISKBÄNK IKEA BOHOLMEN (ovanlimmad) LUCKA IKEA METOD, Veddinge vit

BOKLOK FLEX KÖK. BÄNKSKIVA IKEA PERSONLIG, ekmönstrad HANDTAG IKEA BLANKETT. DISKBÄNK IKEA BOHOLMEN (ovanlimmad) LUCKA IKEA METOD, Veddinge vit KÖK BÄNKSKIVA IKEA PERSONLIG, ekmönstrad Fukt-, värme- och reptålig laminatbänkskiva som är lätt att rengöra. Rengör med mjuk trasa fuktad i vatten och ev. milt rengöringsmedel eller tvållösning. Eftertorka

Läs mer

vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Komfort Ugnstyp / Ugnsfunktioner Mikrotyp och värmefunktioner E touchslider

vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Komfort Ugnstyp / Ugnsfunktioner Mikrotyp och värmefunktioner E touchslider Vitt paket EH 651FE17E U-facette HB 23AB222S HF 15M264 Induktionshäll, 60 cm U-facette Inbyggnadsugn Vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Ugnstyp / Ugnsfunktioner Mikrotyp värmefunktioner E touchslider E

Läs mer

Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks.

Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks. Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks. Sida ~ 1 2. Innehållsförteckning Benämning Sida / sidor 1. Försättsblad 1 2. Innehållsförteckning 2 3. Underhåll och skötselinstruktioner 3-4

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Ett tips är att ta en bild på etiketten och skicka in den tillsammans med din felanmälan så får du med alla uppgifter som behövs.

Ett tips är att ta en bild på etiketten och skicka in den tillsammans med din felanmälan så får du med alla uppgifter som behövs. Servicenummer Viktigt! Varför behöver vi ett service- och serienummer? För att serviceverkstaden ska kunna veta vilken sändning av artikeln har, kan de förbereda sitt besök med rätt reservdelar om de får

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

Kontaktuppgifter hittar du under fliken 14 Felanmälan. Ange serienummer och servicenummer som finns påklistrat på vitvaran.

Kontaktuppgifter hittar du under fliken 14 Felanmälan. Ange serienummer och servicenummer som finns påklistrat på vitvaran. Microvågsugn Din microvågsugn kommer från IKEA. Garantitiden för den är fem år. Utförliga skötselanvisningar finns i IKEA:s bruksanvisning som ligger i ett skåp i köket vid inflyttning. Sätt gärna in bruksanvisningen

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning NÅGRA TIPS * Behåll emballaget på så länge som möjligt. Vid avemballering, skär på baksidan eller

Läs mer

BÄNKSKIVOR I MASSIVT TRÄ

BÄNKSKIVOR I MASSIVT TRÄ 1 (6) UTGÅVA 5 2016-10-13 BÄNKSKIVOR I MASSIVT TRÄ TILL DIG SOM MONTERAR Dessa anvisningar är till hjälp vid montering av bänkskivor av massivträ. Felaktig hantering kan avsevärt förkorta skivornas livslängd.

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING Infästningspunkter: Happie Soft Compact Studio Ballingslöv Bänkskåp/kommod och överskåp

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Några tips NÅGRA TIPS Behåll emballaget på så länge som möjligt. * Behåll Vid emballaget avemballering, på så

Läs mer

Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning right LÄTT OCH RÄTT MONTERING V DITT NY DRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått Montering skåp Genomskärning av kommod Fritt utrymme för handfat och avlopp. Sidvy (kortlingshöjder)

Läs mer

SKÖTSEL- ANVISNINGAR

SKÖTSEL- ANVISNINGAR SKÖTSEL- ANVISNINGAR SKÖTSELANVISNINGAR Vi glädjer oss åt att få leverera ditt MYRESJÖKÖK. Här finner du skötselanvisningar för ditt kök. Det färdiga köket består av levande material, som kräver riktig

Läs mer

Skötselanvisningar för inredning

Skötselanvisningar för inredning Skötselanvisningar för inredning Datum: -- Projekt: -- Kontaktperson: -- Innehåll 1. Kontaktuppgifter 2. Skötselanvisningar massivträ 3. Skötselanvisningar laminat 4. Skötselanvisningar industriellt målade

Läs mer

Vilken stil har ditt drömkök? I denna broschyr hittar du ett urval av köksprodukter att välja bland.

Vilken stil har ditt drömkök? I denna broschyr hittar du ett urval av köksprodukter att välja bland. Vilken stil har ditt drömkök? I denna broschyr hittar du ett urval av köksprodukter att välja bland. Standard lucka Standard Handtag Lucka VEDDINGE Vit VEDDINGE i vitt är en avskalad, blank dörr som ger

Läs mer

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27 HYRESGÄSTGUIDEN Fastighets AB Eric Ekblad Postadress: Box 222, 0 02 Jönköping Besöksadress: Borgmästargränd 1A Telefon: 0-1 8 8 Fax: 0-1 8 89 Mail: info@ekblads.se Jourtelefon: 070-81 9 0 Allmänt Inflyttning

Läs mer

Classic. Monteringsanvisning KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Classic. Monteringsanvisning KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Classic Monteringsanvisning KÖK Classic Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått * Detta mått anger avståndet mellan bänkskåpsstommens ovankant och överskåpsstommens underkant.

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Smartie LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Smartie LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Smartie LÄTT OH RÄTT MONTERING V DITT NY DRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått Genomskärning av kommod Fritt utrymme för handfat och avlopp. 2 LÄTT OH RÄTT MONTERING V DITT

Läs mer

Välj rätt spis, häll och ugn

Välj rätt spis, häll och ugn Välj rätt spis, häll och ugn 1 Som alternativ till en hel spis kan du välja att köpa häll och ugn separat. Du kan då placera ugnen i en bekväm arbetshöjd. Spishällen kan antingen bestå av enskilda gjutjärnsplattor

Läs mer

Smartie LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Smartie LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Smartie LÄTT OH RÄTT MONTERING V DITT NY DRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått Montering skåp x4 Genomskärning av kommod Fritt utrymme för handfat och avlopp. Uppsättning

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och vad

Läs mer

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

ATT BO I HYRESRÄTT. Information och tips för dig som bor i hyresrätt ATT BO I HYRESRÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 I den här broschyren har vi samlat viktig information och tips för dig som bor i hyresrätt. Här beskrivs vad som är ditt ansvar och

Läs mer

Kyl/frys, 186 cm Rostfritt stål easyclean KG 36EBI40

Kyl/frys, 186 cm Rostfritt stål easyclean KG 36EBI40 easyclean 11390 kr* KG 36EBW40 vit 9971 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift Miljöavgift ingår med 80 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Förbrukning och prestanda k Energiklass: A+++,

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos Ikano Bostad. Kontakta oss gärna om du undrar över något. Våra telefonnummer och adresser finns anslagna i din trappuppgång.

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EAI40

Kyl/frys, 201 cm Rostfritt stål easyclean KG 39EAI40 easyclean Produktegenskaper k Energiklass: A+++, 156 kwh/år k Dörr i rostfritt stål easyclean, sidor i krom-inox-metallic k Elektronisk temperaturstyrning, den inställda temperaturen är exakt avläsbar

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Bostäder. Vår förvaltare är Jörgen Källman tfn 021-17 91 14. Felanmälan Telefon till felanmälan är 021-17

Läs mer

BÄNKSKIVOR I LAMINAT TILL DIG SOM MONTERAR HANTERING AV SKIVA MED UNDERLIMMAD DISKHO FÖRVARING

BÄNKSKIVOR I LAMINAT TILL DIG SOM MONTERAR HANTERING AV SKIVA MED UNDERLIMMAD DISKHO FÖRVARING 1 (6) DATUM 2014-10-21 UTGÅVA 6 ART NR 39270 BÄNKSKIVOR I LAMINAT TILL DIG SOM MONTERAR Dessa anvisningar är till hjälp vid montering av bänkskivor med laminatyta. Felaktig hantering kan avsevärt förkorta

Läs mer

Välkommen till din lägenhet!

Välkommen till din lägenhet! Välkommen till din lägenhet! Vi är glada att se Dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du skall trivas i din lägenhet och i miljön runtomkring. Vi försöker att göra huset och de närmaste

Läs mer

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar

Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! God service Trivsamma miljöer Bra standard. Trevliga grannar Välkommen hem! Välkommen som hyresgäst! Trevliga grannar God service Trivsamma miljöer Bra standard Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya hem! Välkommen som hyresgäst hos oss! Fördelen med hyresrätt är

Läs mer

Diskar där det passar dig bäst.

Diskar där det passar dig bäst. Diskar där det passar dig bäst. De nya speedmatic Modular-diskmaskinerna från Siemens. Framtiden flyttar in. Den första inbyggda diskmaskinen som hänger med på alla köksidéer. För det egna drömköket finns

Läs mer

Information och tips för dig som bor i hyresrätt

Information och tips för dig som bor i hyresrätt För dig som flyttar Information och tips för dig som bor i hyresrätt När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal. Men observera att du måste fortsätta

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

SKÖTSELMANUAL NATURSTEN

SKÖTSELMANUAL NATURSTEN SKÖTSELMANUAL NATURSTEN Natursten är ett tåligt material som normalt inte kräver något underhåll. För att en stenläggning ska fungera krävs en överbyggnad som klarar de belastningar som kommer att uppstå

Läs mer

Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Bright LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått Genomskärning av kommod Fritt utrymme för handfat och avlopp. Sidvy (kortlingshöjder)

Läs mer

Lätt och rätt montering av Ditt nya kök

Lätt och rätt montering av Ditt nya kök Lätt och rätt montering av Ditt nya kök Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ * Emballera av och sortera skåptyperna var för sig. Kasta ej emballaget! * Lägg lite emballage

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Några tips NÅGRA TIPS Behåll emballaget på så länge som möjligt. * Behåll Vid emballaget avemballering, på så

Läs mer

Classic MONTERINGSANVISNING KÖK CLASSIC. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Classic MONTERINGSANVISNING KÖK CLASSIC. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning lassic MONTERINGSNVISNING KÖK LSSI Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått * Detta mått anger avståndet mellan bänkskåpsstommens ovankant och överskåpsstommens underkant. MONTERINGSNVISNING

Läs mer

Allmänna Skötselråd. Rengöring av Envisa Fläckar. Regelbunden rengöring och Underhåll. Fettfläckar. Kalkavlagring. Silikon- eller Spackelfläckar

Allmänna Skötselråd. Rengöring av Envisa Fläckar. Regelbunden rengöring och Underhåll. Fettfläckar. Kalkavlagring. Silikon- eller Spackelfläckar 6 Användning och Underhåll Silestone och Eco Line Serien Allmänna Skötselråd Regelbunden rengöring och Underhåll Rengöring av Envisa Fläckar Tack vare låg porositet är Silestone - och ECO Line -ytorna

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Lilla städboken från MP52

Lilla städboken från MP52 Lilla städboken från MP52 små & smarta städtips Vem torkar rent mikron varje dag? Ingen. För att mjuka upp gamla matstänk kan du koka upp en skål vatten inne i ugnen. Då blir det genast lättare att torka

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Aspås och Rödön 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Föllinge 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller utemiljön

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

Se världen med nya ögon. Upptäck Siemens hushållsprodukter.

Se världen med nya ögon. Upptäck Siemens hushållsprodukter. Se världen med nya ögon. Upptäck Siemens hushållsprodukter. Varje dag bär med sig otaliga möjligheter att bli något alldeles speciellt. Det räcker med ett första steg, en djärv tanke, en lysande idé. Eller

Läs mer

Diskmaskin, 60 cm Helintegrerad, openassist för handtagslös öppning SX 878D03PE¹

Diskmaskin, 60 cm Helintegrerad, openassist för handtagslös öppning SX 878D03PE¹ SX 878D03PE¹ 17990 kr* 17990 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift ¹Extra hög - 865 mm, nischhöjd 865-925 mm Miljöavgift ingår med 5 kr (exklusive moms) Produktegenskaper Förbrukning

Läs mer

Smartie LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

Smartie LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA BADRUM. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Smartie LÄTT OH RÄTT MONTERING V DITT NY DRUM Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Viktiga mått 1925 1925 Rekommenderad höjd för: Vatten = 600 mm från golv vlopp = 550 mm från golv Genomskärning

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du onödiga kostnader. Vårda din lägenhet och gemensamma utrymmen

Läs mer

SKÖTSELMANUAL NATURSTEN

SKÖTSELMANUAL NATURSTEN SKÖTSELMANUAL NATURSTEN Natursten är ett tåligt material som normalt inte kräver något underhåll. För att en stenläggning ska fungera krävs en överbyggnad som klarar de belastningar som kommer att uppstå

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

EA Fastigheter. www.bosch-home.se

EA Fastigheter. www.bosch-home.se EA Fastigheter www.bosch-home.se 2 Grundpaket, t HBN 301W2S HMT 75M624 Inbyggnadsugn Vit Mikrovågsugn, vänsterhängd Vit Ugnstyp / Ugnsfunktioner Ugnsvolym: 66 l 20% lägre energiförbrukning (0.79 kwh) än

Läs mer

Bosch Home Appliances Box 503 169 29 Solna Telefon: 08-734 12 00 e-mail: bosch.konsumentinfo@bshg.com www.bosch-home.se

Bosch Home Appliances Box 503 169 29 Solna Telefon: 08-734 12 00 e-mail: bosch.konsumentinfo@bshg.com www.bosch-home.se Bosch Home Appliances Box 503 169 29 Solna Telefon: 08-734 12 00 e-mail: bosch.konsumentinfo@bshg.com www.bosch-home.se Art. nr. H880929 2012 Bosch Home Appliances, BSH Home Appliances AB Tvätt- och torkexperten.

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

TILLVAL BESKRIVNING AV VAD SOM INGÅR OCH MÖJLIGA TILLVAL I RADHUS OCH LÄGENHETER

TILLVAL BESKRIVNING AV VAD SOM INGÅR OCH MÖJLIGA TILLVAL I RADHUS OCH LÄGENHETER TILLVAL BESKRIVNING AV VAD SOM INGÅR OCH MÖJLIGA TILLVAL I RADHUS OCH LÄGENHETER Vill du se färger och hitta länkar till olika modellerna, titta in under hur ser de ut fliken. Sovrum Färgval, målning valfri

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring Miljövänlig avfallshantering Underhåll och rengöring Underhåll och rengöring Kundtjänst Lämna förpackningen till återvinningscentralen. Denna enhet är märkt i enlighet med der europeiska direktivet 2012/19/EU

Läs mer

Information till hyresgäster på Bogvägen 6-11

Information till hyresgäster på Bogvägen 6-11 Information till hyresgäster på Bogvägen 6-11 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Fastighet AB. Vår förvaltare heter Jörgen Källman telefontid måndag fredag 12.00 12.00 tfn 021-17 91 14.

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt 2 Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla

Läs mer

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus Flügger Skötselråd För dina behandlade ytor Användningsområde / Inomhus och utomhus Innehåll Flügger Skötselråd - För dina behandlade ytor Målade våtrum Sidan 3 Tapetserade ytor Sidan 3 Övriga ytor inomhus

Läs mer

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt

TILL DIG SOM FLYTTAR. Information och tips för dig som bor i hyresrätt TILL DIG SOM FLYTTAR Information och tips för dig som bor i hyresrätt Kontakta gärna ditt bostadsföretag om det är något du undrar över. Viktigt att tänka på När du ska flytta är det en del att hålla reda

Läs mer

Trivselregler Brf Nyboda 1

Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselregler Brf Nyboda 1 Trivselreglerna kompletterar föreningens stadgar. Uppdaterade juni 2016 Våra trivselregler finns för att föreningen ska fungera till allas trevnad. Även för att undvika missförstånd

Läs mer

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE

MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE BÄTTRE BADRUM SV MONTERINGSANVISNING BADKAR GLIMMINGE Art.nr. BG1313SLE BG1313NLE RSK.nr 7303174 7303173 Monteringsanvisning Glimminge 20130508-1.2 Innehåll: Installation av badkar med frontpanel, följ

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen! ORDNINGSREGLER FÖR BRF TANTOTORGET Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de

Läs mer

Vi har visionen. Vi har designen. Vi har innovationerna.

Vi har visionen. Vi har designen. Vi har innovationerna. 2 Vi har visionen. Vi har en vision om ett bekvämare och behagligare liv som sporrar oss att skapa den nya tidens innovationer för hemmet. Med perfektion och precision utvecklar vi ständigt nya lösningar

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN FÖR DEN GEMENSAMMA TREVNADEN gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Äppelgården. Att visa

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

Glaserade klinker - golv Installationsstädning och daglig rengöring

Glaserade klinker - golv Installationsstädning och daglig rengöring Skötselanvisning Nr S 003a Okt 12 Glaserade klinker - golv Installationsstädning och daglig rengöring Installationsstädning Höganäs Kalkbort Tag bort all lös smuts. Blanda en brukslösning av Kalkbort.

Läs mer

Garantin gäller endast för hemmabruk och enligt de villkor som anges i den här broschyren.

Garantin gäller endast för hemmabruk och enligt de villkor som anges i den här broschyren. Kök Vardagslivet ställer höga krav på köket. Därför utför vi omfattande tester för att se till att våra kök klarar av att utsättas för stor belastning, höga temperaturer och intensiv användning. Vi erbjuder

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

Trendig tv-bänk. Vad inspirerar dig? Det här behöver du: Verktyg

Trendig tv-bänk. Vad inspirerar dig? Det här behöver du: Verktyg Trendig tv-bänk Trendig tv-bänk Tv:n har ofta en central plats i många hem och otaliga timmar spenderas framför apparaten som med fördel placeras på en egendesignad tv-bänk. Möbeln är generös till storleken

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN LACKA/OLJA TRÄGOLV ARBETSRÅD INOMHUS LACKA/OLJA GOLV INOMHUS Finns det något vackrare än ett nyslipat och nylackat trägolv? Träets ådring bildar ett naturligt och oregelbundet mönster.

Läs mer

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning Material till flyttstädning Här är en lista på städmaterial du behöver för att uppnå bästa resultat vid flyttstädning. Glöm inte heller att du behöver ha tillgång till (varmt) vatten och el under städningen.

Läs mer

Köket. Väggar Dammas eller torkas med fuktig trasa. Golv Dammsug och våttorka. Kom ihåg att torka av golvlisterna.

Köket. Väggar Dammas eller torkas med fuktig trasa. Golv Dammsug och våttorka. Kom ihåg att torka av golvlisterna. Flyttstäda Köket I köket är det många saker att tänka på inför flyttstädningen. Du behöver till exempel rengöra filtret i fläkten, galler, dörrkarmar och plåtar. Om du följer vår checklista får du med

Läs mer