Grönstrukturplan Färjestaden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grönstrukturplan Färjestaden"

Transkript

1 1 (9) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning uttrycker tydliga principiella ståndpunkter när det gäller rättigheter, möjligheter och ansvar på olika samhällsområden. barnkonventionen Konventionen fastslår att barn inte är föräldrars eller andra vunas ägodelar utan individer med egna rättigheter och ett människovärde, men också att barn har speciella behov av skydd och stöd. brottsförebyggande rådets principer Principer för brottsförebyggande stadsplanering. jämlikhet Jämlikhet betyder att alla individer, oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, seuell läggning eller ålder har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. delaktighet och inflytande I ett demokratiskt samhälle tillerkänns alla människor lika värde med jämlika möjligheter att vara delaktiga och ha inflytande. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, seuell läggning eller ålder. fysisk aktivitet Målet för de samlade insatserna inom detta område ska vara att samhället utformas så att det ger förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Planering, projektering och byggande ska ske i nära samarbete med medborgare, medborgargrupper och olika aktörer för att få fram så bra besluts- och kunskapsunderlag som möjligt tidigt i beslutsprocessen. Ett led i detta är att upprätta och ta del av en checklista som belyser viktiga sociala aspekter som berörs. T:\PLANER\1_pågående planer\öp, inkl tematiska tillägg\grönstrukturplan\dokument\checklista sk\checklista sk.doc Adress Telefon E-post Hemsida Org nr Konto Mörbylånga kommun kommun@morbylanga.se Pg Mörbylånga Bg

2 2 (9) Syfte med Grönstrukturplan Färjestaden Syftet med är att utreda vilka av tätortens gröna områden som är värda att undantas från eploatering för att säkerställa att Färjestaden långsiktigt kan utvecklas till ett hållbart samhälle och bli entrén till Öland och Mörbylånga, den ledande natur- och kulturkommunen. Grönområden i en tätort har många funktioner. Grönstrukturplan Färjestaden syftar till att fastställa riktlinjer för utveckling av de gröna områdena för att ge tätorten identitet och karaktär, för att ge plats för rekreation och lek, för att rena dagvatten, fungera hälsofrämnde, locka till sig nya invånare och turister och för att ge förutsättningar för en rik biologisk mångfald.

3 3 (9) Personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga Tillgängligheten avseende den fysiska miljön innebär att se till att fysiska hindren minimeras. Flera av Färjestadens grönområden är tillgängliga för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga, men inte alla. Kommunens ambition är att de grönområden som är tillgängliga för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga ska finnas över hela tätorten och fungera för aktiv, passiv, emotionell och kreativ rekreation. Bereds tillgänglighet vid och i kommunala byggnader och andra offentliga lokaler? Anpassas arbetsplatser med hänsyn till anställda med funktionsnedsättning? Bereds tillgänglighet vid och i fritids-, service- och handelsanläggningar? Fritidsanläggningar ska utformas för att underlätta för personer med nedsatt orienterings- och rörelseförmåga. Sker samverkan med Kalmar länstrafiken vad gäller kollektivtrafiksystemet? påverkar inte kollektivtrafiksystemet. Har människor med funktionsnedsättning varit delaktiga och haft inflytande över hur kommunens insatser utformas. Tillfälle att lämna synpunkter kommer att ges i form av samrådsutskick och samrådsmöte.

4 4 (9) Barnkonventionen Sker väsentlig påverkan eller berörs miljöer där barn och ungdomar vistas. hälsa? sociala liv och utveckling? känslo- och beteendemässiga utveckling? möjlighet att klara sig själva? En tätorts grönområden används ofta av barn och ungdomar för rekreation. syftar till att identifiera vilka de mest använda områdena är, så att dessa kan undantas från eploatering och att det därmed inte sker någon negativ påverkan i dessa miljöer. En väl fungerande grönstruktur med ett rikt djur- och vätliv och en rik variation i utformning och användning kan påverka barn och ungas hälsa positivt. En väl fungerande grönstruktur med ett rikt djuroch vätliv och en rik variation i utformning och användning kan påverka barn och ungas sociala liv och utveckling positivt. En väl fungerande grönstruktur med ett rikt djuroch vätliv och en rik variation i utformning och användning kan påverka barn och ungas känslo- och beteendemässiga utveckling positivt. Närhet till ett grönområde kan skapa möjligheten att på egen hand ta platsen i anspråk.

5 5 (9) utbildning, boende, ekonomi och säkerhet? Ges barn möjlighet att påverka genom att lämna synpunkter? En väl fungerande grönstruktur med en stor biologisk mångfald kan gynna utepedagogiken för tätortens skolor. Tillfälle för allmänheten, inklusive barn, att lämna synpunkter kommer att ges i form av samrådsutskick och samrådsmöte. Barn- och ungdomsverksamheten och Kulturverksamheten har i uppgift att tillvarata barnens intresse och framföra deras synpunkter. Beaktas barns behov av särskilt stöd i planarbetet? Brottsförebyggande åtgärder Definierar planen klara rumsliga ansvarsförhållanden? Skapar planen förutsättningar för befolkade rum? Skapar planen förutsättningar för överskådlighet? syftar till att fungera som ett styrdokument för utvecklingen av tätortens gröna områden. Kommunen anser inte att det är lämpligt att alla grönområden ska vara upplysta och tillgängliga alla delar på dygnet och året och därmed skapa förutsättningar för befolkade rum. Kommunen anser inte att det är lämpligt att alla grönområden ska vara upplysta och tillgängliga alla delar på dygnet och året för att skapa förutsättningar för överskådlighet. Skapas tillräcklig synlighet? Kommunen anser inte att det

6 6 (9) är lämpligt att alla grönområden ska vara upplysta och tillgängliga alla delar på dygnet och året för att kunna skapa tillräcklig synlighet. Sker samråd med kommunens Brottsförebyggande råd? Samråd sker med kommunens brottsförebyggande råd Jämlikhet Ges samma möjligheter och rättigheter för alla grupper i samhället att påverka planförslaget? Plan- och bygglagen (PBL) föreskriver att samråd ska ske med alla berörda. Planhandlingarna är inte lämplighetsprövade för alla grupper i samhället. Personer med svårigheter att förstå svenska språket eller som har funktionsnedsättning i språkförståelse eller syn kan ha problem med att ta del av dokumenten. Samrådsmöte ökar möjligheten för dessa grupper att förstå planförslaget. Kommunen håller inte särskilda samrådsmöten för de olika grupper som omfattas av diskrimineringslagen. Tillfälle för allmänheten att lämna synpunkter kommer att ges i form av samrådsutskick och samrådsmöte där kommunen strävar efter att alla grupper ska få komma till tals. Påverkar planförslaget möjligheten att hålla ett tillräckligt och väl lokaliserat utbud av social service?

7 7 (9) Bidrar lokaliseringen till att ge de offentliga rummen ett mångsidigt socialt liv? Finns tillräckliga möjligheter för att röra sig med kollektiva färdmedel, till fot eller på cykel? Kan bostadsutbudet tillgodose ett utbud av differentierade boendeformer? Delaktighet och inflytande Hålls dialogmöten med berörda intressenter och allmänhet tidigt i beslutsprocessen? Sker samverkan med det lokala föreningslivet? Sker samråd med barn och unga, handikapp- och pensionärsorganisationerna? Samrådsutskick sker till alla berörda samt myndigheter och organisationer. Dessutom annonseras om utskick av planhandlingar i alla lokala dagstidningar. Samrådsmöte kommer hållas. Samrådsutskick sker till alla berörda samt myndigheter och organisationer. Dessutom annonseras om utskick av planhandlingar i alla lokala dagstidningar. Samrådsmöte kommer hållas. Samrådsutskick sker till alla berörda samt myndigheter och organisationer. Dessutom annonseras om utskick av planhandlingar i alla lokala dagstidningar. Samrådsmöte hålls i detaljplaneskedet. Hålls öppen temadebatt eller tema diskussion i nämndens regi?

8 8 (9) Är ärendet initierat av ett medborgarförslag? Har ärendet diskuterats i presidiemöte med annan nämnd? Fysisk aktivitet Ges förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Bör kontakt tas med kommunens folkhälsosamordnare? Kommunstyrelsens presidium och miljö- och byggnadsnämndens presidium har fungerat som styrgrupp i arbetet. En stor andel av Färjestadens grönområden är anpassade för aktiv rekreation. Samråd sker med kommunens folkhälsosamordnare.

9 9 (9) Sammanfattning och förslag på åtgärder Flera av Färjestadens grönområden är tillgängliga för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga, men inte alla. Kommunens ambition är att de grönområden som är tillgängliga för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga ska finnas över hela tätorten och fungera för aktiv, passiv, emotionell och kreativ rekreation. reglerar inte byggnation En tätorts grönområden används ofta av barn och ungdomar för rekreation. syftar till att identifiera vilka de mest använda områdena är, så att dessa kan undantas från eploatering och att det därmed inte sker någon negativ påverkan i dessa miljöer. Närhet till ett grönområde kan skapa möjligheten för barn och ungdomar att på egen hand ta platsen i anspråk. Kommunen anser inte att det är lämpligt att alla grönområden ska vara upplysta och tillgängliga alla delar på dygnet och året. Samrådsutskick sker till alla berörda samt myndigheter och organisationer. Dessutom annonseras om utskick av planhandlingar i alla lokala dagstidningar. Samrådsmöte kommer hållas. En stor andel av Färjestadens grönområden är anpassade för aktiv rekreation För miljö- och byggnadsnämnden Ylva Hammarstedt Arkitekt SAR/MSA Marie-Christine Svensson Stadsarkitekt

Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan

Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan / Detaljplan för Möllstorp 2:4 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder

Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 1 (7) Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen

Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 1 (9) Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Checklista sociala konsekvenser

Checklista sociala konsekvenser Planprogram/Detaljplan för fastighet (kortnamn) 1 (7) Checklista sociala konsekvenser Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg

Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl,

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl 1 (8) Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (9) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse-

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (9) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (9) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten

Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten Detaljplan för Björnhovda 25:339 1 (9) Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Planprogram för Färjestaden 1:153 m fl 1 (12) Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Planprogram för Färjestaden 1:153 m fl 1 (12) Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl

Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl / Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl 1 (9) Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan

Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan Området utmed Möllstorpsgatan 1 (9) Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy)

Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy) Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 1 (10) Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse-

Läs mer

Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs

Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs Detaljplan för del av Glömminge 1:58 1 (9) Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsg. 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Planprogram för Sockerbruksområdet och Mörbylånga hamn

Planprogram för Sockerbruksområdet och Mörbylånga hamn Mörbylånga hamn 1 (13) Mörbylånga hamn Checklistan innehåller frågeställningar som rör: Personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden Checklista Hållbar utveckling vad gäller sociala och ekonomiska aspekter. De ekologiska aspekterna tas upp i Beslutsunderlag för BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Sociala

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet!

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! SKA SOCIA L KO NSEK VENSA N A LYS Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Grönstrukturplan Färjestaden

Grönstrukturplan Färjestaden Grönstrukturplan Färjestaden 1 (13) Grönstrukturplan Färjestaden Inledning Gällande översiktsplan för Mörbylånga kommun antogs 2015 och redovisar en översiktlig bild av grönstrukturen i Färjestaden. Översiktsplanen

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.2725 219-7-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Verkö 3:1 och 3:25 m.fl. Verkö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (17) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör Planområdets förutsättningar Omfattas

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

ANTAGEN KF 2012-06-18 118

ANTAGEN KF 2012-06-18 118 ANTAGEN KF 2012-06-18 118 2 (5) INLEDNING Folkhälso- och Trygghetsplanen omfattar alla kommunmedborgare i Borgholm och utgör grunden för ett framgångsrikt och långsiktigt arbete med folkhälso- och trygghetsfrågor.

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan Syfte med en översiktsplan är att: Ange övergripande mål och inriktningar för planeringen Identifiera strategiska områden Utveckla genomförande strategier

Läs mer

Checklista. till. Konsekvensbeskrivning för hållbar utveckling i Norrköpings kommun

Checklista. till. Konsekvensbeskrivning för hållbar utveckling i Norrköpings kommun Checklista till Konsekvensbeskrivning för hållbar utveckling i Norrköpings kommun reviderad mars 2010 Checklista till konsekvensbeskrivningar för hållbar utveckling (HKB), tidigare hälsokonsekvensbeskrivning.

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2010.3654 2016-01-29 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 9:43 Torsnäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Policy för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder

Policy för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Policy för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Målet för Götene kommun är full delaktighet och jämlikhet för att människor med funktionshinder i likhet med andra medborgare skall

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

kommun Dokumenttyp: Program Dokument-ID: 0433 Diarienummer: 521/14

kommun Dokumenttyp: Program Dokument-ID: 0433 Diarienummer: 521/14 Sida (6) funktionsnedsättning i Tranås kommun Förvaltning: Kommunledningsförvaltningen Ansvarig: Kansli- och personalavdelningen Dokumenttyp: Program Diarienummer: 52/4 Beslutat av: Kommunstyrelsen Publiceringsdatum:

Läs mer

Barnkonventionen. i den fysiska planeringen

Barnkonventionen. i den fysiska planeringen Barnkonventionen 16 i den fysiska planeringen Litteraturtips: - Barnombudsmannens hemsida www.bo.se Vägverkets hemsida för barn www.vv.se/hitodit Barn i den fysiska planeringen, barnplan för Eslövs tätort

Läs mer

TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE

TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE Beakta olika grupper och perspektiv med 3H-modellen Transportplaneringen påverkar jämlikheten och jämställdheten på flera sätt. Inte minst är

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun 2018-04-20 Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun Det här styrdokumentet är ett allmänt hållet dokument för kommunens arbete med nationella minoriteter. Den kommer att kompletteras

Läs mer

BARNKONVENTIONEN i den fysiska planeringen

BARNKONVENTIONEN i den fysiska planeringen BARNKONVENTIONEN i den fysiska planeringen Innehållsförteckning Barnkonventionen 4 Barn och fysisk planering 6 Vad är bäst för barnen? 7 Barnkonsekvensanalyser i planeringsprocessen 8 Det goda exemplet

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Syfte med en fördjupad översiktsplan är att: Klarlägga hur ett avgränsat område bör utveckla, som underlag för exploatering och bevarande

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Program för HBT-frågor

Program för HBT-frågor Stadsledningskontoret Förnyelseavdelningen PM Sida 1 (5) 2014-01-31 Program för HBT-frågor 2014-2017 Stockholms stad har genom Vision 2030 tydliggjort ambitionen om att Stockholm ska vara en stad i världsklass.

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Detaljplan för del av Matrosen 1 Mörbylånga Mörbylånga kommun

Detaljplan för del av Matrosen 1 Mörbylånga Mörbylånga kommun Detaljplan för fastighet del av Matrosen 1 1 (6) Detaljplan för del av Matrosen 1 Mörbylånga Mörbylånga kommun Utlåtande över inkomna skrivelser efter underrättelse 2 Rubricerade detaljplan handläggs enligt

Läs mer

Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner

Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner p.2014.808 Dnr.2011/354 Ungdomspolitisk Strategi Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-04-08 59 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN 2019-04-04 Av: Ekologigruppen Den fysiska planeringen kan inte ensam skapa ett socialt hållbart och inkluderande samhälle. Men den kan bidra

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Policy för handikappfrågor Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Utgångspunkter och värderingar Människors lika värde är den grundläggande utgångspunkten för samhällets utformning.

Läs mer

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Ett Mullsjö för alla Framtagen och beslutad i socialnämnden 2013-04-09 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-05-28 1(6) Funktionshinderplan för Mullsjö

Läs mer

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan

28 April 2011 handlingar separat bilaga. Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan 28 April 2011 handlingar separat bilaga Nr 34 Program för ett integrerat samhälle och handlingsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: Reviderad den: xxxxx För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Lathund 23 resultatmål Alla målen samlade med korta beskrivningar av dess inriktningar.

Lathund 23 resultatmål Alla målen samlade med korta beskrivningar av dess inriktningar. Lathund 23 resultatmål Alla målen samlade med korta beskrivningar av dess inriktningar. POLITISKT PRIORITERAT OMRÅDE ETT ÖPPET OCH LEVANDE MOTALA I ett öppet och levande Motala har alla lika värde och

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande 14 Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare, ledamot 14 Ella-Britt Andersson (S), ersättare

Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande 14 Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare, ledamot 14 Ella-Britt Andersson (S), ersättare 1(12) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 10.45 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande, ej 14 Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande 14 Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare,

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-19 Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning Detta dokument ersätter Handlingsprogram för funktionshindrade, antaget av kommunfullmäktige 2011-02-12, 22. Älvsbyn

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Program för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Program för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Program för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2021 KS/2017:585 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige 2005-11-21, 112 ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Baserad på FN:s barnkonvention Bakgrund FN:s barnkonvention innebär

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: MSN.218.2378 219527 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gullbernahult 1 m.fl. Gullberna park, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan och bygglagen ska planläggning av

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad

Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Idrottspolitiskt program för Sundbybergs stad Inledning Den svenska idrottsrörelsen, som är landets största folkrörelse är en unik kraft inte minst genom sitt arbete med verksamhet för barn och ungdomar.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer