Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra"

Transkript

1 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (9) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för funktionshindrade uttrycker tydliga principiella ståndpunkter när det gäller rättigheter, möjligheter och ansvar på olika samhällsområden. barnkonventionen Konventionen fastslår att barn inte är föräldrars eller andra vunas ägodelar utan individer med egna rättigheter och ett människovärde, men också att barn har speciella behov av skydd och stöd. brottsförebyggande rådets principer Principer för brottsförebyggande stadsplanering. jämlikhet Jämlikhet betyder att alla individer har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. delaktighet och inflytande I ett demokratiskt samhälle tillerkänns alla människor lika värde med jämlika möjligheter att vara delaktiga och ha inflytande. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, seuell läggning eller ålder. fysisk aktivitet Målet för de samlade insatserna inom detta område ska vara att samhället utformas så att det ger förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Planering, projektering och byggande ska ske i nära samarbete med medborgare, medborgargrupper och olika aktörer för att få fram så bra besluts- och kunskapsunderlag som möjligt tidigt i beslutsprocessen. Ett led i detta är att upprätta och ta del av en checklista som belyser viktiga sociala aspekter som berörs. T:\PLANER\Detaljplaner\Algutsrum 20,10 coop\checklista\social\checklista_sk_13_08.doc Adress Telefon E-post Hemsida Org nr Konto Mörbylånga kommun kommun@morbylanga.se Pg Mörbylånga Bg

2 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 2 (9) Planens syfte Syftet med planen är att möjliggöra för en större etablering av handel, kontor och hotell. Etableringen ska i sin utformning korrespondera med handelsområden, Brofästet Öland, öster om Brovägen. Tillsammans bildar dessa eploateringsområden en av portarna till södra Öland. Visionen om Mörbylånga kommun som natur- och kulturkommun ska avspeglas i arkitekturen och hänsyn ska tas till den lokala byggtraditionen. Planområdet

3 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 3 (9) Personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga Tillgängligheten avseende den fysiska miljön innebär att se till att fysiska hindren minimeras. Bereds tillgänglighet vid och i kommunala byggnader och andra offentliga lokaler? Anpassas arbetsplatser med hänsyn till anställda med funktionshinder? Bereds tillgänglighet vid och i fritids-, service- och handelsanläggningar? Sker samverkan med Kalmar länstrafiken vad gäller kollektivtrafiksystemet? Har människor med funktionshinder varit delaktiga och haft inflytande över hur kommunens insatser utformas. Barnkonventionen Sker väsentlig påverkan eller berörs miljöer där barn och ungdomar vistas. Det förutsätts att anordningar så som eempelvis skyltar placeras så att de inte utgör ett hinder. Gällande bygglagstiftning reglerar. Det förutsätts att tillgänglighet bereds enlig gällande bygglagstiftning. Kontrolleras i bygglov. Det förutsätts att tillgänglighet bereds enlig gällande bygglagstiftning. Kontrolleras i bygglovskedet. Det förutsätts att tillgänglighet bereds enlig gällande bygglagstiftning. Kontrolleras i bygglovskedet. Busshållplats ligger ca 50 meter från planområdet. Samråd sker med KLT. Samråd sker med De handikappades riksförbund och Tillgänglighetsrådet. Planområdet används inte för rekreation eller lek, däremot bor många barn och ungdomar i närliggande bostadsområden. En etablering enligt planförslaget påverkar dessa i flertalet aspekter.

4 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 4 (9) Påverkas barns och ungdomars hälsa? Påverkas barns och ungdomars sociala liv och utveckling? Påverkas barns och ungdomars möjlighet att klara sig själva? Påverkas barns och ungdomars utbildning, boende, ekonomi och säkerhet? Ges barn möjlighet att påverka genom att lämna synpunkter? Barn och ungdomars hälsa kan påverkas positivt i aspekten att ökad rörlighet färdas till fots eller på cykel till service. Ökning av trafiken bedöms inte vara av den storleksordningen eller ligga så nära att det påverkar fysiska eller psykiska hälsoskadliga risker. Däremot kan den barriäreffekt som uppstår av Brovägen vara problematisk eftersom område för handel ligger på båda sidor. Närhet till service ökar möjligheten att klara sig själv vilket är positivt för barns och ungas sociala liv och utveckling. Närhet till service ökar möjligheten att klara sig själv vilket är positivt för barns och ungas sociala liv och utveckling. Å ena sidan är handel på båda sidor av godo för handel nära bostaden å andra sidan kan det skapa ett större behov av oskyddade trafikanters överfart över Brovägen. Något som ställer ökade krav på utformningen av övergången Tillfälle för allmänheten, inklusive barn, att lämna synpunkter att lämna synpunkter Omyndig persons synpunkter i ett tidigt skede ger dock inte besvärsrätt senare i processen.

5 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 5 (9) Barn- och ungdomsverksamheten och Kulturverksamheten har i uppgift att tillvarata barnens intresse och framföra deras synpunkter. Beaktas barns behov av särskilt stöd i planarbetet? Brottsförebyggande åtgärder Definierar planen klara rumsliga ansvarsförhållanden? Skapar planen förutsättningar för befolkade rum? Skapar planen förutsättningar för överskådlighet? Skapas tillräcklig synlighet? Planen pekar ut kvartersmark som är privatägd. Natur- och gatumark sköts av kommunen. Stor parkering upplyst och privatägd. Planförslaget skapar förutsättning för ökad rörlighet under stora delar av dygnet. Bestämmelser om att fasaden i markplan till stora delar ska vara genomsiktlig bidrar till att öka närvaron i det offentliga rummet. Byggnation enligt planförslaget kan bidra till att sluta Brovägens gaturum. Bestämmelser om genomsiktlighet motverkar att byggnaden skapar ett innanför och ett utanför. Samtidigt som en bättre förståelse för upplevelsen av platsen kan uppnås eftersom allt för långa siktlinjer uppfatttas negativt. Ljuset behöver inte vara särskilt starkt, bara det är jämnt fördelat, utan bländningar och mörka fält. Främst gaturummen upplevs som tryggare när de är väl upplysta.

6 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 6 (9) Sker samråd med kommunens brottsförebyggande råd? Jämlikhet Samråd sker med kommunens brottsförebyggande råd Ges samma möjligheter och rättigheter för alla grupper i samhället att påverka planförslaget? Påverkar planförslaget möjligheten att hålla ett tillräckligt och väl lokaliserat utbud av social service? Lagen föreskriver att samråd ska ske med alla berörda. Planhandlingarna är inte lämplighetsprövade för alla grupper i samhället. Personer med svårigheter att förstå svenska språket eller som har funktionsnedsättning i språkförståelse eller syn kan ha problem med att ta del av dokumenten. Samrådsmöte ökar möjligheten för alla grupper att förstå planförslaget. Bidrar lokaliseringen till att ge de offentliga rummen ett mångsidigt socialt liv? Finns tillräckliga möjligheter för att röra sig med kollektiva färdmedel, till fot eller på cykel? Planförslaget skapar förutsättning för ökad rörelse i det offentliga rummet vilket leder till möten och ett mångsidigt socialt liv men riskerar samtidigt att påverka det offentliga rummet vid mer centrumnära handelsetableringar negativt. Planområdet ligger i en knutpunkt för såväl kollektivtrafik som biltrafik. Cykelvägnätet är välutbyggt i området. Området bedöms vara mycket lättillgängligt för fotgängare, cyklister och bussresenärer.

7 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 7 (9) Kan bostadsutbudet tillgodose ett utbud av differentierade boendeformer? Delaktighet och inflytande Inga bostäder planeras Hålls dialogmöten med berörda intressenter och allmänhet tidigt i beslutsprocessen? Sker samverkan med det lokala föreningslivet? Sker samråd med barn och unga, handikapp- och pensionärsorganisationerna? Samråds- och granskningsutskick sker till alla berörda, grannar, myndigheter och organisationer. Annons om samråd med samrådsmöte och granskning införs i samtliga lokala dagstidningar. Samråds- och granskningsutskick sker till alla berörda, grannar, myndigheter och organisationer. Annons om samråd med samrådsmöte och granskning införs i samtliga lokala dagstidningar. Samråds- och granskningsutskick sker till alla berörda, grannar, myndigheter och organisationer. Annons om samråd med samrådsmöte och granskning införs i samtliga lokala dagstidningar. Hålls öppen temadebatt eller tema diskussion i nämndens regi?

8 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 8 (9) Är ärendet initierat av ett medborgarförslag? Har ärendet diskuterats i presidiemöte med annan nämnd? Fysisk aktivitet Ges förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Bör kontakt tas med kommunens folkhälsosamordnare? Etableringen är placerad så att ökad fysisk aktivitet är möjlig dock sker ofta storhandel i liknande etableringar med bil. Samråd sker med kommunens folkhälsosamordnare.

9 Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 9 (9) Sammanfattning och förslag på åtgärder Tillgängligheten för personer med funktionshinder är främst en genomförandefråga som förutsätts beaktas i projekterings- och byggskedet. Planen omfattar miljöer som påverkar barns. Där närheten till service kan påverka barns möjlighet att klara sig själva positivt men Brovägens barriäreffekt kan påverka barn och ungdomars hälsa och säkerhet. negativt Detaljplanen tar ställning för de principer som uttrycks för ett säkrare samhälle. Planförslaget möjliggör för service i ett område som är lättillgängligt för fotgängare, cyklister och bussresenärer men riskerar att påverka hande. Enligt PBL ska berörda, myndigheter och organisationer inbjudas till samråd och beredas möjlighet att inkomma med synpunkter via utskick och annonser. Kommunen vidtar inga etra åtgärder för särskilda gruppers möjlighet att delta i detta arbete. För Jävsnämnden Ylva Hammarstedt Arkitekt SAR/MSA Marie-Christine Svensson Stadsarkitekt

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (9) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan

Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan / Detaljplan för Möllstorp 2:4 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg

Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen

Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 1 (9) Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Checklista sociala konsekvenser

Checklista sociala konsekvenser Planprogram/Detaljplan för fastighet (kortnamn) 1 (7) Checklista sociala konsekvenser Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl,

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl 1 (8) Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl

Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl / Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl 1 (9) Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Grönstrukturplan Färjestaden

Grönstrukturplan Färjestaden 1 (9) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning uttrycker tydliga principiella

Läs mer

Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder

Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 1 (7) Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan

Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan Området utmed Möllstorpsgatan 1 (9) Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (9) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse-

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten

Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten Detaljplan för Björnhovda 25:339 1 (9) Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Planprogram för Färjestaden 1:153 m fl 1 (12) Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy)

Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy) Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 1 (10) Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse-

Läs mer

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Planprogram för Färjestaden 1:153 m fl 1 (12) Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs

Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs Detaljplan för del av Glömminge 1:58 1 (9) Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsg. 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Planprogram för Sockerbruksområdet och Mörbylånga hamn

Planprogram för Sockerbruksområdet och Mörbylånga hamn Mörbylånga hamn 1 (13) Mörbylånga hamn Checklistan innehåller frågeställningar som rör: Personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden Checklista Hållbar utveckling vad gäller sociala och ekonomiska aspekter. De ekologiska aspekterna tas upp i Beslutsunderlag för BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Sociala

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (17) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör Planområdets förutsättningar Omfattas

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: MSN.218.2378 219527 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gullbernahult 1 m.fl. Gullberna park, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan och bygglagen ska planläggning av

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.72 216-1-3 Social konsekvensanalys för Riksbanken 12 m m på Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Syfte med en fördjupad översiktsplan är att: Klarlägga hur ett avgränsat område bör utveckla, som underlag för exploatering och bevarande

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

sida: Innehåll: Medverkande bilagor

sida: Innehåll: Medverkande bilagor Innehåll: Konsekvenser av planens genomförande Administrativa och ekonomiska frågor Fortsatt planarbete Medverkande sida: 99 100 100 101 bilagor Fotomontage, upprättad 2011-06-07 102 Planprogram för Färjestaden

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.2725 219-7-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Verkö 3:1 och 3:25 m.fl. Verkö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Här beskrivs parameterns värden/ och eller brister på platsen idag

Här beskrivs parameterns värden/ och eller brister på platsen idag Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling där jämlika och socialt goda levnadsförhållanden tillvaratas. För att uppnå detta brukar man tala om en samexistens

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet!

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! SKA SOCIA L KO NSEK VENSA N A LYS Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i översiktsplan Syfte med en översiktsplan är att: Ange övergripande mål och inriktningar för planeringen Identifiera strategiska områden Utveckla genomförande strategier

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2010.3654 2016-01-29 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 9:43 Torsnäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.214.4992 217-1-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gulin 1 m.fl. Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Policy för handikappfrågor Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Utgångspunkter och värderingar Människors lika värde är den grundläggande utgångspunkten för samhällets utformning.

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4821 Samrådshandling 216-2-22 Social konsekvensanalys Karlskrona 5:53 m.fl., Vämö- Krutviken, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Underrättelse till berörda grannar Ansökan om bygglov för uppförande av telemast

Underrättelse till berörda grannar Ansökan om bygglov för uppförande av telemast 2019-03-25 1 (1) KUNGÖRELSE Dnr 19/258 Samhällsbyggnadsnämnden KUNGÖRELSE Underrättelse till berörda grannar Ansökan om bygglov för uppförande av telemast Ansökan om bygglov för uppförande av telemast

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Handläggare:... Dnr:... Ärende:...

Handläggare:... Dnr:... Ärende:... BARNCHECKLISTA Ansvarig... Handläggare:... Dnr:... Ärende:... Sverige har tillsammans med nästan 200 andra länder anslutit sig till Förenta Nationernas Barnkonvention, vilket slår fast att alla barn och

Läs mer

TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE

TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE TRAFIK- OCH TRANSPORTPLANERING FÖR ETT INKLUDERANDE SAMHÄLLE Beakta olika grupper och perspektiv med 3H-modellen Transportplaneringen påverkar jämlikheten och jämställdheten på flera sätt. Inte minst är

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Hole 1:94 m.fl. (Västra Långberget) Aktuell plan: Berörda fastigheter: Markägare: Planförslagets syfte: Allmänt

BEHOVSBEDÖMNING. Detaljplan för Hole 1:94 m.fl. (Västra Långberget) Aktuell plan: Berörda fastigheter: Markägare: Planförslagets syfte: Allmänt Datum Diarienummer 2016-11-16 MBR-2016-660 Miljö, bygg och räddningsnämnden BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hole 1:94 m.fl. (Västra Långberget) Aktuell plan: Berörda fastigheter: Markägare: Planförslagets

Läs mer

Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv

Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv Hållbar stad öppen för världen Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv Detta tänkte jag prata om Göteborgs stads barnkonsekvensanalysmodell Får barnen plats i staden?

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Fritidsplan för Åstorps kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 Org. nr.

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Ett Mullsjö för alla Framtagen och beslutad i socialnämnden 2013-04-09 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-05-28 1(6) Funktionshinderplan för Mullsjö

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo 2016-12-02 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/124 1 (5) ) Arbets- och företagsnämnden Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden antar yttrande enligt

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling Datum 2013-10-14 1 (7) Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.213.1 217-1-9 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av MO 3:1, Rödeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: MSN 218.2937 218-1-15 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av MO 3:1, Rödeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

ANTAGEN KF 2012-06-18 118

ANTAGEN KF 2012-06-18 118 ANTAGEN KF 2012-06-18 118 2 (5) INLEDNING Folkhälso- och Trygghetsplanen omfattar alla kommunmedborgare i Borgholm och utgör grunden för ett framgångsrikt och långsiktigt arbete med folkhälso- och trygghetsfrågor.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Ändring av Detaljplan för Västanvik 1:396 m.fl. (Konsum)

BEHOVSBEDÖMNING Ändring av Detaljplan för Västanvik 1:396 m.fl. (Konsum) Datum Diarienummer 2016-12-09 MBR-2015-593 Miljö, bygg och räddningsnämnden BEHOVSBEDÖMNING Ändring av Detaljplan för Västanvik 1:396 m.fl. (Konsum) TORSBY KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Aktuell plan: Ändring av

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer från Shutterstock.com

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Astrid Nyström 2013-02-18 Diarienummer BUN-2013-0105.60 Ärende färdigställs efter diskussion på AU pga två alternativa förslag

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun 1(6) Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun Handlingar Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Fastighetsförteckning Handelsutredning (finns tillgänglig

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Detaljplan för infart till Laxå centrum del av Bjursnäs 1:251 m.fl. December 2014

Detaljplan för infart till Laxå centrum del av Bjursnäs 1:251 m.fl. December 2014 Antagandehandling Planbeskrivning för Detaljplan för infart till Laxå centrum del av Bjursnäs 1:251 m.fl. December 2014 VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt bindande dokument mellan

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

RBU:s ideologiska grund; kortversionen

RBU:s ideologiska grund; kortversionen RBU:s ideologiska grund; kortversionen I första hand barn 1. Rätten att få vara barn med lek, trygghet och en god barndom 2. Rätten som ung till utveckling, självständighet, frigörelse och en tro på framtiden

Läs mer

Samråd UPPHÄVANDE AV FÖRORDNANDE ENLIGT 113 BYGGNADSLAGEN Med anledning av detaljplan för Joels udde, Björnhovda 7:9 m fl.

Samråd UPPHÄVANDE AV FÖRORDNANDE ENLIGT 113 BYGGNADSLAGEN Med anledning av detaljplan för Joels udde, Björnhovda 7:9 m fl. Samråd UPPHÄVANDE AV FÖRORDNANDE ENLIGT 113 BYGGNADSLAGEN Med anledning av detaljplan för Joels udde, Björnhovda 7:9 m fl. gråskrafferad områden omfattades av förordnandet enligt 113 byggnadslagen i detaljplan

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN 1 (1) Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN Handikappolitiskt program 2 (2) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3 Vad är ett handikappolitiskt program...3 Vad är handikapp...3 MÅLSÄTTNING

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

RÄTTVIKS KOMMUN Miljö- och Plankontoret

RÄTTVIKS KOMMUN Miljö- och Plankontoret RÄTTVIKS KOMMUN Miljö- och Plankontoret Handläggare Tommy Ek Tel: 0248-701 61 2003-01 Program Ändring av detaljplan för fastigheten Garvaren 13 Kv Garvaren, norr Rättviks kommun, Dalarnas län INNEHÅLL

Läs mer