Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy)"

Transkript

1 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 1 (10) Detaljplan för fastigheten Färjestaden 1:165 m.fl. (Gamla DäckRoy) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för funktionshindrade uttrycker tydliga principiella ståndpunkter när det gäller rättigheter, möjligheter och ansvar på olika samhällsområden. barnkonventionen Konventionen fastslår att barn inte är föräldrars eller andra vuxnas ägodelar utan individer med egna rättigheter och ett människovärde, men också att barn har speciella behov av skydd och stöd. brottsförebyggande rådets principer Principer för brottsförebyggande stadsplanering. jämlikhet Jämlikhet betyder att alla individer har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. delaktighet och inflytande I ett demokratiskt samhälle tillerkänns alla människor lika värde med jämlika möjligheter att vara delaktiga och ha inflytande. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. fysisk aktivitet Målet för de samlade insatserna inom detta område ska vara att samhället utformas så att det ger förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Planering, projektering och byggande ska ske i nära samarbete med medborgare, medborgargrupper och olika aktörer för att få fram så bra besluts- och kunskapsunderlag som möjligt tidigt i beslutsprocessen. Ett led i detta är att upprätta och ta del av en checklista som belyser viktiga sociala aspekter som berörs. T:\PLANER\Detaljplaner\Färjestaden 1,165 m fl, (DäckRoy)\DOKUMENT\Checklistor\Social\Social checklista_ docx Adress Telefon E-post Hemsida Org nr Konto Mörbylånga kommun kommun@morbylanga.se Pg Mörbylånga Bg

2 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 2 (10) Planens beteckning Planens syfte Detaljplan för Färjestaden 1:165, 1:167 och 1:183 m.fl. fastigheter Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostäder, handel, kontor och parkering inom planområdet. Planområdet

3 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 3 (10) Personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga Tillgängligheten avseende den fysiska miljön innebär att se till att fysiska hindren minimeras. Bereds tillgänglighet vid och i kommunala byggnader och andra offentliga lokaler? Anpassas arbetsplatser med hänsyn till anställda med funktionshinder? Bereds tillgänglighet vid och i fritids-, service- och handelsanläggningar? Sker samverkan med Kalmar länstrafiken vad gäller kollektivtrafiksystemet? Har människor med funktionshinder varit delaktiga och haft inflytande över hur kommunens insatser utformas. Barnkonventionen Sker väsentlig påverkan eller berörs miljöer där barn och ungdomar vistas. Alla rum (utom- och inomhus) ska vara tillgänglighetsanpassade. Planen reglerar inte om byggnaderna ska drivas eller ägas i offentlig regi eller ej. Tillgänglighet ska vara ett krav. Alla rum (utom- och inomhus) ska vara tillgänglighetsanpassade. Alla rum (utom- och inomhus) ska vara tillgänglighetsanpassade. Samråd sker med KLT. Samråd sker med DHR och Tillgänglighetsrådet. Lugna insidor i form av gårdar kommer vara betydelsefulla miljöer för lek, umgänge och rekreation. Publika passager och platser ska ha visuell kontakt med intilliggande bebyggelses fönster och gårdar, vilket bl.a. ger en känsla av trygghet, kontakt och spontana möten mellan människor.

4 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 4 (10) Påverkas barns och ungdomars hälsa? Påverkas barns och ungdomars sociala liv och utveckling? Påverkas barns och ungdomars känslo- och beteendemässiga utveckling? Påverkas barns och ungdomars möjlighet att klara sig själva? Närheten till fritidsaktiviteter, skola, fritidsgård, service, kollektivtrafik, vänner och rekreationsområden och vård/omsorg har betydelse för barn och ungdomars hälsa. Det centrala läget innebär att promenerande och cykling är attraktiva alternativ framför t.ex. bilåkning. Gårdarna ska vara lugna insidor för de boende och möjliggöra återhämtning, möten och umgänge. Gårdarna kan på så vis fylla en viktig roll för detta centrala läge i Färjestaden. Närheten till fritidsaktiviteter, skola, fritidsgård, service, kollektivtrafik, vänner och rekreationsområden och vård/omsorg är positivt. Närheten till fritidsaktiviteter, skola, fritidsgård, service, kollektivtrafik, vänner och rekreationsområden och vård/omsorg är positivt. Det centrala läget möjliggör kontakt med omgivande bebyggelse och brukare. Från Storgatan finns goda möjligheter för äldre barn och ungdomar att resa med buss till Kalmar och inom Färjestaden. Till andra orter och landsbygden är bussutbudet mer begränsat eller obefintligt. Detta kan påverka barns och ungdomars

5 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 5 (10) möjligheter att klara sig själva och vara spontana i sin vardag. Närheten till Färjestadens skola och gång- och cykelvägen dit har betydelse för barn och ungdomars möjligheter att klara sig själva. Påverkas barns och ungdomars utbildning, boende, ekonomi och säkerhet? Ges barn möjlighet att påverka genom att lämna synpunkter? Planområdet ligger strax söder om Färjestadens skola (åk 0-6) och nära fritidsgården Lågan. Högstadieelever har cirka minuters busspendling till Mörbylånga. Gymnasister har från 60 minuters busspendling varje dag till t.ex. Kalmar. Storgatan som ligger i anslutning till både planområdet och Färjestadens skola förutsätter en stor trafikmedvetenhet hos barn och ungdomar. Tillfälle för allmänheten, inklusive barn att lämna synpunkter ges i samband med samrådet. Beaktas barns behov av särskilt stöd i planarbetet? Brottsförebyggande åtgärder Definierar planen klara rumsliga ansvarsförhållanden? Planen ska vara tydlig med gränser mellan privata och offentliga rum. Rummen inom planområdet ska bidra till positiv identitet hos brukare, vilket är en viktig del för att känna ansvar för området, gården, porten osv.

6 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 6 (10) Skapar planen förutsättningar för befolkade rum? Skapar planen förutsättningar för överskådlighet? Olika funktioner och boendesorter möjliggörs, vilket skapar förutsättningar för befolkade rum av olika grupper och att planområdet används under olika tider av dygnet. Rummen såväl inom- och utomhus ska vara överskådliga. Det ska tydligt framgå om de är privata eller offentliga. Skapas tillräcklig synlighet? Miljöer och platser ska vara utformade för att möjliggöra kontakt mellan boende, förbipasserande och besökare. Fönster ska fungera som ögon mot stråk, gårdar och gator. Synlighet kan bidra till trivsel, upplevd trygghet och kontakt mellan människor. Sker samråd med kommunens Brottsförebyggande råd? Jämlikhet Ges samma möjligheter och rättigheter för alla grupper i samhället att påverka planförslaget? Påverkar planförslaget möjligheten att hålla ett tillräckligt och väl lokaliserat utbud av social service? Tillfälle att lämna synpunkter kommer att ges i samband med samråd. Tillfälle för allmänheten att lämna synpunkter på planen ges i samband med samrådet. Bebyggelsen ska vara samlad och blandad vilket skapar underlag för service och ett mångsidigt utbud på Storgatan och i centrala Färjestaden.

7 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 7 (10) Bidrar lokaliseringen till att ge de offentliga rummen ett mångsidigt socialt liv? Planen möjliggör handel, kontor och bostäder. De bostäder som möjliggörs har olika kvaliteter, vilket kan svara mot olika gruppers behov och bidra till att olika grupper kan bo och verka här. Bostädernas upplåtelseform och hyror som är viktiga faktorer för ett mångsidigt socialt liv, regleras och kan inte styras i planen. Finns tillräckliga möjligheter för att röra sig med kollektiva färdmedel, till fots eller på cykel? Kollektiva resmöjligheter med buss finns från Färjestaden till bl.a. Mörbylånga och Kalmar. Möjligheterna att resa med kollektivtrafik är mycket begränsade till landsbygden och till grannkommunen. Detta påverkar alla grupper i samhället negativt och i synnerhet barn och ungdomar. Närhet till gång- och cykelvägar och busshållplatser är positivt. Kan bostadsutbudet tillgodose ett utbud av differentierade boendeformer? Till viss del. Utmed Storgatan finns gathus med lugnare innergårdar åt söder. Inne på gårdarna finns gårdshus och utmed Hantverkargatan en tredje sort som kan gestaltas som radhus eller flerfamiljshus med enskilda trädgårdsplättar och gemensamma gårdar. Detta leder till att det både inom planområdet och tillsammans med omgivande bebyggelse ges olika boendesorter eller boendeformer.

8 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 8 (10) Delaktighet och inflytande Behovet av lägenheter och i synnerhet hyresrätter är stort i hela kommunen och i Färjestaden. Detaljplanen reglerar inte och kan inte reglera bostädernas upplåtelseform (ägarlägenheter, hyresoch/eller bostadsrätter). Hålls dialogmöten med berörda intressenter och allmänhet tidigt i beslutsprocessen? Sker samverkan med det lokala föreningslivet? Sker samråd med barn och unga, handikapp- och pensionärsorganisationerna? Berörda intressenter och allmänhet kommer att kunna lämna synpunkter i samband med samrådet. Lokala föreningar ges möjlighet att lämna synpunkter i samband med samråd. Dialog har hållits med personal på Färjestadens skola. Frågor som diskuterats är skolelevernas rörelsemönster och behov, eftersom planområdet ligger strax söder om skolan och strax intill Köpmangatan. Köpmangatan är en del av en längre sträcka som många använder för att ta sig till och från skolan. Ungdomsrådet, pensionärsrådet, tillgänglighetsrådet och föreningsrådet ges möjlighet att lämna synpunkter i samband med samrådet.

9 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 9 (10) Hålls öppen temadebatt eller tema diskussion i nämndens regi? Kommunen bjuder in till ett öppet samrådsmöte under samrådstiden. Är ärendet initierat av ett medborgarförslag? Har ärendet diskuterats i presidiemöte med annan nämnd? Fysisk aktivitet Initiativet till detaljplanen kommer från Mörbylånga Bostads AB och av Mörbylånga kommun. Samrådshandlingarna godkänns av KS som är kommunens enda nämnd. Ges förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Bör kontakt tas med kommunens folkhälsosamordnare? Närhet finns till olika grönområden, idrottsplats och en tillgänglighetsanpassad badplats i hamnen med mera, vilket skapar förutsättningar för ökad fysisk aktivitet. Vardagens behov av service och handel finns nära planområdet, vilket gör att t.ex. cykling och promenerande blir reella alternativ framför t.ex. bilen. Dialog hålls med kommunens folkhälsosamordnare som också delges i samband med samrådet.

10 Detaljplan för Färjestaden 1:165 m.fl. fastigheter 10 (10) Sammanfattning och förslag på åtgärder Planen ska vara tydlig i den rumsliga uppdelningen mellan privata och offentliga rum (såväl utom- som inomhus). Planen ska möjliggöra en blandning av funktioner. Blandningen är värdefull då den ger ett varierat utbud av händelser och möjligheter. Blandningen bidrar till möten mellan människor, mellan boende, besökare och förbipasserande. Planen ska länka samman olika delar av Färjestaden. Planen ska bidra till att boende, besökare och förbipasserande upplever en positiv identifiering till och känner sig stolta över platserna inom planområdet. Planen ska skapa förutsättningar för en god statsmiljö där entréer och fönster möter upp gaturum, stråk och gårdar. Detta skapar platser med kontakt mellan människor. Gårdar ska finnas som ger stillhet och fungera som lugna insidor i staden. Tillgängligheten för personer med funktionshinder är främst en fråga om genomförande och ska beaktas i hela planprocessen från de inledande samtalen till projekterings- och byggskedet. Befintlig ek inom planområdet bevaras. Kommande detaljplan bör ta ställning till de principer som uttrycks för ett säkrare samhälle. Enligt plan- och bygglagen, PBL ska berörda myndigheter och organisationer höras i planärende och ha möjlighet att inkomma med synpunkter. För Mörbylånga kommun Julia Krus Planarkitekt Marie-Christine Svensson Stadsarkitekt

Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder

Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 1 (7) Ändring av detaljplan för Saxnäs 1:243 Ökat våningsantal bostäder Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl

Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl 1 (8) Detaljplan för Björnhovda 4:12 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Checklista sociala konsekvenser

Checklista sociala konsekvenser Planprogram/Detaljplan för fastighet (kortnamn) 1 (7) Checklista sociala konsekvenser Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl,

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen

Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 1 (9) Detaljplan för Björnhovda 25:410 och 25:411 Undringen Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan

Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan / Detaljplan för Möllstorp 2:4 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Möllstorp 1:22, Marstrandshorvan Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg

Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Isgärde 6:17 m fl Ottos väg Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Grönstrukturplan Färjestaden

Grönstrukturplan Färjestaden 1 (9) Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning uttrycker tydliga principiella

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (9) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2, 7-9 skola i Färjestaden, Mörbylånga kommun Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse-

Läs mer

Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten

Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten Detaljplan för Björnhovda 25:339 1 (9) Detaljplan för Björnhovda 25:339 Vasatomten Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (9) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (9) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl, Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Grövlegatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs

Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs Detaljplan för del av Glömminge 1:58 1 (9) Detaljplan för del av Glömminge 1:58 Röhälla-Lökenäs Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan

Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan Området utmed Möllstorpsgatan 1 (9) Planprogram för Björnhovda 2:135 m fl Området utmed Möllstorpsgatan Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 BoKlok Rylgatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga

Läs mer

Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl

Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl / Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl 1 (9) Planprogram för Möllstorp 2:4 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden

Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsg. 1 (10) Detaljplan för del av Björnhovda 25:2 Järnvägsgatan, Färjestaden Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller

Läs mer

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Planprogram för Färjestaden 1:153 m fl 1 (12) Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl

Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Planprogram för Färjestaden 1:153 m fl 1 (12) Planprogram Färjestaden 1:153 m fl Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler

Läs mer

Planprogram för Sockerbruksområdet och Mörbylånga hamn

Planprogram för Sockerbruksområdet och Mörbylånga hamn Mörbylånga hamn 1 (13) Mörbylånga hamn Checklistan innehåller frågeställningar som rör: Personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s standardregler för människor med funktionsnedsättning

Läs mer

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden

Sociala och ekonomiska konsekvenser som berör projekt och planer inom Stadsmiljöavdelningens ansvarsområden Checklista Hållbar utveckling vad gäller sociala och ekonomiska aspekter. De ekologiska aspekterna tas upp i Beslutsunderlag för BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Sociala

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4168 217-5-22 Social konsekvensanalys Detaljplan för Lagerstråle 7 Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.56.214 218-8-8 Social konsekvensanalys Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24 Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2017.2672 Samrådshandling Upprättad: 2018-04-05 Reviderad: 2018-04-17 Social konsekvensanalys Detaljplan för Fältet 4 m.fl. Lyckeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt

Läs mer

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet!

Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! SKA SOCIA L KO NSEK VENSA N A LYS Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2010.3654 2016-01-29 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 9:43 Torsnäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Här beskrivs parameterns värden/ och eller brister på platsen idag

Här beskrivs parameterns värden/ och eller brister på platsen idag Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling där jämlika och socialt goda levnadsförhållanden tillvaratas. För att uppnå detta brukar man tala om en samexistens

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.2725 219-7-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Verkö 3:1 och 3:25 m.fl. Verkö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.72 216-1-3 Social konsekvensanalys för Riksbanken 12 m m på Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: MSN.218.2378 219527 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gullbernahult 1 m.fl. Gullberna park, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan och bygglagen ska planläggning av

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan

Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Checklista för arbete med jämställdhet i fördjupad översiktsplan Syfte med en fördjupad översiktsplan är att: Klarlägga hur ett avgränsat område bör utveckla, som underlag för exploatering och bevarande

Läs mer

Här beskrivs parameterns värden/ och eller brister på platsen idag

Här beskrivs parameterns värden/ och eller brister på platsen idag Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling där jämlika och socialt goda levnadsförhållanden tillvaratas. För att uppnå detta brukar man tala om en samexistens

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.4352 2016-05-23 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 13:9 m.fl. Trummenäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4821 Samrådshandling 216-2-22 Social konsekvensanalys Karlskrona 5:53 m.fl., Vämö- Krutviken, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.166.214 218-4-16 Social konsekvensanalys Detaljplan för Rügen 53 m.fl. Trossö, Karlskrona kommun, Blekinge län Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 163 2013-10-01 2012/573 POLITISKT PROGRAM FÖR ARBETE MED FRÅGOR KRING FUNKTIONSHINDER Politiskt

Läs mer

RÄTTVIKS KOMMUN Miljö- och Plankontoret

RÄTTVIKS KOMMUN Miljö- och Plankontoret RÄTTVIKS KOMMUN Miljö- och Plankontoret Handläggare Tommy Ek Tel: 0248-701 61 2003-01 Program Ändring av detaljplan för fastigheten Garvaren 13 Kv Garvaren, norr Rättviks kommun, Dalarnas län INNEHÅLL

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.214.4992 217-1-12 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gulin 1 m.fl. Trossö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Socialt konsekvensanalysverktyg (SKA) i Uppsala kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen

Socialt konsekvensanalysverktyg (SKA) i Uppsala kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen Socialt konsekvensanalysverktyg (SKA) i Uppsala kommun Mål och budget 2016-2018 SBF har många krav och utmaningar ÖP Mål & budget CEMR Landsbygdsprogram City lab-certifiering Bostadspolitisk strategi

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Magnus Juhlin Plan- och byggchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Detaljplan för Stora Rör 2:1 m.fl. Vi börjar från början ÖVERSIKTSPLANERING

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.217.163 218-6-4 Social konsekvensanalys Detaljplan för Ingenjören 13 Blåport, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Fritidsplan för Åstorps kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 Org. nr.

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Väg 46 Ulricehamn - Falköping Cirkulationsplats vid Ålleberg center

Väg 46 Ulricehamn - Falköping Cirkulationsplats vid Ålleberg center VÄGPLAN Väg 46 Ulricehamn - Falköping Cirkulationsplats vid Ålleberg center Falköpings kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2015-03-23 Projektnummer: 138960 Dokumenttitel: Vägplan väg 46 Cirkulationsplats

Läs mer

Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län

Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län Skogsvägen Samrådshandling 2010-12-08 Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län Länsmansvägen Nyhemsvägen Stenåsavägen PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Samrådshanlingen

Läs mer

Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv

Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv Hållbar stad öppen för världen Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv Detta tänkte jag prata om Göteborgs stads barnkonsekvensanalysmodell Får barnen plats i staden?

Läs mer

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november 2016 Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan 250 nya bostäder i olika boendeformer Den 24 november genomfördes dialogmöten med drygt 150 anmälda

Läs mer

Handläggare:... Dnr:... Ärende:...

Handläggare:... Dnr:... Ärende:... BARNCHECKLISTA Ansvarig... Handläggare:... Dnr:... Ärende:... Sverige har tillsammans med nästan 200 andra länder anslutit sig till Förenta Nationernas Barnkonvention, vilket slår fast att alla barn och

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun

Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun Dnr: SBN 2017/418 Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun SAMRÅDSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK Ändring av detaljplan för Örslösa, Etapp 2, Örslösa, Lidköpings kommun

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2017.217 2018-02-19 Social konsekvensanalys Detaljplan Skolan 2 m.fl. Lyckeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Beslut om granskning för detaljplan för Norra Tyresö Centrum, etapp 2

Beslut om granskning för detaljplan för Norra Tyresö Centrum, etapp 2 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2017-04-11 1 (5) Christina Bolinder planarkitekt Diarienummer 2015KSM0290 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om granskning för detaljplan för Norra Tyresö Centrum,

Läs mer

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Planbeskrivningen

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Planbeskrivningen Uppdragsbeslut 2012-12-11 Samrådsbeslut 2012-12-11 Detaljplan för del av Oskarshamn 3:3 m.fl. fastigheter Gyllings väg Centralorten, Oskarshamns kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande 14 Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare, ledamot 14 Ella-Britt Andersson (S), ersättare

Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande 14 Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare, ledamot 14 Ella-Britt Andersson (S), ersättare 1(12) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 10.45 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande, ej 14 Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande 14 Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare,

Läs mer

SKA SOCIAL KONSEKVENSANALYS

SKA SOCIAL KONSEKVENSANALYS Karlskrona kommun ser det som en självklarhet att planera för social hållbarhet! Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja en samhällsutveckling där jämlika och socialt goda

Läs mer

Tyck till om din framtid!

Tyck till om din framtid! Tyck till om din framtid! 16 000 Krokomsbor 2030 var ska alla bo? Var ska vi bygga? Under 2018 och 2019 ska Krokoms kommun bestämma hur tätorten Krokom med omnejd ska växa på lång sikt. I det arbetet vill

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo 2016-12-02 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/124 1 (5) ) Arbets- och företagsnämnden Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden antar yttrande enligt

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.2808 2016-08-22 Social konsekvensanalys Planprogram Lyckeby centrum Lyckeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (17) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör Planområdets förutsättningar Omfattas

Läs mer

Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna

Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna Diarienr Plan nr KS 2015/240 572 SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i mars 2015 Tillägg till planbeskrivning

Läs mer

Sociala perspektiv i Översiktsplanen

Sociala perspektiv i Översiktsplanen Vad är sociala frågor? Hur kan de tas om hand i en ÖP? Hur kan man uttrycka det i ÖP? Vad saknas i ÖP? MKB Hjälp! Sociala perspektiv i Översiktsplanen Hur kan man närma sig sociala frågor i översiktsplaneringen?

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

sida: Innehåll: Medverkande bilagor

sida: Innehåll: Medverkande bilagor Innehåll: Konsekvenser av planens genomförande Administrativa och ekonomiska frågor Fortsatt planarbete Medverkande sida: 99 100 100 101 bilagor Fotomontage, upprättad 2011-06-07 102 Planprogram för Färjestaden

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

Barnkonventionen. i den fysiska planeringen

Barnkonventionen. i den fysiska planeringen Barnkonventionen 16 i den fysiska planeringen Litteraturtips: - Barnombudsmannens hemsida www.bo.se Vägverkets hemsida för barn www.vv.se/hitodit Barn i den fysiska planeringen, barnplan för Eslövs tätort

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-01, reviderad 2010-10-19 Dnr: 10BMN299 Handläggare: Henry Grew Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen Detaljplan för

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer