Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, oktober 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, oktober 2018"

Transkript

1 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, oktober 2018 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet som information till Kosterhavsdelegationen sammanställt av Enheten för Kosterhavet. Rapporten innehåller inte allt men troligen de viktigaste aktiviteterna. Skötselåtgärder Djurhållning Betesplaneringen fick läggas om och alla djur togs hem från holmarna vartefter bete o vatten minskade i torkan. På Kosteröarna har betet räckt förvånansvärt bra även om det varit mer arbete med vattenutkörning, tillfälliga stängsel och fler flyttar mellan fållor. De inhyrda korna har inte behövt köras iland tidigare än vanligt. Strandstädning 2018 Trossö naturvårdsuppdrag har haft i uppdrag att strandstäda i nationalparken och närliggande naturreservat även i år. Mängden strandskräp som de plockade upp från våra stränder i år blev 13,4 ton brännbart, dessutom hittade man en hel del miljöfarligt avfall som oljor och liknande. Kosteröarna De planerade stängslingarna på Sydkoster har ännu inte kommit igång. Samtal med entreprenör pågår. En trång sektor att få engagerat entreprenörer även om de finns med ramavtal. Arbetet med bortgrävningen av vresrosbuskagen i Basteviken på Nordkoster har sista grävningen kvar. Därefter kommer uppkommande skott att ryckas bort på sommaren under några år framöver. Vi har anordnat och deltagit i en dags slåtterkurs på Sydkoster. Inbjudna från Västkuststiftelsen och entreprenörer deltog. Alla var mycket nöjda med kursen. I oktober har vi också anordnat en kurs i restaurering av stenmurar. Förvaltningen har röjt längs vandringsleder och gjort mycket efterröjningar på restaurerade områden. Träd och buskar har tagits ner för att utöka slåtterängen på Nästången där det är svårt att köra om det inte är ordentlig tjäle. Röjningar i hasselbuskage för molnfläcksbock (ÅGP-art) har gjorts på 2 ställen. I övrigt har förvaltningspersonalen lagt mycket tid på stöttning av djurhållarna med bl.a. putsning av slyuppslag och gräs i betesmarkerna, flyttning av djur och stängselunderhåll.

2 Västra Rossö/Kockholmen Granröjningar är påbörjade. Planering för utsättning av stigmarkeringar med nya nationalparks identiteten pågår. Saltö Minnesanteckningar från skötselrådsmötena finns att läsa i sin helhet på kosterhavet.se. Skötselrådsmöte äger rum den 9:e november då även representant från Tjärnö samhällsförening (delegat i Kosterhavsdelegationen) bjudits in. Saltö besöks av fler och fler besökare inte minst de som är ute efter en naturupplevelse. Detta märks speciellt under annan tid än högsommaren. Markering av vandringsstigarna kommer att påbörjas under vintern/våren. Nord Långö Vandringsleden har förbättrats med nya trappor och den gamla spången längs stranden har tagits bort. En översyn av naturreservatet pågår inkl föreskrifterna. Alaska-anläggningen värderas att avyttras till arrendatorn. Dialog med Naturvårdsverket kommer att återupptas. Tillsyn Samverkan Kustbevakningen Kustbevakningen har under sommaren genomfört ett flertal hastighetskontroller och annan tillsyn i Kosterhavet som har lett till ca 10 rapporter. Vi har genomfört en gemensam tillsynsdag med KBV. Vår egna tillsyn har varit haft samma omfattning som tidigare men det soliga och varma vädret gav ett än större behov av tillsyn med tanke på mängden båtar i skärgården. En stor mängd tillrättavisningar gjordes, främst avseende fart, lösa hundar, båtar på sandstränder. Noterbart är att fågelskyddsområdena i sydöstra Kosterhavet fått en ökad respekt från allmänheten. Detta troligen pga den extra skyltningen förvaltningen gjorde i många småbåtshamnar för två år sedan samt artikel i Resö Hamnmagasin inkl kartor. Föreskrifterna i nationalpark och naturreservat Vi gör en översyn av våra föreskrifter. Det är Naturvårdsverket som äger beslutet om föreskrifter i nationalparker och Länsstyrelsen när det gäller naturreservat. Kosterhavet har funnits i ett antal år nu och det finns skäl att se över vad som bör kompletteras och vad som ska justeras. Exempel är behov av bottenskydd i alla trålskyddsområden, men även möjligheten för tillsyn över olika föreskrifter diskuteras. Kosterhavsdelegationen deltar aktivt i detta arbete. Förvaltningen har tillsammans med en mindre arbetsgrupp från Kosterhavsdelegationen sammanställt ett underlag till mötet i

3 Kosterhavsdelegationen Ett beslut om ett förslag på justeringar väntas tas vid Kosterhavsdelegationsmötet i november för att sedan överlämnas till Naturvårdsverket för vidare hantering. Informations- och programverksamheten Ännu en hektisk sommarsäsong är till ända och t.o.m. september månad har naturum haft drygt besökare med en topp under juli med besökare. Under påsklovet hade vi extra aktiviteter så som pyssel med ilandflutet skräp och äggjakt. En ny utställning invigdes (se nedan). Ett flertal skolbesök från förskolor till gymnasium med aktiviteter både på stranden och på naturum. Dessa sker framför allt under maj, juni, augusti och september. Det har framför allt varit besök från skolor i Strömstads kommun. Ett antal gruppbesök från olika intresseföreningar och myndigheter har varit här under samma period. Den 24 maj besökte kronprinsessan Victoria Koster som ett led i hennes vandringar genom Sveriges landskap. Efter ett seminarium på Lovéncentret Tjärnö med temat skräp i havet gjorde hon en vandring på Nordkoster där hon bl.a. hjälpte barn att plocka skräp på Basteviken. Därefter var det transport till naturum där en skolklass sjöng sånger ur musikalprojektet Havets hopp. Liksom tidigare år har det under högsäsong funnits många aktiviteter för besökare så som strandexkursioner, guidade vandringar på Nord- och Sydkoster och föredrag förutom visningar i naturum av organismerna i klappakvariet. Strandexkursionerna på Nordkoster flyttades i år från Basteviken till campingen vilket fungerade bra. Läget är mer skyddat från vind och campinggästerna brukar utgöra en stor del av deltagarna. En av vår sommarpersonal som är mycket fågelkunnig hade en fågelguidning på Nordkoster i augusti. Han kommer även att ha en liknande guidning senare i höst. Under sommaren har vi även haft en språkpraktikant tre dagar i veckan som varit hos oss för att lära sig svenska bättre. Han har varit till stor hjälp i verksamheten. Naturums hörsal har även under våren och hösten används för filmklubb där det visas fyra filmer varje termin. Vi har gjort några justeringar av naturums öppettider. För att tillfredsställa önskemål om att ha öppet fler dagar under för- och eftersäsong så har vi haft öppet tisdagar-söndagar från maj till mitten av september. Under högsäsong har naturum varit öppet alla dagar så som tidigare. Två nya tillfälliga utställningar har tagits fram. Vid påsk invigdes Valår 2018 som handlar om valar och där man har kunnat rösta på sin favoritval bland nio kandidater. Vid midsommar öppnades utställningen Alla sitter vi i samma båt som ger tips och idéer för en bättre miljö till havs och längs våra kuster med fokus på fritidsbåtar. Utställningen är en aktivitet i projektet Ren Kustlinje.

4 Aktiviteter på Entré Rossö, Ekoparken, skolor Vi har haft fortsatt samarbete med Ekopark Strömstad där vi gjort besök på skolor och haft strandexkursioner på stränder nära skolorna. Ett dominerande tema har varit skräp i havet där vi både besökt förskolor och grundskolor men även varit med på en strandstädningsdag på Rossö. Strandexkursioner har vi haft både för grundskolan och gymnasiet. Skolprojektet Haja havet tillsammans med Lovéncentret Tjärnö har haft möte med skolledare i Tanums kommun under våren. De visade stort intresse men det finns logistiska problem som måste lösas. Vi väntar på respons från Strömstad. Det har sökts pengar via Havs och vattenmyndighetens utlysning om medel till marin pedagogik. Tyvärr fick vi avslag på ansökan. På Entré Rossö är det nya värdar sedan i våras. Utställningen Pride under ytan som vi tidigare haft på naturum har satts upp på Rossö samt export till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm och naturhistoriska i Göteborg. Liksom tidigare år deltog vi i Håll Sverige Rents kampanj Kusträddardagen som i år hölls den 5 maj. I år städades det på Syd Långö och ett 70-tal deltagare var med och städade. Det har varit ett antal vandringar i Kosterhavet och dess närhet arrangerat av andra organisationer men som vi varit med och marknadsfört. Vi har haft en egen vandring på Saltö den 16 september. Samarbetet Gröna mötesplatser har haft aktiviteter både under våren och hösten med föredrag och exkursioner. Ett samarbete har även startats med Naturskyddsföreningen i Strömstad där det arrangerats föredrag och aktiviteter så som bok- och klädbytardag. Förråd på bryggan Nya förrådet på bryggan utanför naturum är klart och har varit i drift sedan i sommras. Förrådet har gjort att hanteringen av all utrustning för vattenverksamhet (vattenkikare, vadarbyxor, håvar mm har blivit mycket enklare. Dessutom frigjordes förrådsutrymmen i själva naturumsbyggnaden till annat material som skapar lite mer luft i våra lokaler. Snorkel hotspots vid Resö Till skillnad mot en snorkelled är hotspots ett antal platser med lite olika miljöer som presenteras och erbjudas besökare att få ta del av livet under ytan. Detta har tyvärr blivit fördröjt men ska prioriteras än mer inför sommaren 2019.

5 Övrig information Eldnings- och grillförbud. Sommarens torka resulterade i totalt eldnings- och grillförbud i hela länet. För Kosterhavets del innebar det skyltning vid alla iordningställda grillplatser samt vid andra strategiska punkter. Uppfattningen är att förståelsen var stor för förbudet med några undantag. Expedition Bohuslän Markandsföringssamarbetet har fortsatt under våren, sommaren och hösten med bl. a. deltagande i olika marknadsföringskampanjer så som Maxa påsklovet och Maxa höstlovet. En fortsättning planeras för Västerhavsveckan 2018, 4-12 augusti. I år firade Västerhavsveckan 10 år. Kosterhavet är med som vanligt extra många aktiviteter. Kosterhavet var även i år representerade i Nordstan i Göteborg bl a med föredrag, utställning och filmer om Kosterhavet. Det visades även en nyproducerad film av Svante Lysén BOHUSKUST ett vresigt paradis både på naturum och Entré Rossö. Föredraget Vågspel med kemiska ämnen hölls på naturum. Föredrag Vi håller diverse föredrag i olika sammanhang. Det handlar om bildandet av parken, hur vi skyddar och samtidigt hållbart nyttjar nationalparken och vad Kosterhavets nationalpark har för värden, samt om den uppföljning vi bedriver. Vi anordnar också föredragskvällar under högsäsongen. Vi för statistik på alla aktiviteter, även denna typ. Statistiken samlas via naturums återrapportering till Naturvårdsverket. Föredrag och deltagande i olika seminarium sker både lokalt och nationellt samt internationellt. Vid årets Tankesmedja för friluftslivet deltog Kosterhavet aktivt i en workshop som handlade om friluftsliv och sociala medier med ett föredrag med efterföljande diskussion. Kosterhavet har lyfts fram som ett gott exempel på naturvård/friluftsliv som är aktiva i sociala medier. Media Vi figurerar i radio och tidningar både på norsk och svenska sida med jämna mellanrum. Kosterhavet har även haft reportage i tysk television. Webb, Facebook och Instagram Vi uppdaterar både hemsidan, Facebook och Instagram kontinuerligt. Vi har per september över följare på Facebook och mer än 2800 följare på Instagram. Ett gemensamt Instagramkonto för Sveriges nationalparker finns också som Kosterhavet ansvarar för några veckor om året, nästa gång under vecka 50. Vi sköter även Kosterhavet på hemsidan för Sveriges Nationalparker. Hemsidan kosterhavet.se är under utveckling där också mer aktuell information om skötsel ska få en tydligare plats. Vi inväntar den nya webb-plattformen som håller på att införas för länstyrelsens webb.

6 Vandringsappen uppdateras kontinuerligt. Digital närvaro. Kosterhavet har låtit Turistrådet i Västsverige genomlysa vår digitala närvaro på våra hemsidor och sociala medier. Gott betyg men även lite smarta tips om förbättringar i struktur och utformning för att nå ut till våra nya och gamla besökare. Löpande återkoppling av Google-omdömen sker. Kosterhavet får övervägande mycket bra omdömen från besökare. Uppföljning ska ske under vintern av arbetssätt. Entré Rossö Antalet besökare på Entré Rossö fortsätter vara högt. Våra nya arrendatorer, Glenn och Stefan, är goda ambassadörer för Kosterhavet. Även nu inför höst, vinter och vår är det aktiviteter samt helgöppet. Julmarknaden kommer åter till Rossö och även i år planeras för möjligheten att åka båt från Strömstad till Rossö via innare vejen. Entré Saltö Nu entrévärd är Björn Tore med familj. Fortsatt välbesökt och ökande övrig tid än sommaren. Entré Strömstad Entré Strömstad har genomgått en upprustning inne i Infocenter. Kosterhavet kommer att komplettera den information som finns. Studiebesök/Andra besök Fortsatt kommer speciella grupper som är intresserade både av naturen men också av förvaltningsarbetet i Kosterhavet. Kronprinsessan Victoria genomförde sin landskapsvadring i Bohuslän i maj och valde att besöka Kosterhavet, passande nog på Nationalparkernas Dag 24 maj. Guidad tur över havet till Nordkoster och sedan en vandring runt ön med stort deltagande från allmänheten, allt i strålande solsken. Efter det ett besök på naturum och ett utdrag ur skräpmusikalen (om problematiken runt marint skräp) framfördes. Kronprinsessan var mycket nöjd över dagen. Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott valde att förlägga ett tvådagarsbesök till Kosterhavet maj. Målet för deras besök var att studera det lokala fisket i norra Bohuslän bland annat i Kosterhavet samt att få insyn i Kosterhavets förvaltningsarbete. Vidare fick de möta representanter för lokalsamhället på Kosteröarna och vilka frågor och utmaningar som finns för att skapa en hållbar utveckling i skärgården. Västkuststiftelsen valde att förlägga en dag i Kosterhavet av året träff för landets olika stiftelser inom naturvården. 16.e maj förevisades Kosterhavet både i fält och med visning i naturum.

7 Alla kollegor från Hornborgasjön var på besök 22:e maj (Biologiska mångfaldsdagen). Trevlig dag med utbyte av erfarenheter och visning av naturvårdsområden på Kosteröarna samt anläggningar och naturum. Enheten Kosterhavet avser att besöka Hornborgasjön också. Kulturmiljöinformation Arbetet med att förstärka informationen i landskapet på delar av Sydkoster (till att börja med) för att påvisa sambanden mellan kulturlandskapet och den biologiska mångfalden är påbörjad och ska vara helt klart till nästa säsong. Kosterbladet Även i år finns vi med i Kosterbladet, nu med uppdaterad information om nationalparken och naturreservatet på Koster Tidningen ges ut av Koster Marin och trycks i ca exemplar. Den finns på båtarna och i hamnarna, men även hos oss. Vi ser det som ett bra sätt att få ut lite information om det vi tycker är viktigt. Resö Hamnmagasin, Go tur i Tanum, Strömstad/Kosterhavet, Kosterkuriren. Detta är exempel på trycksaker där vi har med redaktionellt material och annan information om Kosterhavet och naturumsverksamheten. Guldkronan - nationalparksmarkören Utvärdering av Store Mosse-kronan och dess ytbehandling avgör Kosterhavets guldkronas framtid. Utvärderingen kommer ske under 2018 av Naturvårdsverket. I nuläget har inga indikationer givits angående resultatet. Uppföljning/undersökningar Ålgräsövervakning med drönare Under sommaren och hösten 2018 har de grunda bottnarna i nationalparken och runt Kosteröarna undersökts med drönare främst med avseende på att inventera mängden ålgräs. Uppdraget utförs av Göteborgs universitet. Vi erhöll tillsammans medel av Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) för att utveckla denna inventerings- och övervakningsmetod med drönare. Uppföljning av sjöfågel En viss uppföljning av sjöfågel för att följa beståndsutveckling och artsammansättning hos häckande kustfåglar, främst hos ejder och tärnor, samt hos övervintrande fåglar, främst skärsnäppa och skarv har skett under några år. Skriftlig rapport är klar och kommer att publiceras på länsstyrelsens webbplats.

8 Inventering av gaddsteklar Vi har ökat intervallen mellan inventeringarna av gaddsteklar till vartannat år, under 2017 blev det därför ingen inventering. Detta för att inte riskera att vi med inventeringen påverkar gaddsteklarna negativt. Gaddstekelövervakning har pågått i området sedan 2013, vartannat år på Sydkoster och vartannat på Nordkoster. Koster är en viktig biotop för gaddsteklar. Rapport från tidigare års inventeringar finns på länsstyrelsens webbplats. Provtagningen ingår som en del i den regionala miljöövervakningen. Under 2018 har gaddsteklar inventerats på Sydkoster, rapport kommer under hösten. Miljöövervakning av slåtterängar Under 2018 genomfördes en miljöövervakning av fem slåtterängar i vårt område. Rapport väntas innan årets slut. Uppdateringen av bevarandeplaner Uppdateringen av bevarandeplanerna för Natura 2000-områdena Koster och Kosterfjorden-Väderöfjorden pågår och beräknas vara klara innan årsskiftet. Projekt och samarbeten Samverkan med Tjärnö marina forskningsstation Vi deltog på en endagskonferens på Tjärnö den 27 oktober 2017 där syftet var att sprida kunskap om Tjärnö forskningsstation som möjlig resurs/samarbetspartner för företagare i området. Även i år, 2018, kommer det att bli en maritim företagsmässa den 26:e oktober där Kosterhavet är med i planering och innehåll. Vår roll i detta är att informera om nationalparken och syftet med denna, samt berätta om de förutsättningar som gäller i området och de samarbeten vi har med Tjärnölabbet. I år kommer vi även ha ett inlägg under dagen som handlar om kunskapsturism idag och imorgon i nationalparken. Restaurering av koraller Vi har skickat in en ansökan till EU:s miljöfond LIFE Ansökan avser ett projekt om Restaurering av kallvattenkorallrev inom Natura området Kosterfjorden-Väderöfjorden. Beviljas vi medel kommer projektet starta hösten 2019 och pågå i drygt fem år. Syftet med projektet är att genomföra restaureringsåtgärder för ögonkorall genom att i samarbete med Göteborgs universitet utveckla metoder för restaurering. I svenska vatten har ögonkorallen historiskt sett funnits på minst sex platser i och i närheten av Koster-Väderöfjorden. Idag återfinns endast två små områden av levande korall, ett vid Säcken och ett vid Väderöarna. Korallrev är artrika miljöer, fler än 1300 arter har observerats vid rev av ögonkorall, en artrikedom fullt jämförbar med tropiska korallrev.

9 Samförvaltningen i Norra Bohuslän Vi ser samförvaltningen som viktig för att ha en plattform att diskutera förvaltningsfrågor som rör fisket lokalt och naturskyddet. Samförvaltningen (med Strömstad kommun som huvudsökande) har fått medel av Jordbruksverket (EU:s fiskefond) till information och att arrangera utbildningar för bland annat tjänstemän och politiker. Vi kommer att delta som aktiv part i detta informationsarbete om fisket i vårt skyddade område. Nästa styrgruppsmöte är ej bestämt, det avvaktas den politiska sammansättningen efter valet. Samverkansgrupp samverkan med Strömstad/Tanum kommuner Sker nu inom ramen för arbetet med Blå ÖP avseende strategiska frågor rörande bevarande och utveckling i området. Vidare sker samverkan med kommunerna kopplat till besöksnäringen, marint skräp, miljöfrågor kopplat till båtliv och information i andra forum. Varumärket Sveriges nationalparker implementering med näringslivet Målet är att också ha de första partnerskapsavtalen undertecknade med ett antal entreprenörer som har verksamhet i Kosterhavets nationalpark innan årets slut. En stor skillnad med denna ansatts är att detta inte bara är ett tidsbegränsat projekt (som vi haft några de senaste 10 åren) utan är en bestående realitet i vardagen för att utveckla Kosterhavet. Gränsen som attraktion guidade upplevelser i skyddade är en viktig del i detta Interreg-projekt där Kosterhavet, Ytre Hvaler samt Tresticklan bland flera ingår. En viktig del i detta projekt är att utveckla en guideutbildning för natur- och kulturguider. Första gruppen nyutbildade guider guidade upp den 21: a april. De ska också bli certifierade. 15 nya går nu utbildningsomgång två, uppguidning i april Svinesundskommitéen är projektägare. Brunvit skyltning Avvaktar den kommunala samordningen av skyltning som är aviserad. Efter samtal med Strömstads kommuns Tekniska förvaltning har de ej kommit igång ännu. KASK Interreg-projektet Ren Kustlinje Länsstyrelsen/Kosterhavet deltar i KASK projektet Ren kustlinje Projektet handlar om hur vi ska kunna minska och ta hand om allt marint skräp som finns i havet och på våra stränder. Sotenäs kommun har projektledaransvaret. Vi har jobbat med metodutveckling för att spåra och ta upp tappade hummertinor och med kartläggning av skräp i naturhamnar och på andra bottnar, dessa projekt har nu avslutats. Vi jobbar också med kommunikation i projektet med utgångspunkt från naturum, där vår utställning om

10 miljövänligt båtliv är en del i detta arbete. Projektet pågår t.om Läs mer på Utredningen om alternativa lösningar för vatten och avlopp på Kosteröarna. Regeringsuppdraget att utreda Vattentjänstlagen och speciellt 6 är redovisad och utredaren föreslår en större flexibilitet i lagstiftningen vilken stödjer de tankar som tidigare redovisats i det lokala arbetet på Kosteröarna. Utrymme för lokalt anpassade VA-lösningar. När detta blir omsatt i ny lagstiftning är dock oklart i nuläget. Hållbara platser Rossö samhällsförening planerar att gå med i ett projekt som heter Hållbara platser. Det är Västra Götalandsregionen (VGR) som utlyst denna möjlighet och det är 9 platser i regionen som tagits med. Rossö vill bland annat utveckla service och verksamheter kopplat mycket till hamnen och Entré Rossö. En förstudie planeras att genomföras under Mer information om detta kommer. Kosters Framtid Som en direkt fortsättning på arbetet med Lokal ekonomisk analys (LEA) har arbetet på Kosteröarna under året gått vidare att stärka ö-samhället. Arbetsgrupper har arbetat med olika fokusområden bland annat med hållbar besöksnäring med Koster/Kosterhavet som utgångspunkt. Ett ämne som direkt har koppling till förvaltningens uppdrag. Tankar finns också på att bilda ett utvecklingsbolag. Mer info finns på: Anläggningar, byggnationer m.m. Entré Resö Ansökan om förhandsbesked om Entré Resö har behandlats av Tanums kommun och ett positivt förhandsbesked gavs. Förhandsbesked är främst en prövning av lokaliseringen men även utformningen har betydelse. Förslaget på läge och utformning har varit föremål för dialog med Resö samhällsförening, bland annat på deras årsmöte, samt på Resödagen 21:a juli. Positiv respons vid dessa tillfällen. Dock har beslutet om förhandsbesked nu överklagats och får avgöras av Länsstyrelsen (dock ej Länsstyrelsen i Västra Götalands län). De fastighetsägare som överklagat framför har främst invändningar avseende påverkan på deras utsikt mot havet. Ursholmens fyrplats Medel för solcellsanläggning är beslutad av Naturvårdsverket och ska anläggas för att minimera fotogenlampor och gasolkylskåp. Nytt gasolsystem ska monteras avseende matlagning i husen. Stugvärdar har funnits på plats under sommaren. Ett huvuduppdrag i år har varit att måla alla bodar på ön.

11 Uthyrning har påbörjats i mindre skala, ca 140 gästnätter. Ursholmens byggnader kräver relativt stora underhållsinsatser över tid då läget är mycket väderutsatt. Behov finns bland annat att byta en del panel, se över toalettlösningen samt fönsterunderhåll. Det sistnämnda kommer sökas särskilda medel för. Viktigt att allt som görs också tar hänsyn till byggnadernas kulturhistoriska värden. Kroken, förråd verkstad. (Sydkoster) Fick ej medel från Naturvårdsverket men besked har dock kommit från NV att det finns anledning att jobba vidare då det är en arbetsmiljöfråga. Nya tag med omarbetning av tidigare förslag pågår. Målet är att lösa behovet av personalutrymmen, varm verkstad mm. Dialog med Naturvårdsverket på plats planeras i november när de ska komma för att diskutera Kosterhavets avtal med NV inkl fastighetsförvaltningen. Rivning/flyttning av förrådet på Vattenholmen Rivningslov ej klart. Påbörjat rivningsplanen som måste biläggas en ansökan om rivning. Akustiken i naturum Kosterhavet Åtgärder har vidtagits i utställningssalen och utbyte av visst möblemang till stolar med mjukt material. En ny akustikmätning ska genomföras 6:e november. I samband med det ska det även ytterligare åtgärder värderas. Även White Arkitekter är vidtalade. Tillgänglighetsåtgärder naturum Kosterhavet Sammanför detta med arbetet inom Tillgänglighetsdatabasen för att rätt prioritera eventuellt ytterligare åtgärder. Övrigt Torkan, stabsläge på Länsstyrelsen. En del tid gick åt till stabsarbete under senare delen av juli då Enhetschefen för Kosterhavet var tf Avdelningschef för Naturavdelningen också. I början var det dagliga stabsmöten alla dagar i veckan. Effekterna av sommaren kommer att påverka länet/landet under lång tid framåt speciellt vad det gäller foderresurser och övriga skördar och dess konsekvenser. Länsstyrelsen arbetade proaktivt för att kunna ligga steget före vid olika problemställningar som uppkom efter hand. Större bränder slapp vi lyckligtvis i länet. Vi kan konstatera för Kosterhavets del att vi klarade oss ganska väl, lite mer jobb med flyttning av djur och stängslingar av nya områden dock. Tömningsstationer för båtavlopp Transportstyrelsen är myndigheten som har ansvar för lagens implementering och tillsynen. Samverkan sker med kommunerna som har

12 tillsynen för hamnarna. Arbete pågår både i Strömstads och Tanums kommuner för att det blir fler tillgängliga tömningsstationer. Bland annat har Strömstads kommun meddelat att Rossöhamn får en station, men tidigast 2018 enligt tidigare besked men idag kan det konstateras att ingen lösning är på plats. Ett problem är hur det ska lösas tekniskt i området. Vår egna station har under sommaren legat vid Saltholmen vid vår egna brygga. Ett bra läge nära farleder för fritidsbåtstrafiken samt för oss att ha tillsyn över anläggningen. Tillgänglighetsdatabasen TD Kosterhavet är nu ansluten till TD som Västra Götalandsregionen äger. Detta innebär att våra anläggningar, stigsystem och andra besöksintressanta punkter blir inventerade och beskrivna hur ett tillgänglighetsperspektiv. Till detta kommer även att arbeta med förbättringar för en ökad tillgänglighet. Arbetet inleds med inventeringsarbete. Översyn av lotsregler (nationellt) Sjöfartsverket håller på att revidera dras regelverk kopplat till lotsning i svenska vatten. Länsstyrelsen har givits möjlighet att delta i processen. Vad vi tryckt på så här långt är att de även ska väga in speciellt skyddsvärda vatten för att minimera risken för fartygsolyckor. Mer info om detta kommer framgent. Praktikanter Språkpraktik. Under sommaren och sensommaren har vi haft Farshid i naturum på språkpraktik. Farshid kommer från Afghanistan och har på ett imponerande vis tagit sig an språk och fackkunskap. Mötet med alla våra besökare är en mycket bra miljö för språkpraktik. Alla parter är nöjda och berikade av denna praktiktid. Skolpraktik. Daniel från Marina Läroverket i Danderyd med inriktningen marinbiologi var hos oss under tre veckor i höst och fick pröva på alla förekommande arbeten i Kosterhavet. Allt från naturum till tillsyn och praktisk naturvård. Var även med och bevakade Koster Swimrun. Studenter. Två studenter från Reunion, Indiska oceanen, har under större delen av sommaren varit och arbetat med Martornen (ÅGP-art). Detta har ägt rum via Botaniska i Göteborg. För Enheten för Kosterhavet, Naturavdelningen i oktober 2018 Anders Tysklind Nationalparkschef

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2018

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2018 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2018 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2017

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2017 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2017 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2017

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2017 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2017 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet,

Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet, Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet, Naturavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götalands län En av 29. Invigdes

Läs mer

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2016

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2016 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, mars 2016 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Sydkoster och i Kosterhavets nationalpark , kl 9:00 15:00

Sydkoster och i Kosterhavets nationalpark , kl 9:00 15:00 /Ytre Hvaler-styret Plats och sammanträdestid Sydkoster och i Kosterhavets nationalpark, kl 9:00 15:00 Närvarande : Sven Swedberg, ordförande, Länsstyrelsen i Västra Louise Thunström, Tanums kommun Ronnie

Läs mer

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2016

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2016 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2016 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Bevarande och utveckling i samspel. Nationalparkschef Anders Tysklind Naturavdelningen, Enheten för Kosterhavet Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Bevarande och utveckling i samspel. Nationalparkschef Anders Tysklind Naturavdelningen, Enheten för Kosterhavet Länsstyrelsen i Västra Götalands län Bevarande och utveckling i samspel Nationalparkschef Anders Tysklind Naturavdelningen, Enheten för Kosterhavet Länsstyrelsen i Västra Götalands län Vad är en nationalpark? ett större sammanhängande område

Läs mer

Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavets nationalpark

Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavets nationalpark Anders Tysklind, nationalparkschef Kosterhavets nationalpark Kosterhavets nationalpark Hur klarar vi samspelet mellan nyttjande och bevarandemål i Sveriges första nationalpark med marint fokus? Vilka är

Läs mer

Tillstånd för vetenskapliga undersökningar och insamling av rödlistade arter inom Kosterhavets nationalpark i Strömstad och Tanum kommuner

Tillstånd för vetenskapliga undersökningar och insamling av rödlistade arter inom Kosterhavets nationalpark i Strömstad och Tanum kommuner BESLUT 2018-02-20 Dossienummer 1486-2301 1(14) Naturvårdsenheten Jessica Lundqvist Naturvårdshandläggare 010-224 54 80 E-delgivning Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Tjärnö Att: Martin Larsvik

Läs mer

NATURUM KOSTERHAVET. Vi har audioguider som berättar om vår fasta utställning. Finns på svenska, norska, engelska, tyska och arabiska.

NATURUM KOSTERHAVET. Vi har audioguider som berättar om vår fasta utställning. Finns på svenska, norska, engelska, tyska och arabiska. VÄLKOMMEN TILL KOSTERHAVETS NATIONALPARK! Kom och besök Sveriges artrikaste havsområde, Kosterhavets nationalpark. Parken sträcker sig från Strömstad i norr till Grebbestad i söder. Här kan du utforska

Läs mer

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2015

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2015 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, september 2015 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Tips på hur ni som kommun kan engagera era invånare att delta i Nordens största kuststädaraktion. Med stöd av: To-do 7 steg mot ett renare hav 1. Bestäm en dag och

Läs mer

Norra Bohuslän. Skärgårdskonferens landstingshuset Carl Dahlberg

Norra Bohuslän. Skärgårdskonferens landstingshuset Carl Dahlberg Norra Bohuslän Skärgårdskonferens landstingshuset 170317 Carl Dahlberg Blå ÖP med Maritim näringslivsstrategi Var gör vi vad, på havet? Hållbart nyttja vår gemensamma resurs! Ett samarbete mellan Strömstad,

Läs mer

PROTOKOLL A styrelsemöte VRBK 2012 08 27

PROTOKOLL A styrelsemöte VRBK 2012 08 27 PROTOKOLL A styrelsemöte VRBK 2012 08 27 Tid: 09:30 15:00 Plats: Rivereside Hotel Deltagare: Elin Ruist (ordinarie vid detta möte), Magnus Jacobsson, Hans Henrikson, Boel Lanne, Anders Tysklind, Knut Andrén,

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Program Kosterhavets nationalpark April - September 2012

Program Kosterhavets nationalpark April - September 2012 Program Kosterhavets nationalpark April - September 2012 Ta del av Sveriges artrikaste havsområde från de mörka djupens korallrev och fotbollssvampar till stränder med martorn och strandvallmo. Kosterhavets

Läs mer

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson

Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen. Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Information om framtagande av långsiktig inriktning för Västkuststiftelsen Miljönämnden 18 april 2018 Hanna Jönsson Upplägg Kort om Västkuststiftelsen Lägesrapport från huvudmännens arbetet med att ta

Läs mer

för- och eftersäsong, vilket kommer att inverka positivt på det lokala näringslivet.

för- och eftersäsong, vilket kommer att inverka positivt på det lokala näringslivet. En information om: Planerna inför bildande av en marin nationalpark i Sveriges mest unika havsområde Kosterhavet - en levande marin nationalpark med bevarad kultur och natur En levande nationalpark Skagerrak

Läs mer

Bilaga 2. Förslag till förvaltningsorganisation för Kosterhavets Nationalpark Sid. 1-7

Bilaga 2. Förslag till förvaltningsorganisation för Kosterhavets Nationalpark Sid. 1-7 Bilaga 2 Förslag till förvaltningsorganisation för Kosterhavets Nationalpark Sid. 1-7 B 7. B 7. 1 Förvaltning Förvaltare Länsstyrelsen är förvaltare av Kosterhavets nationalpark. Länsstyrelsen kommer att

Läs mer

Projektplan för. Naturum Kosterhavet

Projektplan för. Naturum Kosterhavet Projektplan för Naturum Kosterhavet Fastställd 2006-02-20 Naturvårdsverkets dnr. 190-1263-06 Ns Länsstyrelsens dnr. 511-11537-2006 Inledning Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Västra Götalands län har

Läs mer

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän Från öppen konflikt till samförvaltning Fiskevattnen i norra Bohuslän ger underlag för ett småskaligt men lönsamt kustfiske, detta i vatten som hyser den största marina

Läs mer

Utställning - Strömmar av plast. Rapport och uppföljning Maria Eléhn Anette Svahn TorBjörn Nilsson Linda Andersson

Utställning - Strömmar av plast. Rapport och uppföljning Maria Eléhn Anette Svahn TorBjörn Nilsson Linda Andersson WP2 SP Utställning - Strömmar av plast Rapport och uppföljning Maria Eléhn Anette Svahn TorBjörn Nilsson Linda Andersson 1. Deltagande i Västerhavsveckan Utställningen i Marstrand den 11 augusti 2017 Västerhavsveckan

Läs mer

Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling

Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling Fiske och vattenbruk en viktig del av kommunernas översiktsplaner och näringslivsstrategier Nationell Leaderträff Borgholm

Läs mer

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän

SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän SAMFÖRVALTNINGEN Norra Bohuslän HISTORIEN I KORTHET 1998 Diskussion om förstärkt skydd i Kosterområdet. Bottenskador från trålbord sätter frågetecken för möjligheten att samsa fiske och skydd av den marina

Läs mer

Naturvårdsenheten/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/ information Kosterhavets NP, juni 2014

Naturvårdsenheten/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/ information Kosterhavets NP, juni 2014 Naturvårdsenheten/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/ information Kosterhavets NP, juni 2014 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Toaletter i skärgården Strandstädning

Toaletter i skärgården Strandstädning Toaletter i skärgården Strandstädning Papperskorgar Park och natur ansvarar för papperskorgar på mark som förvaltas av park och natur (allmänplats och kommunala bad)- Bad: Styrsö Uttervik, Styrsö Bratten,

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter för Kosterhavets nationalpark; beslutade den 5 augusti 2009 NFS 2009:7 Utkom från trycket den 28 augusti 2009 Med stöd

Läs mer

Turism i Kosterhavets nationalpark

Turism i Kosterhavets nationalpark Turism i Kosterhavets nationalpark - Förslag till samverkansmodell mellan turism och förvaltning. Bakgrund Syftet med Kosterhavets nationalpark, liksom för övriga nationalparker, är att skydda värdefull

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, februari 2015

Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, februari 2015 Naturavdelningen/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/information Kosterhavets NP, februari 2015 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Projektrapport. Engagera idrottsföreningar i kommunens strandstädning SAMHÄLLE OCH UTVECKLING

Projektrapport. Engagera idrottsföreningar i kommunens strandstädning SAMHÄLLE OCH UTVECKLING Projektrapport Engagera idrottsföreningar i kommunens strandstädning 2018-11-28 Inledning... 2 Bakgrund... 2 Genomförande... 2 Resultat... 3 Slutsatser... 4 SAMHÄLLE OCH UTVECKLING ADRESS Stadshuset 442

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, torsdag 2013-08-22, kl. 8:15. Lars Edström *Kerstin Gadde Michael Relfsson Hans Stevander

Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, torsdag 2013-08-22, kl. 8:15. Lars Edström *Kerstin Gadde Michael Relfsson Hans Stevander 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Öppna sammanträdet börjar kl. 08:30 Ärenden 2-3 Plats och tid Centrumhuset,

Läs mer

Välkommen till Kosterhavets nationalpark!

Välkommen till Kosterhavets nationalpark! Välkommen till Kosterhavets nationalpark! Kom och besök Sveriges artrikaste havsområde, Kosterhavets nationalpark. Parken sträcker sig från Strömstad i norr till Grebbestad i söder. Här kan du utforska

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Förvaltarens vardag Hur vi sköter våra skyddade områden

Förvaltarens vardag Hur vi sköter våra skyddade områden Förvaltarens vardag Hur vi sköter våra skyddade områden Vi trivs bäst i en mångfald av landskap! Västra Götalands län, med sina 49 kommuner, bjuder på en mängd olika naturmiljöer. Några av dem ligger i

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM Vilka intressekonflikter kan uppstå i mötet mellan betalande turister, frilufts människor och vattenbrukare? Får alla

Läs mer

Marin nedskräpning. Håll Sverige Rent

Marin nedskräpning. Håll Sverige Rent Marin nedskräpning Håll Sverige Rent Index Om undersökningen 3 Sammanfattning 4 Resultat 9 Omfattning nedskräpning 10 Strandstädning 15 Uppföljning/förebyggande arbete 19 Kampanjaktivitet 23 Övriga kommentarer

Läs mer

Förslag till långsiktig inriktning för Region Hallands finansiering av Västkuststiftelsen

Förslag till långsiktig inriktning för Region Hallands finansiering av Västkuststiftelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-09-25 RS180205 Regionkontoret Avdelningen för regional samhällsplanering Sofia Frising Processledare ekologisk hållbarhet Regionstyrelsen Förslag till långsiktig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i nationalparksförordningen (1987:938); SFS 2009:729 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Kosterhavets Nationalpark

Kosterhavets Nationalpark Kosterhavets Nationalpark Utopi eller verklighet 1979 Naturvårdsplan för Bohuslän 1983 Naturreservat Nord o Sydkoster 1989 Nationalparksplan 1995 Marina reservat i Sverige 2000 Överenskommelse om anpassning

Läs mer

Naturvårdsenheten/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/ information Kosterhavets NP, mars 2014

Naturvårdsenheten/Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Verksamhetsrapport/ information Kosterhavets NP, mars 2014 Naturvårdsenheten/Länsstyrelsen i Västra Götalands län Verksamhetsrapport/ information Kosterhavets NP, mars 2014 Här följer en redovisning av genomförda, pågående och planerade aktiviteter i Kosterhavet

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Beslut om ändring av ordningsföreskrift för Naturreservatet Ramsvikslandet i Sotenäs kommun med stöd av 7 kap. 30 miljöbalken (MB)

Beslut om ändring av ordningsföreskrift för Naturreservatet Ramsvikslandet i Sotenäs kommun med stöd av 7 kap. 30 miljöbalken (MB) 1(5) Naturavdelningen Robert Andersson Enligt sändlista Beslut om ändring av ordningsföreskrift för Naturreservatet Ramsvikslandet i Sotenäs kommun med stöd av 7 kap. 30 miljöbalken (MB) Beslut om ändring

Läs mer

Protokoll årsmöte Tjärnö Samhällsförening

Protokoll årsmöte Tjärnö Samhällsförening Protokoll årsmöte Tjärnö Samhällsförening Tid och plats: Söndag den 2 oktober, kl: 13-15 Församlingshemmet Tjärnö Närvarande: 57 personer. Ordförande Anna-Karin Ring öppnar mötet och hälsar alla välkomna.

Läs mer

Remissvar angående Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

Remissvar angående Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Tjänsteskrivelse Tillväxt Norra Bohuslän (Strömstads, Tanums, Sotenäs och Lysekils kommuner) Datum: 2017-01-31 Handläggare: Carl Dahlberg (Övriga deltagande handläggare: Mona Wrethman, Helene Evensen,

Läs mer

4 kommuner i gemensamt arbete

4 kommuner i gemensamt arbete 4 kommuner i gemensamt arbete Tillväxt Norra Bohuslän är en samarbetsplattform. Gemensamt arbete baserat på gemensamma behov. T IL LV Ä X T B O H U S L Ä N Hållbart fritidsbåtsliv Norra Bohuslän med utgångspunkt

Läs mer

Solkosternytt juli 2016

Solkosternytt juli 2016 Försommar Solkosternytt juli 2016 Början av maj var kall och uthyrningen gick trögt men i vecka 22 kom värmen och folk strömmade till Solkoster för att njuta av det ljuvliga försommarvädret. Det vackra

Läs mer

DIALOGMÖTE. 16 April 2018

DIALOGMÖTE. 16 April 2018 DIALOGMÖTE 16 April 2018 Vilka är vi och vad gör vi? Länsstyrelsen Skåne Malmö + Kristianstad Anläggningar Naturvård EUROPARC 3 satelliter med naturum Skötsel och underhåll Inventering Diplomerade guider

Läs mer

Protokoll nr 6, 2018, från möte med Fiskekommunerna, FK

Protokoll nr 6, 2018, från möte med Fiskekommunerna, FK Protokoll nr 6, 2018, från möte med Fiskekommunerna, FK Plats och tid: Slakthuset Byggnad 4, Gamlestaden, GÖTEBORG. 2018-12-03 kl. 9.00 12.00 Närvarande: Clas-Åke Sörkvist, Elisabeth Jonsson, Anders G

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum

Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum Naturvägledning vid Sveriges vassaste naturum Tåkern Fåglarnas sjö Ett paradis för fåglar en oas av mångfald TEMA 2019 Biologisk mångfald Naturum Tåkern Fakta: Invigdes 25 maj 2012 Ägs av Naturvårdsverket

Läs mer

Ledningsdragningar Kommunerna markerar vandringsleder på olika sätt. Färgmarkering, höjd på markeringar och lösningar diskuterades.

Ledningsdragningar Kommunerna markerar vandringsleder på olika sätt. Färgmarkering, höjd på markeringar och lösningar diskuterades. Minnesanteckningar Naturvårdsgruppsmöte 2011-09-16 i Mark Deltagare: Svante Brandin Marks kommun Marie Nyberg Marks kommun Kerstin Furst Marks kommun Karl Edlund Uddevalla kommun David Alfredsson Uddevalla

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Protokoll nr 3, 2018, från möte med Fiskekommunerna, FK

Protokoll nr 3, 2018, från möte med Fiskekommunerna, FK Protokoll nr 3, 2018, från möte med Fiskekommunerna, FK Plats och tid: Närvarande: Övriga deltagare: Hotell Riverside, Uddevalla. 2018-06-11 kl. 9.00 12.00 Clas-Åke Sörkvist, Elisabeth Jonsson, Bo Gustafsson,

Läs mer

EUROPEAN CHARTER FOR SUSTAINABLE TOURISM IN PROTECTED AREAS (GODKÄND STRATEGI) Kullabergs naturreservat (Ska ne, Sverige)

EUROPEAN CHARTER FOR SUSTAINABLE TOURISM IN PROTECTED AREAS (GODKÄND STRATEGI) Kullabergs naturreservat (Ska ne, Sverige) EUROPEAN CHARTER FOR SUSTAINABLE TOURISM IN PROTECTED AREAS (GODKÄND STRATEGI) Kullabergs naturreservat (Ska ne, Sverige) JUNI 2016 STRATEGI Generella mål Bevara den naturliga miljön Förbättra förvaltningen

Läs mer

MÖJLIGHETER TILL BLÅ TILLVÄXT I KVARKENREGIONEN

MÖJLIGHETER TILL BLÅ TILLVÄXT I KVARKENREGIONEN MÖJLIGHETER TILL BLÅ TILLVÄXT I KVARKENREGIONEN Aktivitet 2 inom SeaGIS 2.0 Presentation i Vasa 13 mars 2018 Örjan Pettersson, Umeå universitet Kenneth Nordberg, Åbo Akademi VARFÖR BLÅ TILLVÄXT? Utgångspunkter

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön 349:37 Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Antaget av Kommunfullmäktige 2014-08-14 Gäller fr o m 2014-08-14 Föreskrifter Inskränkning i rätten att använda

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Kommunikationsplan Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Mål - Ansats Målgrupper Kanaler Budskap - essensen

Läs mer

VÄRNA-VÅRDA- VISA. Erfarenheter från tidigare program och avstamp framåt. Evelina Selander & Erik Hellberg Meschaks. Förvaltarträffen 2018

VÄRNA-VÅRDA- VISA. Erfarenheter från tidigare program och avstamp framåt. Evelina Selander & Erik Hellberg Meschaks. Förvaltarträffen 2018 VÄRNA-VÅRDA- VISA Erfarenheter från tidigare program och avstamp framåt Evelina Selander & Erik Hellberg Meschaks Förvaltarträffen 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-10

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

Strategisk plan för utveckling av Besöksnäringen Prioritera varumärket Bohuslän och gemensamheten i Norra Bohuslän Inriktning för Norra Bohuslän att lokala och regionala organisationer stärker och utvecklar

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla

Tillfällig överbyggnad av utomhusbad naturvårdsområdet Gustafsberg på fastigheten Gustavsberg 1:24, Uddevalla BESLUT Diarienummer Sida 2018-10-04 521-16440-2018 Dossiénummer 1485-2418 1(4) Naturavdelningen Anders Henriksson Naturvårdshandläggare 010-224 44 69 E-delgivning Uddevalla kommun Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1 Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Risingeri KSLA 30 nov 2011 2011-12-01 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Bilaga 1 Översiktskarta över Natura 2000-området Sandhammaren-Kåseberga

Läs mer

Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun

Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun Datum Diarienummer Sida 2019-06-11 258-5955-2019 1(2) Rättsenheten Konsekvensutredning för fartbegränsning i Saltholmens yttre hamn i Göteborgs kommun 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Saltholmens

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING. STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN

STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING. STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN STRATEGISKT ARBETE FÖR MINSKAD NEDSKRÄPNING STEFAN HÅLLBERG, OMRÅDESANSVARIG KOMMUN stefan.hallberg@hsr.se, 073-699 04 16 Dagens agenda Om Håll Sverige Rent Vad är nedskräpning? Varför arbeta för minskad

Läs mer

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Renare Marks vårmöte 2019, Minna Severin 2019-03-21 Figur: Magdalena Thorsbrink när miljögifter väl hamnat i sedimenten utgör de inte

Läs mer

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun.

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun. 2011-12-14 1 (5) Restaureringsplan för Kalvö i Natura 2000- området Sonekulla, Ronneby kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Kalvö. Postadress Besöksadress Telefon/Telefax

Läs mer

Integrerad kustzonsplanering och landsbygdsutveckling 2007-2009

Integrerad kustzonsplanering och landsbygdsutveckling 2007-2009 Integrerad kustzonsplanering och landsbygdsutveckling 2007-2009 Kommunerna i norra Bohuslän i samverkan Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum Ann-Carin Andersson www.tillvaxtbohuslan.se Vi är attraktiva

Läs mer

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Myndigheter med ansvar för biologisk mångfald Naturvårdsverket, övergripande ansvar Länsstyrelserna, 21 stycken Kommuner, 290 stycken Jordbruksverket,

Läs mer

MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017

MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017 MÖTEN OCH KONFERENSER SKYDDAD NATUR 2017 Christina Frimodig Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-21 1 Vad vill vi uppnå? Driva naturvårdsarbetet framåt Samla och lyfta arbetet

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Uppdrag i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2017 Fredrik Nordwall Enhetschef Biologisk mångfald Skydd av landområden, sötvattensområden

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

LIFE Reclaim, vad är det?

LIFE Reclaim, vad är det? LIFE Reclaim, vad är det? Hur påverkas boende och entreprenörer kring Venakärret och Tysslingen en socio-ekonomisk uppföljning av LIFE-projektet Reclaim Länsstyrelsen i Örebro län har genomfört en undersökning

Läs mer

Vattenrådet för Bohuskusten

Vattenrådet för Bohuskusten Preliminär verksamhetsberättelse 2012 och verksamhetsplan 2013 Vattenrådet för Bohuskusten Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Utveckling av planeringsunderlag för båtturism och rörligt friluftsliv i Upplands och Gävleborgs skärgårdar

Utveckling av planeringsunderlag för båtturism och rörligt friluftsliv i Upplands och Gävleborgs skärgårdar Utveckling av planeringsunderlag för båtturism och rörligt friluftsliv i Upplands och Gävleborgs skärgårdar - hållbar planering av kust & hav Detta projekt har medfinansierats genom statligt stöd i form

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl

Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Tjänsteskrivelse 2017-12 - 18 Handläggare Moa Öhman Plan - och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Naturreservatsplan Horssten 1:1 m.fl Förslag till beslut Start - PM för bildande av

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent Hej! Petra Holgersson Stiftelsen Håll Sverige Rent 1962 2016 1964 en annan tid. För att se filmen, gå in på www.renkustlinje.se HAVSMILJÖDIREKTIVET faktablad Marine Strategy Framework Directive 2008/56/EG

Läs mer

Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17

Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17 Utdrag ur Skötselplan för Kosterhavets nationalpark Förslag Remissversion 2009-03-17 Observera att det i övriga delar av remissen kan finnas förslag som indirekt påverkar jakten läs in dig via länk i kallelsen

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Plan för utveckling av besöksnäringen

Plan för utveckling av besöksnäringen Plan för utveckling av besöksnäringen 2017 2020 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2017-12-12 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Avdelningschef. 1 (3) Bakgrund och syfte

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västra Götalands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget RESTAURERINGSPLAN 1(3) 2012-02-16 D nr: Naturvårdsenheten Jens Montelius Risberg Direktnr 023-818 24 Faxnr 023-813 31 jens.montelius.risberg@lansstyrelsen.se Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Signatur

Läs mer

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Naturvårdsenheten 2013-12-12 sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Mötesanteckning från regionala samrådsgruppen för naturvård Östergötland Tid: 131212 Plats: Länsstyrelsen, Övre Södra

Läs mer

PROJEKT ÅSNENS NATIONALPARK

PROJEKT ÅSNENS NATIONALPARK PROJEKT ÅSNENS NATIONALPARK FRÅGOR OCH SVAR MAJ 2017 Frågor om tidplan Hur ser processen och tidplanen ut fram till bildande av nationalpark? Tidplan Förutsätter att markförhandlingarna är klar i slutet

Läs mer

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum. Dalarna

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum. Dalarna Nyfiken på naturen Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum 1 Dalarna 2 5 Varumärket 6 Vår mission 9 Vår vision 10 Verksamhetsidé 12 Övergripande mål 14 Porten till naturen 17 Våra värdeord 24

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer