KOMMUNAL AVFALLSPLANERING ENLIGT FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA RÅD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNAL AVFALLSPLANERING ENLIGT FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA RÅD"

Transkript

1 KOMMUNAL AVFALLSPLANERING ENLIGT FÖRESKRIFTER OCH ALLMÄNNA RÅD Naturvårdsverket 30 januari 2015 Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen Västerås Telefon: E-post: info@milav.se Org.nr: Bankgiro:

2 Omslagsfoto: FTI AB resp. Miljö & Avfallsbyrån 2 (50)

3 Förord I april 2014 fick Miljö & Avfallsbyrån i uppdrag att bistå Naturvårdsverket i arbetet med att genomföra en enkätundersökning och djupintervjuer om kommunala avfallsplaner, som underlag för revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning (NFS 2006:6) samt att medverka vid en workshop och ta fram förslag till ändringar av föreskrifter och allmänna råd. I föreliggande rapport redovisas resultatet av enkätundersökning, som omfattar samtliga kommuner och länsstyrelser, och djupintervjuer med representanter för ett urval kommuner. Projektet har genomförts i samarbete med en projektgrupp bestående av Catarina Östlund och Yvonne Augustsson från Naturvårdsverket samt konsulterna Jörgen Leander och Marie Rytterstedt från Miljö & Avfallsbyrån. Vi vill även rikta ett tack till Avfall Sverige som bistått i samband med genomförande av enkätundersökning bland deras kommunmedlemmar, till SCB som bistått vid utformning av frågeformulär och till kommuner och länsstyrelser som svarat på enkäten och kommunrepresentanter som låtit sig intervjuas. Västerås 30 januari 2015 Jörgen Leander, projektledare Miljö & Avfallsbyrån 3 (50)

4 Sammanfattning I föreliggande rapport redovisas en undersökning bland samtliga kommuner och länsstyrelser för att följa upp avfallsplanernas innehåll och status, som underlag till Naturvårdsverkets arbete med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehåll i en kommunal avfallsplan (NFS 2006:6). Avfallsplanernas aktualitet 50 % av avfallsplanerna har beslutats under de senaste 4 åren, enligt den enkät som genomfördes som en del av undersökningen. 90 % av planerna har beslutats 2007 eller senare och har därmed tagits fram efter att Naturvårdsverkets föreskrifter om innehåll i en avfallsplan började gälla. Föreskrifter och allmänna råd Nästan alla avfallsplaner uppfyller helt eller delvis de olika kraven på innehåll i en avfallsplan. Kraven på redovisning av uppgifter om och mål/åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för är svårast att uppfylla och här ser många kommuner gärna att kraven ändras. Många synpunkter handlar om svårigheter p.g.a. att kommunen saknar rådighet över exempelvis avfall som inte omfattas av kommunalt renhållningsansvar. Ett annat område där många kommuner ser behov av ändringar är kravet på redovisning av uppgifter om anläggningar. Andra synpunkter handlar om t.ex. statistikhantering, avfallskategorier, nyttan med att redovisa vissa uppgifter och önskemål om råd kring vilka uppgifter som ska redovisas. Nyttan med länsstyrelsens sammanställning och analys av behandlingskapacitet ifrågasätts, eftersom avfallsströmmarna inte följer länsgränserna och planerna har olika tidshorisont. Organisation och resurser för avfallsplanering 54 % av kommunerna avfallsplanerar i samarbete med andra kommuner, ofta inom formaliserade samarbeten men även genom samverkan specifikt kring avfallsplanen. Av resultatet från undersökningen framgår tydligt betydelsen av att ha tillräckliga resurser och nyttan med regional samverkan: Kommuner som avfallsplanerar i samarbete med andra kommuner uppfyller i högre grad kraven på innehåll i en avfallsplan. 4 (50)

5 94 % av de större kommunerna 1 eller de som ingår i ett regionalt samarbete har avfallsplaner som beslutats 2007 eller senare, jämfört med 73 % för övriga mindre kommuner. 54 % av de större kommunerna eller de som ingår i ett regionalt samarbete följer upp avfallsplanen minst en gång om året, jämfört med 19 % för övriga mindre kommuner. I 90 % av kommunerna har avfallsplanen tagits fram i samverkan mellan kommunens avfallsorganisation och miljötillsyn. I nära 50 % av kommunerna har även andra delar av organisationen medverkat, t.ex. fysisk planering. I endast 6 % av kommunerna har avfallsplanen tagits fram av enbart avfallsorganisationen. Nationella avfallsplanen Många avfallsplaner ligger väl i linje med den nationella planen. De innehåller ofta mål och/eller åtgärder för materialåtervinning och insamling av hushållsavfall, elavfall, biologisk återvinning av matavfall och nedlagda deponier. Även mål/åtgärder för förberedelse för återanvändning, minskat matavfall och bygg- och rivningsavfall är ganska vanligt. Mål/åtgärder för avfall i anläggningsarbeten, textilavfall och nedskräpning är mindre vanligt. Mål/åtgärder för återanvändning och förebyggande har blivit vanligare i kommunala avfallsplaner sedan den nya nationella avfallsplanen fastställts. 1 Fler än invånare. 5 (50)

6 Innehåll 1 INLEDNING Bakgrund Syfte Metod Svarsfrekvens och representativitet RESULTAT FRÅN ENKÄTUNDERSÖKNING Avfallsplanernas aktualitet Uppföljning Användning av Avfall Sveriges handbok Organisation och samverkan Innehåll i avfallsplanen Behov av ändringar i föreskrifter och allmänna råd Samråd med länsstyrelsen Kommunernas förslag på ändringar i föreskrifter och allmänna råd Andra synpunkter från kommunerna Länsstyrelsens sammanställning RESULTAT FRÅN INTERVJUER Bilagor Bilaga 1 Frågor och svarsalternativ i enkätundersökning om kommunal avfallsplanering Bilaga 2 Synpunkter på föreskrifter och allmänna råd Bilaga 3 Övriga synpunkter Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 6 (50)

7 1 Inledning 1.1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan. Nuvarande föreskrifter och allmänna råd beslutades Naturvårdsverket har nu genomfört en undersökning bland Sveriges kommuner. I föreliggande rapport presenteras resultatet av undersökningen. Naturvårdsverket har även genomfört en enkätundersökning till länsstyrelserna, för att ta reda på hur länsstyrelserna medverkar i den kommunala avfallsplaneringen och skapa en bild av arbetet med sammanställning av kommunala avfallsplaner. Resultatet av denna undersökning presenteras i ett PM, se Bilaga Syfte Syftet med denna undersökning är i första hand att följa upp efterlevnad av föreskrifter och allmänna råd och fånga upp synpunkter på dessa, som underlag till revidering av föreskrifter och allmänna råd. Undersökningen har även syftat till att ta reda på i vilken utsträckning kommunernas avfallsplaner innehåller mål och/eller åtgärder inom den nationella avfallsplanens prioriterade områden. 1.3 Metod Undersökningen innefattar två delar: Den första delen av undersökningen utgörs av en e-postenkät som har skickats till avfallsansvariga hos samtliga 290 kommuner och deras kommunala bolag i Sverige, inklusive formaliserade regionala samarbeten. Enkäten omfattar frågor om avfallsplanens aktualitet, uppföljning, användning av Avfall Sveriges handbok i avfallsplanering, organisation, avfallsplanens innehåll, samråd med länsstyrelsen och synpunkter på föreskrifter och allmänna råd. Frågorna har formulerats utifrån projektgruppens breda erfarenheter av kommunal avfallsplanering i samråd med SCB. Svar har lämnats via ett webbformulär. För att underlätta för respondenterna har utdrag ur gällande föreskrifter och allmänna råd återgetts i webbformuläret. Frågor och svarsalternativ återges i sin helhet i Bilaga 1. Den andra delen av undersökningen omfattar djupintervjuer med ett urval kommuner, i syfte att skapa en djupare förståelse för hur kommuner med olika förutsättningar arbetar med avfallsplanering och särskilt inom områden där det utifrån enkätsvaren skulle kunna bli aktuellt att genomföra förändringar av föreskrifter och allmänna råd. 7 (50)

8 1.4 Svarsfrekvens och representativitet Totalt har 122 svar inkommit, vilket representerar 43,4 % av landets kommuner. De kommuner som har svarat är sammantaget generellt väl representativa med hänsyn till kommunstorlek, kommunernas karaktär och länstillhörighet. Mindre kommuner (< invånare) som inte ingår i något formaliserat regionalt samarbete (gemensam nämnd, gemensamt bolag eller kommunalförbund) är dock något underrepresenterade bland svaren. Till denna kategori hör många kommuner i norra Sverige, som därmed också är något underrepresenterade. Samtidigt så finns det ändå ett stort antal sådana kommuner bland enkätsvaren och en av de intervjuade kommunerna hör till denna kategori, varför synpunkter från dessa kommuner ändå kommer fram i undersökningen. Hur aktivt de svarande kommunerna arbetar med avfallsplanering i jämförelse med de kommuner som inte har svarat på enkäten bedöms vara av stor betydelse för vilka slutsatser som kan dras av inkomna svar och vilka synpunkter som lämnas. Avfallsplanens beslutsår bedöms vara ett mått på hur aktiv avfallsplaneringen är i kommunen. Avfallsplanerna från de kommuner som inte täcks av inkomna enkätsvar har sökts via internet. Det genomsnittliga beslutsåret för dessa avfallsplaner är 2010, vilket överensstämmer med planerna för de kommuner som täcks av inkomna svar. Även andelen av avfallsplanerna från kommuner som inte täcks av inkomna enkätsvar och som har beslutats 2007 eller senare (och har därmed tagits fram efter att Naturvårdsverkets föreskrifter om innehåll i en avfallsplan började gälla) liksom andelen planer som har beslutats under de senaste 4 åren överensstämmer väl med planerna för de kommuner som täcks av inkomna svar. De inkomna svaren bedöms därmed vara representativa för svenska kommuner som helhet med avseende på hur aktivt avfallsplaneringsarbetet är. 8 (50)

9 2 Resultat från enkätundersökning 2.1 Avfallsplanernas aktualitet 90 % av avfallsplanerna har beslutats 2007 eller senare och har därmed tagits fram efter att Naturvårdsverkets föreskrifter om innehåll i en avfallsplan började gälla. 50 % av planerna har beslutats under de senaste 4 åren ( ). Beslutsåret är i genomsnitt Figur 1 Vilket år beslutade fullmäktige den avfallsplan som gäller i kommunen? (Fråga 1) Större kommuner (> invånare) och kommuner som ingår i ett formaliserat regionalt samarbete har i genomsnitt nyare avfallsplaner än övriga kommuner. 94 % av de större kommunerna och de som ingår i ett regionalt samarbete har avfallsplaner som beslutats 2007 eller senare. 73 % av övriga kommuners avfallsplaner har beslutats 2007 eller senare. Avfallsplanernas tidshorisont har inte kunnat utläsas av frågor och svar i undersökningen men Miljö & Avfallsbyråns erfarenheter av avfallsplanering i många kommuner under ett antal år är att det finns en trend att avfallsplanerna har allt längre tidshorisont. 2.2 Uppföljning Ca 47% av kommunerna följer upp sina avfallsplaner en gång om året eller oftare. 44% följer upp avfallsplanerna mera sällan. 4% har aldrig gjort någon uppföljning. 9 (50)

10 Figur 2 Hur ofta följer kommunen upp målen (och de föreslagna åtgärderna) som finns i avfallsplanen? (Fråga 2) 19% av de mindre kommunerna (< invånare) som inte ingår i formaliserad regional samverkansorganisation följer upp sin avfallsplan en gång om året eller oftare, vilket är en betydligt mindre andel än bland större kommuner eller kommuner som ingår i regionala organisationer (54 %). 2.3 Användning av Avfall Sveriges handbok Avfall Sveriges handbok har använts i 37 % av kommunerna vid framtagande av de nu gällande avfallsplanerna. Handboken används i störst utsträckning i mindre kommuner som inte ingår i ett formaliserat regionalt samarbete. Figur 3 Har Avfall Sveriges "Handbok i kommunal avfallsplanering. Vägledning för ett framgångsrikt arbete. U2012:9" använts vid framtagande av avfallsplanen? (Fråga 5) 10 (50)

11 En del av kommunerna har uppenbart misstolkat frågan och svarat att de inte använt handboken, samtidigt som de genom fritextkommentarer har uppgett att de har använt den tidigare versionen av handboken som har ett annat nummer. Om dessa kommuner läggs till ovanstående %-sats och man antar att ytterligare några kommuner har misstolkat frågan på samma sätt blir andelen kommuner som använt Avfall Sveriges handbok mer än 50 %. 2.4 Organisation och samverkan I 90 % av kommunerna har avfallsplanen tagits fram i samverkan mellan kommunens organisationer för avfallshantering och miljötillsyn. I närmare 50 % av kommunerna har även andra delar av kommunens organisation medverkat i avfallsplanearbetet, exempelvis fysisk planering. I endast 6 % av kommunerna har avfallsplanen tagits fram av enbart avfallsorganisationen utan samverkan med andra delar av kommunens organisation. Figur 4 Vilka funktioner inom den kommunala organisationen har varit aktiva i arbetet med att ta fram avfallsplanen? (Fråga 3) I kommentarer som lämnats i fritextsvar framgår även följande exempel på kommunala funktioner som ingått i avfallsplaneringsorganisationen i en del kommuner: Agenda 21 Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Barn och utbildning Fastighetsavdelningen Hållbarhetsstrateg Miljöledning 11 (50)

12 Kommunens bostadsbolag Kommunens energibolag Kommunledning Konsult Kultur-och fritid Miljösamordnare Miljöstrateg Kommunekolog Skolor Strategisk planering Tekniska kontoret Upphandling Vård- och omsorgsförvaltningen Det är oklart i vilken del av avfallsplaneringsorganisationen som nämnda organisationer ingått. Utöver nämnda exempel har flera kommuner även nämnt att organisationen innefattat både tjänstemän och politiker samt att samråd hållits med olika externa aktörer, såsom fastighetsägare. I 54 % av kommunerna har avfallsplanen tagits fram i samarbete med andra kommuner. Många av dessa planer har tagits fram i samverkan inom formaliserade regionala samarbeten men det förekommer också att kommuner som inte ingår i ett sådant samarbete samverkar med andra kommuner vid framtagande av avfallsplanen. Figur 5 Har avfallsplanen tagits fram i samarbete med andra kommuner? (Fråga 4) 12 (50)

13 2.5 Innehåll i avfallsplanen Naturvårdsverkets föreskrifter innehåller flera direkta krav på innehåll i en kommunal avfallsplan, exempelvis att planen ska innehålla uppgifter om hushållsavfall. Några av kraven på innehåll har utifrån projektgruppens erfarenheter av avfallsplanering i kommuner bedömts vara särskilt svåra att efterleva, varför frågor har ställts specifikt om dessa: Uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för Mål och åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för Uppgifter om anläggningar Uppgifter om nedlagda deponier Ett särskilt avsnitt om förpackningar I stort sett alla avfallsplaner uppfyller i någon utsträckning nämnda krav på innehåll, med undantag för kravet på att avfallsplanen ska innehålla mål och åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för. Det är vanligt att avfallsplanerna innehåller efterfrågade uppgifter, avsnitt, mål och åtgärder men att kraven i föreskrifter och allmänna råd inte följs i alla delar. Detta gäller särskilt kravet på att planen ska innehålla uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för. Figur 6 Innehåller planen (Fråga 9, 12, 15, 18, 21 och 24) Kommuner som har tagit fram avfallsplanen i samarbete med andra kommuner har i större utsträckning än övriga kommuner avfallsplaner som innehåller både uppgifter om och mål/åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för. 13 (50)

14 Beträffande miljöbedömning och MKB framgår av svaren på undersökningen att 68 % av avfallsplanerna innehåller en MKB. Figur 7 Har kommunen inom ramen för miljöbedömning av planen upprättat en miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap 12 Miljöbalken? (Fråga 6) MKB upprättas av de mindre kommunerna (< invånare) som inte ingår i formaliserad regional samverkansorganisation i mindre utsträckning än av större kommuner eller kommuner som ingår i regionala organisationer (54 % respektive 68 %). Baserat på samlade erfarenheter av avfallsplanering i många kommuner bedöms det i många fall vara osäkert om MKB:n uppfyller Miljöbalkens krav på miljökonsekvensbeskrivning. Den nationella avfallsplanen från 2012 är vägledande för många kommuner i avfallsplaneringen. I % av kommunerna innehåller avfallsplanen mål och/eller åtgärder inom områdena materialåtervinning och insamling av hushållsavfall, elavfall inklusive batterier, biologisk återvinning av matavfall och nedlagda deponier. I % av kommunerna innehåller avfallsplanen mål/och eller åtgärder inom områdena bygg- och rivningsavfall, återanvändning och förberedelse för återanvändning av hushållsavfall och minskat matavfall. I 30-40% av kommunerna innehåller avfallsplanen mål/och eller åtgärder inom områdena avfall i anläggningsarbeten, textilavfall och nedskräpning. 14 (50)

15 Figur 8 För vilka av dessa områden finns det mål och/eller åtgärder i kommunens avfallsplan? (Fråga 28) I avfallsplaner som beslutats 2012 eller senare bör det ha funnits en rimlig chans för kommunen att ta del av den nya nationella avfallsplanen. I dessa avfallsplaner är det ännu vanligare än i tidigare avfallsplaner att det finns mål och/eller åtgärder för bygg- och rivningsavfall, återanvändning och förberedelse för återanvändning av hushållsavfall, minskat matavfall, textilavfall och nedskräpning. Även mål/åtgärder om bilskrotning är vanligare i dessa planer men är ändå sammantaget mindre vanligt. Mål eller åtgärder om tillsyn för att undvika bränder i avfallslager och illegal export av avfall till andra länder finns bara i några enstaka kommuners avfallsplaner. Avfallsplanernas ambitionsnivå har inte kunnat utläsas av frågor och svar i enkäten. 2.6 Behov av ändringar i föreskrifter och allmänna råd Nästan samtliga av de kommuner som har besvarat enkäten anser att det finns behov av ändringar i minst en paragraf i föreskrifterna och/eller tillhörande allmänna råd. För vissa paragrafer kan det vara upp till ca 40 % av kommunerna som anser att det finns behov av ändringar. För varje paragraf är det en stor andel, uppemot 50 %, som inte har någon uppfattning i frågan. 15 (50)

16 Figur 9 Anser du att det finns behov av ändringar i föreskrifter och/eller allmänna rådet beträffande (Fråga 10, 13, 16, 19, 20 och 25) Större kommuner (> invånare) och kommuner som ingår i ett formaliserat regionalt samarbete har i större utsträckning än övriga kommuner en uppfattning i frågan. De kommuner som har en uppfattning om behov av ändringar i föreskrifterna har lyft fram följande områden 2 : Uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för (55 %) Mål och åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för (52 %) Uppgifter om anläggningar (52 %) Särskilt avsnitt om förpackningar (48 %) De kommuner som har en uppfattning om behov av ändringar i allmänna rådet har lyft fram följande områden 3 : Uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för (59 %) Mål och åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för (55 %) Uppgifter om hushållsavfall (46 %) Särskilt avsnitt om förpackningar (41 %) Av ovanstående framgår att kommunerna i störst utsträckning anser att det finns behov av ändringar i föreskrifterna och/eller allmänna rådet beträffande uppgifter om och mål/åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för. 2 Angivna procentsatser avser andel av de kommuner som har en uppfattning. 3 Angivna procentsatser avser andel av de kommuner som har en uppfattning. 16 (50)

17 2.7 Samråd med länsstyrelsen Ca 80 % av kommunerna har samrått med länsstyrelsen om avfallsplanen. Ungefär 2/3 av dessa kommuner har i någon utsträckning haft nytta av samrådet. Ungefär 10 % av de kommuner som har samrått med länsstyrelsen har haft stor nytta av samrådet. Figur 10 Har kommunens samråd med länsstyrelsen varit till nytta för planprocessen och innehållet i avfallsplanen? (Fråga 7) Kommuner som har tagit fram avfallsplanen i samarbete med andra kommuner har i mindre utsträckning än övriga kommuner samrått med länsstyrelsen (76 respektive 88 %). Kommuner som har tagit fram avfallsplanen i samarbete med andra kommuner uppger emellertid i större utsträckning än övriga kommuner att man har haft nytta av samrådet (70 respektive 61 %). 2.8 Kommunernas förslag på ändringar i föreskrifter och allmänna råd I enkätundersökningen ombads kommunerna ge förslag på ändringar eller lämna andra kommentarer och synpunkter på ett urval specifika paragrafer enligt följande: Uppgifter om hushållsavfall enligt 3 och allmänna rådet till denna paragraf. Översiktliga uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för enligt 4 och allmänna rådet till denna paragraf. Mål och åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för enligt 8 och 9 och allmänna rådet till dessa paragrafer. Uppgifter om anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall enligt 5. Uppgifter om nedlagda deponier enligt 6 och allmänna rådet till denna paragraf. 17 (50)

18 Ett särskilt avsnitt om förpackningar och förpackningsavfall enligt 15 och allmänna rådet till denna paragraf. Mellan 10 och 40 fritextsvar har lämnats med synpunkter på respektive paragraf. En stor del av synpunkterna handlar om begränsningar och svårigheter till följd av att kommunen saknar rådighet över olika typer av avfall. Andra synpunkter handlar om hantering av statistik, indelning av avfallet i kategorier och nyttan med att redovisa vissa uppgifter i avfallsplanen. Avgränsningar och förtydliganden kring vilka uppgifter som ska redovisas samt råd kring framtagande av uppgifter efterfrågas. Sammanställning av vissa uppgifter föreslås av flera kommuner ske på regional eller nationell nivå. Förslag och synpunkter återges ordagrant, tematiskt grupperade, i Bilaga 2. Materialet är omfattande varför de mest återkommande eller på annat sätt intressanta synpunkterna sammanfattas i särskilda rutor. 2.9 Andra synpunkter från kommunerna Andra synpunkter som kommunerna framfört genom fritextsvar rör bl.a. statistik, kommunikation, rådighet, MKB och länsstyrelsens roll. Exempel på synpunkter som framförts redovisas kortfattat i Bilaga Länsstyrelsens sammanställning Länsstyrelsernas arbete med sammanställning av kommunala avfallsplaner och synpunkter på föreskrifter och allmänna råd har undersökts i en särskild enkät till länsstyrelserna. Av inkomna svar framgår att många kommunala avfallsplaner innehåller en bilaga med uppgifter till den sammanställning av kommunala avfallsplaner som länsstyrelsen ska göra. Ingen länsstyrelse har dock gjort någon sådan sammanställning och därmed inte heller någon analys av behandlingskapacitet. Flera länsstyrelser ifrågasätter nyttan av att göra sammanställningar av kommunala avfallsplaner och analysera behandlingskapacitet på länsnivå mot bakgrund av att insamling och behandling av avfall inte följer länsgränserna och att uppgifterna i de kommunala avfallsplanerna avser olika tidpunkter. Exempel på andra synpunkter som framförs handlar om förtydligande om hur ofta avfallsplanerna ska sammanställas och vad sammanställningarna ska innehålla samt att ifrågasättande av krav på att kommunala avfallsplaner ska innehålla uppgifter om verksamhetsavfall och förpackningsavfall. I Bilaga 4 presenteras en sammanställning av länsstyrelsernas svar. 18 (50)

19 3 Resultat från intervjuer Representanter för ett urval av kommuner med olika förutsättningar intervjuades. Personerna har haft olika roller i avfallsplaneringsarbetet i kommunen och har därför speglat processen ur olika perspektiv. Representanter från följande kommuner har intervjuats: Bergs kommun, Samhällsbyggnadsavdelningen Gästrike Återvinnare Kristianstads kommun, Kristianstads Renhållnings AB Nyköpings kommun, Tekniska divisionen Västerås stad, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Östra Smålands Kommunalteknikförbund Intervjuerna har berört samtliga delar av föreskrifter och allmänna råd med fokus på områden där det vid enkätundersökningen framförts synpunkter och där behov av ändringar identifierats. Nedan görs en översiktlig tematisk redovisning, fritt sammanställt, av vad som framkommit vid intervjuerna: Det är viktigt att se avfallsplanens syfte, som enligt de intervjuade i huvudsak är att ta fram mål och åtgärder. De faktauppgifter som redovisas ska utgöra grunden för de mål och åtgärder som tas fram. Därför är det viktigt att kraven på innehåll i en avfallsplan omfattar de uppgifter som är nödvändiga, utifrån vilka mål och åtgärder kommunen tar fram. Kommunerna bör även reflektera över hur de förutsättningar som beskrivs i avfallsplanen är av betydelse för vilka mål och åtgärder som formuleras. En uppgift om det avfall som kommunen ansvarar för och som flera av de intervjuade inte ser nyttan av är var avfallet uppkommer, vilket är en uppgift som ska redovisas enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om innehåll i en avfallsplan. Uppgiften kan inte redovisas annat än på en mycket övergripande nivå och nyttan av att redovisa uppgiften kan därför i praktiken anses vara begränsad. Hur olika styrmedel, exempelvis information, används för att påverka avfallets mängd och sammansättning anser flera av de intervjuade är viktigt och bör redovisas i avfallsplanen. När det gäller vilka faktauppgifter som ska redovisas i avfallsplanen så framförs synpunkten att det är viktigt att avfallsplaneringen fungerar även för de kommuner som har mindre resurser. 19 (50)

20 Uppgifter om avfallsmängder från företag har i princip inte redovisats i de avfallsplaner som representeras av de intervjuade personerna och flera av dem menar att mål och åtgärder kan formuleras utan sådana uppgifter. Mätbara mål som avser mängder är dock svårt att formulera utan dessa uppgifter. Till nuvarande föreskrifter om innehåll i en avfallsplan finns ett allmänt råd om att redovisa mängder branschvis, vilket ifrågasätts. Vid intervjuerna framkom exempel på kommuner som tagit sig an avfall från företag genom dialog under och efter framtagandet av avfallsplanen och som ser detta som ett viktigt sätt att påverka företagens avfallshantering, vid sidan av de möjligheter som ges med tillsyn och information. Några av de intervjuade framhåller att de övergripande målen kan formuleras så att de även kan anses gälla för företagens avfall och att det är viktigt att kommunicera ut detta. Uppgifter om eller mål/åtgärder för avfall som kommunen ansvarar för som verksamhetsutövare kan vara värdefullt att redovisa i avfallsplanen, särskilt om kommunen härigenom kan föregå med gott exempel och inspirera andra verksamhetsutövare. Ett exempel på styrmedel som nämns för att påverka detta avfall är möjligheten att ställa krav i upphandlingar. Uppgifter om mängder avfall som kommunen ansvarar för som verksamhetsutövare är för många avfallsslag ofta svårt eller omöjligt att ta fram och är av begränsad nytta, eftersom kommunen har full rådighet över att de åtgärder som beslutas avseende de egna verksamheterna verkligen genomförs. Intervjuerna bekräftar att nyttan med att redovisa uppgifter om avfallsanläggningar är begränsad. Vissa anläggningar är mer intressanta, t.ex. anläggningar som hanterar hushållsavfall, medan anläggningar som enbart hanterar avfall från enskilda företags egen verksamhet, inte är så intressanta. Kravet att i avfallsplanen redovisa uppgifter om nedlagda deponier enligt nuvarande föreskrifter om innehåll i en avfallsplan, medför att frågan tas upp i kommunens arbete och att detta kan bidra till att arbetet med nedlagda deponier hålls levande. Flera av de intervjuade menar att detta motiverar att uppgifterna sammanställs översiktligt och redovisas i planen samtidigt som det aktiva arbetet med nedlagda deponier bedrivs av andra delar av kommunen än avfallsverksamheten. Det finns inget krav någon annanstans i lagstiftningen på att uppgifter om nedlagda deponier ska sammanställas och redovisas särskilt. 20 (50)

21 Samtliga kommuner har på olika sätt utgått från de nationella miljökvalitetsmålen vid framtagande av mål, vilket är ett krav enligt nuvarande föreskrifter om innehåll i en avfallsplan. Även den nationella avfallsplanen har beaktats. De intervjuade är generellt positiva till ett allmänt råd om att beakta t.ex. den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet vid framtagande av mål och åtgärder. En av de intervjuade framhåller särskilt att det är viktigt att kommunen tänker själv och inte gör de nationella målen till lokala i alltför hög utsträckning. Flera av de intervjuade ser avfallsplaneringen som ett verktyg i arbetet med förebyggande av avfall och skulle gärna se ett allmänt råd kring detta. Vid intervjuerna understryks vikten av uppföljning av mål och åtgärder och att resultatet av uppföljningen återrapporteras till de som ansvarar för olika mål och åtgärder i avfallsplanen. Ett förslag på hur uppföljningen ska kunna ske regelbundet är att den integreras i kommunens arbete med t.ex. budget, miljöbokslut eller balanserade styrkort. Ett förslag som framförs är att kommunerna ska redovisa kommunens organisation för avfallsplanearbetet (d.v.s. vilka delar av kommunen som varit engagerade i genomförandet av avfallsplanen). En erfarenhet som framkommer vid intervjuerna är att det är viktigt att alla i projektorganisationen förstår sin roll vid framtagandet av avfallsplanen. Annars finns en risk att representanter för exempelvis fysisk planering inte medverkar aktivt genom hela processen. Att engagera sig i en kommunövergripande plan bör inte enbart innebära att bevaka den egna förvaltningens intressen utan också att ha ett kommunalt helhetsperspektiv. En fördel med att arbeta med avfallsplanering i en mindre kommun och som framkommer vid intervjuerna är att det är nära till olika delar av kommunens organisation. Vid intervjuerna bekräftas behovet av vägledning kring miljöbedömning och MKB, för att detta ska tillföra avfallsplanen något. Syftet med miljöbedömning och MKB till just en avfallsplan kan behöva förtydligas liksom att både positiv och negativ miljöpåverkan ska beskrivas. Ingen av de intervjuade kommunerna har dock några konkreta förslag på vilken vägledning kring miljöbedömning och MKB som skulle behövas i de allmänna råden till föreskrifterna om innehåll i en avfallsplan. 21 (50)

22 Intervjuerna bekräftar att nyttan med att länsstyrelsen sammanställer avfallsplaner bedöms vara mycket begränsad. Ett förslag som framförs är att länsstyrelsen istället använder de uppgifter som redovisats i tillstånden för olika anläggningar. Flera av de intervjuade anser att samråd med länsstyrelsen kan bidra till att avfallsfrågorna bättre tas tillvara i det regionala miljömålsarbetet och att de regionala, och även nationella, miljömålen bättre beaktas i de kommunala avfallsplanerna. En synpunkt är att det är bra att länsstyrelsen har kunskap om hur aktuella kommunernas avfallsplaner är. En annan synpunkt som framförs är att länsstyrelsen skulle kunna bidra till kommunernas avfallsplanearbete genom att inte enbart agera myndighet utan också ge råd eller ta initiativ till regionala projekt, vilket skulle kunna vara särskilt värdefullt för mindre kommuner med små resurser. Det konstateras av flera av de intervjuade att uppgifter om avfall som omfattas av producentansvar är viktiga för att skapa en helhetsbild över hanteringen av avfall från hushåll. Något som framkommer är det kanske skulle vara bättre att strukturera föreskrifterna enligt principen avfall från hushåll och avfall från annan verksamhet än baserat på ansvar, vilket är upplägget i nuvarande föreskrifter om innehåll i en avfallsplan. 22 (50)

23 Bilaga 1 Frågor och svarsalternativ i enkätundersökning om kommunal avfallsplanering 1. Vilket år beslutade fullmäktige den avfallsplan som gäller i kommunen? 2. Hur ofta följer kommunen upp målen (och de föreslagna åtgärderna) som finns i avfallsplanen? En gång om året eller oftare Mer sällan än en gång om året Har aldrig gjorts Vet inte Om svaret på ovanstående fråga är "övriga funktioner", ange gärna vilka funktioner som varit inblandade här. 3. Vilka funktioner inom den kommunala organisationen har varit aktiva i arbetet med att ta fram avfallsplanen? Avfallshantering (förvaltning, bolag, förbund etc) Miljötillsyn Fysisk planering Övriga funktioner 4. Har avfallsplanen tagits fram i samarbete med andra kommuner? Ja Nej Vet inte 5. Har Avfall Sveriges "Handbok i kommunal avfallsplanering. Vägledning för ett framgångsrikt arbete. U2012:9'" använts vid framtagande av avfallsplanen? Ja Nej Vet inte 23 (50)

24 6. Har kommunen inom ramen för miljöbedömning av planen upprättat en miljökonsekvensbeskrivning enligt 6 kap 12 Miljöbalken? Ja Nej Vet inte 7. Har kommunens samråd med länsstyrelsen varit till nytta för planprocessen och innehållet i avfallsplanen? Ja, till stor del Ja, till viss del Nej, ingen nytta Nej, kommunen har inte samrått med länsstyrelsen 8. Om du har ytterligare synpunkter som du vill framföra om era erfarenheter av avfallsplanering, lämna dem gärna här (exempelvis något som fungerat extra bra alternativt varit problematiskt) 9. Innehåller planen uppgifter om hushållsavfall enligt 3 och allmänna rådet till denna paragraf? Ja, ingår i planen och följer föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Ja, ingår i planen men följer inte föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Nej, ingår inte i planen Vet inte 10. Anser du att det finns behov av ändringar i 3 och/eller allmänna rådet? Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna, Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Nej, inget behov av ändringar Vet inte 24 (50)

25 11. Om du har några förslag på ändringar i 3 och/eller allmänna rådet, lämna dem gärna här. Här kan du också lämna andra kommentarer om uppgifterna i planen enligt Innehåller planen översiktliga uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för enligt 4 och allmänna rådet till denna paragraf? Ja, ingår i planen och följer föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Ja, ingår i planen men följer inte föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Nej, ingår inte i planen Vet inte 13. Anser du att det finns behov av ändringar i 4 och/eller allmänna rådet? Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna, Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Nej, inget behov av ändringar Vet inte 14. Om du har några förslag på ändringar i 4 och/eller allmänna rådet, lämna dem gärna här. Här kan du också lämna andra kommentarer om uppgifterna i planen enligt Innehåller planen uppgifter om mål och åtgärder för avfall som kommunen inte ansvarar för enligt 8 och 9 och allmänna rådet till dessa paragrafer? Ja, ingår i planen och följer föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Ja, ingår i planen men följer inte föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Nej, ingår inte i planen Vet inte 25 (50)

26 16. Anser du att det finns behov av ändringar i 8 och 9 och/eller allmänna rådet? Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna, Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Nej, inget behov av ändringar Vet inte 17. Om du har några förslag på ändringar i 8 och 9 och/eller allmänna rådet, lämna dem gärna här. Här kan du också lämna andra kommentarer om uppgifterna i planen enligt 8 och Innehåller planen uppgifter om anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall enligt 5? Ja, ingår i planen och följer föreskrifterna i alla delar Ja, ingår i planen men följer inte föreskrifterna i alla delar Nej, ingår inte i planen Vet inte 19. Anser du att det finns behov av ändringar i 5? Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna Nej, inget behov av ändringar Vet inte 20. Om du har några förslag på ändringar i 5, lämna dem gärna här. Här kan du också lämna andra kommentarer om uppgifterna i planen enligt Innehåller planen uppgifter om nedlagda deponier enligt 6 och allmänna rådet till denna paragraf? Ja, ingår i planen och följer föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Ja, ingår i planen men följer inte föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Nej, ingår inte i planen Vet inte 26 (50)

27 22. Anser du att det finns behov av ändringar i 6 och/eller allmänna rådet? Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna, Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Nej, inget behov av ändringar 23. Om du har några förslag på ändringar i 6 och/eller allmänna rådet, lämna dem gärna här. Här kan du också lämna andra kommentarer om uppgifterna i planen enligt Innehåller planen ett särskilt avsnitt om förpackningar och förpackningsavfall enligt 15 och allmänna rådet till denna paragraf? Ja, ingår i planen och följer föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Ja, ingår i planen men följer inte föreskrifterna och/eller allmänna råden i alla delar Nej, ingår inte i planen Vet inte 25. Anser du att det finns behov av ändringar i 15 och/eller allmänna rådet? Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Ja, (behov av ändringar) i föreskrifterna, Ja, (behov av ändringar) i allmänna rådet Nej, inget behov av ändringar Vet inte 26. Om du har några förslag på ändringar i 15 och/eller allmänna rådet, lämna dem gärna här. Här kan du också lämna andra kommentarer om uppgifterna i planen enligt (50)

28 27. Ange här om du anser att det finns behov av ändringar i övriga paragrafer i föreskrifterna och allmänna råden till dessa, och eventuella ändringsförslag. Ange också om du har förslag på andra uppgifter som bör ingå i planen. 28. För vilka av dessa områden finns det mål och/eller åtgärder i kommunens avfallsplan? (Ja, Nej, Vet inte) Bygg- och rivningsavfall Avfall i anläggningsarbeten Återanvändning och förberedelse för återanvändning av hushållsavfall Textilavfall Materialåtervinning och insamling av hushållsavfall Elavfall, inklusive batterier Nedskräpning Minskat matavfall Biologisk återvinning av matavfall Bilskrotning Tillsyn för att undvika bränder i avfallslager Nedlagda deponier Illegal export av avfall till andra länder 29. Om du har kommentarer och synpunkter angående målen och åtgärderna för dessa områden i kommunens avfallsplan, lämna dem gärna här. 28 (50)

29 Bilaga 2 Synpunkter på föreskrifter och allmänna råd Uppgifter om hushållsavfall enligt 3 och allmänna rådet till denna paragraf Sammanfattning: Indelning i avfallskategorier samt definitioner och begrepp: Småbatterier, textil, plast, elavfall, grovavfall och kärl- och säckavfall är exempel på avfallsslag där synpunkter har framförts på t.ex. definitioner, benämningar eller behov av finare indelning. Avfall Web nämns som en möjlighet för att tillgängliggöra och hämta statistik för exempelvis jämförelser och sammanställningar. Krav på innehåll i en avfallsplan samt indelning enligt Avfall Web föreslås harmonieras. Risken för att kraven på innehåll i en avfallsplan orsakar alltför omfattande dokument tas upp. Exempelvis rekommenderas en kortfattad nulägesbeskrivning. Indelning i avfallskategorier Småbatterier borde kategoriseras under producentansvar istället för med hushållsavfall. Grovavfall består av flera olika avfallsslag som man kanske skulle speca upp mer för att få en överblick vad som kan sorteras mer. Varför är småbatterier med? Inte kommunens ansvar som de övriga punkterna. "Nya" avfallsfraktioner som textil och plast utanför producentansvaret bör tas med. Uppdatera listan över grupperna. Man ska redovisa batterier, men exempelvis inte elavfall. För att det ska vara enkelt anser jag att även förpacknings- och tidningsmaterial samt övrigt producentansvarsmaterial bör vara med här i en och samma lista. Vore lämpligt att göra indelningen i enlighet med Avfall Sveriges Avfall Webb. Annars: Exv varför ha småbatterier för sig självt? Det ingår ju i farligt avfall... Frågande till varför just småbatterier lyfts ut från farligt avfall. Ordningen på uppräknat hushållsavfall är ologisk - borde justeras så att grupptillhörigheten tydliggörs. Punkt 7: småbatterier ingår i producentansvaret och bör flyttas till 4 samt ingå som en del i el-avfallet. Redovisning av el-avfall utan producentansvar, i den mån separat insamling sker, bör dock under punkt 7. Dvs byt namn på punkt 7 från småbatterier till elektriskt och elektroniskt avfall utan producentansvar. Textilavfall saknas. 29 (50)

30 Bygg- och rivningsavfall saknas. Gruppindelningen är något ologisk och svår att förstå anledningen till. Matavfall är säck- och kärlavfall men finns sedan som en egen grupp också. Borde i så fall även finnas en för brännbart/restavfall eller är det man menar med säck- och kärlavfall. Småbatterier finns med men inte elektronikavfall, vad är anledningen till detta? Vad ingår i farligt avfall, även batterier kan vara farligt avfall. Jag tycker att man skall ta bort punkt 7. småbatterier ur allmänna råden då de i dag har producentansvar. För grov indelning av avfallsfraktionerna, Grovavfallet bör t ex delas in mer för att jämförliga svar ska kunna erhållas från kommunerna, Samma sak med farligt avfall. Matavfallet bör räknas separat om det inte är blandat och går som brännbart. Grovavfall bör om möjligt delas i olika delar. Idag behandlar vi olika typer av grovavfall på olika sätt. Definitioner och begrepp Jag tycker att begreppet kärl- och säckavfall ska ses över. Komplettera med återanvändning definitionen för hushållsavfallsliknande måste bli tydligare. Kärl- och säckavfall bör byta benämning till restavfall då det är den totala mängden restavfall som är intressant och titta på och inte bara den som samlas in i kärl och säck. Punkt 6, Farligt avfall, är ett vitt begrepp som riskerar att tolkas olika av olika kommuner. Tydliggöra vad som avses med farligt avfall - är det inklusive elavfall förutom småbatterier? Ändra småbatterier till batterier. Vad jag förstått så kommer man framöver inte att dela upp det i småbatterier och batterier utan benämna det batterier. Specificering av grovavfall och ev säck-/kärlavfall. Definitionen av kärl- och säckavfall känns gammalmodig. En ny definition som bara räknar in det brännbara hushållsavfallet. Definitionen av grovavfall bör göras tydligare. Bra om punkt 5 förtydligas att det är med slam från enskilda avlopp som avses (det är det som är hushållsavfall, slam från kommunala reningsverk är inte hushållsavfall). Punkt 2: Grovavfall: Det vore bra om det förtydligas vad detta avser. Avses samtligt insamlade fraktioner vid ÅVC, eller bara överstora produkter som inte får plats i sopkärlet? Sorteringen vid återvinningscentralerna sker idag i en rad fraktioner som inte per definition är grovavfall (överstora produkter som inte får plats i sopkärlet) eller avfall med producentansvar, det rör sig om skrot, gräsklipp, porslin, användbara saker, textilier mm. Beskrivande text 30 (50)

31 är lämplig. Det bör även övervägas om texten ska bytas till övrigt insamlade avfallsfraktioner istället samt placeras sist i listan. Hantering av statistik, detaljeringsnivå, källor Uppgifter på hur det ser ut i dag kan lätt hämtas från avfall Web. Det är lätt att detta blir den tunga delen i planen (beskriva hur det ser ut idag). I mängder för grovavfall kan det vara svårt med småföretag som lämnar grovavfall på ÅVC:er. Man bör se över att föreskrifter och allmänna råd verkligen stadfäster krav som är så enkla i sin hantering så att avfallsplanen kan vara ett levande dokument som har en praktisk betydelse i kommunernas miljöarbete. Därför vore det bra att så långt möjligt ge förutsättningar till att avfallsplanen (eller kanske hellre, kraven på någon form av avfallsplanering) blir så bantad som möjligt. Härvid bör man t.ex. se över möjligheterna till att exempelvis Avfall Sveriges statistikverktyg Avfall Web kan utgöra en dokumentation som är tillfyllest när det gäller exempelvis insamlingssystem och avfallsmängder m.m. Mycket av formalia och statistik, som vi i länet har rangerat in i avfallsplanedokumentet utgör ändå endast en ögonblicksbild. Utvärdering och analys bör kunna göras snabbt och löpande av både kommuner och myndigheter, varför man bör kunna diskutera att tillhandahålla Avfall Web för länsvis och nationell uppföljning. Därvid kan man genom successiva samråd med Avfall Sverige och dess kommuner snabbt få genomslag för sådana förändringar i typ av dokumentation och analysmöjligheter som man ser vore av godo. Kraven i och råd bör också stödja arbetet med avfallshierarkin, såtillvida är redan Avfall Web mer avancerat än 3, eftersom vi redan redovisar mängder avfall till tex materialåtervinning, redovisningsmöjligheterna har ständigt förbättrats de senaste åren. Struktur Nulägesbeskrivningen bör vara kortfattad och helst ligga i en bilaga. I planen är det viktigare att sätta mål, identifiera differensen och föreslå/besluta vad som ska göras. Övrigt Allmänna råd kring elektronik saknas 31 (50)

32 Översiktliga uppgifter om avfall som kommunen inte ansvarar för enligt 4 och allmänna rådet till denna paragraf Sammanfattning: Många ifrågasätter att kommunen i sin avfallsplan ska redovisa uppgifter om avfall som man saknar rådighet över. Tillförlitligheten i uppgifter som kommunen hämtar från t.ex. FTI och olika verksamheter ifrågasätts, bl.a. utifrån att hanteringen inte följer kommungränserna och att en del avfall från verksamheter tas emot som hushållsavfall. Arbetet med sammanställning av uppgifterna är tidskrävande. Någon efterfrågar råd kring hur uppgifterna ska tas fram. Den föreslagna branschvisa indelningen av redovisningen av avfall som kommunen inte ansvarar för är svår. Någon undrar vem som ansvarar för att arbeta med att verksamheternas avfall minskar. Möjlighet att få fram uppgifter, hantering av statistik, detaljeringsnivå, tillförlitlighet Mycket svårt att få fram korrekta mängder för olika typer av verksamhetsavfall. Risk att missvisande siffror publiceras eftersom kommunen sällan eller aldrig har en helhetsbild över detta. Det bör räcka med en översiktlig beskrivning av dominerande och viktiga avfallstyper. Det är väldigt svårt att få tag på uppgifter om verksamhetsavfall och om detta ska finnas med så vore det bra att kunna få dessa uppgifter av t.ex. länsstyrelsen. Problematiskt har varit de statistikuppgifter som hämtas från FTIAB som visat sig vara helt uppåt väggarna galet. Från det ena året till det andra svänger FTI:s redovisade resultat 20% upp för ett materialslag och 20% ner för ett annat. Nästa år är det tvärs om. UTAN att förutsättningar eller information ändrats över huvud taget! Även stora svårigheter med kommunens eget verksamhetsavfall. Utspridda förvaltningar. Varierande kärlstorlekar. Volym och inte viktuppgifter. Fyllnadsgrad som varierar från 110% till 60%... De enda statistikuppgifter som är bergsäkra är hushållens avfall som alltid vägs. Både vad gäller sopbilar och avfall till återvinningscentraler. Är svårt att få tag på dessa uppgifter eftersom företagen kan anlita så många olika aktörer. Frågan är också till vilken nytta som vi tar fram dessa uppgifter som vi ändå inte har någon styrning över. Det är svårt att få fram vilket och hur mycket avfall som finns i kommunen som inte kommunen har ansvar för. 32 (50)

33 Flera avfallsslag är omöjliga vad gäller uppkomna mängder. För några är sammanställningen väldigt tidskrävande. Exv: Samlad kunskap om Bygg- och rivningsavfall saknas. Farligt avfall från verksamheter har tillsynsmyndigheten uppgifter om men sammanställning saknas. Inte rimligt att kommunen ska ta fram siffror från producentansvarsorganisationerna. De ska redovisa själva. Detta är en för kommunerna omöjlig uppgift att klara av då en mycket stor del av allt avfall uppkommer i verksamheter som inte omfattas av krav på års- eller miljörapport och att avfall också transporteras till anläggningar utanför den egna kommunen. Svårt att få fram siffror om insamlade mängder verksamhetsavfall. Denna information är svår att ta fram (se svar tidigare fråga) men har i dagsläget inget lösningsförslag. Det behöver förtydligas hur dessa uppgifter ska tas fram, om de ska tas fram. Är det tillsynsmyndigheten som i samband med tillsyn ska kräva in dessa? Avfallsplanen är idag oftast ett dokument för hushållsavfallets hantering i praktiken, och den del av kommunen som ansvarar för detta har inget ansvar för verksamhetsavfall. För kommunens tillsynsmyndighet är, utifrån min erfarenhet, inte så engagerad i dessa frågor eftersom de behöver prioritera sin verksamhet och då kommer avfallshantering inte högst när det gäller miljöproblematik/politiska prioriteringar. Däremot är frågan viktig, det finns sannolikt många verksamheter som inte har traditionell miljöfarlig verksamhet som slänger stora mängder avfall men som inte ifrågasätts av någon myndighet för den enda regel de bryter mot är hänsynsreglerna. Den viktigaste frågan skulle jag säga är: vem har ansvaret att arbeta med verksamhetsutövarnas avfall, att verka för att det minskar? Har någon tydligt ansvaret, befogenheterna och det tydliga uppdraget att arbeta med detta är det bra att ha med det i planen, annars saknar det relevans. Schablonmässiga siffror blir svåra ex däckinsamling och FTI (som inte särskiljs mellan småkommuner som vår). Tillståndspliktiga verksamheter borde ha krav att registrerar sin verksamhet och dess uppkomna avfall i ex webbportal som man som kommun kan hämta statistik ifrån istället för att manuellt kräva in datat via tillsyn etc. Det är väldigt svårt om inte omöjligt att ha uppgifter om dessa avfallsslag. Vi som kommun kan inte veta vilka flöden som finns i de flesta fall. Kraven på redovisning måste anpassas till möjlighet att faktiskt samla in uppgifterna. Avfall med producentansvar: I vår avfallsplan ingår de uppgifter som varit möjliga att få tag på efter kontakt med respektive producentorganisation. Mänger har i ett antal fall varit svåra att få tag i, tex för träförpackningar, bilar etc (i 33 (50)

34 kommande planer kommer även insamlad mängd läkemedel innebära en utmaning). När det gäller omhändertagandet av materialen går det i flertal av fallen att få reda på första ledet, dvs vilken anläggning materialet levereras till för materialåtervinning. Men det är mycket besvärligt att få tag i hur stor del av det levererade materialet som verkligen går till materialåtervinning, energiåtervinning och deponi. Det är svårt för en kommun att planera och finna underlag för avfallsslag vi saknar information om. Det är möjligt att Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund sitter på mer information men detta är inget vi har ett samarbete kring idag. Mycket svårt att samla in uppgifter om avfallsmängder från verksamheter som ej är tillstånds- eller anmälningspliktiga och därför inte lämnar miljörapport. Det borde räcka att skriva översiktligt om verksamhetsavfallet. Vår avfallsplan är gammal, men jag anser att man bör kräva bättre och mer tillförlitlig statistik från producentansvars kollektivet. Finns ingen möjlighet för kommunerna att sammanställa siffrorna för verksamhetsavfall på ett relevant sätt. Större verksamheter går det att få in siffror från men mindre är mer eller mindre omöjligt till en rimlig arbetsbelastning. De uppgifterna är det tveksamt om kommunen ska behöva lägga tid på, de finns ju hos producenterna. Ni behöver fundera igenom syftet med att kommunerna ska sätta upp mål och åtgärder för verksamhetsavfallet särskilt som det är i princip omöjligt att utan gigantiska resurser följa upp verksamhetsavfallet (se bilaga utredning om verksamhetsavfall som genomförts i Göteborg som skickades i juni 2014). Svårt uppskatta verksamhetsavfall Avfallsverksamheterna har inga uppgifter om detta avfall. Inte heller tillsynsmyndigheterna. Kan man inte ta in detta via SCB i den statistik de kräver från näringslivet. Producenterna bör redovisa sina uppgifter själva. Indelning i avfallskategorier Verksamhetsavfall branschvis är omöjligt. Vi har försökt olika sätt att får fram den informationen men mindre företag har ingen susning om hur mycket avfall de genererar, speciellt inte om de gör jobb ute på fältet. De som genererar avfallet på ett ställe har betydligt bättre koll. En exempelfil kan vara bra här, vad avses vara med? På vilket sätt kan man lägga upp. Denna del bör utgå helt då det inte är rimligt att en kommun ska kunna ha kontroll, ens översiktligt, över och redovisa avfallshanteringen i 19 olika branscher! Det är oerhört svårt att få fram den information som behövs för att 34 (50)

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan.

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

NYA REGLER KOMMUNAL AVFALLSPLANERING

NYA REGLER KOMMUNAL AVFALLSPLANERING NYA REGLER KOMMUNAL AVFALLSPLANERING Webbinarium 15 juni 2017 Yvonne Augustsson och Catarina Östlund Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-08-15 1 Webbinarium om

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Catarina Östlund Tel: 08-698 10 47 catarina.ostlund@naturvardsverket.se Konsekvensanalys 2005-09-22 Dnr 641-4711-05 Beskrivning och konsekvensanalys av förslag

Läs mer

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen Bilaga till Avfallsplan 2016-2019 2 1 Administrativa uppgifter Kommun Norrtälje kommun År 2016-2019 Datum när planen antogs Ansvarig nämnd 2016-XX-XX, statistik som

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

Kommunal Avfallsplan

Kommunal Avfallsplan Kommunal Avfallsplan Populärversion Hudiksvall kommun Förenklad version som komplement till utställning Kommunstyrelsen har beslutat att ställa ut ett förslag till avfallsplan för granskning under fyra

Läs mer

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/

PM - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr KS14/ 2014-12-19 Malin Attlin Avfallsingenjör 08-560 39 392 Malin.Attlin@ekero.se - Revidering av avfallsplan och avfallsföreskrifter Dnr S14/314-309 1. Inledning 1.1 Behov av revidering Enligt 80 Avfallsförordningen

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Avesta Kommun SAMRÅD 2012-06-20 FÖRORD För varje

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

PM Undersökning om insamlingssystem för elavfall i Sverige 2012

PM Undersökning om insamlingssystem för elavfall i Sverige 2012 PM Undersökning om insamlingssystem för elavfall i Sverige 212 El-Kretsen har tillsammans med Avfall Sverige genomfört en översiktlig undersökning med syfte att skapa en nulägesbild över hur insamling

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Malung-Sälens Kommun Gemensam avfallsplan 2014

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 Föreskrifter och vägledningar Revidering av föreskrifter om kommunal avfallsplanering Rapportering av bygg-

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-05 utkast efter seminarium 4 UTKAST STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen

Läs mer

Förslag till antagande av ny avfallsplan för Norrtälje kommun

Förslag till antagande av ny avfallsplan för Norrtälje kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-07 Handläggare: Jan Paymer, tf. renhållningschef Telefon: 0176-716 97 E-post: jan.paymer@norrtalje.se Dnr: Till kommunstyrelsens arbetsutskott Förslag till antagande av ny avfallsplan

Läs mer

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020

Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Kommunal avfallsplan Hälsingland 2014-05-16 SAMMANFATTNING STRATEGIER, MÅL OCH ÅTGÄRDER TILL 2020 Målområdena följer avfallstrappan och avfallets flödesprocess. Då avfallshanteringen till stor del styrs

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden Bilaga 4 2019-07-09 Framtida avfallshantering och avfallsflöden 2 (7) Inledning Här presenteras en bedömning av framtida behov av och möjligheter till avfallsbehandling, viktiga utvecklingstendenser samt

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Kommunal Avfallsplan

Kommunal Avfallsplan Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn Åtgärdsprogram 2014-10-13 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

Avfallsplan. Gislaveds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170

Avfallsplan. Gislaveds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170 Avfallsplan Gislaveds kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170 Förord Gislavedskommunpåbörjadearbetetmeddennaavfallsplanunderhösten2009.Arbetet inleddesmedenbeskrivningochanalysavnulägetkommunensamtenuppföljningavden

Läs mer

Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn Åtgärdsprogram Version

Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn Åtgärdsprogram Version Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn Åtgärdsprogram Version 2014-05-16 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken

Läs mer

Antagande av avfallsplan

Antagande av avfallsplan 2018-08-24 KS 18-1171 Sid 1 av 5 Handläggare: Mattias Andersson Till Titel: Projektledare Kommunstyrelsen E-post: Mattias.andersson@norrtalje.se Antagande av avfallsplan 2018-2021 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten

Naturvårdverkets sammanfattning av rapporten Tekniska nämnden 2007 02 22 32 58 Tekniska nämndens arbetsutskott 2007 02 08 9 19 Kommunstyrelsen Naturvårdsverkets rapport om framtida producentansvar för förpackningar och tidningar Luleå kommun har

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall 14 december 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall Enkäten syftar främst till att utvärdera tillsynskampanjen som startade september 2004 men tar också upp några andra frågor i anslutning

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning. Åtgärdsprogram. Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och Länsstyrelsen Dalarna 2012-10-12

Plan för ökad återvinning och resurshushållning. Åtgärdsprogram. Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och Länsstyrelsen Dalarna 2012-10-12 Plan för ökad återvinning och resurshushållning Åtgärdsprogram Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och Länsstyrelsen Dalarna 2012-10-12 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken

Läs mer

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall;

NFS 2004:X. Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; 2003-09-16 NFS 2004:X Förslag till Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall; beslutade den XX 2004. Dessa allmänna råd ersätter tidigare allmänna råd (NFS 2001:22)

Läs mer

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135

Yttrande Samhällsbyggnad Dnr: SBN 2018/00135 Yttrande Samhällsbyggnad 1(5) 2018-05-07 Dnr: SBN 2018/00135 Handläggare Enhetschef Planering, Paula Nyman Telefon 0522-69 63 75 paula.nyman@uddevalla.se Yttrande gällande remiss från Miljö-och Energidepartementet

Läs mer

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem AVFALLSPLAN Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem Antagen av kommunfullmäktige: Haninge 2011-11-17 Huddinge 2011-11-07 Nynäshamn 2011-10-19 Salem 2011-11-24 Botkyrka 2011-09-29 Innehåll INLEDNING 4

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Från avfallshantering till resurshushållning

Från avfallshantering till resurshushållning Förslag ny nationell avfallsplan 2012-2017 Från avfallshantering till resurshushållning 1. Vision mot resurshushållning 2. Hantering av avfall idag 3. Mot ökad resurseffektivitet 4. Prioriterade områden

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars

Galleriet. Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi. Miljöbalksdagarna mars 13.15 14.30 Galleriet Miljöbalksdagarna 2017 23 24 mars Naturvårdsverkets dialog: Avfallsplanera för en cirkulär ekonomi Ylva Carlheim-Gyllenskiöld, facilitator Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket Catarina

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn

Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn Framtagen i samarbete mellan Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn Dnr 2014-265 Version 2014-05-16 Kommunstyrelsen 160315 53 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Bilaga 14 1(5) till Avfallsplan 2010-2017

Bilaga 14 1(5) till Avfallsplan 2010-2017 Bilaga 14 1(5) Sammanställning av utställningsyttranden Utställningen har genomförts under tiden 29 juni till 3 augusti på biblioteket i Kristinehamn och 30 juni till 7 september på framtidsrummet. Från

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

1. Sammanfattning. Yvonne Augustsson Tel: ket.se KONSEKVENSUTREDNING Nr: NV

1. Sammanfattning. Yvonne Augustsson Tel: ket.se KONSEKVENSUTREDNING Nr: NV 1(25) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Yvonne Augustsson Tel: 08-698 1010 yvonne.augustsson@naturvardsver ket.se KONSEKVENSUTREDNING 2016-06-22 Nr: NV-00572-14 Konsekvensutredning

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner Avfallsplan år 2017 2022 Säffle och Åmåls kommuner 1 Inledning Kommunens renhållningsordning omfattas av avfallsplan och renhållningsföreskrift. I avfallsplanen anges mål som kommunens renhållningsverksamhet

Läs mer

Bilaga 3 Organisation och ansvar

Bilaga 3 Organisation och ansvar Bilaga 3 Organisation och ansvar Innehåll 1 Organisation och ansvarsfördelning inom avfallshanteringen... 3 2 Den kommunala organisationen i vår region... 4 2.1 Kommunalförbundet... 4 2.2 Kommunerna Gävle,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Borlänge Kommun FÖRORD För varje kommun ska

Läs mer

Linda Eliasson. Avfallsstrateg

Linda Eliasson. Avfallsstrateg Linda Eliasson Avfallsstrateg Strategisk verksamhet Operativ verksamhet Stödjande verksamhet Fjärrvärme Fjärrkyla El El Fordonsgas Sortering Insamling prod.avf Miljösamordning Vågmottagningskontr. ÅVC

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning

Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning Avfallsplan för Eskilstuna kommun 24 augusti 2012 Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning Remisshandling 2012-08-24 1 1 INLEDNING I denna bilaga beskrivs några förändringar som har skett i

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

Inspektionschecklista BILAGA 4

Inspektionschecklista BILAGA 4 Inspektionschecklista BILAGA 4 Inspektionschecklistan som börjar på nästa blad kan om så önskas modifieras, punkter läggas till eller dras ifrån innan tillsynsbesöket. Ett skäl till en sådan modifiering

Läs mer

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun 2006-02-23 Avfallsplanering Avfallsfrågor är viktiga element i arbetet mot en hållbar utveckling. Avfall uppstår som ett resultat av de olika mänskliga

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

10 Avfall och avfallsförebyggande

10 Avfall och avfallsförebyggande 10 Avfall och avfallsförebyggande Vi använder idag i genomsnitt 20 ton materiella resurser per person och år. Avfallsmängderna ökar hela tiden, men eftersom vi har blivit allt bättre på att ta hand om

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/195/1

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/195/1 ~ ~~~~ Bilaga KS 2013/195/1 TEKNISKA KONTORET Kent Karlsson 2013-08-15 SALA KOMMUN. Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2013-08- 2 7 Yttrande över ny renhållningsordning for Västerås stad. Tekniska kontoret

Läs mer

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Hans Wrådhe 18 april 2013 2013-04-23 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad behöver vi göra? Naturvårdsverket

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden KS/2014:149-450 Bilaga 2 Avfallsplan, 2014-02-11 Åtgärdsprogram Mätbara mål Åtgärd Ansvar Årtal 1.1 Mängden hushållsavfall (kärl- och säckavfall) per invånare ska år 2018 ha minskat med 5 % jämfört med

Läs mer

AVFALLSPLAN

AVFALLSPLAN Laxå januari 2013 LAXÅ KOMMUN AVFALLSPLAN 2013-2016 Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13, 7 Dnr KS 2012294-450 FÖRORD Denna plan utgör Laxå kommuns avfallsplan i enlighet med 11 15 kap miljöbalken och

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014 10 september 2014 Sammanfattning Avfallsplan 2010 2015 Arbetet med Örnsköldsviks kommuns renhållningsordning där avfallsplanen är en del har ett brett angreppssätt. Syftet är att främja en resurshushållning

Läs mer

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R 1 (5) Helsingborg, 2018-05-18 Dnr: 18/0214 m.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Vellinge.se TYG PÅSE FÖREBYGGANDE RE FILL LOPPIS ÅTERANVÄNDA DEPONI MATERIALÅTERVINNA ENERGIÅTERVINNA Grafik: Sysav DEPONERING Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid

Läs mer

Askersunds kommuns avfallsplan ASKERSUNDS KOMMUNS AVFALLSPLAN E-post: Askersund

Askersunds kommuns avfallsplan ASKERSUNDS KOMMUNS AVFALLSPLAN E-post: Askersund s avfallsplan 2013-2016 ASKERSUNDS KOMMUNS AVFALLSPLAN 2013-2016 s avfallsplan 2013-2016 FÖRORD Denna plan utgör s avfallsplan i enlighet med 11 15 kap miljöbalken och Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Malung-Sälens Kommun Gemensam avfallsplan 2014

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 1 Innehållsförteckning 1. Inledning Sid 3 2. Uppdraget 3 3. Verksamhetsbeskrivning 3 3.1 Förbundsledning 3 3.2 Insamling och behandling av hushållsavfall 4 3.3 Återvinningscentraler

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2013-09-03. Renhållningsordning för Västerås stad 2013-2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2013-09-03. Renhållningsordning för Västerås stad 2013-2018 ii sala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2013-09-03 17 (24) 212 Renhållningsordning för Västerås stad 2013-2018 Dnr 2013/293 INLEDNING Sala kommun har erbjudits möjlighet

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Matavfallsinsamling i butiker, restauranger och storhushåll

Matavfallsinsamling i butiker, restauranger och storhushåll SHMF100 v 1.0 2007-03-14 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD DELRAPPORT SID 1 (5) 2011-01-19 Eva-Britt Andersson & Eva Cedergren Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Telefon 08-508 28 800 miljoforvaltningen@stockholm.se

Läs mer

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare

Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare 1 Kap 6.2 Verksamheters avfall - En tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och verksamhetsutövare ÅI tillstyrker förslaget att verksamheter får ta ansvar för allt sitt avfall, dvs definitionen av

Läs mer

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER

GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER NYA FÖRORDNINGAR GÄLLANDE PRODUCENTANSVAR FÖR FÖRPACKNINGAR OCH RETURPAPPER EN VÄGLEDNING Februari 2019 1 INNEHÅLL Bakgrund 4 De nya förordningarna En sammanfattning 5 De nya förordningarna Nuläge 7 De

Läs mer

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: AVFALLSPLAN 1. Inledning...3 2. Sammanfattning...4 3. Bakgrund och förutsättningar...5 3.1 Internationella mål... 5 3.2 Nationella och regionala mål... 5 3.3 Lagar och förordningar...

Läs mer