Bli en skicklig spelare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bli en skicklig spelare"

Transkript

1 Bli en skicklig spelare Bli en skicklig spelare Vilka startboxar är bäst? Det varierar från hund till hund s k railers trivs bäst i innerspår, box 1 och 2, medan wide runners föredrar ytterspår och box 5 och 6. För vissa hundar spelar det ingen roll från vilken box de startar, för andra är det viktigare att få starta från sin favoritbox. Boxarna 1, 3 och 6 brukar vara något överrepresenterade bland vinnande hundar. För en startsnabb hund är det en fördel att starta från box 1 eller 6, eftersom det är lättare att komma loss från dessa boxar. Hur betydelsefull är starten? Väldigt betydelsefull. I ledningen behöver hunden inte riskera att bli knuffad eller trängd, den slipper också sprutet från övriga hundar. Den hund som tar starten har en god chans att vinna, och är för det mesta åtminstone bland det tre främsta hundarna. Att hitta den hund som tar ledningen är med andra ord viktigt för att lyckas med sitt spel. Hur vet man om en hund har bra form? Det ser man på jämnheten i resultaten. En hund som presterar jämna tider, har jämn vikt och inte åker upp och ner i klasserna har god form. Hur hävdar sig tikar gentemot hanhundar? Bra! Det finns prestationsmässigt ingen skillnad mellan tikar och hanhundar. Däremot kan en ensam tik i ett lopp få problem när det blir trångt i kurvorna. Detta eftersom de väger lite mindre. Men tikarna är alltså precis lika snabba som hanhundarna. Hur ser man på en hund att den är laddad? Den har lite högre svansföring, den stöter och knuffar lite på sin tränare under defileringen och verkar allmänt upprymd och glad över att få springa. Det är naturligtvis ingen garanti för att den vinner, men har hunden bra grundkapacitet är det ytterligare ett tecken på att hunden är värd att satsa på. Hur viktigt är underlaget? Det har viss betydelse. Ett snabbt underlag gynnar alltid en snabb hund. Vissa hundar ogillar riktigt blöta banor; vet man vilka dessa hundar är kan man räkna bort dem vid klafsig bana. I programmet kan man utläsa hur banförhållandena sett ut vid hundens senaste starter.

2 Bli en skicklig spelare Bli en skicklig spelare Är hundens härstamning något man bör bry sig om? Ja, i allra högsta grad. Man bör leta efter greyhounds som är avkomma efter framstående avelshundar. En bra avelshund är t ex en tik som har gett framgångsrika tävlingshundar oavsett vilken hanhund den parats med. Bra härstamning är ofta en grundförutsättning för att hunden ska lyckas på tävlingsbanan. Hur mycket kan tränaren påverka hundarnas prestation? Mycket. En greyhound kan oavsett träning prestera cirka procent av sin kapacitet. Men bara en skicklig tränare får ut 100 procent av sin hund. Att lära sig vilka dessa tränare är sålunda värdefullt. Några skillnader mellan svenska och engelska lopp man bör beakta? I svenska lopp går man på klass och prestation när loppen sätts samman. I England däremot sköter en racing manager om detta. Racing managern försöker se till att loppen blir lagom svåra för spelaren, och kan placera en hund i en box den inte gillar för att få ett jämnare lopp. Banorna i England har något snävare radie och det kan uppstå en del trängsel i kurvorna. Detta gör boxarna 1 och 6 mer åtråvärda. Går det att jämföra resultaten från riksspelsbanorna Åkers kanal, Borås och Landskrona? Ja, eftersom dessa banor är identiskt byggda. Det enda som i någon liten mån kan skilja är kvaliteten på sanden. Och naturligtvis hur väl banpersonalen lyckas med prepareringen av banan. Exempelvis är Åkers Kanal 2 4 tiondelar snabbare på medeldistans (550 meter) än Borås och Landskrona och Landskrona cirka 2 tiondelar snabbare än Borås och Åkers på kort (320 meter). Detta innebär dock inte någon skillnad i hundarnas möjlighet att inbördes prestera lika resultat ( läs placering ) mellan banorna. En hund som till exempel vinner i Borås eller landskrona på ( 550 meter ) har stor möjlighet att göra om prestationen på Åkers Kanal men på en tid av cirka Likaväl som en hund som vinner på ( 320 meter ) i Landskrona förmodligen upprepar detta i Borås eller Åkers Kanal på cirka Banorna är i allra högsta grad jämförbara vad avser hundarnas placering i mål och det är ju det som är intressant för spelet.

3 Internationella lopp Internationella lopp INTERNATIONELLA LOPP VÄCKER INTRESSE Säkert har alla med anknytning till sporten Greyhound Racing kittlats av tanken på internationellt motstånd och utbyte mellan länderna och det ligger även ett stort allmänt och medialt intresse i om svenska hundar duger internationellt sett på högsta nivå. Men det har funnits och finns fortfarande vissa byråkratiska hinder*. Det engelska förbundet, liksom övriga Irland, USA och Australien. kräver bl a att hunden är registrerad i en av dem erkänd Studbook. Dessutom krävs viss vaccination, uppstallning hos tränare, för att inte tala om att hundarna måste vara tillräckligt bra och får därför springa s k trials/träningslopp för att komma till start. Under juni och juli 2002 inbjöds och deltog för första gången svensktränade hundar i den engelska Open Race cirkusen. Rikky Moncrieff, ursprungligen australiensare men numera boendes i Göteborg, och hans sambo Catrine Johansson tävlade med Bluff Prince och Marungi Storm. Två av de riktigt stora stjärnorna under vårens tävlingar i Sverige. Båda hundarna är australienimporter och gjorde bra ifrån mot tuffast tänkbara motstånd. Att Marungi Storm och Bluff Prince fick chansen beror på att de är registrerade i The Australian Studbook som är erkänd av det engelska förbundet. Man kan i en framtid tänka sig att varje hund har ett eget pass som medger tävlande i olika länder, en fråga som bl a diskuteras inom WGRF ( World Greyhound Racing Federation ). OPEN RACE I de stora länderna England, Irland, USA och Australien tävlar hundarna oftast, precis som här, i graderade lopp där de möter jämnast möjliga motstånd. Men det finns alltid ett gäng hundar som är bättre än högsta graderingsklass, de är dem som springer i s k Open Race. I dessa länder tillhör Open Race hundarna de bästa i världen och England är inget undantag eftersom man dessutom har ett stort tävlingsutbyte med Irland som anses producera de bästa hundarna i Världen. Marungi Storm och Bluff Prince deltog i ett par större tävlingar och tog sig så långt som till semifinaler ( 12 hundar av c:a startande ) en stor prestation. Idag är Bluff Prince tillbaka i Sverige och tävlar medan Marungi Storm förmodligen kommer att gå in i avelsarbetet. * De svenska hundarna är inte registrerade i någon Studbook, såvida de inte registrerats i sitt hemland innan de importerats till Sverige. Annars registreras för närvarande alla svenska hundar i SKK (Svenska Kennelklubben). SHCF ( Svenska Hundkapplöpnings-sportens Centralförbund ) håller för tillfället på att försöka föra in de svenska hundarna i en europeisk Studbook som enligt uppgift kommer att accepteras av övriga länder.

4 Frågor och svar om hundkapplöpning Frågor och svar om hundkapplöpning Hur stor är hundkapplöpningssporten i Sverige? I dag finns omkring aktiva och ca 900 licensierade tävlingshundar. Springer hundarna alltid samma distans? Nej. Det varierar något. Medeldistansloppen är ca meter och tar dryga 30 sekunder. Sprintloppen är cirka meter och långloppen max 900 meter. På riksspelsbanorna Greyhound Park, Landskrona, Borås och Åkers Kanal är det däremot samma distanser, 320 meter på kort distans, 550 meter på medel och 780 meter på långt. Hur många startande är det i varje lopp? Max sex. De startar från sex boxar som alltid är numrerade och färgsatta på samma sätt. Hur snabb är en greyhound? Maxhastigheten ligger omkring 70 km i timmen. Är det en riktig hare de jagar? Nej, haren är mekanisk och drivs med hjälp av en motor längs en skena. Är haren dränkt med blod eller någon lukt för att hundarna skall få god vittring? Nej, greyhounden jagar med hjälp av synen och inte alls med hjälp av luktsinnet. Därför fungerar en hare i form av en trasselsudd eller en fransad plastkasse bra som lockbete. Varför springer hunden? Den vet ju inte att det finns ett förstapris! Greyhounden älskar att springa och historiskt har den använts som jakthund för snabbspringande vilt. Den är lämpad att springa och har avlats för ändamålet i tusentals år. Så det är därför den är så mager? Nja, de är sällan magra utan snarare smidiga och muskulösa. Även en tjock greyhound uppfattas ofta som mager av den oinvigde. En normalstor greyhound väger omkring 30 kg vare sig den tävlar eller inte. Är hundarna farliga? De ser småilskna ut på banan! Nej, på banan är de helt inställda på jakten men vid sidan om är det uteslutande helt vanliga hundar. Varför har de då munkorg? För att undvika skador just efter målgång då haren stannar och hundarna fortfarande är ivriga att fånga den. Därefter bär de inte munkorg.

5 Frågor och svar om hundkapplöpning Frågor och svar om hundkapplöpning Vad är det för underlag på banan? Sand (av samma typ som i barnens sandlåda) som vattnas, harvas och jämnas till. Skaderisken! Kontrolleras hundarna före start? Ja, varje gång. En veterinär anställd av Jordbruksverket kontrollerar att alla hundar är i tävlingsmässigt skick före start. Hur ofta kan en hund tävla? Tre starter under en 14-dagarsperiod är lagom. Tillräcklig vila mellan loppen är lika viktig som ordentlig träning. Men en greyhound måste få springa oavsett om den tävlar eller inte. Hur tränas en greyhound mest effektivt? Metoderna varierar; promenader, cykelturer, snabba släpp, backträning med mera. Grundkonditionen måste, precis som hos människan, byggas upp successivt. Dessutom krävs balanserad kost med energi-, vitamin- och mineraltillskott. Stretching, massage och fotbad ingår också liksom besök hos kotknackare och veterinär vid behov. Den är precis som en mänsklig elitidrottare fast på fyra ben. Förekommer det dopning? Hundarna dopingkontrolleras regelbundet. Hittills har bara ett fåtal fall upptäckts i Sverige. Majoriteten av fallen har rört ämnet teobromin, som bl a finns i choklad. Det gäller för hundägarna att vara extra vaksamma så att inte tävlingshunden tjuvar en godisbit. Sedan introduktionen av vadhållning på hundar i Sverige har sporten tagit lika många prover, procentuellt sett, som trav och galoppsporten. Hittills har inga positiva fall påträffats. I övrigt bedöms risken för dopning vara densamma som vid annan tävlingsverksamhet med djur. När får en hund börja tävla? Finns det lopp för valpar? Nej! Först när hunden är 15 månader kan den springa provlopp för att skaffa sig tävlingslicens. Jagar den bra på banan och inte stör konkurrenterna blir den godkänd. Är det inte risk att djurskyddet blir lidande nu när sporten mer och mer kommersialiseras? Nej! Det har visat sig att, under snart tre års tävlande, så icke är fallet. Sportens framsynthet införande av strikta regelverk och kontrollfunktioner har slagit väl ut och gett genklang i sin omgivning och omvärlden. Till exempel tillsatte Svenska Kennelklubben en utredningsgrupp under våren 2001 för att se över hur utvecklingen av just djurskyddet inom kapplöpningssporten såg ut. Man kom till följande slutsats som presenterades för kennefullmäktige i september Citat; Sedan starten i april 2000 har SHCF och Svenska Spel visat att det går att bedriva totalisator spel på hundkapplöpning utan att djurskyddet sätts åt sidan slut citat.

6 Frågor och svar om hundkapplöpning Frågor och svar om hundkapplöpning Hur mycket prispengar finns det i loppen? På riksspelsbanorna varierar förstapriset i riksspelsloppen mellan och kronor, men alla sex hundarna får pris. Övriga lopp kan ha något lägre prissummor. I storloppen och särskilda kategorilopp är prissummorna däremot högre. Till exempel gav förstapriset i årets Greyhound Derby skr. Det kan vid en jämförelse med hästar tyckas vara lite, men sätt det i relation till att en hund kostar mindre än en tiondel att hålla, så är det ett betydande tillskott. Vad har sporten för historia i Sverige? 1953 bildades första klubben i samband med Sportjournalisternas klubbs gala på Stadion byggdes landets första permanenta bana (Skarpnäck). Samma år bildades SHCF ( Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund ) som sedan dess varit sportens samordnande organ vad avser tävlingsplanering, regelverk, kontrollfunktioner,utbildning med mera. Hur många banor finns det i landet i dag? Tolv, men det är bara tre som inledningsvis är öppna för vadhållning via Svenska spels ombud. De tre ligger i Åkersberga utanför Stockholm, Borås och Landskrona. Vad har det inneburit ekonomiskt för sporten sedan Svenska Spel startade vadhållning? Verksamheten som tidigare bedrevs helt och hållet ideellt har nu tillförts betydande resurser som har bidragit till att sporten tagit ett stort steg framåt både tekniskt och administrativt och blivit betydligt mycket mer professionell. Hur används pengarna? Primärt har de använts till att bygga upp centrala register, administration och kontrollfunktioner samt drift och skötsel av de nya banorna Greyhound Park. De har även använts till prismedel bland annat för att skapa bättre villkor för de aktiva. Fortsättningsvis är det menat att gå till fortlöpande förbättringar och att på sikt bygga ännu fler bättre och funktionsdugliga banor.

7 Frågor och svar om Enkel 3, Dubbel 3 Frågor och svar om Enkel 3, Dubbel 3 Varför lanserar Svenska Spel nya hundprodukter just nu? Greyhound Racing har i sin nuvarande form med spelen Vinn 3 och Vinn 8 funnits sedan år Vinn 3 har visat sig vara en attraktiv produkt och svarar för 90% av omsättningen. Med enbart två spel, Vinn 3 och Vinn 8, och en ökad konkurrens är produktportföljen för begränsad. Dessutom saknar Spelkanalen (Svenska Spels egenproducerade TV-kanal som sänds hos abonnerande ombud) idag ett direktsänt spel och behöver förnyas. Spelarna vill ha snabba spel och ombuden vill få in kunderna i butiken. Är lanseringen av Enkel 3 och Dubbel 3 frukten av att omsättningen på Vinn3 och Vinn8 dalat? Utvecklingen har funnits planerad sedan sommaren 2000, och är uttryck för att såväl kunder/spelare som ombud och den svenska greyhound sporten efterfrågat ytterligare spel. Svenska Spel ser de nya spelen som intressanta kompletteringar av sin breda produktportfölj. Samtidigt har den ökade konkurrensen, vilken medfört lägre omsättning och tappade marknadsandelar, självfallet bidragit till att vi nu lanserar nya produkter. Varför heter produkterna inte Trio? För att betona att produkterna är unika och för att undvika sammanblandning med snarlika produkter. Hur fungerar Enkel 3? Spelaren väljer vinnaren, tvåan och trean i ett lopp. Oddsen är löpande vilket innebär att mest spelade kombination ger lägst odds. Återbetalningsprocenten till spelarna är 70% och insatserna ligger mellan 5 till kronor per kupong. Radpriset är 5 kronor. Systemspel och Lathundsspel (snabbspel) är möjliga. Vilka odds kan man förvänta sig på Enkel 3? Vi tror genom att ha studerat triospel på hundar i andra länder att snittoddset kommer att ligga runt 50 till 60 gånger pengarna med en spännvidd från 10 till 300 gånger pengarna. Hur skiljer sig Enkel 3 från ATG:s Trio (Dagens Rätt)? Den stora skillnaden är att startfältet består av sex deltagare till skillnad från ATG:s trio där deltagare inte är någon ovanlighet. Utöver detta är Enkel 3 ett snabbare spel där loppet är över på ca 30 sekunder. Enkel 3 har inga avgifter på insatser eller vinstutbetalningar. För övrigt påminner spelen i sig ganska mycket om varandra, det vill säga att hitta de tre första deltagarna i rätt ordningsföljd över mållinjen. Trio spel på hundar och hästar är sedan länge vanligt internationellt. Hur fungerar Dubbel 3? Man väljer vinnare, tvåa och trea i två lopp. Dubbel 3 har dessutom en andra vinstgrupp som ger vinst om man har rätt hundar men i fel ordning i båda avdelningarna. För att få vinst i första vinstgrupp gäller det att ha hundarna i rätt ordning i de båda avdelningarna. Spelet är ett oddsspel där oddsen är löpande. Återbetalningsprocenten till spelarna är 70 procent och insatserna ligger mellan 20 och kronor per kupong. Radpriset är 2 kronor. Systemspel och Lathundsspel är möjliga.

8 Frågor och svar om Enkel 3, Dubbel 3 Frågor och svar om Enkel 3, Dubbel 3 Vilka odds kan man förvänta sig på Dubbel 3? I första vinstgrupp kommer oddsen att variera mellan cirka 100 till gånger pengarna och med ett genomsnitt omkring gånger pengarna. I andra vinstgrupp kommer oddsen att variera mellan cirka 10 till 200 gånger pengarna med ett genomsnitt omkring 40 gånger pengarna. Spelet skiljer sig därmed från ATG:s Trio genom sina dubbla vinstgrupper. Inga avgifter tas ut för insatser eller vinstutbetalningar på Dubbel 3. Finns det en åldersgräns för att spela Enkel 3 och Dubbel 3? Ja, samtliga Greyhound Racing-produkter har en åldersgräns på 18 år. Vad gäller vid strykningar? Om spelaren har valt att kryssa rutan med automatiskt reservinträde så kommer den mest spelade hunden att ersätta den strukna. Har spelaren inte valt automatiskt reservinträde så återbetalas insatsen för vad där den strukna hunden ingår. Måste man spela hos ett ombud som har Spelkanalen för att kunna delta i Enkel 3 och/eller Dubbel 3? Nej, de nya spelen kan spelas hos samtliga Svenska Spels ca ombud som har on-line terminal. De ombud som har Spelkanalen får förutom spelen, dagliga 30 minuters livesändningar i Spelkanalen med tips, intervjuer samt loppen live. Sändningen inleds under vardagar ca På lördagar är produkterna spelbara en gång och programmet visas då ca Söndagens spel har ett spelstopp klockan när de visas är ännu inte fastlagt. Hur många ombud har Spelkanalen? Cirka Kommer hundloppen att visas i svensk tv? Ja, dock är det ännu inte klart i vilken kanal. Förhandlingar pågår. Kommer Vinn 3 eller Vinn 8 att förändras eller läggas ned nu när Triospelen lanseras? Nej, de nya spelen ska inte ersätta de befintliga spelen. De ska få Greyhound Racing att växa och intresset för hundsport i stort att öka. Kommer Enkel 3 och Dubbel 3 loppen endast från engelska banor? Loppen hämtas från såväl de svenska riksspelsbanorna som från ett antal engelska banor. Sverige står i centrum på helgerna och under veckodagarna riktas blickarna mot England. Exponeringen av svensk hundkapp ökar i och med de nya spelen. Kan man spela Enkel 3 och Dubbel 3 på Internet? Nej. Än så länge finns samtliga Greyhound Racing spel endast hos Svenska Spels on-line ombud.

9 Djurskyddet Djurskyddet Djurskyddet och hundarnas välbefinnande har hela tiden varit en viktig fråga sedan Svenska Spels introduktion av spel vid hundkapplöpningar i Sverige. Förebyggandet av eventuella problem säkerställs genom att Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund (SHCF) har ett fortlöpande avtal med Svenska Kennelklubben (SKK) som bidrar till att utveckla och samordna samarbetet med och kring djurskyddsfrågor. Enkelt uttryckt innebär det att djurskyddet inom hundkapplöpningssporten i dag och fortsättningsvis kontrolleras på tre olika nivåer och av tre olika instanser. 1) Statliga tillsynsmyndigheter Jordbruksverket förordnar banveterinär som undersöker hundarna före start och övervakar djurskyddet under tävlingen. Verket skriver även särskilda föreskrifter som gäller för tävling med hund, samt är remissinstans för SHCF:s tävlingsreglemente. Kommunernas miljö-och hälsoskyddsnämnder kontrollerar hundarnas välbefinnande vid sidan av tävlingsbanan. 2) Svenska kennelklubben (SKK) Medlemskap är obligatoriskt för alla personer med tävlingslicens. Godkänner tävlingsreglementet avseende djurskydd som utformas av SHCF. Disciplinnämnd dömer och kan utesluta sportens aktiva. Inspekterar de aktiva hundarna via hembesök av kennelkonsulenter. 3) Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund (SHCF) Registrerar och utfärdar tävlingslicenser för alla tävlingsaktiva (hundar och personer) och kan dra in befintlig licens. Samordnar samrådsgrupp i djurskyddsfrågor med representanter från hundkapplöpningssporten, Svenska Spel, Jordbruksverket, Svenska kennelklubben, Sveriges veterinärförbund, Statens veterinärmedicinska anstalt och Sveriges djurskyddsföreningars riksförbund. Kontaktpersoner i djurskyddsfrågor: Jordbruksverket: Katharina Gielen, veterinärinspektör, tel: Svenska Kennelklubben: Ulf Uddman, vd, tel: Svenska hundkapplöpningssporten: Björn Wessman, tel: ,

10 Kontaktpersoner Kontaktpersoner SVENSKA HUNDKAPPLÖPNINGSSPORTENS CENTRALFÖRBUND (SHCF) Ordförande: Bo Nilsson tel: fax: mob: SVENSKA HUNDKAPPLÖPNINGSAKTIEBOLAGET (SHAB) Box Åkersberga, växel tel: Webadress: VD: Benny Borgh mob: e-post: Sport/pressansvarig: Björn Wessman mob: e-post: Anläggningsfrågor: Mikael Almén mob: e-post: Registerfrågor och webredaktör: Titti Karjalainen mob: e-post: GREYHOUND PARK, STOCKHOLM Ansvarig: Mikael Almén tel: Pressvärd: Susanne Linell tel: mob: Pressvärd: Petra Hartley tel: mob: GREYHOUND PARK, BORÅS Ansvarig: Björn Wessman tel: Pressvärd: Jenny Nyman tel: Pressvärd: Urban Wessman tel: mob: GREYHOUND PARK, LANDSKRONA Ansvarig: Claes Spångberg tel: mob: Pressvärd: Hasse Lindberg tel: Pressvärd: Liselott Azelius tel: mob:

11 Kontaktpersoner Kontaktpersoner HUNDKAPPLÖPNINGSKLUBBAR ANSLUTNA TILL SHCF Cimbria hundkapplöpningsklubb Ordförande: Eskil Nilsson tel: Guldstadens hundkapplöpningssällskap Ordförande: Göran Johansson tel: Gästrike hundkapplöpningssällskap Ordförande: Mona Ståhl tel: Göteborgs hundkapplöpningsklubb Ordförande: Lena Lindroth tel: Malmö dogracing club Ordförande: Knut Nilsson tel: Hundkapp Sollefteå Ordförande: Torsten Johansson tel: Midlanda hundkapplöpningsklubb Ordförande: Bengt Eriksson tel: Norrbottens hundkapp/älvsbyn Ordförande: Walter Åkerström tel: Speedy Dogs Alingsås Ordförande: Gunnar Åström tel: Sjuhäradsbygdens hundkapplöpningssällskap Ordförande: Gerty Steffenburg tel: Skånska hundkapplöpningsklubben Ordförande: Hasse Lindberg tel: Stockholms Hundkapplöpningssällskap Ordförande: Steinar Holmström tel: Västerbottens hundkapp/skellefteå Ordförande: Hans Degerman tel: Västerås hundkapplöpningssällskap Ordförande: Håkan Widén tel: Örebro hundkapplöpningsklubb Ordförande: Hanne Andersen tel: Östgöta hundkapplöpningssällskap Ordförande: Anders Ringman tel:

12 Kontaktpersoner Kontaktpersoner SVENSKA KENNELKLUBBEN Spånga, tel: Ordförande: Nils Erik Åhmanson mob: Vd: Ulf Uddman mob: e-post: Pr-ansvarig: Hans Rosenberg mob: e-post: Mediachef: Lena Olsson mob: e-post: SVENSKA SPEL Stockholm, tel: Chef Greyhound Racing: Lennart Nilsson tel: mob: e-post: Projektledare: Birgitta Bosell-Biström tel: e-post: mob: Informationschef: Claes Tellman tel: e-post: tel: Chef skicklighetsspel: Pelle Kotschack tel: e-post: Projektledare, Greyhound Racing: Daniel Björklund tel: e-post: mob:

13 Årets Kapplöpningshundar 2001 Årets Kapplöpningshundar 2001 Varje år utses landets mest framgångsrika kapplöpningshundar i olika kategorier. Följande hundar var bäst i respektive klass år 2001: Årets hund och folkets hund: BLI BEST Smeknamn: Bernard. Ålder: 4 år. Meriter: 30 segrar av 47 starter, vann bl a Masters och Göteborgs Grand Prix 2001, Gåsaloppet och Damernas Cup 2 år i rad 2000/2001,två ggr Derby och SM-finalist samt Elitloppet och Svenskt Avelslopp. Har banrekord (BR) 550 m, i Landskrona och delat BR i Borås. Gillar: Att tävla, promenader, röra sig fritt och pannkakor. Gillar inte: Att bli hunsad, förolämpad. Ägare: Hans och Harriet Eriksson, Örby, Tel: Övrigt: Bli Best skadade sig i årets Derbysemifinal som han vann. Resultatet är att tävlingskarriären troligen är över så det blir mer av promenader och pannkakor för hans del framöver. Årets tik: UNLIMITED (MUSTANG OJAY-SWEDISH WAY) Smeknamn: Lizzy Ålder: 4 år. Meriter: Vann Tik-Masters och St Leger 2001, flerfaldig finalist bl a SM och Derbyt, banrekord (BR) i Skellefteå Gillar: att lata sig så mycket som möjligt och tävla. Gillar inte: att träna ( vänder och går hem ) och att bada. Ägare: Jan och Lena Östberg tel: Årets sprinter: MARUNGI STORM (BIG GINGER BOY-IDOL STORM) Smeknamn: Timmy. Ålder: 4 år. Meriter: Flerfaldig finalist bl a SM. BR Kort distans i Landskrona och Åkers Kanal. Vann 11 av 22 lopp i högsta Klass i Australien, Har matchat Englands bästa hundar i Open Race. Gillar: Soffan inomhus, tikar, leka med valpar och promenader. Gillar inte: Konkurrens och att ändra rutiner. Ägare: Oz Dog Park, Ricky Moncrieff, Catrin Johansson. tel: Årets stayer: BLUFF PRINCE (PRINCE EBONY-PARK LASS) Smeknamn: Prinsen Ålder: 5 år. Meriter: BR på 780 m på alla tre riksbanorna, flerfaldig finalist. Vunnit Vic Breeders och tävlat i högsta klass i Australien, Har matchat Englands bästa hundar i Open-Race. Gillar: Att ligga inne och käka ostbågar. Gillar inte: Nästan alla andra raser och djur. Ägare: Oz Dog Park Ricky Moncrieff, Catrin Johansson. tel: Årets veteran: QUEEN YELLOW (SUPER MARIO-NUALAS MIST) Smeknamn: Selma. Ålder: 5 år. Meriter: Blev årets tik 1999 efter att bl a ha vunnit tik-sm och Breeders Oaks vann hon bl a veteran-sm och Gary Hill Memorial. Gillar: Allt men framförallt att ligga på rygg i soffan och leka med valpar. Gillar inte: Regnväder. Ägare: Ann-Chatrin Holmqvist, Västerås, tel: Årets Rookie: CASTOR WHIZZER (BOB WHIZZER-GAELIC CAILIN) Smeknamn: Castor. Ålder: 3 år. Meriter: Vunnit Debutant Pokalen och svenskt Uppfödningslopp. Finalist i Elitloppet, St Leger, Västgötaloppet. Gillar: att ligga i sängen, allt ätbart och att öppna dörrar. Gillar inte: Luftballonger. (kollar himlen innan han går ut) Ägare: Per och Lollo Gelin. tel:

HUNDKAPP- LÖPNING. Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund

HUNDKAPP- LÖPNING. Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund HUNDKAPP- LÖPNING Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund Greyhounden är världens snabbaste hund. Den har en maxhastighet på cirka 70 km/timmen. Kapplöpningshunden jagar med hjälp av synen, vilket

Läs mer

KF 2001. Bilaga 23:1, :2. Hundkapplöpning med totalisatorspel

KF 2001. Bilaga 23:1, :2. Hundkapplöpning med totalisatorspel Hundkapplöpning med totalisatorspel Vid KF 1999 behandlades frågan om SKK skulle vara involverad eller inte i svensk hundkapplöpning i den del som bedriver totalisatorspel. Bakgrunden var att Svenska Hundkapplöpningssportens

Läs mer

Världens snabbaste, tuffaste och största hästsport. Galopp!

Världens snabbaste, tuffaste och största hästsport. Galopp! Världens snabbaste, tuffaste och största hästsport. Varje vecka i Sverige. Galopp! Galopp är världens största hästsport. Både vad gäller publik och spel. Spänning. Fa rt. Skönhet. Jockeys. Full blod. Högsta

Läs mer

TÄVLINGSINBJUDAN 2014

TÄVLINGSINBJUDAN 2014 TÄVLINGSINBJUDAN 2014 SEPT - OKT 2014 testar vi att göra en gemensam tävlingsinbjudan som kommer att publiceras i tre omgångar. Denna inbjudan innehåller tävlingarna för september och oktober. Ytterligare

Läs mer

Vi finns hos drygt ATG-butiker, på 36 trav- och galoppbanor runt om i Sverige och på en rad digitala plattformar.

Vi finns hos drygt ATG-butiker, på 36 trav- och galoppbanor runt om i Sverige och på en rad digitala plattformar. OM ATG AB Trav och Galopps (ATG) uppdrag är att trygga den långsiktiga utvecklingen för trav- och galoppsporten. Det gör vi genom att erbjuda våra kunder spännande spelupplevelser på ett schysst och smidigt

Läs mer

1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE VERSION 01

1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE VERSION 01 1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE 2 (7) Innehållsförteckning 1 Tränare... 3 2 Träningstips... 3 2.1 Förord till tränarna... 3 2.2 Information till harköraren... 4 2.3 Nybörjare... 4 2.4 Teknikträning...

Läs mer

Whippet på rundbana 2006

Whippet på rundbana 2006 Whippet på rundbana 2006 Här kommer lite statistik från hundkappsäsongen 2006, en säsong med många fina prestationer av whippar som tävlar för Sveriges kapplöpningssällskap. En nedgång i tävlandet jämfört

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

TÄVLINGSINBJUDAN MiHK Startavgift x0 375:- T.HP HP HP. Startavgift Spons: Djursjukhuset Sundsvall 225: x0 HP

TÄVLINGSINBJUDAN MiHK Startavgift x0 375:- T.HP HP HP. Startavgift Spons: Djursjukhuset Sundsvall 225: x0 HP TÄVLINGSINBJUDAN MiHK 2019 25 maj Delta Sprinten öppet för högst klassade G(K) Djursjukhuset Sundsvall Inlottning nerifrån G (K) MiHK s Veteran öppet för hundar fyllda 5 år G högst klassade K eller M flest

Läs mer

Bilaga 6, till 16 Verksamhetsplaner Öppenhet > Kunskap > Gemenskap

Bilaga 6, till 16 Verksamhetsplaner Öppenhet > Kunskap > Gemenskap Bilaga 6, till 16 Verksamhetsplaner Öppenhet > Kunskap > Gemenskap FS Verksamhetsplan sida: Cim 2 MDRC 3 MiHk 3 NHK 4 NoHs 5 SHS 5 7-HS 6 SkeHk 6 SkHk 7 VHS 7 1 Verksamhetsplaner saknas för: GHS, GHK,

Läs mer

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL Spela på Galopp! SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL GaloppMagasinets spelexpert Geir Stabell har nu kommit till systemspel. Hur du ökar dina vinstchanser och minskar dina insatser. Inte minst

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET 76 GALOPP MAGASINET 76-81 Spelstratergier-del-2.indd 76 08-01-16 14.04.19 Spela på Galopp! BLI RIK PÅ ATT KUNNA MER ÄN ANDRA Åldersvikter... utveckling... tränarstall... och födelsedag viktiga faktorer

Läs mer

2014-10-16 Författare Jan Erik Svensson. Tränares samt jockey/kusk uppfattning om sättet att värma upp trav kontra galopphäst.

2014-10-16 Författare Jan Erik Svensson. Tränares samt jockey/kusk uppfattning om sättet att värma upp trav kontra galopphäst. 2014-10-16 Författare Jan Erik Svensson Uppvärmning galopphäst kontra travhäst. Tränares samt jockey/kusk uppfattning om sättet att värma upp trav kontra galopphäst. I detta arbete vill jag försöka få

Läs mer

REGLER FÖR BYGDETRAV. Gäller från 1 januari 2019

REGLER FÖR BYGDETRAV. Gäller från 1 januari 2019 REGLER FÖR BYGDETRAV 2019 Gäller från 1 januari 2019 Bestämmelserna utges av Svensk Travsport. Kontakt: Svensk Travsport Box 201 51, 161 02 BROMMA Telefon: 08-475 26 00 (växel) Telefon: 08-475 27 00 (kundtjänst)

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

Noterat 2008 GRATTIS!

Noterat 2008 GRATTIS! Noterat 2008 GRATTIS! Prova-på-dagen den 7 september....gav nyfikna chansen att komma med sina hundar för att se hur pass jaktintresserade deras fina fyrbeningar var. Oavsett ras och vana jagade de glatt

Läs mer

Tränarkåren allt äldre men de yngre kvinnorna blir allt fler

Tränarkåren allt äldre men de yngre kvinnorna blir allt fler Vecka 7-2010 Tuffa damer på hemmaplan Hilda Zonett och Lundås Emelie har två saker gemensamt. De har båda två Bergsåker som hemmaadress och de har båda två tillskrivits titeln landets bästa sto. Det finns

Läs mer

Inkomna motioner kommer att behandlas av förbundsstyrelsen. Motionerna med förbundsstyrelsens yttrande utsändes senast den 15 mars.

Inkomna motioner kommer att behandlas av förbundsstyrelsen. Motionerna med förbundsstyrelsens yttrande utsändes senast den 15 mars. Till samtliga sällskap Kongress 2019, inkomna motioner: Här kommer samtliga insända motioner inför kongressen 2019. Inkomna motioner kommer att behandlas av förbundsstyrelsen. Motionerna med förbundsstyrelsens

Läs mer

BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN

BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN BLI MED BICHON FRISÉ Innehåll Bli med Bichon Frisé 1 Bichon Frisé historiskt 2 Fakta om rasen 5 Aktivering 6 Fördelar med rashund 8 Pälsvård 11 Tips på vägen 12 Läser du den

Läs mer

Rallylydnad på Helsingborg Brukshundsklubb.

Rallylydnad på Helsingborg Brukshundsklubb. Rallylydnad på Helsingborg Brukshundsklubb. Rallylydnad. I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Om Rallylydnad. Genom glädje, kommunikation

Läs mer

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju.

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. Siri har i princip ridit i hela sitt liv. Hon började på ett gotlandsruss, fortsatte med en shetlandsponny och sen en B-ponny.

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

TÄVLINGSINBJUDAN 2014

TÄVLINGSINBJUDAN 2014 TÄVLINGSINBJUDAN 2014 MAJ - JUNI 2014 testar vi att göra en gemensam tävlingsinbjudan som kommer att publiceras i tre omgångar. Denna inbjudan innehåller tävlingarna för maj och juni. Ytterligare lopp

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

V5 på Gävle-banan!

V5 på Gävle-banan! V5 på Gävle-banan! 2019-04-27 BK Mistral / Åkeshovs BK 5 lopp, 1:- raden. Kom ihåg att man inte behöver vara häst för att vinna! Exempel: Tar men med två "hästar" i varje lopp räknas insatsen ut enligt

Läs mer

LEONBERGER KUNSKAPSSÖKNINGSARBETE. ERICA STRÖMBÄCK. D6 LÄSÅR 1996-1997 1

LEONBERGER KUNSKAPSSÖKNINGSARBETE. ERICA STRÖMBÄCK. D6 LÄSÅR 1996-1997 1 LEONBERGER KUNSKAPSSÖKNINGSARBETE. ERICA STRÖMBÄCK. D6 LÄSÅR 1996-1997 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 LEONBERGERN I DAG... 1 UTSEENDE... 1 TEMPERAMENT... 2 ANVÄNDNING... 2 KÖPA LEONBERGER... 3 KLUBBAR...

Läs mer

1 (6) TÄVLINGAR WHIPPET RACE VERSION 01

1 (6) TÄVLINGAR WHIPPET RACE VERSION 01 1 (6) TÄVLINGAR I WHIPPET RACE 2 (6) Innehållsförteckning 1 Tävlingar... 3 1.1 Derby... 3 1.2 Rakbane SM... 3 1.2.1 SM regler... 4 1.3 Tävlingstider... 4 1.4 Omlopp... 4 1.5 Veterinärbesiktning... 5 1.6

Läs mer

Bowling 50 år på Gotland

Bowling 50 år på Gotland 1 Bowling 50 år på Gotland Av Birgitta Siltberg Del 3: 1976-1979 Bowlingen Årets Idrott 1978 I januari 1976 deltar BK Rosen i en tävling, KK-träffen, i Växjö och är mycket nära att vinna. Första pris är

Läs mer

Supplement till regelverket 2010

Supplement till regelverket 2010 SVENSKA CENTRALFÖRBUND HUNDKAPPLÖPNINGSSPORTENS Supplement till regelverket 2010 Gäller för perioden 2010-05-22 2011-03-31 SVENSKA CENTRALFÖRBUND HUNDKAPPLÖPNINGSSPORTENS 1. Avaktivering av hunds medeldistanslicens.

Läs mer

Spela. Galopp! DEL 6 HUR RÄKNAR DU UT ETT EGET HANDICAP?

Spela. Galopp! DEL 6 HUR RÄKNAR DU UT ETT EGET HANDICAP? Spela på Galopp! HUR RÄKNAR DU UT ETT EGET HANDICAP? TEXT GEIR STABELL/WWW.GLOBEFORM.COM FOTO JON FRANKLIN DEL 6 Vi har tidigare i Spelskolan pratat om handicaptal, handicaplopp, och åldersvikttabeller.

Läs mer

Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling

Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling 1 kapitlet Tekniska regler 1. Definition 2. Bräda 3. Säkerhetsutrustning Leash/Legrope fångrem 4. Paddel 5 Paddlingsteknik 6. Extra utrustning Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling 2 kapitlet Klasser,

Läs mer

Shiba Karlsson Text:Birgit Hillerby

Shiba Karlsson Text:Birgit Hillerby Shiba Karlsson Text:Birgit Hillerby Att Sverige fick sin givna plats på världskartan när det gäller Shiba kan vi alla tacka Bror och Inga Karlsson för, grundarna till kennel Manlöten. Rasen var i många

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Vardagsträning är friskvård för hundar i alla åldrar. Text & foto:birgit Hillerby

Vardagsträning är friskvård för hundar i alla åldrar. Text & foto:birgit Hillerby Vardagsträning är friskvård för hundar i alla åldrar. Text & foto:birgit Hillerby Det är aldrig för tidigt att börja träna och heller aldrig för sent. Grundträning är viktigt för alla hundar. Överstiger

Läs mer

Squash gruppspel i Spånga

Squash gruppspel i Spånga Squash gruppspel i Spånga Spelform: Gruppspel, nio spelare i varje grupp, alla möter alla en gång under 9 veckor. Varje spelare har en spelledig vecka. Rak räkning till 11, efter 10-10 gäller vinst med

Läs mer

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Handledare: Johan Andersson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Sammanfattning Steget från div 1 till elitspelare

Läs mer

För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION

För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION För dig och din hund! SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARNAS RIKSORGANISATION SVENSKA KENNELKLUBBENär hundägarnas riksorganisation och företräder alla hundar och hundägare i Sverige. I organisationen finns

Läs mer

Supplement till regelverket 2010

Supplement till regelverket 2010 Supplement till regelverket 2010 Gäller för perioden 2010-05-22 2011-03-31 1. AVAKTIVERING AV HUNDS MEDELDISTANSLICENS Efter ansökan hos SHCF kan hunds medeldistanslicens avaktiveras. För att aktivera

Läs mer

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST ATG ska trygga en långsiktig utveckling för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Så lyder uppdraget från trav- och galoppsporten, som äger

Läs mer

SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 DU MÅSTE ANMÄLA DIN HÄST OM DU VILL VARA MED! www.jagersro.se

SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 DU MÅSTE ANMÄLA DIN HÄST OM DU VILL VARA MED! www.jagersro.se SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 DU MÅSTE ANMÄLA DIN HÄST OM DU VILL VARA MED! www.jagersro.se PROPOSITION SVENSK UPPFÖDNINGSLÖPNING 2014 Till Svensk Uppfödningslöpning 2014 kan svenskfödda hästar födda

Läs mer

Närvarande 2. 3. 4. 5 A) E) F) 6. A)

Närvarande 2. 3. 4. 5 A) E) F) 6. A) Styrelsemöte 090503 Närvarande ; Torsten Axelsson ( HA ) Ann- Christine Held ( TiA ) Maria Karlsson (Skåne-Blekinge ) Lotta Haller ( GO ) Jörgen Oinonen ( KARL ) Anders Ytterberg och Unn Svedinger ( VÄ

Läs mer

Siffran inom parentes förra året placering på listan

Siffran inom parentes förra året placering på listan DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2014 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games

Läs mer

Regelverk. För Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund.

Regelverk. För Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund. 21-03-2010 Regelverk För Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund. 1. Kapitelindelning KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser 1.1 Giltighet 1.2 Allmänt 1.3 Tillämplighet och tolkningsföreträde 1.4 Kännedomsskyldighet

Läs mer

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Inledning Det är en konst att skriva bra propositioner, men med fantasi och god kännedom om materialet som kan tänkas anmäla kommer man långt! Börja med

Läs mer

Arbetsmaterial Från arbetsgruppen till Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun

Arbetsmaterial Från arbetsgruppen till Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun Arbetsmaterial gällande visionsarbete med ny ridanläggning i Varbergs kommun Bakgrund Det finns idag 8 stycken registrerade ridklubbar i Varbergs kommun. Dessa är: * Himledalens ridklubb * Skultagårdens

Läs mer

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11

Ellinor Rasmusson Steg 3 Svensk Galopp. Startboxträning. Ellinor Rasmusson 2012-10-11 Startboxträning Ellinor Rasmusson 2012-10-11 1 Inledning Jag har valt att skriva om startboxträning, då jag tycker att det är en viktig del av unghästarnas träning. Jag vill lära mig mer om det för att

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Doping - Djurskydd och fusk

Doping - Djurskydd och fusk Text: Ulf Lonäs Av: Ulf Lonäs. Publicerad i Brukshunden 3/2007 Doping - Djurskydd och fusk En hund som är skadad eller sjuk ska inte tränas eller tävlas, och det ska inte vara tillåtet att kunna dölja

Läs mer

V75 med Gösta Bergengrens Minneslopp

V75 med Gösta Bergengrens Minneslopp V75 med Gösta Bergengrens Minneslopp Vecka 2-10 V75 avgörs på Bergsåker den här veckan. Två av banans största profiler genom tiderna hedras Gösta Bergengren, Norrlands Travsällskaps förste ordförande och

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordf Una Modig hälsade deltagarna välkommen och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordf Una Modig hälsade deltagarna välkommen och förklarade mötet öppnat. Protokoll för Förbundsstyrelsemöte 13/2018 Tid: 25 november 2018 Plats: Fysiskt möte Åkersberga Närvarande: Una Modig, Camilla Johansson, Lars Wicander, Solveig Marklund, Isabella Ståhl Frånvarande: Dessi

Läs mer

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing BESLUT 1 (5) Djurskydd & Vilt Kari Langöen 010-2247251 Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med

Läs mer

Hundlära En grund att se från, av Mikael Wilmarsgård

Hundlära En grund att se från, av Mikael Wilmarsgård 1 Hundlära En grund att se från, av Förstärkning genom belöning, korrigering och förväntan är vägarna vi använder i traditionellträning. Men vad förstärker vi egentligen? Beroende på vart, när och hur

Läs mer

Europamästerskap 2006

Europamästerskap 2006 Europamästerskap 2006 Constanta, Rumänien 12-14 maj 2006 Av: Swavek Dydiszko landslagstränare och coach Den svenska truppen till EM 2006. Stående från vänster: Örjan Eriksson (domare), Robert Andersson

Läs mer

1 Tävlingsfunktionärer

1 Tävlingsfunktionärer TÄVLINGAR BILAGA 1 1 (5) 1 Tävlingsfunktionärer 1.1 Funktionärer a) Tävlingsledare b) Två bandomare c) Sekretariatsansvarig d) Två funktionärer vid startbur e) Harmaskinist f) Tre måldomare, varav en måldomaransvarig

Läs mer

L-Advantage Solutions AB. WinMore Systems Hippo PC & MAC Start

L-Advantage Solutions AB. WinMore Systems Hippo PC & MAC Start L-Advantage Solutions AB WinMore Systems Hippo PC & MAC Start Reducerade trav och galoppsystem Copyright 2011 Introduktion OBSERVERA! Ny manual är på gång, men denna fungerar så länge. Vi vill börja med

Läs mer

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus #

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus # 52 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl R På Kulltorps stuteri har det i många år fötts upp vackra och framgångsrika welshponnyer sektion B, som har hävdat

Läs mer

Svenska Skridskoförbundet

Svenska Skridskoförbundet Svenska Skridskoförbundet SVENSKA MÄSTERSKAP (nytt koncept på prov 2017 och 2018 ) Seniorer Juniorer Veteraner Svenska Mästerskap i hastighetsåkning 2018 för seniorer, juniorer och veteraner Svenska Skridskoförbundets

Läs mer

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg Jakten Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg JAKTEN Bok 5 av Marie Helleday Ekwurtzel Illustrationer av Lena Furberg 1 SNART HÖSTLOV Kolla vad söta de är, sa Lilly. Hon och hennes bästis

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

med sin nya miljö. Introduktionen med Tilla sköttes utomhus och gick bra. Resten av dagen tog vi det bara lugnt, lekte, åt och bara hade mysigt.

med sin nya miljö. Introduktionen med Tilla sköttes utomhus och gick bra. Resten av dagen tog vi det bara lugnt, lekte, åt och bara hade mysigt. Den här artikeln skrev jag till Svenska kooikerhondjeklubbens medlemstidning. I tidningsnumret innan så skrev Felicia på kennel Rantafejs en liten artikel om uppfödning och så blev jag tillfrågad att skriva

Läs mer

Travspel Klass 8D Skogstorpsskolan Sverige 2011

Travspel Klass 8D Skogstorpsskolan Sverige 2011 Travspel Klass 8D Skogstorpsskolan Sverige 20 Förord Från början hade vi massor av förslag på hur man skulle kunna arbeta med matematik och spel. Tillslut valde vi att fördjupa oss i travspelet, dels för

Läs mer

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3 Läskort 1 Simon är 12 år. Han tycker mycket om att resa. Han har varit i många länder. Han tyckte mest om Italien, Spanien och USA för att maten är godast där. Nästa gång vill han resa till Sydafrika.

Läs mer

Vägen till Landslaget

Vägen till Landslaget Svenska Judoförbundet Landslaget Vägen till Landslaget Uttagning riktlinjer för svenska Judoförbundets utvecklingstrupper Utvecklingstrupp Utvecklingstruppen är en del i Svenska judoförbundets landslagsprogram

Läs mer

Namn: Mästaren Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför tyckte Kaspers mamma att boxning var en dum sport?

Namn: Mästaren Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför tyckte Kaspers mamma att boxning var en dum sport? 1 Läsförståelse Mästaren 1. Varför tyckte Kaspers mamma att boxning var en dum sport? 2. Vilken hand använde Kaspers pappa sig av för att krossa sin motståndare? 3. Varför tog mamma bort boxaren från hyllan

Läs mer

Bergsåker Onsdag 10 februari 2016. Eksperttips af Team Trav & Tips AB V86-1 GIVET BUD TROTS LÄGET A: 8 B: 3-6-2-4-7-1-11-9 C: 10-5

Bergsåker Onsdag 10 februari 2016. Eksperttips af Team Trav & Tips AB V86-1 GIVET BUD TROTS LÄGET A: 8 B: 3-6-2-4-7-1-11-9 C: 10-5 Bergsåker Onsdag 10 februari 2016. Eksperttips af Team Trav & Tips AB V86-1 GIVET BUD TROTS LÄGET A: 8 B: 3-6-2-4-7-1-11-9 C: 10-5 Ett lopp över sprinterdistans inleder V86 och vi ger förstatipset till

Läs mer

Sista chansen att rösta fram Årets Häst och tävla om en Niceresa!

Sista chansen att rösta fram Årets Häst och tävla om en Niceresa! Vecka 3 2009 Sista chansen att rösta fram Årets Häst och tävla om en Niceresa! På fredag ska travåret 2008 summeras med fest och glamour vid Årets Häst-galan på Restaurang Rondo i Göteborg. Under kvällen

Läs mer

BILAGOR TILL SHCFs REGELVERK

BILAGOR TILL SHCFs REGELVERK BILAGOR TILL SHCFs REGELVERK 2017-2019 Bilaga 1 Namngivning av hund Bilaga 2 Veterinärbesiktning inför start Bilaga 3 Godkända munkorgar Bilaga 4 Godkända tävlingstäcken Bilaga 5 Klassgränser Bilaga 6

Läs mer

Några goda råd för ett lyckat köp Är labrador rätt ras för mig? Valphänvisning Fostran och utbildning Hur hittar jag då rätt valp?

Några goda råd för ett lyckat köp Är labrador rätt ras för mig? Valphänvisning Fostran och utbildning Hur hittar jag då rätt valp? Några goda råd f Labradoren är en av våra mest populära hundraser och mycket omtyckt på grund av sitt vänliga sinnelag och sin stora dresserbarhet. Den är en jakthund - en apporterande fågelhund som arbetar

Läs mer

Copema Supertoto, manual

Copema Supertoto, manual Copema Supertoto, manual Innehåll Sidan Bättre vinstchanser 2 Starta programmet 3 Create system, exempel 1 4 exempel 2 7 exempel 3 10 Ladda upp systemet 12 Rätta systemet 12 Odds 14 Print 15 Supertoto

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2004

Verksamhetsberättelse år 2004 Verksamhetsberättelse år 2004 År 2004 var ett händelserikt år för Svenska Taekwondoförbundets ITF sektion regionalt, nationellt och internationellt. Styrelse ITF sektionens styrelse för år 2004 hade följande

Läs mer

Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling

Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling Kapitel 1: Tekniska regler... 3 1. Definition... 3 2. Bräda... 3 3. Säkerhetsutrustning... 3 Leash/Legrope (fångrem)... 3 4. Paddel... 3 5. Paddlingsteknik...

Läs mer

Depåområde 8 Är depåområdet väl uppmärkt.

Depåområde 8 Är depåområdet väl uppmärkt. Bana: Ansvarig: Datum: Kontrollant: 1(7) Fastställd 2016-05-12 av SHCF:s styrelse Domartorn 1 Finns det ett fungerande domartorn på korrekt plats. 2 Är domartornet säkert för funktionärerna, trappor, räcken,

Läs mer

Implicita odds och omvända implicita odds

Implicita odds och omvända implicita odds Kapitel sju Implicita odds och omvända implicita odds Under de tidiga satsningsrundorna och satsningsrundorna i mitten sänks vanligtvis pottoddset avsevärt om du behöver syna framtida satsningar, och du

Läs mer

Heelwork to music workshop

Heelwork to music workshop Heelwork to music workshop Den 21-22 mars 2009 kommer för alltid att vara ett viktigt datum för introducerandet av den nya grenen inom freestyle, kallad heelwork to music. Det här är en gren som rönt stort

Läs mer

Siffran inom parentes förra året placering på listan

Siffran inom parentes förra året placering på listan DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2013 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Svenska Cupen

Tävlingsbestämmelser Svenska Cupen Tävlingsbestämmelser Svenska Cupen 2017-02-09 Innehåll Kap. 1. Svenska Cupen... 3 1. Förutsättningar (150913)... 3 2. Anmälan (150913)... 3 3. Uteblivande (150913)... 3 4. Byte mellan klass, lag eller

Läs mer

Tekniska kommittén PROTOKOLL. fört vid möte med Tekniska kommittén (TK) i Svenska Karateförbundet.

Tekniska kommittén PROTOKOLL. fört vid möte med Tekniska kommittén (TK) i Svenska Karateförbundet. PROTOKOLL fört vid möte med (TK) i Svenska Karateförbundet. Tid: Onsdagen den 9 augusti 2017. Plats: Blasieholmsgatan 4A, Stockholm. Närvarande: Andreas Fritsch, Emma Helgesson och Fredrik Ålander (ordf).

Läs mer

Spel på någon av spelformerna regleras av villkoren i såväl dessa spelregler som i de allmänna kontovillkoren för ATG:s digitala media.

Spel på någon av spelformerna regleras av villkoren i såväl dessa spelregler som i de allmänna kontovillkoren för ATG:s digitala media. Spelregler Virtuell Racing 1 Inledning Dessa Spelregler omfattar spel på Virtuell Racing (VR) hos ATG (AB Trav och Galopp). Spelformer som omfattas är Vinnare, Plats, Tvilling, Komb och Trio. Virtuell

Läs mer

Ny kundportal. Att hitta rätt personal Sparar miljoner Ekonomisk förvaltning

Ny kundportal. Att hitta rätt personal Sparar miljoner Ekonomisk förvaltning FASTIGHETSSNABBEN FEBRUARI 2016nabben Ny kundportal Att hitta rätt personal Sparar miljoner Ekonomisk förvaltning FEB 2016 SNABBEN 1 Vad är en miljöbesparing? Vi har precis sparat 6,4 miljoner per år åt

Läs mer

Europamästerskapen Glasgow, Skottland / oktober 2015

Europamästerskapen Glasgow, Skottland / oktober 2015 www.itfsverige.se Europamästerskapen Glasgow, Skottland / 22-25 oktober 2015 Bloggen skrivs av: Petra Dydiszko Söndag 25 oktober kl. 19.20 "Äntligen kom den efterlängtade medaljen. Damlaget kämpade stenhårt

Läs mer

INDIVIDUELLA SENIORTÄVLINGAR

INDIVIDUELLA SENIORTÄVLINGAR SEKTION I INDIVIDUELLA SENIORTÄVLINGAR I 1 ALLMÄNT I 1.1 Förbundets benämning I 1.1.1 I nedanstående dokument förkortas Svenska Badmintonförbundet respektive marknadsföringsnamnet Badminton Sweden med

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Helsingborgs Tennisklubb www.htktennis.com

Helsingborgs Tennisklubb www.htktennis.com Välkomna till ett nytt och fräscht HTK 2015. Klubben har gjort en fantastisk resa de senaste åren som nu börjar landa i en stabil organisation. HTK känner att det är viktigt att skilja på barn-, ungdoms

Läs mer

Stress hos hästar i träning

Stress hos hästar i träning Stress hos hästar i träning Stress är något som ofta hör till vardagen hos en galoppör. De tränas tidigt att bli explosiva, reagera snabbt och springa fort. De vi använder oss av är deras naturliga flyktinstinkter.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen Ordförande Kassör Sekreterare Ledamöter Suppleant Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Jan Löfgren Hans Jonsson Per-Anders Björk Birgitta Dignell (Vice ordf.) Dag

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Tävlingsbestämmelser. Svenska Cupen. Version

Tävlingsbestämmelser. Svenska Cupen. Version Tävlingsbestämmelser Svenska Cupen Version 2018-11-11 Innehåll 1. Svenska Cupen... 3 1.1. Förutsättningar... 3 1.2. Anmälan... 3 1.3. Uteblivande lag... 3 1.4. Byte mellan klass, lag eller förening...

Läs mer

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013

Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 Sebastian Bourghardt Motorsport 2013 www.sbmotorsport.inc.se Förord Täta race med lite bök och stök. Billiga bilar med toppfart på 80 km/h. Med sådana ingredienser är Folkrace en riktig breddsport, och

Läs mer

Det blev en upplevelse! Tack Per Hjärtquist m fl som arrangerar tävlingen

Det blev en upplevelse! Tack Per Hjärtquist m fl som arrangerar tävlingen Hej VIP medlem! Onsdagen den 14 mars fick jag uppleva vad jag aldrig trodde jag skulle få uppleva under min numera ganska långa tid som veteran: Jag fick se John McEnroe spela tennis live med Björn Borg

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Kalles första sida. Borås Miniatyrånglokssällskap Nr 2 2004. Tidning av och om BORÅS MINIATYRÅNGLOKSSÄLLSKAP

Kalles första sida. Borås Miniatyrånglokssällskap Nr 2 2004. Tidning av och om BORÅS MINIATYRÅNGLOKSSÄLLSKAP Borås Miniatyrånglokssällskap Nr 2 2004 Tidning av och om BORÅS MINIATYRÅNGLOKSSÄLLSKAP Kalles första sida. Nu är en ny säsong inledd. BMÅS har genomför sitt första arrangemang, medverkat i Spår&Tåg i

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer