Stationsspecifika villkor SVERIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stationsspecifika villkor SVERIGE"

Transkript

1 Stationsspecifika villkor SVERIGE Tillagd viktig information Åldersinformation Betalningsalternativ Ta med din bil utomlands Alternativ för självriskreducering och försäkringsskydd Leverans och upphämtning Körkorts- och legitimationskrav Bränsleavgifter Övrig information Envägshyra Återlämnande Specialutrustning Tillagd viktig information Detta dokument innehåller information som du och eventuella extra förare måste känna till om din bilhyra. Du bör läsa detta dokument tillsammans med hyresvillkoren. Du kan hitta ett exempel på hyresvillkoren på Om du fick ett e-postmeddelande med din bokningsbekräftelse kan det innehålla en länk till detta exempel. Observera att exemplet på hyresvillkoren är en indikation på innehållet i avtalsvillkoren och att det kan hända att det inte innehåller exakt samma villkor som du måste samtycka till och underteckna när du hämtar bilen. Det är viktigt för oss att du är nöjd med dina upplevelser när du hyr från oss och att du har all information du behöver. Det kan ta lite tid att läsa igenom villkoren, men det kan spara tid vid ett senare tillfälle. Viktigt att veta Företaget som förser dig med ditt hyresfordon, Sweden Rent A Car AB (Registrerad boxadress 6050, Solna, Sverige), är i vissa fall ett annat företag än det du gjorde din bokning genom. Priserna i detta dokument kan komma att ändras, men de ger dig en god idé om vad du kan förvänta dig. Kontakta uthyrningsstationen eller Reservationer om du behöver exakta priser. Alla priser är inklusive moms på de platser där moms tas ut. Kontakta uthyrningsstationen eller Reservationer om du vill göra en bokning, ändra en bokning eller underrätta oss om ett problem medan du hyr bilen: Fyll i online-formuläret på och klicka på Kontakta oss Ring oss på eller om du befinner dig utanför Sverige. Telefontiden är till 21.00, sju dagar i veckan. Du kan hitta uthyrningsstationens kontaktuppgifter på ditt hyresavtal. Om du ringer från en fast telefon debiteras samtalet enligt din standardmässiga tariff. Samtal från mobiltelefoner debiteras enligt operatörens priser. Samtal från platser utanför Sverige debiteras med priset för utrikessamtal För ärenden efter avslutad bilhyra vänligen kontakta vårt Kundsupport-team:

2 Fyll i online-formuläret på och klicka på Kontakta oss Åldersinformation Hur gammal måste jag vara för att få köra en hyrbil? Om du vill köra våra bilar måste du precis som alla förare vara minst 19 år och ha varit innehavare av ett giltigt körkort under minst ett år före hyresperiodens början. Det kan hända att en högre åldersgräns gäller för vissa bilar. Hur kan jag ta reda på om åldersgränser gäller för den bil jag tänker hyra? När du bokar blir du informerad om eventuella åldersgränser för den bil du beställer. Om du är osäker kan du kontrollera e-postmeddelandet med bokningsbekräftelsen eller ringa Reservationer. Jag är yngre än 25 år. Måste jag betala en tilläggsavgift för unga förare? Nej, det behöver du inte, så länge du har varit innehavare av ett giltigt körkort under minst ett år. Finns det någon övre åldersgräns? Nej, det finns det inte, så länge du har ett giltigt körkort. Jag är äldre än 65 år. Måste jag tillhandahålla extra information eller betala en tilläggsavgift för äldre förare? Nej, det finns det inte, så länge du har ett giltigt körkort. Betalningsalternativ Vilka betalkort tar ni emot? Vi tar emot följande: American Express (utom American Express resecheckkort) Diners Card Discover Card Visa-kreditkort Visa-betalkort MasterCard-kreditkort MasterCard-betalkort Betalkort utfärdade av Avis Vi tar inte emot Visa Electron-kort, Maestro-kort, Cirrus-kort, JCB-kort, förbetalda kort (även om de bär Visas eller MasterCards logotyp) eller några andra kort som inte anges ovan. Kan jag betala med kontanter? Nej, vi tar tyvärr inte emot kontant betalning.

3 Vad händer om jag betalar för sent? Om du betalar för sent måste du betala en avgift på 60 kr och ytterligare ränta kommer att beräknas enligt den då gällande lagstadgade räntesatsen. Ta med din bil utomlands Vilka länder får jag ta med mig bilen till? Beroende på bilmärke och modell har du endast rätt att använda bilen inom EU och/eller de relevanta länder som visas på vår karta på Kan jag köpa en försäkring som ger mig möjlighet att köra i andra länder? Ja, om du köper tjänsten Europaavgift kan du också köra bilen i: Andorra, Österrike, Balearerna, Belgien, Bulgarien, Kanarieöarna, Kanalöarna (såvida du inte är bosatt på Kanalöarna), Korsika, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Gibraltar, Grekland, Ungern, Italien, Lettland, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Irland, Rumänien, San Marino, Sardinien, Sicilien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet i Europa samt Üsküdar. Alternativ för självriskreducering och försäkringsskydd Skador Vilka försäkringar minskar det belopp jag måste betala om bilen blir skadad medan jag hyr den? Om du har Självriskreducering vid vagnskada ( Collision Damage Waiver, CDW) och bilen, nycklarna, eventuella tillbehör eller bilens handlingar skadas kommer det belopp du måste betala för skadan att minskas till högst den självrisk som anges i ditt hyresavtal, vilket innebär att du betalar den minsta av kostnaderna för reparation/ersättning eller självrisken. Om du kan visa att skadan inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala dessa kostnader till dig. Om du kan visa att skadan kostade mindre än vi sade, kommer vi att återbetala mellanskillnaden till dig. Hur stort är självriskbeloppet? Detta belopp anges i ditt hyresavtal och även i e-postmeddelandet med bokningsbekräftelsen. Du kan minska självrisken ytterligare genom att köpa en självriskreduceringsförsäkring. En sådan försäkring minskar dessutom administrationsavgiften. Hur kan jag skaffa självriskreducering vid vagnskada? I de flesta fallen ingår självriskreducering vid vagnskada som standard i bilhyran. Om det ingår anges det i ditt hyresavtal och i e-postmeddelandet med bokningsbekräftelsen. Om det inte ingår är priset beroende av vilken bil du hyr och vilken uthyrningsstation du hyr den från. Du kan dock förvänta dig en kostnad på mellan 500 och kr per dag. Finns det någon självriskreduceringsförsäkring som kan minska min självrisk ännu mer?

4 Ja, Självriskeliminering vid vagn/trafikskada ( Super Collision Damage Waiver, SCDW) är en självriskreduceringsförsäkring som minskar din självrisk till noll. Priset för denna är beroende av bilen och uthyrningsplatsen, men du kan förvänta dig en kostnad på mellan 500 och kr per dag. Måste jag betala om vindrutan eller något annat fönster har skadats? En sådan skada kommer att behandlas på samma sätt som andra skador på bilen. Hur kan jag skaffa en försäkring för vindrutan? Om du har köpt försäkringen Windscreen Protection anges det i ditt hyresavtal. Priset är beroende av vilken bil du hyr och vilken uthyrningsstation du hyr den från. Du kan dock förvänta dig en kostnad på mellan 500 och kr per dag. Vad händer om jag skadar ett tillval som jag hyr från er? Om något tillval blir skadat måste du betala ersättningskostnaden eller den uppskattade reparationskostnaden, i tillägg till hyresavgiften. Finns det några tillfällen då självrisken inte gäller? Ja, det belopp du betalar kommer inte att minskas om skadan orsakades av eller uppstod som resultat av att: Det var ditt fel att en vatten- eller brandskada inträffade Du körde bilen utan nödvändig försiktighet och uppmärksamhet Du körde eller använde bilen på ett sätt som bryter mot ditt avtal Vad måste jag betala om jag inte har självriskreducering vid vagnskada? Om bilen, nycklarna, eventuella tillbehör eller bilens handlingar skadas under hyresperioden och du inte kan visa att det inte var ditt fel att skadan inträffade eller att den inte uppstod på grund av din försumlighet måste du betala: Det billigare av antingen ersättningskostnaden eller den uppskattade reparationskostnaden Plus kostnaden för att vi inte kan använda det Plus en administrationsavgift Var kan jag hitta information om avgifter för skador som jag har betalat? Om vi påträffar skador kommer vi att debitera ditt kort med det belopp du måste betala. Om du inte har bett oss att skicka ett kvitto till dig via reguljär post eller e-post kommer du att kunna hitta detaljerna för betalningen på Stöld Vilka försäkringar minskar det belopp jag måste betala om bilen går förlorad eller blir stulen medan jag hyr den? Om du har Självriskreducering vid stöld ( Theft Protection, TP) och bilen blir stulen kommer det belopp du måste betala att minskas till högst den självrisk som anges i ditt hyresavtal, vilket innebär att du betalar den minsta av kostnaderna för reparation/ersättning eller självrisken. Om du kan visa att skadan inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala dessa kostnader till dig. Om du kan visa att skadan kostade mindre än vi sade, kommer vi att återbetala mellanskillnaden till dig. Om du kan visa att förlusten eller stölden inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala dessa kostnader till dig. Hur stort är självriskbeloppet?

5 Detta belopp anges i ditt hyresavtal och även i e-postmeddelandet med bokningsbekräftelsen. Du kan minska självrisken ytterligare genom att köpa en självriskreduceringsförsäkring. Hur kan jag skaffa självriskreducering vid stöld? I de flesta fallen ingår självriskreducering vid stöld som standard i bilhyran. Om det ingår anges det i ditt hyresavtal och i e-postmeddelandet med bokningsbekräftelsen. Om det inte ingår är priset beroende av vilken bil du hyr och vilken uthyrningsstation du hyr den från. Du kan dock förvänta dig en kostnad på mellan 500 och kr per dag. Finns det någon självriskreduceringsförsäkring som kan minska min självrisk ännu mer? Ja, Självriskeliminering vid stöld ( Super Theft Protection, STP) är en självriskreduceringsförsäkring som minskar din självrisk till noll. Priset för denna är beroende av bilen och uthyrningsplatsen, men du kan förvänta dig en kostnad på mellan 500 och kr per dag. Vad händer om jag tappar bort något tillval som jag hyr från er eller om det blir stulet? Om något tillval går förlorat eller blir stulet måste du betala ersättningskostnaden, i tillägg till hyresavgiften. Finns det några tillfällen då självrisken inte gäller? Ja, det belopp du betalar kommer inte att minskas om förlusten eller stölden orsakades av eller uppstod som resultat av att: Nycklarna lämnades kvar i bilen. Nycklarna tappades bort eller stals. Bilen användes på ett sätt som bryter mot avtalet. Vad måste jag betala om jag inte har självriskreducering vid stöld? Om bilen, nycklarna, eventuella tillbehör eller bilens handlingar går förlorade eller blir stulna under hyresperioden måste du betala: Ersättningskostnaden Plus kostnaden för att vi inte kan använda det Om du kan visa att stölden inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala dessa kostnader till dig. Var kan jag hitta information om avgifter för stölder som jag har betalat? Om en stöld har inträffat och du inte kan visa att det inte var ditt fel att stölden inträffade eller att den inte uppstod på grund av din försumlighet kommer vi att debitera ditt konto med det belopp du måste betala. Om du inte har bett oss att skicka ett kvitto till dig via reguljär post eller e-post kommer du att kunna hitta detaljerna för betalningen på avis.se. Skador på människor och deras egendom Vad måste jag betala om jag skadar en person medan jag kör? Skadeförsäkring för tredjepart ( Third Party Liability,TPL) ingår som standard i bilhyran. Detta innebär att om du råkar ut för en olycka och skadar en person, inklusive någon av dina passagerare, eller om du skadar något som tillhör en annan person, kommer du inte att behöva betala några av personens kostnader. Skadeförsäkringen för tredjepart täcker inte dödsfall eller personskador föraren av vår bil drabbas av eller skador på några personliga ägodelar som ligger i vår bil.

6 Finns det några tillfällen då skadeförsäkringen för tredjepart inte gäller? Om gällande lag kräver att vi förser dig med en skadeförsäkring för tredjepart kommer det lägsta försäkringsbelopp som krävs av lagen fortfarande att gälla, men vi eller vårt försäkringsbolag kan försöka få ersättning för våra kostnader från dig om olyckan orsakades: Av att du bröt mot avtalet (t.ex. låter någon som vi inte har godkänt köra bilen eller kör medan du är påverkad av alkohol, droger eller någon annan olaglig substans) Av att du bröt mot lagen Som ett resultat av din försumlighet eller vårdslöshet Vilka försäkringar täcker föraren och personliga ägodelar som ligger i bilen? Trygghetsförsäkring ( Personal Accident Insurance, PAI) täcker föraren om en olycka inträffar. Den minskar det belopp du måste betala i händelse av en olycka till noll. Trygghetsförsäkringen erbjuder följande förmåner: Upp till kr vid dödsfall, förlust av armar, ben eller ögon eller permanent invaliditet Upp till kr för akutsjukvårdsutgifter som är direkt förknippade med olyckan Sjukvårds- och räddningskostnader (särskilda villkor gäller) Vem tillhandahåller trygghetsförsäkringen? Trygghetsförsäkringen tecknas av CODAN FORSIKRING NUF. Du måste samtycka till deras villkor. Vårt ombud Avis Europe Risk Management Limited behåller 20 % av det pris du betalar, efter att skatten för försäkringspremien har dragits av, som provision. Hur skaffar jag trygghetsförsäkringen? Om du har köpt trygghetsförsäkringen anges det i ditt hyresavtal. Priset är beroende av vilken uthyrningsstation du hyr från, men du kan förvänta dig en kostnad på 25 kr per dag. Kan jag öka mitt försäkringsskydd och minska min självrisk? Ja, Assistansförsäkring med extra stöldförsäkring av egendom i bil ( Super Personal Accident Insurance, SPAI) minskar din självrisk till 0 kr per anspråk och erbjuder följande förbättrade förmåner: Upp till 1,5 miljoner kr vid dödsfall, förlust av armar, ben eller ögon eller permanent total förlamning Upp till 1,5 miljoner kr för akutsjukvårdsutgifter som är direkt förknippade med olyckan Sjukvårds- och räddningskostnader (särskilda villkor gäller) Ersättning för bagage på upp till kr per bil utom eventuella tillval som du har hyrt från oss Är assistansförsäkringen med extra stöldförsäkring av egendom i bil tillgänglig för alla bilar? Ja, du kan köpa assistansförsäkringen med extra stöldförsäkring av egendom i bil oavsett vilken bil du hyr. Hur skaffar jag assistansförsäkringen med extra stöldförsäkring av egendom i bil? Om du har köpt assistansförsäkringen med extra stöldförsäkring av egendom i bil anges det i ditt hyresavtal. Priset är beroende av vilken uthyrningsstation du hyr från, men du kan förvänta dig en kostnad på 40 kr per dag (25 kr för PAI och 15 kr för SPAI). Vad måste jag betala om jag inte har trygghetsförsäkringen? Om föraren är inblandad i en olycka och skadas eller avlider kommer vi inte att betala förarens kostnader. Om några personliga ägodelar som ligger i bilen skadas, går förlorade eller blir stulna kommer vi inte att betala för reparation eller ersättning.

7 Observera att passagerare anses vara tredjeparter och skulle kunna utnyttja skadeförsäkringen för tredjepart som ingår som standard med bilen. Försäkringspaket Kan jag välja ett försäkringspaket om jag köper fler än en försäkring? Ja, vi erbjuder följande: Kompletta skyddspaketet som omfattar Självriskeliminering vid vagn/trafikskada, Självriskeliminering vid stöld, Windscreen Protection, Assistansförsäkring med extra stöldförsäkring av egendom i bil och Roadside Assistance Plus. Ta reda på mer: se Roadside Assistance Plus i avsnittet Övrig information i detta dokument. Priset för detta är beroende av bilen och uthyrningsplatsen, men du kan förvänta dig en kostnad på mellan 100 och 200 kr per dag. Försäkringar från tredjepart Jag har köpt en försäkring från ett externt försäkringsbolag. Kan jag använda den? Om du bestämmer dig för att köpa en försäkring från ett annat bolag måste du betala våra fullständiga kostnader Ta reda på mer: se Vad måste jag betala om jag inte har ovan i detta avsnitt och sedan måste du skicka in en skadeanmälan till det externa försäkringsbolaget för att få tillbaka dina pengar. Du ansvarar för att säkerställa att du förstår villkoren för alla försäkringar som du köper från ett externt försäkringsbolag och för alla ersättningsanspråk som du gör. Vi kan inte hjälpa dig med din skadeanmälan. Leverans och upphämtning Kan jag få bilen levererad till mig? Vissa av våra uthyrningsstationer erbjuder en leveranstjänst som innebär att vi levererar bilen och eventuella tillval som har bokats i förväg vid en tidpunkt och på en plats som du begär. Om du vill att vi ska leverera bilen måste du: Vara bosatt i landet Vara närvarande på leveransplatsen under den begärda leveransperioden Ta med dig de saker som beskrivs i avsnittet med rubriken Vad du behöver för att hyra bilen i bokningsvillkoren och hyresvillkoren. Du ansvarar för det bränsle som förbrukas till det pris som gäller för betalning vid återlämning för att leverera bilen till dig, dock förutsatt att du inte köper Full tank. Ta reda på mer: se avsnittet Tankningsalternativ i detta dokument. Om du vill att vi ska leverera bilen till dig måste du beställa detta minst 24 timmar i förväg. Det kan finnas en möjlighet att vi kan leverera med kortare varsel, men det måste du kontrollera med uthyrningsstationen eller Reservationer. Kan ni hämta bilen? Vissa av våra uthyrningsstationer erbjuder en hämtningstjänst som innebär att vi hämtar bilen och eventuella tillval som du har hyrt vid en tidpunkt och på en plats som du begär. Du måste finnas på plats för att lämna över bilen om du vill att vi ska hämta den.

8 Du ansvarar för det bränsle som förbrukas till det pris som gäller för betalning vid återlämning för att köra tillbaka bilen till närmaste uthyrningsstation, dock förutsatt att du inte har köpt Full tank. Ta reda på mer: se avsnittet Tankningsalternativ i detta dokument. Avgiften för detta varierar beroende på var du hyr och var bilen hämtas från, men du kan förvänta dig en kostnad på mellan 200 och kr. Om du vill att vi ska hämta bilen måste du beställa detta minst tre timmar i förväg. Det kan finnas en möjlighet att vi kan hämta med kortare varsel, men det måste du kontrollera med Reservationer. Vad händer om jag inte är på plats när ni kommer för att hämta bilen? Om bilen, nycklarna, eventuella tillbehör, bilens handlingar och tillval inte finns på plats när vi kommer för att hämta bilen måste du ändå betala hämtningsavgiften. Sedan måste du boka en ny hämtning och betala en ny hämtningsavgift eller själv återlämna bilen till uthyrningsstationen. Körkorts- och legitimationskrav Körkort Måste jag ta med mig mitt körkort? Ja. Alla förare måste ta med sig alla delar av sina giltiga körkort. Förare måste ta med sig både sitt vanliga körkort och antingen ett internationellt körkort eller en officiell vidimerad översättning till engelska av sitt körkort om: Körkortet är utfärdat i Europa och uthyrningen sker i ett land utanför Europa Eller om körkortet är utfärdat i ett icke-europeiskt land och uthyrningen sker utanför det landet Eller om körkortet är utfärdat på ett språk som inte använder det latinska alfabetet, som exempelvis arabiska, grekiska, ryska, hebreiska eller japanska. Måste jag ha haft mitt körkort under en viss tid? Ja. Alla förare måste ha varit innehavare av sina körkort under minst ett år. Om det inte framgår på körkortet att föraren har haft det minst ett år måste föraren tillhandahålla ett bevis på detta, t.ex.: Tidigare körkort Eller ett brev från den körkortsutfärdande myndigheten om att föraren har haft körkortet minst ett år. Jag har tidigare blivit straffad för trafikförseelser. Får jag köra? Om någon förare tidigare har blivit straffad för: slarvig, vårdslös eller farlig bilkörning, bilkörning eller försök att köra medan föraren är alkohol- eller drogpåverkad, användning av en bil som inte är försäkrad mot risker för tredjepart, stöld eller obehörig användning av en bil eller fått körkortet indraget eller om föraren har två eller fler fällande domar för brott som inte anges ovan, kommer föraren tyvärr inte att kunna köra våra bilar.

9 Legitimationskrav Måste jag ta med mig en legitimation? Ja, du måste ta med dig: Det betalkort som du använde när du gjorde bokningen. För vissa bilar krävs två betalkort som är utfärdade i ditt namn. Ett av dessa måste vara det betalkort som du använde när du gjorde bokningen. Ett legitimationskort med ett igenkännligt foto som har tagits under de tio senaste åren. Vi godtar ditt pass eller körkort om det är försett med ett foto, ett nationellt legitimationskort eller någon annan typ av officiell legitimation. Du måste också ta med dig ett bevis på var du är bosatt. Detta kan vara en nyligen utfärdad el- eller vattenräkning eller ett bankkontoutdrag. Om din adress är tryckt på ditt körkort räcker det som bevis på var du bor. Andra krav Måste jag lämna ett förhandsgodkännande eller betala en depositionsavgift? Ja, du måste ge oss ett förhandsgodkännande på ditt betalkort innan vi lämnar ut bilen till dig. Ett förhandsgodkännande reserverar ett belopp på ditt konto. Om du vill betala i kontanter tar vi en depositionsavgift i stället. Vad måste jag göra för att lämna ett förhandsgodkännande eller en depositionsavgift? Du måste ge oss ett betalkort som är utfärdat i ditt namn och har tillräckligt mycket kredit eller tillgodo. Ta reda på mer: se avsnittet Betalningsalternativ i detta dokument. Hur stort belopp krävs som förhandsgodkännande eller depositionsavgift? Beloppet för förhandsgodkännande eller depositionsavgift är antingen fast eller beräknat utifrån: Den uppskattade hyreskostnaden Plus det uppskattade priser för alla tillval som du har beställt Plus ett belopp för det bränsle du kommer att förbruka, dock förutsatt att du inte har köpt Full tank Minus det belopp som du redan betalade mot hyreskostnaden vid bokningstillfället, t.ex. med en giltig kupong Det beräknade beloppet varierar beroende på uthyrningsstation. Ring Reservationer eller fråga en teammedlem på uthyrningsstationen om du behöver mer information. Bränsleavgifter Bör jag återlämna bilen med full tank? Ja. Bilen tillhandahålls normalt med full tank. Du måste återlämna det med samma mängd bränsle som det hade när du hämtade det normalt full tank så som visas på den fabriksinstallerade bränslemätaren. Vi rekommenderar att du tankar så nära uthyrningsstationen (där bilen återlämnas) som möjligt på återlämningsdagen och att du behåller kvittot så att du kan visa det för oss. Om du inte återlämnar bilen med full tank och inte kan uppvisa ett kvitto för bränslet kommer vi att debitera dig.

10 Tankningsalternativ Jag planerar att köra längre än 16 mil och jag vill inte behöva oroa mig. Har ni ett bränslealternativ som passar mig? Ja, med Full tank betalar du för en full tank bränsle, baserat på tillverkarens angivna bränslekapacitet för din bil plus våra kostnader för att tanka bilen åt dig. Du kan du återlämna bilen med den mängd som finns kvar i tanken (även om den är nästan helt tom), så länge det räcker för att motorn ska vara igång. Hur kan jag beräkna kostnaden för Full tank? Beroende på var du hyr bilen kommer vi att debitera det genomsnittliga bränslepris som gäller vid början av din hyresperiod så som anges i EU:s bränsleindex på Du får dock ingen återbetalning för bränsle som du inte använder om du inte återlämnar bilen med full tank. I så fall återbetalar vi kostnaden för Full tank. Kan jag köpa Full tank när som helst? Nej, om du vill dra nytta av alternativet Full tank måste du be om det under bokningen eller när du hämtar ut bilen. Jag planerar att köra mindre än 16 mil. Måste jag ändå fylla tanken? Ja, eftersom bränslemätaren ofta visar på full även om du har kört en sträcka. Därför ber vi dig att tanka fullt nära uthyrningsstationen (där bilen återlämnas) och visa oss kvittot. Vad kan jag välja om jag inte återlämnar bilen med full tank och inte har köpt Full tank? Betala vid återlämning kommer att gälla om du har kört längre än 16 mil och: Inte köper Full tank Inte återlämnar bilen med full tank Hur kan jag beräkna kostnaden för Betala vid återlämning? Vi debiterar det genomsnittliga bränslepris som gäller i Sverige vid slutet av din hyresperiod så som anges i EU:s bränsleindex på Priset per liter anges i ditt hyresavtal och det tillkommer dessutom en handläggningsavgift på 30 %. Denna avgift täcker våra kostnader för att köra till den närmaste bensinstationen med kort varsel och risken för att försena nästa kunds hyrbil. Övrig information Får jag låta någon annan person köra? Ja, men endast om vi har godkänt den personen. Du får inte låta någon annan köra bilen. Vi tar ut en avgift för varje extra förare som vi ger tillåtelse att köra bilen. Priset är beroende av vilken uthyrningsstation du hyr från, men du kan förvänta dig en kostnad på 40 kr per dag och förare. Alla extra förare måste uppfylla våra ålders-, körkorts- och legitimationskrav. Ta reda på mer: se avsnitten Åldersinformation och Körkorts- och legitimationskrav i detta dokument. Om någon extra förares ålder ligger utanför våra åldersgränser kommer vi också ta ut en tilläggsavgift för förare. Ta reda på mer: se avsnittet Åldersinformation i detta dokument.

11 Erbjuder ni en tjänst för att möta och hämta mig? Ja, det finns tillgängligt på vissa uthyrningsstationer vid flygplatser och järnvägsstationer. Avgiften för denna tjänst är mellan 200 och 400 kr. Du måste ge oss minst 24 timmars varsel så att vi kan arrangera hämtningen. Det kan finnas en möjlighet att vi kan tillhandahålla tjänsten med kortare varsel, men det måste du kontrollera med Reservationer. Kan jag hämta bilen före eller efter kontorstid? Ja, vissa uthyrningsstationer vid flygplatser och järnvägsstationer erbjuder en tjänst för hämtning utanför kontorstid. Den ger dig möjlighet att hämta bilen och eventuella tillval utanför uthyrningsstationens ordinarie kontorstid. Avgiften för hämtning utanför kontorstid är minst 200 kr. Du måste ge oss minst 24 timmars varsel så att vi kan arrangera hämtningen. Det kan finnas en möjlighet att vi kan tillhandahålla tjänsten med kortare varsel, men det måste du kontrollera med Reservationer. Det ingår en förbestämd körsträcka med min hyrbil. Hur mycket måste jag betala för skillnaden om jag har kört längre än denna sträcka? Det finns ingen förbestämd körsträcka. Din milkostnad anges i ditt hyresavtal. Får jag röka i bilen? Nej, du får inte röka i bilen. Om vi tror att någon har rökt i bilen under hyresperioden kommer vi att ta ut en rekonditioneringsavgift. Ta reda på mer: se avsnitten Åldersinformation och Körkorts- och legitimationskrav i detta dokument. Finns det några vägar eller zoner där jag måste betala en avgift för att få köra? Ja, det finns avgiftsbelagda vägar och broar där du måste betala en avgift för att använda dem. Om du inte betalar dessa avgifter innan du kör in i sådana zoner eller använder sådana vägar eller broar måste du betala böter. Vi rekommenderar att du söker på internet för att ta reda på vad som gäller där du tänker köra. Webbplatser som är bra informationskällor. Om uthyrningsstationen ligger i eller nära en avgiftsbelagd zon kommer vi att förklara det när du hämtar bilen. Vi har dock inte möjlighet att informera om andra avgiftsbelagda områden. Jag har åkt fast för fortkörning och jag har dessutom inte betalat mina parkeringsböter. Vad måste jag betala? Du ansvarar för alla böter och avgifter i samband med att du eller en extra förare använder bilen. Böter och avgifter kan omfatta: Alla parkeringsböter och -avgifter Vägtullar Bärgningsavgifter Kostnader för bortforsling. Böter och avgifter för trafikförseelser Fortkörningsböter Alla andra böter och avgifter

12 Om böter eller avgifter skickas till oss på grund av att du inte har betalat dem eller följt lagen, kommer vi att ta ut betalning för: Vår administrationsavgift på mellan 24 och 45 EUR för varje bot eller avgift som har utfärdats i ett annat land. Detta kommer att debiteras i den valuta som används i det land där böterna eller avgifterna utfärdades Plus böterna eller avgifterna om vi måste betala dem Jag har smutsat ned bilens insida och nu luktar det illa. Måste jag betala för städningen? Ja, om det är särskilt lerigt, smutsigt, nedfläckat eller illaluktande inuti bilen och det inte kan åtgärdas med våra normala städningsprocedurer kommer vi att ta ut en rekonditioneringsavgift på kr. Vägassistans Vad händer om jag måste stanna på grund av ett mekaniskt fel? Alla våra bilar underhålls i enlighet med tillverkarens standard och de är trafikdugliga när de hyrs ut. Därför är det ovanligt att det uppstår mekaniska fel på våra bilar. Förutsatt att du kör bilen i ett land som vi medger tillhandahåller vi vägassistans eller bärgning utan extra kostnad. Du kan endast använda vår vägassistansleverantör för att få hjälp. Du kan hitta leverantörens kontaktuppgifter inuti bilen. Vad händer om jag måste stanna på grund av ett icke-mekaniskt fel eller i ett annat land? Du måste informera oss om bilen går sönder eller om du råkar ut för en olycka. Om du behöver vägassistans arrangerar vi det åt dig. Vi kommer även att informera dig om eventuella avgifter. Vad händer om jag inte lämnar in skadeanmälningsblanketten eller ett European Accident Statement? Om du är inblandad i en olycka eller om bilen, nycklarna, eventuella tillbehör, bilens handlingar eller eventuella tillval skadas, går förlorade eller blir stulna måste du fylla i en skadeanmälningsblankett och, om tillgängligt, ett European Accident Statement. Om du inte lämnar in dem till oss kan vi komma att debitera dig ett belopp på upp till kr. Envägshyra Kan jag hämta bilen på en uthyrningsstation och återlämna den på en annan? Ja, vissa uthyrningsstationer medger upphämtning av bilen och eventuella tillval på en plats och återlämning på en annan. Hur hög är avgiften för envägshyra? Avgiften varierar beroende på uthyrningsstation. Du kan dock förvänta dig en kostnad på mellan 400 och kr. Hur kan jag skaffa envägshyra? Du kan begära envägshyra vid bokningstillfället eller också kan du be om det när du kommer fram till uthyrningsstationen. Om du beställde envägshyra när du bokade bilen kommer avgiften att ingå i priset för hyran. Hur mycket kommer det att kosta om jag inte begärde envägshyra och ändå återlämnar bilen på en annan

13 uthyrningsstation? I så fall tar vi ut avgiften för envägshyra till det pris som gäller för Betala på uthyrningsstation på den dag du återlämnar bilen. Återlämnande Vad ska jag göra om jag vill behålla bilen längre? Kontakta oss så snart som möjligt om du vill förlänga hyresperioden. Du måste underrätta oss före det slutdatum och den tidpunkt som anges i hyresavtalet. Extra dagar kommer att debiteras med det pris som gäller för Betala på uthyrningsstation. Vad händer om jag inte förlänger hyresperioden? Om du underlåter att förlänga hyresperioden och återlämnar bilen för sent kommer vi att ta ut en avgift för en extra dags hyra plus en administrationsavgift för försenad återlämning för varje dag eller del av en dag fram tills bilen återlämnas. Om du inte förlängt ditt hyresavtal och återlämnar fordonet för sent, kommer vi på den tredje dagen efter angivet återlämningsdatum att förhandsauktorisera betalning av ytterligare 5 dagars hyresavgift för betalningar gjorda med kontokort och ytterligare 10 för betalningar gjorda med kreditkort enligt de priser du skulle ha betalat på plats. Om du återlämnar fordonet inom dessa 5 eller 10 dagar (beroende på vad som gäller) kommer du endast att debiteras för det faktiska antalet dagar som bilen hyrts plus andra avgifter som du är skyldig oss. Om du inte återlämnar fordonet på avtalad tid kommer vi även att ta ut en administrationsavgift för försenad återlämning för varje dag eller del av dag fram till det att fordonet återlämnas. Administrationsavgiften för försenad återlämning är 150 kr per dag. Specialutrustning Den prisuppgift vi ger dig för tillval när du bokar kommer normalt att vara det pris du faktiskt betalar. Valutakurser och andra saker som vi inte har kontroll över kan orsaka prisjusteringar. Kunder med funktionsnedsättning Jag har en funktionsnedsättning. Erbjuder ni anpassade bilar? Nej, vi erbjuder tyvärr inga specialanpassade bilar för närvarande. Jag har en funktionsnedsättning. Erbjuder ni handkontroller? Nej, vi erbjuder tyvärr varken handkontroller eller panoramaspeglar för närvarande. Populära tillval Jag har små barn. Erbjuder ni bilbarnstolar? Ja, vi erbjuder bilbarnstolar och bälteskuddar för spädbarn, småbarn och äldre barn. Ett babyskydd är normalt lämpligt för barn från nyfödda till ett års ålder som väger högst 13 kg. En bakåtvänd bilbarnstol är normalt lämplig

14 för barn från nio månaders till fyra års ålder som väger mellan 9 och 18 kg. En framåtvänd bältesstol är normalt lämplig för barn från fyra till elva års ålder som väger mellan 15 och 36 kg. En bälteskudde är normalt lämplig för barn från åtta till elva års ålder som väger mellan 20 och 45 kg. På vissa uthyrningsstationer kan vi eventuellt anlita en tredjepart för att montera bilbarnstolen. Kom dock ihåg att det alltid är du själv som ansvarar för att kontrollera att bilbarnstolen är korrekt monterad innan du kör iväg. Obs! I Sverige måste alla barn normalt använda en bilbarnstol eller bälteskudde tills de är tolv år eller har uppnått 135 cm längd. Hur mycket kostar bilbarnstolen? Avgiften för att hyra en bilbarnstol är beroende av var du hyr, men du kan förvänta dig en kostnad på mellan 100 och 400 kr per dag. Om bilbarnstolen skadas, går förlorad eller blir stulen måste du betala en ersättningsavgift. Kostnaden blir då mellan 500 och kr i tillägg till hyreskostnaden. Om du kan visa att skadan eller förlusten inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala kostnaden till dig. Jag känner inte till området. Kan jag hyra en GPS? Ja, avgiften för att hyra en GPS är beroende av var du hyr den, men du kan förvänta dig en kostnad på 125 kr per dag. Om du hyr bilen längre än tio dagar behöver du bara betala för de tio första dagarna. Sedan kan du använda GPS:en utan extra kostnad under hyresperioden (upp till 31 dagar). Om GPS:en skadas, går förlorad eller blir stulen måste du betala en ersättningsavgift. Kostnaden blir då mellan 500 och kr i tillägg till hyreskostnaden. Om du kan visa att skadan eller förlusten inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala kostnaden till dig. Obs! I vissa länder är det olagligt att använda en GPS som visar var det finns trafiksäkerhetskameror. Om du planerar att resa utanför Sverige bör du kontrollera var du kan använda vår GPS, eftersom den kommer att ge dig hastighetsinformation. Erbjuder ni en talad guidetjänst med ljud i er GPS? Nej, vi erbjuder tyvärr ingen talad guidetjänst för närvarande. Jag vill ha möjlighet att ansluta till internet överallt. Erbjuder ni en lösning för detta? Ja, vi erbjuder mobila Wi-Fi-enheter. Vi tillhandahåller denna service på en tredjeparts vägnar och därför måste du läsa och samtycka till den tredjepartens villkor. Vi kommer att ge dig dessa villkor på uthyrningsstationen. Obs! I många länder är det olagligt att använda en handburen mobil, en surfplatta eller någon annan kommunikationsenhet medan man kör. Du ansvarar för att köra säkert och i enlighet med lagarna i det land där du kör. Hur mycket kostar mobil Wi-Fi? Avgiften för att hyra en mobil Wi-Fi-enhet är beroende av var du hyr den, men du kan förvänta dig en kostnad på 100 kr per dag. Om den mobila Wi-Fi-enheten skadas, går förlorad eller blir stulen måste du betala en ersättningsavgift. Kostnaden blir då mellan 500 och kr i tillägg till hyreskostnaden. Om du kan visa att skadan eller förlusten inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala kostnaden till dig. Om sim-kortet eller något Wi-Fi-tillbehör skadas, går förlorat eller blir stulet måste du betala en ersättningsavgift. Kostnaden blir då mellan 500 och kr i tillägg till hyreskostnaden. Om du kan visa att skadan eller förlusten inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala kostnaden till dig.

15 Jag tänker köra på betalvägar. Erbjuder ni någon enhet som gör det snabbare och enklare för mig? Nej, vi erbjuder tyvärr inga elektroniska enheter för betalning av vägtullar för närvarande. Vinterutrustning Jag oroar mig för väglaget. Erbjuder ni vinterdäck? Ja, om den uthyrningsstation som du hyr bilen från ligger i ett område där det är olagligt att köra utan vinterdäck under vissa tider på året kommer bilen automatiskt att tillhandahållas med sådana däck. Avgiften ingår då i hyresavgiften eller -avtalet. Jag ska åka på en skidresa. Erbjuder ni snökedjor? Nej, vi erbjuder tyvärr inga snökedjor för närvarande. Samtliga av våra bilar hyrs dock ut med dubbdäck så som krävs av lagen. Jag tänker ta med mig mina skidor. Hyr ni ut skidräcken? Ja, vissa uthyrningsstationer erbjuder skidräcken. Du kan förvänta dig en kostnad på mellan 175 och 625 kr per dag för att hyra ett skidräcke från oss. Om du hyr bilen längre än tio dagar behöver du bara betala för de tio första dagarna. Sedan kan du använda skidräcket utan extra kostnad under hyresperioden (upp till 31 dagar). Det går inte att montera skidräcken på vissa av våra bilar, så det kan bli nödvändigt att uppgradera bilen om du behöver ett skidräcke. Detta kan innebära en högre avgift för att hyra bilen och eventuella tillval. Om skidräcket skadas, går förlorat eller blir stulet måste du betala en ersättningsavgift. Kostnaden blir då kr i tillägg till hyreskostnaden. Om du kan visa att skadan eller förlusten inte på något sätt var vållad av dig eller inträffade på grund av din försumlighet kommer vi att återbetala kostnaden till dig. Du bör informera oss minst 24 timmar i förväg om du vill hyra ett skidräcke. Ring Reservationer om du behöver det med kortare varsel. Jag har glömt min handsfree-enhet. Hyr ni ut sådana enheter? Nej, vi erbjuder tyvärr inga handsfree-enheter för närvarande. Jag ska flytta saker. Hyr ni ut filtar? Nej, vi erbjuder tyvärr inga filtar för närvarande. Jag ska flytta saker. Hyr ni ut flyttvagnar? Nej, vi erbjuder tyvärr inga flyttvagnar för närvarande. Tillval som kan köpas Jag har glömt min USB-laddare. Säljer ni USB-laddare? Nej, vi säljer tyvärr inga USB-laddare för närvarande. Jag har glömt laddaren till min mobil. Säljer ni mobilladdare? Nej, vi säljer tyvärr inga mobilladdare för närvarande.

16 Jag vill ladda min enhet i bilen. Säljer ni billaddare? Nej, vi säljer tyvärr inga billaddare för närvarande. Jag har glömt min iphone-kabel. Säljer ni kablar? Nej, vi säljer tyvärr inga iphone-kablar för närvarande. Tack för att du väljer Avis

Allmänna hyresvillkor

Allmänna hyresvillkor Innehåll Allmänna hyresvillkor 1) Avtalet 2) Krav som du måste uppfylla för att få hyra bilen 3) Säkerhetskontroller 4) Priset 5) Kunder med funktionsnedsättning 6) Hämta bilen 7) Bilens skick och inspektion

Läs mer

Allmänna hyresvillkor

Allmänna hyresvillkor Innehåll Allmänna hyresvillkor 1) Avtalet 2) Krav som du måste uppfylla för att få hyra bilen 3) Säkerhetskontroller 4) Priset 5) Kunder med funktionsnedsättning 6) Hämta bilen 7) Bilens skick och inspektion

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

SEAT Service Mobility

SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility Var som helst. När som helst. SEAT SERVICE enjoyneering var som helst, när som helst. SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig servicehjälp

Läs mer

! Hyresavtalet regleras av lagarna i det land där du hämtar bilen och ingås mellan dig och

! Hyresavtalet regleras av lagarna i det land där du hämtar bilen och ingås mellan dig och BOKNINGSVILLKOR Läs detta dokument innan du gör din bokning, eftersom det innehåller viktig information om din bokning och din fordonshyra, inklusive information om vad du ska ta med dig när du hämtar

Läs mer

SEAT SERVICE MOBILITY VAR SOM HELST. NÄR SOM HELST.

SEAT SERVICE MOBILITY VAR SOM HELST. NÄR SOM HELST. SEAT SERVICE MOBILITY VAR SOM HELST. NÄR SOM HELST. SEAT SERVICE TECHNOLOGY TO ENJOY VAR SOM HELST, NÄR SOM HELST. SEAT SERVICE MOBILITY SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

Förköpsinformation om försäkring

Förköpsinformation om försäkring Förköpsinformation om försäkring Försäkra dig om en trygg bilfärd För att du ska ha ett så bra skydd som möjligt när du hyr bil hos Budget erbjuder vi ett antal försäkringar som gör din resa tryggare.

Läs mer

Att bila utomlands. Gäller från

Att bila utomlands. Gäller från Att bila utomlands Gäller från 2018-03-01 Innehåll Så här gäller din försäkring... 3 Har du bilen tillräckligt försäkrad?... 3 Vår tilläggsförsäkring MER ger ökad trygghet... 3 Husvagn, husbil eller släpvagn...

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

! Hyresavtalet regleras av lagarna i det land där du hämtar bilen och ingås mellan dig och

! Hyresavtalet regleras av lagarna i det land där du hämtar bilen och ingås mellan dig och BOKNINGSVILLKOR Läs detta dokument innan du gör din bokning, eftersom det innehåller viktig information om din bokning och din fordonshyra, inklusive information om vad du ska ta med dig när du hämtar

Läs mer

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Erasmusstipendium Student-UT försäkring Kulturkrockar, kulturmöten Praktisk information från din fakultet Säkerheten vid utlandsstudier

Läs mer

uppdaterings - guide för

uppdaterings - guide för uppdaterings - guide för Media Nav navigationssystemet i din Renault Uppdatera GRATIS! * www.renault.naviextras.com *Inom 90 dagar efter leverans av din bil. Välkommen in i media navs värld! Du har precis

Läs mer

Trafikförsäkringsförordning (1976:359)

Trafikförsäkringsförordning (1976:359) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Försäkringsanstalts trafikförsäkringsverksamhet 1 Paragrafen har upphört att gälla enligt förordning (1995:791). 2 [7451] Premie för trafikförsäkring får ej bestämmas till

Läs mer

Roaming som hemma: Vanliga frågor

Roaming som hemma: Vanliga frågor Roaming som hemma: Vanliga frågor ROAMING Switch on! Fram tills nu har din operatör tagit ut ett annat, högre pris när du använt din mobiltelefon för samtal, sms och surf under resor i ett annat EU-land.

Läs mer

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa.

Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Kostnader för räddningsaktioner inom Europa. Sammanställning av svar från 29 European Consumer Centres Konsument Europa Land 1. Måste en turist betala när han eller hon har blivit räddad ur en farlig situation

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER A. VOLONTÄRARBETE SAMT PRAKTIK OCH JOBB 1. Resor Anm.: Reseavståndet är avståndet mellan ursprungsorten och platsen för verksamheten, och beloppet omfattar bidraget

Läs mer

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa Privatpersoners användning av datorer och Internet - i Sverige och övriga Europa Undersökningen Görs årligen sedan år Omfattar personer i åldern - år ( och - år) Data samlas in i telefonintervjuer som

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP A. VOLONTÄRTJÄNST, PRAKTIK OCH ARBETE 1. Resebidrag Följande belopp gäller för volontärtjänst, praktik och arbete: Tabell 1 Resebidrag Resebidrag (EUR per deltagare) Resans längd

Läs mer

Allmänna villkor och regler för husbilsuthyrning med Auto Europe

Allmänna villkor och regler för husbilsuthyrning med Auto Europe Allmänna villkor och regler för husbilsuthyrning med Auto Europe Avtalsförhållande Reservation av fordonskategori Auto Europe LLC har arrangerat din hyra med det husbilsuthyrningsföretag som finns nämnt

Läs mer

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V HANDELSVILLKOR ALLMÄN INFORMATION Bakom denna hemsida ("Hemsidan") står BroBizz A/S, CVR-nr 31854822, Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V, e-post: info@brobizz.dk, telefon +45 33 44 34 00. Om du har problem

Läs mer

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem.

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem. Modeller av europeiska sjukförsäkringskort landsvis Den här bilagan innehåller information om det europeiska sjukförsäkringskortet. Modellkorten har kopierats från webbadressen http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FÖLJENOT från: inkom den: 17 maj 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Säkerhet handlar om förutseende

Säkerhet handlar om förutseende Säkerhet handlar om förutseende Handbok för dig som råkar ut för trafikskada utomlands Gäller från 1.5.2011 Var förutseende och känn dig trygg I trafiken kan en skada överraska även en framsynt resenär

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Föreskrifter om ändring i Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS

Läs mer

Räddnings och bärgningsförsäkring PS602. i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09

Räddnings och bärgningsförsäkring PS602. i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09 Räddnings och bärgningsförsäkring PS602 i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09 Inledning Försäkringstagare är GoMore ApS, nedan kallad GoMore, som driver webbplatsen GoMore.se Bilägare

Läs mer

Steg 1 var att presentera en ny portfölj med följande mål

Steg 1 var att presentera en ny portfölj med följande mål 0 Steg 1 var att presentera en ny portfölj med följande mål 1 Förbättrad logik mellan våra abonnemang 2 Öka attraktiviteten för kunder som önskar köpa abonnemang utan mobil I tillägg till de förändringar

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Kulturkrockar, kulturmöten och säkerheten utomlands StudentUT försäkring Marknadsför LiU Erasmusstipendium Praktisk information från din

Läs mer

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle

Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle EMPOWERING YOUR BUSINESS Hyreslösningar Rätt truck för rätt tillfälle www.toyota-forklifts.se HYRESLÖSNINGAR Rätt truck för rätt tillfälle Olika situationer kräver olika lösningar. Vilken truck passar

Läs mer

Familjeförmåner inom EU

Familjeförmåner inom EU Familjeförmåner inom EU Dessa regler gäller även EES-länder och Schweiz Föräldrar som arbetar eller bor och arbetar i olika länder inom EU kan ha rätt till förmåner från båda länderna. Det betyder att

Läs mer

Användar- och hyresavtal för bil och släpvagn

Användar- och hyresavtal för bil och släpvagn Användar- och hyresavtal för bil och släpvagn 1 Allmänna villkor Samhällsbyggnadssektionen äger en bil av märket Volkswagen Caddy Life (FAX 432) samt en täckt släpvagn (ERW 100) som i första hand finns

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet till

Läs mer

Personer från andra länder

Personer från andra länder Personer från andra länder Innehåll: Länk till Vård av personer från andra länder SKL:s handbok... 1 1. Personer från EU/EES-land eller Schweiz... 2 2. Personer från EU/EES som tillfälligt bor och arbetar

Läs mer

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige - Personer som kommer till Sverige för att arbeta - Personer som redan finns här och har permanent uppehållstillstånd

Läs mer

REN FÖRMÖGENHETS- SKADA VID OFFENTLIG UPPHANDLING

REN FÖRMÖGENHETS- SKADA VID OFFENTLIG UPPHANDLING GJAF 51:4 REN FÖRMÖGENHETS- SKADA VID OFFENTLIG UPPHANDLING allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2011-05-01 Dessa bestämmelser för ansvarsförsäkring ingår i en serie av villkor för Företagsförsäkring.

Läs mer

Holiday Drives allmänna villkor

Holiday Drives allmänna villkor Holiday Drives allmänna villkor Holiday Drive är en hyrbilsförmedlare som samarbetar med de internationella hyrbilsleverantörerna. Holiday Drive är inte en hyrbilsleverantör utan fungerar endast som en

Läs mer

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands

Lättläst. Om du bor eller arbetar utomlands Lättläst Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Ert pris. Ert pris. Till Danmark. Till Estland Per kolli. Per kolli

Ert pris. Ert pris. Till Danmark. Till Estland Per kolli. Per kolli DPD Kund Avtalsnummer Kammarkollegiet 7501444430 Kundnummer Pris i prisbilagan gäller fr.o.m. 2016-04-01 Prisbilaga (Priserna är angivna i svenska kronor exklusive moms) DPD-länder Till Belgien Till Bulgarien

Läs mer

1 Allmänt. Frågor angående utländska akuta patienter sänds till funktionsbrevlådan patientfaktura@lul.se

1 Allmänt. Frågor angående utländska akuta patienter sänds till funktionsbrevlådan patientfaktura@lul.se Versionsdatum: 2015-04-16 Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Landstingets resurscentrum Patientadministrationen Virdings Allé 26 Landstingets resurscentrum

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 12 juli 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 12 juli 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 12 juli 2017 (OR. en) 10546/17 ADD 1 COR 1 JUSTCIV 162 EJUSTICE 83 DELACT 108 FÖLJENOT från: inkom den: 11 juli 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU,

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd Regeringens proposition om godkännande av fördraget om Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning till

Läs mer

Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård

Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Versionsdatum: 2019-02-13 Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Patientadministrationen Virdings Allé 26 Resurscentrum Region Uppsala 751 85 Uppsala

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2012

Internationell prisjämförelse 2012 Priser och kostnader 2013 Internationell prisjämförelse 2012 Mat och alkoholfria drycker 19 procent dyrare i Finland än i EU i genomsnitt Enligt en jämförelse av priserna på mat och alkoholfria drycker

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 FÖLJENOT från: inkom den: 2 mars 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

UTLÄNDSKA STUDERANDE MED STUDIESTÖD FRÅN ETT NORDISKT LAND ASIN

UTLÄNDSKA STUDERANDE MED STUDIESTÖD FRÅN ETT NORDISKT LAND ASIN Nordiska medborgare I stödlandet Utomlands Studiestöd för nordiska medborgarna 0 500 1 000 1 500 2 000 2 500 3 000 3 500 4 000 Danmark 2 949 61 Finland 198 13 Island 7 1 Norge 3 310 294 Sverige 2 208 125

Läs mer

NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON

NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON NOKIAS BEGRÄNSADE TILLVERKARGARANTI FÖR NOKIA MED WINDOWS-TELEFON OBS! Den begränsade tillverkargarantin (nedan kallad garantin) gäller endast för äkta Nokia-produkter med Windows-telefoner som säljs via

Läs mer

Prislista för internetkunder

Prislista för internetkunder Gäller fr o m 1 april 2015 lista för internetkunder Expresspaket DPD Företagspaket DPD Företagspaket 09.00 DPD Företagspaket 12.00 Postpaket Hempaket Postpaket utrikes er vid beställning och betalning

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför införs en

Läs mer

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA?

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? 2/09/2008-22/10/2008 Det finns 329 svar, av totalt 329, som motsvarar dina sökvillkor DELTAGANDE Land DE - Tyskland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Danmark

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15992/17 ADD 1 FÖLJENOT från: inkom den: 14 december 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: AGRI 716 ENV 1087 PHYTOSAN 31 PESTICIDE 6 Jordi AYET

Läs mer

Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd

Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd Vägledning för kontroll av arbets- och uppehållstillstånd Denna vägledning med checklista ska underlätta hur en arbetsgivare ska kunna genomföra sin skyldighet att, innan en anställning påbörjas och under

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer 1. Om dig Vem svarar du som? Privatperson På jobbets eller en organisations vägnar Förnamn Efternamn Mejladress Var bor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2004:636 Utkom från trycket den 30 juni 2004

Läs mer

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna IP/08/836 Bryssel den 3 juni 2008 EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna Europeiska kommissionen intensifierar i dag sina ansträngningar för att främja användningen av det kostnadsfria

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2010

Internationell prisjämförelse 2010 Priser kostnader 2011 Internationell prisjämförelse 2010 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2010 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

Resultattavla för den inre marknaden

Resultattavla för den inre marknaden Resultattavla för den inre marknaden Resultat per medlemsland Sverige (Rapporteringsperiod: 2017) Införlivande av lagstiftning EU-länderna hade 66 nya direktiv att införliva 2016, dvs. arbetsbördan var

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

Bryssel den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAGA. till

Bryssel den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAGA. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2016 COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAGA Meddelande från kommissionen Europaparlamentet och rådet om lägesrapporten om genomförandet av de prioriterade åtgärderna

Läs mer

Bestämmelser och villkor Lägenhet I Italien

Bestämmelser och villkor Lägenhet I Italien Bestämmelser och villkor Lägenhet I Italien Villkoren anges på denna sida är tänkt som automatiskt av klient med bekräftelse av reservationen av våra tjänster. 1. Bokningsvillkor och betalningssätt För

Läs mer

U-bike användningsvillkor, gäller från

U-bike användningsvillkor, gäller från U-bike användningsvillkor, gäller från 2017-09-01 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning av U-bike... 3 4.1 Våra Tjänster & Prenumerationer...

Läs mer

15410/17 MLB/cc DGC 1A

15410/17 MLB/cc DGC 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 14 maj 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutionellt ärende: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Tredje tilläggsprotokollet till

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2013

Internationell prisjämförelse 2013 Priser kostnader 2014 Internationell prisjämförelse 2013 Stora skillnader mellan priser som europeiska konsumenter betalade år 2013 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika

Läs mer

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer.

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer. SKATTEREGISTRERINGSNUMMER (TIN) Skatteregistreringsnumret efter ämne: Nationell webbplats 1. AT Österrike https://www.bmf.gv.at/steuern/_start.htm 2. BE Belgien http://www.ibz.rrn.fgov.be/fr/registre-national/

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - Krishantering - StudentUT försäkring - LiU-material för egna presentationer - Erasmusstipendium

Läs mer

HYRBILSINFORMATION. Viktig information till er som valt att inkludera hyrbil under er vistelse med PT Golf.

HYRBILSINFORMATION. Viktig information till er som valt att inkludera hyrbil under er vistelse med PT Golf. HYRBILSINFORMATION Viktig information till er som valt att inkludera hyrbil under er vistelse med PT Golf. Vänligen meddela PT Golf ert flygnummer, datum samt ankomsttid i god tid innan er resa. PT Golf

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

FÖRETAGSMOTOR SAMMANFATTNING AV NYHETER 1 FEBRUARI 2015

FÖRETAGSMOTOR SAMMANFATTNING AV NYHETER 1 FEBRUARI 2015 Nyheter FÖRETAGSMOTOR SAMMANFATTNING AV NYHETER 1 FEBRUARI 2015 Vi inför ny indelning av körsträcka för personbil och lätt lastbil. Vi har förbättrat villkoren på flera punkter, bl a gäller vagnförsäkringen

Läs mer

EFPIA Disclosure Code (uppförandekod om öppen rapportering) Rapportering för 2016 Shire Pharmaceuticals (inklusive Baxalta US Inc.

EFPIA Disclosure Code (uppförandekod om öppen rapportering) Rapportering för 2016 Shire Pharmaceuticals (inklusive Baxalta US Inc. EFPIA Disclosure Code (uppförandekod om öppen rapportering) Rapportering för 2016 Shire Pharmaceuticals (inklusive Baxalta US Inc.) 1 Sektion 1: Rapporteringsmetod för 2016 års data Den 3 juni 2016 förvärvade

Läs mer

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR

FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR FLIK 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR LeS; 2010-12-21; 14:03 4 SJUKVÅRD FÖR UTLANDSSVENSKAR... 1 4.1 Patienter som är utlandssvenskar... 1 4.2 Utlandssvenskar från EU/EES/Schweiz... 1 4.2.1 EU/EES-området

Läs mer

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Vad omfattar försäkringen? Försäkringen består av fyra delar. Här är en sammanfattning av de olika

Läs mer

Enmansbolag med begränsat ansvar

Enmansbolag med begränsat ansvar Enmansbolag med begränsat ansvar Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster Inledande anmärkning: Enkäten har tagits fram av generaldirektorat för inre marknaden och

Läs mer

YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE

YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE YRKESKOMPETENS FÖR LASTBILS- OCH BUSSFÖRARE Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL - Companies engaged in online activities FIS A Bedriver ert företag onlineförsäljning och/eller

Läs mer

2005-05-02. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Första kvartalet 2005

2005-05-02. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Första kvartalet 2005 2005-05-02 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Första kvartalet 2005 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Redovisning... 3 2.1 Ärenden

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2011

Internationell prisjämförelse 2011 Priser kostnader 2012 Internationell prisjämförelse 2011 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2011 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 P7_TA(2013)0082 Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 (2012/2309(INL)) Europaparlamentet

Läs mer

Arbetslösa enligt AKU resp. AMS jan 2002 t.o.m. maj 2006,1 000 tal

Arbetslösa enligt AKU resp. AMS jan 2002 t.o.m. maj 2006,1 000 tal AKU Almedalen 2006 AKU-AMS Vem är arbetslös? Arbetslöshet och sysselsättning i ett internationellt perspektiv Inrikes/utrikes födda Verksamhetssektorer i ett internationellt perspektiv Val Arbetslösa enligt

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAMSUNG UPGRADE+ - SVERIGE

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAMSUNG UPGRADE+ - SVERIGE SÄRSKILDA VILLKOR FÖR SAMSUNG UPGRADE+ - SVERIGE 1. INLEDNING 1.1 Vad dessa särskilda villkor omfattar Dessa särskilda villkor för Samsung Upgrade+ ("Särskilda Villkoren") gäller för Samsung Upgrade+ ("Uppgraderingsprogrammet")

Läs mer

Avgiftshandboken Kortversion - sommarlathund

Avgiftshandboken Kortversion - sommarlathund Avgiftshandboken 2017 Kortversion - sommarlathund EU/EES länder Belgien Bulgarien Cypern Danmark Estland Finland inklusive Åland Frankrike Grekland Irland Island Italien Kroatien Lettland Liechtenstein

Läs mer

Regler vid Bokning och uthyrning av Husbil Stall Uppegården.

Regler vid Bokning och uthyrning av Husbil Stall Uppegården. Regler vid Bokning och uthyrning av Husbil Stall Uppegården. Bokningsavgift. Depositionen / bokningsavgift på 3.000,- betalas senast 3 dagar efter bokning av husbilen. Betalning av hyresbeloppet. Hyresbelopp

Läs mer

Personbil och lätt lastbil för uthyrning

Personbil och lätt lastbil för uthyrning Personbil och lätt lastbil för uthyrning En försäkring för personbilar och lätta lastbilar som används i yrkesmässig uthyrning. Den är flexibelt utformad för att täcka både stora och mindre uthyrningsföretags

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2002:706 Utkom från trycket den 27 augusti 2002

Läs mer

Budget och stipendienivåer för call 2018 (KA103)

Budget och stipendienivåer för call 2018 (KA103) Avdelningen för internationellt samarbete Erasmus+ högre utbildning eplushogre@uhr.se PM Datum Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Organisationsnummer

Läs mer

INFORMATION OCH VILLKOR

INFORMATION OCH VILLKOR Begär offert, eller gör en bokning När du söker efter tillgängliga husbilar i bokningskalendern på vår hemsida. kommer du att bli erbjuden att mata in dina kreditkortsdata, eller lämna de fälten tomma.

Läs mer

Trafiksäkerhet : EU:s handlingsprogram fortsätter att ge goda resultat målet att rädda liv på Europas vägar kan vara uppnått 2010

Trafiksäkerhet : EU:s handlingsprogram fortsätter att ge goda resultat målet att rädda liv på Europas vägar kan vara uppnått 2010 IP/07/584 Bryssel den 27 april 2007 Trafiksäkerhet : EU:s handlingsprogram fortsätter att ge goda resultat målet att rädda 25 000 liv på Europas vägar kan vara uppnått 2010 Målet för EU:s handlingsprogram

Läs mer

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB Implementeringstid för YKB Fakta och implementeringstider är hämtade ifrån EUkommissionens dokument: National timetables for implementation of periodic training for drivers with acquired rights deadlines

Läs mer

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa.

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. 2264 InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. Äventyr, valfrihet, bekvämlighet. Europa har så mycket att erbjuda: storstäder, pittoreska byar, vacker natur och spännande evenemang. Med InterRail

Läs mer

Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt

Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt Administrativ börda till följd av skyldigheter avseende mervärdesskatt 15.02.2006-15.03.2006 589 svar Ange inom vilken sektor som företaget huvudsakligen är verksamt D - Tillverkning 141 23,9% G - Partihandel

Läs mer

Motorlinan. försäkring för personbil, lätt lastbil, lätt släp och truck

Motorlinan. försäkring för personbil, lätt lastbil, lätt släp och truck Motorlinan försäkring för personbil, lätt lastbil, lätt släp och truck Försäkringen är framtagen i samarbete mellan If och Göteborgs Försäkringsmäklare Per Dahlkvist AB. Samtliga företagskunder har rätt

Läs mer