Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland"

Transkript

1 Bilaga 1 LS 87/10 Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland DELAKTIGHET JÄMLIKHET RÄTTIGHET sid.1(12)

2 Bilaga 1 LS 87/10 Innehåll Sid Inledning 3 Från vision till verklighet 4 Förutsättningar för full delaktighet på lika villkor 5 Ökad medvetenhet 5 Medicinsk vård och behandling samt Rehabilitering och habilitering 6 Stöd och service 7 Huvudområden för full delaktighet på lika villkor 8 Tillgänglighet 8 Utbildning 8 Arbete 9 Familjeliv och personlig integritet 9 Kultur 9 Rekreation och idrott 9 Religion 9 Genomförande 10 Kunskap och forskning 10 Planering och utbildning 10 Ekonomisk politik 10 Handikapporganisationer 10 Granskning och utvärdering 11 Bärande dokument 12 sid.2(12)

3 Bilaga 1 LS 87/10 Inledning Policy för personer med funktionsnedsättning, är Landstingets Sörmlands andra reviderade utgåva och beslutades gälla första gången Denna policy är precis som tidigare ett femårigt program och belyser verksamheternas arbete under åren Underliggande handlingar, riktlinjer och handlingsplaner ska skrivas fram och fungera som ett komplement till policyn. Samtliga mål, målsättningar och rubriker bygger på FN:s standardregler om full delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning samt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Funktionsnedsättning är en följd av skada eller sjukdom. Funktionshinder ses som en brist i miljön och som begränsar möjligheterna att delta i samhällslivet på samma villkor som andra. Genom denna policy vill Landstinget Sörmland utifrån sitt uppdrag för länets invånare öka möjligheter till full delaktighet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning Andra beslut landstinget tagit och som stärker denna viljeinriktning är att: Landstingets verksamhet ska genomsyras av en gemensam värdegrund och grunda sig på människovärdesprincipen. Landstinget följer FN:s konvention om barnets rättigheter och omfattar alla barn i Sörmland inklusive barn som är asylsökande. Landstinget har antagit en strategi för jämställdhetsarbete och ställt sig bakom Europeisk deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Landstingets policy för personer med funktionsnedsättning anger färdriktningen för landstingets arbete. Framtagna mål och målsättningar inriktar sig på förbättringar som ska förverkligas steg för steg. De ekonomiska förutsättningarna för landstingets arbete ges i samband med diskussioner och beslut om landstingets årliga budget. Samråd med handikapporganisationerna sker i Länshandikapprådet. Konkretisering av mål och målsättning som sätts för landstingets verksamheter sker genom handlingsplaner på basenhetsnivå. Uppföljning av arbetet sker löpande i samband med den årliga budget- och planeringsprocessen. I samband med årsbokslut ska respektive förvaltning redovisa hur sid.3(12)

4 Bilaga 1 LS 87/10 intentionerna i policyn successivt förverkligats. Årlig rapportering sker också till handikapporganisationerna genom Länshandikapprådet. Från vision till verklighet Alla människor är lika mycket värda. Alla människor ska efter egen förmåga och förutsättning ges möjligheter till full delaktighet på lika villkor och leva ett så självständigt liv som möjligt. Full delaktighet på lika villkor innebär bland annat att människor ska få tillgång till nyheter och kulturutbud, eget boende, studier, arbete och sysselsättning. Full delaktighet kräver många olika insatser under livets gång och för att det ska vara möjligt måste alla, offentliga myndigheter, organisationer, privata företag och andra intressenter arbeta tillsammans. Samverkan med andra aktörer inom och utom landstinget är redan idag ett naturligt arbetssätt för landstinget. Landstinget strävar efter att riva onödiga hinder för att skapa praktiska lösningar som gagnar den enskilde genom givande samarbeten. För att uppnå full delaktighet måste miljöer anpassas, rehabilitering, habilitering och hjälpmedel i olika former utvecklas och tillhandahållas. Information och kulturutbud ska vara tillgängliga för alla. Människor har individuella behov. Därför är det viktigt att planering av insatser görs i samråd med berörd individ eller dennes företrädare. Insatser som ges till den enskilde måste samordnas inom landstingets egna verksamheter och i samarbete med andra huvudmän. Huvudmålet är att invånarna i Sörmland ska ha god tillgänglighet till landstingets verksamheter utifrån sina behov. Kunskap om befolkningens behov och önskemål är en förutsättning för att kunna erbjuda sörmlänningar en god hälso- och sjukvård. En dialog mellan förtroendevalda och invånarna ökar denna kunskap. För att stärka det demokratiska inflytandet sker möten på olika platser, såväl mellan politiker och medborgargrupper som mellan politiker och personal. sid.4(12)

5 Bilaga 1 LS 87/10 Förutsättningar för full delaktighet på lika villkor Landstinget Sörmland vill genom nedanstående mål och insatser öka förutsättningar att delta i samhällslivet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning. Ökad medvetenhet Landstingets personal ska känna till landstingets policy för personer med funktionsnedsättning och ha god kunskap om olika former av funktionsnedsättningar. Målet nås till exempel genom: Återkommande informations- och utbildningsinsatser som stärker personalens medvetenhet. Verksamhetschefer ska anpassa informationsmaterial och göra informationen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Vid enskilda utbildningstillfällen kan individer med funktionsnedsättning och deras närstående inbjudas att delta. Handikapporganisationerna finns tillgängliga som en resurs. Program för individer med funktionsnedsättning som landstinget har antagit, liksom policys och riktlinjers innehåll ska introduceras och hållas levande i verksamheterna. Personal inom alla yrkesgrupper ansvarar för att kunskapen om funktionsnedsättningen ökar hos personer med funktionsnedsättning och hos deras närstående genom utbildning och information. Särskild information ges till barn och unga vid behov. Verksamhetschefer med patientansvar ansvarar för att den enskilde och dess närstående ges möjlighet att träffa och lära känna andra i motsvarande situation. Handikapprörelsen är en resurs som bör användas när sådana träffar anordnas. Landstingets verksamheter ska också informera den enskilde om att handikapporganisationerna är en resurs med möjlighet att erbjuda stöd. På begäran av person med funktionsnedsättning ska personal: Bidra med information om funktionsnedsättningen och dess konsekvenser till personal vid förskola, skola och arbetsplats. Informationen ges som komplement till andra huvudmäns informationsansvar. sid.5(12)

6 Bilaga 1 LS 87/10 Medicinsk vård och behandling samt rehabilitering och habilitering Verksamhetschefer har skyldighet att: Säkerställa ett gott bemötande och en god kvalitet i vård och behandling Säkra tillgången till behandling utifrån den enskildes behov. Stöd och behandling är en nödvändighet för att kunna behålla eller förbättra funktionsförmåga. Insatserna som erbjuds ska vara lika oberoende av bostadsort, kön, ålder och arbetsförmåga. Säkerställa att remissflödet mellan olika vårdnivåer, inom och utom länet sker på ett säkert sätt. Vårdprogram som utarbetas på riksnivå anpassas till lokal nivå och tillämpas inom Landstinget Sörmland. Rehabiliterings- eller habiliteringsprogram som utarbetas i landstinget bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Utveckla vårdkedjan mellan verksamheter och huvudmän för människor med funktionsnedsättning. En vårdplan, rehabiliteringsplan, habiliteringsplan upprättas tillsammans med den enskilde, utifrån behov. Barn och unga ska ges möjlighet att vara delaktiga. Planen ska innehålla mål och åtgärder som ökar möjligheten till delaktighet och självständighet. Utveckla samarbetet mellan barnavårdscentral, föräldrar och förskola så att barn med behov av särskilt stöd upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt. Överföra specialiserad kunskap till andra inom landstinget som ger insatser till personer med funktionsnedsättning. Personal inom vården ges möjlighet till fortbildning så att de kan följa den medicinska utvecklingen och ta till sig forskning inom området. Rehabilitering/habilitering finns tillgängligt i människors närområde. Primärvården ska så långt möjligt tillgodose rehabiliterings- och habiliteringsbehov hos personer med funktionsnedsättning. sid.6(12)

7 Bilaga 1 LS 87/10 Stöd och Service Det ska finnas tillgång till hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Landstinget ansvarar för att det finns tjänster och hjälpmedel som bidrar till ökad självständighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Landstinget ansvarar för att hjälpmedel samt därtill hörande information, distribution och service tillgodoses. Utöver den information som ges till enskild skall också allmän information om sortiment och reglemente finnas tillgänglig för allmänheten. sid.7(12)

8 Bilaga 1 LS 87/10 Huvudområden för full delaktighet på lika villkor Följande områden beskrivs som huvudområden för full delaktighet på lika villkor. Landstinget Sörmland verkar för rätten till bästa möjliga hälsa och full delaktighet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning med nedan angivna insatser. Rätten till hälsa Alla människor har rätt till bästa möjliga hälsa. Generellt sett har personer med funktionsnedsättning en sämre hälsa. Landstinget verkar särskilt för att personer med funktionsnedsättning ska erhålla vård på lika villkor, det vill säga anpassat till individuella förutsättningar. Tillgänglighet Lokaler där landstingsfinansierad verksamhet bedrivs ska vara tillgängliga för alla, både i samband med vård men också vid deltagande i andra sammanhang. Samma krav ställs på privata vårdgivare som ingått avtal med landstinget. Landstingets chefer har ansvar för att bevaka tillgängligheten i landstingets lokaler. Handikapporganisationer ska beredas tillfälle att delta i planering av ny- och ombyggnad. Landstinget ska arbeta för att anpassa och göra all information tillgänglig efter olika målgruppers behov. För att underlätta för dem som har svårt att hantera generella lösningar ska landstinget verka för att skapa alternativa kontaktvägar. Landstinget ska verka för en väl anpassad kollektivtrafik. Utbildning Landstinget bidrar på flera sätt när det gäller ökade möjligheter till utbildning. Det är viktigt att förbereda skolstarten för barn med funktionsnedsättning. Verksamhetschefer ansvarar för att samarbetet mellan olika berörda verksamheter och huvudmän struktureras och förbättras. sid.8(12)

9 Bilaga 1 LS 87/10 Arbete Som arbetsgivare ska landstinget vara öppen för anställning av personer med funktionsnedsättning. Flexibla arbetstider och arbetsplatser som anpassas efter enskildas behov ska erbjudas Familjeliv och personlig integritet Landstinget ska medverka till att människor ges likvärdiga förutsättningar att utveckla en trygg och säker sexualitet. Särskilda insatser och anpassningar för människor med funktionsnedsättning kan behöva göras vid ungdomsmottagningar och familjerådgivning. Kultur För att öka möjligheter till kulturella aktiviteter ska landstingets kulturverksamhet anpassa sina aktiviteter så att den blir tillgänglig för alla. Information om evenemang anpassas och tillgängligheten till kulturinstitutioner som används ska förbättras. Rekreation och idrott För att öka möjligheten till rekreation ska landstinget arbeta för att individer med funktionsnedsättning får tillgång till landstingsägda rekreationsområden. Landstinget ska också främja och stödja utvecklingen av handikappidrotten. Religion Att kunna utöva sin tro är en mänsklig rättighet. Därför måste landstingets lokaler för religionsutövning tillgängliggöras. sid.9(12)

10 Bilaga 1 LS 87/10 Genomförande För att genomföra den vilja som Landstinget Sörmland uttryckt görs insatser inom följande områden. Kunskap och forskning För att hålla god kompetens ska personal följa aktuell forskning. Planering och utbildning Kunskap om funktionsnedsättningar och lagstiftning på området ska göras tillgänglig för politiker och tjänstemän. Särskilda insatser ska göras för att förbättra bemötandet av och attityder till personer med funktionsnedsättning. Personal i patientnära verksamheter ska ges möjlighet till kontinuerlig information och utbildning om konsekvenser av funktionsnedsättningar och om hur man bemöter personer med funktionsnedsättning på rätt sätt. Förståelse för dessa personers situation, vikten av att kunna bemöta på rätt sätt med mera ska också föras in som en del i arbetsledarutbildningar. Ekonomisk politik Landstinget ska i det reguljära budgetarbetet på alla nivåer beakta alla människors rätt till full delaktighet. Handikapporganisationer Landstinget ska stödja och ge möjlighet för handikapporganisationer att bedriva verksamhet. Samråd mellan landstinget och handikapprörelsen kan ske på olika sätt. Bland annat genom länshandikapprådet, brukarråden och genom träffar med enskilda handikapporganisationer. I länshandikapprådet aktualiseras frågor som förs vidare in i landstinget. Rådet är remissorgan till landstinget. När det gäller landstingets verksamheter ska dessa i ökad grad dra nytta av handikapporganisationernas kunskap och erfarenhet och bjuda in till dialog och samverkan. sid.10(12)

11 Bilaga 1 LS 87/10 Granskning och utvärdering För att genomföra den vilja som Landstinget Sörmland uttryckt ska landstingets verksamheter regelbundet redovisa arbetet inom de områden som policyn tar upp. Respektive nämnd i landstinget ansvarar för att uppföljning sker löpande i samband med den årliga budget- och planeringsprocessen. Årlig rapportering sker också till handikapporganisationerna och pensionärsorganisationerna genom länshandikapprådet och länspensionärsrådet. Ny policy ska vara fastställd senast den 1 januari sid.11(12)

12 Bilaga 1 LS 87/10 Bärande dokument Socialdepartementet 1995, FN:s standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet Socialdepartementet, Ds 2008:23, FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning UD info, december 2003, Mänskliga rättigheter, Konventionen om barnens rättigheter, regeringskansliet Socialdepartementet 1999/2000:79, Från patient till medborgare- en nationell handlingsplan för handikappolitiken Socialstyrelsen SOSFS 2008:20, Allmänna råd om Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Landstinget Sörmland, LF 48/04 Principer för handikappolitiken Landstingsfullmäktige 47/08, Council of European Muncipalities and Regions (CEMR), 2006, Europeisk deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, Landstinget Sörmland, LF 57/06, Informations- och kommunikationspolicy Landstinget Sörmland LF 54/06, Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet policy Landstinget Sörmland, LF 54/02, Etik i Landstinget Sörmland Landstinget Sörmland, LF 54/06, Policy för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet, inklusive definitioner och ansvarsfördelning sid.12(12)

13

14 Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland DELAKTIGHET JÄMLIKHET RÄTTIGHET sid.1(12)

15 Innehåll Sid Inledning 3 Från vision till verklighet 4 Förutsättningar för full delaktighet på lika villkor 5 Ökad medvetenhet 5 Medicinsk vård och behandling samt Rehabilitering och habilitering 6 Stöd och service 7 Huvudområden för full delaktighet på lika villkor 8 Tillgänglighet 8 Utbildning 8 Arbete 9 Familjeliv och personlig integritet 9 Kultur 9 Rekreation och idrott 9 Religion 9 Genomförande 10 Kunskap och forskning 10 Planering och utbildning 10 Ekonomisk politik 10 Handikapporganisationer 10 Granskning och utvärdering 11 Litteraturlista 12 sid.2(12)

16 Inledning Policy för personer med funktionsnedsättning, är Landstingets Sörmlands andra reviderade utgåva och beslutades gälla första gången Denna policy är precis som tidigare ett femårigt program och belyser verksamheternas arbete under åren Underliggande handlingar, riktlinjer och handlingsplaner ska skrivas fram och fungera som ett komplement till policyn. Samtliga mål, målsättningar och rubriker bygger på FN:s standardregler om full delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning samt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Funktionsnedsättning är en följd av skada eller sjukdom. Funktionshinder ses som en brist i miljön och som begränsar möjligheterna att delta i samhällslivet på samma villkor som andra. Genom denna policy vill Landstinget Sörmland utifrån sitt uppdrag för länets invånare öka möjligheter till full delaktighet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning Andra beslut landstinget tagit och som stärker denna viljeinriktning är att: Landstingets verksamhet ska genomsyras av en gemensam värdegrund och grunda sig på människovärdesprincipen. Landstinget följer FN:s konvention om barnets rättigheter och omfattar alla barn i Sörmland inklusive barn som är asylsökande. Landstinget har antagit en strategi för jämställdhetsarbete och ställt sig bakom Europeisk deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Landstingets policy för personer med funktionsnedsättning anger färdriktningen för landstingets arbete. Framtagna mål och målsättningar inriktar sig på förbättringar som ska förverkligas steg för steg. De ekonomiska förutsättningarna för landstingets arbete ges i samband med diskussioner och beslut om landstingets årliga budget. Samråd med handikapporganisationerna sker i Länshandikapprådet. Konkretisering av mål och målsättning som sätts för landstingets verksamheter sker genom handlingsplaner på basenhetsnivå. Uppföljning av arbetet sker löpande i samband med den årliga budget- och planeringsprocessen. Årlig rapportering sker också till handikapporganisationerna genom Länshandikapprådet. sid.3(12)

17 Från vision till verklighet Alla människor är lika mycket värda. Alla människor ska efter egen förmåga och förutsättningar ges möjligheter till full delaktighet på lika villkor och leva ett så självständigt liv som möjligt. Full delaktighet på lika villkor innebär bland annat att människor ska få tillgång till nyheter och kulturutbud, eget boende, studier, arbete och sysselsättning. Full delaktighet kräver många olika insatser under livets gång och för att det ska vara möjligt måste alla, offentliga myndigheter, organisationer, privata företag och andra intressenter arbeta tillsammans. Samverkan med andra aktörer inom och utom länet är redan idag ett naturligt arbetssätt för landstinget. Det gäller även det interna samarbetet inom landstingets egna verksamheter. Landstinget strävar efter att riva onödiga hinder för att skapa praktiska lösningar som gagnar den enskilde genom givande samarbeten. För att uppnå full delaktighet måste miljöer anpassas, rehabilitering, habilitering och hjälpmedel i olika former utvecklas och tillhandahållas. Information och kulturutbud ska vara tillgängliga för alla. Människor har individuella behov. Därför är det viktigt att planering av insatser görs i samråd med berörd individ eller dennes företrädare. Insatser som ges till den enskilde måste samordnas inom landstingets egna verksamheter och i samarbete med andra huvudmän. Trygghet skapas genom god tillgänglighet, huvudmålet är därför att invånarna i Sörmland ska ha god tillgänglighet till landstingets verksamheter utifrån sina behov. Kunskap om befolkningens behov och önskemål är en förutsättning för att kunna erbjuda sörmlänningar en god hälso- och sjukvård. En dialog mellan förtroendevalda och invånarna ökar denna kunskap. För att stärka det demokratiska inflytandet och full delaktigheten i landstingets verksamheter sker möten på olika platser, såväl mellan politiker och medborgargrupper som mellan politiker och personal. För att kunna behålla och få tillgång till kompetent personal är det viktigt att skapa attraktiva arbetsplatser som är funktionella både för verksamhet och för medarbetare. sid.4(12)

18 Förutsättningar för full delaktighet på lika villkor Landstinget Sörmland vill genom nedanstående mål och insatser öka förutsättningar att delta i samhällslivet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning. Ökad medvetenhet Landstingets personal ska känna till landstingets policy för personer med funktionsnedsättning och ha god kunskap om olika former av funktionsnedsättningar. Målet nås till exempel genom: Återkommande informations- och utbildningsinsatser som stärker personalens medvetenhet. Stöd till informationsinsatser som höjer medvetandet hos sörmlänningarna och andra intressenter. Verksamhetschefer ska anpassa informationsmaterial och göra informationen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Även vid enskilda utbildningstillfällen ska individer med funktionsnedsättning och deras närstående inbjudas att delta. Handikapporganisationerna finns tillgängliga som en resurs. Program för individer med funktionsnedsättning som landstinget har antagit, liksom policys och riktlinjers innehåll ska introduceras och hållas levande i verksamheterna. Personal inom alla yrkesgrupper ansvarar för att kunskapen om funktionsnedsättningen ökar hos personer med funktionsnedsättning och hos deras närstående genom utbildning och information. Särskilt stöd och informationsbehov hos barn och unga ska ges vid behov. Verksamhetschefer med brukar och patientansvar ansvarar för att individer med funktionsnedsättning och deras närstående ges möjlighet att träffa och lära känna andra i motsvarande situation. Handikapprörelsen är en resurs som bör användas när sådana träffar anordnas. Landstingets verksamheter ska också informera individer med funktionsnedsättning att handikapporganisationerna är en resurs med möjlighet att erbjuda stöd. På begäran av person med funktionsnedsättning ska personal: Informera dennes arbetsplats om funktionsnedsättningen och dess konsekvenser Ge kompetenshöjande information till personal och lärare i förskola och skola. Informationen ges som komplement till andra huvudmäns informationsansvar. sid.5(12)

19 Medicinsk vård och behandling samt rehabilitering och habilitering Verksamhetschefer med brukar- och patientansvar har skyldighet att: Frågor om bemötande prioriteras för att säkerställa en god kvalitet i vård och behandling Säkra tillgången till regelbunden behandling och nödvändiga mediciner utifrån de behov som människor med funktionsnedsättning har. Regelbunden behandling och medicinering är en nödvändighet för att kunna behålla eller förbättra funktionsförmåga. Insatserna som erbjuds ska vara lika oberoende av bostadsort, kön, ålder och arbetsförmåga. Remissflödet mellan olika vårdnivåer, inom och utom länet, sker på ett säkert sätt så att de åtgärder som människor med funktionsnedsättning behöver tillgodoses. Vårdprogram som utarbetas på riksnivå anpassas till lokal nivå och tillämpas inom Landstinget Sörmland. Rehabiliterings- eller habiliteringsprogram som utarbetas i landstinget för grupper av människor med funktionsnedsättning görs i samråd med berörda handikapporganisationer. Utveckla vårdkedjan mellan verksamheter och huvudmän för människor med funktionsnedsättning. En vårdplan/rehabiliterings/habiliteringsplan upprättas utifrån behov tillsammans med enskild individ med funktionsnedsättning. Barn och unga ska ges möjlighet till att vara delaktiga i planering och genomförande av vård och behandling som rör dem. Planen ska innehålla mål och åtgärder som leder till ökade möjligheter att leva ett självständigt liv och att delta i samhälls- och arbetsliv. Strukturera samarbetet mellan barnavårdscentral, föräldrar och förskola så att barn med behov av särskilt stöd upptäcks i ett så tidigt skede som möjligt. Organisera arbetet så att specialiserad kunskap överförs till andra inom landstinget som ger insatser till personer med funktionsnedsättning. sid.6(12)

20 Personal inom vården ges möjlighet till fortbildning så att de kan följa den medicinska utvecklingen och ta till sig forskning när det gäller insatser till personer med funktionsnedsättning. Rehabilitering/habilitering finns tillgängligt i människors närområde. Primärvården ska så långt möjligt tillgodose rehabiliterings- och habiliteringsbehov hos personer med funktionsnedsättning. Tillgång till hälsorelaterad rehabilitering säkerställs. Här kan till exempel. fysisk aktivitet på recept vara något som erbjuds. Stöd och Service Det ska finnas tillgång till hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Landstinget ska ansvara för att det finns tjänster och hjälpmedel som bidrar till att individer med funktionsnedsättning blir mer självständiga i sitt dagliga liv och kan utöva sina rättigheter. För att säkerställa en hjälpmedelsfunktion ska förskrivare av hjälpmedel tillsammans med hjälpmedelsverksamheter utbilda brukare och vårdnadshavare i användandet av dessa. På vuxna brukares uppdrag ska också närstående utbildas. Förskrivare ansvarar också för att hjälpmedel som lämnas ut följs upp. Chefer för hjälpmedelsverksamheter ska säkerställa att behov av distribution och service samt att behov av information om hjälpmedel tillgodoses. Utöver den information som ges till enskild hjälpmedelstagare i samband med utprovning, anpassning och utlämning av hjälpmedel ska också information i mer allmänna termer om hjälpmedelssortiment, reglemente med mera finnas tillgänglig för allmänheten. sid.7(12)

21 Huvudområden för full delaktighet på lika villkor Följande områden beskrivs som huvudområden för full delaktighet på lika villkor. Landstinget Sörmland vill öka möjligheter till full delaktighet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning med nedan angivna insatser. Tillgänglighet Lokaler där landstingsfinansierad verksamhet bedrivs ska göras tillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Bland annat ska människor med funktionsnedsättning både kunna erbjudas vård i funktionell miljö och att delta i politiska och sociala sammanhang Verksamhetschefer ska bevaka tillgängligheten i landstingets lokaler för individer med funktionsnedsättning. Handikapporganisationer ska beredas tillfälle att delta i planering av ny- och ombyggnad. Ansvariga chefer ska se till att entréer och relevant inredning är funktionell och tillgänglig i de lokaler där verksamhet bedrivs. Samma krav ställs på den som upprättar avtal med privat vårdgivare om att bedriva landstingsfinansierad verksamhet. Ansvarig för informationsfrågor ska se till att landstingets information är tillgänglig för människor med funktionsnedsättning. Landstinget ska arbeta för att anpassa och göra all information tillgänglig efter olika målgruppers behov. Verksamhetschefer med brukar och patientansvar ska arbeta för att skapa alternativa kontaktvägar. Detta för att underlätta kontakten i vården för dem som har svårt att hantera generella lösningar, till exempel i form av knappval vid telefonkontakt. Landstinget ska verka för att länets kollektivtrafik anpassas så att resandet underlättas för människor med funktionsnedsättning. Utbildning Landstinget kan bidra på flera sätt när det gäller ökade möjligheter till utbildning. Det är viktigt att förbereda skolstarten för barn med funktionsnedsättning och för barn som misstänks behöva extra stöd. Verksamhetschefer ansvarar för att samarbetet mellan olika berörda landstingsverksamheter struktureras och förbättras. Berörda landstingsverksamheter ska också arbeta för att utveckla samarbetet med kommunernas förskole- och skolverksamhet. sid.8(12)

22 Chefer för hjälpmedelsverksamheter ska verka för att alla individer får de hjälpmedel de behöver för en maximal utveckling. Lokaler och utbildningar vid de egna folkhögskolorna ska anpassas för att öka möjligheten till studier för vuxna individer med funktionsnedsättning. Dessutom ska folkhögskolorna utvecklas genom samverkan mellan folkhögskolorna och handikapporganisationerna. Arbete Som arbetsgivare ska landstinget vara öppen för anställning av personer med funktionsnedsättning. Flexibla arbetstider och arbetsplatser som kan anpassas efter enskildas behov ska erbjudas Familjeliv och personlig integritet Verksamhetschefer som ansvarar för frågor gällande sex och samlevnad ska se till att informationen även görs tillgänglig och anpassas för människor med funktionsnedsättning. Det avser till exempel verksamhet vid ungdomsmottagning, sexualupplysning till människor i olika åldrar, sexhjälpmedel, impotens, stöd i önskan att bli förälder och information om inkontinens. Kultur För att öka möjligheter till kulturella aktiviteter ska landstingets kulturverksamhet samråda med handikapporganisationerna för att anpassa sina aktiviteter till människor med funktionsnedsättning. Informationen om evenemang ska anpassas så att den når alla och tillgängligheten till kulturinstitutioner som används ska ses över och åtgärdas. Rekreation och idrott För att öka möjligheten till rekreation ska landstinget arbeta för att individer med funktionsnedsättning får tillgång till landstingsägda rekreationsområden. Landstinget ska också främja och stödja utvecklingen av handikappidrotten. Religion Att kunna utöva sin tro är en mänsklig rättighet. Därför måste landstingets lokaler för religionsutövning tillgängliggöras. sid.9(12)

23 Genomförande För att genomföra den vilja som Landstinget Sörmland uttryckt görs insatser inom följande områden. Kunskap och forskning För att hålla god kompetens ska personal inom sin profession följa den forskning som bedrivs och ta till vara resultat. Planering och utbildning Kunskap om funktionsnedsättningar och lagstiftning på området ska göras tillgänglig för politiker och tjänstemän. Särskilda insatser ska göras för att förbättra bemötandet av och attityder till personer med funktionsnedsättning. Personal i patientnära verksamheter ska ges möjlighet till kontinuerlig information och utbildning om konsekvenser av funktionsnedsättningar och om hur man bemöter personer med funktionsnedsättning på rätt sätt. Förståelse för dessa personers situation, vikten av att kunna bemöta på rätt sätt med mera ska också föras in som en del i arbetsledarutbildningar. Ekonomisk politik Landstinget ska ta med frågor som ökar möjligheter till full delaktighet på lika villkor för människor med funktionsnedsättning i det reguljära budgetarbetet på alla nivåer. Handikapporganisationer Landstinget ska stödja och ge möjlighet för handikapporganisationer att bedriva verksamhet. Samråd i olika frågor mellan landstinget och handikapprörelsen ska ske på olika sätt. Genom länshandikapprådet, brukarråden och genom träffar med enskilda handikapporganisationer. I länshandikapprådet aktualiseras frågor som förs vidare in i landstinget. Rådet är dessutom ett remissorgan till landstinget. När det gäller landstingets verksamheter ska dessa i ökad grad dra nytta av handikapporganisationernas kunskap och erfarenhet och bjuda in till dialog och samverkan. sid.10(12)

24 Granskning och utvärdering För att genomföra den vilja som Landstinget Sörmland uttryckt ska Landstinget systematiskt utvärdera verksamheter och redovisa de delar som policyn tar upp. Respektive nämnd i landstinget ansvarar för att uppföljning sker löpande i samband med den årliga budget- och planeringsprocessen. Årlig rapportering sker också till handikapporganisationerna och pensionärsorganisationerna genom länshandikapprådet och länspensionärsrådet. Ny policy ska vara fastställd senast den 1 januari Arbetet bör inledas senast första halvåret 2013 för att medge bred full delaktighet av handikapporganisationer och verksamhetsföreträdare. sid.11(12)

25 Litteraturlista Socialdepartementet 1995, FN:s standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet Socialdepartementet, Ds 2008:23, FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning UD info, december 2003, Mänskliga rättigheter, Konventionen om barnens rättigheter, regeringskansliet Socialdepartementet 1999/2000:79, Från patient till medborgare- en nationell handlingsplan för handikappolitiken Socialstyrelsen SOSFS 2008:20, Allmänna råd om Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Landstinget Sörmland, LF 48/04 Principer för handikappolitiken Landstingsfullmäktige 47/08, Council of European Muncipalities and Regions (CEMR), 2006, Europeisk deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, Landstinget Sörmland, LF 57/06, Informations- och kommunikationspolicy Landstinget Sörmland LF 54/06, Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet policy Landstinget Sörmland, LF 54/02, Etik i Landstinget Sörmland Landstinget Sörmland, LF 54/06, Policy för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet, inklusive definitioner och ansvarsfördelning sid.12(12)

Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland

Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland 2010-2014 DELAKTIGHET JÄMLIKHET RÄTTIGHET sid.1(12) Innehåll Sid Inledning 3 Från vision till verklighet 4 Förutsättningar för full delaktighet på

Läs mer

Funktionsnedsättning

Funktionsnedsättning Funktionsnedsättning Policy inom Landstinget Sörmland 2010-2014 DELAKTIGHET JÄMLIKHET RÄTTIGHET Lättläst del sidan 21-43 Skriften finns att hämta som alternativ utgåva i Daisy-format på www.landstingetsörmland.se/funktionsnedsattning

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Handikappolitisk plan

Handikappolitisk plan Handikappolitisk plan Norbergs kommun Antagen av KF 2010-10-04, 102 HANDIKAPPOLITISK PLAN FÖR NORBERGS KOMMUN Grunden för den svenska jämlikhetssynen är alla människors lika värde. Den ovillkorliga rätten

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (5) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne beslut i RF 2009-04-28 1 Inledning År 2002 antog regionfullmäktige ett handikappolitiskt program, vilket nu har reviderats. Region Skånes

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Vision för specialistområdet habilitering

Vision för specialistområdet habilitering Vision 2022 för specialistområdet habilitering Visionen är en beskrivning av vad som kommer att känneteckna svensk habilitering år 2022. Syftet är att den ska vara vägledande i utveckling av svensk habilitering

Läs mer

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun Kommunens övergripande mål är att samhället ska göras tillgängligt för alla och att personer med funktionsnedsättning tillförsäkras

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Plan för full delaktighet i Åmåls kommun

Plan för full delaktighet i Åmåls kommun Plan för full delaktighet i Åmåls kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-27 KF 21 Förord Åmåls kommun vill med denna plan för full delaktighet öka delaktighet, jämlikhet, och livsvillkor för funktionshindrade

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 (9) Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning LF 2011-09-21 79 Lena Karlström 2011-10-01 Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet

Läs mer

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 4 3. Definitioner... 4 4. Mål... 5 5. Viljeriktning... 5 5.1 Möta

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Hälsa Sjukvård Tandvård Policy Handikappolitiskt program 2008-2011 Syftet med ett särskilt handikappolitiskt program i landstinget är att tydliggöra kopplingen mellan landstingets övergripande mål och

Läs mer

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11

Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 Policy för ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen i Kommunfullmäktige 2009-11-11 SVEDALA KOMMUN 2(5) Begreppsförklaring Socialstyrelsens terminologiråd har tagit beslut om revidering

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN. Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM 2011-2014 OLOFSTRÖMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 KF 135 FN S STANDARDREGLER 1-22 FÖRUTSÄTTNINGAR Regel 1: Ökad medvetenhet Regel 2: Medicinsk vård och behandling

Läs mer

Policy för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet

Policy för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet STENUNGSUNDS KOMMUN Policy för tillgänglighet, delaktighet och jämlikhet Typ av dokument Policy Dokumentägare Administrationen/kansliet Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Ses över varje mandatperiod

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Full delaktighet för alla Kommunfullmäktige har beslutat om Uppsala kommuns program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun

Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun Ekonomi Tommy Carlsson, 0485-470 75 tommy.carlsson@morbylanga.se Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 158/2005 antagen 177/2014 reviderad Dnr 12/614-730 1(8) Tillgänglighetsplan för Mörbylånga kommun 0 Inledning

Läs mer

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 1(5) Antagen Kommunfullmäktige 2014-10-27, 138 Ansvarig Kommunledningskontoret Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 2 Inledning Det är en gemensam angelägenhet att

Läs mer

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Jeanette Nordin, Uppdragsstrateg Omsorgsförvaltningen december 2016 Agenda Syfte med programmet Varför ett funktionshinderpolitiskt program

Läs mer

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Beslutad av regionfullmäktige 2010-02-02 Redaktionella justeringar p g a namnbyte 2 Bakgrund Grunden för Västra Götalandsregionens

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Ett Mullsjö för alla Framtagen och beslutad i socialnämnden 2013-04-09 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-05-28 1(6) Funktionshinderplan för Mullsjö

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. Bilaga 1. Missivskrivelse Strategi för jämställdhetsarbetet PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-11-03 LKD 03340 136 Strategi för jämställdhetsarbetet i Landstinget Sörmland (Lf) Bakgrund Enligt gällande lagstiftning ska landstinget som arbetsgivare ha en jämställdhetsplan

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Policy för funktionshinderfrågor

Policy för funktionshinderfrågor Styrdokument 1 (5) 2014-06-24 Fastställd: Kommunfullmäktige 2014-09-18 x, att gälla fr.o.m. 2015 Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentig: Kanslichefen Reviderad: revideras senast 2018-12-31

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer från Shutterstock.com

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Policy för handikappfrågor Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Utgångspunkter och värderingar Människors lika värde är den grundläggande utgångspunkten för samhällets utformning.

Läs mer

Beslutad i Landstingsstyrelsen

Beslutad i Landstingsstyrelsen - Beslutad i Landstingsstyrelsen 2013-03-12 LS-LED12-419 Till denna riktlinje finns handlingsplanen FRÄMJA SÄKERSTÄLLA BEVAKA BARNETS RÄTTIGHETER. Handlingsplanen är beslutad av landstingsdirektören i

Läs mer

Handikappolitiskt program för Vara kommun

Handikappolitiskt program för Vara kommun Handikappolitiskt program för Vara kommun 2010-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2010-05-31, 40 Innehållsförteckning Inledning... 1 Bakgrund...1 Definition...1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlinsplan

Läs mer

Handikapprogram Stockholms läns landsting

Handikapprogram Stockholms läns landsting Handikapprogram Stockholms läns landsting För perioden 2007-2010 1(20) Inledning Programmet är både en deklaration och ett instrument som tillsammans med gällande hälso- och sjukvårds, trafik- och handikapplagstiftning

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter. 24 april 2013

Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter. 24 april 2013 Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter 24 april 2013 Policy för att förverkliga barnets rättigheter Målet för den svenska barnrättspolitiken

Läs mer

Ingenting om oss utan oss

Ingenting om oss utan oss Ingenting om oss utan oss Handlingsprogrammet utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och svensk lagstiftning. Syftet med handlingsprogrammet är att vägleda och

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

I ärendet redovisas följande dokument: a) Beslutsunderlag b) Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025 I ~ II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet nllagra AU 6 3;lA BESLUTSUNDERLÄG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2013-05-06 Sida 1 (2) Dnr LD11/01660 Uppdnr 522 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23. Reviderad 2017-11-22. Dokumentnamn Fastställd av Gäller

Läs mer

Funktionsrätt Sveriges idéprogram

Funktionsrätt Sveriges idéprogram Funktionsrätt Sveriges idéprogram Antaget på kongressen 2017 Funktionsrätt Sverige 2017 Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs av Förenta Nationerna år 2006. Sverige har

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014

Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 Handikappolitiskt program för Kils kommun 2011-2014 HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR KILS KOMMUN 2011-2014...1 Inledning...4 Berörda författningar...5 Regel 1. Ökad medvetenhet...6 Regel 2. Medicinsk vård

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 163 2013-10-01 2012/573 POLITISKT PROGRAM FÖR ARBETE MED FRÅGOR KRING FUNKTIONSHINDER Politiskt

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220,171219. 181102 Page 1 of 8 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den kommer att

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Policy för. Hjälpmedel 2013. HSO i Stockholms län

Policy för. Hjälpmedel 2013. HSO i Stockholms län Policy för Hjälpmedel 2013 HSO i Stockholms län Hjälpmedel är en rättighet och en förutsättning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva självständigt och aktivt. Bakgrund Hjälpmedel är

Läs mer

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland Tolkverksamheten Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland (ersätter Prioriteringsgrunder i Tolkverksamheten, Västra Götalandsregionen; H&H 91-2011) Fastställd av Styrelsen

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

En medborgare som alla andra! Valprogram 2014

En medborgare som alla andra! Valprogram 2014 En medborgare som alla andra! Valprogram 2014 HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLANDS VALPROGRAM 2014 1 2 HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLANDS VALPROGRAM 2014 Funktionshinder Funktionsnedsättning Funktionshinder(disability)

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Barnkonventionen september Det är dags för BK att ta av sig finkostymen, kliva ut från politikens finrum och bli grå genomförandevardag!

Barnkonventionen september Det är dags för BK att ta av sig finkostymen, kliva ut från politikens finrum och bli grå genomförandevardag! Barnkonventionen september 2011 Det är dags för BK att ta av sig finkostymen, kliva ut från politikens finrum och bli grå genomförandevardag! Barnkonventionen 0-18 år Landstingsfullmäktige 2001 Införliva

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Tillgänglighetsprogram

Tillgänglighetsprogram Tillgänglighetsprogram Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Funktionshinder ses som en brist i miljön och som begränsar möjligheterna att delta i samhällslivet på samma villkor som andra.

Funktionshinder ses som en brist i miljön och som begränsar möjligheterna att delta i samhällslivet på samma villkor som andra. Titel Upprättad av Godkänd av Mathias Öster Distribuerad av Dokumentkategori Handbok/Manual Giltig fr.o.m. Filnamn hb_man109.doc Distribuerad den Giltig t o m 2016-09-05 Utgåva 2 1(5) för Eskilstuna folkhögskola

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter Utskottet för funktionshinder och samverkan Funktionshinder Nationella minoriteter Funktionsnedsättning Tillgänglighet Delaktighet Funktionshinder Brukare https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f3_v9udl1km

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-04 Socialförvaltningen 1 (5) Catrin Ullbrand Utredare Diarienummer 2011/SN 0047 005 Socialnämnden Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN

13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 13 Fastställa riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning för Stockholms läns landsting samt besluta om obligatorisk förskrivarutbildning HSN 2016-4403 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4403

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJE 1 (7) SYFTE Syftet i konventionen är att främja, skydda och säkerställa det fulla och lika åtnjutandet av alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet

Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Tillgänglighet, Bemötande, Delaktighet Politiskt program för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Beredningen för samhällets omsorger Antaget av kommunfullmäktige 2012-02-23 Alla foton kommer

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Bakgr und Programmet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det kan bland annat

Läs mer

Funktionsnedsättning inget hinder

Funktionsnedsättning inget hinder . Funktionsnedsättning inget hinder Lindesbergs kommun förbättrar tillgängligheten 2013-2016 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-12-11

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället. Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla

Läs mer

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2015 2019 Vår vision Köpings kommuns insatser inom Vård & Omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Alla människor har lika värde och ska känna att de har samma

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer