Specialitets- och medicinska programrådens framtidsspaning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Specialitets- och medicinska programrådens framtidsspaning"

Transkript

1 Specialitets- och medicinska programrådens framtidsspaning Vilka är de viktigaste händelserna som påverkar ditt område under 2017 och 2018? Att storregionerna inte bildas inom en överskådlig framtid innebär ett helt annat scenario än det vi räknat med. Ökad efterfrågan på radiologiska undersökningar, både i kvantitet och kvalitet. Implementering av ny specialistutbildning i kardiologi Fortsatt stark utveckling inom interventionell kardiologi Framtagande av gemensam intensivvårdstransportjournal för hela sjukvårdsregionen för att säkerställa patientsäkerheten. Inte minst viktigt vid transporter av traumapatienter. Framtagande av gemensam hälsodeklaration på nätet. Fortbildning för specialister för att säkerställa kompetensen i regionen. Ta fram kvalitetsindikatorer i SPOR för öppna jämförelser Besked i risksjukvårdsfrågan om barnkirurgins framtid på Akademiska. Nationell inriktning om att stärka svensk neonatologi. Beslut i Akademiskas sjukhusstyrelse och förstudie utbyggd neonatologi i Uppsala. Stamcellstransplantationsverksamheten, även för barn, har EU-certifierats på Akademiska sjukhuset. Logistik och organisation av tumörprocesser är det absolut viktigaste området där vi behöver arbeta vidare gemensamt med olika kliniker och aktörer. Den nationella kommissionen för jämlik hälsa avlämnar runt halvårsskiftet sin slutrapport Fortsatt arbete med en nationell handlingsplan mot cancer SKL:s arbete med en strategi för hälsa som ska processas och implementeras SKL:s satsning på förbättrad struktur för kunskapsspridning med vidhängande ekonomiska medel Utvecklingen av elevhälsans kvalitetsregister EMQ Utvecklingen på arbetsmarknaden för vårdpersonal, mediebevakning, lönerevision mm Hösten 2017 bör besked komma från NT-rådet om bröstcancemedicinen Palbociclib kommer att rekommenderas som standardbehandling vid metastaserad östrogenreceptorpositiv bröstcancer. Om denna medicin används fullt ut i ett län med ca inv kan kostnaden bli upp mot 10 Mkr, lite beroende vilket pris man kommer fram till. Under 2018 borde beslut komma huruvida regeringens cancersatsning fortsätter. Många nyanlända med svår traumatisering 1 (7)

2 Den nationella satsningen på psykisk hälsa Kommande beslut om hur coloskopiscreening ska utformas efter ytterligare två års studie. Det pågår studier kring SGLT2-hämmare som skulle kunna bli ett nytt läkemedel för att minska kardiovaskulära komplikationer och njursviktsprogress hos både diabetiker och icke-diabetiker. Alternativ till erytropoietinbehandling är på gång. Donationsutredningen har lagt fram ett förslag som ska bearbetas av riksdagen, vilket förhoppningsvis leder till ökat antal donatorer (njure mfl) Försäkringskassans nya regler/striktare bedömningar/ mer förfrågningar/ nya intygsmallar innebär en utmaning i form av merarbete och också ibland viss konfrontation. Resultatet av utredningen om ryggmärgsskade-vården som rikssjukvård kommer sannolikt att innebära förändringar för alla rehabiliteringsmedicinska enheterna i regionen på ett eller annat sätt. Valet 2018 Utveckling inom intravitreal läkemedelsbehandling (ögon) Prisbild för anti-vegf-läkemedel Kraftigt ökad efterfrågan på behandlingsstyrande diagnostik som möjliggöra införande av nya patientspecifika läkemedel till rätt patient. Utvecklingen av digitalpatologi till ett riksomfattande nätverk, överbrygga tekniska och ekonomiska hinder mellan regioner/landsting, att få möjlighet att genomföra. Tron att e-hälsa löser alla vårdens tillgänglighetsproblem och att det är enkelt att genomföra. Att nyttja e-hälsa som beslutsstöd kräver kvalitetskontroll och laboratoriemedicin har expertkunskap som kan och ska nyttjas. Nivåstruktureringar som kommer påverka lokal tillgång till vissa laboratorieanalyser. Vilka är de viktigaste utmaningarna inom ditt område under 2017 och 2018? Att åstadkomma tillgänglighet till avancerade undersökningar/behandlingar Att upprätthålla bredd och djup i kompetensen hos medarbetarna i hela regionen Rekrytering och bibehållande av personal i slutenvården Vårdplatsbrist Rekrytering av specialistkompetenta läkare och möjligheten att behålla dem inom offentlig sektor där vårdval/privatisering lockar. Utveckla strukturerad dokumentation och därmed underlätta kvalitetsuppföljning Utveckla ett strukturerat omhändertagande av patienter med hjärtsvikt över professions och specialitetsgränserna Kvalitetssäkring av intensivvårdstransporter. Skapa och behålla barnkompetens (anestesi/iva) i regionen. Ökade födslotal och migration. 2 (7)

3 Ökad överlevnad hos för tidigt födda barn men även andra multisjuka. Fortsatt svårt med vissa bristspecialiteter inom flera områden (tex barnneurologi, barnendokrinologi, barnreumatologi, cystisk fibros och andra ovanliga lungsjukdomar, metabola sjukdomar mm) och svårigheter att hitta gemensamma finansiella lösningar i sjukvårdsregionen. Det ökande remissinflödet till hudklinikerna. Orsaken är till stor del den kraftiga ökningen av hudcancer, enl socialstyrelsen den cancerform som ökar mest. Den alltmer vacklande primärvården är också en orsak och beror på många stafettläkare som inte hinner sätta sig in i gällande vårdprogram. IT-stöd. Många landsting har svårt att få fungerande bildlänk till inkommande remisser, Tumörverksamheten tar över stor del av resurserna inom specialiteten (Hud). Patienter med dermatoser och kroniska hudsjukdomar blir lidande. Att samordna de nationella händelserna med pågående sjukvårdsregionala och lokala processer. Ökat behov av onkologspecialisters deltagande arbete kopplat till regeringens cancerstrategi: standardiserade vårdförlopp, deltagande i vårdprocessgrupper, i utbyggd MDK-verksamhet (ffa regionalt/nationellt), svårt i synnerhet för de mindre klinikerna i regionen som har en knapp läkarbemanning Fortsatt stark utveckling inom läkemedelsområdet ställer ökade krav på kompetens och prioritering. Bristen på specialistläkare (psykiatrer) och specialistpersonal Ökad psykisk ohälsa med behov av sjukskrivningar Ökade ohälsotal pga av psykisk ohälsa Stora brister i sociala insatser för de som drabbas av psykisk ohälsa med påverkan på vardagsfungerande Stora skillnader i organisation av den psykiatriska vården och samhällsinsatsen med begränsad tillgång till nivåer för ledning och styrning. Bristande kompetens i första linjen för att uppmärksamma och stödja reaktioner med psykisk ohälsa och störning/sjukdom Ökad grad av hälsoklyftor för utsatta grupper Svårigheter att uppnå strukturerade journalföring som underlättar uppföljning Fortsatt Hepatit C behandling med allt vad det medför och hur vi ska hitta alla med hepatit C som inte går på våra mottagningar. Sprututbyte (för de som inte har det). Fortsatt arbete mot antibiotikaresistens. Akutmottagningarna i framtiden. Akutläkare eller ej? Vem ska vara bakjour? Bemanningsföretag i vården. Utbildning av specialistsjuksköterskor. Inte minst en fråga om att skapa incitament för vidareutbildning Stor brist på allergologer i regionen. Brist även på lungmedicinare med för få specialister i åldersspannet år. 3 (7)

4 Standardiserade vårdförlopp. Risk för undanträngning av mindre diagnosgrupper och patienter med icke-maligna sjukdomar. Risk för överanvändning av resurser med omotiverat snabba handläggningar, där kliniskt omdöme ersätts av rigida ledtider. Att i en sjukvårdsverksamhet där mycket handlar om att korta vårdtider och minska personal-kostnader hävda vikten av att rehabilitering tar tid och bedrivs i team. Kostnader för läkemedel och undersökningar är ofta relativt sett låga men personalkostnaden är det som kostar. Behovet av rehabilitering vid olika tillstånd som utmattningstillstånd, trötthetsproblematik och Ehlers-Dahnlos syndrom har tidigare inte inrymts i någon stor utsträckning inom rehabiliteringsmedicin, men har definitivt inneburit ökad efterfrågan. Kompetensen finns inte automatiskt inom vår verksamhet. Att bidra till att uppfylla rehabiliteringsmålen i de nyligen utkomna riktlinjerna för MS och Parkinsons sjukdom. Utveckling inom intravitreal läkemedelsbehandling Ekonomiska resurser motsvarande uppdrag och medicinsk utveckling Prioriteringar Att få vårdens beslutsfattare att tydligt se laboratoriemedicins bidrag, och betydelse, för diagnostik och behandling och därmed bidrag till hela vårdkostnad, den positiva hälsoekonomiska påverkan av laboratoriemedicin. Att inkludera laboratoriemedicin i vårdutveckling och -planering. Att laboratoriemedicin får de resurser som krävs för att ha möjlighet att tillgodose vårdens behov av ny behandlingsstyrande diagnostik, som kommer minska vårdkostnaderna. Utvecklingen av digitalpatologi till ett riksomfattande nätverk, överbrygga tekniska och ekonomiska hinder mellan regioner/landsting, att få möjlighet att genomföra. Tron att e-hälsa löser alla vårdens tillgänglighetsproblem och att det är enkelt att genomföra. Att nyttja e-hälsa som beslutsstöd kräver kvalitetskontroll och laboratoriemedicin har expertkunskap som kan och ska nyttjas. Vilka behov av samverkan och kraftsamling ser du under 2017 och 2018? Samverkan kring kompetensförsörjning Samverkan kring implementering av Europeiska rådets direktiv 2013/59/EURATOM kring riktlinjer för remittering till diagnostisk undersökning med beaktande av stråldoser som ska vara införlivat i svenskt regelverk februari Utveckling av strukturerad dokumentation och kvalitetsuppföljning Utökad regional samverkan och kunskapsutbyte Användning av SPOR för öppna jämförelser Framtagande av nationell hälsodeklaration Skapa kvalitetsindikatorer som kan användas för öppna jämförelser från SPOR Frågan om kapacitetsbristen inom svensk neonatologi måste lösas. 4 (7)

5 Fortsatt kunskapsstyrning och nivåstrukturering. Sjukvården är fortfarande inte jämlik. Man gör alldeles för olika, har inte tillgång till samma resurser, kvalitets- och resultatuppföljningen måste förbättras. Fortsatt digitalisering för att möta regionala bristsituationer. Telemedicinska ronder, läkarbesök, vårdkonferanser o.s.v. Fortsatta och utbyggda utbildningsinsatser för all vårdpersonal. Utökat samarbete med universiteteten i regionen. Stärkt ledarskap. Med de utmaningar vi har i vården idag krävs ett alldeles särskilt kompetent ledarskap. Här borde ett regionalt samarbete startas som ett komplement till nationella och lokala initiativ. Fokus skulle kunna riktas mot ett ledarskap i samverkan och helhetssyn Överenskommelser på nationell nivå då det gäller gränsdragning för vad som är kosmetik och vad som behandlas inom offentlig vård. Utmaningen här är Stockholms vårdval där gränsdragningen upplevs otydlig. Tumörprocessen Vidareutbildning för specialister. Samverkan inom regionen och även nationellt behövs för att vi återigen ska få in mer forskning inom klinisk onkologi. Nationella åtgärder som stödjer landstingen att satsa på karriärstege för sjuksköterskor så att vi kan locka tillbaka erfarna sjuksköterskor till den slutna vården, menar här satsningar av typ lärarlyftet. Samverkan kring komplexa tillstånd, oberoende av ålder, med samtidiga insatsbehov inom sjukvård och kommunerna Frågan om allvarliga psykiatrisk sjukdom samsjuklighet med somatisk sjuklighet (överdödligheten i somatisk sjukdom) Självskadebeteenden med nivåstrukturerade insatser inklusive de med särskilt svåra tillstånd Nyanländas behov av stöd för bearbetning och integration Suicidprevention som samhällsangelägenhet Hälsofrämjande insatser som kan påverka klyftor i samhället kopplat till kommissionen för jämlik hälsa Samverkan kring fortsatt ST-utbildning för ST-läkare och vidareutbildning för specialister Introduktion av nya läkemedel. Dagens system med att NT-rådet (Nya Terapier) bedömer redan godkända läkemedel hälsoekonomiskt och lämnar en rekommendation är landstingens sätt att hantera nya läkemedel. En koppling mellan godkännande av läkemedlet på viss indikation och en hälsoekonomisk bedömning skulle vara en fördel, d v s så att ett läkemedel som inte fått hälsoekonomiskt godkännande inte är tillgängligt för förskrivning Att få en snabb, tydlig och bindande beslutsprocess kring nya resurskrävande behandlingar är av stor vikt för framtiden. Bemanningsföretag i vården där ett gemensamt förhållningssätt inom regionen och nationellt är nödvändigt. Trenden med mobila team som går ut till patienter på andra avdelningar kan eventuellt vara positiv för patienten men innebär en utmaning organisatoriskt. 5 (7)

6 Hemrehabteam är en annan aktör inom rehabiliteringssfären som vi måste hitta goda samarbetsformer med. Försäkringskassan och ryggmärgsskadevården. Med allt bättre livräddande insatser inom sjukvården överlever många svåra skador men med stor kvarstående funktionsnedsättning. Där krävs verkligen en samverkan och kraftsamling mellan sjukvård och kommun för att hitta bra lösningar för den drabbade. Utvärdering och utveckling av läkarutbildning Utbud och prioriteringar Regional fortbildning Att få med samtliga regioner/landsting att faktiskt också genomföra nödvändiga åtgärder för att säkerställa en jämlik och patientsäker blodtillgång. Ett nytt arbetssätt är nödvändigt för att upprätthålla blodtillgång i hela regionen och det brådskar Samverkan kring gemensam laboratoriemedicin, dvs ett större närmande med gemensam försörjningsplan/datorsystem/prisbild, som samtidigt tar hänsyn till lokala variationer/behov. Specialitetsspecifikt närmande regionalt istället för samordning lokalt ger mest nytta. Det finns laboratorieanalyser som endast skall utföras på ett få ställen inom regionen och utmaningen är att få till en koncentrering av dessa. Det innebär att några lab ska sluta göra nivåstrukturering inom lab alltså. Vilka behov av den statliga kunskapsstyrningen ser du under 2017 och 2018? Kontinuerlig uppdatering av nationella riktlinjer Direktiv kring kvalitetsuppföljning i sjukvården Tydligare ledning och styrning för implementering av ny kunskap. Ansvar och mandat ligger i chefslinjen. Men i kunskapsstyrningslinjen finner vi programråd på olika nivåer (nationell, regional och lokal). Här sitter experter som tar fram bästa vård. Om inte riktlinjerna tar hänsyn till kostnadseffektivitet och/eller om ansvar och mandat för implementering i chefslinjen är otydligt kommer inte den nya kunskapen patienterna till godo. Detta måste redas ut och förtydligas i båda stuprör. Digitalisering av kunskapsstöd. Om ny kunskap ges på ett smart sätt i vårdsituationen kommer professionens följsamhet att öka liksom chefernas möjlighet till process och resultatuppföljning. I digitaliseringsstrategin ingår utbyggd kvalitetsregisteraktivitet inkluderandes strukturerad vårddokumentation och automatisk överföring till nationella register. Standardiserade vårdprocesser (digitaliserade) utöver cancervården Effektivare introduktion av ny diagnostik och behandling men även utfasning av gammal sådan. Centralisering av extremt ovanlig men kostsambehandling utredning/behandling. Detta gäller både beslut om och finansiering av denna behandling. 6 (7)

7 Behoven kan vara att genom den statliga kunskapsstyrningen föra fram behov av ex nya nationella riktlinjer eller andra kunskapsbaserade ställningstaganden från myndigheterna som kan förväntas förbättra förutsättningarna till en mer kunskapsbaserad och jämlik vård Bra om framtagandet av ett nationellt läkemedelsregister prioriteras så att vi kan följa den faktiska läkemedelsanvändningen med bättre upplösning på kliniknivå. Det är en första viktig förutsättning för att vi ska få en bild av hur ojämlik läkemedelsanvändningen är och sedan kunna göra något åt den. Utveckling av ett regionalt resurscentrum för uppdrag psykisk hälsa för sjukvårdsregionen Förstärkta insatser i programråd för patienter i behov av samtidiga insatser inom sjukvård och samhälle Ökade insatsbehov för beroende och missbruksproblem Insatser till stöd för individer med neuropsykiatriska tillstånd Barn-unga och unga vuxna med behov av förstärkt samverkan från samhällsaktörer Se ovan avseende introduktion av nya läkemedel Nationell samsyn avseende prioriteringar, samt att eventuell statlig inprioritering av verksamhet relateras till tillgängliga resurser. Laboratoriemedicin skulle utvecklas positivt internt och med förbättrat stöd åt vården om fler datorsystem vore riksgemensamma eller åtminstone regiongemensamma. 7 (7)

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 2017-03-09 Version Verksamhetsberättelse 2016 Psykiatrins specialitetsråd Birgitta Huuva, fd områdeschef psykiatri, Region Örebro län 2 (8) Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter

Läs mer

Årsrapport Specialitetsrådet för Onkologi. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsrådet för Onkologi. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsrådet för Onkologi Johan Ahlgren, verksamhetschef, docent och överläkare Onkologiska klin USÖ, Region Örebro län 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Antal möten under året - medlemmar...fel!

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Dermatovenereologi Anna Josefson, Överläkare, PhD Verksamhetschef Hudkliniken USÖ 2 (6) Instruktioner i röd text ska alltid tas bort när dokumentet är färdigställt.

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (6) 1. Möten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (7) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (7) 1. Möten

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala specialitetsrådet barnsjukvård Christophe Pedroletti, ordförande 2 (9) 1 Innehållsförteckning 1. [Möten under året]... 3 2. [Aktiviteter under året]... 4 3. [Framtidsspaning]...

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016 Britt Ahl, Katrin Boström och Annika Friberg 2017-03-22 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Internmedicin [Åke Tenerz, verksamhetschef] 2 (8) 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 5 3. Framtidsspaning... 7 3 (8) 1. Möten under året Medlemmar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 2018-04-25 Version Verksamhetsberättelse 2017 Specialitetsrådet i allmänmedicin Robert Sarkadi Kristiansson - chefsläkare Ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året...3 2. Aktiviteter

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre?

Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Välkommen! Hur kan vi göra psykosvården bättre? Bättre psykiatrisk vård med samordnad kunskapsspridning och kunskapsutbyte Ing-Marie Wieselgren, registerhållare Louise Kimby, utvecklingsledare PsykosR

Läs mer

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa S 2014:11 utredningen om högspecialiserad vård Sammanfattning av regeringens utredning: Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa Utredningen om högspecialiserad vård har i uppdrag

Läs mer

Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning och kvalitetsregister

Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning och kvalitetsregister Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning och kvalitetsregister Louise Kimby, utvecklingsledare PsykosR Fil.mag Specialistsjuksköterska psykiatri Tel: 070/6113125 mail: louise@battrepsykosvard.se alternativt

Läs mer

Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program

Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program Psoriasisfo rbundets va rdpolitiska program 2015-2017 Idag finns det oacceptabelt stora skillnader i den vård och behandling som landets psoriasispatienter får

Läs mer

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Antagen av Samverkansnämnden 19-05-23-24 Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Kunskapsstödsutredningen

Kunskapsstödsutredningen Kunskapsstödsutredningen QRC 17 oktober 2016 Bakgrund utredningen Vårt uppdrag Utredningen ska lämna förslag till hur ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården kan uppnås Syftet

Läs mer

Sverige behöver en öppen teknisk lösning för kunskaps- och beslutsstöd inom hälso- och sjukvård!

Sverige behöver en öppen teknisk lösning för kunskaps- och beslutsstöd inom hälso- och sjukvård! Sverige behöver en öppen teknisk lösning för kunskaps- och beslutsstöd inom hälso- och sjukvård! Det behövs en nationell satsning på en gemensam plattform som möjliggör att kunskaps- och beslutsstöd på

Läs mer

För en god och jämlik hälsa GEM 2017/0078 En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket

För en god och jämlik hälsa GEM 2017/0078 En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket 2017-05-15 För en god och jämlik hälsa GEM 2017/0078 En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket Svenska Psykiatriska Föreningen (SPF) tackar för möjligheten att få yttra sig angående denna remiss.

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta Uppföljning av Kunskapscentrum Smärta 2018 Beskrivning av verksamheten Kompetenscentrum Smärta har utmynnat ur beslut från Sjukvårdsnämnden (2009-01-26), Socialstyrelsen (juni 2007) samt en utredning Uppdrag

Läs mer

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat Dokumentation från regional konferens kroniska sjukdomar (Västervik, Gränsö 13-14 november) Dokumentation har fördelats mellan Kunskapsunderlag, Mätsystem och Stöd till förbättring, men inte på MIKRO (Vårdteam/klinik),

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

Lång väg till patientnytta Vårdanalys. Kunskapsstödsutredningen -Regeringskansliet.

Lång väg till patientnytta Vårdanalys. Kunskapsstödsutredningen -Regeringskansliet. Lång väg till patientnytta Vårdanalys Kunskapsstödsutredningen -Regeringskansliet nina.viberg@regeringskansliet.se Lång väg till patientnytta Vårdanalys 2015:7 Vissa positiva effekter men ett otillräckligt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården Kristina Wikner, enhetschef Per-Henrik Zingmark, bitr. enhetschef Enheten för Högspecialiserad Vård Den 1 juli 2018 ändras hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson.

Psykisk hälsa. Aktuellt. Arbetsmodell för samordnade insatser. Socialchefsnätverket, GR Yvonne Witzöe Margareta Antonsson. Aktuellt Psykisk hälsa Arbetsmodell för samordnade insatser Socialchefsnätverket, GR 2018-03-02 Yvonne Witzöe Margareta Antonsson Kommuner och landsting rekvirerar nu årets medel för Överenskommelsen psykisk

Läs mer

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015 Helena von Knorring Göran Zetterström 2 Kriterier den tredje uppföljningen Förebyggande insatser och tidig upptäckt att det finns en regional

Läs mer

Så jobbar SKL med framtidens primärvård. Nationellt kliniskt kunskapsstöd PrimärvårdsKvalitet Flippen i primärvården

Så jobbar SKL med framtidens primärvård. Nationellt kliniskt kunskapsstöd PrimärvårdsKvalitet Flippen i primärvården Så jobbar SKL med framtidens primärvård Nationellt kliniskt kunskapsstöd PrimärvårdsKvalitet Flippen i primärvården SKL:s projekt för primärvård Nationellt kliniskt kunskapsstöd Bästa tillgängliga kunskap

Läs mer

Hudkliniken/STI Dalarna 2011-10-07

Hudkliniken/STI Dalarna 2011-10-07 Uppdrag gällande framtidsplan Verksamhetsområdet dermatologi och venereologi, omfattar hud- och STImottagning samt två hudvårdplatser på avd 12 reumatologkliniken. De olika enheterna inom verksamhetsområdet

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro Namn Sammanhang

Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro Namn Sammanhang Att integrera forskning och innovation i vårdprocesser och förbättringsarbete: Nationella och regionala exempel Filippa Nyberg Verksamhetschef RCC Uppsala Örebro 2014-03-14 Namn Sammanhang En nationell

Läs mer

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet Uppdrag >ll myndigheter Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp Regionala cancercentra (RCC) Implementering av den nationella cancerstrategin Kjell Asplund Presentation på Socialstyrelsen mars

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 2016 Specialitetsrådet för Anestesi och intensivvård Johann Valtysson, Verksamhetschef Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. [Möten under året]... 3 2. [Aktiviteter under året]...

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Dnr 002/17

Dnr 002/17 1 (5) Rapport chefssamråd Bakgrund/Historia Regionala klinikchefssamråd inom norra sjukvårdsregionen har funnits sedan 1983. Uppdraget från dåvarande samverkansnämnden omfattade: Bedömningar av förändringar

Läs mer

Redovisning av 2017 års verksamhet

Redovisning av 2017 års verksamhet Redovisning av 2017 års verksamhet Regionalt råd Astma/KOL Christer Jansson, ordförande i Regionalt Astma/KOL-råd Ulrike Spetz-Nyström, samordnare i Uppsala Astma/KOL-råd Innehållsförteckning 1. 2017 års

Läs mer

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Samverkan och interaktion i patientens process För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Tre projekt för förbättrad samverkan och interaktion Samverkan och interaktion mellan aktörerna

Läs mer

RCC i samverkan. En nationell strategi 2009:11. Process Vårdprogram, SVF, nivåstrukturering. Cancerforskning

RCC i samverkan. En nationell strategi 2009:11. Process Vårdprogram, SVF, nivåstrukturering. Cancerforskning Rapporter: RCC i samverkan, RCC kansli omvärldsspaning internt arbete-nuläge höstens arbete inför revision av Cancerplan 2017 RCC i samverkan Filippa Nyberg RCC Styrgrupp Internat Kungsörstorp 26 september

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Rollen som avancerad specialistsjuksköterska (eller Nurse Practitioner, NP) introducerades

Läs mer

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp

Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Datum Dnr 2018/0005 Årsrapport för 2017 Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros regionala Stramagrupp Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare Region Västmanland, sammankallande i Sjukvårdsregion Uppsala-Örebros

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Uppsala kommun 2015

Patientsäkerhetsberättelse Uppsala kommun 2015 Patientsäkerhetsberättelse Uppsala kommun 2015 Mål 2015 Att patientjournalen får en struktur som är användarvänlig och patientsäker. Utskrivningsprocessen från slutenvården ska vara på samma villkor oavsett

Läs mer

Framtidens cancervård?

Framtidens cancervård? Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i riksdagen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR) Enkät om cancervården till politiska partier i riksdagen Genomförande: Enkät via

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13. Cancervården utmaningar och möjligheter

Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13. Cancervården utmaningar och möjligheter Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13 Cancervården utmaningar och möjligheter 2 Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13 Förord Ungefär varannan människa som är ung i dag kommer någon gång under sin livstid

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Britt Ahl Karin Lundberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-0X Inledning

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Värdelyftet Framtidens primärvård

Värdelyftet Framtidens primärvård Värdelyftet Framtidens primärvård Eva Pilsäter Faxner Samordnande chef primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten verksamhetsutveckling

Läs mer

Omvärldsbevakning landsting

Omvärldsbevakning landsting Omvärldsbevakning landsting Jean Odgaard Innehållsförteckning Barnkonventionen, * 1 Kortare väntetider i cancervården, * 1 Nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården,

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens Britt Arrelöv

Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens Britt Arrelöv Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens 13.11 2018 Britt Arrelöv Hur kan hälso- och sjukvården bistå patienter med försäkringsmedicinska

Läs mer

En mer jämlik vård är möjlig Analys av omotiverade skillnader i vård behandling och bemötande

En mer jämlik vård är möjlig Analys av omotiverade skillnader i vård behandling och bemötande En mer jämlik vård är möjlig Analys av omotiverade skillnader i vård behandling och bemötande Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa SKL, 5 december 2014 Åsa Ljungvall Det finns många skillnader

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC)

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC) 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2015-05-04 HSN 1411-1527 HSN Handläggare: Gunnel Blomgren Jan Forslid Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, p 10 Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för cancersjukvård

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för cancersjukvård Socialstyrelsens nationella riktlinjer för cancersjukvård Ola Bratt Docent, överläkare Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Socialstyrelsens uppdrag från regeringen Nationella riktlinjer med

Läs mer

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm

Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK. Tony Holm Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK Tony Holm NSK bildades år 2008 som ett forum för Representanter för statliga myndigheter och huvudmän inom hälso- och sjukvården (via representanter från

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län

Årsrapport Version. Årsrapport. Specialitetsråd Urologi. Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län Årsrapport Specialitetsråd Urologi Ove Andrén, verksamhetschef, professor Urologiska kliniken Region Örebro län 2 (6) Innehållsförteckning Antal möten med rådet - medlemmarna 3 Gemensam kvalitets-, och

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 14 december 2017 Standardiserade vårdförlopp SBU PM Kvalitetsregister Socialstyrelsen NSK-s Nationella riktlinjer Programråd Läkemedelsindustrin Föreskrifter

Läs mer

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15 Uppsala Ö rebro Verksamhetsbera ttelse 2015 Utkast 2016-02-15 1 Patientcentrerade kriterier Förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer MÅL: Tydlig regional samordning av mammografi- och cervixcancerscreening,

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Med sikte mot ett nationellt gemensamt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står regioner i samverkan med stöd av Sveriges Kommuner

Läs mer

(SOU 2014:11) Vi utgår från patientens bästa! Problembild Svårt att leva upp till portalparagrafen i HSL: vård på lika villkor för hela befolkningen geografin stort land/relativt få invånare demografin

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Grundläggande principer Evidensbaserad kunskap Baserade på nationella riktlinjer Anpassade för patientmötet i primärvården Tvärprofessionella Aktuella

Läs mer

Du har nu öppnat en presentation som innehåller:

Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Information och förankringsmaterial avseende utvecklingsfrågor gällande kunskapsstyrning: organisation, aktiviteter och tankar framåt. NSK NSK-S Nuvarande

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen - 2025 Regionalt Cancercentrum Norr Innehållsförteckning 1. Samordning av cancervården... 3 2. Strategi: Vård med patientens fokus... 4 3. Strategi:

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48)

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48) Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik

Läs mer

Landstingsdirektörens stab Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad Kristine Thorell Anna Lengstedt. Landstingstyrelsen

Landstingsdirektörens stab Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad Kristine Thorell Anna Lengstedt. Landstingstyrelsen Landstingsdirektörens stab 2015-01-09 Dnr Patientsäkerhetsavdelningen Reviderad 2015-01-12 Kristine Thorell Anna Lengstedt Landstingstyrelsen För en bättre läkemedelsanvändning i Landstinget Blekinge Sammanfattning

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

Special läkemedels. På spaning mot nya läkemedel

Special läkemedels. På spaning mot nya läkemedel Special läkemedels PROJEKTET På spaning mot nya läkemedel Målet är att säkerställa effekten och nyttan Under de närmaste åren kommer flera nya läkemedel att introduceras i sjukvården. Många av dem innebär

Läs mer

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona Vad är RCC? Varför en nationell cancerstrategi? Dubblering

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Överenskommelse God och jämlik hälsa, vård och omsorg Samspel mellan staten,

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre

Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre 1(6) 2019-06-12 HSN/568/2019 Karin Lindgren Läkemedelsenheten, Hälso- och sjukvårdspolitiska avd Yttrande på Granskning av läkemedel för äldre Övergripande kommentarer Hälso- och sjukvårdsnämnden delar

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Effektivare vård. Nätverksmöte SKL, Göran Stiernstedt

Effektivare vård. Nätverksmöte SKL, Göran Stiernstedt Effektivare vård Nätverksmöte SKL, 160414 Göran Stiernstedt Effektiv vård (SOU 2016:2) Göran Stiernstedt Anna Ingmanson Daniel Zetterberg UPPDRAGEN Effektivare resursutnyttjande inom S 2013:14 (dir. 2013:104)

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer