Avtal mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska institutet (KI) om att bilda Karolinska folkhälsoakademin (KFA)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska institutet (KI) om att bilda Karolinska folkhälsoakademin (KFA)"

Transkript

1 Avtal mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska institutet (KI) om att bilda Karolinska folkhälsoakademin (KFA) Bakgrund Inledning Landstingstyrelsen respektive Karolinska institutets konsistorium beslutade under våren 2006 att ge landstingsdirektören respektive rektor uppdrag att uppta förhandlingar om bildande av Karolinska School of Public Health (KSPH)/Karolinska folkhälsoakademin (KFA). Bildandet berör Centrum för folkhälsa (CFF) inom SLL och främst de institutioner inom KI med folkhälsovetenskaplig inriktning. Organisationen etableras i samband med en verksamhetsövergång av CFF till KI och integreras på lämpligt sätt med KI s folkhälsovetenskaplig verksamhet. Avsiktsförklaring Parternas avsikter är att stärka folkhälsovetenskapen samt det strategiska och praktiska/tillämpade folkhälsoarbetet genom en långsiktig samverkan som också stödjer parternas ambitioner att utveckla Stockholms nya akademiska hälso- och sjukvårdssystem. För att stödja dessa ambitioner ska Karolinska folkhälsoakademin etableras vid Karolinska institutet. Folkhälsovetenskap och folkhälsoarbete Med folkhälsovetenskap avses det tvärvetenskapliga område som syftar till att studera och påverka hälsans bestämningsfaktorer på befolkningsnivå d v s samhällsstrukturens, levnadsvanornas, arbetslivets, miljöns och vårdsystemets betydelse för befolkningens hälsa samt hälso- och sjukvårdens effektivitet. Folkhälsoarbete syftar till att stärka människors möjligheter att göra hälsosamma val både genom kunskap och genom att underlätta sådana val. Folkhälsoarbete inrymmer såväl hälsofrämjande som sjukdomsförebyggande åtgärder och strategier. Ändamålet med verksamheten Hälsa och sjukdomsbörda i befolkningen Det är angeläget att det sker en utveckling av kunskap om metoder och effektiva åtgärder för att främja hälsa, förebygga ohälsa och minska sjukdomsbördan i befolkningen. Verksamhetsidé KFA ska bedriva folkhälsovetenskaplig forskning och utbildning, strategiskt och praktiskt folkhälsoarbete samt stärka folkhälsoinsatserna på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Mål och uppgifter Inriktningsmålen för KFA är att:

2 2 - bidra till att förbättra befolkningens hälsa och till att nå de av riksdagen antagna nationella och de av landstinget fastställda regionala folkhälsomålen - etablera ett regionalt, nationellt och internationellt nav för folkhälsovetenskaplig forskning och utbildning samt för folkhälsoarbete - förstärka de folkhälsovetenskapliga inslagen i grundutbildning, forskarutbildning och forskning - tillgodose behovet av fortbildning inom det folkhälsovetenskapliga området för olika samhällssektorer - kartlägga hälsans bestämningsfaktorer med inriktning på faktorer av väsentlig betydelse för hälsoutvecklingen både regionalt och nationellt - utveckla och utvärdera metoder för intervention och implementering av folkhälsoarbete i SLL s olika verksamheter - samordna och utveckla folkhälsoarbete och folkhälsovetenskaplig kunskap och kompetens - bistå SLL och andra aktörer med expertis och konsultativt stöd i folkhälsofrågor. Uppgifterna för KFA kan sammanfattas så här: - forskning och metodutveckling - forskarskola forskarutbildning - strategiskt folkhälsoarbete - praktiskt folkhälsoarbete genom stöd för intervention, implementering och utvärdering - grundutbildning - fortbildning - utredningar - expertstöd Med praktiskt folkhälsoarbete menas således i detta sammanhang utveckling av metoder och åtgärder för implementering och intervention samt utvärdering av dessa metoder och åtgärder. I detta arbete ingår också att förmedla kunskap och forskningsresultat till berörda verksamheter och aktörer. Mot denna bakgrund har parterna slutit följande huvudavtal som reglerar de långsiktiga relationerna. Huvudavtalet kompletteras med övergångsavtal, uppdragsavtal och avtal rörande patientverksamheterna. 1 Ekonomisk ansvarsfördelning och finansieringsprinciper Den ekonomiska regleringen mellan SLL och KI ska bygga på följande principer: En fast ersättning för det mer långsiktiga basuppdraget ska utgå med 96 mkr per år. Den rörliga ersättningen för mer kortsiktiga uppdrag bygger på en årlig garanterad ersättningsnivå under 6 år enligt följande: År mkr per år År mkr per år År mkr per år

3 3 Genom uppdragsavtalet distribueras ersättningen inkl FoUU-medel från SLL till KI. Ersättningens omfattning och grunderna för prisjustering preciseras i uppdragsavtalet. SLL och KI har olika system för kalkylering och redovisning av indirekta kostnader. Parternas ambitioner är att dessa skillnader inte ska påverka omfattningen av ersättningen för SLL s uppdrag till KI. Utgångspunkten är att alla uppdrag ska bygga på principen om full kostnadstäckning för såväl direkta som indirekta kostnader. I ersättningen till KI ingår inte kostnaderna för: - SLLs strategiska beställarfunktion - Lafa, landstinget förebygger aids - patientverksamheten vid AMM, arbets- och miljömedicin - patientverksamheten vid enheten för tobaksprevention - alkohollinjen - patientverksamhet - externa medel för externa projekt där KI anlitas som underleverantör till SLL eller andra aktörer än SLL - Verksamheten vid LAFA kvarstannar i landstinget Vad avser patientverksamheterna så har parterna kommit överens om att dessa kvarstannar under landstingskommunal huvudman, men leds och drivs av personal inom KFA. Även berörda ST-tjänster kvarstannar i landstinget. Formellt kommer detta att regleras i särskilda avtal mellan KI och SLL. Parterna är överens om att fr o m år 2009 avsätta 10 mkr vardera per år under tre år för att trygga etableringen av KFA 2 Anpassning av verksamheten KFA ska bedriva folkhälsovetenskaplig forskning och utbildning, utveckling av metoder för intervention och implementering samt bedriva intervention och kunskapsförmedling för att stödja och stärka folkhälsoinsatserna på lokal, regional och nationell nivå. Det betyder att såväl CFF s som KI s verksamhet behöver anpassas till KFA s kommande uppdrag. En del av CFF s nuvarande kompetens behöver också tas tillvara i SLL s strategiska folkhälsofunktion. CFF hade under år 2007 ett besparingskrav på 15 % av personalkostnaderna. Detta skedde innan verksamheten förs över till KI. 3 Styrning och uppföljning Styrningen av KFA bygger på en beställar uförarmodell. SLL utövar sin styrning i egenskap av beställare och KI utövar sin styrning i egenskap av utförare. Styrningen blir av olika karaktär beroende på om det handlar om långsiktiga uppdrag som finansieras via den fasta ersättningen eller om det gäller mer kortsiktiga uppdrag som finansieras med den rörliga ersättningen. Uppdragen preciseras i ett särskilt avtal, uppdragsavtalet.

4 4 Utöver beställar-utförarrelationen har parterna genom det regionala ALF-avtalet etablerat samverkan vad gäller FoUU-verksamheten. För att säkerställa det långsiktiga ömsesidiga förtroendet mellan parterna är det viktigt att det finns en väl utvecklad funktion inom SLL för att beställa, följa upp, analysera och redovisa resultatet av utlagda uppdrag. Karaktären och frekvensen av uppföljningen kommer att variera beroende på om uppföljningen avser det långsiktiga basuppdraget eller mer kortsiktiga uppdrag. Parterna utser också var sin kontaktperson för att underlätta kontakterna mellan SLL och KI när det gäller beställning och uppföljning av uppdrag. 4 Databaser Databaserna, enligt förteckningen i bilaga 5 i övergångsavtalet, upplåts till KI som ska ha fri nyttjanderätt till information i databaserna. SLL kvarstår således som ägare till databaserna. Databaserna får endast utnyttjas för de ursprungliga ändamålen. Eventuella nya databaser som etableras får regleras i särskild ordning. 5 Externt finansierade projekt/uppdrag KI skall, om tredje part medger det, överta befintliga avtal som SLL har med externa uppdragsgivare/finansiärer. SLL ska medverka till att så ska ske. Om det inte är möjligt att uppnå ett direkt övertagande av befintliga avtal så skall, om tredje part medger det, KI anlitas som underleverantör till SLL. 6 Tvist Tvist angående tolkningen eller tillämpningen av detta avtal och därmed sammanhängande rättsförhållanden ska avgöras av allmän domstol. 7 Avtalstid, uppsägning och förtida upphörande Detta avtal gäller under (6) år, d v s till och med För det fall avtalet inte sagts upp skriftligen senast 12 månader före avtalstidens utgång förlängs avtalet automatiskt att gälla tills vidare med 24 månaders uppsägningstid. Bägge parter äger rätt att häva avtalet om: a) den andra parten i väsentlig mån brister i förpliktelser enligt avtalet och inte vidtar rättelse inom 30 dagar efter skriftlig anmodan därom b) den andra parten vid upprepade tillfällen brutit mot avtalet.

5 5 8 Skadestånd Vid hävning av detta avtal har hävande part rätt till skadestånd motsvarande omfattningen av den skada som uppstått på grund av avtalsbrott. 9 Logotype, avsändare, publicering och hemsidor Parterna har kommit överens om följande principer beträffande logotype och avsändare, publicering när det gäller av SLL beställda utredningar och rapporter. Parterna är också överens om samverkan i utveckling av portaler riktade dels till vårdgivare och dels till befolkning. a) Samtliga rapporter och utredningar och övrigt material beställda av SLL ska ha SLL s och KI s logotype. b) Inför publicering ska parterna gemensamt upprätta en kommunikationsplan. 10 Tolkningsordning I det fall det förekommer motstridiga uppgifter i detta huvudavtal och uppdragsavtalet skall de tolkas i följande ordning: 1. Huvudavtal 2. Uppdragsavtal 3. Uppdrag om patientverksamhet 4. Bilagor till Uppdragsavtal med uppdragsbeskrivningar 11 Övergångsavtalet Till huvudavtalet fogas ett övergångsavtal som reglerar verksamhetsövergången och innehåller överenskommelser om personal, lokaler, inventarier, licenser, samverkan under övergångsfasen m m. 12 Uppdragsavtal Till huvudavtalet fogas uppdragsavtal för det långsiktiga basuppdraget och för de mer kortsiktiga uppdragen. I uppdragsavtalen preciseras SLL s beställning och uppföljning av uppdrag till KFA samt ersättningsprinciper och principer gällande avsändare/ägare av beställda utredningar och rapporter.

6 6 13 Uppdrag om patientverksamhet Till huvudavtalet fogas avtal om patientverksamheten. Dels upprättas ett avtal mellan HSN och Karolinska Universitetssjukhuset som regler patientverksamheten och dels ett avtal mellan Karolinska Universitetssjukhuset och KI som reglerar att vissa tjänster inom KFA kommer att svara för patientverksamheten vid sjukhuset.

Uppdragsavtal mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Folkhälsoakademin, Karolinska Institutet.

Uppdragsavtal mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Folkhälsoakademin, Karolinska Institutet. Förvaltningen Handläggare: Carin Bokedal HSN 2008-10-21 p 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) 2008-08-26 HSN 0803-0472 Uppdragsavtal mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Folkhälsoakademin, Karolinska Institutet.

Läs mer

Uppdragsavtal. Definitioner. Bakgrund

Uppdragsavtal. Definitioner. Bakgrund Uppdragsavtal Uppdragsavtalet, nedan kallat avtalet, avser Stockholms läns landstings (SLL) uppdrag till och samverkan med Karolinska Folkhälsoakademin (KFA) på Karolinska Institutet (KI) angående folkhälsovetenskap

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:72 1 (64) LS 0605-0971 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överföring av huvuddelen av Centrum för folkhälsa från landstinget till Karolinska Institutet Föredragande landstingsråd: Stig

Läs mer

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 HSN 1004-0379 HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 2010-10-29 Innehållsförteckning Syfte... 3 Inriktningsmål... 3 Delmål... 3 Hur kan vi som arbetar i HSN-förvaltningen bidra

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

Sårbara ungdomar med risk för självmordshandlingar. Karolinska Institutets folkhälsoakademi På uppdrag av Stockholms läns landsting

Sårbara ungdomar med risk för självmordshandlingar. Karolinska Institutets folkhälsoakademi På uppdrag av Stockholms läns landsting Sårbara ungdomar med risk för självmordshandlingar Karolinska Institutets folkhälsoakademi 2009 På uppdrag av Stockholms läns landsting Karolinska Institutets folkhälsoakademi (KFA) etablerades den 1 januari

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

AVTAL FÖR AUKTORISERING AV MOTTAGNING

AVTAL FÖR AUKTORISERING AV MOTTAGNING LS xxxxx Sid 1 (5) Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ); och 2. [**], organisationsnummer [**] ( Vårdgivaren ), har slutits

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd!

Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd! Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd! Advokat Peter Nordbeck Advokatfirman Delphi 08-677 55 30 0709-25 25 01 www.delphi.se peter.nordbeck@delphi.se

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Att Förebygga Självmord: ett stödmaterial för arbetsplatsen

Att Förebygga Självmord: ett stödmaterial för arbetsplatsen Att Förebygga Självmord: ett stödmaterial för arbetsplatsen Karolinska Institutets folkhälsoakademi 2009 På uppdrag av Stockholms läns landsting Karolinska Institutets folkhälsoakademi (KFA) etablerades

Läs mer

Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapsprogrammet 80 poäng

Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapsprogrammet 80 poäng Dnr Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapsprogrammet 80 poäng Study programme in Public Health Sciences 80 credits (=120 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning, 2003-06-04, reviderad 2006-03-16

Läs mer

Utbildningsplan för folkhälsovetenskapsprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för folkhälsovetenskapsprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för folkhälsovetenskapsprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study Programme in Public Health Sciences, 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2004-09-01.

Läs mer

Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapsprogrammet, 80 poäng

Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapsprogrammet, 80 poäng Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapsprogrammet, 80 poäng Study Programme in Public Health Sciences, 80 credits (120 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2003-06-04 Utbildningsplan för

Läs mer

Sveriges elva folkhälsomål

Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål En god hälsa för hela befolkningen Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar de bestämningsfaktorer som har

Läs mer

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi

Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Henning Sand 2014-05-07 LiÖ 2014-580 Landstingsstyrelsen Avtal gällande centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Bakgrund Landstinget i Östergötlands (LiÖ) avtal

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland avseende listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland avseende listning över länsgräns Listning över länsgräns LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND LANDSTINGET SÖRMLAND Diarienummer LiÖ: LiÖ 2014-216 Diarienummer DLL: LS-LED14-330 Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland

Läs mer

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning

Folkhälsoplan Sjöbo kommun. Inledning Folkhälsoplan Sjöbo kommun Inledning Världshälsoorganisationen, WHO definierade 1946 begreppet hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej endast frånvaro

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden Bilaga 96 KF 169 2017-11-27 Förslag från strategigruppen, 2017-09-06 Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden 2018-2021. 1. Avtalsparter Detta avtal är slutet mellan

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) för verksamheten vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) 2016

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) för verksamheten vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) 2016 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-02 1 (2) HSN 1506-0837 Handläggare: Birger Forsberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-12-01, p 12 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO)

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige

Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige Samverkansavtal träffat mellan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Uppdragsavtal träffat mellan å ena sidan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL mellan Landstinget i Värmland och Forshaga kommun 1. Inledning Familjecentrum är en familjecentral, en byggnad med mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande

Läs mer

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden

Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 P 12 1 (6) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kim Nordlander Patrik Hansson Nationellt uppdrag för 1177 Vårdguiden Ärendebeskrivning I ärendet föreslås

Läs mer

Rapport om. Karolinska School of Public Health KSPH

Rapport om. Karolinska School of Public Health KSPH 1 Bilaga Rapport om Karolinska School of Public Health KSPH Mål, uppdrag, ledning och organisation Mars 2006 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Projektets uppdrag och arbetssätt...5 3 Varför

Läs mer

Masterprogram i folkhälsovetenskap

Masterprogram i folkhälsovetenskap 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i folkhälsovetenskap 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VAFHÄ Undervisningsspråk Engelska Programbeskrivning Utbildningen bygger vidare på tillämpliga kunskaper

Läs mer

VANLIGA FALLGROPAR I OUTSOURCINGAVTALET. Peter Nordbeck /Partner Caroline Sundberg /Associate 15 maj 2013

VANLIGA FALLGROPAR I OUTSOURCINGAVTALET. Peter Nordbeck /Partner Caroline Sundberg /Associate 15 maj 2013 VANLIGA FALLGROPAR I OUTSOURCINGAVTALET Peter Nordbeck /Partner Caroline Sundberg /Associate 15 maj 2013 2 Agenda vanliga fallgropar i Outsourcingavtalet Fallgropar i Outsourcingavtal Några goda råd på

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Samverkansavtal för medicinskt förbrukningsmaterial

Samverkansavtal för medicinskt förbrukningsmaterial Styrande dokument Rutindokument Överenskommelse Sida 1 (5) Samverkansavtal för medicinskt förbrukningsmaterial Region Norrbotten och xxx kommun, nedan kallad kommunen, har träffat samverkansavtal gällande

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde för verksamheten vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin 2017

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde för verksamheten vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-11 1 (2) HSN 2016-4780 Handläggare: Maja Wessel Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde för verksamheten

Läs mer

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm AVTALSUTKAST Dnr Adm 2008/70 Bilaga 1 Avtal distribution m.m. av trycksaker 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 27215 102 53 Stockholm Organisationsnummer 202100-1280 Distributören Organisationsnummer

Läs mer

Avtal Vårdval Tandvård i Kalmar län För Barn, Ungdomar och Unga Vuxna

Avtal Vårdval Tandvård i Kalmar län För Barn, Ungdomar och Unga Vuxna Sida: 1/10 Avtal Vårdval Tandvård i Kalmar län För Barn, Ungdomar och Unga Vuxna Blå kursiv text färdigställs i samband med avtalstecknande! AVTALSPARTER Beställare Vårdgivare Region Kalmar Län Regionstab

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Yttrande över Folkhälsopolitisk rapport 2005

Yttrande över Folkhälsopolitisk rapport 2005 Landstingsstyrelsens förvaltning Forum för kunskap och gemensam utveckling Birger Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-01-19 LS 0511-2026 Yttrande över Folkhälsopolitisk rapport 2005 Ärendet Socialdepartementet

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård 1 Inledning Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

mötesplats mitt i Dalarna!

mötesplats mitt i Dalarna! Folkhälsoprogram för Gagnefs kommun mötesplats mitt i Dalarna! Gagnef är mötet som skapar hemkänsla. Här möts inte bara älvar och vägar, här möter du även Dalarna, dina barns lärare, dina grannar och byalaget.

Läs mer

Avtal Vårdval Tandvård i Kalmar län För Barn, Ungdomar och Unga Vuxna

Avtal Vårdval Tandvård i Kalmar län För Barn, Ungdomar och Unga Vuxna Dnr 170364 1(8) Avtal Vårdval Tandvård i Kalmar län För Barn, Ungdomar och Unga Vuxna AVTALSPARTER nehålls förteck ning Uppdragsgivare (Landstinget) Landstinget i Kalmar Län Box 601 391 26 KALMAR Org nr:

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Tillsättande av en kommunal kommission för jämlik hälsa Remissvar på motion (2011:7) av Tomas Rudin (S) och Salar Rashid (S)

Tillsättande av en kommunal kommission för jämlik hälsa Remissvar på motion (2011:7) av Tomas Rudin (S) och Salar Rashid (S) SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN SON 2011-04-19 SID 1 (7) 2011-03-08 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Tillsättande av en kommunal kommission för

Läs mer

Uppdragsavtal angående Inflytandeprojekt inom Föreningarnas Hus i Skellefteå

Uppdragsavtal angående Inflytandeprojekt inom Föreningarnas Hus i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2008-06-11 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående Inflytandeprojekt inom Föreningarnas Hus i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren)

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Förslag till Handlingsprogram övervikt och fetma 2009-2013 i Stockholms läns landsting

Förslag till Handlingsprogram övervikt och fetma 2009-2013 i Stockholms läns landsting Förslag till Handlingsprogram övervikt och fetma 2009-2013 i Stockholms läns landsting Lena Svantesson savdelningen Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Stockholms läns landsting lena.svantesson@sll.se

Läs mer

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan

POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan POPULÄRVERSION Ängelholms Folkhälsoplan 2014-2019 Varför har vi en folkhälsoplan? Att människor mår bra är centralt för att samhället ska fungera både socialt och ekonomiskt. Därför är folkhälsoarbete

Läs mer

Politiska inriktningsmål för folkhälsa

Politiska inriktningsmål för folkhälsa Dnr 2016KS630 078 Politiska inriktningsmål för folkhälsa Förord Med folkhälsa menas den gemensamma hälsan i en avgränsad grupp till exempel invånare i Härryda kommun. Det talas också om folkhälsan på nationell

Läs mer

ADA XXX HSN XXXX-XXXX 201X-XX-XX 201X-XX-XX 1 (10)

ADA XXX HSN XXXX-XXXX 201X-XX-XX 201X-XX-XX 1 (10) HSN XXXX-XXXX 201X-XX-XX 201X-XX-XX 1 (10) Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ) och 2. [**] organisationsnummer [**] (

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå

Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-08 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet KOM MED i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN

Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN Riktlinjer för folkhälsoarbetet i TROSA KOMMUN 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om dessa riktlinjer... 3 2. Allmänt om folkhälsoarbete... 4 2.1 Hälsans bestämningsfaktorer... 4 2.2 Skillnaden mellan folkhälsa

Läs mer

Yttrande över revisionsrapporten Samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting avseende barn och unga med psykisk ohälsa.

Yttrande över revisionsrapporten Samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting avseende barn och unga med psykisk ohälsa. SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-05 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden Yttrande över revisionsrapporten

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Diarienummer Ägardirektiv Stockholms läns sjukvårdsområde Gäller för Stockholms läns sjukvårdsområde Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13, LS 2015-0385, ändrad av landstingsfullmäktige 2017-12-05,

Läs mer

Elisabet Erwall Sid 1 (7)

Elisabet Erwall Sid 1 (7) Elisabet Erwall Sid 1 (7) SAMVERKANSAVTAL PARTER Mellan Stockholms läns landsting, Beställarkontor vård, Box 6909, 102 39 Stockholm, org nr 232100-0016, nedan kallad SLL och Försäkringskassan Stockholms

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun

Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun FÄRGELANDA KOMMUN Riktlinjer för Folkhälsorådet och folkhälsoarbetet i Färgelanda kommun Dnr: 2017/467 Beslutad i kommunstyrelsen 2017-11-01 248 Den senaste versionen finns tillgänglig på Färgelandas webbplats

Läs mer

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION. För Användarorganisation

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION. För Användarorganisation 1 av 6 Part AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION Stiftelsen för Internetinfrastruktur Box 7399 103 91 Stockholm Org nr 802405-0190 För Användarorganisation (i det följande kallad IIS ) (i det följande

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 2 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric

Folkhälsostrategi Foto: Elvira Gligoric Folkhälsostrategi 2016-2019 Foto: Elvira Gligoric Inledning Vad är folkhälsa? Folkhälsa beskriver hur hälsan ser ut i en befolkning. Den visar hur stor del av befolkningen som drabbas av olika sjukdomar

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15

Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Folkhälsoplan för Lekebergs kommun 2014-15 Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vad är folkhälsa? Folkhälsa

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde för verksamheten vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde för verksamheten vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-10 1 (3) HSN 2017-2056 Handläggare: Maja Wessel Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde för verksamheten

Läs mer

Tillsammans för en god och jämlik hälsa

Tillsammans för en god och jämlik hälsa Folkhälsopolitisk plan för Kalmar län 2013-2016 Tillsammans för en god och jämlik hälsa Hälsa brukar för den enskilda människan vara en av de mest värdefulla sakerna i livet. Det finns ett nära samband

Läs mer

4 Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem

4 Vårdavtal enligt lag om valfrihetssystem ANSÖKAN/AVTAL Mellan Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, ( Beställaren ) och Företag ( Vårdgivaren ) Organisationsnummer Mottagning/enhet namn Mottagning/enhet adress har slutits

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng

Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng KURSPLAN Folkhälsovetenskap, 30 hp Nivå: Grundnivå Fastställd av Högskolenämnden 2008-04-04 Reviderad kursplan gällande för studenter i VK - 07 Folkhälsovetenskap

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Avtal om samarbete. [Företagets namn], org. nr [organisationsnummer]

Avtal om samarbete. [Företagets namn], org. nr [organisationsnummer] MALL 1(8) Avtal om samarbete mellan [Part A]: [Företagets namn], org. nr [organisationsnummer], med adress [adress]; och [Part B]: [Företagets namn], org. nr [organisationsnummer] med adress [adress];

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

AVTAL. Avtalet kompletteras av regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet.

AVTAL. Avtalet kompletteras av regionala avtal mellan berörda landsting (regioner) och universitet. AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten

Läs mer

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2008-02-07 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning

Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning Samverkansavtal för försörjning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning Norrbottens läns landsting, här kallad landstinget, och xxx kommun, här kallad kommunen, har träffat samverkansavtal

Läs mer

...(Postadress) (Faktureringsadress) (Organisationsnummer)

...(Postadress) (Faktureringsadress) (Organisationsnummer) SAMARBETSAVTAL Certifiering av gymnasiala handelsutbildningar Parter:... SKOLAN)...(Postadress)...... (Faktureringsadress)...... (Organisationsnummer) Handelsrådet Organisationsnummer: 802407-6468 Certifierat

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING Mellan Post- och telestyrelsen organisationsnummer 202100-4359 (nedan kallad PTS) och XXXX organisationsnummer xxxxxx-xxxx (nedan kallad Företaget) har träffats följande AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Sida 1 av 5 Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Föreningen S:t Lukas på Gotland (834001-0357) Söderväg 5 Företag Organisationsnummer Adress

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer